Autodiversificare din greșeală

Diversificarea lui Ivan merge… să spunem doar că deocamdată o luăm încet. După cîteva tentative de bucăți de legume fierte soldate cu înecat, înnegrit la față (și el și eu), vomă, am decis că nu am nervi de BLW și mergem pe varianta clasică. Îi mai dau banană întreagă pe care o molfăie cu plăcere, avocado, dar nu prea înghite. Mai vedem. Am introdus deja legumele clasice de start (morcov, țelină, pătrunjel, dovlecel, sfeclă, fasole verde, praz), nu se omoară cu nimic, uneori înghite cinci lingurițe, alteori 20. No pressure, sîn e destul, e comod alăptatul, nu mă grăbesc deloc să îi gătesc separat trei mese pe zi.

Acum cîteva zile îi dădusem ceva piure de praz, a ciugulit el aproximativ o treime de porție, apoi a finalizat la lactobar. Cu el în brațe, m-am așezat la masă să înghit și eu niște pilaf înainte să merg cu el la somnul de prînz, de unde nu ies cu orele, pentru că flăcăul doarme exclusiv pe om viu. Bucuroasă că nu se cațără pe mine și stă potolit, am mestecat în tihnă cîteva îmbucături. Cînd mă uit în jos spre el, omulețul stătea cu gura căscată ca puiul de vrabie, cu ochii cît cepele la lingura mea plină, salivînd abundent la gîndul că poate-i pică și lui ceva de la mine. Îi dau să guste. Plescăie bucuros, molfăie, înghite, pac gura mare iar. Îi dau din nou. Mai iau și el, gura larg căscată.

A mîncat cot la cot cu mine pilaful cu carne de curcă de țară (nu-i dădusem deloc carne pînă atunci, nici orez), fără gag reflex, fără vomă. Aia e, să-i fie de bine.

PS: A doua zi a poftit la mămăliga mea cu brînză și smîntînă, i-am dat, a fost fericit. Azi am comandat de la mexican, a poftit la fasole și sos picant, dar nu i-am satisfăcut și această poftă. Știu, sînt o mamă rea.

shutterstock_251394679

Sursa foto: pilaf, via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4267

65 comentarii

  1. Vai ce scump a fost! Pofticiosul mic! Si pitica mea tot la pilaf a poftit prima data cand m-a vazut pe mine mancand! Ii facusem si ei, dar mai fara sare, „mai trist” asa..nici din al meu nu a luat mai mult de 2 guri, dar macar s-a lamurit ce si cum.

    • si delia mea prefera mancarea noastra decat ce ii fac separat, deja nu ma mai deranjez(1,6 ani)

  2. Piure de praz ??? Eu n-am mai auzit de asa ceva, imi vine sa rad numai cand ma gandesc. Scuza-ma dar nici eu n-as manca asa ceva 🙂 Spune drept, tu ai manca ?

    • sa stii ca da, dar nu e relevant, ca eu is moarta dupa ceapa si praz in orice forma. era f bun piureul, dulce si aromat, a mincat si Sofia, am mincat si eu…

    • se mai poate face combinatia: praz+cartof cantitati egale si putin morcov si un catel de usturoi, iese o supa crema minunata!!! am mancat impreuna cu bebe si eu de obicei nu „servesc” legume (sclifosita de mica); serios, e ffff buna si aromata combinatia, praz singur -nu sunt asa sigura

    • O supa crema de praz cu cartof, putin cimbru si ulei de masline + o lingura de smantana sau grana padano….yammi…imi ploua in gura

    • Bineinteles ca as manca, mancam cu totii: tarta cu praz, risotto cu praz, pun in supe creme, la abur si apoi agrementat cu lamaie/otet/ulei/condimente, fondue de praz cu fructe de mare, si sub forma de piure (doar partea alba) cand pici era la inceput de diversificare. De ce sa nu manance? Am facut ieri tarta, pici a zis „miam miam, vreu” cu gura deschisa si gesturi disperate cand se terminase portia….

    • La ce varsta ai introdus sfecla? ai vreo reteta gustoasa? eu ador sfecla si in ceea ce priveste diversificarea cu piureul de sfecla parerile sunt impartite!

  3. Ma conving zilnic…. asa cum Creanga a scris romanul copilariei universale….tu scrii jurnalul mamicii universale! 🙂 Bebelina mea de aceeasi varsta cu Iv, copilul nr 2 si ea, mananca ok dar a primit si alte alimente care nu erau pe lista. Si noi incercam timp special cu fiecare copil si nu iese bine mereu… si exemplele pot continua.

  4. Bebele meu s-a aratat super pofticios cand am inceput diversificarea. Pe la 6 luni si jumatate,sapte la fel poftea si facea ochii cat cepele la orice mancam noi. Eram foarte entuziasmata,mergea totul mai mult decat ok si ma linistisem si eu cu gandul ca macar bebe nr 2 va fi un pofticios iubitor de mancare,spre deosebire de sora-sa cu care a fost teroare si nici acum la 4 ani nu e prea roz situatia,dar m-am convins ca asa e ea…Da,revenind la subiect. Incepand de pe la 8 luni lucrurile s-au schimbat. De unde acum cateva saptamani hapaia cu pofta ,in ultima perioada refuza cam 70% din mancare in afara de san.Tocmai a rasarit si un dinte,ma gandesc ca asta o fi cauza.In orice caz,mult succes in continuare!

    • Same here. Are 10 luni si de cand au inceput sa apara dintii nu mai vrea nimic. Desi mi-am promis ca nu ma voi criza (ca m-am crizat destul la primul si degeaba), am inceput sa ma ingrijorez. Nu mai stiu ce sa ii mai gatesc. Am incercat cu toate legumele piure, am pus unt, carne, ou, branzica, i-am facut cuşcuş cu legume, mamaliguta cu branza fagaras si ou. Recunosc ca o data i-am strecurat si un strop de sare. Nu vrea si pace! Nu ma ajuta nici familia (socrul in special) care insista ca e gresit ca nu o fortez. Ca trebuie sa ii dau cu forta pana va intelege ea ca nu e dupa cum doreste ci dupa cum vrem noi. Imi vine sa ii fac o demonstratie, cam cum ar fi sa il tina cineva cu forta si sa ii indese mancare pe gat. Of.

    • Am uitat sa zic ca si ea pofteste la ce mancam noi. Daca ii dau ei iaurt, nici nu deschide gura. Daca mananca tati, baleste toata si e cu gurita deschisa. Dar musai cu lingurita aia si sa manance si tati in acelasi timp. Nu e prea igienic dar macar mai am o speranta :))

    • si sofia a facut asa pe la 10 luni, vreme de 1 luna. era de la masele. am iesit din criza cu ciorbe acre din oase de vită.

    • Si noi tocmai ce-am trecut printr-o eruptie a dintilor (8 luni) si m-am panicat toata. Deh, e primul copil. 🙂
      Cum e cu ciorbele astea? Cu ce le acresti, Ioana? Multumesc!

  5. Buna asta cu „lactobar”. Geniala chiar! Nici eu nu-i satisfac toate poftele, adica daca mananc tort, n-o sa-i dau si ei…are doar 1 an. Si pe mine ma cearta lumea (aka sotu’, soacra) ca sunt o mama rea, cum pot s-o las sa pofteasca asa?! Mai bine sa-i dam niste zahar, sau alte porcarii. Ma enervez incredibil la faze d-astea…

    • Si nu e nasoala mancarea gatita fara strop de sare? Mie imi pare mancare de regim (adica scarboasa), asta in conditiile in care eu oricum mananc foarte nesarat fata de altii, sotul mereu isi mai sareaza mancarea facuta de mine. Dar chiar si asa o supa, o ciorba, o mamaliga, o tocanita, niste paste fierte fara sare deloc-deloc mi s-ar parea fade rau de tot.
      Si daca tu gatesti fara sare deloc, mancarea de la restaurant cum ti se pare? Buna si cu sare sau prea sarata?

    • mi se pare foarte gustoasa mincarea fara sare, e chestiune de obisnuinta asta cu sarea. legumele sint foarte gustoase, si carnea e, verdeturile… gustul nu sta in sare, dimpotriva. maninc si la restaurant, dar beau tone de apa dupa. 🙂

    • Exact, sare e o chestie de obisnuita, nu mananc deloc si asta m-a ajutat mult in timpul sarcinii, eram o gravida fara celulita! Si sa revin la mancare, am impresia ca sarea ii strica gustul!!

    • Nu-i chiar ca si basmul cu sarea-n bucate. 🙂 Eu, din proprie initiativa, nu as pune sare in mancare. Daca mananc din alta parte si e sarat (adica restaurante care sareaza „inocent”) e OK. Dar deja sa mananc ceva cu multa sare e un chin. Ador somonul afumat, dar beau o groaza de apa dupa. Iar cu mama si soacra nu ma potrivesc la gust: ele pun tone de sare in ce gatesc eu, eu ma cam sclifosesc la cata sare e in mancarea lor. Deci o viata fara sare din prorpie initiativa e posibila si chiar are gust. 🙂

  6. Eu cred că pe lângă că a poftit la ce ai zis tu, a poftit să mâncați toți odată… Și ai noștri mănâncă la masa lor dar când vine un întârziat și se pune la masă, mișună pe lângă masă ca pisicile, să mai primească și ei ceva… Și cu toate că-s mari, și văd ce ai în farfurie, te întreabă pisicos… ”Ce mănââââânciiiii?” Poate că se pisicește și Ivan 😀

  7. E bine ca pofteste! al meu flacau a poftit prima oara dupa varsta de un an. Bine, daca te uitai la el in timp ce manca cineva langa el ziceai ca i se umfla ceva de pofta, dar in realitate nu deschidea gura la nimic

  8. Omg, a mea are 8 luni jumate si nu ma incumet inca sa ii dau bucati mai mari. S-a inecat o data cu un biscuite (pentru bebei de 7 luni) de am crezut ca acolo ramanem amandoi in timp. Imi spui si mie cum faci sa-i dai bucati mai mari si sa nu se inece? I le tai fasii? Ai vreo strategie? Imi dau seama ce e mainly meritul lui dar orice sfat ar ajuta. Merci!!

    • pai nu-i dau ca se ineaca, de-aia am si zis ca nu fac blw.
      banana si avocado sint mai moi si la zdrobeste cu limba si gingiile si oricum majoritatea bucatilor le molfaie, le suge si apoi le scuipa.

    • Mda, eu nici avocado sau banana nu ii pot da. Are 6 dinti cu care rupe niste mega bucati pe care ulterior incearca sa le inghita 🙁 Crazy kid! Cand aud la alte mamici de orez expandat si biscuiti imi creste pulsul. Mi-am pus problema daca nu sunt eu prea crizata la ce mame relaxate am vazut pe net. De ex: https://www.youtube.com/watch?v=e97MIFpVUjw Eu clar as fi aplicat metode prin care sa o fac sa scuipe!

    • Și al meu tot 8 luni, i-a rămas în gat o bucățică de pară și de atunci mi-e frica sa ii dau și o bucățică oricât de mica ar fi. M-ar fi tentat BLW, dar nu am atâta curaj. Poate la al doilea bebe 🙂

    • Si mie mi-a ramas in gat in ardei iute…cam nasoala combinatia! Daca nu era sotul meu pe faza sa imi aplice una dupa ceafa imi dadeam si sufletul cu ardeiul. De aceea eu sunt relaxata cu copilul, ca te poti ineca la orice varsta. Al nostru a mancat bucati de la 6 luni, si de cate ori s-a inecat a tusit, nu a fost nevoie de interventie. Acum deja incepe sa vorbeasca dar inca saliveaza mult de LA dinti asa ca se cam ineaca cu saliva. Ar fi can culmea sa ma panichez la fiecare faza din asta ca saliva n-am cum sa i-o scot din gura :))

    • Blw-ul se incepe la 6 luni, sau cand incepe diversificarea, se mai numeste si autodiversificare, asta pentru ca pe langa faptul ca primeste mancarea bucati, isi alege singur ce vrea sa manance, din ce ii oferi, desigur, de regula 3 optiuni. Ideea e ca daca s-a obisnuit ca ce intra in gura se inghite, mai greu cu bucatile acum, trebuie facuta o trecere mai lenta. A mea, are 9 luni si practica blw cu succes de la inceput, fara inec sau panica 🙂

  9. Asa si piticul meu. Cand il vad ca nu mai vrea, incep sa mananc eu. Si dintr-o data il vad cum deschide gura. Bun atunci, mancam impreuna mancare de bebelusi pt ca rau nu ii face lu’ mami. :-))

    Ioana, si Sasha tot numai pe mine doarme. Problema e ca in 3 luni ma intorc la munca si tare linistita as pleca daca ar vrea si el sa doarma jos. Dar nu vrea si pace, asa ca ieri am decis sa ma bucur de ultimele luni de bebeluseala si leganat. :-))

    • Tocmai mi-ai amintit de numele Sasha, l-am intalnit prima oara in romanele lui Dostoievski! Tot caut un nume pentru baiat si nu-mi placea nimic pana acum. 🙂

  10. Ce-mi place cand aud de bebei care mananca frumos! Atata timp cat nu ii dai picant sau sarat prea tare, cred ca asta poate fi numita autodiversificarea lui. E el mai gurmand, asa… 🙂

    • Ești adorabila și tu și minunile tale, însă în momentul în care ii dai banana nu o face piure în mânuță?! Ayan,9l3s t, ronțăie mar, castraveți,(tot pe diversificare mergem și noi) însă dacă ii dau ceva moale în mânuță doar strivește, pasează și descoperă cu un degetel

  11. Eu am inceput cu supa de legume, pe care am ingrosat-o treptat pana a ajuns la stadiul de piure. Si piureuri de cate doua fructe cu biscuite si branzica de casa. A mers struna 🙂

    • clasica diversificare cu mar si biscuiti. Off..inca se mai practica. glutenul nu e bun pt stomacul micutului. Biscuitele are zahar, margarina. Doar daca il faci tu acasa din2-3 ingrediente curate si sanatoase

  12. Daaaa same here….fetita mea are 7 luni si o săptămână si normal, ii fac mâncărică separat, dar de fiecare data mâncarea „oamenilor mari” e cu muuuult mai gustoasa….si da i-am dat sa guste mereu,bine, acum nu fripturi si sarmale, dar astea mai light chiar ii plac…e bine, poate ca si Iv e mâncăcios doar ca nu ii place mâncarea de regim…..

  13. Al meu are nici 5 luni si ii umbla ochii si gurita de numa, daca mancam ceva in fata lui.
    I-am dat sa guste una alta.
    Eu nefiind fixista cu diversificarea.
    Si o sa ii dau de toate, in afara de mancarurile care va face alergie sau va vomita.
    Bineinteles sanul este baza :))

  14. Noi am facut un semi blw. Am inceput clasic, n as fi avut curaj la sase luni sa ii dau bucatele. Aaa si am inceput cu doua linguri. Adica puneam lingura in farfurie, o umpleam, i o dadeam lui, o baga in gura. Nimerea…ok…nu nimerea, urmatoarea lingura. Si tot asa. Mi se parea aiurea sa nu ii dau niciun fel de control asupra aspectului asta…nici mie nu mi ar placea sa imi indese cineva mancare in gura…de ce le ar placea lor? Acum la 11 luni mananca f bine cu lingura, dar mananca ff bine si cu mana. Incet incet i am dat si bucati de diverse legume fierte si le a papat cu placere. Acum masa e o combinatie intre blw si mancat din castron cu lingurita. Eu mananc tot timpul cu el.

    • N-o sa inteleg niciodata frica asta cu bucatile si inecatul. Mestecatul si tusea, inclusiv vomatul sunt instinctive. Si copiii chiar au instinct! De ce parintii nu tin cont de lucrurile astea si isi considera copiii niste inapti/incapabili? Nu sunt deloc asa, sunt perfect adaptati pt supravietuire. Am vazut copil care nu stia sa mestece LA varsta de 3 ani si mama lui inca ii dadea totul pasat ca sa nu se chinuie „saracutul”. Copilul nu era bolnav sau cu vreo disfunctie.

    • ei, asta e o extrema cu nemestecatul la 3 ani. sint sigura ca ei se pot descurca cu bucati (si cu metoda heimlich aplicata de parinti), eu una nu mai vreau sa mai tin copilul de picioare cu capul in jos si cu gindul ca poate moare. alte mame sint mai putin sensibile, eu nu mai vreau deocamdata. o sa mai incerc peste citeva zile, in speranta ca s-a mai obisnuit cu solidele.

    • Nu-i frica de mestecat, e teama ca-ti crapa in mana. S-a inecat de 3 ori pe la 7-8 luni de am zis ca si moare. Cu toate manevrele lu’ peste. Asa ca am lasat-o in pace inca vreo cateva saptamani si am incercat din nou cu bucatele mici de banana (cu alea incercasem si inainte). Ca prin minune nu s-a mai inecat. Acum, daca musca o bucata prea mare (ca deja e lasata sa muste, desi noi tinem fructul si cascam ochii la ce face), reuseste totusi sa o molfaie, fara sa se inece.

      Barbatu-miu tot insista sa o trec pe ‘sippy cup’, dar are gaurile mari se se ineaca. Decat sa-mi bea cu noduri, o mai las un pic pe biberon si re-incerc o data la cateva saptamani. Pana la urma va bea conforatbil si la flux mai mare.

      Noi chiar nu ne grabim cu nimic si vad ca e in grafice. Inca mananca preponderent piure de diverse, banana si citrice le musca si mesteca singura, ii mai dam paine facuta in casa de ta-su, ca e innebunita. Dar si asta mai mult bucatele mici (am inceput cu firimituri) si la cateva zile incerc sa ii fac bucatile o idee mai marisoare. Nu vreau sa o inec aiurea (painea are alta textura oricum decat banana), dar si vrau sa ajung sa ii pot face ‘soldatei’ si sa-i pun ceva pe painea in cauza.

      Dar e inca timp ..

    • Depinde mult de copi. Piticul nostru a baut devreme din pahar.Biberonul a fost mai mult in vizita (suzeta deloc), iar cu paiul a priceput dupa 2 ani si ceva care e treaba.
      Acum suntem la pahare/ cani mai mari (2 ani si 10 luni)

  15. Buna!
    Baiatul meu de 4 ani n-a fost pofticios, nici acum nu este. Insa fetita mea de 1 an, dupa ce mananca ce ii pasez bine (de la fructe cu de toate, carne, legume, etc) mananca cot la cot cu noi ce ‘pica’, nepasat: pilaf cu peste, lasagna, prajituri de casa, etc cu o pofta de om mare:) deci sa le fie de bine:)

  16. Noi am prins curaj sa-i dam sa manance banana ‘singura’ cam pe la 11 luni, cred. S-a inecat inainte si barbatu-miu a zis ca nu se grabeste niciunde. I-am rupt bucatele micute o perioada (micute de tot) si de vreo luna-doua musca singura. In rest mananca piure-uri de carne cu legume, peste cu brocoli, spanac. Nu i-am dat mancarea noastra pentru ca soacra-mea gateste foarte sarat si condimentat (chestie care noua ne place, dar pana la 2 ani nu vreau sa dea fii-mea prea mult cu nasul de sare sau de zahar). Dupa aia foarte probabil tot doar eu ii voi gati.

  17. Din fericire Anastasia mananca destul de bine, dar sunt in asteptarea momentului in care nu va mai vrea nimic, are gingia de sus foarte inflamata. Din mancarea noastra nu i-am at decat mamaliguta cu branza, dar nu a fost incantata. Insa, reversul medaliei, Tudor (2a10l) adora mancarea ei. De fiecare data trebuie sa fac mai multa ca el mananca cu siguranta dupa ce isi termina mancarea lui. Am reusit sa le fac acelasi program de masa si Tudor in felul asta mananca singurel. Apoi ii spune Anastasiei: Ana, Tudo gol pimu.. adica goleste el primul castronelul :). Si inca ceva, Tudor a inceput sa manance din nou iaurt simplu, dupa ce mai bine de jumatate de an nu mai voia nici macar sa guste. Astept sa introduc spanacul si alte legume pe care in mod uzual el nu le mai doreste, sa vad daca i se par gustoase acum. Deci e frumos la masa cu 2 copii!

  18. Mie mi se pare foarte interesant cum parerile mamicilor se schimba in functe de ce scrii aici. Daca imi amintesc bine,la posturile anterioare legate de alimentatia copiilor multa lume insista ca nu poate sa le fie pofta la copilasi de ceva ce nu au gustat. Acum brusc au rasarit pofticiosii! Nu vreau sa critic, era doar o constatare. Sa creasca mari toti pofticiosii si nepofticiosii!

    • Se refereau, daca nu ma insel, strict la alimente gen pufuleti, ciocolata, crontanele de tot felul, sucuri, dulciur, intr un cuvant chestii nu neaparat sanatoase.

  19. Noi am făcut blw, la inceput de tot facea gag-uri multe, dar a invatat sa se descurce…repede de tot. bunicii lesina de cate ori il vad si se albesc la față. E de-a dreptul hilar. Dar el se descurca singur. Acum la 10 luni are zile in care mananca de nici nu mi vine sa cred… si zile in care nu prea. Etape si preferinte mereu…

  20. Abia te asteptam cu ceva despre diversificarea lui Iv, eram curioasa dacă vezi vreo diferența între el si Sofia. Si noi am fugit de blw deși e la moda acum și facem o combinație, adică fac piure dar o si las pe S sa experimenteze cu legumele fierte, bucatele de banana, măr si cu lingurița. Câteodată la mananca, câteodată numai le arunca pe jos. Este însă întotdeauna buna de pus sub duș dupa ce mâncam, dar nu plânge, nu-i suparata, nu o forțez sa mănânce dacă nu mai vrea, se bucura când o așez la masa….si atunci si eu sunt fericita.

  21. Mie mi se pare relativă ideea că bebeluși știu cum să elimine mâncarea blocată în gât instinctiv. Băiețelul meu s-a înecat chiar azi cu o bucățică de portocală și are 1 am și 11 luni. Și a fost grav, am crezut că nu pot să îl ajut să o elimine nicicum. Frica asta e teribilă. Sunt convinsă că trebuie să învăț metode de prim ajutor în caz de înec sub orice formă, și nu numai eu , ci și restul familiei.
    Și știe să mestece de mult. La copil mă refer.
    În rest am întâmpinat aceeași aversiune față de mâncare în perioadele cu erupție dentară, dar nu am insistat cu mâncarea. Ah, și pe lângă asta refuză și spălatul pe dinți, spre nemulțumirea mea vizibilă. Cunoașteți vre-un joc care să ajute? Că eu le-am încercat pe toate deja :).

    • Referitor la spalatul pe dinti, eu nu am pretentia ca se va spala corect, de sus in jos si de jos in sus. Cand ma spal eu pe dinti ii dau si lui periuta si ii explic ce si cum. O baga in gura, mai mult e joaca dar incet incet eu zic ca va merge. Seara ii dau periuta sub dus, la fel o plimba peste dinti cum ma vede pe mine si la final periuta ajunge in cutia cu jucarii. Momentan

    • si „vre-un”;)
      Stiu instinctiv pentru ca ii ajuta natura, punctul de gag e foarte in fata pe limba asa ca resping de acolo bucatile mari, nu ajung in gat

  22. Cum mai merge diversificarea lui Ivan? La noi foarte greu, si suntem cam de aceeasi varsta. Nu mananca mai mult de 5 lingurite de mancare pe zi. Oare ce sa fac? Analize? Rabdare?

    • Ivan nu a mincat mai nimic pina pe la 8 luni juma. Acum e mult mai bine, dar inca mai are zile in care maninca doar lapte si iaurt. depinde mult de mincaruri. daca ii dau ce ii place, maninca foarte mult, altfel, doar citeva lingurite.

    • Asa, de incurajare: baiatul meu nu a mancat mai nimic pana la 10 luni si jumatate, doar lapte de mama si doar gusta din tot ce-i preparam eu. Nu statea nici in scaun, nici in brate, nu era curios sa vada ce mancam noi.
      La fiecare vizita la pediatru primeam cate un perdaf, ca de ce nu-l las flamand etc., cu rabdare l-am lasat in ritmul lui.
      La varsta mentionata, a inceput sa ceara mancare, sa duca singur lingurita la gura, si uite asa am recuperat.
      Nu mai cred in retete de crescut copii, doar observ atent copilul, imi spune el de ce are nevoie!
      🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *