Purtați-vă bebelușii, dar nu oricum

sofia in wrap
(Sofia în wrap elastic, 5 luni)

Sofia nu s-a lăsat purtată pînă la trei luni, deloc, nicicum. Aveam la îndemînă și wrap și sling și marsupi și Moon și încă niște unele (împrumutate, mulțumim Cristina și Anca), cum o puneam în oricare striga broscuța mea de ziceai c-are șapte rînduri de plămîni. Singurul moment în care a stat cuminte în marsupiu la pieptul patern a fost după ce l-a pus acolo consiliera de alăptare (nu știu ce magie au femeile astea, de fiecare dată cînd a venit una pe la noi, copilul a supt exemplar, a rîgîit sonor, a adormit angelic la sîn, urmînd ca la cinci secunde după ce încuiam ușa în urma consilierei, bebelușa să reînceapă scandalul și protestele). Revenind.

Citeam și eu pe ici pe colo cum, cu copilul legat la piept, poți face de toate: lasagna pentru bărbat, epilat pe picioare, mers la manichiură, ieșit la ceai și la film, plătit facturi, ba chiar condus lejer de mașină (hm! voi să nu faceți asta niciodată, copilul în mașină trebuie să stea numai și numai în scaun auto omologat, prins în centuri). Măi să fie, dar al meu ce-are, nene, de nu stă cuminte acolo în cîrpe la pieptul mumă-sii, să pot avea și eu viață relaxată ca norocoasele de mai sus? Ce, al meu n-are și el nevoie de alea primele trei luni lipit de mă-sa care l-a făcut? Ochi în ochi, piele pe piele, nas în țîțe, amor lipit? Nu, eu trebuia s-o adorm în brațe, apoi s-o aștern în pat și doar așa dormea aproape 25 de minute întregi. Iar cît era trează, ferească sfîntu să încerc s-o lipesc de vreun corp viu, al meu sau al lui taică-su: dintrodată îi creșteau nouă mîini noi cu care ne împingea de numa.

Am încercat săptămînal s-o obișnuiesc cu sistemele de purtare, cu toate și cu fiecare, pe rînd, n-a mers neam niciunul pînă a făcut mîndra mea trei luni. Ei și cam de-atunci, marsupiul a primit undă verde (slingul niciodată, manduca numai ocazional, am avut-o în probe, bine că n-am dat banii pe ea, wrapul elastic de cinci ori). Tot de-atunci, s-au schimbat multe în viața și programul nostru. A început puica mea să doarmă la aer (în cărucior nu prea a servit), ne plimbam zilnic de trei ori cîte 1-2 ore, ea mai întîi căsca ochii la mine, apoi trăgea un pui de somn, apoi iar ne mai priveam oleacă, uneori o și alăptam acolo înauntru, cîteva dintre crizele cele mai grave de reflux cu marsupiul le-am depășit. Și uite-așa de la trei luni pînă a început domnița să meargă (moment din care n-a mai stat deloc în nici un marsupiu, și a fost mai bine-așa, că nici eu nu mai puteam de spate), ne-am ținut în brațe vara și iarna, pe caniculă și la minus 5 grade, ea zîmbind acolo mărunțel în somn, eu privind-o și nemaisăturîndu-mă de cît e de frumoasă. Cînd ploua rău afară, o adormeam în marsupiu în casă și mă plimbam cu ea prin camere și cîte-o oră de trei ori pe zi, ea dormea, nimic altceva nu conta, nici bășicile din tălpi.

sofia in marsupi
(Sofia în marsupi, 3 luni)

Sigur, și căruciorul a avut rolul lui și mă bucur c-am avut și dintr-ăsta, că pînă la trei luni doar cu landoul am ieșit la plimbare și în landou a și dormit noaptea pînă la patru luni (se simțea mai bine într-un spațiu mai strîmt, iar în pat cu noi n-a vrut să doarmă niciodată). Iar acum, aproape de 2 ani, tot cu căruciorul (sport) ne deplasăm pe distanțe lungi, de exemplu pînă-n parc și-napoi (chiar și dacă ar mai fi stat în marsupiu, eu una n-aș mai fi putut s-o car). Văd multe mame purtîndu-și bebelușii mari, le admir și mă bucur că nu-s în locul spinărilor dumnealor, eu mi-am acceptat limita (cînd Sofia a făcut cam 11 kg cu tot cu haine) și de-atunci n-am mai purtat-o.

Mă bucur să văd mulți părinți purtîndu-și copilul. Ajută mult relația dintre ei, apropierea asta fizică e nu doar practică pentru părinte ci și foarte importantă pentru bebeluș. În același timp însă, mai mult de jumătate dintre bebelușii pe care-i văd sînt purtați în sisteme necorespunzătoare, cu spatele la părinte, cu coloana curbată în sens invers celui natural, cu care s-a obișnuit stînd ghemuit în burta mamei, cu picioarele atîrnînd aiurea din șold, ca o sacoșă cu cartofi uitată într-un cui.

Părinți, dacă alegeți să vă purtați bebelușii, și eu sper să alegeți, purtați-i corect, altfel le faceți mai mult rău decît bine. E posibil să nu stea din prima, cum a fost la noi, așa că ideal ar fi să nu dați banii pe sisteme de purtat înainte de a le testa. Manduca e grozavă, de exemplu, dar costă 500 de lei (nouă). Împrumutați de la cunoștinte un marsupi, o manducă, un wrap, un sling, o boba, o luna, faceți încercări, vedeți dacă există vreo poziție în care puiul stă comod. Și dacă da, cumpărați-vi-l pe al vostru, o să-l folosiți măcar un an zilnic și merită.

Bun. Apropo de purtarea corectă acum. Eu nu-s o specialistă, am învățat la cursul Lamaze cum se fixează și cum se așează copilul în marsupiu, sling, wrap, mei tai și manducă. Dar recunosc rapid o poziție incorectă. Există pe piață multe sisteme tip rucsac, în care copilul stă atîrnat cu spatele la părinte, cu bazinul susținut doar între picioare cu o fîșie îngustă tip chilot. Aceste sisteme nu sînt sigure și nici comode pentru copil. Nu le folosiți, chiar dacă le primiți cadou sau le găsiți la prețuri mici.

Poziția corectă este:
– cu fața la părintele purtător
– cu picioarele adunate la burtică (nou născuții) sau cu picioarele afară din structură, dar în poziția broscuță sau M (cu genunchii mai sus ca fundul), astfel încît greutatea picioarelor să nu atîrne din șold, ci să fie susținută pe jumătate în sistemul de purtare
– cu burta lipită de corpul părintelui
– coloana se curbează natural într-o poziție naturală, asemănătoare celei din uter
– fața bebelușului trebuie să fie liberă, nu acoperită de vreun material
– ca înălțime de fixare, părintele purtător trebuie să poată săruta creștetul copilului fără efort

pozitia de M

Nu vă faceți griji că bebelușul stă foarte crăcănat, pînă la vîrsta de doi ani au artciulațiile șoldului foarte mobile, de altfel puteți observa și singuri din pozițiile (broscuță) de somn și relaxare.

Sfaturi foarte utile despre siguranța bebelușului în sistemul de purtat găsiți pe site-ul Crucii Albe, aici (de aici am luat și poza de mai sus).

Multe mame curajoase au deschis și magazine online de sisteme sănătoase de purtat bebeluși, pe site-urile lor găsiți și sfaturi despre cum să alegeți sistemul potrivit și cum să-l purtați. Eu știu de Poartă-mă, de HipHip, de KiddyShop. Dacă mai știți și altele, puneți voi link, aș vrea să sprijin cumva aceste mici afaceri care fac un bine major micuților. Găsiți pe aceste site-uri, dar și pe youtube, sute de filmulețe despre cum să așezați copilul în wrap, marsupi,sling sau meitai. Desigur, al vostru nu va sta niciodata la fel de cuminte ca cei din filmulețe, dar nu lăsați asta să vă descurajeze. În cele din urmă veți reuși să legați un wrap lung de patru metri în 20 de secunde, cu tot cu copil. Și eu nu-s cea mai îndemînatecă mamă din univers, ba dimpotrivă.

Și dacă vedeți pe stradă mămici care-și poartă copiii în sisteme nesigure (am pus cîteva poze mai jos), făceți-vă curaj și explicați-le de ce sînt aceste sisteme periculoase:
– curbează coloana sugarului în sensul nefiziologic, nefiresc, putînd provoca deformări ale coloanei, ca să nu mai zic cît de inconfortabile trebuie să fie pentru micuț
– pun presiune asupra șoldului, căci picioarele atîrnă nesusținute
– copilul (mai ales cînd e atît de mic) are nevoie de contact vizual cu mama lui, nu cu toți străinii de pe stradă.

Așadar, așa nu (sînt poze luate din google images, nu le cunosc pe mame):

asa nu 3

asa nu

asa nu2

Eu fac asta cînd văd cîte-o mămică iubindu-și copilul la piept, dar într-un sistem necorespunzător. Îmi cer scuze că-mi permit, îi spun că am și eu o fetiță acasă, că am purtat-o, și că soluția aleasă de ea e posibil să nu fie cea mai bună și că nu încerc să-i vînd nimic. Dacă vrea să afle mai multe, îi povestesc, dacă nu, îmi cer scuze și merg mai departe. Cu riscul de a supăra pe cineva, cred că e important să afle cît mai multă lume cum se poartă corect micuții, dacă tot aleg să-i poarte. Pentru că pînă la urmă e mai sigur să-l pui într-un landou decît să-l ții ore în șir atîrnat într-o poziție nu doar incomodă, ci mai ales periculoasă.

Eu una abia aștept să trec la următorul pasager la piept, poate de data asta o să am prilejul să-l port mai devreme, să văd și eu pe propria-mi piele dacă te poți epila singură pe picioare cu copchiluț în buzunar. 🙂

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4264

50 comentarii

  1. Toate bune si frumoase numai ca, cel putin pe timp de toamna / iarna, cum a fost cazul la noi, Marsupi e greu de pus de o singura persoana, avand in vedere ca piticul din dotare e si mai imbracat decat vara, iar mama trebuie si ea sa se echipeze corespunzator. Pe urma, problema principala identificata de mine e ca picioarele care atarna afara sunt cam dezgolite (tot pentru sezonul rece). Pui tu ciorapi lungi si sosete si chestii dar, cand vine vorba de incaltaminte, orice aluneca din picior (ma refer la pitici de 2-4 luni) si aici nu stiu ce se poate utiliza…
    Bravo pentru curajul de a vorbi cu alti oameni despre sistemele incorecte! Eu nu ma bag, recunosc. Am vazut multi tatici cu piticii agatati, efectiv, de ei, ca in cuier, dar…nu vreau sa-mi aud injuraturi si altele.

    • Exista niste paturici speciale care acopera si picioarele perfect, nu iese nici un cm de picior afara, noi am folosit cu succes. Si sa stii ca m-am descurcat cu imbracatul si echipatul si iarna, e drept ca Sofia era mica, avea 8-9 luni, dac-ar fi fost mai mare probabil ar fi fost mai complicat.

    • Vlad al nostru avea 2 luni cand a inceput iarna, iar noi procedam asa: il imbracam cu o salopeta all-over din fas, nu exagerat de groasa, dedesubt avea izmenute sau ciorapei si o pereche de sosete plus pantalonasi. Eu una imi puneam manduca inainte de geaca de iarna pentru ca altfel nu mi se parea comod, mai ales daca trebuia sa urc in autobus sau sa intru undeva unde era putin mai cald si sa stau cateva minute, caz in care simteam nevoia sa o dau jos, iar cu manduca pusa peste nu reuseam. In cazul in care manduca este sub geaca ai posibilitatea sa invelesti copilul cu geaca la picioare. Eu asa l-am purtat toata iarna ( pentru ca nu i-a placut in carucior, iar mie mi se parea ca fiind frig afara e mai confortabil pentru el in manduca). Si eu opresc parintii care duc copiii atarnati si le spun una-alta. Mai aud pe strada comentarii referitoare la pozitia picioarelor in manduca, mai ales ca o portiune de corp este acoperita, multora le pare nefireasca pozitia. Sau ” no bine, dar asta e manduca, cine isi permite?”. Eu zic ca numai cate crize de colici am rezolvat cu manduca si si-a meritat banii. Vlad dormea super bine in manduca si se linistea instant cat era nou nascut, imediat ce-l urcam in device. Dar asta a mers asa pana la 2 luni, dupa aia adio. Manduca, da, dar sa fie afara si in miscare. Asa ne neplasam si acum, la aproape 7 luni si 9 kg.

    • Eu mi-am luat o geaca groasa mai mare cu 2 numere si intram amandoi in ea, ii strangeam bine siretul jos si statea bebe la caldurica. In prima iarna doar asa am iesit din casa, inclusiv pe zapada. De la 17 luni n-a mai vrut nici purtat, nici in carucior, ne-am mai schimbat un pic traseul de iesit in parc si triplat timpul, dar macar e copilul mai fericit ca e baiat mare si merge pe picioarele lui 🙂

    • Eu am folosit boba vest cat era frig. Se poate pune peste orice port-bebe. Acopera si pe bebelache si pe mamica 🙂

  2. Eu l-am purtat pe al meu de la 2 saptamani, in wrap de la jeportemonbebe (imprumutat) iar de la 7 luni il port intr-o manduca facuta in Republica Moldova (e identica dar la jumatate de pret). Acum are 1 an si 2 luni, 12.8 kg si tot il port. Purtatul mi-a salvat sanatatea mintala,numai asa adormea cand avea crize de colici cumplite. Mancam, scriam lucrarea de disertatie la calculator, puneam rufe la spalat etc. 🙂 Am auzit tot felul de vorbe, ca il sufoc, ca nu o sa mearga nici pana la 2 ani. Merge de la 10 luni si jumatate si eu as fi in stare sa il port pana la 5 ani.

  3. Noi am avut un mei-tai imprumutat cu drag de o prietena cu maini de aur,spun asta pt ca si le croia singura.A fost extrem de util,mai ales pentru o mama temerara ca mine care scotea bebelusul iarna in timp ce ningea putin suparat (si cu un cor de de „nuuuuu” in spate). Am incercat si eu sa le atrag atentia zambind si cat mai delicat unor parinti care isi purtau bebelusul cu fata spre exterior si mi s-a raspuns ca stiu ca nu e bine,dar ” sa vada si el lumea”.oh,well…
    in rest…ai pus poze cu Sosia:)

    • am pus, e drept, dar numai pt ca s-a schimbat asa mult de-atunci ca practic nu mai conteaza. 😀

  4. Eu nu am copii, dar o cunosc pe mamica ce detine site-ul al carui link urmeaza sa il postez si care a scris si ea un articol despre purtatul corect al copilului in astfel de dispozitive: http://www.wrapsling.ro/nu-purta-copilul-cu-fata-spre-exterior.html.

    Sper sa nu se considere reclama sau sa se interpreteze in mod gresit, eu o cunosc de multi si ani si stiu ca a fost fan wrap/sling de la primul copil, ulterior a venit si ideea cu afacerea si a facut fericite multe mamici.

    • Si eu am un wrap si un sling de la Ilinca; dar de cand am descoperit manduca wrapul a facut fericit un alt bebe, iar slingul zace deocamdata in dulap asteptand vara. Eu l-am purtat pe baietelul meu in sling de cand avea o saptamana si am trecut la wrap si manduca dupa 5 luni. Are aproape 10 luni si deocamdata nu da semne ca nu i-ar mai placea sa fie purtat; in timpul saptamanii il plimb eu, iar in week-end, cand iesim toti 3 il poarta taticul la pieptul sau.

      Eu nu am avut curaj pana acum sa le atrag atentia mamicilor ce nu isi poarta corect copiii; si din pacate nu-s putine deloc…

    • Mersi, Alina. Cu jambierele nu stiu cum e dar, din pacate, am avut o experienta nefericita cu sosetele cu botosei de la Hip. Chiar daca se spunea ca sunt din lana merinos, nu i-au tinut deloc de cald piticului meu…

  5. Imi port copila de la 5 luni, acum are 14 si aproape 9 kg deci mai merge purtata destul, nu as da sistemul de purtat pe un cărucior pt ca, noi in oras nu avem trotoare folosibile. Pana in parc e o adevarata aventura sa ocolesti masini parcate aiurea, gropi sapate si uitate asa borduri inalte etc.
    Am incercat si eu sa abordez o mamica cu un nou nascut purtat in ceva ce semana cu un dispozitiv de tortura, fara succes insa. Lsand la o parte modul urat in care s-a uitat la mine, si cuvîntele scoase pe gura nu au fost din cele academice. Mi-am propus sa nu imi mai pese desi uneori le-as aborda. Oricum cred cu tărie ca orice mamica ar trebui sa se informeze . Eu nu am văzut nicaieri sisteme de purtat sanatoase, am citit din greşala pe un grup fb, am citit am probat am ales am cumpărat. Mi-as dorii sa vad mai multi copii purtati corect, dar noi nu stim sa acceptam un sfat oricat de binevoitor ar fii el (nu ca cele de genu pune-i căciula ca raceste sunt doar 20 de grade afara)

  6. Mai degrabă aș încerca să intru în grațiile unei ursoaice cu care aș da nas în nas în pădure decât să atrag atenția unei mame despre cum e corect să își poarte bebelușul. E dinamită curată ideea asta 🙂

    • :))) ai mare dreptate, dar totusi … unele sunt receptive si pentru asta merita riscul.

  7. La mine-i vorba lunga…dar exista momente ca astea http://ganduri-daruite.blogspot.ro/2014/03/zambile-si-rasfat.html cand regret din suflet ca nu am folosit un sistem d-asta de sustinere a copilului! Am avut momente cand cel mai marisor avea nevoie de mine in egala masura cu micuta…si…DOAMNE, cum sa ma impart?! Ma simteam ca si cum m-as plimba pe sarma la inaltime, cu o gaza de 8 kg intr-un brat si puiul ranit atarnat de mana cealalta. Ce-i drept, vina-i a mea, m-am gandit ca avand doar un metru jumate mi-ar fi aproape imposibil s-o atarn de mine…sigur am gresit. Initiativa e minunata, succes mamicilor.

  8. Al nostru nu a vrut sa stea in wrap la mine in brate, doar la tata si acolo cu greu. L-am purtat asa prin parc pana s-a imbolnavit si doctorita, mare fan de purtat bebelusi, ne-a spus ca totusi nu e bine, in perioada aceea, sa ii contractam cavitatea pulmonara. Cand s-a facut bine am mai incercat dar urla de mama focului. Voi incerca din nou cand recuperez wrapul, dar oricum activitatea mea zilnica implica urcat si coborat scari cu un bebelus in brate. Momentan l-am imprumutat unei prietene care are o fetita de 2 luni si un baietel de 18luni si care isi uitase wrapul la bunicii copiilor. Ea chiar face totul cu fetita in wrap (nu stiu daca se si epileaza) si m-a sunat disperata ca nu avea wrapul si fetita nu doarme altfel. Altfel, nu prea am vazut copii purtati incorect pe aici dar daca as vedea, desigur ca as spune ceva 😀 pentru ca displazia de sold era o frica mare de-a mea (dupa ecografiile obligatorii riscul a fost eliminat in cazul nostru)

  9. Si eu l-am purtat pe D de la o luna si acum il poarta cu succes si sotul, pentru care Luna a devenit un fel de solutie salvatoare. Am trecut prin wrap, wrap-tai si Luna, am incercat si alte sisteme, astea s-au pliat bine pe nevoile noastre. Copilul a stat din primul moment, fara scandal sau proteste, si acum la un an si cateva saptamani sta la fel de linistit in sisteme de purtare.

    Referitor la sistemele necorespunzatoare, asa cum zicea o mama mai sus, nici eu nu am curaj sa ma duc la o alta mama sa ii spun ca nu e bun sistemul ei de purtare. Stiu ca ii vrea binele copilului, o vad si pe ea ca se chinuie, pentru ca sunt ingrozitoare si pentru spate acele sisteme, dar nu pot, pur si simplu, mai ales ca de cele mai multe ori in momentele de intalnire sunt cu copilul in brate, nu in Luna.
    Dar poate imi voi face curaj.

  10. Noi am descoperit marupiul ceva mai tarziu, pe la 4 luni, dar din acel moment maimutica il adora si nici ca mai vrea sa adoarma in carut 🙂 uneori si in casa fac plimbari de 1 ora (uneori chiar 2) ca sa doarma linistit copilul. Rudele si prietenii considera copilul cam rasfatat ca nu vrea sa doarma in carut, dar nu conteaza.
    Un site dragut este http://harbuz.ro. Organizeaza si ateliere de purtat in Brasov.

  11. Eu am vrut să zic pe stradă unei mămici, nu am avut succes, am vrut în magazin să opresc un părinte să cumpere un astfel de sistem nociv, destul de scump de altfel, iar fără succes, și a mai încercat cineva să oprească niște părinți tot așa de la cumpărat, mai ales că vânzătoarea nu știa nici ea să le explice nimic în magazin. Nu a mers nici replica, pe lânga că sunt gravidă cu burta mare, sunt și pediatru… eh well. Poate să fac fluturași să îi dau prin parc?

  12. Pufushop e un alt magazin detinut de o mamica, unde gasim manduca si boba
    Bumbo e un alt ssc romanesc
    Noi am purtat in wrap elastic, sling cu inele, iar chiar in acest moment doarme in Luna de la Poarta-ma. Are 1an si o luna, cam 10-11kg.
    Si mie imi e rusine sa opresc lumea pe strada, dar imi place abordarea ta, cred ca o sa indraznesc si eu pe viitor. Am reușit sa conving o prietena sa cumpere ceva ergonomic, dupa ce era convinsa ca ceva gasit de ea ar fi ok.

  13. Eu cred ca de asta e tara noastra asa cum e. Pentru ca respingem din start ce e nou fara sa trecem prin mintea noastra. Adica, ce ne costa sa ascultam, si sa trecem prin filtru nostru infomatiile, si apoi daca consideram si avem argumente ca nu sunt ok sa le respingem. La fel se uita lumea la noi si daca le spunem sa nu arunce pe jos sau sa nu scuipe.
    Dar in situatia asta, daca ar fi vorba de copilul meu, clar nu as vrea sa aibe probleme cu oasele. Ar trebui sa ne schimbam mentalitatea si chiar sa ne informam cu mult mai mult legat de cresterea generatiilor urmatoare (care vorba aceea, o sa ne plateasca noua pensiile). Eu o sa ma informez cat mai mult cand o sa am copii.
    Mi-a placut foarte mult postarea ta cu little helper(o sa iau si eu cand o sa am copii).

  14. Eu mi-am purtat fetita de la 2 luni in marsupiu (atunci l-am descoperit, si-mi parea rau ca nu de mai devreme). Imediat ce l-am probat, fetita mea a si adormit in el, fara titi, fara leganat si fara cantat. Doar l-am pus pe mine, si pana am mai schimbat 2 vorbe cu Cristina (de la hiphip.ro) a si adormit. nici nu l-am mai dat jos, nici nu am probat nimic altceva. Am platit si am iesit cu pitica in parc – 2 ore jumate a dormit fara intrerupere, record pe vremea aia. Mai greu imi era vara pe caldura decat iarna. De multe ori ii puneam doar pampers-ul si un tricou (nici macar body, ca sa nu se incinga). Iarna insa am gasit o solutie superba https://www.facebook.com/photo.php?fbid=483042981756890&set=a.101224096605449.1319.100001535765903&type=1&theater (din pacate nu gasesc site-ul de unde am cumparat-o, dar daca intereseaza pe cineva, fac un efort sa il caut, e din ucraina). O luam pe Sofia cu ce era imbracat prin casa, o puneam in marsupiu, si geaca deasupra. dupa aia, cand a inceput sa mearga, nu mai mergea sa o bag inauntru ca voia sa mearga si pe jos, si apoi obosea si iar in brate si apoi iar pe jos, si toata operatiunile asta cu dezbracat geaca, scos copilul, imbracat geaca, imbracat copilul (ca de era cu dres si body) si apoi invers. Atunci am hotarat sa o imbrac cu haine de afara si sa o pun peste geaca mea. Acum Sofia are 2 ani fara o luna, 10 kg, si purtata cu succes in manduca (cam de pe la 7 luni, ca marsupiu ma rupea de spate), si cum prevad eu o sa o mai port mult si bine.
    Multumim printesa urbana de blog si de toate povestirile. sunt superbe. Multa sanatate tie si familiei tale minunate.

  15. Esti curajoasa, Ioana sa abordezi parintii care poarta copiii in sisteme nesigure…
    Eu nu prea indraznesc sa abordez necunoscuti, desi am intalnit destul de multi, mandri mai ales cand ne intersectam si aveam si eu piticul in manduca. Dar am incercat sa explic prietenelor; cine a vrut sa inteleaga, a inteles, cine nu, a spus ca asta a avut, a incercat o data, a durut-o spatele si a renuntat (macar atat).
    In alta ordine de idei, pe langa documentarea temeinica referitoare la alaptare, in timpul sarcinii am citit foarte mult si despre sistemele de purtare, primul lucru cumparat pentru copil fiind un wrap elastic de la poarta-ma. De altfel, copilul a fost pus in sling/wrap de la 2 saptamani si a stat acolo bine-mersi, si la mine si la sot. Pasul urmator a fost manduca, pe care am considerat-o cea mai buna achizitie pentru copil. Si acum, la 2 ani si 9 luni il mai port, ocazional, de obicei cand ne mai intoarcem din parc si este prea obosit sa mearga cu bicicleta (sa-l duc pe el in brate, cu bicicleta intr-o mana si un rucsac mic in spate imi este extrem de greu si simt ca mi se lungesc mainile). Nu m-a durut si nici acum nu ma doare spatele, desi sunt destul de mica de inaltime si subtirica.
    Manduca a fost aproape doi ani ajutor de nadejde: acolo il plimbam, acolo il alaptam, acolo il adormeam. Tot in manduca (in spate) a stat si inainte de Craciun cat am framantat cozonacul 🙂

  16. eu cred ca depinde de cultura. am o prietena japoneza, imi spunea ca la ei copiii sunt purtati in spate pt ca mama sa poata face si treaba in timpul asta. am vazut si la femeile africane copii purtati in spate. plus inca doi pe langa, un carut si nu stiu cate pungi cu cumparaturi.
    probabil ca la ele purtatul copilului nu se rezuma doar la plimbatul acestuia in timpul liber.

    • Purtatul corect al copilului nu depinde de cultura. 🙂 Purtatul copilului pe spate e corect, cita vreme copilul e cu spatele spre exterior, si se respecta astfel curbura naturala a spatelului si pozitia in M a picioarelor. Si la noi, copiii mai mari sint purtati in spate, e mai confortabil pentru salele parintilor. 🙂 Si da, mai practic cind ai treburi de facut.

  17. Mi-a intrat in spam un comentariu interesant pe care l-am scos din spam si apoi a disparut, nu e nici neaprobat, nici la gunoi, pur si simplu a disparut. Nu mai stiu cum se numea comentatoarea, dar as vrea sa-i raspund. Spunea sa nu mai teoretizez doar din experienta mea, ca nu toti copiii sint la fel, al ei de exemplu a preferat de mic sa priveasca strainii in ochi si nu pe ea, si ca sa iau in calcul ca la al doilea copil o sa-mi mai schimb parerile.
    As vrea sa-i spun ca purtatul corect al copilului nu are legatura cu temperamentul copilului, sigur, e foarte posibil ca cel mic sa refuze sa fie purtat si cu asta basta, dar in nici un caz (nici la al doilea si nici la al zecelea copil al meu) nu-l voi purta intr-un sistem de purtat incorect si incomod doar pentru ca cel mic prefera sa se uite in ochii altora.
    Nu am teoretizat nimic, teoria apartine celor care se pricep la asta (am pus linkuri catre Crucea ALba si site-uri specializate), tocmai ca sa inteleaga toata lumea care sint principiile corecte de purtare a bebelusului (principii respectate de niste mii de ani, nu teoretizate de mine dupa primul meu copil).
    Mi-am permis sa expun si povestea mea ca sa vedeti fix asta, ca nu toti copiii sint la fel, ca unii vor, ca altii nu, ca altii vor mai tirziu, dar ca oricum ar fi copilul, el trebuie purtat corect.
    Numai bine!

    • Neata!Eu ti-am scris dar daca nu apare,nu apare 🙂 Poate n-am scris suficient de clar prima data.Apreciez faptul ca articolul e bine documentat si informatia corecta despre purtatul bebelusilor.Nu sunt de acord cu ideea ca daca bebelusul nu e purtat nu se creeaza legatura intre copil si parinte sau copilul e mai putin fericit.Al meu a preferat in landou si l-am pus in marsupiu doar in cateva situatii pe la 8 luni(dar cred ca intra la categoria bebelus mare de aia vroia cu fata la „lume”).Am observat tendinta asta din presa de a crea niste tipare fixe ca daca bebe nu e tinut,alaptat,daca suge degetul etc nu e iubit, nu se creeaza legatura etc.Am vrut sa scriu asta pentru ca,fiind o mamica fara experienta dar cu multa teorie la purtator, de fiecare data cand bebele meu nu se incadra intr-un tipar sufeream si ma enervam si nu intelegeam de ce nu merge treaba ca doar eu am citit mult si fac totul ca la carte.Si al meu nu s-a incadrat in niciun tipar,totul e altfel si e greu.Intotdeauna trebuie sa o iau de la capat si sa invat eu de la el,sa ma adaptez,sa raman deschisa.Dar e cel mai frumos lucru din toata viata mea si imi place ca ma solicita, ma tine in priza si ma ajuta sa evoluez.Unii sunt mai docili si totul merge struna cu ei,iese tot ce ti-ai propus,cu altii e mai greu(asta nu inseamna ca trebuie sa abdicam de la principiile sanatoase).Stiu multi parinti care au facut al doilea bebe fara sa fie pregatiti.Au crezut ca va fi identic cu primul si n-a fost asa.De aici multe probleme,dezamagiri absolut gratuite.Ziceam ca ar fi interesant,ca dupa o perioada de cateva luni cu al doilea bebe,sa recitesti articolele despre parinteala si sa le actualizezi pentru ca sigur,multe se vor schimba.Nu zic ca nu e frumos,bun si interesant ce ai scris pana acum dar ar fi fain si folositor sa bifezi schimbarile de opinie ca sa aiba cat mai multi tineri/viitori parinti de invatat (stiu ca te citesc multi oameni).Sanatate multa si pupici primavaratici!

    • N-am spus nici o clipa ca daca nu porti copilul esti o mama rea (nici macar nu cred asta) si nici nu vad de ce trebuie sa ma pregatesc ca al doilea copil sa fie o dezamagire, cred ca va fi la fel de minunat ca primul, whatever that means, chiar nu pricep de ce trebuie sa avem conversatia asta. Am spus ca e benefic sa fie purtati, cu conditia sa fie purtati corect.

    • Imi pare rau ca n-ai inteles ideea.Nu am zis ca ar trebui sa te pregatesti pentru o dezamagire.Nici prin gand nu mi-a trecut asta.Bebe e minunat asa cum sunt toti.Probabil ca filosofez eu prea mult si aiurea.N-am vrut sa te supar.Sarcina usoara!

  18. Doamne cat mi-am dorit un wrap..
    Am fost si la un targ de bebitzi si doamna care le vindea vazand cat de mult imi doresc vroia sa-mi faca o reducere de la 170.00 lei – 150.00 lei
    Avea Matei 5 luni atunci si am hotarat sa nu-i mai iau ca oricum devenise foarte foarte greu.
    Dar pentru casa tot mi-am fabricat eu unul (nu va mai descriu procedeul ca e de tot rasul)…ideea e ca il tineam la piept cat timp mai faceam una alta prin casa. Mai mult de 30 min nu l-am tinut niciodata fiindca nu puteam. Matei a luat repede in greutate, in prima luna 1200 g apoi cate 800 g / luna si l-am nascut la 3300g. Ma durea spatele si articulatiide de muream …eram nedormita.

    Purtati-va bebelusii….este cel mai frumos lucru pe care-l poate face o mamica pentru puiul ei.

  19. E interesanta si povestea din spatele Marsupi Plus. Este un produs romanesc, este inventat si fabricat de o familie din Cluj. Si se vinde de multi ani in multe tari din lume. Culmea este ca noi prima data l-am adus din Germania, acolo l-am vazut in multe magazine de specialitate (la noi nu se gasea pe nicaieri). Ulterior am vazut eticheta cu „made in romania”, i-am cautat si am inceput sa lucram direct cu ei, sa il facem pe Marsupi cunoscut si in Ro.

    Punctul lui forte este simplitatea, nici un alt sistem de purtare sanatos nu se compara ca simplitate de folosire la un nou nascut. Sunt destui parinti care nu reusesc sa se descurce decat cu Marsupi Plus in primele luni, cum pare sa fi fost si povestea ta cu purtarea.

  20. Buna si eu am purtat o pe Sara in Manduca cumm o puneam adormea imediat .Esteun pic scumpa eu am luat o dupa internet dar foarte sigura si comoda pt mamica.De facut treaba cu bebe in manduca nu am facut niciodata dar puteam merge la cumparaturi si cel mai bine era in metrou ca nu trebuia sa urci scarile sau sa cobori cu carutul( mai ales cand nu te ajuta nimeni).Sara acum are aproape 3 ani si nu mai foloseste caruciorul de mult timp,merge destul de mult pe jos fara sa oboseasca:))

  21. V-am citit cu mult interes intrucat peste 3 luni urmeaza sa vina pe lume al doilea copilas al nostru.
    La primul am folosit o perioada scurta (pana am inceput sa ma documentez sis a-mi dau seama ca sunt intr-o eroare) ceva asemantor cu cele de la exemplele ASA NU.
    Imi imprumutase o prietena un port bebe no name si l-am luat de buna pana mi-a venit mintea la cap. Slava Domnului ca nu i s-a intamplat nimic rau copilului..poate si pentru ca l-am purtat asa vreo 3-4 saptamani doar.
    Imi doresc mult sa cumpar o manduca pana in toamna, dar ce nu imi este clar este faptul daca se poate folosi inca din primele saptamani sau doar dupa 3-4 luni.
    Pentru nou nascuti care e varianta cea mai bune?
    Cu multumiri,
    Corina

  22. Există (puţine) sisteme potrivite de purtat bebelusi cu fata spre lume, cum ar fi Baby Björn, aprobat de Institutul Internaţional de Displazie de Şold. Purtatul cu fata e permis între anumite limite de vârsta si greutate, iar carrierul are fermoare ajustabile care se deschid pentru ‘outward facing’.
    Specificatiile aici:
    http://www.babybjorn.com/baby-carriers/baby-carrier-one-air/product-specifications/#content
    Pana la un an, tot Manduca a fost de baza, însă Baby Björn are un material care respira usor, iar noi stam intr-un loc unde vara e foarte cald si umed.
    E o opţiune personală, de a avea încredere în specificaţiile unui fabricant, dar cum 90% din mamicile din jurul meu isi poartă bebele in carrier si caruturile sunt pliate sau folosite pentru sacoşe, am citit mult pe subiect si aş raspunde cu răbdare oricărei observaţii cum ca nu e bine, când venim la bunici si port copilul cu faţa, în drum spre parc.

    • Buna! Cautand ceva pe aici, am dat peste acest comentariu si pentru ca articolele printesei sunt citite si rascitite, tin sa precizez urmatoarele:
      -Bjorn nu produce sisteme ergonomice;
      -purtatul cu fata catre exterior favorizeaza aparitia problemelor de sold;
      -din pacate, producatorii nu sunt onesti, scriu ca sistemul e ergonomic, sigur, doar pentru vanzarea produselor. Vezi Babybjorn, chicco.

  23. Ma trezesc si eu acum cu comentarii pt ca eram in cautare de mame ai caror copii nu au stat in sisteme din prima. Ce-i drept si eu am unul ne-ergonomic luat in ideea sa vad daca va sta in el sau nu. Abia acum la 4 luni jum reusesc s-o tin 10 minute in el si doar daca iesim din casa. Copilul meu uraste sa stea cu fata la mine si desi sotul meu a tot insistat sa-i luam unul cu fata ca vede el la altii pe strada,an dat comanda de unul ergononic de la Casa Zamfirei, neavand de la cine sa imprumut. Sper sa se obisnuiasca puica mea in el,in carut nu sta,in brate dupa vreo 30 min se zbate si raman fara solutii. Cititnd articolul tau am o speranta 🙂

  24. Ce ne facem atunci cand bebe de aproape 4 luni nu accepta nici wrapul elastic nici sistemul de purtare ergonomic?In brate ar sta incontinuu…imi rupe mainile,nu mai zic ca nu prea pot face mai nimic prin casa 🙁

  25. Am cumparat recent manduca, pana atunci am fost cam retinuta in a cumpara acest tip de sistem de purtare oricare ar fi el.
    Mi s-a parut ca nu-i sanatos pt spate, picioare,mi-a fost frica dar dupa 5 luni am zis sa incerc.
    Problema este ca fetitei mele se pare ca nu ii place.
    Sunt putin dezamagita dar voi mai incerca zilele astea daca nu returnam. S-a mai confruntat cineva cu problema asta?

  26. Buna,
    Citesc articolul tau si o groaza de altele (+filmulețe) despre copii purtati si ma simt ca intr-o relatie de iubire toxica.

    Am un wrap tai si un bebe de 2 luni. Totul bine si frumos. Bebe doarme in carpa si e fericit.

    Doar ca…
    Sta lipit de mine. Drept urmare, il scot de acolo rosu pe juma de fata. Si nici coloana aia nu se indoaie, pentru ca sta lipit. Fundul e mai jos, dar sistemul e ferm prins (nu il sugrum). Ca sa aiba coloana in forma de C ar trebui sa pun wraptai-ul lejer, dar in clipuri nu arata asa.

    Apoi, transpira. Pe piept e ud dupa o ora, îmbrăcat doar in overall. Si nici macar nu e vara! Unde sunt zilele mele frumoase de vara cu bebe la pieptul ma-sii, ca in povesti, daca el primavara, cum a dat putin soarele, e fleasca?

    Ratez eu ceva? Rateaza sistemul relația cu mine? Si se mai si zice ca wraptai-ul e pentru parinti neindemanatici. Ufff.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *