Lupta cu morile de vînt

E foarte greu să aperi un copil de propriii lui părinți. E foarte greu să stabileşti cînd chiar e cazul să atragi atenţia unui părinte că poate abordarea lui nu e tocmai ok. De unde ştii că tu ai dreptate şi nu el? Ai dreptul să intervii? Nu cumva o să faci mai mult rău?

Sigur, despre unele lucruri ştim sigur că-s greşite: bătaia, jignirile, teroarea psihică, lăsatul copilului să plîngă singur, televizorul şi dulciurile la vîrste mici, diversificarea la 4 luni cu suc de portocale. Dar restul… fiecare face ce crede şi simte că e mai bine. Unii caută cu înfrigurare informații, se gîndesc, interiorizează, aleg. Alții îşi cresc copiii aşa cum au fost ei crescuți, fără să-şi pună problema că ceva din ce fac ar putea fi făcut mai bine.

Şi nici pe astea, despre care s-au publicat atît de multe studii şi explicații, despre care se vorbește atît de mult în termeni atît de clari, nu le acceptă decît o parte dintre părinți, prea mică, dacă mă întrebați pe mine.

Ce te faci cînd prietenul tău bun îşi altoieşte copilul de față cu tine? Taci, plîngi sau spui? Ce faci cînd soacra ta, pediatru cu vechime, îți spune să înțarci la 6 luni, că puiul are nevoie de lapte praf cu cereale? Ştii că tu ştii mai bine, dar ai dreptul să spui răspicat că tu crezi fix invers?

Nimănui nu-i place să audă că nu-şi creşte copilul bine, că doar toată lumea e de acord că puiul e cel mai important şi prețios om, iar creşterea lui e cea mai serioasă responsabilitate. Cum îți permiți tu să-mi spui cum să îmi port/hrănesc/adorm copilul? Cine dracu eşti tu? De ce ştii tu mai bine ca mine orice despre copilul MEU?

Aşa-i. Majoritatea dintre noi cred că fac bine. Pentru că ne e groază să admitem că poate ne-am înşelat. Miza e prea mare.

Şi atunci ce faci cînd prietenii tăi îşi lovesc copilul? Cînd colega ta insistă sā-i dea dulciuri copilului ei de 8 luni? Cînd Dana Rogoz îşi plimbă copilul într-un sistem nesănătos, despre care ea crede că e bun pentru că e foarte scump? Cînd prietena ta încearcă să-l învețe pe cel mic să doarmă la el în pat, lăsîndu-l să urle singur? Cînd vecina nu vrea să alăpteze ca să nu i se lase sînii?

Să-l bați le umăr şi să-i spui Omule, eu cred că greşeşti, funcționează doar în puține cazuri. E nevoie ca omul ăla să fie deja nesigur pe el, să nu aibă certitudini (şi majoritatea avem multe din astea, să recunoaştem), să fie deschis la minte şi să aibă mare încredere în tine. Să aduci explicații şi studii şi tabele ajută în foarte puține cazuri, pentru că oamenii nu au răbdare şi disponibilitate să asculte.

Să acostezi lume pe stradă și să le spui să nu-și mai jignească odrasla, să n-o mai pălmuiască, să n-o mai poarte cu fața spre lume, să nu-i mai dea cola la 10 dimineața, nu va funcționa, oricîte argumente ai la tine. Pentru că așa e firea umană. Nici mie nu-mi place să-mi spună cineva că-s varză la părințeală. Și încă eu sînt genul deschis la minte, care citește, se întreabă, rememorează faze, încearcă să învețe mereu de la alții.

Știu, nici să stai deoparte nu poți de fiecare dată. Pentru că de doare palma aia primită de un copil, te umilește jignirea aia adresată lui, pentru că odată ce ai copii, îți pasă de toți copiii, iar copiii pe care alții îi cresc violent ar putea deveni prietenii copiilor tăi peste 10 ani. Totul contează, nu doar felul în care ne creștem noi copiii, nu trăim într-o bulă, deși uneori ne-ar plăcea.

Ce cred eu că funcționează uneori, pentru că nimic nu funcționează tot timpul în schimbarea practicilor nesănătoase, este puterea exemplului și puterea poveștilor. Nu abordarea invazivă nu vă supărați, cred că ar trebui să faceți ca mine, ci uite, eu stau lîngă tine și vorbesc frumos cu copilul meu în timp ce tu urli la al tău. Nu-ți dau peste mînă cînd îi oferi copilului tău de 1 an o ciocolată, dar o să îi ofer copilului meu un măr lîngă tine, și o să fac asta în fiecare zi, poate o să observi peste o lună că al tău plînge isteric în timp ce al meu se joacă liniștit. O să scriu despre cum fac să nu-mi pierd răbdarea, poate într-o zi o să vrei să încerci și tu să nu mai țipi. Dacă vrei, îți pot împrumuta o carte despre asta. Sau uite, îți recomand un blog străin cu multe idei și studii, dacă vrei să mai citești despre asta.

Eu văd rezultate. Des, aproape în fiecare zi îmi scrie cineva sau îmi trimite o poză cu copilul corect pus în scaun auto, pentru că a citit aici că așa trebuie. O mamă mi-a scris întîi că-s o mincinoasă, că și eu îmi lovesc copilul, că toți o fac, că altfel nu se poate, copiii nu înțeleg de vorbă bună. Apoi peste aproape 1 an (un an!) mi-a scris că am dreptate, că a înțeles, că nu și-a mai lovit copilul și acum știe de ce e greșit. Îmi scriu părinți care au renunțat la pedepse, care au început să-și poarte copiii, să le ofere mîncare făcută de ei, nu cumpărată semipreparată de la supermarket. Oameni care vor să facă bine și care au acces la informație sînt dispuși să se schimbe, dacă nu sînt luați pe sus, grăbiți, acuzați. Sigur, nu toți, mai degrabă puțini decît mulți. Pentru mine însă, fiecare om care nu mai ridică palma e o bătălie cîștigată.

Așa că îndemnul meu pentru voi este să nu renunțați să fiți exemple bune pentru ceilalți părinți. Nu vă simțiți ciudați, înarmați-vă cu iubire și răbdare și zîmbiți. E și asta o lecție care se învață încet, dar care se uită greu spre niciodată.

Am învățat și eu multe aici, de la voi, învăț încă, mereu e ceva interesant de aflat, ceva bun de aplicat. Dau mai departe cît pot, în speranța că prietenii, colegii, partenerii copiilor mei vor fi oameni frumoși, liberi, încrezători în ei, așa cum sper să fie și copiii mei.

shutterstock_250681018
Sursa foto: libertate, via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

151 comentarii

  1. Intr-un super market: mama, copil (aprox.6 ani) si bunica.Baietelul se uita la raftul cu iaurtele pentru copii si si ia unul de pe raft!Vine mama (grecoaica) si zbiara (efectiv) la el „Ti-am zis ca azi esti pedepsit!Ai auzit?Nu-ti cumpar nimic sa fie clar!Pune-l la loc imediat” si ca sa fie cat mai convingatoare ii trage si o palma dupa ceafa si-l trage brusc din fata raftului!!!Bietul de el s-a refugiat in bratele bunicii care-l mangaia si-i soptea ceva la ureche!Am vazut rosu in fata ochilor si am intrebat cucoana daca i se pare corect sa-si loveasca copilul!Initial a ramas blocata vreo 5 secunde cred…si dupa…m-a facut ca la usa cortului!!!!Nu exagerez!!!Mi-a fost tare mila de copilas!Madama in cauza sigur nu era la prima fapta de genul asta!Si din nefericire sunt multi copilasi crescuti cu pedepse/batai si cine stie ce alte „corectii”.
    Mi se rupe sufletul!Ai mai scris tu Princess un post despre astfel de „amintiri” din copilaria noastra…si se adunasera multe comentarii cu aduceri-aminte triste!
    Doamne, eu nu concep sa ridic palma asupra baietelului meu, si mi este imposibil sa inteleg cum alti parinti pot lovi o mogaldeata de copilas!

  2. Ha, ce se potriveste la mine faza cu soacra pediatru 😀
    Asa e, cum zici tu, daca te apuci sa critici, sa dai sfaturi necerute, lumea reactioneaza defensiv si nu inteleg nimic din ce zici tu. Insa puterea exemplului cred eu ca poate fi perceputa mai usor, dar tot asa, de o parte mica din oameni, cei care sunt deschisi pentru a accepta greselile.
    Si eu sunt pusa in dilema ce sa fac cu astfel de oameni. Nepotelul meu este crescut cu bataie, vorbit urat, alimentatie gresita, si indopat cu antibiotice. Si chiar ieri am aflat ca iarasi decide mama lui sa ii dea antibiotice de la sine putere deoarece il doare in gat…Si stiu ca daca ii zic, va gasi un milion de motive si va face tot ca ea. Si ma simt vinovata ca nu zic nimic, desi stiu ca daca as zice rezultatul ar fi total diferit fata de ce sper eu sa se intample… Asa ca incerc sa ii povestesc una alta despre mine si de cum imi cresc eu copilul, vreau sa vada ca este posibil sa nu il bati. Si atunci va sustine ca baiatul meu este cuminte si de aceea nu are nevoie sa il bat, pe cand al ei este rau..Deci nici lupta asta nu pare sa o pot castiga, in detrimentul nepotelului. Dar macar incerc, poate prin puterea exemplului reusesc ceva…

  3. Eu am 2 copilași crescuți după internet, cărți, doctori. Am ascultat si sfaturile altora, dar le-am filtrat. Am luat ce am crezut că-i bun. Nu încerc sa învăț pe nimeni, fiindcă mamele, de obicei,`stiu tot`. Si unele mămici parca ar face parte din gruparea alquaida. Unele încep diversificarea cu cartof dulce si avocado si la petrecerea de sfârșit de grădiniță insista sa fie sucuri carbogazoase. Si ~ toate petrecerile de pici sunt cu cartofi pai si pizza.

    • In ce sens e o problema avocado sub varsta de un an?Stiu evident despre cartofii pai,despre sucuri din comert,dar despre avocado la inceputul diversificarii am citit lucruri pozitive…

    • Ideea era, cred, ca mamele respective au inceput bine, cu produse hranitoare, si in timp au coborit stacheta (sucuri, cartofi pai etc.). E foarte ok avocado.

    • o vecina de-a mea i-a dat fetitei ei la 2 luni danonino. ca asa a auzit ea. brrrrrrr. si a ajuns la spital cu bietul bebe.
      si apoi mai sunt si alte chestii care te-ar putea enerva, nu? fiica sotului meu- adica ar putea, ar fi putut fi fiica mea- se supara pe mine ca nu facem mai multa terapie cu fratele mai mic- al meu fiu- de sfaturi neavizate ce ziceti? am fost la psiholog si la psihiatru . ea nu are nici calificarea necesara si nici alte ,,,,afinitati ca sa zic asa. de unde pana unde vine mie si-mi da sfaturi? nu are nici copii, sa zic ok, n-are copila scoala, da’ are copiii. sa zic ca are experienta! si cand iti cresti copiii fara sa-i inveti nimic decat mandrie , atunci nu e o problema?
      inca mai cred ce credeam cand eram copil : nu toata lumea care poate avea copii ar trebui sa -i si faca. cred ca ar trebui o diplom sau un permis de facut copii. cei ce nu au sa nu aiba voie.

    • Haide sa spunem si ca are cinci ani si face trei ore de terapie pe saptamana (de nici 6 luni). Copilul are AUTISM si are 5 ani. Ca tot s-a discutat pe aici despre asta. Daca tot comentam macar sa spunem tot adevaru’ ca poate cine citeste crede ca sunt ori proasta ori nebuna 🙂 Fiica sotului tau-adica eu nu sunt fiica-ta „ca sa zic asa”.

    • Am citit postarile tale anterioare despre fratele tau…imi pare rau Ana, tare rau…pentru cel mic.
      Primul caz al unui copil complet recuperat din autism in Romania este cu terapie pornita pe la 2-3 ani (este fiul, acum adult, al doamnei care a infiintat HelpAutism) si pentru ca a avut resursele materiale si deschiderea necesare, acel copil facea terapie incontinuu…sunt foarte multe articole pe internet despre povestea lor.

  4. Hai ca m ai facut curioasa cu sistemul de purtare al Danei Rogoz 🙂 Pai eu am constat ca manduca mea e mai scumpa decat un ham/port-bebe (nu stiu sa i zic altfel) de la chicco sau whatever.

    • Care e faza cu dislike la un comment despre preturi sisteme de purtare? O manduca e 500 ron, un port bebe il gasesti si la 100 ron (chicco). Ideea e ca e mai scump ergonomicul.

    • Nu cred ca i se pare Danei mai bun ptr ca e mai scummp, doar a si zis ca l-a primit la baby shower. S-a interesat, a citit pe internet, ca si alte mamici si a ajuns la concluzia ca e bun. Fiecare face cercetare si trage concluzii in functie de ce crede. Unii cred ca autismul se trage de la vaccinuri si oamenii aia au facut cercetare si au ajuns la aceasta concluzie. Nu zic ca e bun sau nu sistemul Danei.

    • Dana a pus poze pe blogul ei si pe pagina ei de Facebook cu baietelul ei purtat într-un sistem Stokke. Deja se ştie că dacă nu ai carucior Stokke ești sărac (NOT) si ca sa țină nivelul „sus” şi acest sistem de purtare al lor este scump, vreo 720 de lei. Si in instructiuni îţi recomandă ca după vârsta de 4 luni poți să porți copilul cu fața la lume….

    • Deci carrier-ul Stokke nu este carrierul Chicco. E adevarat ca nu e nici Manduca, Boba, wrap sau alte marci preferate de cei care care au stabilit mai nou cum este bine sa purtam copiii. Haideti sa nu cadem in extreme va rog, si sa nu spunem ca daca nu are marca x,y inseamna ca nu e ergonomic pentru ca numai marcile x, y fac sisteme ergonomice (si in mod total ‘intamplator’ si studiile despre sistemele ergonomice).
      Nici daca imi tin copilul in brate nu cred ca reusesc sa respect normele lor (probabil ii vor atarna picioarele si nu vor sta perfect in pozia M). Presupun ca nici bratele mele nu sunt ergonomice, nu? Si tinandu-l in brate probabil ca ii fac displazie la sold…Sau daca il tin in brate „cu fata la lume” probabil ca il suprastimulez si ii stric coloana. Si devine irelevant ca plange copilul in orice alta pozitie.
      Nu vreau sa spun ca orice sistem de purtare e ok. Pentru ca nu este. Pentru ca unii chiar fac doar imitatii fara sa faca si teste. Am vazut cu ochii mei intr-un supermarket un copil purtat intr-un astfel de sistem si nu puteam sa-mi dau seama daca era chiar un copil sau o papusa pe care mama o pusese in sistemul copilului. Statea atat de nefiresc si efectiv stramb, pe tot spatele carrierului era un burete de vreo 6 cm grosime…imi pot imagina cu usurinta ca nu era confortabil deloc. Si da, mi-am spus ca atunci cand citeam in diverse articole ca sistemul de purtare nu trebuie sa fie buretat pe spate, probabil ca la genul asta de carriere se referau (pentru ca nu vad cum un burete atat de gros s-ar fi putut mula pe copil) si nu la buretele de maxim 0.5 cm grosime de pe diverse carriere.
      Probabil sunt eu mai varza, dar n-am fost in stare sa gasesc de ce carrierul Stokke nu e ok. In afara de controversata pozitie „cu fata la lume” pe care nu am folosit-o niciodata (si nici nu o voi folosi), totul mi se pare foarte bine facut si cu extrem de multe sisteme de siguranta (daca se intampla ceva la o chinga, ai altele care iti tin totusi copilul pana remediezi situatia). Si nu cred ca putem vorbi nici de fite, avand in vedere ca diferenta de pret in carrierul asta si alte carriere, este super mica (carrierele de la ERGObaby au chiar acelasi pret). Cu doua wrapuri deja ai depasit ca pret Stokke. Probabil sunt doar pitici pe creier, dar eu am preferat sa dau banii pe ceva care a trecut clar prin niste procese de testare (vreau sa spun ca inclusiv in carte scrie ca daca nu reusesti sa pui copilul cum trebuie sau ti se pare ca nu sta bine sa NU folosesti carrierul si sa ceri asistenta), decat pe ceva care pare doar o bucata de material cu o eticheta pe ea.

    • Eu m-am trezit oprita de o fatuca pe strada, care-mi spunea ca nu e OK sa-mi port copilul in Baby Bjorn. Un sistem de purtare cica ne-ergonomic, dar care se vinde ca painea calda in SUA (de unde l-am luat, dupa ce a citit barbatu-miu 3 zile tot felul de reviews), loc in care, daca ceva nu e OK, se scoate complet de pe piata. Am fost cu fata la ortoped in el (sa vada si ala si eventual sa ma traga de urechi). A zis ca sta excelent in el si ca nu vede vreo problema. Fii-mea e indragostita de el, am carat-o si cate 2-3 ore, daca a fost nevoie.

      De cate ori il vede, incepe sa chiuie. Pentru ca inca nu are 11 kile, cat e limita de ‘safety’, il voi lua cu mine intr-o mini-vacanta la matusa-sa. Am tinut-o vara (e ideal atunci pentru ca e din ‘mesh’, deci nu transpira copilul), am purtat-o si iarna. Si azi, si ieri etc.

      Am vazut si sistem din asta ergonomic, are o prietena, si injura de toti sfintii dupa 30 de minute, ca nu mai putea. E atat de cretin construit pe partea parintelui, ca nu poti sa tii niciun copil ca lumea. La mine, desi nu e bine vazut de unii, Baby Bjorn-ul e confortabil pentru copil, dar e OK si pentru mine. 🙂

    • Andreea (Ilie), faptul ca in instructiunile carrierului Stokke este mentionat ca dupa ce copilul indeplineste niste criterii POTI (nu ca ei recomanda, nu ca te forteaza…ci pur si simplu ca iti dau si aceasta optiune) sa porti copilul si cu fata la lume, nu este un argument pentru a discredita automat un produs.

      Iata mai jos doua filmulete, ambele prezentand cum sa folosesti doua sisteme de purtare (primul ErgoBaby, al doilea wrap) in pozitia „forward facing”:

      https://www.youtube.com/watch?v=9eRFqWcqS3I
      https://www.youtube.com/watch?v=UP5j2hQdef0

      Disclaimer: Nu recomand aceasta pozitie de purtare (despre care eu personal am dubii, desi vad ca sunt o gramada de parinti care apeleaza la ea) si nu o folosesc. Dar nici nu discreditez produse care o au ca o optiune extra.

  5. Tocmai ce îmi povestea azi o prietena cum a asistat în parc la o ” discuție ” tată ” – fiu . Vă explic de ce tată în ghilimele. Pentru că nu era tată era un jeg umblator care urla , înjura și scuipa la propriu copilul. Săracul nu îndrăznea să clintească în fața potopului . Ea nu a rezistat deși era în parc ca să își plimbe piticii ei a început să dea ture pe lângă invidid. Se aflau exact în raza camerelor de filmat de la siguranța orașului. Nu a mai rezistat și a sunat la poliție cerând un echipaj să se prezinte și a fost de acord să dea declarație împotriva lui. Au venit și l-au săltat la secție . Au verificat pe camere ce se inregistrase .La un control amănunțit tipul nu era necunoscut în dosarele lor . Ba chiar figura că mai fusese reclamat pentru rele tratamente aplicate minorilor . Copilul a recunoscut ca era maltratat . Chiar dacă nu recunoștea vânătăile, tăieturile de pe mâini și semnele de pe corp mai vechi vorbeau de la sine . Au chemat un medic legist și respectivul a rămas închis ca oricum avea un „cv” care l-a ajutat mult .

  6. Prințesă, tot nu sunt lămurita cu sistemul de purtare. Unele mamici critica marsupiul. Am tot citit pe aceasta tema si sunt confuza. Am cerut explicație maimicilor din grup si am primit linkuri către bloguri. Explicațiile de pe bloguri nu ma lămuresc 100%. Am întrebat mai mulți medici, inclusiv un ortoped f. Bun (zic f. Bun fiindca il recomanda toti medicii) si a zis ca nu se întâmpla absolut nimic daca îți porți copilul in marsupiu. Sunt confuza. Sa cred blogurile sau doctorii?

    • Exista un sistem de purtare sanatos care se numeste Marsupiu Plus, poate de aici confuzia. Ideea principala este ca sistemul nu trebuie sa fie buretat pentru ca spatele copilului sa ia forma naturala (litera C), iar bebelusul sa stea asezat in sistem, nu atarnat (linia picioruselor cu funduletul sa formeze litera M). Eu nu sunt o experta insa poti intra pe grupul „Poarta-ma, ajutor in babywearing” si acolo vezi poze clare cu ce e gresit la majoritatea sistemelor promovate azi. (Eu am facut un experiment pentru ca am vrut sa simt pe pielea mea daca e adevarat: incearca sa stai cu coloana exagerat de dreapta cateva ore intr.o zi, ca intr.un sistem buretat).
      Cateva sisteme corecte de purtat bebeii ar fi: wrap elastic, wrap tesut, sling cu inele (astea intra in categoria „carpelor”) si Luna, Manduca, Bumbo, Boba (din categoria SSC.urilor)

    • Eu as merge pe mana oficialilor, nu pe ce spune un doctor sau un blog.
      Institutul International al Displaziei de Sold:
      Healthy hip positioning avoids positions that may cause or contribute to development of hip dysplasia or dislocation. The healthiest position for the hips is for the hips to fall or spread (naturally) apart to the side, with the thighs supported and the hips and knees bent. This position has been called the jockey position, straddle position, frog position, spread-squat position or human position. Free movement of the hips without forcing them together promotes natural hip development.
      http://hipdysplasia.org/developmental-dysplasia-of-the-hip/prevention/baby-carriers-seats-and-other-equipment/

  7. Un pic off topic: chiar ma gandeam ca nu ai si tu o soacra „perfecta”, sa mai „vorbm” si despre soacre. Subiectul de azi e complex. Am o lipitoare mica cu febra pe mine si nu pot scrie mult. Dar mi-a placut lectura. Si comentariile 🙂

  8. Se știe/scrie/spune peste tot despre microunde si încălzitul mâncării in plastic in micro. Eu de mult nu folosesc microundele. Acum o ora am văzut la tv (schimb de mame) cum o mămică încălzea laptele pt copil in ceșcuță de plastic in microunde. Si daca ii zici că-i nociv se supăra si zice ca nu se întâmpla nimic. Am încercat sa avertizez mai mulți colegi de la plantația de la corporație sa nu-si mai încălzească mâncarea in caserola de plastic in microunde, că-i nociv, dioxina bla, bla. Am primit răspuns ca nu-i interesează. Ce poți sa mai zici? Mori de vânt….

    • Si eu cunosc o mamica care incalzeste laptele..defapt..orice la microunde…eu l-am scos de mult din functiune..dar asa se incalzeste,mai nou,la microunde sa nu faca copilul rosu sin gat:)

    • Asta cu microundele intra in categoria vaccinari si alte teorii ale conspiratiei. Nu e mai nou incalzitul la microunde, e metoda veche, in afara se precizeaza pe mancarurile de bebelusi daca pot fi incalzite in acel ambalaj la microunde. Exista pareri, studii, dar aici chiar nu ai certitudini si mi se pare normal ca un parinte sa nu ia in seama aceste sfaturi, atat timp cat nu sunt bazate pe nimic dovedit. Asa putem include apa de robinet, apa ambalata in pet, legumele ne-bio, puii injectati, telefoanele mobile si wi-fi.

  9. Faza cu Dana Rogoz mi se pare exagerata.Eu vad ca copilul ei nu are nimic,e intreg,zambeste,ea (ca orice alta mama), face ce stie ea mai bine pentru copilasul ei.Si chiar face.
    Nu pune exemplul ei cu sistemul de purtare pentru bebelusi in aceeasi propozitie cu bataia si cola la 8 luni.Este incorect.Ea a ales ce a crezut de cuviinta ca este mai bun.Cum si ea poate spune ca tu iti transporti copilul intr-un mod inadecvat (de exemplu).
    Din partea mea,fata aia are nota 10.Este printre putinele vedete care chiar stau cu copilul aproape non stop si nu il abandoneaza cu bone,ca sa stea ea mot la evenimente mondene.Ba chiar a luat copil mic in vacante dupa ea si nu l-a last ca nu stiu cine,ca se simta ea bine,cum fac altele.Hai sa fim putin corecti.
    In rest,100% de acord cu tine.

    • A dat-o ca exemplu dintr-un motiv bun. Cum zici, tot respectul pt ce face. Dar cand vine vorba de sistemul de purtare este incapatanata si nu vrea sa asculte explicatiile. Am vazut comentariile la o anumita poza si nu o interesa ce aveau de spus alte mame. E data ca exemplu strict pt incapatanare 🙂

    • Purtarea incorecta a bebelusului poate cauza probleme de sanatate mai tarziu, nu astazi! Coloana lor e in formare… De ce nu ar fi pe acelasi loc cu Cola, diversificare la 4 luni, etc…? Toate au acelasi rezultat: dauneaza sanatatii copilului. E cu atat mai mult de condamnat pentru ca e un exemplu prin faptul ca e persoana publica si are posibilitati financiare sa apeleze la cei mai bine pregatiti medici!

    • :)) iar tu, pentru ca ai o parere foarte buna despre Dana, demonstrezi ca faci parte din aceea categorie de oameni care nu vor sa invete mai mult decat stiu. Go on! Poata-ti copilul cum o face ea! Era vorba de purtat si cam atat. Printesa nu a analizat modul in care isi creste ea copilul…gen vacante, timp petrecut cu el etc.

    • Femeie,ia mergi tu frumos si spala-te cu apa pe fata.
      Eu vorbeam de altceva,in sensul ca sa nu bage in propozitie o persoana care face tot ce stie ea mai bine pentru copilul ei,cu una care isi bate copilul ,la expemple de „asa nu”.

      Si in fond si la urma urmei,poate sa il care si in carca,daca DOCTORUL spune ca e ok,then…forget it.
      Pana la urma asta era esenta articolului printesei si anume „fiecare face ce vrea cu copilul iar ceilalti nu sunt in masura sa judece”.
      Eu doar am punctat alaturarea celor doua situatii nepotrivite in propozitie…Madam Frustrare ce esti 🙂

    • Georgi, sunt total de acord cu tine. Chiar nu mi se pare ok abordarea din acest articol. Nu fata de un om care isi creste copilul singura, fara bone…si care se poarta impecabil.

  10. Conteaza, asa cum ziceai, sa fii deschis la minte, nu rigid…daca esti fixist nu schimbi nimic, bine sau rau cum o fi lucrul respectiv. Si eu ma corectez zilnic si sper din toata inima ca rezultatele se vor vedea in viitor!!!

  11. Eu una sincer am cam obosit dând sfaturi. Am fost foarte hotărâtă cu sfaturile in ceea ce privește bebeii adresate prietenilor apropiați, pana când am primit reacții ciudate si m.a si certat sotul: lăsa.i in pace, tu le.ai spus, ai incercat sa ii ajuți, daca nu vor e treaba lor, e copilul lor. Si așa e, nu poți face bine cu forta.cred sincer ca unii aleg ce e mai comod, crezând sincer ca merge si așa. O prietena mi.a spus pe fata: de ce sa ma chinui cu alăptatul, daca e mai simplu cu lapte praf? Așa ca…ce sa mai zici. Cred sincer ca cine vrea, poate. In ziua de azi nu prea ai nicio scuza, cu acces la atâta informatie. Încerc in continuare sa ajut, dar numai unde vad ca e voința,altfel zâmbesc si trec mai departe.

    • Nu stiu ce i se pare simplu la a te trezi de 3-4 ori pe noapte, a lasa copilul saplanga (deh, laptele trebuie si facut), apoi hranit si apoi chinuit cu readormirea….cand emai simplu cu alaptatul (la cin poate, ofc)

      Eu as fii vrut sa alaptez, insa nu s-a putut. Torusi, nu mi se pare deloc simplu cu LP.

  12. Sunt de acord ca a ne purta responsabil cu copiii nostri este singurul lucru pe care il putem face , cu speranta imbunatatirii poate si a comportamentelor parintilor din jurul nostru.
    Nu inteleg placerea de a arata cu degetul si de a relata tot felul de episoade cu parinti care din punctul nostru de vedere nu se poarta ok cu copiii lor. Ne face cumva parinti mai buni?! Nu cred. Important este propriul nostru exemplu.

  13. Of, si cat am mai luptat si eu cu morile de vant… si cat de fara vlaga am fost dupa si ce-i mai trist, fara nici un rezultat. Ii trimiteam unei prietene articole despre cum sa-i vorbesti copilului, despre cum sa-l tratezi cu respect si raspunsul ei a venit fara menajamente: n-am eu timp de stat la povesti cu el! Ce sa-i tot explic atata?
    Intre timp am renuntat si fac si eu asa cum spui tu. Imi vad de drumul meu si sper ca puterea exemplului sa dea roade la un moment dat. M-am inconjurat de mame care imi impartasesc viziunea si incerc, incerc sa nu ma bag in povesti ce-mi provoaca tristeti. (dar e teribil de greu, mai ales de esti o razboinica, asa ca mine:)))

    • Da, dar copiii nu au nicio vina ca au niste dobitoci pe post de parinti. Si pretul ei il vor plati, nu dobitocii… aici e problema.
      Personal, orice interventie mi-e barata cu „n-ai copii, ce stii tu? cand ai sa ai, sa ti-i educi cum vrei!”. Mnoh, ce sa mai zic…?

  14. Ce te faci cand toti cei din jur isi vaccineaza copilul, iar tu te straduiesti sa le spui ca poate sa ramana autist din cauza asta? 🙂

    Nu stiu daca exista o singura reteta pentru crescut copiii. Nu stiu daca exista adevaruri absolute in orice privinta, dara-mi-te in privinta asta. Hai sa acceptam ca nu suntem mai destepti decat ceilalti, ca nu intotdeauna a fi deschis spre altceva e o idee buna, ca, dincolo de ceea ce stim, exista multe altele pe care nu le stim si ca, uneori, un sfat dat cu buna intentie poate face rau.

    • Poate nu v-ar strica nici Ddv. sa mai cititi niste studii inainte de a face aceste afirmatii. Un copil nevaccinat nu este un pericol numai pentru el, ci si pentru toti cei din jur. In privinta existentei unei conexiuni intre autism si vaccinul ROR s-au tot facut studii ce demonstreaza inexstenta unei cauzalitati, dar oamenii insista sa asculte starlete, nu medici.

    • Pai dragele mele,de ce nu luati toate ingredientele din vaccin (fetus de copil,formalhedina, mercur,etc) si puneti intr-un pahar si sa dati copilului sa bea?
      Ca se se imunizeze…ce pana mea.
      Abia scapa de povara intepaturii…tot un drac.

      PS: sa nu ii mai scoateti din casa,ca daca ii pica vreun ghiveci in cap si moare? Auzi..sau de fapt,legati-ii de pat,ca daca se joaca prin casa si da cu capul de mobila si moare?
      Pff…ce de pericole bai frate.
      Sa nu care cumva sa lasti copiii sa se joace cu cei nevaccinati,ca sare babaul virusilor pe ei,or sa se catere virusii pe ei ca paianjenii uuuuuuuuuu si ii mananaca! HAP HAP!! L-a mancat virusul….

      In 2005 gripa aviara , toata lumea se vaccina si la colt de strada ca ii mananca gainile racite.
      2009, gripa porcina.Vaccinuri si la gura de metrou,panarama la tv.
      2014 Ebola..panarama iar la tv,oameni mascati imbracati in cosmonauti,nebuneala,vaccineala, 2-3 cazuri izolate,gata si scandalul asta.Nu am mai auzit nimic,nici macar de „faimoasa” asistenta care se imbolnavise de „ebola” si era in carantina.
      Hai ca ne pricepem.

      Abia astept anul asta sa vedem ce „virus” mai apare .nu de alta,dar sa imi iau o punga de popcorn si ma privesc iar circul de la tv.
      I love it!!!

    • Bravo!La fel am zis si eu.Ma uit la stiri fara sa ma sperii,ba chiar am mancat numai pui cand era gripa aviara si puii erau ieftini. 😀 Uite ca n-am murit! Nu mi-am facut si nici nu-mi fac vaccinuri.Din pacate inca nu sunt mama dar,cand voi fii,voi avea grija sa-mi tin copilul departe de chestiile astea care ,,se fac”.Ma bucur sa vad ca mai e si altcineva de aceeasi parere cu mine!Sora mea care are 15 ani si a fost ca si copilul meu,a fost intarcata la 1an si 8 luni,nu a fost internata niciodata,nu a avut nicio boala si niciun rosu in gat desi manca din cand in cand inghetata iar daca facea febra putin mama ii punea un supozitor sau ii dadea o seringa de nurofen.Atat!

    • Nu vreau sa comentez decit latura gramaticala : copilul poate deveni autist, de ramas, ramine doar daca este deja. Dupa cum, in lipsa vaccinului, poate deveni si altfel, anume bolnav; sint unele boli care lasa sechele pe viata, sa nu amintim decit poliomielita – putina documentare pe bune, nu de pe bloguri, nu strica nimanui. De abia dupa aceea poti decide in cunostinta de cauza.

    • nu a fost dovedit faptul ca vaccinul da autismul. nu se stie inca de unde vine autismul.
      sfaturi de la neavizati? mie una mi-e plin sacul!!!!

    • … nu te mai straduiesti. Mai bine un copil care moare sau ramane cu sechele pe viata dupa encefalita rujeolica decat unul autist (care, spre deosebire de complicatia antementionata, nu e dovedit a avea vreo legatura cu vaccinarea).
      Nu-i asa?

    • Dar cum ar putea copilul meu nevaccinat sa infecteze alti oameni vaccinati??? Sau…nu de aia, ei sunt vaccinati, ca sa nu se infecteze? Copilul meu ar putea infecta alt copil nevaccinat, sau el s-ar putea infecta si mai departe e treaba mea, dar nu inteleg cum ar putea infecta pe cineva gata vaccinat? Am auzit teoria asta de zeci de ori deja si ma umfla rasul de paradoxul situatiei. Iar oamenii care au imunitate scazut (bolnavi, nou-nascuti, imunodeficienti, etc) cel mai probabil nu vor sta langa copilul meu nevaccinat ca sa se imbolnaveasca. Si la fel de usor acesti oameni se pot imbolnavi din multe alte surse, pe langa faptul ca nu sunt numerosi fata de marea majoritate vaccinata.

    • Nu mi se pare nimic de ras. Vaccinul ROR, de ex, nu se face copiilor mai mici de un an. Deci cu cat sunt mai multi copii nevaccinati, care se imbolnavesc, cu atat cresc sansele ca cei sub un an sa se imbolnaveasca. Nu vi se mai pare importanta vaccinarea acum, pentru ca bolile astea nu mai sunt asa dese ca inainte. De ce nu mai sunt atatia copii bolnavi? Pentru ca ne vaccinam de zeci de ani!

    • E simplu. Conceptul se numeste imunitatea de turma: cu cat vaccinezi mai multi copii cu atat virusul circula mai putin in populatia generala. Cu cat virusul circula mai putin cu atat imbolnaveste mai putini copii, printre care si cei care au contraindicatii la vaccinare (de ex. pac imunodeprimati care au contraindicatii de a face ROR si anti VZV). Cu cat acoperirea vaccinala este mai mare per generatie, cu atat cresc sansele de a eradica boala (ex. variola si polio in unele tari).
      Deci, problema nu e ca copilul dumneavoastra ar putea transmite virusul unui copil vaccinat, ci faptul ca o poate transmite unor copii care fie sunt prea mici sa fie vaccinati, fie au contraindicatii. Si bolile astea, spre deosebire de prostie, pot fi mortale.
      Nu este paradox, este logica simpla.

    • Autosuficienta asta, tipica adeptilor teoriei conspiratiei. Poti veni cu zeci de studii ce respecta toate criteriile unui studiu veritabil, poti argumenta si logic, si stiintific, ei stiu mai bine si ii umfla rasul. E asa, o stare in care ajungi, automat nici tie nici alor tai nu se mai aplica numic din ceea ce se aplica muritorilor de rand. Ma astept din clipa in clipa ca aceste fiinte sa sfideze si legile gravitatiei. Pe langa celelalte raspunsuri, cam care ar fi logica pentru care sa refuzati vaccinarea? Cati bebelusi cu encefalita datorata virusului rujeolic ati vazut? Va invit sa vedeti si urmarile celor ce scapa cu viata, ii gasiti in centre de copii cu dizabilitati. Ca asta va doriti pentru propriul copil este, din pacate, alegera dumneavoastra, dar nu este corect sa doriti asta si altor fiinte nevinovate. Copilul nevaccinat din motive de pitici pe creier trebuie izolat.

    • Spune mult despre calitatea unui om faptul ca atunci cand se refera la copilul / copii lui foloseste „puiul”/ „puii”, iar cand se refera la copii altora (mai ales daca nu e pe aceiasi lungime de unda cu ei) foloseste … „plozii”…

      Hmmm, lupta cu morile de vant … cu cei care merg pe principiul „oricine nu e ca mine, imi este inferior”….

    • Daca te-ar interesa un pic etimologia cuvantului, poate ai intelege. Si al meu a fost „plod” pana s-a nascut, in sensul de embion, si acum tot este plod, in sensul de copil. In limbile slave plod mai inseamna fruct, germene (lesni plodi, fructe de padure)
      http://dexonline.ro/definitie/plod

      Eram sigura ca cineva se va lua exact de cuvantul plod, asa e cand nu ai argumente.

    • Hmmm, avem aici un exemplu graitor de lupta cu morile de vant :), Printesa si-a rugat cititoarele de nenumarate ori sa nu mai dezbata pe blogul ei subiectul arzator al vaccinurilor. Haideti sa facem un prim pas si sa-i respectam dorinta. Si pe mine ma chinuie multe intrebari legate de acest subiect; poate gasim un blog de medic unde sa primim niste raspunsuri de specialitate.

    • sint multe comentarii care nu-mi convin, dar pe care le public, cu conditia sa nu contina injuraturi si amenintari.

  15. Oamenii se schimba doar daca au un drive intern s o faca. Si ania atunci incep sa se uite in jur ca sa vada alte modele, alte familii. Pana atunci, orice fac eu ptr copii si in relatia cu ei, e o chestie excentrica si de neconceput, pentru ca al lui, disciplinat cu doua perechi de palme de exemplu se supune in 99%din cazuri, pe cand ai mei, necesita un efort considerabil de rabdare, calm, iubire, intelegere. Si rezultatele relatiei noastre se vad in timp, ani.,Aveam niste prieteni de familie care constant isi bateau copilul de fata cu noi si usor -usor ne am detasat de ei. Nu ai ce sa i spui unui om care a fost batut ca copil si care crede ca bataia primita a fost benefica ptr viata lui. La fel, nu ai ce sa i spui unei mame care isi atarna copilul in port-bebe. Oricum, este un pas inainte fata de mamele care ii tin in carut, ca vrea, ca nu vrea copilul, ca urla, ca nu urla. Ce sa i spui unei femei care are pe lista aia „necesar bebe” pe primul rand, carutul? Ca daca au sfatuit o oamenii ei de incredere, n o sa ma creada pe mine, o straina, o necunoscuta, ca daca ai un sling, o manduca si alaptezi, poti face 90% din toate lucrurile pe care le faceai inainte de bebe. Ca ai o libertate incredibila, ca acel copil creste mai repede, mai bine, mai sanatos si destept?

    • Mie carutul chiar mi se pare necesar, mai ales cele ce merg pana la varste mari. In primul rand, exista mari sanse ca mama sa nu fie singura ce scoate pe bebe la plimbare, iar cealalta persoana( tatal, matusa, bunicul, bona) are dreptul la anumite preferinte. Eu stiu personal doua cazuri in care purtatorul de bebe a cazut rau de tot, punand in pericol integritatea fizica a copilului. Daca te stii mai impiedicata, daca suferi de ameteli sau ai vreo problema de sanatate, poate e mai sigur caruciorul. Apoi, copilul poate sta in carut in curte(pentru cine are asa ceva) cat mama mai face treaba in zona-stiu bebelusi ce si-au trait primele luni in aer liber, cat mama mai intindea rufe, plivea gradina, planta floricele etc. Caruciorul e bun pentru plimbari lungi cu copilasi maricei, vacante in strainatate. Nu in ultimul rand, caeuciorul este, zic eu, obligatoriu la parinti fumatori. Nu o data am vazut parinte tragand cu nesat din tigara, cu puiul la piept. E un viciu pe care multi il ignoram, totusi exista, iar o mama fumatoare ce isi poarta copilul si alapteaza la cerere nu mi se pare mai presus decat altele. Cu alte cuvinte, nici mie nu mi se pare ca bataia copilului poate echivala cu plimbatul acestuia in carucior.

    • Cum adica? ”Creste mai repede, mai bine, mai sanatos si destept”? Imi pare rau, putin mai mult respect, mai putina aroganta si „plinatate” de sine ne trebuie… Sa nu creada, totusi, cineva ca se masoara desteptaciunea dupa cum sunt purtati copilasii.

  16. Da, mi se pare foarte de bun simt atitudinea ta de a nu da sfaturi nesolicitate si a nu intra cu bocancii in viata altuia pe un subiect atat de sensibil. Eu urmeaza sa nasc in 2 saptamani si m-am saturat de binevoitoarele din jur care imi spun ca sunt o mama rea pentru ca fac cezariana fara motiv medical, doar ca mi-e groaza de durere. Nu inteleg cu ce il ajuta pe bebe sa fiu in chinuri 14 ore cum a fost mama. Asta e unele suntem mai fricoase, nu cred ca trebuie sa critice nimeni, mai ales atata timp cat pt bebe nu e nicio problema.

    • Te înțeleg. Cine zice ca ești o mama rea daca naști prin cezariana vorbește prostii. Am fost in situația ta, doar ca invers: eu mi.am dorit extrem de mult sa nasc natural, toți din jurul meu îmi ziceau sa fac cezariana :-). Pana la urma a fost cezariana, după vreo 10 ore de travaliu intens ( contracțiile erau aproape continue in ultimele ore) culminare cu o dilatație 1 si risc de intrare in stres a copilului care nu mai avea de vreo 12 ore lichid. Îți spun din toată inima ca as fi preferat sa mai stau 10 ore in travaliu decât sa trec prin durerile post operatorii, iar eu am fost cel mai reușit caz de cezariana pe care il cunosc. Fiecare îți da sfaturi in funcție de experienta proprie, insa pana nu ești in situație nu poți înțelege. Si eu îmi sfătuiesc prietenele sa nască natural, atunci când sunt intrebata. Cred sincer ca fiecăreia are dreptul sa aleagă, cu condiția sa fie o alegere informata si asumata. Nu voi fi insa niciodată de acord cu programarea nașterii, asta mi se pare strigător la cer, mai ales din partea doctorilor care o propun. Multa sanatate!

    • Nastere linistita si sa fiti sanatosi cu totii!
      Cred ca cu cat esti mai putin stresata, cu atat o sa fie mai placut.

  17. Da, cam asa e treaba cu intervenitul. Cum sa-ti spun eu ca psiholog sa nu-ti mai pupi copiii pe gura cand tu poate o sa ma corectezi imediat ca ai citit pe un blog strain si ca asa se face?!

    • :)) asta e de bun simt. Nu e nevoie de psiholog. Eu mi-am pupat copilul prima oara pe la 3 luni ( nu pe gura). Si nici acum nu il pup prea frecvent. Nu pt ca nu il iubesc, ci pt ca stiu ca pt el nu e nici o placere si mai ales pt ca ii pot face rau transmitsndu-i diverse ” chestii”. Dar,din nou, vorbim despre oameni care parca nu au capul cu ei cand fac anumite gesturi.

    • Seriously? pupatul nu e o placere pt copil si implica si riscuri? wow!!! bine, e discutabila aia cu pupatul pe gura, dar in rest…

    • Sarutul este un gest erotic, cum o sa-i explici copilului tau ca e ok sa-l pupe mami pe botic dar nu si alti adulti?

    • Este o diferenta intre sarut si pupatul pe gura.

      Eu cand sarut, sarut, nu pup pe gura:)

      Si sincer eu una n-am vazut pana acum o mamica (nici tatic) care sa-si sarute copilul…

    • Seriously? Poate sunt eu mai incuiata si ma ajutati d-voastra sa ma descui. Ce placere ii poate provoca pupatul unui copil de 1,2,3 luni?!? A nu se citi lipsa de afectiune, dragoste… Astea pot exista si fara sa iti lasi saliva pe fata, mainile si eventual coltul gurii unui bebelus.

    • m-ati omorat. cred ca e prima data cand ma uit la comentarii si-s ingrozita. bine ca n-am timp sa intru prea des… de la pupatul pe gua nici nu mais tiu care era subiectul. de libertate ati auzit? ce e sanatos sau nu nici macar nu conteaza. oricum cine vrea sa-si pupe puiul pe gura sau pe fund are s-o faca chiar daca Manditza zice ca nu e sanatos, nu credeti? vorba multa saracia omului. sau cum zicea un englez: mult zgomot pentru nimic.
      si cel mai in plus sunt eu ca n-am emis o parere, nu? nu sariti sa ma dati jos???????

    • Dar trebuie sa spui… Daca spui tu, si mai spun vreo doua-trei persoane, si mai citeste un articol sau mai vede un documentar poate se naste macar curiozitatea unei informari mai serioase si persoana respectiva invata ceva. Fiecare dintre noi trebuie sa spuna, sa arate prin exemplul personal, sa incerce macar sa schimbe ceva… Eu am avut de invatat si de la mamici care au tinut sa-si impartaseasca experienta si de la mamici pe care le-am urmarit de la distanta. Si am primit la randul meu observatii (legate mai ales de caciula – care se pare ca este necesara la noi si la 25 de grade), am filtrat informatiile iar atunci cand am avut indoieli am dicutat cu pediatrul (uneori cu mai multi pediatrii si medici specialisti/primari). Nu renuntati doar pentru ca nu a ati avut efectul scontat. Dureaza mult sa muti muntii 🙂

  18. Mie mi se ridică mereu tensiunea când văd bebelusi atarnati de părinții lor, in cel mai nesanatos mod cu putință. Si in Brașov sunt al naibii de mulţi. La fel când văd foarte multe mame care își diversifica bebeii la 3 luni cu suc de portocale, sau una care zicea ca ii da Danonino dimineaţa( la 3 luni). La fel de tare ma enervează pozele cu copii cu 5 rânduri de mănuși si căciuli în casă. Încerc să zic, dar fără rezultat. Apoi nu mai încerc. Apropo Printeso, ai reușit să iei legatura cu Dana în legătură cu sistemul de purtare?

  19. Dacă vrei, o să și poți, asta cred eu. Sunt și eu o persoana deschisa la minte și am luat în considerare sfaturile primite, mai ales cele legate de purtat corect. Citisem una, alta, dar nu prea în amănunt. 2 verișoare de-ale mele au văzut ca nu port bebelușul corect (într-un chicco pe atunci), mi-au spus, am mai comentat eu, dar în paralel am și citit mai multe și am înțeles ce greșeală făceam. Așa că mi-an luat un sistem ergonomic, un ergo. Numai că prof de la kineto, când m-a văzut cu el, mi-a spus să nu îl mai port, ca ce e aia sa îl țin cu fața la mine să nu vadă nimic… Booon. L-am purtat în continuare, dar nu și la kineto. Când am fost cu bebe la control la doamna chirurg pediatru – bebe are torticolis, e aproape recuperat- am întrebat-o și pe ea dacă e ok să îl port în ergo și a zis că da.
    Deeeeci: 3 sau mai multe surse pentru orice informații!

  20. Legat de diversificare, am căutat foarte multe info pe subiect si am găsit un articol dat de ESPGHAN ( asociatia mondială a medicilor Gastro enterologi) in care ei specifică clar ca diversificarea la sugar, indiferent de laptele pe care îl bea ( san sau praf) ar trebui sa nu înceapă mai devreme de 17 săptămâni de viață ale copilului si nu mai târziu de 26 de saptamani. Deci intervalul 4 luni – 6 luni si o săptămână. Eu una as vrea sa începem la 6 luni, deşi bem lapte praf, dar in funcţie de situația copilului, se poate începe și mai devreme ( dacă nici in ESPGHAN nu mai credem atunci in cine sa credem? ) . Bineînţeles, nu cu suc de portocale la acea vârstă… Sau cu niciun fel de suc.

  21. eu fac parte din categoria celorlalte mame, care nu si-au purtat Bebelușii in chestii, care nu a citit nimic despre creștere ( am citit pe net despre alimente si alte câteva lucruri), însă creierul meu este setat pe gândire logica. Astfel, gândirea mea logica nu mi-a dat voie sa imi lovesc fetița. Oricât de multe probleme as fi avut, m-am controlat, am vorbit doar calm cu ea, am ajutat-o mereu. Poate ca am făcut si eu greșeli, am ascultat de soacra si după 3 luni in care a zis ca nu e bine sa o scot afara ca are doar 4 luni, am pus piciorul in prag. Nu am mai ascult de ea ci de instinctul meu matern. Așadar, multe mame ar trebui sa gândească logic. Sa analizeze fiecare mișcare.

    • Mie soacra-mea chiar mi-a spus s-o scot afara dupa ce am nascut..era decembrie..am scos-o la 10 zile dupa ce am nascut si am stat de la 5-10 minute in prima zi pana am ajuns la jumate de ora….

  22. Sora mea are o prietena care isi batea dur fetita de fata cu nepotelul meu. Sora i-a spus mai frumos, mai calm ca nu e ok, bla bla, a doua oara vazand ca nu inceteaza i-a spus macar sa nu o mai faca in fata copilului ei ca se speriase serios, iar ulterior, vazand ca respectiva isi continua ritualul cu copilul, au incetat sa se mai viziteze. A procedat corect oare?

  23. Am fost in vizita acum 2 zile la o prietena de-a mea care are o fetita de 4 ani. Nu am vazut in viata mea copil mai rasfatat si neintelegator. 🙁 Imi pare rau sa spun asta, i-am spus si ei, dar replica a fost „pentru ea stau si in cap, doar e fiica-mea”. Inteleg asta, pot sa inteleg, dar mi se pare revoltator sa-ti cresti copilul lasandu-i falsa impresie ca totul i se cuvine, ca lumea se invarte in jurul lui si ca nimic altceva nu conteaza.
    De exemplu ne uitam impreuna pe tableta la niste animatii, ea a ales niste negrese despre care eu i-am spus ca nu sunt frumoase (nu am nimic cu negresele, nu sunt rasista, doar ca desenele alea chiar erau urate) si copilul a inceput sa planga. Prietena mi-a zis sa indrept ce am spus si sa zic ca-s frumoase daca ei ii plac. Eu i-am zis ca de fapt ea poate sa le vada frumoase si eu urate, ca e in regula ca mie sa nu-mi placa si ei da. Ca e vorba de gusturi, ca mie imi place bluza mea, dar poate ei nu. Credeti-ma cand va zic ca s-a oprit din plans si a inteles, spre marea mea uimire si mai ales a mamei. Deci se poate, trebuie doar putina rabdare.

    • draga mea, din exemplul dat nu reiese ca fetita de 4 ani este „cel mai rasfatat si neintelegator copil din lume”, ci doar ca tu esti intoleranta cu toanele unui copil de 4 ani (habar n-am ce inseamna un copil intelegator la 4 ani, unul care nu te deranjeaza cand mergi in vizita poate??). judecata unui adult („ce animatii urate ai ales”) este foarte dura pentru un copil de 4 ani – dc esti asa open minded puteai incepe tu prin a intelege de ce ii plac ei acele animatii. Ca si cum ti-ar zice sefu: ce idee de cacat ai avut intr-o sedinta, de fata cu ceilalti colegi 🙂 asta ca sa intelegi de ce plangea fetita dupa judecata ta (ca ai lasat explicatia la urma, intai ai dat sentinta)
      Sorry, comentariul meu e off topic, dar m-a intrigat interventia ta.

    • Ok, am omis ca nu voia mancare daca nu manca inainte 2 oua kinder, ca nu voia altceva decat sa se uite la TV si ca isi petrecea timpul browsuind site-uri cu jucarii si incepand sa planga ca ea nu le are pe alea, pe celelalte. Dar ma rog, detalii.
      Habar n-am, poate ai dreptate, n-o fi cel mai rasfatat copil, dar nici departe nu e. Dar, again, fiecare isi creste copilul cum stie mai bine, eu momentan n-am unul asa ca nu stiu cum o sa fie cu al meu, doar am tras cateva concluzii pe baza unei experiente recente. Si nu stiu de unde ai dedus ca i-am zis „ce animatii urate ai ales”, i-am spus doar daca ii plac si ca sunt altele mai frumoase. 🙂

    • Pai si nepotelul meu are niste gusturi complet diferite de ale mele….dar niciodata nu i-am zis ca ce a ales el este urat….lui ii place tot ce e mai ”traznit”, culori ”turbate”, jocuri care mai de care mai ”ciudatele”…dar nu m-am gandit niciodata sa il critic…are 3 ani….dar de ce l-as critica…fiecare cu gusturile lui….eventual il intreb ce l-a determinat sa aleaga…si chiar imi explica cu cuvintele lui….si e nostim…..
      Sa critici dur pe cineva mi se pare un gest foarte nelalocul lui….doar pt ca tu ai alte pareri, gusturi, dorinte.
      Cu ce nu sunt eu de acord …. eu nu voi putea sa port acel sistem de purtare…pt ca am probleme cu coloana de foarte multi ani, dureri mari capatate in urma unui accident de masina….si la multe mamici pe care le cunosc le-am spus ca eu voi fi cu caruciorul din cauza problemei mele…bineinteles ca toate au sarit in sus….ca tre sa ma sacrific….ca e imposibil sa ma doara si atunci spatele…tre sa il port pe copil ca doar asa se creeaza legatura intre noi….au dat-o mereu cu asa trebuie…???? zau eu nu pot intelege???cum adica asa trebuie??? pai daca nu pot…am dureri si de la geanta de umar desi e usoara si daca duc o plasa in mana…
      Fixistele astea cu sistemul de purtare ma depaseste.
      Nu toate mamele isi pot purta copilul, pe unele chiar le doare spatele.
      Si cele care aleg caruciorul, oarecum sunt puse la colt.

    • Cred ca o sa fiu off-topic, dar care e faza cu ,,crearea legaturii intre mama si copil”??????? Se presupune ca exista deja o legatura foarte stransa intre cei doi pentru ca mama a purtat copilul 9 luni, i-a simtit miscarile, s-a gandit la el 24 din 24, il asteapta cu nerabdare etc. Stiu ca sunt cazuri in care hormonii isi fac de cap si e posibil ca mamica sa nu simta ca e chiar dragoste la prima vedere. Dar dragostea exista, legatura exista… Nu inteleg cum pot spune unele persoane ca doar daca faci x si y o sa iti iubesti copilul. Sincer, cred ca persoanele respective nu stiu ce e iubirea neconditionata ( din diverse motive) si nu stiu sa recunoasca legatura speciala. Am o vecina care se vaita mereu ca ea nu simte fluturi in stomac pentru copilul ei, deci nu-l iubeste…. No comment. Eu nu am copii, dar chiar nu pot sa inteleg….

    • Gina, si eu am probleme cu spatele. am avut inainte de sarcina, in timpul ei s-au agravat si ma mai doare si dupa. parerea mea este ca ar fi bine sa incerci un sistem de purtare. iti si zic de ce: in afara de beneficiile aduse copilului care clar sunt nemaipomenie, copilul este mult mai usor!!! adica eu daca il tin in brate mai mult, ma rupe cu spatele!!! asa ca imi pun repede mei tai sau manduca si gata! este mult mai usor si pot face orice (gatit, un pic de ordine, plimbare sau o linistesc cand e mai agitata, ca tare mult ii place asa lipita de mami), greutatea se dispune mult mai bine, mai proportional. nu zic ca trebuie, dar zic sa incerci, ca mie tare bine imi e asa pt spate! vezi ca majoritatea celor care vand aceste sisteme au si posibilitatea de testare. sincer, nu stiu ce ma faceam fara!!

  24. S-a intamplat acum vreo 2 ani. Eram intr-un magazin de imbracaminte cu prietenul meu, el la cabina de proba si eu asteptam pe canapea langa cabine. In cabina de langa el intra un „domn” cu baietelul lui de vreo 5-6 ani.
    „Domnul” isi suie copilul pe scanulul subred din cabina ca sa il poata imbraca. In timp ce trage de copil ca sa il schimbe, copilul cade si se loveste de oglinda. Oglinda ramane intacta. „Domnul” incepe: Idiotule, spargi oglinda $@#%&^#… si alte mentiuni ale mamei, familiei, Raiului si Iadului… si 2 palme.
    Mi-a crescut tensiunea si am inceput sa tip la el. Magazinul respectiv era plin, la cabine erau cel putin 2 angajati, plus 2 paznici la intrari – dar nimeni nu a spus nimic. I-am spus sa se opreasca pentru ca nu e la el acasa si ii deranjeaza pe ceilalti (nu puteam sa ii spun cum sa isi creasca baiatul ca faceam spumea).
    A iesit la mine, era plin de furie si mi-a spus ca daca nu imi convine sa plec acasa. I-am spus sa plece el acasa pentru ca el era cel care deranja. Nu a mai spus nimic, si-a luat copilul si a plecat. In tot timpul acesta nimeni nu a spus nimic, toata lumea se uita la noi stupefiata. Prietenul meu a reusit sa iasa din cabina abia dupa ce a plecat „domnul” respectiv.
    Abia dupa ce m-am calmat mi-am dat seama ca omul cu pricina putea sa ma loveasca si pe mine si ca poate i-am facut mai mult rau copilului. Ma gandeam ca ajuns acasa si-o mai fi luat cateva pentru ca din „cauza” lui tac-su a trebuit sa il bata si sa plece din magazin.
    Concluzia – nu poti vorbi cu un adult care vede doar rosu in fata ochilor.

  25. Eu am vazut de foarte aproape un copil distrus de mama proprie. Prietenul fiului meu era un inger de copil acum vreo 6 luni cand ne-am cunoscut. E cu aproape un an mai mare decat al meu, are 3 ani si cateva luni. Se jucau foarte frumos impreuna, amandoi fiind copii calmi si dragalasi. Apoi tatal prietenului a fost nevoit sa plece cu job-ul in alt oras. Mama lui a ramas singura ( plus cateva bone) cu copilul. Mi-am dat seama ca femeia nu e cu toata tigla pe casa din felul in care vorbeste si se vaita, non stop, desi lucreaza doar 12 ore pe saptamana si are 3 bone pentru copil.
    Grav e ca a inceput sa il bata pe copil. Si cred ca il bate zdravan. Bietul copil e terorizat si super speriat doar daca te apropii mai brusc de el, ridica mainile in sus spre fata, sa se apere.
    A devenit extrem de agresiv, loveste din senin, impinge, bruscheaza, e absolut ingrozitor. E un copil distrus si sigur va fi un adult la fel de frustrat si distrus ca si mama lui.
    I-am spus mamei lui o singura data ca bataia nu face decat sa trezeasca un comportament agresiv in fiul ei si nu aduce niciodata nimic bun. Mi-a spus cu nonsalanta ca stie dar ca ea nu e o mama buna!!!!! Ca ei nu ii pasa de copilul ei, nu si l-a dorit, ca ea nu are rabdare sa il creasca si nu are cunostinte de parenting, ca nu stie sa se joace cu el si ca (asta m-a socat efectiv) nu are nici cea mai mica intentie sa invete!!!!!
    Evident ca am lasat-o ca pe ea si am inceput sa raresc contactele cu ei. Efectiv nu mi se pare ok pentru copilul meu sa fie agresat fara motiv, din nimic. Si nici daca ar fi cu motiv nu as fi de acord cu asta. Copilul meu nu a vazut niciodata gesturi agresive si mi se pare total aiurea sa invete treaba asta de la prietenul lui. Cu regret am ajuns sa tai total orice contact intre ei.
    Ma mai gandeam sa-l si invat sa se apere, sa impinga si el dupa ce a fost impins sau sa loveasca dupa ce a fost lovit. Dar mi se pare ca e prea mic sa inteleaga ideea de „aparare”

  26. La partea cu diversificarea cred sincer ca atatea bordeie, atatea obiceiuri. Pustiul meu are aproape 4 luni si incerc sa ma documentez despre diversificare.
    Vreti sa stiti ca in State mai toti copiii primesc cereale de orez fortificate cu fier inca de la 4 luni?
    Ca recent organizatia de sanantate din Canada a lansat niste reguli pentru diversificare complet altfel fata de tot ce am invatat noi? Reguli care spun ca incepi diversificarea cu alimente bogate in fier – adica carne si ca bebelusul trebuie sa aiba cel putin 2 mese pe zi bogate in fier inca de la 7 luni (adica carne, oua, legume gen linte, fasole)? A se vedea aici: http://www.healthycanadians.gc.ca/healthy-living-vie-saine/infant-care-soins-bebe/nutrition-alimentation-eng.php
    Ca nivelul de pesticide in mere este peste cel din cartofii dulci? http://edition.cnn.com/2010/HEALTH/06/01/dirty.dozen.produce.pesticide/
    Deci cum o fi mai bine? Clar fara danonino sau coca cola, dar in rest?

    • Cel mai bine este sa ai un pediatru bun, care sa iti cunoasca copilul. In rest, sa ramai deschis la orice, sa culegi informatii de pe site-uri de incredere, de la cunostinte cu ceva neuroni, dar toate aceste informatii sa fie bine trecute prin filtre(al tau, al pediatrului). Alimentatia depinde de zona: isi pun aprenta genele, clima, sursele de apa potabila etc. In unele tari se recomanda vit.D de la 6 luni, tot de atunci obligatoriu vit.C si vit.A. Unele formule de lp contin toate vitaminele, daca copilul este alaptat conteaza si alimentatia mamei. Se pune accent si pe conformatia copilului si a parintilor, unii pediatri temporizeaza introducerea cerealelor la copii cu risc de obezitate. Fierul este esential, mereu a au fost recomandari cu privire la o dieta bogata in fier. Conteaza si cat mananca bebe, unii copii nu se lasa diversificati si pace. Asadar, o minte deschisa si un medic bun.

    • De acord cu pediatrul – dar ce te faci cu cei care au invatat ceva in facultate, acum 20 – 30 de ani, care au la randul lor copii (argumentul suprem de altfel) si care se uita la tine cu maxima indulgenta – de genul, ia uite-o si pe asta – a invatat sa citeasca pe internet. Eu ii inteleg (ca si mie mi-ar pica prost sa vina o fatuca sa imi zica mie cum e facutul de rapoarte de evaluare), dar pe de alta parte stiinta a evoluat masiv si nu cred ca ei traiesc intr-un mediu care sa le permita accesul la aceste materiale. Singurele conferinte medicale la care merg sunt cele platite de companiile farmaceutice, nu e ca si cum statul roman le acorda saptamani de pregatire continua sau le plateste cartile sau studiile medicale. Nu e vina lor deloc, dar absolut deloc, e vina unui sistem care incurajeaza munca multa, pacienti multi, bani putini si medicamente cat mai multe, nu cercetarea si profesionalizarea. Si de-asta semnele mele de intrebare – cum o fi mai bine?

    • Tocmai de asta am insistata pe „bun”. Conteaza prea putin aia de au terminat facultatea acum un secol si se incapataneaza sa ramana acolo. Tu, ca mama, vrei ce este mai bun pentru copilul tau. Eu am gasit astfel de medici, e drept ca la usa lor e mereu coada iar consultatia costa, dar merita. Am cateva mici criterii dupa care ii recunosc.

    • Sa acceptam ca pediatrii/medicii au si ei macar acces la internet, daca nu la conferinte (desi sunt destui si cei care se duc la conferinte pe banii lor, nu ai statului). Educatia medicala face ca si procesarea informatiei sa difere – deformatie profesionala. Ca nu toti o proceseaza sau o accepta, ma rog, ar fi subiectul unei discutii mult mai lungi.

  27. buna ,
    printesa, poti recomanda cateva site uri bune care ajuta in cresteresa si dezvoltarea copiilor (nu ma refer la mancare ci la educatie/ dezvoltare personala). am citit in articolul tau faptul ca te inspiri din cateva. din pacate imi este foarte dificil sa citesc carti, asa ca ma bazez pe carti format electronic …. sau site uri.
    m am uiitat fugitiv pe comenturi si nu am vazut alta mamica sa fi intrebat asta. sper sa nu ma insel
    multumesc

  28. M-am abținut să-mi dau cu părerea până acum, deși au fost multe posturi la care aș fi avut mute de spus. Dar la subiectul de acum chiar nu m-am putut abține. Și eu ,,sufăr” de la prea multe sfaturi, dar am învățat să nu le mai resping, le ascult și le analizez încercând să extrag ceva pozitiv din ele dacă există. Și am învățat că în materie de părințeală toată lumea știe tot (cam ca la fotbal, unde toți fanii sunt antrenori). Eu nu știu mare lucru, de aceea de aproximativ 16 luni citesc, întreb, ascult orice sursă de informație demnă de încredere și care spune lucruri logice. Am constatat că ce e bun pentru unii copii nu merge la alții. Și vin cu o întrebare: câți copii bolnavi, deformați sau mutilați ați văzut din cauza diversificării începute la 4 luni (nu vorbesc despre diversificare începuta direct cu nu știu ce legumă sau biscuit, ci despre câteva lingurițe de suc de fructe). Nu susțin că OMS și anumiți medici pediatri nu au dreptate când recomandă diversificarea de la 6 luni, dar sunt destui alți pediatri care o recomandă de la 4 luni din varii motive. Cunosc destui copii sănătoși și armonios dezvoltați la care mămicile au început diversificarea la 4 luni și i-au hrănt cât mai atent și mai corect, așa cum cunosc mămici care au început diversificarea la 6 luni și la 8 luni îi dădeau copilului ciocolată. Ideea e că ne place să ne dăm cu părerea și uneori blamăm prea repede lucruri pe care nu le cunoaștem din experiență (a noastră sau a celor apropiați).

    • Nu zice nimeni ca ajungi deformat sau mai stiu eu ce daca ai fost diversificat mai devreme. 6 luni de alăptare exclusiva este o recomandare, fiecare face ce dorește si ce considera mai bun pentru copilul lui. Important e sa te informezi, nu sa cauți scuze ca sa acoperiți comoditatea (eu vad asta destul de des). Eu una am fost alăptata pana la 16 luni si diversificata de la 2 luni. Cred ca unele din problemelepe care le am ca adult (pb gastro, pb cu greutatea) au fost influentate si de acest lucru. Un ex: celebrul mar cu biscuite, care umfla stomacul ca bebe sa doarmna, fara a aduce vreun beneficiu nutritiv, ca sa nu mai zic de zaharul din biscuiți.

    • of, Dana, mai degraba obezitatea nu de la diversificare se trage, ci de la atmosfera incordata din familie si lipsa unor relatii neconditionate.
      Persoanele cu problme de greutate mananca prea mult pt necesarul propriu, nu isi dau seama cand sa se opreasca. Eu cand am luat 2kg in plus mi-am dat seama ca s-a schimbat metabolismul/ sau fac mai putina miscare, si am compensat cu o reducere a meselor (scos cina) pt a nu ajunge mai rau.

    • Nu am zis ca obezitatea se trage de la diversificare :), am fost inteleasa gresit. Lucrurile nu trebuie privite niciodata doar in alb sau negru :). Prea ne grabim sa dam cu parul ( si aici ma includ si pe mine).

    • Adica diversificarea e ok cu suc in loc de leguma? Cam care ar fi logica? Stii de ce multi pediatri recomanda? Fiindca asa era pe vremuri. Asa am invatat si eu in facultate, acum vreo 10 ani, la fel cum am invatat ca zaharul e ok din prima zi de viata. Nu glucoza, zahar. Sucul de portocale e acid, nu ii tine de foame, un stomacel nou de 4 luni nu are nevoie de el. Nici macar nu e fruct autohton, sa bagi la inaintare faptul ca il diversifici cu ce ai cules dimineata din gradina. Sigur, copilul poate creste bine-mersi. Eu ma amuz mereu fiindca unii dintre cei mai inteligenti adulti ce-i cunosc au gost hraniti cu lapte de vaca din prima zi, fara adaos. Asta insa nu inseamna nimic.

  29. Printesa, dupa „balciul” facut de sotul tau aseara pe Facebook, stii tu unde, nu m-as mira deloc daca aceleasi tratamente le-ar primi si copii tai
    Nu mai face pe sfanta si „sfatoasa” atat. E familia ta, tine-o acolo pentru tine, lasa-ne pe noi muritorii de rand fara minunatele tale sfaturi/ganduri/rahaturi. Nu o data si-a aratat agresivitatea(sau prostia) mandrul tau sot.

    • Ioana, eu nu-ti invadez spatiul cu nimic, eu doar scriu aici la mine. daca nu doresti sa citesti, nu citi. nu e ca si cum te opresc pe strada sa-ti spun ce fac eu cu familia mea.
      cit despre circul de aseara… nu eu l-am facut, eu doar am incercat sa ma explic si sa ma apar de galetile cu zoaie care-au picat in capul meu complet aiurea.
      sotul meu e alta persoana decit mine, e responsabil pentru ce face si ce spune.

    • Tocmai pentru ca este alta persoana decat tine, trebuia sa te lase pe tine sa iti rezolvi problema, esti o persoana matura, nu ai varsta Sofiei. Nu, s-a simtit cu mai multe oo cand a inceput sa arunce in stanga si dreapta cu „esti prosta”. Interventiile lui au fost inutile si prostesti, ti-au adus o mare defavoare tie, nu numai aseara ci si in alte randuri.

    • Întâmplător am văzut și eu discuția despre care e vorba și m-a întristat foarte tare (felul in care ai fost atacată). Poate (sigur

    • Brr…ce urat 🙁 Am urmarit si eu sutele de comentarii pe Fb aseara, n-am inteles care-i baiul de s-a ajuns la ce s-a ajuns…anyway, Printeso, daca nu ai hateri, nu existi :)). Si pe internet toti sunt zmei. Mai am si eu momentele mele de „heitareala”, te citesc de prin 2009, uneori nu am fost de acord cu ce ai scris, am si comentat, insa mi s-a intamplat ca dupa ani, cand am fost eu in situatia respectiva, sa ajung la concluzia ca ai avut dreptate 😀 si sa ma mir si eu de ce comentariu ti-am scris atunci :)). Blogul tau e preferatul meu, te citesc de mai multe ori pe zi, de multe ori ma intorc la postari mai vechi atunci cand am nevoie de vreo informatie/parere, am invatat multe citindu-te si iti multumesc pentru asta. Inteleg ca esti si tu om, ca te supara de multe ori ce zic altii, dar incearca sa nu mai pui la inima :).

  30. Consider ca am destule chestii in propria viata care sa ma mentina ocupata, nu trebuie sa ma bag (nesolicitat) in treaba altora. Nu mor de grija altora si cum nimanui nu`i place sa primeasca sfaturi din senin (au fost N articole pe acest blog despre acest subiect), ar fi bine sa se respecte regula si in sens invers.
    Si Dana Rogoz sa`si poarte copilul cum are ea chef.

  31. Acum o saptamana am mers cu copilul in carut in supermarket (da folosesc si carutul, in special cand merg la cumparaturi si nu vreau sa car si copil si plase). Copilul meu este in permanenta super golas cand merge afara (ca nu suporta infofoleala), dar de aceasta data reusisem sa-i strecor un fular in jurul gatului (doar de jur imprejur, nu era prins, nu era infasurat, nu era innodat). Cum este la varsta la care molfaie tot ce prinde, isi luase un capat de fular si si-l bagase in gura ‘mestecandu’-l pofticios, exact cand eu incercam sa iau un cos de cumparaturi. Pe langa noi trece fix atunci o vanzatoare din supermarket care tocmai muta niste cutii dintr-o parte in alta, se opreste din drum, isi baga mana in landoul copilului si ii scoate fularul din gura spunand „bietul copil”. Am ramas efectiv masca. Sa ne intelegem: copilul mergea cu fata la mine, eu eram cu mana pe carut nu lasasem copilul de capul lui, nu era nesupravegheat, nu era nimic care sa justifice o astfel de interventie. Nici nu vorbesc de cat de neigienic a fost gestul ei (chiar daca da, eu dusesem copilul in supermarket, asta nu insemna ca automat si invitasem pe toata lumea sa puna mana pe el) sau de cat de ciudat este pentru un copil ca un strain sa-i invadeze brusc zona de confort… Dar eu, mama (sau daca nu a crezut ca era copilul meu, eram oricum persoana responsabila de copil), eram acolo! Eventual sa-mi fi spus mie daca avea probleme legate de siguranta copilului, dar de ce sa actioneze direct??????

    Am povestit aceasta intamplare, pentru ca eu nu cred in intervenitul spontan. Nici macar atunci cand e vorba de violenta. Da, esti pe strada si vezi un parinte care isi bruscheaza copilul. Da, nu e ok, stim cu totii asta. Numai ca nu stim exact ce a dus la bruscatul respectiv. Poate copilul se pregatea sa o zbugheasca in fata unei masini si parintele s-a super speriat si a reactionat gresit. Nu e ideal, dar e pana la urma o reactie instinctiva. E diferita de un abuz, dar tu observand asta doar cateva minute, nu ai de unde sa stii. Copilul poate o sa fie traumatizat un pic, dar macar o sa fie viu.

    La fel cu orice alt lucru. Am mers o data cu trenul, cu copilul in carrier si cu geanta lui mare dupa mine Si la un momentdat copilul nu a mai vrut sa stea in carrier si a inceput sa urle. Si sa vezi atunci distractie cu mine incercand sa descopar de ce plange, jongland cu biberon, suzeta, scotand in acelasi timp haine de pe el (pentru ca plangand se incalzea din ce in ce mai tare), plus tinandu-ma de gentile aferente. Avand atunci copilul jumate in brate jumare in carrier si nestiind de unde sa mai gasesc resurse fizice sa nu-l scap pe jos, as fi avut nevoie fix de cineva care sa vina sa-mi spuna ca nu-l tin intr-o pozitie ok. Ar fi fost perfect mai ales ca nici nu as fi avut cum sa pocnesc persoana respectiva, nemaivand maini libere.

    In concluzie, eu incerc sa nu comentez niciodata pe loc, fata de niste oameni pe care nu-i cunosc suficient de bine si atunci cand nu sunt 100% sigura ca sfatul meu ajuta. Si chiar si atunci, nu formulez lucrurile cu „vezi ca faci gresit” ci „eu fac asa… pentru ca… / eu as incerca si asta… pentru ca…”. Poate ca sfatul e bine intentionat dar nestiind exact in ce stare de spirit e persoana careia i-l adresezi, poti face mai mult rau decat bine. Ti se pare ca salvezi copilul de la displazie de sold, dar poti sa trimiti mama in depresie si pot fi urmari mult mai grave.

  32. eu mai adaug ca obiceiul de a muri de grija curului altora este unul comunist, de cand in fiecare bloc erau 3-4 sifonari la securitate/partid etc.

    Ca o experienta personala: am avut o prietena (nu mai suntem) care isi lovea copilul. In public. De 3 ori in 2 ore. Nu am zis nimic, am incurajat dragostea, respectul, etc. nu am zis nimic nici de amenintarile cu moartea, cu schimbul cu alti copii (copilul meu care era un bun exemplu pt ea etc). Pana cand copilul ei a inceput sa loveasca pe copilul meu. Am devenit fiara. Mai ales ca mama mi-a zis ca ce, si altii isi descarca nervii pe copil. Eu i-am zis ca asta e abuz. Da, copilul are semne de abuz: plangea ca un bebelus, somatizeaza o tuse, ne spunea mereu ca el e bolnavior, mananca excesiv, urla la altii etc.
    Dar de cand am fost directa cu mama (dura, stiu) s-a imbunatatit COLOSAL comportamentul copilului ei! Asa ca am decis ca de cate ori vad un copil lovit, sa ii atrag atentia parintelui. Sunt multe lucruri care nu merita comentate (carut, crenvushti, etc) dar bataia se intoarce impotriva societatii.

    Si stiti ce e cel mai grav? ca mama care loveste a fost si ea lovita in copilarie. Si in continuare ii se pare normal.

  33. Uneori parintii cred ca nu prea stiu cum sa se comporte cu al lor copil. Am ajuns la concluzia ca stim mai mult decat credem ca stim. Pentru majoritatea parintilor nu exista reguli de urmat. Consider ca cel mai bine ar fi sa ne ascultam instinctele. Nu luati de bun tot ceea ce va spun vecinii, nu fiti foarte uimiti de ceea ce spun expertii( uneori se contrazic), Nu va temeti sa aveti incredere in dvs.! Din propria experienta spun ca dragostea naturala pe care un parinte o poarta copilului este de sute de ori mai importanta decat cunoasterea precisa a tehicii de schimbare a scutecului sau de cunoasterea momentului cand trebuie introduse alimentele solide si tot asa. De fiecare data cand imi iau copilul in brate, de fiecare data cand ii fac baita, il schimb, il hranesc, ii zambesc, el simte ca imi apartine, iar eu ii apartin:).

  34. eu patesc des sa primesc sfaturi, fie de la rude, fie de la babe straine pe strada, babe care au tupeul sa isi bage mana in crutul copilului. I-am dat peste mana la o baba si i-am zis sa ia mana de pe mana copilului. Pai de ce? intreaba baba mirata. Pentur ca nu stiu unde ti-ai bagat mana inainte sa pui laba pe mana copilului. POate ai avut-o in dos. Ptiuu..nici eu nu m-am recunoscut de urat de am vorbit.

    In fine, eu am o problema cu familia, cu mama mea care da sfaturi..dar de fapt sunt cam niste chestii impuse, de cums a fac cu copilul. De ex de ce nu ii dau paine, de ce nu ii vb cu diminutive etc. I-am explicat mereu de ce, cu exemple din carti. Nu vrea si nu intelege.

    Inteb alte mamici, voi cum faceti cu mamele si bunicile/ La noi deja situatia e tensionata, mama vine tot mai rar pentru ca s-a saturat sa ii spun cums a faca. Cum faceti cu soacrele care intind cicocolata la copil, desi ii explici ca nu e ok ca la 1 an sa manance cioco si zahar?

  35. Pana acum doar am citit…dar nu pot sa nu mai comentez.
    Trecând peste sfaturile primite de la alții, pe care sincer le-am analizat/comparat cu ceea ce citisem, am ajuns in situația in care nu stiu cum se face dar nu prea mai am cu cine socializa :))).
    Ori eu sunt nebuna si trebuie sa ma caut la mansarda ori cei din jurul meu au o maaaare problema.
    Eu personal sunt genul care nu tace, care zic exact ce gândesc fara sa ma gândesc la consecinte.
    Am fost judecata atunci când mi-am pierdut cumpătul in fata copilului meu. Am fost judecata pentru ca mi-am cerut scuze copilului meu, nu pentru ca am urlat ca o nebuna preț de câteva secunde la un pui de 3 ani si jumătate.
    Cum poți sa afirmi ca e ok sa urli, sa tipi, sa ameninți si sa zică mersi ca nu il altoiești?
    Am trăit cu chestia asta toată copilăria mea, inca mai am sechele dar încerc sa ma corectez si sper sa reușesc sa ajung la punctul la care sa fiu mulțumită de mine ca om, ca mama… DAR niciodată nu voi accepta sa vad un copil maltratat.

    • Uneori nu este bine sa intervii cand un copil este lovit. Stiu cum suna asta… Si mie imi vine sa ma urc pe pereti de nervi cand vad asta desi nu am copii, DAR imi amintesc foarte clar ca atunci cand maica-mea ma lovea pe strada si intervenea cineva, circul de acasa era de o mie de ori mai groaznic. Se adaugau niste palme si tipete pentru ca din cauza mea cineva i-a tinut ei morala.

      Nu stiu care e solutia…Si mie mi se rupe sufletul cand vad un copil lovit, dar prefer sa nu ii spun nimic parintelui pentru ca stiu ce se poate intampla. Metoda Printesei cu exemplul personal mi se pare foarte buna chiar daca nu aduce rezultate imediat.

  36. eu am trecut de faza cu purtatul copilului, dar sunt interesata de metode de autocontrol in situatiile cand nu mai stii ce argumente sa ii aduci prichindelului naravas…

  37. exceptand cazurile de violenta (violenta pana la urma e pedepsita prin lege), nu cred ca e treaba mea sa imi dau cu parerea despre cum isi cresc alte pesoane copii proprii. mi se pare ca e o actiune similara cu unei persoane care vine si imispune „cum sa nu manance dulciuri? e copil! trebuie sa manance dulciuri”. doar pentru simplul fapt ca sunt mai informata, nu inseamna ca trebuie intru cu bocancii in viata altora.
    sunt absolut de acord ca puterea exemplului este cea mai importanta. poate ca in urma exemplului, anumite persoane vor veni si ne vor adresa intrebari pentru a afla de ce actionam intr-un anume fel.
    cred ca schimbarea incepe in noi insine si ar fi frumos sa nu ne mai tot uitam in curtea vecinului, ci sa ne ingrijim sa ne facem curtea proprie mai frumoasa…just a thought…

  38. Si eu am incetat sa mai dau sfaturi cand am vazut ca nu am cu cine sa vorbesc.Prietena sau fosta prietena naste are lapte ii curg sanii …merg in vizita si imi zice eu gata nu alaptez copilul imi facea rani si nu mai am lapte …in 30 de minute tricou ud de lapte:Durla copilul de la 12 noapte la 5 si ii spun si eu ia si tu copilul in brate….raspuns nu ca nu vreau sa se obisnuiasca ii ofer destula iubire de la distanta:Ddegeaba i am explicat ca lipsa afectiunii le afecteaza dezvoltarea etc.

  39. Morile de vant sunt de mai multe feluri:
    – Mame informate corect, care au cercetat in spate si au vazut ce sustine stiinta, ce sustin institutiile si organizatiile mari, care nu au crezut pe cuvant ce sustine bunica/ prietena/ blogul/ forumul/ cartea/ medicul, si au cautat daca informatiile sunt sustinute sau nesustinute. Si-au format o parere, cred in ea si eventual incearca sa o promoveze, mai agresiv sau mai putin agresiv. Ele sunt mori de vant pentru cei care incearca sa le convinga de contrariul, deoarece vor ignora ce li se zice si in ochi celorlalti vor parea mori de vant. Chiar daca au dreptate. Ele sunt mori de vant in ochii necunoscatorilor.
    – Mame informate gresit, dar care se cred informate. Ele au preluat informatia de pe un blog obscur / de la un medic ce nu este la zi cu informatiile / de o carte scrisa subiectiv / etc, nu au verificat ce se afla in spate. Pur si simplu le-a sunat bine si au crezut in asta. Daca primesc sfaturi contra, tot mori de vant sunt si ele, pentru ca nu vor baga in seama ce li se zice. Chiar daca gresesc, nu vor accepta sa se indrepte, doar se cred informate.
    – Mame neinformate ce nu au avut acces la informatii, asa ca s-au bazat pe mituri, pe sfaturile batranilor, pe instinct. Este posibil ca acest grup de mame sa nu fie mori de vant si la ele sa functioneze sfaturile. Sau poate nu.
    – Mame neinformate ce au avut acces la informatie, insa din cauza faptului ca subiectele erau atat de controversate nu au stiut ce sa creada, asa ca au mers pe instinct, si ignora activ adevarul pentru ca din punctul lor de vedere nu este adevar, ci este gresit. Si atunci ele sunt mori de vant in ochii celor care detin adevarul pe subiectul respectiv.
    – Mame ce nu au cautat informatii din cauza ca nu le pasa. Ele sunt mori de vant pentru ca nu le pasa.
    – Mame indecise, ce inca isi cauta raspunsuri. Ele nu sunt mori de vant, ele asculta, apoi decid. Poate ajung la adevarul pe subiect, sau poate obtin si accepta informatii gresite. Dar sunt deschise la subiect.
    Din cate se vede, doar o mica categorie de mame nu sunt mori de vant. Si toate, dar toate, ne incadram in toate categoriile, uneori suntem informate correct, alteori gresit, alteori nu ne informam pentru ca nu avem de unde, nu stim de unde, suntem bulversate de multimea de informatii, nu ne pasa de subiect (sau mai rau, de copil). In functie de subiect, ne incadram intr-una din aceasta categorie. Toate gresim. Toate facem ceva bine. Unele gresesc foarte rau, altele gresesc mai putin. Eu sper ca toate mamele sa greseasca cat mai putin. Si sa nu caute adevarul in surse obscure. Inclusiv eu.

  40. Eu sunt o mama care vrea sa nu mai ridice palma, vocea si chiar gandul violent asupra copiilor! Va rog ajutati-ma cu ce as putea citi astfel incat sa ma ajute sa ma opresc!

  41. Referitor la exemplul negativ pe care l-ai dat in articol…ai spus asa:”cînd prietena ta încearcă să-l învețe pe cel mic să doarmă la el în pat, lăsîndu-l să urle singur”
    (cu toate ca ma mira,deoarece spui in alt articol ca tu „nu poti dormi nici 5 minute cu niciun copil”,dar in fine,nu o spun ca sa te acuz) am gasit asta: http://baby.unica.ro/scrisoarea-copilului-obligat-sa-adoarma-singur-catre-mama-sa-2219626.html
    cred ca merita citit

    • copiii mei nu au plins singuri niciodata, nu am facut niciodata sleep training cu copiii mei, nu i-am lasat niciodata sa plinga neconsolati. copiii mei dorm cu si peste mine, eu insa nu reusesc sa ma odihnesc cu ei, uneori mai atipesc, dar de dormit legat încă n-am reușit. desigur, poftiti de ma crucificati.

    • Inseamna ca rezisti. Eu una nu am rezistat.Daca nu imi recuperez somnul nu mai sunt buna de nimic. Mi-am zis ca nu o sa fac sleep-training. Dar corpul meu nu rezista prea mult fara somn odihnitor(singura exceptie stundentia, insa dupa o luna de dormit putin urmau vreo 2 luni de dormit 12-14 ore pe zi). Asa ca revenind la adormit bebe. Bebelusul meu dormea doar cu sfarcul in gura. Daca se intampla sa-l scape o luam de la capat cu adormitul.(adica vreo ora). Daca-l puneam in pat si parea ca doarme profund(de circa 30 min) se scula instantaneu. Am incercat leganat, infasat, co-sleeping, cantat, adormit la san, orice pana si varianta lui Tracy Hogg. Nimic nu functiona. La un moment dat am si dormit (profund) in timp ce el plangea(si nu doar o data). Asa ca am ales sleep training(varianta mai soft).

  42. Doamne fereste,nu am spus nimic de genul asta,nu te-am acuzat de nimic,dar nu tot tu ai zis ca Sofia doarme singura in camera ei?desigur,nu ca ai fi invatat-o tu sau ca ai facut sleep-training,ci ca asa vrea ea.uite,chiar voiam sa te intreb cum s-a manifestat acest refuz de a nu dormi cu tine,pt ca sincera sa fiu nu am mai auzit asa ceva,ba din contra,opusul da…si….scuze.

    • Si Maya mea a dormit din prima zi la ea in patut, initial eu fiind cu a in camera.
      Eu una nu am incercat sa dorm cu ea cat am fost mica; imi era frica sa nu ma intorc peste ea, sa nu se sufoce, plus ca nu pot dormi daca stau mereu cu o grija. Insa nici macar o data nu a protestat in patut (pan acum la 9 luni si 1 saptamana cel putin).

      Am incercat pe cand avea M 6 luni jumate sa dorm cu ea, pt ca am vrut eu, nu mi aveam frica de suforcre, pitica mea se misca f bine singura, se ridica in fund etc., insa nu mai putea ea dormi; s-a foit langa mine ff mult si nu putea adormi. Cand in sfarsit adormea, era agitat si in mx 10 minute se trezea. Asa ca ea se odihnest mai bine singura.
      De 2 saptamani m-am mutat in camera conjugala, M doarme sinura si in camera tot din cauza mea; ma aude cum ma foiesc de pe o parte pe alta si se trezeste. Acum se trezeste maxim o data pe noapte, de cele mai multe ori nu.

      Cred ca totusi depinde de copil, de tempramentul si personalitatea lui si f putin de cum il obisnuiesti de la inceput.

  43. Pe mine mă deranjează părinții care nu au vreme să observe ceea ce se petrece în jurul lor când sunt împreună cu copiii. Fiecare ocazie e ok pentru a putea învăța ceva. Nu îmi plac deloc cei care își bat copiii în public dar la fel de tare mă deranjează părinții care nu încearcă să explice copiilor ceea ce ei la vârsta lor nu au cum să observe. Situație destul de recentă: sala de așteptare dintr-o secție de ginecologie de la un spital privat. În ciuda programărilor, pe coridor femeile așteaptă la consult. Un tată cu fiul (de vreo 4 ani) așteptă și ei să iasă mama de la consult. Ei bine, timp de 15 minute, băiețelul aleargă, se atuncă pe jos, face o gălăgie monstru pe coridor. Pe mine mă deranjează. Tata citește liniștit ziarul. Nici nu pare să observe că se află într-un spital nu în parc. Nici măcar o singură dată nu încearcă să îi spună băiețelului că se află undeva unde ar trebui să fie liniște, că dacă ar vedea privirile femeilor nu sunt dintre cele mai vesele și că e un loc unde oamenii merg să afle una alta și că ar fi ok să facă liniște. Eh, nici nu mi-a trecut prin minte să îi spun ceva copilului pe motiv că vai, el nu e doar un mic domn Goe complet inocent și tata are de citit ziarul. Cine mai are vreme de empatie.

  44. Recent mi s-a intamplat ca sotia unui amic sa ma sune disperata pe la 23:00. Baietelul sau de 1 an si 10 luni racise. Simptome obisnuite: muci,tuse,agitatie,refuz de a manca,dar fara febra. Imi cere imprumut un antibiotic destul de puternic,Ketof,pentru ca e agitat si nu poate sa doarma si prin urmare nici ea. De fapt Ketoful actioneaza ca un sedativ ,mai ales asupra copiilor mici,provoaca ameteala,somnolenta si o pofta de mancare exagerata.
    Sunt de acord ca fiecare isi creste puiul cum consideda mai bine,insaa-l infunda cu antibiotice la cea mai banala problema de sanatate mi se pare pura inconstienta din partea parintilor,ca in cazul de fata,femeia vroia un copil linistit,nu unul care plange.Ceea ce m-a uimit e ca ii propusesem un leac naturist pentru durerea in gat,care la noi a functionat de minune de fiecare data,nu avea nimic de pierdut,nu dura mult timp si nici nu era daunator,dar a preferat medicamentul pe motiv ca nici ea nu se simte foarte bine si ca e tarziu.
    Din proprie experienta va spun ca antibioticele administrate fara un motiv intemeiat mai mult dauneaza. Eu am avut de suferit inca din frageda pruncie din cauza asta,mai grav din cauza unor doctori care le prescriau in exces,in doze mult prea mari.

    • Ketof nu este antibiotic!!!!este un antihistaminic……am inteles ideea ta dar vezi ca nu esti in masura sa judeci cand haba nu ai ce vorbesti.citeste pe cutie daca tot il ai in casa sa vezi ca nu e deloc antibiotic……

    • din cate stiu eu ketof nu e antibiotic, e un antihistaminic sau asa ceva, tin minte ca i-am dat o data la niste episoade alergice, se elibereaza numai pe baza de reteta, pt ca se da personalizat niste saptamani la rand. ti l-a cerut pt ca-l aveai in casa? 🙂 zic si eu

  45. Bebelusii care se trezec si plang de cum ii punem in pat o fac si pentru ca in brate la mama/tata e cald si patul e mai rece. O buiota calda pusa in pat cu 10 minute mai devreme va incalzi salteaua, bebelusul nu se va mai trezi asa de usor.

  46. In legatura cu Ketoful,mi l-a cerut pentru ca doctora de familie la care ambele suntem inscrise il prescrie des pe reteta gratuita,nu l-am folosit ,dar da aveam 2 bucati in casa. Ma scuzati,antibiotic nu e,insa nu doar o data mi s-a intamplat sa imi fie recomandat chiar de doctor pentru lipsa apetitului. Si poate ca exprimarea mea a fost gresita,insa am insistat atat de mult pe partea asta deoarece am vazut si copii de o luna supusi la tratament cu antibiotic intravenos. Iar exemplul nu a fost pentru a critica,a fost cel mai concret caz care mi-a trecut prin minte deoarece mie cel putin nu mi se pare ok sa iti tratezi copilul ” dupa ureche” administrandu-i Eurespal,Nurofen,Ospamox si Ketof” ca sa doarma linistit”,in lipsa de niste Romergan ” ca o data merge”.

    • Daca copilul de o luna facea antibiotic intravenos inseamna ca era in spital…nu face nimeni intravenos acasa(sper)……si sunt convina ca facea de nevoie,da,bebelusii pot face infectii bacteriene si atunci le trebuie antibiotic……lasa-te de discutii pe tema medicala ca habar nu ai ce spui si induci oamenii in eroare.

    • eu am inteles ce zici si tu, de acord, medicamentele nu sunt bomboane
      INSA tu te cam descalifici prin ce zici 🙂 cum sa ‘ai in casa’ un medicament care sa da pe baza de reteta? de ce? daca tu nu dai fara si nu esti de acord cu datul de medicamente aiurea?
      in plus, Ketoful solicita f mult ficatul, stiu ca am stat cu stress cand a fost nevoie sa-i dau copilului, se da pe perioade de 5 saptamani+, din cate stiu eu nu are nici o legatura cu apetitul si chiar daca ar avea, ma indoiesc ca un medic ar prescrie asa ceva ‘pt pofta de mancare’…
      Ospamox nu stiu ce e, dar Eurespal e un sirop de tuse, cum sa-i dai de adormit? 🙂 idem Nurofen. Romergan eu nu cred ca mai exista, mai exista? n-am mai auzit de mult de el

    • ospamox e antibioptc (parca, nu mai stiu exact)

      O, si da, romergan mai exista si din pacate inca se prescrie de medici „ca sa doarma copilul toata noaptea”. Te crucesti.

  47. Nu am inteles niciodata nevoia unui parinte sa dea sfaturi unui alt parinte. Indiferent cum ti se pare ca isi creste acel parinte copilul, nu cred ca e firesc sa intervii, spunadu-i tu, care vezi Doamne, ai citit pe bloguri, prin nu-stiu care carti, ca un copil trebuie alaptat pana la 6 luni exclusiv, ca nu trebuie sa ii dai antibiotice, ca nu trebuie sa recurgi la pedepse corporale si nici de alta natura, ca trebuie sa il hranesti sanatos, nu cu pizza si Cola. Da, eu mi-am alaptat fetita pana la 1 an jumate (am intarcat-o pt ca voiam sa raman insarcinata a doua oara si nu reuseam, am avut remuscari ca am facut-o, caci eu visam sa alaptez in tandem chiar..si am fost si atunci mereu intrebata cat am de gand sa mai alaptez), nu i-am dat niciodata antibiotice pana la varsta asta si nici nu intentionez sa ii dau (sa ma fereasca Dumnezeu de ceva grav, pt ca presupun ca in cazuri absolut necesare, voi recurge si eu la antibiotice, dar cunosc mame care ii indoapa cu medicamente..si imi pare rau de asta, tot ce am putut sa fac e sa spun cum procedez eu, dar in asa fel incat sa nu para ca eu ma dau desteapta si ii dau ei lectii despre cum e mai bine), nu, nu o pedepsesc si nici nu sunt de acord cu violenta (desi recunosc ca o palma la fund tot a mai primit si nu ma feresc sa spun asta), da, am hranit-o si o hranesc cat se poate de sanatos, mereu ii fac dulciuri in casa pe baza de fructe si nu cu zahar, si da…ma minunez si eu de mamele care isi indoapa pruncii cu tot felul de prostii cumparate si alte alte alte..dar nu dau sfaturi nimanui, doar daca mi le cere…de curand am fost intrebata de o prietena, de ce refuz sa ii dau fetitei mele mereu din biscuitii fetitei ei atunci cand suntem la plimbare..i-am spus frumos..pt ca eu mereu am fructe, sau legume taiete frumos la caserola si cred ca asta ii face mai bine decat orice fel de biscuiti (chiar daca sunt ei din cereale, pt ca oricum mai au si alte chestii adaugate) sau pufuleti. si gata, am incheiat subiectul..ea in continuare isi hraneste copilul cum crede si eu la fel.
    Sincer, pe mine m-ar deranja sa vad o mama care ii face alteia observatie ca isi cearta sau bate copilul. Si eu m-as uita un pic ciudat la femeia respectiva (si am avut destule ocazii sa observ astfel de situatii), dar nu as indrazni sa merg sa ii spun eu: femeie, tie ti se pare normal sa iti bati copilul asa? sau sa ii vorbesti asa? Dar cine sunt eu? De unde stiu eu care e situatia lor in familie? Voi va credeti mai destepte doar pt ca ati citit pe Alfiie Kohn sau ati asculatat-o pe Aletha Solter? Si cand aud explicatii de genul: vai, mi-e mila de copilul ala…in primul rand, daca ti-e mila, cu atat mai mult nu te amesteci ca nu ai de unde sa stii care e situatia in familia lor, poate mama respectiva pur si simplu are o zi mai proasta exact atunci si reactioneaza asa pt prima data in viata ei si in 5 minute si ea va regreta ca i-a vorbit sau i-a pocnit una copilului….in al doilea rand, daca mama sau tatal respectiv, sunt niste frustrati care oricum asa se poarta cu copilul, intr-un mod violent, fii sigura ca acasa, bietul copil mai primeste inca o chelfaneala zdravana si gratuita, doar pt ca s-a gasit „o fufa” sa-i faca ei/lui observatie cum sa isi creasca copilul..
    Mergeti in continuare la conferinte despre parenting, cititi-l/ascultati-l pe Alfie Kohn in continuare, fiti fericite ca sunteti privilegiate de a fi gasit astfel de informatii si vedeti-va de cresterea copiilor vostri, nu dati sfaturi fara sa va fie cerute caci NICIODATA nimeni nu a schimbat pe altcineva prin aceasta metoda fortata…Dati exemplu personal, fara sa fiti cu nasul pe sus si doar asa, exista sanse sa schimbati ceva, desi, zic eu, foarte putine.

  48. Referitor la ce am scris mai sus….Nu stiu daca prin atitudinea mea a parut ca dau sfaturi. Nu ma consider in masura,nu cred ca imi cresc copii mai bine sau mai rau,pentru ca pana la urma fiecare mama face cum crede de cuviinta.Carti de parenting am citit cateva,unele idei mi s-au parut ok,cu altele poate nu m-am impacat asa bine. Am citit din dorinta oricarui parinte de a se informa,de a afla cat mai multe.
    Pe subiectul cu antibiotic am insistat asa mult si ,ma scuzati daca s-a inteles din exprimarea mea ca e antibiotic. E primul exemplu pe care l-am dat pentru ca stiam ca nu se administreaza oricand,oricum,pentru 2 zile si in cantitati intuite de persoana respectiva. Asta mi s-a parut lipsa de informare. Iar cu antibioticul am insistat pentru ca eram indignata. Pentru o usoara infectie urinara,fara complicatii fetitei melei-a fost recomandata gentamicina injectabil.Ea are nici 4 ani.Si mai stiu alte cazuri,dar asta ii priveste pe fiecare in parte. Cand am comentat oboseala si-a spus cuvantul si poate am dat de iteles ca as dori sa critic. Nu dau sfaturi,nu le spun mamelor ca ” uite eu fac asa si e mai bine decat faci tu”. Poate si eu am fost criticata la un moment dat si nu a fost tocmai in regula. Cred ca cel mai important pentru o mama e sa ia decizii responsabile in legatura cu puiul sau si sa nu fie nepasatoare. Cateodata e bine si sa asculti de altii,poate fi mai rau sau mai bine,nu esti obligata sa urmezi ceea ce auzi/ citesti,etc.
    Ma scuzati daca am scris prea mult,nu am vrut nici sa deranjez,nici sa se inteleaga gresit.

  49. Apropo, am scris de doua ori ca are 5 ani ca nu cumva cineva sa citeasca printre randuri si sa-i scape acest aspect important. Da, ar trebui ca oamenii sa primeasca diploma cand fac copii. Sau macar un certificat de la psiho-pupu 🙂

  50. Draga Diana fiecare copil are dreptul lunar la o reteta gratuita dela medicul de familie. Pe reteta mie de obicei imi da mereu cateva medicamente” standard” in sensul ca sunt mereu aceleasi ori le alterneaza( Vigantol,Deridat,Ibalgin,Eurespal,alteori Humex,Ospamox,Sumetrolim si acest Ketof).Eu fofolosesc Ibalgin,rareori Humex,restul nu prea si de cele mai multe ori imi raman. De aceea il aveam. In legatura cu pofta de mancare data de acest sirop mie una mi s-a intamplat ca odata cea mica sa raceasca destul de urat odata cu intrarea in colectivitate. Medicul mi-a prescris antibiotic si pentru ca nu manca mi-a dat si Ketof,sustinand ca ii va ameliora starea si ca va imbunatati si apetitul. Avand indoieli am consultat si alt medic care a sustinut ca nu e cazul de asa ceva,medicamentele erau mult prea puternice pentru varsta copilului pe atunci si nu isi aveau rostul,dozele exagerate.
    Romergan da mai exista,Peritolul s-a retras din farmacii.
    Respectiva asa sustinea,ca pe al sau fiu Ketoful si Eurespalul il linistesc pentru ca avea o tuse urata, in lipsa de un Romergan pe care nu il mai avea in casa. Nu am vrut sa o judec nici sa par mai buna decat ea,insa mie una mi s-a parut un gest inconstient din partea ei,sa tratezi copilul tu cu asa ceva fara a cere o opinie medcului.

    • am priceput. pff, nu suna prea bine medicul tau, sa stii… daca nu ti se imbolnaveste des copilul, nu vad de ce sa-ti dea lunar atatea doar sa le ai in casa, pe sistemul daca pot, iti dau… soacra-mea e medic de familie, nu stiu sa faca asa

  51. Iar Alexandra in legatura cu antibioticul intravenos la copilul de o luna nepotul meu a fost in aceasta situatie. Cel mai ciudat a fost ca doua doamne doctor se contraziceau in fata parintilor,una spunea ca are gatul foarte inflamat si ii marea dozele,cealalta ca e nu e atat de grav si e ceva usor( in Ploiesti se intampla).
    Iar pe la un an cand i s-a depistat fetitei mele ITU au spus ca daca platesc medicamentele si chem asistenta acasa o pot trata de acasa( tot intravenos,tot antibiotic). Am refuzat si am mers cu ea la G. Alexandrescu unde i-au facut investigatii iar doctora a ales un tratament maii ” bland” ,chiar si cu naturiste. In fine nu e cazul sa dezbatem alte subiecte.

    • Copiii de varsta mica nu fac infectiile urinare joase, banale, asa cum fac fetele mai mari si femeile. O infectie urinara la varste mici se poate complica urat. Antibioticul este absolut necesar, e posibil ca gentamicina sa fi fost aleasa pe baza antibiogramei. Iar tratamentul intravenos se poate face si la domiciliu, pe baza prescrierii. Totusi, ideal este sa se faca in mediu spitalicesc, pentru a se putea interveni in caz de reactii adverse.
      Medicul de familie nu da reteta lunara copilului. Are dreptul sa o faca, mai corect copilul tau are dreptul la medicamente compensate de cate ori este nevoie. E bine sa ai cate ceva in casa, dar sa iei lunar reteta mi se pare exagerat. Bineinteles, medicul primeste bani pe „consultatie”, farmacia primeste bani pe reteta, pentru ca la final sa arunci medicamentele la gunoi. Nu stiu de ce ar prescrie medicul Ketof, mai curand as cere Aerius pentru eventuale reactii alergice neasteptate. Unele medicamente pentru alergii au ca efecte adverse somnolenta si cresterea poftei de mancare, pe vremuri se recomandau, astazi nu am mai auzit sa fie medici ce recomanda asa ceva.

  52. Se recomanda inca de catre medicii mai in varsta,o spun din experienta .Iar in legatura cu retea da sunt unii care dau reteta linar gratuita,am vazut mamici csre iau pt 3 copii si au o adevarata farmacie acasa. Am vazut si altii care nu dau nimic compensat si iti platesti tot. Poate e greu de crezut dar se intampla.Exista doctori care inca merg pe astfel de medicatie si o considera cea mai eficienta

  53. De mai multe ori mi-am pus intrebarea de ce procedeaza asa,nu doar cu mine,ci cu toti pacientii care sunt inscrisi. Primul medic de familie la care i-am avut inscrisi pe cei mici m-a nemultumit total. Pe langa faptul ca acesta nu dadea niciodata reteta,dadea si niste sfaturi aiurea cum ar fi inceperea diversificarii cu suc de portocale,mar. 10 pic de fier/ zi pentru profilaxie,in conditiile in care analizele au iesit super ok si in prealabil ar fi trebuit ca si eu sa iau supliment de fier( alaptez,bebe are 9 luni). Fierul administrat astfel de la 6 luni pana la 2 ani. Alti medici mi-au spus ca e exagerat de mult.
    Pot spune ca de cand am copii unii medici m-au dezamagit,chiar si prin comportament,desi nu le contest cunostintele.Totusi cand se intampla sa avem probleme de cele mai multe ori aleg sa mergem la privat.

  54. In legatura cu antibioticele… In Japonia se circula acum ideea ca intestinele, cu flora intestinala, functioneaza cumva ca un al 2-lea creier. Antibioticele afecteaza flora, care afecteaza productia de neurotransmitters, care afecteaza starile de spirit, care afecteaza comportamentul. Simplificind, se pare ca un mediu intestinal sanatos este baza unui temperament echilibrat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *