Sfaturi despre nutriție cu dr. pediatru Rodica Nanu

Aveți mai jos transcriptul înregistrării seminarului de nutriție organizat de Parentime și susținut de dr. pediatru Rodica Nanu cu un grup eterogen de mămici. Am notat doar răspunsurile doamnei doctor, nu și părerile personale ale mamelor prezente la întîlnire. Cu majoritatea lucrurilor pe care le spune domnia sa sînt de acord, le-am aplicat și eu (la sfatul pediatrului nostru sau conform propriei convingeri), dr. Nanu e o femeie relaxată, echilibrată, bine informată, cu multă experiență pe secția de reanimare și activitate intensă pentru IOMC (Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului), acum o găsiți la Medicover.

Pentru copilul de peste 2 ani, e bine să existe trei mese principale (la ore aproximativ fixe, nici foarte riguros nu e cazul), două gustări (fructe), cu mișcare după fiecare masă (un așezat de jucării, un spălat de vase, dus gunoiul).

Micul dejun – obligatoriu, copilul să nu plece la grădiniță sau la școală pe stomacul gol. Micul dejun trebuie să conțină glucide (cereale, fructe, pîine).

Pentru copilul grăsuți: atenție la alimentele hipercalorice (făinoase, dulciuri, banane), mai degrabă legume cu calorii puține (supă, ghiveci, ardei umplut, chiftele de legume)

Fără sare! Nici adulții nu au nevoie de sare adăugată (cele 5-6 gr. pe zi necesare se găsesc deja în alimente), cu atît mai puțin copiii (mai ales cei sub 2 ani, care au rinichii imaturi).

Despre diversificare

Începem diversificarea la 6 luni, NU mai devreme (cu excepție cazurile medicale).

Zeamă de fiertură de rădăcinoase: morcov, albitură, dovlecel, o ceapă întreagă. Îi oferi copilului această zeamă la una dintre mese, să se obișnuiască întîi cu gustul nou. O lingură, două, cît poftește.
A doua zi, adaugi o jumătate linguriță de ulei de măsline în castron.
A treia zi, piureul din legumele fierte, o lingură, două, cîte dorește, apoi completezi cu sîn.

Copilul să nu mănînce singur la masă, adultul îi basculează piure și copilul înghite, copilul trebuie să vadă și adultul mîncînd, eventual același lucru ca și el, în același timp.

După ce se obișnuiște cu legumele, trecem la fructe. De sezon, pe cît posibil românești. Mere, pere, întîi coapte sau fierte și blenduite, apoi, după 2-3 zile, mărul crud, ras.

Apoi, în funcție și de reacția și preferințele copilului, se introduc restul grupelor de alimente.

La 7 luni ar trebui deja să mănînce carne (pui, găină, curcan, vită, pe cît posibil din surse controlate, crescute liber, fără hormoni și chimicale, chiar și cele bio/eco din magazine sînt ok). Carne zilnic, cu legume, pentru că sîntem o țară de anemici.

De la 7 luni și jumătate, și pește alb, slab, pescuit (nu acvacultură).
De la 7 luni, gălbenuș de ou de găină sau prepeliță, 3 pe săptămînă (sau 9 pe săpt, dacă sînt de prepeliță), fiert tare. Nu albuș, abia după 1 an introduci și albușul.

La 8 luni deja poate mînca orice fel de legumă, inclusiv fasole, varză, năut, leurdă, urzici. Fierte. În combinații, nu mîncare de fasole sau mazăre exclusiv (mîncaricile exclusive merg după 1 an).

Legume crude după 1 an (cele care merg).

Dieta ovo-lacto-vegetariană

E foarte ok dacă dieta e construită inteligent, cu ajutorul specialiștilor în nutriție.
Am lucrat o vreme într-un sat de lîngă Ploiești unde trăiesc mulți adventiști de ziua a șaptea. Ei au făcut o casă de copii cu 40 de locuri, ei nu mănîncă carne, nici pește, de multe generații. Știau foarte bine ce cu ce se combină. Am făcut hemograma la toată comuna cu IOMC, retul țării avea anemie de 70%, la ei în comună procentul era de 1%. Deci se poate și regim ovo-lacto-vegetarian echilibrat!

Fructele

Cele exotice, de import, după 10 luni. Bananele bio pot fi date și mai devreme.
Cele mai bune sînt cele tradiționale, de sezon.

Despre cereale

Pînă la 1 an, cereale pentru bebeluși, din cele prefierte, fără gluten. Sau le rîșnești singur acasă din fulgi integrali. Orz, orez, hrișcă, quinoa.

Trebuie date moderat, la copii mici maximum 7 lingurițe de cereale pe zi.

La cei mari, mai puțin cereale și mai mult orez, paste, ocazional pîine (pe cît posibil făcută în casă).

Nu cred că e o problemă povestea cu fitiții care blochează absorbția de vitamine și minerale, cîtă vreme administrăm cu moderație.

Despre laptele de vacă

Se poate da după doi ani, inclusiv cel de la dozatoare, care se fierbe 15 minute, iar la final se adaugă apa clocotită în locul apei scăzute, altfel laptele iese prea concentrat și e periculos. Sau UHT, nu doar pasteurizat.
Copilul să nu adoarmă cu biberonul în gură. Pe cît posibil, după 2 ani, laptele din cană.

Laptele de capră: Da, dar conține foarte puțin fier și acid folic, deci nu se dă înainte de diversificare. Apoi da, cînd copilul deja consumă frunze (mărar, pătrunjel, lobodă, spanac).

Despre lactate

Nici o persoană, copil sau adult, nu trebuie să depășească 500 ml lapte pe zi sau echivalentul în lactate (o lingură de brînză de vaci, o felie de telemea nesărată sau un pahar de iaurt).

Despre suplimente

De la 5 jumătate începem prevenirea anemiei, minimum 3 luni (conform studiilor IOMC, la 1 an anemia era prezentă în proporție de 60-70 % dintre copiii analizați, după ce s-a introdus tratamentul profilactic cu fier, a scăzut semnificativ procentul copiiilor afectați de anemie). Dacă bebelulușul e răcit, oprești fierul, care este congestiv. Reiei după ce trece răceala. După 1 an, hemograma din deget, e mai puțin traumatizantă (atenție, nu toate laboratoarele fac, trebuie să întrebați înainte la telefon).
Se reia tratamentul dacă la analize rezultă anemie.
Cînd nu am dat preventiv pînă la 1 an, mi-a părut rău. Unele mamele au refuzat să dea.

Vigantol se dă pănă la 2 ani.
După 2 ani se dă D3 sau D2 în alte forme: ulei de ficat de cod sau rechin de la Secom sau Lisy, în lunile cu litera r (nu din mai pînă în august).

Cîtâ apă trebuie să bea copilul?

Cîtă vrea, chiar și dacă vrea după masă. Apă de la robinet, e microbiologic pură. Ideal ar fi să avem filtru.

NU fierbeți apa plată. Evitați apa la pet, care, ținut la soare, eliberează în apă dioxină, care e toxică.

Despre iaurt

Pînă la 3 ani, lactate grase, iaurtul poate fi chiar 6%, cel grecesc e foarte bun. Citiți etichetele, să nu conțină mizerii. Iaurtul trebuie să conțină lapte și fermenți.

Despre pasta de dinți cu fluor

Tot de la 5 luni și jumătate începe prevenirea apariției cariilor, folosind pastă de dinți cu fluor, de 2 ori pe zi, o bobiță de grîu pe periuță, chiar dacă bebelușul nu are dinți, se freacă gingiile cu periuța specială de silicon și cu pasta cu fluor. În țările de vest, apa de la robinet e îmbogățită cu fluoruri. Ba în unele state cei mici primesc la naștere o picătură de fluor.
Vitaminele prenatale nu conțin floruri. Unele mărci de lapte praf conțin, altele nu. De aceea e importantă pasta cu fluor, mai ales pentru copiii din familii în care adulții au probleme cu dinții.

Greutatea medie de 1 an e de 10 kilograme. Diferența de greutate și înălțime între fete și băieți se observă abia după 3 ani.

Evitați monoglutamatul de sodiu, prezent în toate mezelurile (da, și în șunca de Praga), în fast food. În nici un caz nu dați așa ceva la copii. Evitați nitriții, nitrații, aromele de fum.

Ciocolata, dacă e musai să fie, din cea 75-85% cacao. După 1 an și jumătate se poate pferi ocazional copilului un pătrățel. La fel și înghețata, care e un dulce mai sănătos ca altele. Ocazional, copilul nu trebuie să se învețe cu gustul dulce!

Despre copiii cu dermatită atopică

E bine să fie văzuți de dermatolog, ei trebuie monitorizați, pot dezvolta ușor astm bronșic. Evitați cortizonul. Eu recomand baia în zeama de tărîțe. Nu frecați copilul cu tărîțe. Puneți un pumn de tărițe într-un ciorap, udați, stoarceți zeama în cada de baie.

Despre baie

Copilul cu varicelă trebuie spălat. La fel și copilul răcit, cu febră.
Spălat cu șampon: o dată la 1-2 săptămîni, nu mai des. Altfel se îngrașă părul. Dacă transpiră în parc, spălat doar cu apă.

Despre batista bebelușului

Nu o folosiți, e metoda perfectă pentru rinite cronice. Otita nu se face de la muci lăsați în nas. După 2 ani trebuie învățat copilul să sufle nasul. Pînă atunci, puteți folosi batista bebelușului fără să atingeți nara copilului, sub nară. Altfel, spălat cu ser și apă de mare. Nu mai puneți vibrocil și bixtonim la orice muc, distrugeți mucoasa nazală a copiilor. Aspiratorul de gură e mult mai bun, nu e la fel de agresiv și e eficient.

Despre senvișul pentru la școală

Două felii de pîine cu cremă de brînză, neapărat legume și salată.

Cum scăpăm de suzetă?

Ideal ar fi să identificați care e sursa anxietății, care e nevoia. Dacă aruncați pur și simplu suzeta, nu faci decît să-l frustrezi, să-l traumatizezi. La un moment dat, va renunța singur.

Cum rezolvăm cu lipsa poftei de mîncare?

Scoateți copilul cît mai mult la aer liber. Îi oferi mîncare la orele de masă, nu îi lași la dispoziție crănțănele toată ziua. Nu mănîncă, nu insiști, strîngi masa și îi oferi din nou la masa următoare. Porții mici, mai puțin decît crezi că va mînca, mai degraba să mai ceară decît să lase în farfurie. Fără supărare, nervi, frustrări.

Ce părere aveți despre vaccinuri?

Nu am o părere foarte bună despre cei care refuză total vaccinarea. Nu recomand toate vaccinurile, de exemplu Rotarix nu îl recomand, dar cred că cei care nu își vaccinează deloc copiii îi pun în mare pericol, și pe ei și pe alții.

Ce părere aveți despre homeopatie?

Foarte bună, dar găsiți un medic foarte bun.

Despre vărsături și enteroviroze

Cînd vărsăturile scapă de sub control și medicamentele nu funcționează, pentru copiii de peste 7 luni, recomand Coca cola fără acid și la temperatura camerei, o linguriță la 5 minute pentru copii de pînă în 2 ani, o lingură la 10 minute pentru cei mai mari. Face minuni în oprirea vărsăturilor (picăturile de coca erau folosite de indieni ca antivomitiv și anti-migrenos). Deshidratarea e foarte periculoasă.

Nu se administrează antibiotice. In România foarte rare sînt infecțiile digestive provocate de bacterii, foarte rar am dat de salmonella în acitivitatea mea. Doar hidratare și un probiotic, plus eventual Enterol (drojdie, ajută la repararea florei intestinale alături de probiotic).

Alăptarea trebuie continuată.

Ca regim alimentar pentru cei diversificați: renunțați la laptele de vacă și la formula cu lactoză. Oferiți-i copilului fierturi de rădăcinoase, orez, măr copt, iaurt slab cu zerul scurs, pîine prăjită cu unt. Nu forțați copilul să mănînce cît este bolnav. Nu insistați, îi oferiți o singură dată la ora mesei și atît.

Lunea viitoare are loc partea a doua a seminarului, detalii aici. Dacă aveți întrebări pe care vreți să le adresez doamnei dr. sau observații la sfaturile ei, le aștept, ca de obicei, în comentarii.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

143 comentarii

  1. „Ca regim alimentar pentru cei diversificați: renunțați la laptele de vacă și la formula cu lactoză, fierturi de rădăcinoase, orez, măr copt, iaurt slab cu zerul scurt, pîine prăjită cu unt. ”
    Sa renuntam la renunțați la laptele de vacă și la formula cu lactoză, fierturi de rădăcinoase, orez, măr copt, iaurt slab cu zerul scurt, pîine prăjită cu unt, sau sa renuntam doar la laptele de vaca si formula, iar fierturile, orezul &co, sa i le dam? Si daca renuntam la cele de mai sus, ce ii dam sa manance? Ma gandesc ca ar fi trebuit sa existe o alternativa….sau poate manca orice?

    • E vorba despre regimul pentru enterocolite si diaree. O sa reformulez sa se inteleaga mai bine, ms.

  2. Coca cola la bebelusi de 7 luni? Nu as bea asa ceva nici daca as fi pe moarte, daramite sa dau unui bebe….Ciudatzica recomandarea…Sa nu existe alt remediu pt oprirea varsaturilor?!

    • In multe cazuri (cunoscute de mine), nu a mers nimic altceva, iar cola, ca ultim remediu, a mers. Nu-i un capat de tara 2-3 lingurite de cola, eu una am impresia ca nurofenul ala sirop pe care parintii il dau cu nemiluita la orice semn de febra e la fel de periculos pentru organismul micutului. Pui in balanta beneficiu si risc si alegi in consecinta. E totusi cola, nu cianura, sa nu exageram. Deshidratarea poate fi muuult mai periculoasa.

    • ok, in ultima instanta e de inteles. intelesesem ca prefera cola altor remedii….

    • Bizara recomandare… Nici eu nu i-as da, mai ales cand stiu ce reactii imi provoaca mie, care am gastrita, ma apuca niste dureri groaznice… Macar nurofenul nu are aspartam in el si are trecuti in prospect toti componentii. La Cola, reteta e „secret comercial” si nu sunt trecute toate ingredientele pe eticheta. Dar nu zic nu, poate o merge…

    • Cu siguranta merge, am vazut cu ochii mei! In plus, a mers si la mine in greturile cele mai oribile din sarcina, cind nimic nu-mi scotea capul din buda, o gura de cola a mers! Ceva e acolo…

    • Eu am primit recomandare pentru Sprite. Se pare ca este foarte bun in cazuri de voma si stomac deranjat. Bine… la noi daca e voma = glicemie mica deci Sprite are dublu efect benefic dar le-am auzit pe asistente prin spital discutand despre Sprite si se pare ca l-au si testat cu succes, atat pe copii cat si pe adulti.

    • pai sprite, cola, fanta, sunt aproximativ la fel, in afara de culoare si cantitatea de zahar + gust, eu asa stiam.

    • La mine n-a mers nici sprite nici kinley nici fanta pentru greturi, doar Cola.

    • nu neaparat. adica nu e neaparat ca doar cola are cofeina. 😀 in 1999 la New York am vazut prima oara Sprite decaf. Jur!

    • Ha, eu aveam 14 ani cand am mers in tabara la mare cu trenul personal, de la Tg Mures. Am suferit de un rau de miscare atat de nasol, ca m-a asteptat salvarea la Constanta si m-au dus la spital, unde ghici ce? Mi-au dat cola si mi-a trecut. Macar ceva bun face :).

    • Va spun eu un remediu f.bun pt. oprirea varsaturilor. In doua pahare se pun cate 100ml de apa plata, apoi intr-unul se dizolva o lingurita de bicarbonat de sodiu iar in celalalt zeama unei lamai. Se da copilului sa bea cate 5ml din fiecare pahar, alternativ din 5 in 5min. pana se opresc varsaturile.
      Functioneaza va garantez!

    • Cat timp e recomandata alăptarea? Am o fetita de 2 anișori care are o malrotatie intestinala care încă papa san, ar trebui sa o intarc? Mulțumesc

  3. Intrebare: este bine sa ii dai copilului o lingurita de miere pe stomacul gol? Si daca da, incepand de cand? Eu am auzit de mierea de manuka, pare-se ca ar face minuni pentru sistemul lor imunitar.
    Si alta intrebare- legata de nuci, seminte crude, alune, cand le poate manca si daca este bine sa le punem in prajituri raw sau in iaurt?

    • o sa intreb, deocamdata despre miere cruda a zis doar ca nu se da niciodata inainte de 1 an.

    • Imi permit sa raspund, caci eu am folosit o vreme pt fiul meu.. Dupa 1 1/2an eu i-am dat 1 lg de miere pe stomacul gol, dar ca REMEDIU IMPOTRIVA CONSTIPATIEI, cand nimic altceva nu mersese (ma refer la alimente care ajuta, nu medicamente, caci dina limentatie am reglat digestia). Mare grija- efectul este de purgativ. (si la adulti, de altfel, e la fel)
      Seminte/migdale/nuci eu i-am dat dupa 1 an 1/2. Puse in apa cateva ore, apoi blenduite cu fructe/iaurt. (Ajuta si ele la digestie). Evident ca l-am testat mai intai, exact ca la orice nou aliment introdus..

      (Sper ca nu deranjeaza ca m-am bagat si eu, caci aici era vorba despre ce recomanda d-na doctor..iar eu am mers pe recomandarile altui pediatru…Am zis ca nu strica sa „impart” din ce am facut noi..)

    • Da, in primul rind pentru ca apa minerala (deci si cea plata) poate contine exces de minerale si nitriti, al doilea pentru ca in multe cazuri peturile de apa sint tinute la soare si in apa se elibereaza dioxine si alte chimicale din pet. Dna doctor recomanda apa de la robinet cu filtru, e microbiologic pura (teoretic, se pot face probe) si nu contine exces de minerale.

    • Da si eu am filtru si sunt foarte multumita de el. Filtrele astea contin multe elemente care purifica apa, printre care si argint. Pe al meu scrie ca retine clorul (si intr-adevar apa nu mai are nici gust nici miros de Cl), metalele grele, calcarul (si cu asta am avut probleme, din cauza zonei in care locuiesc), si impuritati de tot soiul.

    • buna, Liz.
      poti sa ne dai detalii sau un link despre filtrul/ filtrele pe care le ai tu?
      si eu ma gandesc de ceva vreme sa montez, dar nevasta zice ca nu e nevoie etc
      varianta la care ma gandeam eu are nevoie de o baterie separata, mica, pe langa bateria normala de la chiuveta, pentru ca filtrele reduc debitul si nu e eficient sa treci toata apa prin filtru pt spalat vase, de exemplu, ci doar pt baut.

      si al tau tot cu baterie separata functioneaza sau cum?

      merci

    • Daca aveti posibilitatea sa investiti intr-un filtru atunci cel cu osmoza inversa e cel mai bun doar ca e cam scumpicel (vreo 20-30 de mil). Puteti sa cititi despre el si Olivia Steer pe blog. Eu am o carafa mare de apa cu filtru inauntru (care se schimba la 2 luni) de la Acuaphor http://www.aquaphor.ro/shop/ (gasiti si in hypermarketuri)si sunt foarte multumita de el, noi avand probleme cu gustul salciu, ca de clor, al apei si cu calcarul. Eu nu am vrut sa mi montez robinet mic separat pt ca era prea mare bataie de cap sa dau gauri in blatul de la bucatarie, tot deranjul etc.
      Si din cate stiu eu, nu ai cum sa pui filtrul direct pe teava de apa, e necesar un robinet secundar. La robinetul secundar nu ai o presiune f mare dar nici nu ti trebuie, pt ca e doar de baut. In rest, ca sa speli vase poti folosi apa de la canalizare fara probleme.

    • am inteles, merci.
      pt informare, exista sisteme de osmoza inversa si la 5 milioane. acum trebuie vazut daca sunt potrivite pt nevoi, evident ca au debit mic, consuma si ele apa,

      plus plus, ca era sa uit

      eu stiu ca nu este bine sa bem apa de osmoza!!!!

      apa de osmoza este o apa pura, aproape fara nimic in ea (nici micro-organisme, ceea ce e bine, dar nici saruri, ceea ce e rau)

      deci doar apa pura de baut pe termen lung nu e bine.
      in fine.

    • Un filtru bun cu osmoza inversa are si un filtru de remineralizare care iti baga in apa mineralele care trebuie sa fie acolo. Fara nitriti si altele. Si in cantitati mici. Cauta filtru Nobel. Eu am si e super ok. Si da, e cu rpbinet separat
      E mai scump. Cele mai ieftine nu au pompa de presiune, au rezervorul mic etc. Sunt diferente. Cantitatea de apa filtrata/ora difera. De ex daca faci o supa si vrei si o limonada, cu un filtru slab ai de asteptat. La un filtru bun nu e cazul.
      Eu am fost sceptica initial. Insa merita toti banii. Copilul bea apa filtrata de la nastere… lapte praf cu apa filtrata. Si nu am avut nici o problema
      Recomand cu drag!

    • poti sa-mi dai si mie un link catre o instalatie de osmoza cu remineralizare?
      eu nu cred ca am vazut pana acum asa ceva, sunt foarte curios cum se face asta.
      si putin sceptic, recunosc, sper sa nu fie vorba de schimbatori de ioni cu rasini, din cate stiu alea nu-s pentru apa potabila.
      merci

    • edit: m-am uitat un pic la Nobel, nu am vazut nimic cu remineralizare, de asta as aprecia un link direct

    • Din pacate nu te pot ajuta cu un link direct. Eu am filtrul din 2010. Nu mai am datele. Dar cred ca cel mai bine te poate lamuri un reprezentant Nobel. M-am uitat la filtrul meu si pe langa cele trei filtre care se vad si in poza lor de prezentare eu mai am inca vreo trei. Daca esti din Iasi iti dau si nume/nr de tel. Poate sa vina acasa sa faci un test la apa de la robinet. Ei au fiecare un TDS metru. Total disolved substances. Din ce stiu eu filtreaza cam 95-98% din particole. Apa de la robbinet are 150-200. In unele orase 300. Eu stau la casa si am si fantana. Aici am 700-800. Apa plata are 100. Filtrata din fantana are 30-40. Din reteaua publica are 10-15. Fa un calcul simplu. Si la analiza tot e ok. Eu zic ca merita. Si pt baut. Si mancare. Am niste vecini care au dus viata bio-eco la extrem. Si cresc gaini in curte si le dau numai apa filtrata sa bea. Dar asta e alta discutie. Cauta un reprezentant si vei avea cele mai bune informatii.

    • Buna, eu stau in Belgia unde apa de la robinet are gust oribil si e super calcaroasa, pateaza instant orice intra in contact cu apa de la robinet. Noi folosim cu succes sistem de filtrare Brita (cana + filtru Brita Maxtra) pentru apa folosita la baut si gatit. Filtrele sunt pe baza de carbune, la noi se recicleaza si apa este foarte buna. Se gasesc si in Romania, vreau sa le cumpar parintilor mei :
      http://www.brita.net/ro/jugs.html?L=17
      O zi faina!

    • mai, am avut si noi o cana din asta in probe.
      eu aveam niste teste de apa de la acvariu si am facut niste teste la apa filtrata prin aceasta cana (nitrati si nitriti, ph, duritate).
      nu era o diferenta sesizabila fata de apa de la robinet, de asta i-am si recomandat Ioanei sa nu scrie despre cana respectiva, sa nu o endorseze pe blog, ceea ce a si facut, adica nu a scris, a trimis-o inapoi.

      acum nu prea stiu cat de relevanta e experienta asta, insa pare evident prin prisma pretului ca o cana nu poate avea aceeasi eficacitate cu o baterie de filtre sau cu o instalatie de osmoza inversa, ca le-ar scoate de pe piata fiind mult mai ieftina.

      probabil e mai bine decat nimic, dar nu e cu adevarat o filtrare/ tratare a apei, asta cred eu.

    • Eu nu cred ca orice filtru comercial ieftin are rezultate profi. Noi nu am luat-o pt o purificare completa (cred ca cei de la uzinele de apa isi fac treaba – stiu de la tata care a lucrat intr-una), ci doar pt a elimina calcarul extrem de pregnant in apa din Belgia. Pentru noi, testul ca o dedurizeaza se vede in lipsa depunerilor din filtrul de cafea si fierbator + oale. Si se simte o diferenta la gust, adica eu imi dau seama ca filtrul e destul de incarcat dupa gustul apei. Nu stiu in Romania cat si-ar face treaba pentru ca nu se compara gradul de duritate a apei. Eu beau apa de la robinet acasa fara probleme, nu sunt pretentioasa. Pentru cine vrea rezultate mai bune clar sunt solutii mai eficiente.

    • Eu am dat 8 mil pe al meu (cu reducere de prieten de importator) :)) osmoza inversa.. cu carbune activ si filtru de remineralizare. Ma uit sa vad ce site au, ca ma fac de rusine de prieten bun ce sunt :))

    • Cred ca ” apa de la robinet, e microbiologic pură” e o afirmatie usor hazardata tinand cont de circumstantele in care ajunge apa la robinet: intradevar, in cadrul procesului tehnologic al fiecarei uzine de apa, indiferent de sursa de captare, se trateaza apa in asa fel incat sa distruga bacteriile existente in apa captata. Pentru a stii ce substante de tratare si in ce cantitate sa se foloseasca, se preleveaza la intervale de timp regulat probe de ape din diverse puncte ale retelei de distributie, inclusiv la iesirea dintr-o uzina de apa. Chiar daca la iesirea din respectiva uzina, apa apare incadrata in parametrii microbiologici prevazuti de legea apei, nu inseamna ca reteaua de distributie apa a orasului, inclusiv retelele interioare ale blocului sau locuintei sunt suficent de sterile astfel incat apa care curge efectiv la robinet sa fie „microbiologic pura”. Montarea unui filtru de osmoza inversa intradevar poate opri trecerea bacteriilor sau a virusilor prin membrana respectiva pentru ca porii membranei sunt mai mici decat dimensiunea acestora, insa nu opreste substante ca pesticidele, ierbicitele etc. Montarea unui sistem complex de filtrare care asigura remineralizarea apei si retentia metalelor grele sau a altor substante toxice, pe langa anumite costuri ridicate la montare necesita investitii permanente in schimbarea uneori si de 2 ori pe an a componentelor de filtrare.

    • Nu contestam ca e safe (de ce cele mai multe ori) … dar nu e microbiologic pura cum afirma doamna dr. Aia se reuseste eventual prin sistemul de filtrare cu investitiile de rigoare. Cine vrea si cine poate.

    • Cind spun ca e safe ma refer si la asta, respectiv ca E microbiologic pura. Se fac teste des, e destul de bine gestionata si reglementat calitatea apei potabile.

    • Diana, ba da, osmosa inversa opreste si pesticide, ierbicide etc, opreste cam toate moleculele
      de fapt pesticide si ierbicide nu sunt ca atare in apa de la robinet, ar fi o crima sa fie.
      exista nitrati, nitriti, fier, amoniu, saruri etc dar o otrava ca DDT sau mai stiu eu ce minune nu are cum sa fie.

      si 2: apa de la robinet trebuie sa fie microbiologic pura, Apa nova testeaza nu la iesirea din statia de epurare, ci chiar la cismele publice de pe strada
      uite aici analizele de la Apa Nova pt cismeaua de pe blvd 1 Mai de exemplu
      http://www.apanovabucuresti.ro/!res/fls/8(26).pdf

      in afara de asta, apa se trateaza cu clor si eventual cu cloramina uneori exact pt a omori orice microb.

      eu mai stiu lucrurile astea ca se leaga cu acvaristica, le-am tot dezbatut pe forumurile de acvaristi.

    • „The reverse osmosis process contains several downsides which make it an inefficient and ineffective means of purifying drinking water. The small pores in the membrane block particles of large molecular structure like salt, but more dangerous chemicals like pesticides, herbicides, and chlorine are molecularly smaller than water (Binnie et al, 2002). These chemicals can freely pass through the porous membrane. For this reason, a carbon filter must be used as a complimentary measure to provide safe drinking water from the reverse osmosis process. Such chemicals are the major contaminants of drinking water after municipal treatment.”

      PS:
      1.nu toata lumea locuieste in Bucuresti sa fie servita de APA NOVA. Dar si la iesirea din Uzina de Apa a firmei APA NOVA pot aparea situatii de contaminare bacteorologica sau de alta natura – fie in bazinele de apa deja trecute prin fluxul standard tehnologic fie in sistemul propiu de filtrare. Cu siguranta pentru fiecare astfel de situatie exista proceduri de interventie de urgenta (adaugare supliment clor, ozon+filtre cu carbune activ etc) astfel incat contaminarea apei ajunsa in retelele de distributie sa fie cat mai scurta si fara repercusiuni asupra populatiei deservite – Pe considerente ce tin de „atacurile de panica” a presei si influenta lor asupra opiniei publice, in astfel de situatii, nu se publica buletinele pozitive, nu de alta dar conform Legii Apei , DSP-urile le da un termen de 24 de ore sa remedieze anomaliile aparute fara sa iasa „scandal” :)) just sayn’ – timp in care noi am baut apa
      2. vorbeam de apa testata la iesirea dintr-o uzina de apa si nu cele reziduale din statiile de epurare care intra sub incidenta altor normative de lege in principiu care tine de mediu si protectia mediului etc…
      3. ca orice om normal si lipsit de atacuri paranoice deosebite, beau apa de la robinet. din cand in cand o mai fierb pentru copil (mai des mai demult, mai rar acum, mai des vara, mai rar iarna). Copilul are 2 ani.

    • Si eu sunt interesata de acest subiect ce priveste apa deoarece noi avem apa de la put privat si nu este potabila. In Popesti-Leordeni locuiesc. De curand m-au „racolat” unii de la firma Zepter care vand mai multe produse printre care si un purificator de apa care costa in jur de 800 de EUR. Ei sustin acelasi lucru despre apa imbuteliata la pet si recomanda folosirea acelui purificator montat la sursa de alimentare cu apa. Inca nu am reusit sa achizitionez acel purificator, dar dupa ce-l voi cumpara revin cu informatii. Aici puteti sa gasiti ceva informatii. Daca il achizitioneaza altcineva inaintea mea, as fi curioasa sa aflu pareri de la un utilizator care nu are interese sa vanda. http://www.zepter.ro/MainMenu/Products/HomeCare/Cleansy-Water/Edel-Wasser.aspx

  4. Noua si medicul pediatru si stomatoloaga mea mi-au zis ca nu este recomandata pasta de dinsti cu fluor tocmai ca cei mici o pot inghiti. Noi folosim una bio fara fluor.
    La capitolul batista bebelusului, noi de cand am dat-o pe cea mica la gradi (at avea 1,6 luni) a tot racit iar cu tot aspiratul mucilor tot a facut de 2 ori otita (odata combinata si cu brinsiolita) de a trebuit sa ne internam, iar in spital si ei ii aspirau mucii deoarece erau in cantitati industriale, iar toti medici pediatri care au fost de garda si au vazut-o ne-au explicat ca trebuie aspirata deoarece daca ei nu isi pot sufla singuri nasul, toata chestia degenereaza in otite, pneumonii, amigdalite, etc. Deci daca nu ii scoti mucii mai mult ca sigur ca ajungi la asa ceva. A doua otita tot de la muci a fost. ORL-ista noastra (in care am mare incredere) si ceilalti 2 ORL-isti din spital recomandau si ei acelasi lucru (apa de mare sau ser) si dupa 30 min aspirat. Pana acum nu am intalnit niciun medic care sa nu recomande.

    • Nu e musai sa dai in complicatii, am un exemplu in casa. Muci de nenumarate ori, tone de muci, niciodata aspirata, niciodata otite sau alte minuni. Nu spun ca e o regula, spun doar ca nu e o regula ca in lipsa aspirarii apar complicatii.
      Eu am auzit multe opinii contra batistei bebelusului (dar pro alte sisteme de curatare mai putin agresive, care nu irita mucoasa).

    • eu am avut parte si de medici care recomandau si de altii care nu recomandau. am mers pe bunul meu simt de parinte ingrozit numai cand vedea aspiratorul la ansul copilului: l-am folosit foarte rar (cred ca de 2 ori in 2ani jumate) si fara sa insist ca sa-i trag pustiului si creierii din cap:))
      o sa radeti, dar inainte de copil, cand mi-am vazut o prietena ca o ..aspira pe fie-sa..era sa mor de inima si am iesit din camera:P
      DA, devenita mama l-am folosit si eu, dar tot..cumva..contra naturii mi se pare…:(

    • exista si sisteme mai soft de aspirare, unele prin care tragi tu cu gura. alea parca mai merg…

    • eu am din ala prin care tragi tu cu gura, are un fel de burete mai gros ca sa te protejeze sa nu te trezesti ca-ti ajunge ceva in gura; mi se pare eficace;
      pediatrul meu nu recomanda deloc aspiratul nici curatatul cu ser fiziologic; a spus ca de aia li se spune copiilor ‘mucosi’, pentru ca e normal sa aiba muci; e mai glumet de felul lui, a zis ca daca mai imi vin idei sa-i curat nasul cu ser fiziologic, mai intai sa-i fac sotului sa vad daca ma lasa, pe urma sa-mi faca el mie sa vad cum e, si pe urma de abia sa-i fac copilului… deci am renuntat, dar nici nu a avut multi muci

    • eu acum de cind sint gravida am facut muci de 3 ori si de fiecare data asa m-am salvat, cu spalat cu apa de mare (adica tot un fel de apa sarata, ca si serul) si apoi aspirat, si da, recunosc ca nu e placut, dar barem nu s-au suprainfectat. pe sofia nu o deranjeaza apa de mare, singura cere sa ii bag puf, o mai spal asa in nari si cam asta e singura chestie pe care i-o aplic la muci.

    • Tot ce folosesc pe copil, incerc pe mine intai. Cred ca orice mama face asta. Nici eu nu sunt un fan al batistei bebelusului, dar am folosit-o si cred ca face minuni acolo unde sistemul clasic (tragi tu cu gura) nu face fata. La urma urmei, ma gandesc cum mi-ar fi mie daca as fi in plina noapte, full de muci, nu as putea sa respir si nici sa imi suflu singura mucii….nu cred ca mi-ar placea deloc.:-)

  5. Pasta de dinti CU fluor de la 5 luni sau FARA? Adica prima varianta anuleaza cam tot ce se stia pana acum si anume ca nu se foloseste pasta cu fluor inainte de 6-7 ani…
    Fluorul asta inghitit de copii, ca a mea la 19 luni nu stie a scuipa, ar ajuta pasta asta si la dinti demineralizati?

    • Cu fluor, spune dumneaei, pentru ca fluorul e necesar nu doar pt dinti, dar si pt dezvoltarea sanatoasa a organismului (tocmai pt ca cel mic inghite). Nu stiu despre dinti demineralizati, cred ca un stomatolog ar trebui sa-si dea cu parerea desppre asta.

    • Ioiii!! Asta cu fluroul n-am mai auzit-o pana acum. Fluroul, din ce stiu si-am citit, afecteaza glanda epifiza. Nu e recomandat nici adultilor, daramite copiilor.
      Recomandarea asta impreuna cu lipsa sarii adaugate in mancare sunt menite pentru „tampirea” populatiei. Si asta mi-a spus-o un medic cu competente in homeopatie.

    • Dap, cu fluorul nu sint nici eu de acord. Recomandarea cu sarea insa mi se pare de bun simt, apa plata pe care o bem contine saruri, la fel si piinea, brinzeturile, sosurile de rosii, legumele… Cred ca putem minca linistiti fara sare adaugata, primim destul din alte surse (si da, copiii mici au rinichii imaturi, sarea sigur nu le face bine).

    • Fluorul in cantitatile recomandate e foarte bun pentru sanatatea dintilor. Pastele de dinti pentru copii (0-3 ani, 3-6 ani) au alta concetratie de fluor decat cele pentru adulti (de aceea pasta de dinti chiar trebuie cumparata din cea speciala pentru varsta corespunzatoare, spre deosebire de biscuiti sau iaurturi sau alte treburi de marketing). Daca copilul primeste vitamina D combinata cu fluor, atunci pasta de dinti folosita trebuie sa fie fara fluor. Ca in aproape orice caz, doza face „otrava”, si in cantitati mari (de zeci de ori peste cele aflate in pasta de dinti) flourul e periculos. Pe mine, din pacate doamna doctor m-a pierdut cand am vazut ca recomanda homeopatia, care e cea mai mare sarlatanie existenta: practic „remediile” homeopatice cu dilutii mai mari de X/D (decimale) sunt apa/zahar/alcool extrem de scumpe (substanta „activa” e de atatea ori diluata ca practic e inexistenta: http://en.wikipedia.org/wiki/Homeopathy). Sincer am zero respect pentru un medic care se pare ca intelege asa putin stiinta ca recomanda homeopatia (atientie, nu vorbesc de tratamente bazate pe plante pe care unii le considera homeopatie, vorbesc strict de homeopatie, unde principiul de baza e ca un remediu e cu atat mai puternic cu cat e diluat mai tare).

    • Da, asa este, legat de sare – nu e cazul sa mai adaugam. In Romania suntem mari consumatori de sare, 13g/zi in medie, comparativ cu media recomandata de OMS, de 5g/zi. Si, potrivit unui studiu al Institutului de Sanatate Publica, cea mai mare cantitate de sare vine din sarea pe care o adaugam la mancare.

    • Glanda epifiza nu exista in corpul omenesc. Epifiza e o componenta a oaselor lungi. Poate ai incercat sa spui hipofiza.
      Asta apropo de tampirea populatiei si medicii competenti care te sfatuiesc.

  6. Toate ideile punctate de doamna doctor sunt de bun simt. Toate, mai putin sfaturile legate de pasta de dinti si suplimentele cu fluor. Printesa, nu mai stiu sincer, dar parca si pe blogul tau citisem despre efectele adevarate ale fluorului (efecte ce din pacate nu prea au legatura cu intarirerea smaltului). Daca ma insel, iarta-ma, dar chiar sunt curioasa care e opinia ta. Sarcina super usoara in continuare 🙂

    • Noi nu folosim pasta cu fluor. Nu, nu am mai scris despre asta.
      Multumesc! 🙂

    • Nici noi nu folosim pasta cu fluor, dar va spun ceva..Dar va spun ca stiu de la mama mea- care a fost asistenta pediatra- deci din vechea garda, dat fiin dfaptul ca eu am 40 de ani–cand eram noi mici medicii pediatri dadeau fluor (in cantitati calculate fdupa nu stiu ce algortim) tzancilor. Asa ca..eu o inteleg pe d-na doctor (chiar daca NU folosim pasta cu fluor). Si mai stiu si altii care recomanda…oricum pe multe subiecte rar gasesti 2 medici care sa aibe aceleasi recomandari:)

    • Fluorul e in categoria de substante in care doza face „otrava” (asemanator cu arsenicul din mere, etc). In cantitati mici (cum sunt cele din pasta de dinti, care trebuie aleasa corespunzator pentru varsta copilului), e foarte bun pentru sanatatea dintilor, in cantitati foarte mari devine otrava. Aici analiza unui studiu recent publicat pe aceasta tema, daca te intereseaza: http://theness.com/neurologicablog/index.php/new-study-shows-fluoride-safe/.

  7. Citez din Ghidul pentru managementul diareei acute emis de Societatea Europeana de Gastroenterologie Pediatrica (ESPGHAN) urmatoarele:
    – vasta majoritate a copiilor de varsta mica pot continua sa primeasca in siguranta formula de lapte cu lactoza in timpul episodului diareic pentru ca numarul de esecuri terapeutice este neglijabil in raport cu copiii hraniti cu formula fara lactoza;
    – alimentele ce contin carbohidrati complecsi (orez, grau, cartof, paine, cereale), carnea macra, iaurtul, fructele si legumele sunt bine tolerate de catre copiii cu diaree usoara si moderata (formele ce nu necesita spitalizare) si ar trebui administrate fara restrictii (altele decat cele legate de varsta) dupa perioada de rehidratare.

  8. Nu inteleg de ce anume copiii nevaccinati sunt un pericol pentru cei vaccinati..pai cei vaccinati ar trebui sa fie imunizati..ma rog..e o discutie lunga si nu vreau sa intru in polemici mai ales ca savurez fiecare postare draga printesa si ma bucuri asa mult :*

    • Nu cred ca e vorba de cei vaccinati (desi si ei pot face forme ale bolii), ci de cei care nu se pot vaccina (batrini, copii cu contraindicatii, gravide). E vorba despre asa numita protectie de turma, care nu mai functioneaza cind procentul celor nevaccinati creste peste o anumita limită.
      Da, si eu zic sa nu dezbatem asa, e un subiect pe care eu una personal chiar nu vreau sa-l discut aici. 🙂
      Si multumesc!

  9. Da, este recomandata coca- cola exact cum a spus d-na dr atunci cand copilul varsa. Si chiar face minuni. Nu se intampla nimic rau copilului de la cateva lingurite. Si da atunci cand varsa lichidele trebuie date doar cu lingurita( nu cu biberonul).

  10. Intr-adevar unele sfaturi ale doamnei doctor sunt f bune, insa cateva dintre ele pur si simplu m-au blocat, unul mai mult decat celalalt; amintesc numai 2: cel cu batista bebelusului (fetita mea a facut otita pentru ca mi-a fost mie mila sa-i aspir mucisorii), iar cel cu cola m-a lasat muta. Cola pt un bebelus de 7 luni? Chiar si mai mare? Fara cuvinte.
    Plus ca multe dintre sfaturi nu sunt prezentate in totalitate; spre ex. la inceputul diversificarii dna dr ne recomanda fiertura de radacinoase, adica ii dam bebelusului de prima data TOATE radacinoasele respective? Si daca bebelul are alergie la vreuna? Nu de alta, dar mai sunt si persoane care n-au trecut prin asta si citesc aici si fac intocmai.

    • Da, nu stiu de ce recomanda amestec la inceputul diversificarii, eu am o prietena alergica la telina, de exemplu. A ajuns si la spital de citeva ori.
      Eu am respectat regula celor 4 zile (un singur aliment nou introdus la patru zile) si o recomand tuturor.
      Cola chiar e o solutie! 🙂

    • Noi am respectat un interval de 2 zile la inroducerea unui aliment nou (e suficient sa observam daca un aliment nu e tolerat sau daca bebe e alergic). Asa mi s-a recomandat la un curs de diversificare la care am participat. De asemenea, d-na dr care a tinut cursul recomanda sa incepem cu piureul de legume (ex morcov la care la 2 zile se mai adauga ceva). dupa 4-6 zile am introdus masa de fructe, iar apoi cerealele si am mai tot adaugat cate ceva in schema. Sigur e un subiect mult dezbatut si din pacate nu exista reguli fixe, dar la noi diversificarea a decurs foarte lin urmand aceasta schema.

    • Si noi am inceput tot cu supa de radacinoase (morcov, pastarnac, patrunjel). Apoi am inceput sa-i dau piure-uri din cate 1 leguma la care mai adaugam inca 1 dupa 4 zile. Telina se introduce dupa 7 luni pentru ca are potential alergen.

    • Treaba cu diversificarea se pare ca difera de la tara la tara: in SUA se incepe cu un fel de orez cu lapte (lapte corepsunzator varstei), in Germania cu pireu de legume (morcov, sau pastarnac sau dovleac…), in Ro se pare ca cu supa. In final probabil ca toti copiii cresc la fel de bine indiferent de cum se incepe diversificarea – ceea ce arata ca probabil nu prea conteaza. Eu una gasesc supa cel mai prost prim aliment – greu de oferit cu lingurita, fara consistenta sa se prinda copilul ca e treaba nu numai de gust ci si de textura. Dar mie sincer nu-mi plac supele strecurate nici pentru adulti (mi se pare la fel de ilogic ca si a bea suc de fructe in loc sa mananci fructul si sa bei apa de sete…)

  11. E super recomandarea cu cola! Ma bucur că mai auziți și apare și pe internet, pentru că eu de câte ori aș fi avut tendința să recomand așa ceva când eram in gardă mai că am fost bătută de vreo mămică. Și serios e vorba de o linguriță de cola!
    Și da, nurofenul sirop dat ca apa la copii mi se pare personal mult mult mai rău! Ca să nu mai zic că toți părinții par să facă abuz de nurofen + panadol + supozitoare de novocalmin…

    Apropo la camera de gardă de pediatrie, în Franța, înainte de a intra la medic, deci practic la triaj, dacă se prezintă copilul cu diaree și vărsături, primește de la asistentă acea guriță de cola. Uneori când ajung la medic 30-40 minute mai târziu sunt deja vindecați de burtici și nu mai au nimic. Și sunt două avantaje: nu trebuie să sari cu tot felul de medicamente, de metoclopramid (brrr să nu vedem vreodată efect secundar la ăsta!!), de antibiotice, perfuzii și altele. Și al doilea avantaj: copilul obișnuit așa cu cola atunci când îi e foarte foarte rău, o să asocieze răul cu cola și nu o să vrea vreodată să bea cola ca distracție.

    • Da, sint putin surprinsa si eu de viteza cu care sar unele mamici in sus cind aud de o lingura de cola, in schimb dau nurofen (chiar si preventiv la vaccin) sau la orice durere de dinte. Si metoclopramid, brrr, the horror. Ultima oara cind am luat eu o pastila am adormit incaltata si imbracata si am dormit 6 ore (ziua). 🙂
      Deci zici ca e practica de spital in Franta, ce interesant! Am auzit ca si la noi se da, neoficial.

    • Ca si antivomitiv merge foarte bine ceaiul de ghimbir si Emetin(care este extract de ghimbir). Cu astea doua eu am reusit sa imi pastrez mancarea in stomac in primul trimestru de sarcina si m-am mai si plimbat peste Dealul Negru fara probleme, desi am rau de masina.

    • Nope, la mine n-a mers nici un soi de ghimbir (nici crud nici fiert nici ceai nici limonada) si nici emetin, am luat cred ca trei flacoane la rind, nici Cocculine, nici bratarile cu presopunctura, nici limonadele, mentele, masajul, aromoterapia, nada, nici la prima sarcina nici la a doua nici la a treia. ocazional a mers cola, si uneori nici aia. in fine, bine c-a trecut. 😀

    • Bonjour, cunosc si eu o Iulia pediatru in Franta.

      Cat despre articol, multumim pentru rezumat Ioanei. In mare mi se pare util chiar daca unele pareri pot fi dezbatute.

  12. Mai am o completare legata de gluten: exista studii recente care sustin ca riscul de boala celiaca este la fel de mare da ca glutenul este introdus in alimentatia coplilului atat inainte de 3 luni, cat si dupa sapte luni. Ideal ar fi ca expunerea la gluten sa se faca la 6-7 luni. Noi am introdus cerealele cu gluten la 7 luni (la recomandarea pediatrului)

    • Sunt culturi unde incep diversificarea foarte/prea devreme. Dar se pare ca pentru a scadea sensibilitatea la multe alimente diversificarea trebuie inceputa candva intre 4-6 luni (in functie de dezvoltarea si interesul copilului), si daca prima cereala e bine sa fie fara gluten, in jur de 6 luni incolo e bine sa primeasca si cereale cu gluten date cu grija pentru a observa o eventuala sensibilitate.

  13. Printesa, s-a discutat ceva despre iesitul afara in caz de raceala usoara? Da sau ba? Mai ales pe vreme calduroasa, nu vorbim de iarna / viscol.
    Interesanta ideea cu Cola…
    Da, si mie mi se pare gresita amestecarea mai multor radacinoase pentru inceputul diversificarii. Si mai mult, eu merg pe ideea de piure cu o oarecare consistenta, nu supa / zeama / suc de diverse care sa fie baut, astfel privand sugarul de fibrele atat de necesare.
    Daca apa de la robinet FARA filtru e microbiologic pura….Nu, eu nu cred asa ceva si nici nu voi consuma niciodata apa de la robinet. Prefer apa plata.

    • Nu, dar o sa intreb. Eu o tin in casa daca are febra (ca sa nu ia si alte minuni), daca nu are febra, o scot, dar nu la contact cu alti copii.
      Doamna dr nu zicea sa dam supa des, ci doar primul contact sa fie cu supa, sa nu fie si textura si gust foarte diferite (dat fiind ca micul pina atunci a baut doar lapte). Imediat ce s-a obisnuit cu gustul, piureuri tot mai consistente.
      Spuneam si mai sus, apa de la robinet e microbiologic pura, eu asa cred (la noi e, am facut texte, la cismeaua publica e, uite aici teste repetate http://www.apanovabucuresti.ro/buletine-de-analiza-a-apei/sector-1/piata-1-mai-cismea-publica/), or fi si exceptii unde tevile sint foarte vechi, expuse la exterior, nu stiu. Dar cred ca in general apa de la robinet e safe de baut.

    • Mersi de lamuriri.
      (Am postat de mai multe ori din cauza de probleme de net, cred. Te rog sa stergi celelalte 2 postari, sa nu se repete aceeasi chestie over and over. 🙂 )

    • Ar fi minunat daca ai scrie ceva despre chestia cu apa de la robinet vs apa plata. Eu ii dau copilului apa plata la sticla (de sticla, nu pet). Sincer, personal nu am mai baut apa la robinet de nici nu mai tin minte. Acum ca ma gandesc, nu stiu exact cum am ajuns aici. Nu sunt genul care sa cedez manipularilor de marketing, dar am considerat ca apa din izvoarele X este superioara apei de la robinet. Si avand in vedere cantitatea mare ingerata si importanta pt organism, m-am gandit ca pe termen lung nu poate aduce decat beneficii. Nu am comparat niciodata cantitatea de oligoelemnte intre cele doua etc etc Am mers mai mult pe common sense: apa de izvor e mai buna ca apa de la robinet. 🙂 Gresesc cumva? Si am o intrebare pt dna doctor: ce facem cu un thumb-sucker? Il lasam sa renunte singur? Care sunt riscurile pt dantura & all? Am citit studii dar ar fi interesant sa aud si parerea ei. Cam 95% din sfaturile ei sunt de bun simt. Cea cu max 500ml de lapte pe zi mi-e un pic neclara. Dupa diversificare, trebuie sa mentinem 2 mese de lapte (dim si seara), deci 2 biberoane X 200ml = c 400ml. Ori daca ii mai dai si 60g branzica pe zi, asta vine din alte 250ml lapte. Daca mai ia si iaurt, clar depasesti cei 500ml. Eu stiam 1l de lapte pe zi la toddlers, adik 500ml in lapte (seara si dim impreuna) + restul sub alte forme (branza, iaurt). Tu cum procedezi?

    • Am scris astazi despre apa de la robinet vs apa plata. Pls read.

      Da, si mie mi se pare putin 500 de ml pt un copil mic, o sa o intreb de la ce virsta se aplica regula asta. eu nici acum ca adult nu o respect, desi lapte nu beau, dar tot consum multe lactate.

    • Xenia, acum eu nu dezbat daca apa de la robinet este sau nu pura dpdv microbiologic, dar vreau sa-ti spun ca in caz ca nu e, un filtru din asta obisnuit nu o va face microbiologic pura, orice ar spune producatorul, deci te rog sa NU te bazezi pe acel filtru pt acest scop.

      exista 3 metode din cate stiu eu pt eliminarea tuturor bacteriilor din apa si filtrare cu filtre casnice nu este una din ele:
      1. osmoza inversa
      2. filtru UV
      3. CLOR! de asta avem clor in apa de la robinet, ca sa omoare tot ce e viu in ea.

    • filtru UV inseamna de fapt un bec cu Ultraviolete, este impropriu spus filtru.

    • noi avem lampa UV si apa este dpdv microbiologic pura 😉 (am facut analiza aferenta), avem si dedurizator, deci o bem fara probleme. locuim insa la curte si avem fantana noastra, nu suntem racordati la sistemul public.

    • Buna ,

      Eu am filtru de la Amway espring. Sunt tare multumita. Il folosesc numai pt apade baut, restul spalat fructe, legume, vase folosesc apa de la retea.
      1. Lampa UV
      Distruge mai mult de 99,99% dintre bacteriile şi viruşii care se pot găsi în apa potabilă pentru o apă mai calitativă.
      2. Filtrul de carbon
      Acest filtru de carbon brevetat în Statele Unite îndepărtează eficient gustul şi mirosul de clor, peste 140 de contaminanţi care ar putea afecta sănătatea.
      3. Ecran cu tehnologie LED
      Aparatul utilizează o grafică sugestivă pentru afişarea duratei de viaţă a filtrului şi a stării sistemului.
      4. Modul electronic de control
      O altă premieră tehnologică – şi totodată un alt patent în SUA – este modulul de conectare fără fire (inducţie electrică) folosit între lampa UV şi unitatea de filtrare. Acest lucru permite izolarea lămpii UV de sursa de curent, în mod similar cu modulul de încărcare al unor telefoane celulare care nu se află în contact cu sursa de curent.
      5. Instalaţie reglabilă
      Lungimea instalaţiei poate fi reglată în funcţie de lungimea dorită.
      6. Set eSpring pentru montare la bateria existentă
      Setul pentru montare la bateria existentă se potriveşte majorităţii bateriilor.

    • Oana, sper ca v-a spus cel care v-a vandut instalatia ca filtrul cu carbon trebuie schimbat des, pentru ca el face o filtrare chimica foarte buna, dar cand s-a incarcat cu chimicale pana la limita, incepe sa le dea drumul inapoi in apa!!!

      deci e f important sa fie schimbat, altfel iti arunca inapoi in apa tot ce a adunat.
      acum cat de des evident ca depinde de cat are de lucrat, cat de mare este etc, eu nu pot sa spun, cel mai safe e sa-l schimbi la cateva luni si gata

    • Robo, pentru mine apa de la chiuveta, in Romania, nu e potabila netratata termic. Daca nu as avea apa minerala plata la indemana (si inde-bani), as fierbe-o pe cea de la robinet pentru a o bea (racita in prealabil). Avand in vedere cate conducte se fisureaza / ruginesc / nu se inlocuiesc la timp / intersecteaza cu cele de canalizare si curg unele in altele si nu repara nimeni buba, eu zic ca e mai sigur asa. Filtrul nu ar rezolva decat o parte din probleme (am folosit / baut apa filtrata cu Brita multi ani), dar ar priva organismul si de ceva minerale.

    • Stiu si oricum aparatul anunta din timp cand treb sa schimb filtru, si atunci il schimb. Filtru tine cam in jur de 11-12 luni.

    • Unii parinti prefera pasta fara fluor, dar pasta cu fluor in concentratie adecvata (pentru 0-3 ani e de 500ppm) e recomandata impotriva cariilor (si perfect sigura de folosit). Daca micul ia combinat Vitamina D + Fluor, pasta de dinti trebuie sa fie fara fluor. Copiii trebuie spalati pe dinti de la primul dinte.

  14. Buna..o aprofundare la ceea ce a zis visavis de Rotarix,de ce nu-l recomanda?eu am o fetita de 7 luni careia am administrat acest vaccin in 2 etape si nu a a vut nici o reactie pana in acest moment.mai multe detalii daca se poate.multumesc.

    • Din ce astiu eu, de primul pericol ai scapat, adica efectele adverse imediate.
      Al doilea lucru este ca vaccinul Rotarix este doar pentru anumite tulpini si nu ar fi 100% eficient. Adica iti poate face rotavirus numai ca intr-adevar se pare ca in forme mai usoare.
      Noi am intrebat medicul de familie si ne-a spus ca, citez (si imi cer si scuze dar asta a fost exprimarea lui): „E o l*ba!” No comment. Dupa aceea am primit din mai multe surse si explicatiile de mai sus.

    • cand piticul a avut rotavirus si am stat internati, medicii ne-au spus ca si cu vaccin ar fi putut contacta virusul. erau internati copii care fusesera vaccinati cu rotarix, deci nu prea vad utilitatea acestui vaccin. nici macar faptul ca a avut rotavirusul o data nu este o garantie ca nu-l va mai contacta si a doua oara.

    • Rotarix (si Rotateq) protejeaza impotriva anumitor tulpini de rotavirus. Enterocolitele sunt provocate fie de rotavirusi, fie de norovirusi. Vaccinul previne cam 75% din cazurile de diaree, dar peste 85% din cazurile severe. Ca o anecdota, copilul meu (vaccinat) a facut o singura data un caz usor de enterocolita desi merge la cresa si au mereu cazuri de enterocolite, inclusiv copii care au necesitat spitalizarea din cauza dezhidratarii. In tari dezvoltate nu e neaparat recomandat pentru ca in caz de diaree si dezhidratare puternica, spitalul e aproape si consecintele cu sau fara vaccin nu sunt grave. In tari ca India, vaccinul impotriva rotavirusilor salveaza vieti.

    • Am inteles ca in Statele Unite se face un alt vaccin, nu rotarixul. Cica este injectabil si este mai eficient. E doar ce am auzit, nu sunt sigura, desi si medicul de familie ne-a confirmat.

  15. „Copilul să nu mănînce singur la masă, adultul îi basculează piure și copilul înghite, copilul trebuie să vadă și adultul mîncînd, eventual același lucru ca și el, în același timp. ”

    un aspect pe cat de simplu, pe atat de Important si Eficient. il recomand si eu cu caldura (dupa cateva luni de mancare imprastiata pe pereti si prin toata bucataria :)) ma refer la primul copil, la al 2-lea aveam lectia invatata).

    si eventual sa manance si din acelasi fel de farfurii. eu la inceput (primului copil) ii puneam mancarea in farfuriile/ castroanele lui, dar, in afara ca era „bruiat” de stelutele si animalutele pictate pe ele, era mai atras de farfuriile celor mari 🙂

  16. As fi curioasa sa stiu daca/cum se poate dezvata un copil de un an si noua luni de supt degetul inainte de culcare si ocazional in timpul somnului. Ma intereseaza metode blande care sa ajute copilul. Pana la ce varsta se poate tolera.

    • S-a discutat despre supt suzeta, degete si alte obiecte, doamna dr zice ca ideal ar fi sa discutam mult cu copilul si sa il ajutam sa renunte pur si simplu, fara alte metode. Ca e o anxietate acolo si daca ii interzici degetul, poate da in chestii mai nasoale (ne povestea de copii care isi smulg parul din cap, se ciupesc pina la singe, se masturbeaza la 3 ani sau refuza sa faca caca cu saptaminile). Rabdare, va renunta singur pina la urma cu calm si toleranta.

    • Eu am supt degetul pana la 2 ani si ceva, aproape 3, cand m-au dezvatat cu forta (ardei iute, mansoane la coate). Nu recomand, nu e cazul, nu e intentia mea, nu stiu daca nu se putea si altfel (vorbim de anii 80). Vroiam doar sa subliniez ca orice e prea mult, strica. Eu am ramas cu consecinte grave la nivelul dentitiei care, din pacate, sunt permanente si se acutizeaza pe masura ce avansez in varsta. Deci, aveti grija…

    • eu mi-am supr 2 degete pana la 7 ani si ceva. In afara de dinti strmbi, care tin mai degraba de genetica decat de suptul degetelor, nu a nici o treaba.

      Eu am renuntat pt ca i-am promis lui Mos Craciun ca renunt daca imi da locomotiva mult dorita.

    • Am aceeasi problema. Incepusem dezvatul si functiona dar apoi s-a imbolnavit si l-am lasat sa faca ce vrea. Acum deocamdata suntem intr-o perioada foarte traumatizanta pentru el asa ca se suge deshte la liber.
      Totusi tu ai putea sa incerci cum faceam eu inainte de boala: Faceam misto de el. Nu la genul rautacios, dar cand baga degetelul in gurita ii spuneam: „Tu esti baietel mare sau bebelus? O sa fii taaare uratel cand o sa cresti.”. Nu o transformam in joaca, ii ziceam zambind dar serios. Ajunsese de nu si-l mai sugea decat in somn. E recomandat in prima faza a dezvatului sa nu-i scoti degetul din gura cand doarme pentru ca il frustrezi. Trebuie sa inteleaga el ca nu e bine cu degetel. Al meu a facut treaba treptat: intai a renuntat in timpul zilei, pe urma si inainte de culcare. Cand mai uita (din ce in ce mai rar) il intrebam: „Mai, ce esti tu ma?” si el: „Maiiiie” adica e mare nu bebe, si scotea degetelul. Nu am mers pana la capat, a aparut o problema grava iar acum trebuie sa o iau de la inceput dupa ce ne mai stabilizam un pic. Totusi metoda dadea semne de functionare.

    • copilul nostru a inceput sa suga degetul la fix 2 luni (nu a primit suzeta niciodata) si a tinut-o asa cred ca pana pe la 2 ani, dar nu sunt sigura. nu i-am spus niciodata sa scoata degetul din gura, nu am ras de el, nu i-am lasat nici pe ceilalti sa o faca si a renuntat singur. era modul lui de a se linisti. se intampla de obicei la somnul de amiaza cu tati, cu mine erau ocupat la san. nu am dat niciodata o importanta prea mare acestui gest, ca atare, a putut sa renunte cand s-a simtit pregatit.

    • si sora mea a supt degetul pana la 2-3 ani, nu mai stiu, cert este ca acum are dintii din fata deplasati, e un cosmar stomatologic.
      mie mi se pare extrem de periculos suptul degetului, dar nu cunosc metode de a-l opri si sper sa nici nu am nevoie.

    • Dintii din fata ca dintii din fata dar, cand iti cresc masele paralele cu pamantul si ai bolta palatina desfacuta…E mai grav. Oricum, Robo, I feel for her.

    • Mie pediatra mi-a spus ca dupa 2 ani e musai sa il dezvatam. Sper sa reusim pana atunci.

    • Eu stiu ca cea mai eficienta metoda este o oja amara cu care se da pe unghii si nu ii face rau (ca ardeiul iute de ex). Cunosc 2 copii dezvatati asa…

  17. Interesante opiniile doamnei dr., cu unele sunt de acord, cu unele, nu. Copilul nostru de 2 ani si 10 luni nu mananca zilnic carne, de fapt, nu mananca deloc, si nu a fost/nu este anemic (ii facem analizele anual), din contra. Surse de fier exista si in alte alimente in afara de carne.
    Bizara recomandarea cu cola, dar daca atata lume zice ca functioneaza, in caz de nevoie, voi incerca si eu pentru mine, la copil nu ma incumet 🙂

    • pai asta zice si ea, ca daca restul alimentelor sint combinate inteligent, e absolut ok sa nu consume copilul carne.

  18. Nu am inteles… sampon pe par la 1-2 saptamani? adica parul vede apa doar o data pe saptamana? Dar pe corp? cat de des si daca des cu lotiune sau numai cu apa?
    Intreb acest lucru pentru ca am intalnit 2 opinii contrare: de pe o parte pediatrul care ne-a spus ca baita la bebelusi trebuie facuta la 2-3 zile (exceptie cand e transpirat sau murdar sau vara); iar dermatologul ne-a spus ca bebelusilor pana la 1 an trebuie sa li se faca baita zilnic. Stiu ca baia in fiecare zi pare un concept invechit, dar dermatologul nu era nici pe departe batrana si chiar ne-a precizat ca asa s-a recomandat la ultimele conventii europene la care participase…

    • Nu apa, Raluca, nu trebuie folosita des, ci samponul. Copilul e bine sa faca baie zilnic, transpira (nu doar vara, ca si noi, copiii transpira tot timpul), in plus au nevoie de aceasta rutina care pentru ei e placuta. Samponul, care contine o gramada de chimicale, nu trebuie folosit pe par in fiecare zi.

    • N-as incerca sa ii spal parul fara sampon… hai ca pe corp mai merge dar pe cap se imbacseste mai rau.

    • Noi o spalam IN FIECARE ZI, si o dau si cu sampon. De fapt e un dus-gel de la Nivea (din ala cica hipoalergen). Nu face spuma multa si nu are miros puternic. A mica are 3 luni, nu a facut NICIO chestie la scalp (descuamari sau alte minuni), are pielea perfecta si un par suficient de mare. Deh, seamana pe ma-sa, ca io am fost mai pletoasa de felul meu. Acum are parul lung de un lat de palma. Baia o relaxeaza foarte mult si-i face placere, asa ca ne tinem de ea.

      Foarte misto sfaturile in cauza, mai asteptam si alte detalii 😉

  19. Picaturile pentru nas (Bixtonim de ex.) chiar fac mai mult rau decat bine. Am invatat-o pe propria-mi piele si la 17 ani dupa intamplare mucoasa nazala nu e refacuta, adica nu functioneaza ca inainte de… Banuiesc ca nici nu o sa se mai intample vreodata. 🙁

  20. Eu am o mare mare intrebare pt doamna dr sau pt cine imi poatr raspunde: Sofia mea, bebe de 11 luni, vomita pe masina si nu mai stiu ce sa fac cu ea, ca nu ne putem deplasa doar pe jos. Pana pe la 6 luni nu a avut nicio problema, dar acum mi-e frica sa mergem si pana in centrul orasului. Asa ca daca exista vreun remediu sunt deschisa la orice, mai ales ca am vrea sa iesim din tara cu masina in concediu. Cola e bun si pt raul de masina? Multumesc!

    • Aceeasi problema o are si fetita mea de 1 an si 7 luni. Pediatra ei spune ca nu-i recomanda nimic acum, sa asteptam sa mai creasca. Vomita aproape mereu de la 8 luni cand mergem cu masina. Ce remedii sunt indicate la varste asa mici pt raul de masina? Printesa poti sa o intrebi pe dna doctor, te rog?

  21. Printesa, multumesc pentru informatiile impartasite cu noi, am aflat lucruri noi. Intrebare: a argumentat dna dr ideea cu limita de 500ml de lapte zilnic? şi dilema: acceptand ca apa de la robinet e microbiologic pura, ce ne facem cu clorul din ea, care ne omoară flora probiotica intestinala?:-)

    • Clorul se evapora daca lasi apa citeva minute sa se odihneasca.

  22. Buna,

    Am si eu cateva intrebari.

    De la ce varsta putem sa-i dam copilului miere?
    Ce fel de paine este recomandata copilului mic 1-2 ani (exemple din comert ar fi utile)?

    Multumesc.

    • Erika, sa stii ca la noi in Cluj sunt lanturile de magazine Panemar. Nu stiu daca sunt si unde locuiesti tu. Ei au tot timpul paine proaspata, buna, sunt si multe sortimente si nu contin E-uri, doar faina, drojdie si apa. Eu daca as avea copii paine din asta le-as da.Eu cumpar foarte des, si ce imi place e ca ei o feliaza si o ambaleaza in punga de hartie pe loc in fata ta.

    • Nu cred ca avem un astfel de magazin aici.
      Dar am o tanti in piata care face paine in cuptor cu maia (nu cu drojdie)… singura problema este ca nu tine prea mult si acum vin si caldurile…
      Oricum, gogosica mea are doar 3 luni jumate acum asa ca mai e timp sa descopar ceva bun pentru ea.

    • Erika, eu fac paine cu maia de peste 1 an. Coc 4-5 paini o data pe saptamana si o congelez in jumatati ambalate individual. Se pastreaza foarte bine asa, iar gustul nu mi se pare schimbat. Tu la ce te referi cand spui ca nu tine? Se intareste sau se strica?

  23. Buna, am o intrebare legata de cantitatea de lactate recomandata de dr nanu

    preiau mai jos din textul tau
    Nici o persoană, copil sau adult, nu trebuie să depășească 500 ml lapte pe zi sau echivalentul în lactate (o lingură de brînză de vaci, o felie de telemea nesărată sau un pahar de iaurt).

    ce se intampla in caz de „supradoza”?
    baiatul meu de 2 ani si 8 luni e mare fan lactate: bea dimineata si seara aprox 270 ml lapte formula, uneori imi cere si la pranz, si in plus consuma cu mare placere orice branza, uscata sau moale, sarata sau nesarata, mozzarella e preferata lui, bea iaurt, sana, chefir… iar eu nu i le refuz niciodata, am tot timpul cam din toate, si chiar ii ofer, nu trece zi fara unele de pe lista

    te rog, daca se poate, cere completari sau detalii suplimentare despre acest subiect
    multumesc

  24. In alte state aceste informatii se invata in cursuri obligatorii pentru parinti care se fac periodic ! Nu ar strica sa se impuna si la noi aceasta forma de educatie foarta utila tinerilor care nu au de unde sa stie cum sa fie parinti !

  25. Buna. Eu am o fetita de aproape 8 luni care refuza sa bea apa. Pur si simplu nu vrea. Am încercat sa ii dau din biberon, cu lingurița, din canuta…degeaba:(. Ce as putea face in acest caz? S a discutat la curs despre asa ceva? La fel se întâmpla si cu ceaiul… Ce i drept am încercat doar ceai de mușețel. Ma tem sa nu se deshidrateze, mai ales ca a venit caldura…

    • La noi a mers foarte bine paiul, baut din acelasi pahar cu mine.

    • Andrei nu a baut deloc cat a fost alaptat exclusiv (pana pe la 6-7 luni), singurul lui lichid a fost laptele matern. Dupa diversificare a inceput sa accepete suc (mar-morcov) -dar din acesta ii dadeam doar dimineata si, evident, cantitate mica. Pt ca nu lua apa (orice cani, biberoane, lingurite, etc-etc am incercat) si pt ca s-a oprit din supt pe la 11luni, am inventat (consultandu-ma cu pediatra) compotul de mere. Mar fiert si pasat amesetcat cu apa in care a fiert…iese o apa cu un usor gust de mar. Desigur fara zahar! Asa de tare i-a placut ca si acum (2 ani si jumatate) ii fac si-l bea cu maxima bucurie. Bine, oricum dupa 1 an jumate’ mi-a acceptat si apa, dar oricum vreo jumatate de an chestia asta numita compot i-a tinut loc de apa. Poate ajuta..

  26. Dna Doctor spune ca nu se dau legume crude copiilor pana dupa 1 an. Dupa 9 luni , 20 -30 ml de suc de morcov, sfecla si frunze verzi credeti ca intra in aceasta interdictie?

  27. Carne zilnic, fluor, vaccinuri, cola, apă de la robinet… Fugiți de așa sfaturi. Am avut și eu o asemenea mândrețe de pediatră la primul copil, recomanda fenobarbital pt colici.

  28. Coca Cola pentru varsaturi? Mai citisem un articol in care se mentiona asa ceva dar am zis ca sunt neseriosi. Cum ajuta oare Coca Cola la varsaturi, mi se pare ceva total paradoxal pentru ca in mod normal nu e sanatos consumul de cola.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *