Acum cîteva zile cineva spunea într-un comentariu pe-aici că avocado nu-i prea grozav, că e fruct exotic şi noi ar trebui să consumăm cu precădere ce creşte în glia românească. Sînt de acord cu acest principiu, însă avocado merită o derogare!
Eu cred că avocado e cam cel mai grozav fruct din lume şi doar pentru că vine de departe nu înseamnă că trebuie să-i trecem cu vederea multiplele calități grozave.
De ce să-l iubeşti pe micul cremos? Am o grămadă de motive. Dragă Avocado, urmează nişte reclamă deşănțată pentru tine, treci pe la casierie diseară, mbine?
1. E foarte versatil. Pentru că are gust foarte discret (ca să nu zic că n-are gust deloc), merge combinat cam cu orice. Am pregătit şi cîteva idei de rețete mai jos, ideea e că poți face salate cu el, sosuri, omlete, creme şi deserturi minunate şi rapide. Nu trebuie fiert sau copt, doar spălat, tăiat în două, aruncat sîmbure şi coajă, pasat miez.
2. E ultra mega sănătos. De fapt, am impresia că e cam cel mai sănătos fruct din lume, pentru că:
– e plin de grăsimi sănătoase, mononesaturate, care reduc nivelul colesterolului rău
– conține mult potasiu, mai mult ca banana, vitaminele K, B, C şi E
– e bogat în proteine (majoritatea fructelor nu au această calitate)
– e sărac în glucide
3. Se găseşte peste tot. Mega, Cora, Billa, Auchan, supermarketuri de cartier.
4. E relativ ieftin. Eu îl iau cu max. 2 lei bucata, pentru o salată am nevoie de 3 bucăți. Cel bio ajunge şi la 8 lei, eu iau normal. Dacă îl luați mai crud (tare la apāsare), e mai ieftin. Îl puneți în pungă de hîrtie la loc uscat împreună cu o banană şi în trei zile se coace frumos. Cînd e copt, la apãsarea cu degetul în coajă rămîne o gropiță discretă. Dacă e prea moale înseamnă că deja e trecut şi trebuie aruncat.
5. Are o textură faină, e cremos şi are o aromă uşoară de nucă.
6. Pentru toate cele de mai sus, dar mai ales din motivele 1 şi 2, dar şi 5, e un aliment foarte bun pentru startul diversificării.
7. Are coaja groasă, ceea ce îl apără cît de cît de contaminarea cu chimicalele cu care ar putea fi stropit.
Rețeta mea preferată cu avocado e cea de guacamole fără roşii. În general nu-mi place să pun roşii proaspete în sosuri pentru că se pleoştesc repede, lasă zeamă, sînt no fun dacă nu-s consumate rapid.
Eu pun în guacamole:
– 3-4 avocado
– 1 ardei gras
– 1 legătură ceapă verde sau 1 ceapă uscată medie
– 1 lingură ulei de măsline
– zeama de la jumătate de lămîie
– 50 gr. telemea mărunțită de oaie
– 1 legătură pătrunjel
A se observa mîna furăcioasei care încearcă mereu să şterpelească ceva în timp ce gătesc.
Procesul tehnologic e foarte simplu şi rapid. Îmi este de mare ajutor mixerul vertical, despre care v-am mai povestit.
Avocado se curăță şi se blenduieşte cu sucul de lămîie, pătrunjelul şi uleiul de măsline pînă obțineți o cremă fină (cam 20 de secunde are nevoie mixerul meu de mînă, domnul Philips Avance). Pentru că avocado bine copt are o textură așa cremoasă, și pentru că mixerul ăsta este atît de puternic și ușor de folosit, o să obțineți rapid de tot o cremă de avocado ușoară și aromată. Butonul unic al mixerului vă permite să reglați ușor viteza de mixare, eu uneori dinadins mixez mai încet ca să mă pot uita mai mult în vasul de amestecare, e magie acolo, cum se transformă toate ingredientele într-o cremă așa fină (știți, eu nu prea ies în oraș, pentru mine o cremă la mixer e mai ceva ca un spectacol Cirque du Soleil live). Apoi într-un castron mare amestecăm crema asta cu restul ingredientelor, tocate în prealabil tot cu blenderul, în bucățele mai mari (2 minute maximum): ardeiul, ceapa, telemeaua.
Gata! Noi devorãm cu pîinici de casă cu semințe, ne batem pe castron, nu alta.
Alte idei de rețete cu avocado care la noi au mare succes:
– omletă cu avocado (1 avocado tăiat bucăți, 1 ou, puțină telemea sau mozzarela, amestecate şi coapte în tigaie)
– cremă de ciocolată fără cacao (1 banană, 1 avocado, jumătate de linguriță de karob, cîteva nuci pisate), demențială pentru copii
– salată cu ton (ton scurs, 1 avocado, 2 linguri de porumb, o ceapă verde tocată, lămîie, ulei de măsline)
Poftă mare la avocado, şi dacă aveți idei de rețete bune cu domnia sa, please share.
PS: Mixerul oferit premiu de Philips aici pe blog a ajuns în centrul de plasament în care Doinița, cîştigătoarea concursului, este voluntar. Se vor bucura de el micuții din imagine, care au 4, 10 respectiv 16 luni.
Il iubesc pe domnul Avocado 😀 Iti dau dreptate in tot ce-ai scris. Saptamanal fac guacamole, am vrut sa incerc si reteta aceea cu carob, dar nu gasesc pudra de carob nici dat cu naiba! Am cautat in supermarket, la magazinele si standurile de condimente din mall…pauza. Mai insist.
Baietelul nu a fost mare fan avocado la inceputul diversificarii, nici acum nu e, in schimb fetita papa avocado de numa numa. O sa incerc si celelalte retete.
Madalina,
S-ar putea sa gasesti mai simplu daca te uiti dupa pudra de roscove, e mai des scris asa pe etichete.
Si juniorul meu e topit dupa avocado – dimineata smoothie cu banane si afine/pere/capusune etc, la pranz si in special vara in gazpacho (rosii gustoase de tara, ardei, castraveti, ceapa, busuioc, avocado- toate blenduite si servite proaspat), seara amestecat cu roscove si servit cu biscuiti sarati. El ar manca toata ziua, dar primeste in maxim patru zile pe saptamana.
Eu consider ca trebuie sa le dam copiilor cat mai multe fructe si legume si sa nu facem discriminare pe motive geografice 🙂
Iuli, am vazut ca ii dai baietelului tau „gazpacho (rosii gustoase de tara, ardei, castraveti, ceapa, busuioc, avocado- toate blenduite si servite proaspat)” . Care sunt proportiile? si cum le mananca? calde sau reci? imi place ca e totul crud si incarcat de vitamine, de aceea vreau sa incerc sa le dau si eu.
Ioana,
Servim treaba asta ca o supa rece, de vara, cu ceva crutoane. In supa predomina rosiile, eu pun cam asa:
6-7 rosii mari, decojite
Cam 2 castraveti
Cam doi ardei – unul verde si unul rosu
1 ceapa mare sau 2 mici
O legatura de busuioc si una de patrunjel
2 avocado
Un praf de sare si ulei de cocos sau de masline
Plus apa daca ti se pare prea densa, noua ne place mai creamy, asa.
Proportiile sunt pentru doi adulti si un copil de doi ani care sunt innebuniti dupa supa asta 🙂
Desigur, totul blenduit si nefiert. Rezista maxim o zi in frigider.
Inca un motiv sa vreau sa vina vara 🙂
Madalina, cauta la plafar. Intreaba de pudra de roscove, e acelasi lucru.
Uite ca la Plafar nu m-am gandit! Mersi!
Poți găsi carob (pudra de roșcove) la cofetăria la care lucrez eu, Ostraw Vegan.
Se gaseste in Kaufland. Pudra de roscove. Pe raft pe langa cacao.
Buna ziua, nu Stiu de unde sunteti dar din Bucuresti am luat varsat din piata de la Obor.
De unde iei avocado cu maxim 2 lei ? Eu mai ieftin de 3.50 nu cred ca am vazut. Daca nu e copt suficient, eu il las pe bufet in bucatarie 3-4 zile fara punga, fara nimic si se coace perfect.
Noi luam din Auchan, e 1,6 lei, maximum 1,8.
Intr-adevar, la Auchan este mai ieftin. Este ceva mai mic decat la mega unde intr-adevar sub 3.5 lei rar gasesti.
Draga Printesa, nici eu nu iubesc rosiile fleoscaite, asa ca scot semintele si pastrez doar pulpa, pe care o pun chiar inainte sa mancam. Oricum guacamole nu e o mancare pe care sa o tii de pe o zi pe alta.
In Cluj, la Auchan, n-am gasit niciodata sub 2 lei…se poate pentru ca ajung numa’ in weekend…
Ce bine! Eu la Arad n-am vazut avocado mai ieftin de 4 lei. Dar chiar si asa il folosesc, pentru restul motivelor :).
Delicios avocado…si cand ma gandesc ca multa vreme l-am ocolit si nici macar nu stiu de ce. Eu il prepar cu 1,2 de iaurt grecesc, putina lamaie si usturoi dupa gust.
De cateva zile ne tot chinuim sa gasim intrebuintari pentru domnul Avocado, care sa fie pe placul celei mici. Asa ca iti foarte multumesc si mai scormonim si dupa alte retete.
As mai face o precizare – din ce am citit, este unul din cele mai naturale fructe in sensul ca nu prea poate fi injectat, stropit, etc. Diferenta intre unul bio si unul normal nu e mare, cel normal fiind f aproape de cel bio
Eu pe lângă guacamole fac o crema de cioco: avocado, sirop arțar, unt cocos, extract vanilie, carob . iese super fina si delicioasa. Il mai folosesc si la sandwish: unt cocos, câteva felii avocado stropite cu lămâie si ulei măsline, rucolă, salată verde + piept pui si chifla. Este yummy.
Aa, si tot pe mixerul asta il folosim 😀
Un ou fiert tare (sau 4, 5 oua de prepelita), un avocado, ulei de masline, ceapa verde, lamiae, sare. Se mixeaza si se consuma!
De cand am ramas insarcinata, am inceput sa mananc avocado in fiecare saptamana. Acum sunt cu pustiul la inceputul diversificarii si de abia astept sa ii dau bunatati cu avocado. Multumim ptr retete! Sambata imi fac cumparaturile la Auchan!
Eu fac adesea guacamole, in care neaparat pun coriandru si zeama de limeta, iar apoi o salata grozava (asemanatoare cu un tatar de somon, de fapt) – un avocado taiat cubulete, jumatate de pachet de somon afumat, o salota mica (e mai fina) sau partea alba de la ceapa verde, sare, piper, zeama de lamaie si putin ulei de masline, toate amestecate. Se mananca cu toast de preferinta şi nu cred ca am descoperit in ultimii ani vreo reteta mai buna 🙂
Dl. avocado a intrat in bucataria noastra de cativa ani buni si nu se mai vrea plecat. Il ador, fetita mea a inceput diversificarea cu el (din pacate acum nu-l mai doreste, dar se da ea pe brazda…) si il consumam ca atare (eu), facut guacamole cu ceapa, rosii, lamaie si ulei de masline sau pasta cu usturoi si lamaie. Chiar o sa incerc si reteta de crema de cioco, fara cioco, poate ademenesc copchilul 🙂
Crema de cioco e sanatoasa pt copii, pt ca de fapt nu are cioco, Karob-ul sau roscova e o planta care in afara de culoarea si textura asemanatoare cu cacao, nu se aseamana deloc. Este ok pt copii de pana la 1 an, eu am prelungit pana la 2 ani si inca prefer sa i-o dau in loc de cacao.
este ok pentru copii de toate virstele, nu exista o virsta de la care carobul e interzis.
e foarteeee bun avocado,eu il folosesc foarte des la smoothiuri(si nu numai) mai ales cand fac din spanac ca sa nu pun banana,il mananc apropae in fiecare zi
Cu telina :). Data pe razatoare si tocata foarte fin cu mixerul, ou fiert, avocado, ceapa, lamaie, patrunjel. Suuuper bun.
Offf, tot incerc sa mi dresez papilele gustative dar nu-mi iese. Pur si simplu nu-mi place!
Nu ma dau batuta, macar puiului de om sa-i placa!
Buna fetelor! Prinți in mai multe postări ai vb despre avocado in diversificarea bebelușilor … Cum pot sa introduc fetiței mele de 6 luni jumatate acest fruct ?! Spune-mi si câteva Rețete legat de el, mulțumesc !
incepi cu el simplu, pasat.
dupa 7 luni il poti amesteca cu banana sau galbenus fiert sau brinza de vaci.
Multumim Ioana pentru acest superb articol despre avocado. Eu folosesc de ceva vreme reteta ta de guacamole pentru intreaga familie. De la ce varsta crezi ca se poate oferi avocado unui bebe? Piciul meu tocmai a implinit 6 luni, am introdus deja legumele de baza la aburi sub forma de piure. Merco
de la 6 luni e ok, cred eu.
E foarte bun in loc de maioneza: de exemplu la vinete coapte adaug un avocado facut pasta.
Sau pate de nuci cu avocado: o cana nuci hidratate (sau migdale, caju sau alune sau mix din ele), 1 ardei rosu, putin ulei, 2 cartofi mici fierti, 1 avocado bine copt, putin usturoi, verdeata, condimente – toate blenduite.
Recent l-am descoperit si eu pe domnul avocado. Nu pot sa zic ca a fost dragoste la prima vedere, dar inca flirtam 😀
E minunat avocado, il folosesc si eu in fiecare zi in smoothie-uri.
Apropo de pretul acestuia, e cam singurul fruct pentru care nu se merita sa platesti 8 lei doar pentru ca e bio. Avand coaja grosuta e putin probabil ca pesticidele sa ajunga la miez. Asa ca…inspiratie multa in farfurie! 🙂
Mie cel mai mult imi place avocado zdrobit cu furculita si frecat cu putina sare, piper, zeama de lamaie si intins pe o felie de paine prajita, cu o feliuta sau doua de ou fiert deasupra. E micul dejun preferat in perioada asta 🙂
Eu de cand am copii am descoperit avocado, cartoful dulce, feniculul. Stiam de existenta lor dar nu ma indemna nimic sa le cumpar. Acum le consumam cu placere toti 4. Si avocado i-a placut Anastasiei si lui Tudor din prima. Eu le amestecam cu fructele lor de la 10, pentru noi am facut guacamole. O sa fac si crema, si omleta, putina diversificare nu strica.
Si mie imi place avocado f mult in salate. Am incercat guacamole si cu rosii tocate marunt si cu masline, se face o pasta tocmai buna de întins pe pâine calda.
Astă vară am comis o salată destul de nearătoasă, dar suuupergustoasă și hrănitoare. O cană de cușcuș umflat câteva minute în zeama de la supă, câteva frunze de salată verde tăiată fideluță, un ardei gras cubulețe, doi castraveți de grădină rondele, o roșie cubulețe și un dressing făcut dintr-un avocado frecat cu sare, ulei de măsline și zeama de la jumătate de lămâie. A ieșit excelentă, am ajuns s-o mănânc de 3 ori pe zi. :))
Buna!
Si noi iubim avocado, si-l papam destul de des, nu chiar zilnic (ca deh, locuim in strainatate si oferta e coplesitoare, asa ca, incercind sa mincam din cit mai multe, ii vine rindul mai rar). Alte idei de ‘retete’ sint fie cu humus sau pate de casa, sau cu o pasta de ton, brinzica de vaci si un pic de ceapa. Pur si simplu indepartati simburele, umpleti locul cu una din amestecurile mentionate. Pentru combinatia cu humus, noi ‘ornam’ cu un pic de pesto rosu, iar pentru cea cu ton, adaugam citeva suvite de somon afumat. Asezati-le pe un pat de salata si ati obtinut un starter sanatos si fain pentru petreceri. Children friendly too 🙂 xx
*unul din amestecurile 🙂
avocado yammy. Initial nu-mi placea avocado, dar apoi am gasit reteta Printesei de guacamole si de atunci mananc in fiecare saptamana 😀 . Eu il pun in orice fel de salata ( cu rosii, castraveti, morcovi, ardei, branza, orice am in frigider) Si-mi place mult salata cu avocado taiat bucatele si mango taiat bucatele, rosii, ardei, branza, lasata cateva ore. Fara dressinguri fara nimic.
La noi are succes urmatoarea supa: in blender sau robot 1 avocado, 2 castraveti mici, 1 mar, zeama de lamaie, 2-3 catei medii de usturoi, apa, toate blenduite. Si deasupra punem miez de nuca hidratat.
La salata de ton/alt pește.. folosesc și frunze de salată. Altă rețetă pentru cei ce nu folosesc carne – se înlocuiește tonul cu boabe fierte de fasole sau năut.
Pfoai, sunt gravida si mi s.a facut pofta. Deja am scris lista de cumparaturi pentru domnul sot, abia astept!
Copiii mei (4 si 5 ani) mananca mult avocado preparat asa: il zdrobesc, adaug putina sare si usturoi pisat si il intind pe paine. E delicios!
Dacă este voie, un link spre rețete multe cu avocado.
http://www.avocadosfrommexico.com/recipe/
Nu mananc avocado.Acum sunt curioasa sa incerc, sa vedem.
Tot cu mixerul vertical se paseaza:
– 4 curmale (hidratate vreo 3 ore),
– o jumate de avocado,
– o lingurita de pudra de roscove(sau mai mult, depinde de gustul fiecaruia)
– optional: alt fruct(3 boabe de strugure, sau 4, 5 felii de portocala, sau un sfert de para)
Iese o budinca de ciocolata delicioasa si e perfecta in caz de constipatie. Prichindeaua mea o adora. Avocado este numai bun pentru copiii mofturosi care, spre disperarea parintilor, pare ca mananca putin.
Ioana, sunt sigura ca ai scris undeva reteta pentru chiflele minunate din imagini, dar eu nu o gasesc. Poti sa ma ajuti te rog cu un link catre articolul respectiv? Multumesc!
search pls dupa mini-pizza.
Si eu sunt innebunita dupa avocado!
Eu il tai in doua, il stropesc cu zeama de lamaie, adaug sare si piper deasupra (iar cand am in casa, adaug cate o lingurita de seminte de canepa si/sau de chia in fiecare din cele doua jumatati) si il mananc cu lingurita, direct din coaja. E delicios!
Asa il mananc si eu. Dar daca inca e tare si nu mai am rabadare pana se inmoaie, il tai feliute subtiri peste care pun putina sare, piper si zeama de lamaie si il mananc cu paine prajita sau in combinatie cu salata verde si nuci.
Copiii il prefera in combinatie cu banane coapte sau pasta cu putin usturoi, ulei de masline, sare si piper. mmmm belicios (cum ar spune fica-mea daca i-ar placea, deocamdata nu e mare fan).
Da, e minunat avocado. Fetitei mele i-a placut mult vara trecuta cand tot incercam sa o „diversific” 🙂 I-l pregateam la blender cu para, piersica, pepene galben sau branzica. Intre timp cautand noi texturi a renuntat la el, dar i-l mai strecor prin mancaruri macar o data pe saptamana.
Am inteles ca mai nou cresc avocado si in Romania, in conditii de captivitate.
Si cum nu are niciun gust? ala care nu are niciun gust vine de departe si e soi rau, avocado tre sa aiba un gust aromat de nuca! Am mancat la un producator local in Tenerife niste avocado mici cat pumnul si o aroma extraordinara…
Si e pun ptr pb de ligamente sau articulatii, nu glumesc, am un medicament ptr genunchi cu 2 ingrediente dintre care unul e avocado
Pe langa avocado imi place tare mult ca ai blurat fetele copiilor din poza. Succese nebanuite. (sotul)
Ioana, mulțumesc pentru rețete și ție și cititoarelor tale! Eu nu sunt mare fan avocado, probabil și pentru că nu știu să aleg fructele coapte de pe raft. Acum stiu cum să îl coc acasă, deci e grozav. Pruncului i-am pasat cand am început diversificarea, acum nu se mai înțelege cu el. Am o listă plină de salate cu avocado pe Pinterest, acum le am și pe cele de aici, să ne punem pe mâncat, zic.
Nu am vrut sa particip la concurs, de aceea las acum un comentariu. Ma bucur unde a ajuns mixerul. Nici ca se putea mai bine.
La fel, iubesc avocadoul. Este un fruct extraordinar. De multe ori il mananc doar cu ou fiert si atat, la micul dejun.
Multe retete puteti gasi aici: http://www.avocado.org.au/ Va anunt ca nu va veti putea opri din incercat retete. 🙂
Si copiii mei iubesc avocadoul. Mai ales in urmatoarea reteta: se pune in blender 1 avocado cu cca 300 g iaurt, jumatate de catel de usturoi, sare si piper (dupa gust), zeama de limeta (dupa gust). Se serveste cu fulgi de porumb fara zahar.
Eu atat vreau sa spun: bravo, Doinita!
Multumim pentru idei:) In afara faptului ca scrii foarte bine se pare ca si gatesti la fel…Astazi o sa incerc reteta de hummus. Sa ai o zi frumoasa!
Unde gasesti avocado cu 2 lei? Eu gasesc numai cu 5 lei.