Nu beau cafea, nici măcar decaf. Reacționez urît la cofeină: mă ia cu tremurat, nu mai văd bine, îmi crește rău pulsul, de cîteva ori am făcut crize de hipocalcemie de am ajuns la spital pentru perfuzii cu glucoză, de fiecare dată după cîte-o cafeluță nevinovată, pînă cînd m-am prins ce-mi făcea rău și de-atunci nici că am mai pus gura. Cum mă țin trează, mă întrebați? Ei bine, greu. M-am obișnuit să supraviețuiesc așa. Nu am mai pus gura pe cafea de mai bine de 10 ani. Și iată că n-am mai murit. 🙂
Nici sucuri nu prea beau, au foarte mult zahăr, mă balonează, intră greu. Uneori, cînd e arşița mare, mai gust cîte-un fresh de portocale cu multe cuburi de gheață. De la limonadă mă doare stomacul, mai ales de la cele făcute cu helas. Ce, credeați că la terasele cele scumpe din centru primiți pentru 15 lei paharul limonadă din lămîi? Ntz, concentratul să trăiască. Şi gastrita!
Ceai cald iar nu prea beau, pentru că majoritatea cafenelelor au doar sortimente de ceai cald negru aromat, iar ceaiul negru conține multă cofeină (substanța energizantă din ceai se numește teină, dar are exact aceleași proprietăți ca și cofeina). Ceaiul cald verde are mai puțină cofeină, dar pe el nu prea-l găsesc la terasele obișnuite, doar în ceainării.
Cert e că atunci cînd (rar) ies la o terasă cu cineva, am această dilemă: ce beau? Dacă cer apă plată se uită lumea la mine ca la membra de sectă religioasă. Cafea nu, suc nu, ceai fierbinte nu, limonadă nu. Apă cu lămîie, cel mai adesea, și, de vara trecută, Ice Tea, despre care vreau să vă povestesc de ce-mi place.
Dar mai întîi vreau să vă scriu cîte ceva despre ceai în general, ştiți că nu scap nici o ocazie să fac puțină teorie, în acest caz a plantei Camellia sinensis, din care se fac toate tipurile de ceai. Băuturile calde din alte plante (muşețel, tei, trandafiri, cozi de cireşe) nu sînt, de fapt, ceaiuri, ci infuzii sau decocturi de plante, pentru că doar băuturile din planta numită mai sus, Camellia sinensis, sînt, tehnic vorbind, ceai.
Toate tipurile de ceai conțin cam aceleaşi substanțe (pentru că toate se obțin din aceeaşi plantã), dar în cantități diferite. Ceaiul verde, de exemplu, are mai puțină cofeină ca cel negru, în schimb are mai multă catehină, un flavonoid despre care s-a demonstrat că ajută mult în curele de slăbire. Ceaiul negru este în schimb mai aromat şi conține mai multă teanină, un antioxidant asociat cu performanțe mentale sporite şi cu risc scăzut de boli cardiovasculare (sursa)
După ce sînt culese, frunzele de Camellia sinensis sînt fie uscate imediat, fie lăsate la soare să oxideze (se înnegresc în urma unui proces declanșat de o enzimă prezentă în frunze), procesul de oxidare e apoi oprit prin supunerea la temperaturi mai înalte. Unele frunze sînt apoi puse la și fermentat. Cele mai comune tipuri de ceai sînt:
– ceaiul alb (nefermentat, se produce în cantități mici și este cel mai scump, are puțină teină și foarte mulți antioxidanți)
– ceaiul verde (foarte puțin oxidat, nefermentat, conținut moderat de teină)
– ceaiul oolong (semifermentat, conținut scăzut de teină)
– ceaiul negru (oxidat și fermentat, conțină multă teină)
Mai există și alte tipuri de băuturi care, deși nu sînt obținute din frunzele Camelliei Sinensis, sînt cunoscute pe plan internațional ca „ceaiuri”: ceaiul de roibos (planta numită „tufișul roșu” crește în Africa) și ceaiul Mate (America de Sud).
Revenind la ceaiul din Camellia sinensis, studiile arată că ceaiul (verde, negru, alb) aduce multe beneficii corpului, în primul rînd datorită flavonoizilor conținuți, care reduc riscul de cancer și boli cardiovasculare, reglează tensiunea arterială, există studii care arată inclusiv că ceaiul negru este benefic pentru bolnavii de diabet (sursa), iar datorită cantității mari de teină (cofeină), are efect energizat și stimulează activitatea mentală.
Din fericire (pentru mine), cofeina din ceai este nu doar mai puțină decît cea din cafea, ci și diferit absorbită de organismul nostru. Așa se face că deși reacționez urît la cafea, ceai verde pot bea fără probleme (nu în cantități mari, însă). Explicația stă în conținutul mare de amnioacizi ai ceaiului, care încetinesc absorbția cofeinei în organism și o repartizează uniform pe parcursul întregii zile. În plus, aminoacidul L-Teanină, identificat pînă acum doar în planta de ceai, are un efect relaxant (favorizează producerea undelor Alfa în creier, aceste unde relaxează fără a produce stare de somnolență), care contrabalansează efectul excitant al cofeinei.
Ceaiul rece este practic versiunea răcoritoare a ceaiului cald, iar Lipton Ice Tea conține apă, extract de frunze de ceai (cît într-o cană de ceai cald), suc de fructe, zahăr (cu 40% mai puțin ca celelalte sucuri garbogazoase), stevia, un îndulcitor natural (eu îl mai folosesc ocazional și la prăjituri), plus acid citric, citrat trisodic (corector de aciditate) și acid ascorbic (vitamina C, cu rol antioxidant), ingrediente necesare realizării unei băuturi de tip ice tea îmbuteliate. Lipton Ice Tea nu conține coloranți și nici conservanți artificiali adăugați, iar culoarea lui este data de ceai. Eu beau Green Tea și Green Tea Lemon, care conțin ceai verde. Lipton Ice Tea Lemon, Peach, Raspberry conțin ceai negru.
Îmi place campania #ceaiinceai a celor de la Lipton, ceaiul (inclusiv cel rece) e o băutură sănătoasă, o alternativă bună pe timp de vară (nu mai sănătoasă ca apa, desigur). Și-mi place campania și pentru că vine la pachet cu niște tricouri haioase de la Dume de mestecat, pe care o să le puteți cîștiga în curînd dacă stați aproape și vă pregătiți bine pentru lecția deschisă „Tu știi #ceaiinceai”?
Sursa foto preview: ceai rece via Shutterstock.com
Vă place ceaiul rece? Știați că toate tipurile de ceai provin din aceeași plantă? Eu habar n-aveam, pînă să mă documentez pentru textul de față. Nici că ceaiul de tei nu e de fapt ceai. 🙂 Nici motivul pentru care cafea nu pot bea, dar ceai da (deși și el are cofeină).
Mie imi place combinatia de ceai fierbinte de buna calitate (Darjeeling) si lapte.
Nici eu nu beau cafea, suc de niciun fel, limonada imi place la o anumita terasa din oras ca aduce lamaia feliata, zahar și apa si faci singur si mai beau apa plata, ceai cald de fructe si ceai rece. Da, imi place lipton
Se pune zahar in ceai lipton ???
Eu nu beau cafea de cand ma stiu. Nu-mi place. O accept in proportie de 1/5 cafea si restul lapte :)) , imi place Latte Machiatto, dar beau oricum foarte rar. Ceaiul negru/ verde/ alb nu ma atrage. De fapt, conform articolului tau, mie nu imi place ceaiul! Beau cu placere infuzii de fructe, cele de fructe de padure sau goji sunt preferatele mele. Avem o ceainarie in Brasov, Open Heart se numeste, care are muuulte tipuri de ceaiuri si infuzii, fie cald fie rece, plus ca ambientul este minunat, nu se fumeaza, perfect pentru iesiri cu copii.
Am baut la viata mea si Lipton, si Nestea, imi place Lipton de piersici si de zmeura, iar la Nestea imi plac variantele de piersici si de mango.
Ce mi se pare mie interesant ( nu o spun ca si critica, sa nu ma intelegi gresit) este ca tocmai tu promovezi o bautura de acest gen! Adica o bautura cu mult zahar ( o fi el mai putin decat in Cola dar oricum e mult), o bautura care are corectori de aciditate, acid citric ( despre care am inteles ca este foarte daunator organismului), o bautura in contradictie cu stilul tau de viata si de alimentatie in general. E drept, suntem toti oameni si toti mai ” gresim”, eu faceam doar o remarca pentru ca nu este genul de produs pe care l-as fi vazut promovat de catre tine.
mai, nu putem trai numa cu apa. si daca tot calcam ocazional in strachini, barem sa alegem o varianta mai safe. asta e, imi asum (si consumul, si publicitatea). 🙂
Îmi place mult expedia ” calcat in străchini „. Nu am auzit-o de mult timp! Eu calc in străchini cu Pepsi ( stiu cat de daunator este, dar este buuunnnn).
Doar ca ice tea nu e nici pe departe asa de sanatos cum ai crede si are fff mult zahar si indulcitor.
Si nu mi se pare asa de greu de crezut ca in limonada de 15 lei sa iti puna chiar lamaie (care nu costa mai mult de 2 lei ca daca iti pune mai mult de una nici nu o poti bea).
Well, oricit de ciudat ar parea, limonada din concentrat e la mare moda!
Ceai si zahar si stevia (pe ala il folosesc si eu la prajituri uneori). Nu e moartea, chiar nu e.
Stevia nu e naturală. Decât dacă se folosește frunza verde uscată și măcinată. În băuturi răcoritoare și dulciuri procesate nu cred că se pune așa ceva. Se înlocuiește cu stevia pudră albă. E albită în laboratoare prin procedee chimice. E sintetică.
Nu sunt chimist, poate mă înșel. Doar îmi place să citesc una-alta…
acidul citric nu este daunator. sigur, daca vei citi site-uri de propaganda (ca altfel nu pot sa-i zic) vegano-„sanatoasa”, vei ajunge la concluzia ca si H2O este daunatoare..
principiul sanatos este: nu tot ce e artificial e daunator si nici tot ce e natural nu e sanatos
cat despre ice-tea, de ce ar fi asa mare problema atat timp cat in contextul unei alimentatii echilibrate si reduse in zahar, mai bei din cand in cand si nu cate 2L zi de zi?
Mie imi place si ceaiul si cafeaua. Si berea, de ce sa nu recunosc? 🙂
Băăi, berea, cum am putut să uit de bere!?! Mai ales aia nefiltrată, la draft…
Te rog sa imi ierti totala ignoranta in domeniul berii, intreb ca sa ma lamuresc, ce inseamna „draft”, o halba (500 ml) sau un tap (300 ml)?
Asta e de neiertat, parol! Să nu se mai întâmple! 😀
Pe la noi când spunem bere la daft ne referim la un pahar mai mare cu o anumită formă.
În afară termenul ăsta se foloseşte cam la toate recipientele pentru bere, adică pahare, ţapuri, halbe mai mari sau mai mici, şi, de ce nu, chiar vaze de flori (nu recunosc nimic!).
Aha!
Deci e pahar, nu are maner ca la halba sau tap. Multumesc pentru lamurire, ultima data cind am baut bere se intimpla actiunea in secolul trecut.
Astept un advertorial si pe tema berii, acolo sigur cunoscatorii si neofitii vor avea ce sa comenteze.
Nu m-am exprimat eu bine, scuze, deci, poate fi bere îmbuteliată şi bere neîmbuteliată (sau draft). Acea bere se serveşte în diverse pahare sau halbe. La noi s-a cam amestecat termenul cu „bere la halbă”, aşa că poţi auzi frecvent „-Aveti bere la draft? –Nu, avem doar la halbă”, sau „-Serviţi din halbă sau din draft?”, deci în practică uneori apare confuzia asta (dintre tipul berii şi tipul recipientului). Sigur, există multe localuri care folosesc termenul draft pentru berea neîmbuteliată, aşa cum trebuie, dar mulţi clienţi şi alte localuri când spun draft se referă la acel pahar mai înalt total diferit de neaoşa, vulgara şi ţărăneasca halbă (glumesc, evident, eu o iubesc 🙂 ). Fiind consumator, şi pentru a nu naşte confuzia asta, neştiind dacă cel care serveşte pricepe, eu de exemplu zic vreau halbă, pahar etc. (un exemplu de astfel de confuzie, chiar am văzut într-un magazin expuse la vânzare „draft-uri pentru bere”). Adică noi aveam doar la sticlă sau la halbă, termenele astea au fost folosite, a apărut un englezism care ne-a cam încurcat, dar o scoatem noi la capăt 🙂
Multumesc mult pentru raspuns. Am cautat si eu pe net, si iata ce zice Google:
„draft beer”
denoting beer or other drink that is kept in and served from a barrel or tank rather than from a bottle or can.
Adica, nu „ciob” cum se exprima unii vanzatori, de ma lasa descumpanit. Constat ca litrajul nu are defel importanta, asa cum credeam, ci doar forma vasului ce se utilizeaza in cadrul ritualului.
Imi imaginez o conversatie de genul:
– Ce bere aveti, nu va suparati, la draft sau la ciob?
– Si, si, raspunde chelnerul plictisit.
– Atunci aduceti-ne 4 vaze, blonde si reci ca gheata, fara spuma! Hai galop ca ne e sete!
Bun, astept advertorialul cu berea, sa vezi comentarii spumoase!
Mi-am adus azi aminte de aceasta conversatie si de faptul ca niste tipi din Noua Zeelanda au creat prima nano fabrica de bere, („The Personal Brewery”) asa ca uite aici linkul
http://www.williamswarn.com/
E cam scumpa masinaria, dar pentru pasionati nimic nu le poate sta in cale!
Acum am văzut, sincer cochetasem cu idea să încerc şi eu, măcar o dată, în mod clasic (în vase obişnuite), dar după ce m-am documentat puţin m-am oprit la primul mare hop, calitatea ingredientelor folosite. Tipul care a facut maşinăria asta are ceva experienţă în spate privind fabricarea, cred că a dat ceva rateuri până a reuşit. Plus o foarte mare problemă, nu mă văd aşteptând nouă zile până e gata fermentarea 🙂 Fiind mai comod din punctul ăsta de vedere prefer să cumpăr.
Poti beneficia de cantitatea maxima de oxidanti continuta in ceai daca fierbi apa si o lasi sa se raceasca pana la 70 de grade celsius. Peste aceasta valoare a temperaturii s-a demonstrat ca ceaiul isi pierde proprietatile.
Nu stiu cum se face, dar la mine e exact invers – adica pot bea cafea (si beau!) si n-am nimic, in schimb daca beau ceai verde mi se face rau. Dar rau-rau! Imi tremura mainile, nu ma mai pot tine pe picioare, am palpitatii… la fel si la ceaiul negru, daca il las mai mult, daca il scufund doar o data, asa, e ok. Infuzie de fructe si plante pot bea pe post de ceai, iar daca vreau ice tea, fac infuzia, o las la racit si pun gheata. Nu pot sa beau lipton sau altceva, nici alte sucuri, cred ca de la acidul citric mi se trage, il simt din gat si pana in stomac 😛 La fel si cu helasul, nici eu nu pot bea limonada in oras, ma doar stomacul ingrozitor, credeam ca sunt singura! Asa ca raman la apa plata si cafea 🙂
Eu beau cam doua cani de ceai verde pe zi…si o cafea dimineata :). Sunt un mare fan al ceaiului verde si mai ales cel cu arome (lamaie, vanilie, etc…). Sucuri imbuteliate consum rar spre deloc (Lipton/Nestea sunt incluse in categorie) pentru ca mie imi place sa beau ceaiul si cafeaua fara zahar (tot timpul am impresia ca zaharul schimba gustul si nu mai sunt asa bune), dar accept ca varianta de ceai rece la sticla e mai buna decat alte variante de sucuri imbuteliate…
Nici eu nu mai beau cafea de vreo 3 ani si nu-mi pare rau dupa ea. Ceai beau – din ala verde, fara zahar si uneori, cate o ceasca de ceai negru putin indulcit. Cand ies in lume – pe la terase adica prefer insa un suc de portocale (mai ales ca-s la ele acasa:) Oricum de-i musai sa aleg ceva rece si care sa ma „trezeasca” prefer si eu Lipton-ul in loc de Nestea (ca am o buba contra Nestle :)))
Nu fac reclama…dar Nestea nu e al lui Nestle…seaman la nume, dar nu…e produs de Coca Cola. Ingredientele sunt aproximativ aceleasi.
lipton apartine de coca cola, „NESTEA® este marca inregistrata a Société des Produits Nestlé S.A. ” – luata de pe site-ul lor.
Imi pare rau ca te contrazic, dar in Europa, Nestea este distribuit de Coca Cola, iar Lipton de Unilever:
http://www.unilever.ro/our-brands/detail/Lipton/396370/
http://www.coca-colahellenic.ro/Productsandbrands/StillBeverages/Nestea/
Intr-adevar marca inregistrata Nestea este a lui Nestle, dar aici e alta combinatie…
PS: lucrez in domeniu…
Lipton este produs Unilever sub licenta Pepsico, iar Nestea este produs Nestle sub licenta Coca-Cola Co.
Cred ca e primul tau post publicitar pe care nu l-am citit pana in capat, m-ai „pierdut” la Icetea.
La fel ca tine si eu mai ‘calc in strachini’ cu alimentatia sanatoasa, cu alte produse nu sucuri, dar de la a consuma ocazional ceva complet nesanatos pana la a-l promova de parca ar fi de fapt ceva bun, e cale lunga. Nu m-as fi asteptat sa gasesc pe blogul tau o reclama la un suc plin de chimicale, printre care acidul citric (E330) care este considerat cel mai cancerigen E si mult-hulitul zahar.
Repet, inteleg consumul ocazional pentru a-ti face o mica placere, nu inteleg promovarea si asocierea ta cu marca asta.
E foarte adevarat ca, in cantitati mari consumate frecvent, orice bautura indulcita din comert are efecte nedorite, cum ar fi ingrasarea.
Pe de alta parte, afirmatia despre acidul citric nu e corecta. De unde si pana unde este cel mai periculos E? Este prezent in mod natural in citrice si e folosit frecvent in industria alimentara si cosmetica. Atentie la propagarea de informatii gresite, pentru ca nu ajuta pe nimeni.
Era vorba evident despre acidul citric chimic, artificial (E330), nu de cel natural din fructe 🙂
E plin internetul de liste cu E-uri grupate pe categorii in functie de cat sunt de daunatoare, nu mai pun link, fiecare poate sa caute. E adevarat ca unii producatori nu scriu E-cutare, scriu direct denumirea chimica intreaga, foarte posibil cu riscul de a induce in eroare.
Din ce am citit eu, acidul citric E 330 este lipsit de toxicitate. http://www.e-uri.ro/tag/e330/
Am vazut site-ul asta si inca unele care zic ca-i ok, dar am gasit si unele care zic ori ca e daunator, asa ca nu stiu ce sa mai cred, probabil adevarul o fi la mijloc.
Strict despre Lipton Icetea – nu-mi place, n-are niciun gust, doar de apa cu zahar. Plus ca mie nu-mi plac sucurile astea chimice decat daca sunt acidulate. Ocazional mi-e pofta de mor de Fanta Madness, dar storc lamaie in ea, ca mi se pare prea dulce.
Totusi raman la parerea mea ca sucurile astea la pet/doza sunt niste porcarii chimice si ca nimeni n-ar trebui sa faca reclama la ele. Stim ca exista, le bem uneori, dar nu e nevoie sa incurajam consumul, ba chiar din contra.
Candva toate E-urile erau considerate ok. Nu zic ca se poate compara cu cele despre care se stie sigur ca sunt nocive, dar nici total inofensive nu cred ca sunt.
Acidul citric obtinut „artificial” este identic cu cel „natural”, este aceeasi substanta chimica, ca e obtinuta din portocale sau sintetizat pe cale artificiala. Singura diferenta este de costuri, metoda artificiala este mai ieftina, mai ales ca nu depinde de productia de citrice. Daca saracul acid citric a primit numele de E 330, nu e vina lui, el e acelasi acid citric. 🙂
Perceptia umana este ca tot ce e natural e bun si tot ce e chimicala e daunator. Si nu e greu sa crezi asta, si eu am crezut asta la un moment dat, din cauza informatiilor care circula peste tot. Dar adevarul e ca totul in lumea asta este un amestec de chimicale, apa, aerul, chiar noi suntem facuti din chimicale.
Daca ar fi sa consideram ca tot ce e facut/extras din plante este mai bun doar pentru ca e natural , iar nu e bine. Multe plante sau extractele din ele sunt otravuri daunatoare sau chiar letale, asa cum multe altele sunt benefice si folosite ca medicamente de mii de ani. Multe substante facute exclusiv in laborator sunt otravitoare sau au efecte nedorite asupra omului, altele sunt inofensive sau benefice. Diferenta intre substantele prezente natural in plante si cele sintetizate in laborator (tot din plante), este ca, la cele din urma, omul poate controla exact puritatea, concentratia etc, ceea ce le face, ironic, mai sigure.
Aditivii sunt adaugati cu un scop, si scopul nu e sa ne omoare ci de exemplu ca sa actioneze ca si conservanti, pentru ca cine ar vrea sa foloseasca sau sa manance un produs alterat? Conservantii sunt indispensabili daca vrem ca produsul sa tina mai mult de o zi.
Ceva de genul asta ii zic si eu maica-mii cand imi spune sa iau nu stiu ce pastila de somn care chipurile e inofensiva pt ca e „din plante”: si matraguna tot „din plante” e. :-))
I-adevarat ca e greu sa intelegi/ sa accepti ca substantele sintetice sunt identice cu cele „naturale” dpdv chimic, deci distinctia natural vs sintetic este de fapt irelevanta pt consumator, si ca ambele pot fi bune sau rele independent de felul in care au fost obtinute.
Avem inoculata in creiere chestia asta, ca ce vine direct din natura e automat mai bun decat ce vine din fabrica. Eu de ex. ma ciondanesc frecvent cu nevasta pe tema „ouale de tara de la bunica sunt mai bune decat alea de la magazin”. Mie nu mi se pare clar ca automat sunt mai bune… :-))
Asa e, cu mentiunea ca ,am uitat de faptul ca unele substante sunt pur sintetice, nu exista in plante, cel putin nu asa cum sunt sintetizate in laborator. Si acelea pot fi bune sau rele.
Dar mama s-ar putea sa aiba dreptate, de ex, un somnifer puternic care contine o substanta sintetica in concentratii mari poate avea efecte secundare (dependenta) mult mai puternice decat ceva natural ca ceaiul sau comprimatele de valeriana. Pe de alta parte, valeriana s-ar putea sa nu functioneze in toate cazurile, altfel nu s-ar fi inventat somniferele puternice. Deci in cazul asta varianta naturala este mai putin agresiva insa matraguna tot otravitoare e.
Problema e ca ne ia valul fricii de aditivi si E-uri si uitam chimia din generala si liceu.
Dilema cu ouale implica doua lucruri:
1) Ce mananca gainile, caz in care castiga tara, pentru ca ar avea o mancare mai variata decat la fabrica, deci poate mai sanatoasa, mai saraca in concentrati. Daca ce mananca gainile se reflecta direct in ou, asta nu stiu.
2) Cum sunt tinute gainile. Iar nu stiu daca traiul gainilor are impact asupra calitatii oualor, dar daca iti pasa de ce viata duc gainile de la care mananci oua, atunci iar castiga tara. Alergatul prin cotet la tara nu se compara cu viata inghesuita, chinuita si lipsita de lumina naturala a gainilor crescute in baterii. Deci chiar si daca oul e identic, considerentul etic al vietii de gaina exploatata, ramane in picioare.
Cumva tot ce vine din fabrica mare e produs rapid in cantitati mari ca sa faca fata cererii si nu se poate sa nu existe diferente de calitate fata de ceva produs la scara mai mica, mai in tihna. Ma refer la calitatea vietii animalelor pe care le mancam, nu la produse nealimentare.
noi de ceva vreme luam oo din alea cu zero in fata, nu am de ales decat sa-i cred pe producatori cand spun ca zero in fata inseamna gaini tratate cat de bine se poate trata o gaina crescuta industrial. nu ca tratamentul gainilor a fost decisiv in alegerea asta, ci lucrurile cu care sunt hranite.
dilema mea cu ouale de tara se refera la igiena, respectiv inclin sa cred ca salmonella de exemplu e mai putin probabil sa apara la ouale din magazin, pt ca ma gandesc ca se fac verificari etc
acum nu zic ca sigur e asa, de asta ne si ciondanim :))
Parca 0 in fata presupune gaini crescute liber ( free range) si hranite cu mancare bio. Posibil sa fie printre cele mai fericite gaini. Cred ca si taranii care vand oua free range trebuie sa se supuna la reglementari si controale cu privire la igiena. Dar daca stai sa te gandesti, se poate ca igiena precara si bolile mai degraba sa mearga mana in mana cu inghesuiala din fermele mari. A lua oua cu cifra 0 este o alegere buna din punct de vedere etic.
Vazusem un reportaj pe un canal francez pe tema asta. Concluzia lor era ca, pentru calitatea nutritionala a oului, e important ce consuma gainile si nu felul in care sunt crescute. Fiecare e liber sa decida apoi daca i se pare etic sau nu ca o gaina sa fie crescuta in baterie, platind astfel in plus pentru ouale gainilor crescute in aer liber. Dar doar dpdv al calitatii oului, e mai important de exemplu sa manance bio, decat faptul ca sunt crescute in aer liber.
Pe de alta parte nu pot sa stiu daca reportajul avea ca scop buna informare a oamenilor, sau daca era platit de cineva.
De ce să fie irelevantă pentru consumator? De când e mai bună vitamina C sintetică din ceaiul Lipton decât vit. C din cătină? E doar un ex. Mă rog, asta-i părerea mea. Fiecare face reclamă la ce vrea pe blogul propriu.
Irelevanta adica identica, nici mai buna nici mai rea. Fiecare alege de unde isi ia vitamina C, atata timp cat stie ca din punct de vedere chimic e la fel. Atata ca in vitamina C de la farmacie stii clar cata iei dar si vitamina C care apare natural in catina e (la fel de ) buna. Nu e vorba de reclama, e vorba de chimie.
De fapt, toata medicina de astazi are la baza natura. Diferenta este ca medicamentele sintetice sunt standardizate, dozate, studiate. Cel mai comun exemplu este cel al digoxinului, inspirat de o planta considerata otravitoare. In doze atent prescrise, digoxinul salveaza vieti.
Hai ca m-a socat ea cu „ceaiul” si acum ma sochezi tu cu ouale. Deci carnea de pui cu: hormoni, antibiotice, concentrate nu e buna pentru ca le cresc copiilor de 4 ani sani (pe bune, de la medicul meu de familie, are 2 cazuri) dar ouale provenite din aceleasi gaini hranite la fel sunt ok. Ca a lu’ mamaie de la tara, alea care mananca iarba? Dude, really?
pai eu ziceam doar sub aspectul igienei; ouale de la bunica sunt pline de gainat si tinute chiar si cateva saptamani pana sunt trimise la noi;
nici macar nu ma refeream la oo de producator taranesc, ci strict la oole stranse de bunica din cuibar.
altfel, stii ca sunt gaini crescute pt oo si gaini crescute pt carne;
nu stiu foarte multe despre domeniu, dar nu are rost, economic vorbind, sa dai hormoni de crestere unor gaini care nu sunt crescute pt carne.
probabil in schimb le indoapa cu antibiotice, dar mai zic inca 1 data: pe mine ma preocupa contaminarea oualelor, nu cat de bune or fi…
Nu te ingrijora, ouale sunt spalate (cele din comert), de aceea le gasesti curate si ai siguranta necontaminarii, iar pe cele de la tara le poti spala cu detergent de vase. Cand bunica-miu imi da oua pe care abia ce le-a „cules” din cuibar, se scuza in numele gainilor spunand ca nu au mai avut hartie igienica 🙂 Daca producatorii de oua nu le-ar spala inainte de a le ambala, le-ai gasi la fel de „dezgustatoare” si pe acelea.
Hormonii de creştere sunt interzişi la creşterea păsărilor, prin lege, în România, din 2007, la fel ca şi făinurile de origine animală şi aditivii alimentari. Este interzisă şi administrarea sistematică a antibioticelor, ele folosindu-se doar curativ, ocazional, sub semnătura medicului veterinar.
Mai uşor cu dezinformarea pe scări… 😉
stii ce mai e plin de chimicale? o banana. https://jameskennedymonash.wordpress.com/2013/12/12/ingredients-of-an-all-natural-banana/
daca vei citi articolul, vei afla ca a fost conceput exact pentru a demonta miturile astea extrem de stupide cum ca „daca nu reusesti sa citesti un ingredient, inseamna ca e nociv”
excelent, pur si simplu excelent!
ma intreb cati oameni ar mai cumpara banane daca ar fi etichetate exact ca in linkul asta. :))
Tocmai mananc o banana si citesc compozitia ei. Slurp 😛
Nu pot bea IceTea, nu-mi place, gust oribil. Nici ceaiul sau asa zisul ceai nu-mi place. In schimb cafeaua…. Am o relatie deosebita cu expresorul.
Iubesc freshurile si mai scap la cate o Cola, dar nu f des.
Eu sunt bautoare si de ceai si de cafea. Imi plac amandoua la fel de mult. De ani de zile ,sa fie 15 ani , beau ceai verde, alternand cu ceai alb sau de rooibos. Cam de atunci am descoperit aroma si gustul cafelei :). Chiar daca e controversat subiectul cafea (pt. naturopati e otrava, acuma mai nou ar fi si ceaiul verde, inca nu am inteles de ce), cu toate acestea este micul meu viciu si calcarea mea in strachini(dimineata ma ajuta cu tranzitul).
Imi place tare mult si limonada (in special cu apa plata), fresh de portocala cu grefruit.
Hai sa vorbim totusi si despre frunzele de ceai 🙂 e o cerere imensa de ceai in toata lumea, si oamenii trebuie sa-si aiba grija de culturi. Si atunci… guess what! Frunzele sunt pline, gârlă, de pesticide. Deci nu orice ceai verde/alb/negru e bun, si in ce priveste Lipton si la ce rulaj au, acolo iar mi-as pune niste semne de intrebare 🙂
Nu e o conspiratie, e un fapt, s-au facut diverse masuratori:
http://www.greenpeace.org/eastasia/news/blog/pesticide-pollution-chinese-tea-may-not-be-sa/blog/39936/
http://www.cbc.ca/news/canada/pesticide-traces-in-some-tea-exceed-allowable-limits-1.2564624
Inteleg ca din cand in cand pentru comoditate rapiditate etc se poate recomanda Ice Tea-ul de la ei, nu-s asa panicata :)) (desi eu una chiar nu beau)
dar eu una prefer sa imi fac eu ceaiul din frunze de ceai organice (bio) si eventual chiar sa il racesc eu la frigider si sa-l indulcesc cu miere si pun si cateva picaturi de lamaie.
Buna, Anca,
Am intrebat la Lipton si mi-au raspubs ca: ei sunt proprietari si administratori pe aproximativ 11.000 hectare de plantatii in Africa de Est (Ex. Kenya si Tanzania) unde lipton conduce cercetari ample pentru a imbunatatii practicile de cultivare si recoltare astfel incat consumatorii sa se bucure de un ceai de cea mai buna calitate.
Se aprovizioneaza cu frunze de ceai si din alte surse la nivel global, din diferite tari, pentru a-si asigura materie prima in mod constant si un un gust consecvent pentru produsele lor. Cele mai importante tari de unde se aprovizioneaza sunt in Africa: Kenya, Malawi, Tanzania in Asia: Sri Lanka, India, Vietnam, Indonesia si in America Latina: Argentina. In 2007 se pare ca s-au angajat sa se aprovizioneze cu ceai intr-o maniera sustenabila: pana in 2015, toate ceaiurile vandute de catre Lipton la nivel mondial vor fi crescute pe plantatii certificate Rainforest Alliance CertifiedTM.
Se pare ca ei recolteaza si folosesc aproximativ 16% din productia de ceai negru la nivel mondial si chiar practica agricultura sustenabila, ceea ce inseamna ca sunt concentrati in programul de sustenabilitate pe fertilitatea solului, eroziunea solului, nutrienti, boli si daunatori, biodiversitate si pe valoarea produsului. Inteleg de la ei ca solul este ingrijit si imbunatatit prin materie organica, cultivarea se face de-a lungul curbelor de nivel si au canale de scurgere inierbate pentru a preveni eroziunea solului. De asemenea, nu sunt folosite pesticide in niciuna dintre plantatiile de ceai din Africa de Est.
Foarte interesant! Dar daca tot am bifat raspunsul la intrebarea „de unde vine ceaiul lipton si ce impact are asupra mediului” , mai apare o intrebare (sau mai multe, dar eu vin cu una) : Ce parere are Lipton despre conceptul de Fair Trade?
Peste 11.000 de hectare de plantatii de ceai, plus ce mai cumpara din alte surse, inseamna multi angajati si furnizori. Ar fi foarte interesant sa stim cum sunt tratati acei lucratori de pe plantatii, daca sunt platiti corect, daca au conditii de munca decente, daca nu sunt exploatati etc. Eu asta inteleg prin Fair Trade. In raspunsul de mai sus nu se pomeneste despre forta de munca, dar poate e din cauza ca nu era vorba despre asta.
Intreb pentru ca nu mi-am dat seama pana acum cat de gigant este Lipton si mai ales pentru ca de multe ori nu ne pasa cum si de unde vin produsele pe care le cumparam, atata timp cat sunt ieftine. Practic nu ne prea intrebam daca sufera cineva (un om sau un animal) pentru ca noi sa putem plati cat mai putin pe un produs, si nu stiu cat de ok este asta.
Am avut o perioada in care eram pur si simplu obsedata de Green Tea si Green Tea Lemon de la Lipton. Il consideram desertul meu zilnic. Apoi am trecut prin pofta de Pepsi sau energizante, iar de cand mi-am propus serios sa slabesc, am ramas doar cu apa si infuziile. In weekend, recunosc ca ma mai rasfat cu un green tea sau o doza mica de ceva, dar atat.
in Green tea ..toate tipurile au zahar si E uri, chiar erau site uri pe net unde avertizau ca si ceaiurile immbuteliate gen Green tea( nu stiu despre Lipton) ca au anumite E uri si zahar..si eu eram fan green tea dar ..nu mai beau asa des..poate ca lipton nu are ..dar ma indoiesc ca nu ar avea nimic conservant ceva benzoat etc..cel mai fain e s ane facem noi ceai verde, rooibos ..etc negru si sa bem cu moderatie..
si baut ceai zilnic nu prea e ok..deoarce sunt depurative..scot nutrientii din corp..( baute in cantitati mari) pt cantitati mari de lichide e bine de baut apa plata etc..apa!
Bun ceaiul, buna limonada cu menta si ghimbir. Nu sunt fan Lipton dar ii ador pe cei de la Dume de mestecat.
Te astept in Sibiu la o limonada buna, fara helas!
Eu sunt mare fan ceai verde. Beau in fiecare zi multe cani, neindulcit, cu lamaie. Si ma simt extraordinar. il beau caldut, inclusiv vara. Nu beau cafea niciodata. Recomand!
eu beau ceai de menta ( am un ghiveci pe balcon), sau de macese culese de mine, sau de salcam/codite de cirese. Macar stiu ce pun acolo:)
Vara imi plac ceaiurile cold brewed de la Twinings, mi le pot indulci cat si cu ce vreau eu 😀 iar in cafenele prefer un fresh de portocale
Eu sunt mare amatoare de ceai de multi ani!
Cafea beam in liceu in cantitati moderate, insa intr-o zi am spus ca nu mai vreau!
Ceaiul alb e preferatul meu, insa consum si ceai verde!
Ceaiul negru deloc, cateodata imi place Earl Grey (ceai negru cu esenta de bergamota).
🙂
Nici eu nu pot bea cafea si ma cam enerveaza pt ca-mi place mirosul de cafea proaspat macinata de mor! Am fc niste investigatii si am aflat de ce nu-mi face bine: sunt hipotensiva, uneori ajung chiar la 8 cu 4. Din cauza asta pulsul meu este deja la maxim, daca nu chiar mai mult, este o compensare. Iar cafeluta, contrar conceptiei populare-inclusiv a distinselor de la farmacie-creste si mai mult pulsul, nu tensiunea. Astfel, trebuie baute mai multe lichide si inghitita mai multa sare 🙂 Nu e musai, dar asta ar putea fi o explicatie si pt tine, daca erai curioasa 😛 Iar hipocalcemie faceai pt ca a noastra cafeluta este diuretica -> pierzi minerale, deci si Ca. Nu sunt medic, dar nici nu a stiut nimeni sa ma lamureasca asupra problemei mele relativ simple, m-am lamurit singura monitorizandu-mi tensiunea si citind materiale de specialitate pe net. O zi insorita!
Si eu sint hipotensiva! Ai dreptate cu mecanismul diuretic, si eu cred asta se petrece de fapt!
de pe site-urile de pregatit la marathon am inceput sa pun … o cana cu apa langa canutza de cafea. A,da, eu nu beau cafea 🙂
Asa este, te-ai documentat corect. Cafeina creste diureza prin inhibitia vasopresinei, also known as antidiuretic hormone.
De aceea, in tarile care au cultura cafelei, cum e Italia, cafeaua se serveste cu un pahar de apa alaturi.
Ca una care a lucrat o vreme intr-un magazin de ceai (franciza a unei marci bine-cunoscute si apreciate ca etalon de calitate) si s-a documentat temeinic pentru a putea reprezenta (si promova) diversele tipuri de ceai, tin sa mentionez ca in prepararea ceaiului, pentru a putea beneficia din plin de toate substantele benefice ca cea mai buna calitate, pe langa tipul potrivit de ceai mai trebuie luate in considerare si calitatea si temperatura apei de infuzie, precum si timpul alocat infuziei. Aceste elemente pot influenta semnificativ calitatea finala a produsului, ceea ce poate face diferenta intre un ceai bun si folositor pentru organism si o infuzie seaca, amara si imposibil de consumat.
In plus, aproape orice sortiment de ceai din care se prepara infuzii calde, se poate preta si la versiuni de ice tea – recomandarea fiind pentru realizarea unei infuzii mai concentrate, care apoi se raceste si se dilueaza dupa gust cu apa rece sau gheata, pana la obtinerea unui ice tea potrivit. Astfel, oricine isi poate prepara propriul ice tea preferat, suficient de indulcit, fara aditivi/extracte/etc si considerabil mai sanatos pentru organism decat preparatele din comert.
Si noi mai bem Lipton, de piersici este preferatul meu , de lamaie al sotului :)) . Imi place ceaiul rece vara , o data pe luna merge
Ingrediente lipton green tea lemon: Apa, zahar, acidifiant (acid citric), extract de ceai verde (0,14%), suc de lamaie din concentrat (1%), corector de aciditate (citrați de sodiu), arome, antioxidant (acid ascorbic), îndulcitor (glicozide derivate din steviol).
Glicozidele derivate din steviol sunt E960, care nu prea e acelasi lucru cu extractul de stevie pe care il pui in prajituri. WTF?! Imi place blogul tau, dar cum sa induci lumea in eroare in mod intentionat si sa maschezi informatiile in felul asta?!
Acid citric: E330, Acid ascorbic: E300, iar citrati de sodiu: E331 iii, iar asta il face cam unsafe to drink tinand cont ca are 4 e-uri si nu prea stim in ce constau ”aromele”.
Tu stii ce ai in ceai?
Tu stii sa te informezi inainte sa spui ca un produs care a primit aprobarile pentru a fi scos pe piata e „cam unsafe to drink”?
Nu printesa induce in eroare, ci tu ( sper ca neintentionat).
Cred ca articolul asta a evidentiat o nevoie acuta de un alt articol care sa informeze corect despre aditivi si E-uri. 😀
Sper ca la apa chioara sa nu i se atribuie vreun E, ca Doamne fereste, o sa se moara pe capete de sete.
Pai si mezelurile si dulciurile (pe care de altfel Printesa le condamna), care au primit aviz de comercializare, sunt safe? Tu crezi ca tot ce e in magazin si are aviz de la Ministerul x si Y, sunt ok pentru organism?
As fi vrut si eu sa intervin, dar Sabi mi-a luat-o inainte. Acest post mi s epare total nepotrivit si nu este in concordanta cu ceea ce Printesa a promovat anterior ca si stil alimentar. Sunt curioasa daca ii da si Sofiei sa bea, daca tot e safe.
nu va suparati pe mine, mi se pare un pic rauvoitoare mentionarea copilului.
copilul nu primeste lipton pentru ca are teina din aia care e la fel ca si cofeina din cate inteleg si pentru ca are zahar.
dar tac-su, de exemplu, primeste si cafea si uneori cola si uneori mai primeste chiar si zahar.
si cand zic „primeste” vreau sa spun ca-si ia singur.
de ce e asa?
pai din 2 motive:
1) unele lucruri rele sunt mai putin rele pentru adulti decat pentru copii (exemplu: cafea, alcool, zahar etc)
2) ta-su lui Sof are tendinte autodestructive (ca toata lumea, as adauga, dar accept sa fiu psihanalizat daca e interesant pt cineva)
nu as fi crezut necesar sa se specifice in acest post ca nu e vorba de un produs pentru copii.
Mi se pare super tare cum OM-ul citeste toate comentariile femeilor rautacioase. Felicitari pentru aprecierea muncii sotiei!
multumesc!
eu oricum citesc toate comentariile 🙂
Aia din corporatie stiu cu ce te ocupi toata ziua?Iti ia pe putin 2 h din programul de munca cititul comentariilor.
Spor la munca D-le!!!!
pana sa le atragi tu atentia nu cred ca si-au dat seama…
multumesc, ce sa zic. :))
Hahaha! Si eu citesc toate comentariile. E amuzant sa afli tot felul de pareri. Nici la mine la corporatie nu cred ca s-au prins :).
Foarte autodistructiv „tac-su” asta :)))) Pe mine ma termina psihic oamenii care fac urat cand ma vad ca beau cola, ca pun 2 lingurite de zahar in cafea sau imi mai ung o felie de pita cu unsoare si cu ceapa. Bag de seama ca nu ma vad cata mi-s de mare si aproape de 30 de ani incat sa imi permit sa fac alegeri pentru mine, oricat de „sanatoase” ar fi ele. Ma simt de parca as avea iar 6 ani si mama mi-ar arata degetul ca de ce m-am bagat in paharul ei de sampanie de revelion. Bine ca am crescut intr-un final, ca sa ne permitem sa facem cam ce vrem noi cu noi insine fara sa se mai oftice careva! Nu mai vorbesc daca ar sti unii ca bautura mea preferata e whisky cu gheata! Aoleu! Va rog, sa ma exorcizeze cineva!!!
dupa logica fara teina si fara zahar copilul ar putea primi un suc din comert din fructe si cu indulcitor. primeste? ca doar are aceleasi produse ca si sucul natural, numai ca sunt sintetice. de ce ar fi o problema? nu mentionez niciun nume de suc pentru ca nu despre asta e vorba. sunt doar curioasa.
Buna. Eu am enumerat mai sus motivele principale pt care (cred eu) ca nu primeste Lipton, nu am vrut sa spun ca astea sunt singurele criterii pe care le aplicam cand decidem cu ce sa alimentam copilul.
in general, criteriul principal dupa care ne ghidam este „are vreun beneficiu real de pe urma acestei chestii?”
cand aplici criteriul asta, ajungi sa nu dai multe lucruri copilului, nu neaparat pentru ca ar fi ele rele in sine, ci pentru ca nu au un beneficiu real pentru copchil.
deci asta cred eu ca e motivul, dar poate intervine si printesa ca eu nu sunt decidentul in materie de alimentatie, ci ea este.
bine acum in particular vorbind, sucurile de fructe tot au zaharuri, chit ca e fructoza, iar indulcitorul ala de care spui este probabil aspartam, despre care stiu ca nu e bun.
PS noi nu dam nici un fel de suc de fructe la copchil, nici natural 100%, adica sa iau eu merele si sa le storc.
pentru ca au fructoza si pentru ca pentru a obtine un pahar de suc pe care-l bei in 10 secunde storci cel putin 3-4 fructe, pe care altfel nu le-ai manca deodata. si se mai pierd si fibrele.
deci copilul nostru primeste fructe, nu suc de fructe.
ca sucul de fructe, oricat de natural ar fi el, nu are un beneficiu real pt copil, dupa cum ziceam.
Da, ce e aprobat de Ministerul Sanatatii e sigur pentru consum. Fiecare trebuie sa isi foloseasca uzul ratiunii si sa nu abuzeze de nimic, adica safe nu inseamna ca dai la copil de 3 ani in loc de apa sau ca se poate consuma cu nemiluita fara nici o repercusiune.
Mezelurile sunt problematice pentru ca nu contin carne la fel ca in retetele vechi, sunt foarte sarate si pot da dependenta din cauza potentiatorului de aroma care le face foarte gustoase. Toate ingredientele astea sunt scrise frumos pe ambalaj, nimic nu e ascuns. Exista mezeluri facute dupa retete vechi, dar si ele sunt destul de sarate pentru a fi consumate frecvent.
Dulciurile sunt prea dulci, au multe calorii si uneori coloranti problematici, dar tot sunt safe pentru consum, daca nu se abuzeaza de ele.
Cat despre E-uri , unele sunt inofensive, altele sunt problematice sau sunt interzise. Asta nu inseamna ca atunci cand vedem un E, gata, produsul e unsafe, chiar daca E-ul e NaCl. Dupa rationamentul asta, nimic nu e safe, nici apa, ca pot sa beau o gramada de apa pana mor.
SABI,
Ai facut o autopsie completa, cu sange rece, a produsului fabricat de Lipton, dar daca tin bine minte Printesa Urbana a mentionat exact faptul ca nu contine coloranti & conservanti artificiali si a mentionat inclusiv aceste ingrediente din pomelnicul tau.
Nu cred ca a ascuns nimic si, ca de obicei, a scris un advertorial simpatic si corect.
Sincer, E-uri si arome cred ca se astepta toata lumea sa aiba. Dar m-am infuriat cand am vazut ca glucozidele de steviol (E960) sunt prezentate ca extract de stevie, care e cel mai sanatos indulcitor existent.
Dar Steviol glycosides este chiar extractul din frunzele de stevie.
Faptul ca se numeste E960 si ca are statut de aditiv alimentar in EU, nu ii stirbeste cu nimic „naturaletea”.
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1537.htm
Un produs nesigur („unsafe”) este un produs care reprezinta un pericol imediat pentru sanatatea umana. Este vorba de produse contaminate fizic, chimic sau biologic, ce nu respecta legislatia. Evident, aici nu este cazul, asadar sa nu inducem lumea in eroare, Sabi! Icetea poate fi mai mult sau mai putin sanatos, depinde cat de des este consumat, de catre cine si in locul a ce. Legat de E-uri…E330, E300, E331iii sunt considerate, cel putin de catre o parte din cercetatori, inofensive (sursa: „Biblia alimentara”, Gheorge Mencinicopschi). Legat de unele dezamagiri exprimate pe blog…si eu sunt dezamagita sa vad ca lumea isi exprima dezamagirea in urma acestui articol. Daca apreciezi un om si munca lui si faptul ca ai acces la ea gratis, ai putea fi mai putin inchizitor atunci cand nu esti de acord cu ceva. Adica daca te apreciez cum as putea sa te trag de urechi cum nu-mi convine ceva, chiar daca am argumente? Sunt convinsa ca in lumea „reala” macar politetea ne impiedica sa facem asa, de ce pe net ar fi mai ok sa fim asa de transanti? Eu ma pun in postura celuilalt si nu mi se pare ok sa judec, n-am tras-o pe „Printesa” la loz in plic. Asta e punctul de vedere al unei persoane care nu consuma bauturi racoritoare.
Eu sunt putin confuz: ‘din care se fac toate tipurile de ceai’, ‘toate tipurile de ceai provin din aceeași plantă’ si intre ‘Mai există și alte tipuri de ceai care însă nu sînt obținute din frunzele Camelliei Sinensis, și anume ceaiul de roibos (…) și ceaiul Mate (…).’
Definitia la toate/tot o invatasem la logica: oricare ar fi (elementul din multime) indeplineste conditia. In cazul asta nu cred ca e corect ‘toate tipurile’ cat timp sunt cel putin doua tipuri de ceai care nu sunt obtinute din frunzele Camelliei Sinensis.
Ai dreptate, o sa reformulez. Teoretic, doar bauturile din frunzele plantei de ceai se numesc ceai, practic insa sint acceptate si cunoscute drept ceaiuri si roibos si mate.
Din punctul meu de vedere ceaiul oferit de Lipton/Nestea este același lucru ca și Coca-Cola/Pepsi. Diferența este că primele poate au mai puțin zahăr și si sunt făcute cu apă plată. Dar tot din prafuri (concentrat) sunt. Prafurile sunt mixate undeva într-un centru din lume, după care sunt trimise la îmbuteliatorul din zonă. Așa cum nu aș recomanda sucurile „naturale 100%” la cutie (tot prafuri amestecate cu apă de îmbuteliator), la fel nu aș recomanda nici ceaiul lipton/nestea/ce-o mai fi.
Evident, dacă vorbim despre abateri din când în când nu cred că este vreo problemă. Doar să nu rămână cititorii cu impresia că dacă ies zilnic la terasă, este foarte sănătos să aleagă ceaiul la sticlă. Pentru că nu prea este.
Dar praful/concentratul ala din ce o fi facut? Nu cumva din ceai/fructe?
Dacă o să îți faci un ceai rece din ceai adevărat, vei descoperi un gust total diferit de ce oferă prafurile dulci și aromate din lipton (că despre el este vorba în articol). Oricum, sunt opțiuni personale și oamenii sunt liberi să bea ce vor așa cum sunt liberi sa fumeze sau să mănânce mezeluri. Băuturile de acest gen intră în categoria junk food, spre deosebire de ceaiul adevărat (nu mă refer la plicurile de ceai cu conservanți și arome). Sănătate!
Total de acord.
Zilele acestea am citit advertoriale asemantoare despre lipton ice tea si se vede ca cei care le-au scris nu au facut-o cu inima, ci cu gindul la bani. Fair enough. Si nici nu ai cum, cind stii f bine ca ice tea nu e ceai atit timp cit are zero virgula 14 % ceai si restul apa, zahar, coloranti, euri ascunse si alte bazaconii.
Intrebarea „tu stii ce e in ceaiul tau? ” mi se pare f potrivita, de fapt. Ice tea NU e ceai, ci un produs din categoria junk food, greu tolerat de adulti, ca sa nu ii mai mentionam pe copii.
Mi se pare un text toxic prin faptul ca multi parinti vor gasi acum motive in plus sa cumpere „ceai” rece, gindindu-se ca e un produs bun si sanatos, pentru ca textul in sine are o introducere chiar induiosatoare.
Ai talent, Printesa Urbana, insa te rog sa iti canalizezi talentul si pe lucrurile care chiar conteaza. In rest, gusturile nu se discuta.
Nu pot sa beau ceai rece … ceai cald da … dar ceai rece?! No way!!
Sunt o mare iubitoare de ceai, de aceea sunt foarte, foarte atenta la cel fel de ce ceai imi cumpar.
Vis-a-vis de brandurile renumite, in special de Litpon citez din ultimul raport Greenpeace: acestea au „un coktail de pesticide”, pun si link-ul cu raportul, paginile 19 si 39 is importante.
Am mai scris un comentariu, dar nu stiu unde o disparut. Cred ca pentru unii cititori ii important ultimul raport despre ceai facut de Greepeace, paginile 19 si 36 arata mai exact rezultatele: http://www.greenpeace.org/india/Global/india/image/2014/cocktail/download/TroubleBrewing.pdf
Fiecare cu stomacul si gusturile lui.. In special stomacul :d eu nu nici o treaba de la cafea normala , cafea verde (care ar avea mai multă cofeina) ceai verde cald.. In schimb am arsuri groaznice de stomac de la Nestea, Lipton , Arizona si orice fel de Ice Tea. Inainte le beam fara probleme dar de-odata nu le-a mai suportat organismul.
Fara cafea, tensiune 9 cu 5, cu 2 cafele Lavazza espresso tensiune 10 cu 6. Cafea cu cola sau Pepsi cam tot asa. Deci musai minim 3-4 cafele pe zi pt o buna functionare 😀
Si eu la fel, cafeaua imi creste putin tensiunea si am observat ca nu mai am dureri de cap. Dar beau doar dimineata o cana, si peste zi ceai verde sau alb – my passion 🙂
Nu imi place Ice Tea/Lipton dau ce o mai fi. Nu vad rostul sa bei asa ceva…mai bine o bere/un capucino/apa.
Recunosc, m-ai luat prin surprindere cu acest articol. Mai ales ca nu imi place produsul. Deloc!
sa nu te superi pe mine, si spun de la inceput ca vine de la o bautoare de Pepsi asta, dar daca limonada de la terasa are helas in loc de lamaie, cu siguranta ca si IceTea-ul cu lamaie are helas in loc de lamaie.
Sunt bautoare de cafea (ocazional, cand pot cumpara un espresso/capuccino bun) si de ceai verde (zilnic).
Recunosc ca de la Lipton imi place ceaiul verde Indonesian Sencha (e singurul care imi place, are si asta arome, desi nu se mentioneaza exact ce). De curand am descoperit un ceai verde cu iasomie, de la alta firma, mult mai placut la gust si m-am reprofilat. In rest – incerc sa fiu nepartinitoare – cam toate soiurile de ceai Lipton pe care le-am gustat, calde sau reci, mi se par a avea un gust neplacut, de … artificial. N-as bea decat in lipsa de altceva.
O bautura pe care mi-o mai prepar in special iarna e un fel de infuzie din 2-3 felii de lamai, cu apa fierbinte si putina miere.
Eu nu înțeleg câtă înverșunare poate să existe în unii oameni. Cred că dacă Prințesa ar scrie un articol despre importanța vitală a apei, tot ar exista detractori care să se lege de compoziție, de unde e adusă, în ce e depozitată etc. Am impresia că unii oameni (au impresia că) trăiesc în niște globuri de sticlă și au acasă un mediu steril.
Articolul e foarte transparent, dă suficiente informații, explică și vă lasă pe voi, oamenii care citiți, să luați o decizie. Dacă scrie despre un produs, nu înseamnă că vă și livrează la ușă 10 baxuri de ceai cu obligația de a le consuma. Sunteți oameni maturi, citiți un articol, luați ce e mai bun din el pentru voi și hotărâți cum e mai bine să procedați pentru voi, sănătatea voastră, stilul vostru de viață.
A o acuza pe Prințesa că scrie astfel de articole e ca și cum ați acuza-o că e un zeu suprem, cu forțe nelimitate asupra voastră, care trebuie să vă poarte de grijă nonstop, să aleagă pentru voi, să vă spună tot ce e bun/corect/sănătos, iar voi să luați de bun și gata; fără să vă implicați, fără să vă asumați responsabilitatea. Iar în cazul cu ceaiul a greșit, vai, să-i fie rușine, să o tragem de urechi, nțț, nțț.
Câți dintre răsculați au acasă zahăr, sare, frigider, internet prin wifi, detergent de rufe, gel de duș și altele asemenea? Nu-i așa că vă afectează mediul steril și 100% bio în care vă imaginați că trăiți? Eu zic să faceți repede curățenie. Mai ales în gânduri și idei.
Haideti sa nu fim mai catolici decat Papa, marea majoritate dintre noi avem mici(sau mari) placeri vinovate, fie ca e vorba de o cola, ice tea, un chips sau junk food din cand in cand! Si stim cu totii ca sunt nocive, ca au E-uri si tot felul de aditivi si potentiatori.
Articolul acesta publicitar nu mi se pare insa potrivit in contextul acestui blog. Prea ne-ai scris despre obiceiuri sanatoase de la mancat, la imbracat, atitudine si comportament, cresterea copiilor iar promovarea asta a unei bauturi de tip junk pare o dovada de ipocrizie! NU ESTE, stiu insa asa arata! In concluzie, noi sa fim sanatosi si suficient de inteligenti sa facem mai multe alegeri bune decat proaste !
eu chiar detest lipton ice tea, are un gust de chimicale…..cand ies la terasa prefer sa beau cafea, asa simpla, fara lapte, cremuri si alte minuni, fara zahar sau foarte putin sau mai bine pun miere dupa ce se mai raceste…mai consum bere nefiltrata, vin alb sec….care contin si ele minuni dar nu se compara cu chimicalele din sucuri…..o viata sanatoasa va doresc.
nu am incredere in nimic imbuteliat. Daca vreau ceai rece beau un ceai verde summer passion cu boboci de trandafir. suna scump dar e acceptabil pentru un ceai foarte bun. se gaseste in ceainarii.