ACEST TEXT APARȚINE UNEI CITITOARE CARE ȘI-A DORIT PUBLICAREA LUI AICI, PENTRU VOI
Este oficial, olandezii nu au căciuli! Ok, de fapt găsești să cumperi, doar că ei nu prea le folosesc. Când am ieșit din spital după naștere chiar am primit o căciulă cadou, deci clar există!
Nici măcar la copil de 10 luni nu am văzut căciulă. Nu pot comenta despre copii mai mici, nu am văzut, în general sunt ascunși în cărucior de nu se vede nimic, însă în jurul meu toți copiii sunt fără căciulă.
Chiar s-a minunat o mămică olandeză că al meu avea căciulă: era seară, 3 grade, aer rece. Normal că s-a mirat, copilul ei de 15 luni era cu capul gol.
Am văzut în schimb aici în Olanda copil român cu căciulă. Am văzut și copil israelian înfofolit rău de tot. În schimb copiii olandezi nu poartă căciuli!
De curiozitate, ieri am fost mai atentă la cum sunt îmbrăcați. Pe cei mai mulți copii îi văd la grădinițe, pe unde mă plimb zilnic (am două foarte aproape). Afară, 3 grade. Picura mărunt, destul de rece, nu suficient cât să îți înghețe urechile, dar suficient cât să se facă nasul roșu.
La prima grădiniță, toți aveau geacă groasă pe ei, deci e clar că nu-i țin dezbrăcați. Însă n-am văzut nici o căciulă. Când eram decisă să trag o concluzie, pac, apare o căciulă! Deci există! O singură căciulă rătăcită la aproximativ 30 de copii. Venea la set cu un fular, singurul fular din curtea grădiniței. Recunosc că imediat m-am gândit că fetița nu era olandeză, altfel mi-a fost greu să pricep ce căuta acea căciulă în capul ei blondin.
La a doua gradiniță erau doar 15 copii pe afară, nici o căciulă. Și alergau copiii fericiți afară, și ce dacă era rece și picura mărunt? Ei erau fericiți să alerge.
Pe mine mă uimește această diferență uriaşă între Olanda şi România, unde majoritatea poartă căciuli de cum adie puțin vântul de toamnă până revin temperaturile de 20 de grade, dar neapărat să fie mai-iunie, dacă este aprilie, este încă iarnă. Ok, exagerez puțin, însă chiar am văzut poze cu copii ce aveau căciulă, iar părinții erau în tricou. Și nu doar o dată. Foarte des am auzit părinți spunînd că nu pot să scoată copilul afară deoarece bate vântul (și răcește).
Chiar am găsit o poză de când eram mică, nu reușesc să identific câte luni aveam. Aveam căciulă, normal. Eram toată înfofolită, așa că am presupus că era iarnă. Însă m-am uitat la tatăl meu și la fratele meu. Tata avea tricou. Fratele avea tricou, sandale, și căciulă! Înfofolitul se practică de mulți ani, e clar. Și văd în special la cei trecuți de o vârstă cum imediat sar să te ajute, să îți atragă atenția dacă ai uitat cumva să îi dai copilului o amărâtă de căciulă, că ești o mamă inconștientă și îți îmbolnăvești copilul.
Eu personal nu îi dau căciulă copilului meu decât atunci când vrea el. Nu i-am dat nici când avea 4-7 luni, a fost călduță iarna trecută, rar au fost sub 4 grade. Iarna aceasta în schimb am prins și ninsoare, o zi cu -5 grade, în rest peste 3 grade. Căciulă a acceptat cam de 5 ori, glugă tot de atâtea ori. La mine decizia de a nu-i pune căciulă a fost independentă de faptul că olandezii nu poartă, însă acum mă bucur mult să văd că aici nu sunt o ciudată, în România clar aș fi fost.
Aș avea de adăugat un lucru, pentru a nu crea o impresie greșită. La -2 grade copiii și unii adulți poartă căciulă, i-am observat zilele acestea, doar că în mod normal aici sunt peste 0 grade.
În altă ordine de idei, voi vă ascultați copiii, le acceptați dorința de a nu purta căciulă dacă ei nu simt nevoia?
Mama Zen
Sursa foto: arhiva autoarei
😀 nu stiu cum as putea incepe mai bine… Evident, nu ii dau caciula peste 5 grade, fular nu are niciodata, indiferent de grade si cu siguranta sunt cea mai „denaturata” mama pe care o stiu toti vecinii si familia. Dar daca eu n-am purtat niciodata nu vad de ce mi-as obliga copilul. Iar la faza cu batutul van tului, doar atat as avea de zis: traim pe o planeta pe care aerul se misca, are atmosfera, EVIDENT CA BATE VANTUL! Dar din cate stiu eu, nimeni nu a murit ca l-a batut vantul :))
„Dar din cate stiu eu, nimeni nu a murit ca l-a batut vantul :))”
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_tornadoes_causing_100_or_more_deaths
:))
Știi foarte bine la ce se referă.
Pe acelasi principiu nimeni n-a murit de muncă, ceea ce e fals 🙂
In casa am renuntat la traditionala caciula, cand avea fii-mea 5 saptamani. La fel si afara. Era undeva la mijlocul lui martie (culmea vreme OK). Urla dupa mine o pupaza batrana ‘dar, doamna, nu-i e frig copilului”? Mi-a venit sa o intreb daca ei nu-i este frig (nici ea nu avea caciula). In toamna asta eu eram SINGURA ‘nebuna’ in tot cartieru’ cu fata fara caciula. Erau vreo 15 grade, deci clar vreme OK. Sa vezi priviri si comentarii
Daca îți bati copilul in public, nu îți face nimeni observație. Dar daca il tii fara căciulă, sar câțiva altruiști…
:)))) da, pana pe la sfarsit de decembrie eu n-am vazut caciuli la copiii olandezi, acum poarta ca e frig, dar nu toti. fata de al meu, sunt superdezbracati, l-am trimis si eu odata asa la scoala si a venit tremurand, invatatoarea credea ca a racit, nu racise era cam hipotermic asa :)) eu ii respect dorinta de necaciulire, insa al meu are 4 ani jumatate, deja isi face tepi dupa modelul olandez, caciula ii turteste freza, eu nu comentez. oricum are muci si tuseste de peste 2 luni, iar doctorul a zis ca ‘asteptam primavara, n-avem ce face altceva, nu-i dam nimic daca mananca normal si creste normal’. deci fara caciula, cu muci inainte spre primavara 😀
Fetita mea cere singura caciula sau gluga doar cand afara bate vantul foarte tare.In rest fara caciula si la 2-3 grade.
Si mama/soacra se uitau un pic chiorâș la mine cand l-am adus pe C acasa de la maternitate si il tineam cu caputul gol prin casa (era ianuarie 🙂 ), dar nu s-au bagat (nici n-ar fi avut vreun succes). Marturisesc, insa, ca afara nu l-as scoate cu capul gol la sub 7-8 grade, mai ales cand e asa de mic (1-3 ani). Poate cand va fi mai maricel, voi adopta si eu moda olandeza care mimse pare foarte tare 🙂
Am văzut copii care stau chiar și în casă cu căciulă! Și mie mi se pare exagerat dar dacă totuși afară sunt -10 grade mi se pare normal să-i pun copilului ceva pe cap. Numai că de regulă, cei care stau în casă cu căciulă nu ies deloc afară dacă sunt -10 grade 🙂
Iar întrebarea a doua, cea cu nevoia copilului e discutabilă. Că unii ”nu simt nevoia” nici să se încalțe și totuși nu poți să-i duci desculți dacă nu e vară 🙂
Pe al meu l-am scos din maternitate pe ploaie, fara caciulita, ca nu a fost chip sa ii oprim urletele altfel (decat scapand de caciulita). De atunci, in iernile geroase poarta caciula. L-am dotat cu multiple, ca nu poti sa stii, pe aici nu prea da zapada, dar poate sa fie extrem de frig dimineata mai ales, gen minus de minus zile la rand. Cum ajunge peste zero temperatura de afara, cum pruncul zvarle caciula. O culeg, o pun in geanta, gata. I-o mai ofer daca mi se pare ca s-a racit afara exagerat, uneori o ia, alteori nu. De fortat nu-l fortez, n-are sens, atata vreme cat stie singur cand ii e cald si cand ii e frig. Lui bebe i-am dat caciula de 3 ori in 9 luni, in rest doar gluga costumului de iarna – absolut suficienta pana la -5, cat am avut minim iarna asta. Sub caciula a transpirat nasol, s-a crizat, s-a inrosit – gata, am inteles. Vorbim de caciuli de exterior, nu de caciulite de bumbac sau palarii de soare (palarie de soare poarta benevol cel mare!)
Bingo! Si eu vroiam sa sciu despre acest subiect la articolul lupta cu morile de vant. Acum 2-3 zile eram afara si era o mămică cu un bebe de 5-6 luni in manducă. Afara era frig, cam 2-3 grade si adia si un vant rece. Mie îmi era destul de rece la cap si mi-am tras gluga pe cap. Bebele era cu capul gol. Avea pe cap 2-3 fire blonde. Când l-am văzut, îmi venea să-i pun gluga. Nu stiu cum e in Olanda, dar sunt de acord cu pediatrii, pe bebe il îmbraci ca si pe tine. Si noi chiar avem par care tine de cald, in comparație cu ei. Iar faza cu calitul nu as incerca-o pe copilul meu.
Faza cu călitul a încercat-o maică-mea cu mine şi nu a avut niciun efect (sunt friguroasă şi motivul pentru care ca adult nu răcesc decât foarte rar este pentru că mă îmbrac gros – inclusv multhulitul acoperământ al capului).
Şi îmi aduc aminte că în copilărie refuzam căciula pe motive de încapăţânare şi nu pentru că mi-ar fi fost cald.
Eu am incercat sa ma calesc singura de mica :), nu imi placeau deloc caciulile si nu voiam sa port. Scoteam caciula de pe cap inca din scara blocului, cand mergeam spre scoala. Si, dupa ani de zile de nepurtat nimic pe cap, acum am ajuns sa nu mai stiu ce sa fac de dureri de cap la fiecare pala de vant. Stau iarna cu caciula pana si in casa. Ma supara durerile de cap si daca stau la, sa zicem, 1 metru de perete, simt raceala peretelui. Aer conditionat? Nici vorba, simt pana si aerul din camera vecina… Si asa mai departe… Uneori ma gandesc: nu era mai simplu si mai sanatos sa port eu caciula la vremea ei? Daca faceam asa, astazi eram sanatoasa. Desigur, sunt persoane care nu poarta si nu au purtat niciodata si nu au patit ca mine. Fiecare persoana cu organismul ei.
Da,port căciulă,port și izmene.Datorită serviciului lucrez mult afară atunci când este frig.Depinde de fiecare om cât e de sensibil la frig.
Eu si la 10 grade simt nevoia sa port căciulă, oare sunt eu friguroasa sau asa am fost obișnuită? Ieri erau 7 grade însă probabil se simtea mai frig pt ca bătea vântul tare, i-am pus căciulă si ei (11 luni) si mie, fular si îmi înghețaseră mâinile! De ea nu mai zic ca se bagase de tot in protectia de la marsupiu si mă privea curioasă, doar cand am intrat într-un magazin, a scos capul afară:) Nu i-am pus căciula in casa sau după baie niciodată însă iarna, afară zic ca trebe, or fi olandezii astia specie rezidenta la frig
Da, tine și de cum te înveți. Eu una sunt friguroasa, doar în sarcină nu am fost. Eu dorm cu șosete în picioare chiar și vara daca e mai rece. Însă copilul meu sta desculț, acceptă șosete doar când ne încălțăm. În casă sunt 20 de grade, eu am papuci de lana. El e cald la picioare, asa desculț.
Inclusiv la cap, are capul atat de cald încât el încălzește căciula, nu căciula pe el 😀
Contează cum ești învățat, este cu risc de hipotermie să lași copilul mai dezbrăcat atunci când el este învățat să se îmbrace gros. Doar ne adaptăm la mediul în care trăim!
Haha cea mai tare faza pe care am auzit o e ca nu da copilul in leagan ca rade si raceste! Erau 2-3 grade fi mea fara fular tipa cat o tinea gura
Asta chiar nu am mai auzit, saracul copil trebuie sa fie serios cand e frig afara :))
Fetita mea e prea micuta sa-mi spuna daca vrea sau nu, dar daca suntem in casa, inauntru, ori unde, nu suporta nimic pe cap, nici macar bentitele alea dragute. Recunosc ca in prima saptama de viata, parinti tematori, ii puneam caciulita dupa baie. Da ne-am revenit rapid, in casa era cald, noi statea in tricou, am considerat ca e ok si pt ea sa stea fara caciula. Afara ii punem in functie de temperatura, o caciula mai groasa sau mai subtire dar intotdeauna ne raportam la cum suntem noi imbracati: exclus noi tricou si ea caciula.
Eu nu am înțeles niciodată treaba căciuli după baie . Par ud, căciulă se uda și stă cu ea uda pe cap . Cred ca mai rau face decât dacă nu ar avea deloc .
Eu o imbrac pe fii-mea dupa cum simte ea temperatura. Am iesit si la 2-3 grade fara caciula, ca ii era cald si la 15 cu caciula (ma rog, palariuta, ceva de pus pe cap) pentru ca avea impresia ca ii e frig. In general, nu ii infofolesc, pentru ca alearga, transpira si cred ca e mai rau asa. Oricum, o intreb daca ii e frig si cate haine vrea pe ea. Nu a racit pana acum din cauza asta si are 7 ani. Bine, ca m-am luptat si eu cu mama si soacra care tineau neaparat sa-i pun in casa caciula, cand era bebe, desi erau peste 20 de grade.
Draga mama zen, infofolitul e naspa, e foarte uncool, so last season dar nu ai niciun termen de comparatie intre clima din olanda si cea din romania. Temperatura medie anuala, umiditatea, oscilatiile de temperatura, per total indicele de confort termic, toate sunt foarte diferite, te rog sa le studiezi. In olanda nici vorba de canicula vara…da, iarna umbla toti imbujorati pe biciclete si in remorcute, descheiati la gat si cu capul gol. E minunat, a winter wonderland dar na, alti oameni, alte obiceiuri, alta clima si alta mostenire genetica de perceptie a temperaturii. Tu poti sa iti cresti copilul si ca in norvegia si ca in noua zeelanda, e al tau, dar, cucoana, exagerezi… Geez, acum lumea s-a mai informat nu mai e ca in poza cu bunicu’, tu fiind cu deschisul usilor…
Nu înțeleg de ce această trimitere la informare, poate reușești să mă lămurești care este necesitatea ei.
Am povestit despre cum sunt îmbrăcați copiii olandezi. Am menționat faptul că atunci când este cu adevarat frig poartă și ei căciuli. Am menționat faptul că aici este mai cald în general.
Legat de România singura comparație făcută a fost legată de exagerarea unora unde scot copiii la 20 de grade cu căciulă deși părinții sunt în tricou, deci evident cald. Nu am zis că nu este normal și indicat să te îmbraci și să îmbraci copilul încât să existe confort termic. Tocmai aceasta este ideea, olandezii se simt confortabili la 3 grade fără căciulă. Când adie vântul și se simte ca la 0 grade sunt și ei îmbrăcați mai bine. Așa și în România, este posibil la 10 grade senzația să se simtă mai frig, sau să se simtă mai cald. Deci nu am sugerat să ții copilul să moară de frig pentru că așa „se poartă”. Am povestit ce fac olandezii, ce fac eu. Motivele olandezilor nu le cunosc, ale mele da. Iar eu mă ghidez după copil și îl testez, îi pun glugă sau căciulă. Dacă nu vrea nu insist, dar mai testez peste un minut, poate l-a luat frigul între timp și tot așa. Când îi e rece chiar acceptă, ori din prima, ori după 10 minute, deci știu că mă pot baza pe el, dar doar are nevoie de reamintit. Dar nu îl forțez să țină căciulă în cap pentru că așa zic eu.
Haha, stai sa vezi ce-i in Grecia cand vine vorba de caciuli si-nfofolit copiii! Aici vantul care bate e dusman national, nu vezi picior de copil pe afara, sa nu cumva sa raceasca. De-i frig asa cum a fost zilele astea? (frig adica 0-7-8 grade) Locuri de joaca pustii. Am fost saptamana trecuta in fiecare dupa amiaza in parc. Eu si copilul, aproape singuri pe drum, mai dadeam peste cate o babuta ce-mi arunca priviri ucigatoare – racesc piticul! A fost frig, nu zic, 5 spre 3 grade (si se simteau si mai putine) dar mai mare dragul sa simti aerul ala curat…
Lasa ca se inghesuie toti in locuri de joaca inchise (miiinunatele indoor playgrounds) unde plutesc microbii-n voie. Da’ nu-i nimic, macar e cald.
Locuiesc in Olanda. La serviciu am un coleg roman care are un baietel de 1,5 ani. Imi aduc aminte ca anul trecut era in certuri cu cresa pt ca nu ii puneau baiatului caciula. De obicei parintii primesc poze peste zi cu copilul lor la cresa; aparent sunt scosi afara fara caciula doar cu gecuta desfacuta pe ei..iar el era f frustrat din cauza asta. Pana la urma a reusit sa ii convinga si in toate pozele copilul lui era super infofolit iar restul, copiii olandezi, erau fara caciuli si fulare. A fost f mandru de reusita lui insa totul a culminat primavara trecuta cand a iesit soarele si era mai caldut afara ( 15 grade ) si i-au scos pe toti doar in body :)).
Da intradevar asta am observat si eu la olandezi, nu poarta caciuli, bine nici nu e atat de frig la ei, dar sufla niste vanturi si este o vreme atat de schimbatoare.. Vreun an de zile am facut am facut curse Romania-Olanda cu sotul meu si stateam cam 2 zile acolo, intr-una din zile nu se putea sa nu ploua, primavara, vara, toamna, nu conta si cate un vant taios, aproape ca te scotea de pe autostrada. Si da,
copii mici purtati pe bicicleta in vant, putina ploaie si fara caciula…eu nu stiam ce sa mai pun pe mine, veneam cu haine de vara din Romania, pe Ungaria o
caldura infernala, iar in Olanda frig,
nu degeaba e numita tara morilor
de vant. Si eu am fost infofolita de mama mea si am devenit o persoana foarte friguroasa, sper sa procedez altfel cu fetita mea care e pe drum.
Ps: cu sotul sunt foarte pisaloaga, recunosc, mereu am grija sa se imbrace si strig la el cand iese fara caciula, dar la noi la -10° e de inteles, si asa e racit de 2 saptamani si ceva.
Eu nu sunt inca mamica, voi fi in august pentru prima data. Dar stiu sigur ca iarna copilul meu va purta caciulita orice ar fi. Eu locuiesc in Danemarca si observ si aici copii care nu sunt imbracati atat de gros si nu multi poarta caciula. Si nu ii condamn pe parinti. Dar trebuie tinut cont de faptul ca ei ca natie sunt mult mai rezistenti la frig decat noi. Eu daca nu port caciula si e suficient de frig ma ia durerea de cap. Si din punctul meu de vedere, de ce sa-mi asum un risc inutil? Daca e mai sensibil si se imbolnaveste, face o sinuzita sau o meningita doar pt ca nu i-am pus pe cap o amarata de caciula? Nu stiu cum e in Olanda, dar aici in Dk nu numai ca e frig, dar bate si un vant groaznic de rece, cum n-am simtit niciodata in Romania. Hotarat lucru, pe timp de iarna, caciulita va fi nelipsita.
meningita sigur nu faci, caci e produsa de un virus ori bacterie, ceea ce nu are legatura cu caciula. mnooo..asa gandesc toti, fac gripa ca nu am caciula, chiar daca amarata de gripa e produsa de virus.
Pe principiul că răcești dacă nu ai căciulă trebuia copilul meu să fie constant răcit, dar uite că nu. Însă in experiența mea, mulți copii protejați de fiecare adiere de vânt sunt deseori bolnavi. Evident, este o experiență subiectivă.
foarte bine. nu vine sa cred ca mai sunt oamenii in sec 21 care cred ca bolile nu se fac daca esti foarte bine imbracat. Puteti sa-i puneti si trei caciulii daca e sa faca otita sau sinuzita tot face. Am intrebat orl-isti, nu te protejeaza. E un mit.
Legat de sinuzita, sigur nu o faci de LA frig, ca e o infectie. Cum sa te infectezi de LA frig? Eu am facut-o anul asta de la niste nas infundat care s-a suprainfectat pe baza de dependenta de picaturi de nas. Deci am facut sinuzita fara nici o legatura cu frigul. Si la minus 10 grade am fost fara caciula, dupa episodul cu sinuzita, Si ghici ce? Tot n-am mai facut-o la local.
Imi cer scuze, Yoyo, dar eu cand eram copil am facut o sinuzita oribila pt ca am racit. Am crezut ca voi muri si nimeni nu stia ce am pana n-am fost la orl si s-a dovedit ca era sinuzita.
Sa inteleg deci ca sinuzita a venit ca si consecinta de la o raceala. Dar raceala nu se face de la frig, ci de la un virus activat de frig, si un sistem imunitar slabit care da voie anumitor bacterii care traiesc oricum in noi sa se multiplice, de unde rezulta infectia. In general de la un nas infundat se aduna secretii in gat, acestea dau unda verde amigdalitei, de unde totul poate urca la ureche, prin trompa lui Eustache, si faci otita, sau direct prin nas la sinusuri. Infectia poate sa si coboare din gat si sa faci bronsita, bronsiolita si altele la plamani. Sinuzita se mai poate face si in caz de dinti stricati, te rog sa cauti pe google exact cauzele ei. Eu am fost un copil terorizat cat am fost mica de o mama cu sinuzita si care considera necesar sa ma ultra infofoleasca tocmai ca sa nu o fac si eu. Dar nu frigul este cauza principala a sinuzitei 🙂
Nu stiu daca tine de „natie” (si aici ma refer la felul cum sunt construiti fizic) sau tine foarte mult de cum „s-au invatat”, mai bine zis cum „au ales” sa isi creasca micutii.
Eu ii admir si consider stilul lor de viata unul din cele mai sanatoase din cate am intalnit.
Sunt de acord, dar trebuie sa tinem cont si de mostenirea genetica.
Si eu sunt de acord ca unii sunt mai sensibili ca altii insa apreciez danezii pentru modul de viata sanatos pe care l-au ales pentru micutii lor si pe care nici macar nu incearca sa-l promoveze.
Poate nu am fost destul de clara…sa detaliez: doar pentru ca exista unii mai sensibili (sau chiar foarte sensibili), nu inseamna ca nu se poate trai sanatos, fara caciula. „Incercarea” nu duce la infectii,
„incercarea” (ca orice alta incercare) iti aduce o noua perspectiva asupra unui obicei incrustat in propria-ti minte/piele” ti se potriveste sau nu.
Am renuntat la vesta si sosete de lana (cum oi fi trait cu ele, nu stiu) si nu, nu am ajuns la Urgenta; dimpotriva, functionez mult mai bine la zilnic -20/-30 Celsius si „luata pe sus” de crivatul de campie…da’ inteleg ca fiecare alege si face cum crede ca e mai bine pentru propria persoana si copilul ei/lui.
Prefer vantoasa din Danemarca in schimbul aleia din zona mea…mai ales iarna insa si asa…mai fac un pas fara caciula :).
Si noi stam in Danemarca si am observat acelasi lucru – fata de romani, danezii se imbraca mult mai subtire. Majoritatea copiilor n-au caciulite, chiar si cand ploua sau ninge. Si noi, adultii romani dardaim de frig, ei n-au nimic. Cred ca tine enorm de faptul ca sunt nascuti si crescuti aici, au alta anduranta. Si iarna ii vad pe biciclete chiar daca e frig de crapa pietrele si sufla un vant tare agresiv. Eu voi naste la sfarsitul lui aprilie, in casa si afara nu-i pun caciulita mai ales ca prindem vara si toamna din plin dar iarna o sa-i pun pana mai creste.
Eu nu înțeleg rostul căciulii in casa, copiilor mei nu le-am pus, si încerc si celorlalți sa le explic ca nu e cazul. In toamna am fost la munte si erau 20 de grade afara. Copilul cel mare (5ani) era in tricou, cel mic (3luni) cu capul gol si cu o bluzița subțire. Apare la locul de joaca un băiețel de vreo 6 ani însoțit de bunic îmbrăcat cu geaca si cu căciula ca doar era Septembrie :). Atunci mi-am dat seama ca unii se îmbracă dupa calendar nu dupa temperaturile de afara.
Exact asta am observat și eu 😀
Când fetita mea avea vreo 4 luni am mers cu ea sa ii fac ecografie de sold și fiind prin martie vreo 15 grade cred i-am pus și boneta și căciulă ca, de, sa nu răcească copilul doamne ferește, iar primul lucru pe care mi l-a spus doctorul a fost sa-i scot boneta și ca nu înțelege de ce toate mamele își infofolesc copiii de parcă copilul roman s-a născut cu boneta. De atunci am renunțat la căciulă (în anumite condiții) și culmea chiar nu a răcit din cauza asta.
: – )))) ‘Copilul roman s-a nascut cu boneta’ – cat de simpatic!
Voi vorbiti despre purtatul caciulii toamna, iarna… Eu locuiesc in Sultanatul Oman( lângă Emirate), sa vedeți aici , cand merg in mall, cum poarta unii copii ai localnicilor, ai indienilor, ai pakistanezilor caciuli la 25-30 de grade afara. Dar ei sunt imbracati in tricou, sandale si căciula, des vezi copii purtând caciulite de ski, da’ de vine ninsoarea mare si ii prinde in Carrefour…
Si eu locuiesc in Dubai si la 25 de grade dimineata copiii merg cu geaca groasa la scoala, deh, e iarna 🙂
Caciula in casa nu prea merge, dar ieri am aranjat niste acte si am stat jos pe covor, acolo unde se joaca de obicei copiii. Stiti cat de frig este pe jos? Brrr Insa nu cat sa pui o caciula, eventual niste ciorapei mai grosi.
Cat despre purtatul caciulii afara, cel putin aici la mine, in zona Galatiului, unde bate Crivatul de-ti muta urechile din loc, cred ca e necesara. Dar numai atunci. Bineinteles ca nu la temperaturi de peste 3-5 grade. E bine sa ascultam si ce vrea copilul, el stie cel mai bine cum se simte comfortabil.
Si daca e sa ne luam dupa adulti, sunt diferiti si adultii: eu am par mult si lung, imi tine cald, port caciula doar pe ger. Sotul meu are putin par si se si tunde scurt, simte nevoia sa poarte sapca, caciula etc mult mai des.
Cineva care înțelege perfect, și totuși primești dislike-uri 🙂 Ar fi amuzant dacă nu ar însemna ceva..
same here…cand am adus copilul de la maternitate au sarit soacra si mama sa pun caciula la copil, chit ca in casa erau 23-24 de grade de stateam noi in tricou. evident ca nu am dat caciula. POarta caciula afara doar cand e frig..as zice sub 8 grade. evident babe si tanti f amabile care ma trag la propriu de maneca si imi spun ca sarmanul copil ii e frgi si trebuie sa ii dau caciula si fular.
Nepotelul nr. 1 s-a nascut in 28 dec. in Spania, intr-un orasel de munte. Nu-mi amintesc cate grade erau dar stiu ca era frig, la externare a avut caciulita de bumbac+caciula crosetata plus gluga de la gecuta si plapumioara. In acelasi timp, acelasi orasel un bebe spaniol iesea din maternitate in scoica cu o gecuta si capul gol. Asa ca da romanii ii infofolesc ca sa aibe mai tarziu copilasi „caliti” zic ei, doar ca racesc la o adiere de vanticel.
Eu ii pun caciula doar cand port si eu. Desi cateodata ma gandesc ca poate mi se pare frig si pentru ca sunt obosita. In general eu sunt mama dupa carw striga oqmenii pe strada: ‘doamna, puneti copilului caciula!!!!’ 🙂
Nu știu cum este în altă parte, dar in Germania medicii recomanda să acoperi capul copilului până la vârsta de 1 an.
După, faci cum vrei.
Eva nu a purtat căciulă niciodată în casă, dar afară a avut mereu pe timp de iarnă. Fular niciodată.
Eu cred că e cam mult să tii copilul cu capul descoperit când afară sunt câteva grade, cu plus.
Cat despre consultarea copilului, eu o consult pe Eva in alte privințe. Nu dacă vrea sau nu cu căciulă. Cred că atunci când vine vorba de sănătate, părerea părinților primează. Ma întreb ce as face dacă ar vrea sa ieșim afară fără ghete sau cu rochie de pânză, iarna…..
Total de acord, exista limite intre care copilul poate alege.
Strict la mine, afară nu are voie fără geacă, dar are voie fără mănuși și căciulă.
Am observat asta in Anglia. Am fost in aprilie si cel mai mult timp l-am petrecut pe langa Tamisa, peste Tamisa. Vânt rece din toate partile. Simiteam ca mi s-a inflamat creierul de la vântul zvantat prin păr, ochi, urechi si gura. Bebelusii in cărucioare erau cu capul gol si nu păreau deranjati de vânt. Eu eram toata oschimonosita la fata, cu corpul ghebosit, si mușchii de pe spate incordati. Asa reacționeaz la vânt si răcoare. Ei erau relaxati, cu fete senine. Explicatia nu o gasesc. Si noi avem ierni grele. Pana nu mi-am cumparat o căciulă nu m-am bucurat de vacanta. Tine de confortul fiecaruia. Nu cred ca te trage curentul, ca faci Otita etc. Oricum este un mit greu de demontat in fata bunicilor. Cum ar fi sa le spui olandezilor sa isi puna vată în urechi ca sa nu- i tragă curentul? Ce diferiti suntem.
Off topic. Printeso, te felicit ca nu ai scris nimic pana acum de Olivia Steer 🙂
oh, daaa, in UK e horror cat de dezbracati umbla, mai ceva ca in Olanda, tin minte in epoca ante-copil, intr-un aprilie noi cu geci groase tremuram la vreo 13-15 (sa fi fost maaaxim 17) grade, si copiii lor se jucau in pantaloni scurti in arteziene, seara la pub imi ingheta mana pe tigara in curte si englezoaicele erau in maieuri si sandale:))) depinde f f mult de raportul umiditate-temperatura si de modul cum percepe fiecare temperatura. azi noapte a dormit la noi un prieten olandez care s-a sufocat de caldura caloriferul fiind la treapta 1, cica el nu da drumul la caldura acasa :))) si noi tinem la 21 de grade la parter, unde calorifele sunt la 5, sus e cu 2 grade mai jos…
21 de grade :-)))) Ati sufocat bietul olandez.
Ohoo ce subiect fain! La noi sunt doua tabere, de fapt trei tabere. O bunica si matusa care ma sfatuiesc sa-l tin si in casa cu o caciulita mai subtire, daca se poate si noaptea. Sotul, cu care suntem de fiecare data in negociri cand ies cu el afara ca de ce-l infofolesc, sa nu-i dau caciula, sa nu-i pun fular sa nu-i trag fermoarul la geaca. Iar eu, datorita caciulii imi dezvolt abilitatile de comunicare,mediere si negociere.
Atatea mamici sustin pe internet ca nu infofolesc copiii, ca nu le pun căciuli in cap, ca nu poarta fular la gură. Astăzi am fost in parc câteva ore bune, am văzut exact contrariul! Unde sunteti mămici?! As vrea sa vad si eu o data un copil de orice varsta fără căciulă iarna, zău ca de azi mă apuc sa îl caut!
Haha, iți urez baftă!
Eu cred că există, doar că sunt atât de rare încât șansele să le întâlnești sunt foarte mici.
Dacă mamele se simt mai liniştite dacă copilul are căciulă pe cap nu înţeleg care este problema. Ok, este vorba şi de o tradiţie, dar e chiar aşa chiar aşa o nenorocire să îmbraci copilul cu căciulă la 3 grade? A dovedit cineva că lucrul ăsta produce traume ireparabile?
Nu, nu este deloc o problemă să pui căciulă copilului la 3 grade!
Problema este când de exemplu sunt 15 grade, părinții stau eventual cu geaca deschisa, însă copiii au geacă închisă pe ei, căciulă groasă, fular la gură, părinții strigă după ei să nu alerge pentru că transpire și răcesc. Culmea, tot acești copiii sunt constant răcit! Iar cei ținuți îmbrăcat să se simtă bine, cei care nu sunt feriți de o adiere de vânt, de un geam deschis, per total răcesc mai puțin.(Vorbesc din experiența personală). Și este adevărat că un copil înfofolit răcește la o adiere de vânt deoarece el nu a avut ocazia să învețe să reziste la adieri, si per total sunt mai sensibili si au nevoie să fie îmbrăcați gros în continuare.
Mi se pare o exagerare să afirmi că în România sunt slabe şanse să întâlneşti copii fără căciulă la 15 grade.
Nici nu am afirmat asta, reciteste te rog ce am scris.
Era doar un exemplu cand nu este ok sa porti caciula, asta este tot.
Nu stiu ce sa zic, dar din raspunsurile pe care le dai la comentarii, eu asta inteleg : ca te lupti sa atragi atentia pentru ca in opinia ta ” Exact asta este problema! Și este suficient de des întâlnită…”.
Mi-a placut articolul, da – aduce in discutie un fapt de viata si e scris frumos, lejer. Dar nu imi plac comentariile in care sunt judecate mamele care nu procedeaza asa cum consideri tu ca este bine.
Pana la urma, inteleg ca vorbesti din experienta ta restransa – mama cu un singur copil si inca mic ca varsta (deci nu ii cunosti evolutia pe o perioada de 10-20 de ani) si cu posibilitatea de a intra in contact si a observa alti copii mici… Dar cati sunt acestia ? 100? 5.000? 10.000? 100.000 de copii ? Cunosti evolutia lor si a rezistentei lor la boli pana la varsta adulta ? Nu. Deci parerea ta e limitata la o experienta destul de restransa, pe langa faptul ca momentan nici nu mai locuiesti in Romania (alt aspect de luat in considerare). Si atunci, de unde atatea generalizari?
Mi se pare corect sa respectam si opiniile altora si modul in care aleg sa isi intretina copiii, mai ales cand nu facem decat sa emitem opinii bazate pe experienta noastra restransa (toti care scriem aici asta facem). In plus, ai terminat articolul cu o intrebare, ai cerut si celorlalti sa scrie cum fac ei. De ce trebuie comentate si combatute experientele „diferite”?
Uite, de exemplu, eu locuiesc in Romania, in iarna asta am calatorit destul prin tara, si am cu totul alta imagine si concluzie asupra modului in care sunt infofoliti sau nu copiii romani. Dar daca mai citesc inca o data comentariile, incep sa ma intreb daca nu am vazut cumva numai copii olandezi teleportati pe-aici:)…
Foarte frumos comentariul! Ai foarte mare dreptate legata de felul in care generalizam si interpretam.
Sunt doua lucruri diferite si inteleg de ce sunt confundate, asa ca le voi explica.
Primul, legat de infofolire, pe care l-am si explicat intr-unul din comentarii. Pentru mine infofolire este atunci cand copilul este vizibil mult prea gros imbracat pentru vreme, iar asta se observa foarte usor comparandu-l cu felul in care sunt imbracati parintii. Acesta este aspectul care ma deranjeaza sa il vad pentru ca din punctul meu de vedere ii desensibilizeaza. Imi asum faptul ca pot gresi prin aceasta afirmatie. La proba contrarie imi voi reevalua „teoria”.
Al doilea aspect, nu comentez negativ si nu judec mamele care aleg sa puna copilului caciula la 10 grade, atunci cand si ele isi pun caciula, atunci cand copilul cere. Caciula aduce confort, iar eu am sustinut si in comentariile de mai sus, este bine sa se urmareasca confortul termic. Repet, nu judec persoanele care aleg sa puna caciula! Si eu folosesc caciula atunci cand este cazul, si copilul meu o foloseste, nu am nimic impotriva ei atunci cand este necesara. Iar necesitatea difera de la om la om.
Bebe o sa vina in martie/aprilie in Belgia, unde e destul de caldut de obicei. Avem o singura caciulita primita cadou. Si aia subtire. Nu planuim sa cumparam altele. Spre disperarea familiilor din Romania. 😀
In plus, la noi in casa nu prea sunt mai mult de 20 de grade. Mama dardaie si imi spune ca nu o sa pot creste un copil la temperatura asta. Eu ii spun ca mai vedem. 😀
Eu îți spun că se poate 😉
Sarcină ușoară în continuare!
Felicitari si sarcina usoara. Si eu tot in Belgia am nascut, in ianuarie si moasa ne-a recomandat sa tinem in casa 18-21 de grade. La 18 grade nu am rezistat eu, mi se parea prea frig. Crescuta in Romania, deh! Dar am facut tot posibilul sa nu depasim 21 de grade si asta mica a fost foarte fericita.Caciula in casa nu i-am pus niciodata. Acum are 2 ani si poarta caciula iarna. Nu ii place infofolita si la inceput refuza caciula si chiar sosetele, dar cand iesea afara si simtea frigul toate protestele incetau! Ba chiar isi baga si mainile in buzunare 🙂
Parerea mea e ca trebuie sa fii atenta la copil, ca mama iti dai seama cand ii e cald sau frig.
iti fac eu cadou una 🙂 Dada, dupa nastere, alerg dupa tine pe strada si strig: madame, ai uitat cashiula la copchil 🙂
Confirm, in Be remarci repede copiii romani dupa cat de infofoliti sunt. Nu toti, evident, mai sunt si unii africani, proaspat coborati din cocotier (pardon, aeroport), care tremura. Se adapteaza in 1-2 ani. Ba chiar vazui la 5 gr cu sandale, o africanca. Sa nu imi ziceti ca ea e din nastere mai rezistenta la frig, ca sunt multe negre ca abanosul.
Parintele, copilul este dupa cum se adapteaza. In cazurile genetice, cu circulatie periferica proasta se vede diferenta, asa stiu o nemtoaica ce s-a mutat in spania pt ca a spus ca de an ce trece sufera mai mult.
Eu venita in Be m-am adaptat usor la temp. de 18-20gr. Antenamentul l-am inceput cu ani in urma, cand datorita unor probleme medicale am remarcat ca rinitele si alergiile sunt mai ‘domoale’ la temp. scazuta. Copilul s-a nascut in conditiile astea, a dormit cu mine in dormitor in conditiile astea, topaie si danseaza in chiloti la 6gr pe balcon in ploaie ca ea voia sa faca baloaaane de sapun! Nu, nicio boala.
Sistemul medical olandez e mai spartan: ei mizeaza pe rezistenta crescuta formata pas cu pas, se dau greu medicamente/trimiteri medicale, farmaciile sunt raaare, mersei si 2km sa dau de una. Nu e rau, zic.
Inca un lucru: statisticile arata ca un copil olandez e cel mai fericit copil din europa. Sunt multe libertati, dar si parintii nu sunt plini de frici. Stiti voi replicile (olandezii nu le stiu):
– Nu bea rece ca faci rosu in gat
– Nu sta pe pietre sau iarba ca racesti
– Nu sta in vant/curent/fara fes caci faci otita
– Nu manca xxxx ca o sa te strici la burta
– Nu sta prea mult in apa caci racesti
– Nu manca dulciuri ca faci carii
– Nu te duce la cutare ca are gripa si o iei
– Nu te catara ca o sa cazi
– Toti barbatii din neamul nostru au chelie/sunt mici de statura
– Nu iesi afara dupa ce ai facut baie caci o sa racesti
Un olandez mi-a spus ca …sugestionarea negativa de catre parinti si societate poate imbolnavi copilul. Nu dati cu parul, ganditi-va putin la asta.
M-aș simți vinovata – eu cu căciulă si mănuși, geaca groasa si să-mi țin copilul cu capul gol la temperaturi<10 grade.
Si eu ma numar printre „parintii iresponsabili” care nu infofolesc copiii. Mai ales ca este purtat exclusiv in wrap si ne incalzim reciproc, ne imbracam subtire. Toata toamna nu i-am pus caciula, ne dezbracam amandoi (de caciuli si protectia lui) si ma amuzau cucoanele binevoitoare, una in metrou care se dadea tot mai aproape pana a ajuns langa mine sa ma sfatuiasca sa ii pun caciula, alta asta toamna, afara, „nu ii pun caciula? ca bate vantul” „pai nu adie nicio frunza” „dar, totusi…”
Iarna i-am pus totusi o caciula subtire, desi de multe ori l-as fi tinut fara, sigur as fi vorbit cu toate tanticile care ne ieseau in cale…
Si eu ma bucur sa vad ca sunt atatea mamici care nu infofolesc copiii si tare mi-ar placea sa le vad mai des pe strada…
La 12 ani mi-a placut tare de un baiat. Era iarna. In iarna aceea nu am purtat caciula pentru ca mi se parea aiurea. Voiam sa fiu frumoasa ca sa ma remarce printul. De la vant am facut o otita grava. Inca tin minte durerea. Nu imi amintesc daca era rece dar clar era vant. Deci eu pun caciula copilului, nu ma intereseaza ce fac altii.
Ce tare, eu am avut aceeași experiența, doar că la 13 ani. Ah, nici nu am făcut otita. Și nici în anii următori de stat fără căciulă. În schimb am făcut când eram copil și purtam căciulă. Hm, oare care să fie cauzele otitei? http://www.sfatulmedicului.ro/index.php?action=HealthCenterPrezentare&module=Mobile&qsa=viewArticle&id=474
Nepotelul meu suporta caciula in cap doar cand ii este lui frig. In rest si-o da el singur jos cand simte ca nu e necesara.
Al meu nu a purtat caciula bebe fiind. Acuma la 1an jumate mai poarta cand afara e sub 0 grade. In rest nu. Nu ca nu ar accepta-o, dar daca vad ca mie mi-e bine fara ma gandesc ca si lui ii e la fel. Are gluga de la hanorac care ii vine vrand nevrand pe cap cat sta in carucior. Altfel si-o da jos. Taica-miu e obsedad de caciuli. Isi pune caciula din blana de miel si cand merge sa duca gunoiul. Se tot mira cat timp a fost la mine ca „nemtii astia nici unul nu poarta caciula pe frigul asta!” (erau vreo 5 grade)
Cândva, într-o aprilie (luna, nu motorul), la Enel. Peisajul obişnuit la Enel, moşi tâmpiţi, casieriţe pe măsură, gălăgie, porcăieli reciproce, cald, afară erau vreo 16-17 grade şi soare, în interior te sufocai şi ar fi fost o bună idee să ţii ceva la nas. Poate chiar mască de gaze.
Apare o tipă cu un copilaş de mână. Cred că avea mai puţin de 2 ani. Copilaşul, nu tipa. Ea cu tricou, blugi, cipici. Copilaşul cu geacă de fâş matlasată, gluga în cap şi încheiat la fermoar.
Mă uit în jur. Mă uit la tricoul tipei. Mă uit din nou la puşti. Credeam că am halucinaţii. Mama în tricou. Copilul cu geacă închisă până sus la fermoar, gluga în cap şi ghetuţe. Afară, 16-17 grade şi soare.
Exact asta este problema! Și este suficient de des întâlnită…
Romania „dincolo de internet” este destul de diferita de ce se scrie pe-aici, prin comentarii … ai zice ca Romania este tara copiilor infofoliti si cu cele mai mari sanse de imunitate scazuta fata de copiii de prin Olanda/Germania/Danemarca/UK …
Eu merg prin tara si vad realitatea atat in familiile de la tara, din sate si comune diverse, cat si din orasele mici si mijlocii, mai „napastuite”.
Pentru mamele foarte pornite impotriva infofolirii copiilor pe meleagurile acestea, poate ar fi bine sa stiti ca in realitatea de zi cu zi in Romania anului 2015 exista foarte, foarte, foarte multi copii care NU AU haine cu care sa fie infofoliti : manusi, fulare, gecute groase de iarna etc… si da, se joaca, ajuta prin curte si merg la scoala mult mai „neinfofoliti” decat un adult dintr-un oras mare … Si ei reprezinta majoritatea, nu sunt o exceptie.
Dar nu stiu daca asta va va face sa va simtiti mai linistite in privinta imunitatii si rezistentei la frig a generatiilor viitoare… sau doar v-ar intrista un pic.
Câtă dreptate ai …
Mișto articol. Părinții mei nu m-au înfofolit când eram mică (mai trăgea bunicămea de mine să-mi pun căciulă dar o dădeam jos cum ieșeam din scara blocului). Și pe vremea aia stăteam afară zi-lumină, iarnă, vară, nu conta. Acum nu am nici un stress legat de frig. Sunt tot timpul în fustă, iarnă, vară, nu contează. Nu port dresuri, nici măcar din alea subțiri, dacă sunt mai mult de 10-15 grade, cizmele le pun în picioare doar dacă ninge sau este foarte frig, altfel pantofi/balerini (și merg pe jos mult, nu am mașină). În casă iarna stau numai în pantaloni scurți și maiou și nu dau termostatul pe mai mult de 20 de grade. Poate e și faptul că am crescut la munte, dar mă distrează maxim cum încep să apară ugg-urile prin București încă din septembrie. Răcesc destul de rar, nu am avut niciodată otite, cistite și altele din astea. Cam așa aș vrea să-mi cresc și eu viitorii copii.
@Moonlight: La mine din pacate a fost exact invers ca la dvs. :(. Si eu imi scoteam caciula de pe cap in scara blocului si ani intregi, pana prin liceu inclusiv, nu am purtat asa ceva. Acum ma deranjeaza orice pala de vant, ma deranjeaza daca stau prea aproape de perete/fereastra si simt rece si am dureri de cap. Am sinuzita, am facut otite (brusc, de la curentul de la metrou intr-o zi de vara; e adevarat ca ma spalasem in ziua aceea pe par). Cat despre picioare, nici UGG-urile nu fac sa imi simt picioarele calde, parca le am in gheata. Acum stau sa ma intreb…. nu era mai bine sa fi umblat eu imbracata cum trebuie si cu caciula pe cap toti anii aceia? Asa ca depinde de fiecare organism in parte, asta este concluzia la care am ajuns. Asa ca nu trebuie incriminati nici cei ce se imbraca, nici cei ce umbla dezbracati. Dar, clar, eu sunt in tagma alora care ar fi trebuit sa umble imbracati!
Dragut articolul. Ma bucur sa aflu cum cresc copiii in alte tari.
In alta ordine de idei, imi poate explica si mie cineva, va rog, care e faza cu „Tine gura inchisa” ca indemn dat copilului cand se da in leagan, cand se zbenguie, cand se joaca afara? Adica face rosu in gat doar daca vorbeste sau tipa sau de ce?
Multumesc
In Suedia situatia este asemanatoare cu caciulile si imbracatul sumar in conditii de temperaturi scazute. Ca sa se „caleasca” copiii.
Tot in Suedia exista cei mai multi oameni (din Europa) cu dizabilitati DOBANDITE in general in copilarie, datorita unor raceli puternice care au dus la meningite sau alte afectiuni de genul asta.
Hai sa va spun un si mai frumoasa…a la soacra-mea. La noi in casa sunt in jur de 21 de grade, pe termostatul de la centrala. Acum cateva zile a avut centrala o problema si s-a oprit. Pana cand a ajuns sotul de la munca sa o repare, soacra a stat fara caldura cu copilul. Cand a ajuns sotul erau 18 grade. M-a sunat razand sa imi spuna ca copilul avea doua perechi de pantaloni de trening pe el si 4 (patru) bluze – un tricou, o bluza de bumbac cu maneca lunga, o bluza cu fleece pe interior si una de fleece cu fermoar deasupra tuturor! Macar nu avea si caciula in cap, nu m-ar fi mirat:)
I-am spus soacrei ca a exagerat putin si a ras si ea…ca i-a fost frica dupa ce s-a trezit din somnul de dupamasa ca era incalzit de la somn…
Chiar mi-a placut articolul.Primi doi iezi ai mei s-au nascut in Italia.Cand a mare a implinit 8 luni (in iunie) a venit mama sa mai stea cu ea ca incepusem munca si inca nu ne organizasem cu bb.
Am plecat eu linistita la munca si cand m-am intors am gasit una bucata copchil cu un fes minunat in motu’ capului,confectionat de mamaie dintr-un crac de izmana,rosie ca racul si urlatoare,si una bucata mamaie care mi-a reprosat ca trebuia sa-i spun ca nu se gasesc caciulite in It. ca aducea ea de acasa.
Aha…si sa nu uit :caciulita avea si mot.Mare.Frumos.Facut din celalalt crac de izmana.