A (NU) călca hainele bebeluşului

Habar n-aveam cîte site-uri cu sfaturi despre creşterea copiilor recomandă mamelor să calce hainele bebeluşilor după fiecare spălare. Sînt multe, enorm de multe, am constatat cu stupoare în procesul de documentare pentru articolul de față. Am scormonit tot internetul în căutarea unei resurse credibile care să prezinte măcar un motiv serios pentru care o proaspătă mamă ar trebui să piardă din puținul timp pe care-l are călcînd haine minuscule. Nu am găsit nicăieri.

Pe site-urile astea de la noi despre care vă ziceam mai sus motivul e acesta: dezinfectarea hainelor bebeluşilor, pe motiv că-s delicate şi se spală la 30-40 de grade (deşi hainele pt copii sînt din bumbac, ar merge spălate şi la temperaturi ceva mai mari, dar în fine), iar temperatura asta nu-i suficientă să ucidă bacteriile de pe haine. Corect, nu-i suficientă, dar… despre ce bacterii vorbim, mai precis?

În ce situații s-au putut întîlni hainele bebeluşului cu nişte bacterii oribile cu care bebe nu s-a întîlnit şi el? Sigur, dacă depozitați hainele în ghena de gunoi sau dacă le spălați la rîu în pădure, aş mai pricepe. Dar cîtă vreme hainele lui vin în contact cu mediul înconjurător cu bebeluș cu tot, să-i dezinfectezi hainele, dar nu şi aerul pe care-l respiră, toate lucrurile pe care le atinge, mîinile tale, apa cu care-l speli pe la gură, călcatul hainelor e inutil şi cam caraghios, îndrăznesc să consider.

Înțeleg să le calci înainte de prima utilizare, pentru că nu ştii ce li s-a întîmplat hainelor înainte să ajungă la tine: poate a făcut pipi pe ele un şoricel bolnav, poate a strănutat pe ele un domn de la aprovizionare suferind de gripă. Le cumperi, le speli şi le calci, apoi bebe începe să le poarte şi gata, hainele sînt expuse aceloraşi bacterii ca şi el. Nu are sens să le dezinfectezi doar pe ele cîtă vreme mediul în care trăieşte bebe nu e steril. Te dezinfectezi pe mîini, pe haine şi pe față înainte de a-l lua în brațe?

În plus, e absolut în regulă ca bebe să intre în contact cu bacterii de tot soiul. Organismul lui învață să se lupte cu ele încet încet, e parte din procesul firesc de creştere.

Dacă totuşi vrei să fii sigură că hainele nu se împrietenesc cu bacterii în maşina de spălat, poți pune în sertarul pentru detergent cîteva picături de ulei esenţial de tea tree, are efect antibacterian şi va da hainelor un miros plăcut (mai ales că pentru hainele celor mici se recomandă clătirea fără balsam).

Al doilea motiv pentru care li se recomandă mamelor să calce este că hainele trebuie să arate bine. Adică cine-a mai văzut doamne fere bebeluş cu haine şifonate? Că doar ei trebuie să fie mereu impecabili şi fără cute, nu?

Hainele bebeluşilor sînt 100% din bumbac (sau aşa ar trebui să fie, dacă vă preocupă binele pielii lor). Bumbacul nu prea se şifonează. Sigur, dacă bebeluşul tău poartă des mătase, atunci clar trebuie să-i calci. Dar ce te faci, că mătasea se şifonează repede, trebuie mereu să-l dezbraci şi să-i calci şi tot aşa…

Dacă usuci hainele de bumbac întinse (nu prea am auzit lume să întindă rufele ghem) şi le pui în dulap împăturite, vor arăta absolut decent cînd le va veni rîndul să îmbrace trupul adoratului.

Unele mămici spun că ele calcă pentru că puii lor au dermatită atopică. Dar nici asta nu are sens, deoarece călcatul nu face hainele mai moi, ba dimpotrivă, în timp atacă fibrele şi hainele devin mai aspre.

Sigur, să calci o rochie sau o cămaşă de copil pentru o ocazie specială are sens, dar să calci toate hainele mereu, eu zău că nu văd vreun motiv altul decît inerția unor sfaturi fără vreo bază reală.

Mai ales că proaspetele mame au atît de puţin timp liber… De ce să nu petreci timpul ăla jucîndu-te cu puiul? Sau dormind? Sau făcînd sex cu soțul, că tot vorbeam despre asta zilele trecute? Ok, în cazul în care călcatul e activitatea ta preferată, atunci da, înțeleg, aşa te relaxezi, îți place mirosul de rufă încinsă, bon. Dar dacă ai prefera să faci orice altceva, atunci mai bine faci orice altceva, călcatul hainelor copilaşilor e complet degeaba (cred eu, încă aştept să aflu un motiv serios pentru care un doctor sau un site de specialitate ar recomanda aşa ceva).

shutterstock_234452314

Sursa foto: călcatul hainelor de bebe via Shutterstock

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

133 comentarii

  1. Ai dreptate, nici eu nu calc hainele copilului , nu le-am calcat niciodata de cand s-a nascut sia cum are 2 ani si jumatate si nu a avut niciodata probleme cu pielea…eu nu prea le calc nici pe ale mele , decat camasi de ale sotului si asta mai rar 😀

    • Buna.Suntem gemene cumva ca si eu tot atunci pun mana pe fierul de calcat …?.Si eu am trei printese si nu am calcat hainute decat cand le-am cumparat prima data dar nu tot timpul le-am calcat….???

  2. NU am calcat niciodata hainele fetei. Nici cand au fost cumparate. Le spal inainte de prima purtare (sa fiu aprox. sigura ca is curate si eventual sa vad daca intra la apa). In rest .. intr-un an de viata fii-mea nu a pupat haine calcate. Nu am nici chef nici timp de asa ceva. Hainele arata OK, daca le usuci cu atentie si impaturesti. Plus ca inca nu o marit oricum 😀

  3. Am auzit si eu mame care calca tot pana la nu stiu ce varsta. Eu am calcat inainte de nastere tot ce aveam, iar tot ce am primit sau cumparat dupa, a ramas necalcat. Le spal la 60 de grade, e bumbac si rezista, deci se dezinfecteaza, asa ca nu vad absolut deloc necesitatea calcatului. Iar asta sa arate hainele bine…mie nici ca imi pasa 🙂
    Apropo, stiati ca daca spalati hainele la 30-40 grade doar reusiti sa imprastiati bacteriile pe haine? Cel mai sanatos este sa le spalati la minim 60 de grade 😉
    http://www.dailymail.co.uk/health/article-2398775/30-C-laundry-cycles-breed-bacteria-transfer-germs-underwear-tea-towels.html

  4. Tocmai am spalat hainele viitoarei bebeluse la 60 de grade. Cearssafuri de pat, paturici, bodyuri etc. Pana o sa se nasca, hainele astea o sa stea in acelasi dulap cu ale noastre (dulapul ei e un pic ocupat de un musafir). Sa vad io ce bacterie care sta pe mine indrazneste sa se urce pe ele! :)))
    Cat despre sifonare, abia mi le calc pe ale mele! 😛

  5. Nici eu nu am calcat niciunuia dintre puii mei .Nu au avut vreodata probleme cu pielea sau ceva de genul. Eu chiar am auzit la unele mamici sau gravide ca li s-a recomandat sa spele manual hainele bebeilor pentru ca asa e cel mai sanatos. Cine spune si pe ce se bazeaza nu stiu dar mie una mi se pare o imensa pierdere de timp si energie. Adica de ce nu as face orice altceva util in loc ??

  6. Cred ca m-ar lovi damblaua instantaneu sa mai si calc hainele la doi pitici. Pe mine ma ia cu furnicaturi pe spate numai cand ma gandesc ca am de impaturit mormane de haine mici, ca deh, de la doi copii mici se aduna….Da’ sa mai si calc… Doar camasile sotului au parte de asemenea tratament VIP si ocazional ce mai e nevoie. De cand a venit si bebe nr.2 am zis pas si la calcatul lenjeriei de pat. Am ce face, slava cerului, in putinul timp liber!

  7. Pe mine ma ajuta o ruda care vine si calca. Este pensionară si se plictisește. Vine o data pe saptamana o ora, cand ies cu bebe afara. Am de calcat săptămânal 10 cămăși ( băiețelul cu uniforma si soțul). Ii strecor la calcat si hainele bebelușului. Călcatul hainelor bebelușului ia sapamanal 30 Min. Mie îmi place cum se simt călcate. A fost când nu le-am calcat si nu mi-au plăcut cum arătau. Eu ca sa câștig timp pt mine si famile împart sarcini. Călcat-ajutor, curat-ajutor, mâncare -eu si soț. Spălat vase-eu si soț, dar sper ca degrabă sa am mașină de spălat vase. Faza cu bacteriile – nu stiu ce sa zic, nu am microscop.

    • Subscriu. Dacă ar fi cineva care sa le calce , cu siguranță că toate mămicile ar fi pro călcat. Altfel arata o rochiță/un tricou cu volane calcat(a). Noi avem noroc de o bunică disponibilă. La bacteriile din parc le spun să ne ocolească..

  8. La primul bebe am calcaaaaaaaaat ca o nebuna. Pana la un an. Desi pana la bebe nu calcasem decat la ocazii speciale 🙂
    Nebunie, va zic. La al doilea incepusem cu aplomb procesul de calcare al hainelor… pana mi-a scapat un body necalcat… am imbracat copilul cu el si… stupoare! Nu s-a intamplat nimic. Am revenit la calcatul doar la ocazii speciale. Nu va imaginati ca umblam botiti, doar ca avem haine practice care nu se botesc daca avem grija cum le intindem si cum le impaturim:)

    • Nici eu nu calc decat cand e musai, iar sotul s-a invatat sa-si calce singur camasile si-i si place.
      Ofc, bunica sotului s-a oferit sa spele si sa calce, mama lui la fel – sunt binevenite inainte de nastere, cum sa nu. Dar nu-mi fac probleme ca o sa ma apuce nesting chiar asa rau..

      AMR 3 luni <3

    • Hehe…te apuca! Eu nu prea le am cu curatenia si calcat nici atat…adica putea sta un tricou aruncat pe undeva cu zilele pana ma mobilizam sa l duc la cosul de rufe. A venit bebe si m a apucat nebunia…vedeam numai mizerie, neaparat sa calc ca poate sare vreo bacterie de pe body sau de oriunde altundeva. Noroc ca am avut ajutor si acum la 3 luni incepe sa ma lase nebunia. Sa fie intr un ceas bun ca in curand raman fara ajutor si tre sa ma descurc!

  9. Pai calcatul de rufe in general e o boala la cap! Pe bune! Am calcat si eu dupa prima achizitionare de haine de bebe, apoi n-am mai calcat si nu calc nimic decat daca mergem la nunta in haine de matase si costum. Cine calca, calca TOT, te asigur! Calca toate rufele, inclusiv chilotii, calca toate asternuturile si calca orice ii iese in cale. Inclusiv oamenii! 🙂 Pentru ca altfel e urat! 😀

    • Exagerezi prin ultima afirmatie, chiar dacă vroiai să fie o gluma, este una nesărata. Nu cred că o persoană care alege sa isi calce lucrurile ” calca” și oamenii. Si țin sa te contrazic, nu toate persoanele care calcă fac asta oricărui material pe care îl pune pe el/ea sau care se afla în casa. Eu una nu-mi calc lenjeria de pat, chilotii, șosetele sau jeansii, dar nu pot sa ies undeva mototolită toată din cămașă până-n pantalonii cu dunga. La fel și soțul care trebuie să poarte zi de zi costum și își calcă singur cămășile. Deci să nu exageram!

    • Da, eu calc. Calc tot. Si nu sunt bolnava la cap. Ca tot mai putin sosetele si chilotii. In rest, ai dreptate. Calc tot, pentru ca se aseaza mai usor in dulap, pentru ca arata mai bine cand le pui pe tine, pentru ca le prefer nebotite. E grav? Dar asta nu inseamna ca sunt anumite haine care pot foarte bine sa ramana si necalcate. Cum sunt hainele de bebelus. Daca le intinzi cand le pui la uscat si ulterior le asezi si impaturesti, fibrele tesaturii se intind si arata bine si necalcate. Nu acelasi lucru as putea spune despre un tricou barbatesc necalcat de exemplu. Arata neingrijit. Si da, urat.
      In rest, e o gluma proasta aia cu calcatul oamenilor.

    • 🙂 ma alatur si eu nebunelor…calc tot…nu oameni.
      Calc rufele pt a diminua din efectul detergentilor si pt ca trebuie sa fie netede. Nu vad nimic rau…

    • Exact. Calcă tot. Eu am menționat tuturor in jurul meu, just în case, ca eu nu calc lenjerii. Pe bune acum, chiar prefer orice altceva decât sa pierd timpul cu așa ceva. Mai contează și ca lenjeria mea alba sau colorata, este spălată la minim 60 de grade. Da, dar cum Cum se simte călcată? Lol…la Cum dormim noi…în 15 minute sunt mega sifonate.

  10. Asta cu spălatul la 60 De grade nu se aplică! Înafara de câteva produse de la Ikea pe atât căror etichetă scrie ca se pot spăla la 60 de grade eu una nu am văzut haină făcută din 100% bumbac( chiar organic uneori) care să poată fi spalata la mai mult de 40 de grade. Noi în general cumpărăm haine de la h&m, c&a, Zara când avem ocazia ( la Brașov nu ai prea multe alternative și nu prea îmi place să comand haine de pe net).
    Deci dezinfectarea adevărată se face într-adevăr prin călcat. Eu îi calc doar body-urile pentru ca sunt mai moi după această procedura și la cum creste haiducul zău dacă au vreme sa treacă prin prea multe purtări ca să se deterioreze resturile. În plus, are pielea de pe piept foarte sensibilă și ne-am trezit deja de două ori cu înroșeli și bubite. În rest nu-i calc, medicul ne-a zis că a aflat la o conferință la care a participat decurând că este indicat sa îi calci hainele sau sa îi sterilizezi biberoanele doar pana la vârsta de 2 luni.

    • De obicei e pana cand incepe sa mearga de-a busilea si linge tot ce prinde.
      Eu calc tot, mai putin chiloti si sosete, nu-mi plac hainele sifonate (si raman sifonate oricat de bine le-ai intinde tu la uscare), asa ca mi se pare normal sa le calc si pentru pitici, tot 2 am si eu 🙂

    • Pai medicul nostru a zis ca a fost la o conferinta unde le-a fost prezentat un studiu facut undeva in tarile nordice, unde au fost luate doua esantioane de adolescenti : unii crescuti in mediu steril, cu totul sterilizat, calcat , etc si unii care locuind la tara, nu au avut parte de atata „rasfat” si au crescut intr-un mediu nesteril. Rezultatele releva faptul ca adolescentii din primul esantion dezvoltasera cel putin o alergie de fiecare iar la al doilea esantion in proportie mare, acestia nu dezvoltasera nici macar o alergie. Nu stiu exact de unde le-a dat lor varsta de 2 luni pentru a steriliza lucrurile la bebelusi, dar noi am luat-o ca atare. In plus, zicea ca s-a ajuns la concluzia ca in vreo 20-30 de ani nu va mai fi om pe fata pamantului fara o alergie!

    • Sterilizat , nesterilizat, nu asta ne face alergici ci chimicalele ( din aer, apa, mancare si …detergenti ).Fiind vorba de spalat, calcat rufe, toti detergentii contin alergeni chimici periculosi. Balsamul de rufe nu trebuie folosit nici la adulti, nu ne face mai fericiti. La tara probabil se mai folosea sapun de rufe.Eu sunt bunica si spal nepotelului meu toate rufele, spal cu „nuci de sapun”,indiene, se gasesc in comert in magazinele naturiste, sunt niste plante si curata foarte bine. Petele de fructe mai vechi nu ies prea bine, dar nici cu detergent nu ies.Se gasesc si substante naturale de scos petele daca vrem neaparat. De calcat, calc la greu.Nu-mi place, prefer sa citesc, sa ma duc la teatru, sa ma plimb cu cel mic. Nu calc pentru ca n-am ce face dar daca pot inlatura macar un pic din raul din jurul lui de ce sa n-o fac ? Ma refer la bacterii, microbi, fungi…ca alergenii nu se distrug prin calcat.

    • Eu am observat ca, daca stii cum sa le pui la intins pe standerul ala de rufe, ele se usuca remarcabil de bine si fara sa le mai calci. Bine, nu se aplica camasilor elegante barbatesti de ex. Dar asta e alta discutie 🙂

    • Camasile barbatesti se usuca perfect pe umeras; la fel si tricourile. Chiar daca trebuiesc calcate, va fi mult mai simplu 🙂

    • Pai hai sa analizam un pic: hainele de bebelusi oricum nu sunt purtate mai mult de 3-4 luni, avand in vedere ca ei cresc, asa ca eu le am spalat si la 50-60 de grade, nu li s-a intamplat nimic (tot de la H&M, C&A). Dar la partea cu microbii e problema: 1. copilul nu prea are de unde sa aduna toti microbii aia care inspaimanta pe toata lumea (nu sta pe camp, in noroi, printre animale) 2. microbii oricum mor de la detergenti (Ariel, Persil toti astia au niste substante fff puternice), iar aia care rezista detergentilor nu mor de la apa din fierul de calcat, sa fim serioso.
      Chiar va rog, daca sunt ceva fete chimiste/farmaciste sa ne explice cum e cu compozitia chimica a detergentilor, cat sunt ei de puternici, daca ar trebui sa ne fie frica de microbi samd

    • Nici sterilizat biberoane nu o sa aiba loc in casa mea. Ofc, curatam.. dar sincer sper sa alaptez si sa nu fie nevoie de supliment 😀 Daydreaming?

    • Sterilizatul biberoanelor pana la un an (stiam eu) mi se pare totusi necesar. S-ar putea sa ramana urme fine de lapte pe fund sau pe tetine, chiar daca folosesti perie de sticle si apa fierbinte si, in timp, astea fermenteaza si dezvolta bacetii. Si s-ar putea sa se aleaga bebe cu o mica indigestie. Zic si eu 🙂

    • Tea, citeste cat mai mult despre alaptat, intra pe alapteaza, grup, blog sa stii cu ce probleme te ai putea confrunta si cum sa le faci fata.

    • Tea – nu pot alapta (nu au lapte) conform studiilor doar 2-3% din femeile de pe glob! adica sa vrei este in mare parte suficient pentru a putea alapta, aici functioneaza legea cererii si ofertei, cu cat mai mult pui copilul la san cu atat mai mult lapte vei avea.

    • E discutabil asta cu procentul! Eu alaptez si ma chinui sa cresc productia si degeaba. Sunt pe grupuri de alaptare, iau suplimente, ceaiuri, alaptat la cerere si la jumate de ora daca vrea…asa xa mor cand aud asta cu cererea si oferta. Incerc de 2 luni nu m am lasat pagubasa in 2 zile. Plus ca seara cand e nevoie de supliment puneam pompa ca sa stimulez sa priceapa corpul ca e nevoie de mai mult. Acum am facut varicela si n am mai pus pompa ca nu am mai putut…si din fericire lapte este la fel. Asa ca…pt mine e o lupta acest alaptat…dar nu ma las…insa ma epuizeaza.

    • Trebuie sa le sterilizezi sau sa le dezinfectezi cu dezinfectant pt. asa ceva.

      Si daca nu vrei tot o sa o faci. Tetinele alea din latez sau silicon de la lapte vor deveni unsuroase. Le schimbi odata la luna, dar doar spalarea lor nu este suficienta.

      Eu le-am sterilizat clasic. Le-am fiert in apa.

      Intradevar nu i-am calcat hainele pentru nu isi aveau rostul si daca calc haine nu le calc pt. a le steriliza si pt. ca sunt sifonate… 🙂

      Grija asta exagerata nu e ok… totul trebuie moderat 🙂

      Ce nu folosesc sau folosesc cat se poate de rar este cuptorul cu microunde si nu recomand a se incalzi apa sau lapte la el 🙂

    • Eu am bagat toate hainele (exceptie lana, matase) la 60 de grade, nici macar nu m-am uitat pe eticheta sa vad ce recomanda. Si ghici ce, niciuna, dar niciuna, nu a patit nimic! Si am haine de la toate firmele posibile, bumbac mai mult sau mai putin, ma refer la noi adultii. Intr-adevar, cand bag o haina noua la spalat imi asum faptul ca se poate strica. Dar uite ca in 3 ani de zile nu s-a stricat niciuna. Si cand au venit niste prieteni la noi si am bagat masina, s-a speriat prietena ca se vor strica din cauza ca ele se spala la 40 maxim, dar uite ca nici hainele lor nu au patit nimic. Deci nah, decat sa am fecale pe toate hainele (daca ati citit articolul de mai sus, asta se intampla, se imprastie fecalele pe toate hainele) mai bine imi asum riscul, care din punctul meu de vedere este mult prea mic, chiar nu mi s-a stricat nici o haina, desi la copil am avut haine de nici nu le pot numara.

    • Eu una nu ma uit pe eticheta niciodata…cand cumpar ceva…tai jos toate etichetele….urasc etichetele. Eu la 30 de grade nu am spalat niciodata, la 40 foarte rar – daca consider eu ca e vreun material ”zuper pretentios”, in rest 60 si 90 ( alea care intra in contact direct cu pielea) si nu mi-a intrat nimic la apa, nu s-a stricat nimic, nu s-au decolorat. Conteaza foarte mult si detergentul la nivel calitativ si cantitatea pusa si numarul de rotatii la masina.
      Cand o sa vina copilul la fel am sa procedez…adica daca acuma nu am timp de calcat, o sa am atunci? si sa angajez calcatoreasa…sub nici o forma…da angajez menajera la curatenie si poate ocazional mancare….
      Ma bucur ca nu am astfel de obsesii….iar pentru microbi exista si solutii de spalare care sa le vina de hac.

    • Ai incercat sa le speli la 60° sa vezi ce se intampla? 😀 Nimic! Bumbacul isi pastreaza tinuta. Imi spal toate lenjeriile de pat, prosoape de bumbac, si voi continua cu hainele bebelului, chiar la 90°. Toate sunt din bumbac si nu patesc nimic. OK, cele colorate isi pierd din intensitate, dar nu fac parada modei cu ele si abia am motiv sa mai dau o tura pe la Ikea.
      Cu sifonatul, tine de numarul de turatii al masinii cand le bagi la uscare.

    • merge si la 30, 40, am incercat eu :D. Ba din greseala am vazut ca merg spalate si fara detergent. Am uitat sa pun, na! Si au iesit curate.

    • Eu spal mai toate rufele la 60 de grade, chiar daca pe eticheta scrie altceva. Daca ma iau dupa etichete ajung sa n-am lucruri curate, ei scriu etichetele ca sa fie 150% siguri. Si nu se deformeaza nimic, nu intra la apa, nu nimic. Spal altfel doar ce e sensibil, pulovere de lana de exemplu, perdele si alte asemenea.

    • Eu bumbacul îl spal la 90 grade și nu a pățit nimic niciodată.
      În general tot ce e prosop, lenjerie de pat, sosete & chiloti spal la 90 grade și toate hainele de bebe din bumbac tot la 90 grade.
      Coloratele noastre le spal la 60 grade)(pt ca la 90 ies culorile)

  11. Vai, îmi amintesc când eram mică și venea week-endul mă bucuram așa mult crezând că în sfârșit o să aibe ai mei timp mai mult să stea cu mine. Dar cel mai des realitatea era cu totul alta: mama întindea două pături pe masa din sufragerie și se apuca de călcat munți de rufe. Tata se închidea în dormitorul lor sau în bucătărie să fumeze. Eu dădeam ture în jurul mamei, mă agățam de hainele ei, iar ea se ruga de mine să o las în pace, că „din cauza mea are de muncit atât, că hainele lor sunt doar câteva și restul sunt doar ale mele”. Până la urmă îmi căram câteva jucării de la mine din cameră și mă așezam resemnată cu ele pe covor lângă mama , măcar să mă joc aproape de ea, dacă nu cu ea.
    Îmi amintesc că odată, mai măricică fiind, chiar i-am zis „mama, dar pe ale mele poți să nu le mai calci, am mai mare nevoie de tine decât de haine călcate!!!”. Concluzia a fost că eu eram un copil imposibil, că nu poate să facă nimic liniștită din cauza mea, că nu înțeleg nici de vorbă bună nici de bătaie și că ei nu știu ce să se mai facă cu mine.
    Îmi amintesc cum stăteam uneori la mine în cameră și plângeam. Cum la 4-5 ani credeam că o să mor, așa de tare mă durea. Cum mă rugam să țin minte ce simteam, să nu fac niciodată așa copiilor mei! Ei, părinții mei, nu păreau să își dea seama cât de mult sufeam. Atunci îmi era rușine să vorbesc despre asta cu cineva și chiar simteam că eu eram de vină. Acum mă chinui să „mă repar” înainte să dau naștere unui copil. Cum stiu că am ceva de reparat? Pentru că din subiectul „călcatul rufelor ” eu am ajuns la cum sufeream când eram copil.

    • Pfoai! Mi-ai schimbat dispozitia. Si nu in una mai buna. Am stat azi pana la ora 14 numai in bucatarie sa coc vinete, sa le bag la congelator, sa bag la congelator morcovi si dovlecei ( cateva kg din fiecare), am bagat la spalat si am intins doua masini de rufe, am facut mancare pt bebelus, salata pt mancarea noastra (eu si copilul mare), am luat doar vreo 3 pauze ca sa alaptez si sa culc bebele. Credeam ca am facut o treaba buna, dar nu mai sunt sigura de asta. Cred ca copiii mei mi-au simtit lipsa chiar daca erau ocupati cu joaca. Dar are fimiu o vorba pe care mi-o repeta intruna, vorba luata dintr-o carte minunata (Printesa stie!): „Mami, ai uitat ca te iubesc orice ai face?”

    • De calcat nu mai calc decat tricourile noastre (adultii) si la ocazii f speciale. La baiat am calcat pana la 6 luni. Nu stiu de ce, nu am alte argumente in afara de ala cu distrusul bacteriilor. Pentru fata nu am calcat niciodata si nu a patit absolut nimic.
      De spalat spal doar la 40 de grade. Celelalte programe nu dureaza mai putin de 2 ore si cred ca ne-ar creste substantial factura la curent, avand in vedere ca spal 5 masini/saptamana ( 1 rufe albe, 1 rufe bebe, 3 haine colorate pt 2 adulti si copilul mare)- ca tot a fost mai demult si o discutie despre cat spalam.

  12. Cat eram insarcinata, mi-a intrat in cap ideea ca trebuie calcate pentru a fi dezinfectate. Le-am calcat pe toate (inclusiv sosete, prosoape, paturi si pe fata si pe dos!!!) in prenatal si asa ma plictiseam teribil si imi era drag. Apoi, 3 luni dupa nastere ca sa nu pateasca ceva copilul de la necalcat :). Intre timp, am mai citit una alta si am ajuns la concluzia ca nu e necesar, dar asa vreau eu. Recunoac, calc tot. Adica nu sosete si chiloti, dar pijamale, fete de perna, haine de stat in casa, bodyuri si salopete, tot ce e sifonat. Nu pot spune ca e o placere imensa, dar cat eu calc, tot timpul fiica-mea sta linistita si se joaca singura (nu pot spune asta cand gatesc sau fac curatenie), iar eu ma simt tare bine cand le vad pe toate „drepte”.

  13. Si eu am fost si sunt certata cu activitatea asta „minunata” 🙂
    Sofiei ii calcam si ii calc in continuare rochitele care se sifoneaza foarte tare si ar arata caraghios asa cu haine botite pe ea (sa ne intelegem, rochitele le calc atunci cand trebuie sa plecam prin oras, in vizite. Rochitele ptr acasa nu au facut cunostinta cu masina cea fierbinte)

    Este suficient ca trebuie sa-i calc domnului camasile, daca as calca si hainele Sofiei, cred ca s-ar inmulti piticii de pe creier

  14. Eu calc tot. In primul rand pt igienizare, apoi pt aspect. De ce igienizare?Masina de spalat nu este cea mai curata, stim asta foarte bine,chiar daca si ea este curatata la un anumit timp…hainele uscate in aer liber(in cazul meu, care locuiesc la curte si am 3 caini),pot intra in contact cu parul de la animale sau mai stiu eu ce minuni purtate de vant. Legat de aspect,bumbacul se sifoneaza la 60°… de ce spal la 60°? Pt ca domnisorul meu isi aplica zilnic masca de mancarica.

  15. Pana pe la 6 luni ale bebelusei si eu calcam tot ce era al ei. In primele saptamani, ma deprima numai gandul de munti de rufe ale ei (ca doar foloseam si cate 3 schimburi intr-o zi). Dupa ce ca eram rupta de somn si de alte cele hormonale, mai stateam si sa calc. Acum mi se pare stupid, nu cred ca patea ceva bebelusa, dar deh, asa iti zice lumea, esti la inceput…Noroc ca ne mai desteptam pe parcurs 🙂

  16. Abia am timp sa i calc sotului cate o camasa un tricou si atunci ma inchid in dormitor…pentru V calc ss zicem o camasuta ca sa nu fie pe el creponata dar sa calc body bluze …ar fi culmea .

  17. Pro calcat obsesiv! Bebe are 4 luni, nu a purtat o soseta necalcata pana acum. Mi se pare o forma de respect. Adica, cum naiba sa calc tricourile noastre, camasile si chilotii sotului (o problema de iritare aproape de zona intima, recomandarea dermato sa i se calce chilotii, de…) si sa omit niste lucrusoare atat de gingase care se calca aproape la fel de simplu ca o batista! In fiecare zi sunt recunoscatoare insa ca exista masina de spalat rufe, vase, cuptor electric, masa si fier de calcat foarte user friendly si asa mai departe. Adica se putea si mai rau, se putea sa stau sa fierb cazane de rufe…

    • Presupun ca nu lucrezi sau esti free lancer….sau nu dormi niciodata. Altfel nu imi explic de unde ai atata timp la dispozitie ca sa calci pana si sosetele?! Serios? Sosete calcate? :))

  18. Noi mai avem 7 saptamani pana la marea intalnire, dar m-am hotarat de mult sa nu le calc, nici nu sunt o mare fana a calcatului :)) o sa le spal la 60 de grade cu un detergent sensitive si gata. Consider ca micutul meu trebuie sa intre in contact cu bacteriile pentru a-si dezvolta sistemul imunitar, si avand in vedere ca va intra in contact din prima zi cu patrupedul nostru rasfatat, calcatul rufelor nu-si mai are rostul 🙂

    • Sincer, nici nu vei avea timp de calcat dupa ce vine bebe. Puiutul meu are o luna jumate si in tot timpul asta abia daca reusesc sa fac dus si cate ceva absolut necesar prin casa. Stiti ca exista puseuri de crestere, eu am impresia ca piciul meu o tine dintr.unul intr.altul! 🙂 Mananca foooaarte mult si des(si la o ora chiar), iar seara cand mai scade lactatia trebuie sa mai si suplimentam ca nu.i mai ajunge. In tot timpul asta, de la 3.240g(cand am plecat din spital) a ajuns la 5.100g (cantarit aseara) si este alaptat 80%, iar restul supliment. Asa ca eu nu stiu ce m.as fi facut daca aveam obsesia sa calc tot! Eu hainele albe(exclusiv) le pun toate la 90°, cele colorate la 60°, iar pe cele mai sensibile(lana etc.) la 40°. Tehnica functioneaza de minune si nu mi se deterioreaza nimic. Bebe nu a patit nimic pana acum, iar faza cu bacteriile nu este chiar asa. Degeaba calcam hainute daca ni.l pupa toata lumea pe bebe, fi chiar si numai pe manuta cum se scuza unii. Parea mea de proaspata mamica a unui bebe solicitant si scump la maxim 🙂

    • eu am aflat ca trebuie calcate . chisturile de giardia rezista la 70 grade mai bine de 10 minute. La 100 grade mor instantaneu. ele pot fi contactate din praf sau apa de ploaie. Ce nu pot spala la 90 grade calc. De cele mai multe ori. In special lenjeria.

  19. Eu una i-am calcat in primele luni,in rest ii dau dubla clatire si ii spal cu detergent bio si separat de ale noastre.Nu stiam de uleiul esential;bine de stiut pt viitor.Uleiul il iei de la plafar?

  20. mie asta cu calcatul mi se pare totusi ca avea sens pe vremea cand nu existau masini de spalat performante si uscatoare… alte mame poate or fi mai indemanatice, dar la copilul meu iesea destul de frecvent din scutec caca, si se imprastia pe body, pantaloni… urina e sterila, insa bacteriile din fecale pot fi destul de periculoase, chiar daca-s ale tale
    eu insa n-am calcat, am bagat la 70-80grade rufele obisnuite, pe alea atinse de rahat le spalam la 90, oricum spalam la program de o ora tot, deci sigur murea si mama bacteriilor. body-uri am avut de la h&m, c&a, m&s, tesco, carrefour, etc, au rezistat toate la aceste tratamente
    acum am si uscator, in afara de camasi ale sotului, aproape nimic nu necesita calcare, ies perfecte

    • Ce uscator ai? Ma gandesc de multa vreme sa imi iau si eu insa am auzit ca hainele se micsoreaza in procesul de uscare. Ti s-a intamplat asa ceva?

    • am un bosch f vechi nici link nu mai exista la el :D, nu, nu mi s-a intamplat sa micsoreze haine, are mai multe trepte de uscare in functie de tesatura, eu le-am mai bagat si aiurea si tot n-au patit nimic. ma scuteste de intins/strans rufe si calcat, inainte mai ieseau sifonate unele bluze de trebuiau calcate, acum nu, n-as mai putea trai fara el 🙂 cum n-as mai putea trai nici fara masina de spalat vase. si acum vreau sa-mi iau un robot de aspira si spala pe jos singur prin toata casa, au niste prieteni si ii invidiez, ei ies frumusel la plimbare cu copilul si divaisul face curat. iubesc secolul in care traiesc

    • Eu am stricat niste haine bagandu-le la uscator (in general cele din lana sunt NO-NO). Pe de alta parte am stricat haine si bagand prea multe in masina de spalat. Asta e, luam altele…

    • eu n-am de lana decat niste sosete, s-au micsorat doar aparent, cand le trag pe picior sunt la fel. asa zic si eu, ce nu trece testul masinii de spalat (si la vase si la haine), sau al uscatorului, se inlocuieste 🙂 viata e prea frumoasa si prea scurta ca s-o petreci spaland, calcand si curatand

    • Cristina, am un Philips, roboaspirator, e genial. Nu inlocuieste total omul, o data pe luna gen mai trebuie sa dai un mop, dar in rest aspira si sterge pe jos f bine (umblu desculta si nu mi se innnegresc talpile de praf, de ex ) dar depinde de spatiu, eu am toata mobila langa pereti, nu trebuie decat sa ridic scaunele, asa e f comod si rapid, plec de acasa si gasesc curat 🙂
      Cat despre calcat, fix cum ziceam si mai sus. Intre timp m-am mutat la casa noastra, mi-am luat masina de spalat miele, are program de abur la final de spalat, nici nu mai bag la uscator, ies toate super, extrem de rar trebuie sa calc ceva

  21. Cat era bebe, ma bucuram cand aveam timp sa fac dus si sa imi spal parul. Daca in timpul ala (extrem de scurt) mai stateam sa calc si hainute, o luam razna cu siguranta. Acum ii mai calc uneori hainutele pentru gradi, dar doar pe cele care nu arata decent dupa ce sunt intinse si uscate. Este timp mult prea putin pentru a-l pierde cu calcatul. Tin minte ca am intrebat doctorita cand era bebe mic si mi-a zis: „De ce sa le calcati? E suficient sa fie curate hainutele, nu e nevoie de calcat!”

  22. Ioana, eu de exemplu folosesc uscatorul de rufe. Am vazut mai ales la prosoape si la asternuturi ca rufele ies foarte moi din uscator. Este ok si pentru hainele de bebelusi uscatorul?

    • Eu am uscator si e drept daca nu le scoti cand programul s-a terminat rufele trebuiesc calcate. Nu intodeauna si nu toate.
      E f.util si practic pt.rufe voluminoase si grele gen prosoape, lenjerii de pat, paturi, perne etc. Mai ales iarna cand uscatul rufelor e mai problematic.da e ok si pt.hainele bebelusilor, pt.orice tip de tesatura are programe speciale.
      Calcatul rufelor…cine are timp si chef…distractie placuta! La noi numai ce e botit tare si cu statia de calcat de la tefal e chiar ok…

    • Pentru mine uscatorul a fost salvator. In primul rand, temperatura mare igienizeaza automat hainele. In al doilea rand, nu le mai intindeam pe afara, riscand sa le iau mai murdare decat inainte de spalare. Din uscator direct in dulap, dupa o prealabila calcare fiindca la mine uscatorul le mototoleste cumplit. Eu pentru bebe am luat masina cu uscator. Cat despre calcat, e adevarat ca reprezinta un soi de sterilizare care nu mi de pare nociva. Eu chiar ma dezinfectez inainte sa iau un bebe in brate, o faceam si cu fata mea. Poate e deformare profesionala, dar totusi am primit sfatul acesta de la multi pediatri, inclusiv din alte tari. In general, primele 2 luni sistemul imunitar este mult prea imatur, copiii nu au de ce sa fie expusi la diverse. De aceea rotul trebuie sterilizat, lucrurile lui bebe sunt doar ale lui. Pana in sase luni cam trebuie prudenta, dupa varsta asta abia poti spune ca isi formeaza unii anticorpi.

    • Nah, eu una nu am fost de acord cu asta. Nu m-am dezinfectat niciodată când mi-am luat copilul în beate, nu m-am stresat niciodată sa nu cumva sa se stingă cineva de lucrurile ei și, în plus, a luat contact cu cainele încă din ziua 4. când am ajuns acasa. Doar nu era sa dau cainele pt ca acum am copil…

  23. call me crazy, dar eu calc tot…mda, si kiloti si sosete si prosoape, u name it! si nu din cauza de bau-bau infiltrat in tesaturi, nici din considerente stilistice (sau poate, in unele cazuri) ci pentru ca pur si simplu imi place, ma RELAXEAZA. cand fecior-miu doarme sau e plecat cu taxu afara sau pe la freun atelier de activitati, imi pun muzica (jazz, mult, mult jazz) si calc in draci. stii cum imi ies camasile pe nina simone sau charlie parker?! brici! :))) and the answer to your question is no, i’m not on medication! :))))

  24. Am spălat fetei la 60 grade, nu i-am călcat. Calc de maxim 2 ori pe an. Adică la vreo nuntă/botez. În rest ținuta noastră este lejeră (tricou, jeans, pulover). Lenjeria de pat oricum după prima seară se boțește. Păi mai aveam timp să comentez aici? Pe de altă parte cunosc o doamnă care face curățenie într-o casă cu copii mici. În perioada de trecere de la pampers la chiloțel erau noaptea accidente. A călcat femeia la lenjerii de a început să aibe coșmaruri. Nu pun atât de mare preț pe dunga tricoului, dar respect opțiunea unora de a-și călca hainele. E treaba fiecăruia ce face cu timpul propriu și personal.

    • Sint de acord, eu doar voiam sa asigur mamele ca nu TREBUIE sa calce. Daca ele calca pt ca vor, e perfect, toata lumea e fericita. Dar daca ele calca si pling, atunci e in regula sa nu mai calce, nu vor face rau bebelusului.

    • Exact. Nu trebuie sa calci daca nu iti place si in nici un caz nu dauneaza nici bebelusilor, nici adultilor. E o optiune de aspect, daca vreti.

  25. Eu recunosc ca sunt psihopata. Calc tot: prosoape, lenjerii, blugi, tot, tot. Pur si simplu nu le pot pune in dulap necalcate, nu pot sa dorm in lenjerie necalcata, nu pot sa vad cute. Am incercat sa nu calc pijamalele si nu mi-a iesit, ma simteam asa…neingrijita cu ele botite pe mine. Nu am rationamente stiintifice, nu din cauza microbilor sau altor crocobauri. Si mai nasol e ca urasc sa calc. Dar piticii de pe creier nu-mi dau pace. Si am doi copii si muuuulte haine. Cu alte cuvinte: Hi, I am Cristina, and I am ironoholic :))))

    • Lenjeria de pat face cute in momentul in care te foiesti un pic pe ea. O calci in fiecare seara?

      Hainele de iesit din casa si eu le calc, daca trebuie. Cele de casa, nu.
      Dar eu n-am curajul sa pun la 60 de grade haine pe a caror eticheta scrie 30-40, mi-e teama ca raman fara ele intr-un fel sau altul (se micsoreaza, se creponeaza iremediabil, etc.) Doar lenjerii de corp, de pat, prosoape. Bluze delicate, camasi, rochii – n-am curaj.

    • Ba nu esti in nici un fel decat o femeie normala cu un gust excelent pentru frumos! Si eu sunt la fel. Inafara de sosete si chiloti…nu las nimic sifonat…arata super aiurea.

  26. Hainele de bumbac pe care le cumpar eu (n-o sa generalizez) au tendinta de a intra la apa, daca le spal la 60 de grade plus. Si avand in vedere viteza cu care cresc ei cand sunt mici, baietelul meu are 3 ani, nu-mi permit arogante de-astea. Mai ales ca hainutele pentru copii sunt oricum, dar nu ieftine. Bine, eu sunt casnica si imi permite timpul. Si dupa cum spunea o mamica mai sus, daca le calc pe-ale mele si pe-ale sotului, de ce nu le-as calca si pe-ale lui?

  27. Nici eu nu am călcat hăinuțele la fete si cu toate că sunt de vârste diferite amândouă au fost prematuri . Eu le spăl separat la 70de grade acum când erau mici până să împlinească un an le-am spălat la90de grade si nu s-a deteriorat nici o hainuta . Le-am spalat cu un detergent care am considerat eu ca este potriv pielii lor sa nu facă vreo iritație si chiar nu am avut probleme. Vb articolului este o pierdere de timp călcatul in măsura in care vb de niște omuleți care nu știu dacă da din mâini si din picioare sifoneaza hainele la care mama lui a depus un efort pt a fii el frumos. Da calc o rochiță o cămașă in pantalon care chiar necesită călcare dar nu mai mult. Am observat la hăinuțele care le-am mai primit erau foarte curate bine îngrijite si călcate dar si putin decolorate de la atât călcat.

  28. Stiu sa calc, dar recunosc ca nu e activitatea mea preferata. Am momente in care din proprie initiativa caut sa calc rufe..dar rar 🙂 In schimb le aduc acasa la mama la calcat,unde vine o femeie si calca rufele, deh, familie numeroasa. Le dau si pe ale copilului dar nu pt ca am pitici cu dezinfectarea ci pt ca am alternativa sa vad hainutele calcate impecabil pe ea. De multe ori se intampla sa nu reusesc sa le strang si sa le poarte copilul asa. In ceea ce.priveste lenjeria de pat..ah cat imi place sa o vad intinsa pe pat fara cute 🙂

  29. Nu calc decât pentru vreo ocazie. Cineva mai sus scria ca pentru igienizare calcă. Am citit ca dacă calci și pui în șifonier nu rezolvi nimic cu bacteriile, numai dacă calci înainte de a îmbraca bebele ,atunci ca și Cum igienizezi.

  30. Soc! Cum adica bacteriile nu fac rau si trebuie sa se intersecteze cu copilul??? :))) Ce bine ca mai e si lume normala la cap 🙂 eu am fost si inca sunt considerata o mama iresponsabila pentru ca nu calc hainele, nu le spal cu detergent special si le spal impreuna cu ale noastre ca oricum a stat mult piele pe piele in primele luni si cu mine si cu sotul. Si nu are nici dermatita, nici vreo problema cu microbii.

    • Cunosc. Eu le spal imprwuna cu ale noastre din day one. Same reason. Da, și eu am foat făcută dw uniu mama denaturata pt astasi pt ca nu i-am călcat nici o hainuta și nu clac nimic bici pt noi (singurele excepții sunt hainele pt icazii speciale, gen rochii, rochițe, cămășile sotului și pantalonii de costum).

  31. Calc hainele, indiferent ca sunt ale copiilor sau ale noastre, doar atunci cand este nevoie. Le spal dupa ce le cumpar , e musai, pt ca nu stiu in ce conditii un fost depozitate.

  32. Calc de drag, si de cele mai multe ori la un film/serial. Nu lenjerii, chiloti, sosete, prosoape, nu haine de casa. Copilul poarta si haine necalcate la fel de bine cum le poarta pe cele calcate. Mai mult, ii place si lui activitatea asta, asa ca are fierul lui de calcat cu care ma ajuta 🙂

  33. Nu prea inteleg cum relaxeaza calcatul dar in fine, eu prefer sa ma uit la un serial fara teama de a-mi frige degetele cu fierul. Calc de maxim 2 ori pe luna (maaaaaxim) si atunci doar camasile sotului si daca e ceva ptr mine. Hainele puse frumos pe uscator, pe umerase, nu se sifoneaza asa rau cum oricum se vor sifona inainte sa iesi din casa sau masina.

    Apoi nu cred ca dezinfectezi hainele cu fierul de calcat cu aburi care parca lasa o umiditate in fibra hainelor.

  34. Mie mi-a spus medicul ginecolog, candida traieste si luni de zile in textile, ca sa scapi trebuie sa fierbi si sa calci cu abur, eu spal toate rufele de copil la 80 grade, doar unele mai finute le spal de mana, ca sa nu le stric. toate sosetele si toti chilotii, prosoapele si carpele de bucatarie la 80 grade

    • Acelasi lucru mi l-a spus si mie medicul ginecolog legat de candida.

      Acum na, fiecare cum vrea/poate. Personal, calcatul rufelor mi se pare ca e pe principiul „better safe than sorry”.

  35. Am scris si pe Fb.. Nu pit crede ca cineva se duce la serviciu cu țoalele botite.!
    Nu calc pentru dezinfectare! Calc sa arate hăinuță cum trebuie pe el. In plus, cum il obiusnuiesti, așa il ai.
    Si hainele cu BBC 100% se mototolesc. Chiar daca le așezi frumos, tot cu dungi urate rămân.
    Calc si cearșafurile. Pana la urma , pliate in doua se calca cat de cat.
    Sunt zile când am placere sa calc, zile când nu. Dar asta e.
    Eu zic ca fiecare face cum crede. Sunt persoane care ar ieși in oraș, la o plimbare decât să-și termine treaba acasă. Dar, repet, nu cred ca poți ieși undeva mototolit

    • eu merg botita la serviciu. De multi ani.
      A, stai, am lucruri antibotire, am prietene care m-au intrebat: dar cine iti calca daca tu nu calci? ca ai hainele ok!
      Le scutur bine la pus la uscat, camasile (creponate, sau matase) le usuc pe umeras, si gata.

    • Exact la fel si eu..barbati miu isi calca singur camasile, eu mie imi calc singura camasile cand e cazul ( nu mergem zilnic in camasi la job, nu avem eticheta). Si el si eu am mai mers cu ele necalcate de multe ori, intinse bine dupa spalare sunt ok. Alte haine nu se calca in casa, La copii nu am calcat niciodata nimic. Urasc sa calc.

  36. E prima data cand citesc de calcatul in scop sterilizator. Nu stiam ca sunt oameni care calca pentru a scapa de microbi.
    Eu calc hainele copilului din acelasi motiv pentru care le calc si pe ale noastre – ca sa stea mai bine in dulap. La ultimul rand de haine de spalat, n-am avut timp sa le mai si calc asa ca doar le-am impaturit. N-a lesinat purtandu-le necalcate, dar vreo doua zile nu prea i-am putut inchide sertarele dulapului cum trebuie.
    Cand calc? Pai cand doarme copilul. Sau cand sta cu tatal lui. N-am alte lucruri mai bune de facut? Fireste ca da. In general consider toate treburile casnice o maaaaare pierdere de timp si energie. De-asta fac doar strictul necesar (nu aspir zilnic, nu sterg praful deosebit de des samd)…Si investim in chestii care sa ne usureze aceste munci (masina de spalat vasele, aspirator robot etc).

    Legat de spalat, eu spal hainele copilului la 60 de grade pentru ca o parte din ele au diverse pete. Pana acum i-au ramas mici mai repede decat le-a stricat masina. Nu folosesc balsam (avem probleme de piele toti in familie) si pentru copil am luat chiar si detergent fara parfum.

  37. Nu calc hainele copilului decat daca mergem undeva imbracati la 4 ace, nu-mi place sa calc si drept urmare nu calc decat cand sunt nevoita. Acum ceva timp calcam tricourile prietenului dar cand lua unul din dulap le sifona pe toate si drept urmare mi-a trecut.

  38. Mersi de post! Parca a fost scris pentru mine. 🙂 Mi-ai salvat o anumita durata din zi de la calcat si facut altceva (sper ca util pentru bebe) de-acum incolo. Noroc ca n-am irosit nici pana acum prea mult timp cu calcatul. Prima tura pentru igienizarea hainelor noi sau primite si inca 2 ture, una de dare s-a ocupat mama si una eu. Dar gata, ajunge! 🙂

  39. Eu calc toate hainele copilului de 11 luni si hainele bűne ale sotului si ale mele, plus prosoape bucatarie si fete de perna. Asa m-am obisnuit si calc rufele dupa ce se usuca o masina, nu cand se strang tone. Le calc seara cand stau la televizor. Hainele lui bebe le spal la 95 de grade la un program special pt bebe cu detergent bio pt bebe si el. Le spal asa ca sa iasa petele de pe ele si nu de altceva. Nu mi s-a stricat nici o haina, cu toate ca sunt de la h&m, zara, etc. Zic eu de o calitate ft buna

  40. Nici eu nu calc, urasc sa calc. Inainte sa vina bebe I-am spalat si calcat tot, de atunci numai ce luam nou le bag la spalat impreuna cu celelalte haine ale lui, cu detergent sensitive si atat. Intr-adevar, un an le-am spalat separat de ale noastre, ca oricum erau multe si umpleau o masina. Acum spal la gramada, si nu calc decat cand este absolut necesar. Si de obicei inainte sa ne imbracam, nu ca sa arate bine in dulap. Oricum in 10 minute sunt sifonate:)

  41. Eu le calc, desi nu e activitate pe care o detest mai mult decât calcatul…. Dar nu-mi place cum arata sifonate asa. Masina mea de spălat are vreo 10 ani, poate de aia ies sifonate așa. Deci, detest calcatul, dar nu prea am de ales 🙁

  42. Un articol fix degeaba. Mai obusnuiam sa citesc cate ceva pe aici, unele articole sunt bunicele, dar asta-i chiar fara sens. Dar na….trebuie sa mai umpli blog-ul cu cate ceva.
    Am copil de 2 ani, ii calc uneori hainutele, de bumbac, desigur, dintr-un singur motiv : nu le clatesc cu balsam si sunt aspre, mai ales daca ii mai spal cate un body rapid la mana. Iar sa spui ca prin calcare hainele nu devin mai moi, inseamna ca ori n-ai calcat niciodata ori nu vorbim despre acelasi proces. Eu ma refer la calcare cu putin abur.
    Da, timul este pretios pentru fiecare, dar daca sunt mame care considera ca e important sa dea din timpul lor pentru asta…..de ce nu? Asa cum tu petreci timp scriind pe blog in loc sa te joci cu copilul, altele calca.
    Nu te supara pe mine, dar m-ai dezamgit in seara asta si nu cred ca o sa revin curand.
    Succes!

  43. Offf. Eu am primit același sfat de la o mămică – să calc hainele pentru a i le dezinfecta. Și vin eu de la maternitate, după o cezariana, și mă apuc să calc pentru ca aveam un munte de haine (nu exagerez). Și calc, și îmbrac puiul, și spăl, și calc. Never ending story. Pana când mi s-a luat :)))

  44. Urasc sa calc! Dar nu asaaa…urasc din tot sufletul. Adevarul e ca nici nu ma pricep(calc intr-o parte, se sifoneaza in alta) si colac-peste-pupaza deseori ma ating de fierul incins, asa ca am decis ca eu nu voi calca haine…aproape niciodata 🙂 M-am asigurat ca asa va fi si cu sotu’:i-am comunicat ferm ca e singurul lucru pe care nu-l voi face pentru el 🙂 [da, stiu, eram naiva si indragostita lulea] Mi-am adaptat si garderoba in asa fel:90% sunt haine necalcabile 🙂
    …si viata a mers mai departe…si am 2 fete (nu le-am calcat nici lor hainele)…si acum 1 an, la una din fetele mele i s-a pus diagnosticul de astm cauzat de acarieni(stiti voi:fiintele alea microscopice de traiesc in praf si mor daca au parte de temperaturi ridicate)…asa ca m-am apucat de calcat…si calc, calc intr-una …dar tot urasc calcatul 🙂
    PS: cam asta ar fi unul din motivele pt. care hainele se calca!

  45. In primul rand este vorba despre detergent care este super nociv pentru pielea lor sensibila, chiar de am folosit unul special pt bebelusi tot nu mi-a inspirat super incredere, apoi si in caz de viermisori ni se recomanda calcarea, deci o explicatie logica exista. Eu i-am calcat in primul rand pt ca asa am considerat eu normal si ok si in al doilea rand pt ca mi se parea minunat sa calc niste hainute asa minuscule. Acum am citit ceea ce scrie in articol despre dermatita, nu, nu le-am calcat pt a transforma materialul in unul mai moale, e absurd ce scrie acolo, ci asa cum am precizat mai sus, pt a disparea macar partial efectul detergentului care la dermatita atopica agraveaza situatia. Si repet, le-am calcat de placere, nu de obligatie;) Medicii de asemenea recomanda acest lucru, deci nu vad de ce incercam sa combatem noi unele chestii. Pai hai atunci sa nu mai sterilizam suzete si biberoane si tot asa. Daca unele mamici nu au chef / timp sa le calce, nu e necesar sa se justifice Parerea mea!!!

    • de cand am copil am descoperit ca pot sa spal fara detergent. Am uitat sa il pun. Deci… nema nocivitate :))) si rufele sunt curate. E drept, nu am spalat sosetele albe cu care am umblat pe balcon etc.

    • Intradevar detergentul e foarte nociv pentru piele ca si balsamul, si pentru copii si pentru adulti.
      Este un alergen chimic dar efectul lui nu dispare la calcat. Este bun si calcatul dar pentru alte motive. Eu spal cu nuci indiene, se gasesc in comert la magazinele naturiste sub denumirea de „nuci de sapun „,este un produs al unei plante, nu sunt foarte scumpe si o punga iti ajunge mult timp.Curata foarte bine.

  46. mie imi place sa calc. Mergeam la mamaia si ii calcam perdele, draperii, 15 camasi, 15 fete de pernuta apretate etc. stiti cum? cu placere!!!!.
    A venit job, apoi copilul, si treptat toate placerile astea au inceput sa decada. Am alte prioritati. Da, prefer sa ma joc/citesc decat sa calc. Gatesc de 2 ori pe sapt. , far ordine in casa 1 data pe sapt, spal rufe doar vineri seara /sambata dim.; spal geamuri o data pe an dar prefer sa ies in parc cu copilul/pun mana pe o carte. E doar o optiune personala.

  47. Nici eu nu am călcat decât primele haine cumpărate pentru bebe, din motivele enumerate de tine. Nici nu îmi place prea mult sa calc, o fac de nevoie. :). Iritațiile bebelusilor pot avea varii motive, printre care și temperatura prea ridicată din cameră.

  48. Ce de comentarii anti călcat, ca sa nu spun leneșe, călcatul este o necesitate asta dacă vrei ca hainele sa stea bine pe tine, dar și pe copii, dacă e sa o luam asa…spălatul la 60grade nu deteriorează țesătura? Mai ales stoarcerea care îți sucește hainele în toate felurile, tocmai..cu fierul de călcat le faci sa arate bine…sunt atâtea exemple care te fac sa alegi sa calci atunci când ai timp…de la frumos aranjate în dulap pana la bărbatul îmbrăcat frumos și călcat…

    • Ana, in secolul XXI exista masini de spalat si uscatoare performante, din care hainele nu ies deloc sifonate. in afara de camasi, care tb sa aiba dunga si guler, etc, ca altfel nici alea n-ar trebui calcate, nu sunt botite (exista camasi easy iron si non-iron), la mine nimic nu necesita calcare

    • Exact…cand ai timp…mamicile proaspete nu prea au timp…si dupa ce mai creste bebe, prefera sa il petreaca cu el, decat sa calce hainele ca sa arate frumos..

  49. Eu nu mi-am pus niciodata problema calcarii rufelor baietelului meu si nici a spalarii hainelor cu detergent special. Mai mult, am folosit si balsam de rufe (sensitive ce-i drept).
    Cu toate acestea, Tudor (1a4l) nu am avut pana acum nicio alergie atopica sau vreo bubita pe corp.

  50. am auzit si eu povestea asta dar … eu urasc asa mult calcatul incat nici pe ale mele nu le calc decat daca e musai…si atunci imi ies numai cute si ma si accidentez… asa ca, prematur fiind, prima luna i-am oparit hainele (nu aveam masina de spalat) si am sters cu spirt uscatorul de rufe. Pe masure ce piele lui nu mai era rosie si incepea sa arate a piele de bebe normal am lasat-o mai usor cu treaba asta. Dar si in ziua de azi la 2 ani si 7 luni, ma asigu ca hainele lui sa fie din bumbac. Pentru ca stiu de la mine ca ma irit groaznic si transpir in materiale sintetice… nu vreau sa treaca prin asa ceva. Singura exceptie cand am calcat hainele lui insistent a fost pe la 1 an jumate, schimburile pe care urma sa le poarte dupa operatia de hernie…. pe care nu le-a purtat ca nu suporta sa il atinga haine acolo de loc deci a stat cu pansamentul la aer. Si a fost ok. Multumesc pentru articol… parte din mine se simtea o „mama rea” pentru ca nu am calcat…

  51. Daca eu imi calc mereu hainele,de ce pe ale bebelusului meu nu as avea timp sa le calc,mai ales ca mi_e atat de drag..dar oare cat timp au mamele care cauta motive sa nu le calce,sa stea pe web,facebook,blog-uri…??

    • nu e chiar acelasi lucru sa te relaxezi citind un blog cu picioarele pe pereti si a calca rufe. in plus, sa stai pe fb poti si cit alaptezi sau doarme copilul pe tine, sa calci nu prea merge.

  52. Mda eu sunt una bucata mama care calca mai mult impinsa de mama mea care sta cu noi si cum zicea o mamica ea calca tot inclusiv oamenii , dar putin cate putin am renuntat la a le mai calca???

  53. Si eu calc tot mai putin prosoape de baie si sosete. Dar nu pt dezinfectat ci pt ca le asez mai usor si nu le calc la dunga ca oricum le luam o data si dupa ajung la murdare. Ale copilului de 3ani le calc decat pe o parte, la fel si cele de stat in casa. Restul pe ambele parti, dar nu o iau razna daca fac o dunga. De spalat spal cu nuci de sapun de un an. Sunt si exceptii unde folosesc detergent, 99% hainele de sport ale sotului care put cu toate nucile mele si cu tot uleiul meu esential de lemongrass folosit pe post de balsam. Recunosc ca ma ajuta si masina ca spala saraca bine si fara nuci (am uitat de 2-3 ori sa le pun). In rest nu judec pe nimeni, dar intr-adevar consumam timp pe diverse cand am putea sa-l petrecem altfel. Un ‘mare’ compromis pe care l-am facut cand am inteles asta dupa lungi discutii cu sotul a fost curatenia in casa: nu mai sunt obsedata de strans si aspirat nonstop, de cum am un pic de calca pe chiuveta si altele de gen. Si marturisesc ca de doua ori pe an angajez firma sa-mi faca ce e mai greu si ce consuma timp mult: geamuri, balcon, cuptor, hota…si mi-e bine si asa desi normal ca nimeni nu face ca mine si carcotesc mereu ceva dupa. Si nu este un sfat pentru nimeni, sunt constienta ca sunt multi ce nu-si permit un lux de genul.

  54. am primit tot felul de sfaturi cand am ramas insarcinata, printre care si CALCA TOT CE POARTA COPILUL + LENJERIA DE PAT PANA LA DOI ANI !! DOAMNE FERESTE AM ZIS. DAR CA SA NU MA BAG IN POLEMICI INUTILE CU ATOSTUTOARELE PAMANTULUI AM LASAT CUM AU ZIS ELE SI AM FACUT CUM AM VRUT EU. nu am calat decat rochitele elgante in cazul in care am mers intr-un loc mai special. in rest nimic. aia mai lipsea. sterilizat biberoane clasic. fierte in apa.spalat haine (doar de bumbac) la 60 grade. are 5 ani fetita mea si nici o alergie. doamne da sa nici nu faca pe viitor. nici nu este o fire bolnavicioasa. superb articolul. felicitari!!!!!!!!!!

  55. Articol pentru femei leneșe! Eu calc și am călcat absolut tot. De la prosoapele de bucătărie pana la boxeri. Așa am învățat.

  56. Ma surprinde ca un subiect atat de lipsit de importanta creeaza atata polemica. Si mai mult insa ma suprinde valul anti-calcat.
    Cred ca trei sferturi din toate lucrurile pe care le facem pentru bebelusi nu sunt demonstrate stiintific. Sau daca sunt, parerile „specialistilor” nu sunt la fel de bune ca ale celor care isi dau cu parerea si atat. Nu calcam hainele copiilor, pentru ca e complet inutil. Insa folosim toate produsele posibile pentru spalare/ingrijire a pielii/dezinfectare/protectie solara/protectie impotriva insectelor si adaugati in lista toate recipientele care nu incap nici intr-o geanta de voiaj, insa fara de care nu ne putem creste copiii. Si, curios, cel putin jumatate din toate aceste produse nu sunt asa eficiente precum se spune. Si da, exista teste care atesta aceste lucruri.
    Pot intelege lipsa timpului sau un soi de incompatibilitate cu activitatea de a calca rufe. Insa nu as arunca asa usor cu piatra in cele care prefera sa faca lucrul acesta, pornind de la o baza stiintifica, sau nu.
    Am doi copii si le-am calcat hainutele si inca o fac, desi fetita are peste 5 ani. Si o fac pentru ca imi place. Asa cum imi place sa calc si hainele noastre.
    Asta nu inseamna ca nu petrec timpul cu copiii, ca nu citesc sau ca nu fac sex cu sotul. Asta inseamna ca viata se bazeaza pe alegeri.

    • Ma bucur sa vad ca mai este cineva de aceeași părere cu mine. Mi se pare inutil si caraghios articolul, nu călcatul hainutelor bebelușilor noștri. Bebe meu are 7 luni si încă dinaintea nașterii lui i-am călcat absolut toate lucrușoarele , din motive sanitare si bineînțeles estetice , si o fac si acum, si da, am si timp pt mine , si pt el si pt soțul meu, si merg si la munca. Nu am nici o problema cu mămicile care prefera sa-si îmbrace copilașii cu hainele boțite, este o alegere personală, dar bineînțeles tipic românesc , din 10 motive pt care are trebui sa facem ceva , noi căutam alea 2 motive pt care sa nu o facem

  57. Mamici, eu una calc tot ce apuc. Eu, bebe si tati avem toate hainele calcate. Iar tati este mecanic auto si are niste tricouri de nici nu spui ca sunt spalate, insa eu le calc si pe acestea. Nu calc in schimb lenjerii, prosoape, asta chiar mi se pare inutil. Calc hainele pt ca imi place cum se așează, parca sunt mai curate si asa am fost si obisnuita de mama mea.

  58. Eu nu calc decat camasile sotului sau vreo rochie de-a mea din material mai pretentios, la copil nici vorba – lui nu i-am calcat niciodata nimic, desi niciodata nu am scos haine sifonate din masina de spalat. Cum fac eu – spal foarte des la masina, ca atare niciodata nu e plina, detergent lichid care protejeaza tesatura, am program de antisifonare, cand le scot din masina scutur fiecare piesa de foarte multe ori si le intind pe umeras (camasi, rochii, bluze…ce se poate pe umeras evident), restul pe intind pe un uscator cu margini groase ca sa nu ramane urme si nu folosesc clame. Dupa ce se usuca hainele tot pe umeras le pun in dulap, eu impachetez doar prosoape, lenjerie de pat etc…hainele imi stau doar pe umeras si la cate umerase am as putea deschide magazin…
    Lenjeriile de pat pentru ca le schimb des…as innebuni daca le-as calca, nu stiu mai eu desi nu calc nu am nimic botit.

  59. Eu nu am fier de calcat, calcatul este o activitate careia nu-i vad rostul. Chiar are mult mai multa valoare pentru mine sa stau la un pahar de vin seara cu prietenul meu decat sa calc. Dar asta e optiunea si viziunea mea.
    Alte femei poate pur si simplu se bucura de activitatea asta, unele isi doresc sa fie toate hainele super ordonate si calcate pentru ca asa se simt ele bine. Si asta e perfect de inteles, fiecare cu stilul sau.
    Dar in anul 2016 o femeie sa acuze o alta femeie care nu calca de lene si sa foloseasca argumente de genul camasa care trebuie musai sa arate bine pe sot (ca lui clar ii pica mana daca-si calca singur) mi se pare gretos!!! Rusine pentru aceasta mentalitate inapoiata si aceasta dorinta invechita de a parea sotia nu doar perfecta ci „mult mai perfecta” ca oricare alta sotie!

    • 🙂 fix asa
      Eu nu mai sunt vreo tinerica, dar am observat asa ca in general pe barbat il doare fix in cute daca e camasa necalcata sau mancarea asa. Ca are 2 maini si el. Dar daca nevasta e vesela si frumos mirositoare ca o floricica, se straduieste sa puna mana si el ca sa aiba cu cine discuta la paharul ala de vin ☺
      Ma amuza foarte tare razboiul calcatului. Si eu am traversat furtuni hormonale, dar mna, scopul meu in viata nu e sa calc, sa gatesc si sa spal. Daca mi-ar sugera macar vreodata asa ceva, l-as trimite sa-si ia menajera ? (si nu, nu traiesc in jeg si nici nu mancam fast food. Dar el, oricat de mult munceste, si munceste mult, nu ma ia drept sclava )

  60. Da, e stupid sa zici despre o femeie care nu calca ca e lenesa… am 2 copii, nu calc, nu calcam nici inainte de a-i avea, deci nu ma folosesc de ei ca scuza, pt mine calcatul nu exista practic. Cred ca inainte de a face o femeie lenesa ar trebui sa ii cunosti viata si realizarile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *