Rețeta de turtă dulce fără zahăr

Îmi place zahărul. Dar îl urăsc!

Iubesc dulciurile de când mă știu, am crescut pe vremuri în care nu se găsea nimic dulce decent în magazine, așa că atunci când terminam magiunul de prune de la bunica, mama îmi dădea pâine înmuiată în ulei și îngropată apoi în zahăr. Apoi, niște ani mai târziu, ca adult am observat că:

  1. sunt dependentă de dulce și că mereu alegeam o ciocolată în locul unei mese calde la prânz, și
  2. că am gastrită. 🙂

De când am copiii, am trimis zahărul la colț. Nu avem deloc în casă, să nu fiu ispitită. Le fac copiilor deserturi, normal, le fac chiar din toate, de la clătite la chec, biscuiți și plăcinte cu măr sau cu prune, dar le îndulcesc cu miere, cu pastă de curmale, cu banane sau cu muscovado, uneori mai pun și zahăr brun, dar puțin, cât să dea gust bun, nu să te leșine de dulce ce e.

Am făcut și gogoși și cozonac fără zahăr, și toate au ieșit foarte bune! In your face, zahăr! Mai aveam pe listă turta dulce și evident, crema de zahăr ars, dacă-mi iese și asta ultima, putem considera că am îngenunchiat definitiv păcătosul rafinat!

Sigur că puteam mânca și turtă dulce normală, nu murea nimeni, dar mi-a plăcut mie să fac pe aroganta și să văd dacă iese turta dulce fără zahăr. A ieșit ceva interesant, diferit de ce cumperi de la tarabele de Crăciun, fără ingrediente dubioase, aromat, crocant și moale la interior, iar pentru noi, care nu consumăm dulciuri din comerț deloc, e foarte bună!  În fine, hai să vă spun ce și cum am făcut, poate vă tentez să încercați și voi. Știu sute de familii care fac rețeta asta din 2014 în fiecare an de Sărbători, copiii o iubesc, mai ales de când am pus rețeta și în cartea pentru copii cu Ema și Eric Mami, e gata? 

turta dulce fara zahar

 

Cum se face turta fără zahăr?

Am amestecat într-un castron mare:
– 250 gr făină
– 1 linguriță bicarbonat de sodiu
– jumătate de linguriță de praf de ghimbir
– 1 și 1/2 lingurițe de scorțișoară
– un vârf de linguriță de nucșoară
– ar fi mers și un vârf de linguriță de praf de cuișoare, dar n-am găsit

Într-un alt castron am amestecat:
– 100 gr. de unt moale
– două ouă
– 3 linguri de miere (nu vă temeți de ea, nu devine toxică la temperaturi mari, dacă nu vă place ideea, puteți pune muscovado, care e un zahăr brut, cam 2 linguri, maximum trei))

Apoi amestecăm încetișor conținutul celor două castroane, întâi cu lingura, apoi cu mâna, mai adăugați făină până obțineți un aluat nelipicios, nu foarte moale. Îl întindeți cu sucitorul, eu am lăsat foaia cam groasă și s-au crăpat la copt, mergea mult mai subțire, mai crește aluatul la cuptor, se dublează. Apoi decupați forme și dați la cuptor la 190 de grade, cam 10 minute, nu le lăsați mai mult că se fac tari și amare. După ce scoateți tava din cuptor, luați și biscuiții din ea, nu îi lăsați la răcit în tavă, altfel se usucă prea mult.

Din cantitățile de mai jos ies cam o tavă jumătate de cuptor normal.

Biscuiții de turtă dulce ies crocanți fără să fie fărîmicioși și moi spre mijloc, am mâncat jumătate pe loc, calzi, apoi pe restul i-am lăsat pentru a doua zi să văd cum se comportă, au rămas moi și aerați, nu foarte dulci, dar foarte aromați, gustul de turtă dulce e acolo! Le-aș fi putut decora, știu, dar n-am mai avut vreme și pentru asta.

Am uitat să zic că întreaga operațiune a durat 25 de minute și că m-au ajutat și cei mici, de la cântărit ingredientele la amestecat aluatul, tăiat formele, pus în tavă, dar cel mai mult m-au ajutat la mâncat! 🙂

Și iată și paginile din cartea de rețete pentru copii, cu tot cu aventurile aferente, dacă vreți să faceți turta dulce împreună cu Ema și cu Eric. 🙂 Ilustrațiile sunt realizate de Lavinia Trifan.

Poftă mare și hai cu Crăciunuuuul ăla odată! 🙂

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4264

52 comentarii

  1. Uai, la fix a venit reteta. Ieri ma gandeam cum sa fac biscuiti cu scortisoara fara zahar. Thank u! Sa va fie bine de Craciun si nu numai!

  2. Mie mi-e frica sa folosesc miere la gatit. Am citit articole care zic ca devine toxica la temperaturi mari, altele care zic ca e un mit. Pana una alta am zis sa nu risc si nu pun miere in prajituri. Tu ai gasit un articol bine documentat care spune ca ar fi ok mierea incalzita?

    Sarbatori fericite alaturi de familie si numai bucurii!

    • Nu cred că mierea tratată termic e mai sănătoasă decât zahărul nerafinat. Practic, fiind sărăcită de enzime, minerale, vitamine, e tot un fel de „zahăr” nu? Fără valoare nutriţională, fără beneficii.

      Noi o consumăm ca atare, iar pt. dulciuri gătite există alternative: sirop de curmale 100% natural (se găseşte la plafar, în Ki-Life…), pastă de curmale, sirop de arţar, melasă (da, e sirop de zahăr, dar în stare brută, neprelucrat şi are ceva minerale, mai ales Fe), stafide date prin blender cu nişte apă sau lapte/lapte vegetal, gem de mere/pere fără zahăr (pregătesc vara câteva borcănele, merge în aluaturi şi e suficient de dulce), banane, pudra de roşcove (e dulceagă)… Eu mai folosesc şi zahăr nerafinat, f. rar totuşi.

      Pt. cine are chef să citească:

      http://b-honey.be/modules/prestapress/content.php?id=4

      http://www.wisdomsofhealth.com/honey_never_in_hot_water

      „Conţinutul de 5-hidroximetilfurfural (HMF) al mierii:
      Mierea de albine naturală este lipsită sau conţine cantităţi f. mici de HMF, sub 1,5 mg/100g.
      HMF are acţiune directă asupra glutationului, un principal antioxidant din organismul uman, scăzându-i concentraţia, cu efecte periculoase asupra sănătăţii. HMF induce distrugeri ale materialului genetic (ADN) având potenţial cancerigen.
      Conţinutul de HMF este utilizat ca indicator care furnizează inf. despre prospeţime, procedee de tratament termic, durată şi modul de păstrare a mierii. HMF provine din transformarea fructozei din miere expusă la temperatură. Fructoza are o capacitate de transformare în HMF mult mai mare decât glucoza. De aceea, cu cât mierea are un conţinut mai ridicat în fructoză, cu atât expunerea ei la căldură va produce cantităţi mai mari de HMF.

      Legislaţia în vigoare admite un conţinut de HMF în miere de maxim 1mg/100g, iar pt. mierea ambalată la borcane de maximum 4 mg/100g produs. Peste valoarea de 10 mg/100g HMF, mierea este suspectă de falsificare prin adaos de zahăr invert.

      Este foarte important pentru a evita creşterea conţinutului de HMF ca:

      – Mierea să fie păstrată la rece şi în locuri ferite de umiditate şi lumină solară.
      – Mierea să nu fie păstrată în vase metalice.
      – Mierea să nu fie încălzită peste 40 grade C.”

      SURSA: cartea „Adevărul despre alimente, nutriţie sănătoasă şi diete-ortodietoterapie”.

      sau aici o întreagă carte despre miere: http://books.google.ro/books?id=BzzBBbnIJhIC&pg=PA5&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

      Derulaţi până la paragraful: 2.6.10 Heating

      Sărbători liniştite tuturor!

    • Eu am făcut o școală de apicultură și chiar întrebarea asta mi-a picat la examenul oral . Deci în manual scrie că mierea devine toxică când temperatura depășește 50 grade , fără alte explicații , studii …

  3. Dana, poti indulci cu xylitol sau si mai natural poti folosi curmale fara samburi pe care le bagi la robot cu ingredientele lichide (apa, lapte etc.).

    • pai decat xylitol nu mai bine zahar? 😀 nu e aceeasi poveste, un produs chimic adica? natural ar fi ori curmale, cum zici tu, ori miere, ca in reteta asta (o s-o incerc), ori stevie, etc.
      eu folosesc zahar brut, despre care m-am documentat, nu trece prin toate procesele si nu e tratat cu nu’s ce substante ca zaharul alb, in cafea (cafeaua mea, nu a copilului 😛 ) si in retetele care chiar nu merg fara zahar, si miere in orice inseamna aluat framantat
      si eu cred ca extremele nu-s bune, cum zicea Deea mai jos, dar lucrurile despre care stiu fara dubiu ca nu-s sanatoase (zahar, prajeli), le limitez pe cat pot
      la noi e regula sa nu aducem in casa porcarii, in vizite/vacante/etc e permis, si asa nici nu ne frustram noi adultii, nici nu suntem nepoliticosi in relatiile sociale

    • stevia, xilitol, eritritol – ultimele doua sunt mai sanatoase decat prima, chiar daca au denumiri ciudate. eu nu folosesc zahar brun, din experienta mea personala + ce am studiat nu e prea departe de cel alb. important e ce fel de reactii declanseaza un produs in organism. pe principiul acesta e interzisa si mierea sau consumul regulat pt cei mai multi oameni. la fel si tonele de fructe. sunt multe prejudecati pe care le taram dupa noi. eu ma tin (nu f strict) de niste principii de nutritie cu care m-am vindecat de o boala autoimuna in 6 luni (dieta, suplimente si homeopatie). viata e total diferita (chiar si pt un om sanatos) fara zahar si alte alimente considerate sanatoase doar pt ca sunt ieftine si bine promovate (vezi cereale). deci, nitica teorie si practica as avea. demonstrabila 🙂 acu’ fiecare cum considera, am vrut doar sa dau un sfat util. Evident ca nu sunt de acord cu nimic din ce spune Deea, dar nu am timp s-o combat, caci ma asteapta niste fursecuri in cuptor: tapioca, faina de migdale, eritritol, carob, scortisoara, unt de cocos, oua, bicarbonat. 🙂 Craciun fericit! Va imbratisez!

    • zahar brut e diferit de zahar brun 🙂 xilitol stiu ca se obtine cu niste substante chimice, similare, zaharuui alb, nu ma mai obsedeaza subiectul, dar asa tin minte. si eu traiesc sanatos, fara sa fi avut/ma fi vindecat de vreo afectiune, dar in perioada zahar si prajeli, ca si in perioada fara grasimi si carbohidrati deloc m-am simtit f slabita fizic si faceam tot felul de viroze si infectii

    • Xilitiolul se obtine din seva de mesteacan, nu e vreun baun bau. Orice indulcitor, oricum ar fi obtinut e muuult mai bun decat zaharul. Efectele zaharului in organism sunt infinit mai nocive decat cele ale indulcitorilor de orice fel. Importanta este cantitatea consumata.

    • O cautare de 1 sec pe google te lamureste ca nu e zahar : ‘Xilitolul este un îndulcitor folosit în mod natural ca un înlocuitor al zahărului. Se găsește în fibrele multor fructe, legume, ciuperci, cereale sau scoarța unor copaci.’ Nu zic ca e mai bun sau rau, dar nu e zahar.

    • nu prea merg curmalele la aluaturi framintate, asa mi se pare. in rest daaa, merg la orice, sint un indulcitor foarte fain!

    • eu fac niste bomboane raw cu curmale, un deliciu! cand apuca sa ajunga bomboane, ele, curmalele, ca-s asa de bune simple…

  4. Minunate aceste dulciuri. Am totusi o mica nedumerire, care-i faza cu zaharul. Eu sunt medic, stiu cat de cat sa deosebesc toate prostiile ce se scriu pe net de lucrurile adevarate. Bineinteles ca specialitatea mea nu este nutritie si boli metabolice, dar sigur pricep mai multe decat nutritionistii aparuti peste noapte. Unele ingrediente la moda in ziua de astazi sunt dubioase, insuficient cercetate, unii adevarati nutritionisti chiar se zbat sa le combata dar nu au loc de cei multi „nutritionisti” si de pseudostudiile ce inunda internetul. Zaharul nu e rau in cantitati moderate, nu mai rau decat orice alta forma de „dulce”. Asa cum este si moda cu uleiul de cocos, plin de grasimi proste dupa parerea adevaratilor nutritionisti, miraculos dupa majoritatea articolelor. Idem si quinoa ce a inlocuit banalele cereale romanesti. Eu cred in moderatie. Cred ca e periculos sa cadem in extreme. Cred in programare genetica, ca suntem rezultatula ceea ce avem in spate. De exemplu, crescatorii de animale de companie intarca puii pe aceeasi mancare ce a mancat mama lor. E dovedit ca cel mai bine le va merge asa. In medicina, inclusiv medicamentele le folosim bazandu-ne pe experienta aceasta: daca o ruda de gradul 1 a avut aceeasi afectiune si a raspuns bine la un anume medicament, de prima intentie e acel medicament. La fel e si cu mancarea, normal ca toate prajelile si dulciurile copilarieii noastre erau „prea mult”, dar o dieta in care apar doar nume de alimente pe care bunicile nu le pot pronunta nu este tocmai ok. Sigur, nu fac referire la aceasta reteta. Ca mama, folosesc zahar foarte putin, numai brut, fac retete cu nume si ingrediente „exotice”, dar incerc sa nu cad in aceasta extrema. E foarte greu sa iei deciziile potrivite cand e vorba de o fiinta ce depinde de tine, iar articolele nedocumentate dar alarmiste pe asta se bazeaza. E de ajuns sa bage cuvinte precum cancer sau boli autoimune ( mai nou si autism) si parintii decid sa scoata acel aliment definitiv, sa nu mai dea acel medicament in veci, sa nu mai vaccineze. E o politica eficienta. Citeam acum ceva ani o carte in care se preciza, ca singura afectiune dovedita pe care o cauzeaza zaharul este caria. Pana si obezitatea are cauze multiple, dovada ca sunt atatia copii ce mananca zahar cu tona si raman cu greutate normala ( cazul meu, devoratoare de dulciuri si permanent la cura de ingrasare). Moderatia e cheia, inclusiv a fericirii copilului. Asta fiindca, desi am fost si sunt o mama destul de restrictiva, recunosc ca nu am vazut fericire mai mare pe chipul copilului meu ( 6 ani acum) ca atunci cand a lins prima acadea sau a molfait o guma de mestecat cu gustul acela, de pe vremuri. Cat despre ciocolata, ii dau lacrimile cand ii oferi o bucatica.

    • cred ca Ioana a decis fara zahar rafinat pentru ca nu aduce nici un beneficiu, este calorie goala.
      poate ca in cantitati moderate nu strica, dar asta nu e un motiv ca sa-l mananci – e nevoie de un beneficiu ca sa-l mananci, nu doar ca „nu strica”.

      ce stiu eu ca dezavantaje: zaharul provoaca dependenta si rezistenta la insulina; plus ca ingrasa, pur si simplu ingrasa (de asta nu-l mananc eu, nu copiii)

    • E bine de precizat lucrurile astea. Nu de alta, dar oamenii inteleg, de multe ori, altceva. Iar de la prost inteles pana la o adevarata isterie, imediat urmata de decizii foarte-foarte proste, nu este decat un pas. Stiu oameni ce inca vorbesc despre moartea alba, despre tot felul de tragedii si apocalipse pe care o biata lingurita de zahar le poate aduce. Termenul de calorii goale nu il inteleg prea bine, caloria e calorie, nu stiu cum poate fi goala sau plina, medical vorbind. Evident, asa cum am mai spus, nu sunt medic specializat in diabetologie, boli de nutritie si metabolice. Beneficii aduce zaharul in masura in care aduce si siropul de agave, si mierea tratata termic. Pancreasul este stimulat in egala masura, poate mult mai mult si mai grav, de stafide , prine uscate si orice alt fruct uscat. Exista cazuri de insuficienta pancreatica la copil, cunoscute de mine personal, cauzate de consum de fructe uscate, nehidratate in prealabil. Tocmai de asta intreb, de ce „nu” doar zahar? Sau acest nu este doar la zahar sau la orice alta forma de glucid cu eliberare rapida- aici intrand si mierea.
      Nutritia e o ramura complexa, mult prea complexa, tocmai de asta se ia atat de greu la rezidentiat si putini ajung sa o practice. Daca vorbim de nutritia copilului e cu atat mai greu. Tocmai din aceasta cauza poate ar trebui putin dezvoltate subiectele, insistat daca anumite alegeri sunt pur personale, daca sunt argumentate stiintific etc. Sigur, pe un blog nimeni nu este dator sa faca aceste lucruri, pana la urma fiecare din noi are un creier si ideal ar fi sa-l folosim cat mai des. Ceea ce spun sunt simple sugestii, bazate pe niste decizii cumplit de proaste ale unor mame in ceea ce priveste alimentatia propriilor copii. Ca mama ma incadrez si eu uneori in aceasta categorie, fiindca panica aceea cand vine vorba de copilul tau sterge de multe ori ani de studiu si argumente logice, studii si in general medicina bazata pe dovezi. Uneori, e mare noroc sa ai langa tine un sot mai detasat, o mama mai „incuiata”, cineva, oricine sa iti zica „lasa ca au facut-o altii si n-au murit”, doar ca sa echilibreze situatia.

    • Sunt convins ca efectele nocive ala zaharului pot fi reproduse si cu alte alimente.

      Diferenta este ca e mult mai putin probabil sa ajungem noi, o familie obisnuita, la situatia in care sa mancam zilnic stafide, sa zicem, decat situatia in care mancam zilnic zahar.

      de exemplu, eu la cafea nu mai folosesc zahar de multi ani; unii se mira cand aud, dar este strict o chestiune de obisnuinta.

      de altfel, unul din motivele pt care nu folosim direct zahar e ca nu e ca si cum nu am manca zahar, in fiecare zi, din alimente, ca am vazut ca se pune zahar in orice, inclusiv in conservele de castraveti murati.
      tocmai de aia consideram ca este complet nociv sa mai punem si zahar ca atare, avand in vedere ca nu e ca si cum nu mancam deloc deloc zahar.
      acelasi rationament e valabil si pt sare.

      sunt chestii de obisnuinta: daca mananci dulce si sarat, sunt sanse mari sa mananci toata viata asa, iar asta nu are cum sa fie bun, pe termen lung.
      daca te obisnuiesti fara sa pui direct sare sau zahar in mancare, nu simti ca-ti lipseste ceva si deci pe termen lung mai reduci riscurile asociate cu ele.

      desigur, asta nu inseamna ca e nu ma va calca un camion anul viitor, dar eu fac ce pot.

    • Asta e cu totul altceva. Nu avem cum sa il eliminam complet fiindca e inevitabil. Asadar, macar in propria gospodarie , unde avem control, instituim unele reguli. Eu cunosc o familie care , obsedata fiind de zahar, E-uri, coloranti ( cultura facuta pe net, evident) nu isi lasa copilul sa participe la petrecerile altor copii, petreceri cu ocazia zilelor de nastere, din cauza tortului „plin de porcarii”. Dieta copilului, ce avea aproape 4 ani, era strict supravegheata, inclusiv la gradinita. Mama sustinea sus si tare ca al sau copil chiar uraste dulciurile, fiindca nu a fost invatat cu ele, dar surse din anutrajul apropiat sustin ca bietul era in stare sa infulece orice bucatica de napolitana scapata pe jos de altcineva. Nu zic ce tristete cand auzea ce bine se distrau colegii la petreceri sau la micile iesiri organizate din cand in cand. La cealalta extrema, am cunoscut la o petrecere de copii o fetita de pana in 8 anisori, diabetica. Copil vesel, fericit. Mama a rugat personalul sa o anunte cand vine tortul si sa ii dea ei mai intai portia fetei. Cu cateva min inainte a facut insulina, apoi mama a cantarit din ochi felia de tort, a taiat putin din ea si a dat-o inapoi celor din personal. Totul intr-o discretie maxima, fetita nici nu stia ca felia a ajuns la mama. Ea era si va fi un om normal, fericit si implinit.

    • Termenul de „calorie goala” se refera la faptul ca aduce doar aport caloric, fara aport de minerale, vitamine si-sau fibre.
      Si eu sunt adepta moderatiei. Orice aliment sau ingredient in cantitati mari duce la dezechilibre. Zaharul creste brusc glicemia, supune pancreasul la stress, si da este o calorie goala. Fructoza (care este substanta care face ca fructele, inclusiv cele uscate, da, inclusiv curmalele care sunt atat de ridicate in slavi si nu stiu de ce…sa fie dulci), nu creste atat de mult glicemia, insa favorizeaza depunerea stratului adipos in zona abdominala si creste prin urmare rezistenta la insulina Nu exista aliment sau ingredient curat. Daca e sa le luam la puricat pe toate, devenim anorexici :((
      Ce putem face este sa mancam alimente cat mai aproape de starea lor naturala- si prin asta ma refer la lipsa de aditivi, nu la lipsa procesului de gatire- si sa alegem alimentele pentru care avem deja bagaj enzimatic- adica mai multe locale si de sezon si mai putin importuri, chimizate, iradiate si pe care ADN-ul nostru nu le cunoaste. Si mai putin stress. Pana la urma asta e singurul factor cauzal prezent la toate bolile de care ne temem.

  5. arata f bine. ma bucur ca promovezi retete fara zahar. Am un pont, pt cei ce mananca fara gluten, faina se poate inlocui cu cea de migdale. E mai scumpa, dar merita. in rest se pastreaza restul ingredientelor.

  6. Cat de faina e ideea !! Cu ce inlocuiesti zaharul la chec de exemplu ? Eu am o reteta unde se masoara ingredientele cu cana. In loc de o cana de 250-300 gr zahar ce si cat pot sa pun ? Sau poate, daca o sa ai putin timp, poti sa scrii, te rog, reteta ta de chec ? 🙂

    • si eu sunt curioasa de chec fara zahar 🙂 cred ca merge fara, mi se pare enorm o cana de zahar… eu fac chec (ma rog, ceva asemanator) in care pun 4 oua, 4 linguri de faina, un praf de copt, 2 linguri de zahar brut, +/- 4 linguri de ulei, si aroma ii dau cu scortisoara sau coaja de portocala rasa (da, stiu, pesticide, ceara, bla,bla, le spal bine si cred ca-i mai bun decat ‘esenta’ de orice) sau vanilie din pastaie

    • am publicat acum citeva zile o reteta de banana bread, acela e un chec indulcit cu banane. pe acelasi principiu fac orice cocatura care nu necesita framintat. briose biscuiti etcm

  7. Multumim pentru reteta, turta dulce e foarte buna si multa lume crede ca e greu de facut. Si nu o fac . O singura precizare, mie mai multi medici mi-au spus ca mierea devine extrem extrem de nociva la temperaturi mari. Am mare incredere in ei si am zis sa dau mai departe informatia asta.

  8. Multumesc pentru reteta! Am facut acum, varianta noastra pentru bebe de 8 luni vegan pana acum. n loc de ou faina de in si in loc de unt gem de prune fara zahar. Ne-a placut muuuult!!

  9. printesa draga, ne dai si noua reteta de chec fara zahar? tare bine ne-ar prinde ! (mie, cel putin, si puiului meu)

    • Eu fac ca un chec normal, doar ca in loc de zahar pun 2-3 banane coapte, pasate cu furculita, sau o lingura de miere.

  10. Ma amuz cand citesc cum inlocuiesc oamenii zaharul cu mierea…adica in orgsnism zaharul sau mierea e fructoza..corpul nostru practic nu face diferenta, de sa te chinui avand acelasi rezultat?

  11. Delioasa reteta și pe deasupra e și simpla. Am modelat aluatul impreuna cu micuța (18l). Foarte incantata și ea. Cu siguranță o vom repeta????
    Mulțumim

  12. Buna,
    Ce reteta suuuper! Pt crema de zahar ars(inlocuitor sa zicem) am incercat si mancat crema de banane cu doar 3 ingrediente: oua, lapte, banane. N- am făcut desert mai simplu ca asta! Mai grea e așteptarea sa se coaca?

  13. Toată copilaria( pana la 20 de ani) am avut stupid.vreo 10.La noi in casa se mânca si inca se mănâncă miere.tata mânca jumătate de borcan mic odată.eu si sora mea + băiatul meu cel mare suntem mancatori de miere.am citit si eu despre mierea încălzită ca ar fi toxică și își pierde din proprietati.
    Atâta timp cât am o sursă sigura de miere, mănânc fara grija si folosesc si in preparate.

    • E minunata rețeta. E al doilea an când o fac pentru bazarul de Crăciun și e minunata. intenționez sa adaug fenicul ca să refac gustul turmei dulce din copilărie. oare ai ideea Ioana de reteta pe care o făcea bunica? ii zicea turta de post și arata ca o negresa ca denistate doar ca baga zahar caramelizat și nuca jumătăți pe deasupra. doamne ma gândesc mereu la ea, sper sa regăsesc rețeta.

  14. Ioana, cum păstrezi turta dulce după ce e făcută? Am încercat tot felul de rețete până acum, toate s-au uscat și făcut foarte tari (sigur am greșit și eu ceva la ele). Azi încercăm și rețeta ta, de abia așteptăm și eu și bulina ?

    • Eu le tin in cutii de metal cu capac, uite chiar azi am mancat ultimele bucati din ce am facut sambata trecuta si sunt moi si bune!

  15. multumesc mult, am in plan sa incerc. de curand am aflat si eu ca mierea nu e toxica daca se incalzeste. am mai auzit si de Xlytol, ai incercat sa il inlocuiesti? am doar niste pastile bomboane nu am incercat inca sa cumpar si sa gatesc cu Xlytol, dar evit zaharul cat pot si m-am gandit sa incerc .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *