Calc, deci exist?

Actul teoretic de a călca rufe îmi place. Ideea de a plimba un fier aburind încins pe un material șifonat și a-l lăsa perfect neted, aburind fierbinte în urma ta mi se pare foarte atrăgătoare. Ordinea, asepticul, aspectul de curat, perfect, întins îmi plac. La nivel teoretic. Practic, urăsc să calc. Nu calc niciodată. Nimic.

Ok, acum că ați terminat de aruncat cu roșii stricate, o să mai spun și că nici hainele bebelușilor nu le-am călcat (cu cîteva mici excepții acum vreo 3 ani: cîteva body-uri mărimea 50 de-ale Sofiei pe care le-am cumpărat din Auchan și pe care a strănutat vîrtos doamna casieriță care mi le-a scanat, deh, era bolnăvioara mititica). Nu calc pentru soț, deși omul lucrează la corporație și e musai să se ducă la job încămeșit și încrăvățit. Nici pentru mine, deloc. De fapt, ăsta e unul dintre lucrurile de care țin cont cînd îmi cumpăr haine. Trebuie călcat? La revedere. Merge boțit? Îl iau! Nu, doamnelor, nici rochiile de ocazie nu le calc, 1. pentru că nu prea am haine de ocazie (căci nu mă duc nicăieri) și 2. pentru că puținele rochii care ar putea fi confundate cu o rochie de ocazie sînt pe genul bufant-grunge-șifonat natural, așa că le pot trage pe mine direct luate de pe sfoara de uscat.

De ce nu calc? Ohooo, am atît de multe motive… Întîi pentru că mă pot gîndi la 100 de alte lucruri mai importante și mai urgente și mai necesare pe care le pot face cu timpul meu. Apoi pentru că o consecință imediată a lui nr. 1 e că am experiență puțină la călcat, deci calc groaznic. Am încercat să-i calc cămășile omului pe vremea cînd aș fi făcut orice să-l impresionez, dar după cîteva încercări, dragul de el mi-a zis că e ok, mai bine se duce cu ele necălcate, ce să mai consumăm curent electric pentru ceva ce nu aduce absolut nici o îmbunătățire. 3. e că mi-e groază să nu uit fierul pe obiectul de călcat (da, evident, mi s-a întîmplat și asta). 4. mi-e teamă să nu încurc setările (nu mă pricep la materiale) și să topesc obiectul muncii. 5. mi-e teamă să nu-l uit în priză. 6. să nu mă ard cu el. 7. să nu se ardă copiii cu el. 8. să nu se răstoarne masa de călcat peste copii sau pisică. Și așa mai departe.

Acum cîteva zile am aflat că lumea bună nu mai folosește de ceva vreme fiare de călcat, ci stații de călcat. Ce-or fi astea? Deși nu mă interesează activitatea practică de călcat, v-am spus deja că cea teoretică mi se pare extrem de sexy, așa că am căutat informații despre conceptul cel inovator. Cum adică stații de călcat? Adica așa, ceva SF care gravitează în jurul cămășii, nu înainte de a detecta din ce material e făcută, o calcă la verticală în 8 secunde și pune și muzică clasică în timpul ăsta?

Hm… nu chiar, dar pe-aproape. Stațiile de călcat sunt formate dintr-un fier de călcat și un boiler care produce abur. Aburul trece printr-un cordon din boiler în fier, apoi iese din fier prin găurile de pe talpa fierului, temperatura ridicată și puterea aburul îndreaptă fibrele fără a le uza în timp (cum face aburul umed al fierului clasic). Practic, stația de călcat e practică. 🙂 Calci mai repede (cam de două ori mai repede ca atunci cînd manevrezi vechiul fier), ai mult mai mult abur decît cu un fier obișnuit (și aburul ne place, el calcă de fapt), nu strici materialul, poți finisa la verticală o bluziță fină de mătase pe umeraș, nu e nevoie de forță aplicată pe fier, adică nu obosești, ba dimpotrivă, întreaga acțiunea te-ar putea chiar relaxa. Nu trebuie să calci și pe față și pe dos, e de ajuns o singură mișcare pentru netezirea materialului! Nu are nevoie de setări, temperatura și presiunea aburului sînt fixe, alese astfel încît să poată netezi orice fel de material fără a-l strica. Și ce să vezi, poți uita fierul pe material minute bune, nu arde și nu topește materialul, nu ia casa foc!

Ei, păi în condițiile astea aș putea călca pînă și eu (peste 10 ani, cînd o să am timp liber, evident)! Totuși, pînă nu văd nu cred! Așa că miercuri, pe 10 septembrie merg să testez cu mîinile mele minunea: stația de călcat Philips PerfectCare. Și puteți veni și voi! Cu copiii! Gazda evenimentului va fi Olivia Steer, cu care vom vorbi despre alimentație, siguranță și stiluri de joacă ale copiilor, despre cît de ocupate sînt mamele moderne și cum rezolvă ele maldărul de rufe necălcate care tinde să crească mai înalt ca frigiderul. În timp ce noi discutăm, cei mici vor avea treabă cu diverse activități plăcute (nu, nu vor călca rufe). Vă puteți înscrie la evenimentele din București, Constanța, Iași, Brașov și Cluj pe pagina The One sau pe pagina CSID.

Vă țin la curent cum merge, eventual o să fac un film la fața locului, am impresia că o să mă impresioneze treaba. Soțul este și el emoționat, cine știe, cu puțin noroc poate o să arate și el altfel decît un om care n-a avut noroc de-o nevastă harnică…

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

56 comentarii

  1. Ce tare! nici eu nu calc decat foarte putin si rar, sotul din fericire nu trebuie sa poarte camasa iar de unele tricouri ma rog eu de el sa le calc un pic ca mi se par prea sifonate, replica lui este :” la’ ca se intind pe mine” :))

    Suna interesanta statia asta, vorba ta, poate e asa faina ca o sa ma apuc sa calc si eu inclusiv lenjeria :)))

  2. Si eu urasc din tot sufletul sa calc, mai bine as face curat de 5 ori in casa decat sa calc dupa ce am spalat doua masini de rufe. Si momentan nici nu am copii, doar pisica si job…

  3. No, și acum facem un club al tipelor care nu calcă rufe 😀

    Nu mai calc rufe de vreo 6 ani. Dacă am vreo cămașă mai specială atunci da. Uneori, când e absolut necesar, calcă soțul (de obicei, tot cămăși). Da, calcă soțul, OK?

    Tricourile, pantalonii, fustele sunt bine alese și se întind pe mine, se șifonează pe mine, conviețuim ca atare și ne e bine.

    Dar probabil, că ne vor veni copiii și va fi nevoie să le călcăm diverse. Stația de călcat arată bine 😀

  4. Eu calc in draci cate o camasa cand e musai ca al meu e inginer si are sedinte importante. In rest, foarte rar, de musai. Tocmai de aia pastrez camasile pe umerase sa se intinda singure. Urasc si sa spal vase dar parca mai bine spal totusi vase 😀

  5. Soacra mea are una de la tefal cred cu care am calcat o singura data si era sa imi sara in fata tot aburul ca nu mi-am dat seama (in prostia mea) ca dupa ce termini de calcat trebuie lasat la racit si la depresurizat…adica il lasi in pace pana se raceste…eu m-am repezit sa-i desfac dopul statiei sa arunc apa din el (asa cum fac cu fierul clasic) si uite asa sarea pe mine tot aburul…bine ca am fost oprita la timp, inainte sa-mi explodeze fata :)))

  6. mm. inainte de a avea copii, calcam tot, de la chiloti si sosete pana la prosoape si lenjerii. acum, cu doi copii, nu ma intrebati ce mai calc si cand :)))

    interesanta masinaria, sint numa’ curioasa cum face dunga la pantaloni :))

  7. nici eu nu sunt mare faca a calcatului, calc doar daca n-am de ales dar totusi povestea cu statia e sublima da’ tre’ sa-ti vinzi juma’ de casa pentru o statie de-aia. Exagerez da’ oricum sunt scumpe bine. Asteptam impresii de la fata locului sa vedem daca te-au convins.

  8. poate sunt eu defecta, dar mie imi place sa calc. este singurul moment in care pot sa ma uit la un serial, doua, trei…
    nu calc lenjerii, haine de casa, prosoape si chiloti, cum face soacra-mea, iar sotul poarta foarte rar camasi, dar restul hainelor (inclusiv blugii) le calc. copilul este si el foarte incantat, calca uneori impreuna cu mine (are fierul lui, cu care imi stropeste rufele), probabil prietena lui va fi foarte recunoscatoare 🙂

  9. calcatul,ah ce dureros!si eu l-am urat si il urasc.m-am maritat cu un domn care traieste in costum si am 2 copii si de cand ii am(pe toti 3),calc.si calc.si nu imi place si nu ma pricep,si stric masinarii.am avut si un phillips statie,nu stiu daca fix asta si…of,mai rau m-a durut capul,ca trebuie sa ai mai multa grija ,mai multe de tinut minte etc si faaaaci un abuuur…m-a salvat fetita,cand era toddler,ca a ratacit pur si simplu buchonul care inchide statia.efectiv nu l-am mai gasit.si acum am un fier brand carrefour(deci vreo 24 de euro) care ma face fericita.in plus,dupa 6 ani,o tipa care a lucrat vanzatoare intr-un magazin de haine,m-a invatat taina intinderii hainelor fara fier(gen tricouri etc):se ia obiectul si se ruleaza in felul ala in care le aseaza ele pe rafturi.dupa care le bagi la fundul raftului tau ori pui alte mormane pe ele sa le preseze.de atunci (cateva luni) viata mea s-a imbunatatit mult.
    dar f interesant ca s-au gandit la olivia steer si cum e organizat evenimentul.

  10. Ma eu am. Nu de la philips, dar am. In 3 ani am folosit-o o singura data. Acum e in pod. Daca nu iti place sa calci nu calci nici cu asta. Plus ca mie mi se pare ca ocupa prea mult loc. Cea mai buna solutie daca nu iti place sa calci e sa investesti in cineva caruia ii place. La mine calca soacra-mea.:))

  11. Oi fi eu defecta dar mie imi place sa calc 🙂 bine, acum sa nu exageram, nu calc lenjerii de pat sau de corp, ca nu-s chiar paranoica, dar calc orice cu placere. Si am un fier de calcat de la mama, primit acum vreo… 7 ani, cred, pe putin, se pune apa in el si inca imi functioneaza super bine. Nu pun apa distilata, ca asa e recomandat, sa nu se depuna piatra pe el si totusi merge purrfect.
    Fain evenimentul si, si mai fain, ca este prezentat de Olivia.

    • Bine ca a mers la tine, dar a nu se generaliza, fierul meu are acu 3 ani, dar inainte am stricat (pietrificat) altele 2, pe motiv de apa cu calcar…Secretul e ca nu toate apele sunt la fel, depinde de sursa, adica diferente mari de la o zona la alta: La Bucuresti apa are muult mai putin calcar decat la Targoviste ( unde si boilerul nostru se umplea des de piatra !), am remarcat eu, in localitatea ta poate sa aiba si mai putin, la mine la tara mai mult, si tot asa. Cred ca exista si ceva cu care poti face acasa un test apei, ca sa stii ce risti.

    • Ii pun apa de la chiuveta din Buc, deci merge 🙂 nu zic sa faceti ca mine, ca cine stie, poate doar am avut noroc 🙂

  12. Nu cred ca este cineva care calca de placere…este o utilitate, la fel ca spalatul hainelor (aproape); eu am calcat intens si pentru sot si pentru mine si pentru bebe, imi place sa vad hainele frumos calcate, omul aranjat cand se duce la work etc.; nu mai calc totusi, mi-am luat pe cineva sa ma ajute pt ca nu mai faceam fata si cu bebe, curatenie, mancare, calcat…

  13. Imi place sa calc. Dar nu orice si nu oricand. Dar imi e foarte greu sa ma apuc. Dar si cand ma apuc….in general camasi si uneori pantaloni. Imi aduc aminte ca ultima data am calcat 18 camasi (ale mele si ale lui). Ale mele, unele sunt inca pe umeras pentru ca le-am inlocuit cu rochite largi de gravidutza. Camasile lui acum le calca socrela, ale mele nu mai este necesar. Folosesc un fier simplu si sunt fericita cu el…..

    Imi aduc aminte ce chinuita eram cand eram mica, trebuia sa calc lenjeriile de pat….cel mai greu era sa-i calc pantalonii lui taica-miu. Dar am supravietuit ….

  14. Nu sunt o fana a calcatului, recunosc asta, adica nu ma inscriu in categoria „imediat ce iau hainele de la uscat incep sa le calc”. Insa intotdeauna hainele cu care ies pe strada sunt calcate, cu exceptia celor care „merg si asa”. Cat despre camasile sotului, niciodata nu a iesit din camasa cu ele asa, pur si simplu. Poate ca sunt de moda de veche, dar consider ca e destul de important sa aloci timp si pentru asta. La urma urmei face parte din imaginea noastra. p.s. totusi, o problema foarte mare o am la cusut, nici sa-mi dai bani, nu as coase :))

  15. Numai in Romania a ramas obiceiul asta sa calci hainele pentru copii , nu pricep de ce ca nimeni niciunde nu face asta. E o prostie probabil promovata de pediatri care pun si Mai multa presiune pe mame.

    • presiunea o punem noi,nefericitele,lipsite de stima de sine,sabotate in general de parintii de care vorbiram intr-un post mai de mult.si acum avem nevoie sa demonstram cu orice pret,lucruri:ca suntem mame bune-deci,demne de a fi iubite;ca suntem sotii bune etc ce o sa lumea despre mine cand ii vede pe copii cu haine sifonate la scoala sau pe sotz cu camasa necalcata la birou?!
      si nu vreau sa spun ca trebuie sa umblam sifonati,ci ca trebuie sa ne mai relaxam(eu prima)…

  16. am eu una, nu-i asa magnifica pe cum pare. e mai usor decat cu un fier obisnuit, dar nu-i departe. la mine zace nefolosita, caci nici mie nu-mi place sa calc. prefer sa stau cu copilul. barbatu-meu isi duce camasele la curatatorie si le ia calcate.

  17. Ce bine ca suntem, din nou, atat de diferite, imi place enorm diversitatea, si mai ales aptitudinea minunata de a nu judeca pe altii 🙂 (ma refer la cele care au lasat comentarii)

    Eu am statie de calcat, nu Philips (in casa in care locuiesc si cu socri), merge super. N-am sesizat sa mearga de 10 ori mai bine sau mai repede decat un fier ordinar, dar de 3 ori cu siguranta. Am cumparat-o la comun si a fost aleasa in urma analizarii serioase a ofertei de pe piata si eficientei aparatului.
    O folosesc de doua-trei ori pe luna, iarna mai rar, doar pe ce este ultra-necesar 🙂 Din pacate se intampla uneori sa treaca un sezon intreg peste o haina aflata in maldarul de calcat, si sa ramana nefolosita, pentru ca necalcata nu merge dar totusi nu i-a venit niciodata randul la calcat, altele fiind mai urgente 🙂 Scuturate bine-bine cand sunt puse la uscat, face minuni, mai ales cele de copii, unde nu cred sa fi calcat mai mult de 10 ori pt ei, poate doar ceva deosebit pt vreo petrecere/serbare. Dar vine acus scoala si … tare mi-e ca se termina cu huzureala, sau poate invata dra sa-si calce singura 😀

    Si da, criteriul asta cu „trebuie musai calcat? atunci ma mai gandesc daca cumpar sau nu” ar trebui sa mi-l impun mai des, m-ar salva de multe mustrari de constiinta mai apoi, ca n-am timp sa le calc si raman nepurtate 🙂

  18. Nici eu nu suport sa calc, dar nu suport hainele botite, la mine/ sot/ copii (nici in parc nu-i suport cu tricouri necalcate). Solutia salvatoare: bona foarte draguta, care cat doarme cel mic (3-4 ore!) calca si prosoapele de bucatarie, pe principiul ca nu poate sta degeaba si in plus o relaxeaza calcatul 🙂

  19. cat traieste, omul tot invata ! Nu aveam habar de statiile de calcat. Nici nu o sa ma uit la asa ceva, pt ca nu calc decat la zile mari. Spal, insa nu calc. Nu am haine care necesita calcat. Cele cateva camasi ale consortului sunt usor de intretinut, le calc in 3 min.

  20. Eu urasc sa calc. Si nu cred ca am mai calcat vreodata de cand am pus piciorul pe meleagurile astea, deci peste 11 ani. Dar langa masina de spalat (washer) am o masina de uscat (dryer), care are setari in functie de ce doresc sa usuc (cantitate, material, cat de uscat vreau) si care mi le invarte frumos in timp ce sufla aer cald. Ei, cand le scot de acolo, sunt calcate, n-au pic de cute, miros frumos, gata de pus pe umerase. Are si setari speciale daca am doar o camasa-doua-trei, in 5 minute sunt suflate si calcate, pentru cand consortul sau eu avem nevoie rapid de o camasa mai de doamne-ajuta si a stat prea mult in dulap intre altele… Stiu ca consuma curent, dar daca ma gandesc cat curent consuma un fier de calcat pentru a obtine aceleasi rezultate (si considerand ca in timpul asta eu fac cu totul altceva util), mi se pare ca merita din plin… Si unde mai pui ca nu intinzi nici o rufa la uscat niciunde, din uscator ajung direct in dulap 🙂

    • Adevarat, am avut ocazia de mai multe ori sa folosesc un uscator de rufe si e super, majoritatea hainelor ies moi, calde , nesifonate. Dar costa mult, si in functie de label (B, A, A++) consuma muuult curent sau mai acceptabil…Si pretul e invers proportional cu consumul.
      Dar ce te faci cu unii ca sora-mea, care desi are uscator, are si o super statie de calcat, si dupa ce scoate rufele de la uscat, le inghesuie la sifonat in niste cosuri, unde stau cu saptamana macar, asteptand trierea si calcarea. 🙂 Inclusiv lenjeria de pat.

    • mi, fara suparare, pe sora-ta as bate-o 😉 (glumesc ,evident) – cum sa ai tot comfortul si sa nu profiti? Mai am si eu prietene asa (in Canada nu sunt atat de scumpe uscatoarele, aproape oricine isi permite sa aiba si de obicei pentru ca le iei la pachet cu masina de spalat faci o afacere buna la pret), ele isi tin rufele cu saptamanile prin cosuri, sau mai rau, pe jos in dormitor pana le vine „randul”… Randul la ce, nu stiu exact, la mine lenea e mare asa ca incerc sa fiu cat mai eficienta, am scos haina din uscator, tusti cu ea pe umeras, sau impaturita frumos si in dulap. Si-am scapat de ea, cum zice canadianul „out of sight, out of mind” :-))) Eu am un uscator Samsung, „energy star”, adica consuma mult mai putin decat ai crede, zau ca nu se simte la factura 🙂 Dar copiii simt cand stau cu ei si ne jucam in timpul ala :-)))

  21. Si eu am achizitionat de curand un uscator de rufe. Si da, e suuuuper. Haine si spalate si uscate si calcate direct pe umeras. Cea mai buna afacere. In alta ordine de idei 🙂 nici eu nu calc nimic

  22. La cat costa o statie din aia, mai bine inveti sa calci :)) Glumesc, evident! Si eu urasc sa calc. Marea majoritate a hainelor pe care le port se aseaza singure, rar calc o rochie si atunci in spume, ca n-am masa de calcat, deci calt pe pat, dar nu-i firul suficient de lung si ajung sa trag haine pe coltul-coltului ca sa ajunga. URASC! Bine ca am aflat ca nu trebuie sa calc stive de haine de copii (pentru cand va fi cazul) ca jur ca nu mai faceam (glumesc, evident… iar).

  23. Hei, bună asta (titlul postării)! M-am uitat pe link crezând că e vreo chestiune ce presupune călcarea la verticală dar dacă bine am văzut pe-acolo staţia asta se foloseşte tot pe masă deci clar nu e pentru mine şi ai mei. Când a fi vremea mi-oi lua de-aia verticală, am văzut aci la cineva şi e super. E super-ok şi ofc (inimaginabil de) super-scumpă. Până atunci supravieţuim cu ce avem şi asta include şi indisponibilitatea de a participa la evenimente.
    Dar dacă ar fi să îmi mai iau ceva ce să fie folosit pe o masă mi-aş lua un aparat mic în genul celor de voiaj, zic doar aşa că nu o să iau, avem deja destule peste tot. Omg realizez cum sună asta, e ardelenească toată, ca aia în care ‘bă, avem rezerve de-alea la care n-am umblat încă’ – şi noi avem aparate încă în cutie pe lângă cele de fură folosite ‘oareşcum oareşcând oareşunde’.

  24. Inaninte sa am copil calcam rareori ce e necesar, acum calc extrem de rar, chiar nu am cand. Inainte sa se nasca piticu i-am calcat toate hainele ( mai bine ma uitam la un serial!), dupa ce s-a nascut si era in bratele mele mai mereu, am renuntat in maxim o luna la calcat, desi am calcat si cu el in wrap… Dar NU recomand nimanui sa calce cu copil mic in wrap, se incinge, transpira, e pericol de a se arde etc… Dar cand vrea in brate si tu inca crezi ca hainele trebuie musa I calcate…

  25. Mie imi place sa calc… ma relaxeaza. Desi am si eu 2 copii mici, reusesc sa calc.. Am si eu un sot care traieste in costum, asa ca de cand suntem împreună am calcat camasi la greu.. Calc tot, de la chiloti la lenjerii de pat. Sunt defecta, dar fiecare cu piticii lui..
    In schimb, daca s-ar inventa o pastila care sa inlocuiasca o masa, as fi primul client. Urasc sa gatesc, desi o fac zilnic, o fac fara suflet .. 🙁

  26. Nici eu nu calc prea des…calc mai mult vara camasi de ale sotului si bluze, tricouri de ala nostre…iarna nu prea..serviciul nostrum (al meu si al sotului) ne permite sa mergem iarna infofoliti si sifonati

  27. Si eu intru in clubul urasc sa calc, o fac doar de nevoie. Din pacate sotul se imbraca in fiecare zi in camasa iar copilului trebuie sa ii calc hainele pt gradi. Dar de lenesa ce sunt calc in fiecare dimineata ce imi trebuie, nu imi imaginez cum e sa stau sambata la masa de calcat sa calc tot. Nici nu ma pricep prea bine,camasile sotului sunt netezite dar nu ssunt perfecte, asa cum erau ale tatei cand le calca mama pe vremuri cu jaful ei vechi de fier de calcat, eu am un tefal din asta nou cu functii diverse dar imi vine sa il arunc pe geam.

  28. Dear si eu calc rar.
    dar cu multi ani in urma, pe cand invatam limba germana in Nemtia, mi-am facut „stagiul” la o familie foarte clasica. Tipic nemteasca, n-am cum sa-i descriu altfel. Familia imperfecta tipic nemteasca.
    Ghici ce faceam? Babysitting!!!
    Mi-am convins barbatul sa ma lase ca invat mai repede asa (tu vezi ca noi tot engleza vorbim in casa, etc) si cateva ore pe saptamana imi permiteam, plus ca erau niste banuti in plus si deja tigarile costau 5 euro pe-acolo 🙂
    Eu avand grija de 4 patruuuu kinderi. Dupa ce-l duceam pe unul la tenis si alergam dupa ailalti 3 sa-i leg oarescum in masina sub privirile amuzante a lu mami – care ma iubea, desigur- ajungeam acasa, ascundeam nutella (unul dintre ei stia unde pana am dibuit, n-aveau voie nutella decat cu clatite) le pregateam masa, ii culcam pe doi si-l lasam pe al mai mare sa se joace cu prietenii in gradina.

    Si eu trebuia sa stau, sa citesc, s-astept, s-ascult muzica. Pana m-am prins ca „mami” calca cate 5 cosuri de rufe inclusiv chilotii, numai pampersii nu-i calca.
    Si i-am spus: Sabine draga, ia da-mi mie celea la calcat sa vad cum merge daca tot is pe-aici.
    Si „ma postam” langa geamul imens de la gradina, lasam lieduri nemtesti pe pick up si pana ce se trezeau ei, calcam si imi placea mirosul aburilor si a hainelor proaspete, ma relaxam.
    Atunci a inceput sa imi placa sa calc si culmea, repet operatiunea (doar pt mine ca asa-i game-ul) macar o data pe saptamana. Pur si simplu o fac cu drag, sunt atenta la actiunea in sine, cant, nu ma gandesc la altceva.
    Ok, eu am si timp pt asta.
    Apropo,a fost prima data cand am vazut ca cineva-si calca si chilotii si pijamalele si da, sutienele- ca erau de-alea speciale, tatze mari avea, nu tu cupe, nu tu sarma- doar material sifonat.
    Inca aveam emotii cand calcam chilotoi. Ma intrebam daca o sa observe oarescine cand ii da jos ca-s calcati bine ori ba.

  29. Deci, e unul dintre hobby-urile mele preferate, serios! Calc orice material textil în afară de perdele şi şosete (deşi mai demult le-am călcat şi pe astea), uneori aş fi în stare să le boţesc doar ca să le calc din nou 🙂

  30. Alternativa pentru sotul tau (cu posibilitate de extrapolare): camasile non-iron!
    Partenerul meu le poarta de ani buni si este foarte multumit (iar eu, cu atat mai mult 🙂 ). O camasa non-iron de calitate este in general mai scumpa decat o camasa din stofa obisnuita insa, tinand cont de cele enumerate de tine in postare, amortizarea „investitiei” este garantata in scurt timp.
    Producatori testati:
    http://www.olymp.com
    http://www.eterna.de
    Exista multe alte brand-uri care ofera cel putin game de camasi „easy-iron”: hugo boss, calvin klein si probabil multe altele nedescoperite inca.

    Din pacate nu stiu cat de diversificata este oferta locala deoarece nu mai locuiesc de cativa ani in Romania. Achizitia online este insa la indemana multora dintre noi, cu din ce in ce mai putine bariere regionale. Succes!

  31. Adicatelea, ma Ioana, mai, eu NU EXIST???!!!
    Ca alteta mea nu a calcat o rufa de cativa anisori de zile…sa tot fie vreo 4-5.
    Nu-i nimic, din ca vaz eu pe-acisilea, suntem mai multea de`astea „non-existente”, si poate o punem de-un club, asociata, ceva….
    Hai cu spor!

  32. pff.. la banii aia..las’ ca ma descurc cu Phillips, ne statie de calcat! :))
    calc, de voie.. de nevoie, dar fara tragere de inima 😀

  33. Eh, ce ma bucur ca mai exista cineva care nu calca hainele bebelusilor. Nici eu nu am facut asta decat cand eram inca gravida cu sarja de body-uri minuscule cumparate si primite. Atunci chiar ca nu aveam ce face, fiind in prenatal. Dupa ce s-a nascut Tudor, chiar din prima zi acasa i-am spalat niste lucrusoare si, dupa consultari cu mama mea (care si ea o mare „fana” a calcatului) si cu tatal lui Tudor care au categorici in privinta lipsei de sens a acesti activitati, am decis sa nu ii mai calc nimic. Pot sa va spun ca nu patit absolut nimic bebele, nu i-a iesit nimic-nimicuta pe piele, nici nu a „stranutat” sau altceva de genu’ asta.
    In privinta altor haine mai calc cate o bluza sau fusta care chiar nu merg super sifonate sau camasile barbatului. (acum face bona si asta. Yuppppyyyy!)
    Ah si in loc de statie de calcat mai se poate sa puneti hainele pe umeras in baie cat timp faceti un dus mai lung super fierbinte. Eu asa „calc” rochiile de matase si cred ca merge si cu alte materiale.
    Si acum sa va spun o chestie care m-a oripilat de-a dreptul: o cunoscuta de-a mea (desi lucreaza zilnici pana la 7 p.m.) ii calca pana si sosetele lui barbat’su, cica „sa omoare microbii” 😀 !!! Nice, nu

  34. Aici aud prima data ca hainele se calca si pe fata si pe dos. Habar n-aveam.
    Nici mie nu mi place sa calc, singurele lucruri pt care folosesc fierul sunt cearsafurile si fetele de perna (pe alea nu le support necalcate) – dar le calc direct pe pat (!!!!!) ca mi se pare osanda sa calci ditamai cearsaful pe chestia aia ingusta, diverse haine (dar dimineata in fuga, le aburesc intr un minut – nu cu statia, ca n am, cu fierul). Odata m am gandit cum sa fac sa mi calc bluza fara s-o mai dau jos de pe mine, dar m-am gandit mai bine….. Ii mai calc fiica mii pt scoala bluzele sa nu arate ca si cum n are parinti. Barbata miu isi calca singur camasile si tricourile si chiar ii place.
    Am o prietena care calca TOT, inclusiv sireturile de la pantofii/adidasii lu’ barbat’su si alti prieteni (sot si sotie) care calca in tandem (au 2 fiare de calcat si 2 mese). Ea are si toale multe, ce-i drept. Intr-o zi I-am sunat pe la 1 dupa amiaza si abia terminasera de calcat (impreuna evident) si incepusera de dimineata de la 7.

  35. A, si odata mi am uitat fierul de calcat in priza vreo 3 zile. Ii calcasem ceva fiica mii (era bb) si pur si simplu l am uitat pe masa (pe support). L am auzit dupa vreo 3 zile cum pocnea si ma tot uitam prin casa ca nu intelegeam ce tot era pacanitul ala (am unul acuma care se inchide singur dupa o vreme – sau cel putin asa cred). Cica sunt mari consumatoare de electricitate.

  36. Mi-ai citit gandurile! Ce ma bucur sa vad ca nu sunt singura! Calcatul este o maaare pierdere de timp si energie, iar daca ai nevoie neaparat, de ce sa o faci cand poti plati o tanti sa iti calce?? 🙂 Loved this article :*

  37. Deci ma apuc sa caut statie de calcat 🙂 ….. sau raresc „actiunea calcatul” desi sotului i se impune la birou sa aiba o anumita tinuta, iar despre fetita de 1 an si 4 luni, cred ca pot incepe sa ii calc doar body-urile. Spor sa aveti in toate ce va plac! 🙂

  38. Fetelor ….cred ca ideea mea de a-mi deschide o calcatorie acasa , incepe sa ma macine pe zi ce trece .. Ma gandesc numai la asta cum sa fac , ? De unde sa incep ? Statie am .. Si calca al naibi de bine.. Mam intersat si de umerase si de apret si de apa distilata parfumata si de folie de protetie ptr haine ..!! Deocamdata calc camasile cumnatamii .. Si ale noastre.! Nu mai am nici un venit ei nu imi place sa depind de sot..!! Va imbratisez .. Si daca nu va place sa calcati .. Imi place mie.. ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *