Agendă plină, meniu complicat

Nu știu ce-i cu mine de la o vreme, dar îmi fac de lucru non-stop prin oraș. Pesemne știu ce mă așteaptă din august încolo: consemn la plimbări cu bebelușul lipit de mine, ture prin parc cu mers de zombi nedormit, ruptură aproape totală de orice n-are legătură cu sugarul sau soră-sa. Am mai trecut prin asta, e foarte plăcut, ba chiar minunat, dar de la un punct încolo îmi va lipsi socializarea cu cei de-o seamă cu mine, așa că îmi fac acum rezerve de interacțiune adultă, pe cît posibil. Merg la birou, la evenimente, lansări, seminarii, la întîlniri la terasă, nu trece zi să n-am măcar un eveniment notat cu pixul pe calendarul de pe perete. Am și bafta să fiu implicată în multe proiecte faine (despre care vă povestesc acuș), la unele filmăm, la altele pozăm, în toate cunosc oameni frumoși care-mi modifică traseul chiar și numai cu un centimetru în direcția potrivită.

Cum se împacă dansul meu sinuos printre evenimente cu sarcina destul de avansată, mă întrebați? Bine și rău. Bine în sensul că lumea e drăguță cu mine, primesc scaunele cele mai confortabile, castronul cu migdale poposește cumva cel mai aproape de mine la întîlniri, nu mă ceartă nimeni dacă întîrzii 3 minute (încerc să nu se întîmple prea des). Rău pentru că nu toată lumea e drăguță cu mine (am fost de curînd la un eveniment cu multe dive și să nu credeți că am primit vreun bonus la coadă la toaletă, a trebuit să aștept să se rujeze și să se parfumeze vreo 14 coțofene înainte să-mi vină rîndul, clar domnițele pot vedea din avion un fard sidefat de firmă, dar o gravidă în opt luni balasîndu-se periculos de pe un picior pe altul în mare pericol de explozie a vezicii, deh, ea e așa, mai invizibilă. Și mai e rău și pentru că obosesc și pentru că mai sar peste mese, mai ales în zilele în care plec de-acasă la 9 și mă mai întorc la 5 (cînd scot fetița în parc două ore, vă imaginați cum mă simt la 8 seara, cînd o văd așternută în sfîrșit în pat; exact, nespus de fericită!!!)

Bun, problema cu oamenii care nu doar că nu mă ajută să mă descurc în viață cu burta de gravidă, ba mă mai și încurcă (v-am povestit parcă de doamna care mi s-a băgat în față la poștă, pe motiv că are de pus o întrebare urgentă al cărei răspuns a durat 15 minute) nu am cum a o rezolva, așa că îmi setez așteptările la nivelul inferior și dacă am vreo surpriză plăcută, foarte bine, dacă nu, nu mă (mai) supăr. Pentru problema cu oboseala am soluții relative, care mă ajută cît de cît, dar nu fac o diferență majoră: merg încet, fac pauze, stau pe-o bancă, iau magneziu, mă bag devreme în pat (uneori degeaba, că tot după ce adoarme delfinul ațipesc și eu). Problema cu mîncarea însă da, asta chiar stă în puterea mea s-o gestionez corect.

Că încerc să mănînc sănătos știți deja. Nu doar de cînd a dat maternitatea peste mine, ci de vreo 6 ani, de cînd am observat că metabolismul meu nu mai ține cu mine și o porție de șaorma la miez de noapte are consecințe serioase pentru trupu-mi odată subțirel. De atunci am introdus în casă cîteva reguli simple, mai ales că nici soțul nu e genul indiferent la tentații culinare dintre cele care ni se așează pe burtă și pe fund. Am renunțat la pîine, la zahăr, la junk. Gătesc mult, mereu avem în casă o ciorbă, un fel doi, salate, legume, fructe. Săptămînal fac și ceva dulce, dar fără zahăr. Nu alerg după bio șmensi fensi, nu caut eco și organic, merg la piață, mai gust, mai miros, uneori le nimeresc, alteori mă păcălesc, aia e, am încredere că organismul meu poate lupta cu o doză mică de nitrați azi și una de insecticid mîine, cîtă vreme păstrez un bun echilibru.

Din păcate, agenda aglomerată de care vă povesteam mai sus nu merge bine cu oala de ciorbă, că doar n-o să mă plimb cu casoletele după mine la evenimente și filmări. În schimb am descoperit gustările! Mici, ușor de transportat sau de ascuns în mașină ori în geanta de laptop, variate. Fac planul la începutul săptămînii, cînd merg la cumpărături. Calculez cam cîte ieșiri am în plan și cît de lungi, apoi cumpăr în consecință: iaurturi de băut, simple și cu fructe, semințe și nuci crude și prăjite (le prefer pe cele nesărate), fructe, crakeri integrali. Dulciuri nu, că nu prea am voie, sanvișuri nu, că evit pîinea. Uneori mai cumpăr salate gata preparate, dar nu întotdeauna îmi inspiră încredere ingredientele pe care le văd prin capac. Dacă nu-s proaspete? Dacă nu-s curate? Dacă cine le-a tocat nu era bine spălat pe mîini? De curînd am descoperit (ocazie cu care am aflat că sînt proaspăt lansate) gama Oly Bifidus iaurt de băut (simplu și cu fructe, prune, pere, fructe de pădure și vișine). Îmi plac pentru că o sticlă reprezintă o porție numai bună pentru stomacul meu înghesuit și pentru că-s gustoase, nu au aroma de artificial pe care o au majoritatea iaurturilor cu fructe de pe piață, pentru ca nu conțin conservanți și coloranți artificiali. În plus, am încredere în brandul Olympus, care folosește lapte colectat de la ferme selecționate din toată țara.

Oly Bifidus iaurt de baut

Aș vrea să mă ajutați cu idei de gustări sănătoase. Ce mai ascundeți prin poșete cînd plecați de-acasă pentru mai mult de două ore? Ce mai ronțăiți la birou? Ce strecurați în rucsac cînd vă aventurați la Poștă (unde știi cînd te duci, dar niciodată și cînd sau cum te întorci)? Mai dați-mi idei, că mă așteaptă o lună plină de escapade urbane, iar Băiețelul are de crescut vertiginos acum, pe final!

Prietenii de la Olympus vor recompensa un cititor/o cititoare din București cu un set de produse Oly Bifidus de băut, tot ce trebuie să faceți e să comentați aici cu o idee de gustare sănătoasă pentru mine (și pentru alte femei active și preocupate de corpurile noastre divine, ca mine și ca voi). Promit să revin săptămîna viitoare cu un post despre multele reguli noi ale mîncatului sănătos (le știți, alea cu azi e sănătoasă carnea, mîine e dătătoare de cancer, poimîine e musai să mîncați morcovi, răspoimîine aflați că provoacă autism la a doua generație), cu multe idei de meniu sănătos (rețete testate de mine), gustări și alte minuni, obligatoriu simplu de făcut și cît mai puțin costisitoare (că n-avem timp, și bani mereu ne-ar trebui mai mulți).

Așadar, voi ce mîncați sănătos cînd n-aveți vreme de stat la masă?

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4264

91 comentarii

  1. La mine fructe, multe. Sunt la capitolul gref, curatat frumos dimineata, la mini caserola cu lingurita alaturata. Iaurtul de baut nu lipseste, il mai inlocuiesc cu iaurt normal, amestecat cu fulgi de ovaz si o mana de kiwi sau fructe de padure (de alea congelate: mure, zmeura, sau proaspete – capsuni). Mai nou la film merg cu punguta in geanta cu fructe: o para, o mandarina\portocala, piersici si mult morcov 😀

    • Hm nici prea multe fructe nu sint bune, o data ca au multa fructoza (si eu una tre sa evit toate zaharurile), al doilea ca ele fermenteaza si cam solicita ficatul daca sint in cantitate mare.

  2. La magazinul Naturalia se gasesc niste batonase din fructe uscate si semninte. Sunt pentru copii, dar mega gustoase. N-au zahar si tin de foame. Practic cred ca se pot face din tot soiul de fructe, in cantitate mai mare prunele uscate, nuci, migdale, etc blenduite si presate sub forma de baton.

    • Da, nutribon sau ceva similar, am vazut, inca nu am gustat, but I will, thx!

    • Pe mine morcovul crud ma baloneaza, nu prea pot minca. Rice cakes le faci tu sau ce sint ele?

    • Ah, sint specialista in batoane si biscuiti din cereale, am tot facut, dar nu tin de foame foame. Adica merg asa, pe o masea, dar nu tin loc de o masa…

  3. Pentru cele una-doua gustari din timpul zilei, imi pregatesc pachetele cu fructe proaspete, mixuri de fructe uscate (caise, curmale, mango, papaya, prune, merisoare, ananas… – nici nu stiam ca exista atat de multe, inainte sa ajung in Hala Obor, un fel de paradis al fructelor uscate si condimentelor – combinatii cat mai diverse, potrivite pentru a-mi potoli pofta de „ceva bun si dulce”), smoothie-uri/limonade/fresh-uri pregatite acasa.

    • Şi mie îmi plac fructele uscate, dar când m-am dezmeticit și-am citit mai în detaliu despre ele și despre cât zahăr conțin, m-am mai calmat.
      Cât despre gustări sănătoase, când apuc să le iau, apelez tot la salate sau iaurturi, uneori și-un sandviș cu pâine integrală (rar mănânc produse cu făină albă, numai când am pofte pentru prăjituri sau clătite).

    • Stiu ca fructele uscate au o cantitate mare de zahar, dar mai stiu si ca nu se recomanda o cantitate mai mare de 30-50 grame pe zi, ceea ce mi se pare suficient pentru o gustare. Pentru mine, mare consumatoare de „dulce”, fructele uscate reprezinta clar o alternativa mai sanatoasa (le prefer snack-urilor din comert).

    • Sint si fructe uscate fara zahar, se gasesc pe la Dm si plafar. Sint si legume uscate, f bune!

  4. Eu mai iau cu mine un fel de piadina facuta din : lipie integrala cu branza si ceva sunca slaba facuta la aparatul de sandvisuri care de obicei merge perfect cu o sana. Incerc sa nu ajung flamanda in oras ca altfel devastez tot si piticul din burtica nu iarta nimic 🙂

  5. Mai am un truc, aproape uitasem: biscuiti din faina de secara. Ii fac seara si a doua zi ii port in geanta. Reteta e ft simpla: faina de secara, fulgi de ovaz, fructe uscate, unt (sau unt de arahide) si ii indulcesc cu 2 lg-te de gem de capsuni. Ii coc 15 minute si gata. Si astia merg de minune cu un iaurt de baut 🙂

    • Dada, si eu mai fac dintr-astia, eu indulcesc cu bananele ultra coapte care ne ramin mereu prin camara.

    • Imi cer scuze ca ma bag, sper sa raspunda si Lavi. Eu am facut chiar alataieri din faina integrala de secara dupa reteta de aici http://www.food.com/recipe/homemade-spelt-flour-tortillas-237351 ( sper ca am voie sa dau link), a fost cam greu de lucrat alauatul am folosit destul de multa faina in plus pentru asta dar au iesit bune. Azi la amiaza mi-am gasit baietelul de 2 ani rotaind la una cu placere, desi cand i-am oferit initial a refuzat. Nu ies asa moi si elastice ca cele din faina de grau dar sunt bune. Si dupa reteta asta http://www.jamieoliver.com/recipes/bread-recipes/easy-flatbreads am facut cu faina de spelt, dar nu integrala. Au iesit foarte bune.
      Eu nu ma satur cu fructe sau nuci cand e vorba de gustare asa ca iau cu mine o foccacia (reteta ta e grozava, am facut-o cu faina integrala de spelt), merge si cu spanac+ mozzarella in loc de masline, sau niste muffins cu feta si masline sau rosii uscate, sau fritters cu mazare sau porumb ( ung tigaia cu nsite unt doar la prima serie, apoi fara grasime ).

    • Am incercat cu budinca asta, dar multe seminte erau amare si nu mi-a placut.

  6. Mie imi place sa-mi iau gulie…taiata bastonase. O ador :). Mai iau si morcovi uneori si masline verzi pentru cand as manca ceva sarat. Altadata fac eu biscuiti sarati, am o reteta care merge cu faina integrala si alta cu mustar. Fac in weekend si ma tin o saptamana. Inca mai profit si de cirese dar astea nu mai au mult cred. Sper sa nimeresc si niste caise mai bune anul asta, ca pana acum numai fara gust au fost.
    Din seria lactatelor, uneori iau chefir sau branza fagaras…dar nu prea merg de plimbate in geanta pe caldurile astea asa ca astea le tin in frigider la birou. Tot acolo mai tin urda, cascaval si rosii pe care le pot manca fara paine. Dar mai scap si la paine, de ce sa mint…mai ales pentru ca o fac singura.

  7. Eu am mai facut bombonici din curmale, migdale, caju, miere , cacao, nuci , la blemnder si dupa le dadeam prin nuca de cocos, dar ai zis ca nu prea mananci dulce. Mai poti face sandwich cu avocado, pesto, rosii uscate si salata verde, este super bun, si sa pui fff putina paine integrala, sau incluiv lipie ca e mai subtitirica; sau sa iei la sticla un milshake de capsuni si banane cu lapte de soia ca nu se strica. eu tin capsunile la congelator si mai imi fac cu banane si lapte, iar daca nu prea e dulce mai -pun 1-2 linguri de miere depinde de cantitate, este super racoros;

    • chiar ieri mi-am facut un shake de capsuni cu iaurt gras, a fost foarte bun!

  8. mie imi place foarte mult telina cruda taiata betisoare, morcovii cruzi (si gulie am incercat dar nu m-a prea convins)

    • telina cruda hm… nu stiu ce sa zic. morcov clar nu ca ma baloneaza ca naiba!

    • Daca morcovul te baloneaza, gulia te va rupe in doua. Eu de la gulie ma balonez cel mai rau, desi si mie imi placea ca si gust.

  9. Si eu am trecut prin gravideala fix cu acelasi program aglomerat si fugareala prin oras. Ce aveam la mine: musai apa la 0,5 l, ceva saratele, sticksuri de rontait in caz de acidditate sau greturi, un fruct (mar sau portocala). Cand eram la birou puneam repede un iaurt cu fulgi de ovaz si daca aveam 5 min in plus zdrobeam si ceva fructe. De Oly cu fructe nu am auzit si nici incercat, in rest consumam iaurtul grecesc simplu.

  10. Si eu tot fructe imi iau, am grija sa fie printre ele si o banana ca e mai satioasa, niste nuci, migdale si fulgi de porumb de la sanovita fara zahar. Cateodata imi iau un fagure de miere sau capaceala.
    Cred ca batoanele de cereale facute acasa sunt o idee buna, desi pe mine cand ma ia foamea trebuie sa mananc ceva consistent cu paine ca altfel parca nu imi trece si ma apuca si ametelile. Chiar si o painica cu seminte si iaurt sunt ok daca nu reusesc sa bag o ciorba la vreun restaurant/cantina ce o fi. 🙂

    • Nu toate, sint citeva care nu au. Ei, nu e ca si cum nu consum NICIODATA zahar, e imposibil, doar incerc sa tin sub control.

  11. Te inteleg aproape perfect, cu exceptia faptului ca eu nu sunt insarcinata. Eu mereu am la mine iaurt grecesc simplu(3% grasimi, nu 10% cum am mai vazut in magazine) sau Activia cu bifidus essensis . O banana(si eu sunt plecata de dimi pana seara-facultate, serviciu si sport, iar banana asta este”sfanta”cu 2 ore inaintea activitatii sportive tocmai pentru a imi oferi plusul ala de Energie necesar) plus un alt fruct-depinde ce este de sezon-capsuni, cirese, gutui, uneori si cate o portocala, mandarina sau 2 mere. Deseori apelez si la cate un pahar tip caserola si amestec acolo fel si fel de fructe colorate, pe care abia astept sa le devorez mai tarziu. Ca”snack”mereu port cu mine migdale sau”mancarea studentului”, asa cum sunt numite aici fructele uscate amestecate cu diferite feluri de nuci, morcovi si gulie. Atunci cand petrec mai multe ore plecata, fara a avea posibilitatea de a ma intoarce cat de putin acasa pentru a servi o masa in conditii normale imi pregatesc o caserola cu rosii si Baby Mozzarella, plus cate 1-2 oua fierte. Ca alternativa ar mai fi legumele pregatite cu o seara inainte in cuptor(dupa preferinte cu parmezan sau fara) sau pur si simplu in wok, de exemplu conopida, broccoli, sparanghel, ardei, ciupercute, etc. Sunt minunate!
    Cand absolut nu este timp sa ma organizez sau poate nu am reusit sa cumpar cele necesare, mananc o supa de rosii, de morcov sau de dovleac unde mi se pare mie de incredere si fructele mi le cumpar atunci tot „in trecere”, in functie de preferinte.
    Apa nu imi lipseste NICIODATA, 2 Litri pe zi!

    Te pup mult si iti doresc o zi cat mai frumoasa! Sanatate maxima!

  12. Iar cand nu pot sa rezist poftei de dulce si poate in momentul respectiv nu imi pot prepara chiar nimic”la fata locului”, ciocolata cu 99% cacao (cea de la Lindt, in cazul meu) este prima pe care o consum.

    • e buna amaruia, dar eu nu pot mai mult de 85%, am gustat un 90 % si cu greu s-a dus pe git!

  13. Cand am fost insarcinata (de ambele dati), nucile de Brazilia au fost prietenele mele. Pe langa faptul ca sunt foarte satioase, au si foarte mult seleniu, care este foarte important pentru sarcina. Iaurtul din lapte de vaca sau capra , fructele, legumele crude nu lipseau nici ele. Am incercat ca bebe sa primeasca toate vitaminele si mineralele de care are nevoie sa se dezvolte armonios. Si probabil, ca obisnuiti cu gustul, amandoi mananca acum fructe si legume cu foarte mare placere. Seara fii-mea imi cere sa ii fac platou cu fructe si legume 😀

    • eh, eu la sarcina cu sofia am mincat cam numai telemea cu rosii si slava domnului ca ea maninca de toate. acum cu baietel maninc mai multe, dar tot nu de toate. nuci de brazilia de unde?

    • Eu am mancat TONE de fructe si legume in sarcina (mi-era frica sa nu ma bage pe vitamin si am reusit sa mentin analize ok din alimentatie) si fi-miu NU PUNE GURA PE-O LEGUMA CRUDA. Iar la fructe..pfoaaa…si aici imi da cu vrigula, ca-i pe toane…
      Asa ca..nu cred ca are vreo legatura ce consume in sracina cu ce mananca copilul dupa aceea, cred ca esti doar norocoasa tu, Cristina:)

  14. Ca gustari iau la mine nutribon, o banana, un mar si/sau un morcov taiate felii, una sau doua rondele de orez expandat, o budinca mica de vanilie (desi are zahar) sau o cutie de branza fagaras (asta mergea iarna, acum nu prea ca e foarte cald afara ca sa fie plimbata in poseta).

  15. A picat la fix acest post , tocmai m am intors de la eco pt dubu test si doc m a certat ca sunt grasuta si trebuie sa tin regim. Imi vine sa plang caci oricum abia pot manca cateva chestii ( branza, paine, lapte batut , cereale , iaurt simplu cu fulgi de porumb si sandvisuri , fructe decat din cele acre, in special piersici mai verzi , capsuni si cirese abia reusesc sa le tin in stomac ) as manca numai sarat .
    Nu pot manca nimic dulce , dau imediat afara, carne nici nu suport sa o vad , am reusit sa mananc putin peste, sau salata de ton ( desi stiu ca trebuie evitat in sarcina ) , simt nevoia sa mananc fructe si legume dar chiar nu pot , ma balonez groaznic , simt ca pleznesc 🙁 . Sper ca dupa 20 de saptamani sa mi revin , acum sa tin regim , dar cu ce ?
    La prima sarcina am mancat multe fructe si salate , am luat 30 de kg , acum nu stiu cum fac sa nu ma ingras caci am si probleme cu coloana .
    Asadar helpppppp ! ceva idei ?

    • Pentru balonare, greata sau acid la stomac suplimentul acesta este foarte bun, dar nu stiu daca poti sa il iei daca esti insarcinata. http://www.prospecte.net/prosapect-gasex.Eventual sa vb cu medicul tau. Am luat o data cand imi era greata si foarte rau(facusem ceva enterocolita usoara).
      Eu cred ca totusi legume ar fi bine daca ai putea manca.
      Multa sanatate!

    • Da din pacate nu am voie sa iau acum , doar acum am aceasta probleme iar doc gine mi a recomadat sa mananc numai ce mi este ok sa evit alimentele care ma baloneaza 🙁 . Am abia 13 sapt si daca mananc fructe sau legume zici ca am 30 de sapt . Asta e , dar fara fructe eu nu pot sta 🙂 , poate mi revin …

    • Draga mea, imi pare tare rau ca nu te simti bine. Eu nu sunt insarcinata (inca) insa pot sa iti dau cateva sfaturi in legatura cu ce scrii mai sus. Cred ca balonarea poate fi evitata prin combinarea corecta a alimentelor, pentru ca ele au timpi de digerare diferiti. Cauta in google despre timpul de digerare al fructelor si legumelor. Ca si idee, fructele nu trebuie combinate intre ele si trebuie mancate pe stomacul gol (un singur fel de fructe o data, ca o masa in sine), pentru ca se digera cel mai repede si daca intalnesc alte alimente in drumul lor spre intestin, cauzeaza balonara pentru ca stau deasupra lor si fermenteaza. Mai ales pepenele, ca se apropie sezonul lui, trece aproape instantaneu din stomac in intestin, e bine sa-l mananci dimineata pe stomacul gol. Apoi legumele le poti gati un pic, si cred ca stii ca nu trebuie sa combini proteina animala cu amidonoase (cartof, orez, mazare, linte, fasole) sau fainoase (paste, paine, etc). Stiu ca in sarcina e bine ca lactatele pe care le mananci sa fie bine pasteurizate si pestele sa fie din surse sigure si bine gatit. Asa ca cel mai bine ar trebui sa servesti fructe la micul dejun (un fel), apoi la pranz proteina animala (carne, peste, oua sau branza, doar una dintre acestea, nu combinate) + salata (rosii, castraveti, ardei, patrunjel, salata verde, etc) sau amidonoase/fainoase (proteina vegetala: fasole, cartofi, linte, naut, paine, orez, paste – doar una dintre acestea) + salata. Ca si gustare dupa-amiaza poti servi un iaurt simplu/chefir si seara ceva usor: o salata simpla, sau un ghiveci de legume sau o supa de legume. Apa multa pe stomacul gol si intre mese. Sper ca ti-am putut fi de ajutor si iti doresc sa te simti mai bine in curand!

    • Multumesc pt info, fructele pe stomacul gol le mananc mereu , niciodata nu le combin , dar am dureri groaznice de stomac , iar doc mi a zis sa nu mai mananc fructe pe stomacul gol 🙁 .
      Stiu ce alimente trebuie sa consum in general , doar ca acum in sarcina tot ce mi priia inainte acum nu mai suporta stomacul .

    • Am o prietena care la fel nu suporta fructe si legume pe stomacul gol, ii dau dureri, cred ca are gastrita, si solutia recomandata de medic a fost sa gateasca fructele un pic – gen compot facut proaspat pe loc, sau fructele taiata bucatele si calite asa un pic intr-un vas neaderent fara nimic – de ex piersicile inmuiate asa pe foc cu un pic de scortisoara sunt ft. bune. Isi mai pierd din vitamine, dar decat sa nu mananci deloc, eu zic ca poate fi o solutie. Sarcina usoara!

    • Pentru aciditate si chiar balonare incearca Bio Anacid (supliment alimentar, se gaseste in farmacii, produs de Aboca Spa). S-ar putea sa fie permis in sarcina. Ai grija cum combini alimentele. La mine pentru aciditate mergeau covrigii sau branza slaba de vaci cu paine integrala.
      Ca sa raspund la intrebarea Ioanei: multe fructe in pauzele dintre mese in timpul sarcinii dar sunt fie la birou fie acasa deci e mai simplu. Mai sunt si un fel de biscuiti cu fibre: un ou, branza de vaci, prune uscate fara samburi si taiate, migdale feliate sau nuci taiate, tarate de grau si secara, scortisoara. Se amesteca toate pana iese un aluat nici prea moale nici prea tare. Se toarna biscuiti in tava si se coc.

    • Momentan nu am problema cu aciditatea, din experienta de la prima sarcina nu functioneaza absolut nimic la mine, trebuie sa mananc putin si des .

  16. Daca am nevoie de gustare, caju e preferatul meu si l-as putea manca oricand in cantitati industriale. Daca se mai combina cu o nuca pecan si o stafida uriasa e perfect.

  17. Banane, batoane cu seminte si fructe uscate, biscuiti cu ovaz si banane (i-am facut prima data zilele trecute si sunt f buni, avand in vedere ca au doar doua ingrediente), rondele de orez/grau expandat…

  18. fructe si incerc sa copiez retete de la Fru fru (la care oricum apelez cand ma roade foamea, ma uit pe eticheta si incerc sa le iau cat mai proaspete). Am pastrat, de ex, paharul in care era iaurtul cu fructe si am replicat reteta acasa! Si mie imi place Oly, insa ma uitam pe eticheta de la iaurtul ala cu 2% (care mi se pare de-li-cios, nu stiu cum de e atat de bun cu doar 2% grasime) si am vazut ca avea termen de garantie foarte mare, in jur de o luna, voua vi se pare ok? nu e cam mult, ce le pune de tin atat?!

    • cam toate au termen de o luna, uite nu am facut experiment sa vad ce se intimpla daca le lasi afara la cald. fermentii lactici sigur ajuta si la conservare.

    • E foarte bun. E favoritul copiilor, si bine fac. Creierasul lor are nevoie de acele grasimi

    • nu e rau deloc, ba e chiar foarte bun, acum se dezvolta sistemul nervos, care are nevoie de grasimi sanatoase!

      fetele ziceau mai sus ca nu e bun in ideea ca e cam gras pentru cine tine dieta (ca noi, gravidele mai grasute :D)

    • Nu e rau, dar depinde cam cat mananci. O femeie neinsarcinata de 55 de kile are nevoie de aprox 50 g de grasimi pe zi. Gandeste-te ca daca mananci un iaurt de 300 g cu 10% grasime ai cam mancat 30 g de grasimi. Si banuiesc ca mai mananci in ziua aia un ou poate (alte 5 grame) poate niste migdale, poate o prajitura, o mancare gatita… si imediat sari de necesarul zilnic daca nu esti atenta. Ma refer aici la femeile care nu-s gravide, pt restul care sunt, nu stiu care e necesarul de calorii sau macronutrienti dar oricum nu cred ca au si ele voie la grasimi cu nemiluita.

    • sint de acord, insa pentru gravide, important e nu sa pacalim foamea, ci sa mincam chestii pline de nutrienti (stomacul e inghesuit de copil, nu putem minca mult, si atunci tre sa mincam des, dar si chestii nutritive, sa hranim bebelusul si pe noi, fibrele se elimina nedigerate)

  19. Foarte rar cumpar iaurt din comert. Cel cu fructe, de baut, cu bifidus sau mai stiu eu ce ….chiar deloc. In ultima vreme am cumparat cam o data pe saptamana iaurt grecesc, e bun, dar eu prefer sa-mi fac eu iaurtul, branza, ricotta (lapte, smantana grasa si 3 lingurite de otet, apoi dat la fiert, se scurge si se mananca dupa cum ti-e pofta – pe o felie de paine prajita si cu ulei de masline pe deasupra sau in).

    La paine nu am renuntat (inca) dar nici nu stiu daca voi renunta. Si pe asta prefer sa o pregatesc eu, desigur, atunci cand pustiulica de fii`mea, Emilia, ma lasa:) O framant cu faina integrala, cu tarete si de secara.

    Cat despre dulce, mie- foarte, foarte greu sa renunt. Astfel ca mai cumpar si din comert, totusi am grija ce anume, mai pregatesc si eu acasa, in rest …. multe multe fructe (din gradina, cat mai mult posibil)- uite, saptamana aceasta avem capsuni, cirese, cirese negre, visine – toate din gradina socrilor si au un gust Doamne! iti ploua in gura.

    Ca si gustari, avem intotdeauna la indemana cativa biscuiti integrali, sticksuri, fructe proaspete si desigur apa (pentru plimbarile zilnice) iar acasa pregatim branza sau ricotta cu diferite fructe (cele de sezon) si diferiti biscuiti, iar sticksuri si alune – ii plac si Emiliei.

    In schimb nu stiu ce sa fac ca sa o conving sa bea si niste lapte. Nu are intoleranta la lactoza, pur si simplu il scuipa. Am vazut ca nu ii place si am mai incercat tot la cateva saptamani distanta, dar cu acelasi rezultat. Stie cineva vreo metoda? Daca vad ca nu ii place si mai tarziu, renunt. Nu vreau sa o oblig sa manance ceva doar pentru a manca.

    • esti norocoasa cu gradina…

      eu zic sa nu insisti cu laptele. daca accepta alte lactate e foarte bine.

  20. Un gratar de pui sau porc gatit dimineata, taiat bucatele si pus in casoleta, sau oua de prepelita fierte si decojite. Sunt consistente, nu ocupa mult spatiu casoletele in geanta si le pot manca oriunde, in parc pe banca, la job etc. Pofta de dulce mi-o potolesc cu stafide sau curmale.

    • nush ce sa zic, timp de gratar dimineata nu prea e, si sa plimb carnea in poseta la 35 de grade… hm…

  21. eu imi strecor in geant un iaurt natural (intoteauna natural….nu prea am incredere in cele cu fructe), o banana sau un mix de seminte si/sau nuci crude.
    esti o femeie minunata! felicitari pt tot ce ai realizat (sofia, delfinasul, blogul…oauuu!) la numele de Radu v ati gandit pt Baietel?

  22. La LoVegan, pe bdul Lascar Catargiu nr 1, e undeva asa la subsol intrarea, au niste crakersi tare buni 😀 punguta e 10 lei ( da, multicel ), dar sunt foarte satiosi si au mai multe sortimente. eu imi luam in sesiune cand pofta de rontaiala e maxima

  23. Eu nu prea pricep cum carati voi in geanta iaurturile pe caldurile astea… Oly cu fructe imi place si mie muuuult, dar mancat din frigider. In rest am in geanta fructe, migdale uscate, niste biscuiti de la Billa cu ovaz sau covrigei de Buzau.

  24. Eu cumpar de la Plafar tot felul de batoane cu cereale si fructe; imi place sa pun in lipii mici si cate o bucata de friptura de vita, cu o frunza de salata si ardei gras (as prefera cu muraturi, dar lasa zeama din pacate). Mi se pare de departe ca e gustarea care tine cel mai bine „de foame”. Soacra mea face niste biscuiti cu muuulta nuca. Sunt excelenti atunci cand nu prea te simti in largul tau si nu esti in locul care sa-ti permita sa scoti ceva mai voluminos din geanta.

  25. Eu imi pun in geanta banane si mere, sau nuci si seminte de floarea soarelui, sau gulii asa crude, morcovi cruzi…guliile imi placa tare mult sau cotoare de varza, si mai nou imi pun tarate intr-o punga si le rontai…sunt tare buuneee…

  26. Migdale, nuci, fructe, stafide. Daca nu e zi de stat mai mult prin masina/afara (unde-s treisutedegradeiscevapeste) mai iau si din smotothie-ul pe care-l fac oricum dimineata pt Andrei (cu ce fructe am prin casa in ziua aia). Si..da, biscuit BellVita. Aia cu fructe. Asta e, sunt semidependenta de ei:)

    • Da..stiu.. dar metabolismul meu e unul f rapid, am luat doar vreo 10kg in sarcina…si am bagat in mine tot ce mancam si inainte. Ba chiar am mancat si multe dulciuri, ceea ce in mod normal nu fac-dar ma lasasem de fumat si „inlocuiam” tigara cu dulce. Cred ca si migdalele ingrasa..daca nu ma insel…Asa ca..am impresia ca nu prea am gustari mai dietetice.:(

  27. Se ia un avocado numai bun de mancat la pachet si o lingurita. Apoi amesteci: sare, piper, usturoi granulat, chilli si orice alt condiment iti place tie si il pui intr-o cutiuta de pastile sau orice alt recipient usor de carat. Cand ti-e foame, tai avocadoul, pui din amestecul de condimente si mananci cu lingurita. Satios si sanatos 😉

    • da, buna idee! numa sa nu te controleze careva sa te prinda cu cutitul in geanta… 😀

  28. nu duc gustari cu mine in general dar cand am fost gravida luam in poseta ori o banana ori niste miez de nuca (30 grame) pt ca ma apuca brusc foamea.

  29. salate. bine, eu merg pe principiul lui Jamie (15 min meals). asa ca daca dureaza mai mult NU fac. si eu mi-am schimbat alimentatia si stilul de viata de 8 ani. pe caldurile astea (35C azi in Arad..pff) am mancat salate si cirese. salate cat mai raw posibil, evident.
    am mereu iaurt in frigider. un anume brand care imi place de ani buni.
    nu mananc paine asa ca sandwichurile doar in conditii exceptionale (pe drum cand calatorim)
    insa cand sunt in tara, mananc acasa 90% din mese (lucrez de acasa)

  30. Mie-mi plac covrigii. Sunt mare fan dar am rar ocazia sa mananc… poate tocmai de-aia imi plac.
    Iaurt cu fructe… nu prea se potriveste cu stilul tau de viata sanatos. Mai bine mananci un iaurt simplu cu un covrig sau iei iaurt simplu si storcosesti o piersica sau o banana in el.
    Nu mananc carne, de cand nu mai mananca… adica de 2 ani nu mai am probleme cu greutatea. Nu stiu de ce, nu e o reteta, altora nu li s-a intamplat dar la mine s-a dat liber la ciocolata, inghetata, fainoase, ce imi tuna pot sa mananc… nu ma mai ingras. Nu numai ca nu ma mai ingras dar am slabit. Si „parol tzatzo, sa ma-ngropi” 😀 mananc ce vreau. Daca stiam ca doar la carne trebuie sa renunt ca sa mananc restul la liber renuntam de mult.
    Nu sunt adepta mancarii din sacosa, prefer uscaturile cumparate de la chiosc dar daca am un pachet de biscuiti in geanta parca il consider vechi… nu stiu… nu pot sa il mai mananc.

  31. Buna,
    Eu imi pregatesc niste biscuiti in casa din: 2 banane bine coapte, 1 mar, musli, stafide,nuca, 1 praf de scortisoara, nuca de cocos (acesta trebuie musai inclus, altfel nu se leaga compozitia bine). Toate minunile enumerate mai inainte se dau prin blender pana se obtine o pasta mai tare. Se intinde in tava (pe hartie de copt) si se coace la 180 grade aprox 20 min.

    Sau, cumpar iaurt Oly cu 0% grasime pe care il amestec cu musli. Imi tine de foame cam 3 ore.

  32. […] rezistă bine-n poșetă, acum una două se alterează. Am primit multe idei bune de la voi la postul despre alimentație sănătoasă pe vremuri alergate, vă mulțumesc! Am pus pe listă o mulțime […]

  33. cu riscul sa fac pacate fiindca s-ar putea sa ti se faca pofta eu fac asa:
    prepar o compozitie simpla de clatite americane (pancakes), pe care o tin in frigider. (fac cam pentru 3 zile).
    Zilnic fac cate 5 bucati dimineata – 2 pentru mine 3 pentru sot.
    le umplu cu diverse chestii – branza si amestec de fructe de padure,gem de visine chiar si carne.
    le-am umplut si cu spanac, si piure de avocado mai tare. Cea mai buna implutura este cea cu nuci.
    Nuci macinate amestecate cu sirop de artar sau putina miere cu apa calda.

  34. Vafe,dar facute din faina de orez,gluten-free,sunt Mai ok decat cele facufe din făina integrala(plus ca in Compoziția lor poti adauga roșii,măsline etc.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *