Iata cele mai importante de reguli de utilizare a Amsterdamului asa cum le-am invatat eu pe propria-mi piele zilele trecute. Desigur, ele sint mult mai multe, dar eu n-am o saptamina la dispozitie si nici voi n-aveti rabdare sa cititi biblia, asa ca am facut o selectie pe sprinceana. Incepem. A, da, si tin sa precizez din start ca noi n-am fumat, n-am baut, n-am facut nici un act ilegal sau imoral si nici nu incurajam astfel de actiuni. Asa.
Regula 1. Daca vreti sa mergeti la Amsterdam, nu va duceti iarna.
E foarte frig. E atit de frig ca nu poti face nici o poza netremurata. E atit de frig ca nu poti sta pe strada mai mult de o ora, dupa care vei vrea sa bei ceva fierbinte intr-un loc acoperit, iar asta nu e bine, vezi regula 18. Canalele sint inghetate, pe strada trec masini, pe trotuar trec biciclete, singurul loc in care ai voie sa pasesti sint troianele de zapada dintre pista de biciclete si benzile pentru masini.
Regula 2. Nu plecati la Amsterdam cu o cursa cu escala.
Singurul low cost care zboara catre A e blue air, la care daca nu-ti iei bilete foarte din vreme, devine high cost. Asa ca veti fi tentati sa luati o cursa medium-cost, gen malev sau lot, care au escala la budapesta sau prin alte locuri. Escala inseamna de cel putin doua ori mai mult timp pierdut pe drum, sanse mai mari de a pierde cursa a doua, de a va rataci bagajul etc etc Mai bine dati 50 de euro in plus si mergeti direct la tinta.
Regula 3. Cazati-va pe barca.
Barcile sint mai ieftine decit majoritatea hotelurilor decente. Au tot confortul unui apartament, dar sint muuult mai misto. Calduroase, multe dintre ele pe canale linistite, dar foarte aproape de centru, cu mobilier simpatic, dimineata te trezesti cu lebada la geam, seara iti ginguresc ratele la capul patului, noaptea te leagana usor. Cred ca n-am mai dormit asa bine de cind ma legana mama pe picioare. Nu, nu miros urit, nu se leagana prea tare, nu sint prost izolate. Obligatoriu barca! Se gasesc de inchiriat pe net. Plus ca poti hrani ratele si lebedele direct din sufragerie.
Regula 4. Nu va inghesuiti la fumat imediat ce ajungeti. O sa pierdeti multe alte lucruri pe care e misto sa le faci si sa le vezi nefumat. Ca de exemplu o raza de soare pe o cladire sumbra.
Sau o vaza colorata pe o masa trista.
Regula 5. Nu va inghesuiti la fu… (in red light district adica) imediat cum ajungeti, mai ales daca ajungeti dimineata. Fetele bune apar in vitrine abia dupa miezul noptii, sint putine, cer cam 50 de euro partida intreaga, problema e ca sint atit de solicitate ca nu prea apuci sa le vezi, ca stau mereu cu perdelele trase. In orice caz, gasesti in vitrine de toate, de la romance neglijente la intelectuale de 45 de ani, negrese de 130 de kile si travestiti in corsete, cu ouale atirnind lasciv afara de sub fustele tip tutu.
AICI NU AM POZE CA AM RESPECTAT REGULA NR. 10
Regula 6. Daca tineti musai sa fumati, nu va cumparati iarba la punga daca nu aveti experienta in rulat. Va veti enerva si veti pierde minute bune lipind foite cu scuipat si scapind iarba buna pe jos. Cumparati tigari gata rulate, nus cu mult mai scumpe si-s fix la fel de bune. Marfa se gaseste la vinzare in mai toate coffee-shopurile, vinzatorii te vor ajuta sa alegi ceva potrivit experientei tale, sa nu te pui in cap aiurea si nici sa nu dai banii pe chestii prea slabe.
Eu n-am fumat, deci n-am poze cu acest subiect.
Regula 7. Daca nu vrei sa fumezi, da’ vrei totusi sa gusti un pic de ameteala, incearca prajituricile sau biscuitii cu iarba. Se gasesc si in cafenele si in mai toate magazinele de suveniruri. Cu 10 euro cumperi o cutie intreaga. Buna pentru 4-5 persoane, nu pentru una singura, cum am crezut eu cind am mincat (mai) toate prajituricile dintrinsa. Au fost foarte gustoase, cu aroma de scortisoara, si m-au facut amuzanta si amuzata multe ore la rind. No side effects. Nu recomand insa consumul exagerat. A, si notati-va lucruri, a doua zi n-o sa mai tineti minte mare lucru si e pacat.
Regula 8. Nu fumati dupa ce ati baut si nu beti dupa ce ati fumat. De-aia cafenelele de fumat si barurile de baut sint in cladiri diferite. Mai bine grupati-va interesele pe seri.
Regula nr. 9 Dupa ce fumati, tineti-va departe de patiserii, cofetarii, restaurante. Veti rade tot ce va cade in mina. Milioane de carbohidrati si calorii va vor atrage ca un magnet si se vor cere devorate. Veti topi in citeva minute briose cu ciocolata, gogosi cu mere, strudele grase, orice e dulce si lucios.
Regula nr. 10 Nu faceti poze in red light district si nu dati space cookies la lebede. Daca incalcati prima parte a regulii riscati sa fiti arestat, daca o incalcati pe a doua o sa va simtiti foarte prost, pentru ca lebedele sint oricum slabite de frig, si un biscuite d-ala e suficient sa le trimita racheta spre cer.
Regula nr. 11 Cit sunteti la Amsterdam, obligatoriu mincati urmatoarele: cirnat olandez cu piure olandez amestecat cu varza acra si sos maroniu (ma indoiesc ca se numeste asa, dar asa arata si e foarte bun), tocanita olandeza din carne de vita cu salata de sfecla rosie si varza acra, ciorba de fasole (care e f groasa, ca o iahnie la noi), ollie bollen, adica niste gogosi cu stafide care se maninca date prin zahar pudra, apfenbollen, o gogoasa plata plina cu felii de mar copt si scortisoara, prajituri din foietaj umplute cu martipan, vafe cu frisca…
Regula nr. 12 Nu plecati din Amsterdam inainte sa vedeti HouseBoat Museum, o barca ce-a fost locuita de stapinii ei pina in 1996, acum e muzeu, pastrata intocmai cum era cind au vindut-o proprietarii. Genial de vazut cum dormeau doi adulti si doi copii intr-un spatiu de 2 mp. Bucatarie functionala, baie la fel, ditamai livingul, ba au si gradina pe punte. Ma rog, acum e sub zapada.
Regula nr. 13 Faceti-va timp pentru muzeele Rijks (mult rembrandt acolo) si Van Gogh, sunt frumoase si esentiale, chiar daca scumpe (12 euro fiecare).
Regula nr 14 Luati vaporasul si vedeti orasul de pe canale. Cladirile strimbe, inclinate catre apa, geamurile uriase, florile de la geamuri, toate se vad muuult mai frumos de pe apa. Da, si nu uitati sa locuiti intr-o barca. Foarte misto.
Regula nr. 15 Deschideti-va larg narile. Imediat ce va veti obisnui cu mirosul de iarba fumata, veti incepe sa simtiti aroma de mar copt, fumul de cirnat prajit, aroma de carne de vita fripta.
Regula nr. 16 Cascati bine ochii. Cind va asteptati mai putin va rasari din neant un olandez relaxat calare pe ditamai bicicleta, eventual cu doi copii in cosul din fata, gata sa va faca una cu pamintul. Oamenii pedaleaza si pe zapada, si pe vint, cu un fular subtire la git, ii dau inainte fara frica. Ii admir pentru asta, nu e trafic, nu se aud claxoane, aerul e perfect respirabil, lumea e relaxata si prietenoasa (mai putin atunci cind pietonii le merg pe pistele de biciclete, caz in care se cam involbureaza si ii trimit politicos pe banda lor).
Regula nr. 17 (asta e pt oameni mici, ca mine) Nu va simitit prost. Doar pentru ca totul acolo e facut pentru oameni mari nu inseamna ca voi aveti o problema. Faptul ca nu ajungeti la bara de sprijin din tramvaie sau ca nu va puteti urca pe scaunele de bar e problema lor, nu a voastra. Adica a noastra. Te mai tii de un vecin, te aburci cu ajutorul unui prieten, nu-s astea motive sa nu te bucuri de vacanta la Amsterdam.
Regula nr. 18 Daca va place berea, beti acasa. La restaurant sau la bar e scumpa. Minimum 2,5 euro cea mica de 250 ml. Cea mare, la draft, ajunge si la 8 euro. In club n-am fost, nu stiu cit costa lucrurile acolo. Musai beti Amstel, e foarte gustoasa si e de o gramada de soiuri.
Regula nr. 19 Mergeti la show porno, la Casa Rosso. 30 de euro/persoana, 45 de euro cu tot cu bauturi.
Regula nr. 20 Nu intrati in HM cu mai mult de 200 de euro. Sau intrati, dar n-o sa fie bine. Acolo, HM are 6 etaje. Unul numai cu ciorapi. Eu am avut nevoie de 10 minute intregi sa-mi revin din fibrilatii cind m-am trezit inconjurata de 600 de mp de lucrusoare toate frumoase si ieftine.
Regula nr. 21 Intrati intr-o ceainarie. Sint calde, aproape goale, intime. Beti o ciocolata fierbinte.
Regula nr. 22 Mergeti la Amsterdam in gaşcă. E mai misto asa, o sa vedeti voi de ce.
Regula nr. 23 Nu va luati bilete de tramvai, metrou. Sint 2.60 euro bucata. Cel mai economicos e sa mergeti pe jos mult. Sau sa va luati abonamente pe o zi, doua, trei sau ma rog, pe cite zile stati. Iesiti muuult mai bine.
Regula nr. 24. Mergeti la Muzeul Sexului cu asteptari mici. Asa o sa va placa. De fapt, o sa va amuze. Si sa pastrati monedele pe care le primit rest, sint speciale. 🙂
Gata. Mergeti la Amsterdam, e un loc diferit, dar diferit in sensul excelent. Eu m-as mai duce. Oare mi-a scapat ceva? Mai intrebati-ma voi…
Cand am fost, era sa-mi iau doua biciclete in freza :D.
Ah, si Van Gogh e muzeul meu preferat din tata lumea (aia pe care am vazut-o eu, cel putin)
Abia astept sa merg si eu. Pana atunci, pot sa scot una din pozele tale la imprimanta, pt. motivare?
Sunt curioasa: barca aia nu se leagana prea tare cand… u know?:)
Andrada, tare frumos Van Gogh. Nu doar tablourile cit povestea, atit de evidenta in detaliile din lucrari…
Contesa, eu zic ca mai bine iti folosesti timpul ramas sa cauti o barca pe care sa stai.
Corina, barca are niste tone, acuma depinde de greutatea porumbeilor, dar ca regula, nu se leagana mai deloc, daca vorbim de oameni normali. 🙂
Se cheama sauerkraut, mancarea cu piure si varza si sos si carnati se cheama sauerkraut. 🙂
Eu zic ca a fost mai bine ca ati mers iarna, vara este foarte aglomera si miroase peste tot a urina.
Dar…
Casa memoriala a Annei Frank?
Casa memoriala a lui Rembrandt?
Piata de vechituri?
Muzeul Heineken?
Piata Albert Cuyp, plina de vechituri si delicatese ?
etc.
🙂
Asa e anonymus, ai dreptate, printesa a uitat o multime de lucruri esentiale despre Amsterdam. Tu ai fost si nu ti a scapat nimic, esti tare. Probabil esti un tip /tipa foarte organizat/a. Alta mai sus vrea sa ne anunte ca ea fost in tarile nordice si ca amsterdamul e un chilipir. Mda, asa e. Dar nu asta era ideea.
Hazos si bine scris, e doar un punct de vedere, practic si de bun simt, asta e ideea. Romanismele sant o chestie care ma fac sa mi bag degetele pe gat. Mie sau altora…
Cate zile ati stat la Amsterdam?
ah…ai ratat bags museum :))
si amsterdamul nu ti se mai pare asa scump dupa ce ai fost in tarile nordice 🙂 e chiar un chilipir:P
Printesa, dada, exact asa se numeste! Pfiu, ce bine ca n-am fost vara, ca il treceam pe Amsterdam in categorie cu Istanbul si era nasol… 🙂
@Anonim, Calianu, am stat de joi pina duminica. La Anne FRank ni s-a parut prea scump accesul, la Rembrandt si la Heineken n-am mai avut vreme, iar de vechituri nu sintem prea atrasi. Recunosc ca nici n-am stiut de pietele astea, dar uite data viitoare le bifam sigur!
Cristiana, habar n-aveam ca exista asa un muzeu. Nah, io nu-s tocmai innebunita cu gentile. Am zece din care port doua. 😀
Deci sa ma tin departe de tarile nordice. S-a notat, multumesc!
eu am fost in noiembrie si in amsterdam…si in stockholm….care sunt minunate…
iar h&m in stockholm gasesti la fiecare colt…si toate pe 1000000000 de etaje….plus h&m home….plus plus….
Deci sa mergem negrsit in Amsterdam. Nu ne vom plictisi 🙂
inteleg fibrilatia de h&m. eu am cel putin doua in drumurile zilnice. inca fibrilez :)). faine de tot barcile, acum mi-ai facut pofta sa mergem si noi! cat despre biciclete, si la Viena tot asa agresivi si boscoroditori…
Aaaaauuuu, ce frumos!!! Ce frumos!!! Abia astept sa merg!
>.<
HM Home? Doamne, cum o fi asta?
Lara, doua zilnic… esti foarte norocoasa. Si trebuie ca ai foarte multi bani. Eu una nu ies niciodata din HM cu mina goala. Musai sa mergeti pe barca.
Evergreen, pai hai, bagajul si pe barca!
ah, cu banii e simplu: fac mult window shopping :)) si terapie de genul "hai, mah, lasa, ca mai ai un pulover/bluza/pantalon asemanator". a fost greu la inceput, dar cu timpul m-am obisnuit si acum intru (si) ca la muzeu, in timpul cat mai e pana vine autobuzul :)).
Of, ce frumos şi boem!
Mă mai trezesc uneori visând la un master la film prin Amsterdam… în capu' meu, planurile's făcute cu 4 ani dinainte 😛
e cel mai funny ghid pe care l-am citit ever! si chiar mai convins ca trebuie sa ajung si acolo. si nu pentru fumat sau pentru RLD ci pentru restul 🙂
carnati cu varza si piure = stampot
Hello!
Barca pare interesanta, poti sa-mi spui cum se numea si cat a costat?
Salut, Anca, barca se numeste Nachtshade,a costat 150 de euro pe noapte si incap pe ea comod 5 oameni.
Aici ai detalii si mai multe poze:
http://www.amsterdam-houseboat.com/index-eng.html
[…] Amsterdam (pentru că am stat pe o barcă romantică, pentru că ne-am încălzit cu space cookies şi ne-am […]
Vreau sa merg la Amsterdam si pe la muzee si la shopping de reduceri (la hainele si incaltamintea de iarna), am inteles ca 15 martie – 15 aprilie e nimerit. Stiu, Pastele e pe 8 aprilie la catolici.
E bine daca merg acolo la sfarsit de martie?
Multumesc anticipat pt raspuns!
Buna, Printzesiko,
Q: daca vreau sa iau ceva (de locomotie: tren…) spre Bruxelles, e scump? Am inteles ca in Vest pe masura ce se apropie data de plecare, biletul de tren devine tot mai scump. E adevarat si pt Olanda?
Cu multumiri!
Salut, nu stiu, noi n-am avut timp de o astfel de excursie, dar cu siguranta daca-l iei mai din vreme, e mai ieftin!
buna,
e cea mai faina descriere pe care am citit-o. Noi vrem sa mergem in sejurul de dupa nunta. as avea nevoie de ceva info cu privire la barca…da, stiu ca au trecut 3 ani …ai putea sa ma ajuti?
Claudia, ai linkul mai sus intr-un comentariu anterior.
Super descrierea orasului si, a atmosferei. Asa este intr-adevar Amsterdam-ul, un oras minunat si, ai dreptate, e mai bine in gasca………….
eu mi-am planuit o escapada in Amsterdam in perioada 12-16 martie; spune-mi ca nu e chiar ataat de frig ! multumesc
N-am idee cum e in martie, dar o sa intreb pe amicul olandez si revin.
Multumesc pentru ponturi! Abia astept sa vad orasul asta atat de controvesat 🙂
Cum cautam eu asa pe net sa vad ce putem/vom face cu pruncii in Amsterdam la vara vad Printesa Urbana. Zic ia sa vad! Vad. Verific iar. Printesa urbana. Ei da! Hai sa vad si data! 2010. Ei, da, alte timpuri :)).
am fost in olanda cu kids in 2017, nu amsterdam (ma rog, doar o zi, pt Nemo Museum), dar alte 5-6 orase, a fost clar cea mai buna destinatie pt copii ever!