Nașterea naturală după cezariană: mituri

Circulă o mulțime de mituri despre nașterea vaginală după cezariană, pe multe le-am auzit inclusiv de la medici ginecologi. Caut de ceva vreme un medic (femeie) care să fie dispus să mă lase să încerc să nasc natural (nu am pretenții să mă ajute, dar îmi doresc măcar să nu mă încurce). E complicat, deși n-ar trebui să fie. În majoritatea țărilor, nașterea vaginala rămîne prima opțiune a medicilor și a mamelor chiar și după o cezariană (sau mai multe), dacă starea de sănătate a mamei și a bebelușului permit. Eu aș vrea să nasc natural din toate motivele pentru care am vrut să nasc natural și prima dată (dar nu s-a putut, din cauze pe care le-am înțeles parțial), la care se adaugă acum faptul că vreau să fiu cît mai repede pe picioare pentru Sofia, care o să mă aștepte acasă prea puțin pregătită pentru tot ce va urma în familie.

Mi-ar plăcea ca mamele care și-au dorit să nască natural și nu au reușit prima oară să afle că o cezariană nu înseamnă obligatoriu și a doua cezariană. Că se poate să nască natural din a doua încercare. Citesc mult despre subiect, am intrat pe un grup de susținere pentru mamele care-și doresc asta. Am găsit de curînd un articol cu cele mai comune mituri despre nașterea vaginală după cezariană (NVDC), l-am tradus pentru mine, dar și pentru alte femei interesate de subiect.

13 mituri despre NVDC

Multe femei consideră că singura alegere sigură după o cezariană e altă cezariană. Presiunea socială joacă un rol foarte important în luarea acestei decizii, iar înțelepciunea populară (americană) vehiculează multe mituri despre NVDC. Rezultatul este o rată de cazuri de a doua cezariană de 92%, în ciuda faptului că majoritatea viitoarelor mame sînt candidate pentru NVDC și majoritatea dintre nașterile naturale care au loc după cezariană sînt de succes.
Conform National Institutes of Health (NIH), “NVDC este o alegere rezonabilă și sigură pentru majoritatea femeilor care au suferit deja o cezariană”.

(2) The American College of Obstetricians & Gynecologists (ACOG) susține această afirmație, spunînd că majoritatea femeilor cu o cezariană și unele femei cu două cezariene sînt canditate pentru NVDC (sursele acestor citate le găsiți în articolul original, către care am pus link la final).

Mit: NVDC are un risc de ruptură uterină de 60-70%

Riscul de ruptură uterină după o operație de cezariană efectuată jos, la linia chilotului este de 0.5-1%, în funcție de anumiți factori. Și mamele aflate la prima naștere se supun la riscuri la fel de serioase ca o ruptură uterină și se întîmplă la fel de des ca placenta abruptia, coborîrea omblilicului sau dislocarea umărului copilului (fără că aceste riscuri să devină contraindicații pentru nașterea naturală).

Mit: Spitalele interzic NVDC deoarece e o complicație serioasă și neobișnuită și nu pot garanta ducerea ei la bun sfîrșit

Spitalele cu săli de travaliu și de naștere au protocoale de urgență obstetrică. Regulile care se aplică pentru a rezolva complicațiile nașterii la femei aflate la prima cezariană sînt aceleași cu cele necesare în caz de ruptură uterină la o mamă care încearcă NVDC.

Mit: Pentru a realiza o cezariană de urgență, e nevoie de epidurală, iar femeile care încearcă NVDC nu pot avea epidurală, deoarece aceasta ar masca durerile provocate de o eventuală ruptură uterină

Se poate face epidurală în timpul unei NVDC, există dovezi care arată că aceasta nu maschează durerea provocată de ruptura uterină. Mai mult, doar 26% dintre femeile care au suferit rupturi de uter au raportat dureri abdominale, ceea ce înseamnă că durerea este un simptom inconsistent și care nu prezintă încredere.

Mit: Există o șansă de 25% ca fie copilul fie mama să moară în timpul unei NVDC

Riscul de deces la naștere este foarte mic, indiferent dacă mama dorește NVDC (0.0038%) sau cezariană electivă (0.0134%). Există puține dovezi cum că ruptura uterină ar aduce cu sine un risc de deces al copilului de 2.8 – 6.2%.

Cele mai serioase complicații legate de cezariană apar atunci cînd mama are mai multe cezariene: defecte ale placentei, ca de exemplu placenta accreta, care poartă un risc de 7% de deces al mamei și un risc de histeroctomie de 71% hysterectomy rate. După 2 cezariene, riscul de accreta este de 0.57%, asemănător cu riscul de ruptură uterină după o cezariană.

Mit: Nu pot încerca NVDC pentru că este ilegal

NVDC este legală în America. Este legală și în România. În unele state, NVDC este legală și la domiciliu, doar în prezența moașei.

Mit: NVDC nu poate, sau nu ar trebui să fie indusă

Cînd mama sau bebelușul dezvoltă o complicație care necesită nașterea imediată, dar nu neapărat în următoarele 10 minute, inducerea poate face diferența între o NVDC și o cezariană. Protocoalele medicale (din SUA, n.r.) spun că Pitocinul trebuie să fie o opțiune pentru NVDC.

Ca la orice naștere, există riscuri și beneficii și pentru NVDC și pentru cezariană după cezariană. Important este ca mama să decidă singură pentru ea și copilul ei, să înțeleagă care-i sînt opțiunile și drepturile legale și să nu se lase convinsă sau intimidată de medici care, din comoditate sau neștiință, recomandă cezariana electivă după o cezariană anterioară fără a lua în calcul dorințele mamei.

Articolul este tradus de aici.

Dacă aveți resurse sau întrebări despre nașterea naturală după cezariană, vi le ascult, poate ne lămurim împreună.

Aș vrea să fac cîteva precizări: recuperarea mea după cezariană nu a fost dificilă, nu am avut dureri aproape deloc, la întoarcerea acasă la 3 zile după naștere am urcat singură scările pînă la mansarda în care locuiam, peste alte 3 zile o purtam în brațe pe Sofia fără probleme, dar în primele zile nu mă puteam mișca fără ajutor și asta nu mi-a plăcut, m-am simțit tăiată în două (pentru că na, chiar eram).

Nu vreau să merg la Brașov sau Constanța să nasc. Vreau să rămîn acasă în travaliu cît mai mult posibil, alături de Sofia, în mediul nostru obișnuit, și să lipsesc de-acasă cît mai puțin după naștere. Mă simt confortabil acasă, la fel și fetița, nu vreau să ne mutăm cu toții la vreun hotel și să așteptăm acolo, pur și simplu nu e o opțiune validă pentru mine, și nici să-mi petrec travaliul în trafic, alergînd pe autostradă cu un soț stresat la volan și un copil derutat în spate. Vreau să stau liniștită acasă la mine, cu familia mea, în mediul meu, pînă aproape de momentul nașterii. Voi naște la Regina Maria în București, cel mai probabil cu Doina Mihăilescu.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4264

125 comentarii

  1. Eu am o prietena care a nascut normal (acum vreo 8 ani) dupa o cezariana, la diferenta de 6 ani…toti sunt bine, sanatosi….

  2. Incearca sa o contactezi pe Ditta Depner din Brasov (o gasesti pe fb). Este trainer Hypno Birthing si stiu ca la clinica Eva din Brasov se poate naste natural dupa cezariana.

    • Asa este, si eu stiu ca clinica Medlife Eva din Brasov incurajeaza nasterile naturale, inclusiv dupa cezariana. Succes, Ioana!

  3. Eu am inteles ca exista un device care , in momentul declansarii travaliului, se ataseaza pe peretii uterului si masoara contractiile acestuia si daca se depaseste o anumita valoare( nu mai tin minte care) atunci se recurge la cezariana. Daca contractiile sunt in limite normale se continua cu NV. Doar ca acesta nu exista la noi in tara, ci in toate celalate tari europene ( franta e un exemplu). Daca ar exista si la noi mi s-ar parea ok, altfel mi se pare un risc destul de mare pt mama.

    • nu stiu daca o fi vorba de acelasi device de care spui, dar si la noi (adica la Regina Maria) in timpul travaliului se foloseste un device care masoara ritmul cardiac al bebelusului si care monitorizeaza contractiile (frecventa, intensitate etc)

      ce-i drept asta s-a atasat pe burta, nu inauntru

      pot sa-ti spun sigur pt ca l-am vazut cu ochii mei folosit pe autoarea blogului, la nasterea Sofiei.

    • Stiu ce zici, ca pe ala l-am avut si eu. Asta de care zic e „pe interior”:)

    • mdah , e aparatul de monitorizare cu toate contractiil e, intensitatea lor si ritmul cardiac al bebelusului . Mi s-a parut extrem de stresant pt mine ca m-au tintuit in pat cu aparatul ala pe burta , si in contractiile ale dureroase , in loc sa ma plimb , sa stau pe vine … chestii utile pe care le stiam de la cursul Lamaze am fost imobilizata in pat , cu fraza : ” de acum nu mai trebuie sa va ganditi numai la Dumneavoastra ci si la bebelusul care vine ” … aparat care oricum mi-a fost pus cu 1-2 mm mai jos decat trebuie , shi da , masura gresit contractziile ( imi ziceau debut de travaliu – dupa 5 ore jumate de contactii care ajunsesera f f dureroase – asistenta aeriana care mi l-a montat zice : mdah , contractii nivel 2 … se pare ca nu sunteti rezistenta la durere ) – in juma de ora vine medicul , care desi era informat ca sa stea zen , sunt la inceput de travaliu , m-a auzit pe mine plangand la telefon si a venit – aveam contractii intensitate 7 , imi crescuse la un 17-18 cu 9 tensiunea ( de durere , stres si ca aveam oricum tensiune marita ) , si m-au bagat in cezaraina de urgenta – la RM am nascut , as mainaste si a doua oara acolo , as incerca binenteles natural , Da – m-am enervat pe moment ca o aeriana la 2 noaptea imi pune aparatul de monitorizare gresit , e ironica si nu am avut libertatea de miscare pe care mi-o doream desi pt asta m-am dus la privat , dar peste tot se poate intampla sa dai peste cineva slab pregatit , care sa greseasca sau alte si mai altele

    • Mda…eu am ajuns sa cred ca cei de la privat ne mint in fata. Au ajuns chiar sa stapaneasca foarte bine arta aceasta a „sigur, facem cum vreti d-voastra…natural…”, dar nu stiu cum se face ca tot cezariana iese la final. Motivele sunt diferite, dar nu stiu daca ati observat ca finalul este acelasi, cezaria, unless ai o dilatare perfecta si in timp util. 🙂 Ca sa nu mai spun ca monitorizarea se face pe masa. Sincer, cred ca o fac intentionat, pt ca asa simti contractiile mai tare si cedezi mai repede. La banii pe care ii au, ar putea sa cumpere niste aparate de monitorizare portabile (exista). Am ramas si eu cu un mic regret, pt ca am vrut sa nasc natural (nu aveam nicio contraindicatie), dar pt ca nu m-am dilatat si nu avea nimeni timp sa astepte mai mult de 2 ore (era cu o sapt inainte de Craciun, deh…toate mergeau pe banda rulanta) mi s-a spus sa tb sa fac cezariana. I’ve moved on, ca sa zic asa, si mi-am depasit regretul cu gandul ca some things happen for a reason si ca poate ca asa a fost cel mai bine pentru Mariuca mea. Mai stiu pe cineva care a incercat NVDC la RM, dar tot in cezariana s-a terminat. Ce am invatat din toata experienta asta este ca trebuie (1) sa fii foarte hotarata sa faci asta (tine de temperamental tau) sau (2) cel mai bine e sa ai pe cineva cu experienta cu tine (o doula, un prieten ginecolog) care sa asiste la natere si sa te sustina. Altfel, neavand experienta medicala si fiind stresata, este foarte usor sa cedezi din nou recomandarii doctorului: Csection it is then. 🙂

    • Eu stiu multa lume care a nascut natural la Regina Maria, sint multi medici care nu intervin si respecta dorinta pacientelor. Iar monitorizarea nu se face pe masa, aparatul cu senzori este wireless, se monteaza o curea pe burta si cu ea te plimbi cit doresti unde doresti. Imi amintesc ca m-au urcat pe masa doar de doua ori, sa-mi masoare dilatatia si cind a fost momentul sa imping. Stiu ca sint si medici care se grabesc cu cezariana, dar uite, in cazul meu, chiar au insistat sa mai imping, desi eram epuizata si ceream cezariana, ei in continuare imi spuneau cum sa imping si cit de putin mai am si etc etc.
      Da, cu siguranta pentru NVDC e nevoie de muuulta determinare si de o persoana care sa te sustina, sa iti explice ca fiecare lucru e normal, sa fie on your side.

    • Buna. Am o curiozitate, daca se poate. Am citit cateva dezavantaje despre nasterea naturala, cum ar fi: marirea vaginului, riscul de a face o epiziotomie, sa iasa cu forceps/vacuum, etc. La cezariana alte dezavantaje. Mama si bunica mea au nascut natural si dupa o vreme nu au mai avut deloc menstruatie ( de la 28-29 de ani), avand probleme si cu tiroida. S-au si ingrasat din aceasta cauza.

      Auzi fel si fel de probleme, incat nici nu mai stii ce sa faci :). Personal ma sperie intr-o oarecare masura ideea asta de a naste pe orice cale. 🙂 Nu mai zic nici de riscul de a te ingrasa si nici sa mai scapi de kg in plus. Sunt femei care nu au reusit sa scape de kg in plus.

      Stiu ca fiecare organism reactioneaza diferit la fiecare… dar…e greu sa alegi ce sa faci… e greu sa faci o alegere fara sa iti para rau ca nu ai facut altfel…

    • Acelasi lucru mi s-a intamplat si mie la Sanador cu monitorizarea contractiilor. Fugiti de spitalele private de la noi pt ca rata de cezariene este imensa, peste 90%, motivul fiind evident, banii, cezarienele costa aproape dublu fata de nasterile naturale si in plus, e mult mai comod si simplu pentru medic. Parerea mea e ca spitalele private sunt o afacere, nu spitale in adevaratul sens. nu te duci doar sa stai ca la hotel, te duci pentru actul medical iar daca acesta lasa de dorit, merita sa te gandesti de doua ori la alegerea facuta.

  4. Cumnata mea este ginecolog in America, si a asistat multe nasteri naturale dupa cezariana.
    La noi mai este sa gasesti doctorul care sa fie de acord cu asa ceva…majoritatea sunt imbecili..

    • Cum poti sa spui despre un doctor ca este imbecil? Doar pt ca nu isi doreste sa isi asume responsabilitatea in cazul in care se rupe uterul si sangerezi pana la moarte in timpul „nvdc-ului”?

  5. Buna,
    urmaresc blogul tau de pe vremea cand il aveam pe bebe in burtica. Baietelul meu are acum 1 an si cred ca ne-am si intalnit de cateva ori ca stam prin aceeasi zona.
    Iti pot recomanda un medic: dr Claudia Sai. Eu am nascut cu dansa, mi-a fost recomandata si mie de mai multe persoane. Nu am putut sa nasc natural din motive obiective dar dansa a fost foarte deschisa si m-a sustinut pana in ultima clipa cand a trebuit sa iau decizia sa nasc prin cezariana pentru ca erau f mari riscurile daca nasteam natural. O gasesti si la Regina Maria daca vrei sa nasti tot acolo. Cred ca iti poti face imediat o parere despre un medic chiar de la prima consultatie avand in vedere ca esti foarte bine informata si nu esti nici la prima experienta. Mie personal mi se pare un om extraordinar iar profesional nu as avea ce sa-i reprosez.
    Iti urez succes si nastere usoara!
    Claudia

    • Buna,

      Si eu am nascut cu doamna Claudia Sai, de doua ori. Chiar este un medic exceptional, rabdatoare si incurajeaza nasterea naturala. Prima data, am nascut chiar fara epidurala (de fapt nici nu s-a pus problema de asa ceva pe tot parcursul sarcinii, considerandu-se in urma analizelor ca am un organism puternic si nu e nevoie de un stress in plus pentru mine si mai ales pentru bebe), normal. A doua oara, chiar nu s-a putut face nimic sa nasc natural, am incercat, dar bebe de aproape 4 kg avea si cordonul ombilical in jurul gatului, si era in pozitie pelvina, plus ca in timpul sarcinii am avut niste pusee de tensiune si era cam riscant. Dar de fiecare data mi-a explicat, mi-a aratat avantajele si dezavantajele, a fost extraordinara. O gasesti la Anima si la Regina Maria.

  6. ‘na ziu pe ziua de azi,

    eu sunt la primul bebe ce iese din mine. Fireste, as vrea natural (desi am primit priviri chiorase ca pun vitata copilului in pericol !?!) Intre timp insa bebe si-a pus lantisor la gat de doua ori, o data si jumatate mi exact. Doctorul se cam codeste, eu tot natural as vrea, ca stiu ca se poate. Poate nu stiu eu bine, posibil si asta.
    Ieri am fost la intalnirea cu neonatologul si anestezista. Oameni draguti, amabili insa ca toti ceilalti medicisti de duzina. Intreb de calupurile de vaccinuri , mi se spune ca nu e risc indiferent de informatiile din alte parti. Intreb de utilitatea avccinului pentru hepatita B, mi se spune ca e musai, doar nu vreau sa se imbolneaveasca copilul (chiar daca probabilitatea este mai mare de a fi lovit de masina pe drumul spre parc, sa zicem). Oki-doki…nu le am cu statisticile, bine ca am prieteni care se ocupa de asta 🙂
    Ajung la anestezista. Trece pe fisa nastere naturala/cezariana, ca deh, nu se stie. Ma intreaba la naturala daca vreau analgezice, anestezie. Spun ca in principiu nu. Se uita la mine, imi sugereaza sa trec epidurala, ca nu se stie.
    Asa e, nu se stie, poate atunci o sa vreau singura sa-mi infig un bat in spate insa acum, cand inca sunt rationala si cat-de-cat informata si cat-de-cat constienta de corpul meu fa bine si sustine-ma sau incurajeaza-ma in decizia luata. Treaba ta e sa informezi pacientii, sa explici riscurile, sa oferi variante ori sugestii in conformitate cu ce se poate pentru situatia data. In fisa postului nu intra privirile stupide (nu, nu sunt tampita pentru ca vreau sa-mi nasc bebele fara chimicale in corp – da, probabil nu voi reusi sa o fac insa nu e treaba ta sa ma judeci), zeflemitoare, atotstiutoare.
    Si inca ceva de bun simt: uita-te la om cand vorbesti cu el; nu ii da un print de pe net, ca p-ala il am si eu, netul e liber. Nu te juca cu inelul, e acelasi de acasa, il cunosti deja, e tot acolo. Spune-mi pe nume si te implica, d-aia e intalnire…grump, grump.

    eu teoretic nasc cu un domn…care insa nu vrea sa mearga mai departe de 40 saptamani. in cazul in care va fi nevoie il voi ruga sa imi recomnda pe altcineva (am deja doua recomandari din partea unei proaspete mamici si vesnic interesate – una este doctorul Romila, tot RM, adeptul nasterii naturale care chiar a participat in procedura multor nasteri naturale, acasa inclusiv). Nu stiu daca ajuta ori ba, tanti nu e si e putin mai relaxat si mai „de vama” insa omul isi face treaba fara sa te pacaleasca. L-am intalnit o singra data deci detalii nu am.

    spor!
    parca nasterea nici nu mai conteaza in comparatie cu efortul depus pentru a primi ceea ce e dreptul tau pan la urma…

    • Circulara de cordon nu e indicatie de cezariana, nici macar daca e de 3 ori infasurat, pentru ca: 1. fatul nu respira cu gatul ci prin cordonul ombilical si daca ar fi o problema ar fi si daca se infasoara cordonul in jurul oricarei parti a corpului (ceea ce nu verifica nimeni); 2. cordonul poate sa se infasoare/desfasoare pe parcursul sarcinii si, daca tot ar conta, ar conta in momentul nasterii, nu cu 1-2-3 luni inainte; 3. cordonul are ~60 de cm si la nastere ai nevoie de cam 10 cm, deci poate fi super infasurat si tot poate iesi copilul.

    • Multumesc frumos,

      asa avem si eu impresia, ca nu e neaparat nevoie de cezariana insa mi s-a explicat ca se poate bloca bebe fix cu partea cu gatul iar atunci nu poate respira nici pe nas, nici prin cordon, ca e presat. Din punctul meu de vedere daca se „blocheaza” si are cordonul esarfa spre exemplu e aceesi chestiune. Eu tot natural voi incerca si ma bucur pentru informatii, le iau ca pe o incurajare si un semn de normalitate intr-un cadru in care toti imi sar in cap ca nu pun binele copilului inainte.
      multumesc sincer!

    • si in Elvetia se uita la tine ca si cum ai fi cretin daca intrebi despre utilitatea unui vaccin sau despre efectele epiduralei sau alte chestii.

    • Am fost eu la doctorul Romila, la un control, mai demult. Eram in cautarea unui doctor bun, pe care sa ma bazez de fiecare data. Nu mi-a placut deloc de el, a fost rece si plictisit, incerca sa ma trimita cat mai repede acasa. Asta e, nu m-am mai dus a doua oara. Eu acum merg la fiecare control la doctorul meu de la Gynecoland, Jumuga, dar pentru o eventuala sarcina si nastere va trebui sa caut pe altcineva, la ei nu se poate naste decat prin legatura cu o maternitate si, in principiu, el se ocupa de cazuri mai delicate, in care e nevoie de cezariana. A fost foarte sincer si mi-a spus ca e prea complicat prin clinica lor deocamdata, asa ca o sa caut cand va fi momentul pe altcineva. Inclin foarte mult spre Regina Maria si eu, mai vedem.

    • Problema cu cordonul in jurul gatului nu e de respirat ci prin faptul ca acolo sunt niste receptori, care atinsi e posibil sa inhibe centrul respiratiei din creier si sa nu se dea comanda de : respira! Teoretic daca se intampla asta bebe are nevoie de masaj cardiac sau alte interventii si poate sa aiba apgar mic. Eu am fost asa, copil cu apgar 6, dar nu am ramas cu sechele cu nimic. Si atunci cand m-am nascut eu nu erau aceleasi posibilitati ca in zilele noastre…

    • Eu am nascut-o natural pe fetita noastra , chiar daca avea circulara de cordon. Am nascut-o dupa termen , aproape la 42 de saptamani, sarcina provocata. Fetita a luat nota 9 la nastere pentru ca nu a plans din prima, dar asta si „datorita ” mie, care nu am impins cum trebuia.
      Deci, vreau sa spun ca se poate naste natural un copil sanatos cu circulara de cordon si care a stat peste termen.

  7. Am o prietena care l-a avut pe fiul ei la 20 ani prin nastere naturala…..a zis ca a fost dureros si greu. Dupa 10 ani sau 12 a nascut prin cezariana o fetitza….asa ii spusesera medicii ca trebuie ca e trecuta peste 30 ani si bla bla bla( ce-o mai fi insemnand asta, matusa mea a nascut la 38 natural).

    Cand am vb cu ea a zis ca nu exista termen de comparatie intre cele doua nasteri……ea preferand-o pe cea naturala la orice ora….dupa 3 ore nastere se plimba deja pe holul spitalului, pe cand dupa cezariana i-a fost mult mai greu sa se refaca tocmai din cauza varstei:((((
    In Irlanda o amica a nascut pe pat normal in ce pozitie si-a dorit ea si i-a fost mai comod s avea 35 ani. Oare de ce la noi nu se poate alege?

    • wow, prietena ta zburda dupa 3 ore, eu 2 luni nu am fost om, dupa ce am nascut natural!

      imi pare rau, prefer sistemul din Romania. apropo de Irlanda…citesc cazul unei cunostiinte insarcinata in 37 de saptamani care a mers la medic, in Irlanda, fiindca i se parea ceva suspect in miscrile copilulu. Dupa ce i-au ras in nas ca are un lenes in burta, fara nici cea maimica investigatie, copilul a decedat la 2 zile.

    • Medici tampiti sunt peste tot in lume. Daca exista un caz in care cuiva i-a murit copilul in Irlanda nu inseamna ca in Romania nu se intampla asa ceva niciodata sau ca acolo numai chestii de genul asta se intampla. Nu stiu cum sa zic dar eu de maternitati in flacari numai in Ro am auzit. Sora mea a nascut de 2 x in Irlanda. Prima data a nascut cu cezariana si apoi prin nastere naturala. Deci se poate. Ea a zis ca n-ar mai naste natural niciodata si ca-i pare rau c-a impins-o curiozitatea pt natural pt ca durerile au fost groaznice.

    • Sunt in Irlanda si pe 20 mai am fost programata la cezariana, deoarece piticul meu nu s-a intors si, piticul e de fapt urias, are peste 4 kilograme. Pot spune ca nu imi este frica, avand in vedere ca am avut o extrauterina anul trecut si operata aici, in Irlanda, m-am simtit foarte in siguranta, comportamentul lor fata de mine a fost demn de lauda!
      Cazuri nefericite se intampla peste tot, si in Romania, in Irlanda, in Suedia, Franta..vorbesc in cunostinta de cauza avand prieteni medici in tarile respective. Eu aici, avand o sarcina mai dificila, de cum am ajuns la urgente s-au ocupat foarte bine de mine, m-au tinut sub observatie minim 24 de ore de fiecare data cand spuneam ca ceva nu mi se pare in ordine…..

  8. O cunostinta din Bucuresti a avut o NVDC la ISIS Constanta acum un an, intamplator la acelasi medic care mi-a salvat fetita acum trei ani. Eu am doar cuvinte de lauda pentru echipa de acolo

  9. Eu locuiesc in Be de 5 ani si pe 13 febr 2014 am nascut natural (cu epidurala) un baietel. Aici nu poti alege intre nastere vaginala sau cezariana, daca totul merge ok, clar nasti natural (poti opta insa ptr epidurala sau nu). Medicii apeleaza la cezariana extrem de rar, cand exista motive clare ptr a alege o nastere prin cezariana sau dupa ce au incercat nasterea naturala, apoi forceps sau ventuza si operatia e singura modalitate de a scoate bebelusul.
    Cat despre nastere naturala dupa cezariana, sigur ca se poate, chiar esti incurajata sa faci asta. Am o prietena care acum 4 luni a nascut natural dupa o cezariana facuta in 2012. Deci se poate:)…
    Nu am experienta unei cezariene, dar dupa nasterea naturala avuta, pot spune ca refacerea e rapida, asta nu inseamna ca durerile nu raman inca 2-3 saptamani dupa nastere (dar totul e suportabil si important e ca te poti ocupa de bebelusul tau imediat dupa expulzie).
    Mult succes in a gasi un medic care sa te ajute cu o nastere asa cum ti-o doresti!

  10. Buna

    Eu sunt insarcinata in 32 saptamani, si am acasa un pitic de „apoape 2”. Am nascut cu cezariana pt ca la 42 de saptamani copilul nu se angajase si tot locul era sigilat, fara urme de declansare. Doctorul meu (Hamid Ayatolahi) era pornit pe natural dar daca bebe nu a vrut si cam trecea termenul…
    Acum as vrea sa incerc natural, dar nu ma lasa doctorul, ca e foarte riscant, ca se rupe uterul si tot asa. Am citit si eu si stiu ca se paote dar…

    Am incredere in el, prima oara a fost foarte bine cu el si m-am recuperat repede si fara nici cea mai mica problema.
    Stiti un doctor la stat care chiar practica NVDC?
    Eu am nascut la Filantropia, si sunt mai multumita de servicii decat prietenele mele care au nascut la RM.

    • Corina, daca citesti bine textul, o sa vezi ca riscul de ruptura uterina e foarte mic, de 0.5-1%, aproapiat de cel al unei nasteri naturale fara cezariana anterioara. Nu incerc sa te conving de nimic, dar mi se pare ca medicul tau incearca sa te sperie.

    • Corina , cu bebe 2 tot la acelasi dr nasti ( Hamid ) ? el era f pornit si e f pro naturala …

    • Riscul e de 0.5-1% pe populatie – pentru fiecare persoana in functie de antecedente, alti factori de risc etc, factorul de risc poate fi mai mic sau mai mare, si doctorul curant poate aprecia cel mai bine (plus ca 1% nu e un risc mic, mai ales dat fiind posibilele consecinte ale unei rupturi). In cazul Corinei, sansele unei NVDC dat fiind contextul primei nasteri (nici urma de travaliu la 42 de saptamani) sunt probabil mai mici decat 50%. Doctorii stiu mult mai bine sa aprecieze sansele de succes si risc in fiecare caz in parte dat fiind experienta lor, plus familiaritatea cu studiile stiintifice, si probabil sfatul pentru Corina e adaptat cazului ei special. VBACfacts nu e un site scris de specialisti, si nici macar un loc care sa prezinte toate avantajele si dezavantajele. Nu stiu de ex de unde a luat 60-70% risc de ruptura de uter – nici un doctor nu citeaza astfel de cifre; iar restrictia de NVDC la unele spitale e in functie de capabilitatile pe care le au, nu e o treaba politica (de ex daca nu au sala de operatii si anestezist dedicat doar pentru nasteri 24/7 nu aproba NVDC pentru ca in cazul unei rupturi, copilul trbeuie sa se nasca in mai putin de 10 minute pentru a preveni sechele grave sau moartea). Recomand un articol care mi se pare balansat de toate partile legat de avantajele si riscurile NVDC, inclusiv de diferentierea de risc in functie de antecedentele mamei: http://www.skepticalob.com/2014/04/all-vbacs-are-not-created-equal.html. Fiecare mama e libera sa aleaga in cunostinta de cauza ce set de riscuri prefera sa ia, si eventual sa mearga la alt spital decat cel preferat daca de ex spitalul preferat nu ofera conditiile optime pentru o NVDC.

    • Cum s-a finalizat la tine toata povestea? (Sunt multe comentarii si nu am apucat sa le citesc pe toate.) ? Sunt la unceputul celei de a doua sarcini. Am un copil de 5 ani jumate. Prima a fost cezariana, desi imi doream natural. Tot la RM. Merg la acelasi dr care m-a monitorizat si prima data. Deja mi-a zis ca nu garanteaza ca iese la fel de frumoasa cicatricea. ? Nici nu se pune problema de natural, dupa domnia sa. Am intrebat „e neaparat nevoie de inca o cicatrice?” Mi s-a spus ca „daca semnati ca va asumati riscurile…” placa binecunoscuta. Ce sa fac?

  11. Eu am nascut prin cezariana prima data. Mi s- a parut extrem de usor si frumos, cu recuperare rapida si nedureroasa, dupa 3 zile de spital urcam si coboram scari acasa fara probleme. Bebe a fost cu mine imediat dupa nastere. am nascut la privat, medicover. a doua oara tot cezariana as face. Nu vad rostul de a ma trece prin chinuri inumane.

    • Nu inteleg de ce spui ca la nastere sunt chinuri inumane. Intr-adevar la nastere sunt dureri mai mari decat la cezariana, dar nasterea este un lucru cat se poate de uman si natural.

    • Sint si femei cu grad scazut de toleranta la durere, pentru ele probabil durerile nasterii par out of this world.

    • Eu la un CM obisnuit am cateodata dureri atat de mari ca fac crize cu cadere de tensiune, puls aproape imperceptibil si multe altele…in conditiile astea cam cum crezi ca e probabil sa simt o nastere „normala”?
      Cand o fi sa am copil, dau declaratie ca vreau toate medicamentele din lume, epidurala si tot ce s-o mai putea, ca vreau sa traiesc si dupa momentul ala sa-l cresc :).

    • Raspunsul era pt Andreea, ca vad ca s-a postat dupa comentariul Printesei 🙂

    • E posibil ca restul simptomelor sa nu fie cauzate de durere, ci de CM. In plus, la nastere se secreta o multime de hormoni care ajuta mult in directia asta, nu te gindi ca daca acum ai dureri imense la ciclu, e obligatoriu sa mori de durere de nastere. Posibil sa ai o surpriza placuta. 🙂

      Eu am fost surprinsa sa constat ca durerile din travaliu (si am experimentat tot mai putin expulzia) n-au fost dintre cele mai mari pe care le-am suferit in restul vietii, desi CM a fost mereu cu cintec si ketonal.

    • Si eu de pe la începuturi am avut CM cu dureri groaznice mai ales in prima zi (imobilizare la pat, imposibilitate de mișcare, transpirații reci încât trebuia sa îmi schimb hainele de ude ce erau) si îmi amintesc ca uneori ma întrebam cum supraviețuiesc femeile după o naștere naturală. Acum am o fetița de 2 ani pe care am născut-o natural, fără epidurala in timp ce aveam si o frumusete de bronsita. Apa s-a rupt după un acces de tuse :). Vroiam doar sa îți spun ca durerile nasterii nu m-au traumatizat si nici nu au fost atât de rele pe cum mi-am imaginat. Nu cred ca exista reguli. Poți avea si surprize plăcute. (Abia acum am văzut răspunsul Printesei mai jos.. Gând la gând cu bucurie..)

    • Perfect de acord cu tine,Ana! Si eu mi-am revenit f repede dupa cezariana,la 12 ore de la operatie am urcat(tinandu-ma de brat o asistenta) 3 etaje(liftul spitalului era stricat). Dupa 12 ore am ajuns la un loc cu bebelusul meu.Nici eu n-as opta pt naturala…

    • Vedeti, de aceea nu se poate generaliza in nici o directie … Of, trebuie sa spun ca va invidiez ca v-ati recuperat asa usor dupa cezariana, eu vreo 2 saptamani am fost praf, cu o seara inainte sa venim acasa, m-am asternut pe plans cum ca acasa n-am pat cu buton care sa ma ridice si ce-o sa fac fara. Pentru ca efectiv nu puteam sa ma ridic, vedeam negru in fata ochilor de fiecare data, era sa si cad, noroc ca bebelusul era in patut. Acasa daca nu era sotul meu si mama sa ma ajute, eram disperata, intr-o seara am ramas singura si pana l-am spalat-schimbat-alaptat-adormit era sa mor de de durere. Nasa bebelusului meu tot dupa cezariana, la 3 zile, a plecat cu pantofi cu toc de 12 cm din materninate cu piciul in brate. Deci da …e cu dus si intors.

    • Da, depinde de fiecare persoana in parte. Si eu la CM aveam dureri groaznice, dar nu de asta as opta pt cezariana. Initial vroiam natural, din motive medicale nu s-a putut si acum, dupa ce am vazut cat de usor mi- a fost cu cezariana, nu as incerca altfel a doua oara. Insa depinde mult de corpul si psihicul fiecarei persoane. Eu dupa operatie mi-am propus sa ma mobilizez si sa fiu in forma pt copilul meu. Sigur, m-au ajutat enorm si asistentele, calmantele si incurajarile celor din jur. Cred ca as face fata unei nasteri naturale, doar suntem construite pt asta, dar sincera sa fiu imi e teama de durere si pt mine cezariana a fost o experienta placuta. eu in sala de operatii radeam cu anestezista si totul s- a petrecut repede si frumos. E o amintire frumoasa pt mine si de care povestesc cu haz 🙂

  12. Buna Printesa,
    doctora mea a mers numai pe ideea de naturala, doar ca din pacate bebelina nu era intoarsa si am ajuns la cezariana. Dar mi-a spus din start ca la a 2-a incercam din nou cu naturala. O cheama Camelia Constantinescu si lucreaza la Maternitatea Bucur dar are colaborari pentru nasteri si la Regina Maria sau la Sanador. Are si un cabinet Vital, daca te intereseaza.

    Nastere usoaraaaa!!!

  13. Eu am nascut natural prima data, probabil ca asa ma vor forta sa nasc si a doua oara. Ce vreau sa spun este referitor la procesul de recuperare de dupa…este atat de diferit, dar atat de diferit de la femeie la femeie incat poti generaliza cu greu. Eu, dupa o nastere naturala de cosmar, dupa ce copilul a stat pe canal 5 ore in timp ce eu eram dilatata 10 insa nu-l puteam scoate (din cauaz asta nici nu a deschis ochii o saptamana, avea pleoapele foarte foarte umflate), nu m-am putut ridica din pat o saptamana…alte doua luni nu m-am putut deplasa cu usurinta, plus rupturi si cusaturi atat in vagin, uter si Dumnezeu mai stie pe unde. Starea mea generala extrem de proasta a fost simotivul pentru care am tinut copilul in pat cu mine, fiindca nu ma puteam ridica sa alaptez (din cauza coccisului rupt si a altor dureri).

  14. Adela Serban RM-Baneasa, eu am nascut prin cezariana(din mai multe motive) dar ea mi-a spus ca a doua nastere poate fi naturala daca vreau. M-am recuperat f repede dp cezariana, a doua zi am avut bb in salon, dp o sapt eram ca noua (sau am uitat eu detaliile 😛 ) Bafta si nastere usoara!

  15. Eu știu un caz tragic. La 4 ani și jumătate de la cezariană, mama a ținut morțiș să nască nu doar natural, dar și acasă. După ce un medic i-a spus că pot muri amândoi. Cu termenul depășit și o burtă uriașă comparativ cu bazinul. Fără ecografie de estimare a greutății fătului. Dar cu mult zen. Nu știu ce complicații au apărut, dar bebelușul a murit. E un adevărat curent nașterea asta acasă, ar trebui puțin ponderat. Știu că sunt puțin pe lângă subiect, dar am simțit nevoia să intervin. Mulțumesc.

    • Of, da, dont get me started pe acest subiect… Mi se pare extrem de periculos sa nasti acasa, eu n-as face si nici n-as recomanda asta.

    • Laura,daca nu ma insel,cred ca stiu despre cine vorbesti,mamica aceea avea un blog,l-a inchis acum…

  16. Buna,
    mi-am dorit foarte mult experienta nasterii vaginale dar lucrurile nu ies mereu asa cum vrei…
    Primul copil l-am nascut, din considerente medicale, prin cezariana.
    Cu toate ca diferenta intre nasteri a fost de 1 an si 10 luni, am insistat mult ca a doua experienta sa fie naturala. La 40s si o zi s-au rupt membranele, avem contractii neregulate si nedureroase.
    Am fost internata si timp de 10 ore eu si moasa ne-am plimbat prin spital, sus/jos, stanga/dreapta + calciu + ale mici trucuri pentru declansarea travaliului, dilatarea colului… dar nimic.
    Nici la noi nu se practica Oxytocina dupa cezariana pt. inducerea travaliului, asa ca… dupa 10 ore de asteptare a urmat cea de-a doua cezariana. Ambele la RM Baneasa.

    Sustin NV si NVDC! Si iti doresc numai bine si o nastere usoara.

  17. Fosta mea sefa are 5 nasteri la activ, din care prima cezariana.
    A avut asa:
    1. Cezariana de urgenta in Sibiu
    2. Dupa 2 ani – nastere naturala in Germania (la Sibiu nu I-au dat voie sa nasca natural dupa cezariana, asa ca a apelat la niste rude din Germania si a nascut acolo la o clinica privata).
    3. Dupa inca 2 ani – nastere naturala in Germania
    4. Dupa inca 2 ani – cezariana in Germania (nu mai stiu din ce motiv cezariana)
    5. Dupa 15 ani de la prima nastere, a cincea nastere, iarasi cezariana.

    Iar prietena mea care e asistenta de 15 ani la neonatologie mi-a zis ca vin frecvent femei sa nasca, care au deja la active 3-4 cezariene, si nu sunt probleme. Deci treaba asta cu ruperea uterului dupa prima cezariana e clar un mit.

    • Nu e un mit – se intampla la nivel de populatie in proportie de cam 1%. Ceea ce inseamna ca 99 femei din 100 pot naste vaginal dupa o cezariana fara ruptura de uter (anecdota ta nu dovedeste ca aceasta statistica e eronata, sau ca ruptura de uter e un mit doar pentru ca nu se intampla de fiecare data). Consecintele unei rupturi daca se intampla intr-un spital cu sala de operatii si anestezist la dispozitie doar pentru nasteri 24/7 nu sunt foarte grave – copilul e scos in general in timp util pentru a preveni urmari grave, mama se va reface mai greu decat dupa o cezariana fara ruptura, dar in final in cele mai multe cazuri toti sunt sanatosi si in viata. Happy end! Dar ruptura de uter nu e un mit si o femeie nu poate lua o decizie in cunostinta de cauza daca nu e corect informata.

    • Eu nu i-as zice mit… N-as avea atata indrazneala… E adevarat, nu sunt la ordinea zilei rupturile uterine postcezariana, insa atunci cand apar, sunt extrem de grave. In pus, un procent scazut al prevalentei rupturii uterine, nu te exclude neaparat pe tine de aceasta. si 0.1% daca este si tu esti acea 0.1%, nu cred ca merita sa risti histerectomia – menopauza la 20-30 anim, sechele neurologice ale copilului sau chiar moartealu si a ta…
      Cred ca medicii aia, asa cum ii numiti voi TAMPTI sau DE DUZINA etc stiu eu mai bine ce au de facut… In plus, daca vi se intampla voua tragedia, bineinteles dr trebuia sa se asigure, ca el are competenta etc…
      Parerea mea e ca responsabilitatea cea mai mare a mamei este sa protejeze copilul si pe ea, pentru ca un copil sanatos face mai mult decat o procedura de nastere si o mama viabila pentru a-si creste si ingriji copilul este mai utila ca o leguma sau ca o legenda cu flori pe piept…

      Nastere usoara, sub orice forma, mame sanatoase si copii puternici va doresc!

  18. Eu tot prin cezariana am nascut acum 2 ani si o luna, iar peste 2 luni voi naste din nou. Si eu as vrea natural, prima discutie cu dna doctor (tot Doina Mihailescu – ea mi-a urmarit si prima sarcina) a fost de cezariana clara. La urmatoarea vizita chiar am in plan o discutie mai amanuntita, avand in vedere ca se apropie momentul. Eu am o singura mare dorinta, daca as ajunge la cezariana, sa o fac la cald, dupa pornirea travaliului – exact ca la Tudor (bine, la el eu am stat acasa in travaliu pana am ajuns sa am o contractie la 5minute – dilatatie 6, dar el a venit cu fruntea in fata si nu cu crestetul, de aceea am ajuns la cezariana, dupa spusele dr Gradinaru (dna dr nu era in Bucuresti, stiam asta) existau doar 10% sanse sa il nasc fara probleme… cu procente din astea mici nu ma joc cand e vorba de sanatatea si viata copilului). Cat de adevarate si incontestabile sunt motivele nu stiu ( totul s-a petrecut duminica noaptea la ora 1), dar am considerat mai bine sa fac asa si sa nu ma incapatanez. M-am recuperat rapid, nu am avut nicio problema dupa operatie. Sunt convinsa ca doctorii pot gasi multe alte motive sa faca cezariana, motive pe care nu le poti verifica.
    Important este ca alegerea facuta sa fie optima pentru mama si copil. Si eu as vrea sa nu fiu taiata si sa pot avea grija si de Tudor si de bebelusa, dar mai important e sa ne intoarcem sanatoase acasa.
    Succes si totul sa decurga asa cum iti doresti!

    • Si eu am nascut prin cezariana dupa aproximativ 20 de ore de travaliu, contractii la 2-3 minute, fara dilatatie si copilul venea cu fruntea in fata si am ales pana la urma cezariana dupa care m-am recuperat foarte repede (mai repede decat o alta mamica care nascuse natural).

  19. Eu vreau sa spun altceva, vad ca majoritatea au scris despre NVDC, NC. Despre Sofia cand te vei intoarce acasa. Poate nu va fi pregatita sau poate da. La cum povestesti despre ea, eu cred ca intelege multe lucruri, empatizeaza cu burtica, e calma, intelegatoare.
    Sa iti spun cum a fost cand m-am intors eu de la maternitate cu Sara (al doilea copil), gandindu-ma la Victor (primul nascut), tot asa, ca nu va fi pregatit. Ii cumparasem inainte un plus cu Mickey Mouse, ma pregatisem de la usa, inainte sa intru, o dadusem pe Sara sotului meu in brate, eu l-am luat pe Mickey, am intrat in casa si Victor, dormea. Soc total. Nu ma asteptam la asta. 🙂 Cand s-a trezit, s-a bucurat cand m-a vazut, l-a luat pe Mickey, l-am dus sa o vada pe Sara si a ramas langa mine tot timpul. Nu i-a facut rau, a inteles cand trebuia sa o alaptez, ma jucam cu el cand dormea Sara, nu au fost probleme. Problemele au aparut mai tarziu, dupa un an, cand Sara vroia toate jucarille pentru ea si Victor nu era dispus sa le dea. Dar asta e alta problema…

  20. medicul meu , de la RM ( dar nu roman ca nu-s asa zen 🙂 ) mi-a zis ca dupa 2 ani de la prima cezariana , se poate naste si normal , mai putin de 2 ani insa nu se baga pt ca e riscant sa nu fie refacut uterul in totalitatea . la 10 luni dupa prima cezariana , mi-a zis ca pot ramane insarcinata cu bebe 2 daca vreeau , dar ca va fi tot cezariana … daca trec insa peste 2 ani … incercam natural , ca doar asha e firesc sa nasti

  21. ” În majoritatea țărilor, nașterea vaginala rămîne prima opțiune a medicilor și a mamelor chiar și după o cezariană (sau mai multe), dacă starea de sănătate a mamei și a bebelușului permit.”Stii de ce?Pentru ca cezarienele costa, iar asigurarile nu prea vor sa plateasca „mofturile” astea.Stiu asta de la o asistenta care lucreaza in strainatate, plus ca e logic.Tot de la asistenta asta am auzit si de cazuri tragice in urma nasterilor naturale.Nu povestesc, sa nu te sperii.Probabil doctorita ta nu vrea sa-si asume riscul,nici macar ala de 0,1 la suta ca tu sa patesti ceva.

    Oricum, oricate comentarii ar fi,tu stii cel mai bine cum vei alege sa nasti.

    • bine punctat mura. „in afara” pana esti aproape moarta, tu sau copilul si atunci, poate poate te baga in sala sa faca cezariana.

      se prefera scoaterea copilului cu forcepsul care este devastatoare pentru nou nascut si din punct de vedere emotional pentru mame. exact din motivele pe care le-ai enumerat….COSTA si nu chef sa-si consume nici resursele si nici timpul cu tine. in caz ca se intampla ceva, ti se spune foarte senin ca te incadrezi in statistici (alea negative).

    • Asta se intampla si in Romania inainte de 1989. Sii asa multe destine au fost distruse… din pacate!
      Nu neg, uneori se exagereaza cu NC, insa eu cred ca cel mai important e sa reduci riscurile atat pentru copil, cat si pentru mama. Taieturi si suturi sunt in ambele cazuri, difera doar locul… Refacerea este asemanatoare… Daca te refaci greu dupa cezariana, e clar ca te vei reface greu si dupa NV si reciproca…

      Nastere usoara si copii sanatosi tuturor!

  22. In Irlanda prima optiune este nasterea naturala. Se ajunge la cezariana in conditiile de complicatii medicale, cazul in care copilul nu este intors (iar mama refuza sa ii fie intors manual), probeme de sanatate ale mamei(care cer automat cezariana),greutatea prea mare a copilului( peste 4000g). Aici nu exista optiunea de a cere cezariana, chiar daca mergi in sistem privat sau semiprivat.
    La a doua sarcina prima optiune este nasterea naturala, doar in cazul in care prezinta complicatii sarcina sau unul din motivele de mai sus! Aici, este cu un semn de intrebare si epidurala. Chiar daca o treci in planul de nastere pe care il faci cu moasa, depinde de ei si de dilatatia cu care sosesti la maternitate.
    Tot aici ei iti sugereaza ca a doua sarcina, dupa cezariana, sa fie dupa 4 ani, pentru a se putea vindeca uterul.

  23. Eu am nascut de nevoie prin cezariana. Cu toate ca 3 medici cautau in placenta mea praevia (adica pozitionata tocmai jos de tot, blocand iesirea bebicei) un locsor pe unde sa iasa bebe natural, nu au gasit. Asa ca am stiut cu cateva luni inainte ca va fi cezariana, m-am pregătit pt asta si nu m-am temut deloc. Am avut cezariana de urgenta la 35 sapt. Fiind de urgenta, nu mi s-a facut clisma inainte pt ca nu a fost timp pt asta, asa ca dupa fericitul eveniment care s-a intamplat la ora 10 dim, seara m-am dus la toaleta cu ajutor pe hol, singura la toaleta, iar a doua zi dim m-am dus singura la dus. Fetita a stat cu mine non stop dupa o ora de la cezariana. I s-a permis sotului sa stea cu noi tot timpul. Deci el a schimat primul pampi :). Dar in rest m-am bucurat de prezenta ei non stop, am alaptat absolut normal primele zilr, durerile erau asa de mici incat asistentele veneau si imi recomandau sa iau novalgin picaturi dar eu refuzam pt ca nu aveam nevoie. Am cunoscut si persoane care s-au refacut greu dupa cezariana. Daca nu era sotul cu mine si trebuia sa fac efort mult in primele zile fortat sau sa apelez la asistente prbl nu as fi avut o experiență atat de frumoasa. Scriu aceste randuri pt ca aici in Austria e exact invers decat in Romania. Toti medici promoveaza nasterea naturala in locul cezarienei si s-a ajuns la o exagerare care ma deranjeaza. Cunosc personal 2 copii pe care cezariana i-ar fi salvat dar fiind mai scumpa s-a asteptat si incurajat NV. Ambii sunt cu prbl de retard din cauza lipsei de oxigen. Aici se economiseste mult, sunt limite de cezariene impuse pe luna fiecarui spital. Mi se pare nedrept sa aud numai povesti negative despre asta si apoi ma cutremur cand vad copiii bolnavi. Postarea ta mi se pare justa, sunt pt ca fiecare mamica sa decida singura, sa se informeze si sa gaseasca medicul pregatit pt ceea ce are ea nevoie…oriunde in lume.

  24. „Dacă aveți resurse sau întrebări despre nașterea naturală după cezariană, vi le ascult, poate ne lămurim împreună.”

    ca resursa, am gasit un articol, zic eu interesant.
    http://www.sfatulmedicului.ro/Nasterea/nasterea-vaginala-dupa-cezariana-nvdc_1054

    din care spicuiesc:
    „Pacienta nu este o candidata pentru efectuarea NVDC, daca prezinta factori care cresc riscul de ruptura uterina ca:
    -travaliu care nu este declansat spontan; medicamente care sunt administrate gravidei pentru declansarea travaliului, ca Misoprostol sau Oxytocin, au fost corelate cu cresterea riscului de ruptura uterina in timpul NVDC (daca Oxytocina este folosita cu prudenta pentru a stimula un travaliu lent, este mai putin probabil sa creasca riscul de ruptura uterina)
    -incizie uterina verticala care atinge si partea superioara uterina
    -doua sau mai multe cicatrici dupa cezariene si nici o nastere pe cale vaginala
    -interventie cezariana in mai putin de doi ani
    -o singura sutura (fata de cele cu sutura dubla) la nivelul inciziei uterine pentru operatia cezariana
    -antecedente de interventii chirurgicale la nivelul uterului, ca extirparea unui fibrom uterin (formatiune tumorala), cu penetrare profunda in peretele uterin
    -pelvisul (bazinul) ingust, conform ultimei nasteri
    -prezentatie pelvina, pozitionarea fatului cu picioarele si fesele in partea inferioara a uterului
    -tripleti sau sarcina multipla
    -o afectiune asociata, care contraindica efectuarea nasterii pe cale vaginala, ca herpes genital activ sau placenta praevia.”

    intrebari… nu am, ca le-am trait pe amandoua 🙂
    prima data am nascut natural , la aproape 36 de ani, si a fost , in excelenta, cea mai frumoasa experienta din toata viata mea. (si aici, in oraselul meu, nasterea naturala este pe primul loc. cezariana se face Doar si Numai daca este imperios necesar. in schimb nici nu vor s-auda de nastere vaginala dupa cezariana. nici la 10 ani distanta)

    a 2-a oara, la 39 de ani, am nascut prin cezariana (copilul era in pozitie pelviana), iar pt mine a fost o experienta dura (si in timpul operatiei si mai ales dupa).

    ma opresc aici. daca incep sa vorbesc de nasteri nu mai termin 🙂 🙂

    iti doresc din tot sufletul, dar din Tot sufletul, sa nasti natural 🙂

  25. Eu am nascut natural un baietel de 3800 gr, depasisem termenul cu 5 zile, travaliu de 22 ore (indus de noi), dr care mi-a urmarit sarcina (dr Dobritoiu) nu m-a asistat ci a rugat o colega sa ma lase sa nasc eu (natural, daca e totul ok) asa cum convenisem de-a lungul sarcinii. Nu a fost deloc usor insa am avut asa o mare satisfactie sa-mi nasc copilul si sincer ma asteptam la mai greu. Am nascut la Cantacuzino si acea colega a dr meu m-a numit in fata ”inapoiata” fiindca am refuzat epidurala si aparatul NST legat de mine in permanenta eu fiind obligata din aceasta cauza sa stau in pat si asta era ultima pozitie la care m-as fi gandit in zdruncinaturile contractiilor. Mai erau 4 dr in sala care se dadeau ”cu parea” si la care am zbierat sa ma scuteasca (erau f indignati ca refuzam interventiile standard, eu simtindu-ma in stare sa-mi nasc bebelusul). Am ramas cu un gust amar vazand doctorii cum vor repede sa taie: ca se schimba tura, ca au si alta treaba si cred ca mai grav e ca nu stiu si nu vor sa astepte sa ne asiste sa nastem in ritmul nostru. In ziua aceea superba din viata mea doar eu si o „tiganca” (cum a zis o asistenta) am nascut cum se naste iar in sala de travaliu au mai nascut cu epidurala pe paturi alaturate 5 dudui si cezariene au fost 7. La noi in spitale femeia care naste este privita doar ca o sursa de bani si m-am convins de aceasta la fiecare control prenatal cand intrau in cabinet duduile convinse sa nasca si ieseau cu poezia cu cezariana ca vezi riscuri si bla-bla. Sper sa nasti cum iti spune corpul tau printesa!

    • Exact! Iti doresc si eu sa nasti asa cum iti doresti, asa cum iti va spune corpul tau, cum va fi mai bine pentru tine si copilul tau! Eu am nascut pe 3 mai natural dupa 4 ani de la prima nastere care a fost prin cezariana.

    • Multumesc frumos! S-a meritat, plus ca organismul meu asta a vrut, in ciuda tuturor!

  26. As vrea sa va intreb, ca sigur stiti, care sunt beneficiile unei nasteri naturale fata de cezariana, pentru copil? Exista? Ca am inteles ca este ok pentru mama (pentru ca, in majoritatea cazurilor, refacerea este mai rapida) dar presupun ca exista si unele avantaje pe care le confera bebelusului.
    Eu asociez nasterea naturala vs cezariana cu alaptarea fata de hranirea cu lapte praf, cumva, si as vrea sa stiu daca este gresit sau nu. Daca spun tampenii, sa imi ziceti 🙂

    • S-au scris carti intregi despre asta. Cauta Michel Odent.
      Nu cred sa existe vreo resursa care sa sustina ca cezariana e in macar un singur fel mai buna pt copil ca nasterea naturala. Nu vorbim despre urgente medicale, desigur.

    • Sunt multe situatii in care cezariana face mai bine decat NV copilului… Insa e de dorit, acolo unde se poate, excluderea interventiei chirurgicale si promovarea nasterii naturale.

    • Nu are nici o relevanta daca nasti natural sau prin cezariana. Daca, totusi, optezi pentru cezariana, poti sa alegi ca operatia sa aiba loc cand incepe travaliul, ca sa iti maximizezi sansele de a alapta cu succes, si ca bebe fie complet pregatit pentru viata extra-uterina.
      Da, refacerea dupa cea naturala este mai rapida, dar in rest nu sunt diferente majore.

    • Asta nu e deloc adevarat – SUNT diferente majore pentru bebelus; una din cele mai importante la care m-as referi este aceea ca tractul digestiv al bebelusului este steril in burta si se colonizeaza cu bacterii benefice (numite probiotice, esentiale in digestie si imunitate) la parcurgerea vaginului mamei (care e colonizat cu aceleasi bacterii pe care mama le are in intestin). Dupa cezariana, colonizarea se face aleator, cu ce bacterii mai bune sau mai rele gaseste prin maternitate/mainile celor care il ating. Asta e explicatia pentru explozia de intolerante alimentare pe care le vedem in ultimii 10 ani…Si asta e diar unul din dezavantajele pentru bebe, care ii poate afecta calitatea vietii (dar si pe a parintilor) multi ani. http://www.medicalnewstoday.com/articles/264473.php Putina informare (separata de poezia ginecologilor, „dar draga e exact la fel pentru bebe, de ce sa te chinui? Si sa te expui la atatea riscuri) nu strica niciodata!

    • Vaginul nu comunica cu intestinul.n Bacteriile din vagin nu sunt probioticele de care copilul are nevoie. Tubul digestiv se matureaza in primele 3 luni postpartum, iar colicile sunt o consecinta a formarii florei saprofite in intestinul sugarului. Daca ar fi cum spui tu, ar insemna ca fiecare copil nascut natural e scutit de chinurile colicilor. Si doamne fereste, ca mama sa aiba si alte infectii vaginale (candicoza etc)…
      Insa asta, nu inseamna ca incurajez NC fata de NV. Departe de mine acest gand… Daca se poate, atunci sa fie NATURA 100%.
      Nastere usoara si copii sanatosi si vanjosi!

    • Nu prea are legatura metoda de nastere cu alaptatul, chiar daca pare mai greu la cezariene. Ptr ca inceperea secretiei lactate este data ca raspuns hormonal la detasarea placentei de peretele uterrin. Incepe un joc hormonal si in 2-3-5 zile apare laptele matur. Problema ar fi data de faptul ca in cezariene mamele sunt tinute la distanta de bebelusi mai multa vreme decat la nasteri si e mai greu ptr adaptarea copil-san-mama.
      Si in plus la majoritatea cezarienelor, adaptrae copilului la viata extrauterina e un pic mai grea. Mai multi gem, au nevoie de oxigen, au nevoie de oxigen in cort cefalic dupa nastere o perioada, se trezesc mai greu, sunt mai ametiti si anesteziati dupa nastere, plang mai greu la inceput, apgar mai mic. Nu e nimic batut in cuie, e vorba doar de un numar mai mare de copii nascuti prin cezariana care au nevoie de mai multe ingrijiri decat cei nascuti pe cale vaginala. Evident exista si exceptii in ambele cazuri.

    • Colostrul se produce in sîni din săpt 20, nu conteaza daca nasterea e naturala sau cezariana, colostrul e deja acolo, copilul trebuie pus la sin si va suge.

    • Eu am nascut prin cezariana si regret. Pt ca adevarul adevarat este ca perioada de recuperare este f dureroasa si severa dupa cezariana. Nu stiu cum e sa nasti natural, dar nu am intalnit pana acum nicio mama care a nascut natural sa se planga de recuperare ci doar de nasterea in sine. Daca e sa compar din experienta mea de cezariana cu experientele mamicilor care au nascut natural si datele medicale de referinta, eu personal as prefera un travaliu si o nastere dureroasa de 12-24h decat 3 zile de dureri crunte dupa cezariana plus aproape 2 luni de precautie sa nu se rupa operatia. Poate la primul copil mai e cum mai e, dar cand ai deja un copil acasa, si vine al doilea, si cel mai probabil va fi gelos pe cel mic care e tinut mereu in brate, cum ii explici copilului 1 ca e mami trebuie sa se recupereze 2 luni si nu poate decat pe bebe mic sa il tina in brate. Daca exista alegere, cred ca nasterea naturala este cea mai buna, cezariana ramane o varianta excelenta pt urgente medicale si slava domnului ca exista. Nu este corect cum o vand unii medicii mai nou cu sintagma „de ce sa te chinui” cand in fapt te vei chinui mult mai mult dupa interventie (experienta mea).

      Ma supara ca mai nou cezariana electiva (exclud orice urgenta) a inceput sa fie promovata ca si operatia chirurgicala estetica – vrei sani mai mari, taie-te, fara sa existe o campanie de informare in care sa ti se spuna la ce te expu sau sa ti se explice seriozitatea si complexitatea interventiei ca sincer, nu este ca o apendicita la paroscop prin comparatie. F multe dintre interventiile chirurgicale sunt traume pt corp si este nevoie de recuperare care poate fi dureroasa si de lunga durata. Iar pt o mama tanara (cel putin la primul copil ca nu stiu cum e la al doilea) este dureros sa treci prin aceasta trauma, care poate contribui la adancirea depresiei postnatale (nu o au toate mamicile).

      Eu recomand tuturor mamicilor indiferent ca sunt la primul copil sau la al x-lea, au facut cezariene sau nu, sa se gandeasca bine de tot inainte daca au o alegere de facut si sa nu se lase manipulate de medici. Nu vreau sa ii jignesc pe medici, sunt printre ei si medici care au responsabilitate fata de profesie si empatie fata de paciente si nu le vor impune interventii chirurgicale inutile, dar sunt si exceptii…

  27. Si eu am nascut natural a doua oara dupa o prima nastere prin cezariana. Eu am ramas insarcinata la 7 luni dupa cezariana si cu toate acestea nu s-a pus problema de a doua cezariana. Am vrut natural si am nascut natural. Nasterea naturala dupa cezariana a avut loc in Germania, in Romania nici nu au vrut sa auda de asa ceva. E tare pacat.

    • Raluca, as vrea mai multe detalii despre nasterea in Germania, daca esti draguta. Cum pot lua legatura cu tine?:)

  28. „Riscul de ruptură uterină după o operație de cezariană efectuată jos, la linia chilotului este de 0.5-1%, în funcție de anumiți factori”. O mica completare: taietura pe piele nu este un indiciu pentru tipul taieturii pe uter. Este posibil ca la piele sa fie orizontala si pe uter taietura sa fie verticala. Asa cum am eu, de exemplu. Am inteles ca riscurile sunt mai mari in cazul asta… Si eu ma pregatesc pentru nastere naturala dupa cezariana. Si vreau sa incerc HypnoBirth… nastere usoara iti doresc si sa iasa exact asa cum iti doresti:)

    • Maya, totul depinde daca cicatricea ta verticala e corporeala sau nu; adica daca e facuta si in muschiul uterin sau nu. Cicatricile uterine orizontale sunt facute exclusiv in segmentul uterin inferior, care apare dupa luna a 7-a. La fel si pentru unele (rare) cicatrici verticale, sau partial verticale. E o zona mai putin solicitata in travaliu, pentru ca nu face parte din „corpul” uterin. De aceea riscul de ruptura uterina e destul de mic in acest caz, intre 0,5-1% , in absenta de factori perturbatori (oxitocina de sinteza in timpul travaliului, declansarea chimica a travaliului etc..).
      Pentru o cicatrice corporeala (asa cum sunt majoritatea celor verticale), riscurile sunt mult mai mari: peste 10% din cate imi amintesc. Din cauza asta, acest tip de cicatrice e cam peste tot o contraindicatie absoluta pt o NVDC.

  29. Eu am nascut de 2 ori prin cezariana, la o distanta de 5 ani intre sarcini. Prima data pentru ca nu mai putea masura bebelul in burta, si am nascut la 38 de saptamani un dolofan de 4,600kg. A doua oara am vrut sa optez pentru nastere naturala. Si doamna doctor mi=a spus asa: se poate, cu urmatoarele conditii: 1. taietura anterioara sa fie cicatrizata perfect, cicatricea sa fie suficient de groasa astfel incat risul de ruptura sa fie minim; 2. copilul sa aiba sub 4 kg; 3. sa nu fie probleme cu tensiunea; 4. travaliul sa decurga „ca la carte”.
    Din pacate la mine si al doilea a avut la nastere tot 4,600kg, si cicatricea era intr-un loc foarte subtiata, iar uterul foarte intins din cauza dolofanului, asa ca riscul de ruptura uterina era destul de mare, asa ca a trebuit sa fac cezariana din nou. Macar de data asta am facut operatia la termenul de 40 de saptamani, m-am recuperat in 2 saptamani aproape complet, mult mai repede si mai usor ca la prima. Am avut si ajutor din partea mamei mele, care a stat cu noi 2 saptamani, a facut de mancare si s-a ocupat de cel mare, impreuna cu sotul meu. Cel mare a fost un pic gelos la inceput, desi m-am straduit sa ii acord si lui maxim de atentie, pe cat posibil. Cheia a fost implicarea celui mare in activitatile cu bebe: el aduce scutece, el tine gelul de dus la baita, sta langa el cand eu ma duc la baie/bucatarie, si ii vorbeste sau ii canta, imi tine usa la magazine cand mergem toti 3 la cumparaturi,s.a.m.d.
    Iti doresc o nastere usoara si fara complicatii. Si, totusi, daca medicul nu iti spune ca riscurile in cazul tau sunt minime, nu risca o nastere naturala inutil. Sunt sigura ca te vei recupera foarte usor si te vei descurca de minune cu amandoi!

  30. Eu mi-am dorit foarte tare sa nasc natural cu gandul ca ma-s recupera mai repede decat dupa o cezariana, dar nu am reusit.
    Am stat in travaliu noua ore, nu m-am dilatat suficient am ramas cu dilatatie de 6 timp de 4 ore. Din cele noua, 4 au fost oribile, niste dureri cum nu prea poti sa iti imaginezi, vorba cuiva de mai sus, de-a dreptul inumane. Pur si simplu insuportabile. La un moment dat, am si facut atac de panica, am fost pusa pe oxigen, bebele monitorizat, asa ca am recurs in final la cezriana. Nu puteam risca sa pateasca bebelusul ceva ca eu nu eram in stare sa imi controlez respiratia de durere. Epidurala nu am reusit sa fac deoarece medicul anestezist din spital nu facea :(. Ghinion curat. In fine…
    Dar daca stiam ca imi voi reveni atat de repede dupa cezariana nici nu ma gandeam sa nasc natural, sincer. Am nascut dimineata la 6, seara la 9 ma plimbam pe hol. A treia zi vreau sa zic ca nu am mai simtit nimic.
    Daca e sa mai nasc o data clar voi face tot cezariana.

  31. Am tot citit si eu si parerile sunt foarte impartite. In ambele cazuri, exista riscuri, si eu cred ca aici un rol foarte imortant il are medicul, sa te sfatuiasca si sa iti explice, iar tu sa ai posibilitatea de a alege cea mai buna varianta pentru tine.

    • Corect, medicul poate aprecia cel mai bine care sunt riscurile/beneficiile pentru persoana in cauza. De ex, depinde care a fost indicatia pentru prima cezariana – unele probleme e posibil sa se repete, altele nu, si asta afecteaza sansa de succes. Lasand la o parte riscul de ruptura de uter, sansele de succes pentru NVDC pot fi 80% pentru o mama si doar 20% pentru o alta in functie de antecedente + conditiile specifice ale sarcinii curente. Asa ca probabil acelasi medic ar da sfaturi diferite in cele doua conditii ipotetice (si asta, pentru ca refacerea dupa o cezariana planificata e mai simpla decat dupa o cezariana ce urmeaza un travaliu dificil, nemaivorbind ca un travaliu dificil poate lasa sechele si pentru bebe). In final, intre o nastere vaginala usoara si o cezariana complicata exista multe alte variante (o cezariana fara complicatii cu refacere usoara, o nastere vaginala cu complicatii pe termen scurt si lung). Nimeni nu poate garanta o nastere perfecta, dar macar in zilele noaste un bebe sanatos si o mama la fel sunt aproape garantate (spre deosebire de timpurile de demult cand natura isi facea de cap si omora cam 1% din mame si 7% din bebelusi la nastere).

  32. Eu am avut o cezariana de poveste. M-am refacut FOARTE repede, nu am avut dureri aproape deloc, incizia e atat de joasa si de mica, incat ieri ma intreba cosmeticiana mea daca pana la urma am decis sa nasc natural (ca nu se vedea incizia din tanga-ul meu extra-mic) 😀

    Daca se poate sa nasti natural, iti tin pumnii si sa reusesti. Daca nu, sa ai parte de o cezariana macar 10% atat de usoara ca a mea si vei fi foarte bine.

  33. La inceputul lunii aprile am nascut a doua fetita. Prima nastere a fost acum doi ani si trei luni, cezariana. Am mers atunci pe incredere, nu m-am opus, nu am intrebat, pur si simplu am inghitit argumentele doctorului si m-am dus cu capul plecat la taiere. Acum insa am vrut sa repar greseala, sa incerc macar sa fiu acolo, sa particip activ la venirea pe lume a micutei mele.In saptamana 38 am mers la control la Dr Tutunaru (spitalul Elias) si a fost de acord sa ma lase sa fac asta. Nu am reusit. Dupa 29 de ore de travaliu aveam dureri groaznice si dilatatia 2. Am cerut cezariana pentru ca simteam ca bebe se zbate si vrea sa iasa. Simteam ca ceva e in neregula desi monitorizarea nu arata asta. Mi s-a spus apoi ca intrase in suferinta fetala si lichidul deja incepuse sa se inverzeasca. Iar motivul pentru care nu am reusit a fost ca prima taietura era facuta prea sus si nu permitea uterului sa se relaxeze. M-am refacut mai greu de data asta, din cauza travaliului si a durerilor, dar daca m-as intoarce in timp as face acelasi lucru. A fost o experienta extraordinara, chiar daca finalul a fost diferit de cum speram eu. Despre doctor nu pot spune prea multe pentru ca ne-am vazut de trei ori (de doua ori la cabinet si atunci cand m-a operat). Nici macar nu am apucat sa ii multumesc (rezidentul dumnealui s-a ocupat de mine pe perioada travaliului si dupa). Am apreciat ca mi-a respectat in totalitate decizia de a nu primi nici un „ajutor” (mialgin, occitocina, no-spa) si m-a lasat sa astept atat cat am dorit fara sa ma grabeasca. Nu acelasi lucru il pot spune despre moase si asistente pentru care eram o ciudata care viseaza sa nasca natural si bio pe deasupra. Au fost incantate cand in final am cerut cezariana si m-au mustrat ca nu am ascutat de ele si m-am chinuit degeaba atatea ore. Pentru mine insa nu a fost „degeaba”, din contra.

    • Florina, te admir pentru curaj si hotarare, dar eu recunosc ca nu as fi mers atat de departe. Se putea intampla o tragedie si asta doar pentru ca ti-ai dorit o nastere exact pe gustul tau. Au fost probabil ale dracului asistentele, dar au avut un dram de dreptate. Peste o zi de travaliu nu cred ca ti-a facut nici tie bine, nici copilului. Ma bucur ca s-a terminat cu bine.

      La mine faptul ca am ales cezariana programata mi-a salvat copilul de probleme (sau mai rau). Am fost la control cu aprox o saptamana inainte de termenul stabilit si placenta era deja usor imbatranita, deci copilul trebuia sa iasa de acolo. Daca asteptam sa nasc natural, poate murea, pentru ca nu dadea niciun semn ca s-ar da dusa de acolo. Asa am stabilit cu doctorita sa nasc a doua zi.

      Intreaga procedura (cu tot cu peridurala) a durat vreo 20-30 de minute. Am fost treaza, foarte bine dispusa (deh, omul fara dureri), am stat la trancaneala cu medicii mei si mi-am vazut/atins fata imediat ce s-a nascut. Daca mai statea in burta cine stie ce se intampla. Asa a primit doar nota 9, ca avea extremitatile cianotice, dar in rest a fost in forma buna. Iar eu, asa cum am precizat anterior, am fost pe picioarele mele (si cu fata in brate, facand ture de salon) in mai putin de 24 de ore. Peste 4 zile eram acasa si ma ocupam de copil, de parca nu as fi fost taiata.

      Ma deranjeaza intr-un fel PRESIUNEA care se pune pe gravide sa nasca asa sau altfel. Sunt unii care le ‘imping’ spre cezariana, chiar daca femeia nu si-o doreste, ajungand sa aiba o viata intreaga regrete ca nu a nascut cum si-a planificat. De partea cealalta sunt cei care crucifica femeile ce aleg o cezariana, acuzandu-le de o mie de chestii (mai ca nu pun Holocaustul pe umerii lor). Pana la urma TU DECIZI ce si cum.

      Eu am ales modalitatea de a naste si m-am sfatuit cu medicii mei. Am ales dupa ce m-am INFORMAT cat de bine am putut si nu regret nicio secunda decizia. Am amintiri superbe din clinica, a fost cu adevarat cea mai frumoasa zi din viata mea, am avut mai putin discomfort decat de la scoaterea unei masele si m-am refacut incredibil de repede (probabil ajuta si faptul ca am facut sport niste ani si nu chiar un sport comod). Copilul s-a nascut rapid, fara probleme.

    • Asta mi-am dorit si eu, amintiri superbe de la nasterea fetitei mele mici. Poate am exagerat, poate, Doamne fereste, se intampla ceva rau dar se putea la fel de bine sa reusesc. M-am rugat mult la Dumnezeu sa ma ajute sa simt daca e ceva in neregula, sa nu astept prea mult. Si asa a fost. Am avut incredere in El, in Sfantul Nectarie (pe fetita o s-o numim Nectaria) si in ea, mica minune din burtica cu care am comunicat perfect. Asa cum am zis, nu regret nimic si as face asta din nou.

  34. Buna, dupa ce am citit articol tau…m-am decis sa iti scriu! Scrii foarte bine (nu e prima oara cand iti citesc blogul insa te sfatuiesc sa nu mai scrii articole „traduse” din 2 considerente:noi NU avem aceeasi aparatura medicala ca americanii, norvegienii, irlandezii smd si nici pregatirea necesara (a medicului, a doulei) pt asa ceva. Iti spun asta pentru ca m-a intrigat acel procent scazut de ruptura uterina, mai ales ca eu fac parte din acel procent, si in romania, crede-ma ca nu e atat de scazut! Eu am nascut prima oara, acum 2 ani si 9 luni prin cezariana cu un medic din Constanta care sprijina nasterile naturale si culmea, NVDC, (eu spunandu-i in prealabil ca imi doresc sa nasc natural) insa m-a socat atitudinea medicului, care culmea, a avut atitudinea opusa unui sustinator al nasterii naturale! A doua nastere a avut loc in Noiembrie2013. In prealabil am facut cursurile Lamaze, gimnastica . Am avut persoane in jurul meu, cu pregatire si experienta medicala lunga in spate, care mi-au descris riscurile si pe care mi le-am asumat tocmai privind acel risc „mic” in ceea ce priveste ruptura uterina! Din vorba in vorba cu o prietena, medic, m-a intrebat:daca e asa sustinator infocat dl dr Z (cel cu care am nascut si prima data) de ce nu a insistat de prima oara asa de mult sa nasti natural? De ce acum? Cand nu au trecut nici 2 ani ? Nu cumva sa isi „faca mana el si colegii pe NVDC”? Am respins din prima aceasta teorie, cu toate ca medicul in cauza, auzisem de la colegele de la Lamaze nu mai venea la nasterile sale si isi lasa colegii (subliniez ca e o maternitate privata).dar uite cum imposibilul s-a intamplat (si culmea la 2 saptamani de la nastere am auzit de la dr neonatolog din clinica respectiva ca nu fusesem prima, contrar a ceea ce imi spusese ginecologul meu) travaliul a debutat cu cotractii violente din 3 in 3 minute, uterul meu nu era cicatrizat cum trebuie, monitorizarea nu a fost foarte ok si mi-a cedat cezariana.agonia prin care am trecut nu ti-o pot reda in cuvinte:sotul era „trainuit” de acasa sa se tina tare si daca vreau sa dau inapoi sa ma incurajeze sa merg inainte, doula era langa mine incercand sa ma ajute sa nu ma abat de la drumul propus, insa in momentul in care am inceput sa urinez cu sange, tipam ca e ceva in neregula si ei nu ma ascultau (sotul nu mai stia ce sa faca, cedase rugamintelor mele de a-i spune medicului sa ma cezarieze, medicul meu imi transmisese ca „daca vroiam cezariana trebuia sa ma gandesc dinainte ca eram taiata de mult si daca vreau cezariana acum el nu mai vine si sa ma opereze medicul de garda, doula insista ca e normal si ca de fapt era apa ce mi se rupsese) asadar medicul ma pune pe masa, ma monitorizeaza si decide ca e ceva in neregula din moment ce contractia mie nu mi se mai oprea iar BIF erau in scadere.ma baga de urgenta in sala, ma anesteziaza, nu asteapta sa isi faca anestezia efectul-ma taie-simt furnicaturi si o durere ascutita, apoi trece tot, medicul consternat:”repede mai aduceti campuri sterile, scoateti copilul (fetita era deja iesita cu totul din uter, mai precis intre intestine si coaste-acum se explica durerile e coaste, stomac ce le avusesem), aspirati-o, ventilati-o, incepe sa respire (mi s-au parut ca au trecut ore! Abia acum am realizat cat de putin a trecut de cand a scos-o pana a inceput sa respire uitandu-ma la inregistrare).auzi, tu mai vrei copii? Eu speriata:DA!suna-l pe dr Z si spune-i ca e ruptura de uter urata, sa vina!” Concluzia:totul s-a terminat cu bine! A doua zi, toata maternitatea se purta cu manusi, medicul ce in genere nu face el vizitele a venit a doua zi explicandu-mi cum se vor derula lucrurile pentru mine, in ceea ce priveste partea gineco.Doula vine spunandu-mi ca era prima experienta de acest gen, ca sunat-o pe una din colegele de la Lamaze dorind sa se descarce! Consultul de 2 saptamani la neonat dr imi povesteste:”aaa mare noroc ai avut ca ati supravietuit amandoua! am mai avut o colega Lacramioara, tot NVDC numai ca a murit bebele si ei au tb sa ii faca histerectomie, saraca! A fost la Buc pana la urma!Bine macar ca mai avea unul acasa, acum nu mai lucreaza la noi lucreaza la E(concurenta)!” A mai avut dl dr si in spitalul jud un caz! Consternare! Ma cunosc cu dr de ani de zile, si totusi a facut asa ceva! Nu a tinut cont de cat de gros imi era uterul, de faptul ca trecusera doar 2 ani de la prima nastere, deci uterul nu era cicatrizat cum trebuie, plus fetita inca micuta o mai luam, invariabil, in brate-efort, de travaliul brutal si contractiile prea puternice cu dilatatie 0!acum, ii multumesc lu Dumnezeu ca suntem sanatoase insa, eu NU incurajez pe nimeni sa incerce sa nasca natural dupa cezariana (chiar daca din grupa mea de la Lamaze au fost 2 reusite) pentru ca, sa fim realisti nu avem nici aparatura si nici pregatirea celor din strainatate (dupa cum am zis, poti face mama cursurilor de Lamaze daca sansa nu e de partea ta, sau in cazul meu grosimea uterului, medicul si monitorizarea corecta!).acum nu imi mai ramane decat sa iti urez sa iei decizia corecta si sanatoasa pt tine, bebe si familie si nastere usoara!

    • Imi pare foarte rau pentru experienta pe care ai avut-o.
      Imi imaginez ca au fost momente groaznice si ma bucur ca s-a terminat cu bine!
      Si totusi… stie cineva, se poate masura grosimea uterului inainte de nastere?

    • Ma bucur sa aud ca experienta ta s-a terminat cu bine – tu ai fost probabil cea 1 din 100 din statistica aia de 1%, si din fericire ai fost pe maini bune cu doctorii de garda, pentru ca au reusit sa scoata fetita in timp util, si probabil sa-ti repare si tie uterul cum trebuie. Probabil ca tara nu afecteaza neaparat frecventa cu care rupturile de uter se intampla (in masura in care ecografia e folosita corespunzator si cazurile neclare nu sunt incurajate spre o NVDC), dar poate afecta consecintele acesteia cand se intampla (in cazul in care copilul a murit e clar ca mama nu a fost monitorizata cum trebuie si nu s-a intervenit la timp). Iar doula ta e exemplul tipic de persoana neinstruita care se crede mai in cunostinta de cauza decat doctorii, sau care promoveaza nasterea vaginala indiferent de consecinte.

  35. Pai si daca esti constienta ca riscurile sunt mai mari te mai gandesti inca sa risti viata copilului? Documenteaza-te! Si gandeste-te bine daca merita riscul doar pt a incerca ceva nou!

    • Hm… asa pare, ca vreau sa incerc sa nasc natural pentru ca ma plictisesc si am nevoie de niste adrenalina in viata mea?

    • Aa..nu tie iti scrisesem, era mai sus o fata Maya, care a spus ca are cezariana pe verticala si e constienta ca riscurile sunt mai mari dar ca vrea sa incerce HypnoBirth. Si pe ea o intrebasem daca e constienta de riscuri de ce si le asuma? Doar pt a incerca ceva nou?!

    • Ah, ok. Dar sint sigura ca nimeni nu ia asa o decizie dintr-un asa motiv subtire. Cu siguranta Maya isi doreste o nastere naturala din multe motive… Na, fiecare si le stie pe ale lui.

      Roxana, multumim pentru poveste, am recitit de citeva ori, wow… bine ca a trecut cu bine!

    • Roxana, sunt in faza de documentare. De asta am si scris aici. Daca eram 100% convinsa pe decizie nu mai intram in discutii 🙂
      Eram curioasa daca mai sunt mamici cu cicatrice pe verticala si au facut nastere naturala. Oricum, iti multumesc pentru grija si te asigur ca nu voi face absolut nimic care sa puna in pericol viata mea sau a copilului meu.
      Pe internet citesti vrute si nevrute. Medicii baga spaima in tine mai ceva ca la holocaust. Informatii sunt foarte multe si e greu sa discerni la inceput ce e adevarat si ce e nu. Cred ca fiecare trebuie sa isi gaseasca echilibrul, cumva… bine documentat, in toata marea astea de informatii.

    • Maya, in toata marea de informatii, nu toate sunt la fel de valide. Medicii vad cazuri diverse, si pe cele numai curcubee si unicorni care-s povestite pe internet, si pe cele care se termina urat. Medicii vor ce e mai bine pentru pacientii lor si sunt obligati sa informeze complet – inclusiv cu riscurile alea urate, de-aia pare ca vor sa bage spaima in pacienti (medicii nu au un bol magic sa vada viitorul). E mult mai usor sa zici ce vrea celalalt sa auda cand esti o persoana straina de pe internet. Eu de ex as putea sa zic ca am nascut natural cu incizie verticala si totul a fost ok: 1) spun adevarul sau mint? 2) chiar daca spun adevarul, dovedeste asta ca o incizie pe verticala nu creste factorii de risc? sau dovedeste doar ca eu poate am fost norocoasa si nu se stie daca si tu vei fi la fel. Asa ca eu una m-as documenta exclusiv la medici (sau pe internet, de pe site-uri medicale cunoscute) – eventual as cere mai multe opinii, iar in cazul unei incercari de NVDC intrebarea de milioane e: cat dureazal la spitalul unde planuiesc sa nasc de cand se observa ca ceva nu e in regula (eventual o ruptura) pana copilul e afara? Daca raspunsul depaseste 15 minute, eu una m-as razgandi (10 minute fara oxigen duc la compromisuri irevresibile ale creierului). Si in nici un caz nu as incerca o NVDC fara epidurala – nu pentru durerea travaliului ci pentru ca in caz ca ceva se intampla, o anestezie deja plasata salveaza cateva minute, si in cazul bebelusilor Timp = Creier. Bine-inteles ca si eu sunt o persoana anonima de pe net, asa ca nu trebuie sa te iei dupa mine – dar in final doctorii tai sunt sigur persoane care vor ca la final si tu si bebe sa fiti sanatosi, in timp ce sursele de pe net nu te cunosc si nu vor plange cu tine daca totul nu e ok la final.

    • Multumesc pentru sfaturi, Stefi. Increderea in medici mi-am pierdut-o, din pacate. Sper sa gasesc acel medic care, cu argumente, va reusi sa ma indrume corect intr-o directie sau alta. Ai foarte mare dreptate in legatura cu timpul de interventie, tin cont de asta. Multumesc.
      Este adevarat ca ei vad atat lucruri pozitive cat si negative.. dar cum sa mai am incredere intr-un medic care promoveaza 100% nasterea prin cezariana cand (la o prima nastere) nu exista nici o indicatie in acest sens?.. Cum as mai putea avea incredere in acest medic cand, acum, cand imi exprim dorinta de nastere naturala, primul lucru pe care mi-l scoate in evidenta este decesul meu si al copilului…? Fara sa tina cont de particularitati individuale.. de refacere uter.. de etc. Sa cred orbeste in el? Cum ramane cu riscurile (deloc de neglijat si ele) in cazul unei a doua cezariene? De ce sunt bagate sub pres? …

    • Maya, nu stiu exact care e riscul unei rupturi uterine cu o incizie verticala, dar stiu ca e mai mare decat daca incizia a fost orizontala (si poate e suficient de mare ca sa nu merite riscul – in cazul unei rupturi, daca copilul nu e scos in decurs de 10-15 minute moartea e foarte probabila; poate spitalul unde lucreaza el nu poate garanta asa timp de interventie si de-aia e asa opus ideii – e cazul multor spitale care de ex nu au destui anestezisti sau destule sali de operatii). Nu stiu nici care au fost conditiile primei cezariene, si de ce incizia a fost facuta vertical – de obicei o asa incizie se face cand nu e timp suficient si copilul trebuie scos ACUM! Sau e posibil ca uterul tau sa aiba o anatomie mai speciala, fapt pentru care a facut incizia verticala si pentru care e total impotriva unei incercari de NVDC? (anumite anatomii de uter vin cu riscuri de travaliu neproductiv si deci cu risc mai mare de ruptura; unde e acum implantata placenta poate fi de asemenea un factor important). Eu l-as intreba in primul rand de ce a optat pentru incizia verticala – cred ca e important sa stii, si poate o sa intelegi mai bine daca/de ce prima cezariana a fost necesara. Sau doctorul respectiv e intr-adevar incompetent dar asta nu ar trebui sa te faca sa-ti pierzi increderea in toti medicii, ci sa cauti pe altcineva (chiar aici in comentarii am vazut diverse nume recomandate) – cei mai multi doctori (in ciuda a ceea ce se zice pe diverse bloguri) prefera o nastere vaginala (in primul rand pentru ca au mai putin de lucru hihi). Riscurile unei a doua cezariene nu sunt de neglijat daca vrei mai multi copii (riscul de ruptura de uter creste, plus implantarea placentei in peretii uterini, etc, etc.) – daca insa vrei sa te opresti la doi, riscurile unei a doua cezariene nu sunt diferite de riscurile unei cezariene primare (riscurile nu sunt legate de cezariana in sine ci de o viitoare sarcina dupa 2 incizii). Asa ca si aspectul asta trebuie luat in seama. Stiu mame care desi poate ar fi avut 80% sanse sa nasca vaginal dupa cezariana, au preferat o a doua cezariana daca era ultimul copil, pentru ca 1) aveau 20% sanse sa ajunga la cezariana dupa travaliu (mai complicat decat cezariana planificata), 2) nu au vrut sa-si asume nici ala 1% risc de ruptura (nastere complicata plus refacere complicata), 3) in cazul unei nasteri vaginale nu era garantat ca vor avea o nastere vaginala simpla (fara rupturi de gradul 2-3-4, fara vacuum sau forceps), si deci ca in final riscul era sa aiba si o incizie pe uter de la prima cezariana, si riscuri mai mari de prolaps de uter, incontinenta de la nasterea vaginala. Pentru mame care vor mai mult de doi copii, problema se pune un pic altfel desigur. Alte mame au vrut sa incerce NVDC si daca era ultimul copil, si dupa parerea mea ambele alegeri sunt perfect valide cata vreme au ok-ul doctorului lor (cata vreme doctorul le considera candidate bune pentru NVDC si spitalul ofera conditii pentru o NVDC sigura). In cazul tau, datorita inciziei verticale, e foarte posibil ca si un doctor foarte pro-NVDC sa considere ca riscurile pentru tine si bebe sunt prea mari si sa nu te incurajeze in aceasta directie. Dar un doctor e singurul care iti poate oferi o analiza realista a raportului intre riscuri si beneficii in cazul tau special (in nici un caz o doula sau un educator lamaze sau cineva care se considera expert pentru ca a nascut o data vaginal dupa cezariana, cum de ex e persoana care scrie la VBACFacts). Mult noroc sa gasesti un doctor in care sa ai incredere, chiar daca poate sfaturile lui nu sunt ceea ce ti-ai dori sa auzi. Din pacate, doctorii nu au mereu timp sa explice clar de ce recomanda anumite lucruri si asa apar asa-zisele „mituri”, desi daca ar avea mai mult timp, sau ar fi comunicatori mai buni, si pacientul ar intelege ca tot ce vor cei mai multi doctori e sa maximizeze un rezultat bun (mama si bebe sanatosi) si sa minimizeze riscurile.

    • Principalul meu scop este sa aduc acest copil sanatos pe lume. Si eu sa fiu in stare sa am grija si de el si de primul copilas, in acelasi timp.
      Nu sunt pornita si fixata pe nastere naturala, desigur. Doar in masura in care se poate. Inca sper sa gasesc pe cineva dispus macar sa aiba o discutie cu argumente pro si contra de ambele parti. Dispus sa studieze cazul meu si abia atunci sa isi dea cu parerea ce se poate si ce nu.
      Multumesc pentru sfaturile si informatiile primite aici si Printesei pentru ca ne-a creat cadrul de discutie 🙂

    • Mult succes in luarea deciziei! Si, cum a spus si Stefi, bine ar fi sa te vada in primul rand medicul cu care ai fafut cezariana pentru a-ti explica care a fost rationamentul de a ales o taietura verticala.si inafara de asta, el stie cel mai bine ce a facut acolo, cum te-a cusut, cum si- a reveit uterul cat de jos e plasata taietura pe uter, si cat de gros e! Succes si pt Stefi: foarte bune si logice sfaturile tale, mi-ar fi placut sa le citesc undeva inainte sa incerc sa nasc natural a doua oara!p.s. esti ginecolog?

  36. Hm…. E delicata problema. Mama ne-a nascut si pe mine si pe sora mea aproximativ acum 30-25 ani si pe amandoua ne-a nascut natural si pelvian (adica cu fundul inainte si indoite in doua).Natural, adica fara anestezice si epidurala.E drept, am avut amandoua o greutate normala (cred ca 3400 gr, 3200 gr) si amandoua am luat 10 la nastere. Medicul i-a spus mamei ca ea sufera de uter infantil (adica nu e suficient de bine dezvoltat) si cati copii o sa aiba, pe toti o sa ii nasca asa pelvian. I-a explicat atunci ca chiar daca e mai mare efortul pentru ea, nu merita riscurile si pierderea de sange de la cezariana nici pentru ea, nici pentru noi.
    Iar dupa ce m-a nascut pe mine,nu i-a coborat placenta si i-au curatat-o manual pe viu, fara anestezie.Mama a zis ca asta a fost mai dureros decat nasterea in sine.
    Pana la urma, sunt foarte multi factori de luat in considerare, te documentezi si faci cum crezi ca e bine, discuti totul impreuna cu medicul tau.

    • Riscurile unei cezariene acum 30 de ani erau altele decat acum. In ziua de azi, o cezariana facuta pentru complicatii ale bebelui (nu suporta travaliul etc), nu ale mamei (boli-caridovasculare etc) are riscuri minime pentru mama (fara pierderi de sange etc). O incercare de NVDC are setul ei de riscuri, si aceste riscuri si balansul intre o cezariana planuita si o incercare de NVDC (care se poate termina tot cu o cezariana in medie in 50% din cazuri) trebuie bine discutate de la caz la caz intre medic si pacient. Da, e o problema delicata si probabil persoane diferite au tolerante diferite la risc: pentru unii un risc de 1% e mic, pentru altii mare – in medicina, si la medicamente de ex la reactiile averse un risc de 1% e definit ca mare. Eu daca as avea de ales intre doua drumuri, unul mai pitoresc dar pe care o persoana din 100 ar fi impuscate – nu mortal, dar cat sa aiba suficiente consecinte pentru sanatatea lor, si altul mai urat si poate si mai anevoios dar care sa nu implice aceste riscuri, nu as alege drumul pitoresc; la fel, nu mi-as trimite copilul cu un tren care sa zicem e mai ieftin dar pretul platit e ca 1 din 100 va primi o lovitura la cap care poate fie sa-l omoare fie sa-l lase cu diabilitati. Dar e foarte legitim ca alta persoana cu toleranta mai ridicata la risc sa aleaga drumul pitoresc sau trenul mai ieftin pentru ca pana la urma e mai probabil sa fie una dintre cele 99 de persoane care nu patesc nimic, decat acel 1 din 100. Concluzia mea referitoare la NVDC e ca atata vreme cat se intampla in spitale bine echipate si cu personal bine calificat, si cata vreme mama e informata de toate riscurile atat pentru o cezariana planificata, cat si pentru o cezariana de urgenta, sau pentru o nastere vaginala (rupturile de grad 3-4, folosirea forcepsului nu sunt fara consecinte pe termen scurt si lung), e o alegere absolut legitima.

  37. Draga Printesa, eu am nascut in dec 2013, la 36 de sapt. Medicul meu curant este d-na dr Claudia Sai, doar ca nu am nascut cu ea pentru ca lipsea din tara fix cand s-a trezit fi-miu ca vrea aer pe nasul lui. Si-am ajuns la RM, eu programata cu nastere naturala, in apa, dar cu membranele rupte. D-na dr Sai mi-a recomandat-o pe dr Mihailescu. A venit la mine, i-am prezentat dosarul de sarcina si dorintele mele cu privire la minunatul eveniment, m-a lasat in travaliu in apa pana la dilatatie 7, m-a sfatuit sa accept epidurala desi initial ma tineam cocos ca rezist si ca nu vreau, am facut-o si in 2 ore imi pupam pe frunte odorul. Despre ambele Doamne dr am doar cuvinte de lauda! Mergi cu incredere pentru ca iti vor respecta deciziile.
    Legat de NVDC nu am informatii, dar iti doresc sa-l aduci pe lume pe Baietel asa cum ti-ai propus, cu zambete largi si imbratisari calde! Sarcina usoara in continuare!

  38. Am nascut prin cezariana (am miopie destul de mare) si doctorul mi-a spus ca exista riscul sa mi se desprinda retina :(. M-am refacut destul de greu si probabil ca la urmatoarea nastere tot cezariana :((.

    • Cat de mare e miopia? Eu am -5.75 si – 5.25 si am nascut natural acum o luna, dupa cezariana facuta acum 4 ani, dar nu am contraindicatie pentru efort, nu risc sa fac deslipire de retina la efort. Asta mi s-a spus in urma controlului oftalmologic. Si sincer, cand am nascut, nu mi s-au spart vase de sange la ochi si nici nu am simtit efort sau presiune intraoculara, pe bune ca nu m-am scremut din ochi! Deslipire de retina poti sa faci si de la o ridicatura, daca structura ochiului indica probleme de gen.

  39. Si eu am miopie exact ca tine, dar la consultul de specialitate oftalmologul mi-a spus ca am retina subtiata (si asta e ceva ireversibil) deci risc sa fac dezlipire de retina din cauza efortului prelungit, ca nu stie nimeni cat o sa dureze travaliul si cat de intens o sa il resimti. Am citit mai pe larg ce inseamna dezlipirea asta, si am deci sa nu risc.

  40. Buna! Ma numesc Ana si sunt insarcinata pentru a doua oara (22 de saptamani) . Acum 5 ani am nascut in Romania prin cezariana de urgenta deoarece travaliul s a oprit brusc si am inceput sa sangerez, insa dupa ce au scos bebele si au dat seama ca am placenta lipita de uter si am avut hemoragie timp de de 4 ore, insa totul s-a sfarsit cu bine, dar recuperarea a fost una grea, abia dupa 6 luni reuseam sa merg singura fara ajutor! Acum sunt in Irlanda iar medicii de aici ma sfatuiesc sa nasc natural si sincer si eu imi doresc acest lucru, nu mai vreau sa trec prin tot chinul de acum 5 ani, insa recunosc ca mi e putin teama. Pana acum placenta pare sa fie la locul ei dar abia la 32 de saptamani voi afla mai exact, deoarece voi fi supusa unor analize mai amanuntite! Mi as dori sa aflu si de la mamici care au fost in situatia mea, experientele lor! Multumesc! O zi buna!

  41. Buna. Am trecut si eu prin doua nasteri prin cezariana, incercand sa nasc natural de fiecare data. Am avut un travaliu aproape la fel la ambele nasteri, foarte dureroase, lungi, insuportabile, fara sa se produca vreo schimbare pe decursul contractiior. Cu alte cuvinte fara dilatatie, fara ruperea membranelor… Dupa multe ore am cedat in favoarea operatiei. Eu consider ca fiecare individ este unic si nu trebuie sa ne inspiram din alte experiente ale femeilor care au nascut. Daca o femeie a nascut natural dupa 3 cezariene si totul a decurs perfect, nu inseamna ca asa va fii întotdeauna. Poate alta femeie sa se incadreze in acel 1% risc. Un alt lucru pe care vreau sa il specific si sa fie luat in considerare, pentru ca am vazut ca nu a fost adus in discutie este depresia. Dupa o operatie, sansele sunt mult mai mari sa faci o depresie decat la o nastere naturala, deoarece corpul nu era pregatit pentru asa ceva si este mult mai greu sa ai grija de copil atunci cand te confrunti cu o depresie!!!

  42. Chiar exista miracolo si da exista NVDC. Si chiar dupa 3 cezariane. Cand chiar nu visam si nu speram ca se poate Dumnezeu ma binecuvantat cu o naștere naturala dupa 3 operatii de cezariana. Minunea sa petrecut in londra. Asa cv nu vezi in România desigur. Aveam progamare pt a 4 cezariana pe 5 decembrie dar pe 26 noiembrie am avut mici contractii. Am mers la spital si ei miau spus ca nu sunt de naștere si ca ma tin pana maine si ma trimit acasa. Au precizat ca daca durerile vor creste va trb sa imi fc cezariana de urgenta! Dar planu lui Dumnezeu a fost altul. Pana la 2:30 dimineață am avut aceleasi mici contractii. Iar dupa ora asta mi sa rupt apa. Au început durerile alea insuportabile si pana sa ma pregătească pt cezariana, deja eram gata sa nasc. Ba chiar mau pus in camera de operatii mau pus pe masa si cand sa imi fc epidurala au observat ca era prea tarziu ca copilul deja se pregatea sa nasca! Din momentul ala in 10 min a sa si născut. Dau slava domnului pentru acest miracol din viata mea. Si zic ca El sa binecuvinteze toate mamicile care sunt in situația mea! Dar si ele la randul lor tre sa isi puna nădejdea in domnul. Precizez ca am 3 fetite si al patrulea e baietel. Adica Dumnezeu mia dat si baiat si ma binecuvantat si cu o naștere naturala si pot spune si usoara. Dumnezeu sa va binecuvinteze pe toate!

  43. […] Nu o să mai poți naște niciodată natural. Acesta este un mit p care l-am auzit foarte des. Din fericire, este complet fals. Deși nu este foarte populară și susținută în România, NVDC (Nașterea naturală după cezariană) este o practică tot mai întâlnită în lume și posibilitatea de naște natural următorii bebeluși, chiar dacă prima naștere a fost prin cezariană, este acum cât se poate de reală.Peblogul Prințesei urbane, găsiți un articol foarte bun cu mituri legate de NVDC. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *