Cinci lucruri pe care le-aș schimba la nunta mea

Am avut nunta perfectă. Au trecut aproape patru ani de când am valsat în cerc, cu cei mai dragi oameni de jur împrejur. Și de fiecare dată când mă gândesc la nunta mea (adică cel puțin o dată la 13 zile) îmi spun ei da, am avut o nuntă nemaipomenită. Pentru că ne-am ocupat de ea doar eu și el, pentru că nimeni n-a știut ce-o să se petreacă și cum (deci n-am avut obiecții, dezbateri, obligații), pentru că în ziua cu pricina am fost relaxați și ne-am ținut de mînă tot timpul. Pentru că ne-am propus să fie o petrecere pe cinste și cam așa a fost. Super, și totuși de ce scriu un articol cu titlul de mai sus? Păi, doamnelor, să nu uităm despre ce e vorba în text. Aha, despre NUNTĂ. Oricît de perfectă ar fi fost a mea, dac-aș putea să schimb câte ceva pe ici pe colo, evident aș face-o, pentru că la adăpostul viiitorului, trecutul pare întotdeauna șchiop și pasibil de măcar o îmbunătățire. Cinci, în cazul meu.

Aș invita cel mult jumătate dintre oamenii pe care i-am invitat

Mda, normal, nu i-ai invita pe cei care te-au refuzat, veți crede. Și ați avea dreptate, cu câteva amendamente. Nu i-aș invita pe cei care m-au refuzat din motive financiare. Nu i-aș mai invita nici pe cei care mi-au confirmat prezența în ziua dinainte pentru ca în seara nunții să mă lase cu scaune goale în mijlocul grădinii. Nici pe cei pe care-I credeam prieteni buni și care n-au venit pentru că, deși anunțați cu două anotimpuri înainte, mi-au spus că au bilete la operă sau că pleacă la cățărat fix în ziua cu pricina. Nu i-aș mai invita nici pe cei care nu mi-au mai răspuns niciodată la telefon după ziua în care le-am dat invitația. O nuntă n-ar trebui să fie motiv de despărțire între oameni apropiați. Pentru mine a fost. Dac-aș fi bănuit măcar ce surprize mă așteaptă, aș fi fost mai selectivă de la bun început. Aș fi oferit invitații la cea mai specială zi din viața mea doar celor despre care aș fi simțit că vor cu adevărat să fie acolo. Pentru mine.

Aș renunța la momentul de muzică live

L-am vrut pentru că m-au păcălit filmele americane. Cei doi își aduc trupa preferată, care le cîntă baladele vieții, toată lumea aplaudă frenetic, dansează abitir și cere autografe pe meniul de nuntă etc etc. Ei, în filmul românesc în care ne-am măritat noi, trupele astea sunt atât de scumpe încât ar trebui să renunți la toată mâncarea, la flori, la rochie și la luna de miere ca să ți le permiți. Așa că am găsit o domnișoară cu voce bună care nu era încă celebră (pe atunci nu era Vocea României), i-am dat echivalentul unui salariu mediu pe economie și ea ne-a cântat o oră hituri internaționale. A fost frumos vreme de două cîntece, apoi ne-am cam pllictisit, și noi, și musafirii. Deh, nu degeaba costă alții de 100 de ori mai mult.

Aș schimba sarmalele cu o paella cu fructe de mare

Au fost bune sarmalele, fără discuție, dar n-au avut legătură cu noi. Am luat sarmale pentru că n-am avut o idee mai bună și pentru că ne-au plăcut la degustare. Cele 35 de grade celsius de la momentul servirii lor le-au făcut însă nepotrivite. Parcă mai bine mergea o pizza sau o paella cu fructe de mare. Prea sunt standard sarmalele la nunți, și sincer, acum nu găsesc motiv serios pentru asta.

N-aș mai da bani pe coafat

Pentru că nunta noastră s-a petrecut practic în saună. Degeaba am ales să facem petrecerea într-o răcoroasă grădină de vară. Era totuși 25 iulie, așa că nunta noastră a început în biserică la o temperatură de 33 de grade, a trecut prin 45 de grade în timpul ședinței foto de la Mogoșoaia și s-a terminat la 5 dimineața, la 29 de grade, cu indice uriaș de umezeala. Buclele obținute cu greu după două ore de stat la cască au leșinat înainte să-mi fie gata machiajul. Când mă uit acum la pozele de la nuntă, îmi văd părul meu de toate zilele, încărcat de fixativ, spume și geluri, că deh, trebuia și stilistul bietul să justifice bonul de casă cu două zerouri… Mult mai bine era dacă-mi prindeam eu podoaba capilară cu niște bețe chinezești, cum fac de obicei. Aș fi fost mai mult eu și mai puțin lipicioasă pe umeri.

N-aș mai sta desculță

Am dansat pe iarbă. Am sărit pe ciment. Am tropăit în fîntînă. A doua zi aveam tălpile ferfeniță. M-am trezit plîngînd, dar nu de fericire, ci de durere. Aveam înfipte în pernele degetelor crengi uscate și pietricele. Sîngeram în jdemii de locuri din fiecare talpă. Degetele îmi erau atât de umflate că nu aveau loc unele lângă altele. M-am deplasat vreme de două zile doar purtată pe brațe de om. A fost romantic, nu zic ba, dar a fost și al naibii de dureros. Și inutil. O pereche de teniși ar fi fost o idee mult mai bună. Puteam să cumpăr unii albi cu banii pe care-i economiseam de la coafor. Well, data viitoare o să fiu mai deșteaptă. 😛

În rest, grădina de vară, rochia subțire, ploaia scurtă de la miezul nopții, pozele de pe malul lacului, dansurile noastre, muzica punk & rock, tombola de la 3 dimineața, zâmbetul lui, calmul meu, bucuria noastră împreună, toate-au fost perfecte.

PS1: Faceți nunți, oameni buni, its kinda fun! (mda, și cam costisitor, dar hei, o dată în viață puteți mînca sarmale la 2 am în văzul lumii and live to tell the story!)

PS2: Articol publicat în ediția de vară a revistei Miresici. Care deși suna așa… diminutivat în exces, e o revistă excelentă, cu grafică bună, tipar de foarte bună calitate, texte inspirate și bine scrise, dacă plănuiți o nuntă, e un must-buy.

PS3: Make plăcintă de caise, not mommy war! Mniam mniam uau, cum ar zice fii-mea.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

87 comentarii

  1. Eu aș schimba doar pantofii, sa nu fie decupati in fata, din neatentie m-am trezit cu unghia mare crapata pe mijloc, si mi-am amintit de nunta mea 6 luni, pana cand a crescut la loc :))

    • ATENTIE, oameni buni! Sa nu patiti si voi ca mine si ca altii de care aflu acum!
      Aveti mare, mare grija cand va alegeti firma pentru foto-video pentru un eveniment in viata voastra: nunta, cununie sau botez!
      Feriti-va de individul acesta, Florin Marin, si de firma lui – Unique Memories! El si partenerul, caci m-am interesat peste tot – si la Registrul Comertului, si la OPC, si la Politie – sunt niste impostori! Mi-au distrus nunta! Nu am nicio filmare de la ei, desi am platit! O tin una si buna ca au pierdut inregistrarile video!!! De la nunta mea!!!
      Ei anunta si spun ca este echipa tot timpul la eveniment! DA! Ca sa manance si sa se imbete, sa distruga ambientul! Imi era mie rusine de ei! Mai aveau putin si sareau pe prietenele mele invitate la nunta!
      Sa nu mai spun ca… Am avut nunta pe 8 iulie anul trecut si am primit de la ei doar niste poze oribile – incadraturi de tot plânsul, imagini intunecate, sa nu mai zic de laudata ,,prelucrare”! Mai bine rugam pe cineva sa faca poze cu telefonul! Ar fi fost superbe, in comparatie cu mizeria de la ei! O bataie de joc de la un capat la altul!
      Nu stiu cum de mai exista pe piata indivizii astia, dar… asa este! Pana nu o patesti, nu ai de unde sa stii, caci toti se ,,vand” bine cand iei legatura cu ei!
      Nu doresc nimanui sa ajunga in situatia mea! Cine se pregateste de nunta intelege gravitatea!

  2. Sunt de acord cu punctele 1 si 3.
    Nici eu n-as mai invita asa de multa lume, insa am avut noroc ca multi m-au refuzat si mi-au spus-o dinainte: din 120 de oameni invitati (care credeam eu ca o sa vina, ca de fapt invitatii am dat mai multe, din curtoazie), am avut 82 de persoane prezente. Toata lumea a zis ca a fost o nunta speciala, de tineri, pentru ca nu prea am avut persoane trecute de 45-50 de ani in afara de parinti 🙂
    Si mi-ar fi dorit sa am curajul sa spun ca nu vreau sarmale. Este o risipa enorma, nu stiu cati au mancat din ele, si mai bine serveam o inghetata intre peste si friptura.

    • Eu nu am avut sarmale. Am inceput nunta cu inghetata, apoi am servit aperitiv, peste cu ceva si apoi friptura de pui cu altceva si la final tort. Cred ca a fost suficient. Plus fructe si amestec de alune pe mese sa mai rontaie oamenii intre timp.

    • 🙂 haha,ce m-a amuzat comentariul:-) pot sa zic ca te inteleg, nu prea au cum sa iti placa nuntile de pe la noi(cu exceptii,of course)

    • Geniali baietii cu reclama aceea: „Scump domne, scump. Era mai ieftin in partea cealalta”. Uite alta idee: ia o franciza de la americani, francezi sau unguri si organizeaza nunti ca pe la altii, poate alea sunt mai frumoase.
      Uite si o tema de gandire: ipotetic vorbind,as avea un prieten australian si m-ar invita la nunta lui in Australia. Ce mi-ar oferi un motiv in plus sa ma duc pana acolo, varianta in care mi-ar zice: „te invit la nunta mea, nunta cu specific australian” sau „te invit la nunta mea, nunta cu specific romanesc”. Eu totusi as bate drumul asta pentru o nunta cu specific australian, ca din astea romanesti am tot vazut.

    • Nici mie nu-mi plac nuntile de la noi. Mancare exagerat de multa , stat pana la 5 dimineata , iti pica ochii in gura de somn si ioc noaptea nuntii. Care noapte , daca nunta se sparge dimineata ?! Si apoi ce chef de harjoneala sa mai ai cand tu esti cu capul pe masa .
      Nu mai spun ca ti se impune un anume ”dar” ca deh trebuie sa-si scoata si mirii cheltuiala , macar restaurantul si fotograful . Asta daca vin toti invitatii. Pai daca imi impui un anumit tarif ( sa zicem 200 euroi) …jesus christ! pai eu cu banii aia mananc o saptamana la local fratilor. Basca ca mananc ce vrea muschiu meu nu ce aleg altii , unde pui ca poate nici nu-mi place.

      Eu am avut o nunta de genul : dimineata la ora 10:30 cununia civila care la 11:30 era gata. Facut poze , urcat pe bicla si acasa . Acolo am avut fix o ora la dispozitie sa suflu in lumanari pentru ca am avut inspiratia sa-mi fac nunta in aceeasi zi in care imiserbez ziua de nastere. Deci impusc doi iepuri dintr-un foc. Suflat in lumanari , impartit tort , imbracat in rochie si fuga la biserica . Biserica la vre-o 50 km pentru ca e singura biserica romaneasca din toata Olanda. Nu ma lesinam asa de tare sa ma marit ortodox dar dat faptul ca amandoi am mai fost casatoriti nu puteam sa ne casatorim in rit catolic.
      Slujba pret de doua ore , de am zis ca mai bine imi luam tenisi in loc de pantofi dupa care am plecat la local. Localul o terasa pe malul apei unde s-a servit bufet. S-a adus mancarea la ora 18:00 , fiecare si-a pus in farfurie ce era pe acolo si aia a fost. By the way a fost meniu italian si pretul de 22€ pp. Nu va ganditi ca va ghiftuiati …nu nicidecum. La ora 21 era anuntat tortul asa ca intre sapte si opt am zis ca e ok sa ma fure si pe mine careva . Tortul , valsul ..s-a mai cantat ceva si la 12 noaptea am tras usa dupa noi. Am ajuns la hotel ca oamenii , fara mult stres si cu chef de nazbatii.
      Concluzii: e adevarat ca nu ne-am imbogatit dar nu asta a fost ideea. N-am stat cu stres ca aoleu aia cum o sa iasa , ca sa fie perfect. Perfectiunea a fost in ochii si sufletele noastre nu ale invitatilor. Pentru ca nu poti multumi pe toata lumea. Singura chestie nasoala a fost ca a trebuit s-o facem martea. Pana pe 29 iunie a fost post iar de la 1 iulie pleca preotul in vacanta.
      Am aruncat buchetul , am fost furata ce-mi pot dori mai mult?!

    • La noi nunta a inceput la 17:00 in gradina restaurantului unde aveam asezate scaune si o arcada. A venit cineva de la primarie acolo, ne-a cununat, am servit sampanie, piscoturi si bomboane de ciocolata, apoi am facut poze in gradina, apoi a venit preotul si a oficiat cununia religioasa. Dupa cununia religioasa am lansat cu totii lampioane pe malul iazului cu pesti al restaurantului (multi dintre invitati nu mai vazusera asa ceva). Petrecerea a continuat cu dansul nostru si apoi cu dansuri populare executate de o prietena si colegii ei de la dansuri. A fost diferita de alte nunti dar mie mi-a placut. Si am fost si furata, am aruncat si buchetul si am facut si dezgatitul miresei dimineata.

    • Din ce oraș esti? Poti sa imi dai mai multe amănunte despre cum ati reușit sa faceți cununia civila in alt loc decât cel standard? Si noi ne dorim sa facem civila in grădina localului dar in București se pare ca nu se poate decât la starea civilă.

    • Mi-e mi-ar fi placut pentru sarmale. De fructe de mare sunt satul. Erau singurele lucruri pentru care nu trebuia sa stai la coada pe vremea raposatului.

    • asta ma pregateam si eu sa intreb (daca statea pe litoral, banuiesc ca pescuia creveti si culegea midii de pe pietre). la noi la piatra neamt nu s-a auzit de fructe de mare inainte de 90, ceea ce inseamna, desigur, ca nici nu se statea la coada pentru ele. 😀

    • Crevetii se numeau garizi si se vindeau la cornet, prajiti – eu la 2Mai mincam asa ceva. Acum nu mai sint nici viemisori din aia care ciupesc in apa 🙂 cit despre midii, stit deja unde cresc ele – exclusiv in Bulgaria 🙂

    • Ba sa avem pardon, acu 2 sapt pe vremea asta mincam la 2 mai midii recoltate de pe dig de prietena mea.

    • Eram un pic ironic. Cred ca si bunicile ar fi preferat paella si fructe de mare in loc de sarmale. Mi le si imaginez discutand intre ele „Eu folosesc alta reteta pentru a gati paella cu fructe de mare. Astora parca le lipseste un pic aciditatea”. 🙂

    • N-am zis ca trebuie sa fie neaparat nunta traditionala. Zic doar ca depinde de gusturi si de invitati. Ti-am argumentat de ce este mai sigur sa mergi pe varianta sarmale decat pe varianta mancare exotica.

    • pai asta si ziceam, ca la atmosfera si invitatii mei, mergea mai bine altceva.

    • Hmm noi acasă mâncăm sarmale foarte rar, de gătit nu o să le gătim niciodată și mâncăm de Crăciun. La nunta mea am avut sarmale, au fost foarte bune și ne-am bucurat de ele. Mirele nu a apucat să mânânce și toată lumea le-a lăudat și de aceea vrea să meargă la restaurant… să comande sarmale. Sau să mergem la o nuntă acolo 🙂

    • Subscriu. Nici mie nu-mi plac nuntile. Nu le vad rostul si mai ales nu le justific costurile….oricare ar fi ele :). Noi nu am avut nunta (urasc ideea de rochie de mireasa, lume aciuata in jurul meu 🙂 si tevatura de dinaintea evenimentului ) si cu siguranta nu voi regreta vreodata ca am sarit „fericitul” eveniment. Cea mai speciala zi din viata noastra este oricum fiecare zi pe care o petrecem impreuna…..

    • @Andrada, si mie mi`ar fi placut sa lucrez cu tine, mi se pare ca faci o treaba minunata 🙂 Eu am colaborat doar cu mine, dar pt tine cred ca as fi facut o exceptie :))

    • Eu nu urasc nuntile, dar nici mie nu imi plac. Nu m-am visat niciodata in rochie de mireasa, mi-era groaza cand ma gandeam ca o sa trebuiasca sa fac si eu nunta, candva… Asa ca nu am facut nunta, in sensul romanesc, am scos actele, am fost la un restaurant si am sarbatorit cu 15 prieteni, iar cununia religiasa am facut in acelasi timp cu botezul primului copil… Si asta a fost… Dar imi place sa citesc despre cum a fost la alte nunti, imi place sa vad miresici… Poate sunt defecta, dar nu imi place sa mi se intample mie 🙂

    • Bravo, Mihaela :-))! In cazul meu, sunt nunti care-mi plac, nunti care m-au calcat pe coada.
      Eu nu m-am supărat pe cei ce nu au venit, desi promisesera, mai ales o buna – la vremea aceea – prietena, care se oferise sa-mi fie domnisoara de onoare. Am sunat-o înainte, pt confirmare, i-am trimis sms, nimic. N-a venit si asa a cam încetat relatia noastră, pentru ca n-am reusit sa-mi dau seama daca mai suntem, sau nu, prietene, daca mai vrea sa-mi răspundă la telefon etc, însă nu m-am supărat. Ii trimit mesaje la zile mari, îmi răspunde…
      In fond, inteleg ca nu tuturor le arde de d-astea, oricât de minunate ar fi si mă gândesc ca nu stiu cum sa refuze. Pe mine mă calcă pe nervi când ii zic unuia ca nu pot veni (de cele mai multe ori, nu-mi place) si nu intelege, nu concepe ca nu-mi face plăcere, uneori, chiar de mi-s prieteni, sau apropiati. De exemplu, nunta+botezul unui var al sitului, jenant de sclipicioasa si taranoasa, am mers ca nu prea avea cine. Nu mi-a mai ars de atare petreceri juma’ de an după.
      De asta nici eu nu m-am supărat pe cei ce n-au venit, i se poate întâmpla oricui.

    • Mihaela, cred ca nu iti plac nuntile deoarece ai impresia ca acolo se aduna 5 tigani pe scena, care lalaie o muzica care usoara care duce mai mult a populara, si te va stresa toata noaptea. In zilele noastre, muzica poate suna foarte bine, atat cea usoara cat si cea populara, iar momentele interactive dau o culoare aparte nuntilor. fata de acum 5-10 ani, a evoluat mult modul de abordare a nuntilor din punct de vedere al formatiilor live care intretin atmosfera.

  3. Wow, flash-back 🙂
    Eu am avut o nunta atipica din toate punctele de vedere. Am facut-o intr-un restaurant mic, intim (eram si putini, vreo 50, alesi pe spranceana) unde fiecare a comandat ce-a vrut. Adica cum, fara meniu? pai da, am zis ca e mai bine asa. Si a fost, ne-a costat tot restaurantul…. 27 de milioane prin 2010 :))) da, 27 de milioane!!! pentru ca oamenii au dansat si-au tzopait toata noaptea, n-au stat sa manance. Au si mancat, dar cat poti sa mananci? o salata, o friptura, si gata, nu mai intra nimic!
    Capitolul muzica a fost foarte interesant, desi aveam un prieten platit care facea pe DJ-ul, fiecare se ducea si isi punea cate o melodie. Asa ca au fost de toate, si punk, si rock, si rock urat, si rock foarte urat, si balade. Dar toata lumea s-a simtit excelent, nu a fost genul de nunta scortoasa. Si tocmai pentru ca le-am zis tuturor ca este mai mult o petrecere intre prieteni decat o nunta, fiecare a venit imbracat cum a vrut. Incepand de la … mire, care a preferat o camasa neagra si pantaloni negri, sa se potriveasca cu pletele-n vant 🙂
    Per total, a fost foarte atipic dar foarte foarte frumos – am zis-o nu doar noi, ci si invitatii. Ca sa nu mai zic ca in perioada de plina criza, cand toti ieseau cu bugetul total pe minus, noi am iesit pe plus (pai la asa cheltuieli 😉 )
    Ce as schimba?
    Rochia de mireasa, as lua-o cu un nr mai mic. In cele 2 luni de asteptare am slabit indeajuns de mult incat rochia sa o cam ia la vale pe sani (am avut acelasi tip de rochie, cu corset si umerii goi). Dar era funny, cum venea sotul la mine si imi ridica rochia cand dansam, era deliciul petrecerii 😀

    • Cam ceva similar am si eu in minte, Oana. Nu am nimic cu nunta in sine, dar simt ca mie nu mi se potriveste. As prefera o petrecere informala cu o mana de prieteni.

    • foarte tare acest post! felicitari pentru asa o idee! mi-au dat lacrimile numai gandindu-ma cat de frumos a fost! 🙂

    • Oana, inseamna ca nu ai avut o soacra ca a mea. Pentru cununie civila, am vrut o petrecere in aer liber la o vila, un garden party iar costumatiile ni le-am ales ceva casual, lejer.
      Aoleuuu ce a facut soacra mea. Crize si crize ca nu vine la cununie, ca o facem de rusine imbracati asa, ca nu vine la vila sa nu fie un ospatar sa o serveasca… Si a tinut-o asa pana ne-am imbracat super pompos cu costum si rochie cu tocuri… si bineinteles, petrecere la restaurant.
      Story of my life….

  4. Cum de nu i-ai mentionat pe prea-minunatii de la Emerald Wedding? Tin minte ca si-au batut joc in mare fel de aranjamentele florale si-au incasat o groaza de bani pe niste flori ruinate.

    • Ah, da, uite ca am uitat de ei, memoria mea i-a blocat undeva departe in sertarele din spate. dap, pe ei i-as scoate din schema primii!

    • Eh, detalii despre tombola gasesti in urmatorul nr al revistei Miresici. 🙂 (serios, chiar o sa scriu despre asta, its actually pretty funny)

  5. Am fost anul trecut la 3 nunti la distanta de 2 saptamani intre ele. La toate a fost acelasi meniu, cam aceeasi muzica [Bosquito, Fuego, Hi-Q si muzica populara + Ai se eu te pego – ca deh era in top anul trecut]…cert e ca la toate nuntile astea, la ora 2 eram acasa, demachiata, in pijamale, gata de somn…nu am stat nici macar sa prind buchetul :)). Concluzia: nu voi face niciodata nunta dupa tiparele autohtone…nu stiu cum e prin alte zone, dar la buzau se pun brazi la tocul usii, se danseaza hora in fata curtii/blocului, se danseaza gaina…etc [obiceiuri pe care nu le inteleg si nici nu le agreez].
    La nunta mea as vrea sa vina doar persoanele dragi, care sa se bucure din suflet pentru mine si atat. 🙂 . Va pup virtual, dragelor.

    • Pai, obiceiurile alea au si ele o semnificatie in spate, in timp. Bradul, de exemplu, e simbol falic, al masculinitatii, cu cat de mai frumos gătit, cu atât e bărbatul mai fălos si mai fertil (deh, nu-si mai doreste nimeni „cate pene pe cucosh, stati copii burduhanosh”). Gaina as presupune ca e simetricul virilitatii masculine, desi nu stiu, nu bag mana in foc.
      Dar am impresia ca e si o moda sa hulim nuntile, sa nu ne placa sa mergem, dar sa fim incantati de nuntile noastre atipice. Mie nu-mi plac modernismele trase de par – dansul mirilor, care, chiar si dupa 9 luni de lectii, iese strâmb si fortat si nenatural; fântânile de ciocolata, porumbeii si alte bazaconii.
      Când m-am măritat, m-am gândit foarte mult la bucuria parintilor si bunicilor mei, pentru mine nu era neapărat o chestie de făcut, însă mi-am imaginat cat de important e pt ei. Si am scăpat turma, ca sora-mea nici nu vrea sa audă. Deci, oricum ar fi, cu brad, cu irs, cu capra, cu fructe de mare, sau chiftele, fiecare isi aseaza o aspiratie, o multumire, o forma de respect, o bucatica de traditie si de sine in nunta specifica.

    • Ai dreptate! Decât o nuntă atipică trasă de păr la care jumatate din invitati sa se simta in plus, mai bine o distractie pe cinste, fie ea traditionala si plina de clisee.

  6. Iar m-ai emotionat, Printeso! Si nunta noastra a fost aproape perfecta: acum 8 ani, la Manastirea Sucevita, acolo, intre munti si cer, cu un preot de exceptie care ne-a cununat (fostul meu profesor de religie din clasa a 5a) , un OM absolut special care a tinut o slujba atat de simpla si din suflet, cum rar mi-a mai fost dat sa aud si apoi cu o petrecere la un Popas din zona, exact asa cum ne-am dorit, departe de asfalt (de sarmale chiar), cu foc de artificii la miezul noptii si dans pana la 5 dimineata.

  7. „Well, data viitoare o să fiu mai deșteaptă.” -> data viitoare? Ceaţă la mal, sin poder comprendo!
    „Nu i-aș invita pe cei care m-au refuzat din motive financiare.” – asta e un pic discutabil, un pic.
    Nu zic nimic despre „desculţă” pentru că ştim că not funny, chiar deloc, nimica-nimicuţa, ai aflat asta, după cum ne spui colea. Da-n rest, aprob pozitiv, cu totul, la pachet, cum ar veni.

    • Ok, bun aşa, dacă e glumă, ştiu de glumă sau măcar mă laud că. Atât, nu mai scriu kilometrice că m-aşteaptă nişte copii şi o anume văniţă cu două anume bărcuţe să ne jucăm ‘la apă’ iar alea doo păpădii talentate de ieri acum bat cuie-ntr-o grindă, s-atârne ceva obecte luminoase, avem treabă, pa-pa.

  8. Noi am avut 25 de invitati si muzica selectata de noi, pe iPod conectat la niste boxe. Mincare buna si netraditionala, decor cu margarete cumparate de noi din piata, la un restaurant excelent cu vedere superba deasupra Clujului. Parul mi l-a facut cumnata mea, in dimineata nuntii, a rasucit vreo doua suvite la spate si cam asta a fost. N-as schimba nimic.

  9. Hihi 😉 ce dragut e articolul! cred ca fiecare dintre noi ar schimba ceva de la nunta; cele care s-au maritat acum 10-15 ani, ar schimba in mod sigur rochia de mireasa :)) alegerile stilistice de pe vremea aia erau, ce-i drept, cam nefericite in lumina zilelor noastre 🙂

  10. eu le-as spune unora sa nu se mai deranjeze sa vina la nunta mea doar ca sa ma enerveze, i-as dea lu’ fii-miu niste vitamine inainte si i-as da si un ventilator ca sa nu-mi mai lesine la nunta :))))
    in rest, cu 80 de invitati si o gasca de copii a fost distractiv, iar rochia lejera a fost perfecta.
    Nu ne-am mai formalizat cu obiceiuri plicticoase, nu mi-am pierdut o ora din nunta cu furatul miresei, fiecare s-a distrat cum l-a dus capul 😉

  11. Revista miresici e o inspiratie buna pentru viitoarele mirese. Anul trecut, cand ma pregateam de cea mai cea zi din viata noastra, am cumparat toate revistele de mirese pe care le`am gasit, asa, de rasfat, si miresici mi s`a parut cea mai buna. Intr-adevar, miresici e prea diminutivat, dar revista e fff buna 🙂
    Din cauza ca nu ma simt in largul meu la peste 30 de grade, am ales inceputul lui octombrie. Am riscat putin, dar au fost 26 de grade, mai bine de atat nu se putea. Am cautat sala pentru sfarsitul lui septembrie, dar sala care ne placea mai era disponibila doar pt oct. si a fost super bine 🙂

    Ce as schimba? As manca meniul de la nunta mea :)) Am avut nunta de zi, de la 3 ziua, pana noaptea la 3, dar nu am mancat decat doua rosii cherry si o bucata de branza si un pic din tort… pt ca am dansat non stop, iar cand nu dansam , ciocneam cu invitatii.

    Eu am presupus ca o sa se lase cu mult dans, ca atare imediat dupa ce am ajuns la sala am luat balerini cu toc mic, ca sa rezist la party`ul de 12 ore, si mi`am dat partea de jos a rochiei jos ( am avut rochie detasabila, facuta integral dupa ideile mele).

    Chestia cu balerinii o recomand tuturor. Sau tocuri mici, pantofi de dans. Nu vad de ce unele mirese se chinuie degeaba, sau nu danseaza cat ar dori pt ca le strang pantofii. Partea cu dansatul descult eu nu o votez, deloc 🙂

    Asta e singura chestie care as face`o: as manca meniul. 🙂 Dar si asta s`a rezolvat in mare parte, pentru ca una din perechile noastre de fini pe care le-am cununat a facut nunta in aceeasi sala si au avut, in mare parte, acelasi meniu. Asa ca, am zis, bun meniu am ales :))

    http://missbodescu.blogspot.ro/search/label/MissBodescu%20mireasa aici sunt posturile mele legate de nunta 🙂

  12. te am in reader si te citesc cu drag, dar e prima data cand scriu. maine *adica azi!* vom avea nunta asa ca am citit cu inters nunta ta. eu mi-am facut programare la coafor, dar nu le-am spus ca imi doresc o coafura de mireasa, ci ceva simplu-de weekend. sarmalele le-am eliminat pt ca am ales un meniu mediteranean (servit la bufet). sper sa fie draguti si sa fie prezenti toti ce care au confirmat.

  13. Noi am ales sa facem cununia civila intr-o zi care semnifica ceva pt noi..asa ca in noiembrie starea civila…iar iunie cununia religioasa.Ne-am ocupat noi absolut de tot.Am avut discutii cu parintii din cauza nerespectarii obiceiurilor(lautari la mireasa acasa,dans in fata blocului,etc.).S-au suparat putin ca nu am vrut sa chemam neamuri pe care nu le cunoastem.
    In meniu nu am avut sarmale ci peste.
    Avand un buget destul de restrans am colaborat cu o firma de decorat ,cameraman,dj,fotograf care erau la inceput de drum si am fost ft bucurosi de alegerea facuta.S-au implicat ft tare iar pretul ft mic.
    Ce regret?
    Regret ca
    -nu ne-am straduit mai tare sa putem achizitiona lampioane zburatoare doar decorative.
    -am fost asa emotionata,fericita si am uitat sa il dansez pe tata

  14. Uofff, ca scrisesem un comentariu lung si l-am sters din greseala. :((( Reluam…
    1. Bine ca ti-a placut nunta ta. 🙂 Sa va amintiti cu drag de ea si peste 50 de ani!
    2. La nunta mea mi-am anuntat familia ca daca vad vornici ce-si iau iertaciuni sau lautari prin preajma mea, imi iau poalele in brate si plec. Iar ei m-au crezut…
    Am facut nunta mai mult ca sa am ocazia sa port ditamai rochia de bal turcuoaz, spre disperarea ante-nunta a familiei si recunostinta lor post-nunta, cand au admis ca rochia aia ma reprezinta in totalitate. 😀
    Am avut doua nunti, cu acelasi sot, da?!, in doua parti diferite ale tarii – Vaslui si Alba Iulia, asa am experimentat pe propria-mi piele „cate bordeie, atatea obicee”. Pe cea de la Alba am organizat-o din Vaslui pe vremea cand inca nu era asa facil sa platesti via Internet si sa comunici pe email… Eram creata natural deja la nunta! :))))
    As schimba si eu una alta, dar ma gandesc ca mai bine reeditez evenimentul cu ocazia vreunei aniversari. Rochia inca mai exista. 😀

    • Au contraire! Si ce nunta superba a mai fost fara sarmale, oho! Exista nunti romanesti fara sarmale si inca foarte multe si foarte faine! Dupa bunul tau gust si plac nu exista, asta da.

  15. Alt articol fain!
    E greu cu nunta, pentru că presiunea culturală ca să iasă perfect e foarte mare. Se tot spune că ziua în care eşti mireasă „e cea mai frumoasă zi din viaţa unei femei” – la mare concurenţă cu ziua în care ţi se naşte copilul. Clasificările astea – de tipul „cea mai frumoasă zi” – pun o presiune inutilă pe noi. De ce am avea o singură zi frumoasă în viaţă?!
    La nunta mea au fost vreo 40 de persoane – fără dar, fără muzică populară, fără hore… A fost însă o petrecere reuşită. Aş mai schimba şi eu câte ceva, dar nu esenţial.
    Şi îmi place atitudinea ta tranşantă faţă de cei care au lipsit nemotivat. E totuşi o zi importantă în viaţa noastră (chiar dacă nu neapărat „cea mai”) şi e trist să vezi că pe unii, pe care îi credeam prieteni, nu-i atinge…

  16. Uuu,nunta mea a fost la o cabana in fundul padurii. Ziua, de la ora 3. 100 de invitati, toti apropiati inimii. Cununie civila oficiata acolo, intr-un cort facut de actualul sot din oarece crengi de copac, flori si voal alb. Ceremonie religioasa facuta cu 2 saptamani inainte.
    Rochie de mireasa? Nu! Rochie neagra cu buline si pantofi corai. Balerini apoi.
    Muzica selectata si pusa la un laptop+sistem: sinatra, nina simone, bon jovi, metallica, mult leonard cohen si ceva muzica mai agitata pentru momente de dans. Nici un cuvant romanesc nu a rasunat in boxe si tare bine a fost.
    Meniu? Hm…bufet suedez la gustare,berbecut si porc la protap in locul clasicei fripturi si somon cu ceva legume langa. Fara sarmale! Fara nimic traditional de fapt.:) Oameni destul de sceptici cand au auzit de plan, dar extrem de incantati cand au fost pusi in fata faptului implinit. Multumiti ca bufetul le-a dat sansa sa manance ce si cat vor.:)
    Bautura? Barman inchiriat, a curs cu cocktailuri timp de 12 ore. Chiar si spre fericirea bunicilor as zice 🙂
    Foc de tabara gigant la ora 11 noaptea, lansare de lampioane la 12.
    A doua zi retro cu acelasi numar de oameni. Nu a vrut sa lipseasca nimeni. A treia zi…retro 2 cu mai putini oameni. 3 zile ca in basme? Cam da. 🙂 Inca nu as schimba nimic din tot ce a fost. Poate peste cativa ani voi gandi altfel. Sper sa nu:)

    • Stiu ca nu este posibil sa oficiezi casatoria religioasa inaintea casatoriei civile deoarece trebuie sa arati certificatul de casatorie.

  17. Chiar ma intrebam cand urmeaza un articol in Miresici:). Stii cate fete de pe pagina roz te citesc? Multe, in frunte cu mine:). Miresici e un fenomen, este clar. Pe care il iubim de prea multi ani:)

    • Da? Habar n-aveam, dar ma bucur, am folosit si eu forumul Miresici pe vremea cind am organizat nunta! 🙂
      Am scris in nr de vara al miresici, acum scriu pt cel de toamna, yey! Sa ne citim cu bine, deci!

    • Minunat, ma bucur sa descopar asa multe mirese care l-au folosit, inseamna ca tot efortul nu a fost in zadar. A devenit un fenomen tare dragalas.

  18. Noi am avut o nunta gen petrecere cu aprox. 50 de invitati. Desi n-am avut artificii, porumbei ori cine stie ce program artistic, s-a dansat non-stop pana in zori de zi. Dj-ul a fost foarte inspirat si a reusit sa-i multumeasca pe toti, cavalerul de onoare a fost sufletul petrecerii, iar fotograful un showman adevarat. Rochita a fost acceptabila ca pret si desi a fost destul de incomoda, am purtat-o cu placere, m-am simtit ca o printesa. Nu regret suma cu doua zerouri (cum ai spus si tu) pe care i-am dat-o coafezei sau cosmeticienei, totul s-a pastrat intact pana dimineata desi am dansat fara oprire. Am evitat matrapazlacurile traditionale (gaini, prosoape si alte tampenii). Cu alte cuvinte, nu e nevoie sa cheltuiesti o avere pentru ca cea mai speciala zi din viata de cuplu. Trebuie sa-ti faci un plan de bataie si sa te mobilizezi din timp.

  19. Am citit si eu articolul de mai sus, si am ceva de mentionat- cotizatia asteptata la o nunta, refuzul invitatiei din motive financiare (si distrugerea prieteniei din acest motiv), ideea „imprumutului”??? pt a participa la o nunta , in contextul in care unii dintre noi nu isi permit sa plateasca o chirie/ sa cotizeze pe la medici sau poate sunt someri …e pur si simplu urat.

    • Salut, nu prea inteleg despre ce spui ca e urit, despre obiceiul darului? sau ce anume?
      ca daca e asa, noi n-am avut nunta cu dar si am specificat foarte clar asta tuturor invitatilor. asa ca despre cei care m-au refuzat din motive financiare cred ca de fapt au avut alte motive (si in consecinta m-am suparat). 🙂

  20. Buna tuturor, ma pregatwsc de nunta, care va fi anul asta pe 3 mai, nunta de zi.
    Dupa mai multe experiente pe la nuntile mari, cu sute de invitati, mi-am dorit ca nunta mea sa fie mica, intima, de familie si cativa prieteni apropiati. Ma gandeam mereu ca nu voi face fata la atata puhoi de oameni, prea multa oboseala si salvarea nu putea veni decat de la o nunta restransa.
    Am facut rapid o lista si au iesit cam 35-40 de persoane, am gasit un local dragut in Faget, Cluj, dar sala lor e prea mica si ne-au mutat in cort. Ceea ce e ok, doar ca acum , cu o luna si ceva pana la nunta , imi pun tot felul de probleme: cum va arata cortul, care e un pic mai mare, nefiind plin de oameni? Nu stiu daca asta e un detaliu care face diferenta la o nunta, dar intrebarea a venit de la o invitata la nunta. Ma gandeam sa umplu spatiul gol cu baloane…
    Alt aspect, nu vom avea formatie ( o gramada de bani dati aiurea ) ci un DJ. Eu sper ca toti oamenii se vor distra, dar aici intervine si preconceptia unora, ca daca sunt putini oameni nu te distrezi la fel la o nunta mare….Si evident, fiind nunta de zi, nu te poti distra pana dimineata, ca trebuie sa pleci frumos acasa la miezul noptii. Cei din familia mea s-au strambat un pic cand au auzit ca eu vreau nunta de zi si nu vom putea chefui toata noaptea….
    Din comentariile voastre am vazut ca poate iesi foarte frumos si cu putini oameni, ceea ce e incurajator.

  21. O fii tarziu sa mai comentez aici? Simt nevoia sa ma exprim ! Eu cred ca nuntie trebuie sa fie facute dupa oameni, nu suntem toti la fel, nu avem aceleasi gusturi dar sfarsim prin a ne inconjura de oameni cam cu aceleasi placeri si viziuni ca si ale noastre. In consecinta, si nunta trebuie sa fie o petrecere potrivita cu stilul de viata a mirilor si invitatilor. In ce ma priveste: eu am facut dansuri populare 10 ani, cei mai buni prieteni mi i-am facut acolo si ii am si in ziua de astazi. Am avut nunta cu „ceterasi” dar fara hora in gradina pt ca la noi nu se poarta, am avut formatie de muzica populara care si-a meritat totii banii! In reprizele de joc era plin pe ringul de dans de tineri care jucau cu drag si in reprizele de muzica „usoara” tot asa pt ca deh…ne e drag dansul si jocul. Atmosfera a fost extraordinara, si acum, dupa mai bine de 5 ani se pomeneste de cheful acela. Si ca sa subliniez si opusul, am fost, in calitate de invitat la o nunta de oameni simpli unde mirii au avut un cuplu care canta muzica clasica…cantau bine aceia dar cine sa-i aprecieze ? Lumea isi cauta de lucru pe afara pentru ca, nu numai ca nu apreciau genul, dar se mai si lamentau ca le zbiara biata soprana in cap! Parerea mea este ca lucrurile nu trebuie facute „pentru ca asa se fac”, ele trebuie facute dupa cum ti se potrivesc !!!

  22. La partea cu muzica live, nu sunt deacord. Eu am fost Dj multi ani inainte de a-mi face propria formatie pentru nunti si stiu avantajele si dezavantajele de ambele parti. Problema este la miri, le este foarte greu sa isi dea seama care formatie este cu adevarat buna. Dece o formatie cere 1500 euro la nunta si alta 2500… Cu echipamentele din ziua de azi, formatia live poate canta orice melodie, oricat de noua ar fi. Este important ca formatiile sa stie sa vina cu momente originale, sa nu cante cum ar fi la karaoke. Daca reusiti sa va alegeti o formatie de show, nu o sa mai vreti DJ niciodata. Nu vreau sa pun link aici sa para ca imi fac reclama, ca oricum pe noi e greu sa ne prindeti liberi, insa mai sunt cu siguranta formatii pentru nunti care sa stie sa creeze atmosfera, sa aibe imaginatie si sa faca din fiecare moment al serii unul unic.

  23. Am revenit, pentru ca am vazut ca nu-i placea cuiva nuntile mari.
    Nunta se face cu oameni, cu cat sunt mai multi, cu atat formatia va putea trece prin mai multe genuri muzicale si face mai multe momente interactive. Cele mai senzationale nunti sunt alea mari, cu peste 300 de invitati, unde daca ai formatia care trebuie, va putea sa creeze show pe stiluri diferite, sa faca atat melodii de spectacol la care sa ti se faca piele de gaina, cat si fel de fel de jocuri interactive, in care fiecare invitat sa participe la crearea atmosferei. Aici tine foarte mult de imaginatia membrilor formatiei si de experienta lor in lucrul cu publicul. Daca vei alege un band care sa cante numai muzica usoara sau o formatie care sa cante numai muzica populara si fuego-suruceanu… bineinteles ca va plictisi invitatii. Nu sunt deacord nici cu invitati „vedete” pentru ca vor fragmenta nunta. O formatie buna va crea o poveste de la inceput la sfarsit, are atatea genuri muzicale prin care sa treaca in asa fel incat sa nu se repete nici macar ca stil muzical… Vedeta, va canta doar un anumit gen, la un moment dat cand ajunge, moment care nu e de fiecare data cel mai bun pentru acea nunta si va avea priza la public doar jumatate de ora, ca apare cineva pe care il vezi la tv. dupa aceea nu mai are acelasi impact, in plus se mai poate pierde timp si cu pozele cu invitatul si uite asa a mai trecut 1-2 ore din alea 5 -6 ale nuntii in care putea-u fi create momente cu adevarat senzationale.

  24. Felicitari printesa urbana pentru acest blog, foarte fain facut si ca sa va dau si eu o sugestie ce ati putea schimba la nunti, sa nu se mai faca marshul nuntii la inceput, acea melodie care se repeta 2 ore de fiecare data cant intra cineva pe usa si sa cereti formatiilor pentru nunti sa cante cafe concert, depinde de componenta formatiei: pian gen Claiderman, pian + vioara, pian si sax sau trompeta, … sunt multe variante, se poate canta si muzica mai noua ge chillout… oricare dintre aceste variante este buna pentru momentul de primire a invitatilor si placuta pentru cei care au venit deja si stau la mese.

  25. Buna fetelor si eu am avut nunta acum 2 ani la tara am facuto dar cum e la noi se fac toate obiceiurile am avut o nunta cu 300 de invitatii care a tinut 3 zile a fost o nunta superba am fost fericita , ca a esit asa cum mi-am dorit . La nunta mea a cantat formatia Dinoisverna au fost superbi nu te lasa sa stai jos deloc toata lumea sa simtit bine mie imi plac nuntile mari si sa fie distractie ca doar de aceea mergem la nunta

  26. Sincer… ai mare dreptate dar eu as vrea sa mai pot da timpul inapoi sa pot schimba cameramanul. Cand am ales nu am avut prea cunostinte in domeniul acesta. Insa o prietena a facut nunta anul acesta si a lucrat cu echipa http://www.madvideo.ro si i-a iesit filmarea super frumoasa. Sincer chiar imi pare rau ca nu am auzit de ei atunci.

  27. Foarte interesant articolul , super treaba! Da la o nunta trebuie sa analizezi cu foarte mare atentie orice detaliu. In legatura subiectului abordat despre muzica, ca sa nu intervina plictiseala, am vazut ca se poarta din ce in ce mai mult, invitarea unor dansatori la evenimente, care cu diverse coregrafii atrag privirile si invitatii la dans, facand o atmosfera super. Depind foarte mult ce coregrafii sau ce programe au, dar asta iar este o chestie de analiza 🙂 ! Le-am vazut pe fetele de la http://www.dreamcabaret.ro , care pe langa coregrafii au avut si momente interactive cu publicul, brasoveanca , hore ,sarbe etc

    • L-am avut pe Vali, fost DJ in club A la vremea studentiei mele. Nu pune muzica la nunti si nici nu mai stiu daca e in tara acum. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *