Simplu ca Bună ziua, vrei să-ți petreci restul vieții cu mine? Da. Hai! Și au făcut nuntă, apoi o fetiță frumoasă.
Pentru 6-8 porții, aveți nevoie de:
– 500 gr cartofi (noi sînt mai gustoși)
– 300 gr file somon crud
– 3-4 fire de apio (tulpină de țelină)
– cîteva linguri de smîntînă de gătit
– câteva linguri de smîntînă proaspătă
– 2 ouă
– un praf de nucșoară
– o mînă de cașcaval ras
– sare, piper, unt pentru uns tava
Baza: Puneți cartofii la fiert (decojiți și tăiați cuburi medii) și somonul la abur sau la grătar. Le fierbeți al dente, ele se pătrund bine în etapa următoare, la cuptor.
Sosul de apio: Tocați rădăcinile de apio și puneți-le la fiert. Sînt gata în 10-15 minute. Scurgeți apa, pe care o păstrați. Adăugați smîntîna de gătit, sare, piper, nucșoară. Mixați, adăugați puțină zeamă de apio, mixați iar. Trebuie să obțineți un sos ușurel, mai gros ca supa, mai subțire ca aluatul de clătite. Puneți sosul pe foc, să mai dea un clocot, apoi lăsați-l deoparte cîteva minute.
Maglavaisul pentru crustă: smîntîna proaspătă se bate bine cu ouăle, piper.
Marea asamblare: Într-un vas de iena sau o tavă mai adîncă unsă cu unt sau tapetată cu hîrtie de copt, așezați în straturi, ca la musaca sau lasagna: cartofii sfărîmați cu mîna, sos de apio, somon fărîmițat cu mîna, apoi repetir cartofi sfărîmați, apio, somon, cartofi din nou. La final adăugați maglavaisul pentru crustă și presărați cașcavalul ras. Dați la cuptor la 160 grade (ceva mai puțin decît foc mediu) cam 30 de minute. Merge de minune fierbinte, cu smîntînă și pătrunjel proaspăt, dar și rece, cu iaurt gras.
Și da, merge fără grijă și la copchilași (numai să nu exagerați cu piperul).
Le mniam! Multumesc, asteptam reteta asta, o execut in week-end, dupa paella Albulesei (m-ati innebunit zilele astea:D)
paella? unde paella? vreau si eu o reteta de paella fezabila!
Bear, nu e o paella ca mama ei acasa, dar e foarte aproape. Ii cer reteta prietenei mele si revin:)
Eh, pentru o paella adevarata iti trebuie o tigaie d-aia de-a lor si vreme s-o pazesti pe foc mic si uniform, orezul ala tre sa se usuce bine in tigaie, ca altfel iese un soi de pilaf si nu e ce trebuie.
Merci, Monica, astept! Am zis de paella „fezabila” 🙂 tocmai fiindca n-am nici tigaioaca si nici timpu’ necesar. Am notat musacala, princesse, merci, e pe lista din weekend!
Ce bine arată, doar gustoasă poate fi.
merge de minune la copii mancaciosi, nu la sclifositi. e satios cu legume si proteine, chiar super ok pentru copii.
sofia a zis pas, uraste cartoful (i-am ales somonul, pe care l-a ras).
bun somonul… a mea manca peste zilnic si acum nu mai vrea sa vada. i-am facut totusi chifetele de peste si asa am pacalit-o
Te rog spune-mi ce somon ai folosit, mai exact ce somon a mancat Sofia :).
medalion proaspat de la mega image.
Multumesc! 🙂
arata foarte, foarte bine! Mie imi place mult somonul, baietilor mei nu 🙁
Mmm, iummi iummi, arata foarte delicoos!
Ce zici ca o sa incerce si bunica , desi nu are toate ingredientele date de tine .N-o iesi asa buna ca ata dar sper sa fie buna.te pup pe tine si pe sofia pe nasucul cel obraznic
Sounds sooo yummy!! Eu cel mai adesea fac un fel de budincuţă cu piure de cartof, spanac „baby” şi bucăţele de somon proaspăt, foarte bună şi aia, are mare succes la fiu-mio, dar acuma o să încerc negreşit musacaua asta! De curiozitate, ce fel de smântână (de gătit & proaspătă) foloseşte Alteţa Ta?
Napolact. Si la dorna de gatit.
Mişto reţeta, am „împrumutat-o” şi am făcut-o aseară. I-a plăcut mult bărbatului, deşi el e cam carnivor aşa. Singura chestie, cantităţile astea la mine au fost de ajuns pentru… maxim 4 porţii. A fost atât de bun încât s-a dus totul la o singură masă.
Reteta arata si are un gust extraordinar . Am incercat-o si pot sa zic ca e super tare 😀