Pe Sofia am botezat-o la biserica cimitirului din satul bunicilor mei, pe un deal cu multă verdeață, cu un preot tînăr foarte cumsecade. A fost un moment plăcut, liniștit, am plîns de cît de firesc mi s-a părut totul. Am fost doar noi, părinții noștri, bunicii mei și nașii. Am ascultat toată slujba cu plăcere, Sofia a fost calmă și ne-a zîmbit, a plîns puțin la îmbrăcat, apoi a dormit dusă după sfîntul vin de împărtășanie (care mi se pare o prostie, adică dacă tot sîntem de acord că totul e un simbol, de ce e musai să dăm nou-născutului să bea vin cu miere dintr-o linguriță pe care o ling mii de oameni?) În fine, trecînd peste asta, a fost totul foarte cald, calm, așa cum speram să fie.
Cu Ivan nu ne-am putut deplasa în Moldova, așa că am rămas cu botezul aici și ne-am chemat părinții în vizită. Din păcate, n-am mai avut la fel de mult noroc cu biserica. Am ales-o pe două considerente: să fie aproape și să nu practice scufundarea copilului, mi se pare un gest barbar la care pur și simplu nu am vrut să-mi supun bebelușul. Noi nu sîntem deloc religioși (omul e ateu, eu cred în Dumnezeu dar nu cred în biserică, am avut multe experiențe neplăcute cu reprezentanții ei și dacă am de ales, evit interacțiunea cu sfințiile lor). Am decis să botezăm totuși copiii ca să nu avem discuții în familie, părinții noștri fiind persoane religioase și cu frica lui Dumnezeu, cum se zice.
Botezul lui Ivan în biserică a fost o experiență dezamăgitoare. Încă de cînd am rezervat data pentru botez, cu vreo două luni înainte, preotul paroh mai că mi-a băgat mîna în portofel să scotocească pe-acolo să se asigure că i-am dat tot ce aveam la mine. Chipurile ca să mă treacă în agendă trebuia să donez ceva mărunțiș bisericii. Aveam la mine 250 de lei, a zis că e bine și așa, deși va trebui să mai dăm în ziua botezului încă pe-atît. Am dat, că mi-a fost rușine să negociez cu preotul. În ziua botezului, erau trei preoți în biserică. Toți absenți, lălăiau slujba cu maxim dezinteres, s-au apucat să se certe cu noi în altar că de ce am verificat apa (ieșeau aburi din ea și oricît de sfințită ar fi fost, dacă era prea fierbinte, eu zic că ardea copilul, și nu pot lăsa să se întîmple asa ceva), s-au și încurcat de cîteva ori, copilul a urlat ca din gură de șarpe jumătate din timp, iar la final s-a întîmplat iar o țigăneală cu banii. După ce a dat nașul încă 250 de lei, cum stabilisem, parohul i-a zis că ce, pentru sfinții părinți nimic? Și pentru sfîntul cor (doi băieți buni la toate care au lălăit ceva în legea lor)? Și pentru femeia de la curățenie nimic? Și tot așa de-mi venea să intru în pămînt de nervi și rușine de Dumnezeu. În fine, au plătit nașii, au ieșit ultra nervoși, ne-am văzut de ale noastre. Oricum, mare dezamăgire, ne-au stricat ziua tuturor și nu mai calc în veci acolo. Biserica este Mavrogheni, cea de lîngă Muzeul Țăranului.
Ne-am făcut cîteva poze și am pornit spre Grădina Icoanei, la Gargantua, unde am mîncat și-am stat de povești o vreme. Nu am avut fotograf, animatori, gălăgie. Am fost aceiași oameni, minus bunicii mei, care nu au putut veni atît de departe, plus prietena mea cu fetița ei, prietena Sofiei. Fetele s-au jucat în parc, noi am ciocnit un pahar de prosecco, ne-am liniștit și am încercat să uităm dezamăgirea de la biserică (nu, n-a mers, încă sînt furioasă).
Tortul a fost, ca de obicei, perfect. Este făcut de Grace Couture Cakes, ca mai toate dulciurile de la evenimentele importante din viața noastră. Simplu, despre Ivan, galupcikul nostru (porumbel pe ucrainiană). Interiorul cu blat de morcov și cremă de fructe de pădure, ușor, nu foarte dulce, a primit și Sofia și tare s-a bucurat de el!
Lumînările și cele două mici aranjamente de masă au fost făcute de Silvia de la The Green Pot, care draga de ea, deși a născut inopinat cu patru zile înainte de ziua botezului, nu s-a lăsat și ne-a făcut aranjamentele (deși o rugasem să abandoneze, ea s-a ambiționat), îi mulțumim, au fost frumoase.
Și la restaurant a fost totul bine, servirea foarte rapidă și plăcută, mîncarea bună. Inițial am vrut să facem la Chez Marie Garden, am și depus avans de rezervare cu o lună înainte, numai că ce să vezi, cu cinci zile înainte de botez m-au anunțat că de fapt nu ne pot primi, că a fost o încurcătură și că nu au loc, că au un grup mai mare care a depus un avans mai mare. Mda. Nu mai calc în veci acolo, deși eram client fidel și le-am lăsat o grămadă de bani în ultimii doi ani. Sper să-mi pot recupera avansul de 200 de lei.
Noi patru am avut haine speciale, eu și Sofia am avut ii cu maci și fuste asortate (puteți vedea ia mea în poze), Ivan a purtat o vestă mov și omul o cravată cu maci, am vrut eu neapărat să fim așa, o echipă. Evident, în vîltoarea evenimentelor, nu am apucat să ne facem nici o poză toți patru. Cămășile și fustele le tot purtăm, eu și Sofia, că merg și separat, la jeanși sau colanți, și sînt tare frumoase. Ni le-a făcut Iza Hăinuțe și culori, pagina ei e aici.
Și asta a fost. Mă bucur că am scăpat cu bine, Ivan nu s-a îmbolnăvit, ne-am revăzut familia, dar mi-a rămas gustul amar. Sper să nu trebuiască să mai calc în biserică prea curînd. Dumnezeu știe de ce, a fost și el de față.
Ce dezamăgitor…. dar nu surprinzător. Puţini mai sunt preoţii adevăraţi, cu har, foarte puţini. Bine că s-a terminat totul cu bine şi Ivan a trecut cu bine de asta. (Cum sună…. „bine c-a trecut botezul cu bine şi n-au fost probleme”). E incredibil ce mizerie pot face chiar aceia care ar trebui să fie cei ce ne apropie de Dumnezeu. Din fericire, aceia dintre noi care-L căutăm, ştim unde să-L găsim şi fără „mijlocirea” lor condiţionată de bani.
Să fie sănătos şi norocos micul Iv! 🙂
Sa-i fie de bine,cum s-ar spune!Norocul lui ca nu-si va aminti acest moment cand va creste,iar voi veti fi ocupati sa aduceti in continuare iubire si armonie in frumoasa voastra familie,asa ca,veti uita cu timpul 🙂
Noi la cununia religioasa,am patit doua chestii:
1.la sfarsit,in timpul predicii,preotul in loc sa spuna „ati vazut la aceasta slujba de nunta”,a nimerit „de inmormantare”,moment in care am facut ochi mari,m-am uitat speriata la nasa care mi-a facut semn sa ma calmez si am avut asa un impuls de-mi venea sa ies de-acolo;
2.dupa ce am pupat icoanele,zice preotul-mireasa poate sa stea la poze,mirele cu nasa sa vina cu mine. Si-a luat banii de la nasa(din fericire nu o suma asa mare) si de la mire a mai luat niste bani pt un ..certificat european de casatorie religioasa.Nu auzisem in viata mea de el si nu cred ca e gata nici acum dupa doua luni.
Nu vreau sa fac reclama negativa,sunt credincioasa de fel,dar nu merg des la Biserica.
Printesa draga, stiu exact prin ce ai trecut.
Am avut experienta neplacuta la botezul fetitei mele, Biserica Sf. Constantin si Elena, de pe bulevardul Gh. Sincai, aleasa pe considerente similare cu ale tale: aproape de casa si restaurant.
Popa a tinut mortis, dupa ce a bagat copilul in cristelnita (am verificat apa fara sa cer permisiunea cuiva, na!), sa-l aseze pe jos, (da, pe podeaua de ciment), invelit doar in carpa aia alba. Cica asa e “traditionul” in cazul fetitelor, care nu au voie in altar!
Nu pot sa-ti descriu in cuvinte ortodoxe si ne-ortodoxe ce-a fost la gura mea, in plina biserica, cu tot familionul de fata. Noroc mare de nasa copilului, doctor, care a sarit si ea cu gura la popa, nu de alta, da` pe restul ignorantilor prezenti (mai ales pe mine, MAMA pruncului) nu ne credea popa ca exista pericolul de te miri ce boli pamantesti..
Mai mult, sa ma dea afara din biserica, nu alta cand i-am oferit una bucata lingurita arginta pentru impartasania copilului; da` nu a avut de ales si a acceptat-o.
O alta poveste, e mai recenta, din vara asta, cand am cununat si botezat (un fel de 2 in 1). Numele biserii imi scapa, undeva in zona Tei; anyhow, am negociat (da, ai citit bine) pretul ca la piata, mai taica mai, ca doar doar o mai lasa popa din pretentiile financiare. Ce sa-ti spun, ca am dat ban pe ban si nu am plecat din biserica pana nu mi-a dat chitanta?!..:) circ, nu alta!
Si-am mai facut o chestiune perversa, in viziunea popei: am bagat dejtu` in apa din cristelnita, sa vad cum e..mama, oripilare maxima…sa-mi sara in cap taica popa si cu dascalu`, sau ce functie avea neica ala…ca cica iau miru`, sau nu stiu ce iau, ca adicatelea apa fusese sfintita si eu stricasem zenu`…
Pana una alta, cum spunea si Greta mai sus, conteaza ca a trecut, gata, ca totul s-a terminat cu bine!
Salutari calde!
Si eu am fost luata la rost de preot in timpul botezului finului meu. Certata de-a dreptul.
1. Nu eram casatorita la momentul respectiv. Ce cauti necasatorita in biserica, de ce nu te-ai cununat religios pana acum? Aveam 21 de ani la vremea aia, dar la fel de bine puteam sa am si 65. Desi discutasem in prealabil, cand am intrat in biserica, mi-a fost servita replica asta. Nici pana in ziua de azi n-am inteles de ce femeile necasatorite nu pot intra in biserica.
2. Nu stiam tot Crezul. Acelasi ton ridicat si certaret.
3. Plangea cel mic. De data asta, a ridicat tonul si la bunica copilui. M-am simtit ingrozitor, am vrut sa-i zic vreo doua si sa ies. M-am abtinut. Sa nu stric mai tare totul.
De platit am platit si noi destul.
Acasa, cand a venit de Boboteaza, acelasi preot, mi-a spus de doua ori (incercand sa faca pe amuzantul) ca iubitul meu, cu care locuiesc de multa vreme, e casatorit in alt oras, stie el precis. Noi stateam impreuna 24 din 24, 7 zile din 7. Nici in somn, bietul, nu cred ca avea cum sa ma insele, d’apoi sa se mai si cunune cu alta. Dar stia parintele precis. Cine sunt eu sa-l contrazic? vorba ta.
Imi pare rau ca si voi ati trecut prin asemenea momente, fix atunci cand nu trebuia. Va imbratisez.
Ahh, cu gandul la preotii lipsiti de har si de omenie, am uitat esentialul. Multa sanatate, micule Ivan. Tortul tau arata nemaipomenit, pariez ca a fost si delicios.
pacat de exeperienta! din pacate multi dintre slujitorii Domnului au ratat partea cu menirea 🙁 cea mai dezamagita am fost la o inmormantare, atunci cand preotul facea slujba si nu reusea sa nimereasca numele decedatului, chit ca avea crucea in fata si putea sa citeasca de pe ea. la finalul inmormantarii, a bagat mana adanc in buzunarele familiei, dar asta nu inainte sa ii critice ca nu au fost suficient de bine pregatiti. epic fail!
la biserica despre care zici am fost la o slujba de inviere si preotii erau asa de grabiti ca parca mai aveau un pic si ii ziceau lui Iisus sa se miste mai cu talent, ca ei au o treaba dupa. nu am mai calcat acolo de atunci 🙂
Imi pare rau ca in loc sa fie o experienta frumoasa a fost una traumatizanta.Daca s-ar lua initiativa,petitii,semnaturi,oameni cu pancarde pe la Preafericit,oare nu s-ar putea modifica obiceiul asta cu scufundatul in apa?Zic si eu…
Noi avem cam aceeasi dilema: sa botezam plodul au ba?! Eu sunt atee, sot ca si tine. 🙂 Dar familia ar face atac de cord daca le-am spune nu… In plus, cel mai probabil, copilul asta va merge la o scoala catolica (sunt mai de incredere in Belgia), deci probabil va vrea sa treaca prin comuniune odata cu colegii ei/lui, chiar daca nu o sa inteleaga mare lucru din chestia aia. Deci, ce facem?!
Eu am decretat ca daca husband decide sa dea inainte cu botezul, nu vreau sa am de-a face cu preoti, biserici etc…
Numai gandul ca mie o sa-mi scoata sute de euro din buzunar, desi au salarii si sunt platiti sa-mi boteze copilul, ma face sa ma infurii inainte de vreme.
Sa fiti voi sanatosi si fericiti! Popi o sa tot fie…
„Au salarii si sunt platiti sa-mi boteze copilul” – in strainatate, preotii romani nu sunt platiti sa imi boteze copilul. Noi locuim de 3 ani in Germania si in orasul nostru s-a infiintat de curand o Biserica ortodoxa romaneasca. Sotul meu s-a implicat alaturi de alti oameni in ceea ce inseamna acte necesare pentru infiintarea Bisericii, costuri, etc. Pe scurt, preotul roman nu primeste salariu de la Statul roman, comunitatea e cea care suporta aceste cheltuieli. Ba mai mult, preotul trebuie sa predea la finalul fiecarui an, oficial si cu chitanta, 1000 euro Mitropoliei Romane din Germania, plus 500 euro Patriarhiei Romane. Statul roman nu construieste biserici romanesti in diaspora, deci am inchiriat o biserica catolica. Chiria (inclusiv utilitati) costa 300 euro pe luna. Asadar, pentru a exista un spatiu in care sa imi botez copilul, comunitatea trebuie sa plateasca 5100 euro pe an. Sigur, ar fi varianta sa fie oficiat botezul in cort sau in aer liber :), ca sa nu coste. Se adauga salariul preotului, al cantaretului, al paracliserului, plus obiecte de cult: cristelnita, icoane, lumanari, ulei, tamaie, etc. Eu cunosc preoti romani aici, in Germania, care lucreaza ca bucatari sau in constructii, sau la hotel, ca sa isi poata intretine familia, caci veniturile lor ca preoti nu le ajung nici pentru chirie.
Am auzit de taxe de botez exagerat de mari, 800 ron la biserica Domnita Balasa, 900 la biserica Boteanu, cea de langa BCU. Se pare ca botezul, in loc sa ramana una dintre cele 7 sfinte taine, un act accesibil oricui in orice locas al lui Dumnezeu a devenit un prilej de inavutire pentru unii „umili” servitori ai lui Dumnezeu. Dar mau exista preoti dedicati care te fac sa-ti fie drag mersul la biserica. La biserica Sf Nicolae Dintr-o zi (biserica mica de langa Facultatea de Arhitectura) nu exista taxa de botez iar preotul Dima este un preot extraordinar.
Ah, nu doar la bisericile mari se practica furtisaguri dintr-astea: Biserica Sf Stefan (zona Calea Calarasilor), 700 RON acum 3 ani. M-am tiganit cu coana preoteasa si am dat numai 500 RON. La plecare, a tipat dupa mine, in timp ce ieseam din biserica: „Lasa ca ne mai vedem noi!”.
Ma bag si eu in seama, mai tarziu.
Noi l-am botezat pe cel mic la 8 luni, la Sf Nicolae dintr-o zi, acolo pe Academiei. Pr. Vasile Ioana. A fost superb totul! Si noi suntem mai mult agnostici, sotul chiar nebotezat dar am facut-o ptr ai mei, nunta a fost in strainatate, macar botezul sa-l facem in tara mea.
Am fost placut impresionata de preoti, Vasile Ioana a si vorbit in engleza la inceput si sfarsit, desi nu discutaseram nimic inainte, a vorbit el de la sine putere despre ce inseamna botezul pentru ortodocsi. Preotul cel tanar m-a luat la o parte ptr molifta, asta amuzant dar deh, trecem peste 🙂 Tot preotul principal m-a intrebat daca sa il bage cu tot in apa sau doar pana la brau, pana la brau am zis dar tot a plans. De platit, s-a dus tata, 300RON, donatie au zis ei 🙂
Pe certificatul de botez au scris numele nasilor si s-au mirat ca nu au acelasi nume de familie, normal, erau casatoriti amandoi cu alte persoane dar a fost ok
Uaaa, când mai ai jene de negociat cu preoții să mă chemi pe mine. Eu, care sunt varză la negocieri financiare în general, când e vorba de biserică scot ce am mai bun din mine. Ți-l făcea gratis cu bonus și pentru al treilea.
Exact asta ma gandeam si eu… trebuia sa ma chemi pe mine (ce-are a face ca nu ma cunosti :-))) De cand janghina cu titlu’ de popa care a tinut inmormantarea bunicului meu cu circ si scandal ca am indraznit sa chemam alt preot (unul la care chiar tinem si care chiar e preot asa cum ar trebui sa fie), si i-am spus deloc scurt si cuprinzator cam tot ce aveam de zis, nu mai am nici o greata sa ma iau la „tranta” cu astfel de specimene.
Dar sa nu umbrim cu negativismele noastre personajul principal… Multa sanatate franzela mica, ai niste parinti fabulosi si o surioara minunata, asa ca din partea mea, un necunoscut, doar un gand cald si bun si drag 🙂
Mai fratilor de ce dati bani?
Eu nu i-as mai fi dat. Cu tot tupeul lor… eu as fi fost si mai nesimtita.
Nu toti preotii sunt asa. Noi mergem la biserica Sf. Nicolae Dintr-o Zi iar preotii chiar au har.
250 lei e mărunțiș? Sfinte Sisoie!
Cum zice un cantec recent..pentru ei (preoti) crucea inseamna doar semnul +. Deci da, foarte urat din partea lor. 🙁
Noi chiar am avut noroc (s-a ajuns la a avea noroc de preoti ok! e clar, biserica romana e varza..) si am dat peste un preot tanar si binevoitor si intelegator (am uitat certificatul de nastere acasa, am intarziat, etc.) si care a vorbit frumos. Nu am avut cor, nu am cerut, nu ni s-a parut necesar, ca si nici mai mult de 1 preot. Slubja ne-a placut, per total, si a fost bine si cu apa si fara scufundare (cerinta expresa). Ce nu ne-a placut a fost, normal, jecmanirea nasilor dupa slujba.
Sa fie sanatos Ivan si voi toti langa el si sa va bucurati de fiecare clipa impreuna (ceea ce stiu ca faceti deja)! 🙂
Ziiiit….eu am avut tangente cu popi doar la inmormantare. Asta ca si noi suntem „adepti” ai bisericii nu (suficient ca sa NU ne cununam in biserica); dar las ca m-au tapat de 300 lei la inmormantare cu cultul platit la zi. Fir-ar mama lor de afaceristi. Ah si apropo de botez. La un parastas, fix dupa era un botez. A facut popa DOUA parastase pe aceeasi masa ca „ma grabesc ca vine botezul”. Bag sama ca pe saracii oameni i-a stors de bani ca la parastase nu au voie sa ceara. Ugh
Acelasi gust amar il am si eu. Am facut la biserica de lemn de langa podul de la Fundeni (imi scapa numele acum). Am ales-o pentru ca fusesem la o nunta acolo si ne-au placut slujba (prima oara cand o si ascult…voi stiti ce zice acolo? incredibil!…dar asta e alta discutie), corul, preotul si predica lui la final. Mare greseala! Si atat de mult regret ca nu am facut la micuta, darapanata si frumoasa biserica din satul bunicilor mei! Data viitoare stiu ce am de facut. Am rugat preotul sa nu-l scufunde in cazan. Nu a zis nimic, nici da, nici nu, dar in mintea mea a fost „hmmm…nu-i convine, dar asa va face. E bine!”. Bineinteles ca la a treia bagare in apa a fost scufundare totala, mai mult de atat mi s-a parut ca il scapa la cum l-a aruncat acolo. Reactia mea a fost pe masura pentru ca m-am speriat rau…la care el „Ce ati reactionat asa?” „Pai asa se face? Va rugasem ceva!” Nu am continuat discutia pentru ca urla ingrozitor copilul, eu tremuram de nervi si nu vroiam decat sa se termine odata. La sfarsit nici nu stiam daca a terminat sau nu slujba. A intrat in timp ce canta in…cum se cheama….acolo unde nu au voie femeile (!) si pa! Dar a avut grija sa strige dupa nas ca nu a dat chiar cat trebuia. Asta in conditiile in care platisem cat ne spusese, ca doar nu stateam sa negociem cu el. Corul….o lalaiala urlata in niste boxe ce se auzeau ingrozitor de tare. Desi nu era cazul de boxe…eram doar noi, nasii si parintii, iar biserica e destul de micuta. Repet, la slujba nuntii la care am fost mi-a placut totul. Nici noi nu credem in Dumnezeu, dar am facut botezul pentru restul familiei, nu am avut fotograf si bine am facut pentru ca oricum nu vroiam poze de la asa ceva iar in restul zilei, desi „petrecerea” a fost relaxata si frumoasa, eu tot incercam sa uit de cat de oribil a fost la biserica. Nici acum nu am reusit!
Ce păcat că trebuie să ai imaginea asta urâtă despre biserică. Într-adevăr, în Ardea nu ne prea confruntăm cu așa ceva. Eu am făcut botezul copilului la catedrala Reîntregirii neamului, în Alba Iulia. A fost o slujbă minunată, cu episcopul locului, ips. Irineu, și încă 4 preoți. Catedrala are căntăreți, studenți la teologie, au cântat foarte frumos și corect muzical. Toate astea fără nici un ban. A. Mers pur și simplu la arhiepiscopul de Alba Iulia, l-am invitat la botez, am programat împreună data și ora, și totul a fost perfect, ba chiar ia și făcut la bebe un cadouaș. Fiecare pădure are uscăturile ei. Îmi pare rau că trebuit să treceți prin așa ceva.
Ciudat, si Aradul e in zona si popa a avut tupeu sa ceara la inmormantare. Cred ca totusi depinde de popa. Nu de zona.
Da, da. In Arad cred ca inmormantarile sunt afaceri. Si parastasele. La fel si in Modova, cel putin Bacau.
Noi am avut parte de un botez frumos, ce e drept cantaretul de la biserica e coleg la job cu sotul meu, si cred ca de aceea nu am dat niciun leu nimanui. In schim, acum doi ani cand am botezat, undeva intr-un sat de langa Arad, am dat in jur de 200 lei.
Nu, la parastase nu au voie sa ceara. Nu mi-au cerut nici unul bani si deja am avut tangente si cu asa ceva. Sigh.
Pai da, la o inmormantare cand decedatul a fost in corul bisericii nu au cerut nimci si a venit si corul… conteaza sa ai „pile” cred
O biserica pe care o recomand este Sf Visarion de la Romana (inspre Victoriei). Preotii sunt super si nu ne-au cerut bani (la nunta) au zis sa dam cat putem, si slujba a fost foarte frumoasa. Toti au stat jos pe scaune … exact cum imi doream. So dk aveti nevoie ….
noi am facut botezul fetitei la Biserica Rusa de la Universitate,vreau sa va spun ca a fost minunat, 3 preoti care au tinut o slujba de iti dadeau lacrimile, un cor extraordinar…bani au dat nasii doar la preotul cu care vorbisem inainte, 300 de lei, in afara de asta nu am mai dat nimic. Isabella a dormit pe toata slujba…va spun ca sunt uimita deoarece eu sunt din Moldova, iar la mine in comuna este un preot care ar lua si haina de pe tine..nu am vrut sa fac botezul acolo…am preferat sa-mi aduc parintii aici. va recomand aceasta biserica, macar sa vedeti cum sunt preotii.
Au scufundat copilul cu totul?
Buna.In primul rand, felicitari pentru botezul lui Ivan. Fie ca drumul lui in viata sa fie o aventura binecuvantata. Va doresc multa sanatate si mult noroc in viata.
Referitor la biserica si la preoti, si noi am trait o experienta foarte dezamagitoare si la nunta si la botezul baietelului nostru, Maximilian. Pentru un al doilea copil, clar as alege varianta „botez Sofia”: simplu, linistit, curat.
Eu mă leg de un detaliu. Mie mi se pare normal să se țină de acel ritual. Vă dați seama ce ar urma dacă mămicile ar avea dreptul să aleagă cu ce se va înlocui vinul ăla standard? Ce facem? Mergem cu lapte praf să pună preotul anafura separat pentru fiecare bebe? Sau ceai? Vă rog să nu mă acuzați de ”bigotism”, putem fi atei, putem fi orice, dar e vorba de niște reguli ale biseiricii, niște proceduri care există din motive bine întemeiate pentru ei. CIne are curiozitate intelectuală poate citi și afla mai multe despre simbolistica fiecărui act. Și la urma urmei, actul botezului poate fi efectual de oricine deci eu nu pricep de ce există dualitatea asta: nu am nevoie de biserică, dar pentru evenimentele mari hai fie să existe și ceremonia asta religioasă. Dacă ne suntem așa de autosuficienți încât să ne dispensăm de intermedierea bisericii pe pământ apăi de ce să nu facem asta asumat până la capăt și să nu mai utilizăm serviciile ei. Oricum avem tendința de a găsi mereu nod în papură cu ce se petrece acolo și mintea noastră caută să ne valideze judecățile. Eu zic să ne bucurăm că biserica își vede mai departe de tradiția ei, dacă nouă nu ne convine să ne bucurăm că putem alege să nu mergem la biserică sau să mergem la alte confesiuni care ni se potrivesc mai bine. Dar nu poți să îi ceri bisericii să schimbe un ritual pe motive personale. Nici mie nu îmi plăcea că nu au bănci cum sunt în bisericile catolice, că slujbele durează prea mult, că nu au lumânări frumoase, că e prea întuneric, că poate stilul baroc e mai ok, că nu cântă la orgă etc. Păi fiecare are viziunea lui despre cum ar trebui să fie și ar fi imposibil de mulțumit toată lumea. Cât despre banii cei lumești nu mă bag, eu în rarele momente când am mers la biserică (din varii motive rare) de fiecare dată am primit chitanță pentru suma pe care am ales să o dau pentru serviciile variate. Plata a avut loc după și am aflat care e ”prețul pieței” de la oamenii care mergeau des la acea biserică. Îmi pare foarte rău că ați dat peste asemenea oameni care fac ”firma” de rușine, dar sunt și verzituri în pădure 🙂
hehehe…sunt de acord cu tine pe partea cu vinul :))) un varf de lingurita de vin sunt sigura ca nu a daunat pana acum niciunui copil. mai mult de atat, am doctori in familie si pe ei nu i-a deranjat nici macar o clipa partea cu vinul. este adevarat ca eu consider preferabil sa vina fiecare cu lingurita lui. nu ai, atunci o folosesti pe cea comuna, dar cred ca e mai safe sa aiba fiecare o lingurita.
then again, fiecare om, respectiv parinte are viziunea lui despre lucruri…
Atitudinea Popilor din pacate nu mai are nimic de aface cu credinta ci doar cu propriul lor buzunar.Am fost la o inmormantare preotii nu au vrut sa faca slujba in biserica au tinut-o in capela pe principiul ca Sfanta Biserica este doar pentru nunti si botezuri dar daca familia vrea neeaparat si platesc 2000 lei ( pe langa cei 700 de lei care I -au achitat pentru slujba) pot face o exceptie. In timpul slujbei isi imparteau banii pe la spate de la inmormantarea precedenta. Mi s-a parut un gest oribil care nu are nici cea mai mica legatura cu credinta si cu Dumnezeu.
da, te înțeleg perfect.
noi am ales să nu facem ritualul acesta (și pe cel de nuntă), mi se pare că s-a golit de conținut atît de mult încît nu merită nervii și supărarea.
ne luăm în continuare palme peste ceafă cum că nu suntem în regulă, dar le-o zic pe aia cu „yeah, that’s, like, your opinion, man” https://www.youtube.com/watch?v=QsogswrH6ck
ca să zic așa: lasă-i în plata domnului 😛
Eu inainte de botezul fetitei noastre aveam cosmaruri. Visam ca o baga in apa si ca ceva rau se intampla. Nu pot pricepe de ce biserica nu se adapteaza vremurilor in care traim. Sunt credincioasa, dar ma duc la biserica in cursul saptamanii sau Duminica dupa slujba si ma rog pe limba mea. Nu pup icoanele, mi se pare ceva profund necivilizat sa ma duc sa ating cu buzele ceva ce a fost lins de nu stiu cati oameni inainte care habar nu am daca sufereau de ceva si de ce anume. Sotul meu e si mai credincios decat mine, dar tot in afara orelor de slujba merge la biserica.
Experientele cu preotii au fost dintre cele mai ciudate si menite sa ma indeparteze de biserica in loc sa ma apropie.
Prima (de care imi aduc aminte) s-a intamplat acum multi ani cand eram la inceputul relatiei mele cu viitorul sot. Ne ducem noi frumusel, inainte de un Paste, sa ne impartasim. Preotul a spus ca trebuie sa ne spovedim mai intai. Ne-am spovedit si apoi ne-a spus ca nu ne poate impartasi pentru ca suntem pacatosi. Eu n-am inteles cum vine asta pentru ca eu stiu ca asta ar trebui sa insemne spovedania si impartasania. Adica spui ce pacate ai dupa care esti impartasit, adica ti se iarta pacatele. Ne-a sfatuit sa revenim dupa ce ne casatorim. Bineinteles ca am lasat-o balta.
A doua experienta are legatura cu nunta. Ne ducem noi sa ne programam prin ianuarie (nunta avea loc in septembrie) la Sf. Elefterie. Stam la o coada unde se faceau programari la nunti, botezuri, etc. Ajungem in fata preotului si ii spunem ca in date de la ora de vrem sa ne treaca pe lista (asta era in 2008). La sfarsit, sotul meu (care lucreaza in banca si e foarte atent la bani) intreaba cat costa cununia? Preotul balmajeste ceva cum ca nu ne poate spune cu atata timp inainte, dar ca vedem. Noi vroiam sa stim la ce ii angajam pe nasi. Sotul insista, dar totusi, anul trecut (adica in 2007) cat a costat o cununie? Preotul zice incurcat, pai in jur de 10 mil ROL, dar anul asta am instalat aer conditionat, am renovat nu stiu ce, poate sa fie un pic mai mult. Am considerat ca este enorm sa ii punem pe nasi sa plateasca 10 mil ROL pentru nici o ora de slujba. Am plecat de acolo cu un gust amar. Pana la urma am gasit o biserica de cartier unde nasul a platit in total vreo 5 mil ROL (tot mult, daca ma intrebati pe mine). Cand am cerut chitanta, am primit o chitanta de donatie, desi normal ar fi fost sa scrie pe ea – taxa cununie.
A treia experienta, e legata de botezul fetitei. Era sfarsit de octombrie, in biserica era frig. Nu am inteles niciodata de ce trebuie dezbracati bebelusii si scufundati in apa aia care habar nu ai ce temperatura are, dar esti asigurata ca a fost validata de cineva care cu asta se ocupa. Ma rog, preotul a ascultat rugamintea noastra de a nu o baga cu capul in apa, dar i-a dat cu apa peste fata si ea s-a speriat. Nu a fost asa de rau, a plans putin pana am imbracat-o dupa care a adormit profund, bineinteles obosita de toata nebunia din jurul ei.
Si in concluzie, am asistat si la un botez catolic.
Botezul a avut loc dupa slujba de Duminica, biserica era plina ochi si toata lumea statea in banca lui intr-o ordine impecabila, nimeni nu se inghesuia, nimeni nu dadea coate sa vada sau sa auda mai bine (slujba se tinea la microfon si chiar intelegeai ce spune preotul, nu ca la noi de lalaie). Botezul a durat fix 10 min, preotul a urat de bine copilului, copilul imbracat a fost uns pe frunte cu apa sfintita. In brate a tinut-o mama pe fetita si alaturi stateau tatal si nasii. Copilul nu a plans, nu s-a stresat.
Cred ca diferenta asta spune multe despre lumea civilizata (catolicii sau protestantii (nu ma pricep) au si femei preot) si ortodoxismul care inca nu a iesit din evul mediu.
Credinta in Dumnezeu nu are nici o legatura cu biserica! Dumnezeu e pretutindeni, doar asa spune si Biblia!
„ortodoxismul care inca nu a iesit din evul mediu”
da, exact asta e, cu ocazia acestui botez am avut si eu revelatia ca intr-adevar biserica ortodoxa inca este in evul mediu, in plin obscurantism.
de asta mi se si pare foarte periculoasa.
Da, eu aș propune bisericii ortodoxe să pună în loc de icoane și ceva postere cu michi maus ca să fie mai chaild friendly : ) kidding dar nah, dacă e să schimbăm una alta, de unde am ști când să ne oprim.
esti cam rautacioasa 🙂
poate nu ar fi rele niste postere cu michi maus, daca stau sa ma gandesc.
adica ma rog, pe mine nu ma intereseaza chestiunea, dar sa stii ca daca biserica noastra ar incerca in mod activ sa adune oamenii la biserica si sa creeze comunitati, si nu doar ar considera ca e o datorie a tututor robilor sa pupe sutana popei si sa-i bage bani in buzunare, poate ar gasi inclusiv modalitati inedite de a atrage oamenii la biserica
adica sa avem si noi o biserica umana si cu dragoste de oameni, nu niste cladiri sinistre in care se aud tanguieli de moarte la fiecare slujba si din care pleci fie inspaimantat, fie scarbit
si de asta e vorba de Ev Mediu: ca se merge doar pe constrangeri si pe tratatul oamenilor ca o turma nediferentiata
dar ma rog, ce prostii vorbesc eu aici de adus oamenii la biserica, cand biserica noastra chiar interzice femeilor sa intre in ea in anumte conditii
depinde foarte tare de mintea preotului partea cu intratul in biserica. mi s-a explicat de catre un preot de ce acum nu mai e o problema cu intratul femeii in biserica atunci cand e la ciclu si de ce in evul mediu sa zicem era (pe scurt, pentru ca pe vremea aia nu existau tampoane). asa ca acel preot foarte ortodox nu are nicio problema cu a primi femei in biserica.
mi se pare ca lucrurile bisericesti tin atat de harul preotului, dar cat si de capacitatea lui de a intelege motivatiile existente in spatele unor obiceiuri si norme si de a le adapta la timpurile moderne. pana la urma asta se aplica in orice domeniu, chiar si cel bancar…conteaza sa ai mintea sa intelegi mecanismele, caci altfel ramai un robot care executa aceeasi miscare over and over again chiar daca nu (mai) are sens.
noi sa fim sanatosi… 🙂
ah! si sa nu ne intelegem gresit…am avut si suficiente experiente negative in care niste preoti si-au infipt mainile in buzunarele mele si tot ceea ce se vehicula in biserica nu era credinta, ci bani. am vazut slujbe facute in sictir sau chiar in nesimtire, asa cum am scris mai sus. dar, simt ca as face o nedreptate daca nu as aminti si intalnirile placute pe care le-am avut cu fetele bisericesti, si sa spun ca nu toata biserica ortodoxa e o mare dezamagire.
tot la un botez catolic am asistat si eu mai demult,a fost exact cum l-ai descris tu,doar ca era in Italia.la sfarsit mi-am intrebat cumnata cat au platit?raspunsul:nimic.deci se poate si asa.
Ar trebui sa se poata face plangeri pentru astfel de comportamente. Eu sunt din oras de provincie si la noi exista obiceiul ca mama si moasa sa verifice apa inainte de a fi pusa in cristelnita, lucru care mi se pare foarte ok.
Da, botezul ar trebuie sa fie ceva cu totul special si da, conteaza atat de mult cine il face. Daca mai faci vreodata vreun botez ( :-)) ), eu ti l-as recomanda pe padre al nostru 🙂 La el am facut multe: logodna, nunta, botez Ioana, nasit oameni mari si copii, notez Iancu. De fiecare data cu multa bucurie am fost primiti si cu multa bucurie s-au facut ritualurile. Apropos de probat apa, preotul mi-a luat mana sa o bag in cazan sa vad daca e buna pt scaldat, l-am alaptat pe Iancu de cateva ori in timpul slujbei ca plangea (si cum nu are suzeta si nici nu stie sa se linisteasca singur… :)) ). Si au fost 4 copii botezati in acelasi timp dar nu a fost nici o graba sau lalaiala. Conteaza mult cine face si cum face treaba. Asta ca idee..ca se poate si altfel. Cred ca sunt destul de rar intalnite aceste cazuri, d-asta cu totii am ajuns sa fugim de biserica…si pe buna dreptate…
tocmai de aceea am ales sa botez fetita la evanghelici dupa religia consortului. slujba a fost simpla si modesta. a durat fix o jumatate de ora, copilul a stat cuminte in carucior si cand a fost sfintita, doar i-a prelins preotul putina apa pe frunte. la sfarsit, toate rudele ortodoxe erau in extaz ca ce simplu si frumos a fost. deci se poate si altfel, fara schimbat copilul in biserica, fara scufundat, fara pupat toate icoanele etc. Evanghelicii au un alt sistem financiar, teoretic membrii comunitatii platesc o contributie simbolica lunar.
Era într-o mănăstire din pustiul Efiptului un duhovnic vestit la care un frate de mănăstire a venit sa se spovedească ! Acesta i-a zis că anumiți călugâri din mănăstire nu sunt vrednici de împărtășanie deoarece sunt păcătoși și el nu vrea să se maiî împărtășească cu ei din același potir cu trupul și sângele Domnului Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu ! Iar duhovnicul la luat în pustie într-o călătorie de vreo două zile ! Fratele de mănăstire era mort de sete ! Părinte , zice el mor de sete , mai dăm noi de apă sau murim uscați în pustiul ăsta ! Eee , îndată fiule , îi zice părintele ! Și după vreo trei ceasuri dau ei peste un firicel limpede de apă ! Părinte putem bea ? Da fiule , ia și bea ! Și a băut el apă de s-a săturat și a luat și în pleoasca lui apă de rezervă ! Apoi duhovnicul l-a dus spre izvor și cum au ajuns au văzut o hienă putrezită și plină de viermi care murise chiar când bea apa din izvor ! Apa Izvorului curgea exact prin gura hienei moarte ! Vai de mine de de venea apa ! Dar duhovnicul ia zis : ei fiule , fără apă mai trăiam ? Nu , părinte ! A fost bună apa ? Da ! Oare mai contează prin ce curge sau conteaza că ai unde de unde bea și ți-ai scăpat viața de la moarte bând apă ! Și așa fratele a înțeles că fiecare frate nu este de judecat !
Buna!
Urmaresc de putin timp blogul dar rezonez total si ma bucur mult sa vad ca multa lume face la fel. Sunt mamica unui baietel de 4 luni pe nume Sasha, nascut la Roma si din pacate botezat tot aici. Sunt perfect de acord cu formularea ta Ioana „cred in Dumnezeu dar nu in biserica”, am 31 de ani si cunosc doar 1 preot adevarat. Pentru cititoarele care urmatesc blogul si locuiesc la Roma, evitati biserica din Fonte Nuova si pe preotul Bogdan. Botezul baiatului meu a fost horror, singurul care n-a plans de mila, neputinta, furie a fost nasul, pentru ca-l tinea pe cel mic in brate. L-am rugat in mod expres sa nu-l scufunde, si n-a vrut, ba mai mult l-a prins de fundulet si de dupa cap si l-a bagat cu fata in jos cu furie in apa, copilul urla ca din gura de sarpe, iar noi parintii am inghetat, bunicii plangeau iar restul prietenilor au ramas socati. Ziua si petrecerea stricate, noi nu ne-am revenit nici acum si nici copilul. I-am mai dat si bani si apoi nu puteam scapa de el ca voia sa vina fortat la mine acasa sa-mi sfinteasca. Simt ura si inversunare pt acest preot, as vrea sa fac o reclamatie, un protest, un meeting ceva… lasand la o parte fanteziile violente in care i-as aplica popii acelasi tratament de 1000 de ori. Nu am mers des la biserica la catolici, dar cred ca voi merge de acum in colo. Ortodoxii pe asta cu simbolu n-au inteles-o deloc: nici la botez, nici la pasti, nici la craciun, nici in post, nici la slujba, si sa nu uitam de pomeni.
Da, profund dezamagita de preotii „baietasi”! Sunt profesii bazate exclusiv pe talent, preotia e una din ele, doar ca ortodoxii au reusit la manelizeze toata treaba! Amin
eu n-as fi rezistat la asa un tratament aplicat copilului si as fi sarit sa-l iau din bratele popii.
ma revolta sa citesc ca l-a luat de fund si de cap si la bagat in apa, de parca ar fi o bucata de carne, ma revolta pur si simplu.
daca tinea neaparat sa-l bage cu capul in apa, lucru cu care oricum nu sunt de acord, putea sa-l tina de subtiori si sa-l scufunde usor.
iti dai seama cat e de traumatizant sa te ia cineva si sa te bage cu capul inainte si in jos in apa.
cred ca as fi luat in considerare sa-i fac si eu acelasi lucru popei, cu toate riscurile.
mi se pare strigator la cer ca cineva isi permite sa trateze in felul asta un copil, e un abuz pur si simplu.
Ciao Anca,
Tu spui „cred in Dumnezeu dar nu in Biserică”, iar Sf. Ciprian a afirmat „Cine nu are ca Mamă Biserica, nu poate avea pe Dumnezeu ca Tată”.
Cuvântul botez, semantic vorbind deriva de la verbul grec „baptizen” care înseamnă a scufunda, a cufunda. Este normal că părintele Bogdan ți-a scufundat copilul în cristelniță care reprezintă pântecele Bisericii și de unde copilul tău a primit nenumărate beneficii (în ciuda inconștienței tale): iertarea păcatului strămoșesc, nașterea la o viață noua duhovnicească, renașterea la o viață de sfințenie, dobândirea vieții bisericești – ca o creangă înfiptă în trunchiul unui copac de unde își ia seva vitală. Prin mâna părintelui Bogdan copilul tău poate primi toate darurile dumnezeiești se poate împărtăși cu Sfintele Taine. Copilul tău ar putea dar de fapt nu poate din cauza ta să crească prin bunurile Sfintei Biserici ce sunt o hrană de viață veșnică – deja trăită aici pe pământ – în mijlocul acestei societăți perverse, răutăcioase și întunecoase.
Săraca de tine, habar nu ai că ești cuprinsă de marele hău al Sistemului occidental. Umbli în întunericul părerilor proprii, cu mintea ta îngustă de rațiune. Ești o rușine a Ortodoxiei noastre românești prin modul în care te exprimi și nu faci altceva decât să renegi ce ar trebui să fie mai scump pentru tine. Și din nefericire pentru destinul tău lași o moștenire amarnică copilului tău prin negativismul și desconsiderațiile tale la adresa celor ce sunt unși de Hristos ca să împărtășească harul Său oamenilor aici și acum în istorie și în societatea dată.
Eu ți-aș sugera să te rușinezi de gândurile și de scandalul pe care l-ai dat și altora prin considerațiile nebunești făcute fără scrupule mântuitoare. Să te spovedești cu căință și durere și să nu mai repeți enormitățile judecății unui duhovnic care face atâta bine la sute de mii de români găsiți în dezorientare spirituală și în suferință existențială.
Domnul să te ierte și să-ți bage mințile credinței în cap!
faptul ca spui „Doamne ajuta” nu te diferentiaza in mod esential, vazand habotnicia de mai jos, de aia cu „Allah Akbar!”. Serios, „ti-a scufundat copilul in pantecele bisericii”..”ca o creangă înfiptă în trunchiul unui copac de unde își ia seva vitală” ..pe bune..cine vorbeste asa??! uite de ce e obositor pentru un om normal la cap sa intre in dialog cu ultrasi ortodocsi (si nu numai, cu obsedati de religie, in general).
Doamne ajută!
Din întâmplare am văzut acest “comentariu”, să-i spunem așa, sau această discuție legată de Botezul unui copil la Parohia din Tor Lupara. Cu stupoare vă spun că am rămas fără cuvinte la ce reacții poate sa aibă omul atunci când nu are habar de ceea ce este Biserica Ortodoxă și mai ales de utilitatea Bisericii ca o Mare Familie mai ales în străinătate (departe de țara de origine). Sunt un creștin ortodox chiar din Parohia unde a avut loc botezul respectivei Anca și cunosc foarte bine, personal pe părintele Bogdan.
Acum mă adresez ție Anca: În ceea ce privește Taina Sfântului Botez mi-e groază de cuvintele pe care le-ai scris. Ai fi vrut să faci un botez după mintea ta, după felul tău de a fi. De ce nu ți l-ai botezat acasă în baie? Dragă Anca tu trebuie să te dai după rânduiala Bisericii și nu Biserica după rânduiala ta. Nu putea părintele să nu îl scufunde de 3 ori pentru că tu ești nevrotică. Iar referitor la „violența” cu care părintele a botezat pe fiul tău, dă-mi voie să-ți spun fără supărare că ori ești mincinoasă ori ai fobii sau manii de violență. Cu siguranță în viața ta nu ai participat niciodată la un Botez ortodox. Acesta a fost primul. Toți copiii se botează cu „violența” scufundării spre „moartea și învierea” lor spirituală în Hristos.
Botezuri am văzut cu zecile și chiar cu sutele aici în parohia de la Fonte Nuova. Sunt și naș al unui copilaș botezat aici în parohie. Sunt tată a unui copil botezat ortodox în România și straniu că toate botezurile văzute aici și în România sunt exact și identice ca cel al băiețelului tău. Dar nimeni nu s-a scandalizat așa cum ai făcut tu, ci toată lumea a dat slavă lui Dumnezeu pentru acest minunat eveniment.
Așa că măsoară-ți scrierile înainte a le publica pe bloguri și nu lăsați mândria și orgoliul diavolesc care este stăpân pe sufletul tău, să vorbească. Domnul să te ierte pentru sminteala și scandalul pe care le-ai produs și să te lumineze ca să te duci cât mai curând la părintele Bogdan și să-ți ceri iertare pentru răul care i l-ai făcut, sfințaia sa făcându-ți atâta bine.
Închei printr-o metaforă:
Cel ce răsplătește răul cu binele este fiul lui Iisus Hristos;
Cel ce răsplătește binele cu bine este fiul lui Adam;
Cel ce răsplătește binele cu rău este fiul diavolului!
ia uite bre cum vine popa sa te afuriseasca pe blog :)))
cica „masoara-ti scrierile”, „sminteli”, „raul pe care l-ai facut” :)))
nu care cumva sa lezezi pe unsul lui dumnezeu pe pamant, ca te arde focul gheenei
parinte, nu mai bine platesti si mata impozite ca toti oamenii cinstiti inainte sa te apuci sa ne dai lectii despre cum ar trebui sa ne masuram cuvintele?
a, si cred ca ar fi bine sa-ti masori tu cuvintele, ca pana una alta esti platit din banii nostri.
Dragă amice Robo,
Eu sunt Gabriel, nu popa. Și nu există popa (în mod disprețuitor) ci părintele. Eu sunt autorul sfaturilor citate de tine. Ironia sarcastică este reflexivă: se va întoarce împotriva ta, că ce cultivi aia o să culegi.
Părintele cu pricina plătește dacă vrei să știi impozite atât la Episcopia Italiei cât și la Statul italian. Iar cine strigă în gura mare despre „cinste” cred că are probleme reale cu cinstea. Uită-te puțin la bârna din ochiul tău și apoi încearcă să scoți paiul din ochiul pe care îl incriminezi.
Dincolo de pronumele de politețe pe care nu știi să-l folosești pentru că ai chiulit de la lecția de gramatică când erai la școala generală, iar mama ta era în concediu la educația în ceea ce privesc cei 7 ani de acasă, fii sigur Robo că nu îți bagă nimeni mâna în buzunar.
Iar pe cei pe care îi critici astăzi tot va trebui să faci conturile, doar dacă nu vrei să fii cremat după moarte.
Fii mai optimist și mai pozitiv în modul tău de a vedea viața. Fii de parte celor ce ajută și nu de partea lichelelor care se lamentează nerecunoscător.
PS: Mai folosește și literele mari la început de rând și eventul diacriticele ca să poți fi urmărit cu cursivitate.
Un salut! amical de la Gabriel
doamne ce varzuca e in capul lu’ matale, nea popo. cam greu cu exprimarea in limba romana, este?
de exemplu fraza asta nici nu sunt sigur ca este in limba romana:
„Iar pe cei pe care îi critici astăzi tot va trebui să faci conturile, doar dacă nu vrei să fii cremat după moarte.”
traiesti in Italia, asa-i? tu esti unul din cei care ii canta pe nas lui popa despre care s-a povestit mai sus, asa-i?
sau oi fi chiar el?
apropo, eu ziceam ca tu nu platesti impozite, despre popa din Italia nu stiu nimic. si tot despre tine era vorba cand ziceam ca esti platit din banii nostri.
esti un exponent foarte reprezentativ al tagmei popesti: afisezi o superioritate de parca ne faci o favoare ca ne dai voie sa zicem si noi ceva, ne tragi de urechi si ne pui la colt pentru ca indraznim sa comentam si esti gata sa afurisesti pe oricine vorbeste altceva decat consideri tu ca are voie sa vorbeasca.
in mod normal ai fi doar un ingamfat bun de luat la misto ca sa ne mai amuzam si noi un pic, dar faptul ca te platesc din banii mei si ca nu platesti impozite chiar ma scoate din sarite.
deci: intai platim impozite si dupa aia dam lectii, ok?
Draga Gabriele țin sa te anunt ca nu se face in toata tara botezul cum l.ai descris tu !!!! EU am facut botezul la copiladul meu si a fost minunat fara ” înecarea copilul” ținut de preot pe palme lăsat încet in apa călduță pana aproape la gatut fara ca copilul sa plângă din contra a zâmbit tot botezul !!! Tie ti.ar place sa te intoarca cineva cu capul in jos nu cred e logic ca copilași plâng. Nu sunt de acord cu aceasta practica e periculoasă si se pot întâmpla multe necazuri cum de alt fel s.au si întâmplat ! Iar comentariu cu botezul in baie mi se pare răutăcios! Nu vad nimic rău in postarea ancai !!! Fata a povestit experiență ei ! Daca era copilul tau oare era acelaș răspuns nu cred!
Iar scrierile fetei nu mi se par atât de jignitoare
In plus nu va puteți gândi in mințile voastre ca copiiiiiiiiii rămân traumatizați sau ca pot sa aibă anumite probleme de sănătate prin care aceasta practica le pot face rău!!!!!!!!
Cunosc bine si eu biserica din fonte nuova si părintele , el mi.a citit rugăciunea după nastere
Copilașul meu a fost botezat in cluj într.o minunata biserica pe care eu o iubesc enorm pt ca era si este bisericuță mea de suflet de când sunt mica !!!!
Îmi pare rău anca pt experienta nefericita
Daca Il cautati pe Dumnezeu, veniti la Biserica lui Hristos (https://www.facebook.com/pages/Biserica-lui-Hristos-Bucuresti/240520072788338?sk=info), unde la rang de cinste este doar Dumnezeu, Cuvantul Lui si dragostea de oameni 🙂
Eu am fost nasa tot la biserica Elefterie anul asta in februarie si a fost oribil.
Scarba de popa s-a rastit la mine sa imbrac mai repede copilul si n-am reusit sa-i zic ceva de dulce pentru ca eram prea ocupata sa calmez copilul care tipa. Mi-a fost si teama ca se supara mama finutei pe mine ca fac scandal la botez.
Si am mai dat si 800 de lei (500 pe chitanta si 300 spaga ceruta de la obraz).
Doi popi. niste jigodii.
Cat despre bisericile de la tara,… aveam si eu una in orasul natal care imi placea mult. Si preotul, un om de treaba.
Pana cand am botezat fetita mea acolo anul asta in iunie si a botezat-o in grup, cu doi,.. tigani borati. Si era biserica plina de tigani de-aia imputiti u de-aia spalati.
Huo. Nu mai am ce cauta.
Am terminat cu bisericile.
wow, deci dintre toate comentariile asta mi se pare cel mai jugnitor fetita ta a fost botezata cu alti doi copii nu cu „tigani borati”. Nu imi sta in caracter sa jignesc, dar tie iti spun fara nici un regret si in deplina cunostinta de cauza SA ITI FIE RUSINE!!!! Rasist-o!!!! apelativul de borat ti se potriveste tie nu unor nou-nascuti de alta etnie fie ea care o fi. Daca asta te determina sa nu mai intri in biserica eu ma bucur.
de nervi am pus o cratima unde nu trebuia, mai pun cateva R-A-S-I-S-T-O!!!
Sa fie sanatos piticul, bine ca ati trecut de aceasta experienta! Pacat ca in loc sa iti ofere motive in plus de fericire biserica iti strica o astfel de zi :(. Eu m-am casatorit in vara, din fericire sotul meu e catolic si am facut slujba la o biserica catolica din Brasov. A fost simplu, emotionant si asa cum ar trebui sa fie. Toti isi stergeau lacrimile de emotie, noi am simtit momentul cu fiecare particica a sufletului si cu siguranta nu il vom putea uita. Bonus, nu au vrut bani. Nu ne-a venit sa credem, am achitat doar o taxa de 200 lei pentru relocare (adica pt ca nu apartinem de acea parohie, eu fiind din Buc iar sotul din Focsani). Desigur, am primit chitanta pt acea suma. Daca unul din noi era din Brasov ar fi fost gratis. Si am avut si cantaret la orga inclus si au decorat cu tul alb bancutele. Desigur, copiii vor fi botezati tot in biserica catolica. So, there is hope 🙂
Noi am facut botezul la biserica Iancu Vechi, pe Matasari. Am vrut sa dau avans si nu au primit, mi-au spus ca ei nu fac asa, ca fac programarea in agenda si apoi dupa botez daca vrem sa dam noi ceva bine, daca nu asta este. Am stat un pic stesata – obisnuita cu „rezervarea” bisericii pe bani – dar a fost perfect. Vorbisem cu preotul sa nu scufunde copilul, m-a chemat mai aproape cand a fost „operatiunea” ca sa vad ca nu-I scufunda. Am dat cat am crezut noi, nu au pretins nicio suma, nici macar o aluzie nu au facut. Liniste, pace si respect.
Asta s-a intamplat tocmai pentru ca tu insati te-ai lovit de lucruri inutile. Adica inainte de botez, in loc sa intrebi de preoti cu har,corecti, blanzi, etc, tu te-ai interesat de cine nu scufunda copilul…ori cei care se preteaza la asa ceva, in general sunt hahalere. Cuvantul botez vine din limba greaca (baptizi) si inseamna scufundare. Deci corect e sa intre cu totul in apa….desi stiu ca asta iti da emotii, asta am simtit si eu ca mama….dar cand se duc nou-nascutii la inot, si sunt scufundati in aceeasi apa cu toata lumea cum e? Sau in burta? Ei sunt obisnuiti sa stea in lichid…
Cat despre preoti…ca in fiecare meserie…oameni mai mult sau mai putin dedicati….de cand ai vazut cum a facut cu banii puteai sa renunti…
Impartasania nu e un simbol, e chiar trupul si sangele Mantuitorului.
Ortodoxia tocmai de aia este credinta cea dreapta, pentru ca dogmele au ramas la fel cum le-a lasat Iisus. Cui nu ii place poate sa isi aleaga o religie mai „noua” daca pare mai logica sau mai morala….baptism, martorii lui Iehova, mormoni…sau nimic.
Imi pare rau pentru experientele tale…cel mai bine uiti de neplaceri…
Va doresc tarie sa treceti peste toate si multa fericire!
Inseamna ca toti preotii catolici sunt niste hahalere, iar copiii crestinati in credinta catolica, nu prea sunt crestini 🙂
Credinta inseamna sa crezi. Atat.
Din fericire (pentru mine 🙂 ), nu cred ca Dumnezeu tine sa imi manifest crezul in public, umilita de niste jigodii, cum bine spunea cineva mai sus. EL stie cum sunt, ce fapte bune am facut, ce pacate am comis si cat de mult imi pare rau si fara sa merg sa le marturisesc in spatiul public, cu baticul pe cap.
@Julie:
Subscriu comentariului lui Robo de mai sus, care spune ca din nefericire, ortodoxismul, si implicit biserica au ramas puternic ancorate in evul mediu la ratiunii, in obscurantism si obtuzism…
Somnul ratiunii naste monstri, sa nu uitam acest aspect foarte important.
Credinta nu exclude ratiunea si nici viceversa.
Dragele mele, imi pare rau ca aveti experiente atat de neplacute, in niste momente care ar trebui sa fie foarte frumoase.
Noi am botezat de doua ori si am cununat o data si de fiecare data a fost foarte frumos.
Dar trebuie sa recunosc ca sunt o persoana credincioasa, inteleg rostul fiecarei taine si m-am implicat in fiecare eveniment. Implicare inseamna de la a cauta un preot care sa fie dupa sufletul, gandul si credinta voastra (miri, nasi, pariti…), a discuta cu el inainte de ziua stabilita despre obiceiuri, incercarea de a intelege acele obiceiuri, ce e neaparat necesar si ce nu…
Daca nu intelegm botezul sau cununia si nu le patrundem semnificatia si puterea tainei atunci nu e anormal sa fim nemultumiti. Daca nu cordam suficienta atentiei acestui eveniment nu e anormal sa nu avem rezultatele dorite (este ca in orice alt domeniu in care nu poti obtine rezultate daca nu te implici cel putin 80%).
Si mai trebuie sa stim cu totii ca si preotii sunt oameni, care au un loc de munca (ca si politistii, medicii, managerii…) Unii au o chemare si fac asta cu daruire si pasiune, altii merg doar la serviciu.
Atunci cand cautam un medic pentru noi sau pentru copiii nostri nu mergem la cel mai apropiat cabinet medical , spunand ca este meseria lui si trebuia sa o faca; cautam medici care au experienta, care au referinte bune… De ce nu facem la fel si cand alegem preotii la care ne cununam sau botezam copiii nostri sau finii nostri?
Putem culege doar daca semanam; putem sa ne asteptam la rezultate doar daca investim (timp, atentie, bani…) Este la fel in orice domeniu: si in cresterea copiilor, si in relatiile cu ceilalti (inclusiv cu biserica).
Sa aveti de acum inainte doar exepriente minunate!
Te rog nu incerca sa externalizezi vina preotilor inspre enoriasi alta decat ca sunt prea creduli si ling cam mult icoanele cand ar putea face lucruri cu adevarat utile pentru aproapele.
Inafara de cei cativa preoti (trei la numar) pe care i-am intalnit si care au facut case pentru copiii abandonati sau cu greutati sociale si pentru mame singure in rest toti au dat-o in bara big time. In familia extinsa avem 15 preoti si preotese impanziti in Suceava si Bucovina. E o mafie, nu incape nimeni fara pila din exterior de ei si au un tupeu fantastic.
Am fost crescuta cu frica de dumnezeu si respect fata de traditii, stiu si eu semnificatia diferitelor taine dar am ales sa nu mai iau parte pentru ca s-au transformat in balci. Ori eram mai mica si mai naiva, ori chiar s-a depasit limita bunului simt in biserica. Biserica noua de la Piatra Neamt, Gara, a insitat mama sa mi-o arate dupa ce au terminat-o, e asa poleita si impopotonata si luxoasa ca m-a luat cu ameteala, atatia bani dati pe lux :(.
In sat la bunici preotul ala cand a murit tataia, in loc sa zica o vorba buna despre sufletul care tocmai a plecat a vorbit tot discursul despre cat de important e sa dai bani la sfanta biserica.
Iar ultima experienta cu prea sfiintiile lor a fost dupa ce am pierdut sarcina anul trecut m-a sfatuit nasa sa merg la preot, cred ca m-ar fi ajutat o vorba buna si sa citeasca ceva si pentru sufletelul care ar fi putut fi printre noi. Am fost programata peste doua saptamani ca atunci avea preotul liber (nu e ca si cum avea o agenda, asaaaa , in timp ce saluta pe X-leasca si Popeasca a scos o data din cap, noroc ca am intrebat ora, ca lui nu i se parea important, era 17:00). In tot cazul i-am spus ca o sa fiu in delegatie si mi-a zis ca tre sa pot ajunge atunci ca alta data nu poate, mi-a zambit si mi-a tras caciula peste ochi (da era iarna si am pastrat-o in biserca, ca sa raman cu capul acoperit).
Comparatia cu medicii, statistica mea e ca maar unul din noi sunt buni si implicati, cel putin cei la care am apelat eu, pe majoritatea pot sa ii sun oricand am o urgenta. Nu cred ca sunt preoti care fac de garda noptile si sunt disponibili la telefon 24/7.
Ce bine ar fi daca n-am mai fi credinciosi o perioada (in sensul in care sustinem financiar biserica, nu altfel) sa ii mai potolim, sa isi aleaga meseria asta numai cei care chiar simt, nu de dragul banilor. Sau macar daca am fi suficient de destepti sa cerem socoteala pentru banii nostri, o parte la ei, o parte in azilele de batrani, case de copii etc. Dar la noi credinta se opreste la prostie. In concluzie ai dreptate, e si vina noastra.
Subscriu cometariului tau. Sunt nascuta si botezata in religia ortodoxa si ma straduiesc sa duc o viata ghidata de principiile religiei mele. Sa imi fie cu iertare, dar a fi ortodox nu inseamna a ramane blocat in evul mediu si alte bazaconii pe care le-am citit in comentarii. Daca ne luam doar dupa ce se aude la stiri si din ce spun vecini si „pretenii” da asa este, dar sa cercetam un pic mai adanc si o sa vedem ca a fi ortodox inseamna a avea dragoste, intelegere si iertare pentru toti si pentru toate. Nu vreau sa arunc injurii, dar daca nu ati fost multumiti, de ce nu ati cautat alt preot?
Si eu am avut experiente neplacute, anul trecut de boboteaza a venit un popa (ca preot nu ii pot spune) a stat nici un minut mi-a aruncat apa din flacon pe pereti (ma indoiesc ca era sfintita) si nu a vrut sa plece fara mai multi bani. Nu i-am dat i-am spus sa iasa afara. Asta a fost doar una, insa exista multi preoti adevarati. Bani nu te pot obliga sa le dai asa ca parerea mea strict personala pentru negustoria care are loc in UNELE biserici este ca jumatate din vina o au si oamenii care dau bani. Am cununat doua cupluri la una dintre cununii mama miresei s-a dus la preot si i-a spus „s-o faca scurta ca se grabesc”… Ioana tu cum te-ai simtii daca cineva ti-ar spune cum sa scrii? Daca lumea nu crede in botez si in celelalte taine si nu ii place sau se tem de modul in care sunt facute (ma refer la scufundarea in apa cu toate ca nu am auzit de aceleasi temeri cand vine vorba de inot pt bebelusi care oricum pana la 6 luni isi tin respiratia din instinct cand sunt scfundati) de ce se boteaza, de ce se casatoresc? Pot trai foarte bine si fericiti si fara aceste lucruri si macar nu mai au de ce se scandaliza si de ce se plange.
Cand am botezato noi pe Mara au mai fost 4 copii ce se botezau. Am botezat-o la acelasi preot la care ne-am casatorit. Nu intru in detalii doar atat spun a fost singura data cand nu am primit chitanta de la el, ne-a cerut voie ca toti banii adunati de la 4 dintre botezuri sa ii dea mamei celui de-al cincilea copil care avea o situatie foarte grea acasa. Ca el sunt multi, dar trebuie cautati. Nu lasati un singur parvenit sa manjeasca o intreaga categorie.
Legat de icoane si lingurita de impartasanie acestea nu se ling … haideti va rog aveti macar un minim de respect. Nici eu nu cred in Coran, in Tora etc. dar le respect pentru ca sunt sfinte pentru altii. Limbajul acesta este malitios, tendentios si aduce mai degraba a tabloide nu a comunitate de oameni civilizati ce se respecta intre ei.
Sa avem grija ce cuvinte folosim.
Imi cer scuze daca m-am lungit prea mult si sper ca am fost cat de cat coerenta.
Loredana, …chiar te rog sa-mi spui cum reusesti sa alegi un preot???
Pentru botez, treaca mearga, se poate, da` se fie vorba de o inmormantare, sau sa vrei, sa spunem sa-ti sfinteasca casa, tabloul, sau mai stiu eu ce…Si te duci tu binisor la una bucata popa de-l cunosti si-ti inspira ceva si ii soliciti serviciile. Prima intrebare va fi unde? Cum, nu e in parohia mea…pai nu se poate dom`le, nu!
Preotul se cauta si se alege cu grija (la fel ca educatorul sau invatatorul pentru copil, la fel ca medicul pediatru sau avocatul…).
Am avut si eu multe experiente neplacute cu preotii, de la preoti care nu vroiau sa imi dea Sfanta Impartasanie pentru ca nu am urmat toate cele 4 posturi din an, sau pentru ca nu eram casatorita cu iubitul meu, la preoti pe care nu ii intelegeai cand citeau o rugaciune…
La momentul respectiv pe unii i-am judecat, apoi mi-am cerut iertare. Nu e dreptul meu sa judec. Cum spuneam si mai sus, pentru unii e o chemare, pentru altii este doar un job si fiecare isi face job-ul cum poate, unii mai bine, altii mai putin bine…
Dar ce e important este ca atunci cand gasesti un preot dupa sufletul tau sa te opresti din cautat. Acest preot sa devina duhovnicul tau, care stie toate framantarile, pacatele si eforturile tale (exact ca un medic care stie tot istoricul tau medical).
Eu mi-am gasit duhovnicul prin incercari, mergand la mai multe biserici pana am ajuns la o manastire linistita si preoti foarte calzi. Si a venit in fiecare an sa ne sfinteasca apartamentul (chiar daca ne-am mutat), cand ne-am cununat a venit si el la biserica unde am facut cununia si a oficiat alaturi de preotii bisericii (la noi nu se fac nunti la manastiri).
Si atunci cand am o problema si vreau sa vorbesc cu el, sa imi usurez sufletul sau sa imi citeasca ceva, il sun si stabilim o intalnire (ca o programare la medic).
Asta nu inseamna ca nu mai merg si la alte biserici, ca nu am mai intalnit si alti preoti buni… Dar atunci cand gasesti un drum bun pastreaza-l si nu alerga dupa doi iepuri…
Asa cum spuneam la inceput, alegerea unui preot bun (pentru cineva credincios) este la fel de importanta ca alegerea invatatorului sau a doctorului si nu se lasa pe ultima suta de metri. Pentru un invatator bun pentru copii suntem capabili sa ne mutam in alt cartier, pentru un medic bun cautam zile intregi referinte pe toate site-urile, la prieteni, mergem de la Buzau la Cluj sau de la Roman la Bucuresti.
Dar pentru un preot bun ce facem?
Sa aveti parte de liniste sufleteasca si ganduri bune!
Pe 29 noiembrie o vom boteza si noi pe mica noastra veverita. Sper din suflet sa fie decent, fara jecmaneli, fara scufundat, fara tipete si injurii.
Dar am mari emotii, caci 99% din experientele mele cu biserica sunt strans legate de conditionarea „sfintirii” in functie de marimea portofelului.
@Icstina: ma ofer voluntar sa vin sa negociez cu taica popa…
Primiti?
🙂
mergem sambata, hai 🙂
Râsul are efect terapeutic, dupa toate comentariile de mai sus, pline de experienţe neplăcute.
Preotul: „Ce-mi băgași, fiule, în buzunar?”
Enoriașul: „O bancnotă de 50, părinte…”
Preotul: „Apăi, de ce crezi tu, fiule, că-i zice sutană?”
Foarte tare! 🙂
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Exceleeeent!
Printesoooo
pune butoane de Like/Dislike, te rog!
Foarte buna gluma!
:))
Noi am facut in Bucuresti la Biserica Sf Nicolae dintr-o Zi. Nici o jecmaneala, preotii calzi si blanzi, ba chiar m-au rugat pe mine mama sa o ajut pe nasa sa imbrace copilul. Nici nu mai stiu cum am ajuns la biserica aceasta dar este singura din Bucuresti care mi-a ramas aproape de inima.
Am botezat doi finuti la o alta biserica, imi scapa numele si nu m-am simtit deloc bine. Preotul ma grabea non-stop, aproape ca mi-a ramas copilul descult pentru ca nu mai avea rabdare sa termine mai repede slujba. Oribil.
Sunt de acord ca poate nu toti preotii sunt asa. Dar pana nu-si fac curatenie ei din interior, eu deduc ca cei care-s altfel nu vad nimic rau in cei care-s „asa” (cu patriarhul in frunte). Eu sunt atee, dar as fi dispusa sa vad biserica ca pe o institutie menita sa faca acte de caritate – dar nu cat timp are ca prioritate fala (=Catedrala Neamului) si nu ajutarea celor cu care viata nu a fost prea blanda (batranii care nu mai au pe nimeni, copiii orfani).
Buah, eu fix de-asta nu mi-am botezat copila. Suntem atei, dar am fi facut-o pt. familie, care insista sa o botezam in orice religie, numai sa fie botezata. Ii sperie ingrozitor de tare ideea de a nu boteza copilul si m-au luat inclusiv cu santajuri gen „si daca i se intampla ceva din cauza ca nu e increstinata..”
In fine, ca pana la urma am zis NU, n-am de gand sa cheltui bani pe asa ceva, sa „cumpar” protectie divina pt. fi-mea, sa imi traumatizez copilul ca sa stea neamurile linistite.
Daca la un moment dat isi va dori sa creada in ceva, se poate boteza la orice varsta, important e ca ea sa aleaga religia in care sa creada, nu sa i-o impunem noi, iar daca prefera sa nu creada in niciun zeu, e ok si asa 😉
Si noi am procedat la fel! mi se pare cel mai fair si fata de copil, din fericire parintii nostrii nu au facut nici un fel de presiune asupra noastra:)
Corect !
Daca nu crezi in ceva, atunci de ce sa faci lucrul respectiv ? Ca sa fii in randul lumii, ca sa nu sufere familia ? Adica preferi sa participi cu copilul tau la un ritual in care nu crezi doar ca sa fie linistiti „ai tai”?
Cat de adulta si constienta e decizia asta ? Daca nu crezi in ceva – nu crezi si nu practici ritualul respectiv – iti asumi lucrul acesta, mai ales in fata familiei!
Nu sunt atee, insa am refuzat sa organizez o inmormantare „clasica” pentru mama mea, fiindca nu cred ca atunci cand ingropi pe cineva trebuie sa chemi rudele si prietenii sa-si ia „la revedere”. Consider ca iti iei „la revedere” de la om cat este in viata. Nu am chemat pe nimeni din familie sau prieteni, dar am chemat si am platit un preot ca sa tina slujba fiindca am simtit nevoia ca mama mea sa fie ingropata in timp ce i se citeste o slujba de catre un preot. Dar mi-am asumat alegerile. Indiferent daca si astazi, la sapte ani distanta, inca mi se mai fac reprosuri pe aceasta tema. Eu sunt impacata cu ce am facut si nici nu am avut nici o frica fata de gura si presiunea familiei.
Personal, gasesc ca toate intrunirile si tam-tam-urile legate de casatorie, botez si inmormantare sunt doar prostii inventate de oameni, un fel de „troc” de imagine intre cei ce le organizeaza si cei care participa.
Totusi, daca crezi intr-un ritual, atunci plateste pentru desfasurarea lui si apoi dormi linistit:))… Dar daca faci lucrurile astea doar ca sa te integrezi mai bine in familie sau in societate, atunci inghite „prajitura” cu tot ce vine la pachet, inclusiv cu partea financiara care intotdeauna este cu atat mai mare cu cat mai „frumos” vrei sa iasa momentul acela de ritual in care … tu nu crezi:))
Este cel Mai mare pacat al preotilor sa ceara bani la botez. Misiunea lor fundamentala este sa creasca oastea domnului, cum se zice. Are si nume magaria asta practicata de preoti. Eu am botezat fetitele Anglican si nu au cerut nici un ban, nu au facut Barbara scufundare ci doar un pic de apa pe cap. La final, noul Crestin a primit o biblie din partea bisericii si un buchet de Flori. Biserica ortodoxa e o mare mizerie. Asa cum medicul trebuie sa salveze vieti, preotii trebuie sa coaguleze crestinii. E un pacat mare sa ceri bani pt asta, am uitat cum se zice.era un termen.
Iulia, raspund comentariului tau pentru ca ai mentionat ca ti-ai botezat fetitele in biserica anglicana de unde deduc ca locuiesti in UK. Nu stiu in ce zona stai tu, eu am locuit 4 ani in Londra. Mi se pare o foarte mare jignire sa spui ca biserica ortodoxa e o mare mizerie, e ca si cum ai spune ca toate romancele sunt femei usoare. Da exista mizerie in biserica, da sunt multi popi (nu ii pot numi preoti) parveniti si mai versati ca niste conducatori de clanuri, dar nu sunt toti asa si nu caracterizeaza biserica ortodoxa.
Ai fost vreodata la o biserica ortodoxa romana in Londra? Iti dau ca exemplu biserica din centru de langa Old Bailey, majoritatea preotilor de acolo slujesc benevol, nu au nici un fel de salariu si lucreaza ca orice alt roman. Foarte multi romani sunt ajutati cu munca, cazare temporara si in unele cazuri chiar cu bani prin intermediul bisericii. Nu o spun ca sa ma laud, insa eu cu sotul meu in 2 ocazii am gazduit la noi romani si de cate ori am putut am ajutat cu gasirea unui loc de munca fie el si temporar la rugamintea parintilor de la biserica. Sunt multe persoane care ajung in Luton si vin direct la biserica nu au unde dormi, nu au bani, nu au ce manca. Vin si cer ajutor si nu le este intors spatele. Duminica de Duminica la usa biserici ortodoxe romane din Londra este impartita mancare saracilor.
Spunea cineva ca ar dori ca biserica sa faca acte de caritate. Face foarte multe, dar nu se vorbeste despre ele ca nu fac aceasi audienta ca preotul pervers ca ia bani.
Sper sa ai sentimente mai bune si intelegere mai multa fata de biserica anglicana.
Ei uite asa ar trebui sa se comporte orice biserica, din oricare alt ungher de lume, indiferent de religia/ritul/crezul propovaduit!
Bravos!
Draga Petra, normal ca nu generalizez, nu toti preoti sunt ordinari.am mentionat ca am botezat copilul unei mame singure anul trecut si preotul nu a cerut nimic. sunt eu Mai temperament ala. In sud si in Bucuresti se cearta, draga Petra, ca la piata preotii. Da, am fost in Bristol si in Bath la biserica ortodoxa si sunt oameni care merita tot respectul. Am vazut oameni care cautau ajutor si alinare si li s- a dat. Asta e roll bisericii. Mai stiu ca are un nume anume pacatul preotesc de a lua bani la botez. Este interzis pentru ca asta e menirea lor, sa adune crestinii in oastea domnului.
Rabufnirea mea temperamentala Mai este legata de atitudinea nesimtita a lui Daniel. Cu respect.
Am uitat sA spun ca preotul Anglican mi- a trimis email cu desfasurarea slujbei, am primit dupa un an felicitare din partea bisericii ca fetitele sunt crestine, nu a fost nevoie de Flori, nasul si nasa nu au dat bani la popa. A fost o ceremonie axata doar pe importanta botezului. Mizerabilii astia de preoti stiu ca e interzis sa ceri bani pt botez pentru ca asta e misiunea lor fundamentalA,sa promoveze crestininismul. Ma Intreb de ce nu sunt boicotati. Eu cred in biserica si ma duc cu fetele la biserica. Mi se pare f important sa aiba educatiei religioasa, nu talibana, dar sa aiba cunostiinte minime. Aici Sunday school e f prietenoasa ca un workshop. Se deseneaza, picteaza, biserica pune la dispozitie o camera cu jucarii, ceai si biscuiti pt mame. Nu sunt persoane deloc religioase, e un pretext doar pentru a socializa mame si copilasi intre 0 si 5 ani. Biserica anglicana organizeaza locuri de joaca pt copii sau face sarbatori de craciun unde vine Mosul, se aduc prajituri, se canta si se Danseaza.
Vezi CATGAL ca in alte parti se poate si cu michi mauz fara sa te afuriseasca zeul?
Despre asta vorbeam cu adusul oamenilor la biserica, din dragoste si nu din interes
Robo, nu cred că am zis eu undeva ceva de afurisenie. Poate și eu sunt agnostică sau atee dar asta nu mă împiedică să respect religia creștină sau budistă sau oricare altă religie. Eu sunt pro alegere și nu mă interesează în ce cred alți oameni. La fel, respect tradiția ortodoxă la fel de mult cum respect obiceiurile confesiunilor așa numite pocăite, care le au pe ale lor (de la ceremonial la credințe). Eu respect diferențele și nu îmi plac înverșunările de niciun fel. AM făcut o glumă cu Mickey Mouse și atât. Cineva mai sus a lăsat un link cu nu știu ce biserică a lui Hristos, păi dacă sunt atâtea opțiuni diferite de ce nu merge fiecare unde se simte mai ok. Și da, pe model occidental se pare că ar avea succes biserica ortodoxă să își deschidă o cafenea ca să atragă și să își mărească numărul de enoriași. Nu sunt avocatul bisericii dar mă dernajează comparațiile astea. Prăjituri, locuri de joacă…și dacă le-ar face mâine sigur primele comentarii ar fi că uite, dom le cum vrea biserica să ne ademenească copiii. Cu prăjituri probabil cu zahăr. Las aici pentru cine are vreme un link cu o dezbatere între Dan C. Mihăilescu și HR Patapievici despre o vizită a primului la Athos și despre împăcarea acestor lumi complet diferite. Să ne întoarcem la argument și mai ales să nu mai fi așa de înverșunați.
http://www.youtube.com/watch?v=T_MqZ-qPJKI O zi bună : ) !
O da daca biserica ortodoxa ar organiza dupa modelul Anglican reuniuni de 2 ore cu copii de o si 5 ani la finalul carora se Danseaza si se spun povesti sau se sustin cauze umanitare nu ar fi bine. In primul rand ca englezoaicele nu vorbesc de retete, de caciuli pe cap sau ce face copilul. Nu conteaza daca biscuitul e cu zahar. Desi stau in case de peste jumate de million de lire si au studii la oxford si super educate, mamele englezoice nu sunt Asa posh ca cele romance. E o differenta f mare. Cred ca daca ar fi adoptat acest minunat sistem ar iesi o barfa clasa intai in Romania. Am cunoscut prietene minunate la aceste grupuri saptamana le dar in cinci ani nu am auzit vreodata o mama sa comenteze o reteta sau daca cut are are zahar. Sunt femei educate care vor sa se relaxeze.
m-ai pierdut dincolo de prima fraza.
tu ai facut o gluma cu michi maus si uite ca a venit cineva care a spus ca la scoala de duminica exista o camera cu jucarii, deci cu „michi mous” inteles in sens de jucarii.
asa ca ceea ce ai pus tu sub forma de gluma, in sensul ca ar fi absurd sa se puna in biserica si altceva decat icoane, pentru ca la biserica nu e loc decat de icoane, nu mai e deloc o gluma, pentru ca se intampla prin alte parti unde sunt oameni sau preoti mai destupati la cap si care au inteles ca misiunea lor e sa aduca oamenii impreuna, nu sa ii puna sa pupe icoane.
in rest, si eu respect alte credinte, dar ce-i drept pana la un punct.
punctul ala este evacuarea ratiunii din viata aceluia care se declara credincios.
nu pot sa respect pe cineva care e in mod evident irational, pentru ca ar insemna sa renunt la una din valorile dupa care traiesc eu, si anume ratiunea.
cred ca ce practic eu se numeste toleranta. ce-i drept, nu-i acelasi lucru cu respectul, inteles in sens de stima, de consideratie, de pretuire.
Nu am timp sa spun cate face un Preot Anglican, e echivalentul unui manager de organizatii de calitate. E lunga lista : aduna mancare pentru familiile sarace, gestioneaza echipa de voluntari care pregatesc mancare pt nevoiasi, fac tombole unde se vand jucarii sau haine donate de comunitate si banii merg in alte zone, organizate de locuri de joaca de 2 ore pentru mame si copii mici, un snack cu fructe este oferit copiilor, se organizeaza intalniri cu pensionarii, book clubs. Se merge in misiunimumanitare in Africa.se fac seri de lectura in biserica, gen hai sa exploram Australia. O data am fost la cea Mai tare petrecere rock din viata mea organizata in biserica , nu Mai stiu cine era sarbatorit, fac ziar saptamanal unde explica parohiei ce fac, cum e treaba
apropo de respectat credintele altora, Catgal…
ii respecti si pe fundamentalistii islamici care aplica Sharia?
ca si ei fac doar ceea ce le spune credinta lor, si au exact aceeasi indreptatire ca si un crestin ortodox sa creada in ce bazaconii doresc.
sau respectul asta se aplica doar asa, doar asupra oamenilor din proximitatea ta, pe principiul ca ce e la mai mult de 1000 de km distanta de mine nu ma intereseaza pentru ca nu exista pentru mine.
Bine, Robo. Eu mă retrag din discuție. Deja dacă tu consideri că un creștin ortodox e la fel cu un fundamentalist islamic cu mitraliera chiar nu mai am ce spune. Și sincer, nu înțeleg de ce te iei așa de mine. Nu cred că am zis nimic habotnic în comentariile mele de mai sus. Și era vorba despre un ceremonial și respectul față de religii în general. Fundamentalisme există și în creștinism și în islamism și în iudaism. Ca să extrapolez eu am zis : respect oamenii indiferent de limba sau țara din care vin și obiceiurile lor. Și tu îmi spui: și despre criminalii în din țările alea care omoară oamenii cu mitraliera ce părere ai, îi respecți? Fundamentalismul e o deviere așa cum există și psihopați pe lumea asta. Eu am comentant ca de obicei cu detașare și chiar haz pe alocuri or acum mă trezesc tun pic trasă de urechi.
Imi cer scuze, poate m-a luat valul. In general eu „ma iau” de ce vad scris pe ecran, nu de oameni. Probabil am exagerat.
@Robo … don’t go there … te rog eu frumos… Sharia aplicata in Siria e cam ca… aaaa.. ca vinul ala de murfatlar la 4 lei chilu’ (apa colorata + alcool etilic) ce e de fapt vandut ca vin. Singura interactiune intre produs si bobul de strugure fiind cel mult faptul ca cisterna a trecut pe langa o vie sau o pogorie ceva.. acea asa zis lege cam atat are in comun cu sharia (dreptul Islamic). Apropos.. in Arabia Saudita se aplica intr-adevar Sharia. N-am auzit niciun fel de critici aici. Si da! exista decapitari.. si da! se taie mana pentru furt in Arabia Saudita (la intrarea in Mecca sunt sute de cersetori cu mana taiata ce sunt postati acolo tocmai ca exemplu.. „aici nu se fura”!).
dupa cum spuneam si in alta postare a ta: usor cu pianul pe scari… in rest voie buna!!! sanatate multa micutzului Iv, Sofiei si voua de asemeni!!!
Sa-i fie de bine mititelului!
Of, of! Si eu am patit cam la fel cand l-am botezat pe mezin acum vreo 4 ani si ceva. Desi facusem programare, telefonica ce-i drept, la biserica de care apartin si l-am intrebat direct pe „tata popa” cum sta treba cu taxele de botez mi-a zis ca nu exista asa ceva, Doamne fereste. Iar la botez a venit cu inca un preot, doi dascali si femeia de la lumanari. Culmea e ca adusesem apa calda de acasa, da’ tata-popa n-a vrut sa o foloseasca. A adus de la el ca deh el are centrala si sta aproape, si etc.
Am observat aceeasi lipsa de interes ca si tine in timpul slujbei, si copilul a mai fost si torturat, il tinea intr-un fel de credeam ca o iau razna daca nu se incheie mai repede…
In fine, dupa ce l-a botezat, nasa s-a dus la altar sa le plateasca, a intins banii (200 lei) preotului paroh, iar acesta foarte indignat a intrebat „Da’ pentru parintele?”, la care cumatra i-a zis „Da, si pentru parintele” la care parohul a ranjit printre dinti si a bodoganit ceva neinteles. Noi am considerat ca suma e de ajuns pentru un orasel mic ca Piatra Neamt, in plus cumatra era studenta si-ti dai seama ca bursa aia de 230 de lei pe luna nu-i ajungea nici pentru cafea. Culmea e ca dupa botez ne-a mers foarte rau… Ast’ mic a racit de mama focului, de a bagat doctora in el medicamente si a dat in alergie, iar cumatra a facut 2 accidente auto in saptamana ce a urmat…
Nu zic ca-s toti la fel, dar din pacate majoritatea asa se comporta… 🙁
Buna Printeso! Eu am un baietel de aproape 2anisori pe care am ales sa nu il botez. Eu sunt ortodoxa, tatăl lui e catolic, nefiind roman, si locuim in Elveția. Nici măcar noi nu suntem casatoriti religios. Aveam cele mai bune intentii, sa fac totul ca la carte, eventual cununie si botez in același timp. Pana am aflat ca înainte da căsătorie trebuie sa facem nu stiu ce cursuri, soțul meu trebuie sa își facă confirmarea, iar la sfârșit obtinem certificatul de căsătorie religios, respectiv botez, pt copil. De bani nu m-am interesat, insa ideea de a avea un „contract” cu Dumnezeu…nu mi-a plăcut deloc. Nu ma consider atee, cred in Dumnezeu chiar dacă nu merg la Biserica, si îmi voi învață copilul tot ce stiu despre toate religiile. E mult mai important sa fii spiritual, nu religios. Familiile noastre, spre surprinderea mea, nu au insistat deloc, iar asta e minunat 😀
Sa îți trăiască micutul Iv si sa fie sănătos! Pupicei
Am citit pe nerasuflate. .. Cum a s fi descris eu botezul fiului meu.Exact, fix fix la fel.Acum sunt însărcinata în 6 luni și mă gândesc cu groaza ca va venii inevitabil scufundați momentul botezului.Ma sperie mai mult decât nașterea
Stiu cum este sa fii mama si sa ai parte de asa ceva. Stiu si cum e sa fii nas in aceiasi situatie. Nasol si da, pe al 2 lea nu-l voi boteza. Si asa regret ca l-am botezat pe Vlad. Preotul era cherchelit si l-s scufundat fara protectie la gura si nas. Sotul mea, convins de mine cu botezul si akm imi reproseaza ca l-am botezat si imi spune ca e marele lui regret in viata. Bine ca avem copil rezistent ca altfel nu stiu ce faceam.
Imi lasa un gust amar comentariile astea. Poate se generalizeaza prea mult… In Ardeal nu este deloc asa, am doi copii si nasii au dat sume de genul 100 de lei (?!) si toata lumea a fost multumita. A fost simplu, frumos, fara scufundari, fara bani ceruti, ci daruiti. Dar sa nu aruncam in noroi asa mult intr-o gramada de categorii sociale: medicii sunt aroganti, indiferenti si lacomi, profesorii sunt prost pregatiti, lipsiti de suflet si prea rigizi in gandire, politistii sunt prosti si se fac glume pe seama lor, functionarii sunt plictisiti si deranjati de orice ii implica, preotii sunt dornici de inavutire si barbari….. Cine, totusi, e ok in tara noastra romaneasca? Numai corporatistii si angajatii de la firme? Eu, personal, am cunoscut din toate categoriile amintite oameni si oameni, dar nu imi trece prin cap sa generalizez in halul acesta. Ai mei merg la gradinita, doresc ca ei sa isi iubeasca educatoarea, sa porneasca cu incredere in mediul acela, asa ca nu o ponegresc eu in primul rand, pt ca unele cadre didactice ar fi asa si asa…. Doresc sa ii invat ca mergem la medic cand avem o problema, nu ne tratam pe internet, babeste sau cu rugaciuni, asa ca nu improsc in fata lor cu apelative despre medici si calitatea lor indoielnica. Doresc sa fie crestini, deci accept si tolerez (poate mai greu sau mai usor) ca oamenii din biserica sunt una si Dumnezeu e alta. Cel pentru care taina botezului este asa importanta va vedea lucrurile din alta perspectiva, va vedea ce e minunat in primul tand. Si lingurita nu este „linsa”. Cred ca verbul suna cam rautacios, desi probabil a fost ales intamplator. In rest, sa intalnim cat mai multi oameni demni!
Si eu locuiesc tot in Ardeal si subscriu in totalitate. Legat de sumele date cu diverse ocazii aceste sunt modice si in majoritatea cazurilor se da chitanta
Nu comparati ardealul cu sudul unde oamenii sunt hiene.eu sunt ardeleanca si stiu cum e. Am botezat anul trecut copilul unei mame singure si preotul nu a cerut bani. In sud toti preoti fac Teologia ca si cum ar face academia de studii economice. Sunt niste ordinari
Si pe mine ma sperie generalizarile. Si eu simt ca trebuie sa cautam o biserica nu dupa cat de aproape sau la indemana este, ci dupa ce discutam putin cu preotul de acolo. Iar noi am tinut sa cunoastem cat de cat preotul care ne-a cununat si care ne-a botezat copila. De aceea am mers din timp, ne-am spovedit si am discutat de cateva ori inainte (repet, am vrut noi, nu ne-a chemat nimeni). Altfel, cand am cununat si cand am botezat, ne-am ingrozit si noi de diverse situatii, inclusiv un preot beat :(.
Ah, asta cu botezul ma umple de spume intr-un mod pe care mi-e greu sa-l explic. Mi-am jurat ca nu mai particip la nici un botez dupa cel al Marei si apoi al nepotelului meu. La noi popa (pe care il cunosteam de o viata ca de aia am ales biserica aia) ne-a facut o surpriza. De fapt mai multe. Una ca a intarziat o juma’ de ora. Alta ca a venit BEAT mort de la un parastas. Apoi, desi promisese ca NU scufunda copilul, a scufundat-o in apa fara sa o tina de urechi, nas sau gura. Am niste poze minunate cu fi-mea urland din toti bojocii in timp ce era inecata de un individ intr-o oala cu apa, intr-o cladire intunecoasa in timp ce niste tipi urla cantece de prohod in jur. Cam asa arata scena pentru mine.
Alta dementza a fost ca nu vroia sa ma lase sa intru in biserica pe motiv ca „mama n-are voie” si sincer va spun ca mai bine nu intram sa-l vad cum a tinut copilul de nas si i-a infundat pe gat vin otzetzit pe care fi-mea i l-a vomitat cu jet instant. Sila mai mare ca de botez, biserici si popi… mai rar. La iesire evident ca strigau dupa bani in plus dar i-am zis nasului ca-l bat daca mai da si altceva ca si asa daduse destul.
eu chiar nu vreau sa starnesc polemici religioase, dar eu asa ceva la catolici nu am auzit sa se intample.
nu vreau sa spun cum mi se pare bor, pt ca si eu am fost botezata acolo, pentru ca asa era filmul atunci.
si in familia mea si a sotului, traditia era catolica, pana inainte de 50, asa ca noi ne-am dorit sa ne intoarcem la religia-traditie din familia noastra.
Nu va spun cum a fost cununia noastra religioasa- absolut superba, zic de ritual, nu ca am fost eu mireasa, am jurat pe bune, pe Biblie, toata lumea plangea, preotul a spus o predica personalizata, pt ca ne cunoastea, a fost altceva. suma ne-a fost spusa de dinainte si atata a fost: 250 de lei. la sfarsit, nasul a platit si chiar daca a vrut sa lase mai mult pentru cei de la orga si de la viori, nu s-a acceptat. ni s-a spus sa punem in cutiile de donatii daca dorim, dar chitanta se primeste pe 250, in rest fiecare sa doneze cat vrea.
mi s-a parut mai mult decat elegant si de bun simt.
legat de nasi, ca am vazut mai sus discutii: ne-a spus ca pot sa fie si musulmani, si de acelasi sex, si luati de pe strada, ei sunt niste martori, noi ne unim…
apoi, preotul ne mai suna, mai trece pe la noi la cate o cafea, suntem ca o familie…
ceea ce va doresc si voua, sincer!
ah, si la botez nu se scufunda copiii, nu li se da vin ( pe bune ca se da vin???), se ung cu mir, mama nu e consierata cea mai mare pacatoasa de pe lume, etc, etc, etc…
Care e problema ca li se da vin? Facem pe nebunii? La Tara copii erau calmati cu palinca sau cu bere Guinness in UK. Facem pe mironositele dupa Numai o generatie ?nu II da o sticla pe gat, e un ritual … O picatura…. Mai frate da e greu..vinul e un Element essential in ritualuri dar facem pe mironositele
Iulia, eu sunt a 3-a generatie „incaltata”, bunicii mei, toti patru, au facut facultate (pe vremea cand nu facea tot poporul) si au locuit in Bucuresti; am voie sa fac pe mironosita? 😀
Picatura aia (care e o lingurita), raportata la greutate nu e chiar o picatura. Da, chiar mi-e greu sa inteleg de ce ar trebui dat alcool unui bebelus. Si cu o lingurita linsa de altii. Ca daca nu e linsa, cum mama lui Stefan cel Mare e?
La tara copiii sunt in continuare calmati (adica imbatati) cu palinca si cu cureaua. Sanatos, eco-bio, as putea adauga. Vedem in fiecare zi la stirile de la ora 5 atatea grozavii, copii in coma alcoolica si invinetiti din cap pana-n picioare.
Imi cer mii de scuze ca nu-mi imbat copilul si nici nu-l altoiesc, cum se face la tara. Asta e, sunt o oraseanca mironosita de prost gust 🙂
si eu sunt o mirosonita ne-opincara de 4 generatii incoace, iar pe linia sotului de 6.
multumesc pentru intelegere 🙂
Imi pare rau ca ai avut aceasta experienta. Am citit acest post cum le citesc si pe celelalte, imi place cum scrii si imi plac relatarile despre familia ta.
Insa, nu pot sa tac pentru ca ma doare cand vad ca, nu neaparat ca e criticata Biserica, ci ca „sfantul vin” e considerat doar un simbol, sau ca poate fi inlocuit cu altceva. Acela e Sangele Mantuitorului Iisus Hristos care a venit in lume sa ne mantuiasca pe noi. Sfanta Impartasanie reprezinta Trupul si Sangele Mantuitorului. Cunosc personal un copilas de 3 ani cu grave probleme de sanatate, analizele ii ieseau f prost, repetate de mai multe ori, doctorii acuzau mama cum de nu l-au adus mai repede la spital pt tratament.
L-au impartasit de 2 ori si cand i-au repetat analizele, copilul nu mai avea NIMIC. Asta face Sfanta Impartasanie, vindeca si intareste sufletul si trupul, mai ales cand sufletul e atat de curat ca la un copilas.
Legat de botez, cuvantul grec folosit in Noul Testament pentru botez este baptízein, iar acesta inseamna si scufundare. Nu inteleg de ce oamenii sunt ingrijorati de activitatea in sine daca aceasta inseamna botezul, aceasta e o taina, de aceea ortodoxia se numeste dreapta credinta ca nu si-a adaptat Sfintele Taine odata cu tendintele actuale.
Acum, imi pare rau ca nu ai avut o experienta neplacuta cu preotii, sunt oameni si oameni, insa avem libertatea de a alege un preot asa cum il dorim noi, putem sa ne interesam inainte, sa cautam, sa intrebam. Daca nu ne convine ceva, nu ne obliga nimeni sa ramanem la acel preot. Iti garantez ca exista preoti care nu-ti cer niciun ban, care au muuulta iubire, care te ajuta neconditionat, care tin slujba de dragul lui Hristos, care canta superb si intelegi ce canta, care te ajuta cu sfaturi. Si acesti preoti pot fi gasiti si-n Bucuresti. (de ex. cei de la Manastirea Radu Voda).
„Acela e Sangele Mantuitorului Iisus Hristos care a venit in lume sa ne mantuiasca pe noi.”
pe cuvantul tau ca vinul cumparat de la buticul din colt pe care-l primim la impartasanie ii curgea prin vene lui Iisus Hristos
deci spui ca acela E sangele, dar mai jos spui ca de fapt reprezinta sangele – deci nu E sangele, ci il reprezinta, nu?
„Sfanta Impartasanie reprezinta Trupul si Sangele Mantuitorului”
mai oameni buni, da-ti-o incolo de treaba.
oi fi eu salbatic si necioplit, dar cu parere de rau, trebuie sa spun ca e o varza monumentala in capul unora dintre cei care se declara sau sunt credinciosi.
cand citesc chestii din astea ma ia cu frisoane de frica, mi se pare ca ratiunea a plecat demult si departe de pe meleagurile astea.
Esti salbatec si incult, vinul e un element de ritual. Poti sa te crezi inteligent in continuare dar comparatia cu buticul spune tot ce intelegi despre religii. Mai deschide o carte si respecta oamenii. Citeste, crede- ma pe cuvantul ca esti in bezna
ce vrei sa spui, ca vinul de impartasanie nu vine de la butic?
doamne iarta-ma, exista un robinet special in altar care e legat la butoiul cu sangele lui Iisus de acum 2000 de ani? si daca da, totusi cat sange sa aiba bietul om sa ajunga la miliarde de credinciosi timp de 2000 de ani?!
accept ca sunt salbatic (nu salbatec), posibil sa fiu si incult. dar prefer sa fiu salbatic si incult decat cu mintea pe coclauri.
E ok daca nu intelegi, e vorba de o metafora, vinul ritualic care semnifica sangele. Si, da, in zilele noastre se da imbuteliat sau in varianta ieftina la pet. Esti calm, acum? Nu conteaza ce religie Suntem sau daca vinul vine de la carciuma Trei paduchiuosi beti. Altceva e religia. Si, apropo, sfanta impartasanie nu se da cu o lingurita sterilizata. Un Crestin trebuie sa fie curajos sa dea pe gat fara a avea lingurita sterilizata Asa cum citit ca alte mame vroiau.
pai asa ziceam si eu, ca toata treaba cu impartasania si botezul e un simbol, sunt lucruri simbolice, deci nu crapa nimeni daca nu bagam copilul cu capul in apa, de exemplu
dupa aia insa au venit credinciosi si au zis ca nu e nici un simbol, e chiar sangele si trupul.
apoi ai venit tu si ai zisi din nou ca e simbol.
nu e corect sa concluzionez ca voi nu stiti in ce credeti si ca totul e o varza completa?
In Biserica ortodoxa Sf. Impartasanie si Botezul nu sunt simboluri, sunt Taine. Vinul si prescura se prefac in Trupul si Sangele Mantuitorului in timpul Sfintei Liturghii. Raman sub forma aceasta de paine si vin pentru ca ar fi infricosator pentru oameni sa inghita sange si carne din lingurita, dar sunt cu adevarat ceea ce am spus. Vinul de impartasanie sau vinul liturgic cu siguranta nu vine de la butic, ci e un vin rosu curat, fara chimicale, care provine adesea din viile unor manastiri ce le ingrijesc special pentru acest scop. Sau chiar si din recolta oamenilor de rand, din via proprie, daca se ingrijesc ca vinul ales pentru Impartasanie sa fie si curat.
In Biserica catolica Impartasania e numai un simbol. Poate de aici diferite confuzii.
Cat priveste inovatiile pe care fiecare ar crede de cuviinta ca sunt indreptatite in slujbele Bisericii …. sunt atatia oameni si tot atatea pareri, deci daca preotii ar pleca urechea la ce crede fiecare persoana ca e bine … unde s-ar ajunge? S-ar distruge orice urma de sacru, de taina, slujbele ar fi formale sau spectacole etc, iar oamenii cu siguranta si-ar pierde si ultima farama de respect pe care o mai au. Acest lucru se intampla deja in Biserica catolica care a acceptat diferite modernizari in slujbe din dorinta de a fi in rand cu lumea de astazi, dar tocmai aceste lucruri au facut-o sa fie mult mai putin populara printre tinerii care sunt intr-o cautare spirituala, sufleteasca.
pai daca esti atat de rational, ateu si tata minunat DE CE ai mai botezat copilul?
bietul copilas l-ati traumatizat de dragul rubedeniilor! vai, vai…..ingrozitor
de prost.
Bravo, Robo.
Deci un alcoolic calificat in vin, nu e in realitate alcoolic,ci doar habotnic?
:))
E interesant cum cel mai important lucru pe care l-ai gasit in comentariul meu sa merite a fi mentionat e folosirea verbelor a fi si a reprezenta in propozitii similare. Mi-ar fi parut bine sa fie observate si alte lucruri.
Dumnezeu a inzestrat omul cu liberul arbitru, fiecare e liber sa aleaga ce considera ca e bun pentru sufletul lui, Dumnezeu nu ne obliga la nimic, Dumnezeu e iubire.
Am ales sa comentez la postul asta pentru ca am simtit ca ar fi un acord tacit cu textul daca l-as citi si as trece mai departe dar de-acum inainte n-o s-o mai fac pentru ca n-o sa mai citesc relatari de genul acesta.
Putem alege sau a ne expune parerea si fara sa jignim sau sa ne jignim.
Doamne ajuta
imi pare rau daca te-am jignit. totusi nu ma simt foarte vinovat ca pana la urma sunt niste cuvinte scrise pe internet, nu e ca si cum te-am agresat foarte grav.
Adica putem sa scriem youfuckingretardyoustupidcunt ca e pe net si nu conteaza?
Daca ati ales sa botezati copilul, in primul rand nu am inteles de ce nu v-ati putut deplasa in Moldova. Ma rog, fiecare cu socotelile lui. Probabil parintele de acolo a fost prea onorat ca i-au venit poporeni „di la Bucuresti” sa-i crestineze pruncul in micuta lui Biserica si d-aia v-o fi facut pe plac.
Daca ati vrut botez de dragul rudelor, apai sa stiti ca la botez copilul se scufunda, si bea vin, din tot vinul adus de oameni la parastase la biserica si pus de-a valma in sticle, cu lingurita linsa de sute de oameni. Asa e ritualul. Ati dorit sa treceti prin el, apai treceti, dragii mei, cum se cuvine, fara jumatati de masura, daca n-ati avut curaj sa nu va jigniti rudele cu un refuz ateu. Copilul habar nu are de ce se intampla atunci peste ani, singuri responsabili sunteti voi, si daca voi ati luat decizia asta pentru el, sa va fie de bine.
Tiganeala la bani e o alta poveste cu care nu sunt de acord, evident, mai ales dupa recentele pomeni guvernamentale catre BOR.
Ideea e asa: daca n-ai avut curaj sa nu faci botez, atunci macar ai curaj si treci prin el. Scufundatul si vinul sunt chestii ritualice, si chiar cu valoare de initiere putin spartana la origine: un copil bolnavicios care nu rezista scufundatului in apa in ianuarie nu era dorit in comunitate,in vremurile foarte vechi. De microbi nu prea stiau ei, dar observasera ca apa si argintul sunt ok impreuna etc.
Nu e normal sa le mai folosesti in acelasi scop si in 2014+, dar tin sa ma repet: ai vrut botez, fa-l cum trebuie. N-ai vrut botez, nu-l face deloc.
„Ati dorit sa treceti prin el, apai treceti, dragii mei, cum se cuvine, fara jumatati de masura […] ”
nu e asa, pentru ca am platit. iar cand platesc, am pretentii, e atat de simplu.
din punctul meu de vedere, eu am inchiriat serviciul popilor pentru o ceremonie, iar cand platesc cel pe care il platesc trebuie sa faca cum vreau eu, nu cum vrea el.
daca pentru el e un compromis atat de mare, are libertarea sa spuna ca nu se baga in acest contract. ceea ce nu e cazul, ca banul e mai important decat orice pentru popi.
deci: cand platesc, am pretentii. e o regula de baza.
Si la medic tot aceleasi pretentii le ai? e cam trasa de urechi intrebarea, stiu. In primul rand nu ai platit, ai dat spaga. Imi pare rau, daca nu ai chitanta banii pe care i-ai dat se numesc mita/spaga oricum numai plata unui serviciu nu. Nu te-a obligat nimeni sa platesti. Consider ca vinovati pentru coruptia care exista mai peste tot, nu doar in biserica, cei care dau sunt la fel de vinovati ca cei care primesc. Eu nu am dat/primit mita niciodata nici la biserica, nici la medic, nici la ghiseu, niciunde. Nu neg, mi s-a cerut la medic, la biserica si la primarie, dar nu am dat. Am cautat alt medic, am cautat un preot adevarat iar la primarie am asteptat putin mai mult. Numai bine.
Am primit chitanta doar pe o parte din suma. Ce au cerut la final a fost pentru sufletele lor, nu pentru portofele, pentru aia n-am primit decit niste priviri de sefi carora li se cuvine.
Si de ce ati dat? Mai ales dupa ceremonie?
Cred ca nu v-au facut faza aia, auzita la o biserica din Ploiesti: „daca nu imi mai dati macar 100 de lei, nu va dau certificatul de botez inapoi”?
Anw, eu nu ma referisem la banii platiti, pe asta sunt destul de inversunata oricum, ci doar la faptul ca trebuia sa va asteptati la ce-i mai rau sau sa cautati o biserica mai pe gustul vostru. Admitand ca nu ati avut cum sa spuneti nu rudelor. Desi, mna, cred ca asta era cel mai onest de facut, pentru voi, daca tot nu credeti in ceremonie etc.
Cred ca Ioana sigur stie episodul din sex and the city in care Miranda isi boteaza copilul de dragul tatalui acestuia, iar preotul catolic e permisiv cu toate cerintele ei. La noi din pacate, insasi cultul nu e permisiv, si e un dat ca daca te bagi in tarate, te mananca porcii. Pare rau pentru incident, dar eu consider ca si pe bani, ritualul e nenegociabil daca alegi sa-l urmezi.
problema mea principala, dupa cum am si scris in text, nu e cu ritualul in sine, ci cu felul in care s-au purtat in timpul lui. am scris in post, nu mai repet.
Exercitiu de imaginatie: sunt patron, angajez un om pe un post de sofer, sa zic. Ii platesc salariu, iar intr-o zi ii spun „Eu platesc, deci am pretentii. Mergi si spala cu mopul pe jos in birou, pregateste-mi si o oala de supa! Acum!” Cam cat de logic este?
ti se pare ca le-am cerut preotilor ceva ce nu e 8n job descriptionul lor? respectiv sa fie oamenii lui Dumnezeu, sa fie prezenti si atenti la slujba? ca eu asta speram sa primesc de banii aia, niste har, omenie, bunatate… ca de la oamenii lui dumnezeu, nu asta e jobul lor, pentru care ii platim?
mai, acum ne intrebati de ce am dat bani… e o intrebare perfida, ce pot sa raspund la asta?!
de prosti? de rusine? ca am vrut sa nu ne tiganim cu aia si sa avem o zi frumoasa? ca altfel nu ne faceau botezul? na, alegeti voi.
@Petra: si spaga e tot o intelegere „contractuala”, doar ca nu e legala. Dar si cand ii dau unuia spaga, tot ma astept sa faca cum vreau eu, sa obtin un rezultat dorit de mine.
Te astepti, dar el poate face ce vrea, nu il obligi cu nimic. In fine, nu vraeu sa intind o discutie care deja se departeaza f mult de la subiect. Imi pare rau de ce vi s-a intamplat, dar ati vazut ca se poate si altcumva la botezul Sofiei unde a fost bine, a fost frumos. Deci exista si preoti adevarti nu doar popi. Si Robo toleranta fara respect e nula, mi se pare ca ai fost cam nerespectuos si de cateva ori de-a dreptul grosolan in multe comentarii.
Nu stiu de ce va mirati. Nu este asa in Romania? Peste tot unde te duci trebuie sa dai,sa dai, sa dai. Si sa dai bine,nu asaa. Te duci de exemplu la un WC public, ca-ti da ghes si n-ai ce face. Dai de o acritura care iti intinde cu scarba un petecut de hartie de vreo 10cm, nu mai mult. Te priveste cu superioritate,pentru ca tu esti un biet cacator de rand si ea e o persoana foarte importanta, de care tu ai mare nevoie in momemtul respectiv. Ea e cea care imparte hartia. Nu dai ,pai nu-ti da nici ea .Si sa nu mai vorbim cand te duci la medic sau pe la primarie. Doamne fereste! Te intampina tot o fata acra care-ti spune inainte sa termini tu ce ai de spus: „nu se poate”. De ce nu se poate, nu poate sa-ti spuna, dar scoate tu ceva din buzunar,sau macar sa-ti cauti batista pe care o tii in buzunar, sa vezi cum se schimba la fata.Si in functie de cat scoti din buzunar, se poate imediat sau se poate dar putin mai tarziu.Asa e in Romania. Sa nu va mai mirati!
Dar se stie ca popii, mai ales astia de la bisericile aflate in centru, unde vin bastani, sunt obisnuiti cu sute de euro pentru orice rahat pe care-l fac. Daca iese Iohannis au pus-o, ii pune ala sa plateasca taxe.
Biserica nu are nici o vina pentru ceea ce fac unii preoti azi, ea ca si concept inseamna altceva si ca sa-ti fie bine trebui sa pasesti inauntru doar cu gandul la cele sfinte. Alegerea uneia potrivite e o loterie tot datorita oamenilor care-i slujesc. Trist dar nu universal valabil sunt si preoti cu har care nu cer nimic pentru botez, nici macar maruntisuri, asa ni s-a intamplat noua intr-o biserica aflata in constructie din Deva. Cu siguranta banii le-ar fi fost de folos, insa nu si o conditie pentru savarsirea tainei.
Preotul primei biserici unde am intrebat pentru botezul lui David, acum 5 ani, ne-a luat la rost ca dorim sa il botezam la 5 luni si ne-a refuzat. Ok, pot sa inteleg ca un preot aplica regula botezului la 40 de zile, dar de aici pana la acuzatia ca suntem parinti rai, carora nu le pasa si care isi condamna copilul la pacat vesnic este o cale cam lunga si cam absurda….
Felicitări, prințesă, pentru c-a trecut și mai ales pentru c-ați fost foarte frumoși. Sorry pentru experiența dezamăgitoare din biserică, poate că te consolează cumva gândul că la noi a fost și mai rău: iarnă, ger, apă răcită pân-a apărut popa, slujbă lungă, două botezuri simultane, copil traumatizat și mereu urlător. Și eu cred în Dumnezeu, dar am separat de mult apele: BOR e doar o instituție care mai degrabă are de-a face cu statul decât cu cele sfinte. Dac-aș mai face un copil, nu l-aș mai boteza. L-aș duce doar la binecuvântare într-o biserică evanghelică. În rest, felicitări din nou pentru eveniment în sine! Very nice.
Robo, nu poţi spune că respecţi credinţa altora, şi-n acelaşi timp să spui despre acei alţii că „şi-au inventat prieteni imaginari şi se mint singuri” (sunt vorbele tale, dintr-un post mai vechi al Ioanei care-a divagat, vorbe pe care le reţinusem pentru că, mno, asta e – la vremea respectivă m-au deranjat).
Pot înţelege că unii te-au agasat încercând să-ţi bage pe gât ideile lor, dar de aici şi până la a-i pune pe toţi la grămadă, e cam mult.
Asta nu înseamnă respect. Nici măcar toleranţă nu-mi vine să-i spun.
Altminteri, sunt de acord cu toţi cei care spun că preotul de la botezul lui Ivan şi-a bătut joc de tot ce presupune ritualul de botez.
Eu am ceva cu simbolistica religioasă şi cu toţi paşii şi normele pe care musai, dar musai! trebuie să îi parcurgi chiar dacă logica iţi spune că e posibil să-ţi facă rău. Deci, paştele 2000 m-a prins in Liege, pentru că la astfel de evenimente se simte mai altfel dorul de casă am vrut să merg în noaptea aia la o biserică ortodoxă. Ei, era o vreme ca la ei, ploua puternic si bătea vântul în rafale, cei la care stăteam in gazdă au vrut să mă ţină acasă, eu nu! La 22 am plecat să caut biserica greacă, am mâncat o mare trântă pe nişte scări pe care le uram, nu am găsit-o, m-am întors după vreo două ore. Când m-au văzut gazdele aşa ud şi murdar m-au băgat pe loc in şedintă „auzi, tu crezi că eşti mai puţin creştin dacă rămâneai acasă, nu vezi ce-i afară?”. Mi-au dat şah-mat. Şi bineânţeles că după aventura asta am răcit. Deci, dacă consideraţi că anumite ritualuri sunt depaşite de timp şi fără rost (gen vinul roşu este sânge iar cel alb este limfă), când există slujbe varianta prescurtată şi obiceiuri unele chiar bizare de la o regiune la alta, când unii preoţi bagă cu totul copilul in vasul cu apă (am asistat la asta intr-o februarie, in biserică fiind mai frig ca afară) iar alţii aleg o variantă mai umană (ăia sunt tot preoţi hirotonisiţi, reţineţi) eu consider că mulţi paşi/obiceiuri/ritualuri sunt pur si simplu la alegerea noastră, nu o să fim mai puţin sau mai mult creştini, dar este foarte posibil să fim mai umani.
Cred ca au mai comentat ceva persoane, biserica Sf Nicolae ( cea de la universitate, eu o mai stiu drept biserica rusa, deci in buricul targului). Nu ti se cere nimic, nici pentru sfintii parinti, nici pentru biserica, nimic de genul. Daca vrei sa lasi ceva, lasi cat te lasa buzunarul, inima, etc. Iar ca preot, Iulian il cheama, e tanar si destupat la minte. Cel batran, „titularul” cum ar veni, a cam scufundat-o pe cea mica a mea, mai in ambitie asa, ca eu si toti ai mei voiam sa nu. Si vorba aia, nu-l invatam noi pe el sa-si faca meseria… Daca nu s-ar fi imbolnavit cel tanar, ar fi stat lucrurile altfel, dar per total, impresia ramane pozitiva
salut. noi am avut tot la mavrogheni nuntobotezul, am achitat taxele (cu chitanta) si ne-a placut slujba. mi s-a parut ca si-au dat interesul si am plecat si noi si invitatii multumiti. poate era o zi mai proasta…
Nana copiilor e cumva sora sotului? Ca am si eu asa o nedumerire cum de matusa sau unchiul bebelusului este si nas 🙂 Pai nu e deja unchi/matusa? Tre’ sa fie si nas? 🙂 Adica nu ma leg de cazul vostru, doar intreb. Sau poate matusa Sofiei si a lui Ivan a vrut musai sa-i si boteze, ca eu sunt contrariata atunci cand se cere in mod express „uite, ne-am gandit ca vrem sa botezi tu, (unchi) ca nasii de cununie sunt distanti si ocupati”
Sora sotului este nasa ambilor copii pentru ca asa am vrut cu totii. Nu trebuie si nici nu este interzis. Este cea mai apropiata persoana copii in afara de noi.
eu mi-am cununat sora(fara sa fiu cununata religios,da,banii sunt foarte importanti ptr popii,deci se poate)si i-am botezat si al2 lea copil.deci pe scurt spus sunt cumnata sotului ei,nasa de cununie si cumatra.
111 comentarii and counting!
Dupa cununia religioasa din acest an trec printr-o faza de anti-biserica asa ca atat postul cat si majoritatea comentariilor m-au uns la suflet. Nu vreau sa fiu rea, insa ma bucur ca oamenii au inceput sa inteleaga ca Dumnezeu si credinta nu au nimic de a face cu bisericile obscure si preotii parsivi.
In alta ordine e idei eu m-am bucurat foarte tare si sa vad pozele cu voi si de de asemena pentru recomandarile facute (magazinul de hainute colorate si cofetaria minunata). Sanatate multa!
Nu vreau sa incep acum o alta polemica insa ma intreb (nu am citit deloc despre asta pe net) care e treaba cu aceasta regula de 40 de zile, avand in vedere ca Iisus A ALES sa se boteze pe la 30 de ani! (adica a stiut singur ce vrea si in ce se baga, nu au decis parintii pentru el).
Ileana D, iti raspund pentru ca ma intristeaza faptul ca ai spus ca majoritatea posturilor te-au uns la suflet. Te-a uns la suflet faptul ca oamenii si-au pierdut increderea in biserica? te-a uns la suflet faptul ca exista preoti fara suflet si ai intineaza o tagma intreaga? Te-a uns la sflet faptul ca dam bani, desi nu suntem obligati?E ca si cum ai spune ca te unge la suflet ca medicii sunt spagari, profesorii la fel etc. In fine, poate nu am inteles eu bine ce vroiai sa spui.
Voi incerca eu sa raspund de ce se boteaza copii la 40 de zile. Intai vreau sa evindetiez ca Iisus a ales sa se boteze la 30 de ani pentru a respecta o lege evreiasca ce spunea ca nu poti deveni rabin, nu poti predica inainte de 30 de ani. Ioan Botezatorul, varul lui Iisus, cu siguranta boteza copii, batrani, fete, femei etc. nu a fost admonestat de Mantuitor pentru ca boteza persoane care inca nu erau adulte. Tot Iisus a spus „Lasati copii sa vina la mine”. Ar mai fi multe de spus, dar nu ma intind.
Legat de cele 40 de zile acestea sunt lasate ca si mama sa poata asista la botezul copilului. Acuma nu sariti ca biserica are viziunea ca o femeie ce a nascut sau una la menstruatie este spurcata, acestea sunt cretinisme. Femeia dupa nastere se numeste lauza, cam 6 saptamani dupa ce naste are sangerari abundente si trebuie sa aiba o igiena foarte stricta si un regim de viata mai special (odihna cat de multa, hrana mai buna etc.) Imagineaza-ti cum ar sta o mama la slujba care totusi dureaza vreo 2 ore cel putin sangerand cu un copil mic in brate care poate cere piept din 5 in 5 minute, e foarte obositor. De aceea biserica menajaza mama si nici nu ii cere prezenta la biserica in aceasta perioada. In multe locuri stiu ca mamele timp de 40 de zile nici macar nu ies din casa avand impresia ca asta e alta cutuma religioasa, iarasi gresit. S-a spus ca femeia trebuie sa stea in casa timp de 40 de zile tot datorita starii de lauzie care nu permitea mamei sa ia parte la muncile din afara case care erau oricum foarte grele (in trecut, ca si acum o mare parte din populatie traia in mediul rural si stiti cu totii ce greu se lucreaza pamantul). De fapt femeia era lasata sa stea acasa pentru ca oricum a avea grija de un nou nascut e foarte greu, daramite sa mai si mergi la biserica sau la lucru. Sper ca te-am lamurit cate de cat. Legat de cresterea copiilor mie mi se pare firesc ca un parinte ortodox sa isi boteze copilul la ce varsta vrea el, deoarece va dori ca si copilul lui sa fie membru deplin al bisericii. Asa cum unii parinti isi cresc copii intr-un spirit liber cugetator am si eu dreptul sa imi cresc copilul intr-un spirit crestin. Oricum atunci cand vor creste isi vor alege propria cale (eu am un tata ateu, o mama protestanta si bunici greco-catolici). Numai bine
Petra,
Multumesc ca ai gasit timpul sa-mi raspunzi cu atatea detalii, insa cred ca m-ai inteles gresit.
Nu experientele neplacute ale oamenilor cu preoti spagari, fara har si medici incompetenti ma „ung la suflet” ci faptul ca tot mai multi dintre noi aleg sa riposteze, sa previna, sa povesteasca, sa evide sa dea spaga, sa nu mai accepte acest comportament chiar daca asta inseamna sa nu isi mai boteze copiii (mai ales ca unii dintre acestia sunt credinciosi, credinciosi si nu bisericosi). Si asta e o forma de protest la urma urmei – o incercare de a indrepta lucrurile, dupa parerea mea umila. Ma bucur sa vad asta, mai ales ca in prima parte a vietii, in familie, nu prea am avut luxul de a-mi exprima adevarata opinie despre acest subiect.
Recunosc ca exprimarea din postarea-mi anterioara lasa loc de interpretare, dar repet ca nu nefericirea altuia „m-a uns la suflet”.
In legatura cu regula de 40 de zile – a povestit o mamica in comentariile anterioare ca un preot a refuzat sa ii boteze copilasul pentru ca acesta era chipurile maricel deja, avand la momentul respectiv cam 6 luni (daca imi aduc aminte corect comentariul) – in orice caz mai mult de 40 de zile. Eu inteleg de ce nu se poate boteza un copilas mai devreme, insa nu inteleg de ce nu se poate boteza mai tarziu, avand ca Hristos a fost botezat la 30 de ani. Deci raspunsul tau nu mi-a raspuns la intrebare.
Personal mi se pare normal ca botezul sa aiba loc atunci atunci cand cel care urmeaza sa fie crestinat se simte pregatit pentru asta si este sigur de decizia sa. Insa experta nu sunt!
Ileana, da am inteles total gresit , imi cer scuze. Vad ca am inteles gresit si intrebarea si cum sunt eu incapatanata mai fac o incercare. Botezul poate avea loc in orice moment al vietii unui om, de la nastere pana la moarte. Unul dintre finii mei s-a botezat la 23 de ani. Mai mult in caz de forta majora ori moarte iminenta botezul poate fi facut de catre oricine, oriunde prin formula „Se boteaza robul/roaba lui Dumnezeu (nume) in numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant. Amin!”Nu este necesara nici macar scfundarea in apa. Daca ma intrebi de ce a fost refuzata mamica respectiva raspunsul meu e mult mai scurt: nu stiu. Nu stiu de ce preotul X, Y sau Z deschide cartea, nu stiu de ce fac campanie electorala in biserici, nu stiu de ce vin beti la biserica toate aceste practici sunt condamnate de biserica. Mai adaug ceva si ma retrag prin botezul lui Iisus la 30 de ani El ne-a dat o lectie despre toleranta religioasa care este valida doar atunci cand exista si respect religios.
Numai bine Ileana
Superb tortuletul ! Imi si imaginez chipul lui cand va vedea pozele astea peste 10 ani 🙂 !
Fetelor, multi dintre noi au recut prin astefel de experiente.. Am patit-o la un botez din Bucuresti, unde nu preotul a cerut, ci femeiea de la lumanari, bine instruita de Preasfintii cred..insa am pus-o la punct cu tot cu lumanari, flori, bebe in brate si am intrebat-o care este taxa de botez. Am platit 350 de lei, mi-a dat chitanta si am zis, multumesc asta e tot! Am lasat-o vorbind singura.. Nu mai dati bani in stanga si in dreapta, intrebati cat e taxa, si atat!
Din fericire am trait si o experienta placuta in Bucovina,unde preotul a zis sa dam simbolic, cat vrem noi..Am dat 200 de lei si una a dat-o inapoi zicand ca e prea mult.. 1deci se poate!
Sfatul meu este sa nu va mai certati cu preotii, intrebati de taxa si atat. Cor,femeie de servici si restul staff-ului nu este treaba noastra..
Acum nu ca vreau sa ma laud, dar la noi la cj nici un botez nu costa 200-300 lei.
Sa va povestesc cum a fost la noi. Preotul ne-a spus sa aducem de acasa apa calda si dupa ce a calit apa m-a rugat pe mine sa verufuc daca temperatura e buna. Inainte sa il bage in apa m-a chemat sa il dau cu apa pe spate sa nu se sperie cand il baga in apa. Avand in vedere ca a cerut destul de multa apa ma gandeam ca o sa il bage cu capul in apa. M-am resemnat cu gandul, dar mare mi-a fost mirarea cand am vazut ca doar la cufundat si capul i-a ramas afara. Bebe nici nu a plans. Si la final nasu a platit 60 de lei! Atat a fost taxa! Din partea mea jos palaria.
Parca si Papa a simtit ceea ce simti tu ca uite ce a declarat de curand:durante la consueta messa in Santa Marta, il Papa aveva parlato dei „cristiani pagani che si comportano come nemici della Croce di Cristo”. E si era scagliato contro la corruzione. „Un giorno una mancia
qua, l’altro giorno una tangente là, a poco a poco si arriva alla corruzione”. E succede anche ai „cristiani verniciati”, ha detto nell’omelia, in cui ha parlato del rischio di essere „cristiani mondani”, „pagani con due pennellate di cristianesimo”, „abituati alla mediocrità”. cu alte cuvinte un bacsis aici o cheltuiala pe spatele nostru pe dincolo si uite asa se ajunge la coruptie in cadrul bisericii. Mie mi se pare ca postul acesta ajuta la deconspirarea coruptiei si cu cat vor fi mai mult oameni care vor lua atitudine cu atat sunt sanse adevarate sa se schimbe ceva. Atitutdini gen sunt oamenii bisericii si asta e suficient ca sa fie sfanti nu mi se par constructive si cei care se ating de acesti oameni ai bisericii sunt de-a dreptul linsati- vb si de comentariile de pe fb la adresa Printesei
„
Cu intarziere, felicitari pentru botezul micutului Ivan! Imi pare rau sa aud ca ai avut astfel de experiente! Nu m-am confruntat niciodata cu asa ceva, desi sunt din Bucuresti. Am avut cateva evenimente mari si late petrecute in biserica. Nunta parintilor mei – a avut loc la biserica din fata blocului meu. L-am intrebat pe parintele pe care il stiam de ceva vreme cat ar trebui sa avem pregatit, iar el mi-a raspuns: Diana, ma dezamagesti!!! Nici un ban, iar daca insistati sa dati ceva, puneti la cutia milei cat doriti voi! La nunta noastra am platit 200 de lei la casierie, de unde am primit chitanta. Nu ni s-a cerut nimic in plus dar cred ca nasul a mai pus ceva la cutia milei. Nunta a iesit minunata, cu amintiri extraordinare pentru noi si toti invitatii – Biserica Boteanu. Botezul, din pacate, nu l-am facut in tara desi mi-as fi dorit extrem de mult ca Andreea sa fie BOTEZATA PE PAMANT ROMANESC!!! Nu vreau sa-mi aduc aminte dar anumite circumstante m-au impiedicat sa vin in tara si sa fac botezul aici cum ar fi trebuit. Asa ca l-am facut in State, la o biserica ortodoxa americana, unde ni se cere sa contribuim anual cu cat putem…
Imi pare rau ca ai ramas cu un gust amar. Dar stii ceva? Fetele voastre de oameni frumosi si fericiti arata ca ati facut tot posibilul sa treceti peste toate si sa emanati pozitive vibes, ceea ce mie nu-mi iese aproape niciodata… Si Dumnezeu sunt sigura ca avazut asta!
Buna printeso,
Printr-o draga prietena de-a mea am ajuns sa ma abonez la posturile tale care sunt fenomenale. Nu am copii, momentan nici nu imi doresc, dar cumva toate postarile rezoneaza in mintea si sufletul meu. Acum ca alegerile au trecut si am inceput sa mai citim si altfel de stiri ma gandeam ca ai putea sa ii sprijini pe acesti oameni: http://morometia.ro/ofcr/contributori/blogari/
Este legat de preturile pentru serviciile bisericesti, scutirea BOR-ului de impozite, monopolul pe anumite categorii de produse si marea afacere sı mafie demunita BOR. 🙂
Daca ne dorim pensii, scoli, crese, gradinite, burse, spitale si aparatura, trebuie sa taiem de undeva!
O seara minunata tuturor priteselor si printilor din regat!
Pupici!
Citesc cu mare placere postarile tale! Imi place mai ales cum prezinti bucatele de viata de Romania, cu bune, cu rele 🙂 Cred insa ca exprimari de genul „s-a întîmplat iar o țigăneală cu banii” sunt rasiste si extrem de nepotrivite.
Numai bine,
Laura
Desi raspund tarziu,articolul fiind destul de vechi, ma gandesc ca totusi poate fi de folos..raspunsul este pentru tine, Ioana…singurul lucru pe care vreau sa il mentionez este ca nu inteleg ce vrei sa spui cu ” daca tot suntem de acord ca totul e un simbol”..nu stiu cine este de acord cu asta, dar cu siguranta, nu este un SIMBOL. Sfanta Taina a Impartasaniei NU este un SIMBOL, este cu adevarat Impartasire cu trupul si sangele Mantuitorului.
In detalii nu vreau sa intru, iti dai seama, ar fi prea multe de spus si tie probabil nu ti-ar placea sa citesti acum despre astfel de lucruri, dar voiam doar sa insisit asupra acestui aspect, ca Impartasirea este o Taina…multi dintre cei care au crezut ca totul acolo e doar paine si vin (NU miere), au fost invredniciti de Dumnezeu sa vada in lingurita, carne de om si sange si s-au scarbit , cum e si firesc si au dat inapoi…tocmai de-asta Dumnezeu nu a vrut ca noi sa vedem acolo in pocal sange si carne adevarata (caci cine s-ar mai impartasi, in cazul asta?), insa trebuie sa intelegem ca ne impartasim cu adevarat cu sangele si trupul lui..Uf, daca am intelege cu adevarat aceasta Taina minunata si de cat folos ne este pt trup si suflet, toate mamicile din lume, ar face coada Duminica la Biserica doar ca sa isi impartaseasca pruncii…
Cat despre lingurita pe care au lins-o si altii..tot la asta se reduce..daca intelegm exact ce se ofera cu lingurita respectiva, nu ne-ar mai fi nici teama, nici scarba sa ne impartasim pruncii nici daca am sti ca cel de dinainte e bolnav de SIDA. Dar totul tine de intelegerea acestor taine in adevaratul lor sens si e pacat ca Botezul in sine a ajuns sa fie un simbol, facut doar de ochii lumii, pt ca asa vor bunicii, rudele..Botezul a ajuns un simbol, Impartasania NU este si nici nu ar avea cum sa ajunga.
Biserica nu este formata din preoti ( din pacate padure fara uscaturi nu se poate:( ), Biserica suntem noi toti, madulare ale lui Hristos..atata vreme cat esti botezata ortodox si tu si copiii tai, sa stii ca e ca si cum ai acceptat sa faci parte din Biserica..esti dezamagita de ea…tine minte ca si tu faci parte din ea!
In incheiere, vreau doar sa imi cer iertare daca mesajul meu supara pe cineva, nu asta mi-a fost intentia, am vrut doar sa fiu mai precisa si asa m-am priceput eu sa spun lucrurilor pe nume.
Ieri am botezat copilul si am avut o experienta tare placuta inclusiv la partea de biserica. Am fost la Sfantul Ioan cel Nou, in Bucuresti, langa Unirii. Preotii au fost foarte ok, ne-au dat chitanta pentru toti banii (exceptand 50 ron pt diacon). Ne-au spus de la inceput ca nu e o suma fixa, taxa de botez fiind o forma de donatie. Ne-au recomandat o suma orientativa intre 200 si 400 ron. noi am dat 300, bani pe care i-am platit inainte si asta a fost. Ne-au intrebat cati preoti vrem, noi am zis 1, au venit 2 dar fara costuri suplimentare. Ne-au intrebat daca vrem cor (ceea ce ar fi insemnat un cost in plus) dar ne-au spus ca ei nu recomanda pentru botez, ca e ceva mai mult pentru nunta. N-am avut deci. Ne-au zis ca ne trebuie o lumanare (care poate fi simpla, de 1 leu), nasi, fasa, panza, sticulta de ulei si prosop pentru copil. Prosopul pentru preot si sapunul au zis ca lor personal nu le trebuie, dar ca unii parinti le aduc. Ne-au spus ca o sa verificam noi apa daca e potrivita, si asa a fost. Copilul nu a fost scufundat cu totul, pus doar in apa si apoi i-au dat usurel cu apa pe cap. Baietelul nostru fiind un pic mai mare decat se obisnuieste la un botez, dar prea mic ca sa inteleaga ce i se intampla, a plans cam 80% din timp. Preotii au ramas super calmi, si-au continuat slujba si nu au spus nimanui nimic (gen „linistiti-l”, „dar de ce plange”, „nu e frumos” „nu se cade” sau mai stiu eu ce). Au acceptat fara probleme un certificat de nastere intr-o limba necunoscuta, fara sa ne puna sa-l traducem. Am intrebat si de obiceiul de a nu pupa copilul o perioada dupa botez, si ne-au spus ca sunt babisme, ca nu se intampla nimic. Doar ca trebuie sa asteptam 5-10 minute dupa impartasanie, ca sa nu preluam practic impartasanie de la el (o explicatie foarte logica). Pentru noi experienta a fost foarte buna, exceptand faptul ca a plans copilul (dar fara a fi vina nimanui in acest sens). S-au purtat foarte bland cu el, ne-au lasat sa stam pe lang nasi, sa incercam sa-l linistim. Asta e, copilului nu i-a placut acolo, tot asa cum au mai fost spatii in care nu s-a simtit bine. Lumea a inteles.
Deci se poate sa iasa bine si in Bucuresti.
ce e mai delicios decat toate comentariile cu experiente mizerabile cu popii: ca toate femeile (preponderent, motorul traditional al umbatului pe la biserici), din superstitie, se duc in continuare si vad ca un „must” mersul la biserici si popi sa dea bani, pe considerentul ca „lasa sa fie, ca nu stii niciodata”, ca un fel de mita data in anticamera divinitatii, luata de un functionar de care nu au cum scapa, oricum. Asta, in loc sa se gandeasca: „bai, ce mai caut eu in institutia asta mizerabila, care in loc sa multumeasca oamenilor ca isi aduc copii la botez si ii inregimenteaza de mici in plaja „contribuabililor BOR”, iau bani in nestire de nu ii mai satura Dumnezeu de privilegii”? A, ce imi place, apologetiii BOR: taxa e o forma …”de donatie”. Sigur, bani luati pentru un serviciu minim, cu o valoare adaugata chestionabila, deseori in dispretul parintilor sau cu mustruluiri si total nefiscalizati. Curat murdar!
Sunt si preoti cumsecade si adaptati vremurilor, trebuie doar sa-l cauti. Observ si in comentarii ca sunt unele persoane care au avut parte de experiente placute.
Cand vor disparea astfel de practici cu iz de Ev Mediu?? https://adevarul.ro/locale/suceava/amurit-bebelusul-ajuns-stare-critica-spital-botez-1_6017abc65163ec42717b2879/index.html
Bineinteles, popa va iesi nevinovat din toata treaba asta… si parintii, cum s-aau gandit sa boteze un prematur de 6 saptamani in plina ianuarie? Premiul Darwin al anului.