Am pregătit un articol ceva mai tehnic care cred că vă va ajuta să cheltuiți mai puțin pe medicamente, așa că vă rog să aveți răbdare să-l parcurgeți pînă la final.
Toată lumea cheltuiește prea mult pe medicamente, corect? Te duci la medic cu oareșce durere de spate, pleci de-acolo cu un ditai pomelnicul de diagnostice și scheme de tratament, intri la farmacie îngrijorat și ieși de-a dreptul deprimat, cu extra durere de cap și de suflet după ce lași acolo un sfert de salariu. Ei bine, există medicamente care te pot ajuta și cu durerea de cap și cu cea de portofel. Le cheamă medicamente generice și există de cînd lumea și pămîntul, doar că nimeni prea vorbește despre ele.
Ce sînt medicamentele generice?
Companiile producătoare de medicamente lansează produse noi, inventate de ei, testate în diferite feluri, revizuite, testate din nou și tot așa de niște zeci de ori, apoi brevetate, promovate, vîndute. Acestea se numesc medicamente inovative sau de marcă. Ele sînt vîndute doar de firma care le-a creat, vreme de 10-15 ani, pînă expiră brevetul de invenție. După ce acest brevet internațional expiră, orice companie farmaceutică din lume care respectă anumite standarde globale poate produce propria variantă a acestui medicament inovativ, cu condiția ca ea să conțină exact aceeași cantitate din exact aceeași substanță activă ca cea din medicamentul inovativ și să asigure absorbția substanței active cu aceeași viteză. Ce diferă (dar poate fi și identic) sînt excipienții, adică acele substanțe care determină forma, gustul și culoarea medicamentului.
Medicamentele generice sînt bioechivalente, adică au același efect terapeutic asupra organismului uman, deși pot avea culoare, formă, greutate, gust și miros diferite. Sînt, practic, niște copii ale medicamentelor originale, care apar la unul sau două decenii distanță de medicamenul copiat. Pentru că medicamentele generice nu trebuie să mai treacă printr-un lung proces de cercetare și dezvoltare ca medicamentul inovativ, medicamentele generice sînt mult mai ieftine, uneori chiar de zece ori mai ieftine ca medicamentul inovativ.
Medicamentele generice sînt și ele compensate în diverse procente, ca și cele inovative. În unele țări, medicamentele inovative nu sînt compensate deloc, tocmai pentru a susține vînzarea și producția medicamentelor generice, care, fiind mai ieftine, permit acces la ele și persoanelor cu venituri mai mici. În plus, statul economisește și el bani, una este să îți deconteze un medicament inovativ de 25 de lei și alta un medicament generic care costă 3 lei.
În SUA, de exemplu, 80% dintre medicamentele recomandate de medici sînt medicamente generice.
De ce nu știați despre asta pînă acum?
Pentru că firmele care produc medicamente generice nu au bugete de media uriașe cu care să își facă reclamă la TV (unele au, dar puține), statul, deși are interes în promovarea lor, nu s-a implicat niciodată activ într-o campanie de informare. Pentru că medicii, care cunosc bine realitatea, au, majoritatea, contracte de stimulare încheiate cu marile firme producătoare de medicamente, care le acordă bonusuri dacă recomandă pacienților medicamente inovative.
Care e principalul lor avantaj?
Prețul. Medicamentele inovative sînt mult mai scumpe ca cele generice pentru că ele includ costurile de cercetare și dezvoltare, iar testele pre-clinice și clinice aplicate lor sînt foarte scumpe. Medicamentele generice nu au nici unul dintre aceste extra costuri. Doar pentru că sînt mai ieftine nu înseamnă că sînt niște copii de mîna a doua. Substanța activă este aceeași și în aceeași concentrație ca cea regăsită în medicamentul inovativ, viteza ei de absorbție este identică. Efectul medicamentelor generice este același ca cel al medicamentului inovativ, însă există persoane persoane care nu tolerează bine genericul din cauza unui excipient, la fel cum există persoane pentru care genericul este eficient, iar inovativul nu.
Genericele sînt accesibile unui număr mare de oameni (nu toți își permit să înghită pastile de 8 lei bucata cînd îi doare capul, e minunat că există alternativă la un preț de 10 ori mai mic).
Sfatul meu este să încercați și genericele înainte de a decide că inovativul e mai bun doar pentru că e mai scump.
Care e principalul lor dezavantaj?
Că, din păcate, nu sînt cunoscute de pacienți și suficient recomandate de cei în măsură să o facă.
Într-o discuție cu 200 de persoane despre medicamentele generice am constatat că majoritatea oamenilor nu știu nimic despre subiect. Iar dintre cei care știu cîte ceva, mulți au primit informații false sau trunchiate despre generice, așa că m-am apucat de citit și întrebat, să pot face lumină.
Mituri care circulă pe seama medicamentelor generice
Genericul e mai ieftin, deci nu e la fel de eficient
Faptul că genericele au un preţ mai mic decît medicamentele inovative nu înseamnă că au şi o calitate redusă, chiar dacă multă lume crede asta (am explicat mai sus de unde vine diferența de cost).
Producătorii de medicamentele generice, asemenea celorlalți producători de medicamente, folosesc numai excipienți aprobati de autoritățile competente, a căror calitate a fost testată și validată. Nu este adevărat deci că faptul că medicamentul e mai ieftin înseamnă că în el există substanțe mai ieftine care nu sînt la fel de bune. Toate substanțele din medicamente, și substanțele active și excipienții, sînt conforme cu toate standardele impuse.
Genericele nu sînt corect sau suficient testate
Genericelor li se aplică standarde stricte, companiile care le produc sînt supuse unor controale regulate, în nici un caz nu se pune problema unor medicamente „greșite” sau ineficiente.
Medicamentele generice nu sînt supuse testelor clinice (studii pe pacienţi bolnavi), care sînt obligatorii în cazul medicamentelor inovative pentru că nu este necesar. Scopurile testărilor pentru cele două categorii de medicamente sunt diferite: în cazul medicamentelor generice se urmărește felul în care acţionează organismul asupra medicamentului comparativ cu inovativul, pe cand în cazul medicamentelor inovative se urmărește stabilirea eficacității acestuia în organism, dată fiind noutatea pe care acesta o introduce în aria terapeutică.
Medicamentele generice trebuie în schimb să treacă testele de bioechivalență, care practic verifică dacă genericul este similar cu produsul de referinţă în termeni de viteză şi mărime a absorbţiei în organism. Pentru a putea fi autorizat și pus pe piață, fiecare medicament generic (mai precis, compania care îl produce) trebuie să demonstreze că determină în sînge concentraţii ale substanţei active echivalente şi atinse cu aceeaşi viteză ca şi produsul de referinţă. Asemenea studii, realizate pe un număr de cel puţin 12 voluntari sănătoşi (în practică, de cele mai multe ori numărul de subiecţi este ceva mai mare, 25-30, uneori mai mulţi) se numesc studii de bioechivalenţă. Măsurătorile sînt foarte precise și obiective, nu există risc de eroare umană sau inexactități de notare. E o cifră care se calculează simplu și cu mare acuratețe.
În cazul în care compania care a lansat medicamentul inovativ sub formă de comprimat, de exemplu, decide să îl relanseze sub formă de capsulă, nu va reface testele clinice, ci va face teste de biochivalență, care sînt considerate suficiente și relevante.
În plus, reputația producătorilor de medicamente generice este solidă, toate sunt companii cu tradiție în domeniu, ale căror zone de fabricație sunt auditate periodic si certificate conform normelor de calitate în vigoare, de către autoritățile competente (în cazul României, de către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale).
Contează mult proveniența substanței active, iar cele folosite la noi sînt de slabă calitate
Autoritățile de reglementare din domeniul medicamentului au stabilit condiții standard care trebuie respectate de toate companiile farmaceutice care vînd medicamente în Europa. Fabricile în care sînt produse medicamentele generice (la fel ca și cele unde sunt produse medicamente inovative), cît și medicamentele rezultate sînt controlate de aceleași autorități și respectă aceleași standarde de calitate (GLP/GMP). Țara unde sînt produse medicamentele nu este relevantă, atîta vreme cît producătorul respectă aceste standarde.
Genericele au substanța activă incorect dozată, mai multă sau mai puțină ca cea din medicamentul inovativ.
Fals. Nu poate fi vorba de supradozare/subdozare a substanței active dintr-un medicament generic față de corespondentul inovativ întrucît cerințele legale sînt ca genericul să aibă aceeași substanță activă (aceeași concentrație / viteza de absorbție) pentru a putea primi aprobarea de a fi produs.
Medicii prescriu medicamente inovative
Puțini dintre voi știu asta, sînt sigură: rețeta electronică, singura formă legală de rețetă în acest moment, conține Denumirea Comună Internațională (DCI) a medicamentului, adică substanța activă. Pe rețetea electronică, medicul nu are voie să treacă numele comercial al medicamentului. Ce primim noi de la medici, foița aceea scrisă de mînă și parafată, aceea nu este o rețetă, ci o schemă de tratament sau o indicație terapeutică. Acolo medicul poate trece orice dorește. Rețeta electronică detaliază substanța activă, cu aceea pacientul merge la farmacie, unde poate alege singur ce medicament cumpără. Unele generice sînt compensate 100%.
Concluzia mea
Eu vă recomand să testați genericele, să le dați o șansă, să căutați informații, să vedeți dincolo de mituri și prejudecăți, să cereți la farmacie informații despre prețuri și procentul de compensare al fiecărui medicament, veți economisi mulți bani. Zeci de lei. Lucrez la un al doilea articol pe acest subiect, unul cu exemple de ce economii puteți face în cazul unei viroze a copilului, de exemplu. Sigur, important e să testați genericele întîi și să vedeți cum reacționează organismul vostru la tratamentul cu substitutele generice, iar dacă rezultele sînt bune, să începeți să economisiți bani. Eu cred că într-un an genericele vă pot ajuta să economisiți bani de-o vacanță.
Ce părere aveți despre asta? Că eu mă simt de parcă am descoperit roata…
Sursa foto: medicamente via Shutterstock.com
Articolul face parte din campania de informare despre medicamentele generice inițiată de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România.
Daaa, ibuprofen 4 lei cutia, nurofen forte in jur de 20 :). Acelasi lucru.
revelatia serii, pentru mine. holy crap.
Oana, sa vezi cand gasesti ibuprofen 200mg, 20 comprimate – intr-adevar, nefilmate – la 1.6 lei. Un leu si saizeci de bani o cutie. what the…
filmate, nefilmate? care e diferenta?
filmul face ca absorbtie sa se faca in mare parte in intestin.
Aaaaa, ia sa cer asa data viitoare! Mersi!
O da!!! M-am lamurit si eu cum e cu Nurofenul cand mi-a zis farmacista can nu mai are dar… are ibuprofen. Pe vremea aia era 2,5 lei cutia. Eu am crezut ca pretul e mic din cauza ca am gasit o farmacie ieftina, dar de fapt diferenta era cam la fel la toate farmaciile. Si sa nu mai vorbim de farmacii, ca daca dai de una cu reclama acelasi medicament te poate costa si dublu fata de alte famacii.
Da, stiam ca ibuprofenul e mult mai ieftin dar si mult mai ineficient (daca pot spune asa)… Am incercat pe pielea mea ibuprofenul si nurofenul si nu e acelasi lucru deloc. Sunt ca alimentele marca proprie, ieftin si prost.
mie alimentele marca proprie de la mega image mi se par geniale! (iaurtul, untul, brinza, zacusca etc).
de ce, ca-s ieftine? parca erai bio-mio…..
imi plac pentru ca sint bune. nu am spus niciodata ca noi consumam numai produse bio, ba dimpotriva, am spus de multe ori ca mincam de toate si ca nu-s maniaca bio.
Noi nu folosim decat scutece pt copil narci proprii ( carrefour, Winnie, DM Si Lidl) si sunt mult mai multumita. Copilu nu a facut niciodata iritatie si sunt extrem de eficiente la un pret aproape la jumatate. Pe cand cele ” de firma” i-au facut niste arsuri de groaza si s-au mai si destramat pe timpul noptii umpland patul de caca. M-am felicitat ca le-am primit cadou si n-am dat eu banii pe ele. Cat despre lactate, cele marca proprie Lidl mi se par cele mai OK. Nu tot ce e ieftin e si mizerabil cum nu tot ce e scump e bun.
Marca proprie DM de scutece chilot e mai scumpa decat Pampers 🙂
Legat de ce zicea Ioana, mărcile proprii Carrefour sau Mega la fel. Eu le sunt client fidel, ca imi plac „fitzoseniile”, mai ales etnice sau refle de france, dar NU sunt ieftine….
Medicamentele generice in schimb da.
Eu stiam ca raportul generice: brand = 80:20 in cazul Poloniei, iar la noi invers!…
Substanta activa din Nurofen este Ibuprofen. Deci ceea ce spui tu (ca ai simtit o diferenta intre cele doua) nu are sens. Poate ai incercat concentratii diferite?
Nu poti generaliza produsele marca proprie ca fiind proase. Poate ca nu le-ai incercat tu… sau poate esti numai snoaba si atat.
mizeria ref. la pretul Nurofen de strigatoare la cer : 1 cutie de `nurofen in Anglia costa 1 lira (5.5 lei) , in Polonia 6 zloti (6 lei`0 , in Romania 16 lei !
firma producatoare ne ia de prosti !
e vb de reckitt benckiser . acesti baieti destepti ne vand de 3-4 ori mai scump acelasi lucru !
aceiasi situatie e si la Strepsils (tot reckitt).
ne iau de fraieri …
Nu este acelasi lucru . e ca si cum ai compara o ciocolata de 1 leu cu una de 10 lei pe motiv ca tot pulbere de cacao contin dar crede-ma ca nu este deloc acelasi lucru .
Daca pt tine functioneaza orice produs cu Ibuprofen indiferent de denumireea comerciala sunt de acord dar nu poti generaliza si sa spui ca toate sunt la fel .
Eu stiam asta de mai demult. Felicitari pentru articol. Complet, foarte bine documentat. Ai muncit la el, nu gluma…. Felicitari!
Felicitări!
Un articol foarte bine documentat și (zic eu) folositor.
Deși există foarte multe persoane reticente la medicamentele generice tocmai din lipsă de informare și din considerentul că „mai scump e mai bun”.
Eu sigur voi dai link-ul la articol câtorva persoane.
Mulțumesc.
Unde sunt sursele articolelor ca sa vedem cat de documentat e?
Mie mi se pare copy-paste din campania de promovare a medicamentelor generice cu o introducere personalizata. Cat despre medicamente generice, prefer sa iau originalul decat sa fiu cobai, chiar daca teoretic se considera testat fiindca are acceleasi principii active.
Si? Promoveaza preturi mici. De ce va deranjeaza?
Interesant articol. Nu stiu mai nimic despre generice. Dar voi aprofunda problema. Felicitari pentru articol.
Eu am aflat despre medicamentele generice acum multi ani datorita unor farmaciste foarte dragute, insa am observat ca de cele mai multe ori medicii prescriu medicamentele mai scumpe. De ce as da totusi o caruta de bani pe Nurofen cand Ibuprofen e de 3-4 ori mai ieftin si in cazul meu are acelasi efect? Din ce-mi mai amintesc acum mai e si cazul Biazol (fabricat in Romania) care e mult mai ieftin decat corespondetul Mycospor.
Si eu sunt consumatoare de generice, mai ales Ibuprofen/Brufen si Ibusinus in locul Nurofenelor si Modafenelor pentru dureri sau raceli mult mai scumpe. Plus lista verde de la o anumita farmacie *wink-wink* unde unele medicamente generice sunt la preturi… mini, gen Paracetamol 500mg 1 leu cutia 🙂
Pai hai cu lista, sa stim si noi!
Da da si noi
nurofen raceaqla si gripa = ibusinus raceala si gripa, nu si la pret
🙂 cata incredere ai intr-o cutie de paracetamol cu 20 de cpr care costa 1 leu stiind ca din pretul de 1 leu trebuie sa traiasca si producatorul si lantul de farmacii amintit de tine ?
Exact ca si la Ibuprofenul de Cipla pe care apropo producatorul nu il mai aduce in RO , din 4 lei cat dadeai tu pe o cutie oare care era costul si concentratia de Ibuprofen adus din India ?
Mama lucreaza in domeniul farmaceutic, asa ca stiam de ele de mult timp. Felicitari pentru articol, e super. Insa fix excipientii aia pot face diferenta cateodata, de aceea trebuie testate. Pana la urma sunt mai ieftine, asa ca nu pierdem nimic daca incercam. De exemplu eu luam niste pastile pentru palpitatii inovative. Nu erau deloc scumpe, 15 lei/luna si aveam zile cand luam chiar si jumatate de pastila, deci imi ajungeau si mai mult. Intr-o zi aveam nevoie urgent pentru ca mi se terminasera si imi era cam rau, asa ca am intrat in doua farmacii si dupa ce am vazut ca nu au, am luat genericul. Am zis ca nu mai imi trebuie in viata mea: asemenea reactii adverse… Am zis ca poate am avut eu o zi proasta si nu le-am aruncat. Le aveam in caz de urgenta. Si am observat de mai multe ori, pentru ca a fost un tratament de un an si ceva, ca de fiecare data cand luam genericul aveam reactii adverse. Alte pastile nu prea iau, cand am nevoie de ceva pentru cap (la 2-3 luni) prefer sa iau 2 pastile de Nurofen spre exemplu, ca au varianta care se absoarbe rapid, fata de Ipubrofen. Da, stiu, fite, dar mie astea imi fac bine 😀 In rest, e bine sa incercam si genericele, doar daca nu avem alergii la excipienti.
Pardon, am mancat o virgula. Era pentru palpitatii, inovative:D Sa nu se inteleaga ca palpitatiile erau inovative.
Chiar ma intrebam ce or fi alea palpitatii inovative 🙂
Cam asa e! Si din experienta mea proprie si din povesti de la medici. Un medic anestezist mi-a povestit cum era sa omoare pacienti cu varianta generica a unui anestezic care nu anestezia pacientul insa ii oprea inima. Spital romanesc, bani putini… Am luat de multe ori generice si n-au avut acelasi efect ca medicamentul de „firma”. Incepand cu Nurofen. Care o pastila de 200 de mg face o treaba iar doua de 200 de generic nu au acelasi efect. 🙂 Excipientii si modul de prelucrare fac o foarte mare diferenta.
de asta si spuneam ca trebuie incercat. in cazul multora, genericul functioneaza mai bine.
hai sa nu speriem lumea cu inimi oprite…
Pai eu nu sperii pe nimeni doar relatez ce mi-a spus un medic anestezist cu multa experienta in carca. Faptul ca modul in care e prelucrat medicamentul conteaza la fel de mult ca substanta activa. Experienta medicilor si farmacistilor ar trebui sa fie destul de relevanta. In special cand companiile care produc medicamente le si testeaza. Tot ei. 🙂
Ce inseamna la tine „prelucrat”, ca au amestecat de la drepta la stanga in loc de la stanga la dreapta, si s-a taiat ca la maioneza? Hai sa nu mai spunem lucruri pe care nu le intelegem bine
„prelucrat” inseamna ca de la 400mg de substanta activa X s-a ajuns la un comprimat/drajeu etc care trebuie sa se dizolve in stomac/intestin in scurt timp/ in 24 h etc prin amestecare substantei active cu altele .
Eu am incercat si Nurofen si Ibuprofen si au avut amandoua acelasi efect si fara reactii adverse. Inteleg ca e posibil sa nu aiba acelasi efect cele genrice, dar cred ca depinde si de la persoana la persoana.
Nici la mine Ibuprofenul nu a avut acelaşi efect ca Nurofenul. Dar măcar am încercat.
super! Nu stiam de faza cu reteta electronica. Stiam in mare de generice vs inovative, dar recunosc ca de cele mai multe ori cumparam marca.
Foarte interesant, nu stiam. Abia astept urmatorul articol, cu partea concreta a comparatiei.
Multumim!
Felicitari!!! Habar nu aveam de generice.
Ce folositor articol! Pentru o banala durere de cap luam evident un medicament cunoscut, scump (i se facea la greu reclama). Pana am aflat de varianta cu substanata activa si nu mi-a venit sa cred cat de eftin e un alt medicament similar ca actiune. Ma miram cum de am aflat asa tarziu si de ce nu se spun lucrurile acestea. Am inteles repede ca sunt multe interese.
Chiar azi am fost surprinsa la farmacie. Eu racita cobza. Intreb: ce sa iau? Si zice farmacista: pai ca recomand Ibusinus (cred); e la fel ca binecunoscutul Nurofen, dar mult mai ieftin. Nu are sens sa dati banii aiurea. Bila alba. Revin la acea farmacie
Fiecare farmacie recomanda ce are pe stoc sau ce are in Target. Iar in general targetul este dat de discounul care se obţine pe produs. Probabil ca Nurofenul,care este un produs arhi cunoscut si se vinde de la sine, nu are un discount asa de mare ca un inlocuitor,care se chinuie sa prindă o bucată din plăcintă. Discount mai mic = profit mai mic, deci nu aș numi- o mereu bunavointa. Desigur, sunt si excepții, cunosc farmaciste foarte ok care își ascultă instinctul, dar de cele mai multe ori banul primeaza…
Aciclovir- 7 lei vs herpes stop- 25 lei 🙂
Celebrex (antiinflamator pentru migrene)- 3 lei bucata vs arcoxib (5 bani bucata)
Sindolor sau Diclac vs Diclofenac unguent – diferenta era de cel putin 10 lei.
Pentru vitamine, cele mai ieftine erau cele de la Terapia, firma romaneasca, cutie simpla (nu tub), diferenta de pret de la 10 pana la 30 lei.
Ioana, atenție mare! Faci o mare confuzie și nu e bine sa vii cu astfel de exemple:
1. Celebrex conține subst activa celecoxib, iar Arcoxia (nu Arcoxib) conține subst activă etoricoxib. Hai sa nu ne ia valul!
2. Diclac conține doar subst diclofenacul, iar Sindolor conține piroxicam+ciclobenzaprina+lidocaina.
E o diferență!
E suficient de relevant pt toată lumea ex Nurofen vs. Ibuprofen. Nu mai dați exemple incorecte, ca cine știe cine mai citește.
S-a înțeles mesajul transmis de Prințesa Urbană, asa ca fiți atenți la ce va recomandă medicul și cereți lămuriri farmacistului.
Imi pare rau, eu nu dau retete, spun doar ce am testat si asta in urma sfatului din farmacie 🙂 Arcoxibul acela mi s-a recomandat pentru ca Celebrex de 200mg nu se mai aducea si se pare ca este inlocuitor eficient (repet, testat de mine) iar pentru dureri musculare, unguentul ieftin, romanesc, cu diclofenac, este mai mult decat eficient. Ideea, pana la urma, este sa intrebi in farmacie daca exista inlocuitor pentru medicamentul recomandat si, bineinteles, daca sunt produse romanesti pe care le-ai putea achizitiona. Pana acum, niciodata nu am patit sa dau banutii degeaba pe ceva mai ieftin, efectul a fost acelasi si sigur nu este vorba de placebo.
Herpe stop nu contine aceeasi substanta activa ca si Aciclovirul…si Arcoxib nu e acelasi lucru cu Celebrex .La fel cum nici Sindolor-ul nu se poate compara cu Diclacul
Habar nu aveam ce inseamna medicamente generice. Multumim, foarte bine documentat. Astept partea a doua cu interes.
Nu cred ca oamenii sunt constienti de un lucru: pe rp electronice scrie un grad de compensare (50-90-100%) si care se aplica doar pt produsul de referinta ( cel mai ieftin generic de pe piata). Daca pacientul doreste varianta originala (mai scumpa), statul nu mai compenseaza cu acel procent din pretul originalului, ci tot din produsul de referinta, adica din pretul originalului se scade valoarea compensata din produsul de referinta.
De ex daca originalul costa 10 lei, iar genericul 5 lei si statul compenseaza 50% (deci 2,5lei din produsul de referinta – genericul cel mai ieftin), atunci pe produsul de referinta ramane 2,5 lei de plata, iar pe original 7,5 lei (statul compenseaza doar 2,5 lei, indiferent de ce produs alegi). De aceea la originale ramane mai mult de plata si lumea nu intelege de ce nu se aplica acelasi procent la toate.
Eu am norocul de a lucra la o farmacie unde chiar suntem incurajate sa prezentam varianta de referinta. Si o a doua chestie: Cel mai bine e sa intrebi la farmacie care e cea mai ieftina varianta pe care o au, pt ca nicio farmacie nu are cum sa aiba toate genericele, insa, pt retetele compensate, teoretic o farmacie este obligata sa aduca produsul de referinta (in masura in care se gaseste in depozitele de aprovizionare) in 24 h pt retele acute si in 48 de ore pt cele cronice.
Si ca sa mai completez, intr-adevar, eu sfatuiesc pe toata lumea care incepe tratament sa inceapa cu varianta mai ieftina daca nu isi permite, DAR in activitatea unui medicament stau mult mai multe luccruri decat concentratia ajunsa in sange (bioechivalenta, ceea ce se determina cand se compara genericul cu original. Ca doua medicamente cu indice terapeutic larg sa fie echivalente, trebuie sa contina aceeasi cantitate de substanta iar in sange sa ajunga, de la generic, intr 80-100% din doa ce ajunge de la original. Totusi , la cei cu probleme mai grave si la care genericele nu au avut efect, eu le sugerez sa icnerce o luna, daca isi permit, cu originalele. Deoarece in cazul unor generice, desi ajunge aceeasi substanta in sange, cantitatea nu se mentine constant pe parcursul a 24 de ore, cat ar trebui sa actioneze. Ma refer in special la medicamentele pt afectiuni cardiovasculare unde este important si modul in care se cedeaza un medicament si ce face dupa ce ajunge in sange, nu doar cat. Deci totul depinde de pacient si se testeaza, motiv pt care ar fi important ca fiecare om sa mearga regulat la controlul atunci cand i se introduce un medicament nou in schema (ceea ce la noi nu prea se face – monitoriarea pacientilor)
Exact! Stiu ca la reteta bunica-mii de pastile de inima se compenseaza doar substanta de baza, genericul, nu cel de „firma” prescris de medic. Si mai stiu ca nu i-a mers la fel de bine, adica ii crestea tensiunea sub generic si ii statea bine sub celalalt. E ca la pantofi! Nu-ti iei niste mizerii din plastic, vrei ceva de piele si bine facut. Desi sunt tot pantofi!
alexandra, dar intelegi ca nu pot fi mizerii, ca toate medicamentele sint verificate riguros, ca sint bioechivalente? sint totusi medicamente, nu pantofi…
e o prejudecata aici, sper ca restul lumii sa vada dincolo de ea. unlike.
Nu e o prejudecata atata vreme cat compania care produce le si testeaza 🙂 Si in mod sigur tensiunea bunica-mii nu a fost mare sub generic din cauza prejudecatii mele. Ea nu stia ca ii dau alt medicament, l-am luat pentru ca era mai ieftin. 🙂 Sigur, merita incercat orice. Cu mare grija insa. Si fara prejudecata sau incapatanarea ca daca e mai ieftin sau daca scrie pe el ca e identic e la fel. Am patit-o si cu medicamentele pentru psoriazis, si cu sampon T-Gel cumparat din SUA. T-Gel face una, sampon generic „la fel-la fel, va promitem” nu are nici un efect.
eu vorbeam despre prejudecata ca daca sint mai ieftine sint mizerii, ca pretul mare e neaparat indicatorul calitatii superioare.
nu stiu despre sampoane, eu m-am referit doar la medicamente.
E vorba de un sampon medicinal. Se gaseste doar in farmacii, e cu chestii deosebite in el. Se trateaza dermatita si psoriazis cu el.
Nu te gândești că pot fi si alte cauze pentru care a avut ulterior probleme bunica ta? Ceea ce nu ai înţeles tu este ca aici nu au fost comparati „pantofi” de plastic cu ” pantofi ” de piele, ci „pantofi” de piele cu exact aceeași pereche de pantofi de ” piele” sub o alta etichetă a unui alt magazin… Industria farma nu e industrie de balonase de săpun, este pe bune si foarte riguros verificata!
La medicamentele pentru boli cardiace, hiper/hipotensiune, medicamente neurologice si in general la tratamentele de lunga durata nu se schimba originalul cu genericul si invers. Si de obicei se recomanda originalul pentru ca excipientii il ajuta sa elibereze treptat, sa reduca efectele adverse. De aici si problemele cu tensiunea.
Medicul care i l-a dat pe primul era cel de spital. Medicul de familie a zis ca e „bun” si celalalt, sa il luam pe ala ca e „acelasi lucru”. Deci sa ne hotaram! Sunt acelasi lucru? E vorba de ACEEASI SUBSTANTA activa dintr-un anti-hipertensiv, Andreea. Cred ca nu ai inteles! E fix „genericul” care nu face acelasi lucru ca „firma”. Deci? Ne hotaram? Face sau nu face? Raspuns: DEPINDE de noroc! Si atunci cand ai o problema mai grava nu-ti permiti sa „testezi” pantofi de plastic. Chiar daca substanta activa e aceeasi si in aceeasi concentratie, excipientii si modul de prelucrare pot face diferenta!
Cine ti-a spus ca toate originalele au eliberare retard (treptat, cum spui tu…) pt. reducerea efectelor adverse si genericele nu? Mai oameni buni, de ce va amestecati in subiecte pe care nu le cunoasteti? Sunt o multime de medicamente generice care se diferentiaza tocmai prin acest beneficiu : ca au fost create cu eliberare retard in timp ce originalul are eliberare imediata. Inclusiv articolul are lacune mari in acuratetea informatiilor. Da, exista generice care sunt mult mai accesibile decat originalele. Da, uneori genericele pot avea ceva in plus fata de original (cum ar fi eliberarea modificata/prelungita/retard mentionata mai sus). Si DA, exista generice de calitate indoielnica. Pt. fiecare medicament original, de regula, exista o multime de generice create de diferite firme. E foarte bine sa alegeti un generic dar trebuie sa va asigurati ca alegeti unul de calitate. Nu orice, numai cat mai ieftin sa fie. Cand este exagerat de ieftin, ar trebui sa va puneti totusi intrebarea : ce poate sa contina? Ca doar firma producatoare nu produce si vinde in pierdere. Daca pretul intreg al unui medicament (nu compensat, da? pretul lui intreg) este exagerat de mic, cat ar fi putut sa coste materia prima, cat ar fi putut sa fie costurile de fabricatie, cat cele de stocare si distributie, cat adaos (ca nu produce nimeni fara profit) si cat adaos, din nou, pus de distribuitori (ca nici ei nu muncesc pe gratis) si cat adaos, din nou, pentru farmacie … Asadar atentie! Nu imprastiati informatii eronate pe un astfel de subiect. Este in regula, alegeti generice (sunt o multime…), dar alegeti unul sigur.
Dacă îmi dai voie sa completez: softul încarcă la scanarea rețetei electronice, în farmacie, medicamentele cu cel mai mic preț care sunt disponibile pe stoc. Doar dacă pacientul dorește medicamentul original (și este întrebat în acest sens), atunci farmacistul se apuca și modifică în calculator.
Și ai punctat bine, la tratamentele cronice nu se recomandă să se schimbe de la luna la luna originalul cu genericul, apoi iar originalul, iar genericul. Scade eficiența tratamentului și cresc reacțiile adverse. Cu ce se începe, cu aia se continuă, dacă organismul răspunde bine la tratament.
Eu pot sa iti spun in cunostinta de cauza ca nu toate genericele au aceeasi „valoare” cu originalul. Mama mea sufera de un soi de epilepsie… Doctorul de la Bucuresti (care a diagnosticat-o) i-a dat un medicament… Cand a ajuns acasa, in luna urmatoare, medicul curant i-a dat un generic ( aceeasi substanta activa) dar care se comporta diferit cand ajungea in corp (nu avea absorbtie lenta). Mama l-a intrebat pe doctor de ce nu ii da ce i-a dat doctorita de la Bucuresti. Raspunsul: ” da, le stii tu mai bine, toti plecati la Bucuresti si tot aici ajungeti”… Inutil sa mai spun ca au reinceput crizele… Si nu s-au oprit pana cand nu a renuntat la cel generic (facut la noi) si a revenit la medicamentul initial prescris de la Bucuresti ( inovativul). Deci uneori nu functioneaza, poti face mai mult rau decat bine, schimband medicamentul.
Este primul articol, scris în această campanie lansata de firmele de generice printre blogerri de top, despre care spun, cu mana pe inimă, ca este foarte bine documentat și prezentat cu mult obiectivism. Am urmărit și articolele colegilor Chinezu și Vali Petru, care sunt mult pe dinafară, chiar ușor răutăcioase . Felicitări încă o dată pentru documentare, deși sunt convinsa ca domeniul farma nu îți este la îndemână. Ai înțeles foarte bine cum merg rotițele și le-ai oferit informatii clare cititorilor. Ai ieșit din zona ta de confort, dar ți-ai păstrat profesionalismul. Aștept cu interes partea a doua.
Cu respect,
(un cititor din farma)
* Vali Petcu (scuze de greșeală)
Un „cititor din farma (pharma)” care isi incaseaza salariul lunar de la o firma de generice si care, pun pariu, cumpara parintilor si recomanda rudelor originalele… multa ipocrizie…
Un articol pe intelesul meu. Desi ma numar printe clientii foarte rari ai farmaciei e bine de stiut toate aceste informatii. Medicul meu de familie mereu ne da reteta electronica si de cele mai multe ori gratuit sau compensat.
Felicitari pentru articol!!!
Multumesc, Ioana, un articol util pentru care ai muncit,nu gluma.
Voi da mai departe, este bine de stiut.
Ma bucur ca ai scris despre asta Ioana. Eu sunt asistent medical si lucrez intr-un spital de stat. 90% din medicamentele pe care le avem in spital cred ca sunt medicamente generice si sunt foarte bune. Nurofenul e scump avem generic Brufen, Ibuprofen. Aerius care este scump avem Loratadina , Crestorul care este foarte scump,iar genericul este ieftin tare.
Aerius nu este acelasi lucru cu Loratadina. Aerius ests Desloratadina. Contine inca o alta substanta fata de Loratadina.
Aerius nu conține ”inca o alta substanta fata de Loratadina”, ci doar desloratadina, un izomer al loratadinei, mai activ terapeutic decât aceasta.
Ioana,
Felicitari pentru articol!
Trei mentiuni…
1. substitutia e o idee in general proasta pe cardio si pe neuro; e irelevant daca pornesti de pe original si substitui apoi cu genericul sau invers, excipientii au o importanta mai mare aici si dezechilibrele se instaleaza mult mai usor.
2. nu doar medicii joaca un rol, ci si farmaciile – e destul de usor sa „ghidonezi” pacientul… mai ales pe cel neinformat.
3. genericul va fi mai bun decat originalul doar daca e „turnat” intr-o forma farmaceutica inventata intre timp (de ex cu eliberare prelungita). altfel, sunt, cum ai scris si tu, bioechivalente.
… si o amintire: mi-a arata odata, demult, o doamna farmacist un flacon (sigilat!) de vitamina C din care iesea … mucegai! (era de la Ozone, care-si producea medicamentele cam pe unde gasea mai convenabil; iaca, mai conteaza si producatorul…)
Gabriela, Aerius contine desloratadina, nu loratadina. Suficient de asemanatoare, dar nu identice.
Bravo! Despre Ozon vroiam si eu sa zic si anume „Paracetamol” facut de ei era un fel de nimic care dadea si niste efecte adverse oribile. Nu imi scadea febra cu el desi cu alt Paracetamol (cativa lei mai mult) sau cu Tylenol scadea in 5 minute. Oare mai exista Ozon? :))))
nu, din fericire :-)))
Doar o observatie legata de sintagma „medicamete inovative”: cuvantul „inovativ” nu pare sa existe in limba romana, ci doar in „afacereza” APMGR si a altor actori din „farma”. Exista intr-adevar, medicamente inovatoare (care nu e chiar acelasi lucru), dar in articol, tu te referi la medicamente originale.
Un articol bine documentat si foarte bine pus in scena! am lucrat si eu in domeniul farma, momentan doar sotul mai lucrează la o companie de medicamente generice. Interesant e de știut e ca medicii știu foarte bine ca diferența dintre generice si originale( asa se vorbește despre inovatoare in piața farma) si ca totuşi multi aleg sa sugereze alegerea moleculei originale. Iar motivul nu e neapărat legat de sponsorizari, pentru ca sunt multe firme de generice care le pot egala ( de multe ori companii de originale cumpără companii de generice, deci bugetele sunt mari pe ambele formule). In general medicii „faimosi” sa zic asa, nu vor sa își strice reputatia dând un medicament- copie, asa ca pun ca sugestie pe reteta denumirea comercială a originalului. Pentru ca deşi pe reteta electronică apare denumirea moleculei, in sistem medicii pot sugera si o denumire comercială, vizibilă doar pe calculator in farmacie ( cel puţin așa era la început) , si deci mai puţin vizibil către noi, pacientii. Bineînţeles că asta nu ne poate opri sa solicitam eliberarea unui generic. Diferentele de preţ pot fi uneori uriașe. Citisem într-o postare a sotului tău că ia-ți dat Sofiei Nexium la un moment dat. Ei bine, gastro enterologii recomanda cu precădere Nexium, deşi Helides de exemplu, de Zentiva făcut este exact acelaşi lucru la un preţ mult mai mic.
Precizez ca în sistem nu se poate încărca nici o denumire comercială, doar DCI. În calculator, la farmacie, se încarcă cele mai ieftine generice existente pe stoc. Doar dacă pacientul cere, farmacistul le schimbă cu originalele mai scumpe. Medicul recomandă denumirile comerciale pe un bilețel. Pacientul poate întreba medicul de ce i le recomandă pe cele scumpe, dar el va lua ce va dori până la urmă
Felicitari pentru articol, Printesa! Desi folosesc cateva medicamente generice si chiar am participat la vreo 3 studii de bioechivalenta (care, asa cum ai zis, sunt extrem de riguroase) a fost o revelatie pentru mine si ma bucur ca am aflat atatea lucruri din spatele industriei farmaceutice.
Din păcate unele farmacii nu prea au generice ieftine. La un lanţ foarte promovat cel mai ieftin medicament ce conţinea ibuprofen (400mg) era Adalgin, 10 pastile 9 lei cutia. Diferența faţă de Nurofen nu era prea mare (caz în care prefer Nurofen-ul). Dar noroc că farmaciile sunt una lângă alta şi am găsit Ibuprofen, 20 pastile 4,5 lei cutia.
Şi dacă tot e vorba de cum să cheltuim mai puţin la farmacie cred că ar ajuta şi o listă cu farmaciile mai ieftine, cum ar fi farmacia Tei unde preţurile sunt mai mici la medicamente. Dacă n-ar fi mereu coadă şi greu de ajuns…
Pentru reţete compensate tata foloseşte farmacia Ana Maria, oferă o reducere adiţională de 15%, el e foarte încântate.
Hai sa iti spun de ce unele farmacii nu au cele mai ieftine generice de pe piață : pentru că patronii de farmacii (nu farmaciștii!) nu dau voie sa se achiziționeze anumite medicamente ieftine, din motive lesne de înțeles. Așa se întâmplă dacă în fruntea lanțurilor de farmacii nu sunt specialiști din domeniul medical, ci moștenitori de avere (vezi HN). De multe ori am fost pusă în situația penibilă de a nu putea da pacientului cel mai ieftin generic, pentru ca managerul nu voia sa îl comande sau pentru ca nu lucra cu furnizorul la care se găsea respectivul medicament
Nu stiam de denumirea de medicament generic dar stiam ca sunt medicamente cu aceeasi substanta si cu preturi diferite.
Foarte bun articolul. Recunosc ca si mine m-a atentionat o farmacista atunci cand eram racita cobza, insa nu am cautat sa aprofundez informatia atunci. Multumim, Printesa!
Ar fi minunat daca ar fi asa. In realitate insa, genericele sunt variante inferioare ale celor de marca, pentru ca desi substanta activa e aceeasi, forma ei de prezentare si excipientii sunt in varianta low-cost. Ceea ce pentru pacient inseamna eficienta mai scazuta, efectul dureza mai putin, se instaleaza mai greu etc.
Multumesc pt articol. Ai muncit si te-ai documentat serios. Nu stiam ca medicamentele se impart in generice si inovative, dar am primit de la farmaciste , in cateva cazuri, varianta mai ieftina, spunandu-mi ca e aceeasi substanta dar medicamentul e preparat de alta firma farmaceutica. La mine a functionat. Si primul exemplu il pot da cu Ibusinul romanesc. Asa a fost si cu cul impotriva durerii , 2 pastilute m-au costat 1 leu, iar dupa ce-am luat una la culcare (dupa o extractie urata de masea) mi-a luat durerea cu mana. Nu a mai fost nevoie de alta.
Felicitari pentru articol, Ioana. Nu stiam de ele, de acum voi testa genericele:)) O sa dau share si la mine pe facebook. Sa afle lumea:))
Ioana, te felicit! Foarte interesant acest articol; recunosc ca nu stiam prea multe despre medicamentele generice.
Aveam o idee vaga despre existenta acestor medicamente generice. Multumim mult pentru articol, printesa! Astept cu interes partea a doua.
Multumim pentru articol. Nu stiam de ele.
Un articol foarte bine scris, documentat, pe intelesul tuturor. Nu stiam ca asa le spune medicamentelor care au aceeasi substanta activa (generice), dar stiam ca exista, chiar am folosit la copii cu succes Ibalginul in loc de Nurofen. Si Ibusinus in loc de Parasinus, etc, etc…
De sharuit 🙂
Ibusinus si Parasinus nu sunt acelasi lucru.
Am incercat medicamente generice si pana acum nu am nimic sa le reprosez. Recunosc ca nu sunt tratamente de lunga durata, insa in cazuri simple (gen ibuprofen) si inca vreo doua cazuri in tratamentul copilului, unde chiar farmacista mi-a zis „luat doamna X produs ca e la fel si mult mai ieftin” :).
As dori sa fac o precizare in legatura cu afirmatia conform careia producatorii de inovative cheltuiesc bani grei pe publicitate si companiile de generice nu.
Se tot mentioneaza in comentarii produse pe baza de ibuprofen, paracetamol, etc.
In afara de diferenta inovative – generice mai exista o diferenta, produse eliberate pe baza de reteta si OTCurile (produse care se elibereaza fara reteta).
Este total interzisa reclama la prima categorie. Ceea ce vedem noi la televizor este doar reclama la produse cu eliberare fara reteta, ele tot medicamente raman in schimb.
Asa ca este gresit sa spunem ca producatorii de inovative investesc enorm in campanii publicitare. Exista firme producatoare de inovatice care nici nu au OTCuri in portofoliu, deci nu au voie sa faca reclama.
Companiile de generice prefera in schimb sa investeasca in campanii la nivel de distribuitori si de farmacie, asta nu inseamna ca nu investesc in promovarea produsului lor.
La capitolul producatori de generice cu reputatie buna, da-mi voie sa ma indoiesc de toti indienii si chinezii care s-au apucat sa produca generice.
Si da, sunt exemple in care eficienta mai scazuta a genericului fata de produsul inovativ chiar exista.
Inca o precizare legata de pretul produselor in farmacie.
Produsele cu eliberare numai pe baza de retata au pret impus de Ministerul Sanatatii, deci exclus sa le gasiti in farmacie la un pret mai mare decat cel impus. Este adeverat ca in acest caz inovativul are un pret mai mare decat genericul lui.
La OTCuri insa the sky is the limit si pretul este impus de fiecare farmacie care intelege sa isi scoata parleala (pentru ca isi recupereaza banii de la CNAS pentru ce elibereaza pe retete compensate si dupa un an) cu aceste produse, care nu au pret impus.
As dori sa fac o precizare la precizare:
Publicitatea la medicamentele care se elibereaza pe reteta este interzisa…
in Uniunea Europeana, atunci cand se adreseaza publicului larg!
Evident, profesionistii in sanatate pot beneficia de aceasta publicitate si in UE. Iar in tari precum SUA, publicitatea la medicamente pe baza de reteta este permisa si catre public, iar cheltuielile aferente reprezinta aproape dublu fata de cheltuielile de cercetare-dezvoltare (zice un raport al Parlamentului britanic).
Felicitări, Printesa!!! F bine punctat!!! Pentru cei sceptici, pot sa va spun ca diferentele apar doar in „câștigurile” primite de medici si farmacisti. Cu siguranță exista si exceptii sau efecte adverse, dar orice produs farmaceutic are asa ceva.
Bebelina, nu se face promovare tv, se face promovare medicala. Detaliile nu cred că-si au rostul. F bine punctată diferenta intre OTC si RX (cele pe prescripție).
Foarte bun articolul. Multumim. Stiam de generice, mereu caut substanta activa si apoi aleg brand-ul.Verific in primul rand gramajul substantei active, apoi fac conversia in bani. Poate fi un generic mai ieftin, dar sa aiba mai putin substanta activa si atunci trebuie sa iei 3/zi in loc de una. Acelasi lucru fac si cu suplimentele naturale. De exemplu Femicurul recomandat de medici are varianta Vitex importat de Secom (vitex agnus castus fiind planta). La suplimentele naturale iesi si mai ieftin daca le comanzi de pe iherb.com. La fel cosmetice si exfoliante AHA.
Nu stiam despre varianta medicamentelor generice. Te felicit pentru munca depusa pentru documentarea articolului si ma felicit ca te citesc 🙂 Like!
Wow, un articol care simt ca mi-a iluminat dimineata! Da, citindu-l si eu ma simt de parca am descoperit roata. Cu siguranta voi cauta alternative la medicamentele scumpe pe care le procur de la farmacie si voi intreba mai detaliat la farmacie despre medicamentele generice inainte de a-mi achizitiona unele inovative mai scumpe.
@Printesa urbana: concluzia iti apartine sau apartine APMGR?
Aspecte usor trecute cu vederea dar care au o importanta covarsitoare in manifestarea efectelor produselor respective:
– forma farmaceutica
– tipul si compozitia excipientilor (la o prima vedere ati spune ca Flamexin si Piroxicam sunt acelasi lucru)
– …
„Vanzatorul” ala de la tejgheaua farmaciei care va poate falimenta le studiaza pe parcursul unor ani de facultate.
De cele mai multe ori, chiar presat de target/ sefi, tot pe pacient il pune pe primul plan si ii recomanda un Flamexin sa zicem, daca-l stie si cu afectiuni gastrice.
Sau refuza sa-i dea vitamine efervescente in situatia in care-l stie hipertensiv.
Ce face pacientul?
Pai ma duc dincolo ca acolo imi dau ce mi-a spus dr Google.
Am mai spus-o si in alte locuri: articolul generalizeaza si poate face mai mult rau daca plecam de la premiza „orice generic e la fel de bun ca originalul”.
Hai sa plecam de la premiza „fiecare individ e unic si ca atare trebuie tratat individul si nu boala” + „hai sa dezvoltam o relatie bazata pe incredere cu farmacistul cu care interactionam; el poate fi ultima reduta de protectie a noastra in calea unui tratament incorect sau administrat incorect”.
concluzia mea este ca oamenii trebuie sa se informeze, sa incerce si apoi sa aleaga. asta am scris, asta cred.
Nu stiam ca se numesc generice, dar mereu caut sa incerc si varianta ieftina. De cele mai multe ori are succes.
Astept cu nerabdare si celalalt articol.
Oricum preturile pentru cele inovative difera si de la o farmacie la alta cu 20-30 lei :(… si aici ma refer cel putin la produsele Secom cautate si cumparate. Trist dar adevarat.
Secom nu are nici o legatura cu produsele inovatoare. In tot articolul se vorbeste despre MEDICAMENTE. Produsele de la Secom sunt suplimente alimentare, nu au nici o legatura cu medicamentele pt ca nu se supun acelorasi reguli.
Apreciez articolul si acuratetea informatiilor. Nu sunt insa (nu total, cel putin) de acord cu mesajul lui. E normal ca inovativele sa fie mai scumpe; asa cum ai recunoscut, includ costurile multor ani de cercetari, se recupereaza intr-o perioada limitata de timp… Dar daca nu s-ar mai investi in cercetare, pentru ca nu se recupereaza costurile (pentru ca toata lumea cumpara generice), nu am mai avea generice eficiente la un moment dat. Pentru ca organismul se obisnuieste si devine imun (la medicament, nu la boala), pentru ca boala poate suferi mutatii sau se poate adapta la schema de tratament, pentru ca, pentru ca… E vorba de cauza si efect. Cerc vicios. Asa ca sa nu fim atat de categorici impotriva inovativelor scumpe si care ne aduc la „faliment la farmacie”, sa lasam cercetarea sa-si faca treaba si sa ne furnizeze si pe viitor materia prima pentru generice, sa le cumparam ieftin ca deh, nu investesc in cercetare, nu trebuie testatate (de fapt au fost testate, sub alta forma, pe cheltuiala lor, de inovative). P.S. Ieri am fost cu fetita la medic, pentru o viroza usoara. A recomandat „Ibuprofen” (nu Nurofen, desi stia ca tot timpul il cumpar sa am in casa). Asa ca nu toti doctorii sunt sensibili la stimulentele companiilor farmaceutice. In functie de gravitatea bolii pot recomanda o varianta sau alta. P.P.S. Fetele reactioneaza diferit la medicamente. Ce e eficient la una poate nu e la fel de eficient la cealalta, desi sunt din acelasi material genetic.
Da, stiam de generice si de inovative (nu stiam ca se numesc asa). Nu, nu intotdeauna cumpar genericul (varianta mai ieftina). Da, voi alege intotdeuna inovativul, chiar daca este mai scump, daca l-am testat (cu sau fara intentie) si acesta si-a dovedit eficienta. Nu, nu sunt dispusa sa testez pe mine si/sau familia mea orice fel de medicament.
Ioana, dar stiu ca nu de mult ai avut un articol despre Nurofen, care nu cred ca este medicament generic, nu? Eram curioasa de ce te-ai razgandit intre timp…
Oricum, multumim pentru acest articol detaliat si cu multe explicatii / informatii. Abia astept sa il arat unor persoane!!
abia acum 3 sapt am aflat despre generice. nurofenul este inovativ, intentionez sa incercam la prima nevoie si genericele. va tin la curent.
Eu sunt una din mamicile care desi merg la doctor cu copii sau doar eu, iau reteta apoi ajung acasa citesc prospectul, vad cat e pretul si gasesc alternative naturiste. In aproape 5 ani pot numara pe degetele de la o mana de cate ori am luat paracetamol simplu (asta folosesc eu doar pentru dureri si febra mare). A si mai folosesc no-spa pentru nervi la stomac pe baza de stres. Iar copiilor pentru viroze nu le-am dat decat un sirop de imunitate natural, polen, miere, si alte fructe, seminte, legume proasepete.
Atunci de ce nu consulti direct un homeopat daca prefei tratamentele naturiste? Si eu sunt pro naturiste atata timp cat se poate. Pentru raceli simple n-am luat medicamente traditionale de ani de zile.
Uite cat de usor e sa te lasi pacalit si sa crezi sincer ca genericul e mai prost: http://www.nytimes.com/2008/03/05/health/research/05placebo.html Pacientii care au primit un placebo mai scump au raportat ca se simt muuuuult mai bine decat cei care au primit un placebo mai ieftin. In conditiile in care ambele grupuri primisera placebo, apica de ploaie. Puterea vindecatoare a psihicului uman, sau norocosi cei naivi caci aceia se vor vindeca.. dar la pret mai mare. 🙂
Printesa pentru mine a fost o revelatie articolul, precum si majoritatea comentariilor pe seama lui. Iti multumesc pentru asta!
As avea 2intrebari la care poate poti raspunde in articolul urmator (sau altcineva intr-un comentariu aici):
1. Pana acum eu am primit tot reteta clasica pe hartie cu denumiri exacte de medicamente presupun inovative. Cum pot intreba farmacistul de alternative generice? Sa inteleg ca toti farmacistii/ doctorii utilizeaza acesti termeni de medicament generic si medicament original/inovativ?
2. Ar fi utila o lista de medicamente generice vs medicamente inovative pentru afectiunile cele mai des intalnite adulti si copii(raceli, dureri musculare etc) pe baza informatiilor pe care le detii deja si poate le folosesti in cadrul familiei tale. Eu le voi lua ca exemplu si voi decide apoi prin discutii cu doctorul sau farmacistul, ce sa administrez.
Multumim inca o data!
Sper din suflet ca Prințesa sa nu răspundă celei de-a doua sugestii! Doamna Rodica, unde sunteți aici? La piața de legume? Cum puteți sa cereți liste de medicamente pentru afecțiuni? Fiecare om este unic, deci tratamentele sunt individualizate!
Iar pentru prima intrebare: da, puteți întreba medicul, dar mai ales farmacistul despre variantele mai ieftine ale medicamentelor originale
vai de capul copiilor tai………
Printesa draga, postul tau contine cateva inexactitati:
1. Nu majoritatea medicilor are contract cu firmele de medicamente ci unii profesori universitari-formatori de opinie. Restul sunt considerati neica-nimeni. Afirmatia asta a ta e jignitoare.
2. Reteta scrisa de mana este perfect legala si valabila. Nu este o schema de tratament, ci o prescriptie medicala ce implica responsabilitatea medicului! Reteta electronica este folosita DOAR de catre medicii in contract cu casa nationala de asigurari de sanatate, pentru medicamentele decontate decasa nationala de asigurari de sanatate. Afirmatia ta implica faptul ca prescrierea restului medicamentelor (cele nedecontate de casa de asigurari) e ilegala si ca medicii care nu au contract cu casa nationala de asigurari de sanatate (Regina Maria, Medlife, etc.) functioneaza ilegal!
3. Pe reteta electronica medicul prescriptor are dreptul sa ceara imperios o anume denumire comerciala dar trebuie sa-si justifice optiunea.
4. Anumite medicamente „inovative” nu au alternative. Ce faci cu astea? Astepti 10-15 ani?
5. Mai intra in ecuatie si pacientul+farmacia…. Eu doctor ii scriu pe reteta „ibuprofen” el cere la farmacie „Dati-mi ce aveti mai bun”.
6. E posibil ca in unele cazuri medicamentul inovativ chiar sa fie mai bun. Ex din practica personala Norvasc/Amlodipina generic. Cu amlodipina generic o luau razna tensiunile pacientilor.
Altfel, felicitari pentru post, e bine documentat si informativ si clar explicat (cum mai ai timp??). Personal, scriu si pe retetele simple DCI (denumirea comerciala internationala-numele substantei active) si ii zic omului sa nu ia ce-i mai scump ca e la fel de bun, dar mai departe Dumnezeu cu mila….
Multumesc pt precizari!
Fara a dori sa starnesc o polemica ici, inca o idee pe tema original versus generice:
Ipoteza ca „diferentele stau in excipienti” are o baza teoretica, dar NU exista dovezi stiintifice concludente in acest sens. Se pare ca substitutia generica poate dauna mai mult prin confuzia creata (pastile cu aceeasi substanta activa dar cu forme si culori diferite) decat prin diferentele de excipienti. Valabil inclusiv pentru medicamentele cu „indice terapeutic ingust” (Sursa).
Sa va spun un pont. Sper ca nu a fost spus deja. Eu de ceva vreme comand medicamente alopate si homeopate de pe net. Diferenta este enorma daca le-as lua din farmacie. Ma refer la acele medicamente care nu se comenseaza. Intervine taxa de transport dar chiar si asa sunt cu 20 pana la 40% mai ieftine.
suplimente nutritive?
Si tot pe net la farmaciile online poti vedea toate produsele generice sau originale…facand astfel comparatie intre preturi.
Generice exista de cand lumea si pamantul, nu imi vine sa cred ca lumea nu a auzit de ele. Sigur, genericul apare la un interval de timp dupa original, de aceea medicamentele noi nu au inca generic.
Pe reteta compensata esti obligat sa scrii substanta activa, asadar medicul nu te poate obliga sa iei medicamentul sub forma denumirii X. In cazul in care medicul prefera totusi o anumita denumire , este obligat sa precizeze asta in spatiul destinat precizarilor. Din pacate,d in experienta mea, pot spune cu mana pe inima ca nu toate genericele functioneaza. Pur si simplu nu merg, sau nu au efectul pe care l-as fi asteptat. Exista un motiv pentru care originalul ramane la locul lui de cinste, iar eu l-as prefera oricand unui generic. cand este vorba de pacienti, prescriu in functie de ceea ce isi permit ei. daca e vorba de mine si familia mea, prefer sa merg pe original. Bine, sa zicem ca pe mine fac experimente, dar pe copil nu. Exista totusi generice fantastic de bune, la preturi rezonabile, eu sunt sigura ca medicii cu experienta stiu sa recomande. Mai curand farmacistii ar fi interesati de profit. Apropo de asta, regulat merg la farmacie sa cumpar ibuprofen, in 90 % din cazuri mi s-a spus ” nu avem”. Am ramas socata, imposibil sa nu aiba un antiinflamator atat de comun, pana cand am inteles ca bietele nu stiau ca eu substanta o doresc, nu fix medicamentul ce se numeste asa ( la ibuprofen exista doua originale, nurofen si brufen, dar si majoritatea genericelor sunt f reusite). Asadar, mare atentie la sfaturi primite in farmacie.
Nu farmaciștii fac profit, ci patronii farmaciilor și managerii care nu vor sa comande cele mai ieftine generice pentru ca nu au marjă buna. Sau se mai întâmplă ca un generic ieftin sa fie disponibil la un singur furnizor, dar dacă acesta pentru o perioadă e blocat, nu ai denunțe sa îl comanzi. Oameni buni, farmaciștii și asistenții de farmacie din prima linie, aceia pe care ii vedeți la counter, au devenit tampon intre pacienți și patroni. Nu se îmbogățesc și nu câștigă nimic pe buzunarul pacientului. Această meserie a decăzut într-atât încât în presa și în online farmaciștii sunt acuzați de înșelătorii și păcăleli. Însă cei care dictează tot ce se întâmplă într-o farmacie sunt doar patronii.
Imi pare rau sa te contrazic. Din experienta iti spun că cei de la counter sunt bonusati pentru recomandare. Companiile farmaceutice ofera beneficii persoanelor care recomanda, acei asistenti/asistente cu care noi intram in contact zi de zi. Patronii beneficiaza de discounturi si campanii comerciale.
Nu toți ”cei de la counter” sunt ”bonusați pentru recomandare” și nu toți ”cei de la counter” sunt ”acei asistenti/asistente”, se mai întâmplă să fie chiar și farmaciști :-))) Lăsând gluma la o parte: în domeniul farma, ca în orice pădure, există și uscături. Dar generalizările – fie într-o direcție, fie în cea opusă – sunt periculoase.
Probabil m-am exprimat gresit si imi cer scuze. Sigur ca patronii profita, si din acestia doar o parte, nu imi place sa generalizez si sa acuz asa, din oficiu, oamenii pentru care am respect. Ideea pe care am vrut sa o subliniez este urmatoarea: un medic adevarat isi doreste sa ramana, asta, un medic adevarat. Acest lucru se poate intampla doar cand lucrezi cu ce consideri tu ca este mai bun. Degeaba faci niste banuti sau te plimbi prin lume gratie unui anume produs prescris , daca la sfarsitul zilei pacientii fug de tine ca de dracu’. Eu nu vad de ce as prescrie ceva in care nu am incredere, cu atat mai putin nu vad de ce as prefera acel produs unuia care stiu sigur ca isi face treaba. Sigur, daca pretul e o problema, poti alege raul cel mai mic, altfel nu.
Articolul mi se pare cu doua taisuri. Da, e bine sa stie lumea ca exista astfel de variante ( desi eu sunt sigura ca 90% din populatie stie, de exemplu, ca paracetamolul il gasesti sub mai multe denumiri) dar cel mai bine este sa se revina la o practica demult pierduta: consultul de specialitate. Daca un generic al unui analgezic luat pt durerea de masea poate avea cel mult, consecinte usor neplacute, in cazul afectiunilor serioase se pot intampla tragedii. Iar asta nu este subiect de blog.
Stiu de generice cam din 2002, cand am inceput sa iau Marcofen, in loc de Nurofen, pentru dureri menstruale. Pret de 10 ori mai mic la Marcofen, efect aproximativ la fel de rapid…dar excipienti cancerigeni (a fost retras de pe piata).
Desigur ca prefer oricand aciclovirul generic unui Zovirax sau mai stiu eu ce, mai ales ca nu prea alina cu adevarat in cazul meu, niciunul dintre ele.
Evident, m-am indignat aseara cand l-am trimis pe al meu sa imi ia tinctura de propolis de la farmacie (plafar inchis) si a venit cu Apivita, 60 lei. Pentru ca a fost primul produs recomandat. Evident ca m-am imbracat, am coborat la farmacie (noroc ca e la parter) si i-am spus farmacistei ca eu platesc pentru produs, nu pentru ambalaj. Mi-a returnat banii si am achizitionat tinctura de la farmacia de la celalalt colt al blocului, cu 10 lei.
Si genericele sunt bune, dar pe termen lung, excipientii pot fi nocivi. Sanatate si sa nu avem nevoie de ele, nici inovative, nici generice!
Și mie îmi plac genericele banale (gen aspirină, paracetamol, ibuprofen). Nu am sesizat nicio diferență, dar menționez că eu am încredere în pastila aia când o iau dacă să zicem am o durere de cap. Așa că placebo fiind activat (eu știu sigur că această pastilă îmi va face bine) nu cred că există diferențe. Acum știu de ceva prieteni care preferă să plătească pentru un medicament de firmă pentru că simt că le-ar face mai bine. Și e bine că avem de unde alege ți că toată lumea e mulțumită. Sănătate!
Sunt niste lucruri pe care vreau sa le spun chiar daca o sa „mi-o iau” ca altadata.
1. am imbatranit si nu stiu ce-i durerea de cap si nu folosesc medicatie nerecomandata de medicul meu decat aspirina cand ma incearca vreo raceala (din an in paste).
2. repet, nu ma duc niciodata la farmacie sa cer medicamente in functie de faptul ca ma simt rau si nush ce sa iau…
3. eu am clasificat medicamentele (caci folosesc pentru hipertensiune arteriala) dupa criteriul provenientei: autohtone si de import. si asta fiindca am inceput tratamentul cu metoprolol si care-mi dadea insomnie apoi l-am schimbat (cu acordul medicului) cu betaloc care nu-mi da insomnie. apoi am schimbat si amloxexanul nu-s sigura ca asa se numeste) cu norvasc, la un moment dat era mai ieftin norvascul desi era de import. dar mie asta mi-a facut bine, mi-a mentinut tensiunea in limite normale.
4. in general, cand este vorba de mancare si de medicamente, nu ma uit la bani fiindca atat de mult conteaza ce bagi in gura incat imi permit „luxul” sa nu fac economie la astea.
5. la mine conteaza la fel de mult ca efectele adverse si cele secundare. nu neglijati sa cititi prospectele, poate ca asa, veti gasi cai alternative de vindecare.
6. Draga Printesa, ma gandesc ca, asa cum vedem video cu producerea mezelurilor, injectarea puilor etc , de ce nu as presupune ca si la producerea medicamentelor se pot face compromisuri care sa ne usture la sanatate? Si asta indiferent de tipul medicamentului ci dependent de „seriozitatea” si autorespectul firmei producatoare (fabricii, adica).
Si fara sa mai continui numaratoarea, eu cred ca majoritatea bolilor de care sufera omenirea acum este datorata alimentatiei si medicamentelor.
Cu rugamintea sa acceptati si pareri diferite de ale voastre, va doresc multa sanatate voua, copiilor vostri, parintilor vostri! Si scuze daca am comentat of topic; nu am habar despre medicamente generice.
Felicitari mai ales pentru punctul 4. Nici eu nu inteleg cum dai cateva sute/mii de euro pe vacante in strainatate, dar sa te calicesti la medicamente sau sa cumper mancare marca proprie….
Cred ca este treaba fiecaruia cum isi calculeaza bugetul si pe ce este dispus sa dea mai multi bani.
Si doua mici observatii:
1. Industria farma este… complexa. Sigur gasesti pe cineva cunoscut care sa-ti explice cum sta treaba cu „stimulentele” medicilor, farmacistilor, etc. Iar profitul este cu atat mai mic cu cat medicamentul este mai ieftin. Marja de profit de 30% este foarte diferita in cazul unui medicament de un leu fata de un medicament de 8 lei.
2. Marcile proprii din magazine sunt produse de companii mari, care au deja propriile lor produse pe piata. Doar nu credeti ca le produc Mega, Auchan, Carrefour in spatele magazinelor… Sunt mai ieftine pentru ca producatorii nu mai platesc taxe de plasare a marfii in magazine, nici nu sunt nevoiti sa ofere discounturi in/of invoice fara a se supune primejdiei unui pret de dumping.
Pretul sau marca nu sunt indicatori ai calitatii!
Da’ ce are mancarea ‘marca proprie’, eu chiar nu pricep?
Buna! Am încercat Ibuprofen vs. Nurofen sirop pt copil. In cazul ibuprofen, febra nu a scăzut nici după o ora. Cu nurofen – in 15 Min.
Bingo! Chiar eram curioasa, mi s-a oferit si mie la farmacie si n-am avut curaj 🙂
Eu stiu ca am stuadiat candva lista de ingredientre la nurofen versus ibalgin si ibalgin avea mult mai multe porcarii prin el inclusiv coloranti din aia dubiosi.Sunt multe medicamente ieftine care contin substante nocive fata de cele mai scumpe care sunt putin mai curate.Este bine sa citim mereu eticheta.Posibil uneori cele generice sa fie mai bune si mai ieftine dar posibil si sa aiba vreo porcarie mai toxica decat cele de firma.E de studiat pe fiecare medicament in parte.Sunt foarte curioasa Printesa sa vad lista de medeicamente generice pe care zici ca le folosesti la cei mici,vreau sa vad cate bifez,am unele medicamente pe care le stiu generice si le cumpar dar la altele nu ma risc.
@Alexandra: poti sa dai exemple de „porcarii” continute de Ibalgin?
Nurofen pt copii nu contine zahar, benzoati, derivati din celuloză, lactoza si alte porcarii de genul…versus alta forma de ibuprofen. Nu as alege niciodata pt copilul meu alta forma de ibuprofen, decat Nurofen. Este calitate premium iar pt copilul cativa lei in plus nu conteaza!
Din umilele-mi cunostinte niciun produs cu ibuprofen destinat copiilor nu contine zahar in compozitie.
In rest doar gargarisme domnisoarelor …
Eu am primit pentru copilul meu pe reteta compensata ibuprofen, merg la farmacie si primesc un produs care a costat 9,5 ron. Cand sa-l administrez, nu a avut succes deloc, copilul l-a varsat, ma intorc la farmacie si cer nurofen, cand ce sa vezi, acesta era pe lista vede si costa 10 ron. Daca m-as fi uitat mai cu atentie la preturi, nu mai luam produsul ieftin, care de fapt nici nu era cu mult mai ieftin; iar copilul a tolerat nurofenul foarte bine.
Io ce sa zic?! Ca pe unde stau eu nu iesi cu enshpe medicamente prescrise de pe usa medicului?! Si oricum la farmacie ti le propune pe cele mai ieftine. Asta in sistemul normal de sanatate. 🙂 Ca mai sunt si variante cu patanii.
La ultima raceala „in familie”, husband s-a dus la medicul de la o renumita institutie internationala si a primit un tratament pt muci, dureri de gat si tuse constand in medicamente cu substante active etc. si scuuuumpe. Eu m-am dus la o farmacie obisnuita, mi-am luat un tub de apa de mare, un spray de plante pt gat si un sirop de tuse si am scapat la un sfert pretul. Bineinteles, ne-a trecut la fel de repede. :)))
Daca tot folositi dr. Google asa intens poate cautati diferentele intre: produse de larg consum (suplimente alimentare, suplimente naturale), medicamente OTC si medicamente care se elibereaza cu prescriptie medicala.
Comenta cineva mai sus despre metoprolol vs betaloc. La o prima vedere e acelasi lucru. Intrand in detalii: ce forma farmaceutica? ce sare? sunt doar doua intrebari pe care le-as pune. Dar asta doar unor oameni antrenati in asa ceva.
Pe pacient il pot intreba cel mult daca prefera varianta cu un comprimat pe zi.
Alt comentariu era despre amlodipina. Iar discutia se duce catre detaliile care fac diferenta.
Sunt oameni care invata 5-6 ani in facultate + peste 3 ani in rezidentiat despre asa ceva.
Majoritatea sunt buni profesionisti si isi fac treaba ca atare.
Si prefera un grup de pacienti cu care sa construiasca o relatie bazata pe incredere in detrimentul micilor atentii de la med / sales repii care le calca pragul.
Si daca tot vreti sa lecturati faceti urmatorul exercitiu: care sunt diferentele intre Nurofen Ultra, Rapid, plicuri si alte forme existente pe piata.
Si apoi veti putea lua o decizie informata intre Nurofen rapid de ex si un ibuprofen simplu, eventual facut in India.
Perfect de acord cu tine, Paul. Deja ma luase capul citind o parte din comentarii…confuzii intre branduri de medicamente si substante active, comparatie intre OTC-uri generice si consumer goods marca proprie (!), conceptia tipic romaneasca ca daca farmacistul iti recomanda un produs no name ieftin o face pentru ca este”dragut” si multe alte aberatii. Ma intristeaza ca oamenii sunt atat de prost informati si creduli…
asta se intimpla pentru ca oamenii nu sint informati, si nu e vina lor ca nu sint informati. medicii (majoritatea) nu informeaza, farmacistii (majoritatea) nu informeaza. de unde sa stie oamenii lucrurile astea, serios acum, de unde? de unde stiu oamenii ce nu stiu? eu sa nu scriu ca-s printesa (de parca numele de domeniu al blogului ma reduce la stadiul de imbecila si deci ar trebui sa scriu numai despre buzdugane sau mai stiu eu ce crede nu stiu cine ca e domeniul de specialitate al printeselor), zoso sa nu scrie ca-i hater, dar cine, domnilor? stiu, ce-ar fi sa scrieti dumneavoastra? sint sigura ca ar iesi perfect si ca toata lumea va fi in extaz atunci. astept cu interes, promit sa dau si share.
@zoso a avut cea mai echilibrata postare.
In conditiile in care nu a facut parte din campanie.
Sunt multe particularitati iar orice tentativa de generalizare provoaca mai mult rau.
De unde sa invete?
Comunicati fratilor cu medicul & farmacistul.
Nu sunteti ok cu nivelul de informatii primit? Cereti mai mult.
sigur, asta daca stii ca e ceva mai mult de cerut. dar nu trebuie sa afli de undeva asta?
Cu tot respectul, parerea mea este ca despre subiecte de specialitate ar trebui sa scrie specialistii. Iar daca tu (vorbesc generic, tu – pacient/consumator) nu esti in stare singur sa realizezi ca ai nevoie de mai multe informatii si sa pui frumusel manuta sa te documentezi, atunci din punctul meu de vedere meriti sa ramai la stadiul in care esti.
Eu cred ca atitudinea asta e aroganta si nu face bine nimanui.
Ok, imi pare rau ca ai perceput asa comentariile mele, o sa ma opresc aici si iti doresc in continuare mult succes.
@Ioana:
sunt farmacist de mai bine de un deceniu si prestez rar in farmacia comunitara (drumul meu profesional a fost intotdeauna legat de industria mult hulita) si asta doar pentru acolo iei pulsul la ceea ce se intampla in societate. Se intampla ca, de fiecare data cand prestez in spatele tejghelei, dau peste cate un licentiat care le stie el mai bine pe toate („long live dr. Google”) si imi doresc sa le transfer o parte din experientele mele legate de lipsa de complianta la tratament sau manifestarea unor reactii nedorite ca urmare a administrarii gresite.
Fiecaruia ii explic cum se prepara produsul (mai ales cele din sfera pediatriei), cum se patreaza si cum se administreaza. Ma uit in ochii lor sa vad daca au priceput (asta dupa ce in prealabil mi-au confirmat verbal acest lucru) dar in ochii lor nu vad decat vid.
Mi-as dori sa priceapa ca aceste medicamente (vezi structurarea de mai sus), administrate incorect, pot sa provoace chiar moartea si mi-as dori sa caste ochii si urechile la ce le explic pentru ca-i spre binele lor. Si chiar daca pe serviciul respectiv (consiliere) nu platesc niciun ban, asta nu inseamna ca el nu are valoare.
E bine ca au început si „prințesele” sa vorbească despre medicamente…………adevarul ca după fotbal si politica văd ca începem sa ne pricepem si la medicamente !!! Noroc cu doctor Google însă ca uite cum se naște un ” articol”
Draga prințesa văd ca te-ai aruncat cu niște presupuneri legate de companiile ” inovatoare” care plătesc medicii pentru a prescrie medicamentele scumpe ……. Poți sa verifici te rog ce înseamnă Codul ARPIM ??? Faci acest mic efort ???
Draga prințesa acele vremuri sunt de mult apuse!!!
Dacă un medic decide sa prescrie pacientului un medicament original, te-ai gândit mai întâi ca poate acel medic chiar a avut rezultate in timp CU ACEL MEDICAMENT ???!!!! Uitam de anii de studiu ai medicului ??? Uitam de toți pacienții tratati cu originale ???
Genericul este bun dar numai dacă medicul decide acest lucru……nu farmacistul pentru ca are supra-stocuri.
Ha Ha, ce gluma buna asta cu medicul hotaraste, nu farmacistul. Iti zic eu ca in fooooarte multe cazuri farmacistul indruma pacientii deja cu buzunarele intoarse pe dos de dupa vizita la medic sa ia ” unul mai ieftin, ca e acelasi lucru”. Am asistat de nenumarate ori la schimbari de retete in farmacii, si asta doar in calitate de pacient la tejgheaua de langa, sa nu mai zic ca si reprezentant medical la cate am asistat. Deci asta e poveste… Cat despre ARPIM, sa stii ca nu toate companiile farmaceutice au aderat acolo, in general acelea care inca isi pun numele firmei pe pixuri oferite cadou la medici nu sunt parte a ARPIM….
Cred ca ar fi corect fata de cititori sa se mentioneze ca acest articol a fost scris la cererea Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania ca parte a unei campanii online desfasurate cu ajutorul formatorilor de opinie (bloggeri). Sau ma insel?
Chiar tu spuneai ca pana acum trei saptamani nu stiai de existenta medicamentelor generice.
De asemenea, cred ca nu e corecta „promovarea” genericelor pana nu te-ai convins prin cateva incercari proprii ca genericele chiar au acelasi efect ca originalele. Nu cred ca ai reusit sa faci acest lucru in numai trei saptamani.
Nu in ultimul rand, companiile care produc originale in urma multor ani de cercetare au nevoie de veniturile obtinute din medicamentele existente pe piata pentru a sustine cercetarile si testarile. Fara aceste companii nu am avea medicamente noi care vindeca boli foarte grave, precum cancerul, si care salveaza vieti.
am adaugat precizarea. noi folosim de multa vreme generice, dar nu stiam ca sint generice si nici ce-s alea. ca de altfel multa lume, probabil. 🙂
Ma bucur ca te-ai documentat printesa, asteptam articol despre vaccinuri(pro si contra sau doar pro sau doar contra)
nope, nu scriu despre vaccinuri, au scris altii destul.
Ar fi utila organizarea unui webinar educational pe tema vaccinurilor?
Printesa, te citesc de muuult si imi fac mare placere postarile tale, dar acesta este al treilea care ma dezamageste. Primele 2 au fost cele platite de Reckitt (care btw sunt ilegale, dar asta e problema lor, nu a ta), dar am zis – bine, trebuie sa traiasca si femeia din ceva (zic asta fara nici o ironie, mi se pare ok sa faci bani din blogging, ca din orice alt job). Dar acesta de azi este din pacate extrem de slab documentat si afirmatiile din el sunt 90% neadevarate. Bineinteles, stiu, eu sunt libera sa citesc altceva, nu ma obliga nimeni sa vin aici, insa nu m-am putut abtine sa iti spun parerea mea – din pacate acest articol iti induce in eroare pe cititorii tai. Nu vreau sa ma intind cu argumentele aici, te poti documenta singura, insa ce am vrut de fapt sa iti sugerez este sa te documentezi din mai multe surse inainte sa preiei de bune informatii furnizate de companiile care iti platesc articolele (mai ales din industria pharma, care este un domeniu foarte sensibil, fiind supus multor reglementari legale). Numai bine si mult succes in continuare!
*ii induce in eroare pe cititorii tai.
Foarte bun articolul. Pana nu demult nici eu nu stiam care-i treaba cu substanta activa. Eu am testat cu cateva medicamente si in cazul meu au avut acelasi efect.
Genericele sunt o soluție pentru oamenii nevoiași, care trebuie sa urmeze un tratament. Dar pentru cei pun preț pe sănătatea lor, nu mai vorbesc de sănătatea copiilor lor, nu cred ca genericele pot fi considerate o OPȚIUNE! Se discuta aici de 20 RON Versus 2 RON si despre faptul ca faci economie la farmacie… Cu ce preț? Cu sănătatea copilului tau!!! Nu mi se pare fair, mai ales ca autoarea articolului se considera o Prințesa urbană care nu cred ca se îmbracă din piața sau de la second hand…
Foarte bun articolul si fara devieri de la teorie. Este necesara insa si cnoasterea fetei B a testelor de bioechivalenta. Nu o sa spun decat atat. Din 1000 APP de generice, doar 300 aveau suficiente date din alte surse. Restul de 700….
http://www.anm.ro/anmdm/_/COMUNICATE%20DE%20PRESA/Comunicat%20de%20presa%20EMA%20referitor%20la%20%20recomandarea%20de%20suspendare%20a%20APP_unitatea%20GVK%20Biosciences.pdf
Inspecţia de la unitatea GVK efectuată la recomandarea CHMP a fost întreprinsă
de Agenţia Franceză a Medicamentului (Agence nationale de securite du
medicament et des produits du sante = ANSM) şi a dezvăluit manipularea datelor
provenite din electrocardiogramele (ECG-uri) efectuate în timpul unor studii
asupra medicamentelor generice, care pare să se fi practicat timp de cel puţin
cinci ani. Natura sistematică a acestei practici, timpul îndelungat în care s-a
desfăşurat precum şi numărul de membri ai personalului implicaţi, pun la
îndoială integritatea modului de efectuare a studiilor, precum şi fiabilitatea
datelor generate la nivelul unităţii respective.
Am gasit site-ul asta care cred ca este destul de util:
http://preturi.ms.ro/c201501/interogare.php?optiune=dci
Poti sa introduci substanta de baza si iti da denumirile mai multor medicamente care contin substanta respectiva. Sper sa fi explicat cum trebuie :).
Buna seara
Nu am apucat sa citesc toate comentariile si de aceea e posibil sa ma repet.Încercați siteul http://medicamentecompensate.ro/
In urma cu ceva timp dadeam pe medicamentele bunicii in jur de 200 Ron pe luna…acum daca dau 70\80ron si asta in condițiile in care umblu cu fițuica cu substanță activa …de la cele mai scumpe la cele mai ieftine medicamente de pe piata.
Sănătate!!!
foarte util linkul pe care l-ai dat … multumesc
Am citit o parte din comentarii si este absurd ce se scrie….voi toti vorbiti de ibuprofen!!! Nu este cazul sa va referiti la o medicatie OTC!!! Ibuprofen vs Nurofen il luati cand aveti o durere, asta o data pe luna eventual…dar ce facem cu tratamentele cronice, de tensiune, colesterol, diabet???? pastile care sunt administrate zilnic, cate una sau chiar mai multe pe zi??? chiar ne jucam cu sanatatea noastra??? GENERICELE AU MAI MULTE REACTII ADVERSE DECAT ORIGINALELE! Si punct!!! Si de multe ori din originale se castiga mai putini bani (ma refer la marja, profit!!!!) decat la generice care vin cu niste discounturi fabuloase de multe ori! Exemplu clar: DCI nebivololum. Original Nebilet iti vine cu un discount poate de 5% iar generic Nebivolol ….(nu vreau sa dau numele producatorului) iti vine cu un pret de intrare de 1 RON si iese un adaos (marja) de peste 200%!!!!! Ce va recomanda „farmacistul”? Nebilet! Ce va recomanda „vanzatorul farmacist”? Genericul Nebivolol la care castiga mult mai mult!!!
Recomand ca pt tratament cronic (adica tratament de minim 30 zile) sa luati originalul daca va puteti permite! Daca nu, luati un generic! Pt tratament acut/subacut (adica tratament pentru 1-10 zile) puteti lua un generic!
P.S pentru printesa care a scris acest articol! care este meseria ta??? de cand si pana cand niste neaveniti dau sfaturi in domenii care ii depasesc de cele mai multe ori??? si iti doresc din suflet sa nu ai mama/bunica etc bolnava de probleme grave (HTA, colesterol, diabet) pe care sa o tratezi cu generic!!!! Multa sanatate!
1. Testele de bioechivalenta; cand producatorul isi face analizele in propriile centre, si nu la unul independent, prost e cine le crede; sunt si firme de stat pe care le controleaza ghici cine, statul. Vezi scandalul cu dezinfectantii.
2. Ca nu intelegeti faptul ca susbtanta activa (molecula care este activa, care vindeca) poate avea probleme (instabila pe termen lung – ca termen de valabilitate, pierderea eficacitatii in cazul in care este transportat/ depozitat medicamentul la temperaturi mari, vara (la producator, sau pana la depozit sau farmacie sau spital) etse treaba dvs.
3. In plus, excipienți sunt foarte variati; cititi compozitia; unii au coloranti care sunt pe lista de avertizare UE etc.
Ce nu se intelege: Un bolnav este un organism unic, cu probleme. Un medicament este o substanta care, folosita temporar, iti face mai mult bine, chiar daca iti face si rau (raportul beneficiu/ risc >1, beneficiul trebuie sa fie mai mare ca riscul).
Poti sa te faci bine (iti trece durerea de cap) si sa faci o alergie la unul dintre excipienti.
De aia sunt atatea generice pentru un singur original; merita, faci bani, fara sa te stresezi prea tare.
4. Exista inca o regula la generice: cand ai efecte adverse le raportezi medicului sau/ si direct producatorului, care mai apoi sunt obligati sa le raporteze mai departe la Agentia Nationala a Medicamntului si sa le investigheze apoi, cu noi testari, schimbari etc., deci cheltuieli si/sau pierderea pietei sau a produsului; sunt sigura ca intelegeti cat de putin raportate sunt aceste efecte adverse; din nestiinta si indiferenta (pacient), delasare si indiferenta (medic) si lacomie (producator). De aceea exista riscuri, din cauza lacomiei.
[…] medicament este, de obicei, un medicament generic. Citește aici să vezi ce sunt astea și […]