Abur de cafea, 10 secunde

N-am voie sa beau cafea. Cafea adevarata, dintr-aia cu cofeina. O cescuta d-aia mica e suficienta sa-mi provoace ditamai criza de spasmofilie. Care vine cu amortzeli, spasme, lesin, imposibilitatea de a vorbi si de-a vedea mai departe de un metru. Pe scurt, chestii neplacute pe care nu ti le doresti prea des. Bun, deci cofeina imi face rau. In cafea, nes, in pepsi&cola, in prajituri, oriunde s-ar ascunde perfida de dinsa, cofeina trebuie tinuta departe de sistemul meu nervos. Ceea ce n-ar fi extrem de dificil daca 1. nu mi-ar placea cafeaua atit de mult, si 2. ospatarii ar intelege ca daca le cer decaf, e pentru ca am motive serioase sa fac asta. Mi s-a intimplat de multe ori sa inmoi buzele in vreun cappuccino „decaf” pufos si parfumat, in vreo cafenea mai mult sau mai putin scrobita de la noi sau de aiurea, si sa ma apuce tremuratul. Noroc ca-s precauta si suflu si-n spuma de lapte.
Imi place cafeaua. Imi place cum miroase cind e proaspat risnita. Cind eram copila, furam din cutia de cafea a mamei boabe intregi si le miroseam ascunsa dupa fotoliu. Cind le secam de miros, le spargeam intre masele si rontaiam la ele minute in sir. Imi place gustul ei putin amarui, uleios, aromat. Gust de africa, de salbaticie, de curat, de viata plina. Imi place cum imi curge pe git crema de espresso. Cum imi ramine pe amigdale o urma de spuma cafenie. Imi place sa amestec spuma usoara de lapte cu doua picaturi de rom, sa le torn impreuna peste cafea si sa-mi fac ditamai mustata de bule albe. Imi place sa inmoi biscuiti cu unt in cappuccino, sa-i scot rapid din cana si-apoi sa-i las sa mi se topeasca pe limba. Dar cel mai mult imi place sa torn un espresso mic si fierbinte peste doua cupe de inghetata de ciocolata. Ies aburi instant in timp ce se amesteca sub un strat fin de scortisoara. Da, imi place cafeaua. Si din pacate nu pot s-o beau decit la mine acasa, unde sint sigura ca portia mea vine din punga de decaf si nu din alta parte.

Din fericire, familia noastra cea mica are un espressor foarte misto in bucatarie. Asa ca in fiecare zi cind am chef de ceva bun si-am 10 secunde libere, imi prepar ceva cu cafea. Evident ca la fiecare portie de ceva bun cu cafea, tinjesc dupa o tigara… 🙂 De la asta ma abtin insa.

Asadar, azi va recomand sa va luati liber 10 secunde. Sa trageti pe nas aburul cald de cafea tare (pe care voi aveti voie s-o beti, spre deosebire de mine), sa-l lasati sa vi se urce la creier si sa dea startul unui virtej scurt de serotonina. In secunda care v-a ramas, ginditi-va bine bine la tot ce e cum trebuie la voi in suflet.

Acum povestiti-mi cum a fost. In 10 secunde. Dupa ce votati acolo sus, desigur. 😀

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

39 comentarii

  1. Tras pe nas abur de ness (asta am aici la munca). Rezultat un stranut umed si un hohot de ris general care nu mi-a mai lasat loc de ginduri. N-a fost rau, multam.

  2. Neatza!
    Filmul a fost… hm… cam ca o comedie lenta americana, doar ca in franceza. Deh, Audrey Tautou, in varianta foarte slaba (la propriu). A mers pentru o miercuri seara. A, si la cinema Europa e frig. Nu mergeti fara manusi si servetele multe.
    Victor, nu asta era efectul pe care mizam, dar ma bucur ca ti-ai inceput ziua pe plus!

  3. @Ionuoka si eu sunt un fan al cafelei cu lapte si cu multa frisca..yammmiii:)) Si nu am restrictii, doar ca incerc sa nu o beau in cantitati industriale, deoarece stiu ca nu face bine la inimioara:))

    Foarte bun postul tau:)) Te-am regasit pe tine, si ma bucur ca vei continua sa ne incanti diminetile printeso!

  4. Mmmmmmmmmmmm
    mmmmmmmmmmmm
    mmmmmmmmmmmm
    mmmmmmmmmmmm

    Cafeaua….cea mai splendida aroma, cea mai dulce "buna dimineata"
    O iubesc!!!

    Acum beau un pahar mare de cafea cu aroma de vanilie si cu spuma de lapte si nu ma mai satur de aroma aia inegalabila.
    O tin sub nas si frunzaresc bloguri.

    Te pup

  5. Pifuneata, neata, ca sa zic asa… 🙂 Foarte bine faci ca nu exagerezi, am o prietena care si-a pierdut jobul din cauza ca bea prea multa cafea si devenise practic isterica.
    Zuzu, nu vreau chiar atit de multe detalii, ok? Sint si eu om, si inca unul destul de pofiticios… 😀

  6. o guritza (de cafea cu aroma de vanilie) pt mine, una pentru ionouka, una pt mine, una pt ionouka

    😛 😛 😛

    asa-mi mai spal din pacate?:D

  7. Cafea amara sau dulce(Dar nu chiar f. dulce) cu lapte sau fara…de orice fel…I love it!!!!!!!
    Si beau multa…Pt ca imi permit(sunt hipotensiva).
    Si imi place la nebunie si la orice ora din zi si din noapte(daca trebuie).
    Mie imi trebuie mai mult de 10 secunde.Cu "preludiu" cu tot, momentul de "dragoste" cu cafeaua dureaza in fiecare dimineata cam o ora(evident si cu tigarile aferente).
    Dependenta?Placere?Obisnuinta?Habar n-am.Tot ce stiu e ca nu pot(si/sau nu vreau) renunta la acest tabiet care de fapt e o parte din ceea ce sunt.
    Enjoy Your Coffee!!!

  8. Zuzu, e muuult mai bine, ce sa zic… Si pt ca sint o fire razbunatoare, mi-am facut si eu ceai din fulgi de trandafiri, in ceainicul de portelan primit robo-cadou de craciun, si mi l-am cronometrat cu clepsidra mea multicolora, si-acum il sorb din cana pe care mi-am luat-o cu un euro din barcelona. Hai ca nu stau rau, nu?
    Irina, imi aduc aminte cafelele si tigarile lungi de la tine din bucatarie… Daca stau bine sa ma gindesc, cu tine m-am apucat de fumat, nu?

  9. si mie-mi placea cafeau la nebunie!(mi precis nessul),si mi s-a intamplat o data sa beau 4 intr-o zi,si dupa toata noaptea m-am uitat pe geam:)).mi se pare foarte misto si faptul ca poate fi folosita ca ajutor in cosmetica,zatul mai precis,are un efect puternic anticelulitic:P

  10. Mi-am amintit ce dementa ma lovise cu ceaiul verde japonez, mai acum un an.

    Zilnic beam o cana (din aia ca un castronas) de ceai impreuna cu o prietena traita 20 de ani in Japonia, iar ea mereu imi "citea" in cana (precum in cafea) dar pe baza betisoarelor de ceai dispuse pe cana, la suprafata ceaiului,etc.
    hihihi

  11. Yummy, te citesc si-mi beau cafeluta cu cofeina, evident. Imi place cea facuta la ibric, pe care n-o dau pe trei facute la espressor. Imi place mai intai sa caramelizez zaharul apoi sa pun cafeaua…..Din pacate insa, de cateva zile, din motive de dieta-silueta, adaug zaharina in cafeaua mea iubita. Iar la capitolul ceaiuri, cele de la Carturesti sunt the best!

  12. sunt libera de la facultate azi, am cafea intr-o cana maaaaare si am si ionouka. ce poate fi mai frumos? 😀 eh, eu nu am vreo obsesie notabila pt cafea. o beau asa la doua zile pt aroma si pt mirosul din casa. insa prietenul meu… trebuie sa-ti spun..:)) cana mea maaaare de cafea am primit-o de la el la aniversarea noastra, eu ii daruiesm un set de cesti pt espresso. are espresor si deasupra lui un tablou cu espreso :)) are toate felurile posibile de cafea si se documenteaza despre cum sa o prepare mai bine… obsesii dom'le :)) din fericire pt mine, eu am onoarea sa gust incercarile lui 😀
    si mi-ai facut pofta de biscuiti cu unt acum…of…:))
    o zi frumoasa in continuare, ca vad ca inceputul e bun si spumos 😀 :*

  13. Camelcutza, am auzit si eu de tratamentul cu cafea, dar mi-a fost frica sa incerc, daca intra cofeina prin piele? 😀
    Zuzu, bine ca ai depasit momentul… Nu ca n-ar fi bun ceaiul verde, dar cititul in bete sigur n-are cum sa fie de bine.
    Adela, bine punctat cu cafeaua traditionala, maica-mea face o super cafea la ibric, cu spuma si bule, si ea pune zaharul la inceput. Ah, acum mi se face dor de casa.
    Ceaiurile astea aromate sint bune de mirosit, ca la gust nush cine stie ce, si am batut destule ceainarii la viata mea.
    Merat, neatza, ma bucur sa aud de iubitul tau cafegiu, poate facem schimb de idei intr-o buna zi. Tablou cu espresso si eu am. 😀

  14. Offf..buna e cafeaua de dimineata….mai ales dupa nopti mai putin dormite!
    Dar ma bucur ca beau cafeaua citind in blogul printesei:)
    Zi buna!

  15. Mi-a mers la… inima, pentru ca si eu mi-am interzis cafeaua de doi ani. Sotului meu ii este interzis cu desavarsire, asa ca… Stiu ce inseamna sa adulmeci acei aburi fascinanti.
    In schimb ma joc, de sete, cu ceai verde cu iasomie!

  16. Mauricia, bravo pentru solidaritate!
    Eu nici ceai verde n-am voie, nici negru, teina are asupra mea acelasi efect ca si cofeina, din pacate. Da' lasa ca si teiul e bun. Face niste aburi spectaculosi, sa stii! Mai ales dimineata devreme si iarna.

  17. sa incerci si un ceai de menta, musestel si tei, cu miere si putin rom. ceaiul care mi-l face mama si imi aduce aminte de cand eram mica si ma momea cu el ca sa ma trezesc sa ma duc la scoala :)) astept sa-mi spui daca iti place 😀

  18. Pinguina, acuma depinde ce-ti propui pentru restul zilei, un somn bun de dimineata poate fi chiar misto… 😀
    Merat, am retinut, o sa incerc, da' fara miere, ca e anti-Monti. 🙂

  19. Uiiii, daaa! Cafeaua de dimineata…cand iesi din camera ta cu pantalonii lasati pe solduri, cu parul valvoi, treci pe langa oglinda, din care iti zambeste un chip ciufulit, si ,in sfarsit ,iti intinzi mainile flamande catre ceasca de cafea intinsa de el, cu o mina cute….Te asezi pe fotoliu turceste si adulmeci, apoi sorbi din ea cu mainile impreunate pe ceasca, si faci mustati de frisca…O pui pe masuta si aprinzi un Dunhill albastru lung…si stai asa si meditezi,intre aburi de cafea si fum de tigara, mangaiata de raze de soare ciufulite ca si tine.
    Pentru mine asta e dimineata perfecta…8->

  20. Deci de la tine mi-a venit azi dimineata cand am coborat din bloc un miros de cafea cu lapte. Ok, m-am linistit, acum stiu de unde 🙂

    Mie imi place doar mirosul de cafea, gustul nu. A, si daca stii pe cineva careia/caruia ii pot doua jumatate de kilogram de ciocolata elvetiana Lindt, te rog spune-mi, mi-e ca-mi exprira in frigider si e pacat 🙂 Vorbesc cat se poate de serios.

  21. Tiwilight, da daaaaaaaa, foarte frumos spui, exact asa, numa ca decaf. 😀
    Ioana, pai cum cui donezi ciocolata? Mie! O parte o rontai, pe cealalta o fac glazura de ciocolata la negresa cu nuci. Da' tu de ce nu te-atingi? Nu-i pacat?

  22. Are cofeina dar daca o vrei, ti-o ofer cu drag! 🙂 Eu sunt alergica la cofeina, nu tremur, in schimb ma mananca rau pielea.
    Bun, ai deci la mine jumatate de kg de first class cioco.

  23. Aaa… da' n-are mai multa decit o ciocolata obisnuita, nu? Ca eu maninc ciocolata, prajituri cu ciocolata, orice cu ciocolata si daca ma opresc la timp, nu devine grav. Daca e vreo specialitate cu extra cofeina, ma retrag si invit pe altcineva mai sanatos sa preia donatia Ioanei.

  24. ai vazut cum te-ai dat de gol?! asta cu cofeina e ca si cea cu claustrofobia… oricum cafeau fara cofeina are cofeina…

  25. Eu zic ca te incadrezi in criteriile pentru donatie. E ciocolata obisnuita doar ca e multa, e primita, e elvetiana si are mult lapte 🙂
    Te pup!

  26. @Anonim1, good to be back. Vezi ca fierbinte nu face bine la corzile vocale.
    @Anonim2, are cofeina, da' de vreo 10 ori mai putina. Stiu, si d-aia beau rar si sub forma de espresso, niciodata ibric. Nu pricep paralela cu claustrofobia, poate ai vreme sa-mi explici. Multam!
    Ioana, adjudecat! Thx alot!

  27. Uite, ca mi-am amintit (de la discutia cu miere). Una dintre problemele pe care le am eu cu mult-faimosul Montignac http://www.gandul.info/sanatate-food-drink/fructoza-indulcitorul-care-ne-ingrasa-cel-mai-mult-2837391

    Asta e primul articol gasit, insa sunt multe daca faci ceva sapaturi.

    Prefer mierea. Ingrasa, dar cu siguranta daca nu consumi cu kilogramele este un produs cu beneficii (altele). :P.

    Si din cand in cand un cartof-doi nu strica, fara sa ma gandesc apoi cateva zile la monstrul de mine care n-a inecat respectivul amarat cartof in cateva tone de salata. Si da, imi place si porumbul. 😛

    Asta se numeste efect intarziat… Deh, daca a dat naiba sa zici de miere… 😛

  28. Nici eu nu beau cafea decat acasa, cand stiu ca-mi permit macar doua zile in care sa nu dorm si pot sa fug zece – douazeci de km. Mor dupa cafea, cu lapte, fara lapte, cu miere sau cu zahar, cu lapte praf,, multa putina, oricum, numai cu miros si aroma puternica sa fie si toata ciocolata pe care o gasesc in jur o inmoi in cafea fierbinte.
    Da' fac urat de la cafea, fie ea si in cantitati minime si foarte slaba. Incep sa vorbesc si sa ma fatzai dintr-o parte in alta ca un cangur in calduri si sa bat oamenii la cap, sa nu ma mai pot concentra.. nici macar pe scaun nu pot sta mai mult de 5 minute ca ma ridic brusc sa gesticulez.

  29. Georgi, foarte misto! Zeama gustoasa! :))
    Princess, si pe mine ma agita, dar asta de obicei imi face bine, am timpi de reactie mai mici. Incearca si tu cu decaf, e ceva mai soft in reactii adverse.
    Andrada, stii cum e cu cercetatorii astia, care azi decopera ceva, miine descopera fix opusul… Eu ma bazez pe experienta proprie, si zic ca daca era sa ingrase, acum aveam cu cel putin 5 kile mai mult. Nu zic ca mierea nu e si buna, sigur ca e, si-n prajituri, si-n ceai, si pe piine prajita… Gata, ca e tirziu, acum nu mai mincam, iesim cu rolele!

  30. Ei, nu era vorba ca ingrasa. Neaparat. Era un argument in plus pe care mi l-am gasit eu ulterior, presupun. Doar ca nush… nu pot sa cred pe cineva care imi spune ca cartofii, porumbul si mierea nu sunt de mancare 😛

    Ma rog, am crezut… for a while… 😀 a VERY short while :P.

  31. hah, cine ar fi crezut ca o sa revizitez postul de fata din cauza unei mici lovituri de spasmofilie, neobisnuita pt mine, cauzata de aceeasi sursa? ce faceai ca sa iti revii?!

  32. Vasi, sper ca ti=ai revenit rapid.
    La mine daca prind criza din timp, trece cu calciu efervescent. Daca e deja avansata, perfuzii de glucoza la cea mai apropiata sectie de urgente.

  33. merci – m-a tinut moleseala pina noaptea, abia atunci am luat o doza intreaga de calciu… de-acu sa am grija… 🙂 merci mult, te pup!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *