Uleiul de pește, important în sarcină, alăptare, creștere (P)

Grăsimile nu-s privite cu ochi buni în lumea modernă. Căutăm alimente cu 0% grăsime, nu mîncăm nimic dacă e prea gras, ne chinuim să slăbim, grăsimea e inestetică și periculoasă pentru sănătate.

60% din creier e reprezentat de grăsimi, însă. Pentru a se dezvolta și a funcționa la capacitate optimă, creierul are nevoie de grăsimi. Nu de orice fel de grăsimi, slănina de porc și cartofii scăldați în ulei de floarea soarelui nu-s de mare folos, ba dimpotrivă, ci de cele polinesaturate, Omega 3 și Omega 6. Ritmul de creștere a creierului în uterul mamei și în primii 4-5 ani după naștere este uimitor, mult mai rapid decît în copilăria tîrzie sau la maturitate. Contează enorm ca în perioada intrauterină și în primii ani de viață, copiii să primească o cantitate mare de acizi grași polinesaturați. Creierul nu este singurul organ care are imensă nevoie de aceste grăsimi sănătoase. Multe dintre funcțiile corpului se vor desfășura fără nevoie de reparații dacă avem grijă să consumăm alimente bogate în Omega 3, care reduc riscul de apariție a cheagurilor de sînge, scad șansele unui atac vascular sau ale unui infarct, întîrzie apariția metastazelor la pacienții care suferă de cancer, reduc simptomele de colon iritabil, lupus sau artrită reumatoidă. Nu le vindecă, dar le pun piedică o vreme și ajută oamenii care suferă de ele să se simtă ceva mai bine.

Corpul uman nu poate produce acești acizi grași esențiali, așa că este foarte important ca cei mici, dar și adulții, și mai ales femeile însărcinate și care alăptează să-i consume în canități mari și în mod regulat. Există mai multe tipuri de acizi grași Omega 3. Dintre ei, cei mai importanți pentru organismul nostru sînt DHA și EPA (sursa principală este peștele) și ALA (acid alpha-linoleic, se găsește în anumite uleiuri vegetale gen in sau rapiță, în nuci și în unele legume verzi gen varză de Bruxelles, kale, spanac). Organismul nostru transformă parțial ALA în DHA și EPA. Omega 6 este un alt tip de acid gras polinesaturat care nu trebuie să lipsească din dieta noastră, surse bune sînt porumbul, semințele de bumbac și uleiurile obținute din soia.

Ideal este să consumăm multe alimente bogate în Omega 3, mai ales că acestea conțin și alte minerale și vitamine esențiale pentru sănătate. În unele zone de pe Glob însă (şi din păcate România e una dintre ele), e imposibil să ai o dietă care să conțină doza minimă necesară de acizi grași, și atunci o soluție bună de compromis sînt suplimentele (ulei de pește, capsule de DHA sau ALA). Pentru mine e misiune imposibilă să găsesc în București pește care să nu provină din crescătorii sau din zone foarte poluate, iar altă sursă de pește curat nu am (mai găsesc somon sălbatic congelat, dar cel mai adesea raftul cu pește e gol). Semințe de in şi nuci mîncăm, dar sîntem departe de doza zilnică recomandată, așa că de cîteva luni folosim ulei din ficat de cod. Știu, mulți dintre noi nu au amintiri plăcute din copilărie, mama ne fugărea cu lingura plină cu lichid cu gust odios, care ni se prelingea pe gît printre sughițuri de plîns. Din fericire, uleiul de pește din zilele noastre nu mai are nimic de-a face cu cel de-acum 2-3 decenii, cu excepția faptului că e la fel de sănătos, dacă nu chiar mai sănătos, dat fiind că metodele de prelucrare a ficatului de pește au evoluat spectaculos în ultimii ani. Eu îl înghit cu plăcere, iar copiii stau cu gurile deschise la linguriță ca puii de vrabie.

Mollers-pentru-copii

Am vrut să iau ulei de pește în sarcină, citisem pe cîteva site-uri străine cît este de important pentru creierul bebelușului un aport bun de Omega 3 și vitamine D, E și A prin dieta mamei. Cînd mi-am întrebat însă medicul, m-a sfătuit să nu iau, pentru că nu există studii pe gravide și nu-mi recomandă să-mi asum acest risc. Şi a greșit, iar eu am greşit neinformîndu-mă mai bine. Trebuia să fi luat ulei de peşte în ambele sarcini, am pierdut timp prețios, hrană valoroasă pentru creierele copiilor mei. În plus, EXISTĂ studii care arată că administrarea de ulei de ficat de cod în timpul sarcinii şi alăptării are efecte clare asupra IQ-ului copiilor (detalii mai jos). 4 puncte în plus la IQ nu e mult, dar e ceva, şi dacă acesta este efectul pozitiv măsurabil, nici nu mă pot gîndi cît de mult bine fac aceşti acizi graşi creierului şi corpului în general. Eu sînt de vină, că nu am abonament la revista Pediatrics, unde a apărut acest studiu rar, efectuat pe femei însărcinate (foarte puține produse, doar cele considerate extrem de sigure au primit aprobarea de a efectua teste pe gravide, iar uleiul norvegian din ficat de cod pe care îl folosim noi, Moller’s, a fost subiectul acestui studiu).

Iată și studiul: Helland, Ingrid B. et al, publicat în revista Pediatrics nr. 111(1), au participat 590 de femei însărcinate (un număr mare de subiecți, deci), ai căror copii au fost apoi monitorizați şi testați pînă la vîrsta de 4 ani. Concluzia studiului este aceasta: copiii născuți de mamele care au luat ulei de ficat de cod în timpul sarcinii și alăptării au un IQ mai mare la vîrsta de 4 ani (o medie de 4,1 puncte în plus) față de grupul control (care a primit ulei de porumb, prin metoda dublu orb, adică mamele nu au știut ce fel de ulei au primit). Cercetătorii norvegieni au avut astfel dovada că administrarea de ulei de ficat de cod în timpul sarcinii şi alaptarii favorizeaza dezvoltarea mentala ulterioara a copilului.

Un alt studiu arată impactul uimitor pe care îl are uleiul din ficat de cod în prevenirea naşterilor premature. Un studiu publicat în British Journal of Nutrition arată că administrarea zilnică de DHA reduce riscul nașterii premature înainte de săptămâna 34 cu 31% pentru sarcinile normale și cu 61% pentru sarcinile cu risc. Iar pentru făt, suplimentul DHA are efecte benefice în dezvoltarea acuității vizuale, funcției cognitive și atenției, calității somnului, activității motorii spontane, creșterea imunității etc. Pentru femeile care alăptează, administrarea zilnică de DHA crește conținutul de acizi grași ai laptelui matern cu până la 2%.

Am în format pdf studiile integrale aşa cum au fost ele publicate în revistele de specialitate, vi le pot trimite dacă vreți să le studiați.

Țările nordice au un nivel de trai şi o stare de sănătate mai bune decît populația din restul Europei. Studii antropologice şi medicale arată că unul dintre motivele pentru care nordicii sînt mai sănătoşi este consumul regulat de peşte de apă rece, bogat în grăsimi sănătoase. Consiliului Național pentru Nutriție din Norvegia, de exemplu, recomandă ulei de ficat de cod oricărei persoane începînd de la vîrsta de 4 săptămîni (pînă la vîrste avansate, fără întrerupere). La ei, uleiul de ficat de cod se găseşte în supermarketuri şi magazine de cartier, toată lumea ia, pentru că e lipsit de efecte adverse nedorite, supradozarea e inofensivă, în schimb beneficiile sînt uriaşe.

Noi folosim de ceva vreme ulei din ficat de cod de la Moller’s, cel mai popular brand de ulei de peşte din zona scandinavă, care e chiar unul dintre brandurile naționale ale Norvegiei, cum sînt Brâncuşi şi magiunul de prune pentru România. Am ales acest produs dintre altele disponibile pe piață pentru că este obținut din ficat de peşte de apă rece, foarte gras şi curat, sălbatic, nu de crescătorie. Peștele este pescuit prin metode tradiționale de localnici din zona Lofoten, locuitorii orașului practic din asta trăiesc. Uleiul este extras, purificat, prelucrat și îmbuteliat în maximum 24 de ore de la pescuirea codului, astfel încît uleiul nu oxidează, nu își pierde din proprietăți. Și pentru că îmi place mult Norvegia în general. 🙂

Uleiul conține, pe lîngă dozele recomandate de DHA și EPA, și doza minimă recomandată de Vitamina D. La noi, bebelușii și copiii primesc încă de la naştere recomandare de administrare de Vigantol, care este Vitamina D sintetică. Uleiul de pește îmbogățit cu vitamina D este o sursă mult mai sănătoasă, cu procent de absorbție mai bun (OMS și protocolul pediatric din România recomandă doza minimă de 400 UI de Vitamina D, exact cantitatea dintr-o linguriță de Moller’s).

linguritavitd

Prefer acest ulei și pentru că are o concentrație bună, practic e nevoie de doar 5 ml (o linguriță plină) și pentru copii, și pentru adulți, pentru a primi dozele minime recomandate. Are un gust bun (vine în două variante, cu aromă de lămîie, potrivit pentru adulți și copii cu vîrsta mai mare de 4 săptămîni, și cu aromă de fructe de pădure, potrivit pentru adulți și copii cu vîrste de peste 3 ani). O sticlă costă între 42 și 68 de lei (în funcție de farmacia din care o cumpărăm) și ajunge unui copil vreme de 50 de zile, 25 de zile dacă aveți doi copii. Bebelușilor li se recomandă jumătate de linguriță pînă la 6 luni, apoi pot lua și ei o linguriță plină.

Mai multe informații despre DHA și cît este de important acest acid gras pentru sănătate găsiți aici, pe site-ul US National Library of Medicine National Institutes of Health, cea mai sigură resursă de informații medicale (cred eu). Mai multe informații despre uleiul Moller’s găsiți pe site-ul lor, aici (inclusiv o listă cu multe studii publicate despre efectele uleiului de ficat de cod asupra sănătății).

Lucrez la al doilea articol care va detalia beneficiile administrării de ulei de ficat de cod la bebeluși și sugari; lista e lungă și am, din nou argumente susținute de studii. Pînă atunci, recomand tuturor, dar mai ales femeilor însărcinate și celor care alăptează să discute cu medicul lor despre uleiul din ficat de cod.

Sursa foto: Moller’s

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4264

103 comentarii

    • hm nu explica prea bine acolo, de fapt nu explica deloc. cred ca totusi e vorba de exces de vitamina A, care poate fi periculos pentru bebe, nu de doza minima recomandata. mai sap si eu si revin.

    • Pe site-ul NHS se spune doar, foarte clar, ca NU ulei de cod pentru gravide. Moasele de aici mi-au spus ca e legat de vitamina A si ca o sa mi se faca inclusiv teste spre final de sarcina pentru nivel de vitamina A, ca eventual nici vitamine prenatale sa nu mai iau de la un punct incolo.
      Cert e ca articolul asta a venit la fix! 😉 Si da, trebuie sa mai sap si eu legat de sarcina, dar legat de copii si adulti negravizi, multumesc de recomandari, am mai vrut acum ceva timp cand ai mentionat intr-un post ca Sofia ia ulei de cod sa te intreb de care ii dai, dar nu am apucat 😉

    • Este foarte ciudat ce spune NHS, pentru ca alte site mari de informatii despre sarcina il recomanda, uite:
      http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/omega-3-fish-oil/
      http://www.webmd.com/baby/news/20061221/fish-oil-for-moms-may-benefit-babies
      http://healthycanadians.gc.ca/healthy-living-vie-saine/pregnancy-grossesse/omega-3-eng.php

      Sigur, vorbim despre ulei de peste de calitate. Exista vad niste recomandari de dozaj pentru vitamina A, important e sa nu se depaseasca acelea. O sa discut din nou cu medicul si revin.

    • Sa-l intrebi si pe Margarit pe teme de nutritie a copiilor..are si el un fiu 😀 au si ceva site specializat fix pe asta, il caut si revin..

    • buna ziua
      Am si eu o fetita de 1 an si 2 luni, credeti ca ii pot da acest ulei ?
      Mi-a spus pediatra ca i se inchide greu fontanela.Pot sa i-l dau chiar daca ia Vigantolete?
      Care este doza recomandata zilnic?
      Va multumesc!

    • Trebuie sa scrie pe prospect ce cantitate de Vit D si A contine produsul. Cele care contin cantitate foarte mare de A si D sunt uleiurile de peste fermentate si cele foarte pure. Exista firme norvegiene care au scos si varianta cu mai putina vit.A, practic au extras o parte din ea.

      Pe langa Moller’s exista si alte firme norvegiene reputate – peste salbatic pescuit din ape curate, metode de extractie traditionale la rece, nu la cald.

      Rosita Extra Virgin Cod liver Oil &
      Rosita Extra-Virgin Ratfish Liver Oil
      http://www.rositarealfoods.com

      Nordic Naturals Norway
      http://nordicnaturals.com

      Green Pasture Fermented Cod Liver Oil &
      Blue Ice Fermented Cod Liver Oil
      http://www.greenpasture.org

      Carlson Norwegian Cod Liver Oil (vezi cel cu low vit. A)
      http://www.carlsonlabs.com

  1. Exagerezi un pic spunând că ai greșit… Din ce spui tu, Sofia e foarte deșteaptă pentru vârsta ei și fără ficat de pește. Mie mi se pare că are o logică ce depășește cu mult nivelul a 3 ani neîmpliniți.

    • Buna seara.
      Eu din cate am inteles exista 2 tipuri de ulei de peste.
      Unul care contine omega 3 si e benefic in sarcina si celalalt, uleiul de ficat de peste, care ar contine o doza mare de vitamina A, nerecomandata in sarcina.

  2. M-ai facut curioasa. CHiar o sa discut cu medicul miercuri cand mergem la vaccin, despre acest produs. Multumim de pont! Apropo, somonul de crescatorie nu ajuta la aportul de acizii grasi esentiali Omega 3? De ce?

    • Se pare ca omega 3 de fapt vine din ceea ce mananca somonul (salbatic), alge and stuff.. asa cum stramosii nostri aveau doze mai mari ca noi pentru ca gainile scurmau in pamant dupa seminte si vacile mancau iarba cu semintele ei in cantitati industriale 🙂

      Atentie insa, pe mine m-a ajutat mult sa diversific sursele de peste, de somon mi s-a luat dupa juma de an (cum ziceam, tineam dieta): sardine, cod, hering si macrou – alternative mai ieftine. Jonglati intre congelat si nenorocita de cutie de conserve, dar merita si aia cand si cand, beneficiile outweight the bads.

      E o investitie buna in sanatatea voastra.. si devine obicei destul de repede.. ideea e sa cautam si alte retete decat „la gratar” :)) zic din experienta, eu ma plictisesc mega-repede
      ok, hai ca ma duc sa-mi pun si eu la decongelat somonul de ma asteapta de ceva vreme prin conge 😉

    • Somonul de crescatorie nu are calitatile somonului salbatic, de ocean. Studiile norvegienilor sunt cu siguranta bazate pe somon salbatic, cel de crescatorie fiind indopat cu diverse, ca sa creasca repede si bine. Un minim de omega3 are si asta, cu siguranta, dar clar modificat fata de original.

  3. Uite, mie medicul de familie (probabil cel mai tare-din-parcare medic de familie, oricum 😛 ) mi-a recomandat ferm ulei de peste in timpul sarcinilor, tocmai DATORITA studiilor pe care le are in spate administrarea de ulei de peste la femeile gravide.Doar ca, recunosc, eu sunt foarte comoda, ma entuziasmez la inceput apoi devin delasatoare, asa ca l-am luat cam pe sarite (mai mult nu) in timpul sarcinii.

    Tu oricum ai niste copii super-extra-mega-ultra, asa ca nu iti reprosa prea tare faza cu uleiul de peste 🙂

    • MEG, esti din Bucuresti? Daca da, as vrea sa stiu si eu numele medicului tau de familie „(probabil cel mai tare-din-parcare medic de familie)”. Sunt in cautare disperata a unui dr. bun de familie si ptr mine si ptr pitica.

  4. In Asia, uleiul de peste este prezent in foarte multe bucatarii.
    Si foarte recomandat pentru sanatate. Iar uleiul de tipar in special aici in Japonia.
    La bebelusi, de la ce varsta este indicat oare? Ca nu gasesc informatia.
    Multumesc.

    • Salutare! Daca am uitat sticla de ulei si deschisa si in afara frigiderului, cam o ora, e bai mare? Se oxideaza atat de repede? ? Multumesc mult.

  5. datorita colesterolului foarte mare am inceput sa iau supliment de omega 3 inainte sa aflu ca sunt însărcinată. In momentul confirmării sarcinii ginecologul chiar m-a sfătuit sa iau in continuare omega 3 pt dezv neurologica a bebelușului. Am continuat toata sarcina si nu-mi pare rau. Tu de unde achiziționezi uleiul de ficat de cod?

    • se comercializeaza in anumite farmacii cu precadere sau ar trebui sa existe pe oriunde? multumesc1

    • Buna,

      Am tot citit despre acest ulei de cod de la Möller’s: Am observat, ca au si cu diverse arome, ca de exemplu: aroma de lamaie sau tutti frutti. La cel de lamaie, in prospect, la sectiunea mod administrare, recomanda bebelusilor incepand chiar de la 4 saptamani, iar cel cu aroma de tutti frutti, pentru copii incepand cu varsta de 3 ani. Mi se pare un pic cam ciudat sau este un fel de eroare in prospect? Tu pe care-l folosesti, cel in varianta simpla sau cu aroma? Mersi fain

    • cel tuti fruti contine extract de fructe de padure drept aroma, iar unii copii mici pot dezvolta alergie la fructele de padure. de aici restrictia de varsta. eu am dat conform instructiunilor, de lamaie pentru cei mici.

  6. Ideal e ca sursa de omega 3 să nu fie din nici un ficat. Ficatul e locul în care organismul se curăță. Sursa e foarte importantă!
    ”Factorul Omega-3” – Andrew L. Stoll, despre rolul omega 3 în dezvoltarea creierului la bebeluș, în depresia post-partum și mai multe. O carte fantastică.

    • Ficatul provenit de la un animal crescut sănătos este un aliment foarte benefic. Daca el curăță nu înseamnă ca rămâne intoxicat.

  7. Belgia: inca dinainte de sarcina (de cand i-am zis medicului ca vreau si nu mai iau anticonceptionale) am primit o combinatie de vitamine – metafolin si DHA, in principal. Iar cat somon am mancat in sarcina numai eu stiu! Recunosc, mi-am asumat un risc si am mancat si din cel afumat din supermarket, dar il mananc de multa vreme si stiam ca sansele sa iau ceva nasol din el sunt cam ca si cele de a-mi cadea o tigla in cap cand ies pe strada (in Belgia bate vantul destul de tare 😀 ).
    Aceleasi vitamine mi s-au recomandat si pe perioada alaptarii.
    Asa ca, bagati mare!

  8. Eu am luat la inceputul sarcinii femibion, iar versiunea de trim 2 include si pastiluta cu omega 3. Le-am luat cu o anumita seriozitate, pana m-am enervat ca nu mananc ceea ce trebuie si am reglat alimentatia cu totul. Oricum, incepuse doc sa imi dea si magneziu preventiv (?) si no spa cat ma durea ceva, si ma durea. Asa ca am zis: gata, stop popping pills.

    Mi-am mai spart niste nuci si alune de padure, cat am apucat sa culeg prin octombrie cand incepusera deja greturile (nu prea multe, deci.. ce pacat!), am o punga gigantica de seminte de canepa, mi-am hidratat tone de migdale crude – ajuta teribil cu refluxul, btw!

    Somonul nu mai intra post-dietele mele faimoase, cumva regret pentru ca avea rostul lui. Eu stiu ca ficatul de cod trebuie evitat, de uleiul provenit nu stiu prea multe, dar merg pe mana ta. Imi mai puneam in salate pe post de foie gras inainte de a ramane insarcinata. Somon salbatic iau doar congelat (mai exista si alternativa afumat pe la Nic, mega-scump!), ieftin gasesti brandul Mega Image, si portionat.. dar sa mor daca are vreun gust. Kaufland ne e aproape acum si nu decat cand si cand. Nu iau de crescatorie, chiar daca e mai bun cel „proaspat”. Am o reteta fenomenala de la Cooku Bau de burgeri cu somon, miam!!

    Am ramas cu obiceiul bun de la Margarit, cand ma consilia nutritional. Am mai citit si despre cat influenteaza obezitatea si ce foame teribila are corpul nostru pentru omega 3. Atentie insa la balanta dintre omega 3 si omega 6, al doilea se gaseste mai in toate grasimile si „hraneste” inflamatia cand e mult mai mult decat primul. O discutie pe tema asta e aici: http://forum.getfit.ro/showthread.php?10906-Ce-raport-de-omega-6-omega-3-ai-in-dieta

    Sper sa fie de folos informatia 😀

    • Ia si magneziu, nu te baza doar pe alimentatie. Cica ajuta la flexibilitatea musculara, inclusiv a perineului. Adica ala care se rupe sau se taie cand iese plodul. No, nu or fi dovezi prea multe, dar eu mi-am zis ca e ca si cu rugaciunile (scuzati blasfemia!): nu se stie daca ajuta, dar cu siguranta nu dauneaza.

  9. Buna! Si noua ne-a recomandat medicul acest ulei. Dar a zis sa nu combin cu d3 ca nu e sigur ca e ok din cauza dozei de d3 pe care o depasesc daca le combin. Practic mi-a zis sa ii dau 10 zile pe luna ulei moller’s si restul zilelor d3. Am decis sa intrerup uleiul si sa reincep in mai, cand termin cu d3. Tu le mai dai copiilor d3 sau doar ulei moller’s in fiecare zi?

  10. Uite, noi nu i-am dat niciodata ulei de peste, avand in vedere ca mananca peste de minim 3 ori pe saptamana (si mananca multisor, cam 200 gr la o masa); prefera somon si pastrav. Uneori gasim de captura, de cele mai multe ori luam de crescatorie.
    Acum insa ma gandesc ca ar fi trebuit, mai ales toamna-iarna, din cel suplimentat cu vitamina D. In ultimul an nu i-am mai dat vitamina asta si pediatrul ne-a spus ca ar fi bine totusi pana la 7 ani sa ii administram supliment. Sigur din septembrie-octombrie o sa iau uleiul asta si daca ma gravidesc iar, categoric iau si pentru mine!

  11. Dar cum dai ulei de peste unui copil care refuza sa il ia, si cu forta e exclus pt ca l-am pacalit sa il ia si a vomitat instant totul….am incercat chiar si cu pastile din acelea care se topesc in gura si rezultatul a fost acelasi….

    • Daca il intinzi pe o bucata de piine prajita?
      In nici un caz nu as insista, daca nu-i place.

    • Well, o vreme i l-am pus in lapte, dupa fix o sticla de ulei a realizat ca e ceva in neregula cu laptele si l-a refuzat…Dar cu toata sinceritatea nici eu nu l-as lua asa, mie in continuare mi se pare ca are un gust absolut groaznic.

    • Eu am mai incercat sa ii dau inainte putin suc de portocale/mar etc(ce aveam stors im momentul ala,chiar si limonada daca nu facusem suc) si dupa aia imediat uleiul dintr-o seringa de aia de nurofen,apoi iar suc acrisor.a functionat perfect.acum il ia singura din lingura,ba chiar imi cere ea,are o perioada cand ii place mult „pestisorul”:)

    • Oana, nici baieteul meu nu vroia sa ia, desi la noi a fost necesar ca parte a unui tratament, asa ca pediatra ne-a recomandat sa il amestecam cu un lichid. am ales sa-i facem suc proaspat de ananas cu putina lamaie, la care adaugam o lingura de ulei moellers (are si el putina lamaie). crede-ma ca are un gust super si nu se simte uleiul deloc.

  12. La a doua sarcină am luat Femibion 1 si 2 care are pe langa vitamine si cate o capsulă separată cu DHA- omega 3. Ar trebui sa mai iau si acum cât alăptez…. Am mai luat de pe iherb.com ulei de pește de la Childlife la jumătate de preț față de farmaciile noastre. Foarte interesant articolul! Multă lume nu știe cât de benefic e uleiul de pește.

  13. Eu am o singura observatie: 5 ml nu-s o lingurita, ma preocupa de mult misterul acesta, de ce s-a impamantenit ideea; daca masurati (cu paharutele minuscule de la sirop de tuse, de ex), vezi vedea ca sunt de fapt cam 2 lingurite, o lingura.

    • hm depinde de tacimuri. eu am 2 seturi de lingurite, unele au 3 ml altele 5. lingurile au 7-10 ml (am masurat recent nurofen sirop extras cu seringa).

    • Posibil ca asta sa fie raspunsul la mister; oricum, de cand am constatat ca ii dadeam practic jumatate din cantitatea necesara de ulei, nu mai spun decat in unitati consacrate 🙂
      Le-am scris chiar si producatorilor, si pe prospect era tot asa (5 ml sau o lingurita), ceea ce m-a indus clar in eroare…

    • Medical, o lingurita are 5ml iar o lingura 15ml. Asadar indicat este sa se foloseasca lingurite medicale, sau o seringa gradata. Exclus tacamuri din bucatarie.

    • Eu am incercat sa masor uleiul Moller’s cu seringa de la Nurofen si nu imi incap 5ml(o seringa plina) de ulei intr-o lingurita. Ma lamuriti si pe mine?

    • Seringa de la nurofen are dozajul pt. solutia mai vascoasa si nu are acelasi volum ca si uleiul care este mai lichid.

  14. Am luat toata sarcina Omega 3, neconsiliata de nimeni, doar din ce am citit. Nu stiu cat a contat dar fata mea nascuta prematur e foarte …apriga, a facut achizitii de foarte devreme, mi se pare ca pricepe foarte multe. Ieri a fost pediatra la noi si a zis ca a recuperat incredibil de repede prematuritatea, ca are achizitile unui bebe de aceeasi varsta nascut la termen si ca rar i se intampla sa vada asta asa timpuriu. I-am zis ca am luat omega 3 in sarcina si a zis si ea ca asta poate fi motivul.

  15. Buna! Super articol, iti multumesc din suflet pentru ca mi-ai confirmat ceea ce tocmai mi-au spus zilele trecute cei de la Secom, pentru ca eu ii dau lui ffica-mea PURE DHA de la aceasta firma. Granulele, asa cum ne place noua sa le spunem, contin ulei din ficat de peste, si au beneficii extraordinare, asta o spun din experienta! De la Secom mi-au transmis ca „tratamentul” se face timp indelungat si cum fiica mea implineste indata trei anisori, ni s-a recomandat o cura de cel putin sase luni, consecutiv! Astept cu deosebit interes si urmatorul articol pe aceasta tema!!! :-* multa sanatate tuturor!

  16. Dr. Joel Fuhrman, medic de familie acreditat, directorul stiintific al Proiectului de Cercetari Nutritionale al Asociatiei Nationale a Sanatatii si detinator al diplomei Academiei Americane a Medicilor de Familie(printre celebrele sale carti se numără Superimmunity, Eat for Health şi Disease-Proof Your Child) nu recomanda consumul de ulei de ficat de cod la copii.Subliniaza importanta acizilor grasi in alimentatia copilului,dar nu sub forma uleiului de peste.Argumentele aduse de el m-au pus pe ganduri,intrucat si eu i-am dat copilului meu de 3 ani ulei de ficat de cod.Acum chiar nu stiu ce sa mai cred.A mai citit cineva cartile sale?

  17. Si noi, toata familia, consuma ulei de ficat de cod. Se vad si semne bune, eu am par f des, racesc f greu. Baiatul la fel, raceste mai rar. Nu consumam de la Mollers, ci de la Carlson deoarece exista acel raport vit a si d, pe care f putine marci il respecta.

  18. Chiar are gust acceptabil? As lua si eu pentru fetita. Ma ingrozeste gustul, insa. Se va simti aromat, ok, dar gustul lui de baza nu „iese” la suprafata defel?

    • nu se simte deloc gustul de peste. am uitat sa zic ca mollers are 2 stele Michelin, adica zic niste specialisti in gusturi bune ca e foarte bun! 🙂

  19. Ulei de peste – DA pt gravide, dar NU din ficat de peste!!!
    Printeso, acest articol este periculos pentru femeile insarcinate! Studiaza inainte de a publica chestii care pot face rau!

    • am studiat. uleiul din ficat de peste salbatic de apa rece din zona arctica este sigur si recomandat femeilor insarcinate conform multor protocoale nedicale. uleiul.obtinut este verificat de toxine conform.unor standarde mult mai stricte decit cele europene.

    • nu, nu este sigur, si nu este vorba de toxine.Bebelusul poate fi in pericol datorita cantitatilor mari de retinol continut de acesta. Uleiul de peste (nu din ficat) este alta treaba

  20. Si ii fac o cur sau ui dAu constant? Noi luam vigantoil, oare sa il scot daca ias da uleu? Nu as merge acum la un consult doar ca sa il intreb de ulei deoarece am fost saptamana trecuta

  21. Imi pot permite un comentariu va rog. Daca te nasti Prost ramai Prost, daca te nasti destept esti destept. Poti sa cumperi o caruta de uleiuri daca genetica nu te ajuta. nu imi par a fi geniali comunitatile de pescari care Numai asta mananca toata ziua. Multumesc frumos. Nu cresti IQ- ul cu ulei de peste. sunt copii care mananca Paine uscata si fac performanta. Imi cer scuze ca stiu ca e articol publicitar.

    • n-a zis nimeni ca daca esti prost si bei ulei te faci destept. studiul e doar O dovada (dintre multele) ca uleiul asta face bine la creier. atit ai retinut din text, asta e tot?

    • Doamne multi ai in gradina ta! Chiar ai dreptate, daca te nasti prost, prost ramai.

    • Asa este, daca te nasti prost, prost ramai, dar pentru cine vrea sa se destepte nitel recomand cartile Bad Science si Bad Pharma scrise de Ben Goldacre in care ni se explica frumos ce insemna un studiu stiitific adevarat si ce inseamna unul sponsorizat de o anumita companie care vrea sa-si vanda pastilele. Nici nu trebuie sa cunosti foarte multi termeni de specialitate – doctorul explica frumos, sa priceapa tot…prostu’ 😉 si se bazeaza pe cea mai mare librarie de studii cu adevarat stiintifice – http://www.cochrane.org pe care o recomand cu caldura.

  22. Fain articolul, dar pentru cele care nu au luat ulei de peste in sarcina, stati linistite! Daca aveti cumva ceva grasimi pe solduri, din cele depuse si care nu va plac, sa stiti ca macar in sarcina ajuta foarte mult la dezvoltarea creierului copilului. Isi ia din depozitele respective tot ce are nevoie, cam de asta erau considerate femeile mai „rotunde” mai fertile acum cateva sute de ani pe la noi, si inca mai sunt considerate asa in unele parti ale lumii. De cand am aflat asta sunt super relaxata cu soldurile mele :P, mai ales ca si genetica ma ajuta sa am destul in laterala :D.
    Iar la partea cu mancarea sanatoasa, eu zic ca omul se adapteaza, de la o generatie la alta, e dovedit genetic. Peste cateva generatii, in ritmul asta o sa fie sanatos pt noi sa mancam monoglutamat de sodiu :))) E trist, dar foarte posibil. Am vazut si mame care mai ca ar creste pesti in baie numai sa fie bio, si gaini pe balcon si patrunjel in ghiveci (daca nu au rude la tara) dar si mame care dau fast-food copiilor de 1 an. Eu incerc sa merg pe mijloc, mancam din magazin (nu avem rude la tara nici sa le cautam cu lupa), ii dau si cate un cartof prajit (in casa) pe luna, iar carne nu mananca nici sa il tai! Totusi ne ajuta si genetica, orice am manca, organismul nostru (al meu si al sotului) duce, si cautam o cale de mijloc in toate.

  23. Super articolul! Eu nu cred in beneficiile administrarii vit. D, facuta „in laborator”. Nu am vrut sa ii dau fetitei mele faimosul vigantol din acest punct de vedere. Da, e drept, mi-am facut faimoasa analiza de sange pt 25(OH)D – forma circulanta pt vitamina D in corp si de asta mi-am permis sa iau decizia asta. Insa acum, dupa 6 luni, cand incep si diversificarea trebuie supliment de vit D. Si eram in dubii cu privire la uleiul de ficat de peste, medicul meu a zis ca numai dupa 1 an se poate administra copiilor. Avand insa in vedere studiile care au stat la baza articolului, si cateva surse din cele date citite – nu mai sunt in dubii. Astept cu mare interes urmatorul articol!

  24. Eu nu cred in alimentul care luat cu lingurita o data pe zi ( daca se poate dimineata pe burta goala :)) ) face minuni. Si chiar daca ar avea efect, parca suna a medicament nu a mancare, iar de mancare trebuie sa te bucuri, sa arate bine, sa miroase bine si de gust nu mai zic, ca nu se discuta :). Uleiuri bogate in omega 3 pot fi puse in salate, partea cea mai buna e ca pot fi folosite alternativ, mie in moment imi place cel de nuci in salata, saptamanile trecute puneam numai ulei de rapita, iar asta pt ca am cautat alternative la uleiul de masline si floarea soarelui. Avocado sau chiar semintele pe care le pui in iaurt sunt o sursa importanta de grasimi bune pt celula nervoasa, iar uleiul de peste il prefer lucind pe o bucata de somon la gratar :). In Germania se recomanda o lingurita ulei rafinat, nu varianta presat la rece in mancarica, asta de cand incep diversificarea.

  25. Nu mai retin in ce articol/comentariu am citit ca utilizati Cod liver oil de la Secom si, fiind in cautare atunci de o firma anume, l-am comandat pe acela, Este mai bun cel de la Moller’s? Observ ca este si mai ieftin, aproape la jumatate fata de cel de la Secom, Din articolele pe care le-am cautat si citit intre timp despre ficatul de cod, cel mai bun ar fi cel de la Green Pasteure, dar si cu un pret pe masura, Un articol foarte bun: http://www.westonaprice.org/health-topics/cod-liver-oil-basics-and-recommendations/

    • salut, am folosit secom 2 luni, apoi l-am descoperit pe Mollers. Sursa pestelui e mai buna, cantitatea de vit d e normata.

    • Mulțumesc de răspuns. Legat de administrarea uleiului, îl folosiți într-un anume moment al zilei? Sau înainte/după masa? N-aș întreba asta dacă n-aș fi observat la fetita mea de 1 an ca noaptea o deranjeaza la burtica, aceleași simptome ca la colici (am citit într-un articol ca uleiului ar putea fi cauza), băiatul de 2 ani și jumătate nu are probleme. Am făcut pauza 2 săptămâni, flatulenta noaptea a dispărut, sa fie uleiului de vina sau momentul administrării lui? Eu îl administrez mereu seara înainte de culcare.

    • Eu le dau dupa masa de dimineata, asa mi-am facut rutina, ca sa nu uit. Si eu iau tot atunci.

    • Buna! As lua și eu in sarcina ulei de peste. Dar de la câte săptămâni? De ex. Pe site-ul Lysi se recomanda omega 3 doar in ultimul trimestru de sarcina. Merci!

  26. Baietelul meu in varsta de 1 an si 11 luni (maine :D) are intoleranta la peste. Vomita si se simte extrem de rau doar de la o gurita. Ai idee daca si uleiul de peste sau uleiul din ficat de peste ii poate face rau?

  27. Si eu stiu ca uleiul de ficat de peste nu este indicat in sarcina si nici la copii…uleiul de peste insa, este ok. Pe de alta parte, cred cu convingere ca o dieta diversificata si echilibrata este benefica oricui, cu atat mai mult copiilor. Avocado, somon de doua ori pe saptamana, uleiul de in in salate, nuci, seminte, etc pot fi introduse in dieta copilului.

  28. MEG, esti din Bucuresti? Daca da, as vrea sa stiu si eu numele medicului tau de familie „(probabil cel mai tare-din-parcare medic de familie)”. Sunt in cautare disperata a unui dr. bun de familie si ptr mine si ptr pitica.

  29. Multumim de articol – super fain – eu ii dau de la Secom; intrebarea mea este daca ar trebui sa facem pauza: de ex – vara? Si inca o intrebare – unde ai gasit somon salbatic?

  30. Din cate am vazut, la o citire mai pe fuga, studiul respectiv are ca si concluzie corelatia, nicidecum cauzalitatea. Asadar, nu uleiul de peste a dus la cresterea IQ, e doar o corelatie si multe alte studii mai trebuie facute. Sigur, este esential de aflat daca este studiu „comandat”de o firma anume. 4puncte e putin, iar evaluarile copiilor, in ziua de astazi, se fac bazandu-se pe inteligentele multiple. IQ-ul singur nu prezice mare lucru. Pana la urma, toti cei ce sufera de Asperger au IQ mult peste normalul varstei, cu toate astea mai importante sunt ariile in care functioneaza deficitar. Asadar, studiul acesta arata fix nimic, din punctul meu de vedere, si mi se pare dramatic ca in urma sa sa gandesti ca ai pierdut timp pretios si poate copilul va fi putin mai prost decat ar fi putut fi daca se folosea acest ulei din prima zi de sarcina. Sunt sigura ca mii de femei nu au folosit asa ceva nici in sarcina, nici pentru copilasi, ar fi cumplit ca la fiecare esec scolar al copilului sa gandeasca ca e vina ei. Alimentatia copiilor pana in 4 ani trebuie sa fie bogata in grasimi, asta e recomandarea universala, fara lactate degresate. Creierul se bazeaza pe ele, iar o mamica stie cum sa dea putin din fiecare. Prea multe grasimi, indiferent de provenienta si felul lor, sunt daunatoare. Copilul are si el un colecist si un pancreas, asa ca trebuie atentie inclusiv la seminte, nuci, uleiuri oricat de bio si presate la rece ar fi. La gravide, atentia trebuie sporita. De exemplu, multe formule de lapte praf pentru copii contin, de ani de zile, omega 3. Trebuie discutat cu pediatrul, in cazul in care copilul bea o astfel de formula. Foarte multe gravide iau suplimente pe parcursul sarcinii, un alt supliment poate face mai mult rau. La fel, doar cu aviz medical. Mie mi se pare riscanta reclama la suplimente alimentare.

  31. Eu am 2 copii (3 ani si 1 an si 6 luni) si am luat preg-natal de la secom, care contine si ulei de peste, in ambele sarcini. Sarcinile au fost urmarite de prof. Peltecu, i-am aratat compozitia produsului si a fost de acord. Deci conteaza deschiderea medicului dar si informarea noastra…

  32. Buna ziua!
    Am si eu o intrebare: i-l pot administra fetitei mele de 1 an si 2 luni cu toate ca ia Vigantolet?
    Mi-a spus pediatra ca i se inchide greu fontanela.
    Va multumesc!

  33. Cantitatea de vitamina A din ulei este mica, 250 micrograme = adica 455 UI/5ml, reprezentand 31% din necesarul zilnic recomandat de directivele europene pentru o persoana adulta.

  34. Am cumparat si eu, dezamagita rau de gust. I-am dat copilului care s-a scuturat de greata, apoi am luat si eu sa vad cum este si aproape ca am vomitat. Nu mi se pare deloc bun la gust, nici macar acceptabil…

  35. Si eu as vrea sa stiu care este diferenta dintre Lysi si Moller’s.
    Moller’s: Contine Per 5 ml:
    Acizi grasi Omega-3 1,1 g
    DHA (acid docosahexaenoic) 0,6 g
    EPA (acid eicosapentaenoic) 0,4 g
    Vitamina D 10 μg (200%*)
    Vitamina A 250 μg (31%*)
    Vitamina E 10 mg (83%*)

    Lysi: Acizi grasi Omega-3:

    – EPA 0,7 g

    – DHA 0,9 g

    Vitamina A 460 micrograme

    Vitamina D 9,2 micrograme

    Vitamina E 9,2 mg

    Pare un pic mai imbunatatit Lysi. tu ce parere ai?

    • Nu am folosit Lysi, asa ca nu ma pronunt. E bine ca sint accesibile cifrele, in felul asta fiecare poate alege ce i se pare mai bun.

  36. Buna ziua,

    La recomandarea medicului i-am administrat copilului, acum in varsta de 4 ani, de la 2.6 luni PURE DHA si Cod Liver Oil de la Secom, pentru intarziere in limbaj si am fost si sunt foarte multumita de evolutia lui. mentionez ca si acum ii administrez. Acum citind acest articol voi intreba medicul si de acest ulei. Eu sunt din nou insarcinata in 16 saptamani, si voi intreba medicul ginecoclog daca il pot lua si eu.Multumesc mult printesa!

  37. Eu am reusit sa obtin progrese foarte bune la baietelul nostru nascut prematur cu Cod de la Secom. La 8 luni inca nu statea in sezut si nici nu tinea capul bine. Umbland din doctor in doctor am ajuns la dr. Teleanu care ne-a recomandat acest produs. Am facut masaj si i-am dat ulei de cod, iar azi la 2 ani si 7 luni este un copil normal. N-as schimba acest produs cu ceva nou sau mai ieftin pentru ca nu vreau sa fac experimente si sunt multumita.

  38. In articolul cu sfaturi despre nutritie a dnei dr. pediatru Rodica Nanu scrie asa: După 2 ani se dă D3 sau D2 în alte forme: ulei de ficat de cod sau rechin […], în lunile cu litera r (nu din mai pînă în august). Uleiul de peste inlocuieste vitamina D sau se administreaza amandoua?

  39. Mai poate fi găsit în alte părți decât Bebe Tei? E f departe de mine și în majoritatea farmaciilor nu se găsește.
    Mulțumesc

  40. Buna Prințesă! Lui Ivan ii dai ulei de ficat de cod de la Mollers? Daca da, cu aroma? Pe sticla scrie ca se da la copil mai mare de 3 ani. Eu ii dau fetiței mele (1an 1 luna) ulei Mollers tutifruti. Oare fac bine?

  41. Ioana, tu cum le administrezi copiilor uleiul, mai ales lui Ivan? Direct din lingurita? Al meu baietel (7 luni) il scuipa pe tot. Am incercat de mai multe ori cu lingurita… same result. Thanks!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *