Așadar, vă povesteam ieri că povestea somnului bebelușei noastre a avut un început mai dificil, dar acum cred că sîntem pe calea cea bună, ba uneori chiar doarme cam mult și sînt nevoită să renunț la o masă ca să n-o culc la 11 noaptea (din pricina refluxului, micuța nu are voie să mănînce mai des de trei ore).
(poza asta e făcută pe cînd Sof avea șase zile, și nu, nu prea dormea la ea în pat mai mult de 15 minute legate)
Așadar, încetișor, pe luni, ca să nu ne prindă Crăciunul scriind și respectiv citind:
Prima lună de viață ale bebelușei
Ea: mînca la 2 ore, adormea foarte greu, dormea puțin, voma des, de multe ori asta o împiedica să adoarmă și să doarmă mai mult timp. În unele zile nu dormea adunat mai mult de 8 ore. Cărțile spun că nou-născuții trebuie să doarmă cam 18. Vă imaginați disperarea noastră. Deh, copilul nu doarme, deci nu crește, deci să ne smulgem părul din cap! În plus, în săptămîna 2 au început colicii. Scremete, icnete toată ziua și toată noaptea. După ce am încercat toate soluțiile, de la Gripe la Sab Simplex și Bonisan, s-a liniștit cu Colief, pe care i l-am dat înainte de fiecare masă pînă la 3 luni. (jumătate din doza de pe prospect a fost suficient pentru ea)
Noi: nu știam de capul nostru, ștergeam parchetul cu cearcănele cele mov, mama și soacra venite pe rînd în ajutor n-au reușit decît să nu doarmă nici ele. Încercam să citim chestii despre somn, eram însă prea obosiți și prea agitați să găsim soluții bune. După 3 săptămîni, eu m-am mutat în altă cameră, nu puteam dormi deloc cu ea că mă stresam la orice icnet. A rămas ta-su cu ea s-o păzească. Reușeam să dorm reprize de 1-2 ore maximum, eram la pămînt.
Soluții care n-au mers:
– dormit pe noi
– dormit pe burtă
– piele pe piele
– prosoape calde
– muzică, mama gîscă, suzetă
– white noise de orice fel cu excepția feonului
– adormit la sîn și mutat în pătuț (pentru că e musai să o rîgîim bine)
– legănat pe brațe stînd pe loc
– baie și masaj (astea o energizează, n-o liniștesc)
– wrap, marsupi, sling (n-a stat în ele fără să plîngă mai devreme de trei luni)
– plimbată afară în landou (a dormit doar în primele 2 zile, apoi fie veghe agitată, fie plîns isteric)
Soluții care-au mers:
– am adus căruciorul în casă și o vreme ziua o adormeam în landou, plimbîndu-ne prin sufragerie
– cînd era foarte agitată, o linișteam cu feonul
– din prima săptămînă am început s-o înfășăm
– adormea numai plimbată în brațe
– întuneric în cameră, inclusiv ziua
– șșș-îit și cîntat pînă la epuizare
– drumurile cu mașina (efectuate cu treburi, nu special ca să adoarmă ea)
– metoda Karp: a mers 2 zile, apoi n-a mai mers deloc, ba chiar a intensificat vărsăturile, așa că am renunțat la ea
Luna a doua
Ea: deranjată grav de reflux. Plînge mult seara, la fel și în timpul meselor. Se trezește după 20 de minute de somn ca să vomite, plînge isteric ore la rînd.
Noi: evident, ne urcăm pe pereți. cînd reușesc s-o adorm ziua, nu mișc în camera vecină să nu cumva s-o trezesc. Afară nu doarme decît maxim 20 de minute în cărucior. Noaptea deja doarme cicluri de 12 ore, de la 4 dimineata pînă a doua zi după-amiaza, cu 2-3 treziri de supt. Ziua în continuare nu doarme mai mult de 30 de minute legate. Plînge mult ziua.
Soluții care n-au mers:
– suzetă
– adormit la sîn (biata plînge la sîn de arsuri la stomac, nici vorbă să se liniștească)
– plimbat afară
– white noise
– dormitul pe burtă, în balansoar sau în brațe
Soluții care-au mers:
– Rămîne singură în cameră, ceea ce prelungește sesiunile de somn din timpul nopții, pentru că nu ne mai aude mișcîndu-ne și asta sigur o ajută să rămînă adormită mai mult timp
– Nexium pt arsuri
– Ținut la verticală ore la rînd
– Înfășat și plimbat și șșș-îit pînă adormea.
Lunile trei și patru:
Ea: cu mine la Piatra Neamț. Răcoare, aer tare. Primul somn de 6 ore legate. Urmat de alte 50 de nopți de somn bun. În două luni de stat la Piatra, în doar trei nopți s-a trezit să mănînce mai devreme de 5 dimineața. Am început tratament pentru reflux, a ajutat și asta. Încă nu doarme ziua.
Noi: Ta-su e la București, doarme tun. Eu mă bucur de nopțile dormite, țin jurnal de mese pentru reflux, o scot la plimbare de două ori pe zi, cel mai des în marsupi, unde ațipește 30-40 de minute.
Soluții care n-au mers:
– suzetă
– muzică, radio în cameră
– legănat pe pernă
– legănat în balansoar
– citit
– adormit neînfășat, cu sau fără jucărie, cu sau fără muzică
– dormitul pe burtă, în balansoar sau în brațe
Soluții care-au mers:
– ca și luna trecută, copila adoarme numai înfășată și plimbată prin casă, cu cîntecel sau șșș-îit. Adormitul durează între 2 și 30 de minute. Copilul doarme 7-10 ore noaptea, dar nu prea doarme ziua, rareori prindem cîte-un nap de 1 oră. În rest, 30 de minute maximum.
– la primul somn de zi (care se petrece imediat după prima masă, la ora 7 sau 8 dimineața), copila adoarme singură. O înfăș și o pun la locul de somn, vorbește singură 5 minute, apoi adoarme.
– acceptă în sfîrșit suzeta, cu care se calmează, dar nu adoarme cu ea, ba dimpotrivă, suptul o ține trează
Luna a cincea (aici sîntem acum):
Ea: Imediat ce ne-am întors în București, a început să refuze înfășatul. Am lăsat-o în pat așa, liberă. O oră s-a sucit, s-a răsturnat, și-a turnat pumni în cap, dar peste o oră, fără plîns sau vaiete, a adormit. Lucrurile se îmbunățesc pe zi ce trece.
Noi: eram siguri că în noaptea aia o să ne trezim de o mie de ori, nu mai dormise neînfășată de cînd avea 5 zile. Dar surpriză, copila a dormit 10 ore legate!
Sîntem mult mai bine. Două trei nopți pe săptămînă, copila doarme 10 ore legate noaptea. În restul doarme 7, urmate de încă o repriză de 3-4 ore. Am recuperat bine cu somnul. Noi în camera noastră, ea în camera ei. O urmărim pe monitorul video și stăm cu ambele uși deschise, astfel încît o auzim dacă ne cheamă sau daca tușește sau vomită.
Ce nu merge acum:
– caruselul, suzeta
– dormitul pe burtă
– dormitul afară în căruțul sport
Ce merge:
– asta: aștept să dea semne de somnolență, o pun în pătuț, îi pun alături jucăria de cîrpă pe care o mai roade ziua, o pup pe frunte, ea îmi zîmbește, îi cînt sau îi șșș-uiesc cîteva minute și închid ușa pe dinafară. Ziua adoarme așa în cîteva minute, după ce în prealabil vorbește singură o vreme. Uneori plînge, atunci mă duc și îi mai cînt sau o mîngîi pe cap sau pe spate, ori o iau în brațe și-o plimb pînă se liniștește.
Seara e mai greu, pentru că e mai agitată, mai obosită, uneori o deranjează și stomacul mai tare. Procesul de adormire durează și 40 de minute, timp în care ea se foiește și uneori plînge, iar noi intrăm la ea s-o liniștim, o mai luăm în brațe, îi cîntăm.
Pe scurt, ea singură ne-a arătat ce avem de făcut. Ne-au ajutat cărțile citite, de-acolo am luat idei pe care le-am încercat pe rînd, pe unele repetat la perioade regulate de timp, dar am fost întotdeauna atenți la ea, la semnalele pe care ni le transmite. Acum o lună eram stresați că încă o mai înfășăm, dar cînd încercam s-o culcăm desfășată, nu mergea. De două săptămîni a început să se rostogolească în pat și atunci am decis că devine periculos înfășatul. Chiar atunci a refuzat și ea fașa, așa că ne-am sincronizat perfect.
Vai ce post lung… Mi-a luat (ce pare a fi) 1 an să-l scriu. Și doamne, cîte-am mai încercat… 🙂 Dar deh, despre asta e să fii părinte, nu? Să faci orice pentru binele micului tău om…
Și încă mai am niște lucruri să vă spun despre somnul bebelușilor: regulile de aur. Orice-ai face, pe ele e musai să le respecți. Astea-s luate tot din cărți, dar nu-s numa teorie, noi le-am testat și megatestat și da, e musai să te ții de ele. Da alea mîine, că vreau să întind niște rufe și să perpelesc niște ficăței la tigaie.
Se vede ca esti mai linistita si fiindca de la un timp ai foaaaaaaaaarte mult timp de scris. Te invidiez profund, eu sufar enorm dupa fiecare zi in care nu am scris ceva. Ma calmez un pic raspunzand la mailuri sau scriind mailuri.
Renunt la alte chestii ca sa scriu. Gen, la a ma spala pe par. 😀
Deci până și prințesele cu reflux devin cooperante, înseamnă că se va da pe brazdă și mândra mea. :). Treaba e că la noi se adoarme numai la sân și asta mă cam scoate din minți. Combinat cu suptul haotic, uneori și de 1000 de ori pe zi, plus refuzul suzetei, rezultă nervi și draci de partea mea.
Eu i-am tot oferit suzeta, ca sa am cum o calma in situatii in care sinul nu era o solutie, si acum o accepta ocazional si atipeste cu ea in bot.
Deh, la noi asta cu sin la cerere n-a mai mers din motive de reflux, asa ca vrut-nevrut, aia e, am facut program de mese si odata cu el, iata, si program de somn.
Noi sa fim sanatoase! Si voi, desigur!
Multumim pt idei Ioana. Multe le-am incercat si noi, din pacate cred ca al meu s-a invatat cu leganatul pe perna si il asociaza cu somnul. Am incercat sa il las in patut, se joaca, se rostogoleste, dar cand oboseste si i se face somn incepe sa planga. Si din momentul acela nu mai functioneaza nimic.
Sanatate multa sa aveti!
Nimic n-o sa mearga brici din prima. Fiti cOnsecventi, empatici, atenti la copil, aveti rabdare si-o sa fie mai bine in timp. Ca doar n-o sa-l legeni pina la 14 ani.
ar fi util sa ne spui si cartile care te-au ajutat cel mai mult for the wanna be mothers like me 🙂
Lista de carti e in postul de ieri.
Eh.. Iată-ma căutând soluții ca să doarmă legat fără sa se treacă am dat de tine, Prințesă Urbana.
Noi avem 10 luni, dormim bine, dacă mami e lângă noi sa se augoserveasca cu titilica.. Dacă nu, nu dormim.. În maxim jumătate de ora de când adoarme(San scos din gura) se trezește iar dacă nu e sânul acolo.. La revedere.. Se trezește. Dacă sânul e acolo se servește și adoarme. Gen.. La amiaza câte 3 ore.. Dar cu treziri.. Noaptea la fel… Si soluții nu găsesc…
Util postul asta, vedem ca s-au mai chinuit si altii…:)) Si noi avem mici probleme cu somnul, dar Bobitzu are o luna si o sapt, asa ca nu disper inca, astept totusi sa-si faca un program mai putin haotic (si poate mai rarim adormitul pe perna si cu suzeta :d).
Ma bucur ca la voi a mers colieful, suntem si noi la a 4-a sticluta deja (o sa incerc sa-i dam 2-3 picaturi in loc de 4, cum scrie in prospect), oricum sunt zile si zile… mai bagam si cate o doza de espumisan cand e agitatia mai mare.
Cat despre scos aerul, ai ceva tehnici, secrete, sfaturi de impartasit? Ca noi avem momente cand nu reusim sa i-l scoatem deloc si tare ne mai chinuim (toti 3).
Sa aveti numai zile frumoase si linistite! 🙂
Hello, da, uite, Sof rigiie foarte bine, de 5-6 ori in 15 minute de tinut la verticala:
– alaptat la 45 de grade
– pauza de rigit la jumatatea mesei, 1-3 minute sint suficiente
– batutul pe spate nu ajuta, eventual un masaj usor in loc
– tinut copilul perfect drept
– cu spatele lipit de pieptul tau, fara sa ii presezi stomacul, ca sa nu iasa si lapte odata cu aerul
– mers prin casa asa, ca sa se agite laptele in stomac si sa se ridice aerul deasupra
Aveti rabdare, nici Sof n-a invatat sa rigie decit dupa vreo 6 sapt…
Sanatate bobițului!
Thanks! Vom incerca si varianta cu spatele lui lipit de pieptul meu, suna bine ;). Plus ca maine implineste 6 saptamani, cifra magica, speram noi. 🙂
Oau! si doarme 10 ore legate??
Fie-mea n-a suferit de reflux, dar nici n-a dormit prea bine. Si acum, la 2 ani si-o luna, se trezeste de cateva ori pe noapte. Ceea ce e… Surprinzator de NORMAL 🙂
Somn ziua mai lung de 1 h a inceput sa aiba pe la 1 an si 3 luni, cand si-a facut singura un program, pana atunci si ea dormea cate 30-45′ de cateva ori pe zi. Deci voi sunteti destul de avansati 🙂
Am citit cartea „No-cry sleep solution” de Elizabeth Pantley, foarte faina, spune multe despre somn si cicluri de somn etc., si cica oricine, inclusiv adultii, se trezeste de vreo 5 ori/noapte.
In fine, problema cu somnul copiilor (atunci cand sunt sanatosi, mancati, schimbati) ar fi ca se trezesc si nu mai stiu sa adoarma singuri la loc
Acum am citit si eu despre peripetiile cu somnul si prin ce ati trecut… a fost greu… Asa e, trebuie incercate toate variantele… Victoras al meu doarme noaptea cam 8-9 ore si ziua doar la san cate 20-30 de minute sau 2-3 ore legate daca il scot afara. In manduca doarme cat il plimb, dar mi se pare foarte inghesuit acolo. Mai am un marsupiu, u e foarte practic, dar il folosesc ca sa il plimb putin afara imbracat bine si il aduc in casa asa, adormit, impachetat, il pun pe pat, deschid geamul (acum e frig, e aer tare) si asa doarme 2-3 ore, uneori si 4. Daca nu isi face acest somn ziua, seara e foarte scnacit, uneori plange isteric pana reuseste sa se calmeze (uneori nici la san nu merge) si adoarme (intr-un final tot la supt).
O sa incerc si eu cu infasatul, ma intreb insa daca nu e prea tarziu, are aproape 3 luni si nu l-am infasat niciodata….
Foarte util tot ce ai povestit, imi pare rau ca ati avut atat de mult de furca… fiecare parinte trece prin ce e menit sa treca… Si noi ne-am chinuit cu colicile, plangea si nu se linistea defel… La noi a functionat Gripe (baby water) si s-a mai linistit, acum chair au trecut aproape de tot, mai sunt scurte episoade de dureri de burtica, dar pot spune ca sunt nesemnificative fata de ce a fost.
Sanatate multa, toate cele bune! <3
Si eu ma vait ca fata mea doarme prea mult. De curiozitate nu ai vrea sa te infasi o noapte sa dormi asa sa vezi ce misto e? Nu sunteti sanatosi. Azi s-a trezit dipa mine. Si fara sa oi fac nimic
M.am regăsit mult in cuvintele tale. Când era mică până la 2 luni nu dormea deloc ziua și reuseamabia la. 12 sau 1 noaptea sa o adormim. Nu plângea,nici nu dădea semne de somn așa că nu tare ne.am stresat. In luna 4 au început urletele și țipetele.sintem in luna 5 și acum mi.am dat seama că dacă trec de perioada in care se închide ochii să doarmă. Nu mai reușesc să o adorm deloc. Reflux nu știu.. înghite bine și nu saliveaza.noaptea nu avem probleme.. ziua doar cu ochii acoperiți adoarme și în wrap. Îmi distruge coloana și picioarele. Mai nou doarme in wrap pe scaun balansoar.. jucăriile o o obosesc tare…asta e povestea noastra