Zilele astea vizităm grădinițe, avem o listă foarte scurtă de trei, alcătuită pe bază de recomandări de la cunoştințe, şi dacă şi Sofia va fi de acord, după ziua ei va merge la program scurt (sau lung, dacă va prefera varianta asta). Despre cum am ales grădinița voi scrie după ce vom încheia procesul de selecție, deocamdată aş avea nevoie de încurajări, pentru că oriunde mă uit văd numai copilaşi abia intrați în colectivitate bolnavi, internări, complicații, puroi, branule şi intervenții, părinți secerați de viroze şi varicele, panică şi groază. La noi pînă acum a fost parfum cu bolile, copiii nu au luat nimic de prin parc, am evitat locurile de joacă închise şi activitățile cu mulți copii, dar dacă Sofia începe grădi, gata, presupun că ne aşteaptă şi pe noi ce-i aşteaptă pe toți în primul an de colectivitate.
Cum nu cred în siropele de imunitate, ci într-un organism puternic, dezvoltat cu multă mîncare sănătoasă, odihnă şi aer curat, consider că tot ce mai am de făcut la acest capitol este să mă rog să avem noroc de boli uşoare, fără complicații, mai ales că în schemă este şi mezinul de 8 luni, care o fi el alăptat, dar imunitate de fier nu are, din păcate.
Nu mai departe de acum o săptămîna a avut febră între 39.2 şi 39.7 trei zile la rînd, fără nici un alt simptom. Am tratat elegant, cu picioare goale, aerisit des şi Nurofen pentru copii cînd am văzut că devenea moale şi prea încins; temperatura scădea în 15 minute, copilul aprecia gustul bun de portocale. A patra zi nimic, a cincea zi de dimineață, zbang, bube. Roseola, îmi zic. Eritem viral, zice pediatra la telefon, dispar pînă diseară. A doua zi, un nou val de bube, avea săracul şi-n urechi. L-am luat pachet şi-am fugit la primul pediatru care mi-a ieşit în cale. Eritem viral. I-am luat şi nişte analize, dacă tot eram acolo, poate identific cu pediatrul vreun motiv pentru care gîgă nu doarme nici ziua nici noaptea mai mult de 2 ore legate (ziua maximum 30 de minute). Bubele au dispărut în cîteva ore, analizele sînt bune, încă o mini-boală depăşită cu succes.
Ne pregătim psihic pentru următoarea.
La voi cum a fost cu grădi şi îmbolnăvirile?
Sursa foto: micuț activ, via Shutterstock.com
La noi nu e cazul de gradinita, de cresa NU vreau sa aud sub nicio forma. Din ce am discutat cu alte mame, multi puradei au venit acasa cu tot meniul de viroze posibile si imposibile. O prietena de la scara cealalta are un pusti de 3 ani juma’. De 4 luni il tot duce la gradinita. E bolnav SAPTAMANAL. Ultima viroza era sa-i omoare pe toti 3, cel putin asa glumeste ea, desi au fost cu febra mare, gat praf si alte bucurii o saptamana toti trei. Am alte cunostinte in zona care-si duc copilul la cresa, ala micu sarmanu tot asa o duce dintr-o boala in alta.
Iti spun sincer ca asta este motivul nr.1 pentru care nu as duce-o pe fii-mea la gradinita (trecem peste alte prostii de ale mele, ca se poarta vreo educatoare rau cu printesa sau ca scapa la pufuleti si bomboane).
La voi e si mai cu cantec, ca e si Ivan la mijloc. Eu am fost racita de 2 ori de cand s-a nascut fata (am un sistem imunitar pe care-l doresc dusmanilor ;)), dar fata nu a prins deloc, desi doarme cu mine si suntem bot in bot toata ziua.
Dojo,
Exact acesta este unul dintre motive pentru care ar fi de preferat sa o duci pe cea mica la gradinita. Se va imbolnavi, dar nu este nimic grav (in general), o viroza, o laringita, o enterocolita, chestii. Asa se forjeza organismul, lupa cu ticalosii de microbi, si se imunizeaza. Fii-miu in anul I de gradi desena cu sanatatea functia sinus, doua saptamani acasa, doua la gradinita. Insa in anul II, a mers mai bine. Iar in anul III deja a intrat in rutina sa capete ceva boli de la gradi din cind in cind.
In plus pierde copilul foarte mult, nu interactioneaza cu alti copii, si social o ca aiba un mic handicap cind va merge la scoala.
Vrem nu vrem, copiii atat de mici trebuie sa isi formeze imunitatea si si-o formeaza prin lupta directa cu diverse. Baietelul meu are 4 ani si putin, a mers la gradi in grupa mica la 2 ani si 9 luni, in septembrie. In toamna respectiva s-a racit de vreo 3 ori, a lipsit cate o saptamana. In semestrul doi de vreo 2 ori. Nimic foarte grav, nu a necesitat niciodata antibiotic sau internari. In grupa mijlocie a racit la fel mai lejer in septembrie si acum in martie, dar asta a doua a fost pe un fond sensibil. Bebelusa, care e nascuta in aceeasi zi cu Ivan, nu a luat nimic niciodata, desi ma gandeam si eu cu o oarecare groaza la perioada asta.
Cred si eu ca tine ca e importanta alimentatia, miscarea, aerul curat. Mergem anual la mare pentru aerosoli si destul de des la munte la schi, inclusiv bebelusa. Nu am dat siropuri de imunitate deloc, ce cred totusi ca a ajutat este siropul de muguri de brad pe care il dau dintotdeauna baiatului la sfatul pediatrei, el fiind foarte inalt. Mai cred ca a ajutat si alaptarea. Deci se poate sa nu fie asa horror, eu am destule exemple pozitive in jurul meu, dar da, se va imbolnavi uneori.
O parte de imunitate se „ia” de la mama prin alăptare, altă parte importantă se poate obține prin vaccinare, la aproape 3 ani e liber la toate vaccinurile. Asta-i protejează și pe cei mici-mici din casă ce nu pot încă primi vaccinul.
Pentru restul virozelor, din păcate ține mult de noroc.. și nu e o imunitate de durată (ex. gripa) așa că făcutul bolii nu e chiar protector.
Pentru ce este siropul de muguri de brad si ce legatura are cu inaltimea copilului?
Stiu ca extractul de muguri de brad are legatura cu asimilarea calciului, ceva similar cu vitamina D
Este in primul rand pentru asimilarea calciului, de aici si legatura cu inaltimea copilului. Pe langa asta, actioneaza si asupra sistemului respirator, stiu asta din copilarie, pentru ca luam si noi in perioada rece.
Noi o dam pe fetita la gradi tot acum in aprilie (face 2 ani saptamana viitoare. Am ales aprilie si nu sept-oct pt 2 motive, incurajata si de directoarea gradinitei aleasa si de alti parinti cu experienta. Primul motiv: fetita noastra este sensibila si timida, este mai bine sa mearga acum cand majoritatea celorlalti din grupa sunt deja obisnuiti cu gradi si nu va fi o ceata de copii derutati si plangaciosi ca nu inteleg noua rutina, inteleg ca e de-ajuns sa inceapa 2-3 sa planga ca vor la mama ca vor plange si ceilalti. Al doilea motiv: epidemiile sunt mai putine la nr primavara-vara si mai putin nocive, plus ca in perioada urmatoare (vara) nu vor fi mereu aglomerate grupele caci vor tot fi copii care lipsesc ducandu-se cu parintii in concediile de vara. Din sfaturile primite, primavara pare o idee buna de inceput gradi, daca veti incepe in acelasi timp ramane sa mai impartim experiente/idei :). Noi o sa mergem la Kids at Work, o gradinita in sistem Montessori.
da, si noi acum din aceleasi motive. bafta!
si noi am inceput in iulie si a fost foarte bine, pana in septembrie era deja obisnuit, bine a mers la 4 ani si jumatate, dar tot a fost o ruptura fata de mine cu care a fost obisnuit zilnic. Acelasi lucru vrem sa il facem si cu fetita, sa o ducem in iulie cand implineste 3 ani, speram sa fie la fel de bine, gradinita este super, personalul este format din calugarite catolice de o bunatate si dragoste desavarsite.
si voua! 😉
Noi mergem la gradi, privata, din sept. Avea 2 ani si o luna. o luna si jumatate ok, la jumatatea lunii octombrie au inceput… Cam doua pe luna. Problema noastra erau mucisorii, febra nu avea, starea cat de cat ok. dar au aparut otite. Dupa fiecare raceala (nu exagerez) otita seroasa, cu nopti nedormite de dureri de ureche si stagnarea prelungita a lichidului pana aproape se infecta, din cauza mucozitatilor foarte abundente(trompa lui Eustachio scurta, bla bla). Ajungeam la antibiotic nu pt raceala ci pt otita care nu trecea, nasul curgand incontinuu. Se pare ca avea si ceva polipi mariti. Dupa cinci otite seroase in trei luni ni s-a recomandat Indepartarea polipilor, aici in Cluj. A fost cu emotii, dar e foarte bine acum. D-nl doctor (renumit si cu suflet) a spus ca 8 copii din 10 scapa de otte dupa indepartarea polipilor. De atunci , din februarie adica, o viroza si nicio otita. Nasul curge, dar totul e perfect suportabil, cu aerosoli si ceaiuri, fructe…Multi copii din grupa ei (12 la 2 educatoare) au fost asa toata iarna, doar cu nas curgand, mici inrosiri in gat si lipseau maxim 2-3 saptamani, cumulat pe iarna, ceea ce este foarte suportabil :). A noastra a fost mai napastuita 🙂 Dar poate sa fie foarte bine, la majoritatea copilasilor este cat de cat ok prima iarna. Noua ni se pare lux acum, de cand e doar nas curgand si mici indispozitii, dar nu are febra si nu sta treaza nopti in sir sau dormind pe noi (care sedeam pe scaun) ca nu putea respira. Deci, nu porniti asa, fiti optimisti!
Da, asa am patit si noi cu urechile dupa un episod mare de muci, dar din fericire i-a trecut fara tratament si nu s-a mai repetat.
Poi e simplu. De bolile copilariei nu incerca sa feresti fetita trebuie sa le aibe facute cand o fi mamica. Si mai e un aspect: nu preferi sa stea sa zicem bolnava de varsat sau racita acum acasa decat atumci cand o fi la scoala ?? Trebuie sa aibe sistemul imunitar format pentru virozele care isi modifica tulpina de la an la an. Altfel si cea mai simpla raceala doboara un om.
Pentru bolile copilariei exista vaccin. Nu trebuie facute ca sa ai imunitate.
Pfff. Am doi copii. Ambii nevaccinati. Si tin sa iti spun ca sunt cei mai sanatosi de pe starada. Sti cine raspunde de efectele negative ale vacinurilor? Fix tu ca parinte. O sa spui ca se intampla unul la un milion. Dar daca unul ala e al tau…..? Așadar lasati sa faca bolile copilariei
Cu singura mentiune ca orice efect advers ar avea vaccinul, boala in sine ar avea de o mie de ori acel efect. Asadar, daca vaccinul l-ar lasa cu sechele, boala il omoara sigur. Rujeola nu omoara multi copii, dar o face, statistic mai mult decat vaccinul.
Te anunt daca am reusit sa aduc acasa vreun virus de la voi :)) .
Nu cred, probabil a fost ceva bebelusesc, ca Sofia nu are nimic si nici noi. Sper ca nuuuuu!
Spuneai intr-un alt comentariu de un dr. de familie f bun. M-ar interesa sa stiu numele lui ptr ca sunt nemultumita de dr. de fam. al fetitei mele si al meu (adica 2 diferiti) si as vrea sa-i schimb cu unul singur.
Nu stiu daca mi te adresai mie sau printesei..Dr meu de familie are f f multi pacienti si nu mai putea lua in evidenta (ar fi vrut si socrii mei sa isi schimbe dr de familie dar nu s-a putut.
Eu l-am dus la 1 an si 9 luni o gradi privata care avea si cresa. Prima luna a fost singurul din grupa.Era ca si cum aveam bona+ supraveghere video. Nici pomeneala de imbolnaviri. Apoi au inceput sa mai apara prichindei… din fericire a avut doar cateva raceli ff usoare si o varicela peste care am trecut excelent desi a fost o forma agresiva. Conteaza fff mult stilul de viata: alimentatia, linistea familiala, somnul etc… dar si zestrea genetica.
1 an și 9 luni la grădi privată care avea și creșă?
Singur în grupă? Unde, la ce instituție? Vreau și eu!
Stiu ca poate suna aiurea, dar asta e! Nu poti evita, la un moment dat tot o sa intre in colectivitate si asta e reactia organismului.
Experienta noastra: pe baietel am inceput sa-l ducem la cresa la 1 an si 11luni (era noiembrie, asa s-a nimerit) dupa primele 3 zile de cresa, pac, racit. Si tot asa am dus-o pana in primavara (prin aprilie), luna si raceala, odata (de sarbatori bineinteles)a luat si antibiotic. Tuse, muci, uneori febra, mai o conjunctivita…Pierdusem sirul racelilor… Am crezut ca o iau razna in perioada aia. Ii ziceam sotului ca daca mai raceste inca o data, eu clachez.Eram si insarcinata. Si ne-a ocolit o tura de varicela de pe la cresa si o suspiciune de scarlatina. O adevarata distractie, asa-i?Cand ma gandesc la perioada aceea ma intreb cum de am neuronii intacti! Dar au trecut toate, si-a facut o imunitate mai buna si acum, in al doilea an de cresa, „ne mandrim” cu „doar” doua raceli la activ, dintre care doar una s-a lipit si de surioara lui. Sau poate nici nu de la el, ca am fost toti raciti.O sa mergem la gradi de anul acesta, iar de anul viitor o luam de la capat cu fetita. E greu, dar de undeva trebuie sa incepi si cu dobandirea adta a imunitatii.
Nicoleta cum a fost cu extrasul polipilor? Baietelul meu are 4 ani si cred ca si pe noi ne asteapta tot asta din cauza otitelor..
Foarte bine a fost, in Cluj, la profesorul Mihut. Intr- dimineata ne-am dus la analize, apoi fiecare in treaba lui, acasa, la gradi si a doua zi la interventie. Era nemancata de seara. A intrat la 10 la operatie, cu anestezie generala (aici asa se face, e mai putin traumatizant si erau extrem de multi copii din alte orase, unde se practica cea locala, legati si cu calus.?)> eu am trecut prin asa ceva, este prea marcant pentru copii.. Inainte de interventie am discutat amplu si cu anestezista, careia i-am spus de tot istoricul medical (e foarte important, a mea mai avea si alte mici probleme si a ales o anestezie potrivita ei). La 10.30 mi-au adus-o in salon, gata treaza, plangand. Ii trimit in salon doar dupa ce se trezesc, fiind supravegheati pana atunci. A fost mai greu cam 45 de minute- o ora, pana a disparut anestezia si s-a trezit complet, timp in care a plans tare si a varsat sange (ea il inghitise, nu l-a scuipat). Apoi a fost tot mai bine, la 3 am plecat acasa, in aceeasi zi. A mancat spre seara normal, insa ceva usor, lactate, paine… Emotiile noastre au fost foarte mari, insa a fost foarte bine imediat dupa. A doua zi a fost ca inainte, manca bine, alerga prin casa, doar nasul a cam fost infundat o saptamana. Nu a primit antibiotic, doar panadol. Dupa 2 sapt a mers la gradi si de atunci nu a mai avut deloc otita, desi a mai racit. Nasul curge tot cam ca inainte, dar nu mai face otite. Ne bucuram, a fost cea mai buna decizie pe care am luat-o, de a o opera…. Cred ca mai facea vreo 3 otite de atunci, daca nu luam masura asta. In plus era risc de a ramane cu sechele auditive. Oricum, a fost extrem de importanta comunicarea cu anestezistul, multa lume crede ca e important doar chirurgul, insa este foarte important sa fie cunoscute toate afectiunile copilului, pentru a fi riscuri minime. Fetita noastra are un suflu foarte mic la inimioara, de abia perceptibil (o problema pe care multi o au si este nediagnosticata, intrucat regimul de viata este normal) si ni s-a cerut recomandarea cadiologului, ca anestezia sa fie cea mai potrivita. Multa sanatate!
Multumesc tare mult nicoleta! Multa multa sanatate!
Multa sanatate! O data cu intrarea la gradinita vin si virozele dar asta e.
Eu locuiesc in Danemarca momentan si am rămas uimită de o „traditie” de-a lor. Când un copil face vărsat de vânt sau alte boli ale copilăriei, părintii organizează o intalnire a tuturor copiilor din sat/cartier ca să se molipseasca si ceilalti. Ei spun ca mai bine cand sunt copii decat atunci când sunt adulti.Ei sunt mai relaxati cu bolile decat noi, dar parcă in Romania s-au adunat toti virusii din lume :(.
Am un prieten de familie care a luat de la fiica lui vărsat de vânt, si a fost groaznic de greu pt el cu complicatii si spitalizare. Din pacate, in urma bolii, a devenit steril, iar vestea a cazut numai bine când isi doreau al doilea copil :(.
Vă doresc multă putere mamicilor si sanatate copiilor !
ma șochează un pic ce zici dumneata acolo despre Danemarca ! Nu cumva e vreo comunitate mai izolată/ cu arhaisme ?
Altminteri, ăsta e ghinionul de a nu fii vaccinat, poți face boala la orice vârstă.
Faci bolile si daca esti vaccinat. Iar bolile copilariei trebuie facute chiar in copilarie. Vaccinurile ori nu au efect, ori le amana.
Asta vara, la 1 an si 3 luni a avut si fetita mea Alexandra acest eritem viral, ne-am luptat 5 zile cu febra 39 dupa care au aparut bubele, iar urmatoarea zi am plecat in vacanta in Bulgaria. Nu pot sa spun ce emotii am avut, dar fetita si-a revenit repede si vacanta a fost reusita. Cat despre intrarea in colectivitate, totul tine de imunitatea copilului. Baiatul meu e mare, are 15 ani dar si acum prinde tot ce misca la scoala. Acum are a 2-a viroza dupa 2 saptamani, e ragusit, ii curge nasul, ma mir ca nu a facut febra. Dar cunosc copii care nu au avut probleme cu bolile la inceperea gradinitei. Cred ca alimentia sanatoasa si odihna ajuta foarte mult. Problemele legate de somn pe care le ai cu bebe Ivan, le-am avut si eu cu fetita Alexandra. Ziua nu dormea mai mult de 20 de min, iar noaptea se trezea si adormea la loc doar daca o tineam in brate in scaunul balansoar unde adormea in fiecare seara. Problema cea mare era ca trebuia sa cobor scarile de 3 ori pe noapte cu ea in brate din dormitor in living, altfel nu se linistea. Si pentru ca oricum nu mai rezistam nici psihic nici fizic, m-am gandit ca ea se trezeste asa des pentru ca nu mai e in bratele mele asa cum a adormit. Si atunci am pus-o in patut la culcare si m-am gandit ca trebuie sa se poata linisti si sa invete sa adoarma singura. Si a reusit. A fost mai greu pentru mine sa o aud plangand, dar a fost un plans de linistire, nu un plans isteric. Si da, isi suge degetelul, dar am 2 ecografii cu ea cand era la mine in burtica si isi tinea degetelul in gurita, asa ca am fost sigura ca asta se va intampla. Asa am rezolvat noi problema cu somnul, asta s-a intamplat cand avea 8 luni, si de atunci doarme legat ziua cate 3 ore si noaptea se mai trezea doar o data la papa. Acum, la aproape 2 ani doarme toata noaptea. Stiu ca pare greu, dar bebelusii nostri sunt mai puternici decat credem noi.
Inventarul bolilor de la grădiniță în 3 ani:
La noi nu prea au fost probleme. Tudor a început grădinița acum 3 ani, avea 2 ani jumătate. După vreo 2 luni a făcut o amigdalită pultacee, i-a dat-o şi lui fra-su de 9 luni. A fost primul antibiotic. În iarnă (6 luni distanță) a avut o tuse de nu mai trecea, am ajuns iar la antibiotic. Apoi au fost 2-3 viroze pe an, am scăpat uşor cu aerosoli. Până vara trecută când a făcut o pneuomonie ciudată de nu mai trecea, a fost cu spitalizare (prima spitalizare) – cumva cred că au luat ceva pe la înot, n-a fost singurul caz.
Cel mic tot la 2 ani jumătate a început grădinița, el a răcit mai des, a făcut şi vreo 2 otite (are polipii măriţi), pneuomonia astă vară (caz mai uşor, n-a avut nevoie de spitalizare), 1 herpangină (febră mare şi bubiţe în gât), plus nişte ganglioni măriţi (nu ştim cauza, analizele bune, după 3 zile de spitalizare am plecat acasă – cu o herpangină culeasă din salon).
Dacă trag linie nu a fost aşa de rău. Au stat puţin acasă, în general am scăpat cu aerosoli şi antitermic.
doamne fereste, nu a fost asa rau? ce ai povestit suna horror!
Ionut al meu a inceput gradinita la 2 ani jumate. Nu era chiar gradi in adevaratul sens al cuvantului, ci un fel de grupa de joaca. Erau 5-6 copii si atat. Partea buna e fiind asa putini s-a imbolnavit foarte putin (intr-un an a stat acasa de doua ori!) Partea rea e ca locul ala s-a dovedit a fi o proasta alegere si dupa niste scandaluri cu educatoarea/directoarea l-am mutat. De anul trecut, din ianuarie, e cu 30 de copii in grupa si s-a imbolnavit mai des. Nimic grav, clasicii muci, tuse etc. Otite nu a facut pana acum deloc (cu toate ca orl-istul care l-a vazut a spus ca are niste polipi uriasi), doar de doua ori inceputuri de bronisita. Acum e drept, pe noi probabil ne ajuta si faptul ca locuim la malul marii si din mai pana-n octombrie suntem la plaja… Dar cred ca ajuta mult si faptul ca nu l-am ferit in exces – calatorim cu avionul de trei, patru ori pe an, de cand era de doar cateva luni, il scot afara pe orice fel de vreme si am mare grija la ce mancam… (dar e drept, evit locurile de joaca in spatiu inchis si daca vad ca incepe sa dea semne de raceala il mai tin si acasa pana-si revine)
Copil sanatos tun de 4 ani si jumatate care, pana la aceasta varsta a racit de max 2-3 pentru ca a alergat prin curte mult prea mult cand era mai rece afara ( locuim in afara Bucurestiului tocmai pentru a tine copilul/ acum copiii cat mai sanatosi) ……..dus la gradinita la 4 ani si 1/2 cu sora mai mica acasa de 2 ani, a adus din primele saptamani toti mucii acasa, i-a luat si sora lui si uite asa o tinem din iulie 2014 in muci, gat iritat, tuse. Multumim lui Dumnezeu ca astea sunt singurele ” bube ” pe care le-a adus acasa si pe care le-a luat si sora lui si, implicit si noi. Concluzia mea este ca oricum le ia, dar daca copilul are o sanatate mai solida, aer curat, mancare foarte sanatoasa, trece mai usor peste ele. In acest aproape un an de cand mergem la gradinita a lipsit max 3 saptamani adunate zilele.
Multa sanatate!
eu mi- am dus copilul la creșa de la 9 luni si a început dupa câteva zile cu boala „mâna-gura-picior”, apoi roseola, am răceala din Ianuarie pana in Martie fără întrerupere si între timp, am făcut de doua ori enterocolita si o otita! Invariabil Sofia se va îmbolnăvi dar poate va face forme mai ușoare pentru ca are o imunitate mai puternica la 3 ani dar va aduce bolile acasă… Iar Ivan va face forme mai ușoare cum e alăptat ( ca fiul meu). …
Stai ca io am ramas afis: Iv nu doarme nici noaptea mai mult de 2 ore legate??? Si cum rezisti? Ai incercat cu Mona de la bebe doarme? Suna epuizant…
Noi am inceput gradinita acum 6 luni (pe atunci mara avea 2 ani jumate). A fost horor la inceput, dimineata plangea, chiar si voma in fata gradinitei dar odata intrata pe usa era alt copil, uita de mine in secunda doi iar seara la plecare ma rugam de ea sa mearga acasa. Asta a durac cam 2-3 saptamani insa lucrurile s-au linistit acum si avem un program normal, fara scene. In privinta bolilor, avand in vedere ca am inceput toamna, exact in prima perioada a virozelor am tras un pic cu ea, nu a fost nimic grav dar nu a semanat un episod cu altul, lucru care ne-a calit ca sa zic asa, si pe noi si pe ea. Pot spune ca a fost mai putin balnavioara decat alti copii, chiar si din cei mai mari ca ea, insa nu am facut nimic special in sensul ca nu am bagat vitamine in ea de siropuri nu mai zic. Luam ulei de peste zilnic si mancam doar mancare gatita cu ingrediente din surse cat putem noi de bune. De gradinita sunt foarte multuminta, au meniul foarte diversificat, facut de un dr nutritionist si contine ingrediente de sezon (spre exemplu azi au ciorbita de loboda), educatoarele sunt tinere iar Mara s-a atasat foarte repede de ele – azi a vrut sa mearga la grupa mare „tebuie sa meig la giupa maie mami, Ionela ne aiata cum sa facem salata de legume de pimavaia”. Este incantata si ea si noi de ce se intampla acolo si ma bucur tare ca am luat decizia sa mergem la gradi.
La noi a fost asa: mers la gradi la 3 ani si 4 luni. O raceala banala (muci si ceva tuse) in prima luna. Apoi inca una prin primavara, la fel de usoara. In al doilea an de gradinita, cand au fost toti varza+ educatoare, a stat o saptamana acasa pentru ca tusea. In rest n-avea nimic, era vioi si cu chef de joaca si mancare. Deci nu e musai sa aiba forme foarte nasoale de boli/raceli. Succes si va urez sa ii placa mult Sofiei la gradinita!
Noi am inceput gradinita in iulie 2014 (2ani si 5luni), dar a fost cu mine la clasa (pana in octombrie). Cat a fost cu mine nu tin minte sa fi avut probleme fizice. Din octombrie l-am dat o gradinita de stat, din Tunari (nu recomand niciuni mame sa-si ia copilul mic la clasa!!! Am facut compromisul asta ca am zis ca e o gradi Montessori…). Initial nu voiam sa-mi las copilul la stat, dar sunt conditii foarte bune: caldura, mancare diversificata, educatoare cu experienta si deschise la nou. Desigur, sunt si multe minusuri (cornul si laptele, merg neinsotiti la toaleta, personal putin, una din educatoare mai stricta, etc) dar nicaieri nu e perfect. Adica am lucrat la cateva gradinite private si peste tot sunt lucruri de care parintii nici nu au habar… Anyway, in octmbrie a schimbat gradinita si din decembrie au incept imbolnavirile lunare. In ianuarie a facut otita purulenta si in martie inca o otita…Nu-mi explic de ce… Sa trecem si de primavara asta si apoi ne mai linistim.
Bilantul nostru arata cam asa: dat fata la cresa la 1 an si 4 luni (alaptata pana atunci). Dupa o luna prima otita cu bronsiolita si internate 4 zile. De atunci si pana acum am bifat 9 sau 10 otite, mult antibiotic, in februarie otita medie acuta supurata – antibiotic 10 zile, in martie alta otita iar 7 zile antibiotic, dupa 4 zile de mers la gradi iar febra – amigdalita si otita. Am deci s-o operam de polipi si sa speram ca va fi mai bine dupa. Deja nu mai suporta niciun sirop. In fiecare luna controale saptamanale la ORL sau pediatru, desi toti ne linistesc ca dupa primul an va fi mai bine, la noi nu a functionat. Chestiile de imunizare la noi nu au functionat deloc (sau poate au mai emeliorat putin pe ici pe colo). Inarmeaza-te cu multa rabdare si nervi. Chiar daca e particulara si sunt putini copii in grupa este inevitabil atunci cand este vreo epidemie de ceva sa nu luati.
Eu am decis sa mearga la gradinita de la 2 ani si 7 luni, am simtit ca are nevoie de asa ceva. Nici nu s-a uitat la noi cand am lasat-o acolo, era paradis pentru ea, multi copii si joaca cat cuprinde. Am decis 4 ore, deci manca de pranz acasa, bona am avut intregul prim an de gradinita, din motive evidente. Dupa cateva luni, a inceput sa manance pranzul la gradinita ( am intarziat intr-o zi, abia atunci a realizat ca se si mananca acolo). Ulterior, au inceput plansete ca vrea sa si doarma,i se parea probabil ca o pedepsesc fiindca nu o las la somn.
Referitor la boli, copilul meu a facut prima data febra la 1 an si 7 luni, pe motiv de roseola. A tusit prima data la 2 ani si am crezut ca pica cerul pe mine, parca stiu eu ce se intampla. Traind intr-o familie de medici, a fost expusa la diversi crocobauri culesi de parinti de prin spitale. Totusi, atunci cand tot in casa ne taram cu febra, nas infundat si toate alea, ea topaia vesela, maxim un muc din cand in cand. Nu a fost alaptata prea mult, a iesit de mica afara pe orice vreme, hrana am incercat sa fie cat mai sanatoasa dar pana spre 2 ani a fost dificila si foarte selectiva. A trait cu caine in casa din prima zi, a venit in contact cu multe animale. I-am dat siropele din plante, fara sa ma astept la efecte miraculoase, dar o suplimentare macar de vit.C e binevenita. Primul an de gradi a adus prima ( din fericire si singura) otita. La o lune dupa inceperea gradinitei. Problema ce m-a facut sa iau in tragic situatia a fost rezultatul antibiogramei, otita fiind cu un pneumococ multirezistent. M-am invinovatit mult ca nu am ascultat sfatul pediatrei de a o vaccina antipneumococic ( desi exista sanse ca tulpina sa nu fie inclusa in vaccin, totusi sunt mult mai mici). A facut antibiotic iv, cu ocazia asta am aflat ca spitalul era plin ochi de astfel de cazuri, noi am scapat cu antibiotic uzual dar erau copii ce faceau antibiotic de rezerva, cu aprobare speciala. In fine, dupa vindecare am facut vaccinul si nu au mai fost probleme, desi in gradi s-au „perindat” otite si pneumonii anual. Pneumococul a devenit foarte rezistent, vaccinarea e cea mai sigura. In afara de acest episod au muci si tuse cam pe tot parcursul primului an de gradinita, dar fara complicatii. Plus doua conjunctivite. Eu o tineam acasa 7 zile la fiecare boala, stiu sigur ca nu toti parintii faceau asta si era oarecum frustrant cand ne intorceam vindecati si ne intampinau copii ce tuseau pana varsau. Asta la o gradinita privata, cu reguli cat de cat, la stat sunt primiti copii in orice stare. Probleme digestive nu a avut, nu au fost in gradinita epidemii de varicela sau scarlatina, nici macar cand era perioada si multe gradinite in oras erau inchise complet. Partea mai grea a fost ca am luat eu viroze de la ea de vreo 2 ori, si am facut forme cam de 10 ori mai nasoale. Din al doilea an a fost mai bine, s-a imunizat si asta s-a vazut. Antibiotic am folosit de 2 ori in primul an de gradinita, dupa ce analizele aratau clar infectie bacteriana, si o data la inceputul celui de-al doilea an. In al treilea an nu a lipsit decat maxim 5 zile, acum e in al patrulea an si nu a avut nicio zi lipsita.
Copiii racesc, face parte din normalul varstei, asa capata imunitate. Normale sunt 9-11 episoade de raceala pe an, asta inseamna ca e ok sa fie unul pe una. Imunitate scazuta nu inseamna raceli dese, ci complicatii frecvente ( otite, pneumonii, meningite). Multe persoane se dau cu capul de pereti ca are copilul imunitate scazuta fiindca raceste des, dar un virus cu care organismul tau nu a venit niciodata in contact, se va prinde si de cel mai „beton” sistem imunitar. Important este ce se intampla imediat dupa.
A inceput anul trecut in mai cresa, 1 an si 3 luni. Imunitatea o boost-uim natural cu papa bun, odihna, vitamina D, alaptare la cerere. Mami ia zilnic complex de vitamine, supliment de vitamina C, omega 3, care se duc si la domnisoara pe cale de tzitzi 🙂
A fost mucioasa si nitel tusita incepand cu octombrie. Prima febra de viroza a facuta pe la sfarsitul lui noiembrie, dar s-a rezolvat cu vreo 2-3 doze de antitermic si metode clasice (aerisit camera, despuiat copila, etc). Singura chestie naspa s-a intamplat in ianuarie, cand a avut o infectie respiratorie bacteriana care a necesitat antibiotic si novocalmin (febra foarte mare timp de 2 zile).
Saptamana trecuta ne-am pricopsit cu o conjunctivita, tot bacteriana, deci picaturi cu antibiotic.
In rest, au fost 2 valuri de varicela si unul de roseola, dar care nu s-au lipit de ea. Mai muceste ocazional, dar nu am vazut unul in ceio vreo 40 de copii din cresa sa nu. Si are vreo 2 prietene cu care se pupa toata ziua buna ziua, pe care le-am vazut mai mereu cu lumanrele la nas sau tusind cu toata fiinta lor plapanda de 2-3 ani. In schiiiiimb, aduce acasa tot soiul de crocobauari, de zace tat-su cate o saptamana si ma-sa cate 2-3 zile (aparent sunt mai puternica decat el).
Deci se poate si mai light cred, nu e musai sa fie rau si foarte rau.Multa bafta in a gasi gradinita perfecta pentru voi! Si multa sanatate!
(Ma bucur sa vad ca nu sunt singura care a gandit ca e mai bine sa incepem cresa primavara, ca sa evitam tragediile comune din toamna! E adevarat ca aici insa copiii sunt invatati cu empatia, cand la inceput o duceam pe fiica-mea si era derutata imediat apareau 2 fetite si o lua de manuta si vorbeau cu ea! Ea il prefera insa pe Luca fetitelor, spre disperarea lui tati :)))! Fii increzatoare ca o sa fie bine! )
Pentru raceala pot recomanda :
http://www.prisacatransilvania.ro/produse-copii/produs/doftorii-batranesti-pentru-prunci-racisi-4398/
sau http://www.prisacatransilvania.ro/produse-copii/produs/borcanul-copiilor-veseli-imunostimulator-200g-4311/
Nu o lua ca o reclama, eu am recomandat produsele tuturor rudelor si prietenelor si au dat rezultate:)
Nu am stiut ce-i ala antibitiotic pana nu am intrat la gradi. Raceli avea 2-3 in fiecare iarna cu febra mare pt ca asa reactiona ea. Am intrat la gradi si dupa 3 zile am luat-o acasa cu febra 40. Nu am ajuns niciodata in spital dar de cateva ori am fost la limita. In primul an a facut gradi la fara frecventa 😀 Am scos-o la inceputul lunii noiembrie (la recomandarea pediatrului) si am dus-o inapoi la jumatatea lunii martie si a venit acasa, dupa 2 saptamani, cu varsat de vant (pe care l-a luat si mami :)) ) Grupa mijlocie a fost mai ok iar acum la grupa mare nu a racit pana in decembrie. Dar din ianuarie a recuperat la capitolul raceli 🙂
Nu i-am dat nicodata siropuri de imunitate luate din plafar/farmacie, doar miere cu catina si vitamina C.
Dar din ce am discutat cu un pediatru e posibil acum sa nu-ti faca probleme pt ca deja se raresc virozele. Din toamna va fi mai dificil.
Noi mergem din septembrie anul trecut si a lipsit doar de 2 ori, cate 2 zile. Baietelul meu are 2 ani si 3 luni. Si pe mine ma speriasera toti ca va sta mai mult acasa, dar nu a fost asa. Politica gradinitei noastre e ca putem duce copiii cu mucisori incolori, si chiar cu putina tuse, atat timp cat starea generala nu e alterata si nu are febra. Asta mi se pare foarte important, pentru ca ii ajuta sa isi construiasca imunitatea. Am mai discutat cu prietene care locuiesc in lumea civilizata 🙂 (Germania, Suedia) si la fel e si la ei, parintii sunt incurajati sa aduca copiii la gradi si daca sunt putin raciti, iar eu cred ca per total imunitatea se construieste mai repede si devin mai rezistenti. Bineinteles ca depinde si de copii, nu ma refer la copilasii foarte sensibili sau extrem de bolnaviciosi.
Depinde foarte mult de organismul copilului. Noi suntem in anul doi de colectivitate, primul la cresa, acum grupa mica la gradi, program prelungit. Suntem bine, multumim lui Dumnezeu, nici eu nu cred in siropele de imunitate, de aceea nici nu i-am dat asa ceva. Intradevar in primul an de cresa primele 2 luni a racit des, o saptamana acasa una la cresa, dar raceli simple fara coplicatii muci si cam atat. Acum la gradi nu am lipsit deloc si l-am dus zi de zi. Mentionez ca nu sunt genul de mama care sa ii dau antibiotic pt. orice, a luat antibiotic doar in cazuri grave enterocolita la 1 an, amigdalita si stomatita in vacanta de vara anul trecut, adica in momentele in care nu frecventa colectivitatea.
Pana la 3 ani si 2 luni, cand a intrat in colectivitate, puteam sa numaram pe degetele de la o mana episoadele de raceala (un nas curgator, care trecea in 3 zile; un pic de tuse, cand nu statea la aspirat, iar febra nu a fost mai mare de 38.5). Mi se parea atat de groaznic tot ce auzeam despre primul an de colectivitate… In perioada asta, am fost cu ea la locuri de joaca, pe unde lingea tot ce prindea, nisipul din parc a fost dintotdeauna atractia ei, a lins inclusiv lantul de la leagan, ca sa nu mai zic de faptul ca noi eram raciti cobza si ea nu avea nimic….Numai ca a venit momentul magic de incepere al gradinitei, de cand numaram pe degete zilele cand NU a fost racita. Nu am ajuns la branula si antibiotic, insa tusea ne-a terorizat saptamani in sir, nasul curgator era parte din meniul zilnic, iar de ieri e toata o varicela, asa ca cel putin 2 saptamani suntem consemnate la domiciliu…Asta a fost experienta noastra de pana acum si am inteles ca in urmatorii ani se mai reduc episoadele de raceala, dupa care reapar la inceperea scolii. Sa aveti o integrare cat mai lina si cat se poate, fara prea multe episoade grele!
Noi am dus ambii copii la gradinita program normal din 2 motive: sotul putea sa-i ia acasa la ora 12 si nu doream sa stea inchisi in gradinita 8 ore pe zi. (la gradinitele de stat din Lugoj nu prea ii scoate nimeni pe copii afara zilnic..exceptie luna mai, iunie cand e f cald). Au avut si ei episoade de tuse/muci/..dar nimic exagerat si nu de 12 ori pe an, care mie mi se pare enorm de mult. Nici eu nu cred in siropuri de imunitate , eu cred in banalul usturoi pe care l-am mancat in toata sarcina si alaptare, si copiii mei l-au preferat intotdeauna. apoi l-am introdus si in mancare, tip spanac, mujdei, etc..astfel incat, acum , in clasele primare copiii mei, racesc cam 1 data pe an. Succes cu cautarile!!
Cred ca depinde f mult de organism si gene. Ilinca, trei ani, a răcit in primul semestru odată la doua săptămâni, răceli ușoare, tratate cu antitermic, muci si tuse….durau maxim o săptămână. Apoi in semestrul al doilea nu a mai răcit….doar muci….si tuse…adică soft!
La noi a fost si este in continuare foarte greu cu gradinita. L-am dus putin inainte de 3 ani si s-a imbolnavit repede. Il duceam cam o saptamana, dupa care statea doua acasa. In final a inceput sa faca si otite si a trebuit operat de polipi. Atunci l-am tinut 3 luni jumatate acasa, cu bunici, cu jumatate de norma, cum am putut. Acum e din nou la gradinita, are aproape 4 ani, si e tot cam asa, o saptamana gradi, doua acasa. Sincer ma gandesc sa il retrag de tot si sa il las pana in toamna doar cu bunicile, doar ca e destul de complicat, ele inca lucreaza partial. Cireasa de pe tort este ca toate bolile lui le-am luat si eu, doar ca eu le-am dus pe picioare, la servici, cum am putut. Daca as putea sa dau timpul inapoi cred ca nu l-as da la gradinita pana la 4 ani. Si-ar fi facut un pic mai multa imunitate o data cu varsta. Acum, asta e doar experienta noastra, am prieteni a caror copii nu s-au imbolnavit chiar asa de des, desi stateau la program lung, nu scurt ca si in cazul nostru. Va doresc sa fie o experienta cat mai placuta pentru Sofia intrarea in colectivitate!
Depinde foarte mult de imunitatea copilului. Cea mare a inceput gradinita la 1 an si 10 luni ( inca alaptata) si in 4 ani de gradinita o singura data a stat acasa 1 saptamana, in rest in 2-3 zile rezolvam problema. In cei patru ani am pescuit diverse viroze si 2-3 enterocolite, dar nu mi s a parut asa groaznic cum povestesc alti parinti. La noi problema principala este faptul ca nu spune cand apar primele simptome ci duce foarte mult boala pe picioare. La ultima gradi am avut norocul sa avem o asistenta ok care imi spunea imediat ce gatul dadea semne de ceva … si atunci rezolvam cu putin albastru si oscillo.
Cand a inceput scoala, cea mica avea 4 luni, toata lumea ne prezenta tot felul de scenarii de groaza….. Pana acum o luna nu a avut niciuna nimic desi pe la scoala bantuiau tot felul de „carcalaci”…. Acum o luna insa cea mare s a pricopsit cu un virus minune si pt ca pana nu a avut gatul plin cu puroi nu a zis nimic am cam tras cu el… Si ne am pricopsit toti cu el … inclusiv pitik. Asta a fost cel mai „grav” episod din viata noasttra de gradinar-scolar!
Daca ar intelege mai multi parinti cum sta treaba cu imunitatea si ca ea nu se obtine prin siropuri minune si izolarea copilului lucrurile ar sta altfel …
Nici la noi nu se pune problema de gradinita, dar se pune de cresa. Si vremea noastra o sa vina in septembrie. Am vizitat cateva crese si toti ne-au spus acelasi lucru: o sa fie viroze si alte cele, dar nu va ingrijorati de obicei nu e nimic grav si o sa va anuntam cand vedem ca e cazul ca sa fiti pregatiti. Bine, vorbim de crese din Belgia. Astia nici nu anunta parintii daca febra e sub 38.5.
Banuiesc ca tine un pic si de sistemul de igiena al institutiei in sine…
La noi a fost asa cum ai spus tu: un cosmar. Fetita avea 3.5 ani cand s-a nascut surioara, era aproape de sfarsitul celui de-al doilea an la gradi, primul si al doilea an au decurs fara probleme semnificative, sistem imunitar bun, gradinita particulara, 5-7 copii in grupa, 25 copii in toata gradinita. Am facut greseala sa o trimit cateva ore pe zi la gradinita cand s-a nascut surioara, pentru ca nu ma descurcam, aveam nevoie de timp si pentru bebe, si fetita cea mare era geloasa, incepuse sa regreseze, am considerat ca gradinita ii va face bine. La 3 saptamani bebe avea pneumonie si de atunci numai asa am tinut-o… In toamna, cea mare a mers la gradinita de stat ca sa ne putem permite si bona la bebe. Atunci s-au schimbat datele ecuatiei. 15 copii in clasa, 200 de copii in gradinita. Dupa 5 zile aveau amandoua rotavirus. De atunci au mai avut: cea mare de doua ori pneumonie, cea mica 1 bronsiolita si o pneumonie, plus e-coli. In restul timpului muci peste muci. Cea mica are acum 1 an si nu a respirat normal 4 luni din viata adunate. Nu poate adormi daca nu e pusa la aparatul de aerosoli pentru ca ea numai asa stie ca e normal. Acum cea mare e la tara de o luna, am intrerupt gradinita si nu o voi mai duce pana la 1 mai, ca sa treaca si ultimul val, pentru ca era la moda scarlatina. A fost un an cumplit, dar a trecut. Cu toate astea pe tine te incurajez sa o duci linistita pentru ca exista cateva diferente semnificative:
1.gîgă nu a avut pneumonie la o luna
2. la gradinita particulara intr-adevar fiind mai putini sunt mai protejati,
3. noi am avut ghinion cu acel rotavirus foarte violent care le-a afectat foarte mult sistemul imunitar (febra, caca cu sange, 30 de episoade de voma, diaree, scadere in greutate 3 kg). Sfatuiesc pe toata lumea sa faca vaccinul optional pentru rotavirus. Eu nu le-am facut la niciuna, pentru ca cea mare este alergica la lapte si albus, si evit sa le fac vaccinuri. Dar daca aveti copii sanatosi poate ar trebui sa va ganditi sa le faceti pentru ca rotavirusul este un cosmar. Stiu ca am intrat pe un teren minat 🙂
Vaccinul impotriva rotavirus se face pana in 24 de saptamani, ideal pana in 16. Din pacate exista copii ce nuajung la pediatru pana la aceasta varsta iar mamele au relativ putin timp pentru a se informa. Este un vaccin oral care poate salva vieti, dar inca prea putin utilizat si recomandat.
Noi stam in Franta si a trebuit sa ducem puiul la cresa de la 4 luni, la inceput cateva ore, iar acum la 7 luni toata ziua. Sunt 5-6 bebelusi la educatoare, dar sunt si zile cu absenti. Boli: o raceala pe care cred ca a luat-o de la noi si care s-a terminat cu antibiotice pentru toti. Si partea mai grea: gastro enterita cu rota virus- boala clasica aici. Am ajuns la perfuzie pentru hidratare. Ne-au spus la spital ca fiecare copil face de cateva ori. Aceasta sigur a fost cadou de la cresa si am capatat si eu o forma usoara apoi. Dupa 3 luni de colectivitate mergem inainte si speram sa fie bine. Singura parte buna este ca este inconjurat de alti pitici ca el, mai motivat sa vorbeasca sau sa mearga, mai putin rasfatat de bunici. Mi-ar fi placut sa fie acasa pana la 3 ani, dar e greu sa facem asta aici. In Franta nu exista decat un concediu post natal de 3 luni platit 100%. Dupa aceea mai poti spera la 400€ pe luna timp de 6 luni, apoi nimic. Bona: 1000€ pe luna in cartierul nostru. Cresa daca ai noroc sa gasesti loc: 400-500€ pe luna (chilotei, lapte si mancare -asigurate). Iti doresc ca Sofia sa ia cat mai putine boli si Ivan sa nu fie afectat. Si eu cred ca e mai bine sa inceapa in aprilie si nu in septembrie sau in toiul iernii.
Subiectul perfect pt mine!! Nu stiam unde sa-mi strig fericirea (mi-am inchis fb pt o perioada): MARA ARE 2 SAPTAMANI DE CRESA (legate) FARA BOLI!!! Iuhuuu! In weekend ma imbat…si acum sa va spun de unde fericirea asta. Mara a inceput cresa in iulie anu trecut, a mers 4 zile a facut herpangina, a stat 2 saptamani acasa, a mai mers 1 saptamana, a luat vacanta toata luna august. S-a intors in septembrie, a mers o saptamana, a facut o entero-viroza, a stat acasa, apoi a mers iarasi putin, a facut o viroza de care nu a mai scapat si prin octombrie a facut o pneumonie cu internare (am tinut-o acasa din 15 octombrie), am mai dus-o 2 zile in noiembrie a facut o viroza finalizata cu otita…pauza de cresa (am trimis-o la bunici la Petrosani) pana in ianuarie. A inceput, a mers o saptamana a facut viroza, am tinut-o acasa, a mers iarasi o saptamana jumate a facut conjunctivita…continuata cu viroza. Am trimis-o la bunici la Petrosani. A reinceput in 16 martie si de atunci nimic….bine intr-o seara 38,8…de mi-a sarit inima de la loc…dar dupa o tura de Nurofen i-a trecut. Astazi…vineri 3.04.2015 face 2 saptamani de mers cap-coada la cresa. Am imbatranit 10 ani in perioada iulie 2014-aprilie 2015
nu e obligatoriu sa se imbonaveasca, sa stii
baiatul meu a mers la cresa de la 4 luni, o cresa privata in bucuresti. in primul an de cresa a racit o data parca. in al doilea de 2-3 ori si ulterior la gradi ceva mai des, dar in 2 ani jumatate de cresa l-am tinut acasa, cu febra si antibiotic, deci serios, de 2 ori
la gradi racea pe banda rulanta, dar nu chestii serioase, viroze nasoale destul de rar, intr-un an de gradi l-am tinut acasa de vreo 2 ori
iar aici, in olanda, a mers la scoala de la 4 ani si cateva zile (in august 2014), pana acum aproape nonstop a avut muci. febra a facut o noapte, l-am tinut acasa a doua zi si atat. dr a zis ca daca nu face febra nu tb sa-l tin acasa si ca nu-i dam nimic in afara de paracetamol sau pufuri de nas cand e in faza acuta, ca asta e varsta, racesc
🙂 paracetamol, acest panaceu olandez
da, si mai si functioneaza 😀 aici nu se streseaza nici dr nici parintii la viroze
e drept insa ca nu putem compara, virozele aici sunt muuult mai blande (cred ca si datorita climei, aerului mai putin poluat si faptului ca toata lumea petrece f mult timp in aer liber)
anul asta noi le-am dus pe toate pe picioare cu paracetamol si leacuri babesti, ceea ce nu se intampla in ro. noi toti 3 suntem f zdraveni asa, ne imbolnaveam rar, dar si cand ne imbolnaveam…
Si noi am dus-o pe Sima acum in primavara la gradinita (asta a fost a 3 a saptamana, consecutiva). Adaptarea a fost super usoara, nu ne asteptam (e drept ca e si mare, aproape 4 ani). Inca nu a luat vreo boala de acolo, imi cam tremura picioarele putin pentru ca a fost inchisa gradinita pentru dezinfectie de scarlatina. Acum mi-a zis eductoarea ca circula o viroza nesuferita, sper sa o fi ocolit. Nu de alta, dar in weekend avem party de ziua ei :D.
Multa bafta si voua!
Am dus-o la cresa la 1 an si 10 luni. In cinci luni de cresa a bifat: 3 forme usoare de enterocolite, asta dupa ce in vara a facut o forma mai complicata de gastroenterocolita luata de la mare,ce s-a lasat cu deshidratare si spitalizare de 1 zi;1 conjunctivita, muci si tuse in forme usoare, sunt frecvente la 3-4 saptamani. In ultimul timp trecem din ce in ce mai usor peste ele, semn ca se imunizeaza.
Buna, ca incurajare din partea mea, mamica de printesa in varsta de 7 ani si strumf mic de 10 luni: cea mare a mers la gradi de la 3 ani si a fost mult mai lejer cu virozele decat ma asteptam. In primele luni nici macar o raceala, apoi pe la sfarsitul iernii a avut o perioada cu muulti muci. Cam atat a insumat in primul an de gradi. In rest, cam 2-3 viroze usoare pe an, maxim. Pana sa mearga la gradi avusese prima raceala cu muci pe la 1 an si jumatate, sa zic…
Acum strumfuletul mic, toata ziua nas in nas cu sora cea mare si ocazional si colegii ei veniti in vizita, are la activ 2 viroze urmate de multi muci, dar viroze ce au avut febra max 38.7, reglata de la sine fara nici un antitermic si ce nu au tinut mai mult de 2 zile. Pana acum doar mucii ne-au dat de furca…
Fetita mea Evelina a inceput gradinita la 2 ani si 4 luni.O gradinita particulara avand grupa baby 2-3 ani.A fost cea mai buna alegere pentru ea! Dupa 3 luni de stat cu bona acasa cu prima ei spitalizare cu o enterocolita urata si dupa o experienta neplacuta cu aceasta femeie care era vesnic nemultumita si care ma teroriza zilnic ca i se face rau sa chem salvarea, ba de la caldura ba de la aerul conditionat, sa nu va ganditi ca avea cine stie ce probleme de sanatate, poate mentale cred, intrarea in colectivitate a fost pentru fetita mea cel mai bun lucru care puteam sa-l fac pentru ea in conditiile in care noi parintii lucram aproape toata ziua.
S-a acomodat foarte bine, din prima zi a dormit singura la pranz 2 ore, lucru pe care acasa nu-l facea fara mine langa ea.Mananca singura fara ajutor…era toata un zambet, nu a plans decat in prima saptamana cand o lasam fiindca „totata lumea ” plangea :)) era o stare generala.S-au obisnuit cu totii acum sunt o familie se indragesc unii pe altii merg in miniexcursii, la teatru, circ, au diverse activitati si tot timpul e activa si participa cu mare interes.Gradinita ptr noi din acest punct de vedere e o bucurie!
In legatura cu virozele si bolile de care auzisem ca ne asteapta la intrare in colectivitate pot spune ca fiecare copil e diferit, nu zic ca nu s-a imbolnavit dar nu au fost cazuri asa grave cel putin pana acum.Am inceput in septembrie anul trecut.A avut 2 episoade cu febra si antibiotic dupa 4 zile ca se complicase.Nu am facut otite, nici pneumonii, am avut rosu in gat si vesnic muci, ba cu tuse ba fara, am tratat-o cat am putut cu siropuri naturale, cu aerosoli, a mai avut inainte de Craciun conjuctivita dar am stat acasa si ne-am prelungit vacanta de sarbatori…Singura problema au fost mucozitatile, mai mereu a fost cu mucisori.Daca aveam intr-o luna o saptamana fara mucisori era sarbatoare 🙂 Dar ne-am obisnuit…si sigur vor mai fi si altele dar sunt convinsa ca si acasa s-ar fi imbolnavit la fel.
Pentru noi a fost si este o experienta frumoasa gradinita! Asa cu mucisori si cu degetele mereu pictate 🙂
Te urmaresc de cateva luni. Imi place de tine. Imi displace teribil faptul ca faci reclama la medicamente. Stii cum e? Incep sa citesc articolul si am zambetul pe buze….cand dau de nurofen si de gustul lui chimic si yummy…nu imi place. E singura observatie pe care o am de facut. In rest, numai fain e in regat! Sunt farmacist, deci stiu ce vorbesc.
Noi am ajuns in colectivitate la 1 an si 8 luni. …. de nevoie. Nu am vrut la cresa nicidecum … 20-30 de pitici in grupa …exclus. Am gasit o gradinita privata care avea o grupa de pitici de 2-3 ani, max 10 copii.
Poate ca fiica-mea a fost mai bolnavicioasa, dar nu exagerez ….in primul an am stat in fiecare luna 2-3 zile cu ea acasa. Febra, puroi in gat, tuse care nu se mai termina, spitalizare de vreo 2 ori … Antibiotic dat doar in caz de maxima urgenta
Toata lumea imi spunea …”asa este primul an de colectivitate…”, „rabdare … va creste si se va intari”, „toate bolile astea ii intaresc sistemul imnitar” Pfff …
Din punctul meu de vedere …. cat mai tarziu incolectivitate (gradi/cresa). Da, o sa se imbolnaveasca oricum, dar poate nu vor fi atat de grave si fara complicatii.
Si fetita mea (are un an si 11 luni) merge la gradinita de 3 saptamani. Am decis sa mearga de acum din aceleasi motive ca ale Printesei. Deocamdata a „pescuit” o singura viroza care s-a manifestat prin febra (care a scazut cu dezbracat ziua si paracetamol supozitor noaptea), muci si o tuse expectoranta care si aia a cedat si aia in vreo saptamana cu sirop de patlagina. Inainte de a merge la gradinita a mai avut doua episoade virale, probabil luate de pe la locurile de joaca sau pur si simplu de pe afara. Cele de dinainte s-au manifestat mai urat, a facut laringita seara, incat am vrut sa mergem la urgenta cu ea de cateva ori intr-o noapte. Ce nu inteleg eu…. se spune ca micutii au sistemul imunitar in formare deci abia acum invata sa reactioneze la contactul cu virusurile. De ce ei fac forme rezonabile de viroza, si noi adultii, care se presupune ca avem sistem imunitar functional, facem „minunatiile” de viroze cu niste simptome crunte. Daca organismul nostru are habar cat de cat cum sa reactioneze, de ce asa? De ce zac efectiv si mucesc cu saptamanile la o viroza la care fi-mea reactioneaza relativ ok?? Poate e vreun medic printre cititori si ma lamureste si pe mine. Multumesc!
Eva merge de o luna la grădiniță. S-a îmbolnăvit de 3 ori pana acum. Viroza, urticarie, acum bronșită 🙁
Asta pentru că, deși sunt bolnavi, părinții își aduc copiii in continuare în colectivitate.
Pana la 2 ani nu am avut niciodată probleme. Acum 3 intr-o lună.
Urticaria bănuiesc că a fost mai mult somatizare pentru că adaptarea merge foarte prost.
Buna tuturor ca e prima data cand las un comentariu.
Va tot citesc si recitesc si ma mănâncă limba sa răspund, dar nu am răspuns pana acuma niciodată. Eu sunt ardeleanca dar de 6 ani locuiesc in Franța, am dubla cetatenie, toate alea. Am avut-o aici pe fetița mea Ileana. Are aproape doi ani jumate. Aici concediul de maternitate e de 16 saptamâni 6 înainte si 10 după. Si credeti-ma ca nu e tragic. Cu puțin noroc ai concediu si il pui si pe ala si unii medici iti mai dau 3 sapt de concediu medical (patologic il numesc). Deci cu puțin noroc cand mergi la lucru copilul are 5-6 luni dacă nu are 3. Ileana a fost la dadaca de la 5 luni la 9 si apoi la cresa. De la 5 la noua nu a fost prea bolnava dar de cand cu cresa e aproape tot timpul bolnava. A avut tot ce se poate avea: varicela, otita, picior-mâna-gura, enterocolita nici nu mai număr si tușește tot timpul (e sub tratament flyxotide de un an acuma). Si ce dacă? vreau sa spun… Da ma stresez, da am ajuns si la spital de un Crăciun încă, dar am o farmacie întreaga in dulap, știu ce si cum sa ii dau si suntem la pediatru mai toate săptămânile. Eu si tăticul suntem si noi mai tot timpul bolnavi ca ii aspiram nasul si ne-o luam. Nu e moarte de om, a creste, si-a face imunitate. Io atâta știu ca la cresa se simte genial. Învață o grămada de lucruri, fac de toate, merg si la mediateca si in vizita la case de bătrîni si câte si mai câte… Toate astea cu mine acasa nu le-ar fi făcut niciodată ( nu sunt suficient de creativa) si acasa tot timpul ai ceva de făcut in loc de gasit activități pentru copil. Ii mai fac si eu acasa dar tot nu e la fel.
Ma opresc aici si o sa fac concluzia ca nu știu dacă e clară:
Nu va mai fie atât de frica de cresa si comunitate din cauza bolilor ca imunitatea tot trebuie sa si-o facă la un moment dat si lor le place la cresa si cu alți copi. Ca doar nu i-am făcut sa ii ținem pentru noi nici intr-o bula de sticla ca pe bibelouri. Înarmați-vă cu răbdare si lăsați-i sa se joace du de toate si cu alții copii, ce dacă pe fi si Bolnavi din cand in cand
Anca, e bine ca ai gasit un echilibru si ca sunteti OK. Mie mi-e pur si simplu groaza de imbolnavirile astea, a mica a avut rosu in gat o data si inca un streptococ (ambele ‘luate’ de la spital, noi mergand sa facem niste testari cerute de pediatru si nimerind in plina carantina). Isi ia medicamentele FARA discutie, ii plac, ca-s dulci. Dar tot ne-am consumat, mai ales la ultima faza, care s-a lasat si cu antibiotic. A slabit in zilele alea 300 de grame, cat punea in mod normal intr-o luna, deci nu a fost de gluma (mai ales ca are mai putine kile decat e ‘normal’ pentru varsta ei).
Ma tot gandes ca la 3-4 ani e mai usor cu ea, ca macar ma intelege. La 11-12 luni (cat a avut la porcaria aia de boala) pur si simplu a fost chinuitor, ca nu intelege, am trezit-o aiurea sa-i dau medicamente la timp, a tusit pana la voma, a plans, ca nu stia ce se intampla etc.
De asta zic ca is clar impotriva ideii de cresa (mai ales ca pot sta cu ea acasa, deci nu e o problema) si parca as duce-o la gradinita cand e mai mare – pe la 6 ani 😀
Abia astept sa scrii despre gradinitele vizitate.Si noi suntem in cautare de gradinite faine,cu personal deschis,unde sa-i ajute sa se dezvolte, nu sa invete 3 poezii si 2 cantece pe de rost.
Cum de isi face efectul asa repede Nurofenul?La M dureaza cel putin o ora pana ii scade putin febra…Sanatate multa!
Eu am dus fetita (2 ani si 3 luni) la gradi din luna martie. Suntem la program scurt si este foarte bine, ii place foarte mult. Ne despartim vesele si cu pupici. Nu am stat cu ea, plangea doar cand o lasam, dar dupa ce plecam era bine, se lua cu joaca. La inceput am lasat-o o jumatate de ora, si tot am crescut timpul pana la pranz. Toate activitatile sunt dimineata, au ateliere de modelaj cu lut, de pictura, plus multe alte activitati: engleza, muzica, dans, s.a.
Pentru mine sunt progrese uimitoare in doar o luna, a inceput sa vorbeasca mult mai bine, se aseaza singura la olita si face pipi (pana acum refuza categoric sa stea) si multe altele, toate bune si frumoase 🙂 Eu decat sa o las cu o bona care doar o supravegheaza, prefer sa las intr-un mediu sigur, cu niste oameni competenti si profesionisti.
Daca un copil nu este bolnavicios de mic, nu va fi bolnavicios nici la gradinita. Nu va speriati dragi mame, un copil sanatos va fi un copil sanatos si la gradinita!
Mult succes, printeso!
Gradinita = de duminica noaptea – pana joi dimineata = copil bolnav la pat cu rotavirus (voma + diaree) = de joi dimineata – pana acum (plus zilele urmatoare) = mama bolnava la pat cu rotavirus 🙁
Dar nu e asa de rau. Partea buna e ca o sa invete multe lucruri noi, o sa-si faca prieteni si o sa-i placa.
La noi a fost urat: am dat juniorul la 11 luni la o gradinita particulara, intr o saptamana mi-a facut prima viroza, l-am tratat si pentru ca nu mi se parea ca e bine (transpira foarte tare noaptea, plus tuse) ne-am dus la Urgente – pneumonie cu un plaman facut foarte afectat, spitalizare si perfuzii. Dupa asta, medicul lui pediatru mi-a zis sa il mut de acolo pentru ca banuieste un focar de boli, caci nu era normal sa se tot imbolnaveasca asa de repede si asa de grav. L-am dus, dupa vindecare, la alta gradinita particulara; aici a fost mai bine dar la cateva luni i-a pus pe toti sa faca exudat faringian: s-au gasit multi copii cu stafilococ A, inclusiv al meu. Pentru ca nu eram sigura pe rezultate, mi-am facu si eu si cel mic iar testul: eu aveam „microbul”, pustiul nu. Am stat aproape 2 saptam. la pat, cel mic a avut o simpla rinita.
Acum l-am mutat la o gradinita de stat, a avut varsat de vant, dar in rest nu au mai fost probleme care sa necesite tratamente de lunga durata.
Unii parinti, de la gradinitele unde a fost cel mic, mi-au zis ca tine de imunitate: al meu a fost hranit la san pana la 15 luni, a mancat sanatos (abonament facut , initial, la un magazin bio, pt. legume si fructe si apoi la o familie de la tara) deci care sa fie adevarul………
Eu mi-am dus copilul la o gradinita privata de la 11 luni. Primee 3 saptamani au fost groaznice, plangea foarte foarte rau, iar eu eram terminata. Acum e foarte bine, s-a acomodat, nu mai are nici un fel de problema din acest punct de vedere, insa de la bun inceput o tinem din raceala in raceala 🙁 se simte bine maxim 1, 2 zile si apoi o luam de la capat. Pana sa-mi inscriu copilul la gradi, mi-a racit o singura data in 11 luni, atat, si cum a ajuns in colectivitate a inceput cosmarul virozelor, mucilor, tusei etc
Fetita mea de 2,8 ani inca nu e la gradi insa iarna asta de la sfarsitul lui ianuarie si pana acum a avut muci la greu cu mici pauze. La ultimul exudat nazal s-a descoperit pneumococ! Am fost efectiv socata in conditiile in care nu a facut febra nici o zi! Habar n-am cum o sa scapam de asta dar ma-ngrozesc numai la gandul inceperii gradinitei!
Andrei a mers la 3ani si o luna. Pana in ianuarie 2015, acasa cu bona. O viroza la 11luni,dupa 3zile de cresa,atunci am zis ca alegem bona… Acum el dorea copii,gradi,socializare..am zis ca e mai „mare”.. Hranit sanatos,scos la aer zilnic ore intergi,fara raceli,parea ca…
Nu vreau sa descurajez pe nimeni,cu atat mai putin pe tine,dar..dupa fix 3zile- amigdalita pultacee. Stat acasa vreo 10… Caci am vrut sa nu-l duc imediat dupa incheiere tratament. La mijloc de feb, pneumonie si otita. Direct,fara preaviz.. Internare. Branule. Antibiotic. Mult.prea mult! La mijloc de martie era „bine”. Pe naiba!!! Observam ca retine apa. Ne agitam. 3 pediatrii ne considera tralala cd sp.unem ca noi credem ca are ceva la rirnichi. Ma rog..trec peste lunga poveste(cd apuc o sa o scriu intreaga la mine pe blog).
Sindrom nefrotic poststreptococic. Acesta este diagnosticul lui. Am stat in Fundeni 8zile, ia cortizon de 20. Stiti care-s reactiile secundare la asta? Nici sa nu aflati vreodata!! Sunt in medical de peste o luna,am gasit bona,caci e exclus sa mearga la gradi niste luni bune..
Un copil care nu a avut aproape nimic 3ani,are bolala cronica.
Voua va doresc din suflet sa treceti usor peste toate. Si sa fie doar raceli usoare..
Tinem pumnii!!
Deja ma ingrozesc, sper sa-l pot da cat mai tarziu la gradinita.
Si totusi de ce se imbolnavesc copiii asa de rau, in conditiile in care, stand acasa sunt sanatosi?
Daca toti copiii, cand incep gradinita sunt sanatosi, de unde iau bolile, e bolnav personalul, nu se dezinfecteaza bine spatiile, e prea cald, care sa fie explicatia?
Dupa ce criterii sa alegem gradinita?
Evident, nu toti copiii sint sanatosi, ba dimpotriva, majoritatea sint bolnavi, iar parintii evident nu ii pot tine acasa pina se fac bine de tot, ii aduc bolnavi, se imbolnavesc si restul si tot asa.
Ioana,
Lucrurile sunt simple, se va imbolnavi, asa ca pregateste-te pentru asta, nu conteaza experientele celorlati parinti prea mult. In general, odata dus in colectivitate va prelua si de la ceilalti copii.
Succes.
Noi am inceput la 1 an si 10 luni la o gradi privata , pff 3 luni cat a stat acolo a facut de 3 ori enterocolita , am tinut o acasa juma de an apoi am dat o la gradi de stat , racelii cat cuprinde , o singura data cu rosu in gat si antibiotic . In rest mucii in barba si tuse din septembrie pana in aprilie :))) . Anul asta am tinut o acasa 5 luni , am avut o tentativa in ianuarie, am dus o 3 xile si apoi a racit , a luat si bebe asa ca am tinut o acasa pana saptamana trecuta . Am dus o ca deja saracul copil plangea ca vrea la gradi , desi sunt cativa copii in grupa care behaie ea inca nu are nimic , sper sa nu se lipeasca nimic de ea . Posibil sa ia ceva Sofia dar sa faca o forma usoara 🙂 Bafta !
Copilul meu merge la cresa de la 3 luni(nu in Romania) si noi am vrut sa tinem acasa copilul la fiecare raceala – pentru ca asa stiam din Romania, sa nu ducem copilul bolnav in comunitate. Doar ca de fiecare data cand am mers la medicul de familie si am intrebat daca sa-l tinem acasa sau sa-l ducem la cresa, s-a amuzat si ne-a spus ca nu are nici un rost sa stea acasa si ca putem sa-l ducem la cresa, daca e vesel si vrea sa se joaca – pe motiv ca: virusi si bacterii au deja la cresa, e sezon de raceli, e ‘firesc’ sa fie raciti si sa tot raceasca .etc.
La inceput am fost sceptici, dar incet-incet ne-am mai relaxat si facem si noi cum fac localnicii.
Poate ca sunt bolile mai rele in Romania(dar de ce?), povestile citite aici sunt de speriat.
Al meu merge de la 7 luni la cresa in Bruxel. Acum are doi ani, a avut o data otita si de vreo trei ori bronsiolita. Cum spunea o mamica mai sus, pana la 38.5 nici nu te anunta… Sunt mult mai relaxati atat parintii cat si medicii aici, antibioticul il dau rar. Ii tin afara pe pusti si la 5-6 grade, numai sa nu ploua. Mucii curg garla…asta e, curatam cu ser, facem aerosoli si asteptam vremuri mai bune. Fi-miu e deja calit, sa il vedeti la 17 grade cum doarme numai in body…cand ajungem in Romania in vacante auzim acelasi intrebari de zeci de ori pe zi: „nu ti-e frig, mama? Punem o caciuluta? Niste sosete in picioare?”
Copilul cel mare alaptat foarte putin din motive de mama toanta care n-a stiut si n-a citit suficient pe subiect- la 2 ani la gradinita privata: extrem de rar racit sau curs nasul, intre 3 si 4 ani n-a fost nevoie sa lipseasca nici macar o zi.
Gemenii – din septembrie pana in aprilie bolnavi tot timpul pe aerosoli, antitermice la nevoie – Brufen are excipienti mai ok decat Nurofen si cantitate dubla de substanta activa deci nu apar reactii gen diarie la inghitirea lui pentru ca se injumatateste cantitatea data. Iar ei au luat totul de afara sau de la copilul cel mare care tuseste de 2 ori ii trece ca asa e el iar ei sunt apoi bolnavi o saptamana. Alaptati pana la un an. 🙂
FIecare organism reactioneaza diferit.
Cu gradinita, nu stiu inca. Suntem mici. Avem 8 luni si o saptamana si exact asa avem si noi somnicul. Ziua maxim 40 de minute in casa. Afara , in mei tai, doarme si o ora jumate. Depinde. Iar noaptea, tot la 2 ore se trezeste. Spre dimineata chiar mai des, la 1,5 – 1 ora.
Dar eu zic ca pe masura ce creste , se va regla.
Ah..intrarea in comunitate… Si noi, gradi particulara, la 2 ani si 4 luni. Primele 2 saptamani nimic…se mirau si educatoarele. Eu, mandra de copchil hranit sanatos fara gram de zahar, cu 5 viroze usoare pana atunci. Si dupa 2 saptamani s-a dezlantuit cosmarul: 3 zile la gradi, o saptamana acasa. Si desi mi s-a spus ca e ok sa-l duc cu muci si ceva tuse, pur si simplu nu pot. Si nu pentru el, ci pentru ceilalti copii si parintii lor. Desi stiu ca de acolo se imbolnaveste si el, nu ma lasa inima sa il trimit bolnav. Sper sa se mai domoleasca virozele si sa nu imi mai sara inima la fiecare stranut.
Buna ziua,
Intrarea in colectivitate s-a soldat la noi cu varicela in a 2 a luna de gradinita si de atunci cu tot felul de crocobauri in fiecare luna (exantem viral, laringita infectioasa, viroze, raceli). Ma tot uitasem pe blogul dvs. in cautarea unor recomandari pt sporirea imunitatii. Noi am tot utilizat Isoprinosine si Immunice, insa nu am vazut nicio imbunatatire. Acum ni s-a recomandat First Defence despre care am citit pareri pro si contra. Ceea ce mi s-a parut ciudat e ca niciun medic pediatru/de familie nu ne-a dat o schema clara. Acum ma gandesc sa incerc si cu First Defence pt ca mai avem si o fetita de aproap 5 luni si la fiecare viroza a bulinei mari intru in panica ca va lua si cea mica.
Salut, eu in afara de probiotice nu le dau nimic. Si nici nu pot recomanda altceva, eu nu cred ca imunitatea creste altfel decit prin intilniri cu virusuri si bacterii.
ce probiotice ai ales? eu am folosit baby’s jaroudophilus la un moment dat….si as reincepe sa ii dau. Stii de ceva mai eficient, mai multe bacterii?
Asta il dau si eu, si mai dau si Colostrum, tot de la Secom.
Multumesc!:)
Dragele mele,
Din ce am citit in comentarii vad ca majoritatea copiilor merg la Gradinita la 2 ani, 2 ani si jumatate, chiar 3. Cum? In conditiile in care concediul de maternitate este de 2 ani in Romania. Toata lumea are bunici / bona? Multumesc daca ma puteti ajuta cu vreun sfat!