Eu votez cu Bulgaria. România n-are decît să fure la numărătoare

De ce băi la ei la mal înoată peşti cît braţul meu, iar la noi stau cu burta la soare în valuri peturi de timişoreana şi ambalaje roz de tampoane always?

De ce la ei mîncarea vine caldă şi bună în 14 minute, iar la noi într-o oră şi 14 minute, sleită şi fără pic de gust, eventual şi c-o spumă mică de scuipat de la bucătar, c-ai îndrăznit să-ntrebi cît mai durează?

De ce la ei unde întorci ochii vezi fie pădure de eoliene, fie hoteluri de cinci stele, fie peisaje impecabile de munte-mare? Iar la noi oriunde întorci ochii vezi fie o burtă rotundă bucuroasă c-a scăpat de sub maioul pătat cu sos de pizza, fie un breton tip greblă bine fixat cu gel pe-un cap bronzat frumos decorat cu un zîmbet ştirb de dinţii din faţă, fie un morman de coji de seminţe aşternute strategic pe mese, pe sub mese, pe sub bănci, în nisip, pe statui şi pe treptele cazinoului?

De ce borşul de peşte la ei costă 6 lei, iar la noi 16? De ce la ei are guste de peşte, iar la noi are gust de burete de vase bine înmuiat în axion?

De ce la ei pot dormi cu 60 de lei camera în pensiuni care sclipesc de curăţenie, cu maşina pitită sub o boltă de vie, cu loc de grătar şi flori la fereastră, iar la noi pentru 100 de lei primesc onoarea de-a împărţi camera şi veceul cu o gaşcă de punkeri veniţi să se distreze spălînd vase la mitocanu?

De ce acolo ospătarul îmi dă înapoi bacşişul spunînd că-mi mulţumeşte, da’ e prea mult şi chiar nu e nevoie, iar la noi mi-l dă înapoi scîrbit pe motiv că l-am jignit dîndu-i prea puţin?

De ce băi la ei poţi să dormi pe plajă la prînz în ritm de valuri sparte, iar la noi nici în camera de hotel cu termopane, sub plapumă şi cu dopuri de urechi bine înşurubate nu poţi aţipi că-ţi tremură tîmplele în rimt de ştuţiştuţi?

De ce la ei e linişte noaptea, în timp ce la noi latră cîini, urlă manele şi răcnesc mîrlanii muie steaua?

De ce acolo găsesc mereu un loc la masă, iar la noi trebuie să aştept în picioare jumătate de oră să ma bage în seamă un chelner sezonier nefutut care mă ia la per tu de parc-am fi mîncat salam pe acelaşi ziar veri la rîndul?

De ce mama naibii amărîţii ăştia de bulgari care-s chipurile mai săraci, mai proşti şi mai nespălaţi decît noi pot şi noi nu? Ce, au castraveţii bulgăreşti seminţe de superputere? O fi ceafa lată vreun îndemn nerostit la cinste şi hărnicie?

Aceeaşi mare, acelaşi fund de nisip, tot oameni, 30 de kilometri mai la stînga. Vreme îndelungată m-am numărat printre ăia care se încăpăţînează să-şi toace nervii şi banii de concediu în cocina care începe la Năvodari şi se termină în Vama Veche, în loc să facă economie în paradisul care începe la Kaliakra şi se termină hăăt înspre Turcia. Dar gata. De anul ăsta rup litoralul bulgăresc la modul constant, nu ca pînă acum, de 2-3 ori pe an. Dacă mă mai prindeţi perpelindu-mă la soare printre melteni care vin la plajă cu casetofonul pe umăr şi cu ceapa verde la subraţ, să-mi faceţi poză şi să mă faceţi de ruşine la panoul de pe facebook.

Apropo, ştiaţi că la şervet în bulgăreşte se zice cîrpithcka? Şi la cîntecel, sonetătă? Fără glumă, scrie pe ambalaj şi se rosteşte la radio. Aşadar, vara asta o să dansez pe plajă pe sonetătă şi-o să mă şterg la nas exclusiv cu cîrpithcka şi-o să fie tare bine. Şi la întoarcere aştept s-aud cum iar v-au furat cortul în vamă (eu am păţit-o de două ori), iar aţi făcut toxinfecţie la bibi de la păstrăvul congelat acum trei ani în septembrie, iar aţi tocat în două zile banii pentru o săptămînă, iar v-a intrat în dejt acul de seringă pitit în nisip şi iar v-a lovit beţivul ăla cu duba maşina lăsată pe marginea drumului.

Aşa mi-e de ciudă pe naţia asta amărîtă că-mi vine să-mi fac buletin de Dulovo (orăşel din Bulgaria). Recunosc, mi-e ruşine să recunosc că nişte ani la rînd am crezut că e mişto să te pişte de fund viermişorii marini de la 2 mai. Acum, după ce era să calc pe un crab viu de dimensiunea unui iPad care căuta de mîncare printre degetele mele, cred că e mai cool să mă pornesc la Bucureşti şi să mă opresc cel mai devreme la Kavarna, 40 de km DUPĂ ce din vama veche nu se mai vede nici picior de beţiv.

De ce, băi? De ce naiba trebuie să-mi caut marea în ţări vecine sărace?

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4264

63 comentarii

  1. hei,
    fix acum m-am intors si eu de la ei, unde am fost pentru prima oara si trebuie sa recunosc ca ai spus foarte bine ce gandeam si eu: BULGARIA nu e deloc mai frumoasa decat Romania, insa bulgarii se straduiesc sa fie bine, iar asta se simte in fiecare fir de nisip.
    asta e, mergem in Bulgaria, poate ne si mutam acolo o vreme…

    • Da, sigur, limba se invata repejor, mincarea e buna, totul e mai ieftin. Imi mut blogul pe .bg si aia e! sa-ti fie de bine, Dora, si sa te mai duci, si la munte, iar nessebar e minunat!

  2. Cred ca aici nu vei primi raspuns. Sau, daca va intra aici vreun proprietar frustrat de pensiunea romaneasca, iti va spune ca „nu sunt niciodata bani suficienti, turistii sunt nesimtiti, statul nu-i ajuta cu nimic, bla-bla-blaaa… iar el de ce sa fie politicos, daca la anul poate vor veni alti clienti?? ” Aici (aproape ca) nu exista conceptul de fidelizare al clientului si nici ideea ca e bine si frumos sa fii politicos, indiferent de cate ori il vei mai vedea la fata pe omul ala ce spera sa isi petreaca la tine cateva zile linistite.
    Mda… succes la cautat raspunsuri, eu am renuntat la ele 🙁

    • eh, e retoric. e destul de evident ce si de ce. imi strig si eu supararea mai mult asa, sa ne plingem impreuna.

  3. Cu toti trecem prin lectia Bulgara. Ca raspuns la o parte din intrebarile tale (unele pe care mi le-am pus si eu) iti pot spune: pentru ca noi suntem 22 milioane si oricat de prost ar fi, exista o masa critica suficienta care nu vrea sau crede ca nu are bani sau nu stie sa vorbeasca alta limba si care va alege constant si sigur litoralul romanesc. Ei le sunt suficienti furnizorilor de servicii incat nu simt lipsa noastra si nici nevoia de a-si imbunatati serviciile.

    • adevarat. victime sigur exista cu milioanele, so why bother? inseamna ca mentalitatea si autisuficienta-s bubele principale.

  4. Pentru ca marea din tari vecine sarace are langa malul ei niste oameni care, oricat au fost ei de saraci de-a lungul istoriei, le-a placut sa MUNCEASCA. Cu drag, cu spor…pentru ei, pentru a avea ardeii aia minunati pe care sa ii manance. Romanul? Romanul e o curva proasta. Ca daca era o curva desteapta tot mai facea dracului un cacat pe lumea asta. Romanul se poarta de parca Marea Neagra e nimic, romanul iubeste lipsa de sapun, romanul merge la mare nu pentru MARE ci pentru alcool, cluburi, betzii, pitzipoance bete care pun botu…etc.
    Am crescut la 2 Mai. Am iubit locul ala si o sa il iubesc involuntar toata viata mea. Nu am incotro, pentru ca e ca dragostea de mama, oricat ar fi mama de idioata tot o iubesc ca e mama mea. Insa daca vreau sa ma simt bine, merg la Balcic. Merg in Grecia. Merg oriunde in lumea asta unde oamenii au inteles ce inseamna cuvantul „turism”. Cuvantul asta trebuie sa insemne dragoste de oameni. Pentru mine cuvantul asta e similar cu cel de „asistent medical”…te duci in vacanta ca sa vezi natura altora dar si ca alti oameni sa aibe GRIJA DE TINE…ca na…de aia te duci sa dai bani pe un pat si pe o mancare. Ca asa, aveai si la tine acasa niste loboda sa iti faci o ciorba.
    2 Mai-ul pentru mine inseamna multe. Sunt locuri acolo unde melteanul nu a ajuns, locuri de care nu stiu turistii, locuri care te pot face sa crezi pentru o clipa ca esti intr-un loc magic. Insa clipa aia trece repede, iar mitocanu’ iese la mantinela imediat.
    Si eu votez cu Bulgaria, mai ales pentru ca meltenii nostri au impresia ca bulgarii sunt un popor inferior romanilor. Ori mie in Bulgaria nu mi-a strambat nimeni din nas la carciuma. Nici la hotel. Nici la alimentara unde ma duc mereu sa imi cumpar chestii mult mai ieftine ca in minunata Romanie.

    • Spot on, Alexandra! Sint sigura ca-s locuri inca sfinte in 2 mai. sa le tii secrete. 🙂

  5. Eu desi am zis de ceva timp ca nu mai calc pe litoralul nostru, m-am aflat intamplator acum 2 weekend-uri la Neptun + Mamaia. Si am avut ocazia sa compar dupa o saptamana (weekendul acesta) cu Golden Sands + Varna. La Golden Sands m-am intrebat cu ce curata plaja de arata asa, cu spuma de covoare si peria? Faleza impecabil de curata ca in fiecare an, terase pline de flori, servire impecabila. La Neptun – pe drumul ce duce spre celebra plaja La Steaguri se lucreaza de zor, si trebuie sa ocolesti pe langa lacul cu apa clocita si plina de gunoaie. In Vama Veche am platit pe un peste ars 50 ron (si sa nu va inchipuiti ca era cine stie ce urias). In Varna pe acelasi peste am dat 12 ron. Supa de peste era veche si incalzita la microunde in Vama Veche si am asteptat 45 de minute sa vina, la un restaurant din Neptun nu aveau nimic din meniu decat cartofi prajiti si salata. La bulgari nu am gasit un singur restaurant unde mancarea si servirea sa nu fie impecabila, chit ca e in camp, sau in mijlocul statiunii. Cred ca in cativa ani litoralul nostru va ajunge parasit ca Baile Herculane…

    • Ar fi bine sa ajunga cum spui, V, din pacate nu vad sa se intimple asta. Din motivele pe care le numeste foarte bine Marius mai sus.

      (si Baile Herculane-s chiar misto, sa stii!)

  6. intr-adevar se simte ft acut diferenta si asta ma infurie…chiar nu intelegem ce inseamna binele si frumosul 🙁 cand am plecat prima oara in afara, in 2002, a fost un soc sa vad cat de curat si de superb era. sper totusi ca ne vom destepta si noi, chiar daca mai tarziu.

    • Mda, minunat, sa te sochezi cind vezi un loc curat. Vai de capul nostru…

  7. Raspunsul : pentru ca la noi nu mai stiu cum sa fure sa isi faca vila , pentru ca interesul e ciolanul nu binele tarii , pentru ca „marile ” proiecte de redresare a turismului sunt doar un paravan pentru a face rost de fonduri europene si a le imparti intre ei , pentru ca nu avem caracter si moral si nu in ultimul rand pentru ca suntem cu 30 de ani in urma Europei .

  8. Chiar ca ma intreb si eu ? De ce bai ? 🙂 Cu toate ca ultima mea vizita la litoral a fost acum vreo 7-8 ani si nu prea m-au intersat atunci toate imperfectiunile descrise. Iar in Bulgaria inca nu am fost, dar in alte parti, ca sa pot compara.

    • Alina, mai bine, nu-ti faci singe rau. Iar daca mai vii prin tara, stick to wild areas. Keep away from seaside and Valea Prahovei.

  9. Atat de trist dar din pacate atat de adevarat 🙁
    Eu m-am saturat sa raman cu chistoace de tigara si coji de seminte pe talpa cand vreau sa ma plimb pe
    plaja…da’ poate ca fac bine la circulatie 😀

    • da, sigur, face bine si la spririt, iti arata cum ai fi putut sa fii daca nu aveai parinti buni si discernamint de om cu cap si suflet.

  10. Eu am trecut prin criza asta acum 3 ani. Am plans, am blestemat, am negat, am incercat sa ma impac cu ideea, iar am plans, dupa care am decis sa accept ce nu pot schimba, mi-am facut bagajul si am plecat. De tot. Pentru ca litoralul romanesc nu e decat un sirop ceva mai concentrat din ceea ce vezi zi de zi pe strada, la servici, in tren, in metrou, oriunde pe strazile romanesti.

    • Perfect adevarat. Pacat ca n-avem si noi restul curajul de a ne muta cu totul oriunde altundeva. Chiar si-n Bulgaria.

  11. o singura chestie nu mi-a placut la ei: taximetristul bulgar, insistent ca cea mai rea dintre mustile tzetze – cum te vede in statia de autobuz, cum se opreste, te vrajeste, te duce el la fel de ieftin ca autobuzul, ba mai mult chiar – confortabil intre alti 5 pasageri culesi de pe drum, si daca nu vrei si nu vrei peste alte 3 minute vine iar, ca doar a parcat in apropiere, si mai incearca o data, pana nu mai stii cum sa-ti intorci capul ca sa scapi de el. dar asta-i valabil pentru amaritii care n-au masina si vor sa ajunga la kaliakra cu autobuzul.
    apropo, am aflat ca la autogara se spune in bulgareasca autogara si aubuz e autobus. e bine de stiut.

    • Ah bun. Uite pe asta cu taximetristul n-o stiam. Am mers mereu cu masina noastra pe-acolo, de fapt daca stau bine sa ma gindesc, nici n-am vazut vreun taxi pe nicaieri.

      ia uite ce bine seama limbile noastre, pacat ca nu semanam si la chef de munca la fel de mult.

  12. Suntem in starea asta delorabila pentru ca NOI toti ne complacem in ea… Si o meritam, cu varf si indesat… Nu luam atitudine cand vedem lumea scuipand seminte, nu atentionam proprietarii de caini sa stranga rahatul dupa odrasla lor, nu avem tupeul sa ne ridicam de la masa cand nu suntem multumiti de serviciile/macarea dintr-un restaurant, nu suntem in stare sa denuntam reprezentantii autoritatilor care ne cer mita si nici macar nu ne trece prin gand ca am putea zambi vanzatoarei de la magazinul din colt, chiar daca vom primi o privire piezisa inapoi…
    Astia suntem si ne meritam soarta. Din plin. Suntem lasi de la primul la ultimul cetatean din tara asta superba de altfel… Degeaba ne plangem ca dincolo e asa si pe dincolo, ca la ei se poate si aici nu, atat timp cat nimeni nu face nimic concret. Un gest oricat de mic. Cu o floare nu se face primavara este adevarat, dar poate incepe…
    Eu ma numar printre cei care au decis sa plece si nu imi pare rau niciun moment, ma doare insa sufletul cand citesc bloguri scrise de oameni cat se poate de frumosi si destepti, si pe care lasa comentarii alte sute la fel de isteti, oameni care nu fac altceva decat sa se planga. Trezirea dragilor… Nimic nu se va schimba daca vom continua sa ne plangem de mila si sa aratam cu degetul catre altii care se incumeta sa gandeasca, sa construiasca, sa faca…

    • Si solutia ar fi sa plecam toti?
      Sunt de acord, suntem inapoiati ca popor, dar asta nu inseamna ca orice popor e mai presus decat al nostru. Recent intoarsa din minunatul Paris, recunosc ca nu mica mi-a fost surpriza cand am constatat ca parizienii sunt mult mai mizerabili decat bucurestenii…iar bulgarii oricat de apetisanti ar fi din punct de vedere al turismului tot n-au reusit sa scape de gena hotiei.(aici ma refer la furtul de masini din parcarea hotelului, furtul la casele de schimb valutar) Propun sa le mai dam credit si romanilor ca mai sunt si oameni buni aici..

    • Imi fac si eu loc aici langa Roxana, doar ma stii…:) Bai, nu stiu. In Bulgaria nu-s experta. Stiu doar ca politistii lor iau spagi mai mari si muuult mai nesimtite decat ai nostri (stiu, tie nu ti s-a intamplat, probabil ai tinut la viteza aia legala de 50 la ora peste tot), ca la Nessebar e superb, dar nu pentru mare, ca prin statiunile prin care am trecut intorcandu-ma din Nessebar n-as fi stat nici picata cu ceara (nu fac acum o comparatie cu litoralul romanesc, spun ce am vazut si ce senzatie mi-a trezit). Ca in afara de cateva locuri pe care ti le insir pe degetele de la o mana, Bulgaria ma atrage mai putin decat orice altceva :))). Pe unul dintre ele il tin secret. Eu un fel de corespondent de Vama Veche – n-are nicio treaba cu allinclusive si plaje periate cu puful de strut. (ca tot cred eu ca Vama Veche e un subiect aparte si ar trebui scoasa din discutia romania/bulgaria, cred ca ar trebui sa ramanem la celelalte mizerii – neptun/eforii/mamaia atunci cand vorbim de nisipuri sau alte statiuni de gen).
      Ca in statia de autobuz din Nessebar, una dintre ele, aflata intr-un camp unde se construiau multe vile de prost gust, erau numai afise cu manelisti care arata mult, mult mai rau decat ai nostri (da, am poze), ca n-am fost niciodata in cluburi noaptea ca sa certific ca n-au pitipoance si nu sunt depravati. Ca in Nessebar, in afara de orasul medieval care e superb statiunea e mega obosita, o chestie comunista cu nimic mai presus decat a noastra. Iar hotelurile noi de 3 sau 4 stele sunt in niste campuri pustii si dezolante care te demoralizeaza din minutul in care esti copil rau si parasesti perimetrul. Cand am fost eu, de 1 mai adica – cand te-ai gandi ca stau sa perie si sa pieptene ca acesti minunati si slaviti oameni de turism, plaja era ingrozitoare. Plina ochi de alge si murdara pe bucatica si asa mica de nisip, niste constructii haotice (cam ca pe la noi) fara niciun dumnezeu sau regula… Ce au in plus? Da, probabil un spirit intreprinzator mult mai ok. Si probabil teama mai mica de munca, cum se scria mai sus. Si norocul unor investitii straine foaaarte bine plasate (din cate stiu eu hotelurile alea all inclusive care de fapt fac toata treaba si care noua ne lipsesc (ca ele isi ingrijesc plaja si serviciile) gen rezervatii de animalute – deh, am eu o problema cu all inclusive-ul) sunt facute de investitori germani. Dap, au meritul ca si l-au atras, au meritul ca stiu sa profite de el, sa mentina standardul si sa-si fidelizeze clientii. Adica in mare parte pe romanii care n-au unde fugi, iar la noi e stiut faptul ca turismul e impracticabil pe litoral.

      Altfel – se fura, manelele lor sunt mai rele decat ale noastre, au drumuri proaste (si ei), politistii lor sunt mai corupti decat ai nostri. Cred ca stii ca daca ramai fara acte sau masina pe acolo poti sa faci ce-oi face, ca la politie te duci fix degeaba. In toate sensurile posibile – de la eficienta la relatii cu publicul, daca vrei.

      Btw, stiu pe cineva care a fost in Bulgaria si a jurat ca nu mai calca. Nu, nu i s-a furat nimic, doar ca mancarea a fost execrabila iar hotelul foarte prost. Probabil ca a avut ghinion, nu stiu…

      Si ca sa concentrez tot ce ziceam mai sus – cred ca raspunsul tau sta in politic, zona care a reusit sa atraga investitiile straine masive in turism, din partea celor care vor si se pricep sa faca asta. Chestie care la noi e practic utopica – de ce sa incerci sa faci ceva bun cand e mai bine sa revinzi un hotel intre tine si ai tai si sa-l paradesti pana se alege ciuma de el? Here’s the answer :). Sunt si eu cu zicala cu ,,pestele de la cap…”

    • Hm, nu stiu ce sa zic despre verdictele tale. Adica nah, de unde stii tu ca manelele lor sint mai rele decit ale noastre? Sper ca n-ai devenit vreo specialista in subiect… Si asta cu politistii lor care-s mai corupti decit ai nostri… Stiu multe legende despre politistii bulgari care te opresc sa ia spaga, dar mie una in 10 drumuri prin bulgaria (si de citeva ori am traversat-o de la un capat la altul) nu mi s-a intimplat niciodata. Sigur ca daca treci pe linga ei cu 100 de km/ora in limita de 50, or sa te opreasca. Poate or sa accepte spaga. Nu stiu daca media spagilor din Bulgaria e mai mare decit media spagilor din Romania. Sau poate numarul lor?
      Si nu cred ca e o chestiune de clasa politica. Si chiar daca ar fi, ce, clasa lor politica nu e aleasa tot dintre si de catre bulgari?
      Eu cred ca tine fix de oameni. Ca amarita aia de chelnerita batrina care mi-a refuzat bacsisul n-a facut-o pentru ca asa i-a impus patronul care asa a primit ordin de la primarul comunei care asa are fixat in platforma program. Cred ca e pentru ca femeia stie ca daca e draguta cu noi, noi o sa o tinem minte si o sa mai venim, poate. Si ii pasa de asta.

    • Sigur ca mai sint si oameni buni. Bunica mea e un om bun. La fel si colegii mei, prietenii mei. De asta inca mai sint aici. Dar nici nu pot sa nu ma revolt cind ma vad nevoita sa trec granita ca sa nu ma balacesc in pisat.

    • Fara a intra in polemica, nu am spus ca ar fi o solutie sa plecam toti din tara asta. Din contra! E nevoie de oameni destepti sa faca lucrurile sa mearga. Ceea ce am spus eu, e ca e nevoie de actiune. A FACE presupune A ACTIONA. Nu consider ca e constructiv sa ne plangem ca lucrurile nu merg si nu sunt asa cum am dori, fara sa facem nimic pentru a le schimba. Un gest, oricat de mic…

      In alta ordine de idei, sunt de acord cu tine! Romania e plina de oameni buni, dar care se multumesc sa ramana in umbra si nu pentru ca nu ar fi in stare sa inceapa lucruri si sa le dezvolte, ci pentru ca multi dintre ei nu au curaj. Ne lipseste tocmai dorinta de a face lucrurile sa se intample, pentru ca in opinia mea dorinta naste curaj, iar curajul actiune.
      Romania e plina de locuri splendide, avem o gastronomie cu care putine popoare s-ar putea mandri, o istorie si o cultura impresionante! Dar ce facem cu toate acestea? Nimic. E mai simplu sa dam vina pe sistem. Nu zic ca nu e principalul vinovat. Dar sistemul e asa, pentru ca noi ii permitem si nu avem nici cea mai mica intentie sa il schimbam. Ne complacem si ne este mai la indemana sa ne plangem. E mai comod. Inca o data repet… Cu o floare nu se face primavara, dar poate incepe…
      De asta spun ca depinde de noi. De TOTI. Indiferent ca am ales sa plecam sau sa ramanem in Romania. Daca generatia noastra nu face lucrurile sa se miste, vom uita de NOI si de ce insemnam ca popor.

      Numai bine,

      Iulia

    • Cu politistii sunt patita! Respectam limita de viteza si cu toate astea m-au oprit. Cand au vazut ca dureaza pana caut in portofel (unde amestecasem leii cu levele si cu euro), mi-au spus ca este un bancomat la 100 m mai in fata si m-au invitat sa mergem impreuna! 🙂

    • Draga Iulia, ai dreptate in mare parte dar am si eu o intrebare, retorica probabil si deloc tendentioasa. Ce inseamna gastronomie ROMANEASCA?

  13. Ce inseamna ştuţiştuţi?

    PS: Sint 3 ani de cind nu am mai fost in Ro si nu mi-e dor DELOC. Ma simt prost fata de ai mei, ca ei tot spera sa ma vada curind, dar eu tot la alte destinatii ma gindesc…

    • Foarte bine faci, Inutzo. Stutistuti inseamna muzica house toata la fel si data la maximum. E tare la moda zilele astea…

  14. pestele se impute de la cap. daca de sus nu se educa nu se implementeaza nu se vrea degeaba. ce poti sa ceri de la ghoerghe de la 2? si bineinteles si noi tinem si tragem cu oricine altcineva, numai cu romanii nu ma refer si la cei de sus si la cei de jos. concluzia e avem ceea ce meritam. dc nu ne place sa schimbam, dc ne place sa continuam…

  15. Sunt multe de povestit cand se incearca un raspuns acestui „de ce ?”, atat de multe incat nu i-ar ajunge serverului, hard-ul, sa gazduiasca 🙂 fiindca fiecare dintre noi a trait cate ceva care ar putea fi formulat ca raspuns.
    Un raspuns corect ar trebui sa incepapa de pe la Burebista si sa se termine … acum cateva minute. Nu ai cum sa uiti, in devenirea noastra, de cele intamplate, toate ne-au facut ceea ce suntem acum – unii lenesi de pute de pe urma lor, altii harnici precum albina, unii imbecili din ADN, altii de o inteligenta sclipitoatre, unii de o simtire rar intalnita, altii de o nesimtire rar intalnita. Suntem tot noi, românii. Am intalnit oameni detestabili dar care au momente de apreciat si oameni admirabili cu „umbrele” lor. Nu putem fi perfect de apreciat sau perfect de detestat. Conteaza proportia. Problema este ca sunt prea multi cei lenesi, imbecili si nesimtiti. Nu cu mult, proportia ar fi cam 52 / 48 %. Dar oricat de putin ar fi acest 4 %, „da tonul”. Si, asa cum spune @Marius, exista intotdeuna „masa critica suficienta” adica nefericitii care habar nu au de ceea ce inseamna calitate, nefericitii pentru care primeaza cantitatea (dar niciodata cea ce inteligenta), nefericitii care sunt fericiti in „miasmele” lor, cei pentru care „hai ca merge” si „si care-i problema ?” sunt singurele repere in viata. O parte dintre ei sunt tembeli ADN si nu pot fi schimbati, doar evitati sau ignorati iar cand devin agresivi, loviti. Dar sunt si tembeli care nu au avut pana acum vreo alta optiune, oameni care pot fi „reintegrati”, oameni care, odata cunoscand valoarea calitatii faţă de cantitate, pot deveni normali. De fapt asta este si menirea acestui post (dincolo de „sa ne plingem impreuna”), nu-i asa ?
    Eu nu am avut puterea sa plec. Am ramas dar nu inseamna ca m-am si resemnat. Nu cred ca „ne meritam soarta”, cand se vorbeste despre imbecilism si potlogarie – eu nu merit asa ceva. Si fiindca nu merit imbecilism si potlagarie, nu am de gand sa le „inghit”. Asa cum pot, acolo unde pot, atunci cand pot, incerc sa schimb ceva (si unul dintre lucrurile pe care le pot face este sa nu dau nici un banut acestor muhaiele care habar nu au sa ii castige). Nu ma astept la mare lucru, tinand cont de „masa critica suficienta” dar nici nu am de gand sa ma „integrez” in aceasta masa; incerc sa merg mai departe facand ceea ce pot pentru mine si pentru altii. Poate ca va veni si pentru mine o zi cand „o să mă trezesc şi n-o să mai …” … nu stiu, sper sa nu se intample. Oricum, pana atunci, incerc. Altfel, de ce mama zmeilor mai exist ?

  16. Ai dreptate cu litoralul. Singurul loc de la marea noastra unde mai merg eu este Sfantu Gheorghe – Delta pentru ca gasesc liniste si relaxare. Nu imi bubuie urechile de house sau manele nici nu se aud motoare de bemeveuri. Pana cand o sa navaleasca si acolo hoardele si-o sa-l distruga.

    • Din fericire, Sf Gheorghe e suficient de departe cit sa fie incomod pentru hoarde… 🙂

  17. Buna…te citesc de ceva vreme, de cand am descoperit blogul tau, care este GENIAL….si vreau sa citesc cat mai mult din el, caci sunt niste lectii de viata pe alocuri, care cred eu ca ma vor ajuta…esti un om deosebit.
    Pot sa pun si eu un link pe FB, catre aceasta postare?Caci ai spus lucrurile precum nimeni altcineva…

    Multumesc!

    • Salut, Ana, bine-ai venit! Da, sigur, poti posta linkul unde vrei, cu grija numai sa nu vina peste mine cine stie ce iubitori de mamaia care sa-mi puna in pericol integritatea fizica!

    • :)))) nuuu, tocmai de aia il pun, pentru ca am multi prieteni care isi vor regasi gandurile foarte bine in ceea ce ai scris tu…

  18. Nu m’am uitat atent ce ati scris fiecare, dar am inteles subiectul perfect.
    Prima data am fost in Bulgaria in vara lui ’95 la Sozopol cu copii si niste prieteni intr’o vacanta.
    In ciuda faptului ca au existat emotii, era pe vremea cand te atacau noaptea (noi eram intr’o masina cu nr.de Germania) nu se prea osteneau sa’ti vorbeasca in engleza (indicatoare numai in chirilica), peisajele cam terne, usor invechit si prafuit totul; spuneam in ciuda faptului…concediul a fost o reusita deplina.
    Sozopol, Nesebar,Duni – oaze de turism pitoresc la Marea Neagra, mult peste ceea ce era la Mamaia la acea vreme.
    Dupa 2000 am mai fost de 3-4 ori in tranzit spre Turcia,Grecia, la sedinta la Nisipurile de Aur si Balcic.
    La fiecare vizita am vazut progrese, in calitatea drumurilor, in servicii, in constructii, peste tot.
    Nu sunt neaparat un exemplu de turism la superlativ, dar in comparatie cu noi, sunt la mare distanta si distanta din pacate se mareste in fiecare an.
    As reveni cu drag pe litoralul bulgaresc pentru ceea ce ofera; m’as bucura sa spuna si altii de Delta Dunarii, Maramures sau Bucovina, nu am auzit altceva decat politeturi si atat…

  19. Am hotarat ca nu mai mergem la mare la noi acum 7 ani, iar acum 2 ani mi-am incalcat decizia ca sa duc copiii (toti) la Costinesti. Pe plaja nu era nisip, ci un covor de pahare de Skol si mucuri de tigara. Am petrecut toata vacanta la piscina la Vox Maris, numarand orele pana la plecare, ca a fost un pic la „impuse”, soacra-mea avand sora stabilita acolo. Aia a fost ultima! Am zis! Sambata plecam iar in Turcia, si toata vara o sa incercam, ca si voi, Bulgaria. Unde anul trecut am fost impresionata placut de tot ce e pe lista ta. Bucate savuroase si ieftine, curatenie si bune intentii. Un deliciu! Iar la iarna mergem la Bansko.
    Vad ca aici discutiile au virat usor spre metafizic :). Ce-mi recomanzi pentru o vacanta la inceput de august? Doar noi, porumbeii? 😀

  20. Ce ma bucur ca ai scris despre asta! Eu n-am mai avut nervi sa scriu la mine despre ultima chestie care m-a suparat legat de vacanta pe litoralul romanesc. Au dat la ProTv, luni cred, un reportaj despre Gura Portitei. Mda, de vis, Esca mai avea putin si cadea in extaz si toata stirea era la superlativ – „uau, colt de rai”, „uau, exclusivist”, „uau, liniste si intimitate”, „uau…”. Asa ca am cautat si eu destinatia pe net, va dau si link-urile la cerere. Trebuie sa recunosc faptul ca peisajul m-a dus intr-adevar cu gandul la o gura de rai la capatul pamantului, pentru ca satul de vacanta este pe insula, destul de izolat de restul litoralului. Preturile – 40, 60 EUR/camera – indicau conditii bune, standarde internationale, astfel ca ma si visam pe plaja izolata prin septembrie, inconjurata de licurici de mare. Dupa care am citit impresiile turistilor si raspunsul „gazdelor” si mi-a trecut toata visarea. Pentru ca la banii pe care ii dai soliciti servicii decente, curatenie, amabilitate. Se pare insa ca in camere sau in casutele de pe plaja trebuie sa te imprietenesti cu paianjenii, praful, tantarii, serpii si soriceii bastinasi, ca trebuie sa imparti baia cu restul turistilor, ca dai 15 lei pe un bors de peste vai mama lui, ca depinzi de vapor sau salupa care te costa 50 lei dus-intor, respectiv 70 de lei, ca apa la jumatate pe insula costa de la 5 lei in sus…Si uite-asa te trezesti tot in Romania, cu banii luati si un la revedere din varful buzelor. Ce-i de facut?

    • Asa e, nimeni n-a amintit aici de reportajele proteviste gen: litoralul geme de turisti, grad de ocupare 130% samd…. oare cine le comanda si in contrapartida cu ce?
      E deranjant sa urmaresti asemenea reclame injurioase, negresit cu vreo 3 perechi de tate goale si niste tangi, cand stim cu totii ce paduchelnita e litoralul nostru, ce cumul de mizerii si flegme te asteapta acolo…. in state civilizate reclama mincinoasa e pedepsita, la noi e remunerata…
      cat despre bulgaria, nu e chiar raiul pe pamant, insa pentru noi e o varianta viabila si apreciabila…

  21. vezi daca te-a „mancat” sa faci vacanta acolo ?! altfel nu aflai ce si cum …
    pentru ca unde sunt multe intrebari , sunt putine raspunsuri . Si unde sunt putine raspunsuri , este multa nefericire !

  22. Raspunsurile la intrebarile tale sunt greu de gasit! Totusi, am fost si noi la bulgari si da, nu o sa vedeti nimic mai deosebit decat la noi ca peisaj, in schimb o sa vedeti curatenie, atentie si grija pentru client si respect pentru ei in primul rand, si apoi pentru cei care le aduc bani in tara. Da, drumurile sunt proaste ca la noi, dar campurile sunt lucrate si inverzite, unde nu-s campuri sunt eoliene, unde nu-s eoliene sunt cariere si tot asa. Asta se numeste Munca, ceva de care majoritatea romanilor fug!! Si da, marea era mai albastra pentru ca nu avea alge, mancarea avea gust si era servita calda, curatenia era curatenie, iar preturile nu iti faceau gaura in buzunar. Pentru ca noi nu vrem sa ne ridicam si sa intram in randul lumii civilizate, noi suntem mereu mai cu mot si oriunde te-ai afla in lumea asta nu poti sa nu remarci romanul si la 20 de kilometri distanta de tine, si pentru ca noi vrem sa realizam totul de azi pe maine, asa cum o fi, ca merge oricum, dar nu ne gandim la viitor. Si ar mai fi multe….

  23. HAI lasa ca le rezova Base pe toate! facem 8 regiuni si dupa se ocupa de litoral … de la Vadu lu Traian spre Mangalia…..

  24. Mai, probabil idealizezi tu un pic, de dragul efectului. Pt ca mie, acu’ 5 ani, mi s-a intampkat si faza cu politaiul care vrea spaga fara ca ala de la volan sa fi avut vreo vina, sau sa mi se arunce, efectiv, mancarea pe masa, pt ca ospatarita nu pricepea engleza si era frustrata ca voiam sa mancam. Investitiile in turism si TUVurile au venit la ei pt ca acum 10-12 ani economia lor s-a prabusit si a fost administrata de guvernul german, de-aia se platea pe-acolo in DM la greu.
    insa, asta nu inseamns ca noi suntem cu stea in frunte, din pacate… Am fost de Pasti la un hotel al lui Copos la Poiana si a fost scump si absolut jenant. Dincolo de prestatia hotelului – la nivel de avarie, asa – smai e si statiunea aia, care moarta!

  25. Buna Ioana,

    De cand ai scris despre Kaliakra m-am indragostit de locul ala:).
    Poti te rog sa ma ajuti cu niste link-uri pentru cazare, cateva recomandari de pe unde ai stat weekend-ul acela??

    Merciiiiii

  26. Buna printzeso,
    E al 3 lea mail pe care ti-l scriu sper sa fie cu noroc, vroiam sa iti zic ca e prima data cand iti scriu si ca faci o treaba tare buna cu blogul…
    dar te-as ruga sa imi dai daca cumva ai niste link-uri cu cazare in Bulgaria
    Multumesc mult
    Dana

  27. Am descoperit Bulgaria in urma cu 6 ani. De atunci nu mai stiu nimic de litoralul romanesc si nici nu vreau sa aflu. prost este ca s-au prins destul de multi si mai gaaesti cu greu locuri unde sa nu fie romani. Ca acolo unde sunt romani e tot romania, tipete, oameni nemultumiti…

  28. Buna,
    iti citesc blogul cu placere. Poti sa-mi dai niste recomandari de pe unde ai stat in Bulgaria?

    Multumesc. Vacante multe si frumoase pe mai departe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *