Gimnastică pentru „burtici”

Nu știu dacă ați fost vreodată la o sesiune de gimnastică pentru gravide, dar dacă n-ați fost, e musai să mergeți măcar o dată în viața. Chiar dacă nu sînteți gravide. De fapt, e posibil chiar să merite să rămîneţi însărcinate doar ca să puteţi intra la o oră de gimnastică pentru gravide. Șanse mari să fie una dintre cele mai amuzante lucruri la care-ați asistat vreodată pe viu. Fără regie, fără scenariu. Numa cu burți.

La gimnastica pentru gravide, totul e despre burtă. Pardon, burtică. Burți nu, burtici da. Așadar, luați orice comandă din gimnastica pentru oameni normali și înlocuiți fiece membru sau grupă de mușchi cu burtica. Ia să vedem dac-ați înțeles. Unu, sus burtica, doi, jos burtica, trei burtica spre stînga, haidem, toate burticile odată, hop, acum relaxăm burticile, inspirăăăm, mîinile sub burtică, ne odihnim.

Aia e. O grămadă de burți cu picioare se învîrt organizat, dau din mîini și ocazional din capete, se rulează pe mingi uriașe și pe covorașe de izopren. Unele burți sînt cu adevărat uriașe, cu buricele îndreptate spre afară de zici că vor să-ți reproșeze ceva, altele-s mai modeste şi mai sprinţare, așa, ca a mea. Toate însă se bălăngăne la comandă în toate direcțiile, spre antrenarea mușchilor care au sau nu legătură cu nașterea.

După ora de balans a burticilor, urmează ora de consfătuiri a mămicilor. La care stai numai dacă ai nervii tari sau dacă ești exagerat de curioasă. Eu sînt exagerat de curioasă, așa c-am stat. Și rău am făcut, pentru că în primele 3 minute am asistat neputincioasă la o călcare nerușinată în picioare a regulamentului meu de interacțiune cu gravida. E drept că nu știu cum se aplică regulile astea într-o adunare de gravide, cert e că interacțiunea burticilor a fost dubioasă și m-a enervat, chiar dacă n-am intervenit decît cu mormăituri echivoce și cu un ne vedem joia viitoare, seară bună.

Diverse mămici, între ele, eu ascultător neimplicat şi parţial îngrozit:

Și, cum naști?
Natural, la Filantropia.
Aaa, foarte rău. Nu mai bine la privat?
Nu am medic acolo.
Lasă medicul, te duci după confort.
Ba eu mă duc la Constanța, să nasc în apă.
Păi și cum, în travaliu pleci la drum de 250 de km? Dacă e blocaj pe autostradă?
N-o să fie. Mai bine decît cezariană.
Eu fac cezariană.
Da, chiar, că tu acuș naști.
Ba nu, mai am 3 luni.
A, da, nu voiam să insinuez cum că ai avea burta prea mică.
Veniți la Lamaze.
Da.
Nu.
Poate.
V-ați decorat camera copilului?
Da. Nu. Aproape.
Ați ales data botezului? Nași aveți? Și, o să alăptezi mult?

Noi nici măcar idee despre ce trebuie să cumpărăm n-avem. Și mai sînt trei luni. Nu știu încă ce primim și de unde, cu greu am decis în ce cameră o să amenajăm spațiul pentru gînguritoare. N-am idee despre cum o să nasc, cît despre alăptat, e ceva ce sigur o să se petreacă într-o altă epocă. O să mergem la cursurile Lamaze, să pricepem ce vrem, o să văruim camera de dormit, o să cumpărăm și biberoane, care-i graba?

Pînă una alta, mă duc la gimnastică de burtici. Și poate acuș vă povestesc cum am scurtcircuitat copila acum cinci nopţi cu oarecare doza de cola. Motiv pentru care am decis s-o scutesc de anestezia la stomatolog.

Haide, sus burticile, hop, acuma jos burticile, încet balansăm spre înainte, aşaaaaa, acum pac, burticile la dreapta, haidem, pac….

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

20 comentarii

  1. Funny as always! Culmea e ca ne-cu-burtica fiind ma intrebam care o fi smecheria cu gimnastica pentru gravide. Cred ca chiar mi se raspunde la ORICE intrebare din univers.:)))
    Cu spor sa fie, oricum ca eu sustin gimnastica!

  2. Gimnastica precum gimanstica, insa discutiile post efort te pregatesc pentru interactiunea din parc. Unde nu vor fi doar mamicile ci si bunicile, sa vezi atunci:) Pana una alta, enjoy, ma bucur sa te citesc:)

    • hihi! mie mi s-a intamplat sa imi zica un tip odata: „pisi esti graviduta!!!” nu am stiut cum sa reactionez, mai ales ca oricine ma stie macar un pic se prinde urgent ca nu e cazul sa ma ia cu „pisi”…

    • Nu stiu cum ai suportat. Colegele mele de la munca numai asa se exprima cand vorbesc despre colegele noastre insarcinate si imi vine sa urlu cand le aud. Graviduta-n sus, graviduta-n jos toata ziua..
      Cand o sa fiu insarcinata o sa le interzic prietenilor sa foloseasca cuvantul asta.

    • OMG, si pe mine!
      Ioana, e amuzant cum scrii tu, insa m-ar enerva ingrozitor sa fiu acolo! Deci, inca o sarcima in ignore total fata de trendul social.
      Fii pe pace, nu trb sa ai un milion de chestii pt copil. Tu esti suficienta, cea mai importanta.

    • ofof, şi graviduţa dă naştere ulterior la bebel (sau bebei dacă are mai mulţi în burtică) şi devine o mamică, niciodată o mamă, că e blasfemie, şi următorii ani va avea urechiuşele ofilite de la cantitatea de diminutive. sau diminutivuţe…
      (pentru mine bebel a rămas culmea enervării, bate burtica şi graviduţa de la distanţă)

  3. Ai fost avertizata ca regulile sunt facute pentru a fi incalcate… 🙂

    Din ce spui tu, nu e nimic mai plictisitor decat „ora cu burtici”.
    Singura, observatia despre scurtcircuitul cauzat de Cola este way more interesting.
    Sa scrii!

  4. Nu-ti face griji ca o sa te descurci, cumpara cartea Mama si copilul daca nu o ai deja, te va ajuta. Eu nu am facut mult sport, in ultimele luni doar am bagat tare ( plimbari doar ore intregi), ultimele 3. Inainte imi era prea rau.
    Am nascut usor, in 30 de minute de cand am ajuns in spital, am stat in travaliu 3 ore acasa, restul le-am dormit. O sa fie bine!!

  5. hahaha!!

    bestiala faza cu „e posibil chiar să merite să rămîneţi însărcinate doar ca să puteţi intra” !!!

    de unde le scoti?! sa nu-mi spui ca din… burtica:P

  6. Subscriu la faza cu plimbările lungi… din păcate acum e cam frig pentru asta. Gimnastică pentru gravide nu am făcut dar m-a ajutat mult în timpul travaliului ce citisem într-o carte despre cum ar trebui să respiri. Dar, mai e pînă atunci! 😉
    Deabia aștept faza cu cola :))

  7. Sunt multi oameni cu „burti” care gasesc mereu scuze sa nu faca miscare, asa ca am respect imens pentru cei cu „burtici” care au energie si vointa sa faca gimnastica 🙂

    Imi imaginez ca ai deja o multime de surse de sfaturi, si sper sa nu incalc regulile de interactiune cu recomandarea asta. Mie imi plac insemnarile „Motherhood Mondays” ale Joannei (A Cup of Jo), desi nu sunt parinte (nici macar in devenire). La un moment dat a postat o lista cu tot ce ar trebui sa cumpere/imprumute noii parinti: http://joannagoddard.blogspot.com/2011/08/motherhood-mondays-what-to-register-for.html Am salvat linkul in caz ca imi va trebui vreodata – poate il gasesti util.

  8. Interesanta gimnastica. Eu am facut gimnastica „normala” + chestii de respiratie si impins. Daca vrei sa nasti natural incerca sa inveti cum sa impingi, scurteaza considerabil durata operatiunilor 🙂

  9. am vrut sa merg si eu la gimnastica pentru gravide, am fost mai intai sa vad cum se desfasoara o ora si 30 de minute au facut doar rotari de cap si maini si niste semi-fandari… asa ca am iesit repede de-acolo spunandu-le ca nu e de mine (cu femeile de-acolo tipand dupa mine ca o gravida nu mai poate face efort acum….) si m-am dus direct la aquagym de oameni normali! in plus am mars in fiecare zi cate 2 ore pe jos cel putin (avem si caine si trebuia plimbat…), am lasta masina acasa si am mers doar pe jos. Urmarea: doar 9 kg in sarcina, nastere usoara, fara epidurala, refacere foarte rapida, iar acum o iau de la cap: in mai vine bebe 2 si merg asiduu la aquagym, caci plimbarile de 2 ore nu mai sunt posibile cu o fatuca neastamparata de un an si doua luni! Lamaze sunt bune pentru psihic, insa nu prea apuci sa faci ce te invata acolo la nastere. Noroc ca mai sunt si alte topicuri – ingrijinea bebelusului, alaptarea, etc. Bafta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *