1. Sofia are roşu în gît. Iar. A doua oară în trei săptămîni. Deh, grădi.
2. Duminică ne-am plimbat pe la Comana. Am cumpărat de pe marginea drumului 3 kg de căpşune abia culese. Am mîncat proaspete, cu iaurt, în piure cu avocado. Tot ne-au rămas vreo 2 kg.
3. Dacă pui rece pe locul inflamat şi dureros, durerea trece, inflamația se reduce
1 + 2 + 3 = ŞTIU! Fac înghețată de casă din căpşune!
Pentru că dacă aş fi congelat doar căpşunele făcute piure, pe genul sorbet, am fi mestecat fulgi de gheață între măsele şi asta nu-i plăcut, şi pentru că nu am maşină de înghețată (nu i-am dat Sofiei deloc pînă acum şi nu mi s-a părut necesar să cumpăr, başca avem oricum mult prea multe device-uri prin bucătărie), să învîrt în ea din oră în oră e exclus, nu ştiu dacă ştiți, dar am doi copii mici pe cap tot timpul, aşa că am decis să fac o combinație după capul meu, să văd ce iese.
Şi a ieşit bine, aşa că vă spun şi vouă cum am făcut:
– 400 gr. căpşune
– o banană coaptă
– un iaurt mic gras (5%)
– o lingură de unt de cocos
Toate la robot pînă se omogenizează bine. Am turnat apoi maglavaisul în formele de popsicles de la Ikea, am pus bețele şi am dat la rece peste noapte. Ca să le scot ușor, am ținut fiecare popsicle sub jet de apă caldă cîteva secunde (spre 30 așa).
A ieşit foarte aromată, suficient de dulce (puteți adăuga miere dacă vreți mai dulce, pentru noi a fost ok aşa, dar noi nu prea mîncăm dulce), nu se simte gheața deloc.
Sofia a mîncat aproape una întreagă, pe final mi-a zis că i-a înghețat limba. Nu a mai durut-o gîtul în următoarele ore, apoi am revenit la Tantum şi Gîtuleț fericit. Dar a fost extrem de încîntată de prima ei înghețată, mai ales că a aflat că e şi tratament pentru virusache care a poposit iar la ea în gît.
Seara mi-a mărturisit că poate într-o zi i-ar plăcea să mai mănînce o înghețată aşa roz. Nu i-am spus că mai sînt 11 în congelator.
Mamă, ce brand de înghețată ți-am găsit!
Înghețata ROZ, spaima lui Virusache.
Arată bine drăcia, abia aștept să fabrice ceva asemănător colega de apartament.
Poftă Bună!
off topic: sper ca prin „colega de apartament” nu se intelege nevasta.
on topic: arata super si e chiar sanatoasa!! o sa fac si eu
Acum 2 saptamani am trecut prin aceeasi poveste cu durere in gât, temperatura, dureri de burta, dar toate din cauza unei înghetate cumpărată din comert. Asadar am trecut la preparat in casa. Pentru ca anul trecut am facut aceeasi reteta cu iaurt si nu a fost prea încântată, anul acesta am adaptat-o un pic. În loc de iaurt am pus un pic de smantana si o lingura de mascarpone. Mai are una din 6. Acum trebuie să asteptam visinele sa incercam si cu ele.
Hmmm… Chiar trece daca mananc inghetata? 😀 Am avut faringo-amigdalitata, am bagat antibiotic doza de soc timp de 7 zile si tot ma mai doare. Incep sa cred ca am avut si virus si bacterie… :)) Si eu care ma feream de orice era mai rece de temperatura camerei.
Eu am facut anul trecut inghetata in care am pus lapte condensat in loc de iaurt si a iesit exact ca aia din comert: cremoasa. O sa incerc si cu ulei de cocos! 😀
Hmmm asta e ceva la care eu nu pot spune „pas”. Sunt o mare fana a inghetatelor si pana mai creste bebe le pap eu pe toate
Ai mare grijă cu înghețata, se depune încet dar sigur.
Cunosc un caz absolut bizar. Ea a început să mănânce înghețată. Nimic anormal. Încetul cu încetul a devenit dependenta de acest produs. A început să caute tot felul de rețete care mai de care mai apetisante. Dar nu s-a oprit aici. Nu știu exact motivele însă nu se depunea pe ea nimic. Nici doctorii nu aveau habar, nu se mai putea opri din acest viciu.
Pasiunea aceasta a purtat-o către partea întunecată a consumului de înghețată. A descoperit prin experimente secrete înghețata cu aromă de usturoi și apoi pe cea cu aromă de ceapă de apă.
Căsnicia ei era in mare pericol datorită flatulentei de neoprit cu iz de usturoi sau ceapă, după caz.
Povestea se termină cu bine, au dus-o surorile ei la un șaman bătrân ce a exorcizat răul.
Acum sunt bine, ea a renunțat la a mai pronunța până și cuvântul „înghețată”, iar rețetele secrete au fost arse.
Pentru oamenii mari: durerea de gat trece rapid cu bere foarte, foarte rece (un grad/maxim 2). Daca e si nefiltrata, si mai rapid, gratie drojdiei. Acum ma gandesc dac-ar merge si cu inghetata de bere :D.
Am facut ceva similar zilele trecute. Yummy! Mult mai buna decat cea de cumparat! 😀 Presimt ca vor avea multa treaba formele de la Ikea :)))
Simpatica foc fetita ta 🙂
Din păcatele adulţilor (de la o prietenă o ştiu): fructe bucăţite şi congelate (de-alea bune, coapte, de astă-vară 😉 – sau de cumpărat) plus smântânâ 30%, în blender. Se serveşte la botul calului. E de vis!
Bună,
Și eu am ameliorat durerea de gât cu înghețată: eu le îndulcesc cu banane și le pun avocado în loc de smântâna/iaurt. Sunt entuziasmați copiii ☺
Sănătate Sofiei!
Sa incercati si combinatia : capsuni+banane+curmale
??? Inghetata la gat rosu? Este doar un alt „mit al satului electronic”. Recele provoaca vasoconstrictie si scade capacitatea naturala de aparare locala. Bacteriile si virusurile care stau de felul lor prin zona atat asteapta. Chiar si la cei sanatosi poate provoca rosu in gat, daca sunt mai sensibili, iar daca deja ai mucoasa afectata de un virus e calea cea mai sigura de a da in altelele, cum se spune, pt ca e ca si cum in timpul razboiului ti-ai anestezia armata (anihilarea inflamatiei). Si da, antibioticele scurteaza durata episodului, chiar daca e viral, tocmai pt ca ucid bacteriile care prolifereaza pe mucoasa afectata de virus, si asta este motivul pentru care unii medici prescriu antibiotic la rosu in gat viral, si nu faptul ca nu stiu diferenta dintre virus si bacterie, asa cum se mai crede.
Da, nici eu nu as da inghetata copilului meu cand are gatul rosu.
Atunci cand am fost in Suedia, am aflat ca ei folosesc inghetata pentru tratament al durerii in gat si aparent chiar functioneaza. Eu am sarit peste astfel de teste de frica sa nu ajung in spital, dar pentru cei curajosi exista remediul nordic inghetat 🙂
Salut,
As vrea sa stiu si eu cu cine ai lucrat pt. web design? Imi place tare.
Tema wordpress e cumparata.
….am facut si eu acelasi lucru doar din capsuni cu sirop de artar si apoi din capsuni cu banane si fara lactate si au iesit minunat de inghetate, insa fara niciun ac de gheata! Deci, nu trebuie sa pui neaparat lactate pentru o inghetata „cremoasa”. Baietelul meu le iubeste, chiar daca nu primeste pe atat de des pe cat ar dori el! 🙂
Pai si atunci care e secretul? De ce nu ies cu ace de gheata?
Chiar nu stiu care ar fi secretul….poate ca faptul ca piureul de capsuni nu are foarte multa apa?!?
Chiar duminica am facut si eu inghetata de capsuni. Eu combin doar capsuni si banane. Mie imi place sorbetul de moooor. Cum e cu ulei de cocos? Tre sa recunosc ca nu m-am gandit sa pun!!! Buna asta!