Chestii faine (și rapide) de gătit întru fermecarea familiei și a oaspeților

Știu că n-aveți timp nici să observați că iar nu v-ați tăiat unghiile, știu că prioritatea sînt piureurile lu’ ăsta micu, dar hei, dacă eu pot, eu care sînt un dezastru în bucătărie și organizare, sigur puteți și voi! Nici eu n-am timp de ferchezuit propria persoană, dar cuptorul îl încing cam o dată la două zile, pentru că am descoperit chestii faine, nemaipomenit de gustoase (inclusiv pentru ăștia micii) și rapid de preparat. Mi-a luat mai mult să scriu titlul ăsta lung și complicat decît mi-a luat să prepar cele de mai jos! (sau mă rog, aproape, o să vedeți!) Ochii la mine, mînecile suflecate, începem!

Chifle cu lapte

chifle cu lapte

Am făcut două rețete, patru tăvi cu ierburi și telemea, două cu măsline și făină integrală, toate au dispărut înainte să apuc să număr cîte pîinici au ieșit cu totul (estimez cam 6-7 pe porție).

E foarte simplu, aveți nevoie de:
1 cub drojdie
juma kg de făină
un sfert litru de lapte cald
puțin zahăr
puțin ulei de măsline
puțină sare

Laptele cald și zahărul și drojdia se lasă împreună pînă fac bulbuci, apoi se amestecă încetișor cu făina (albă, integrală sau amestec) și cam 2 linguri de ulei de măsline, se frămîntă vreo 2 minute (că n-avem timp de mai mult), se lasă la crescut la căldură o oră, se mai frămîntă 2 minute cu ingredientele extra (ierburi proaspete – eu folosesc rozmarin și cimbrișor din ghiveci și ies ultra aromate, nuci, semințe, telemea, măsline, roșii uscate), se modelează chifle, se mai lasă la crescut în tavă jumătate de oră, se ung cu gălbenuș de ou, se presară pe ele susan, mac, in, se dau la cuptor la 180 cam juma de oră și gata.

Ies crocante și cu miez molcuț și aromat.

photo (14)

Merg de minune calde cu unt și dulceață sau cu smîntînă grasă, dar și reci, cu omletă sau ciorbă acră sau cu zacuscă proaspătă (nu mai departe de aseară am ras un borcan întreg de zacuscă de pește, aflu rețeta și v-o zic, e magic!) De fapt, merg cam cu orice oricînd și oricum. Sînt ușor de făcut și deloc costisitoare. Dacă le dați pîine micuților, or să le placă, sît mai curate ca feliatele din magazin. Se păstrează 2-3 zile în loc uscat, într-o pungă de hîrtie.
PS: Da, știu că cel mai sănătos ar fi să prepar pîinea cu maia făcută de mine, dar nu (realmente nu e timp pentru așa ceva).

Dacă n-aveți chef de modelat chifle, puteți coace aluatul sub formă de pîine întreagă, mie mi se par mai secsi astea micile, plus că iubesc coaja, care e mai multă cum ar veni pe zece chifle decît pe una bucată pîine.

Mini pizza

Resize of IMG_9445

Rețeta asta o am salvată de multă vreme, mi-a fost lene să mă apuc de ea mai bine de un an, dar după ce am făcut-o o dată, am repetat figura de încă patru ori în două săptămîni. Cum ies din cuptor cum dispar, nu știu cum, cred că se fac farmece sau ceva. Fiți atenți, e foarte simplu, aluatul e fix cel de la chifle (nu mai știu cum era în rețetă, dar am observat că iese foarte elastic și gustos cu același aluat, așa că nu mă complic):

Juma de kg de făină albă (merge și integrală)
Un sfert de litru de lapte cald
1 cub drojdie
2-3 linguri ulei de măsline
Puțină sare
Puțin zahăr

Se amestecă la fel ca mai sus, drojdia cu laptele și zahărul, să facă bulbuci, apoi și cu făina și uleiul și sarea, mai dăm cu pumnii 2 minute, apoi punem la cald cam o oră. După asta, împărțim aluatul în 2 gheme, pe unul îl dăm la rece și-l lăsăm pentru mîine. Cît stă la crescut pregătim restul ingredientelor: sosul de roșii, măsline, porumb, ardei, ciuperci, mozarella, gorgonzola, prosciuto, șuncă, anghinare, ton, cașcaval, ierburi.

Întindem ghemul cu sucitorul pe blatul presărat cu făină pînă obținem un soi de pătrat sau dreptunghi sau oval nu foarte gros, cam cît un blat de pizza dintre cele comandate. Acum venim cu umplutura, întîi un strat subțirel de sos de roșii (eu fac mai mult și păstrez în borcane la frigider), apoi mozarella si restul de ingrediente distribuite cît de cît egal. Apoi rulați toată treaba într-un baton gras. Lipiți capetele cu puțin lapte, să nu se desfacă la pasul următor. Cu un cuțin care taie FOARTE bine, tăiați felii groase de 3 cm pe care le puneți culcate în tavă pe foaie de copt, or să iasă cam 10 bucăți. În 15-20 de minute la cuptor (la foc mare, ca pt pizza), sînt gata. În alte 15 minute va trebui să mai faceți o tură, pentru că astea se vor devora instantaneu. Merg foarte bine ca gustări sau antreuri cînd aveți musafiri, cei mici or să le adore.

Resize of IMG_9453

Resize of IMG_9446

 

Sosul de roșii

Pasez roșiile la robot, cu tot cu semințe și coajă, nu am timp de finețuri. Pun la fiert vreo 3-4 ore, cu usturoi pasat, sare și ierburi (oregano, busuioc, măghiran). Pun la borcane cît e fierbinte, să se sigileze. Îl folosesc în timp la pizza, vinete (ca mai jos), omlete, sosuri.

Vinete pițoase

Înainte să descopăr blatul minune de mai sus, făceam pizza pe felii de vînătă. Așa:

Trei vinete grase tăiae felii de 2-3 cm grăsime, unse cu sare și așteptate să lase apa, cam o oră.

Apoi date la cuptor unse cu ulei și ierburi, cam 45 de minute. Scoase, unse din nou, de data asta cu sos de roșii, apoi încărcate cu mozarella, măsline, ardei, carne, ce doriți, date iar la cuptor vreo 15 minute. bebelușa a adorat, omul a zis că ce chef de restaurant a fost pe la noi de ne-a făcut așa minuni?

vinete pizza

Chiftele de curcan cu sos korma

photo (11)

Sosul ăsta e picant, nu merge la bebeluși, dar e atîîît de bun și de simpu de făcut, pfoa.

Chiftelele le faceți cum doriți, ale mele sînt din carne de curcan, ou și o lingură de griș, fierte.

Sosul are suc de roșii (fără usturoi), condiment Korma din plin – se găsește la Mega, smîntînă lichidă pentru gătit amestecată încet să nu se taie, după jumătate de oră am adăugat și chiftelele și am mai răbdat 15 minute. Merge de minune cu orez simplu sau cu paste bine fierte.

Batoane de cereale cu mere

Am tot scormonit pe internet în căutare de batoane de cereale home-made. Nu am găsit nimic să-mi placă, așa că am combinat cîteva rețete și am obținut asta:

photo (9)

Aveți nevoie de:
Juma de kg de mere
300 gr tărîțe ovăz
200 gr fulgi de ovăz (sau pe-acolo)
Migdale rîsnite (50-100 gr)
Miere (2-3 linguri, în funcție de cît de dulci vreți să iasă)
Eu am mai pus goji, puteți pune merișoare, stafide, nucă, carob, whatever.

Merele la robot, se fac zob. Apoi se amestecă bine cu restul ingredientelor, se trîntește amestecul pleașcă în tavă peste hîrtia de copt, se nivelează aproximativ cu lingura, pac la cuptor vreo 30 de minute și gata, tăiați batoane după ce se răcește. Nu ies crocante, mai degraba moi, dar nu se dezintegrează. Sînt bune pentru ăștia micii, Sofia molfăie la ele și cîte-o juma de oră per bucată!

Atît de pe frontul culinar. Revin cu idei de filme, cărți și activități fun pentru cei mici, am cam rămas în urmă cu astea. Și nu uitați că mîine la 7 seara la Librăria Humanitas pe de Calea Victoriei (lîngă magazinul Muzica) se lansează cartea, dacă aveți timp și chef, mi-ar plăcea să ne vedem acolo. Mama a venit tocmai de la Piatra Neamț să fie de față, oh boy ce emoții am! 🙂 Vreau să iau autografe de la toți autorii! :)) O să fie haaaoooos!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4267

28 comentarii

  1. Super! Am pus articolul in bookmarks si cu prima ocazie prestez una din minunatii.
    Succes maine la lansare, daca eram din Bucuresti, veneam 🙂

  2. Hey! Nu vrei tu sa instalezi si un buton pt Pinterest? Ca ar fi mult mai usor sa te pin-uiesc cand postezi bunataturi din astea.
    Cheers, Iulia

  3. Maaama ce inundatie este la mine-n gura! :))
    Toate par dementiale, dar batoanele din urma cred ca vor da la fix in pachetelele de gradinita ale piticilor 🙂
    Iar mini-pizza se face, azi 🙂

  4. Magic! voi incerca cu proxima ocazie! Abia astept sa ne vedem maine la lansare… am vazut ca vor fi 67 de povestitori, dar sper sa te zaresc usor acolo si sa existe oportunitatea sa facem cunostinta 😉

    • O sa port o palarie roz intru recunoastere! 🙂 multumesc ca vii!
      Ps: nu cred ca vor fi toti autorii de fata.

  5. OOO, minunat! Trebuie să le încerc pe fiecare în parte! Am rămas cu gândul la multe rețete prezentate de tine, și musai trebuie să mă pun pe treabă. Și pentru pici e minunat, abia a început diversificarea.
    Succes diseară!

  6. Multumim pentru retete! Sunt binevenite. Chiflele vreau sa le incerc neaparat. O chestie amuzanta: pe la jumatatea retetei de pizza am uitat despre ce reteta citeam…asa ca pentru urmatoarele retete, m-am uitat doar la poze. Dar urmeaza sa le studiez in weekend! Cred ca sunt apetisante si rapid de facut.

    • Sa va fie de bine, pizza o sa fac si eu miine, chifle mai am din transa de ieri (am facut doua tavi).
      Multumesc, mai e puuutiiin!

  7. Tocmai am scos din cuptor prima tavă de chifle cu lapte (am folosit lapte bătut ). Grozave, grozave, grozave!
    Săptămâna trecută am încercat și mini pizza și a fost la fel de grozavă. Mulțumesc pentru rețete!

  8. Salut printesa!
    Am facut de 2 ori mini pizza, si a avut mare succes. Am facut de ziua mea una dintre dati, sa nu gatesc toata ziua. S-au evaporat rapid. Musafirii au fost incantati, si eu odihnita.

    Mersi de reteta si de inspiratie!
    Te pup.

  9. Tocmai am făcut chiflele. Deși mi a ieșit aluatul foarte tare (data viitoare cred c o sa pun mai mult lapte) și n am crezut c o sa iasă ceva, mi au ieșit niște chifle foarte pufoase, pe care le vom devora împreuna cu o ciorba de perișoare. Mulțumesc pentru rețetă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *