Listă necesar și prețuri naștere & nou-născut

E gata și bilanțul celei mai scumpe partide de sex din viața noastră.

Am centralizat toate lucrurile pe care le-am cumpărat și primit, cu prețurile cele mai bune. Click pe ele să vedeți mai bine pe ce s-au dus banii, dacă sînteți curioși.

Nu vă speriați de totalul de 5.000 de euro. De fapt, dacă scădem nașterea, celulele stem și căruciorul (care e cel mai scump obiect din lista, de zece ori mai scump ca media celorlalte produse), restul cheltuielilor totalizează aproximativ 1.400 de euro. Dacă lucrurile sînt cumpărate în timp, pe parcursul cîtorva luni, cum am făcut noi, n-o să-i simțiți așa dramatic. În plus, veți mai și primi lucruri (noi am economisit cam 800 de euro din total, am primit monitor, cîntar, multe hăinuțe, carusel, sterilizator, le mulțumim tuturor pentru ajutor). Înainte să cumpărăm orice am căutat bine cel mai bun preț, am așteptat tîrg și reduceri. Cărucior puteți lua și la mîna a doua, e cam jumătate din preț, iar cele bune sînt rezistente.

Așadar da, înainte să vă doriți două liniuțe acolo pe test, gîndiți-vă și la aspectul trivial, dar imposibil de ignorat, al banilor.

Am socotit și cît ne va costa copila pînă face 18 ani. Vreți să știți ce ne-a ieșit? 😀

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4264

264 comentarii

  1. cred ca mai trebuia sa treci si costul analizelor si ecografiilor din sarcina. parca nu am vazut asta. la mine acolo s-au dus multi bani, ca restul multe le-am primit. cat costa pana la 18 , e greu de estimat. sunt atat de multe variabile. eu nu as indrazni, nici macar acum cand copila are 2 ani si ceva.

    • Sint trecute, Cristina, la final. Multe analize pot fi facute gratuit cu trimitere de la medicul de familie, la fel si ecografiile importante. Am pus un cost mediu de 800 de lei pentru ele.

    • eu nu ma refeream la analizele copilului, la analizele de mama gravida, e tot un cost al celui mai scump sex. parerea mea. eu cred ca am dat 100 de milioane in 9 luni pe analize si ecografii. cine nu are abomanent la medlie, sanador, euroclinic, etc ar trebui sa stie asta.

    • eu nu am facut mai nimic gratuit. in afara de analizele de trombofilie la Fundeni, acolo da n-am platit. dar eco doppler gratis pentru fiecare control la 2 sapatamani gratis eu n-am facut

    • Cristina, toate analizele de singe din sarcina se fac gratuit inclusiv la clinicile private, daca ai trimitere de la medicul de familie si mergi in primele 7 zile ale lunii (la Regina Maria, Sanador si Medlife se fac sigur).
      Morfologiile de trimestru 1, 2 si 3 (care la privat costa 300-400 de lei la Seful de specialitate) se fac la toate spitalele de stat cu maternitate, gratuit, cu trimitere de la medicul de familie.
      Ecografiile intermediare se platesc, pentru ca nu sint neaparat necesare decit in caz de probleme, si o ecografie normala costa 130 de lei la privat, cam 80 de lei la stat.

    • oau, deci am dat atatia bani aiurea. acum 3 ani nu era asa. chiar am dat banii aia sa stii, nu vorbesc povesti. la sanador cea mai ieftina morfologica pe care eu am facut-o era 360 ron, inca am pastrat bonurile. datate cu anul 2009 in care am fost eu gravida. prima tura de analize obligatorii in sarcina facute la medlife 1200 ron. si nu erau toate, doar cat ne-a tinut buzunarul. dar na, ce sa zic, nu oi fi fost eu in zilele in care se faceau reduceri, desi cred ca pe vremea aia Sanadorul nu avea contract de decontare cu Casa de Sanatate. Oricum ma bucur sa aflu ca acum nu mai costa atat… in caz ca as mai face al doilea copil.

    • Cris, nu te simti prostita, si eu la fel am dat toti banii, n-am avut nici o trimitere de la medicul de familie. Si stii ceva? Ducandu-ma de 4 ori pt formularul ala de concediu medical, nu regret ca n-am stat de „n” ori la coada, sa-mi iau trimiteri. Cat m-am dus pentru concediile alea, m-au tinut pe un hol ingust la coada, ca nu se putea sta in cel aerisit, ca pierdeam randul. Se uitau cioras cand la mine, cand la afisul de pe usa („Femeile gravide, copiii si invalizii au prioritate”) si-si vedeau de treaba lor. Nu m-ar tine nervii pt asa ceva!

    • Mda, e adevarat, mersul la medicul de familie poate fi oribil. Mai exista si varianta unui pachet de supraveghere sarcina la o clinica privata, cred ca iesi mai ieftin decit daca platesti tot integral. Regina Maria si Medlife au sigur.

    • Si pe mine sincer tot pretul analizelor ma sperie, nu stiu parca restul e partea frumoasa, esti entuziasmat sa cumperi lucrusoare pentru copilul tau si poate gasesti si variante mai ieftine pe alocuri, cel putin la lucrurile pe care nu stii sigur ca sunt asa utile sau ca le vei folosi constant.

    • Poti sa-ti iei medic de familie de la o clinica privata. Eu am la Regina Maria (am si abonament acolo) si e alta viata…

    • cam cat costa un medic de familie la regina maria sau un pachet de urmarire sarcina? va multumesc

    • Cred ca poti sa iti alegi medicul de familie la Regina Maria si daca nu esti abonat. In orice caz, fie ca esti abonat fie ca nu, nu platesti nimic la medicul de familie.

    • Depinde si de gineco la care mergi. A mea tine neaparat sa le fac unde ma trimite ea si nu unde vreau eu, mergand pe premisa ca acolo e cel mai ok. Spre ex eu cele de trombofilie le-am fct la medcenter si au costat 16 mil cu card reducere. Eco morfo trim II m-a trimis tot undeva special, unde mi-am fct programare cu 4 sapt inainte, ca sa obtin loc si a costat 450 ron si multe altele, asadar depinde si de cerintele ginecologului tau. Sa nu mai adaug toate trat pentru sustinere de sarcina, inclusiv clexane-ul ptr trombofilie care e decontat de casa asig doar in plafonul a 330 ron, ele fiind vreo 380 ron, asadar platesc dif la clexane lunar 50 ron plus minim 300-400 ron celelalte medicamente (utrogestan, no-spa, magne B6, aspenter, ceva naturist contra constipatiei ff scump)pe care nu le mai pot lua compensat din cauza clexane-ului.

    • Buna ziua,

      Sunt in luna a saptea si iata cum au decurs la mine lucrurile:

      – cu trimitere de la medicul de familie nu platesti nici o ecografie in afara de
      dublu-test (140 lei) si morfologia fetala de trimestru 2 (caz in care majoritatea ginecologilor spun ca nu au competenta si insista sa te duci la cine vor ei – pe mine m-a costat 350 lei).
      – singurele analize facute in primul trimestru pe care le-am platit au fost cele denumite „complexul TORCH” (toxoplasma, virus herpetic, virus hepatic, citomegalovirus, rubella); restul au fost gratuite cu bilet de trimitere
      – la 20 saptamani am repetat analizele la sange (hemoleucograma, biochimie, glicemie etc), sumarul de urina + urocultura – doctorita mea mi-a facut internare pentru 3 zile pentru a le face gratuit
      – acum la 27 de saptamani alta internare, alt rand de analize gratuite (sange, sumar urina, lama secretii vaginale)
      – vitaminele nu costa cine stie ce: 35-50 lei in functie de ce alegi – eu am luat pana acum Pregnacare care costa 38 lei cutia si ma tine o luna

      Intr-adevar la spitalele de stat nu se respecta orele de programare si se intampla sa astepti mai mult decat te tin nervii sau rabdarea. Acolo unde merg eu nu a fost exagerat de lunga asteptarea iar prestatia personalului medical a fost una multumitoare. Mai degraba la privat, unde am facut morfologia fetala de trimestru doi atitudinea si comportamentul medicului au lasat de dorit (genul de medic plictisit care trebuie tras de limba ca sa baiguie 2-3 cuvinte cand tu stai cu sufletul la gura si ai impresia ca tacerea lui ascunde cine stie ce anomalii).

    • Sunt foarte multe analize care nu se fac pe baza biletului de trimitere: Lysteria, Toxoplasma, Virus Herpetic 1 si 2, dry test/dublu test, triplu test, morfologiile de fiecare trimestru, etc etc Plus vitaminele prenatale care sunt si ele minim 1 mil/ luna.. Si in afara de acestea ar mai fi si alte cheltuieli in functie de evolutia fiecarei sarcini. Eu sunt acum in luna a 8-a, am avut o sarcina fara probleme, am luat bilet de trimitere pentru analizele pe care le-am putut efectua astfel, am platit toate ecografiile si sunt undeva pe la 35 mil doar pentru monitorizare sarcina.

    • As vrea sa stiu si lista ce ai facut o pana la 18 ani. Te rog. Mi ai fost de mare ajutor. Iti multumesc!

  2. Foarte utila lista ta!
    Si eu tot asta fac acum…calcule sa vedem daca ne permitem in viitorul apropiat sa crestem un copil sau nu!Cam la suma asta m-am gandit ei eu pentru primele luni din viata!mai departe imi e si teama sa ma gandesc!
    Care e suma? 😀
    Hugs!
    Mai e asa putin…de fiecare data cand imi vine notificare pe mail ma gandesc ca poate anunti ca a venit Delfina 😀

  3. Oau, nu m-as fi gandit sa trec asa, pe hartie, cheltuielile legate de copil. Insa, stiu bine ca cel mai mult m-au costat vizitele la medicul pediatru si racelile din primul an, mai mult decat cheltuielile pre-natale (eu nu i-am cumparat foarte multe, n-a avut camera lui, nu o are nici azi :D). Vizita saptamanala, apoi lunara, pana la un an. Enterocolita de la 6 luni, racelile de la 8, 10 luni si cea de la 1 an si 9 luni (3 zile spitalizare Medlife).
    Apoi, cadourile si petrecerile de ziua lui, de Craciun etc. E drept, eu am doua tabuuri in viata: cantarul si cardul: nu ma sui pe cantar, nu ma uit cati bani mai am pe card. Slava Domnului, cand il golesc pe al meu, trec la planul C – cardul lui :P.
    Altfel, eu as inlocui Bepanthenul cu Sudocrem. Pe primul l-am folosit in primele saptamani, n-a facut fata, Tudor se irita rau, iar Sudocrem i-a luat „ca cu mana”.

    • Deh, acuma imprevizibilele astea o sa le trec dupa ce s-or intimpla, desi sper sa nu fie cazul.
      Noi nu prea sintem shoppers, de fapt, nu sintem deloc, de craciun o sa ii cos eu ceva amuzant, oricum o sa aiba 8 luni, n-o sa inteleaga nimic din nimic… 😀
      Am notat cu sudocrem. Vedem ce ne recomanda si de la spital si luam dupa aceea.

    • Pai, la primele Craciunuri si prima zi de nastere, a fost low-profile si la noi (la un an, cadoul a fost scaunul de masina pt urmatoarea etapa de viata, de ex). Apoi, n-a mai fost :D. Ne-am mutat la casa, ne-am dat seama ca e spatiu, si da-i cu jucarii! Si nu noi, cat mai ales bunicii si matusi-sa, care se intrec sa-i faca poftele :-)).

    • Păi dacă doar înainte de de naştere s-au dus 5000 de euro, pe 18 ani planul financiar se ridică la ordinul sutelor de mii (aş zice cu optimism vreo 4).

      Iar referitor la listă, am o curiozitate: la câte din lucrurile trecute acolo ai fi putut renunţa fără ca bebeluşul să le simtă lipsa? Doar întreb.

    • Pai, Lucian, in general bebelusul are nevoie doar de lapte, caldura si eventual o patura pe el. El personal nu simte vreo lipsa a vreunui sterilizator de biberoane. Insa o mama simte diferenta intre a fierbe biberoane in oala sau a avea un sterilizator. Lista Ioanei e una de bun simt pentru anul 2012. Evident exista la fiecare item si variante de super-low cost dar care vor fi mult mai proaste decat firmele bune. Aici intervine bugetul fiecarei familii.

  4. Cred ca te ia capul daca le aduni pe toate, mai ales cu cate chestii au aparut acum pentru copii si cat de mult se profita de pe urma parintilor, si este de inteles, doar toti vrem ce este mai bun pentru puii nostri. Mamelor noastre nici nu le-ar fi trecut prin cap sa isi cumpere wrap sau perna de alaptat sau masa de infasat :-).
    Eu intr-o noapte am visat ca am nascut tripleti si tot la ce ma puteam gandi era ca toate cheltuielile vor fi inmultite cu 3…iti dai seama, 3 facultati platite in acelasi timp :-)?
    Am si eu o nedumerire, wtf este „chit lut mulaj bebe” :-D?

    • Wrapul cred ca e foarte util, nu doar pt copil cit pentru mama. Ca n-ai chef sa scoti carutul si sa-l montezi de fiecare data cind te duci sa iei o piine. Asa ca prinzi copilul de tine si ai iesit pe usa!
      Cu mulajul te-a lamurit Alexa mai sus, e un kit cu care iei forma minutei si a piciorusului de bebe, ca sa le inramezi si sa le pastrezi pentru posteritate!

    • Valentina, eu n-am avut wrap, am avut sling si a fost f bine cu el. Mergeam in parc si-l aninam de tata-sau, statea si la caldura in haina tatalui, se si plimba.
      In schimb, am primit masa de infasat si n-am folosit-o. L-am infofolit intotdeauna pe pat, imi era mai comod sa sed langa el.
      Chitul mulaj bebe l-am primit si, spre rusinea mea, probabil ca il voi folosi la al doilea, daca il mai gasesc :D.

    • Pai, da, s-a confirmat acum vreo doua saptamani, cred. Cand inca nu venise primavara :-). Ma duc maine sa dau banii aia multi pe analizele alea complicate, la Medlife :D.

    • Awww, ce m-am emotionaaaat! Bravo, sa va fie bine!!! La cine te duci la morfo? Eu am mers la Steriu la toate morfologiile, foarte meticuloasa, mi-a placut!

    • Multumesc, sper sa fie cat mai bine. So far, am si eu fandoseli de-alea de stari de rau, arsuri (asa devreme, da), blabla, spre deosebire de prima, cand n-am avur decat burta mare :D. Ma duc la Medlife, la o dr recomandata de o verisoara care lucreaza la ei, se numeste Gavril-Parfene. Am avut o singura intalnire cu ea, foarte ok.
      Pt lista mea, analizele de sange (fara de-alea gineco) = 1047 de lei, 7-8 eprubete extrase din mine si un bon lung de juma’ de metru :D. Daca nu-mi iese acolo si ce a avut strabuna-mea, cer banii inapoi!

    • Nah, oamenii cu care am vorbit si care sint asa, cu picioarele pe pamint, zic ca ne cam trebuie. Ramine de vazut. Better safe than sorry. 🙂 Ce e inutil va fi catalogat public ca atare, promit!
      Si nu, multe le-am primit. Dar ce-am primit nu e relevant pentru lume, relevant e ce trebuie sa aiba si cam cit i-ar costa sa le cumpere in caz ca nu le primesc.

    • Eu astept si lista cu lucurile in plus si apoi te voi ruga sa mi-o trimiti pe mail. 😛
      Oricum sa fie intr-un ceas bun investitia voastra si sa va bucurati la maxim de ea. 🙂

    • Promit sa actualizez peste trei luni si sa urc tot aici, sa fie pentru toata lumea.
      Multumim, sa fie!

  5. Eu nu comentez asupra listei (oh, cate am facut si eu :X si ce fain a fost; si la fel, am luat si lucruri noi, am si primit lucruri de la altii) pentru ca stiu ca nu de asta ai pus-o aici :D. Vroiam doar sa-ti spun ca astept peste 2 ani sa revii cu aceeasi lista cu comentarii: cu ce a fost ok si cu ce a fost inutil. Eu m-am distrat destul de tare cand am facut exercitiul asta (moment in care am si vandut sau donat tot ce am putut; si am inceput cu ‘inutilele’ care nu au fost putine :D). Asteptare frumoasa iti doresc. Kiss!

    • O sa revin cu amendamente la lista chiar mai devreme de 2 ani, sint sigura!
      Multumim, sa fie!

    • Dap, multe nu sînt musai necesare, dar vă veți da seama pe parcurs (chestia e că fiecărui cuplu de părinți cu copil aferent le sînt mega utile anumite chestii, altora altceva, depinde de stilul de viață al familiei și oarecari așteptări de la viață). Dar e fun să umpli casa de bebicități 🙂

    • Ah, da, sint convinsa ca multe se vor dovedi in plus, si am de gind sa le donez mai departe repejor, ca n-avem spatiu de depozitare deloc, nu-mi place sa adun acareturi si sa ma impiedic de ele… ce nu e folosit pleaca mai departe!

    • Vreau vreau, da nu cred ca vreau ATIT de mult… 😀
      Plus ca revenim la ultimul paragraf din text, ala cu suma totala, care in caz ca-s doi, nu se dubleaza, da nici nu ramine la fel… Si e maaare… 😀

  6. Cogalts! 😀
    Ma bucur sa vad ca economiile noastre au fost dramuite corect si costurile estimate la fel:D
    I-am dat linkul si hazbandului, sa vada ca n-are nicio speranta sa mai ramana cu frun banuts dupa calatoria asta:D
    Foarte buna ideea listei, eu ma voi folosi de ea.
    Sunt curioasa la ce valori ati ajuns cu calculele pana la 18 ani:D

    • Sunt foooaarte pregatita! Norocul meu e ca sunt si „inconstienta”, asta e, domle, puradei sa fie, ca-l trimit pe ta-su la munca pe plantatie:))

    • Cu siguranta ca se poate si mai ieftin. Poti sa nasti acasa si economisesti 100 de milioane. 🙂
      N-am zis ca e vreo lista standard, am zis ca e lista noastra, nah, poate fi de folos macar orientativ si altor viitori parinti…

    • Pai, cu cat faci mai mult, cu atat iese mai ieftin, ca reutilizezi :-))! Asta, daca nu te apuci sa dai, inainte de a-i face pe urmatorii si cheltui de 2 ori mai mult, cam ca mine :D.

    • Dap, e drept, tre sa te decizi rapid daca mai faci, sa stii daca eliberezi locul de ce nu-ti mai trebuie sau le tii… Uf, greu!

  7. Haha, a intrebat Valentina ce e chit mulaj lut bebe. E o chestie (acum o apreciez ca fiind aiureala, cand eram insarcinata era cea mai misto inventie) care contine un fel de lut si poti face mulaje dupa manute, picioare, se usuca si le pastrezi sute de ani dupa ce copilul creste. Si-ti aduci aminte, si te uiti, si vezi cat de mica avea mana cand era mic. Cu chestia asta ne-am distrat tare pentru ca noi am luat un fel de guma elastica, ce trebuia sa ia forma piciorului/mainii si nu reuseam, si trebuia apasat, si copilul era din sticla :)) si am renuntat.

    Unele chestii vor trebui cumparate de 1,2,5..7 ori…deci va creste suma, evident! Pentru ca probabil printesica nu va fi multumita cu o singura solutie anti-colici. Si le veti lua pe toate de pe piata, in speranta ca vreuna o va linisti. Daaar sa speram ca nu va avea colici. 😛

    E o mega mare distractie. E normal ca unele chestii sa fie inutile, dar e fascinanta bucuria de a cumpara chestii pentru copilul tau. Propria si personala ta minune. Masuta de infasat e in beci momentan, dar in primele 2 luni nici nu concepeam sa ma desfasor cu copilul pe pat, masa, sau alte locuri. Acum il schimb oriunde :))))

    E dragut, emotionant sa vad lista asta. Imi aduce aminte de frenezia si bucuria noastra de atunci.
    Asteptam toti cu sufletul la gura bebelusa royala. 😀

    • Dap, aia e chitul de mulaj.
      Si nah, noi chiar nu sintem genul care sa cumpere lucruri de dragul de a le cumpara, ba dimpotriva, sintem zgirciti amindoi. Am compilat listele mai multor prietene, am discutat cu o multime de parinti sa ne asiguram ca intr-adevar avem nevoie de fiecare lucrusor, si am luat numai ce-am inteles ca e necesar.
      Nu, n-o sa cumpar o suta de solutii de colici, o sa cumpar una daca face colici, daca aia nu merge o sa o cumpar pe a doua si tot asa. Nu am luat nimic din consumabilele medicale, ca poate nu e nevoie. Dureaza 5 minute sa mergem la o farmacie.
      Sigur ca suma va creste, eu am pus doar ce-am cumparat deja pentru start.
      Si uite ca sint mamici care imi spun ca lipsesc o gramada de lucruri esentiale din lista, pe care o sa le luam dupa nastere.
      Deh, cite bordeie, atitea obiceie..
      Te imbratisez, A.!

    • Cam asa am facut si eu cu colicile: da-i cu Espumisan, n-a mers. Da-i cu Bonnisan, n-a mers. Da-i cu anason+chimen, n-a mers. Da-i cu f putina variatie culinara, n-a mers. Comanda Infacol din UK (la vremea aia, in Ro nu era), frectie la picior de lemn! Am ajuns la homeopat, mi-a dat niste bulinute dulci, pe care mai mult le imprastiam prin casa, decat in stomacul lui bebe, iar el inghitea f putin din siropul pe care il efectuam. S-au oprit at some point, din motive ramase obscure pana azi. Poate scapati, totusi, de colici, se pare ca sunt mai frecvente la baietei. Cel putin, din studiul meu empiric, pe cercul de prieteni cu fetite/baietei.

  8. Eu sunt interesat de preturile pentru nou-nascut, daca poti sa pui o lista.
    Iti spun si ce ma intereseaza in mod deosebit, ca sa stii ce sa cauti: baiat, nici prea-prea, nici foarte-foarte, nastere de nota 10, brunet, ochi albastri.

    N-ar trebui sa fie foarte scump, ma gandesc…

  9. Da,este adevarat,toate costa dar si mai adevarat este ca merita fiecare banut pentru bucuria si implinirea pe care ti-o aduc cei mici.La mine a fost si mai vesel,cand s-a nascut cel mic,cea mare a implinit 18 ani,deci…unuia majorat,celuilalt botez,unuia masina,celuilalt carucior,unul a mers la facultate,celalalt a inceput sa mearga si asa o tinem de cativa ani.N-am tinut o evidenta a costurilor,imi doresc sa fie sanatosi copiii si noi la fel,sa ii putem creste si sa ne bucuram de ei.Pana la urma,dincolo de costuri,sufletul pe care il investesti ca parinte este esential.Voi ati pus suflet pana si in copacelul cu bufnite,in paturica impletita de mama printesa,in patutul montat-vopsit de viitorul tata,in toate celelalte.Astea conteaza si nu au pret,se percep…cu inima.

  10. Dumnezeule :)). Trebuie sa te gandesti de 18 ori (ca tot ai intrebat daca vrem sa stim „costul total al copilului” pana ajunge la varsta de 18 ani) inainte de-a da viata unui copil. Nu spun sa nu faca lumea copii, Doamne fereste, ci sa fie pregatiti, e nasol :).

    • Eh, nu e nasol, dar nici o plimbare in parc nu e. Si banii chiar nu-s cea mai mare problema.

  11. foarte ordonata si utila lista ta. am facut si eu o astfel de lista si pe masura ce ma apropiam de momentul x tot mai taiam din ea pe motiv ca nu-mi vor trebui chiar toate si daca imi trebuie, stiu unde sa gasesc atunci rapid (in acest sens am instruit si sotul :)). ca si voi, am primit multe lucruri, inclusiv carucior (nou) pe care eu nici nu-l doream initial, acum se pare ca este foarte bun pentru plimbat copilul prin casa, caci afara iese mereu in wrap, sling sau manduca. Wrap-ul a fost cel mai util lucru cumparat, la reducere, cu multe luni inainte de nastere, si l-am folosit cu succes pana pe la 7 luni si jumatate. si noi am folosit scutece de la dm, foarte ok, de vreo luna am trecut la textile si este foarte bine asa. N-am vazut pe liste detergentul pentru bebe, care va trebui cumparat multa vreme de acum inainte. Daca-mi permiti o sugestie – sano sensitive baby, spala bine, miroase frumos si este ok ca pret (17 ron – 1,25 kg – cca 35 spalari).
    Tot din ciclul lucrurilor de care vei avea nevoie pe termen lung: in loc de galactogil, eu am folosit cu succes ceai de chimen si anason (adica plicuri de chimen si anason luate din supermarket si amestecate de mine, nu ceaiul de la farmacie/plafar). Ajuta lactatia si il ajuta si pe bebe cand are colici. (Reteta de ceai cu cantitatile exacte am lasat-o pe frigider, in atentia sotului, anticipand agitatia din zilele cand eu eram la maternitate:P)
    Pentru ranile la sani, am folosit Gold Cream de la Ardo, tot lanolina pura dar mult mai ieftina (15 ron).
    Serul fiziologic este mult mai ieftin la Mega Image, in jur de 12-13 ron cutia cu 30 doze individuale.
    Piticul nostru nu s-a inteles cu mult laudatul bepanthen, mai rau se irita, o vreme a mers sudocream apoi am renuntat la orice crema si la servetele umede (il spalam direct la chiuveta) si folosim la baie in loc de gel de baie cateva picaturi de ulei de galbenele. De atunci n-au mai fost probleme.
    Sper ca Delfina sa vina atunci cand vrea ea, cum iti doresti tu si mai ales sa fie sanatoasa!

    • Dap, am sano sensitive, cu el am spalat toate lucrusoarele, am uitat sa-l pun pe lista, o sa il adaug, bine ca macar nu e foarte scump…

  12. Draga Printesa-Viitoare-Regina-Mama,
    Mi-a sarit ceva in ochi pe lista si vreau sa iti impartasesc ceva din intelepciunea mea de mama de fetita de 3 luni (hihi).
    Asadar: eu in loc de servetele umede (care oricat ar fi de sensitive, tot contin diverse chimicale si mai devreme sau mai tarziu tot irita funduletul) folosesc tampoanele astea de vata de la DM ( http://www.dooyoo.de/cremes-lotion/babylove-reinigungs-wattepads/ ), poate se gasesc si in Romania. Le umezesc cu apa de la robinet (preferabil calduta, daca e rece s-ar putea sa reactioneze bebe in mod nedorit 🙂 ), le storc si o sterg pe fetita mea pe unde trebuie, apoi cu un servetel uscat (tot Babylove de obicei) o tamponez sa nu ramana pielea umeda – si gata, nu se irita deloc!
    Nastere usoara si multi ani minunati alaturi de fetita voastra!

    • Eu am de gind s-o spal la chiuveta la fiecare schimb, cu apa si atit, apoi sa o sterg cu finet, servetelele fiind pe lista pentru cazurile in care nu am acces la apa curenta, pentru schimburile de noapte, cind n-o sa mai am energie sa merg cu ea pina la baie. O sa caut tampoanele de care zici, desi parca nu-mi amintesc sa le fi vazut.
      Multumesc pentru idee si urari, si sa-ti traiasca micuta!

  13. Wow…si mai vrei sa ne dai si suma pana la 18 ani? Hai mai Ioana, ne iei orice speranta ca am mai putea aduce copii pe lume ( la astia ca mine, mai calculati) 🙂
    Eu recunosc ca mi-a cam trecut cheful cand incep sa ma gandesc la costuri…Am preluat 2 pitici de la prietenul meu…si sa vedem intr-un an doi daca mai vreau si unul numai al meu.

  14. Imi rezerv dreptul de a nu crede asa ceva… Sunt curios, parintii tai la fel de mult au investit in nasterea ta? Adica inteleg ca fiecare incearca sa ii ofere copilului sau ce e mai bun in lume asta dar in lista ta aici cred ca sunt o multime de lucruri inutile. Imi pare rau. Poate sunt eu prea dur. Sunt si eu un viitor tata, eu nu te citesc, sotia mea mi-a trimis postul, sunt doar revoltat si nu m-am putut abtine sa nu comentez.

    • Adica sugerezi ca mint? Ca asta n-ar fi foarte elegant, mai ales ca nu stii nimic despre mine in afara de postul asta.
      Promit sa revizuiesc lista periodic si sa tai de pe ea lucrurile care s-au dovedit a fi complet inutile.
      Hm, de fapt, daca tu pleci de la premisa ca mint, atunci nah, nu prea are sens sa-ti promit ceva.
      Si sa compari cit au investit ai mei in nasterea mea cu cit investesc eu in nasterea copilului meu mi se pare complet nerealist. Eu am stat cu fundul copt in scutece pina la 1 an, asta nu inseamna ca daca am supravietuit, e ok sa ii fac asta si copilului meu, desi am alternative.

    • am zis doar ca sunt o multime de lucruri inutile. vrei sa enumar? nu am zis ca minti. nu sunt de acord sa ne crestem si noi copii la fel cum am crescut noi. pana la urma de asta ne folosim de progresul zilelor noastre. ideea mea era ca un copil poate creste foarte bine fara suzete chico , biberoane avent sau sa zicem gel de baie baby love (114 euro doar astea). faptul ca tu poate esti intr-o pozitie privilegiata si iti permite buzunarul sa faci toate astea, iar apoi sa vii aici sa faci chitanta nu iti aduce un plus ci dimpotriva s-ar putea sa ca oamenii sa creada altceva. in Romania nu toata lumea isi permite asta. personal mi se pare de prost gust sa vii aici cu chestiile astea.

    • Cristian, nu esti atent. Gelul de baie e 21 de lei. Suzetele sint 23 de lei. Biberoanele (set de 4) sint 70 de lei, si nu-s cele mai scumpe, dar sint cele mai bune pt ca nu au parabeni si pentru ca se potrivesc cu pompa de sin de la Avent, care (spun mamele) e cea mai buna de pe piata, si una dintre cele mai ieftine. Impreuna fac putin peste 100 de lei. LEI, nu euro.
      Sigur ca poti spala copilul si cu sapun de 1 leu bucata luat din piata de la rusi, dar chiar vrei asta? Ti se pare 21 de lei o suma mare pentru un produs fara chimicale, care te tine 3 luni?

    • OK. Am gresit. Dar in mare ati inteles ideea. Cand ai scris postul asta te-ai gandit ca ai putea speria foarte tare oamenii care nu sunt hotarati sa faca un copil? Sincer mie mi s-a parut ca ai vrut mai tare sa epatezi decat sa scrii cu adevarat ceva util.

    • Nah, daca cine isi doreste sa faca un copil se sperie de niste preturi, inseamna ca poate nu-si doreste inca sa faca un copil.
      O sa te iert pentru faza cu epatatul, o sa consider ca ai gresit pentru ca nu ma cunosti. 🙂

    • daca taceai filosof ramaneai! sunt o multime de oameni care isi doresc copil la fel de mult ca si tine dar au posibilitatile tale. inseamna ca daca nu cheltuie ca tine 5000 de euro (fara amenajarea camerei) nu isi doresc un copil? daca mai devreme credeam ca epatezi, acum sunt convins. iti doresc sanatate tie si familiei.

    • Iti propun sa mergi si sa latri in alta parte. Aici nu e locul potrivit celor ca tine. toma necredinciosul si gica contra. Ioana a postat o lista. Ia din ea ce iti place si ce nu, taie. Nu scrie nicaieri ca daca lista ta nu e aceeasi si de aceeasi valoare inseamna ca esti un prost, nedemn sa ai copii. Daca tu asta intelegi, sa fii sanatos.Aruncatul vorbelor grele lipsite de sens se face la coltul blocului, la un pumn de seminte. Ieftine sa fie, ca daca iei Nutline e deja nesimtire, minciuna si epatare!

    • Dar ce voiai nene ca toata lumea sa fie de acord cu voi? Eu unul am spus de la inceput ca sunt o gramada de lucruri inutile fara de care toti am crescut. Poti sa cumperi ce vrei copilului tau si sa il cresti in conditiile cele mai optime dupa standardul tau dar tinand cont de tara saraca in care traim si noi si voi e de prost gust sa vii cu preturile astea aici. Daca tu ti le permiti tine cont ca esti singurul, dar mai sunt o suta de mii de familii care nu isi permit. Ar dori si ei sa aiba dar nu se poate. Daca vrei fa un sondaj din cati au citit postul azi si vezi si tu cati dispun de banii astia (fara amenajarea camerei copilului) pentru cresterea sau nasterea unui copil. De curiozitate tu Mada: ai supt suzeta Chico? Raman la parerea ca este multa extravaganta in postul de azi.

    • Nu am supt pentru ca nu erau. Dar acum ce sa fac? Copilul meu o va face. Asta e. Deranjant e nu e ca nu este de acord cu lista (mai degraba cu valoarea ei), ci exprimarea folosita. Epatare, fals…E exagerat…sincer. O fi extravaganta, dar repet, nu e cu titlu obligatoriu. Eu personal o gasesc foarte utila. Evident ca o adaptez posibilitatilor mele. Dar de aici si pana la o reactie care lasand la o parte orice urma de rautate, chiar seamana a invidie…stiu ca nu e vorba de invidie din partea ta, dar asa pare…

    • Domnu’ Cristian, sa stii ca la fiecare item de pe lista asta exista si varianta pentru familie cu venit minim pe economie. Si da, nu iti trebuie nici pampersi pentru copil, ca poti sa il tii in scutece din carpa si sa iti faca caca in brate de cate ori ii vine. Evident ca poti sa iti cresti copilul si in 2012 ca in 1970, si daca asta iti doresti, go for it. Realitatea dura a Romaniei de AZI e ca sa cresti un copil in mod CIVILIZAT, costa, stimate domn. Iar cine nu a aflat ca un copil nu se spala cu NIVEA si cu alte balarii pe care le poti gasi la orice toneta din piatza…aia e, ghinion.
      Orice om care inca se intreaba daca are bani sa faca un copil inseamna ca 1. ori n-are nici un ban (adica e SOMER) si atunci tre sa mai astepte sau 2. nu vrea un copil si cauta motiv.
      Acesta este un blog personal. In care autoarea isi spune opinia personala despre ce vrea ea. Daca acum tie ti-e teama ca o sa te alerge sotia repede sa ii cumperi chestii scumpe pentru copil…mna, nasol, ce sa zic…ca altfel eu nu pot sa imi explic cum un om care are bun simt se apuca sa dea un astfel de raspuns unei doamne care isi asteapta copilul! Daca erai doar revoltat, discutai asta cu sotia care ti-a trimis linkul. Dar tu ai fost mai mult decat revoltat…ai fost…

    • Alexandra: nimeni nu a spus ca vreau sa imi cresc copilul ca la 1970, desi sincer copiii erau mai sanatosi atunci chiar daca foloseau carpe in loc de pampersi. Si nu am spus ca nu o sa ii cumpar pampers in niciun caz, cred doar ca exista variante mai la indemana pentru produsele trecute acolo, si poate era ok fara marca si pret, doar lucrurile care sunt necesare pentru un bebe, nu e vorba nici de invidie, nici de nesimtire. doar ca eu cred ca trebuie sa incurajam oamenii sa aiba copii. copiilasi care acum sincer vor creste la fel de frumos si cu suzeta chicco si cu suzeta no name, pt ca sentimentul de a fi parinte nu poate fi descoperit decat dupa ce iei deja decizia asta. si daca te simti constrans ca daca nu ii iei suzeta din aia nu esti un parinte bun nu e in regula. pentru ca toti parintii sunt buni. bine nu vb de cazuri extreme, dar sunt unii care nu au incredere in ei.

    • Cristian, nu te pune si nu te „constrange” nimeni din lumea asta sa iei nenorocita de suzeta Chicco. Iar firma asta nici nu e asa scumpa cum sunt altele!
      Tu cand ai decis sa devii parinte ai dat search pe net „cat costa sa ai un copil”??? Sau cum? Citeste te rog cu atentie tot ce ai scris mai sus si pe ce ton ai facut-o…vorbind cu o doamna insarcinata in luna a 9a…chiar nu intelegi ca ai sarit un cal, sau poate chiar doi sau trei? Evident ca stie oricine ca pentru orice produs exista zeci de corespondente mai ieftine sau fantastic de ieftine. Si? In primul rand aia nu inseamna ca sunt si bune, de ex. biberoanele ieftine care emana bisfenoli si alte cacaturi in lapte.
      Si nu, nu e treaba ta si nici a Ioanei si nici a mea si a nimanui, sa „incurajeze” lume sa aibe copii. Decizia aia o iau doar cuplurile. Cand sunt ele pregatite. Poate sa te incurajeze si mama zmeilor, ca nu o sa te lasi „convins” sa nu faci copil ca e scump sau sa il faci cand nu il vrei…

    • si copilasii aceia care vor creste cu strictul necesar si cu un parinte ca tine vor fi aceia frustrati de faptul ca ei nu au, nu pot, nu au voie, nu isi permit ceea ce tine de partea materiala. atata vreme cat iti permiti sa iti faci un concediu, eu cred ca poti sa ii oferi si copilului tau tot ce are nevoie, altfel in loc de mancare sanatoasa poti sa-l duci la fastfood si sa devina obez, poti sa il imbolnavesti cu buna stiinta, pentru ca daca nu stii, chimicalele din produsele ”pentru copii” ii pot afecta sanatatea si buna dezvoltare a organismului, poti sa ii dai suc in loc de apa, ca e si ala tot un lichid, si altele asemenea pe care nu cred ca mai are sens sa le enumar. iti doresc ca atunci cand ai sa faci un copil sa te documentezi mai bine asupra hotararilor tale, nu pentru tine, nu pentru a ”epata”, ci pentru copilul tau. si inca ceva: nu-ti invata copilul sa judece in felul in care o faci tu, asta denota doar ca te roade ceva pe dinauntru, ca esti unul din acei frustrati de care am pomenit mai sus.

    • cred ca copilul meu nu o sa mearga la fast food sa manance pentru ca nu ii dau bani. in schimb al tau o sa mearga si o sa ajunga obez pentru ca tu o sa il iei de manutza si o sa ii cumperi un mcjucarie ca sa fie mai rasfatat decat e deja.

    • de ce trebuie sa fim toti la fel? daca Ioana si sotul ei au decis ca asta vor pentru copila lor, este dreptul lor. daca Ioana a ales sa publice lista aceasta, este spre bucuria celor care simt ca au nevoie de o astfel de lista. mie mi-a fost de ajutor cand ma pregateam pentru bebe, sa gasesc liste de genul acesta pe care sa le adaptez bugetului si nevoilor mele. la fel poti face si tu. la fel poate face oricine. cred ca este de preferat ca fiecare informatie citita/primita sa treaca si prin filtrul personal. ce-ar fi daca toti am cumpara fix aceleasi lucruri pentru copii? ce-ar fi daca toti ne-am creste copiii la fel? unde ar mai fi diversitatea?
      am inteles ca sotia ti-a trimis link spre acest post pentru informare, nu? poate ca ea este de acord cu ce scrie aici. sau poate ca ea nu este de acord. dar nu mai bine discuti cu ea lucrurile acestea? ce rezolvi reprosandu-i Ioanei ca a vrut sa epateze? te-ar ajuta cu ceva daca ar recunoaste ca asta i-a fost dorinta? si pana la urma de ce ar fi avut o astfel de dorinta? eu cred ca s-a gandit ca poate aceasta lista ar putea reprezenta un punct de plecare pentru cineva care nu stie de unde sa inceapa odiseea pregatirilor pentru venirea unui copil. ca ea a trecut prin etapa asta si a vrut sa faca un bine. n-a impus, n-a decretat ca asa se face si nu altfel. am vazut ca este destul de deschisa la sugestii, le analizeaza, le accepta sau le respinge motivat, deci nu cred ca a vrut in vreun fel sau altul sa taie cheful de facut copii sau sa spuna ca daca n-ai 5000 eur nu poti face un copil. incearca sa nu mai iei totul atat de personal si o sa fie mai bine, ai sa vezi!

    • look my friend, atat tu Cristian, cat si cea care ma parafraza mai jos, eu mi-am prezentat punctul de vedere vis-a-vs de comentariile rautacioase ale lui Cristian. Nu e nevoie sa jignesti pe cineva doar pentru faptul ca nu iti convine lista ei, pur si simplu foloseste butonul de ”X” de sus, din dreapta. Eu am vorbit de pastrarea opiniei despre inutilitati. Poate pe mine ma intereseaza pentru copilul meu cea mai buna si mai sanatoasa varianta, si atunci da! vreau sa stiu locul si pretul la care pot gasi tot ceea ce imi trebuie, mai mult decat atat, experienta pusa in comun poate fi de ajutor si altora. Nu sunt de acord cu rasfatul si risipa, insa imi doresc ca al meu copil sa fie sanatos nu doar cat e in scutece, ci sa creasca un adult sanatos, si totodata imi doresc ca experienta mea de mama sa fie una de care sa ma bucur, nu sa imi amintesc cu durere. Nu vad normal sa fac rabat de la calitatea a ceea ce vine in contact cu copilul meu, in anii ’70 erau copii mai sanatosi, dar atunci erau alte vremuri, era alt context, mancarea era alta si nu in ultimul rand, mentalitatea era alta; problema e ca unii au ramas blocati pe mentalitatea aia de dinainte, cu capra vecinului. Si ca sa inchei, esti liber oricand sa iesi de pe un blog personal, unde autorul isi spune parerea, doleantele, bucuriile, unde isi pune sufletul in fata cititorilor, este dreptul fiecaruia sa aiba grija de copiii lor asa cum vor, le place, li se potriveste, insa NU e dreptul lor sa judece alegerile altora.

    • Mda,

      Imi permit si eu sa-mi dau cu parerea chiar daca nu sunt fan no1 acestui nou subtopic.
      Din cei 4 ani de cand citesc acest blog as putea sa-mi permit sa te contrazic referitor la gradul de epatare a articolului. Cel putin imi pot permite sa spun ca nu asta a fost scopul lui.
      Cat despre parerea ta, sa stii ca intr-o anumita masura iti dau dreptate. Si eu consider, acum din aceasta pozitie (nu am copii inca), lista e cam stufoasa. Imi place sa cred ca am sa abordez un stil mai „minimalist” al investitiilor. Dar cine stie ce va fi atunci?
      Ideea e alta, tonul si modalitatea de a-ti spune punctul de vedere cred ca putea fi mai asertiv. Ar trebui sa consideri asta o investitie mai profitabila poate. 🙂

    • Nu inteleg cum s-a ajuns la super discutia aceasta in contradictoriu atat de elaborata:). De la lucruri pentru bebelusi, la fast food, si apa in loc de suc. Cred ca era vorba de ceea ce el are nevoie cu adevarat si Ioana a promis ca ne va spune ce va folosi si ce nu, si de fapt de lucrurile acelea va avea nevoie. E greu de spus ca va avea nevoie sau va fi frustrat pentru ca un bebelus nu are termen de comparatie si are nevoie in primul rand de parinti, de iubire, sa fie curat, uscat, hranit si sanatos, e destul de simplu, eu asa zic. De aici si pana la fast food, obezitate si copii frustrati….Sa nu imi spui ca tu i-ai cumpara smartphone la gradinita, atunci cum l-ai mai invata sa lupte pentru ceea ce isi doreste, ca nu vei fi langa el sa ii platesti toate facturile si asa mai departe….

    • Cristian, iti dau un exemplu: pe termen lung, biberoanele Avent isi scot banii. Copilul meu are unul de-l foloseste de doi ani jumate, cu aceeasi tetina. E o tetina care, in functie de modul in care se pozitioneaza in gura si cum este apasata cu limba, reda flux mai redus, sau mai abundent. Pompa mea de san Avent e la a treia utilizatoare. Si, daca nu i-ar fi pierdut tamburusul care face vid, n-avea nevoie de nici o investitie.
      Acuma, asta e un blog personal, nu e un reper public, la care sa ne raportam cand ne apucam sa concepem un copil. Nu cred ca s-a apucat Ioana sa epateze, chiar mi se pare ca insista in sensul celalalt, ca ei sunt zgarciti si calculati.
      In cazul copiilor, experientele si cheltuielile altora sunt irelevante, de cele mai multe ori. Ai sa gasesti pe bloguri femei care au nascut acasa, singure (cheltuieli minime), femei care au nascut la CF 2 (4 mil. nasterea naturala), femei care au nascut la Medlife cu pachetul Gold/Diamond, sau care Dzeu o mai fi!

    • Nasterea acasa care costa zero bani….., nu spun ca nasterea acasa este rea, dar nu cred ca naste nimeni acasa din zgarcenie sau in ideea de a economisi bani.

    • Nu, dar cred ca sint oameni care nasc acasa pentru ca nu au bani. Mai ales in mediul rural.

    • Da, asa este, m-am raportat la discutia de aici, la mediul de aici, cineva spunea ca daca nu vrei sa cheltuiesti bani nasti acasa si nu cred ca e cazul…
      In mediul rural sunt, asa este, copii se nasc fara nspe ecografii si acasa si culmea sanatosi si fara probleme, nu stiu, nu cred ca as putea sa imi asum acest risc.
      Uite ca e excelent sa fii informat dar si informatia in exces dauneaza, mai ales ca iti genereaza o gramada de temeri care culmea pot ajunge sa iti faca rau.

    • eu nu inteleg de ce esti revoltat.
      ca nu costa atat cat scrie acolo sau ca nu e nevoie de ele? de costat atat costa, poti verifica, iar daca e nevoie sau nu de ele vom vedea, dupa cum s-a spus deja.

      asta pe de o parte. pe de alta parte, cele mai scumpe lucruri pe care le-am luat nu au fost pentru copil, ci pentru noi, ca sa ne faca noua viata usoara, nu ca sa „oferim copilului ce e mai bun”.
      nasterea la maternitatea privata si caruciorul, de exemplu, fac peste 50% din suma, iar daca e util sau nu decidem eu si cu Ioana, nu altii. noi am considerat ca e util pentru noi, dar n-a zis nimeni ca e absolut necesar, ci doar cat a costat, ca sa se stie ca daca vrei nastere la privat si carucior 3 in 1 te costa atat.
      daca nu vrei, foarte bine, nasti acasa gratis si porti copilul in brate pana merge si te costa zero lei zero bani.

      in rest, toate lucrurile de acolo sunt necesare. ce, nu ai nevoie de cantar, termometru, biberoane si scutece pentru copil?! sau cum?

      sunt sigur ca se poate creste un copil fara nimic de pe lista aia. si ce-i cu asta? n-a zis nimeni ca tu trebuie sa faci exact ca noi.

    • Ups! Ca de de obicei! Cand incearca cineva sa o contrazica pe printesa se si ridica voci care sa riposteze, in special Robo. Cu parere de rau, printesa dar eu ii dau dreptate lui Cristian. Multa extravaganta si epatare in postul tau. O lista puteai sa faci sa i-a fiecare din ea ce considera necesar, dar sa afisezi si preturi mi se pare mult prea de prost gust. Fii linistita ca daca voia sa afle cineva si preturile putea incerca un search pe google. Atat.

    • Eu am stat minute, in unele cazuri chiar ore bune sa caut cel mai bun produs pe categorie (cea mai buna saltea, de exemplu, cu sau fara cocos, cu sau fara latex, cu sau fara ierburi marine), am intrebat mamici, am dat telefoane, am citit studii, apoi am mai stat o vreme sa caut pretul cel mai bun pentru fiecare produs in parte.
      Nu cred c-am facut cuiva vreun deserviciu punind in lista nu doar o descriere scurta a produsului ci si pretul si locul optim de unde poate fi cumparat.
      Suspiciunea de intentie de epatare mi se pare oribila.
      Va rog sa nu ma mai cititi daca ma banuiti de asa ceva.

    • Da. Probabil cei care nu fac parte din categoria ta(voastra) sociala nu ar trebui sa te mai citeasca. Asa voi face si eu. In felul acesta vor fi scutiti (sau vom fi scutiti)sa se intrebe(sau sa ne intrebam) de ce o saltea cu sau fara cocos, cu sau fara latex cu sau fara ierburi marine, sac de dormoi Fabler sau Barnsling, etc. Si da epatezi afisand liste si preturi care parca striga: Hai sa ne mai rupem un pic in figuri! in conditiile in care in tara asta exista zeci de copii care nu au ce sa manance.

    • Mi-am propus sa nu mai scriu nimic ca m-am saturat sa inot contra curentului. Dar eve nu ma lasa linistit si aplaud comentul ei. Subscriu si eu cu doua maini. Bravo eve, ai dreptate. Sunt si eu mai linistit acum cand e cineva de acord cu mine.

    • E bine ca macar aveai o neliniste.
      Acum eu va propun, tie si Evei, sa va intilniti voi in alta parte sa va dati cu parerea despre cit de aiurea sint eu, nu de alta, dar e nepoliticos s-o faceti la mine-n casa, pe banii mei.
      Seara frumoasa tuturor!

    • nu poti sa imi ceri sa fiu de acord cu tine. daca mi-ai dat acordul sa imi spun parerea mi-am spus-o. nu poti progresa daca nu accepti si critica. dar nu am ce sa iti explic eu tie pentru ca tu le stii pe toate, te-ai nascut invatata cu tot si nu suporti si alte chestiuni.

    • Ti-am aprobat toate comentariile si ti-am raspuns frumos la fiecare, chiar daca tonul tau a fost jignitor din start. Eu cred ca am acceptat si opinia diferita, si critica. Si fac asta indiferent de subiectul discordiei. Tu insa nu esti elegant si eu nu-s obligata sa fac frumos mai mult decit simt necesar.

    • Acum ca tot mi-ai facut vant intr-un mod atat de politicos de pe blogul tau, desi astazi te-am criticat da-mi voie sa-ti spun ca te-am citit zilnic, te-am placut si te-am admirat. Iti doresc tot binele din lume, o nastere usoara si un copil sanatos.

    • Pentru cineva care ma citeste zilnic, ai inteles extrem de putine lucruri despre mine.
      Multumesc pentru urari.

    • eve si cristian sunteti 2 prosti, frustrati, redusi care pe deasupra sunt convinsa ca ati ramas saraci din simplu fapt ca mereu v-a frecat grija celuilalt si nu ati stiut sa evoluati, pe mine ma ajuta preturile si lista asta foarte mult, ii multumesc Ioanei pt asta.
      Cat despre cirstian..te rog nu mai plati internetul degeaba, asa faci ceva economie si in plus nevasta-ta nu o sa mai citeasca bloguri scrise de persoane care doresc sa epateze..oricat de stupid ar suna asta :)))))))))

    • Stiu ca a trecut mai bine de un an de la aceasta postare, dar cand am citit comentarile nu m-am putut abtine sa rad copios. Printesa a afisat produse scumpe?!?! Voi nu stiti ce sunt alea produse scumpe si de calitate fratilor!! Ea a facut chiar o lista de bun simt. Chicco e mare firma in capul vostru?! Sunt printre cele mai proaste produse, laolalta cu Primii Pasi. Lotiuni Babylove?! E prima data cand aud de asa ceva. Alea rasarite se numesc Mustela, Klorane, Avene etc. O saltea organica e 1300 ron si lista poate continua.
      Nu cred ca Printesa a vrut sa descurajeze reproducerea umana. Pana la urma fiecare cheltuie cat are sau cat vrea. Asta nu e lista obligatorie prin lege, si daca nu luati ce e acolo sunteti trasi la raspundere.
      Ma controlati-va fratilor! Problema romanilor nu e ca sunt saraci, ci prosti si orgoliosi. Dupa parerea mea sunteti frustrati daca v-ati luat de ea pentru ca si-a luat cu drag niste lucrusoare pentru copil. Nu aveti de unde sa stiti la ce a renuntat ca sa le ia.

    • Ups! Ca de obicei cand cineva scrie ceva pe blogul PERSONAL, se gasesc oameni care sa ii explice persoanei ce ar fi sau nu de „prost gust” …Daca tot se gasesc la orice cautare google, DE CE ar fi o „epatare” sa le scrii oriunde si oricand? Dar o intrebare de logica cred ca poate pune in mirare o persoana care scrie „sa i-a fiecare din ea”….

    • „Ups! Ca de de obicei! Cand incearca cineva sa o contrazica pe printesa se si ridica voci care sa riposteze, in special Robo.”

      e oribil sa scriu ca sunt de acord cu nevasta-mea, de acord. e destul de nasol ce fac ceilalti care au aceeasi parere cu ea, dar ce fac eu este chiar sub orice critica, nu sunt cuvinte potrivite sa descrie cat de josnic e ceea ce fac eu.

    • Cristian si Eve, o intrebare simpla.Ati ajutat vreodata un copil care moare de foame in tara asta? Concret…sa zicem la un copil de un an pentru o sapt e nevoie de oua, unt, lapte, branza, fructe, legume, carne-cat mai diversificata-pasare,vita,peste, si lista poate continua.stiti cat costa? Va spunem noi, pentru ca dincolo de faptul ca citim, ne informam, alegem in conformitate cu propriul crez si buzunar, ajutam sau avem copii si alegem ce-i mai bun din punctul fiecaruia de vedere. Daca punem o astfel de lista epatam?

    • Desi mi se pare ca ati luat multe lucruri inutile, eu chiar nu inteleg faza cu „atatia parinti in tara asta nu-si permit toate astea”. Ca doar voi ati muncit pe banii aia, nu? Si nu din cauza voastra nu au altii bani!
      De unde pana unde oamenii care isi mai permit una-alta nu au dreptul sa spuna ce si cum cumpara?

  15. Draga Printesa, foarte utila lista, cu mentiunea ca este totusi vorba si de produse peste medie (nu ca nu ne-am dori cu totii ce-i mai buni pentru cei mici, doar ca nu ni le permitem :(()
    Un mic sfat, la inceput incearca sa nu prea folosesti servetele umede sau lotiuni pentru cea mica. Riscul de alegie e foarte mare. Noi am patit-o ! Cel mai ok e apa calda si sapun, gel de bebe pentru spalat. Si pentru asta e nevoie de un mic vas, lighean si un burete moale. Nu l-am vazut pe lista 🙂 Ah, si pentru masaj noi la inceput am folosit uleiul de masile, apoi am trecut la cel de sambure de struguri, pentru ca acesta nu avea miros. Asa am scapat si de iritatiile de scutec.
    Si mai ai mare grija de sani, inca de la inceput foloseste cremele specifice. Am vazut ca deja le-ai cumparat.
    Asteptare placuta in continuare !!!

    • Dap, ziceam si mai sus, am de gind s-o spal la fiecare schimb, servetelele sint doar pt cazuri speciale. Nu am nevoie de lighean, ma duc cu ea la chiuveta.
      Uleiuri am primit de mai multe soiuri, de migdale, amestec, de struguri, o sa vedem care ii face bine.
      Multumim, asteptam cuminte, deh, nu e ca si cum am altceva de facut…

    • Si eu am avut (cumparat si primit) o gramada de produse de spalat, masat si uleiat bebelusul. Apoi a venit pediatra (un medic in care am mare incredere, homeopata) si mi-a spus ca in primele 3-4 luni sa nu folosesc deloc cosmetice pe pielea bebelusului, nici macar pentru masajul dupa baita. A spus ca pielea produce in mod natural sebum si e pacat sa nu il lasam sa isi faca meseria singur singurel. Trebuia doar sa ii fac un masaj pe pielea uscata inainte de baie, pentru a stimula secretia sebumului. Asa am si facut si nu am avut probele cu piele uscata si nici cu coji pe pielea capului. Am spalat-o si eu la fund la chiuveta, pana s-a facut destul de grea si mi se parea ca ii sunt destul de tare presate coastele cand o tin pe o mana. Dupa aceea am spalat-o la fund cu ceai de musetel sau apa calda, folosind vata normala si stergand-o cu tifon prin tamponare.
      Acum, la cele 8 luni ale fetitei, folosesc un sapun eco (16 lei) si ulei (de masline sau de floarea soarelui) fiert si racit cu care o dau pe tot corpul. Uleiul acesta a fost singurul care a dat rezultate pentru iritatiile de la pliuri si de la fundulet. Si cand spun singurul, sa nu intelegeti ca am testat o gramada… Am incercat doar vreo 2 feluri si nu au functionat, apoi am incercat uleiul si a mers. Asa ca prefer sa il folosesc, pt ca sunt sigura ca nu contine produse toxice.

  16. foarte tare ideea cu lista si f utila! o sa ma raportez la ea cand o sa fie cazul. 🙂
    Dar am o curiozitate – tu sau huzbandul? care a fost mai riguros si a trecut si cele mai mici detalii? ca la mine sunt sigura ca el ar fi „Omul cu lista”…

    • El a compilat lista initiala din listele primite de la prietenele mele, apoi eu am trecut in tabel tot ce-am luat, de unde, la ce pret, am pastrat bonuri si facturi si-am facut totalul. Da, de obicei el e omul cu listele, dar de data asta, pentru ca am mai mult timp liber, m-am ocupat eu. Daca o facea el, sigur arata mult mai profi. 😀

    • uuuuu, a fost ceva de munca, eu una nu stiu daca ma tineam de treaba… sa stii ca iti multumim de share. Ma bucur ca ai ales sa nu tii doar pt tine minunatia de lista regala. 😉

  17. Nu uita de umidificator, initial noua ni s-a parut moft, l-am luat cand Dina avea 4 luni si este super, noaptea doarme mult mai bine, nu mai haraie si pielea este altfel. It’s a must, n-am timp sa-l laud, pe lista mea e in Top Ten.

    • O sa luam higrometru, poate nu e nevoie de umidificator. Vedem, daca e necesar, cu siguranta vom lua sau vom imprumuta.
      Hugs, Dana, sper ca esti bine!

    • Desi initial am crezut ca este un moft, primindu-l cadou la botez l-am pus bine, pana in momentul in care piticul a inceput sa aiba niste cojite pe piele, conform spuselor dermatologului din cauza aerului uscat. Asa ca am am luat higrometru si am constatat ca avem doar 10% umiditate in camera (normal se pare ca ar fi undeva intre 40-60%).Am pornit umidificatorul si dupa vreo saptamana pielea copilului arata mult mai bine. Asta se intampla in iarna, cand mergeau caloriferele intr-o veselie. De cand s-a incalzit, umiditatea este la 50-60 in mod normal fara umidificator, de aceea cred ca pana la iarna nu va fi neaparat necesar.

    • Dap, așa ne-am gindit si noi, desi casa asta cu pereti de lemn s-ar putea sa se comporte dupa alte reguli… vedem cind vine vremea!

    • Eu locuiesc într-o casă de lemn cu pereți interiori de rigips si umiditatea e foarte, foarte jos tot timpul, între 10 si 20 la sută, am fost nevoiți să cumpărăm umidifcatoare pentru fiecare dormitor, desi nu avem bebe, că nu se putea altfel!

    • Da, si la noi e aceeasi situatie, cred. O sa vedem curind, cind luam higrometrul.

    • o scurta remarca: mie mi s-a recomandat sa aerisesc cat mai des pentru a improspata aerul uscat din interior. in plus de asta am avut in permanenta prosoape umede pe calorifere. metoda e ok, iti ia cateva minute pe zi sa umezesti prosoapele…

  18. La mine lista asta a facut cam 300-400 euro, intr-o tara de 3-4 ori mai scumpa ca in Romania. E adevarat, e mult mai mica, fiindca din toata lista asta cel mai probabil vei folosi intre 5 si 10% din produse. Cred/sper.

    • Eu am folosit 95 % din chestii, in conditiile in care nu am putut alapta, asa ca s-au adaugat altele in loc. Si da, ne ajuta si ne fac viata mai usoara si ne permit sa petrecem timp cu bebe si cu sotul si cu noi insine. Si e super!

  19. din experiența mea, pentru bebe până pe la doi ani asa n-am chetuit prea mult. Haine cred că am primit 90 la sută din necesar, pătuț am folosit al meu de când eram mică 🙂 În principiu am cumpărat o saltea pentru pătuț, un cărucior (noroc că a fost ieftin, că oricum copilul nu l-a folosit aproape deloc, în brațe era mai bine), mese de înfăsat si saltele si alte alea nici nu mi-au trecut prin cap (acum 14 ani existau mult mai puține produse pt. bebe, ceea ce zi eu că a fost un lucru bun până la urmă) si ceva hăinuțe ici si colo, în rest am primit totul. Cheltuielile au început când au început să-i placă copilului cărțile, jucăriile si alte alea. Dacă mă duc la el în cameră acum, iau fiecare carte, fiecare CD si fiecare obiect electronic si mă apuc să calculez cât costă în total, cred că mă iau cu mâinile pe cap. Si astea sunt obiectele strânse în ultimii doi ani, că doară periodic ne scăpăm de cărțile/jocurile/lucrurile pe care nu le mai vrea. Asa ca total general, soțul meu a estimat la un moment dat că mai construiam încă o casă cu banii pe care i-am dat pe lucruri pentru copil, si cred că are dreptate. Si nu e încă nici la liceu…

    • 🙂 🙂 Având în vedere că tu ai o fetiță, trebuie să te gândesti si la haine…eu până acum am scăpat de problema asta, poatră ce-i cumpăr si nu comentează, dar teamă mi-e că e mai complicat cu fetele 🙂
      Dar să stii că ai dreptate, banii chiar nu contează! 🙂

    • Ah, daca am noroc si-o sa semene cu mine, o sa se multumeasca rapid cu 2 perechi de tenisi, una de jeansi si trei maiouri! 😀
      Dar pina are opinii, ma ocup eu de garderoba dumneaei… Minimal, asa!

    • e un carut mai deosebit doar in sensul ca este 3 in 1, adica are si landou, si scoica si carut sport si, foarte important pentru noi, este pliabil, ca noi nici nu avem loc sa-l tinem in casa sau altundeva si nici nu-l putem cara pe scari pana la etajul 3, deci va sta in masina.

      un astfel de carut costa intre 15 si 40 de milioane, noi am dat 27, dar am primit si cadou baza pt montarea scoicii in masina, care mai e si aia 2 milioane. nu e un carut ieftin, e un carut care face banii (am avut si reducere vreo 5-6 milioane la el)

    • Oameni buni eu sunt socata…nici nu stiu unde sa comentez Printesa. Inteleg f bine ca lumea nu sta bine cu banii in Romania dar de unde sa se mire chiar asa ca un carut costa asa de mult???? E mult? Mie nu mi se pare…ok locuiesc la Milano so totul costa dar uite un carut care costa e Stokke Xplory…e 900 de euro doar carutul…fara scaun/scoica de masina, fara landou…e doar un carut. Si totusi vazandu-l si testandu-l tot nu mi se pare absurd de scump…e f tare caruciorul ala si de asta costa asa. Pai eu merg pe principiul mai bine o chestie de calitate si scumpa…care sa ma tina dect una ieftina si care sa ma lase dupa o folosire doua. Mie lista ta Printesa mi se pare ok, multe eu cred ca nu le vei folosi dar le ai deci poate ca iti vor fi de folos. Sincer nu ati cheltuit mult avand in vedere ca e si nasterea in aia 5000 de euro. La Milano, sa nasti la stat dar sa ai o obstetrica privata (adica ma rog, sa stea langa tine si sa-ti spuna cum sa impingi si eventual daca te taie sa te coasa mai cu atentie) costa 2500 de euro. Numai asta…deci eu nu ma mir deloc. Sa nasti in privat complet e 10.000 de euro. Pana n-or fi carucioarele Made in Romania atunci preturile astea sunt peste tot…Sigur ca putem face teoria lui…dar are cu adevarat nevoie? pai fiecare isi creste copilul lui cum vrea si cum poate. Poti sa-l speli in cada si sa-l imbraci cu tricouri vechi si largi pe post de infasat, sa-i pui scutece de tesut (si uneori asta e mai sanatos pentru poponet), sa nu-i dai cu crema, sa-l duci in brate pana cand va merge singur si tot asa. Dar cred ca fiecare parinte vrea ce-i mai bun pentru puiul lui si face tot ce poate sa i-l ofere.

    • La mine in familia largita exista un carut care a costat undeva la 15 milioane acum 6 ani si a rezistat la 2 copii. Va fi folosit cu succes speram si la al treilea, asa ca uite un exemplu perfect de carut care si-a facut toti banii!

  20. Unii oameni se socheaza cand aud de costuri, dar e alegerea personala a fiecaruia, faci cum poti si cum crezi ca e mai bine pt tine si bebe. Eu ce sa zic? Inainte sa nasc am luat un carucior obisnuit, iar apoi mi-am luat zippy, ca deja eram cu nervii la pamant. imi usureaza si acum viata, desi mi-l imaginam altfel, dar oricum nu se compara cu primul. tot la inceput am luat sticle si tetine normale, care dupa cateva spalari se faceau oribile, asa ca am trecut la sticle si tetine avent (nici nu am termen de comparatie, sunt minunate!!!). scutece am folosit pampers, pompa de san n-am avut ca am alaptat si am zis ca daca cumva nu reusesc o iau atunci repede. patut am luat pliabil ca asa ne-a placut. de cand a crescut bebe (luna viitoare 2 ani) nu am facut rabat la jucarii: nu i-am luat chinezarii, nu ca sa ma laud, doar ca am preferat ceva bun si rezistent. ca marci, Stefan are leapfrog, wow, clementoni, fisher price, lego etc. am investit multi bani in jucarii, nici n-are rost sa spun suma ca deja ma trec fiori, dar merita cu adevarat. nu sunt stricate, nu sunt dezmembrate si ne vor tine excelent si la bebe2. mai ales ca la inceput stefan le trantea de imi era mie mila de ele. si uite ca au trecut aproape 2 ani si sunt in stare perfecta, se poate dovedi si cu poze. va pupam pe tine si delfina, si nu lua in considerare comentariile rautacioase.

    • Ei, stai linistita, ca-s imunizata! 🙂
      Multumim pt lamuriri, te imbratisez!

  21. Vor fi multe lucruri inutile 🙂 Gandeste-te ca poate nu vei avea lapte(shit happens).
    Exemplu: am luat sac de dormit si nu l-am folosit nici o data. Mulaj nu am facut pentru ca scria ca nu e recomandat pentru copii sub 3 ani(posibile alergii asa ca nu m-a tentat, o poza cu telecomanda langa a rezolvat problema proportiei).
    Monitor video – am avut vreo 3(thank God primite) – nu am folosit niciodata
    Si mai am rezerve cu masa de infasat – am luat-o si am folosit-o fix 1 luna(impreuna cu cada de la Kika a costat vreo 100euro).
    Pe noi(nastere normala la Polizu) ne-a costat(am investit 🙂 )vreo 12.000RON. Deci in mare cam tot pe acolo.

    • Sacii de dormit i-am primit, chiar sint curioasa la ce folosesc. 😀
      Si noi am primit monitorul, o sa-l folosim cred dupa ce ne mutam la noi in camera si copila ramine singura, avem usi tare groase aici, nu se aude nimic…
      Eu cred c-o sa folosesc masa de infasat, avem patul destul de jos si cred c-o sa ma rup de spate daca o s-o infas pe pat.
      Nah, fiecare cu obiceiurile lui, eu am aproximat cit s-a putut, ce-o fi om vedea cu totii.
      Sper sa pot alapta, of. 🙂

    • Ioana, ii folosesti cand copilul e un foit si nu sta invelit si esti stres ca raceste. Al meu n-a racit, insa nici invelit nu sta o clipa!
      Cat cu infasatul, eu ma asezam pe pat, langa el, nu stateam in picioare sa-l schimb. Masa de infasat nu mai merge de la momentul la care e mobil. Oricat o s-o bagi tu in chingi, ea va fi fashneatza si tzup!
      Pai, e cam obligatoriu sa fii sigura ca vei alapta, daca vrei sa alaptezi si sa ai o viata de vreo 4-5 ori pe noapte mai usoara :D.

    • asta vroiam sa intreb si eu, de ce iei pompa de san, biberoane, etc., nu te gandesti la alaptat?cum zice nush e mai simplu cu sanul, plus ca e mai sanatos pentru copil.
      Eu am avut o lista foarte scurta, multe chestii de care se face atata tam-tam sunt total inutile.N-am folosit niciodata masa de infasat, nici n-am cumparat ca nu-i vedeam rostul. Copiii mei n-au luat biberon sau suzeta, de la san am trecut direct la lingurita. Doar prima a baut o perioada din biberon, urmatoarele doua au baut intai din cana cu cioc, apoi din pahar.Sac de dormit am folosit la ultimele doua, ca s-au nascut la sfarsitul verii si toamna.Carut tip landou am luat cel mai ieftin, l-am folosit la toti trei copiii doar in primele 6 luni, cand l-am utilizat si pe post de patut, pe urma am trecut la carut sport- la fel, cel mai ieftin de pe piata- ma tine si acum, la copilul nr. 3. Ma rog, sunt multe pe lista aia pe care le gasesc inutile, sau isi fac foarte bine treaba si in varianta mai ieftina, sau second-hand. Din punctul meu de vedere costurile de crestere ale unui copil sunt supraevaluate. Dar depinde de stilul de viata al fiecaruia.

    • Cred ca si daca alaptezi e bine sa ai pompa de sin manuala si niste biberoane, pentru ca sint si urgente, situatii in care nu poti alapta si in care e bine sa faci un stoc pentru o zi. Ca de exemplu o vizita la dentist la care e nevoie de anestezie. Sau febra laptelui. Sau poate vrei sa iesi la un film si lasi copilul 3 ore cu nasa, se trezeste copilul vrea lapte, scoti de la frigider, incalzesti si-i dai. Plus ca inteleg ca e bine ca macar o data pe saptamina sa ii dai biberon, sa se obisnuiasca incet si cu aceasta varianta de supt.

    • pai n u stiu daca o sa mai fii in stare sa mergi la vreun film, cel putin in primele 6 luni :).Cum o sa ai ceva timp liber n-o sa stii cum sa-l folosesti mai repede ca sa tragi pe dreapta :)).

    • Am voie sa fiu optimista, sper. Am multe prietene care au iesit o seara pe saptamina (la un ceai cu o amica, la un film cu sotul, la un teatru) inca din prima luna, deci daca altii pot, imi permit sa sper ca o sa pot si eu. Om vedea.

    • Eu am alaptat pana la 18 luni. Pana la 6 lunie exclusiv, cum e la moda sa se spuna :P. Dar am avut si pompa de san si biberoane atasabile la ea, pentru ca m-am dus sa-mi schimb permis de conducere, pentru ca m-am dus la medic, pentru ca m-am dus la o nunta, pentru ca m-am dus sa depun actele pentru alocatie, pentru ca, la inceput, mi-era jena sa alaptez in locuri publice si depozitam laptele in biberon si-i dadeam in parc. Dupa ce s-a diversificat bine, l-am lasat o noapte la mama si ii trebuia lapte la culcare si, pana la intarcare, nu voia sa guste lapte praf!
      Tetina pe care o foloseam era una din care chiar trebuia sa traga, ca sa curga ceva.
      E mai complicat in primele luni sa pleci (si asta, mai ales din cauza sentimentului ff puternic de atasament, din cauza ca ai impresia ca nimeni nu ii va face fata si nu-l va ingriji atat de bine ca tine si mai putin din motive obiective, as spune), insa nu e imposibil si nici de ras sa-ti faci atare planuri.
      Ioana, nu e deloc complicata povestea. Totul e sa ai incredere ca se poate, sa stii ca, la capatul ragadelor, o sa fie floare la ureche! Pe mine nu m-a ajutat nimeni, nu mi-a aratat nimeni practic, numai prin telefon mi-a spus o prietena ce si cum, am incercat sa pricep din cartile Anei Culcer si asta a fost tot. Si am reusit. Am pierdut de doua ori laptele (cand era deja marisor si as fi putut renunta la alaptat, la 9 luni si la 12 luni ale lui), am reparat cu Galactogil (care, pt mine, a fost senzational din punctul asta de vedere) si am mers mai departe. Dincolo de speculatiile ca e mai destept, mai imun, mai devreme acasa, alaptatul creeaza o relatie si da niste sentimente pe care nimic nu le poate egala! Stiu ca e mai greu de inteles, insa, odata acolo, iti dai seama ca, alaptat fiind, copilasul ala e, pur si simplu, fericit! E prima lui sursa de fericire, cred.

    • 🙂 asa gandeam si eu inainte de nastere. am primit un sterilizator avent si niste biberoane… pe care ar cam trebui sa le sterg de praf. Nu vreau sa ma bag (pt ca stiu cat de naspa e sa incepi sa primesti informatii din stanga si din dreapta – mai ales nesolicitate – despre cum sa-ti cresti propriul copil) insa te-as sfatui sa nu ii dai o data pe saptamana biberon. Este mare posibilitatea sa refuze sanul pentrui ca e mult mai usor de supt din biberon decat de la san (sanul e hard work pentru un nou nascut). 😛 Dar na… asta ti le vor spune si cei de la RM. Atata timp cat pozitionezi copilul ok la san si ii dai la cerere (nu cu program de 3 -4 ore) eu zic ca nu vei avea nevoie nici de lanolina (eu n-am avut ). But again, vei vedea dupa nastere la RM cand te va ajuta toata lumea sa get the hang of breastfeeding. Si apropos, ptc stiu ca se apropie nasterea… experienta mea de acum o luna cu nastere naturala la RM a fost una foarte pozitiva care m-a lasat cu amintiri placute si nemarcata. So, all good there si banii merita.

    • Ah ce bine c-a fost bine, ma bucur pentru tine si pentru copilasul tau, sper sa pot spune si eu la fel acusica!
      Stiu teoriile cu „se obisnuieste copilul cu biberonul”, dar o data pe saptamina (raportat la un total saptaminal de sa zicem 70 de supturi la sin pe saptamina) nu cred ca e un risc real. In plus, la dentist va trebui sa merg urgent, si n-o sa intrerup alaptatul pentru asta, o sa risc un biberon si-om vedea ce se petrece.
      Multumesc pentru sfat! Ma bazez mult pe consilierea celor de la RM, cu cit citesc mai mult, cu atit imi pare mai complicata povestea cu alaptatul…

    • povestea cu alaptatul e de fapt simpla… sa fii zen si sa ai incredere in tine (adica sa stii ca vei avea lapte si ca totul va fi ok). stiu ca suna ca o autosugestionare proasta insa acesta a fost poate cel mai util sfat primit de mine la lamaze.

    • Dap categoric nu e bine sa dai biberonul decat in situatii de maxima urgenta. Asta daca planuiesti sa alaptezi pana la varsta de 1 an sau chiar 2 ani. Majoritatea mamicilor care folosesc biberoane alternativ cu sanul sau mai des decat e nevoie biberonul, ajung sa „piarda laptele” in 2-3-4 luni- sau sa scada cantitativ treptat si trebuie „completare”. Sper ca vor explica asta la RM, asa ar fi corect. Daca ar fi dupa mine, copii ar sari peste faza cu biberonul de tot atata vreme cat sunt alaptati. Destul de greu, dar nu imposibil. Plus suptul este cel care stimuleaza natural producerea laptelui, mai mult decat pompa.
      Ah si eu mai am o problema cu suzetele… personal nu le-as folosi si daca reusesc atunci cand voi avea copil nu o sa ii dau deloc suzeta. Exista riscul ca micutul sa ajunga sa isi suga degetelul, dar asta se intampla mult mai mult la copii neiubiti sau abandonati ceea ce aici nu e cazul.

    • ba nu ba nu ba nu neaparat:D ioana, dupa cum stii, noi am folosit in fiecare weekend biberon, intai cu lm (pana la 6 luni), apoi, uneori si cu lp. am alaptat opt luni si s-ar mai fi putut. cred ca depinde de la caz la caz, dar eu una nu am auzit de nimeni care sa vina sa zica: am dat remider bottle copilului o data pe saptamana si nu a mai vrut san:p in schimb, am auzit multe mame care au ajuns sa zica pe la un an sau asa ca regreta ca n-au facut asta. am auzit mame care au ajuns sa-i dea copilului lapte cu lingurita, pentru ca refuza biberonul. dar ma rog, stii tu asta foarte bine:D

    • Nu stiu ce sa zic… poate sunteti cazul fericit. Eu daca as vrea candva as putea sa ma apuc sa fac statistica cu cate mamici au pierdut laptele de san la 3-4 luni doar pentru ca foloseau si biberonul- bine aici balanta se inclina in favoarea celor care adaugau si lapte praf in alimentatie din ideea ca „laptele meu e prea subtire” „laptele meu nu il satura” etc etc- preconcepute si nefondate medical aceste idei… Cat despre program cu o data- de x ori pe saptamana lapte muls… intr-adevar un pic mai rar pentru ca cine are san prefera sa alapteze natural. Dar exista cazuri la care actul nenatural al pompei nu prea ajuta la stimularea secretiei lactate…

    • După ce vă mutați la voi în cameră? 🙂 🙂 Sweet! Noa, al nostru s-a mutat la el în cameră la 10 ani 🙂 Nu dați cu rosii după mine, asta a fost situația, să stiți că acum e un adolescent foarte normal si echilibrat care trânteste usa si se închide la el în cameră cam de 5 ori pe zi, deci suntem în grafic. A dormit cu noi în pat până la vreo 6-7 ani, după care a dormit în patyl lui, dar patul lui a trebuit să-l punem la noi în cameră, până la venerabila vârstă de 10 ani. De-aia zic că poate unele lucruri mai bine să le cumperi când ai nevoie de ele, nu cu anticipație! 🙂

    • :), da, si eu am zambit la multe din afirmatiile printesei. dar s-o lasam sa mai viseze, zic :). si pana la urma, poate ei chiar o sa-i iasa, mai stii? 🙂

    • Multa lume a zimbit la multe dintre afirmatiile mele, si ce sa vezi, dupa o vreme, cind ele s-au implinit, oamenii au zimbit si mai si! 🙂
      N-o sa ma convinga nimeni niciodata ca naivitatea si optimismul nu-s niste calitati bune la casa omului!

    • o sa poti merge si la film sau la un ceai, garantat,trebuie doar sa vrei. stii cum e la mine si tot reusim. Mie mi s-a spus ca mi-am crescut fetele ca un dictator.Adica sta in scaun de masa, intelege tot ce-i spun. are program de somn, doarme toata noapte. pana la 1 an a dormit cu noi in camera, de la 1 an doarme singura in camera. nu a adormit niciodata leganata, plimbata, etc. acum adoarme singura, si la pranz si seara. nu mi se pare dictatorial, mi se par firesc si de bun simt. e rasfatata, alintata, se joaca, primeste absolut tot suportul nostru si nu face crize de isterie niciodata. totul depinde de ce anume iti doresti si de ce sacrificii esti dispus sa faci.

    • Sacii de dormit sunt foarte buni, mai ales cand incepe sa se miste si se dezveleste. Cu ei, nu mai grija asta.

    • Apropo de liste – ele circula in fiecare grup. E o chestie absolut normala de planificare financiara. Avantajul celor care nu sunt „publice” este ca sunt evitate clasicele de acum razboaie online(am citit pe blogul Alexandrei Albu si am ajuns iarasi aici 🙂 ). In general circula intre cupluri cu bugete din aceeasi categorie. Nastere usoara si gandeste pozitiv, vei avea lapte 🙂

  22. Foioioi, imi amintesc de mine cum am cumparat inainte de nastere toate scumpeturile si cum m-am uitat urat la sora-mea cand mi-a adus hainute SH. Si ce frumos ma uit acum la ea, din acelasi motiv 🙂
    In timp o sa cauti solutii mai ieftine, nu din cauza ca nu ai bani, ci din cauza ca se poate, si ca multe chestii pt bebelusi sunt niste mofturi. Dar tu vei alege care sunt utile si care sunt mofturi. Premergatorul de ex e un moft periculos pt ca poate determina curbarea coloanei vertebrale. L-am folosit 1 luna si l-am dat de pomana…bani aruncati pe fereastra.
    O singura adaugare: singura si cea mai buna solutie pt alaptare, care sa protejeze sfarcul de rosaturi (am avut rani la san) dar si fetita de candida bucala, este banala si ieftina glicerina boraxata, care costa 4-5 ron. Am folosit toate cremele de 20-30 ron, dar nu au mers.
    Succes!

    • Da, am citit si eu despre premergator ca nu e prea bun. Inteleg ca exista antemergator, care e mai ok, desi inca nu stiu ce e asta, nu am facut eforturi de documentare pentru lucruri de care o sa avem nevoie peste jumatate de an. Vedem mai incolo. Deocamdata, necesarul pe termen scurt. 😀
      Si hainute de la SH avem si noi, cam jumatate din dulap. 😀

    • Premergatorul este un moft. Copilul are nevoie de perioada cand exploreaza in 4 labe si dupa de perioada de cautari cand incearca sa se ridice si sa isi pastreze echilibrul. Premegatorul il ajuta sa fie putin mai lenes si sa lase totul in seama…rotitelor si scauneluilui . Baiatul meu are 3 ani, al surorii mele 1 an jumate, ambii au mers atunci cand au fost pregatiti fara premergator.
      Lista ta este ok, cam atat m-a costat si pe mine nasterea ci tot tacamul iar lucrurile au mers aproape in totalitate la sora mea, inclusiv carutul care a fost in jur de 1500-1600 Ron tot 3 in unu, pliabil de la baby nu stiu cum folosit cu succes de 2 pitici. Al meu a mers mai repede si de la un an jumate l-am lasat fara carut, am folosit rucsacul de copil si propriile picioare si a functionat. Cantar n-am avut, l-am folsit pe al meu in varianta urcat cu bebe si dupa singura si facut diferenta matematic, batista bebelusului o folosim cu succes si azi, sacii de dormit au mers pana pe la 2 ani…acu nici nu vrea sa ii vada. Oricum dat fiind ca eu nu am putut alapta biberoanele (eu am avut vreo 10 sticle +tetine) si sterilizatorul m-au scos din belele, inclusiv incalzitorul de lapte iar pompa am donat-o unei prietene care a donat-o surorii mele. Costurile au fost poate cu 300-500 Euro mai mici dat fiin reducerile pe care le-am prins cumparand multe afara din tara (in periaoda sarcinii am facut naveta in Germania ca asa s-a nimerit). Inclusiv pampersii pentru primele 6 luni i-am avut de afara 🙂 si cremele, sampoanele Penaten.
      Si noi am incercat reduceri masive de costuri dar nu prea am reusit cu exceptia lenjeriilor de pat si a scutecelor, carpelor din finet pe care mi le-a facut gratis o prietena, adica am platit doar materialul luat la metraj. Nasterea la privat a fost, cred eu acum uitandu-ma in urma, cea mai buna alegere caci sotul meu nu a fost in tara la mometul respectiv si de la nastere normala am ajuns la cezariana in timpul travaliului iar singura in spital, proaspat operata nu cred ca aveam nervi sa arunc cu plicul in stanga si in dreapta. Eu am nascut la Medlife si a fost ok, atat pentru mine cat si pentru bebelus cu foarte mici problemute pe care sper ca intre timp le-au rezolvat.

  23. Ati iesit foarte scump, dar ati cumparat multe lucruri care eu nu le gasesc neaparat necesare.
    Apropo, ce e batista bebelusului? E cumva instrumentul cu care se scoate mizeria din nas, format dintr-un tub de plastic?
    Eu zic asa: nu vad rostul cantarului. Copilul se cantareste des la inceput – in primele 2-3 luni – dar oricum mergeti la pediatru cu el pt vaccinuri si il puteti cantari acolo. Daca ia bine in greunate, nu trebuie cantarit des. Sacii de dormit sunt o solutie interesanta, dar greu de folosit, mai ales ca acum vine vara.
    Cred ca ar trebui sa cumparati mai multe paturici, sunt foarte utile, prosoape mici si scutece tetra. Recomand de la Ikea prosoape mici – 10 lei 10 bucati, cu care poti sa cureti copila cand are prea multa saliva sau are reflux de lapte. Scutecele tetra sunt bune de pus pe umar, cand o sa bati copila pe spate, iar ea o sa scuipe laptele pe ele si nu la tine pe haine :).

    • Dap, batista bebelusului e o chestie pe care o atasezi la aspirator si care scoate mucii din nas pina invata copilul sa sufle.
      Cintarul l-am primit. Noi am decis ca n-o sa mergem cu copilul saptaminal la medic, pentru ca pe holurile clinicii sint multi bebelusi, majoritatea bolnavi si nu vad de ce -as supune unui astfel de risc daca nu e necesar. O sa chemam pediatru acasa pentru control si vaccinuri, si da, e nevoie de cintar aici, cind n-o sa mai am nevoie de el, il donez mai departe. Stiu copilasi care au avut mari probleme pentru ca nu au fost cintariti saptaminal. Nu vreau sa risc. la un copil de 3 kile n-ai de unde sa stii daca ia bine ingreutate, bine inseamna 50 de grame, nu le simti la mina, eu cred ca trebuie cintar.
      Am multe cirpe de finet, cred ca alora le zici tu scutece tetra. 🙂

    • Da, probabil la carpele de finet le zic eu scutece. Cam greu cum expresiile astea la tradus 🙂
      Daca ati primit cantarul e super (tot ce e primit e super, vital sau nu, e bun primit) – aici se poate imprumuta de la clinica, am vrut sa zic, dar babuiesc ca in RO mai greu cu imprumutatul.
      Ma suprinde totusi ca nu exista la clinica sali speciale separate pentru copii bolnavi si copii sanatosi. Aici nu se amesteca copii sanataosi cu cei bolnavi, sunt programati char la ore diferite la pediatru si oricum folosesc incaperi diferite.
      Eu zic ca pentru sani sa nu iti cumperi prea multe, caci s-au putea sa nu ai nici un fel de probleme, totul sa decurga normal. Iar daca totusi problemele vor aparea, ele pot fi diferite de ceea ce tu te astepti.
      Am uita sa spun, exista si un de material (ca o folie de plastic) ce se aseaza sub copil pe masa de schimbat, care absoarbe urina in cazul cand face pipi tocmai cand il schimbi. Nu stiu cum se numeste, Bella sigur produce asa ceva. E foarte util la schimat.

    • Dap, se numesc saltelute absorbante, avem, sint si ele pe lista, chiar de la Bella.
      Nup, aici nu se imprumuta lucruri in sistem oficial, dar daca ai o retea de mamici, functioneaza foarte bine circuitul lucrurilor in natura.
      Si da, din pacate copiii sanatosi si cei bolnavi sint programati gramada, cu zecile, chiar si in clinicile private.

  24. 2 chestii: protectiile de sfaruri ar fi bine daca le-ai avea cu tine la maternitate, in caz ca intampini probleme sa fie sterilizate si ready to go. Eu le aveam acasa si in toata zapaceala, am uitat sa ii spun sotului sa mi le aduca si am patimit nitel.
    SI mai stiu ceva ce sigur vei vrea sa treci pe lista 🙂 Cand o sa mai creasca Delfina, pentru amuzamentul ei dar si al vostru, colac de baie, special pentru bebelusii de pana la 6 luni. Noi ne distram copios la baie in fiecare seara si nu mai avem probleme, nici nu ne mai e teama ca scapam copilul cu capul in apa. Daca vrei, da-mi un mail si iti spun de unde poti sa iei mai ieftin sau vi-l dam pe al nostru intr-un luna, caci nu o sa il mai folosim 🙂

    • Mda, m-am gîndit la protecțiile de sfîrcuri, problema e că înțeleg că sfîrcurile se mai modifică acum pe ultima sută de metri și nu știu ce măsură să iau, am zis să aștept să nasc și îl trimit pe om rapid sa ia de la farmacie. eventual sa iau unele medii, să fie acolo?
      Kinetoterapeuta cu care am facut noi Lamaze zicea ca nu e prea bun colacul cu pricina pentru coloana micutului… zici ca e ok?

    • noi am tratat cu acel colac un torticolis cauzat de pozitia intrauterina… la Vladimir. Maria nu a avut nimic la gat si ne-am descurcat numai cu masajul prestat de bunicul – preparator fizic. Mai bine asteapta sa vezi daca va e necesar sau nu… ca in cada oricum nu prea mai poti sa il folosesti dupa 2-3 luni deoarece atinge Delfina fundul cazii si nu isi mai face treaba corect.

    • Si eu am tratat talvalg-ul si o usoara tensionare a muschilor picioarelor, cauzate tot de pozitia din burtica. Am kinetoterapeut in familie care a zis ca nu e nicio problema, chiar ii face bine sa se miste cat mai mult in apa. Bebe era foarte tensionata, statea numai cu pumnii stransi, insa la baita era singurul moment in care statea relaxata. SI noi mergem la kineto si nu s-a pus problema sa ii fi facut ceva rau, din contra, a scapat de purtat atele datorita lui. Noi l-am folosit de la 2 luni jumatate.

  25. Revin cu inca un comentariu dupa ce am citit comentariile postului, in legatura cu preturile. Un copil costa mult, asta e o realitate si produsele pentru copii costa enorm de mult desi sunt niste chestii simple si foarte ieftine de produs – insa producatorii profita de fapul ca parintii nu au de ales si cresc preturile la unison. Si ca sa ingreuneze si mai tare viata viitorilor parinti, mai recurg si la mici smecherii, eliminand universalul. Daca ai pompa de lapte de la Avent (sau orica alta firma) nu are sens sa-ti cumperi sticlute (si nici biberoane desigur) de la o alta marca, caci nu se vor potrivi cu pompa. Deci daca ai inceput cu un produs de la o firma trebuie sa continui tot asa, ca altfel nu se potrivesc intre ele si ai multa bataie de cap.
    Cineva (parca domnul Cristian) zicea ca lista e peste media accesibila parintilor in Romania – ciudata afirmatie din moment ce multe produse sunt cumparate la Ikea (un magazin ieftin spre accesibil, in nici un caz scump). Pe de alta parte investia e de lunga durata, caci banuiesc ca printesa nu se v-a opri la un singur copil, regatul are nevoie de populatie 🙂

    • Valeu, regatul va trebui sa se multumeasca binisor cu un singur mostenitor, ca eu prin a doua sarcina nu mai cred sa am puterea sa mai trec! 🙂
      Si da, stiu regula cu acelasi producator, avem de toate de la Avent, si pompa si biberoane si containere si sterilizator, lumea zice ca-s cele mai bune si nu-s prohibitive.
      Da, majoritatea sint de la Ikea si de la Farmacia Bebe Tei, care are niste preturi incredibil de mici.

    • Da pai domnul Cristian nu a inteles ca nu adunam populatia de la Poplaca cu populatia de la Bucuresti si dupa aia dam o medie asa…Ala se chema comunism si a disparut mai demult, sau eu asa credeam. La ora asta, ce a pus Ioana aici sunt firme BUNE, cu produse DESTEPTE pentru oameni intr-adevar cu inteligenta peste medie. Adica care au si un job care sa le permita sa le cumpere. Si care nu traiesc nici din 1000 de lei pe luna si nici intr-un fund de lume.
      De fapt efortul financiar e acelasi. Si ala care nu are nimic o sa dea niste bani ca sa creasca un copil, si ala care e destept si are ceva bani va face un efort financiar proportional cu posibilitatile sale. Cine nu isi permite Avent nu isi cumpara. Da’ nici nu tre sa scuipe in ala care cumpara. Doar zic si io asa….

    • Cu mare interes am citit si comentarii voastre. Recunosc ca ma gandesc la avea un copil si culmea eu chiar am citit ce inseamna acest lucru, nu numai financiar ci si asa sufleteste din experienta celorlalti, de ce pentru ca nu sunt convinsa ca este momentul, nu neaparat financiar ci sufleteste, am trecut prin durerea pierderii cuiva foarte drag in mult chin din pacate. La comentariul acesta nu ma pot abtine sa nu comentez din doua motive:
      1. Nu cred ca este ok sa facem comparatii intre oameni, destepti, inteligenti peste medie, cu joburi bune, asta cred ca deranjeaza nu exista parinti inteligenti peste medie si parinti prosti ai caror copii vor fi motiv de batjocora pentru copiii celor destepti, eu cred ca asta este epoca in care ii invat pe copii sa fi mai buni, mai toleranti, mai deschisi cu ceilalti oameni, nu stiu de ce cred eu ca asta e binele suprem. Si hai sa fim seriosi Alexandra, traim in epoca in care oamenii destepti au joburi bune si isi permit biberoane Advent….sunt oameni care nu isi pot gasi joc ca sunt supracalificati, sau ca au terminat o facultate pe bune si nu au parinti cu relatii, din pacate in Romania de azi nu mi-as permite o asemnea afirmatie, unul ca nu e asa, scara de valori nu e corecta, doi ca nu e ok sa spui ca tu esti desteapta si restul prosti, in general spun ca mod de gandire, fiecare om are ceva bun, fiecare poate face ceva constructiv, eu spun ca suntem facuti complementar.
      2. Hai sa nu jignim daca nu vrem sa fim jigniti.
      Ioana tot binele din lume ti-l doresc, stiu cand te-ai chinuit sa iti vezi acest vis implinit, iti doresc sanatate si sa fie toate cum le-ai visat, o bebelusa minunata, sa va bucurati impreuna de viata si sper sa o inveti ca toti copiii sunt la fel si cei destepti si cei care nu stiu sa se lege la sireturi, si cei grasi, si cei cu probleme, toti au ceva bun si toti merita respectul nostru.

    • Of, imi pare rau ca mi-a mai scapat cate o litera sau un cuvant de legatura, am scris pe foarte repede inainte.
      Imi cer iertare.

    • Eu sincer cred ca cine alege chestii de la firme BUNE e un om destept. Eu n-am zis nimic de vreo facultate si nici despre ce fac oamenii prosti dar cu bani multi. Aici e cazul unor oameni care au studiat si acum au joburi bune. Punct.
      Si au si niste bani, dar nu vor sa explice nimanui ca trebuie cumparate lucruri scumpe sau ca trebuie sa faca cineva ca ei. Ioana si-a prezentat lista. De ce sa o ia cineva personal? De ce sa considere cineva ca e „constrans” sa aibe aceleasi obiecte? Nu mai suntem la clasa a treia. FIecare ne administram bugetul.
      De jignit ea nu a jignit pe nimeni cu lista ei. Deci nu merita jigniri. Iar eu nu am spus ca eu sunt desteapta. De unde treaba asta? Am spus ca e un semn de inteligenta atunci cand AI niste bani, sa vrei sa cumperi lucruri BUNE pentru copilul tau. Si cine e frustrat despre banii altuia, e treaba lui. Sa isi rezolve frustrarile la el acasa nu pe blogul unui om extraordinar care n-a facut decat sa posteze o lista de lucruri.

    • Din punctul meu de vedere, e condamnabil daca un om are bani si din ignoranta nu ii ofera bebelului ce-i mai bun pe lume si poate cumpara cu bani, insa nu e corect sa spui ca doar oamenii inteligenti au bani sau ca doar oamenii cu bani ar trebui sa aiba copii. Asa cum a zis si Roxana, in Romania zilelor noastre eu as spune ca SI UNII oameni inteligenti au bani. Aici avem un caz fericit, este vorba despre niste OAMENI adevarati. Intr-adevar, si eu apreciez gestul Ioanei, este extrem de folositor pentru cine planuieste un bebe si face calcule…Ce-i drept da, poate pentru unii poate deveni usor frustrant (sa zicem ca iti doresti f mult un bebe si erai tocmai in faza in care incercai sa te convingi ca nu e nevoie de chiar atat de multi bani :D)…e gresit intr-adevar sa iei lucrurile personal insa este absolut omenesc, mai ales intr-o situatie asa delicata, pentru ca raportezi totul la tine… insa la urma urmei…e treaba fiecaruia ce si cum face, atata timp cat nu jignim totul e ok…:)

    • eu nu am intalnit oameni talentati si buni in ceea ce fac care sa nu isi gaseasca de lucru, am intalnit in schimb oameni lenesi, fricosi care nu au vrut sa iasa din zona de comfort si au ales varianta cea mai usoara in viata..

    • Alexandra, daca un om are o inteligenta peste medie, asta nu inseamna ca are neaparat multi bani, iar reciproca chiar ‘si mai valabila’ ca sa zic asa. Gandeste-te ca un medic de 26-30 de ani fix 1000 de lei pe luna are…insa poate tocmai inteligenta peste medie il face sa nu aiba copii, pentru ca stie ca nu si-i permite. Este si cazul meu, recunosc. Eu una ma gandesc insa ca nu-mi permit un copil, cel putin acum, desi atat eu, cat si sotul meu suntem oameni inteligenti, cu studii superioare , iar copilul nostru ar avea un material genetic destul de bun (zic eu :D). (Ah, nu suntem nici someri nici din Poplaca :D). Poate nu o sa-mi permit niciodata copii. In schimb o femeie saraca mai putin educata (ca sa nu zic o etnie) o sa faca 10 copii, iar peste 20-30 de ani ma intreb cum vor fi adultii Romaniei…oare cu ‘inteligenta peste medie’?

    • Alexandra, in Romania de azi, sa „traiesti din 1000 de lei pe luna si intr-un fund de lume” nu e un lucru neobisnuit, nici chiar pentru oameni cu inteligenta peste medie, demonstrata sau nu de diplome. Cred ca in indignarea ta fata de ceea ce a afirmat domnul Cristian ai atins niste puncte sensibile, ba chiar as spune ca ai trasat niste linii imprecise si jignitoare.
      P. S: marea majoritate a angajatilor statului roman, de la profesori la functionari publici sau medici (cel putin cei tineri sau debutanti) au un salariu in jurul celui mentionat de tine.Asta nu ii face nici mai putin inteligenti nici mai putin demni de a avea un copil pe care sa il creasca conform posibilitatilor oferite de acel venit.

    • Imi e clar ca nimeni nu a citit CU ATENTIE ce am scris eu. Eu nu am zis ca aia cu bani putini nu tre sa faca copii. Sa ii faca daca ii vor. Dar daca o familie are venit TOTAL de 1000 de lei…sa fim seriosi…mai bine mai asteapta.
      De unde doamne-iarta-ma ati scos-o ca as fi zis eu ca oamenii destepti sunt toti cu bani sau invers, ca aia prosti n-au bani si etc…cititi CU ATENTIE ce am scris la toate comentariile, va rog frumos!!
      Totul a pornit de la ideea ca Ioana sau cineva „nu incurajeaza” lumea sa aibe copii! Stimati cetateni, cine NU are bani, sa nu faca copil. Saaaaau, sa il faca si sa cumpere ori mult mai putine lucruri, ori din game MAI IEFTINE.
      Va rog eu mult cititi cu atentie ce am zis, am zis ca lista Ioanei e pentru lume cu POSIBILITATI si cu CREIER in acelasi timp. Nu m-am bagat in nici o polemica sociala de nici un fel! Cine nu are sa nu cumpereeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!! Dar nici sa se simta frustrat penrtu ca ALTUL ARE si isi permite si nu ascunde asta ca si cand ar fi o rusine.
      Oameni buni, oamenii astia au muncit pentru ce au. Si asta nu e nici o rusine. Si nu si-au luat nici carutz de copil batut cu diamante. Fiti seriosi si cititi cu atentie ce am scris si mai ales la ce „argumente” am raspuns eu.

    • Am inteles ce ai vrut sa spui, dar te rog eu mult nu mai repeta cine nu are bani sa nu faca deloc copil, sunt de acord cu tine de cazurile extreme, de familii cu n copii care nu au ce le pune pe masa, dar sunt si oameni poate cu venituri mai mici, poate nu vor avea niciodata sansa sa aiba unele mai mari cine stie si cred ca este decizie lor in ce masura pot avea un copil si il pot creste decent, chiar daca nu cu un carucior asa.
      Si nu e vorba de frustrare, chiar mi-as permite un asemenea carucior dar ma dor afirmatiile acestea de gen cine nu are bani sa nu faca deloc copil, pentru ca sa ne uitam putin pe salariile medii din Romania, sa vedem cam cati se incadreaza.
      Si cu postul Ioanei nu am absolut nimic, este lista ei, alegerea ei, are tot dreptul, poate fi utila si asa mai departe. Repet strict afirmatiile acestea categorice ma dor, nu la modul personal, la modul de a reactiona cumva. Si bineinteles personal nu am nimic cu nimeni, in niciun caz cu tine Alexandra:), e doar parerea mea.

    • Roxana, imi pare rau insa cine nu are bani SUFICIENTI (adica pentru un trai al copilului cel putin CIVILIZAT) nu trebuie sa faca copii. Uite eu una NU imi permit acel carut 🙂 Nu despre asta e vorba. Eu am avut cam aceeasi lista, insa pe masura bugetului meu de acum cinci ani. Cum sa imi permit eu sa spun cuiva, ORICINE ar fi el ca e un „extravagant” care vrea sa „epateze” cand omul ala are un buget bun in anul 2012 din care alege sa cumpere ce ii trebuie pentru copil???
      Ioana este prietena mea si si pe mine ma „dor” afirmatiile lui Cristian si Eve care n-au facut decat sa scuipe pe un om onest care a facut o munca de cercetare si a pus aici o lista BUNA cu lucruri BUNE. Nu le place, sa se duca in alta parte. Nu ai bani, nu faci copii (nu, nu intri pe bloguri si te VAITI ca tu nu ai ca ala, ca esti penibil). Ai bani putini, il cresti cu bani putini. Fiecare ALEGE pentru el. Si nu o face ca sa „epateze”, asa cum cei care fac copii cu bani putini nu o fac ca sa devina victime. Suntem adulti nene, ne contrazicem pe ce ar trebui ALT om sa faca?
      Vrei sa iti spun despre „modul de a reactiona cumva?” Doamna sau domnisoara sau cine o fi EVE a intrat la mine pe blog si a inceput sa lase comentarii jignitoare la cateva posturi.

    • Pai nu ne contrazicem, tocmai asta spun si eu ca nu ar trebui sa spunem altui om ce sa faca, fiecare face asa cum considera.
      De comentarii jignitoare imi pare rau sincer, nu era cazul, mai ales ca tocmai aceasta este ideea sa putem comunica fara leziuni majore, fara sa o luam personal, fiecare spune ce gandeste intr-un mod politicos, un fel de agree to disagree:), si daca nu putem nici aici pai nu stiu in real life cum e.
      Totusi ma bucur ca am reusit sa punem un punct. Toate cele bune.

    • Draga mea, nu a scuipat nimeni pe munca nimanui. Imi pare rau ca te exprimi asa. Eu nu am spus ca Ioana nu ar trebui sa cumpere tot si-a pus pe lista. Am spus doar ca e de bun simt sa nu afisam preturi pentru a nu se simti lezati cei care citesc blogul si nu au resurse materiale. Cat despre ” cine nu are posibilitati, sa nu faca copii” mai gandeste-te putin inainte sa spui asta.Cu impartirea taberelor in prosti si destepti, la fel. Jignesti mult mai mult decat ai spus ca am facut-o eu si Cristian.Si ca tot intreba cineva aici, daca am ajutat vreun copil sarac, da am facut-o si o fac in continuare. Nu am copii, dar daca as avea i-as oferi poate mult mai mult decat a trecut Ioana pe lista, insa fara surle si trambite. Cat despre faptul ca as fi intrat pe blogul tau pentru a-ti lasa comentarii jignitoare, te inseli.Nu.ti citesc blogul. Posibil altcineva in lipsa mea, si isi va primi pedeapsa.

    • Citez:” Multa extravaganta si epatare in postul tau. O lista puteai sa faci sa i-a fiecare din ea ce considera necesar, dar sa afisezi si preturi mi se pare mult prea de prost gust”. Asta ai tu sa spui unui om pe care chipurile il citezi si apreciezi demult. Si tu ai impresia ca asta NU e o jignire, dar ca am jignit eu? :))))))))))))) Esti simpatica foc. Iar aia cu „nu io, altcineva” ma amuza si mai tare.
      Si daca erai acum prima data la Ioana pe blog nu trebuia sa iti PERMITI sa o apreciezi ca fiind de „prost gust” pentru simplul fapt ca nu e frumos sa faci asta. Asa cum nu e frumos sa lasi comentarii la mine imediat dupa ce te-am „lezat” aici. Si da, cine nu are bani sa nu faca copii. O sa repet asta pana cand o sa va ia cu lesin. Si da, unii sunt prosti si altii sunt destepti. Fix asa cum unii stiu sa scrie corect romaneste si altii nu. :)))

  26. Draga mea, am citit si eu lista. Zic si eu ca multi inaintea mea ca nu vei avea nevoie de toate de pe lista. Dar mai zic si ca nu e nevoie sa te framanti pentru parerea celorlalti.
    Stai linistita si gandeste-te la micuta printesa, caci stiu ca va doriti tot ce e mai bun pentru ea. Listuta ta, alcatuita cu atata grija, chiar daca unora li se pare imposibila, e o dovada. Inca tin minte emotia cu care luam fiecare lucrusor inainte de prima nastere… Erau alte vremuri, au trecut mai bine de 19 ani de atunci si chiar si acum, dupa inca 2 copii, inca tin minte cat de bine imi era in mijlocul lucrusoarelor de bebe.
    Nastere usoara si printesa sanatoasa si mancacioasa. Te voi mai vizita sa vad progresele facute de dodoloata micuta si de tine, ca proaspata mamica.
    A, ca mi-am adus aminte… S-a discutat de bepanthen. Mie mi s-a parut ca mai mult o irita pe mezina, asa ca nu stiu daca l-am folosit de 2-3 ori. Am folosit insa cu succes o crema recomandata de pediatra si preparata in farmacie. Si sudocrem e bun, dar tot nu a egalat crema cu pricina

  27. Va veni momentul cand o sa mai vrei un BB sau inca 2, dar mai e pana acolo, nu-i graba 🙂
    Ps premergatorul de la Chicco rulez, fiul meu l-a adorat si nu i-a cauzat nici cea mai mica problema la coloana sau la mers..

    • Eu copii mai vreau, dar astept sa se inventeze nasterea neprecedata de sarcina. Pina atunci zic nu, multumesc, mi-au ajuns astea 8-9 luni.

    • Păi de fapt poți avea copii neprecedați de sarcină si de nastere, dacă ai curajul să ai de-a face cu autoritățile române si procedurile de adopție, dar, din păcate, teamă mi-e că varianta aia e mai dificilă decât orice sarcină/nastere superdificile 🙁

    • Mai e si varianta de mama surogat, dar inca nu stiu daca e legal in Romania…

  28. buna lista, cu preturi de bun simt, ancorate in realitate. am facut si eu una, cu chestii la dublu, multe dintre ele, asa, ca pentru gemeni :). in 2008 asta.
    din lista ta, vreo 80% as pastra, adica mai putin consumabilele medicamentoase. e posibil sa n-ai nevoie de multe si da, poti oricand da fuga pana la farmacie. ma rog, nu garantez c-o sa mergi chiar tu in prima saptamana. 🙂
    in rest, da, lista-mi trezeste si mie amintiri frumoase.

  29. Da, cam 90% din lista am achizitionat-o si noi deja. Si nu am primit nimic. Eu nu m-as grabi cu batista bebelusului, creme pentru iritatii sau sab simplex pentru ca nu stii cum va fi cea mica. Poate nu face colici (Doamne ajuta!). Bine, nu ca s-ar face soare cu 17 lei. La tine ‘atarna greu’ nasterea si caruciorul. Dar cand o vei vedea o sa vezi ca nu mai conteaza nimic. Eu nu ma pot abtine sa nu-i cumpar cate ceva (hainute, lanturi de suzete, scutece bio… ce-o fi, consumator scrie pe mine) cand intru intr-un magazin. Mai nasol e ca nu mai am nici un interes sa-mi cumpar mie lucruri, nu mai am rabdare. Cred ca m-am pus automat pe planul doi.

  30. Draga printesa, am verificat lista cu un ochi de mama si eu pot sa-ti confirm ca am folosit TOATE produsele din lista ta. Deci nu iti fa griji ca ti-ai umplut debaraua de chestii inutile, „ca sa epatezi”:)!
    Daca ar fi sa dau timpul inapoi, as alege biberoane de sticla (si eu tot Avent am folosit, dar am declarat razboi plasticului chiar fara Bisfenol-A), in loc de Bepanthen (plin de chimicale) as alege Topfer sau Weleda (le gasesti la Baby tei) si suzete Nuk cu forma ortodontica (ca pe alea chicco si avent le scuipa)…si sunt si mai ieftine:)
    Parerea mea!

    • am incercat si eu mai multe creme si weleda a avut cele mai bune rezultate, are o consistenta buna, se aplica usor si vindeca repede iritatiile.
      suzetele nuk le-am folosit de asemenea cu succes 🙂

  31. e drept ca un copil costa, dar se poate si cu mai putin decat ati trecut voi in lista… Cred ca sunt si unele cheltuieli pe care le-ati facut ca ati vrut, nu ca erau un must. Iar sutienele pentru alaptare sau tampoanele de san sau farmaceuticele sau produsele pentru baie, nu le-as trece aici. Desi si eu am luat multe-multe la primul nascut, am realizat ca unele erau total inutile, sau usor inlocuibile cu alternative mai ieftine… Produsele pentru tine (sutiene, tampoane de san) le luai oricum: sutiene in varianta non-alaptare iar daca nu luai tampoane de san, tot dadeai banii pe absorbante in aceste 9 luni.
    Scutece, produse pentru baie, si farmaceutice pentru Delfina o sa tot iei… dar si aici se va aplica o lege a compensatiei… reduceti oricum din cheltuielile voastre ( ca nu mai sunteti la fel de mobili, ca nu va mai permite timpul sa le faceti pe toate…)
    Marsupi nu e un must, nici wrap-ul, desi sunt bune. 🙂 Caruciorul se poate si mai ieftin (.. nu ca nu v-as intelege… noi l-am comandat in Austria :)) ) … Ideea e ca aceasta e lista voastra. Si e frumoasa. V-ati permis-o, dar nu trebuie speriati cei care nu dispun de aceste resurse materiale. Poti naste si la stat, unde dai dar nu chiar atat… Eu am nascut si la privat si la stat. Daca ar mai fi sa nasc o data as alege privatul fara sa clipesc. La stat pe mine m-a costat mult… ca am avut complicatii si pentru ca familia mea a facut rost de resursele necesare pentru a achita tot (mult peste 100 de milioane) insa femeile care nasteau acolo, dadeau sub 1000 de ron… si chiar daca nu erau conditii similare privatului, in 3 zile plecau acasa cu bebelusul in brate si dadeau numai 500-1500 de lei (fiecare cat putea).
    V-am mai spus ca fetita voastra e tare norocoasa ca v-a ales de parinti? 🙂
    Nastere usoara si multa sanatate!

    • Da! Trebuie scazute anumite cheltuieli, asa e corect: de la tampoane pana la iesiri in weekend, mancare in oras… Imaginea finala va fi mult mai corecta! Si mai putin datatoare de palpitatii 🙂

  32. Amuzanta mereu:)) cea mai scumpa partida de sex:)))Bine ca poti face haz de treaba cu banii, ca in general romanu eo bisnuit sa se cam planga. Te admir!

    • Posibil mai mult, pentru ca toate produsele pentru gemeni sint considerabil mai scumpe, din ce-am vazut.
      Dar ce dragut ar fi sa faci gemeni, uuuuh….

    • Si pe mine ma incanta total ideea, desi toate rudele si toti prietenii se oripileaza si-mi plang de mila: „Cuuuuuuuuum, nu poti controlaaaaa? Vai ce pacat, cum sa faci gemeni, o sa-ti distruga viata” :)))

  33. Printesa draga, am citit toate comentariile si, sincer, nu pricep nici in ruptul capului, de unde atata inversunare la anumite persoane?? Oare nu avem dreptul sa facem exact ceea ce ne dorim cu banii nostri?? Nu mi se pare nicidecum epatare..e doar o lista din regat!! Am nascut si eu in Romania- „tara unde totul este posibil” acum 8 ani…”lista mea”..la vremea aceea poate a parut pentru unii exagerat de costisitoare , pentru altii ff saracacioasa..depinde de punctul de reper al fiecaruia-dar a fost exclusiv alegerea noastra…si tare m-as fi suparat sa ma jignesca cineva la mine-n „casa” pe tema cheltuielilor facute pentru cel mai frumos „lucru” care mi s-antamplat in asta viata!! Dar eu sunt mai colerica din fire si nici sange albastru ca Maria ta n -am sa reactiona asa elegant!!
    So, asteptare linistita, nastere frumoasa ca-n povestile cu printese ( daca o fi posibil..la voi sa fie) si -un copil sanatos si fericit ca si-a ales asemenea parinti!!

    • Nici eu nu pricep, dar nah, nici nu e nevoie sa pricepem tot ce exista pe lume!
      Multumim pentru urari!

  34. Mie mi se pare foarte utila lista. Iti multumesc pentru ea, avand in vedere ca si noi ne pregatim de bebe si mentalitatea o avem la fel in ceea ce priveste ingrijirea micutului. In felul acesta, deoarece tu te-ai documentat sa gasesti cel mai bun pret pe fiecare produs ma scuteste pe mine de ore de research :).
    Foarte inspirata ideea cu preturile trecute, deoarece asa cam stim la ce sa ne asteptam.

  35. Buna, iti citesc blogul ce i drept nu m am dat cu parerea pana acum , mi a fost de ajuns sa zambesc la fiecare postare a ta.iti doresc nastere usoara, sa fiti sanatosi toti trei sa va bucurati de perioada frumoasa care va astepta.la atatea comentarii la acest post ma bucur ca ai avut coloana vertebrala si ca ai invins hormonii negativi:) este o lista a ta la care sincer nu mi se pare ca ar fi trebuit sa nasca discutii contradictorii, care sa fim sinceri doar ce i invidiosi ar putea sa te ia la bani marunti.eu sunt o viitoare mamica in 10 sapt si ma gandesc de pe acum la cate imi trebuie. Ce i drept fac parte din alta categorie dar asta nu ma face sa nu recunosc ca mi as dori un carucior inglesina pt bebe si in acelasi timp nu simt nevoia sa ma minunez de lista sau sa te invidiez pentru ca tu il ai, e foarte bine ca iti permiti, nu trebuie sa te simti jenata.Felicitari pentru caracterul tau, o sa aiba cea mica ce invata de la tine plus alte lucruri minunate. O seara frumoasa tuturor!

  36. de la un tatic in saptamana 15 – multumesc mult pentru postare, o sa-mi fie de mare folos!!! si sa stii ioana.. ca o sa te bat mult la cap cu muuulte intrebari! pup mult si nastere cat mai usoara!!!

  37. Draga Printesa,

    Eu te admir pentru seriozitatea cu care ai notat tot. Cred ca eu as fi cedat nervos pe la 2500 de euro :))) Si iti doresc sa ai parte de o nastere naturala. Dc, Doamne Fereste, o sa fie nevoie de cezariana, costurilor vor creste semnificativ. Si o intrebare, in 5000 de euro, ai cumva si anestezie epidurala? Sau am ratat eu vreun post? PS: recunosc ca am inceput sa te urmaresc cam de cand avea Delfina 7 luni nenascute 😉

    • Sorry, ramasesem fixata pe euro. Voi sa fiti santoase si zdravene! Ca sa va bucurati de bufnite si fluturasi si paturici tricotate 🙂

  38. Draga printesa,

    iti citesc de ceva timp postarile de pe blog. Imi place tare mult cum pui problema. Ei bine, sint mama unei bebeluse de 5 luni. Lista cu tot ceea ce presupune un bebe mi se pare foarte realista.Aproape tot ce e trecut in lista am achizitionat si noi( nu neaparat aceleasi firme). Iti pot garanta, din experienta mea ca am folosit absolut toate produsele achizitionate dinainte. nu- mi trecea prin cap, la inceput ca bebelusa va avea nevoie de atatea creme si cremute:) Pt. fundulet folosim crema de galbenele. E f ieftina si buna. Bineinteles ca mi- a facut si eritem de 2 ori. Cel mai bine am tratat- o cu violet de gentiana.I- a trecut imediat. Si eu o spalam zilnic in chiuveta, dar acum e destul de grea.Simt ca- mi cedeaza mana stanga:)Asa ca am achizitionat un suport pe care il atachez direct in cada.

    Nu am stat sa pun intr- un tabel toate cheltuielile cu urmarirea sarcinii, cu nasterea si cu produsele achizitionate, dar vorba sotului meu, sigur ne- am fi putut duce intr- o vacanta de lux intr- o destinatie exotica:)Oricum bebelina merita fiecare banut cheltuit:)

    Iti urez nastere usoara si o Delfina sanatoasa:)

  39. lista e super, fiecare isi alege ce crede de cuviinta si bineinteles o adapteaza posibilitatilor.
    unele lucruri pot fi inlocuite, altele pot fi cumparate in cantitati mai mici pentru inceput, eu am avut cam 60-70% din produsele de pe lista.
    in general am avut cheltuieli foarte mici pentru ca am primit multe lucruri (scoica, patut bebe, carucior…), dar si pentru ca m-am consultat in prealabil cu prietenii si moasa, dupa nastere cu doctorul.
    multe lucruri dintre cele care ar putea fi de folos ajung din pacate sa zaca in dulap fara sa iti dai seama, cu timpul iti selectezi o parte din lucruri pe care le folosesti zilnic, restul raman neutilizate… chiar si o parte din hainute.
    pentru igiena copilului sunt indicate oricum cat mai putine produse (adica strictul necesar), oricat de bune ar fi…
    fiecare trebuie sa decida pentru el ce ii este util si ce nu. nu e usor, dar e posibil 🙂 in anumite limite.
    si asta nu are de-a face cu banii sau cu ce e mai bun pentru copil, ci doar cu utilitatea produselor

    lucruri care mi-au fost utile: hainutele, o paturica, sac de dormit, salteluta schimbat, prosoape, scutele, sapun lichid corp-par, ulei de corp (rar), crema weleda pentru iritatii, vanita simpla copii, servetele de hartie pentru spalat popoul, pompa muls avent pentru momentele grele de inceput, suzete nuk, scoica bebe, mai tarziu caruciorul.

    Nastere usoara printesa si sa va bucurati de bebelina 🙂

  40. tocmai am citit o stice cu că un cuplu din australia a primit o notă de plată de un milion de dolari 🙂 de la spitalul unde se născuse copilul lor! Deci voi ați iesit suuuper ieftin! 🙂

  41. Printeso, cand am vazut 5000 de euro, mai sa ma apuce palpitatiile, dup-aia am scazut nasterea+celulele, suma e clar mai mica.
    Pont: saltelele (foliile) protectie Bella ia-le din Auchan sau Carrefour sau Cora, costa 10 ron si sunt la fel de bune – daca nu sunt aceleasi cu cele de la DM 😀
    Unele lucruri puteati sa le luati DUPA nastere, daca era cazul – gen pompa de san, sterilizator. daca vrei sa dai doar un 1 biberon pe sapt, merge sterilizat si singur in apa fiarta, nu-i musai sterilizator. Masuta de infasat mi se pare cam scumpa, noi am luat de la bebedesign si era 50 ron, o folosim si acum – la 19 luni.
    Hainutele mi se par prea multe ptr 0-3 luni, s-ar putea sa aveti surprize-surprize sa nu mai incapa! mai degraba luati jumate din ele in categoria 0-3 si restul 3-6. Ah, sa mai zic ca sigur veti primi hainute? 😀
    Scutecele foarte mici s-ar putea sa va fie prea mici, la fel, puteati astepta nasterea (zic din experienta uneia care a donat 3 pachete de scutece nepotrivite :D).
    De patut, stiu cum e, il vezi asa frumos si iti imaginezi ce bine doarme bebe acolo. Si noi am luat patut transformer cu leganat si in el au dormit animalutele de plus. Poate l-o accepta urmatorul copil. Cea mai enervanta parte din el ptr fie-mea a fost (evident) leganatul (de care noi eram asa mandri…

    In schimb, imi place caruciorul vostru. Da, pare scump, mai ales ca landoul il folositi numai 6 luni. Dar daca e usor de transportat si de strans si de manevrat, merita. Zice posesoare a 2 carucioare de 10 si 15 kile, care le tinea in fata usii, respectiv masina, si isi injura zgarcenia de cate ori mergea cu ele (drept e ca pe unul l-am primit).
    Imi place tare mult ca v-ati luat mijloace de purtare. Wrapul merita purtat de la inceput. Iarasi, Marsupi mergea luat mai incolo (el sau Manduca), ptr ca aveati timp sa va dati seama daca Delfinei voastre ii place sa fie purtata. Oricum, Marsupi e o alegere foarte buna, l-am testat si eu si mi-a placut tare mult, isi merita banii.

    Sa fiti sanatosi si fericiti alaturi de copil!

    • Hei!
      Pai saltelutele sint de la Bella, nu de la DM, nici nu stiu daca au saltelute d-astea la DM.
      Pompa, sterlizatorul, marsupi le-am primit, nu cred ca le-as fi cumparat de acum, dar sint si parinti care vor sa fie pregatiti din vreme, de-aia le-am pus pe lista.
      Patutul nostru nu se leagana, n-are roti. E un pat simplu din lemn de fag, cu doua niveluri de asezat placajul, si e cel mai ieftin pat de lemn alb pe care l-am gasit pe net. 🙂
      Caruciorul sint sigura ca merita toti banii, sper sa-l folosim vreme indelungata (landou cit s-o putea, scoica un an, partea sport inca macar un an).
      Nu stiu daca o sa cumparam Manduca, vedem cum ne impacam cu Marsupi. E totusi destul de scumpa…
      Masa de la Ikea e singura cu inaltime ceva mai mica, eu sint scunda si asta mi se pare ca mi se potriveste. Aici n-am ales-o pe cea mai ieftina, ci pe cea mai potrivita mie. 😀
      Ai sa rizi, dar hainute mici nu prea am primit, lumea ne-a oferit haine mai marute si deloc practice, rochii complicate, deh. Am primit de la o prietena muulte body-uri pentru peste 3 luni, da, alea sint ultra mega utile clar. Si n-am luat decit putine marimea zero, majoritatea cred ca vor merge linistit pina la 2-3 luni.
      Scutecele mici de la DM merg pina la 5 kile, ma indoiesc ca ii vor fi mici delfinei din start, si pachetul e de 28 de bucati, se vor termina in citeva zile, nu, nu cred c-am exagerat cu ele.
      Multumim pentru urari, doamne-ajuta!

    • Nu stiu la ce pret sunt scutecele de la DM si nici la care din ele te referi, ca au mai multe modele, insa eu, pt bebe mic, as merge pe Huggies, din bumbac organic. Sunt f bune, nu tin rece. Eu le-am descoperit tarziu, insa nu ma pot indemna sa le las pentru altele 😀

  42. La primul copil am avut si eu o lista lunga, nu chiar ca a ta, dar imi amintesc ca l-am trimis e viitorul tatic la farmacie unde a lasat 3 milioane. Nici acum nu-mi dau seama ce am cumparat pe banii aia:))
    Cel mai daunator din lista ta mi se pare cantarul. Grija mare sa nu dai in „cantarita”, e boala grea. Cel mai bun indicator pentru bebe este scutecul (ud sau plin), curbele de crestere si gramele luate zilnic/saptmanal/lunar sunt doar niste medii orientative.

  43. Draga viitoare regina mama (ca bine ti-au gasit numele acesta) eu inca nu am copii(am un nepot despre care ma preocup zilnic la telefon, pentru ca sunt departe, asa ca stiu TOT fara sa fi suferit) si nu sunt deloc exaltata, dar lista aceea mi se pare de bun-simt pentru cineva care citeste ce citim noi. preturile fiind cum sunt pentru ca in Romania lucrurile bune costa mai mult. (Plus ca n-o sa ajunga niciodata la nivelul de exagerare din manualul de printesologie aplicata- nu stiu daca ti-am trimis si tie link catre lectura despre womanagement)
    Pentru mine, cand o fi, o sa notez cu siguranta monitorul video. Asta e singurul meu cosmar legat de un copil! Ca plange si nu-l aud. Si ca n-o sa mai pot dormi cu dopuri in urechi:) Sper ca Cel de Sus sa nu-mi demonstreze contrariul si sa-mi dea un bebelus cu plamani mai puternici decat ai mei:)
    Vivat Delfina si printesa viitoare regina! Restul e stres inutil.

  44. Pot sa-ti spun ca am pus la bookmarks postarea asta, desi nu-s nici macar insarcinata :). Sigur ca lista trebuie adaptata si trecuta prin filtrul personal – ca orice sugestie pe care o primesti, iar asta nu inseamna nici pe departe ca cineva are dreptul sa condamne sau sa arate cu degetul. Mai ales ca stiu ca ai mai fost intrebata despre toate astea si uite ca multe comentarii arata tocmai ca e o chestie foarte utila lista ta. Si as sublinia „a ta”, ca sa inteleaga cine trebuie. Nici n-o sa incep sa comentez la partea cu „altii n-au, deci daca tu ai, epatezi”, ca ma ia cu cresteri de tensiune.

    La prima citire mi s-a parut scump doar caruciorul, dar dupa ce am vazut explicatiile ce e de fapt, mi-am schimbat parerea. Acum cateva saptamani am umblat prin cateva magazine pentru copii sa iau cadou pentru o prietena buna proaspata mamica si cu ocazia asta m-am uitat la scaunele de masina. Oroare :). Initial ma gandeam ca un carucior bun ar fi in jur de 1500 de lei, numai ca si scaunul costa tot atat. Deci din punctul asta de vedere cred ca ati facut o investitie foarte buna.

    Sanatate si fericire va doresc la toti trei!

    • Da, scaunele de masina pt peste 1 an sint foarte scumpe, intr-adevar, dar asta si pt ca au multe ranforsari, ca sa fie sigure in caz de coliziune.

      Si caruciorul nostru e scump, e unul dintre cele mai scumpe, dar l-am luat dupa ce l-am comparat pe viu cu multe altele si asta a parut singurul care-si merita banii. Iar daca-l folosim 2 ani (ca sa nu zic 3, cum e el proiectat) si apoi il vindem sau il tinem pt copil nr 2, tot cred c-am facut o afacere buna. Ramine sa vedem si cum se comporta in teren. 😀

      Multumim pentru urari!

    • Carucioarele sunt facute sa fie folosite pana cedeaza :)). Pont: pentru cand va creste, investeste in Mclaren, cele mai usoare, manevrabile, compacte, fara moarte. Ia din UK cand sunt reduceri, nu alege modele sofisticate, maxim 70 de lire, plus transport, dar merita. Am o curiozitate legata de statul la mansarda. Cum urci carutul? Mie mi se parea epuizant, dupa cezariana, e drept, sa urc trei trepte care nu puteau fi urcate decat ridicand landoul. De aia spre trei luni ale cupilului l-am aruncat cat colo si am trecut la varianta sport, mai usoara.

    • Sasiul si landoul vor ramine in masina, in fata casei. Copilul il urc in brate, in wrap sau in scoica (e usoara, are doar 3 kg).
      Multumim pt pontul cu McLaren.

    • Da, am vazut cand am mai puricat la comentarii,a scris Robo. E o idee functionala, dar e neplacut pe termen mai lung :(. dar asta e! Am constatat pe propria piele ca ne adaptam si functionam ca parinti in functie de ce avem (in toate sensurile). Eu nu gateam deloc. Responsabila era jumatatea. Odata cu devenirea jumatatii sclav pe plantatie si trecerea spre 1 an a Delfinului (cand legumele la abur si amestecate cu ulei de masline au devenit trecut), mi-am dat seama ca am toata placerea si rabdarea din lume pt gatit, de am uimit lumea cale de nustiucati prieteni :))

  45. initial am zis ca sa scriu la mine acasa, m-am razgandit :))
    ce nu inteleg e de ce ar deranja pe cineva ca ioana a scris ce au decis ei ca e ok si ca isi permit pentru copilul lor. eu imi amintesc ca inainte sa nasc am compilat produse si liste din zeci de site-uri, zeci de magazine online, zeci de review-uri. multe dintre lucruri au fost utile, unele nu. din punctul meu de vedere, investitiile au fost utile, ni le-am permis, asta e. nu inteleg nici de ce sa certi pe cineva ca scrie pe blogul personal ce crede, ce face, ce cumpara si ce nu cumpara. eu fara bloguri si liste de acest gen n-as fi stiut de multe produse. sau n-as fi stiut ca unele nu sunt ok, in timp ce altele da. sa va zic ca in primele luni am folosit servetele bio? o gramada de bani, jur :)) dar asa mi se parea ok la momentul ala.
    si o recomandare- suzetele avent la noi au fost mai bune ca chicco, alea mi s-au parut cam dubioase la forma.

  46. draga printesa,
    pe mine, sincer, nici nu ma intereseaza cat ai platit tu pe diverse lucruri pentru copilul tau si nu-i inteleg pe cei care se scandalizeaza pe tema asta. te admir si te inteleg, ca viitoare mama, ca vrei sa faci cele mai bune alegeri pentru copilul tau. din lista ta ma inspir si eu, fac comparatii cu ce am luat eu, mai adaug ceva pe lista mea sau mai scot. dar in niciun caz nu cred ca este o atitudine sanatoasa sa ma apuc sa te cert ca iti permiti sa-ti iei carucior de 30 de milioane. bravo tie. eu pe al meu l-am luat second, cu aproape 3 mil, pentru ca atata am putut sa dam pe el. sper sa-ti pastrezi energia ta pozitiva in continuare si sa nu-i bagi in seama pe carcotasi, stiu de fapt ca asa vei face, ca doar te citesc de mult. in fine, altceva vroiam sa spun, de fapt sa-ti multumesc ca ai postat lista asta, pentru ca asa am aflat si eu de unde sa-i cumpar cercei micutei mele :). ganduri bune si asteptare usoara in continuare iti doresc!

  47. Acum am citit tot de pe aici. Ma amuza tare domnul Cristian. Daca i-as spune ca totalul tau nu mi se pare deloc mult pentru tot ceea ce inseamna venirea pe lume a unui copil o sa faca cumva spagatul? Sa ii spun ca lista mea a ajuns deja la 8.000 de euro? Ca nu am trecut in ea nici un patut din lemn de mahon sau masa de infasat din lemn de trandafir? Ca am o prietena care a nascut acum 3 luni si a bagat in fundul copilului pana acum 16.000 de euro? Ca doar apa, laptele si scutecele ii costa in jur de 1200 de ron pe luna?
    Eu cred ca preturile trecute de tine sunt foarte de bun simt, intradevar se pot creste copii si cu mult mai putine dar consider ca ceea ce ai trecut in mare este necesar. Ca nu e suzeta Aven, e alta marca si tot este ceva. In fine, sunt multe de discutat pe tema asta.
    Multa sanatate!

    • scutece de diamant spalat cu lacrimi de pui de panda:) … dupa ce am citit acest comentariu al lui ‘ali’ nu ma mai pot opri din ras…pai eu zic ca daca nu-i comanzi carucior de la lamborghini custom made n-ai facut nimic…mahon, lemn de trandafir..asta are orice saracan…hai ca poti mai mult de-atat sunt sigura:)))))))))))))))))))…

  48. Draga Printesa,

    pana acum nu am avut rabdare sa parcurg toate comentariile la articolul asta :). De citit l-am citit, lista mi se pare ok din punct de vedere logic, mai incolo vei decide singura – sau impreuna cu Delfina – daca a fost si a ramas realista, vad ca si opiniile altora difera considerabil in privinta utilitatii diverselor produse.

    Voiam doar sa accentuez faptul ca scutecele, bata-le vina, NU se potrivesc pana la greutatea care scrie pe ele (cel putin masurile 1-2-3, 4 e in folosire, asa ca nu ma pronunt). Respectiv, desi cica sunt pana la 5 kg, o sa ai surpriza sa remarci ca o strang pe Delfina inca de pe la 4,5kg, daca nu mai devreme. Asta am remarcat eu la copilul propriu si personal, si am vandut pontul ca pe o mare descoperire moasei care ne vizita… care insa cunostea problema :D. Cantitatea de scutece listata de tine nu mi se pare insa imensa, deocamdata, mai ales ca in primele zile si saptamani de viata o vei schimba foaaarte des :).

    Din momentul in care ecograful a anticipat ca bebe are in burtica niste estimate 3,3kg, am cumparat scutece pt 3-6kg, ca nu avea rost sa iau din alea 2-5, desi cu siguranta i-ar fi fost bune la nastere, si cateva saptamani dupa, ca doar nu a saltat la 5 kg peste noapte. Hainele mici, nr 56 (de 50 sau mai mici, pentru prematuri, nici nu ne-am apropiat) i-au fost bune exact 5 saptamani, desi cand l-am scos din maternitate inota in ele.

    Am scris doar pentru ca, acum, uitandu-ma inapoi, cel mai dificil de apreciat in perioada de sarcina au fost dimensiunile si ritmul de crestere al bebeului, care in burtica nu a avut bunul simt sa ia aminte la graficele de greutate pe varsta, asa ca le-a fentat cu succes, spre oroarea noastra – realitatea bate filmul :D.

    Toate bune, nastere usoara si o Delfina sanatoasa iti doresc

  49. In viata mea nu o sa mai fac prostia de a mai bifa acea casuta dupa scrierea un comentariu pe blogul tau .Incredibil cum poti sa ai peste 220 de comenturi … .Nu am avut timp sa vad ce mesaje ai dar cred ca sunt niste discutii de messenger mutate pe blogul tau.

    • Ai sa fii surprins, dar nu, nu-s discutii de msgr. Oamenii dezbat argumentat lucruri importante! 🙂 Dar da, nu-ti recomand sa te abonezi la comentarii, cam asa se intimpla la subiecte mai fierbiniti…

    • Avem si d-asta, ne-a imprumutat o prietena! Si tocmai mi-a povestit o alta prietena la telefon cit e de utila pentru micut! 🙂 Multam de pont!

  50. Felicitari pentru Sofia!
    Ma bucur mult pentru voi si citesc cu mare interes posturile tale.
    Chiar imi sunt de folos. Acum sunt si eu o viitoare mamica in primul trimestru si imi sunt cu atat mai folositoare articolele tale.
    Am folosit lista necesar ca punct de plecare si m-a ajutat in achizitionarea unor prime lucrusoare de la Ikea, fiind in Bucuresti zilele trecute pentru un curs. (eu locuiesc in Arad)
    Sunt uimita de ceea ce am citit in comentariile de mai sus. Ma gandesc cu groaza ca in vremurile noastre mai sunt persoane, tinere chiar, care considera un lux, sau o exagerare achizitionarea unor lucruri de bun simt si minimale pentru copilul lor. Eu vad lista ta una de bun simt ( chiar modesta) si mereu te-am considerat foarte ponderata in achizitiile facute.
    Probabil unele din lucrurile pe care le vom avea pentru bebe nu vor fi folosite, dar pot fi date cadou altor copii mai necajiti ai caror parinti nu isi pot permite atat de multe.
    In ceea ce priveste nasterea intr-o clinica privata sunt de acord cu tine, iar daca as fi locuit in Bucuresti si eu as fi ales Regina Maria.
    Pentru ca sistemul nostru sanitar este infricosator, iar Aradul este un orasel mic, eu am decis sa merg la un doctor dintr-un foarte mic orasel din Ungaria, unde voi si naste, deoarece am mai avut o interventie acolo la inceputul anului si am beneficiat de conditii asemanatoare cu cele de la Regina Maria, la un pret mult mai mic. Este greu de inteles pentru mine ca intr-o alta tara in care nu cotizez la sistemul de sanatate deloc, pot merge la spital, platesc serviciul de care am nevoie cu chitanta, mai ieftin decat spaga pe care la noi ar trebui sa o dau doctorului, dupa care sunt internata si are loc consultatia sau interventia, in conditii de neimaginat pentru noi romanii.
    Pentru ca sunt la inceput si m-am pierdut in atatea informatii, as vrea sa stiu daca se poate ce produse cosmetice si de ingrijire ai folosit pe perioada sarcinii. Ai folosit produse speciale, organice? Te-ai vopsit pe par? Ce sampon, gel de dus, lac de unghii, produse machiaj (gen fond de ten si ruj?) Sau poate ai folosit produsele pe care le foloseai si inaintea sarcinii.
    Daca iti dau putin ragaz hormonii si ai putere, mi-ar prinde foarte bine raspunsul tau.
    Pana atunci eu ma lupt cu starea de rau si cu gustul amar, care sper sa fiu norocoasa si sa treaca cat de curand.

    • Salut,
      Nu m-am machiat in timpul sarcinii, mi-a fost prea rau. Pt vergeturi am folosit Mustella de 2-3 ori pe saptamina. M-am vopsit o sg data, cu Henna. Sapunul a fost cel obisnuit, nici un alt produs special.
      Sarcina usoara si copil sanatos sa ai!!

  51. Buna!
    stiu, poate s-a mai scris si mai sus, dar IMI ESTE ATAAAT DE UTILA lista ta in momentele astea! vom avea si noi o fetita pe care o asteptam in septembrie, si pornind de la lista ta, am inceput sa caut informatii pe net referitoare la saltelute, patuturi si toate celelalte!
    sper sa revii si cu impresii despre produsele care ti-au fost de folos si care nu.

  52. Mi se pare de bun simt lista. Sunt in ultima luna de sarcina si buna parte din aceste lucruri le-am cumparat sau primit si nu as renunta la ele. Daca se poate trai fara: da, dar mult mai greu. Si cam astea sunt preturile… cele minime sau medii, de altfel.

  53. Am facut azi un calcul preliminar, in afara de nastere mi-a iesit ca am cheltuit pana acum fix 1000 de Euro, fara sa cumpar inca sterilizator, cantar, monitor, carusel, pompa san, wrap, marsupii, mulaj si altele, chesti pe care daca le-as fi luat sau le voi lua ar mai costa inca 3000 RON (la preturile afisate de tine). Asta in conditiile in care, acum cateva luni, ma gandeam ca e o lista mult prea stufoasa. Plus nasterea la RM, inca 1200 RON. Deci, in total, as ajunge la 20.000 RON, fix suma la care ai ajuns si tu. Si, crede-ma, am fost cat se poate de zgarcita la cumparaturi, am puricat net-ul pana am gasit cele mai bune preturi, la fel ca si tine. Inca mi se pare incredibil!

  54. Si eu sunt o mamicuta in devenire,azi avem 16 saptamani..si priveam lista,care am crezut ca e doar una,si tot crestea…auci…cam mult…eu sunt in italia,si am noroc ca nu platesc nicio anaaliza pana se naste bebe si dupa ce se naste,pana la 6 anisori..deci reduc multe cheltuieli cu astea…sa vedem cati banuti vor veni cheltuiti cu bebe nostru…dar oricati ar fi,merita…doar ca trebuie cheltuiti cu cap,si luat strictul necesar,pentru ca el creste si crescand,mereu are nevoie de altceva sau acelasi lucruri,dar pentru marimea lui:P..O zi placuta!

  55. M-am uitat putin peste lista voastra si mi-e clar ca ne asteapta o perioada de 3 luni tot sub semnul agoniselilor, partea buna e ca operatia de cezariana va fi ceva mai ieftina.

  56. Buna. Eu sunt insarcinata cu al treilea copil (zilele astea trebuie sa nasc) Cand am citit lista ta mi-am adus aminte de cheltuielile pe care le-am facut la primul copil. Cele mai mari costuri le-am avut in perioada prenatala si la nasterea naturala (aproximativ 5.000 ron). Apoi am cumparat pat pliant pt. bebe, pe care il voi folosi cu succes si la al treilea copil, un carut chicco pe care am dat 500 ron cumparat de nou si l-am incarcat chiar si cu doi copii + cumparaturi etc, a rezistat saracul la vreo 50 de kg. Inca functional, in stare f. buna (chicco simplicity, il recomand cu mare drag dc se mai gaseste in magazine). Apoi toate produsele pt. bebe le-am luat de la primii pasi (sterilizator, pompa san, biberoane etc). Cantar aveam in casa, l-a folosit si soacra-mea pt. sot cand era bebelus.Am alaptat copilul pana la 1.2 ani si l-am intarcat pt ca a doua sarcina era deja f. vizibila si toata lumea ma sacaia ca trebuie sa intrerup alaptarea, ca nu mai e laptele bun etc (prostii!) La al doilea copil, am facut economii serioase la capitolul analize, cu medicul ginecolog m-am vazut o data prin luna a 2-3 de sarcina dsi apoi m-am dat disparuta cam 6 luni, timp in care mi-am facut singurica analizele si morfo-fetalele, per amsamblu am fost mai putin stresata iar eu si bebe mai sanatosi. IN spital am cheltuit mai putin, am fost mai zgarcita cu spagile la doctori si asistente, ca de, mai aveam o gura de hranit acasa. Pe hainutele baiatului nu am dat niciodata nimic. Am primit totul de la prieteni, hainute pe care eu nu le-as fi gasit de cumparat din tara (dopo-dopo, zara, hm, numai marci cunoscute). Arata impecabil si le pot folosi cu succes si la al-3-lea. Saci de dormit am folosit la toti, mi se par super faini. Copiii nu au dormit cu mine decat primele cateva luni, apoi i-am mutat in camera lor. Acum dorm impreuna. Ce sa zic, fiecare isi bugeteaza cum crede nasterea si perioada de dupa (mai ales daca e convins ca acesta e singura lor progenitura si merita si luna de pe cer). Eu am fost mai spartana si m-am gandit ca decat sa cresc in super-lux un singur copil, mai bine cu aceiasi bani cresc doi sau trei- si sincer asa ar trebui sa gandeasca tot mai multi romani, asta pentru ca peste vreo 100 de ani tara asta sa mai fie inca populata. Cam atat am avut sa va spun. In concluzie, viitoare mamici, nu intrati in panica, nu trebuie sa dati 5000 de euro ca sa faceti fericit copilul. El nu are nevoie decat de iubire, o casa calduroasa, hainute suficiente si de buna calitate (inclusiv SH), si mai ales DE ATENTIA PARINTILOR! Succes

  57. As fi curioasa cum ar arata lista Printesei acum, dupa ce a vazut cate din cele cumparate atunci i-au trebuit cu adevarat si cate au fost doar de decor, eventual de impiedicat de ele prin casa. Ar trebui refacuta lista asta, doar cu strictul necesar!

    • daca o sa cauti in blog o sa vezi ca am facut o actualizare dupa 1 an, parca. in mare am cam folosit tot ce am luat. si am mai luat inca multe peste…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *