În primul rînd, respiră. Nu e o nenorocire. E o situație cu risc, asta da, pentru că unele dintre căpușe sînt purtătoare de virusuri care pot ajunge în corpul nostru în urma mușcăturii, dar doar pentru că cel mic are o căpușă pe el nu înseamnă ca se va îmbolnăvi. Multe căpușe stau pe corp ore bune înainte să muște. Chiar și dacă a apucat să își înfigă cleștii, iar nu e obligatoriu motiv de panică. Dacă este scoasă în 24 de ore, sînt șanse bune ca cel mic să scape cu bine. Mai mult, nu toate căpușele sînt purtătoare de boli. Așadar, dacă are o căpușă pe el nu înseamnă că va face boala Lyme. Sînt șanse foarte bune să scape doar cu o pișcătură și un drum la spital.
Bun, ce e de făcut în caz că ai observat pe pielea celui mic o căpușă atașată (cu capul înfipt în piele)? În primul rînd, nu tragi de ea, nu încerci s-o smulgi de acolo. Orice agresiune asupra căpușei o va determina să se apere: va scuipa în sîngele copilului conținutul stomacului ei, adică fix ce nu ne dorim să facă, în caz că doamna căpușă e purtătoare de virusuri. Știu că circulă pe internet multe metode de scos căpușe la domiciliu, nici nu vi le enumăr aici, să nu cumva să vă vină vreo idee să le încercați acasă. Dacă căpușa nu e atașată, o îndepărtați la duș, cu apă și săpun. Dacă e atașată, luați copilul pe sus și mergeți la cel mai apropiat spital de stat, la camera de primiri urgențe. Ei au acolo pensete speciale cu care pot apuca foarte bine capul căpușei și știu exact cum să tragă astfel încît să nu riște infectarea, mai ales ca dacă nu e scoasă bine, pot rămîne în piele bucăți din capul căpușei care se pot infecta în timp. În funcție de cum arată căpușa și rana, medicii vă vor indica sau nu analize și tratament antibiotic preventiv. Nu se recomandă antibiotic preventiv în cazul tuturor mușcăturilor de insectă.
O altă variantă este să duceți căpușa la analiză, dacă ea nu e purtătoare de boală, nici copilul mușcat nu va fi.
Nu mergeți la privat, clinicile private nu gestionează astfel de urgențe. În București mergeți fie la Grigore Alexandrescu, fie la Marie Curie (Budimex), nu Matei Balș, nu Elias, vă vor trimite fie la Marie Curie, fie la Gr. Alexandrescu (doar aici există gardă pe chirurgie). În provincie, mergeți la spitalul de stat.
Dacă sînteți într-o zonă izolată, sus pe munte, de exemplu, sau la țară, la zeci de km de un spital, nu vă panicați și nu trageți de căpușă. Vă faceți bagajul și porniți spre spital, căpușa poate fi îndepărtată cu bine în primele 24 de ore, riscul de contactare a bolilor trasmise de căpușă fiind foarte mic în acest interval. Nu dați copilului preventiv antibiotic sau anti-inflamatoare, abia după ce ajungeți la spital, în funcție de felul în care arată căpușa și mușcătura, medicii vă vor spune de ce este nevoie mai departe.
Ca să rezum, înainte de a trece la alte informații legate de subiect: nu încercați să scoateți căpușa singuri, chiar dacă aveți acasă pensete speciale. Luați copilul și mergeți la cel mai apropiat spital de stat (obligatoriu Marie Curie sau Gr. Alexandrescu în București), stați la camera de gardă, procedura de scoatere a căpușei durează cîteva secunde și este complet nedureroasă.
Dacă totuși sînteți în panică, sunați la Peditel, noul număr este 0364-917. Vă va răspunde la orice oră un medic care vă va spune ce aveți de făcut (cam ce am scris mai sus, tocmai am sunat și eu să aflu care e procedura, am o prietenă blocată pe platou la Diham, cu bebelușul de 11 luni capsat de o căpușă).
Cum facem să ne ferim de ele? Nu ieșim din casă! 🙂 Am glumit, sigur că ieșim din casă. Căpușe sînt peste tot unde e iarbă mai înaltă, pădure, animale la păscut. Le putem evita folosind haine cu mîneci și craci lungi, pantaloni băgați în ciorapi, papuci fără găurele, plus un spray repelent, se găsesc peste tot în farmacii, există și unele speciale pentru căpușe, dar și modele de repelent eficiente împotriva mai multor insecte, inclusiv țînțari. Sigur, nimic din cele de mai sus nu ne va apăra 100% de căpușe, ele se pot strecura pe mînecă sau pe la guler, dacă sînt flămînde, nu le vom sta noi în care cu mînecile noastre lungi. Dar sprayurile repelente sînt destul de eficiente dacă le aplicați peste tot, pe haine și papuci.
Cum ajungeți acasă, dezbrăcați copilul și verificați atent pielea. Există și căpușe foarte mici, care pot fi ușor confundate cu o aluniță nouă, mică cît un vîrf de ac. Treceți cu vîrful degetului, dacă e căpușă o veți simți în relief. Băgați copilul la duș cu apă caldă și săpun, verificați din nou.
Toate cele de mai sus sînt valabile și pentru adulți.
La final, că am bifat chesitunile practice, puțină teorie. Căpușele de la noi pot transmite virusul encefalitei de căpușă, virusul febrei hemoragice de Crimeea-Congo, virusul febrei bimunoase sau Borrelia burgdorferi (celebra boală Lyme).
Dacă cel mic a avut căpușă și suspectați boala Lyme, puteți face o analiză de sînge cu rezultate clare. Ca simptome, în 80% din cazuri primul semn este o erupție cutanată, urmată după alte 2-3 săptămîni de alte erupții, plus febră, dureri musculare, inflamarea articulațiilor sau frisoane.
Ah, încă ceva: dacă aveți animal de casă, obligatoriu deparazitare externă o dată la 3 luni. Chiar dacă nu iese din casă, puteți aduce voi căpușe pe haine. Dacă aveți un animal care iese des, deparazitați-l lunar în sezonul cald.
Așadar, dont panic. Nimeni nu-și dorește un drum la spital și trei ore de stat la coadă la urgențe, dar nici nu-i vreun capăt de lume. E doar o căpușă! Să ne ferească bunul Dumnezeu și sprayul repelent de ele, mai ales prin vacanțe și excursii…
Sursa foto: căpușă, via Shutterstock.com
Corectie: daca aveti caine, pe perioada verii deparazitarea externa se face o data pe luna, nu o data la trei luni.
Am adaugat precizarea, thx!
Chiar la 3 saptamani…
Bravo pentru articol, Printesa!
E atata folclor popular legat de afurisita asta de capusa, incat chiar e musai o campanie de „awareness”.
Ana mea a avut la 3 saptamani (da, trei sap-ta-mani) capusa pe ea si daca am ramas intreaga la minte dupa intamplarea aia e lucru mare.
As completa cu informatia ca exista niste pensete speciale de indepartat capusele (daca sunteti in varful muntelui si nu ajungeti in civilizatie in urmatoarele zile…)
Noi am comandat de pe amazon modelul asta (primul de pe pagina)
http://www.amazon.co.uk/dog-flea-tick-remover-tools/b?ie=UTF8&node=471431031
Stiu de pensete, dar am zis ca mai bine nu prezint varianta asta, ci indrept lumea spre spital. E riscant sa crezi c-ai scos-o si sa ramine acolo ceva. Tu esti doctor, in tine am incredere ca stii ce faci cu penseta. 🙂
Nu are legatura cu meseria mea, aici e vorba de experienta, iar simplul fapt ca sunt medic nu ma califica sa scot capuse :). Insa specialitatea mea are tangenta cu complicatiile bolii Lyme, de aceea m-am bucurat sa citesc postarea ta…:)
.
Salutare – un comentariu scurt – alegi tu daca il publici sau nu. Din proprie experienta, medicii de la Matei Bals scot capuse 🙂 – acum 2 veri am fost cu copilul cel mic – avea 10 luni pe atunci, anul trecut – cu cel mare. In plus, un medic rezident de acolo mi-a confirmat recent intr-o discutie ca a avut multe prezentari in garda de copii cu capuse – pe care le-a scos (nu le-a redirectionat). Zi frumoasa!
Sigur, las comentariul, eu tocmai citeam pe grupul meu de mame de niste zeci de cazuri redirectionate zilele astea de la Bals la celelalte, asa ca poate intre timp cei de la Bals nu mai scot capuse.
Intreb sora din dotare 🙂 – adica medicul din mesajul anterior si revin.
Buna, Printesa! Intrebare off topic – pe ce grup de mame esti tu? M-am alaturat si eu pe fb in niste grupuri, dar sunt de rasu-plansu :(. Concluziile generale sunt ca puii mici plang ptr ca isi cer botezul si ca nu trebuie scosi din casa oricum pana la marele eveniment si alte asemenea. Sunt la jumatatea sarcinii si mi-ar placea sa gasesc un locsor cu informatii hands on de bun simt..
Pe grupul meu de mame, ne-am adunat acolo pe criterii dure, cititoare de blog, mame brici! 🙂 deocamdata nu mai fac inscrieri ca si asa sint depasita numeric. Daca mai primesc lume, te anunt. Sarcina usoara!
Buna dc mai faci inscrieri te-as ruga sa ma inscrii si pe mie daca vrei.Mersi
Te rog sa imi spui un nume de spray repelent si de unde sa cumpar. Eu i-am dat pe sandalute cu ulei esential de geranium dar nu prea am cum sa ii dau pe hainute. Multumesc
noi il folosim pe acesta. http://harmonyhandmade.ro/catalog/index.php?main_page=product_info&cPath=43_55&products_id=263
Aici pe blog gasesti destule postari numai bune pentru proaspetele mame 🙂
Eeei, stiu asta :). oricum citesc blogul de dinaintea venirii Sofiei (doamne, cum trece timpul!) si recunosc faptul ca multe din posturi au contribuit la pofta subita si nebuna de bebe 😀
Mă sperii… sper ca pofta asta să nu mă atingă și pe mine.
Awww, mă bucur mult!
Andra, pana se vor face inscrieri in grupul Ioanei, îți recomand grupul „la primul bebe”. Am invatat multe de acolo, bineinteles, am luat ce-i bun de acolo. Sanatate!
Ioana, fetitei mele nu au vrut sa ii scoata capusa la Matei Bals, ne-au indrumat catre Gr Alexandrescu…
Foarte bine faci ca informezi lumea ca nu e ok sa se trateze singur. Nu incercati sa scoateti capusa de capul vostru, nu lasati pe nimeni „mai priceput” sa o faca, decat daca e doctor, atunci il credem pe cuvant ca e mai priceput. O fetita de 5 ani pe care o cunosc a stat o saptamana in spital dupa un incident de genul asta, cand a fost ajutata de o tanti din sat care a vrut sa-i scoata capusa… s-a intamplat luna trecuta. Acum e bine, dar trebuie sa repete analizele la luna ca sa excluda orice virus.
Nu trebuie sa fim speriati de bombe cu capusele astea, dar sa fim constienti ca se poate intampla si sa stim cum trebuie sa actionam.
In Suedia muscaturile de capusa sunt aproape regula in fiecare vara in anumite zone. Impotriva TBE exista vaccin, inaintea perioadei de capuse in zonele endemice circula un fel de autobuz la care te poti vaccina.
Daca doar te-a piscat o capusa aici se recomanda sa o scoti cu penseta speciala si sa tamponezi locul muscaturii cu un alcool medicinal. Daca pe piele iti apare o pata rosie mai mare decat o moneda de 5 coroane (erythema migrans) se recomanda tratamentul cu Penicilina timp de 10 zile… daca pata e mai mica se considera doar reactie locala la muscatura si nu se da nici un antibiotic. Borrelia e un diagnostic f frecvent in anumite zone si nimeni nu se prea ingrijoreaza din cauza lui. Neuroborelioza e ceva foarte rar.
Foarte interesant ce a scris Zumzi. „Neuroborelioza e ceva foarte rar”in Suedia … cu siguranta ca si la noi este ceva extrem extrem de rar dar din nu se stie ce motive ( aici am niste pareri personale pe care nu le voi posta) au incriminat capsa de niste boli fulminante.
Calin al meu a fost muscat de 2 ori de capusa : o data era mic avea un an si un pic cand am gasit capusa pe piciorul lui. Nu stiam de cate ore era acolo … am mers glont la Babes… degeaba. M-au trimis la Budimex pt ca nu aveau penseta speciala… cica ceva mai mic pentru copii. La Budimex ce sa vezi ? nu exista nici o penseta speciala, s-au chinuit mult, eu si mai si pt ca a trebuit sa il tin imobilizat. Intradevar avea un picior sau antenta care ramasese infipta si a trebuit sa ii dau Augmentin.
Acum o luna am fost la iarba verde si am vazut ceva negru pe gatul lui. Cum sunt foarte vigilenta am vazut, am incercat sa inlatur, m-am apropiat, am inteles, am trimis sot la magazinul din sat sa cumpere acetona. Dupa tamponare ( a tinut chiar piciul tamponul imbibat cu acetona) a cazut singura. Probabil ca nu se infipsese si s-a desprins usor. Nu urma , nu roseata, nimic.
am rasuflat usurati si mergem mai departe. Oricum de cand cu Calin nu ne mai e frica de capuse 🙂
A! si inca ceva : pastram in permanenta acestona si/sau alcool in torpedoul masinii si in geanta de umar 🙂
Eu din cate stiu, nu se recomanda metode „chimice” de scos capuse, gen acetona sau alte alcooluri, pentru ca, asa cum zicea si Printesa in articol, la astea capusa isi varsa continutul stomacului in sangele „victimei” – tocmai ce nu ne dorim.
De altfel, tare bucuroasa is de articolul asta, ma exaspereaza si pe mine panica asta generala generata de capuse. Nu stiu cum si de ce, da’ familia noastra (extinsa, chiar) a fost „binecuvantata” de o multime de capuse (eu, sotul, copilul – da’ pe el nu l-a muscat, doar se plimba pe el; maica-mea, taica-mio … cainele, nu mai vorbesc), si desi tata a avut boala Lyme (dar s-a tratat destul de usor si rapid cu antibiotic) nu avem nici unul nici un stres vis-a-vis de capuse. Cum zicea si cineva, ar trebui normalizat diagnosticul asta, ca sa nu mai fie asa un bau-bau.
inca nu inteleg ce e paranoia asta cu capusele. De unde a aparut etc. Nu am tv dar rudele imi zic ca e mare nebunie la tv cu asta…
Eu am crescut la tara. Cu oi. Stana. In fiecare iunie le tundeam si erau PLIIINE de capuse, unele sub piele, etc. Omoram cate 5-10 la fiecare oaie tunsa, mie nu imi placeau si le taiam cu foarfecul cand o tundeam… Nici cainele nu era mai ‘curat’. Calaream oile, trageam cainele din cusca, etc. – copii, ca la tara: eram in pantaloni scurti si maieu (si cand eram mici stateam toti in chiloti). Din 4 nepoti niciunul nu a luat nicio capusa – sa nu zic de sanatatea generala era buna.
Din ce zicea tataia, alea cad de pe oaie si mor in cateva zile.
Asa ca…. as vrea cifre, studii, si argumente: e vreo invazie de capuse? E vreo boala noua ce au adus-o in tara? E cumva sfarsitul lumii? Iar mai vor sa ne vanda cine stie ce medicamente? (imi aduc aminte de isteria cu gripa aviara, apoi cu gripa porcina, si inainte a fost vaca nebuna, si ultima a fost si ce a castravetelui etc) – asa ca pe mine deja toate ma lasa rece.
La acelasi lucru ma gandeam si eu… Eu imi petreceam vacantele de vara la bunici, la munte, si mereu „decapuseam” viteii si cateii, dar nici eu nici fratele meu mai mic nu am avut niciodata asa ceva pe noi…
de acord, nici eu nu pricep isteria. oleaca de informare si poate ne mai relaxam putin.
Toata nebunia cu capusele a inceput acum vreo 3 ani, cand actorul Serban Ionescu a aparut la tv cu un dr dupa el, spunand ca are o boala care l a afectat grav, boala declansata de o capusa.Bietul om a si murit in cateva luni, in niste chinuri f mari. Doar ca ce avea el nu era boala Lyme, ci o alta boala( al carei nume nici nu vreau sa l scriu) care avea simptome asemanatoare cu Lyme. Lumea a ramas cu ideea ca omul asta murit de Lyme, desi nu e adevarat. De atunci a pornit paranoia cu capusele…
SLA a avut Serban Ionescu. Are cateva simptome asemanatoare cu neuroborelioza.
Si eu stateam vara la bunici si am avut cateva episoade cu capusele… dar nu intra nimeni in panica. Bunica imi punea o compresa cu gaz pe locul respectiv si problema era rezolvata. Iesea singura. Si cred ca era si cam nauca daca nu cumva era moarta …
Noi am patit-o anul trecut si am fost la Matei Bals. Au camera de garda speciala pentru copii.
O emisiune foarte bună zic eu despre mușcăturile de insecte (un medic care exact pe nepanicare pune accent). http://www.tvrplus.ro//editie-un-doctor-pentru-dumneavoastra-338639, e vorba nu doar de căpușe ci și de pureci, viespi, albine etc.
Buna! Ne poti spune ce repelent folosesti? Ceva care se poate folosi si la bebelusi?
Multumesc.
Noi folosim un spray de la Harmony Handmade, merge la copiii de peste 3 luni: http://harmonyhandmade.ro/catalog/index.php?main_page=product_info&cPath=43_55&products_id=263
eu cred ca cel mai important mijloc de protectie impotriva capuselor si a muscaturilor insectelor de orice fel este sa purtam intotdeauna (in locuri cu insecte) haine care sa expuna pielea cat mai putin posibil; adica pantaloni lungi, bluze cu maneci lungi etc
cred ca asta ne protejeaza in proportie covarsitoare de astfel de situatii, chiar daca nu ne protejeaza 100%; oricum copiii ar trebui protejati de soare, deci mie mi se pare ca avem toate motivele sa imbracam copiii cu haine care expun pielea cat mai putin atunci cand iesim in natura.
Robo, eu cred ca tu primesti voturi negative default. Cum iti vad unii numele, pac, imediat dau click pe degetelul indreptat in jos. Cam asta e concluzia trasa dupa ce am citit toate articolele postate pana acum. Cum imi voi lua eu acum, probabil, voturi negative pentru ca am indraznit sa scriu asta.
mda, ma gindesc serios sa scot butonul de dislike, hatereala asta complet nejustificata ma irita. ia sa vedem citi dislike this. :))
da’ pe mine nu ma deranjeaza, controversy is my middle name 🙂
eu votez impotriva scoaterii dislike-ului pt ca eu invat multe despre oameni din raportul like/dislike (printesa ti-am dat dislike :P)
Mda, pacat ca sint anonime dislikeurile si likeurile. Ia sa fie cu moaca omului acolo, sa vezi ce s-ar imputina rosiile stricate.
E adevărat că ar fi mult mai bine protejați așa dar ce te faci când locuiești într-o zona cu multă verdeață? Mi se pare destul de greu sa îmbraci copilul cu maneca lunga vara, zi de zi.
Nu e mai greu sa il imbraci cu mineca lunga decit e sa il imbraci cu mineca scurta. E la fel de usor. Chestiune de obisnuinta.
M-am exprimat eu greșit. Nu e greu, dar copilului i-ar fi cald.Noi locuim într-o țară în care temperaturile sunt mai ridicate decât în România. Ar fi un chin și pentru mine sa mă îmbrac cu mânecă lungă.
Daca bumbacul e de calitate, nu ii va fi cald, dimpotriva, il protejeaza de soare, respira, absoarbe trasnpiratia…
Ai vazut tu beduini sau tuaregi imbracati cu maneca scurta?
Nu, atunci de ce sa il expui pe pici la soare complet aiurea? O camasa/bluza mai subtire din bumbac, in sau matase (tine foarte rece acest material, am avut demult o camasa si vara ma simteam perfect) cu maneca lunga este binevenita.
La ore rezonabile, dimineața și seara, soarele nu e baubau. Hai sa nu mai exageram.
Si mie mi se pare un pic de ‘bau-bau’ creat artificial in Romania re căpușe si Lyme.
Aparent in țările nordice si vestice sunt foarte multe cazuri de Lyme produs de căpușele care se pare cad din copaci. Personal a trebuit sa ma documentez detaliat dupa ce partenerului meu i-a ieșit la analize Lyme, intr-o forma inactivă. Se pare ca la un moment dat a suferit de aceata boala fara sa se trateze. Ciudat! Cert este ca ai mei, din tara, l-au plâns cu vorbe pe M, il vedeau deja mort in condițiile in care 3 medici diferiți, 2 din Anglia si 1 din Germania au confirmat ca nu este cazul de nici-un tratament si ca aceasta boala in forma ‘adormita’ nu ii amenință sănătatea. Problemele in cazul lui sunt de alta natura, din păcate.
In concluzie, Nu va panicați nici măcar in cazul diagnosticului de Lyme. Sigur ca nu este de dorit insa nici nu trebuie sa ne bage in sperieți.
Draga Printesa,
Ca pacienta cu Lyme recent „dezactivat” dupa un an si jumatate de tratament, trebuie sa precizez ca, din discutia cu medicul care m-a tratat pe mine, am aflat ca antibioticul pe care il prescriu la camera de garda este insuficient, ar trebui luat 28 de zile nu, 14 sau, mai rau, 2-3 zile, cum se recomanda la spitalele de stat – stiu pacient muscat caruia i s-a recomandat o cura atat de scurta.
Stiu ca 28 de zile suna foarte mult, dar asta este ciclul de viata al bacteriei si, daca o dezactivezi din prima, ai sanse mari sa ratezi placerea de a te „distra” cu antibiotice luni sau chiar ani intregi, pentru ca boala nu se cronicizeaza, ci se trateaza in faza acuta.
E foarte sinuos drumul tratamentului pentru Lyme cronic, eu recent mi-am facut analizele si au iesit bine, dar se poate oricand reactiva, atunci cand imunitatea scade dramatic si nu mai reuseste sa tina totul sub control.
Eu cred ca sa iei antibiotic preventiv 28 de zile e complet nejustificat. Astepti 3 saptamini, faci analiza, daca iese pozitiv, atunci faci tratament. Sanatate multa!
Din pacate, nu se promoveaza varianta asta, stiu multe cazuri carora li s-a dat antibiotic pentru cateva zile (3-14) si li s-a zis sa stea fara grija. Variantele sunt fie cum ai zis tu, fie, daca e sa iei antibiotic, sa iei 28 de zile si sa omori bacteria, daca exista. Daca iei o perioada mai scurta, nu linistesti nici bacteria si mai chinui si organismul.
Semnele de Lyme sunt extrem de inselatoare si de multe ori s-a ajuns la medic pentru un tratament cu rezultate bune din pura intamplare sau noroc. La Matei Bals esti trimis la psihiatrie daca nu ai rezultate dupa 2 saptamani de antibiotic. Lor li se pare suficient, desi sunt multe studii in strainatate care arata ca singura cale sa inactivezi bacteria este tratamentul de lunga durata.
E o discutie foarte lunga, dar ma bucur tare, tare mult ca ai promovat subiectul intr-o forma non-alarmista, dar responsabila: mers la spital si facut analize ulterior, nu lasat in baza sortii. Analizele sunt costisitoare, dar merita, pentru ca iti pot salva viata/calitatea ei daca infectia exista.
Multumim de insight si multa sanatate!
Eu cred că medicii de la Matei Balș au un punct de vedere rațional când îi expediază la psihiatrie pe fanatici.
După 28 de zile de antibiotic iți trebuie transplant de ficat.
Poate asa ai zice, la o prima vedere, dar iata-ma pe mine dupa cure de 5 luni, trei luni si inca o luna de antibiotic, cu ceva pauze intre ele, in total tratamentul s-a intins pe un an si jumatate, cu vitamine, suplimente pentru imunitate, alimentatie sanatoasa ca ajutoare. Nu mai am simptome, dar am in schimb si stomac, si ficat si tot ce trebuie functional, inclusiv analize bune.
Sa nu faci tratamentul si sa duci o viata mizerabila, cu dureri si multe, multe alte neajunsuri pe care ti le creeaza Lyme mi se pare un mare pacat. Dar nu despre asta ne vorbea Ioana, ci despre cum o analiza facuta la timp te scuteste de Lyme cronic. In schimb daca ai acut, stiu sigur ca 28 de zile trebuie luat pentru ca asta e durata de viata a bacteriei. Daca iei mai putin, intoxici organismul inutil, bacteria se ascunde si apoi te musca de fund cand ai imunitatea scazuta.
Fetita mea de 2 ani a fost muscata ieri de o nenorocita de asta. Noroc ca am fost destul de vigilenta si nu am tras de ea, desi ma certam cu sotu ca e capusa, el zicea ca nu e. Eu ba e, uite-i picioarele. In fine, am sunat medicul de familie si m-a vazut in 15 minute. A scos-o cu penseta speciala, dat cu alcool, dat cu crema cu antibiotic. Mi-a dat tratament pt 3 zile, si sa ii fac analize peste 6 saptamani. Pana atunci, Doamne ajuta sa nu ma duc cu capu
Foarte util articolul! Trebuie sa recunosc ca si mie imi e un pic cam frica de aceste capuse, dar am reusit pana acum sa le tin departe tot cu ajutorul unui spray impotriva insectelor.
Deparazitarea externa pentru animalele ce ies afara se face o data pe luna.
Salut! Foarte util articolul, trebuie intr-adevar sa ne mai relaxam in ceea ce priveste capusele. In Cluj, mergi la spital, scoate capusa, ti-o da intr-o pungulita 🙂 si mergi cu ea la USAMV (Univ Stiinte Agronomice si Med. Veterinara) si acolo se fac analize capusei si iti zic daca e sau nu „cu probleme”. In functie de raspuns, revii la spital pentru tratament.
Buna, un mic comentariu am de facut la articolul tau extraordinar de detaliat. Exista un spital privat de pediatrie unde medicii chirurgi scot cu succes orice capusa. Nu vorbesc din auzite ci din experienta personala.
O vara frumoasa tuturor!
@mara, cum poti sa lasi asa un comentariu? cu ce ii incalzeste pe cititori sa stie ca exista „un spital privat” unde se scot capuse?
in ce spital privat se scot capuse?
Ce mai putem face ca sa evitam antibioticul preventiv este sa trimitem capusa la analize. – „Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul USAMV Cluj efectuează teste gratuite pentru a stabili dacă insectele erau infestate cu bacteria Borrelia burgdorferi, care poate cauza boala Lyme”. Scurtam si perioada de stres in asteptare, apar sau nu apar simptome, cand e vorba de copii iti vine sa o iei razna.
COMENTARIU EDITAT: Eu nu m-as risca cu penseta nici in 1000 de ani. nu am avut niciodata nenorocul sa vad capusa pe copil si sper sa scap de asta(macar inca 50 de ani). Mi se par capusele asa scarboase si periculoase ca nici nu vreau sa ma gandesc cum as reactiona
Buna,
eu am fost piscata de capusa si am scapat de ea folosind penseta speciala luata pentru caine (sunt 2 marimi, in functie de marimea capusei) (la el intervenisem deja o data) deoarece tb sa merg la un eveniment si nu puteam sa intarzii. E drept ca tb sa stii cum sa folosesti penseta caci altfel risti sa iti ramana capul capusei dar mai tarziu am sunat la Centrul Lyme si mi-au zis la ce simptome sa fiu atenta si pentru siguranta mea sa ma duc dupa 3-6 luni sa fac si o analiza de sange. Ca repelent folosesc ulei de neem (la fel si pe caine) cat si ulei de lavanda si nu au mai fost probleme dar nu exista garantii dat fiind ca aceste capuse se pot gasi si pe frunzele copacilor ( credeti-ma, caci am vazut, chiar au viteza la mers).
Mda, la noi, la un spital de stat din provincie, asistentele si chiar purtatorul de cuvant spun ca intepatura de capusa nu e o urgenta medicala, deci o poti scoate tu acasa, nu sa le aglomerezi lor holurile.
Vreau si eu in grupul tau de mamici 🙂
Poate ar mai trebui adaugat ca, spre deosebire de borrelioza, boala care poate fi tratata cu antibiotic (odata ce a fost confirmata si NU preventiv), in cazul encefalitei de capusa nu exista un tratament specific. Exista insa un vaccin (FSME), care previne (doar) encefalita de capusa si care este recomandat persoanelor care locuiesc în zonele de risc, turiştilor şi persoanele cu risc crescut de expunere datorita profesiei (pădurari, îngrijitori de animale).
Legat de caile de transmitere ale encefalitei de capusa, este poate mai putin cunoscut dar la fel de important faptul ca aceasta boala se poate transmite si pe cale alimentară, prin consum de lapte crud (in special lapte de oaie si de capra) sau de brânzeturi preparate din lapte crud, provenit de la animale infectate.
Offf, iarasi problema capuselor!
Din pacate, am experimentat pe pielea mea ca nici daca esti imbracat pana in dinti nu scapi de capuse. luna trecuta m-am trezit cu doua capuse pe un singur picior:-) dupa o scurta plimbare prin iarba, desi aveam sosete lungi, pantaloni lungi, bluza cu manecile lungi.
Imbracata si data cu repellent eficient, fetita mea s-a trezit cu o capusa in cap. Asa ca… Altfel, mersi de articol. Si noi am ales sa nu ne panicam, desi de la urgenta am primit 2 saptamani de Zinnat, iar pediatra care a practicat ani de zile in Franta ne-a zis sa asteptam eritemul inainte sa ii dam antibiotoc. Asa ca inevitabil ma gandesc daca nu gresesc si ar trebui sa ii dau totusi antibioticul. Dar articolul tau m-a mai linistit putin.
[…] Un articol plin de informatii utile despre cum gestionam o muscatura de capusa puteti gasi aici. […]
Stie cineva unde se poate duce capusa pentru analiza de laborator sa vedem daca e infectata? Ar fi de preferat sa testam.capusa decat sa dam antibiotic copiilor ca tratament profilactic.
[…] această temă a mai scris și Prințesa Urbană acum vreo 3 ani, dar și Alina de la Frici de mămici, tot acum vreo 2 […]