Portretul bebelușei la opt luni

Stă bine în fund, deși nu știe încă să se ridice singură. Vrea, încordează burta și se trage cu capul înainte, dar încă nu are putere să se ridice. Nu merge de-a bușilea, nu s-a ridicat în patru labe. Se deplasează prin rostogolire sau prin salturi mici înainte cînd stă în șezut.

E extrem de curioasă și de interesată de tot ce mișcă, mai ales de oameni. E prietenoasă, rîde la toată lumea, se cere în brațe, întinde mîinile să pipăie fețe, păr, haine. Cînd punem muzică, dansează (dă ritmic din cap și din mîini) și cîntă în legea ei. Nu se omoară după Depeche Mode, din păcate, în schimb îi place DMX.

Doarme mai bine ziua, dimineața și la prînz pînă la 90 de minute, după-amiaza 30 de minute fix. Noaptea doarme de la 8 seara la 7-8 dimineața, cu pauză de lapte pe la 4-5. Se trezește de cîteva ori pe noapte și vorbește singură o vreme, apoi se culcă la loc fără intervenția noastră.

De 3 săptămîni ne luptăm cu prima viroză respiratorie, inițial am crezut că scăpăm doar cu aspirat și antifebrile, dar am ajuns la aerosoli cu adrenalină și flixotide 0,5%, pentru că șuiera și ocazional tușea. A făcut febră mică de cîteva ori, 38-38,5, i-am dat în cinci zile două doze de nurofen și 2 supozitoare de Paracetamol, n-a fost nevoie de mai mult. După 5 zile de aerosoli, a fost mai bine. N-am ieșit afară de 3 săptămîni cu ea, doar pe balcon de 2 ori pe zi cîte 5-10 minute, bine îmbrăcate, n-am curaj încă să ies cu ea afară cu orele, ca înainte, mai ales că temperaturile sînt pe minus. La 3 zile de mai bine, a făcut 39,5. Am dat iar antifebrile, am mers la pediatru, unde i-a găsit ceva roșu în gît, nu grav, analizele indicau zero infecție bacteriană, așa că am mers mai departe cu nurofen și paracetamol. După trei zile fără febră, a început să tușească și să facă iar muci. Al naibii virus care nu se dă dus…

Boala a adus cu ea și ceva regrese, nu doar la cîntar (a pierdut cam 400 de gr în 10 de zile), ci și în obișnuințe. Adoarme din nou doar plimbată în brațe, se joacă singură doar cîteva minute, apoi vrea să se lipească de mine, se cere mereu în brațe.

Are 69 de cm și 7,7 kg.

Reluxul gastroesofagian a cedat aproape de tot, mai regurgitează de cîteva ori după mesele de lapte și cele de iaurt, dar rareori se adună mai mult de 10 vărsături pe zi, înainte ajungeam și la 70.

E în continuare foarte veselă, vorbește mult (mai ales noaptea), tatatata și alte construcții repetitive sînt preferatele ei. Își cîntă cînd o adorm.

Îi place tot ce e electronic. Ronțăie cu drag ceapă verde și suge acerb din ridichi. Azi a lins o portocală mare cît capul ei mai bine de juma de oră.

Nu i-a mai ieșit niciun dinte. Îi are doar pe cei doi de jos, ieșiți la 5 luni și ceva.

Refuză în continuare laptele seara, îl cere, îl primește, bea 100 de ml, apoi începe să se zbată. Restul de 100 îi înghite greu de tot… Numai seara e cu scandal. Laptele de noapte îl bea fără probleme, toți 210 ml.

Nu știu ce să îi mai dau dimineața, pînă acum a luat doar pere coapte, dar nu prea mai găsesc pere bune. Mere nu-i pot da decît puține și rar, o constipă. Ce alte fructe curate mai dați piticilor?

Carnea cu legume îi place, preferă vita. Iaurtul are mare trecere. A mîncat de cîteva ori și avocado cu banană.

Mă studiază foarte atent. Se uită fix la mine, mă pipăie cu degețelele, îmi zîmbește seducător. O port pe umeri și e tare încîntată.

Uf, ce repede trec zilele… Mai e puțin pînă la primul nostru triCrăciun!

PS: Am decis să nu mai pun poze cu moaca ei nicăieri pe net. Am șters de peste tot și pozele pe care le urcasem deja. E dorința tatălui Sofiei și eu nu pot decît să i-o respect. Dacă vi se face dor de ea, vă așteptăm pe la noi! 🙂

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

71 comentarii

  1. cred ca e o decizie foarte buna cea cu pozele 🙂 traim intr.o lume.. ciudata, zic doar atat.

    sa fiti sanatosi si sa va iubiti cat de mult si tare puteti!

  2. Fetita mea are 6 luni si jumatate si tot asa ii place para, dar eu am optat sa i-o dau cruda; ne mai plac avocado si banana, mai putin merele si cartoful dulce Mai tarziu vreau sa incep si cu piersici coapte, prune. Cu legumele am incepuut de cateva zile, mai timid, nu ne omoram dupa morcovi sau dovlcel. Ei ii place mult laptele matern.

  3. Legat de reflux, si la noi situatia s-a mai ameliorat. Insa pitica se constipa de la AR. Desi e mai bine, medicul zice sa ramanem pe acelasi lapte. Vom vedea pt ca nici supozitoarele sau miniclismele nu sunt o solutie.
    In alta ordine de idei, abia astept sa mai creasca si a mea sa-si cante singura, ca eu am cam ragusit si am si epuizat repertoriul. Multa sanatate pt Sof.

  4. Mda, si eu mi-am impus faza cu pozele, mai am cateva pe FB, insa ma abtin sa mai pun altele. Trece trece timpul… Ce faceti cand te vei intoarce la munca? Bb are 2,5 luni si numai la asta ma gandesc… Cum gasesc eu pe cineva de incredere… F f f greu…

    • am inceput imprietenirea cu o doamna, sper sa fie ok. sa vedem, deocamdata n-am la ce ma intoarce, asa ca nici ca ma gindesc la asta. vedem din februarie incolo.
      eu zic sa te relaxezi, mai e o gramada…

    • Oaaa, eu suc de portocala i-am dat la 4 luni si nu a avut absolut nimic. La fel si suc de lamaie.(evident la indrumarile pediatrului 🙂 )

    • Suc de portocala a primit fiul meu cel mare de la 6 luni-eu atunci am inceput diversificatul…La noi a fost ok.

  5. LA 8 luni ar trebui sa stea singura in fund si sa fie mult mai mobila…poate ar trebui sa faci niste masaj ceva cu ea, sa o pui sa se miste mai mult.
    Si da-i si alte fructe decat pere! Are nevoie de vitamine si fibre. Ce e aia doar pere la 8 luni?
    In rest pare ok

    • multumesc.
      alte fructe nu inghite, am incercat la vremea lor cu piersici, caise, prune. acum nu prea am de unde sa mai iau. mango nu, borcanase nu. o sa mai incerc cu niste struguri. pediatra zice ca sint bune perele, au tot ce ii trebuie deocamdata.
      vreo idee despre cum s-o pun sa se miste mai mult?

    • Doamne, dar ce atitudine ostila, Irina! Nu cred ca e ok sa decizi tu daca e bine sau nu ce mobilitate are si ce mananca micuta, mai ales cand medicul a yis deja ca e ok.

      Despre cum sa o pui sa se miste, daca tot e vorba de sfaturi, am auzit pe cineva ca a luat un instrument care e ca un fel de carucior si copilul merge de el sau incearca sa. Sau mergatoarele obisnuite, sau un calut leagan ca sa invete ce e echilibrul. Dar fiecare copil are oricum ritmul lui, asa ca putintica rabdare!

    • Poate Irina e pediatru! 🙂
      Eu am rabdare, vad ca da sa se ridice direct in picioare, cred c-o sa sara cu totul mersul de-a busilea! (ceea ce nu poate decit sa ma bucure)
      Neuroloaga Dana Craiu, in care am mare incredere, a zis ca premergatoarele sint un mare no-no. poate un antemergator, dar asta cind s-o ridica ea singura in picioare. mai vedem.

    • la 8 luni e ok. a mea la acea varsta reusea sa se ridice de pe spate in fund si cam atat. nepotica mea la 8 luni era deja in picioare. acum a mea are 3 ani si nepotica 4, amandoua nicio problema. a mea a mers singura mai tarziu pe la 1 an si 2 luni, nepoata-mea la 11 luni. asa si? au timp, copiii sunt diferiti.
      cat despre citrice, nu cred ca cineva zice ca sunt interzise, insa fiind acide irita funduletul bebelusului.
      premergator eu am avut si nu l-a folosit niciodata, iar antemergator cred ca e ok, eu nu i-am luat ca practic se foloseste perioada scurta si n-am mai dat banii.

    • Si eu stiam la fel de premergator de la dr. Zamfirescu, si nu numai. Antemergatorul ar fi o treaba, ar inlocui masuta de cafea de la Ikea pe care o tot impinge pe parchet :). Si copilul meu a parut a sari peste faza cu mersul de-a busilea, s-a ridicat, dar pe urma a luat-o in patru labe. E draguta si etapa asta, sa stii. Macar stai linistita ca nu are cum sa cada.

    • premergatoarele da, nu sunt ok. Antemergatorul poate ajuta , dar abia cand e deja stabila bine pe picioare.
      Cand ziceam de miscare, ma gandeam la exercitii gen. pus pe spate si tras de manute incet sa se ridice in fund, pus pe burta sa se rasuceasca pe spate, pus pe burta si aratat o jucarie ca sa arcuiasca spatele, pus in fund si intre picioare o cutie inalta pe care sa se poata sprijini/juca/apuca…. Sunt jocuri care dezvolta muschii si ajuta ulterior la mers. Nu e vorba de grabirea organismului, ci de pregatirea lui.
      Si inca ceva, scoate copilul afara. Nu-l tine 3 saptamani in casa pt ca e extrem de mult. Chiar daca e racita, poate sta afara jumatate de ora, daca nu are febra. Altfel, o sa raceasca extrem de usor si organismul este prea sensibil.

    • aha, ok, multam, pai cam facem deja toate exercitiile astea.
      nu ma grabesc cu scosul afara, pediatra zice ca nu bun daca tuseste si daca facem aerosoli. o mai scot pe balcon pina trece tusea.

    • Buna! Printre ce exercitii faceti voi, sa o lasi sa se joace pe o suprafata mai tare (in patutul ei sau in tarc, ori pe covor – nu pe pernele moi ale canapelei, de exemplu, ori in patul vostru), asta in sine ajuta la mobilitate.

      E firesc sa urmaresti niste parametri de dezvoltare unanim acceptati, dar copiii sint unici si irepetabili 🙂 fiecare cu ritmul lui de progres pentru fiecare abilitate, imaginea de ansamblu e mai importanta (unii sint mai verbali si mai putin mobili la un moment dat etc.)

      Dovleac ati incercat?

    • N-are nici o problema, nu e cazul sa-ti faci griji, ca nu se ridica-n picioare, sau ca nu stiu ce. Stim cu totii foarte bine ca exista ritmuri f diferite de crestere si dezvoltare. De ex, fata nasilor a vorbit la un an. Td, dupa doi ani jumate. Asta vorbea, cu un an in urma lui, el mut ca pamantul.
      Apoi, daca tu te simti mai in siguranta sa n-o scoti afara, n-o scoate. E mult mai important confortul tau psihic, care decide si atitudinea fata de copil si bolile lui, decat sa incepi, dupa orice iesire, sa o asculti, aoleu, un stranut in plus, ah, parca fornaie pe nas iar etc. Nu mai spun ca, la vremea asta, impachetatul dureaza mai mult decat statul afara in sine, iti vine sa-ti iei campii pana esti gata de iesit.
      Pediatra lui Td mi-a zis ca, daca are febra, nu treba scos afara. Cand a racit in iarna, inainte de a avea un an, mi-a zis, tot asa, sa nu-l scot la temperaturi negative.

    • De ce te bucuri daca nu merge de-a busilea? Din cate stiu eu, mersul de-a busilea e important pentru coordonare, pentru echilibru, intareste muschii pentru mers si in general e important nu doar pt. dezvoltarea motorica ulterioara ci si pt. alte aspecte care nu au legatura directa cu miscarea. Cauta articole pe tema aceasta, sunt cu siguranta destule 🙂

    • Personal imi vin in minte cel putin 2 copii cunoscuti de mine care au sarit mersul de-a busilea si au trecut direct la mersul in picioare! Intr-adevar, e mai rar, dar asta nu inseamna ca nu exista, fiecare copil cu stilul lui.

    • SO, a mea mandra, care acum are un an si 2 luni(oaaaaaaaaa, cand o fi trecut timpul) la 8 luni statea in fund, dar musai trebuia sa stau pe langa ea, ca altfel se duce pe spate :)) pana la 9 luni nu mai avea probleme. NU s-a ridicat singura in fund pana la 11 luni cred, dar la 8 luni jumatate s-a ridicat singura in picioare si la 9 luni mergea tinuta de 2 maini iar la 9 luni jumatate de o mana. La 11 luni mergea singura. A mers in 4 labe abia dupa ce s-a ridicat in picioare si destul de timid.
      Concluzia: fiecare copil are ritmul lui. TU trebuie doar sa te asiguri ca il stimulezi in fiecare zi. Ca o pui sa stea in fund, ca o tentezi cu jucarii puse la o anumita distanta sa le ia si tot soiul de joculete de genul. Vin natural. Stii ca ti-am mai spus ca noi am fost la kineto destul de mult, de cand avea 3 luni, pana la 6 luni, mergeam de 2 ori pe saptamana. Eram usor panicata la 6 luni ca nu statea in fund. Mi-a spus sa o pun cat de des se poate, cate 5-10 minute, dar fara sustinere din spate, ca se leneveste. E ok totul!
      Premergatoarele nu sunt bune si pentru ca deformeaza mersul si pentru ca o fortezi practic sa faca pasi. Antemergator avem si noi si e super ok. Acum il foloseste mai mult decat la inceput.

    • Da, si eu am aceeasi problema. La 3 ani si 8 luni refuza fructele. Da’ nu ma las, il imobilizez si-i bag pe gat cu de-a sila, ce e aia? Vomita dupa aia, se deshidrateaza si nu retine nici vitamine, nici fibre, da’ e important sa ne urmam ideile din capul nostru, fara pic de respect pentru ce simte copilu’.

  6. De ce nu ii dai morcovi? Adica suc de morcovi, sau morcovi rasi marunt marunt, in fericitul tocator/maruntitor Moulinex…poate sa bea oricat, este mai mult un fruct decat o leguma, pentru ca este soiul ala dulce. O sa se faca portocalie, e drept, dar n-o sa aiba probleme cu vederea pana farte tarziu in viata, si o sa aiba chiar o piele de printesuca, cum si trebuie.

    • Morcovul o constipa foarte tare, am renuntat sa ii mai dau de vreo luna si de atunci are tranzit bun!

    • Servus! Morcovul este o leguma deosebita prin calitatile lui: crud face tranzit, fiert strange la burta! Spor la papa!

    • Am citit mai multe comentarii… si nu m-am mai putut abtine…
      Nu sunt mama, dar am fost si eu copil si stiu exact ce am primit si cand.
      Mi-a fost depistat un strabism la ochi f devreme. Corectat de ochelari, dar nu asta conteaza.
      Asa ca s-au bagat morcovi in mine toata copilaria, cam pana la scoala, cand ajunsesem la o dioptrie mica. Eu zic ca s-a corectat din cauza ochelarilor pe care ii purtam si ii rupeam constiincioasa. (erau smecheri, cu arc care ii tinea aproape de ureche), si datorita faptului ca era deja dupa 90 si ocoleam spitalele din romania. dar in schimb, morcovi nu mai pot sa mananc. Am oroare de ei, pur si simplu.
      Gatesc, fac supe, ciorbe, pun morcovi, dar nu mai pot sa mananc morcov, fiert, crud, cum o fi. Asta e.
      La fel si cu ficatul. De orice fel e ala, oricum e gatit.
      Asa ca ideile astea cu… trebuie neaparat sa ii dam aia sau cealalta… am crezut ca au trecut, ca au fost doar presiuni exercitate pe mama mea la mijlocul anilor 80. Se pare ca e la fel. E cam trist…

  7. hehe ma bucur sa imi regasesc baietelul meu de 7 luni si jumatate in potretul fetitei tale ..
    aerosoli inca nu am facut dar mucosi suntem de vreo 2 saptmani deja …si sperrrr sa ramanem in stadiul asta sau si mai bine sa scapam de tot de ei 🙂

    noi mai papam ca si fructe ,mere,pere,banane,avocado.mango, clementine,portocale amestecate cu fel de fel ….
    Sanatatea Multa si Craciun Fericit va dorimi noi de aici de la Bv !!

  8. Total de acord la faza cu pozele.In rest,cunosc bine partea cu flixotide,aerosoli,respiratie suieratoare,wheezing…bine ca pediatrul nu a pedalat pe ideea cu antibioticele prescrise fara analiza prealabila.Febra si viroze,din pacate,mai fac cei mici.Anotimpul…poate musafirii de acum trei saptamani…da,sunt rea,dati cu pietre,dar atunci ati racit amandoua cobza.E destul sa vina cineva cu o raceala incipienta si tragi apoi cu copilul de nu-ti mai arde de nimic.
    N-ai cum s-o motivezi sa se miste mai mult,eventual masaj,dar eu spun sa stai relaxata,daca sta bine in fund si vrea sa se ridice singura,va veni si momentul ala.La diversificare nu dau sfaturi ca asta este un capitol care mie mi-a dat de furca.Daca nu agreeaza unele gusturi si texturi,te chinui in zadar.
    Sa fiti sanatosi cu totii,acolo,Acasa.Mai scrie-ne si de Ciocolata,s-a obisnuit acolo,cum relationeaza cu Sof?

  9. Povesteai in vara despre niste afine la congelator? Stiu ca se spune ca fructele de padure sunt alergene si trebuie introduse dupa 1 an, noi pe la 10 luni am inceput cu cate o capsuna, o zmeura, o mura din gradina si nu au fost probleme. Iar afinele sunt bune si pentru imunitate. Alte fructe curate la vremea asta, in afara de cele puse la congelator, cred ca sunt doar merele romanesti de la tarani. Si dovleacul copt, cum spunea cineva mai sus. Perele sunt excelente pentru tranzitul intestinal, la fel si prunele (iarna trecuta am folosit uscate, dar de cand am aflat ca au si zahar adaugat, am renuntat) si, cand va fi momentul, cerealele integrale de la plafar.
    Cat despre miscare, fiecare copil decide singur cand este momentul sa mearga de-a busilea sau in picioare, nu stiu daca exista vreo solutie pentru accelerarea ritmului propriu, si nici nu cred ca ar fi de dorit.
    Sanatate multa va doresc si sarbatori linistite Acasa la voi, de primul triCraciun!
    PS Este o decizie inteleapta stergerea pozelor de pe internet 🙂

  10. As incerca si cu un compot de pere, insa nu e prea devreme pt ea? Irina ar 2 luni si 3 saptamani. Deocamdata am inceput cu baby calm, insa nu sunt prea incantata pt ca are si menta.

  11. Pitica mea de aproape 7 luni papa doar de la ea din mana. Ii dau bucati de avocado, banana, cartof fiert, colt de paine si alte alimente pe care le poate tine singura in mana si pe care le poate molfaii in voie. Cerealele si piureurile le papa de pe degetele sau daca tine si ea de lingurita… La cina stam cu totii la masa si se distreaza gustand din farfuriile noastre… E o fitzoasa… 🙂

  12. multa sanatate sofiei, sa scapati cu bine si cat mai repede de virus.
    pe sabina mea, care are cu o sapt mai mult decat sofia, am pus-o de la 6 luni jos in living pe o patura la joaca, tot in ideea de a face cat mai multa miscare. i-am pus toate jucariile langa ea si o tot stimulam sa apuce ba una, ba alta, ma jucam cu ea si pe burta si pe spate, o ajutam sa se rostogoleasca in toate partile. eu am avut ceva probl cu ea si am mers la un kinetoterapeut, care imi spunea ca cel mai bine se dezvolta copilul cand e lasat sa o faca in ritmul lui. si mi-a spus sa nu o pun intre perne in fund, ca o sa-i fortez coloana, am voie sa o pun doar atunci cand se aseaza singura. cam asta a fost ordinea de dezvoltare la noi: stat si jucat pe burta, ridicat in maini de pe burta, ridicat in 4 labe si balansat, mers de-a busilea dar inapoi (mai mult se impingea in maini), asezat pe un sold sprijinita intr-o mana, asezat in fund, mers bine in 4 labe. toate astea le-a facut cam intr-o luna jumate. bineinteles ca depinde foarte mult de copil si nu e obligatoriu sa treaca prin toate etapele, stii si tu, dar poate ca ai putea sa-i pui o paturica pe jos si sa te joci cu ea acolo.

    • a, si imi mai spunea in medic, apropo de lasatul la joaca pe jos, ca e important lucrul asta pentru a se dezvolta toti muschii in acelasi timp si egal.

    • sof sta mult in tarc, pe burta, pe spate, in fund, se rostogoleste acolo cit pofteste.
      pe jos nu prea vreau s-o pun ca avem multe geamuri si usi si e frig si ea e racita. multam de gind!

    • a mea in tarcul de la brevi cu inele a invatat sa se ridice in picioare. a stat in el pana pe la 1 an si jumatate, sa pot linistita sa mai fac cate ceva si sa o stiu si in siguranta.
      se inseamna frig? 22-23 de grade e ok. eu acum de exemplu mentin 25 de grade in casa ca asa imi place mie, pediatrii spun ca 21 e ideal pentru copii.

    • Da, si al meu s-a ridicat tot in tarc, desi il puneam absolut sporadic acolo. Dar presupun ca acolo s-a simtit el in siguranta.
      Ca si tie, mie 21-22 de grade mi se par putine, mi se strange pielea. Eu am 23-24 si ma simt f bine. La 22 am mainile reci.

  13. Baietelul meu face azi 8 luni si mai papa dovleac la aburi sau copt, piersica, pruna,para de la congelator, banana, portocala – dar nu multa ca mi-e teama sa-i dau, banana, avocado, marul noi il mancam mai mult crud. Eu stiam ca marul copt constipa, ca cel crud e ok. In general ce combinam cu fulgi de ovaz, mei…
    La fel, nici el nu prea stie sa mearga in 4 labe, mai mult se taraste, dar s-a ridicat in picioare. El a invatat asta in patut, se aseaza in fund si apoi se tine se zabrele si se trage in picioare. Face si pasi de jur imprejurul patutului, am observat ca-i place sa stea acolo sa exerseze. Initial nu prea il lasam in patut ca mi-era mila sa nu se plictiseasca, dar acum il mai pun ca sa-si faca placerea cu mersul. Probabil si Sof o sa se ridice direct in picioare, fara sa mai mearge in 4 labe. Noi avame 8 kg si 70 cm acum vreo 2 saptamani 🙂 . Va dormim Craciun fericit si sa scapati cat mai repede de balauri. Daca ai vreme sa citesti blogul Cristelei Georgescu, poate gasesti ceva remedii naturiste. Eu l-am descoperit de curand si am inceput sa iau notite 🙂

  14. Foarte bine ca nu pui poze, nici noi nu avem poze pe net cu fata, si nici nu noi. Nu-mi mai aduc aminte ce manca domnisoara pe la 8 luni in afara de san, mar copt, gutuie coapta, dovleac copt, budinca la cuptor, m-a lasat memoria, stiu doar ca nu a fost prea mancacioasa si nici acum nu se prea omoara cu mancatul, dar nu ma mai stresez .FAin ca-ti doarme noaptea, Iulia abia dupa 2 ani mi-a dormit o noapte intreaga.

  15. Ce imi place sa citesc despre bebei… pentru mine pare asa de departe, ai mei au acum aproape 6 ani (Victor) si 4 ani (Sara)… dar nici ai mei nu au mers de-a busilea, niciunul, chiar daca mi-as fi dorit ca sa ma mai lase si pe mine sa respir, dar nuuu… cand s-au ridicat in picioruse, au vrut numai de mana, dar Sara a mers singura, tarziu de tot, la un an si 6 luni, pana atunci cu noi de manuta sau de pereti, daca nu l-as fi avut pe Victor, care a mers singur la un an, m-as fi speriat, dar medicii (ca am fost la mai multi cu Sara si in Romania, si in Suedia si in Brazilia, pe unde am tot locuit) au spus ca nu are probleme…
    Premergator am avut, dar nu au vrut niciunul sa mearga in el (si ma bucuram cand l-am primit, ca sa nu mai dau banii si pe el :))))
    Cu diversificarea eu cred ca e problema fiecaruia, incerci din toate… eu tin minte ca i-am dat lui Victor suc de morcovi mult de tot, ca intr-o zi cand m-am dus la doctor, pentru o raceala, doctora si asistenta s-au speriat de cat de portocalie ii era fata, pentru mine era normal, il vedeam in fiecare zi :)))) dar la Sara am rarit-o…
    Casa voastra e foarte frumoasa si ati aranjat-o foarte repede. Craciun Fericit!

  16. Ce ciudat! La noi mai ales merele si apoi perele sunt de baza anti-constipatie. Mai avem si ceva piure de prune la congelator. Nu ca nu se chinuie in continuare din pacate :(. Noi ne constipam de la carne, de la banana, de la prea mult biscuite … dar ce sa facem…

    Despre morcov, pediatra ne-a zis ca suc / crud e anti-constipatie, fiert e „pro”. Noua nu ne place de nici o culoare, asa ca…

    Cum diversificarea, in general, asa cum scrie la carte sau cum ne-a dat initial pediatra, nu ne prea place… am inceput alta metoda. Papam oarecum ca adultii din casa. Si asa mai bagam si noi ceva in burtica, pe langa lapte de la mami. De exemplu:
    – galuste si supica si ceva carnita de pui sau de curcan (scoase din oala inainte de sare). Asta a mers binisor;
    – apa din paharul cu care bea tataia (tot anticonstipatie). Altfel nu bem nici picatura;
    – painica (coaja);
    – ciorbica cu bors (tot asa, fara sare; restul lasam acolo);
    – mamaliga cu iaurt (si la noi iaurtul e de baza!).

    In privinta deplasarii… copiii, stiu ei ce si cum vor sau sunt pregatiti. Eu eram initial disperata ca ii stric oasele ca nu il pot convinge la 3 luni sa stea altfel decat in fund sau in sus (urlete, plansete). M-am calmat…. Acum, noi avem 7 luni si 20 de zile. Prima data ne-am asezat in fundulet pe la 5 luni, intr-o dimineata, pe la 4… nu ridicandu-ne de pe spate. Avem noi o alta metoda foarte eficienta. Apoi ne-am ridicat in picioruse, agatat de patut. Moment in care am introdus o salteluta mai subtire… ca prea ridica piciorul sa „sara parleazul” si-mi era ca ajunge! Acum mergem bine in patru labe, dar ne agatam de tot ce intalnim sa mergem in picioare.
    Nu i-am facut nimic special. L-am lasat mult pe jos, pe straturi de paturici (ptr cazaturi mai moi). Este insa foarte determinat si perseverent. Asta vrea el! 🙂

    • nu, kiwi nu e ok in primul an pentru ca irita colonul fff tare si dau niste alergii grave.

  17. Foarte frumos scris. Un singur lucru as avea sa zic si eu dar poate mai scriu si altadata despre asta pentru ca incerc intens sa fac educatie mamelor din Romania:
    1. Febra sub 38,5 nu se trateaza decat prin hidratare si dezbracat copilul
    2. Febra mai mare poti sa o tratezi mai ales pentru ca se simte rau copilul, dar nu febra e marele bau bau desi toate mamele se sperie, scufunda copiii in otet si spirt si se chinuie cu 2-3 feluri de pastile. Marele bau bau sunt virusii si bacteriile, adica sursa raului, si febra pana la un anume punct ajuta la omorarea lor.
    3. Da, toata lumea se sperie de convulsii sau de ideea ca sufera creierul in febra si de aceea se chinuie sa o scada prin orice mijloace posibile. Dar convulsiile apar oricum la cei predispusi la asta, si dand pastile oricum nu apara de convulsii… Deci…
    4. In fine ca sa inchei asta… Cum stim ca toate ne iubim copiii, cred ca veti dori ca ei sa aiba rinichi si dupa varsta de 30 de ani. Si trebuie spus ca in Franta generatia la care se dadeau obsesiv antipiretice a ajuns acum la aceasta varsta si sunt multi cu afectare renala, dializa etc. Deci trebuie sa ne revizuim comportamentele si sa citim un pic despre monstrul numit febra.

    • Ah ce m-ai uns pe suflet, nici nu iti imaginezi! Foarte, foarte corect si concis! Bravo! Iar daca esti medic bravo de doua ori! Pediatrii romani ai lui decembrie 2012 „recomanda” antitermice administrate la PATRU ORE timp de 2-3 zile!!! Apoi nu stiu cate zile la 6 si 8 ore si tot asa…

    • Da, sunt medic generația 2010, deci tot mic, dar am acest „defect” de a contesta orice sunt învățată. Da, asta cu antitermice din 4 în 4 ore a fost prima lecție pe care am primit-o de la colegii mai mari din prima gardă. Lecție care mi s-a părut absurdă și ciudată. La fel și panica nejustificată… la fel și antibioticele date fără niciun fel de motiv etc etc. Așa că incerc (și nu doar eu) să învățăm alte lecții de prin vecini pe care să le aplicăm și să le dăm mai departe. Poate vom avea și succes…

    • Iuli, săru-mâna! Medicul de familie mă stresează amarnic să nu-i las feciorului meu temperatura să urce nicicum (face 40 de grade destul de repede). Să-i dau de la primul semn antipiretice. Citisem și eu că temperatura e și ea bună, că are rolul ei și încerc să o limitez cu comprese, oțet, dezbrăcat pruncul. Faza cu rinichii mă cam sperie,pentru că, vrând, nevrând, ia oricum destul paracetamol, ibuprofen. Acum este răcit de vreo lună. A răcit inițial, a făcut apoi pojărel, l-am pus pe picioare, a mers la grădi, acum are,cred, o bronsită. N-am mai ajuns la medic. I-am dat ce mai stiam eu, deși nu o fi cea mai bună abordare.
      Pare să fie mai bine. Nu mai face febră, tușește mai puțin.

    • Uneori se intampla ca dupa o raceala copiii sa ramana cu tuse chiar si cateva saptamani (si adultii pot pati la fel), deci nu ar fi de speriat.

    • E mai bine,oricum. Sensibil la aer rece, tușește, dar nu face febră. Pun și eu în practică și ce mai știu de pe la mama: sare caldă pe piept,ceai cu miere de albine (călduț, să nu stric mierea), frecții, baie în ceai de plante, funduleț și picioare în apă fierbincioară (are 3 ani și aproape 5 luni).
      Nu am făcut ceai de coji de ceapă, de coji de nuci, n-am fost prea sigură că nu au și efecte adverse. Îi mai dau doar sirop de propolis cu vitamina C și echinaceea și Eurespal. Dacă nu are febră, am renunțat la Paracetamol. Nu știu dacă e ok, sun și o prietenă medic.
      Mă bucur că v-am găsit și pe voi. Sărbători pline de lumină alături de cei dragi!

  18. Hehe..sa inteleg ca de acum vedem doar ciuf pufos de Sof? O sa-mi fie dor de zambetul ei molipsitor. Despre diversificare si miscare nu stiu mai nimic..doar ca o prietena cu bebe miic de tot a inceput sa ii faca bebelui masaj si zice ca e bine pentru el si il si linisteste, cand simte palmele calde si pe mami aproape 🙂 Poate ar ajuta si pentru raceala, cu ceva mentolat sa desfunde nasucul! Multa sanatate! :*

  19. Am o reteta f buna cu avocado: un avocado, sucul de la o portocala, o lingurita de pudra de roscove si putina mire. Pasezi totul bine pana se face pasta si ta daaaaaaaa, cea mai buna budinca de ciocolata pt copii 🙂
    Apoi, ceva biscuiti cu cereale si fructe, care se prepara in 10 minute: 1/2 cana de faina de quinoa, 1/2 cana faina de mei(eu pun o cana intreaga de quinoa pt ca meiul este putin amar si nu imi place) 200 ml suc de mere, 10 curmale hidratate(poti pune in loc de suc de mere apa in care ai hidratat curmalele) 1 banana. Pe langa reteta de baza eu mai pun: seminte de tot soiul, merisor, coacaze(au f multa vit c) migdale. Se amesteca totul in blender si rezultatul se pune cu o lingura in tava de copt si se da la cuptor, pe 180, cam 30-40 de minute, depinde de cat de gros pui stratul. Sa nu te astepti sa iasa ca un biscuit, crocant ci mai mult ca o budinca.
    In loc de banana poti rad mere si poti pune din nou, putina pudra de roscove si pui in vas termo toata compozitia si iti iese un alt tip de budinca.
    Daca mai vrei idei, da-mi un mail si iti mai trimit.

  20. Hello!
    va urma in curand etapa in care va roade rama de la patut(atunci cand o sa se ridice singura in genunchi)! take care! :)) and i mean it!

    PS: mie dr mi-a recomandat pentru digestia copilului fructe al caror nume incep cu litera „P”: portocala (dar asta nu prea merg dimineata), prune, pere, piersica etc.
    Alte fructe incercate cu succes: mango, struguri fara samburi.

  21. imi pare rau ca ai decis sa nu mai pui poza, dar e o decizie buna cred, la fel si faptul ca nu ai precizat exact locatia apartamentului (sunt oarecum curioasa ca m-ar interesa un bloc bun relativ in centru, 2 camere)

    garsoniera din cotroceni e libera? 🙂

    eu zic sa nu va temeti atat de fructe „murdare”, tot sunt mai bune decat salamul, carnatii, biscuiteii cu e-uri si tot asa, ca doar nu e singura mancare

  22. citricele nu sunt indicate la reflux.
    avocado e considerat fructul complet, se digera usor si e alcalin.
    gutuie coapta sau la abur?
    catina e perfecta pentru sezonul rece si nu numai, inca se mai gaseste prin piete. nu stiu daca merge la reflux, poate uleiul sau macar cateva bobite combinate cu fructe alcaline, ar trebui intrebat un medic…
    foarte greu cu fructele iarna.

  23. buna,
    cezar al meu are 8 luni fara o saptamana.
    merele nu ii plac deloc.
    mananca pere proaspete, banane cu pere, suge portocale, avocado in legume…
    altfel ii mai dau si caise si piersici, am incercat si prunele – de la borcanas…

  24. Desi Ioana mea e doar cu cateva zile mai mare decat Ivan, am vrut sa caut si portretul Sofiei la 8 luni. Poate pentru ca inca mai caut raspunsuri in experienta ta pentru ce ni se mai intampla noua:)
    Maine Ioana implineste 8 luni. De la 6 luni se trezeste aproape in fiecare noapte (doar o noapte pe saptamana doarme bine) urland. De cateva ori pe noapte. Uneori din ora in ora. O luam in brate, o plimbam. Adoarme la san. De vreo doua saptamani nu mai bea laptele seara decat asa cum facea si Sofia – o jumatate din biberon. San mai papa doar putin pentru ca adoarme imediat, apoi se trezeste repede infometata, exact ca in primele ei zile. Nu prea mai bea lapte nici dimineata, nu bea nici apa, nici ceai pe parcursul zilei desi toata lumea imi spune ca nu e ok, inclusiv pediatra ca ar trebui cam 500 ml de lapte pe zi. Nu are dinti, a spus o data, pe la 6 luni, ma-ma si atat. Mi-a fost de ajuns sa plang de bucurie. Nu danseaza, doar canta; prevedem o frumoasa cariera muzicala 🙂 Se ridica singura in picioare de 3 saptamani si se enerveaza ca nu poate merge.
    Pana acum am reusit sa stam departe de viroze, insa eu m-am pregatit sufleteste. Nu reusesc sa ma pregatesc insa pentru perioada care se apropie cu pasi repezi; peste 2 luni si un pic ma intorc la serviciu si mi se pare ca nicio bunica si nicio bona nu ar putea sa-i acorde atentia si grija de care are nevoie…
    Cam atat. Inca mai sunt speriata de vaccinuri. M-am abtinut cat am putut sa comentez pe tema aceasta, insa…. Ioana, la vaccinul de 6 luni, a reactionat neasteptat. A fost agitata, maraita, nu se uita la noi… Parca nu o recunosteam. Timp de doua saptamani. Nici pediatrul, nici medicul de familie nu au avut nicio explicatie. La sfatul pediatrului, vom face doar vaccinurile esentiale si cat mai tarziu cu putinta.
    Cand ii faci si portretul lui Ivan la 8 luni?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *