Pe întuneric

Ieri dimineață s-a stricat centrala. Deja a treia oară anul ăsta. Nu căldură, nu apă caldă. Ok, chemăm echipa. Care vrea 200 de lei numai pentru vizită, că deh, avem centrală șmecheră, la care nu se bagă orice instalator cu preț normal. Vine echipa, care data trecută a plecat de la noi cu 400 de lei în buzunar, sucește omul două fire, pac, pornește centrala. Apoi ia ceva sculă, o bagă în priză și-mi spune: păăăi domnișoară (eu n-o să fiu doamnă nici la 75 de ani, cu cinci nepoți atîrnați de fuste), aveți 190 de volți la prize, normal că centrala intră în avarie, are nevoie de 220 să meargă. Nah, și eu ce să-i fac, să-i tricotez încă 30 de volți? Atîta duce casa, atîta avem la prize.

Deh, așa e în casele vechi de 80 de ani din Cotroceni, dacă dai drumul la aspirator îți pîlpîie toate becurile și ți se închide televizorul. Pentru că instalația electrică are și ea, ghici cît, da, 80 de ani.

Bun, a pornit centrala, am plătit oamenii, i-am condus, am închis ușa după ei, mi-am pus un castron de ciorbă la microunde. O secundă mai tîrziu, pană de curent. Siguranțele nesărite. Aștept o vreme, la noi se mai ia curentul cîte 5 minute, așa, preventiv. O oră mai tîrziu, tot pană. Vecinii au curent, pe casa scării e, deci problema e la noi. Sunăm la Enel. Un nene amabil ne asigură că vine cineva curînd.

Și așteptăm.

Prima oră e mișto, e 7 seara, se vede apusul pe ferestrele mari, încă e lumină.

A doua oră e mișto, aprindem lumînări, ne jucăm cu lanternele frontale.

A treia oră devine enervant. Ne împiedicăm de lucruri prin casă, călcăm pe Cacaua, dăm să aprindem lumina în fiecare cameră, deh, obișnuința, curge ceară pe mobilă, peștii se răcesc în acvariu, mîncarea se încălzește în frigider. Sunăm din nou la Enel, zice să avem răbdare, vine cineva, dar nu știm cînd.

Bon, se face 11, tot întuneric, tot mai frig în casă sunăm la Enel, deja nu mai răspunde nimeni.

Ne băgăm în pat, citim la frontală, ațipim.

Pe la 1 noaptea, bip pe mobil de la număr privat. Nu apucăm să răspundem, nu putem suna înapoi. Mă ridic, mă duc pînă la ușă, deschid, nimeni pe hol.

Ne culcăm la loc. Dimineața fac ochi, mă uit în jur, toate electrocasnicele moarte. Telefon la Enel. Sîntem certați că de ce nu am fost pe fază aseară, cînd ne-a căutat echipa. Nici dacă stăteam cu telefonul la ureche n-aș fi avut timp să răspund bipului de o secundă, iar să sun înapoi pe număr privat chiar nici eu nu știu a face. Dar nah, nu pot spune că n-au dat nici un semn oamenii, nu? Ei au încercat, deh. Noi sîntem de vină.

Azi la 11, un Dorel la ușă. Căuta panoul. Îi zic că e la parter, coborîm împreună. Dap, nu intră curent în panoul dvs. Dar din panoul general al casei iese curent. S-a retezat firul care aduce curent de la panoul casei în panoul dvs. particular. Deci da. O juma de ora mai tîrziu aveam și curent. Asta pînă data viitoare, cînd iar n-o să avem.

Concluziile de azi:
1. Enelul dă bipuri de pe anonim și rezolvă avariile rapid, în 17 ore. Nu știu dacă v-am povestit că prima factură de curent am primit-o de la ei la 14 luni după ce ne-am mutat aici și-am făcut contract nou cu ei. 14 luni le-a luat să se prindă că au aici un client care consumă și deci trebuie să pătească. Înainte să ne facă factura ne-au trimis, evident, somație că ne deconectează pentru neplată și ne amendează pentru consum ilegal.

2. Nu vă cumpărați apartamente în case vechi, oricît de cool, de centrale și de ieftine ar fi. O să aveți probleme cu apa, curentul și izolarea termică, indiferent de cît de renovat e apartamentul. Problemele casei vor fi și ale voastre, iar renovarea instalațiilor pentru toată casa costă foarte mult și nu se face aproape niciodată. Noi stăm aici în chirie.

În frumoasa noastră mansardă, pe care o iubesc ca pe ochii din cap, chiar dacă e bătrînă și încearcă să ne omoare, nu avem apă curentă aproape deloc (dacă vecinul de jos trage apa la budă, eu nu mai am cu ce să mă spăl pe dinți cel puțin 5 minute), curentul pică și tensiunea la prize e sub limita minimă, iar acoperișul din lemn face ca iarna să avem în dormitor maximum 17 grade, iar vara minimum 40. Nu, centrala șmecheră și aerul condiționat nu ajută, pentru că nu avem suficient curent la prize pentru ele.

3. Dacă citești carte de David Lodge la frontală o să visezi că faci sex sub catedră cu inspectorul de la județ.

Zi conectată la utilități vă doresc!

PS: Ah, și am uitat să vă spun că la 20 de minute după ce-a pornit curentul s-a luat apa. Deci tot n-am avut căldură, că nu era presiune în centrală, și nici apă caldă, pentru că n-am avut, nu-i așa, apă. A stat luată 8 ore. Probabil a uitat vecinul de jos un robinet semi-închis și pînă nu s-a întors acasă să-l închidă bine, nici c-am avut cu ce să spăl vreun vas din chiuveta plină.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4264

37 comentarii

  1. Uoff _:(, asa e cu apartamentele din Romania.
    Noi aici daca avem vreo problema o rezolva tipul care are apartamentul, noi platim ceva doar daca stricam noi. Apartamentele sunt noi, fara probleme, singura chestie naspa in Spania este ca peretii sunt facuti cu caramizi foarte subtiri si se aude absolut tot de la vecini.

  2. Draga Printesa,
    Evident, ai postat pe blog avind curent electric circulind regulamentar intre tabloul central, cel particular si laptop. De celelalte utilitati nici macar nu mai indraznesc sa intreb… Cu toate acestea, o mica nedumerire: de ce nu dormeai la ora inaintata la care, banuiesc eu, ai scris? Cand va veni delfina vei vedea ca ea stie sa te tina treaza cu sau fara lumina, caldura, apa curenta etc. 😉 Un somn nezbuciumat iti doresc!

    • Nu dorm pentru ca nu pot. E greu sa dormi in picioare, iar la orice tentativa de intins, chiar si numai in capul oaselor, imi vine inapoi pe git tot ce-am mincat in ultima saptamina, plus acid. Nu, nu ajuta nimic. Decit sa stau cit mai in picioare. Reusesc sa atipesc pe la 3-4, cind pur si simplu pic de oboseala. Si mai nou, ma trezesc de cinci ori pe noapte (pe linga alea cinci drumuri la baie) de dureri cumplite de spate.
      Uneori am impresia ca toate femeile au uitat cum e sa fie gravide. Dar toate tin minte ca n-au dormit dupa nastere. Ei bine, eu nu dorm nici acum. Deci cam tot aia, numai ca atunci barem o sa am si copilul sa ma ajute sa inteleg de ce ma chinui.

    • Ahhhh…eu n-am uitat ca trei luni inainte sa nasc nu am dormit. Si da, dupa aia a fost greu insa DUPA ce am nascut, cu toate ca era greu, era mult mai bine pentru ca ma simteam confortabil in propriul meu corp.

  3. si cand vor sa iti vanda un apartament vechi, ti-l vand tot la pret de nou, ca nimic nu se facea mai bine pe vreamea lu impuscatu’ …. de parca odata construite, au garantie pe viata. bine ca stim acum de unde a fost defectiunea.

  4. Stai linistita, ca azi dimineata centrala era din nou in avarie. Erau 20 de grade in dormitor :)) am lipit eu 2 fire de data asta si-a pornit, da’ senzoru’ ala de presiune e dus si trebe schimbat (+ 200 lei vizita, nu-i asa);
    dupa cum ti-am zis aseara: nici o zi fara probleme; maine ce-o mai fi?! sper numa’ sa nu ne cada acoperisu-n cap:-)

  5. Ioana, in conditiile astea, iti treba o varianta de rezerva cu bebe! Undeva unde sa mergeti, cand nu aveti apa calda, curent, caldura, 17 ore pe zi (!!!!) Cand am nascut eu, administratorul blocului taman fugise cu banii de facturi ai locatarilor pe ultimii 5 ani – apa calda ioc, caldura ioc, apa rece cu orar. Incalzeam apa sa-l spal pe Tudor, insa nu a fost suficient, a facut eritem fesier de numa’! M-am mutat la mama, spalat cu apa curgatoare de la chiuveta, i-a trecut in 3 zile.
    Altfel, mda, noua ne sare siguranta principala, la casa noua (la care avem o muuuultime de reparat in vara asta), cam o data pe saptamana, in medie, de preferinta noaptea. Asta, pt ca firma care a facut racordul, desi a incasat 28 de milioane pe lucrare, a baga in ea vreun milion jumate. Calculeaza profitul. E usor reparabil – ma deplasez la poarta, la tabloul principal, apas butoanele si totul e ok. Sau, de control, asa, ma face si Enelul cate o pauza, tot noaptea, sa nu aflam. Sau, cand suntem in vacanta in Creta – face pauza 28 de ore, gasim congelatorul dezghetat si reinghetat…

  6. In calitate de interpelat direct in titlul insemnarii, ar trebui sa spun ceva cu sens. Dar problemele astea ma depasesc pana si pe mine. Cum era aia a lui Copos?… Farmecul vietii…

  7. Oai, ca la nebuni! Parca esti in filmele alea care par comedii la inceput, dar care pe mine ma termina nervos cand vad ca toate i se intampla unui singur om care, pe deasupra, e si cel mai de treaba din tot filmul… Of, of, mai, mai…

  8. bine … cu apa ma gindesc ca se rezolva cu o fintina in spatele casei. Oricum e plin pe stilpi de anunturi cu „Sap puturi de mare adincime” 🙂 Pe de alta parte o renovare din temelii si a instalatiei electrice nu ar rezolva problema?

    • Ar rezolva, desigur, dar cine s-o plateasca? Eu sint numa chiriasa si parca n-as baga niste mii de euro in casa altuia, ceilalti vecini clar nu-s interesati de subiect, ca ei stau mai jos ca mine si la ei ajunge apa, iar proprietarii mei de ce-ar baga bani atita vreme cit nu ei stau aici, deci nu-i intereseaza?

  9. Dar reparatiile centralei nu ar trebui sa le plateasca proprietarul. Ca doar nu voi ati stricat-o si centrala e a lui…deci normal ar fi ca el sa plateasca vizitele de 200lei.
    Desigur, exista riscul ca sa nu se grabeasca prea tare, avand in vedere ca nu e el cel care sta fara caldura si apa calda, dar macar dupa cateva episoade din astea poate se gandeste ca l-ar ajunge mai ieftin sa schimbe instalatia electrica decat sa dea cate 200lei la cateva zile pe perioada neterminata.

    • Ar trebui, dar in cazul nostru nu se aplica. Proprietarul nu vrea sa investeasca nimic in casa, asa a fost intelegerea intitiala, dat fiind ca platim o chirie ceva mai mica decit pretul zonei. Asa ca platim noi sau nu se face. Simplu.

  10. Foarte aiurea! Locuiesc si eu intr-un bloc construit in 1960 la care: cu TV si frigider in priza, daca mai bagam o masina de spalat sau un foehn, gata, sarea siguranta de firida. Prima oara au fost amabili cei de la EOn si s-au deplasat sa ne „ajute”, nu fara sa uite a ne instiinta ca „data viitoare o sa ne coste.” Si s-a mai intamplat de multe ori, intre timp am invatat singurei sa ne schimbam sigurantele, dar pentru ca nu ne-am obisnuit cu consum de curent rationalizat… am schimbat instalatia electrica. De fapt, am facut una noua care sa mearga in paralel cu cea veche. Care cea veche dupa cateva luni a inceput sa arda mocnit in perete scotand fum pe toate prizele. A venit electricianul si ne-a spart juma’ de perete ca sa si-dea seama de ce arde. Nu si-a dat seama. Solutia: am oprit de la panou instalatia veche. Si asa am ramas iar cu jumatate de prize functionale in casa, fiind nevoiti sa investim masiv in prelungitoare. Cu apa calda merge ceva mai bine de cand ne-am pus centrala (desi nici asa nu exista conceptul de apa calda concomitent la baie si bucatarie – bloc vechi, presiune apa rece mica). Macar avem apa calda, caci inainte de centrala, la bucatarie nu exista asa ceva, iar la baie trebuia sa curga jumatate de ora apa pana se incalzea.
    Scuze, m-a luat valul si am scris o gramada. :))

  11. Acum 3 săptămâni mi s-a stricat laptopul, ne-a explodat geamul exterior de la cuptorul aragazului de mâța s-a ascuns sub un scaun în cel mai îndepărtat colț al casei și greu a ieșit (nu folosisem aragazul în ziua aia), ne-a fost spartă mașina, nu ne acceptă încă să ne-o facă cei de la asigurări deoarece NOI (PROȘTII) am sunat la poliție când am constatat, iar acum stăm cu ea blocată fiindcă nu ne vine o hârtie de la poliție ca să o putem băga în service. Eu am primit vestea că nu pot beneficia de cazare într-un stagiu, la un preț acceptabil așa că am căutat ca nebuna alte soluții (bine, între timp mi-au gasit cameră), s-a dărâmat un raft din baie și mi-a stricat niște chestii, s-a spart o oglindă, etc. Deci când vin, vin cu duiumul.
    Calm și pace prințesă că ai un prunc la adăpost, o să treacă și perioada cu ghinioane, așa cum sper să treacă și la mine.

  12. Pentru mine raspunsul este evident:muta-te!Si noi avem un bebe si cand mai pica lumina care pentru noi inseamna apa, caldura si evident electricitate ne afecta ff mult ingrijirea celui mic.La noi Enelul a pus un transformator nou dupa ce toata comunitate a facut reclamatii (a durat un an pana la marea Iluminare :)). Stam intr-un cartier nou in sudul Buc., insa norocul a fost sa gasim oameni tineri care doreau sa schimbe situatia existenta.Deja ma saturasem sa imi ceara service-ul de la centrala 200 ron interventia pentru o centrala in garantie, doar pentru ca vroiam sa vina in mai putin de 48 ore(uneori a ajutat faptul ca mai ma certam cu ei si subliniam ca am un bebe care nu poate sta in frig cand afara sunt -10 gr). Dar cel putin la tine va fi vara in primele luni. Lumina si cadura iti doresc!

    • Asta cu mutatul e exclusa deocamdata. Nu am timp sa caut, nu am energie sa impachetez, si dupa ce nasc o sa am si mai putin timp si energie.
      O sa cautam alte solutii, stabilizatoare de tensiune, calorifere electrice, nu stiu inca, bine ca, vorba ta, mai e pina la iarna…

    • stabilizator am luat si noi de 8000A…intr-adevar, nu ne-a ars electronica prin casa insa nici nu vine sa completeze tensiunea lipsa, spre mare noastra dezamagire.Pana nu ne-au montat transformatorul si astfel reteaua s-a adaptat la cerinta existenta (de la an la an mai apareau 20 case noi) ne-am cam chinuit. Mai bine aprindeam lumanari in case decat becuri 🙂 erau mai puternice :)). Bafta!

  13. Buleftrica se poate rezolva relativ usor: suplimentare de putere. Suna la 021 9291 si intreaba cam ce-ar trebui facut si cat costa (daca mai ai rabdare).
    Nu vreau sa ma bag ca musca pe ici-colo, dar poate c-ar trebui sa va ganditi serios la mutat. Nici vara n-o sa fie trendy la mansarda.

    • Neah, de mutat in urmatoarele luni nu se pune problema. Doar daca pica din cer o zina care sa ne si gaseasca ceva bun (acum 2 ani cind ne cautam chirie, ne-am ingrozit de ce-am vazut) si care sa ne si mute cit noi dormim. Pina nu pica zina, nici nu iau in calcul asa o operatiune.
      O sa intreb de suplimentarea asta, desi nu suna deloc ieftin. 😀

  14. Bai, ce chestie. In urma cu vreo 3 ani si eu am patit exact asa!! Cu diferenta ca dupa bipul anonim de la 12-1 noaptea ne-am enervat si am plecat cu masina prin oras sa vanam echipele de interventie. In ziua respectiva eu tocmai fusesem la dentist care imi scosese maseaua de minte. Am ajuns acasa – 0 grade, ca era ianuarie. Aveam capul cat o damigeana, gura plina de sange si un ou de gasca intr-un colt de obraz. A fost minunat, sa vezi cum e sa bajbai pe intuneric sa nimeresti baia ca sa mai scuipi o gura de saliva cu sange! M-au tinut aia pe intuneric si pe frig exact cand aveam mai putin anevoie. O fi procedura standard?

  15. Si eu care mă plîngeam că încă mă încălzesc cu lemne ca în secolu’ 19, că e mizerie şi fum… Măcar încălzirea casei nu depinde de figuranţii de la electrica, chiar dacă nu ni se mai pare nici nouă romantică lumina lumînării după 3 ore de „întrerupere”… Mai ales copiilor, super-dependenţi de tehnologie!

  16. Ioana,

    Eu zic sa faceti niste probe cu toate cele pornite ca sa nu ai surprize cand vine Delfina.
    Asa ca pune in functiune: centrala, frigiderul, masina de spalat, sterilizatorul, incalzitorul, monitorul si eventual si jucaria aia care se va invarti deasupra patului. Plus laptopul tau la incarcat si eventual un tv pornit asa de control…
    Mai bine vedeti acum ce se intampla decat sa ai vreo supriza atunci 🙁

    Bafta multa!

    PS Legat de mutat, sa stii ca exista firme care vin si iti si strang absolut tot, in cutii inventariate, le cara si le desfac la noua locatie (nu’s ieftine, dar fac banii cand nu ai timp si energie de asa ceva). Dar odata aparuta Sofia va fi mult mai greu intr-adevar sa luati in calcul asa ceva 🙁

    • Ami, sper ca nu ma incurajezi sa ma mut saptamina asta! Ca eu cea viitoare mi-am propus sa nasc! 🙂

      Stiu deja ce se intimpla daca bag totul in priza: fie sar sigurantele, fie se impusca vreun fir. Aia e clar, ca fileaza becurile daca ma usuc pe par cu feonul.

      Stiu si de firmele de mutat, dar chiar si asa, tot e de munca, in noua casa cine naiba ni le pune unde vrem noi sa stea? Si… care noua casa? Cautam sa ne cumpara, de 3 ani, n-am gasit nimic decent, iar acum cind nu pot nici merge, sanse minime sa gasim vreo minune.
      Nu, sorry, m-am mutat de 12 ori deja de cind sint in orasul asta. A 13 oara o sa fie direct la casa mea. Cind o mai fi si asta.

    • Mai, te inteleg perfect… Si mie mi se acrise de stat cu chirie si impachetat si carat si despachetat 🙁
      Iar in situatia data, imi dau seama ca un mutat intr-un nou loc cu chirie e cam pe ultima pozitie in lista „to do”-urilor voastre.
      Sa fim optimisti, zic atunci, si sa speram ca energia pozitiva adusa de sosirea bebelinei in mansarda voastra va influenta in bine si toate cele care nu sunt chiar roz acum! 🙂

      PS Cand ne-am facut casa am avut un stres major: instalatia electrica! Dupa stat cu chirie in nspe mii de locuri unde pateam la fel ca tine (daca faceam paine prajita in toaster si indrazneam sa bag si fierul de calcat in priza, cadea tot) am avut cosmaruri ca si instalatia noastra electrica va fi la fel… Slava Domnului, nu e 😀

  17. Faza cu bipul de pe numar privat e pur si simplu incredibila…
    Si noi am avut aceeasi problema cu voltii, desi e casa noua. Au fost legate nu stiu ce fire aiurea iar cand au venit sa remedieze situatia se mirau pana si ei ca functioneaza ceva in casa.
    Oricum, ii iubesc maxim pe cei de la Enel, mi-a picat alaltaieri curentul de vreo 6 ori, aveam de lucru si turbam ca nu pot sa fac nimic, eram panicata sa nu se arda ceva. Si asta e deja obisnuinta in cei 4 ani de cand sunt mutata aici… in special primavara/vara incepe sa cada curentul la greu.
    P.S. pt viitorul indepartat, cand o sa decideti voi ca e timpul pt mutarea la casa proprie: la mine’n zona sunt si case de inchiriat/vanzare, si terenuri (unele din ele cu case vechi pe ele care trebuie daramate). Zona e ft linistita („malul de Militari” al Lacului Morii).

    • Nu stiam ca-s case acolo, o sa cautam, zona e ok, linistita, stiu, c-am stat multa vreme in Cringasi. De construit nu cred ca ne tin nervii, dar poate gasim ceva gata facut, sau in stadiu semi-finisat, ar fi grozav…

    • Si la mine in zona sunt terenuri si case de vanzare, Ioana!
      Nu doar la Pyuric 😛
      Si e liniste si bine si frumos! Si avem si Ferma Animalelor!
      Fight that Pyuric! 😀

    • Pantelimon a fost primul loc in care ne-am uitat de case, acum trei ani. Am renuntat insa, ca nu e chiar ce ne dorim. Eu am nevoie sa fiu in oras, nu pot trai departe si urasc sa fiu dependenta de masina. Pe care chiar o vind zilele astea. 😀 Pyuric are avantaj tura asta! 😀

  18. Ai, ai, ai si vai de voi! Groaznic sa stai in asa conditii! Si eu mai ma plang ca la casa mea e greu, ca trebuie sa facem zilnic focul la centrala ca sa avem caldura si ne umplem de fum si platim o gramada la curent ca avem boiler pe curent, dar pana la urma o ducem bine! O sa-ti fie tare greu cu bebelusa in asa conditii, dar macar vara e aproape, pe urma poate va ajuta Doamne-Doamne al imobiliarelor sa va gasitit o casa decenta! Te pup!

    • Pfuu, ar fi minunat sa se alinieze si asta, e singurul lucru care-a ramas nerezolvat… 😀

  19. Si noi am avut probleme cu virgula curentul cand s-a construit pasajul Baneasa si atunci cand era bradul ala imens la Unirii. In perioadele astea la 2 zile aveam curentul oprit. Cu pasajul am inteles, fie, oricum era vara si a mai fost cum a mai fost, dar cu nenorocirea aia urata de brad nu.
    Se specula la tv ca ar incerca astia de la primarie sa faca economie, in prag de iarna ca deh, cine are nevoie de caldura iarna.

  20. Buna, Ioana
    Ai nevoie de un stabiizator de curent electric, daca tensiunea este sub/ peste limitele centralei.
    Eu am cumparat si folosesc unul de 3 luni, desi apartamentul este nou…
    Toate aparatele mari sufera (frigider, masina de spalat etc.) din cauza tensiunii incorecte, insa centrala chiar tipa.
    Daca ti-a mai scris cineva despre asta, scuzati repetitia.
    🙂
    Nice blog!

    • Dap, multam de sfat, investigam deja, dar inteleg ca stabilizatorul se pune intr-o priza, deci n-as putea salva decit fie centrala, fie frigiderul… O sa investigam weekendul asta, multam!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *