Primesc multe întrebări despre meniul zilnic al veveriței blonde, mă gîndesc că poate vă e de folos o scurtă lungă trecere în revistă a lucrurilor pe care le mănîncă, îmi cer scuze ne-părinților pentru episodul plictisitor, promit să dureze puțin.
Am așternut mai jos o listă cu ce mănîncă Sofia la 1 an și patru luni (nu mănîncă încă singură cu tacîmuri, încearcă, dar mai mult se enervează, încă îi dau eu cu lingura și ea mai exersează cu mîna sau cu furculița, își hrănește iepurașul sau îmi mai dă mie, ar trebui să mă vedeți după o sesiune de iaurt, chiar ieri mă întreba omu: auzi, da ce-i smecloșenia asta din părul tău, ce să fie, practica fie-tii). Are cam 10,5 kg (n-am mai cîntărit-o de ceva vreme, dar cam așa estimez), undeva la 80 de cm înălțime, arată foarte bine, e veselă, odihnită, sănătoasă, iubește mîncarea. A scăpat de tot de reflux, acum nu mai vomită deloc (asta e pentru mamele disperate care îmi scriu convinse că bebelușul lor o să vomite toată viața: țineți-vă bine, aveți răbdare, consolați bebelușul cu reflux cum puteți, o să fie mai bine. Sofia a trecut de la 70 de vărsături pe zi (la 5 luni) la nici una (la 8 luni). Pilorul s-a maturizat, mîncarea solidă și poziția bipedă au ajutat foarte mult. O să fie bine și la voi!)
Bun, iată ce mănîncă Sofia:
La trezire (undeva între 7.30 și 8.30): lapte (praf, cam 250 ml, Lactana Bio nr. 3, de la Topfer)
Micul dejun (ora 9-10.30): omletă cu brînză, salată de roșii, măsline (ciugulește de la mine), apoi la vreo oră urmează micul ei dejun (fructe aburite pasate cu 2 linguri de cereale instant, folosesc mei de la DM). Am încercat să înlocuiesc cu fructe proaspete, nu i-au priit, rămînem cu cele aburite (3-4 minute). În weekend primește porție întreagă de omletă și salată, mîncăm cu toții la masă, nu mai vrea și fructe.
Ca și cantitate, mănîncă omletă dintr-un ou cu restul ingredientelor (brînzeturi, ardei sau roșii uscate) și cam o jumătate de roșie. Fără pîine, cu foarte puțină sare, verdeață proaspătă din plin (busuioc, pătrunjel, rozmarin, cimbru), ulei de măsline. Omleta e coaptă pe aragaz la foc mic, sub capac, în tigaia de ceramică, nu îi dau nimic prăjit.
Prînzul (ora 13-14.00):
Felul 1:
– paste (farfale, spaghete) cu sos bolognez de vită, legume și sos de roșii
– pilaf moale cu legume sau ciuperci și carne de pui sau curcan
– ghiveci de legume cu pui sau curcan
– lasagna de vită
– omletă cu ardei și dovlecei
– ardei umplut cu pui sau curcan
– mămăligă cu gălbenuș de ou și mai multe feluri de brînză
– mazăre cu mrcov și sos de roșii și pui sau curcan
– pește (doradă sau ton) la cuptor cu mămăligă
– pizza de casă
Felul 2:
– ciorbă de vită, pui sau curcan (cu borș)
– supă de pui cu găluști
– supă cremă de legume
Îi dau două zile la rînd din aceeași mîncare, a renunțat la piureuri, carnea însă i-o toc încă, pentru că nu are cu ce să o mestece (abia i-au spart două măsele și doi canini).
Încep cu două zile de carne de pui, urmează o zi cu ou sau pește, apoi două zile cu carne de vită, în weekend pește sau mămăligă cu ou, sau pizza home-made cu ou.
De cele mai multe ori mănîncă doar felul 1, doar dacă am ciorbă proaspătă și cere îi dau, altfel mănîncă bine felul 1 și îi ajunge. Fără pîine, fără paste în ciorbe.
Dacă îi place mult (cum e cazul cu pastele sau pilaful sîrbesc), mănîncă o porție mare (o farfurie plină, nu am cîntărit niciodată dar cred ca undeva la 350 de gr).
Gustarea (ora 17.00)
– iaurt simplu (marca proprie Mega Image 4% grăsime sau Napolact 3,5% grăsime) – cam 180-200 gr
– iaurt simplu amestecat cu banană
– budincă de orez fiert în lapte de orez
– lapte de orez cu griș, îndulcit ușor cu 2 curmale (pe care le scot înainte de a-i da să mănînce)
– paste de orez cu brînză sărată și verdeață
– sufleu de brînză
– clătite din făină de orez cu brînză de vaci frecată cu verdeași și măsline
– brioșe cu dovlecei
– drob de ciuperci
Cina (ora 20.00): lapte (300 ml), la 20.30 doarme.
Nu îi dau să ronțăie între mese zi, de pe vremea cînd ne luptam cu refluxul am stabilit
programul de mese cu pauze de trei ore și s-a obișnuit așa. Cred că stomacului îi priește pauza asta, are timp să digere corect, bolul alimentar petrece suficient timp în tubul digestiv cît să permită o digestie corectă și o asimilare optimă a nutrienților. Uneori cînd ne întoarcem din parc seara, pe la 7.30, îi mai dau să ronțăie un cracker integral (făină, drojdie și apă), îi cumpăr de la Auchan. Sau îi mai dau batoane cu cereale (făcuți de mine din fulgi de ovăz, miere, măr ras, migdale tocate).
Nu îi dau: zahăr, pîine, chestii care vin la pungă din supermarket (chipsuri, peștișori, covrigei, pufuleți), în primul rînd pentru că sînt foarte sărați și rinichii unui copil atît de mic nu sunt suficient de dezvoltați cît să filtreze o cantitate atît de mare de săruri, în al doilea rînd pentru că sînt pline de o grămadă de coloranți, afînatori și alte mizerii, și în al treilea rînd pentru că nu conțin mai nimic din ce are ea nevoie, doar grăsimi nesănătoase, chimicale și sare. Mor cînd văd pe stradă sau în parc copii care nu merg în picioare și care înghit bake rolls cu pizza, peștișori cu susan (după trei bucățele din alea eu aș da pe gît o bere înreagă de sete), sau tortilla chips. Nu știe ce sînt sucurile, dulciurile, ciocolata și sper nici să nu afle în următoarele luni. Nu avem în casă, dacă ne e poftă de ceva dulce fac clătite și ei i le dau goale, iar noi le mîncăm cu dulceață. Sau fac brioșe îndulcite cu banane și foarte puțină fructoză.
Poate ați observat că din meniul ei lipsete cartoful… nu-i place, deloc, în nicio formă și combinație, a mîncat la început cîteva luni, acum e mare bleah. Din partea mea, nu-i mare pagub, nici mie nu-mi place și nici nu avem în casă. 🙂
Nu plănuiesc s-o cresc într-o bulă, dar cîtă vreme îi pot asigura o alimentație sănătoasă, o fac, mai ales că nu mi se pare deloc complicat. Nu alerg după produse bio: doar ouăle le cumpăr bio (sau de prepelișă, cînd găsesc proaspete). Carnea de pui și curcan vine de la bunica, cea de vită de la Metro. Ficat îi dau foarte rar, de la supermarket (cam o dată la 2 luni). Peștele îl iau proaspăt, de la Metro. Legumele le iau din supermarket, nu am încredere în țăranii de la piață (mulți mi-au spus cu gura lor că stropesc cu tot soiul de dubioșenii). Dacă găsesc fructe românești, foarte bine, dacă nu, iau de Austria, Olanda, etc etc. Mazărea și fasolea verde le iau congelate.
Asta e. Sper să vă fi fost de folos. Ai voștri ce (mai) mănîncă?
Mi-am facut un folder cu link-uri din categoria „de retinut” iar asta e una dintre lectiile pentru viitor cand, cu siguranta cineva va plescai de fericire. 🙂
Doamne-ajuta! 🙂
Buna draga Printesa,
Ma plangeam acum catva timp ca fata mea ( acum are 1 an si o luna ) nu maivrea sa pape…a depasit momentul i au iesit 4 dinti sus in fine…dupa ce am citit postul tau mi am dat seama ca gresesc…ii dau prea des fetei mele sa manance ..pe langa 2 mese de lapte alte 4 mese pe zi..e cam haos..nici nu accepta mamaliga,orez,paine,clatite,fructe mai nou…plus ca nu vrea cu linguritza nici acum decat iaurtul….momentan traieste cu lapte,iaurt, cereale,omleta,carne( pe care i o fac la cuptor cu legume sau la gratar)…si pt ca noi mancam seara afara mereu s a invatat sa ciuguleasca si ea…e fan peste apropo..
Obligatoriu sa dau o raita la dm…cu greutatea stam insa bine..11 kg la un an si o luna dar se datoreaza inaltimii cred pt ca n i pufoasa deloc..
Multa sanatate
Salut, Andra, cred ca cel mai bine ar fi sa te sfatuiesti cu un pediatru in ceea ce priveste programul de masa. Ciugulitul sigur nu e un obicei sanatos, dar nici mesele dese nu sunt. O digestie corecta are nevoie de timp.
Sanatate si voua!
O, ce fericire! Mancati multe si diverse! Noi, la 5 luni jumate, suntem in faza de scuipat tot, mananca o lingurita plina dupa ce i-o adun din jurul gurii de vreo 5 ori 🙂 si asta in zilele bune. Am facut supe/ piureuri cu toate celele, in ideea ca ceva ii va placea de acolo (morcov, patrunjel, ardei, fasole verde, cartof dulce, cartof romanesc, ceapa doar aburita, nepasata, un pic de telina). Incercam diverse combinatii in fiecare zi insa la miaza mea este vorba de chef… cand vrea mananca 100 ml iar in zilele de glorie, doar 10-20 ml si apoi urla dupa lapte. Sincer, nu ma asteptam sa fie asa de mofturoasa avand in vedere ca noi suntem niste mancaciosi! Am introdus si niste fructe pe alaturi; ii plac piersicile si perele si avocado si mai nou a descoperit marul cu biscuiti. Nu mai accepta cerealele de niciun fel, din pacate, desi poate ar fi ajutat-o cu luatul in greutate. Inca mai astept cu nerabdare ziua in care va manca cu placere… sper sa vina la un moment dat… daca nu, cred ca vom avea prima fotomodela a familiei 🙂 Tot ce imi doresc este sa nu aiba carente din cauza alimentatiei si sa fie sanatoasa. In rest e activa, vesela si iubitoare. O iubesc!
E inca foarte mica, o sa vezi ca va fi tot mai bine, n-o grabi!
Grisul nu are gluten? Ca nici eu nu-i dau inca gluten puiului meu si am fugit de gris pana acum. Sau ai inceput sa-i dai si am ramas eu in urma cu detaliile 😀
Are, grisul este din grîu. Nu i-am dat pînă la 1 an și ceva, apoi am început să-i introduc treptat.
Multumim..nu i dau sa ciuguleasca chestii rele( ciuperci,piept de pui,peste).am fost la pediatra noastra care nu intelege ca ea p stilul blw( sigur stii despre ce e vorba).papa singura bucatele de mult timp dar inconvenientul e ca nu papa supa si ma simt vinovata..trebuie sa i fac un program normal cu mai putine mese p zi.. Aici e buba la noi..o zi buna va dorim 🙂
Minunat, sa-ti tina Dumnezeu bunica cit mai mult, eu n-am nici o sursa de carne si sufar tare din pricina asta. Imi place ca esti relaxata si nu esti unul dintre acei „granola parents” pentru care tot ce e din supermarket e o spurcaciune. Ne adaptam din mers la ce avem!
Da, o obisnuiesc de mica cu otravurile care nu pot fi evitate… 🙂
🙂 si mie imi place atitudinea ta relaxata.
Copila mea are un program oarecum asemanator, uraste insa mamaliga de-a dreptul,nu mai insist,si omleta doar o molfaie bine bine si dupa aia o scuipa.simple as that!asa ca dimineata, pe la 9, primeste fructe tot asa putin aburite amestecate ba cu quinoa sau mei fiert,ori fulgi de ovaz si branzica de vaci,putin iaurt daca mai vrea,migdale rasnite.La pranz mancam peste cu orez/legume,ciorbe cat de multe, tocana de legume, ou cu piure, vita cu legume etc.inca nu am avut curaj sa ii dau ficatel din supermarket,cred ca mi-e teama…in rest,iar fructe la 5,iaurt,cereale de orez cu fructe,scortisoara,etc,depinde ce mai am prin casa.seara lapte si am terminat ziua:-) NIci noi nu stim ce sunt alea dulciuri,biscuiti, saratele,i-am dat acum o sapt la recomandarea pediatrei niste covrigi tari sarati pt ca avea diaree si guess what,nu a vrut.deci, se poate sa educi gusturile cred.in rest, ii place mult zmeura si ar manca zmeura si cu carne:-)
Dar paine?poate mai sunt mamici care dau paine copiilor,sa povesteasca experienta lor,eu nu ii dau ca nici nu stiu cum si cu ce..sa o obisnuiesc ca pe noi,sa manance paine la masa, o fi ok?uite ca la asta nici nu m-am gandit,de la ce varsta ii dam mancarea cu paine?..daca ii dam.
Eu una nu i-as piine vreme indelungata, nu gasesc nimic nutritiv ce se gaseste exclusiv in piine. Prefer alti carbohidrati. O sa incep la un moment dat sa ii dau, ma gindesc ca la gradinita o sa primeasca piine, asa ca peste o vreme o sa incep sa fac piine de casa si-o sa-i fac tartine cu diverse.
Cat timp i-ai dat laptele tau si cum ai intarcat-o?
M-am muls pina la zece luni ale ei (n-a mai stat la sin de pe la 3-4 luni din cauza refluxului), apoi pur si simplu n-am mai putut, aveam rani, in fine. Am trecut la lp pur si simplu, cu biberonul era obisnuita deja de mult.
Pai daca ai intrebat sa raspund, zic :D. Pe scurt, for the others, vorbesc despre un baietel de 18 luni, pe nume „D”.
Daca sunt eu cu el acasa pana seara, mananca, in mare, cam asa:
– ne trezim pe la 7.30-8 si ne punem la masa cam in jumatate de ora (dupa ce face nr.2, standard la 10-15 minute dupa ce s-a dat jos din pat, si, in timp ce sta in cada si l-am spalat de nr.2, face si nr.1 si tine sa strige uneori in gura mare ca face „pipi”) si mananca asa, dar nu mereu la fel: iaurt organic de la Lidl (daca e in frigider, daca nu, iaurt normal, dar full fat anyway) cu bucatele de paine de casa, porridge (fulgi de ovaz fierti cu lapte integral, uneori ii pun banane, uneori afine), avocado. Ce nu mananca ii iau apoi in living, ii pun pe masuta si isi ia el cand simte, cand are chef, etc. Nu face abuz deloc, e cumpatat, probabil s-a invatat cat sa-si ia.
Dupa masa de dimineata, in timp ce se joaca prin camera, ii mai pun si banana taiata bucatele pe o farfurie sau afine sau bucati de para si tot asa, cand are chef isi ia singur.
Daca iesim afara ii iau bucati de fructe sau biscuitei cumparati, dar de calitate, de la Organix.
– inainte sau dupa somnul de pranz (nu are ora fixa, depinde cand s-a trezit dimineata, etc, uneori poate fi la 1, uneori la 4, din pacate :)) ), mananca ce e gatit in frigider (ciorbe, supe, alte tipuri de mancare – fiindca mancarea normala din frigider e gatita oricum cam fara sare), alegand in principal morcovii gatiti, sau cel mai mult mananca paste cu sos tomat si parmezan.
Tot acum mai face si topup de fructe, bucatele.
– seara mananca in jur de 8, cred, dar depinde, oricum nu cred ca mananca mai tarziu de 9. Seara in general baga iar lapte de san + ceva mancare de adulti (din cele gatite). Se culca undeva intre 9.30-11, tot asa, depinde de ce-a facut in timpul zilei.
Daca mama lui este libera mananca ce-am zis mai sus + lapte de san cand are chef, de cateva ori pe zi, uneori doar asa, de confort.
In general mananca singur, in ciuda „mess-ului”, dar e copil, e firesc. Vrea sa manance singur, sa-si bage mainile, etc. Oricum, fiindca e asa de multe luni progresul e evident, dexteritatea e sporita luna de luna, insa firesc. Nu prea vrea tacamuri de copil, ci de oameni mari (no cutit, ofc).
In concluzie favoritele lui clare sunt: avocado – morcov din mancare gatita – paste scurte cu sos de rosii – afine. Plus lapte de san, cand se poate.
Sa fie bine toata lumea si toti copiii :).
Buna Ioana,
Remarc faptul ca Sofia are un meniu foarte diversificat, probabil este mai bine asa. Noi am evitat anumite alimente cand copilul era mai mic, nu s-a obisnuit inca (are 7 ani) gustul lor (eg. legume proaspete, ciuperci). In fine, poate tine si de preferinta. Dupa cum anticipezi, inceperea gradinitei inseamna o schimbare destul de mare dpdv alimentatie, poti insa cauta un loc unde le ofera exclusiv mancare gatita.
Off topic, pont pt legume: cele mai bune rosii, daca nu ai o sursa de incredere pt rosii de gradina, sunt cele din Mega – marca proprie (produse de Hortifruct, au eticheta pe ladita). in rest, ai perfecta dreptate in ceea ce priveste riscul de a cumpara din piata, stiu si eu cateva povesti horror despre legume tratate cu piatra vanata, si alte asemenea substante, administrate oricum „dupa ureche”. Cele mai putin riscante sunt radacioasele, astea nu prea necesita stropire (stiu de la tata, este inginer agronom).
In ceea ce priveste dulciurile din magazin / farmacie (raionul pt bebelusi), sunt sortimente de biscuiti, dulceata, etc indulcite cu suc de struguri, mi se par o alternativa buna care sa inlocuiasca pe cele de casa, daca nu ai posibilitatea sa faci.
Buna,
Am dat bookmark la articol.Sigur ma voi inspira de aici.As avea o intrebare – de ce nu paine?
Ti-as raspunde cu o ntrebare: de ce paine?
De ce sa-i umplu stomacul cel mic cu ceva care se umfla repede si ocupa mult spatiu fara sa-i aduca nimic esential? Prefer sa manince mai multe legume sau fructe sau orez sau ou sau iaurt sau etc etc. 🙂
eu ii mai dau baietelului paine Grau Intreg de la Vel Pitar, pare mai ok decat restul..
am inteles ca si savoria bio e ok-ish.
Mersi de raspuns.Eu locuiesc in Germania si mi se pare foarte buna painea de aici – e integrala si cu multe seminte. Eu personal i-as da poate cu ceva uns la micul dejun cand va mai creste,acum are 10 luni. Cu putin unt,avocado cu usturoi si
rosii.
As vrea si eu reteta de clatite, daca ai timp sa o scrii.
Altfel, eu ii dau iaurt facut in casa, tot felul de budinci cu mei, orez, gris, lapte, mananca din cand in cand cate o coaja mica-mica de paine atunci cand nu reusim sa o ascundem la timp si o vede (am facut si eu paine de casa, dar de 2 luni din cauza caldurii n-am mai putut coace nimic; trebuie sa reiau obiceiul), migdale crude sau amestecate cu fructe (noua lui placere), pasta de masline facuta in casa cu ardei gras sau galete de secara, un soi de bomboane facute din susan, in, carob, suc de portocala, miere si tavalite in nuca de cocos. Ciorbe si supe extrem de rar, oricat de mult m-am straduit. Si da, un singur fel, niciodata doua.
Pentru clatite nu am o reteta fixa, amestec lapte de orez (sau de vaca integral) cu faina de orez si secara, 1-2 oua, 1 lingurita de miere, un praf de sare, 1 lingurita de ulei de cocos si apoi adaug faina pina obtin o consistena semi-groasa, care nu se prinde.
Mmm… si le prajesti ca pe clatitele obisnuite, adica si cu ulei? Sau ai ceva device-prajitor neaderent?
Eu mierea o adaug intotdeauna la final, dupa ce preparatul a fost gatit, ca sa indulcesc, dar sa nu o procesez termic. Nu cred in treaba cu toxicitatea, dar o prefer ‘vie’.
nu e nevoie de ulei in tiagie daca pui ulei de cocos in compozitie. musai tigaie nonaderenta.
stiu ce spui cu mierea, eu inca nu vreau sa i-o dau vie. 🙂 la final merg si cu sirop de artar, ca tare-i bun!
Multumesc mult.
Salut, Printeso! Sa stii ca fructele si legumele cultivate conventional din Olanda (si Spania) au foarte multe chimicale si pesticide, in comparatie cu cele care vin din alte tari cu legislatii locale mai restrictive (de exemplu Germania sau Danemarca).
Posibil, din pacate foarte rar vad in supermarketurile in care merg fructe sau legume dn Danemarca… Nu-mi amintesc sa fi vazut vreodata, de fapt…
Lactana Bio nr. 3 e ala cu fructe? eu ii dau piticului (tot de 1 an si 4 luni) Lactana follow-on milk 12+, dar pe cutie nu scrie ca ar fi nr. 3 sau ceva…
dap, e cu fructe. o sa trecem la ultima formula cind s-o plictisi de asta, nu exista diferente nutritionale, doar de gust, si daca trec acum la ultimul nivel si se plictiseste de el, ce fac? asa, mai am inca o varianta inainte de dilema asta. 😉
ah, si inca o intrebare: ziceai ca folosesti tigaie din ceramica, poti sa-mi recomanzi o marca anume? multumesc.
In nici un caz Delimano, am si dintr-aia si este oribila, se prinde tot de ea. Una buna pe care am primit-o e made in italy, din pacate nu scrie firma pe ea.
Eu as vrea sa intreb de ce doar ton si dorada..eu de ex ii dau pastrav ( de la carrefour) pentru ca asta ne place si noua si mancam. Nu o fi ok pasatravul, ai vreo informatie pe tema asta? Multumesc!
Dorada ne place f mult, tonul de captura e ultra sanatos, si pastravul e ok, doar nu ne omorim noi dupa el. 🙂
eu ii dau ce mancam noi, nu ii fac special pentru el nimic!
Ciorbita acra de pui/curcan/vita sau perisoare (din pui sau curcam) – face soacramea pentru toata lumea! Pilaf, mancarica de mazare, mancarica de fasole teci.
Tocanita din toate legumele de sezon +carne de pui – mananca de se sparge!
Ou fiert moale + mamaliga si branza!
II dau branza petit suisse de la mega image!
ii face tot soacramea niste biscuiti de casa ( ea ii face ptr el dar mananca toata lumea ca sunt dementiali); ii dam paine facuta in casa – e o intreaga aventura cu procedeul de fabricare a painii la care participa si el 🙂
I-am mai facut budinca de branza, budinca cu vinete.
fructe mananca crude, nepasate – dar nu prea exageram fiindca se cam cufureste! Dar musai mananca 1 banana pe zi – singur (ii dau in manuta) – se murdareste tot dar asta e!
Mananca 3 mese de mancarica / zi si 270ml X2 lapte lactana topfer kinder ( nu i-a placut 3).
dar crap romanesc ?!
noi ne omoram dupa ciorbita de peste sau plachie de crap!
I-am dat si lui Matei cu mare atentie la oscioare!
Draga Printesa, poti detalia un pic reteta de paste de orez cu verdeata si branza sarata? Multumiri 🙂
Se fierb pastele din orez (3-4 minute), pe deasupra se presara o brinza sarata rasa (telemea, brinza de buruf, cascaval) si niste verdeata proaspata (marar, patrunjel, cimbrisor). Gata! 🙂
Suna mega simplu. Multumesc inca o data ! 🙂
Cand sunt in deplasare, am descoperit si sunt foarte multumita pt ca se prepara usor : Gris instant cu lapte si fructe-mar, banana, portocala de la topfer, gustare : baton cu cereale si fructe de la organix , malai de la panzani, prefiert, mamaliga e gata in 5 min, musli de la milupa pe care ii fac cu iaurt/kefir+cateva stafide. 🙂
Pranzul sper ca e la comun, ca meniul arata tare bine, variat si sanatos si ar fi pacat sa nu profitati si voi de el! :)) Legume din plin si sa ai grija cu puiul din comert, ca in cea mai mare parte e plin de hormoni si face mai mult rau decat bine!
Nu consumam pui din comert.
Da, totul e la comun.
Buna,
Scuze ca scriu la un post mai vechi, dar ma intereseaza subiectul…
De la ce varsta a inceput Sofia sa nu mai manance pasat la blender, si cum ai invatat-o?
Acum cum mananca? Sfaramat cu furculita?
Intreb, pentru ca Sofia mea are in curand 15 luni si nu prea accepta mancarea care nu e pasata fin la blender, o scoate din gurita, se stramba, tine mancarica in gura, a mai si vomit de vreo cateva ori… nu prea stiu ce sa fac…
Hm nu mai stiu exact de cind am inceput sa ii dau piureurile mai putin fine… cred ca de pe la 13-14 luni. Am pasat tot mai putin temeinic. Pilaful a ajutat-o mult sa se invete cu ne-piureuri, ca pe asta nu-l pasam si ii placea mult. Apoi in citeva luni am incetat sa mai pasez, acum maninca normal, uneori ai inghite nemestecat (carnea insa i-o tai foarte marunt).
Mersi, eu perseverez, nu vreau sa ajunga la maritis si sa manance pasat la blender:)
Mai am o intrebare: curmalele pt indulcit… de care folosesti? uscate? si de unde le iei?
Mersi inca o data!
Da, uscate. De la Plafar, Mega Image, Cora…
Buna Printesa. Nu te citesc de mult timp, dar o singura postare de-a ta a fost de-ajuns sa ma convinga ca am multe de invatat de la tine, despre viata, despre cum sa traiesti si nu numai sa existi. Iti scriu la postarea asta (asta dupa ce am trecut cumva prin toate, luate de la inceputurile blogului) pentru ca e cea mai aproape de inrebarea mea. Remarc in meniul fetei tale din aceasta perioada, ca nu ai pus alaptarea, desi citisem articole in care precizai ca alaptezi. Ma poti indruma spre un articol de-al tau in care ai povestit cum ai intarcat-o? Vreau si eu sa fac tranzitia fetei mele cat mai lina si nu stiu de unde sa incep.
Cat de des faceti cumparaturi?! Carnea nu ajunge sa fie congelata?
Am o mare nelamurire…am trecut si noi pe topfer 3. Dar contine niste chestii negre care arata ca niste mizerii ca l-am strecurat prin tifon..si la voi arata la fel?
sint fulgi de banana. 🙂
Salut,
In primul rand, felicitari pentru blog! Am o fetita de 1 an si 2 luni, inca mananca pasat, poti te rog sa imi spui ce metode ai folosit cu Sofia pentru a trece la mancarea nepasata ? Multumesc!
De ce budincă de orez fiert în lapte de orez? Din cate stiu lapte de orez = orez fiert + apa pasat la blender. Nu e ca si cum ar fi orez cu apa?
Buna, mai tii minte la ce ora are somnul atunci?
Mersi!
Maria
Buna draga mea te urmaresc de o scurta perioada de vreme insa nu mi am facut “curaj” sa iti scriu !! Felicitari pentru cum iti hranesti puii nu este o fita cum e considerat de multa lume ci un must pentru un copil in plina crestere care vrei sa fie sanatos sa nu aiba inca de frageda pruncie diabet ,obezitate si lista poate continua ???. Am o fetita de doi ani careia inca ii gatesc la fiecare masa inca nu ii dau mancare de la noi intrucat nu papa inca bucatele si dincolo de asta noi mancam mereu pe fuga si ce apucam (suntem un exemplu prost pt ea la acest capitol momentan ) . Mananca fara gluten fara lactate de vaca exclusiv capra cand mai creste desigur ca poate alege insa “profit” ca inca nu mesteca calumea si ii pot face eu meniul :))) . Voiam sa te intreb pana la ce varsta le -ai gatit la fiecare masa si ce ma sfatuiesti sa fac si cu ce sa incep pentru ca cea mica sa manance bucatele ? Multumesc
Buna, curand dupa 2 ani si jumatate nu am mai gatit separat, am gatit si pt noi mai putin sarat, oricum gatesc sanatos. Acum copiii au 6 ani si 8 ani si jumatate.