Nașterea și creșterea bebelușului – varianta low cost absolut

Oameni buni, mi-e clar. Am greșit. A cheltui bani (și mai ales, a cheltui mai mult decît echivalentul unei cine în oraș) pentru naștere și copil e cea mai crasă dovadă de prostie. Și cînd te gîndești că avem un economist în familie… deh, ce să zic, o să apelez la scuza aia cu dragostea pentru ființa care îmi dansează în burtă. Îmi amintesc acum de cititoarea care mă certa că dau o mie de euro ca să nasc la privat cînd de 1000 de euro îmi pot face o vacanță all inclusive în Turcia. Deh, am greșit. La al doilea o să știu mai bine.

Zilele astea am aflat că există mulți oameni care consideră că e o extravaganță să dai 11 lei pe un șampon de bebeluș și că e aiurea să ai pat separat pentru copil, și în general e aiurea să ai lucruri speciale pentru copil, pentru că el e tot un om și tot răsfățul ăsta cu lucruri bebelușești e doar un show-off ridicol. De ce să dai bani să cumperi chestii pentru bebeluș cînd nu-i ai, sau, și mai bine, îi ai, dar preferi să-i dai pe alte lucruri? (vacanțe, haine, semințe de copac din indonezia sau mai știu eu ce alte chestii importante pentru viața omului)

Bon, nașterea low cost se petrecere acasă, în cadă sau pe covor. Te costă apa caldă din ziua cu pricina, să zicem vreo 3 lei, niște folie alimentară ca să nu pătezi covorul persan cu sînge și alte chestii care mai curg din tine cînd naști, alți 7 lei, de fapt lasă că pe asta o împrumutăm de la vecina, îi spunem că am nevoie să rulez un salam de biscuiți, și niște sare să presari pe placenta care trebuie conservată la frigider întru înregistrarea copilului.

Nu e nevoie de analize de sarcină, ecografii sau controale neonato după naștere. Ce, acum 500 de ani exista așa ceva? Nu, și cu toate astea femeile nășteau copii sănătoși bine mersi la ele-n grajd. (alea care nu mureau)

Și avem bebeluș. Dacă nu e primul e perfect, refolosim totul de la cel dinainte. Dacă e primul, tot e perfect, pentru că el e mic, n-are nevoie de nimic. Iată:

Pat nu-i trebuie, avem patul nostru, în care încăpem foarte bine doi adulți și doi copiii mici. Mă rog, nu foarte bine, dar încăpem. Iar cînd ăsta micu ajunge la 1.80 m, îl trimitem să doarmă la prietena lui. Deci nici saltea, cearșafuri, protecții de pat, monitor, carusel, nimic din toate astea nu ne trebuie.

Biberon și pompe de sîn iară sînt inutile, pentru că micuțul va fi alăptat exclusiv pînă îi dă mustața. Sau mai mult, dacă așa vrea el. Iar dacă la început nu merge alăptatul, nasol, să rabde de foame pînă învață, că e greu în viață, nu e loc pentru looseri.

Săpun și creme de duș nu-i trebuie, ce, acum 500 de ani femeile își spălau copilul în rîu cu șampon bio? Apă la chiuvetă să fie, nu foarte caldă, că aia costă mai mult, e bună și mai rece, să se călească.

Scutece? Ntz. Iei unele de cîrpă de la SH, de fapt, nici nu tre să fie scutece, poa să fie direct cîrpe, important e să le poți face triunghi și prinde cu un ac de siguranță.

Haine primești. Mai mici, mai mari, de sexul celălalt, dar nu contează, copilul trebuie să se obișnuiască de mic cu provocările.

Căruciorul e inutil, copilul se poartă. În chestii moderne, ptiu, ochiul dracului, mă rog, facem o concesie, wrap și manduci, dar nu dăm bani pe ele că le cîștigăm pe internet la concursuri, iar dacă nu le cîștigăm și nici nu le primim de la niște fraieri care au dat bani pe ele, folosim o eșarfă mai veche sau o bucată de cearșaf găurit în care purtăm copilul pînă intră la liceu. Sau mai mult, dacă așa vrea el.

Termometrele-s inutile, ce, n-ai cot să măsori temperatura în cameră și în cada de baie?

De medicamente nu e nevoie. Tratăm totul cu iubire și cu energii pozitive.

Și cu asta basta, oameni buni. Iată cum faci și crești un copil fără niciun ban. Nici la grădi nu-l duci, mă gîndesc, ce, tu nu poți să-l înveți o poezie? Școala e oricum de căcat în România, mai bine îl ții acasă, mai învață una alta de la televizor, plus că dacă are atîta timp liber, poa să-ți facă și curat prin casă și ceva de mîncare cît tu mergi să cheltuiești toți banii ăia pe care i-ai economisit investind zero lei în facerea și creșterea copilului.

Pentru că da, oameni buni, a face și a crește un copil cu zero lei este dovada absolută că ești părintele ideal!

Provocarea pe care v-o arunc este următoarea: cum faci să CÎȘTIGI bani din nașterea și creșterea copilului tău? Ei? (economistul familiei, umilit de noile descoperiri, a venit cu un plan amănunțit despre acest aspect)

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

96 comentarii

  1. :)))))))))))
    ce nu-mi place mie aici e ca, atunci cand cineva vine cu o alta parere decat cea impartasita de tine si de 80% din cititorii tai, toti ii sar in cap si uneori se ajunge la insulte, mai mult sau mai putin mascate (n-are legatura cu ce-ai scris acum, dar simteam nevoia sa-ti spun ce-am observat). Cateodata ma scoate din sarite chestia asta! Oricum, povestile tale (de viata) sunt faine. Sper sa ai parte de o nastere usoara si sa va fie bine! Sunt convinsa ca postarile despre mica printesa o sa fie la fel de spumoase! 🙂

    • Asta e si impresia mea. Imi place cum scrii, dar cum isi permite cineva sa aiba o parere opusa fata de a ta si curentul general, si-o „fura”, mai ales de la cele ce tin trena. Asta e realitatea. In rest, te citesc constant, scrii frumos si bine. Bafta!

  2. E absurd sa judeci sau sa iti dai cu parerea despre o familie care face tot posibililul ca acel copil pe care si l-au dorit mereu sa nu duca lipsa de nimic! Nu sunt de acord cu acele persoane care cumpara pantofiori cu diamante si pat din nu stiu ce lemn si etc dar in conditiile in care iei cele necesare pentru copil….Basca sa nu mai spun ca aceasta comparatie ” Pe timpul lu bunica nu exista…..” Pai pe timpul bunicii nu existau nici telefoane mobile, nici excursii all inclusive, nici altele pe care vad ca acum le folositi! Un copil este o minune care ti-o da Dumnezeu, un rod al iubirii si o bucurie in viata parintilor si e normal sa ii asiguri tot ce are nevoie micutul!! Ioana…lasa-i pe cei care au aceste idei si mai bine ne povestesti cum stai cu emotiile pentru marea intalnire cu Delfina:) Am si eu emotii pentru voi;) Deja imi fug ochii prin magazine ce sa ii iau delfinei pentru prima noastra intalnire! Va pup cu drag si mai ai putin, norocoaso:)

    • ” Pe timpul lu bunica nu exista…..” – intr-adevar, nu exista, insa, oh! si bunica si prietenele ei poate si-ar fi dat si camasa de pe ele sa existe…. 😉

  3. Am auzit eu de cateva metode, cea mai sigura finaciar mi se pare asta: te folosesti de toate „insusirile” native aka iresponsabilitate, teribilism si o doza uriasa de exhibitionism pentru a naste acasa si a pune pe blogul personal toate, dar toate amanuntele mai mult sau mai putin scabroase, intru castigarea adeptilor si cresterea traficului. Caci pomana, pardon chestiile gratis, se capata daca demonstrezi trafic ridicat.

    • da, nici eu nu inteleg de ce e nevoie sa prezinti pe blog absolut toate detaliile…imi place mult ca Ioana are o pozitie foarte echilibrata despre alegerea modului in care mama decide sa nasca; ce nu imi place mie la blogurile care promoveaza nasterea acasa e acea indrajire incredibila…nu imi plac extremele absolut deloc…pentru romania sa nasti acasa mi se pare chiar o mare iresponsabilitate.

  4. Eu recunosc ca n-am facut rabat cand a fost vorba de copilul meu. Si nu suntem miliardari, dar ce ne-am putut permite am luat, am pus calitatea (nu neaparat numele brandului) inaintea cantitatii. Si acum fac la fel, atunci cand esti mama e normal sa-ti doresti ce-i mai bun pt. bebele tau. Unii nu inteleg asta si critica ca sunt capricii sau extravagante. Nu au cum sa inteleaga ca dupa 9 luni de zile cat ti-ai purtat copilul in pantec nu ti-e totuna ce-i pui in cap atunci cand ii faci baie. Ca da-le naibii de chimicale si sls-uri le poate ingera si ala mic, doar nu pateste mare lucru. N-au cum sa inteleaga ca daca iesi in oras si te intorci acasa la bebele tau, nu poti sa nu-i iei ceva (oricat de inutil pare) pentru ca ti-a fost dor de el, pentru ca zambetul lui in momentul in care-i dai o jucarie sau orice altceva merita totul. Si cand mai spune ca mami mi-a adus o masinuta sau o mingiuca…ce sa mai? senza parole. Tu fa ce simti ca e mai bine pentru bebelina ta, rasfat-o atat cat va permiteti, in fond, pentru ei muncim, nu?

  5. Eu pot sa accept ca nu sunt obligatorii multe din lucrurile pe care le cumparam. Nu inteleg insa de ce trebuie sa fim trase la raspundere daca alegem sa cheltuim banii pentru care am muncit pentru copil. Nu scrie nicio femeie articole despre cum economiste bani pentru ea cumparand haine de la SH sau primind de la prietene, dormind pe jos si stergandu-te la fund cu coceni. Daca nu facem aceleasi sacrificii cand e vorba de noi, adultii, oare ce spune despre noi faptul ca le facem pentru copii? Da, copilul meu nu are nevoie de atatea jucarii cate i-am cumparat. Dar se bucura de ele, asa ca ii cumpar. Garantat nici o femeie adulta nu are nevoie de cate bijuterii, farduri etc are in casa, dar cu toate astea nu ii reproseaza nimeni ca le cumpara.

  6. Hahaha (imaginea cu covorul și folia alimentară mi se pare superbă :)))) La secțiunea „câștigi din copil” zic că s-ar putea filma nașterea și vinde pe bani buni pe site-urile de amatori („biggest xxx!”, „enlarge your …” etc.). Apoi, când crește, dacă-i fată, îi poți vinde chiloții purtați pe net (la japonezi se poartă, parcă, nu?). Și, desigur, există și variantele autohtone: săpălat mașini în intersecție sau învățat să facă oamenii la buzunare prin 66 – dar aici e deja nevoie de școlarizare specială 😉

  7. Pai odata avem alocatia lunara pana la 2 ani, cea de 200 lei. Facem economie la scutece si lapte praf dupa cum bine ai spus chiar tu, si copilul papa san sau nu papa nimic, si il schimbam de 3 ori pe zi. Maxim.
    Alte metode de a face bani din copil sunt: sa-l scoatem la cersit, sa mergem in vizite si sa ne plangem de lipsa banilor, sa organizam un botez cu strigare, plus ca mai tarziu am putea vinde pe piata neagra un rinichi, pt ca sigur poate trai cu unul singur.
    Evrika!
    Tot ce am scris mai sus e la panarama bineinteles, sper sincer sa nu ma ia careva in serios. Sunt de parere ca fetita mea merita tot ce e mai bun, dar eu selectez atent calitatea si utilitatea fiecarui lucru. Nu am folosit de ex sterilizatorul cu aburi pt ca am oparit biberoanele, si nici scaunul de masa, pt ca am mancat in fundulet de la 6 luni. Fiecare familie isi face propriile alegeri, nu?

  8. Faza cu alaptatul copilului pana la pubertate poate sa insemne unul dintre urmatoarele doua chestii: ori esti genul de mama kinky – si-atunci internetul atat asteapta, sa-ti scalde sanii (deocamdata doar ai tai, de cei ai printesei mostenitoare nu ma iau, fiindca este minora) in banii (si balele) arabilor si indienilor; ori ti-ai propus sa faci totul pentru ca viitoarea printesa sa devina o experta in anatomia sanului si o luptatoare impotriva cancerului la san, caz in care vor veni si banii, veti salva si omenirea. ¤ Oricum, dilema mea ramane: cat costa plodul propriu-zis? Ce spuneai tu mai sus sunt costuri conexe…

  9. Sa nu comparam lucrurile .Atunci era ca atunci .Lucrurile s-au schimbat si sant alte posibilitati si pentru copil f dorit si asteptat merita sa faci orice sacrificiu/

  10. Ei, hai că m-am amuzat cu postul ăsta.
    Prințesă, oamenii au dreptul să aibă păreri personale, așa cum cred ei de cuviință. Tot așa, voi aveți dreptul să hotărăți cum e mai bine pentru copilul vostru. Cu credeți că e mai bine că, deocamdată, doar presupuneți, n-aveți de unde să știți. Ai să vezi, după ce se naște Delfinuța, după ce mai trece o vreme, o mulțime dintre cele pe care le-ai înșirat ca fiind necesare, la un post anterior, ți se vor părea inutile. Dar asta se va întâmpla nu pentru că costul e prea mare, nu pentru că au zis alții că nu ai nevoie cu adevărat de ele, etc, ci, pur și simplu, pentru că vei tria tu singură cele real folositoare de cele de umplutură. Da, clar, vorbesc din experiența proprie, a omului care s-a străduit să aibă, dinainte, absolut de toate, ca după, să folosească doar jumătate. Dar asta e, e un drum pe care trebuie să mergem fiecare ca să-l pricepem. 🙂

    Apropo de naștere, eu am ales să nasc la privat din două motive clare – unul, să plătesc ce e de plătit și să nu-mi bat capul cu datul de mită, fir-ar să fie de mită, și al doilea, să asiste și tatăl la naștere. Așa… la voi, cum o să fie? Prințul consort asistă la naștere? 🙂

    • Aferim vizavi de cele trebuincioase.
      In rest, apartinatoarei postului … gizas!!! Dar mai vorbim peste 6 luni 😉

  11. A… și cu câștigul…pui de-o naștere online, în direct, cu taxă, și să vezi ce de bani ies… :)) glumesc, desigur. Pentru unii o fi făcutul de copii fabrică de bani dar ăia nu se pot numi părinți…

  12. Cum castigi? Simplu. Iti spun ce au facut niste cunoscuti de ai nostri. Emigrezi intr o alta tara inainte de a naste, nasti aici iar apoi te intorci in Ro si iei alocatia si din Ro pt cei 2 ani de zile ,dar si din tara de adoptie, care nu i deloc de neglijat( facand o medie ,400 $ CA pe luna pana la 18 ani max). Deci au mai fost capete stralucite care sau gandit la asta si au incercat sa mai convinga si pe altii( aici intrand eu) .Pe urma mai faci inca un plod cu acceasi practica.Avantajos,nu?

  13. Pai cum, dupa ce capata suficienta experienta facand curat in casa ta, il trimiti la altii, ca se da si o suta de lei p’un curat! Si cat e mic, iesi cu el in cearsafu gaurit printre masini

  14. Ioana, sa stii ca chiar nu trebuie biberon si pompa si lapte praf. daca la o luna nu a crescut deloc, se gasesc la orice farmacie. Ba si in miezu noptii, ca doar s-au inventat nonstopurile.
    esecul alaptarii e mult mai mare la cine are biberoane, lapte praf si pompe in casa.
    Eu nu am fost varianta low cost, ba la Ghe mi-am tras cel mai jmeker carut de pe piata (Stokke:D), dar unele lucruri chiar sunt inutile si te „ajuta” sa o dai in bara cand esti nitel speriata. Adica alimenteaza nesiguranta mamei, neincrederea in ea insasi. LP, biberoane si pompa din prima secunda sunt din categoria asta.

    • eu am avut in casa 2 biberoane, o cutie cu lapte praf si o pompa de san si am alaptat 1 an si 3 luni; nu m-au incurcat deloc sa alaptez, ba din contra, m-au ajutat sa ajung sa alaptez atat de mult pentru ca: in momentul in care am avut o ragada urata, am folosit pompa si i-am oferit bebelinei laptele meu din biberon, permitand sanului sa se vindece; in momentul in care a trebuit sa lipsesc de acasa mai mult de 2 ore (in primele 3 luni asta era intervalul maxim intre 2 supturi), la fel, am lasat laptele meu in biberon; dupa ce ma invatasem oarecum cu cat manca bebelina, dar lapte era mult mai mult, am folosit pompa ca sa stochez niste rezerve de lapte matern, pentru zile negre (ca am avut si din alea); iar laptele praf, era sa zic ca nu mi-a folosit la nimic, dar, de fapt, cand am incercat o data sa ii prepar l.p. si am simtit cum miroase, am zis ca mai bine suport orice decat sa ii dau copilului asa ceva.
      Acum, dincolo de spiritul de gluma din final, nu inteleg inversunarea asta impotriva acestor accesorii – eu sunt absolut convinsa ca ele ajuta enorm alaptatul

    • Si pe mine ma ajuta pompa de san acum, la 8 luni de la nastere, pentru ca bebelusa mea nu mai vrea nicicum sa suga din ambii sani ci doar din unul… Asa ca folosesc pompa pentru a goli sanul. Eu folosesc o pompa manuala, cea mai ieftina, ca n-am avut chef sa dau prea mult pe ea. Nu stiu cum or fi cele electrice, mai scumpe, dar atat timp cat ma descurc f bine cu asta, nici nu ma roade curiozitatea.
      Lapte praf si biberon am folosit in primele zile de la nastere, pentru ca nu mi-a venit laptele (colostrul) decat din a 4- a zi de la nastere. In plus, fiind invatata din maternitate cu suptul din biberon, fetitei i-au trebuit 1-2 zile pana sa se prinda cum e treaba cu suptul si care laptic e mai bun.

  15. ah, si la Gradi Sofia a fost extrem de putin, asta n-a impiedicat-o sa fie acum o eleva exceptionala, basca premianta la arte, serios acuma….gradinita e necesara cam dupa 4 ani incolo….si atunci se poate folosi si ocazional :))

    • Oh, Dege, ce bine ma simt cand aud AL DOILEA OM spunand asta – celalalt e o colega de birou, care se jura ca nu-si mai duce fata la 3, sau la 4 ani la gradi, dupa ce a patimit cu prima. In schimb, muuuulti care spun ca „invata atat de multe, ca socializeaza etc etc”! Ma rog, pe mine nu ma intreaba nimeni cand pun CVul la licitatii la ce varsta am invatat Catelus cu parul cret si nici acum nu socializez cum asteapta ceilalti.
      Insa, am vazut ca invata sa vrea prostii din desene animate, ca invata sa isi rezolve conflictele la modul cel mai agresiv si invata ca exista McDo’ si cremwursti de pui :-(.
      Deci, mda, la toamna vizitez gradinite si in aprilie incep sa-l duc, cu conditia sa-l lase sa stea atat cat vrea/poate el.

  16. Buna Ioana,

    Te citesc ocazional si nu stiu daca am mai comentat sau nu pe blogul tau, pana acum… Intamplator am citit zilele acestea si postarea ta despre costurile legate de nasterea si cresterea fetitei tale (va doresc multa sanatate si recuperare cat mai usoara dupa nastere!), apoi am citit si cateva reactii la calculele tale – pe alte bloguri pe care le urmaresc constant, iar acum am ajuns si la postul acesta.

    Intamplator am recunoscut „scena” pe care ironic ai incercat sa o descrii, respectiv protagonista acestei scene (am citit, de asemenea, si reactia ei la costurile celei de a doua sa nastere, de acasa). Vreau sa subliniez ca nu-ti scriu in calitate de avocat sau ambasador al ei (pe blogul respectiv comentez la fel de rar) si imi asum acest comentariu, insa pentru mine – ca cititoare neutra atat a blogului tau, cat si a altora – reactia ta din acest post este deplasata si batjocuritoare pe nedrept.

    Nu ma adresez doar tie, ci si alaiului tau „regal” de cititori si comentatori slugarnici (imi pare rau, dar nu gasesc un epitet mai bland), care ti-ar da dreptate indiferent ce opinie ai avea, fie ca spui o chestie misto sau o ineptie, fie ca azi spui ca un lucru e fain si maine iti schimbi parerea. Doua aspecte vreau sa mentionez:

    1. Nasterea acasa categoric nu e pentru oricine, dovada de numarul extrem de mic al persoanelor suficient de curajoase, dar mai ales informate sa faca asta (mai ales in Romania, cum se spunea mai sus). Nu te forteaza nimeni sa nasti pe folie de plastic, insa poti fi selectiva cu informatia si poti gasi, pe aceste bloguri care promoveaza metode „informale” de nascut si crescut copiii, o multime de informatii pretioase despre procesele din organismul tau si al bebelusului, despre alaptat, despre ce e mit si ce poate fi gresit in sfaturile (chiar) medicale legate de nastere si apoi crestere a copilului etc.
    Mi se pare cel putin subiectiv sa omiti aceste aspecte care sunt un castig informational pentru orice viitoare mama. Corect ar fi fost sa faci trimitere directa catre „folia alimentara”, precizand pentru cititorii tai si faptul ca tot acolo pot fi gasite o multime de informatii pediatrice „tehnice” utile, ca sa nu mai spunem ca pe acelasi blog sotul tau (sper ca nu gresesc, nu stiu exact daca sunteti sau nu casatoriti) „s-a inchinat” zilele trecute in fata miracolului aducerii pe lume a acestui bebelus in acest fel atat de „altfel”, de prietenos cu copilul si cu mama lui, tocmai de catre parintii sai, impreuna, participand activ la nastere (am citit si postarea lui legata de asistarea la nastere, by the way).

    2. In al doilea rand, textele de acest gen nu-ti fac „cinste” indiferent cat de mult iti place sa pamfletezi si sa caricaturizezi societatea urbana a carei „printesa” esti. Nici eu, dar probabil nici alte cititoare, nu-ti inteleg vehementa. A te informa despre alternativele nasterii in oroarea spitalului romanesc nu inseamna a naste in grajd (eu am nascut in spital), a promova alaptatul nu inseamna a sustine intarcarea la varsta majoratului (eu nu am alaptat), a alege modalitati naturale de spalare si infasare a bebeluslui tau nu inseamna a-l tine in carpe murdare (eu am folosit cosmetice din farmacie si pampers), a-ti purta bebelusul in SSC-uri nu inseamna a contesta utilitatea unui carucior etc.
    E pacat ca unor opinii care nu corespund cu ale tale (de acum) alegi sa le raspunzi atat de vehement, in loc sa consideri diversitatea de opinii ca fiind un castig pentru orice parinte care vrea sa se informeze cat mai mult si, implicit, sa ajuti la propagarea informatiei in randul cititoarelor tale – dintre care unele, intre noi fie vorba, nu par sa cunoasca prea multe din ceea ce le-ar fi de ajutor in relatia cu copiii lor.

    Scuze pentru lungimea comentariului meu, nu am fost in stare sa-l condensez mai mult de atat.

    • Eu sincer am impresia ca nu ai inteles despre ce e vorba. Postarea asta chiar ma indoiesc ca e despre vreo „protagonista” reala, ci pur si simplu o ironizare a unor opinii nesimtite exprimate chiar aici pe blog, cateva postari mai in urma. Tare am impresia ca vii din alta poveste, sunt prea multe chestii care nu se leaga!

    • A., eu sincer am convingerea ca am inteles foarte bine despre ce este vorba, chiar daca din delicatete nu am nominalizat persoana in cauza (de altfel Ramona si-a sustinut singura punctul de vedere, eu nu sunt mesagerul ei – dupa cum deja am afirmat), iar referirile la toate aspectele legate de nasterea acasa iar ulterior de ingrijirea copilului ei au fost mai mult decat evidente… nu-ti insulta inteligenta facand afirmatii contrare sau punand textul Ioanei pe seama unor hilare coincidente.

      Cat despre mine, clar vin din alta poveste, Doamne-ajuta pentru asta! 🙂

      p.s. … Si ce anume nu se leaga in comentariul meu? Poate te pot lamuri…

    • E clar ca Ioana si Zoozie nu au aceleasi pareri despre cresterea copilului. Asa ca sa o intrebi pe Ioana de ce nu a dat link si nu le-a spus cititorilor ca pe blogul celalalt vor gasi informatii utile e ca si cum ai intreba un vegetarian de ce nu pune retete care contin carne.

      Parerea mea e ca nu trebuie promovata o persoana care:
      1. A nascut acasa
      2. Fara (nici macar) o moasa
      3. Fara ecografie de trim 3 (deci copilul putea fi invers, cu cordonul in jurul gatului sau foarte mare)
      4. Fara analize de trim 3 (in conditiile in care a tot spus ca a ales sa nasca acasa de teama sa nu cumva sa ia copilul vreun steptococ din maternitate. Se pare ca nu se temea asa de tare de streptococi, pana la urma).
      Eu nu am nimic cu alegerea ei si ma bucur ca s-a terminat cu bine, dar mi se pare absolut ingrijorator ca atata lume o felicita pentru curaj. Pana la urma, bine ca macar a fost gratis, nu?

    • un ecograf lipsea dar ma consultasera un medic si o moasa si copilul era intors. Apoi analizele erau la zi. Cu restul sunt de acord 😀

    • Retinusem dintr-o postare ca nici toate analizele nu erau la zi, dar este extrem de posibil sa ma insel, caz in care imi cer scuze. Cat despre ecograf, eu am un fix cu el si pentru ca am avut surpriza ca la ultima ecografie sa constat ca se intorsese copilul la loc in prezentatie pelviana, ceea ce mi-a schimbat brusc planurile cu nasterea naturala la care visam. Dar repet, ma bucur ca in cazul tau lucrurile s-au terminat cu bine si ca ai un baietel simpatic de care sa te bucuri

    • Nicio problema, nu m-as fi sparat oricum. Problema cu ultimul ecograf a fost ca trebuia sa ajung ffff departe exact cand au fost afurisitele alea de zapezi, ulterior au intervenit alte probleme (tineam sa ma vada dr mea nu altcineva). Despre intors: stiu sigur ca al meu s-a rotit, cel putin pe jumatate, nu cu mult inainte sa nasc, ulterior si-a schimbat pozitia din nou: asta se poate determina si prin palpare. Ecograf as fi facut doar sa determin anumite probleme ale organelor interne, dar cum morfo de trim II iesise bine sansele erau minime. Sunt si medici, putini e drept, care se baga la nastere in prezentatie pelviana. O verisoara de-a mea s-a nascut asa, o alta prietena a nascut asa acum cativa ani. Dar le e frica in geberal fiibdca trebuie facute niste manevre pe expulzie. Acasa e nebunie sa te bagi la asa ceva, dar am citit despe o tipa in state care a nascut asa, nu stiu daca umerii copilului au avut saunu de suferit, dar persoanele care se incumeta la asta sunt superinformate si probabil s-a descurcat.

    • Paula, inteleg, insa exista aici doua mici aspecte deranjante, cam prin partile esentiale – vorba lui Caragiale.

      In primul rand, continuand analogia ta, vorbim de un vegetarian care tocmai a pupat o ditamai halca de carne drept in… partea ei cea mai carnoasa. 😉

      In al doilea rand, independent de subiectul acestei postari, un blogger cu „pretentii”, daca nu cu bun-simt sau o anumita etica a scrisului, nu procedeaza in acest fel.

      Si ma opresc aici, pentru ca nu incerc sa conving pe nimeni de nimic, ci doar mi-am rupt din timpul personal pentru a exprima o parere oarecare.

    • Chapeau, Carla!
      Prea multa iritabilitate la opinii diferite (nu contrare!!) ne bantuie. Oof.

    • Daca tot vorbim de etica, nu inteleg de ce doamna care a ales sa nasca in cada de acasa a facut trimitere catre lista de 5000 de eur, prezentand in antiteza lista ei formata 50% din lucruri castigate la concursuri si 50% ramase de la celalalt copil. Am citit ambele posturi mi se pare ca te dai in stamba (e un fel de show-off pe dos) cand vrei sa scoti in evidenta cat de penibili sunt cei care investesc intr-un carut sau patut pentru bebelusul lor si cat de evident de inutile sunt aceste lucruri. In ultima luna am citit 3 povesti cu nasteri acasa si cred ca e un fenomen care ia amploare…nasterea in cada de acasa, musai cu poze, detalii cat mai minutios descrise si desigur totul pus pe blog. Incep sa cred ca e noua moda sa nasti in direct pe blog.

    • :))
      Pentru ca a facut lista asta, gazda noastra se face vinovata de scaderea subita a natalitatii. Pana sa publice lista ei, nu s-a mai gandit nimeni la costuri. Am facut deja un copil, poate oi avea noroc si se organizeaza concursuri cu premii in copii, asa reduc la 0 cheltuielile cu analizele din sarcina. Daca oi avea bafta sa fie tot baiat si al doilea, o sa primeasca hainutele pe care le-am pastrat de la primul.

    • E o diferenta intre a sustine nasterea acasa ca experienta si nasterea acasa ca economie de bani. Cred ca Ioana se referea la cei care sustin nasterea acasa ca economie de bani. Facea misto de cei care pun pe primul loc vacantele lor si nu binele copilului

    • Eo m-am inchinat in fata miracolului aducerii pe lume etc? nu ca nasterea n-ar fi un miracol, doar ca nu-mi amintesc sa fi fost eu ala; ai la indemana vreun link, sa vad si eo?

    • Mai Liviu, nu-ti insulta si tu inteligenta (cum naiba vine asta, nu stiu) contrazicand-o pe doamna, las’ ca ajunge ca am facut-o io cica :).

    • Liviu, daca gresesc imi cer sincer scuze pentru confuzie. Citisem cateva interventii ale Ramonei la postul tau despre obiectualizarea femeii, iar apoi am ramas cu senzatia ca si tu i-ai „intors complimentele”, undeva pe blogul personal, vis-a-vis de modul cum si-a adus copilul pe lume, alaturi de sotul ei. Am incercat sa caut un kink, sa ma dumiresc la randul meu, insa sunt mult prea multe comentarii in discutie si chiar nu imi permite timpul sa caut. Ia-o cum vrei, eu imi fac mea culpa daca am gresit.

      In ceea ce priveste celelate „coincidente” invocate de „A.” mai sus, imi mentin afirmatiile: argumentele puse în discuţie sunt o insultă la adresa propriei sale inteligenţe (manifestate aici in /prin scris), pentru că pe mine nu mă poate coborî la nivelul de a lua comentariul său în serios. De altfel „băşcălia” intervenţiilor sale nu face decât să probeze cât este de incapabil(a) de a-si asuma o opinie de bun-simţ în discuţia cu o „doamnă” sau cu oricine altcineva.

  17. Te inteleg foarte bine si stiu ce inseamna ca cei din jurul tau sa faca ochii mari cand le spui ca ai dat pentru un gel de dus pentru copil 60 de lei. Nu inteleg de ce cand esti insarcinata toti vin cu sfaturi pe care ei le considera ideale. Fiecare familie dar mai ales fiecare om traieste dupa stilul propriu, ce e atat de greu de procesat in faptul ca va doriti sa ii oferiti acelui copil cele mai bune conditii. Nu stiu ce om considera faptul ca a avea copilul camera lui si patutul lui este un moft? Acest lucru va ajuta pe voi si o sa-l ajute pe el foarte mult in dezvoltare. Partea cu nascutul la spital sa nu ma zic… Care e problema daca tu atunci vrei sa te simti intradevar ca o printesa (in limitele date de circumstante) si ai ales sa nasti la un spital privat?
    Fratilor, traim in secolul 21, poate pentru unii cresterea si educarea copilului este mai importanta decat o excursie in Turcia all inclusiv ca sa facem matzu mare.

    • Am nascut si eu intr-un spital privat si a meritat toti banii! E adevarat ca in anul respectiv nu am mai plecat nicaieri in vacanta si am economisit pe rupte, insa nu regret nicio secunda! Asistente amabile, zambitoare (de medici nu mai zic), dispuse sa iti povesteasca despre ceea ce se intampla cu tine, sa iti arate cum sa te porti cu copilul, cum se face baita etc, care apar in 2 minute daca le chemi prin telefon, niciodata obosite, nici macar noaptea cand le chem ca sa iti mai inchida putin geamul… M-am simtit foarte bine, mai ales ca imi puteam tine copilul cu mine tot timpul! Medicul vroia sa ma externeze cu o zi mai devreme, pentru ca eram foarte bine si eu si copilul, insa i-am zis ca stau tot sejurul (3 zile) ca sa ma mai invete asistentele cum sa ma port cu copilul ca habar nu aveam…

  18. Ioana, eu sunt Ramona. Am citit si postarea si comentariile pana la capat si am de adaugat urmatoarele:

    ce am economisit in lista pe care (nu) ai citat-o dar ai ironizat-o cheltuiesc cu brio in rest pentru bunastarea copilului si a surorii lui. Daca nu folosesc un sampon bio pentru bebelusul meu este pentru ca, potrivit unor informatii recente, unii recomanda folosirea exclusiva a apei (si nu nici asta zilnic) pentru spalarea bebelusului pana la sase luni. Se pare ca acest lucru plus a nu-l spala imediat dupa nastere ii asigura o piele mai putin predispusa eczmelor (vei vedea cat de mult te vei intalni dupa ce nasti cu termenul dermatita atopica…). Apa folosita abuziv usuca pielea (de asta evit baia zilnica), dar pentru ca nu folosesc servetele umede conventionale si pentru ca nu am ajuns sa imi fac lotiunea de sters fundul pe care mi-o doream, copilul meu e spalat la fund de vreo 10 ori pe zi si normal ca uneori il spal cu sapun. BIO, dar facut de o mama ca mine, nu de sanosan gmbh, facut cu multa grija si in urma unei munci imense de documentare facuta in detrimentul unor ore de somn langa copilul propriu. Ceea ce mi se pare ca merita si banii mei (sunt clienta mai multora de ceva vreme) si orice efort de popularizare as face pe blogul ala care nici macar nu are atata trafic cat iti imaginezi tu ca ar avea. Ce-i drept este ca nu a trebuit sa imi bat capul sa aleg un sapun special pentru copii fiindca toate din categoria asta pot fi folosite si la copii. Pana si sapunurile anticelulitice handmade sunt extrem de prietenoase cu pielea. So why bother buy one „for kids”?

    A folosi scutece traditionale nu e deloc o economie; numai cat spal si usuc electric la ele si le echivalez costul in cateva luni. E vorba exclusiv de confortul copilului meu – pentru ca in a impaturi un scutec pe care il pun deja la spalat in urmatoarele 5 minute nu e deloc o chestie care sa-mi maguleasca spatele obosit de atata carat acelasi copil.

    Faptul ca nu am investit in ustensile pentru muls si sterilizat nu ma face o nesimtitoare, pur si simplu nu am nevoie de asa ceva si cred ca nicio femeie suficient informata si care stie la cine sa apeleze daca are vreo problema cu alaptarea in primele zile nu ar avea nevoie. Faptul ca militez pentru alaptarea extinsa chiar nu se datoreza vreunui spirit de economie. Iar cei 7 lei pentru un remediu homeopat crede-ma isi fac toi banii, nu exista nimic folosit la prima mea nastere care sa ma fi ajutat cat a facut-o tubuletul ala, impreuna cu alaptarea la cerere imediat dupa nastere. Acum la o luna dupa ce am nascut ma simt complt refacuta. Imi port copilul si port tocuri in acelasi timp, deci ce intoarcere la primitivisme vezi aici?

    Apoi despre co-sleeping. La mine e si mai si. Copilul ala nici macar pe pat nu doarme, doarme pe mine. Atunci de ce sa iau patut si aparatori (a propos de ce aparatori, o trage curentul sau ce???) cata vreme copilul asta e foarte fericit asa? Sa te vad pe tine alaptand si schimband un copil mic si pastrandu-ti si cumpatul si laptele facand naveta intre doua camere noapte de noapte de nenumarate ori. E si inutil si lipsit de self esteem, in fond e vorba de linistea si confortul tau in primul rand. Sanatate si nastere frumoasa.

    • scuza-ma, dar e vorba de linistea si comfortul copilului tau, in primul rand. indiferent cat de obosit esti.

    • pai si alegerile mele tot pentru linistea si confortul copilului au fost facute. Un copil pana la trei luni isi percepe mama ca parte din propriul organism. Acceptand asta excluzi multe lucruri din start, ca accepti automat ca e normal sa stea lipit de tine. Daca sta lipit de mine si alaptarea merge brici ca ii invat si eu foarte usor semnalele de foame.

    • Sigur, si mai tarziu va urla ca din gura de sarpe ca nu poate sta dezlipit de tine. Poate tie ti se pare o idee buna – e ok, cata vreme o aplici pentru tine si nu incerci sa-i convingi si pe altii ca asa trebuie si altfel e rau. Eu una consider ca nu e deloc bine (dupa ce am discutat asta cu diversi medici si vazut si o varianta si alta in practica) si nu as face asa ceva nici in ruptul capului. Dar n-o sa-ti spun vreodata ca tu gresesti. Fiecare alege exclusiv pentru sine, nimic mai mult.

    • A., eu una, consider ca e FOARTE BUN co-sleepingul. Eu ma trezeam si la juma’ de ora sa alaptez. Pai, la scolioza si spondiloza de le am, sa-l pun/sa-l iau din patut, insemna sa ma fac paralela cu solul de la 28 de ani! Din cauza de co-sleeping nu-mi amintesc de nopti feroce, de tortura lipsei de somn etc etc. De asta scriu Zoozie, sau Ioana, pentru ca ceilalti sa citeasca, sa traga concluzii si sa vada ca NU E GRESIT, e numai o optiune de viata.
      Copilul meu are 3 ani azi si nu urla cand il dezlipesc de mine.
      Eu nu vad ce e de discutat cu medicii cand vine vorba de cresterea propriului copil. A, cand are muci, cand tuseste, cand… Dar, cand vine vorba de confort emotional, de construirea unei relatii, de atasament, medicii sunt depasiti de departe. Ei nu pot relata decat din experienta proprie cu PROPRIII copii, sau din experientele relaltate de alte persoane, parinti de-ai pacientilor etc.

  19. Aoleu, te-au atins rautatile mamelor perfecte. Am vazut si eu. Daca regret ceva din faza cu mamicia este ca m-am bagat vreodata in seama cu ele si ca m-am expus pe net ca gravida si apoi ca mama. Stiu ca nu-ti plac sfaturile, dar indraznesc sa-ti dau unul: fugi cat poti, du-te, fii linistita, vezi-ti de zenul tau. Ca daca nu, e doar inceputul. E adevarat ca am cunoscut si fete foarte ok, dar am convingerea ca le-as fi cunoscut anyway, daca era meant to be. Iar restul sunt de-o rautate si de-o micime incat inca ma cutremura, desi nu ma mai bag de mult timp in seama cu ele.

  20. Eu as lega articolul asta de cel cu „interactiunea” flescaita… tocmai din motive d-astea de privit in ograda mea am ales sa nu interactionez foarte mult cu alte mame. Poate am avut eu ghinion… stiu si eu, n-or fi toate sarite de pe fix si pornite sa dea sfaturi necerute, sa compare ce-am ales eu pentru copilul meu cu ce-au ales ele, unde am nascut si cum si de ce. Fiecare face ce-l taie capul, cumpara ce-i permite buzunarul samd, da’ chiar nu-i treaba mea sa-l judec p-ala ca i-a cumparat un biberon de 8 lei din plastic si nu unul din sticla de 30 de lei, ca alapteaza sau ca-i da copilului formula, sau ca a inceput diversificarea la 6 luni sau la 8… La fel m-am plictisit si de comparatii intre copii: al meu face asa, al tau face, da’ de ce nu face? Aaa, al meu la 6 luni mergea pe tavan, al tau inca mai sta in carut? L-ai dat la gradinita? Nu! Vaai, dar de ce? Cand o sa-l dai, da-l odata… Ca daca nu, ce? Si tot asa…

    • A propos de carusel: am primit unul pe care ne-am grabit sa-l instalam si dupa vreo doua zile de chinuiala l-am facut pachet si l-am facut si noi cadou unui apropiat care isi dorea f mult unul. Acoperea juma’ de patut, si de cate ori luam copilul in brate, luam in cap toate jucarelele alea spanzurate de el… N-am nimic impotriva lor, doar ca nu se potrivea la patutul nostru 🙂

  21. Eu nu inteleg de ce atunci cand cineva indrazneste sa aiba o parere diferita de a ta trebuie sa sara cateva voci pitigaiate si certarete imediat in apararea ta absoluta. E fiecare cu parerea lui si e blog nu altar regesc:). Si nu cred ca e cazul sa cadem in extreme. Daca nu nasti la privat asta nu inseamna ca alternativa e acasa sau in grajd. In continuare cea mai mare a mamelor nasc la stat si asta pentru ca preturile la privat sunt INCA prohibitive pentru foarte multa lume, dar si din alte considerente. Eu una daca mi-as permite as alege clar privatul insa fiecare hotaraste pe propriile-i considerente.
    Eu personal vad postarea ta extrem de folositoare, dar pot intelege si parerea acelui domn care nu cred ca a jignit pe nimeni. Atata inversunare din partea cititoarelor mi se pare chiar absurda.
    Multa sanatate iti doresc, o nastere usoara si o viata minunanta alaturi de familia ta frumoasa!

  22. Faci un reality show…depre nasterea si cresterea copilului si castigi bani…multi! :-))) Evident glumesc!!!!!

  23. Eu iti multumesc tare mult pentru lista, chiar mi-a fost de folos. Nu am pus tot pe hartie/excel dar cred ca ne invartim in jurul aceleasi sume. Eu cred si sper ca am luat numai lucruri folositoare si de calitate si m-am bucurat tare mult sa cumpar toate lucrurile acelea pentru ea. Pentru cine muncesc oare? Daca nu cheltui bani pentru fiica mea atunci pentru cine? Bine, asta nu inseamna ca o sa-i umplu camera de lucruri multe si inutile. Acel post m-a suparat si pe mine si ma bucur ca i-ai dat replica. „Necesarul” asta este de fapt foarte relativ …

  24. Ioana, ideea e ca tu ai prezentat lista aia ca pe un must, adica fara niste mii de euro in buzunar nici prin gand sa-ti treaca sa faci copii, ca uite ce scump e!realitatea e ca fiecare cheltuie cat considera de cuviinta si/sau cat poate.

    • mie mi se pare ca Ioana a scris cum a facut ea, nu cum trebuie sa faca toata lumea. in schimb, altii au facut misto de acel text al Ioanei.

    • Nu stiu unde ai vazut tu acel „must”. Nimic nu trebuie neaparat (se poate si cu zero absolut – vezi bine 🙂 ), Ioana a prezentat o lista cu ce a considerat ea necesar. Si stii ce e misto? Ca a pus preturi inclusiv acolo unde nu a cumparat ci a primit. Iar de asta mi-am dat seama abia dupa ce am citit postarea Ramonei, in care totul era fie primit fie refolosit de la primul copil, numai ca situatia normala nu e asta ci tocmai aia in care marea majoritate a chestiilor se cumpara.

  25. Intriga și răutatea nu fac bine nimănui. Nu sunt părtinitoare, însă este păcat ca astfel de discuții să se poarte într-un mod atât de agresiv, în scris, de atăta timp pe diverse și nenumărate bloguri, între persoane ce sunt considerate a fi (sau ar trebui să fie) calde, protectoate, împăciuitoare, blânde, maleabile…. pentru simplul fapt că sunt mame.
    Se începe cu sarcina, nașterea, alăptarea, metode de creștere a bebelușilor, mai apoi performanțe școlare etc. Și uite așa ajungem la perioadele adolescentine ale copiilor noștri, unde conflictele continuă referitor la haine, telefoane, excursii, licee, prieteni, aspectului fizic, etc.
    Și apoi ne mirăm, minunăm și întrebăm toți, de unde atât de multă răutate în societatea în care trăim ca și adulți. Sigur, nu spun că asta este cauza, însă felul de abordare a situațiilor…
    Sănătate fetelor, bucurați-vă de familiile și copiii voștri! 🙂

  26. Sa mor daca vreau sa te supar in vreun fel, insa de la o vreme incoace nu prea mai tolerezi nicio opinie contradictorie. Poate e de inteles, in starea in care esti.

    Altfel, nu risc sa am nicio opinie pe subiect…. ca as avea ceva „de pe baricada cealalta” de zis, si nu fata de tine am retineri, cat fata de persoanele care, cum s-a mai mentionat pe aici, dau dovada de o inversunare usor exagerata.

    Nastere usoara si sa auzim curand ca a sosit Sofia 🙂

  27. Ioana nu a „decretat” ca nasterea trebuie musai la privat, ca altfel e pfui, ca alea-alea de pe lista trebuie musai cumparate de catre oricine pentru un bebe, ca altfel bebele nu are sanse de supravietuire. Dupa cum nu a „decretat” multe altele, pentru care e pusa la colt acum. E blogul ei personal, nu „Monitorul Oficial” aici. Ea nu a facut decat sa povesteasca ce si cum va face ea si sa-si exprime sentimentele fata de anumite situatii, in care si ea este si va fi si despre anumite lucruri, pe care ea le va face sau nu. A POVESTIT. In scris. Pe blogul ei personal. Anumite persoane insa au atacat-o si jignit-o, pentru ca povestea ei nu e ca a lor, pentru ca viata ei nu e ca a lor, pentru ca ea e ea si ei sunt ei. Si au atacat-o aici, pe blogul ei personal. Ea ce trebuia sa faca acum, sa taca si sa-nghita in sec? Nu pot sa inteleg persoanele carora, daca nu le place ce citesc pe un blog personal, nu le da prin cap ca au si alternativa de a trece mai departe si de a frunzari internetul, pana dau de ceva ce le convine si nu le bulverseaza trairile.

    Eu o citesc pe Ioana, pentru ca asa am ales, nu pentru ca ma obliga ea. Nu ma pot identifica cu ea ca persoana, viata mea nu e ca a ei, nu sunt ca ea din nici un punct de vedere (ba da, unul, sunt femeie), nu o cunosc personal. Ii citesc blogul ca pe o carte, pentru ca imi face placere. Comentez rar si nu ma feresc sa si dezaprob cate ceva. Dar cand dezaprob nu o pun la colt cu reflectorul in ochi, nu o jignesc, nu ma lansez in tirade moralizatoare de cate 15 comentarii si nu o acuz. In general, cand imi creeaza vreun disconfort ceea ce citesc, imi vad de viata mea pana la urmatorul ei post. Si e alegerea mea, daca mai revin sau nu pe blog. Ce aveti, de va inversunati asa?

    • Eu am citit asta :

      „dacă scădem nașterea, celulele stem și căruciorul (care e cel mai scump obiect din lista, de zece ori mai scump ca media celorlalte produse), restul cheltuielilor totalizează aproximativ 1.400 de euro. Dacă lucrurile sînt cumpărate în timp, pe parcursul cîtorva luni, cum am făcut noi, n-o să-i simțiți așa dramatic. În plus, veți mai și primi lucruri (noi am economisit cam 800 de euro din total, am primit monitor, cîntar, multe hăinuțe, carusel, sterilizator, le mulțumim tuturor pentru ajutor). Înainte să cumpărăm orice am căutat bine cel mai bun preț, am așteptat tîrg și reduceri. Cărucior puteți lua și la mîna a doua, e cam jumătate din preț, iar cele bune sînt rezistente.

      Așadar da, înainte să vă doriți două liniuțe acolo pe test, gîndiți-vă și la aspectul trivial, dar imposibil de ignorat, al banilor.„

      si citind asta am inteles nu ca pe ea personal a costat-o 1400 de euro, ci ca atata costa lucrurile pentru un copilas, si de aceea trebuie sa ne gandim bine inainte de a face copii. Ceea ce sincer mi se pare exagerat, in sensul nu ca ea n-are dreptul sa cheltuie cat vrea pe ce vrea, ci ca altii ar trebui sa cheltuie tot atat, ca doar la pretul asta poti sa te pregatesti „decent” pentru a naste un copil.
      Eu am trei copii, toti au avut la nastere hainute de calitate in cantitate suficienta, carut nou de calitate medie, care si-a facut f bine treaba, patut, asternuturi de bumbac, carusel, cosmetice (sapun si crema pt. iritatii), pampers, etc. si socotind totalul, nu m-au costat pregatirile pentru toti trei 1400 de euro, incluzand nasterile(naturale, la stat). Si sunt sigura ca altii au cheltuit si mai putin ca mine, fara sa iasa din limitele decentei, calitatii si bunului simt.
      Sunt lucruri pe lista Ioanei pe care eu personal nu as fi dat banii (de ex. perna de alaptat perna de gravida, cartile de pe amazon, sterilizator, monitor video) fiindca din punctul meu de vedere sunt inutile.M-am descurcat excelent fara ele si nu as recomanda cuiva sa cheltuie banii pe asta.Dar asta e viziunea mea, stilul meu de viata si de nastere si crestere al copiilor.
      Ideea este ca nu e musai sa lesini cand vezi doua linii pe testul de sarcina fiindca n-ai miile de euro puse deoparte. Te poti descurca cat se poate de decent si cu mult mai putin.

    • …dar evident, daca vrei sa cheltui mai mult, de ce nu, ca doar fiecare face ce vrea cu banii lui :).Nu e nevoie sa faci economii la ce consideri de folos pentru tine si copilul tau doar fiindca asa zice x-ulescu.

    • Irina, eu pot sa-ti spun cum am citit eu lista aia, din pozitia de femeie care isi doreste foarte mult un copil, in viitorul destul de apropiat, si care tocmai ca se gandeste foarte bine la aspectul financiar. Nu mi-am pus o secunda problema ca preturile acelea sau produsele acelea sunt absolut necesare, nu mi-am pus problema ca neaparat ma va costa atat (ba chiar estimez ceva mai mult, din motive neimportante in discutia asta), dar mi s-a parut un exercitiu de parinte realist, cu o situatie financiara si asteptari asemanatoare mie. Nu ma intereseaza ca alte persoane nasc acasa – bravo lor, nu ma intereseaza ca alte persoane prefera vacante in locul nasterii la privat – bravo lor. As putea sa spun si ca nu ma intereseaza per total cat ii costa pe Ioana si Liviu, desi suna nasol si nu asta e intentia, dar ideea e doar ca acea lista si sursele ei (si nu preturile neaparat) pentru mine sunt foarte folositoare, si le apreciez nespus pentru ca – de ce sa nu recunoastem – inseamna un efort si mai ales o atentie la detalii mult peste medie. Eu o sa iau de acolo numai ceea ce voi considera necesar, cand va fi cazul. Poate voi vrea altele in plus, poate voi considera ca multe sunt inutile. Dar asta e problema mea, si nu vad de ce ar fi Ioana trasa la raspundere ca nu suntem identice. Zau acuma.

    • pai eu n-am tras-o la raspundere, ziceam doar ca poate unii au inteles aceasta lista ca pe un fel standard al decentei la nastere, si s-au simtit obligati sa o contrazica.Si de aici discutiile cu pricina. Care evident sunt inutile, ca oricum fiecare face cum considera ca e bine si nu trebuie sa dea socoteala nimanui.

  28. Eu am o parere cat se poate de clara despre toata povestea asta: fiecare face asa cum crede ca este mai bine pentru copilul lui. Cine vrea sa creasca copii cu investitie 0, n-are decat. Cine vrea sa ii cumpere odraslei pantofiori cu diamante (cum spunea cineva mai sus), e liber sa o faca. Wtf, pana la urma fiecare dupa cat il duce capul. E o lume libera. Da, pe vremea bunicii nu se faceau ecografii si analize. Drept consecinta, mortalitatea infantila era uriasa. De mame care mureau la nastere sa nu mai vorbim.
    Eu una m-am bucurat de miracolele (lol) medicinei moderne. Fara ele (miracolele) nu as fi ramas insarcinata, nu as fi reusit sa duc sarcina pana aproape de final si mai mult ca sigur nici eu nici copilul meu nu am fi supravietuit dupa nastere. Da, sigur, aici adeptii selectiei naturale imi vor spune ca poate nu ar fi trebuit ca eu sa fiu mama, ca deh, daca tot am avut probleme asa serioase poate n-ar fi trebuit sa ma incapatanez sa am un copil al meu. Pareri de genul asta nu ma intereseaza, asa ca hai sa nu ne lansam in polemici mai mult decat este cazul. Dupa 2 ani de asteptari, in momentul in care in sfarsit am reusit sa-mi strang puiul in brate as fi fost si sunt in continuare in stare sa fac orice pentru el. Chiar si sa-i iau sampon nu de 11, ci de 40 de lei. Nu ma dau banii afara din casa si nici nu sunt (zic eu) snoaba. Pur si simplu este o suma care mi se pare acceptabila pentru asa ceva. Pentru altele (de exemplu carucior) am cheltuit mai putin decat Ioana pentru ca asa am considerat de cuviinta la momentul respectiv. De nascut daca ar fi a doua oara clar nu as mai naste la stat, atata timp cat sunt convinsa ca la privat si mie si copilului ne-ar fi fost mai usor. Pana la urma e cheste de optiuni si prioritati.

  29. Am tot amanat un comentariu legat de lista cu necesitati pentru bebe, mai mult din comoditate, dar pentru ca discutiile in contradictoriu continua pe aceasta tema, te rog Ioana, sa continui sa postezi astfel de informatii foarte folositoare! Pentru mine sunt utile, avand in vedere ca, din pacate, nici mama nici mama soacra nu mai sunt langa noi sa ne dea sfaturi, iar printre prietenii apropiati prea putini au trecut prin asta inca. In plus, faptul ca nu suntem in tara ma ajuta sa compar preturile, sa stiu la ce sa ma astept din punctul asta de vedere. Consider ca fiecare alege ce citeste/ ce ia in considerare, nu inteleg de ce atatea discutii, parc-ai fi dat decret, nu alta!

  30. Nu inteleg de ce atata scandal pentru o lista,este alegerea fiecarei persoane daca vrea sa nasca la privat sau la stat,sa cumperi un carucior mai scump sau unul cat mai ieftin(astea erau cele mai scumpe pe lista ei),in rest a trecut chestii absolut normale,eu n-am vazut cosmetice bio sau mai stiu exagerari,dar cei care isi doresc un copil isi fac propria lista,doar nu era ceva obligatoriu?fiecare isi planifica bugetul pentru copilul lor dupa posibilitati,de felul lor nu sunt niste persoane cheltuitoare(mai ales ca aveau suma deoparte),altii prefera sa plece in vacante scumpe,fiecare cheltuie cum vrea banii lor.
    Sa cumperi de la Ikea,DM,nu cred ca este un moft sunt magazine cu preturi acceptabile,nu vorbea de Moschino,Valentino sau eu mai stiu ce firme,din pacate mai exista persoane care cred sa faci un copil in ziua de azi nu costa,se poate cand astepti un copil sa nu coste chiar 5000 de euro,nu poate sa fie nici 0 euro,dar pana la urma fiecare alege ce vrea pentru copilul lui.
    Unii barbati si viitori tatici,nu inteleg de ce un copil are nevoie de atatea chestii,asa cum se intampla de multe ori cand o femeie isi mai cumpara inca o pereche de pantofi sau nu stiu ce alta crema(poate nu este asa buna comparatia),eu raman la parerea a devenit un lux in ziua de azi ,sa poti avea un copil daca vrei sa fie hranit,crescut si educat cat mai bine.

  31. De ceva vreme caut sa aflu cat mai multe despre sarcina si nastere – asa am ajuns la blogul tau si asa am ajuns si la blogul acela pe care cineva a postat de curand un articol ce pare ca te-a suparat foarte tare. Multor persoane – foarte multor persoane de fapt – cred ca li s-a parut foarte costisitoare sarcina si nasterea din perspectiva ta/a voastra. Mie inclusiv. Cati romani crezi ca si-ar permite sa cheltuiasca la fel de mult pentru copiii lor nenascuti? Multi oameni din tara asta cauta sa faca economii la orice, pentru ca pur si simplu nu-si permit mai mult. Multi s-ar fi putut simti demotivati sau descurajati de asa calcule si sume si-ar fi putut zice „dom’le, eu n-o sa imi permit niciodata sa aduc pe lume si sa cresc un copil”. Si multi s-ar fi putut gandi ca ai pus-lista aia acolo asa, de fudulie, in semn de „iata ce putem noi sa ne permitem, sâc!”. Probabil toate investițiile-cheltuielile voastre sunt mai ales o măsură a grijii si iubirii pentru cea mică, însă publicarea listei respective nu arată musai pentru oricine ca o declaratie de mult-mult drag pentru ea. Nici eu nu am inteles prea usor gestul publicarii ei. De ce si pentru ce ai/ati facut-o publica?
    In fine, am citit as’noapte si articolul celalalt. Nu mi s-a parut a fi un articol prin care autoarea cauta sa te intepe, insulte-jigneasca, ironizeze sau asa ceva, in niciun caz in felul in care ai facut-o tu aici. Femeia respectiva are pur si simplu un alt sistem de referinta. Pare mandra de faptul ca ea a nascut si isi creste copilul nou nascut cu bani foarte putini, cu tot soiul de mijloace, si ca a apelat si apeleaza la lucruri cat mai bune (in conceptia ei = cat mai naturale-traditionale) pentru copilul ei. Si poate ca ea scrie mai curand pentru cei ce nu-si permit prea multe sau care sunt mai stransi la punga sau cum o fi expresia – si pentru care cheltuielile-investitiile cat mai mari nu sunt musai o masura a iubirii pentru copil. Repet, nu mi s-a parut ca articolul respectiv era un atac la adresa ta, era mai curand un „statement” despre modul ei de viata. Si, in fine, pana la urma amandoua vreti ce e mai bun pentru copiii vostri, doar ca intelegeti lucrurile diferit.

    • „De ce si pentru ce ai/ati facut-o publica?”
      Imi permit sa iti raspund eu – pentru ca multa lume i-a cerut si pentru ca multa lume (printre care si eu) o considera folositoare. De asta eu o citesc pe Ioana si nu celalalt blog, cu care n-am prea multe in comun.

    • Foarte bine atunci. La urma urmei cred ca e un lucru bun ca exista mai multe moduri in care poate fi „gestionata” (ce termen! nu stiu daca-i potrivit…) nasterea si cresterea unui copil. Diversi oameni au diverse viziuni despre asta si diverse bugete disponibile – mai mari sau mai mici – si e bine ca exista optiuni potrivite tuturor, astfel incat diversii parinti pot fi multumiti-linistiti ca au facut tot ce-au putut pentru binele familiei lor, tinand cont de principiile si resursele proprii. Mi se par in schimb nocive polemicile patimase…

    • Si inca o chestiune – „Cati romani crezi ca si-ar permite sa cheltuiasca la fel de mult pentru copiii lor nenascuti? ” NU CONTEAZA! De ce ar trebui cineva sa isi faca griji ca altii nu pot / nu au / nu vor?!?

    • Voiam doar sa ii atrag atentia ca multi sunt zgarciti sau stransi la punga in materie de cheltuieli pentru copiii lor si pentru ei insisi in perioada sarcinii si momentul nasterii pentru ca nu pot sa isi permita mai mult, nu pentru ca sunt batuti in cap sau inapoiati sau retrograzi sau asa ceva. Si ca lectura listei cu pricina poate sa deranjeze sau sa descurajeze, spre exemplu. Sau poate foarte bine sa starneasca reactii adverse- polemice in cazul de fata – sau cine stie ce… Ma gandeam, printre altele, ca femeia cu pricina poate nici nu a avut mai mult – desi am mai citit ce-a mai scris si se pare ca doar prefera sa dea banii pe alte chestii, pe care le considera ea mai bune pentru copilul ei.
      Nu am fost prea geniala-coerenta as’noapte din pacate si nu stiu daca e foarte clar unde bat si la ce chestii reactionez…

    • Eu personal nu inteleg de ce acea faimoasa lista cu chestii de la ikea, dm, chicco sau avent a starnit atatea controverse si a starnita ura de clasa intre cititori/cititoare. Totusi nu s-a prezentat un carut stokke de 6000 ron, nici patut aceeasi firma de 8000 de ron, nici costume burberry sau dior baby. Adica care era alternativa mai ieftina la aceste produse din lista? Sa cumparam de la chinezi din Doraly sau din piata de la Obor? Care e varianta aia mai putin extravaganta? Cat despre utilitatea produselor, cred ca fiecare stabileste gradul de utilitate in functie de comoditatea proprie, deci nu exista adevar universal valabil aici. Eu am folosit toate lucrurile din lista si s-au adaugat si altele…

    • Eu am tratat-o ca pe o simpla lista, a altcuiva, cu alte idei, alte conceptii. Nu m-am simtit lezata nicicum, n-am simtit ca mi se adreseaza mie sau altcuiva, sau ca m-ar cantari in functie de lista ei vs. lista mea… Iar articolul de mai sus… N-am de unde sti daca chiar tintea spre cineva, pentru ca sunt simple pareri, unele coincid cu ale mele, altele nu. Nu pot intelege de ce trebuie sa fim toate de aceeasi parere, pe unde si cum tre’ sa iasa copilul, unde sa doarma, cand si cat si cu cine samd, iar daca una face altfel si spune si scrie, toate celelate ii sar in cap spunandu-i ca vrea sa dea lectii, se plaseaza deasupra lor, vrea sa le umileasca pe celelalte samd. Nu pot sa vad decat un sir de frustrari care stau la baza acestor izbucniri… N-a zis nicaieri „faceti ca mine, cumparati ce-am cumparat eu si de unde am cumparat eu, cheltuiti cat am cheltuit eu”… Si-a explicat pe blog fiecare alegere, decizie. Cine a priceput, a priceput, cine nu, a facut balci…
      Comparatiile nu fac bine nimanui…

  32. Sincer nu are rost sa te stresezi acum sau sa iti faci nervi aiurea, doar ca altii isi expun propriile pareri ca fiind cele mai bune pentru toti ceilalti. Bucura-te de minunea ta, stai calma si asteapt-o fericita si impacata pe delfina. Pentru ea ai facut totul. Asteptam si noi cu nerabdare noile vesti si nu te distanta de aceasta comunitate mica doar pentru niste vorbe. Asteptam vesti de la voi ca sunteti sanatoase, si, cum spuneai nu degeaba ai tableta in camera:) Cei ce te cunosc nu te judeca, cei ce te respecta iti respecta deciziile ca fiind cele mai bune pentru tine. Multa sanatate. Chiar daca nu scriu urmaresc zilnic blogul 🙂

  33. Eu personal am lesinat de ras, aveam nevoie intr-o dimineata de luni :))) Si daca s-ar gasi la farmacie pastile de umor, le-as cumpara eu personal si le-as distribui pe blog persoanelor carora le lipseste „hormonul” respectiv :))
    Si ca sa raspund la provocarea din final, exista mai multe metode pentru a scoate si bani din nastere:
    1. zici ca e copilu nelegitim al lui columbeanu si chemi televiziunile sa nasti acasa in direct, bineinteles ceri si bani
    2. dupa ce nasti zici ca tu de fapt ai fost virgina, copilul e o minune si il duci la otv sa-ti spui povestea
    3. aplici metoda „john and kate + 8” – desi acu e cam tarziu, poate la viitoarea nastere

  34. Cata polemica! Dupa mine,e simplu: fiecare face dupa cum simte,il duce capul si isi permite.Faptul ca unele aleg sa nasca acasa,asistate mai mult sau mai putin de persoane calificate nu inseamna ca sunt bune de pus la zid.Da’ de unde.Doar ca eu n-as face asta nici in ruptul capului.Suna frumos dar raspunderea este imensa si nu mi-a asuma-o,fiind vorba despre copilul meu.Se tot spune ca pe vremea bunicii se nastea acasa si era totul in regula.Ei bine,nu era deloc asa.Cate mureau ”la facere” iar despre mortalitatea infantila sa nu vorbesc.Am experienta nasterii ”la stat” pe vremea cand nu era alternativa si pe cea a nasterii la privat.Nu din snobism am ales ultima varianta ci pentru siguranta fizica si psihica.Nasterea in sine te da peste cap,la ce sa mai ai altfel de neplaceri,daca le poti evita.Nasterea,zilele de spitalizare,sunt niste amintiri pe viata.Trebuie sa ne amintim de lenjerii rupte,de noptiere schioape cu gandaci in ele,de dusuri defecte,de tot felul de consumabile pentru mama si copil,aduse de acasa? La prima nastere croiam zilnic scenarii despre rapitul propriului copil si evadatul din spital,nu exagerez. Pe langa asta,se toooot vorbeste bani.Asa.In momentul in care am hotarat sa avem un copil,am stiut in ce ne bagam si ne-am gandit la toate.Ca nu le-as fi luat suzeta de aur si altele de genu’,nici daca as fi fost maritata cu Rockfeller,recunosc,dar nici economie pe seama copiilor nu am facut.Le-am cumparat tot ce a fost nevoie si am considerat ca este ”safe”.M-am documentat,am ascultat experientele altora si am facut asa cum am considerat ca este potrivit pentru noi.
    Nu facem economii pe spinarea copiilor.Nu suntem snobi,nici din cale-afara de avuti,suntem doi parinti maturi si normali.
    Repet,fiecare face propriile alegeri si asta este una dintre chestiile care ne face diferiti.

  35. […] Ei, acum ne-a mai venit si noua mintea la cap, dupa ce am reconsiderat ce a spus colega mea si am mai citit si parerile unora dintre cei care s-au exprimat la postul Ioanei cu lista extravaganta. Raul e facut, banii sunt deja aruncati, vom incerca sa mai vindem cate ceva din lucrurile luate, dar nu am mari sperante in prvinta asta, asa ca ieri Ioana a scris un post despre cum poti sa nasti fara sa te coste niciun ban, ca sa o avem in vedere la al doilea copil. Postul asta poate fi citit aici. […]

  36. Printesa draga si frumoasa, nu cred ca e momentul sa intri in dispute cu nimeni…chiar daca ai fost atacata direct. Tu trebuie sa te relaxezi si sa incerci sa iti gasesti starea de bine ca sa o intampini pe Delfina cum se cuvine…nu sa te incarci de gandurile negative, ca sa nu zic mai rau, ale cititoarelor celuilalt blog. Desi tu ai mult mai multe ganduri bune indreptate spre tine si spre Sofia…sunt convinsa de asta! Asteptam vesti bune!

  37. Din punctul meu de vedere (subiectiv fireste) as considera ca viata din pantecele meu este alfa si omega pentru mine.I-as cumpara toate biberoanele, umidificatoarele, mi-as insuruba tatele in cele mai sofisticate pompe, iar daca ar exista metoda sa mi-l scoata si pe nas fara sa simt vreo durere, asta as face imediat.Traiesc in secolul 21 si vreau sa beneficiez macar de avantajele stiintei, tehnicii si civilizatiei.Si cred ca fiecare este liber sa faca dupa pofta inimii.Caci vad ca si nascutul isca tot atatea polemici cat partidele politice ori apartenenta religioasa… Prevad deja discutii in contradictoriu legate de botez, alaptat, intarcat, diversificare, bebe vegan, gradinite de stat versus particulare…. si tot asa.Cred ca voi doi ati facut alegerea corecta, iar pruncul vostru va sosi in „cea mai buna dintre toate lumile posibile”.

  38. Eu cred ca inainte sa vrei copii trebuia -daca vrei sa fii un adevarat blogger- sa ceri parerea a o mie de persoane total neimportante sa vezi ce si cum… si nu cumva sa spui ceea ce crezi ca doar nu e ca si cand blogul tau e spatiul tau… Lume multa si dementa!

  39. Si inca ceva, zic in ca ceva, din postura de slujitor slugarnic al tau ii urez niste chestii unei doamne erudite care face prea putin sex… lady go home..

  40. He, he, cel mai dragutz e sa-ti iei si-o vaca in casa ca laptele de vaca e „cel mai bun” si „ce, noi cum am crescut, cu lapte praf?!”…oricum cred ca te-ar costa mai mult vacutza si intretinerea ei decat cutia cu lapte praf:)
    Te apreciez tare mult, te citesc cand apuc, am fost si sunt din nou burtica si m-am izbit cum deja te-ai izbit si tu de atatea prejudecati si sfaturi care chiar nu-si aveau rostul incat am crezut ca am devenit imuna si ca le-am auzit pe toate, dar…oh! oamenii sunt diferiti, intr-adevar:) Oricum ma simt tare bine in pielea mea si – nu! nu-i un sfat – „sa faci exact cum simti tu” a fost concluzia mea si personal mi-a mers bine, in special la bibilica:)
    Cu drag iti urez o nastere cat mai usoara si de asemenea cand ajungi cu bebe acasa sa va fie cat mai liniste si cat mai firesc sa va intrati in „rutina” de-al creste.

  41. Lucrurile care se cumpara inainte de nastere nu sunt pt copil, sunt pt parinti – pentru a le usura lor misiunea de a avea grija de copil. Cateodata sunt scumpe, alta data ieftine, dar cel mai important e sa fie practice, sa le castige parintilor timp – caci timpul e cel mai scump. Daca as fi pusa sa aleg intre un carucior ieftin care se asambleaza in 2 ore si unul de 3 ori mai scump care se asampleza in 5 minute, l-as alege fara sa clipesc pe cel scum, si as folosi eficient cele 2 ore pt a produce bani cu care sa platesc diferenta de pret. Amortizarea se v-a face in cateva luni, iar dupa aceea vine doar castigul.
    Copilul isi plateste singur investitia prin dragostea si bucuria pe care o ofera parintilor 🙂

  42. Ce ziceti de un debate gen ce retea sa-mi aleg Orange sau Vodafone? Dar de Cosmote ce se mai aude? Sau sa ma intorc la radacini la Romtelecom si sa-mi dau intalnire pe telefon la ora fixa ca in tinerete, ca doar mamaia nu avea nici telefon si a trait fericita si s-a bucurat mai mult de viata.

    Oameni buni este vorba de optiune. Optiunea celui ce redacteaza articolul. Citesti, rumegi, nu-ti place si nu esti de acord, aici ai TU doua optiuni: manifesti civilizat ca doar „sharing is caring” sau inchizi de x-uletzul din dreapta sus si ar trebui sa fii multumit ca stii ce vrei, nu agasat ca altu’ a ales altceva decat ai fi facuto tu.

  43. Da’ ce tare te superi cand te contrazice cineva…intr-un fel sau altul 🙂
    Ai jignit. Si nu doar pe cea care te-a suparat atat de tare , ci pe toate mamele care practica una din „ororile” mentionate de tine mai sus.

    Printesele nu gresesc niciodata, nu-i asa?

    • Ba pardon! Mie nu mi se pare ca a jignit pe nimeni, ci a raspuns inteligent si amuzant unei postari pretins ironice despre o lista cu lucruri necesare pentru bebelus. Postare de altfel irelevanta, in contextul in care multe din lucrurile din lista proprie erau de la primul copil, iar restul castigate la concursuri. Despre decizia de a naste in cada acasa nu mai comentez, ca am facut-o deja. Cred ca la un moment dat trendul acesta se va potoli, la primul caz nefericit. Daca consultati o lista cu malpraxis in sfera obstetrica, veti vedea ca cauzele de deces la mama si fat in timpul nasterii sunt cauzate de lipsa monitorizarii fetale in timpul travaliului, travaliul prelungit cu suferinta fetala, lipsa interventiei prompte cu cezariana in caz de nevoie etc, deci evenimente care nu ar trebuie sa se intample intr-un spital intr-o tara civilizata (din pacate exista, dar se pot evita prin alegerea inteleapta a spitalului si a doctorului), dar care acasa chiar ca nu le face nimeni. Fiecare e liber sa-si asume riscuri (gen nastere acasa cu anemie si streptococ B), pacat de
      bebelusii care nu au putere de decizie in povestea asta. Inca o data, nu intentionam sa judec pe nimeni, dar ma revolta ca pe de alta parte este ridiculizata intentia unor parinti de a face totul (chiar si nasteri de 3000 eur) pentru copilul lor.

    • da, nici eu nu vad cum a putut jigni un asemenea post, care a fost clar scris la modul jucaus. Cred ca unii sunt prea incrancenati pe aici…

      de altfel, daca postul asta e jignire, atunci postul de pe celalalt blog, in care se accentueaza special faptul ca principalele costuri au fost „o dupa amiaza pasionala”, mingea de 16 lei din metro si folia de plastic + apa calda (pe care nu le mai luam in calcul, nu-i asa, dar le mentionam totusi), cum e?!

      adica acolo a fost scris asa cumva cu malitiozitate, gen, vai, draga, pe mine sa stii ca m-a costat doar 5 lei apa calda, deci cheltuielile tale de mii de euro sunt in mod clar fantasmagorice si facute doar din snobism.

      iar faza cu lucrurile refolosite de la primul copil si cu lucrurile castigate la concursuri sau primite gratis este cam aiurea. daca o luam asa, nici pe noi nu ne-a costat aproape nimic, ca am primit multe lucruri de la prieteni si o sa primim mare parte din bani de la parinti.

      unde mai pui ca noi o sa platim nasterea in rate (fara dobanda) si ca eu, lucrand la banca, nici nu am comisioane la retragerile de numerar. Beat that!

    • Da, Robo, dar dincolo, fata a explicat ca trimiterea la postul Ioanei nu era un act critic, ci un simplu exemplu. Ce am observat eu, si am comentat si acolo (Mitza combate pe toate fronturile) e ca trimiterea la lista Ioanei, sau trimiterea subinteleasa, ironica (sarcastica…?) a Ioanei dincolo sunt, cumva, lipsite de sens, pentru ca e vorba de doua categorii de oameni/parinti complet diferite si atunci e absolut ilogic sa compari mere cu pere.
      E absolut clar ca nu poti compara o persoana care alege o maternitate cat mai sofisticata si isi face lista si pastreaza bonurile etc. cu o persoana care naste acasa, in cada proprie!
      Asta e problema cu modurile astea de viata oarescum iesite din tipare (vezi si ce insemna si ce isterii declansa attachment parenting some while ago): starnesc polemici complet inutile.
      Si cred ca nu postul fetei celeilalte a fost problema, ci comentariile care au urmat. Deci, acolo, ca si aici, exista aplaudaci si slujitori sarguinciosi :-)). Macar din punctul asta de vedere situatiile sunt comparabile.

    • Adica eu care nu lucrez la banca platesc comision la retragerea de numerar? OMG. WTF? Da’ de ce eu sa platesc comision si tu nu? Deci, pana la urma din comisioanele noastre v-ati luat voi nastere de 5000 de euro. Mbineeee.
      Just kidding.

  44. Desigur lista curajoasei/inconstientei doamne care a nascut acasa este irelevanta in privinta costurilor din moment ce majoritatea obiectelor de pe lista au fost castigate la concursuri sau preluate de la primul copil. Nu ajuta in mod obiectiv. Totusi nu cred ca intentia ei era neaparat de a demonstra ca Ioana este snoaba, ci, mai degraba, era un pretext de a se mandri cu faptul ca a reusit sa faca un copil fara sa o coste practic nimic.
    Dupa parerea mea voi puteti sa cumparati si luna de pe cer pentru copilul vostru si pentru voi. Spunea o doamna ca nu vede rostul pernei de gravida, alta al sterilizatorului sau monitorului sau chiar al pompei pentru san. Daca Ioana nu putea sa doarma noaptea mi se pare perfect firesc sa-si cumpere orice isi permite (daca vrea n-are decat sa-si faca si rate la banca) pentru a reusi sa se odihneasca si pentru a nu mai resimti atat de greu sarcina. Oare ar trebui sa se chinuie pentru a economisi? Multe femei nu gasesc utila pompa de san. Pai, poate Ioana este o persoana activa si sociala. Poate ca oricat de mult isi iubeste copilul dupa 3.4 luni de stat toata ziua singura in casa cu un copil care nu vorbeste isi va dori sa iasa si ea pentru cateva ore undeva cu niste prietene. Si atunci pompa aceea va fi foarte utila. Eu personal daca nu ies doua zile din casa imi vine sa ma urc pe pereti. Si nu va insemna ca este o mama rea sau neiubitoare.
    Daca aveti bani de ce sa nu-i folositi pentru a va face aceasta perioada (care este totusi stresanta) cat mai usoara si frumoasa!?
    Problema acestei dezbateri a fost acea fraza de incheiere „Așadar da, înainte să vă doriți două liniuțe acolo pe test, gîndiți-vă și la aspectul trivial, dar imposibil de ignorat, al banilor.„
    Multi au inteles de aici, exact cum a spus cineva mai sus, ca aceasta suma este considerata de voi un standard al decentei pentru pregatirile legate de copil. Sincer nu cred ca asta a fost intentia.
    Legat de faptul ca ati facut publica aceasta lista. Mie-mi place. Daca Ioana a fost sincera si transparenta legata de alte aspecte ale vietii voastre, de ce ar fi fost „discreta” acum? Eu sunt mai voyeurista. Imi place sa vad traiectoria vietii printesei. Am citit posturile ei de pe vremea cand era singura si abia se despartise de cineva, de cand considera ca nu are dreptul sa conceapa un copil, de cand s-a maritat, a ramas insarcinata, a pierdut copilul, etc. Si nu vad de ce ar fi fost lista asta marele secret. Doar pentru ca altii au alte venituri, alte asteptari, alte obiceiuri, alte prioritati nu inseamna ca voi trebuie sa va cereti scuze pentru ale voastre. Si in niciun caz pentru ca va permiteti aceasta cheltuiala.

  45. Nici sotul tau n-are toti boii la caruta ! :))))) v-ati cautat mult pana v-ati gasit? :))))) caut dar nu gasesc marea intalnire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *