Musaca de somon cu cartofi și sos de apio

Simplu ca Bună ziua, vrei să-ți petreci restul vieții cu mine? Da. Hai! Și au făcut nuntă, apoi o fetiță frumoasă.

Pentru 6-8 porții, aveți nevoie de:
– 500 gr cartofi (noi sînt mai gustoși)
– 300 gr file somon crud
– 3-4 fire de apio (tulpină de țelină)
– cîteva linguri de smîntînă de gătit
– câteva linguri de smîntînă proaspătă
– 2 ouă
– un praf de nucșoară
– o mînă de cașcaval ras
– sare, piper, unt pentru uns tava

Baza: Puneți cartofii la fiert (decojiți și tăiați cuburi medii) și somonul la abur sau la grătar. Le fierbeți al dente, ele se pătrund bine în etapa următoare, la cuptor.

Sosul de apio: Tocați rădăcinile de apio și puneți-le la fiert. Sînt gata în 10-15 minute. Scurgeți apa, pe care o păstrați. Adăugați smîntîna de gătit, sare, piper, nucșoară. Mixați, adăugați puțină zeamă de apio, mixați iar. Trebuie să obțineți un sos ușurel, mai gros ca supa, mai subțire ca aluatul de clătite. Puneți sosul pe foc, să mai dea un clocot, apoi lăsați-l deoparte cîteva minute.

Maglavaisul pentru crustă: smîntîna proaspătă se bate bine cu ouăle, piper.

Marea asamblare: Într-un vas de iena sau o tavă mai adîncă unsă cu unt sau tapetată cu hîrtie de copt, așezați în straturi, ca la musaca sau lasagna: cartofii sfărîmați cu mîna, sos de apio, somon fărîmițat cu mîna, apoi repetir cartofi sfărîmați, apio, somon, cartofi din nou. La final adăugați maglavaisul pentru crustă și presărați cașcavalul ras. Dați la cuptor la 160 grade (ceva mai puțin decît foc mediu) cam 30 de minute. Merge de minune fierbinte, cu smîntînă și pătrunjel proaspăt, dar și rece, cu iaurt gras.

Și da, merge fără grijă și la copchilași (numai să nu exagerați cu piperul).

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

19 comentarii

    • Eh, pentru o paella adevarata iti trebuie o tigaie d-aia de-a lor si vreme s-o pazesti pe foc mic si uniform, orezul ala tre sa se usuce bine in tigaie, ca altfel iese un soi de pilaf si nu e ce trebuie.

    • Merci, Monica, astept! Am zis de paella „fezabila” 🙂 tocmai fiindca n-am nici tigaioaca si nici timpu’ necesar. Am notat musacala, princesse, merci, e pe lista din weekend!

  1. Ce zici ca o sa incerce si bunica , desi nu are toate ingredientele date de tine .N-o iesi asa buna ca ata dar sper sa fie buna.te pup pe tine si pe sofia pe nasucul cel obraznic

  2. Sounds sooo yummy!! Eu cel mai adesea fac un fel de budincuţă cu piure de cartof, spanac „baby” şi bucăţele de somon proaspăt, foarte bună şi aia, are mare succes la fiu-mio, dar acuma o să încerc negreşit musacaua asta! De curiozitate, ce fel de smântână (de gătit & proaspătă) foloseşte Alteţa Ta?

  3. Mişto reţeta, am „împrumutat-o” şi am făcut-o aseară. I-a plăcut mult bărbatului, deşi el e cam carnivor aşa. Singura chestie, cantităţile astea la mine au fost de ajuns pentru… maxim 4 porţii. A fost atât de bun încât s-a dus totul la o singură masă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *