Am cumpărat opt mititele d-astea Ramekin cu diametru de 9 cm și înălțime 4,5 cm. Ele:
Super, că de mult îmi doream să am și eu ramekinele mele. Mbon, și acum vă rog să-mi spuneți ce să fac cu dumnealor, că la cît îs de mărunțele, zău că nu știu ce-aș putea mini-coace în ele. Noi sîntem numai doi adulți și-o bebelușă și cu toate astea, dispare o tavă cu plăcintă în mai puțin de 60 de minute.
Iar eu vă dau la schimb rețeta pentru clătitele mele de ieri cu unt, iaurt și zmeură (în caz că n-ați fost ieri pe Facebook, au făcut furori)
și pentru spaghetele cu sos de creveți și dovlecei.
Plus o musaca de cartofi noi cu somon și sos de apio, bonus dacă sînteți cuminți!
Merită, promit! Ia să aud, cum faceți voi magie cu ramekin?
Și după asta promit să iau o pauză de la posturi culinare, c-apoi s-or răzvrăti adevărații bloggeri culinari că le fur pîinea de la gură.
Vai, mi-e foame! Musaca de cartofi cu somon? vreau reteta, te rog!
In ramekin ai putea face asa: mini frittate pentru blondina, lava cake, souffle (dulce si sarat), creme brulee, crema catalana si, in principiu, tot felul de (mini)chestii pe care le-ai face la cuptor:D
Da, pai teoretic stiu si eu ca astea se pot face, dar voiam niste retete mai specifice… 🙂
Aaa! retete:D Ok, clafoutis cu rosii, sparanghel si somon , pentru 6 persoane:
Sparanghel (12 tije, aprox)
cateva rosii cherry
cateva feliute de somon afumat (sau un file de somon proaspat, taiat cubulete)
O ceapa mica
3 oua
30 cl de lapte
3 linguri de faina
35 g de unt
Doua linguri ulei de masline
40 g de branza (gouda, parmezan, etc)
sare
Fierbi sparanghelul pana este aproape patruns (al dente). Separat, sotezi ceapa tocata in ulei de masline (si cu somon, daca e proaspat). Amesteci ouale,faina si laptele,branza si condimentele; strecori „aluatul”, pentru a evita formarea de cocoloase. Ungi vasele cu putin unt si asezi,in straturi, ceapa innabusita, somonul si sparanghelul. Torni aluatul de clafoutis peste somon si legume, decorezi cu rosii cherry si coci la foc mediu (n-am cuptor cu termostat, deci mna) pana cand observi ca se desprinde compozitia de marginile vasului. Pofta buna!
Pfoai, m-ai spart! SI eu fac clafoutis des, dar cu fructe, ia sa incerc si sarat!
😀 E buhuhuuun! E un fel de n-ar mai fi perfect atunci cand ai resturi de diverse prin frigider.
La fel poti face frittata (legume mermelite in unt, resturi de carne/peste, oua batute, hop la cuptor).
Sigur merge crumble-ul de mai acum cateva zile. Si da bine in caz de musafiri, sa aiba fiecare portia lui.
Sau, un bread pudding. De exemplu: http://littleferrarokitchen.com/2012/10/nutella-banana-bread-pudding/ . Nu stiu cat de baby-friendly este reteta asta, dar de buna… e delicioasa. Daca nu asta, atunci sigur se gasesc altele multe.
hm … sufleuri? poti aburi umpic legumele preferate, le amesteci cu tagliatelle, care au fost inainte amestecate cu putin unt, pui si branza preferata, ou cu smantana la cuptor, iar deasupra, ca sa nu se usuce urat pastele pui o felie de rosie, presari si putin cimbru, eventual si parmezan ras. si gata.
http://www.justlovecookin.com/2011/07/crumble-de-fructe-de-padure.html
http://www.teoskitchen.ro/2012/05/creme-brulee.html
http://bunatatidinbucatarie.zuu.ro/2012/01/oua-en-cocotte.html
http://www.dulciurifeldefel.ro/placinta-cu-branza-si-chimen/
numai bunatati
Eu as face in ele crumble de mere ( o sa il incerc si eu curand). Sau reteta aceasta de crumble de prune pentru cand or aparea cele romanesti: http://chicineta.wordpress.com/2011/09/08/placinta-cu-prune-si-migdale/. Mie mi s-a parut delicioasa. Acum sper sa nu fie prea scunde formele.
De asta ma tem si eu, ca-s cam pitice si fructele-s voluminoase… I will try though.
Hello,
Ce fac eu cu ramekinele mele sa-ti spun: calesc asa usurel niste ceapa taiata fin cu ardei gras taiat tot micut, un pic de bacon feliute mici si daca ai rabdare, rosii cherry taiate micut si ele. Asa, cat sa se inmoaie ardeii si ceapa. Distribui uniform in ramekine, spargi cu grija cate un ou deasupra, sa nu se sparga galbenusul, condimentezi cu sare si piper si razi niste cascaval deasupra. Bagi la cuptorul incins vreo 5-10 minute, cat sa se coaguleze albusul dar galbenusul sa ramana moale. Bun de dimineata, cu patrunjel deasupra, daca ai.
Eu le mai folosesc si pentru pus piure sau alte garnituri minuscule inauntru , cand vreau sa ma dau fancy.
Apoi mai e chocolate fondant http://www.bbcgoodfood.com/recipes/8168/chocolate-fondant . Nu e musai sa le scoti din ramekin, eu nu ma obosesc. Pun niste inghetata deasupra si dau cu lingurita.
Apoi sufleuri, dar nu stiu cata rabdare ai si trebuie servite imediat etc. etc. Eu una nu prea fac.
Cam asa deocamdata, iti mai spun daca mai imi vin idei 🙂
Daaaa, iubesc galbenusul moale! Eventual si cu niste bread crumbs pe fund!
Bianca, am facut, am mancat, excelent! Multumim tare 😀 Eu nu am vase speciale, ci mi-am adus din Grecia unele mici, rotunde, din lut, in care la ei se vinde iaurt proaspat. Le-am incercat si zic ca se pot folosi foarte bine la cuptor sau pentru servit salate, sosuri etc., sunt de mai multe dimensiuni, am si mari doua. (Zic asta pentru cei care mai merg pe-acolo in vacante, mi se pare un 2 in 1 perfect, ca si iaurtul e foaarte bun – drooling). Eu in plan mai am asa cu ele:
http://chez.mazilique.ro/2010/12/pate-de-ciuperci.html
http://chez.mazilique.ro/2010/04/pate-foaaarte-fin-aromat-cu-busuioc-vin.html
La crumble ma gandeam si eu 😀
http://www.andie.ro/2013/06/03/crumble-de-capsuni-si-mango-vegan/
Hm, interesant, ma gindeam ca nu-s suficient de inalte pt crumble…
eu am primit cadou , si le tin in camara , pt ca , tot asa… nu stiu ce as putea face cu ele :)))
Eu votez pt crema de zahar ars 😀 buna si usor de facut, chiar si cu o bebelusa agatata de picior. E minunata si in varianta dietetica, btw.
Reteta pls!
Hei! Simplu in vase mici:
http://lolafoodfactory.wordpress.com/2012/10/29/sugestii-pentru-mic-dejun/
http://lolafoodfactory.wordpress.com/2013/01/17/orez-cu-nuci/
http://lolafoodfactory.wordpress.com/2012/06/30/praz-la-cuptor/
Treaba cu orezul curry nuci suna demential, chiar azi fac o proba!
Eu iti dau link-uri cu ce am facut eu si a iesit de minune (primele doua sunt si super baby-friendly:), deeeeci…
http://bebster.ro/retete-copii-bebelusi-alimentatie-sanatoasa/soufle-de-dovleac-fara-cereale
http://bebster.ro/retete-copii-bebelusi-alimentatie-sanatoasa/ochiuri-la-cuptor-cu-sos-de-rosii
http://www.cookingchanneltv.com/recipes/laura-calder/moelleux-au-chocolat.html
Dai si noua reteta de spaghete cu creveti, priti pliiiiiiz ;;)?
Thx, suna taaare bine, acus le si incerc!
Vin si retetele mele, miine-poimiine!
Moaama, ce retete de MasterChef ai in dotare 🙂
Foarte bun-bunutz zic fetele de mai sus. Eu nu ma pricep la bucatarie dar am intrat sa-ti spun ca-s invidioasa rau pe tine, na.
Cred ca merg oua cu somon afumat: se tapeteaza forma cu unt, se pun bucatele de somon, apoi se sparge oul. sau alta idee:se pune mamaliguta in forma, apoi branza telemea si deasupra cateva rosii cherry.
Seful meu avea asa ceva in bucataria lui austriaca si facea muffin. Numai in asa ceva!
Buna,
Eu iti recomand reteta foarte usor de realizat din link (http://gurmanziamatori.wordpress.com/2013/04/01/souflee-de-macrou-cu-branza-de-vaci/) si cred ca este si kid friendly. Poti inlocui foarte bine macroul cu somon sau orice alt tip care va face placere. Sper sa incerci si sa va placa.
Numai 9 mm? Cat un degetar?
ei, cm, desigur, am gresit, am corectat, ms!
Ma gandeam sa iti recomand sufleul acesta si nu stiam cum poti sa faci o portie dintr-o zecime de cartof :))
http://gabrielacara.blogspot.de/2011/05/sufleu-de-cartofi.html Nu e blogul meu, dar a fost succes garantat si la baietii mei, si la musafiri.
Eu as mai incerca si un fel de budinca de snitele, ca altfel nu stiu cum sa-i zic. 🙂 Adica bati pieptul de pui ca pentru snitele, pui sare si piper. Dai bucatile de carne prin faina si oua, apoi, in loc sa le prajesti, le pui in vasele astea de pitici si alternezi cu cate un pic de cascaval ras. Cam un deget sa fie. Cate straturi incap. Iar deasupra pui ou batut, amestecat cu smantana sau tot cu cascaval ras. La cuptor, la foc mic si apoi pe final un pic mai tare, sa devina auriu. E delicios. Merge cu cartofi sau doar cu o salata. N-am incercat in forma asa mici, eu fac intr-un vas rotund de yena.
Si as mai face un fel de mancare la care iar nu am nume. Intre doua straturi de cartofi fierti si zdrobiti ca pentru piure as pune amestecul acela de carne tocata, ceapa si sosul de rosii si condimente, ca la musaca. Adica ceapa inmuiata putin in ulei incins, apoi pun carnea si sosul de rosii, condimentez si las sa fiarba sa scada lichidele. Iar moldoveanca din mine nu se lasa pana nu pune si o lingura de smantana. Dupa ce le-am aranjat in vas (yena in cazul meu) deasupra rad cascaval. Noua ne place.
Spor la gatit.
Le-ai luat de la Ikea, sau de unde? Ştiu că aveau la Ikea, dar cînd am fost eu ultima dată n-am găsit 🙁 Mulţumesc anticipat!
Nup, le-am comandat de aici, pret bun, au venit a doua zi: http://gastromag.ro/Forma-ramekin-Kuchenprofi,p-2501.html
Mulţumesc! Gata, ne punem pe gătit, că reţete, pfui, multe & bune rău!
Clafoutis cu cirese sau cirese in crusta sau fondant de ciocolata.
http://www.e-retete.ro/retete/tarta-simpla-cu-cirese-clafouti
http://www.e-retete.ro/retete/cirese-in-crusta
http://www.e-retete.ro/retete/muffins-de-ciocolata-cu-inima-moale.
Ah, spre desoebrie de alte nise, in zona culinara e foarte liniste si in cele mai multe cazuri multa prietenie ;). Fiindca pasiunea culinara e sincera si frumoasa. Avem cu totii de invatat orice mereu, eu ma uit cu interes la comentariile de aici ;).
Mie mi se par dragute vasele astea, dar incredibil de nepractice. Pai nu mai bine pun eu de o tarta /quiche/ whatever in forma mare si pe urma tai felii frumoase? Arata misto la restaurant sau la mese mai festive. In rest, ce bine ca ai lansat provocarea, ca uite ce de retete faine.
Eu nu le folosesc, nu ma pricep. Soacra mea insa face colectie de vase din astea si le foloseste doar pentru „brandada de bacalao”. Uite aici reteta:
http://racheleats.wordpress.com/2010/01/07/in-praise-of-salt-cod/
http://cooknoob.blogspot.com.es/2012/07/brandada-de-bacalao.html
Daaaaaaa, excelenta reteta, thx!
Piure de cartofi leftovers (sau de conopida ca e mai sanatos sau de cartofi si telina jumi-juma), faci o gropita in mijloc si spargi deasupra un ou. Deasupra poti presara niste branza buna. Ma gandesc un gruyere ar merge bine.
Sau dulce, mere taiate cubulete, calite putin cu unt si scortisoara. Pui mere in ramekin si acoperi cu aluat de tarta sau doar suvite de aluat. Uite aici la Mazi reteta: http://chez.mazilique.ro/2011/04/mici-placinte-cu-mere.html
Uite-aici o reteta, pe care planuiesc s-o testez curind: http://backtoherroots.com/2012/08/13/herbed-egg-turkey-and-goat-cheese-cups/. Eu folosesc formele pentru portii individuale de crema de zahar ars.
Umple-le pe toate cu creme brulee
Ar mai fi si reteta asta: http://www.happycooks.ro/crumble-de-rubarba-cu-capsuni.
Am gasit-o pe un blog aflat la inceput, dar care arata bine de tot 🙂
nu stiu daca a zis cineva mai sus, dar daca nu, asta e o reteta de incercat neaparat
http://www.adihadean.ro/2010/07/chocolate-lava-un-desert-spectaculos-de-simplu/
e genial de buna si se face super repede. iar vasele ramekin sunt perfecte pentru ea.
inca o reteta de la Adi Hadean
http://www.adihadean.ro/2012/05/varza-a-ca-la-cluj-provocarea-suprema/
https://www.marmiton.org/recettes/recette_moelleux-au-chocolat_17982.aspx