Să ajungi de la tine de-acasă pe o plajă cu nisip fin în mai puțin de cinci ore nu e puțin lucru, uneori asta e o performanță chiar şi pentru noi, care stăm la mai puțin de 300 de km de Marea Neagră (deh, drumurile României, ce să-i faci)! Să trebuiască să stai înfipt într-un scaun de mașină 12 ore, în timp ce doi copii mici se zbat și urlă pe șapte voci în scaunele lor auto poate fi destul de neplăcut. Sigur, călătoria cu mașina are avantajele ei (poți lua cît de multe bagaje încap în ea, ai independență odată ajuns la destinație, îți poți face programul de plecare și de drum cum și pe unde dorești, costurile sînt mai mici). Totuși, cînd ai unul, doi sau trei copii miiici de tot, iar destinația de vacanță e la mai mult de 10 ore de călătorit în mașină, o idee mai bună poate fi drumul cu avionul. Ştiu că mulți părinți sînt speriați de această idee şi-mi doresc mult să-i conving să dea o şansă mersului cu avionul, pentru că astfel pot ajunge relativ rapid în destinații nemaipomenite, imposibil de atins cu maşina sau trenul.
Ce am constatat în călătoria noastră recentă este că familiile cu copii mici au prioritate peste tot, lumea a fost extrem de amabilă cu noi, am avut multe facilități, totul a mers foarte repede, nu am avut probleme de nici un fel, și în cîteva ore de la ieșirea pe ușa casei ne bălăceam într-un golf din Zakynthos. Dar să le luăm pe rînd.
Pentru a ieși din țară cu cel mic, indiferent că o faceți cu mașina, avionul sau vaporul, copilul are nevoie de pașaport. Dacă nu este însoțit de amîndoi părinții, mai este nevoie și de o hîrtie autorizată la notar de la părintele care nu însoțește copilul.
Copiii de pînă la 2 ani nu plătesc bilet de avion și nici nu au loc pe scaun, ei sînt ținuți în brațe de unul dintre părinți. Companiile aeriene percep așa numita taxă de bebeluș, care este undeva între 20 și 40 de euro, și acesta este singurul cost al călătoriei infantului cu avionul. Copiii de peste 2 ani plătesc bilet întreg și au locul lor în avion.
Infanții (copiii de pînă la 2 ani) au drept la un bagaj de mînă (în avion) de maximum 10 kg și de cărucior pliabil la cală, care să nu depășească 115 cm înălțime. Nu aveți voie cu scaune auto, aveți însă voie cu scoica (roțile la cală, scoica în avion).
Dacă luați biletele prin agenție de turism, nu-i lăsați să vă păcălească, căruciorul și bagajul de avion pentru infant sînt gratuite și la chartere (agenția cu care am mers noi a vrut să ne scuture de niște bani cu acest prilej, noroc că am cerut păreri și de la alte mame care călătoresc des cu copii mici și am săpat pe site-ul Tarom, unde am găsit informațiile corecte). Cel mai sigur este să contactați direct linia aeriană cu care veți zbura, să vă asigurați că şi la ei aveți aceleaşi drepturi pentru copilul mic (aproape toate liniile oferă aceste facilități).
Cînd faceți check-in-ul, cereți de la angajații aeroportului o etichetă cu Delivery at aircraft, pe care o atașați la cărucior. Astfel puteți păstra căruciorul cu voi pînă la ușa avionului, apoi lăsați căruciorul angajaților aeroportului, care îl vor pune la cală și-l vor scoate de acolo imediat după aterizare. Căruciorul vă va aștepta la ușa avionul cînd coborîți.
În avion veți primi o centură specială care se leagă de centura părintelui. Ideal este să păstrați centurile legate tot drumul, pot fi goluri de aer sau turbulențe și cel mic se poate lovi dacă nu-l țineți bine în brațe. Eu am folosit Manduca tot drumul, a fost de mare ajutor, copilul stă bine fixat de corpul părintelui. Despre asta însă voi face un articol separat.
Geanta de avion a infantului poate conține absolut tot ce e necesar pentru un drum lung cu cel mic. Deși regulile generale de călătorie cu avionul nu permit urcatul în avion cu lichide, în cazul infanților se aplică o excepție. E posibil să fiți rugați să gustați din ele, pentru a dovedi că nu-i material explozibil sub capac, dar de confiscat nu vi le confiscă nimeni. Puteți avea în geantă lapte praf preparat, termos cu apă caldă, borcănașe cu iaurt sau supă, piure-uri, sticla de apă a copilului, punga cu lapte praf, alte gustări și cronțănele (acestea din urmă sînt permise și copiilor mai mari și adulților).
Pregătiți-vă pentru situații neprevăzute: întîrzieri în aeroport, pierderea bagajelor, probleme cu transferul. Luați în bagajul de mînă al celui mic mai multe mese, să aveți de rezervă. Eu am avut pentru copii iaurt, borcane cu piure de fructe, senvişuri, fructe, biscuiți copți de mine, lapte praf şi mai bine de un litru de apă împărțit în mai multe sticle.
Noi am fost invitați în față și la check-in, și la controlul de securitate, nu am stat la coadă deloc nici la București, nici în Zakynthos. Am primit locuri împreună și în primele rînduri.
Una dintre toaletele din spate are și masă de înfășat, e foarte utilă în spațiul acela incredibil de mic.
Un lucru foarte important în timpul călătoriei cu avionul cu cei mici: pentru că în timpul decolării și aterizării, din cauza variațiilor de presiune din cabină, asupra timpanelor se exercită multă tensiune, cei mici (ca și noi, de altfel), pot suferi dureri crunte de urechi. Acesta e și motivul pentru care mulți copii plîng mult în avion. Am observat și în timpul călătoriei noastre cum mulți micuți urlau efectiv, ținîndu-se de urechi, iar părinții nu pricepeau de ce nu-i pot liniști. O metodă simplă de a preveni durerile de urechi este ca cel mic să înghită ceva tot timpul, astfel se egalizează presiunea în urechi. Puteți pune copilul la sîn în timpul decolării și aterizării, îi puteți da să bea lapte din biberon, să sugă o suzetă, să ronțăie ceva sau să morfolească o acadea, în funcție de vîrsta și preferințele copilului. Ivan a stat la sîn la aterizare, Sofiei i-am dat o acadea cu miere, cumpărată special pentru această ocazie, a fost totul în regulă, nici unul nu a avut nici un disconfort și nici nu au plîns pe durata drumului.
A ajutat mult și că drumul a fost scurt, 90 de minute. Copiii începuseră deja să se foiască, cred că încă o oră ar fi fost prea mult.
La capitolul divertisment, am avut cu noi cărticelele mici, de voiaj, cu Pixi (una este chiar despre călătoria cu avionul, foarte utilă), lego mari, cutiuța muzicală pe telefon, uitat pe geam și cam atît. A fost absolut în regulă tot drumul, Sofia (3 ani) nu s-a ridicat din scaun (n-a vrut), Ivan (11 luni) s-a cerut plimbat de 2-3 ori, apoi a adormit în manducă și a dormit pînă la aterizare. Au fost încă vreo 10 copii mici în avion, cîțiva au plîns la aterizare și decolare, restul drumului a fost foarte plăcut inclusiv pentru ei.
Dacă cel mic suferă de rău de maşinã, posibil să i se facă rău şi în avion, deşi acesta din urmă e mult mai confortabil ca maşina în ceea ce priveşte balansul. Noi nu am testat remedii pentru greață, din fericire nu avem această problemă, dar din ce aud, ajută mult grisinele, apa băută des cu înghițituri mici, activitățile distractive şi limonada.
Pentru că cei mici au uneori tendința de a refuza total lucrurile pe care nu le înțeleg, noi am ales să nu insistăm cu Sofia pe detalii gen avionul e în aer, nu putem coborî din el cînd vrem etc. Ştie din cărți că avionul zboarā, a văzut multe pe cer, nu ştiu dacā a înțeles precis cum stă treaba cu zburatul şi nici nu am insistat să îi explicăm, tocmai ca să evităm eventuale atacuri de panică şi cereri de genul: eu vreau să mă dau jos acum (cum a făcut cînd a aflat că barca în care pluteam pe Cişmigiu nu are roți; pînă să îi explice tată-său acest aspect era foarte încîntată de plimbare, cînd a auzit că nu-s roți, gata, panică şi abort mission, noroc că eram aproape de mal că altfel cred că sărea direct în apa mîloasă). Nu ştiu dacă am făcut bine sau nu, cert e că Sofia n-a cerut să coboare din avion decît după ce-am aterizat.
În ceea ce privește costurile, majoritatea zborurilor de vacanță sînt chartere (agențiile de turism închiriază de la liniile aeriene avioane pentru curse speciale, cu tot cu personal). Dacă veți încerca să vă planificați singuri vacanța veți vedea că nu există foarte multe variante de rute pe cursele regulate ale companiilor aeriene. Dacă vreți o destinație mai specială, altceva decît o capitală sau alt oraș european mare, nu veți găsi zbor, nici direct, nici cu escală. Veți apela atunci la agențiile de turism, multe vînd bilete de avion fără pachet de cazare, trebuie doar să sunați să întrebați. Luați biletele prin ei, apoi vă căutați cazare, dacă nu cumva găsiți tot prin agenție și un pachet bun de cazare și masă (despre asta pregătesc un articol separat, avantajele și dezavantajele rezervărilor de vacanță prn agenție). Practic, zbori cu Tarom, deși ai plătit biletul de avion unei agenții de turism. Pe noi ne-a costat 270 de euro/persoana dus întors București Zakynthos, plus 30 de euro biletul de bebeluș. În acești bani am avut inclus un bagaj de cală și unul de mînă de persoană, un senviș, sucuri, ceaiuri și cafea la discreție în avion, fără alte costuri suplimentare.
Vă doresc să aveți vacanțe minunate cu cei mici și dacă aveți întrebări legate de călătoria cu avionul, le aștept în comentarii.
Sursa foto: călătorind cu copii în avion, via Shutterstock.com
Foarte utile informatiile, multumim 🙂 Plecam si noi weekend-ul acesta pentru prima data cu baietelul de 2 ani si am niste emotii legate de zbor… Sper sa fie totul ok. Legat de bagajul baietelului ( la momentul zborului nu are impliniti 2 ani) am intrebat si au zis ca nu are voie cu bagaj de mana, doar carucior.
Salut, la ce companie?
Cu Wizz Air vom zbura.
Ai voie cu bagaj de mana la wizz. Merg destul de des cu baietelul meu de aproape 3 ani si nu am avut probleme vreodata.
Multumesc de info. Atunci mai insist, chiar ne ajuta foarte mult inca o gentuta in plus. Sper sa rezolv pana sambata.
Si noi am primit același răspuns…am zburat cu bebe de 6 luni acum 3 sapt si am avut dreptul la un carut sau nimic..blue air,prin agenție,charter creta.
Cu Wizz Air am zburat noi cu bebelusa si de fiecare data am avut un bagaj pentru ea care era gratis. Niciodata nu am avut probleme.
Eu am avut probleme cu Wizz, dar am insistat. La check-in mi s-a spus ca e ok cu bagajul lui bebe, la board s-a refuzat, dar am insistat si a fost ok. Asta numai in tara, pt ca afara, tot cu Wizz nu s-a refuzat. Success si vacanta placuta!
Daca la chek in iti zice ca e ok sa iei bagajul respectiv ca bagaj de mana, cere-i sa iti puna si eticheta speciala (cred ca ii zice delivery at aircraft) pe el si nu mai pot zice nimic la imbarcare
Buna, suntem o familie cu două fetite sub doi ani si dorim sa plecam in mai in romania problema este ca noi am cumparat biletele de 4 ori si banii ne au fost returnati fara a avea un motiv concret !este posibil sa zburăm cu doi infanti ? Multumesc!
Si daca esti o mama singura cu 3 cooii pana in 2 ani cum călătorești?Fiecare copil trebuie tinut in brate
Facut 2 drumuri ‘mari’ cu fata: unul pe masina, cand avea 6 luni (15 ore dus, 15 ore intors), unul cu avionul (3 ore si ceva + 4 ore cu masina), cand avea un an si 2 luni.
MASINA – mi-a placut cel mai mult, chiar daca a fost drum lung, a dormit in mare parte la dus (am plecat pe noapte), a stat cuminte la intors (am venit pe zi). A vomitat la intors – multe ore pe serpentine, a plans putin, a fost super OK in general.
Clar, am plecat cu juma’ de casa dupa noi, dar a dus masina.
AVION – a plans in draci la aterizare. A plans vreo 10-15 minute cum nu a mai plans nici nu stiu de cand. A adormit intr-un final. S-a trezit pe masina, dupa alte 3 ore si ceva. A vomitat. La intors a stat OK pe masina (era pe zi), a urlat iar vreo 20 de minute pe avion (era cald ca la nebuni, aparent nu a mai suferit de dureri de urechi). Cu suzeta cu tot, a plans in draci.
Nu am putut lua decat un rucsac mic, am trimis pe ‘bus’ restul de bagaje (si alea cu limita). Cred ca a platit cumnata mea vreo 80 de euro ca nimic.
Foarte probabil vom mai servi avion, ca asta este, nu pot ajunge in Spania pe masina si sa nu pierd o eternitate pe drum. Am decis ca voi lua bagaj de cala, mi-e mai usor asa, desi costurile vor creste.
Pe masina vom continua sa facem calatorii, ne este la indemana si fata se simte exceptional de bine pe masina.
270€/pers,810€ drumul,este cam mult,mi se pare costisitor, e un dezavantaj ca și cost.
840EUR, ai uitat cei 30EUR cheltuiți pentru Ivan.
noi (doi părinți si un bebe de 6 luni) am dat 1550€ pt creta, avion,cazare 7 nopți la hotel de 5 stele,in bungalow de lux,regim all inclusive,transferuri,asistenta turistică,asigurări..
Ce hotel, cu ce agentie?
Prin ce agentie? Detalii te rugam 🙂
Cred ca sunt taxele mari pe aeroportul din Grecia, si in plus, probabil agentia de turism a pus suprataxa pentru ca nu ati luat si cazare de la ei….altfel nu imi explic…
Pana in Turcia e 195 eur de pers cu Tarom sau 165 cu Pegasus (low cost)…si e mai lung drumul…e de 2 ore si putin
Buna, multumim de info! Vroiam si eu sa te intreb ce limita de bagaj ai avut pt Sofia? Tot 25kg ca si pentru adulti dat fiind ca ai platit bilet intreg pentru ea? Multumesc!
Noi la charter am avut 20 de kg limita, la fel ptr ea si ptr noi.
La Tarom aveai voie la infant cu 10kg la cala si 10kg de mana.
La alte companii, curse de linie, infantii pot avea voie chiar si 18kg sau chiar 23kg…dar mereu infantul are dreptul la bagaj de cala, pe langa carucior (nu vorbesc de low cost)
Daca ati zburat cu Charter Tarom erau 23 kg/bagaj la cala, nu inteleg de ce agentia informeaza altfel … asa am fost informati si noi ! 3 kg/bagaj pot face diferenta la o vacanta cu copii mici…
e posibil sa fi fost o tactica aplicata de tarom in colaborare cu agentiile sa li se spuna 20 clientilor ca sa fie siguri ca nu o sa depaseasca 23
spun asta deoarece la intoarcere am avut un bagaj de 21.7 Kg si nu a comentat nimeni nimic
sau poate pur si simplu la Tarom sunt mai relaxati cu cantarul, nu ca la low cost unde am vazut eu personal cum i s-au cerut bani unui om pentru 1 Kg in plus
pe voucherele noastre de transport asa scria, 20 kg/bagaj. noi ne-am incadrat ok, ba am avut chiar un bagaj in minus la cala si unul in minus in avion.
Am si eu o intrebare. De unde ati luat acadelele? Mi se pare o idee buna, dar ce am gasit eu contineau mult zahar si parca nu imi trebuie un hiperactiv in avion.
Eu am gasit unele fara zahar la Bebe Tei, uite: https://comenzi.farmaciatei.ro/mama_si_copilul/lapte_si_mancare/produse_bio_si_dietetice/acadele_bio_cu_fructe_50_g_finestra_cielo-p10039786
Foarte bun articolul! Noi deja am trăit experiența zborului cu bebeluș (avea 5 luni, am zburat 4h), si ma gândeam sa fac o completare: pe noi ne-au lăsat cu cărucior la cala si scoica la bagaj de mâna plus o geanta pt copila. Probabil scaunul de mașina e mai voluminos si te pun sa alegi, dar cu scoica poți sa mergi.
Scoica da! O sa completez in articol.
Băiatul meu are 2 ani și 10 luni oare mai am gratis la cărucior? Vreau sa merg în România și as vrea sa il iau cu mine căruțul
Baietelul meu de 21 de luni are deja vreo 16 zboruri la activ, mai urmeaza 4 vara asta, pardon, 6 daca punem incalcul si escalele si vreo 15 000 km cu masina. Parem poate un pic iresponsabili dar cu putina pregatire si organizare, totul e posibil. Nu stiu sa spun daca prefer masina sau avionul, ambele au fost ok pentru noi si ambele au avantaje si dezavantaje, e mult de scris.
Trebuie mereu tinut cont de programul copilului, orele cand doarme, cand mananca(mai putin pentru ca poate manca si pe drum, dar conteaza) si planificata calatorie in functie de asta. Zbor de noapte spre China, plecat cu masina inainte de somnul de pranz, ca sa doarma in masina, spre Franta, etc.
Avionul are dezavantajul bacteriilor, microbilor, etc mai ales cele care se respira, contactul cu multi, multi oameni poate fi dificil de suportat pentru cei mici. Dar se ajunge repede de la A la B. In masina ai controlul aerului conditionat, al opririlor, limitezi contactul cu oamenii dar poate fi greu de stat intr-un scaun asa de mult timp.
Jucarii divertisment, etc sunt utile mai ales in masina dar se gasesc oricum si pe drum. Aeroporturile in general au spatiu pentru mama si copil (si OTP dar e cam vai de ea camera aia) cu jucarii, microunde, incalzitor de apa, etc, patut, unde parintii pot astepta avionul cu cei mici relaxati.
Pauzele lungi si dese, cheia marilor calatorii cu copii. Mai ales cu masina. Si opriri doar in locuri ok, de pilda in Germania la orice benzinarie pe autostrada (de evitat popasurile care presupun iesirea de pe autostrada, pierdere de timp si locuri de joaca mai putin interesante). In Franta de oprit la Total (dau si pachete pentru copii mici) si de evitat benzinariile Avia.
Nu trebuie plecat cu casa dupa tine. Inafara de mancarea de baza, lapte si apa daca nu exista sursa sigura pe drum, multe lucruri se pot gasi pe parcurs, gen companiile aeriene au de multe ori mancarica pentru copii, jucarii se pot improviza. De la destinatie se pot cumpara chestii standard gen pampersi. Dar chestiile de baza trebuie sa fie destule, in caz ca se intampla (cum mi s-a intamplat mie) o escala neprevazuta, peste noapte, intr-un hotel din aeroport si apoi bagaje ramase la escala.
E mult, mult de scris dar ideea e ca se poate si trebuie sa calatorim cu cei mici, asa se creaza legaturile si amintirile. Inca de mici. (dar nu prea mici, sa nu exageram)
ultima data cand am venit in tara. la dus, in spatele meu, statea o familie cu un copilas. nu voiau sub nicio forma sa-l puna pe scaunul lui pentru ca plangea. s-au ratoit la stewardese o gramada. ca ei nu accepta asa ceva, cum sa puna un copilas „onli tu iărz end for monts” pe scaun. femeia s-a luat cu mainile de cap, si-a chemat toate colegele si nu a rezolvat problema. moment in care EU am avut un atac de panica grav pentru ca m-am gandit ca in caz de ceva nasol, oamenii astia nu vor respecta regulile si o sa murim cu totii. paranoia curata, dar un pic motivata.
Fata mea la 2 ani si o luna avea 10 kile si era si mai mica decat media copiilor de varsta ei, stii cum ii statea centura pe scaunul ei? Ca si cum nu ar fi avut deloc.
Da, si la noi au zis ca trebuie sa stea in scaunul ei, dar cand au vazut realitatea, ne-au adus centura de bebelus.
Mie mi s-au parut rezonabili, pentru ca asa, cu centura de bebelus, copilul era mult mai in siguranta decat cu centura in scaunul ei.
Iar pasagerii care se simt deranjati de copiii altora, de felul in care parintii incearca sa isi consoleze copiii (care sunt terorizati destul de spatiul mic, de aglomeratie, de caldura, de faptul ca trebuie sa stea cu centura), ar trebui sa fie mai empatici. Nu sa comenteze, nu sa se laude ca ai lor copii nu fac galagie, nu sa incerce sa il impace pe cel mic.
In cazul in care pasagerii nu respecta regulile de calatorie trebuie debarcati. Scurt! nu pui in pericol 200 de oameni pentru ca copchilu tau e cu mot si stea in frunte si nu vrea sa stea unde trebuie.
Am 2 copii cu care calatoresc cu avionul de cand aveau cate un an si niciodata nu au facut nici un fel de problema, asta ca sa nu fiu acuzata ca nu stiu ce vorbesc.
Probabil ca zborul era pe o companie low cost, asta e un fel de rata -nu rata-pasare:))- a zborurilor, la pret mic se accepta si diverse negocieri ca la piata, altfel orice posibil conflict este rezolvat de urgenta si nu cu manusi.
Cum face unul nazuri, pac, îl arunci din avion. Că altfel nu pot să îmi imaginez cum poți să debarci „scurt” un pasager dintr-un avion.
Ce nu înțeleg e cum ar putea pune un copil de 2 ani sigurața celorlalți 200 de pasageri în pericol, doar pentru că nu vrea să stea pe scaunul lui, ci în brațele părinților.
Nu copilul, ci parintii copilului care nu inteleg importanta respectarii anumitor reguli.
Iar in caz de probleme grave cu pasagerii, la nevoie se aterizeaza pe cel mai apropiat aeroport, sunt dati jos din avion (nu aruncati de la 10.000 m) si avionul isi continua zborul.
Desi n-am auzit pana acum de aterizare de urgenta din motiv de pasageri dificili, doar cand au aparut probleme medicale (travaliu, infarct etc).
Poti avea aterizare fortata din cauza unor pasageri dificili.
Este copilul in primul rand in pericol. Este simplu , fiind mare , in caz de aterizare fortata sau doar o aterizare agresiva, boom in scaunul din fata lui. Sunt insotitor de bord. Nu doar o singura data am chemat politia pentru aceste persoane care nu vor sa respecte regulile. Procedura e simpla , raman la sol.
niţel off-topic: am zburat cu qatar airlines în malaiezia şi a trebuit să întârziem 20 de minute la doha, pe pistă, pentru că pasagerii nu voiau să-şi recunoască bagajele de mână prea multe aduse în cabină, ca echipa de la bagaje să le poată eticheta şi să le pună la cală. a ţipat şeful echipei la pasageri de s-a albăstrit – până nu i-a ameninţat că aruncă pe pistă toate bagajele nerecunoscute lăsate pe culoar, toată lumea vinovată a făcut pe mortul în păpuşoi.
aşa că chestia cu rezolvatul de urgenţă… mă rog.
@Nilufera, comentariul tau m-a facut sa rad.
Zbor pana la patru segmente pe saptamana, si fac asta din 2011, cu mici pauze, atat cu low cost-uri cat si cu companii mari.
Am prins oameni ametiti si pusi pe cearta.
Am prins oameni care agasau strewardesele cu glume proaste.
Am prins oameni nespalati, langa care ti se intorcea stomacul.
Am prins oameni panicosi, care tipau la fiecare zona cu turbulente.
Niciodata nu a fost nimeni debarcat, desi cred ca erau mai periculosi decat mine cand am cerut centura de bebelus. Garantez ca am explicat cat se poate de politicos de ce consider ca fata e mai in siguranta in bratele mele (cu centura) si am fost foarte multumita ca mi-au indeplinit rugamintea.
Rostul regulii de copiii de doi ani trebuie sa aiba scaunul lor (deci sa stea cu centura lor), mie mi s-a parut doar un motiv economic, ca sa plateasca si copilul scaunul.
Poate o fi si pentru comoditatea parintelui, ca daca ai un copil mai mare, nu mai sta numai in brate, si atunci deranjeaza pasagerul de langa cu foiala. Poate e greu sa tii in brate 12 kg, doua ore.
Dar sa zici ca am pus viata celorlalti pasageri in pericol…hai sa fim seriosi 🙂
Tare asta cu 200 de pasageri in pericol pentru ca un copilas de 10kg nu sta in scaunul lui ci in brate la mama, cu centura :)).
In pericol de ce??? Prabusire pentru ca se pierde echilibrul din avion? Sau pericol de…??
Sa ne explice cineva ca nu inteleg.
Fii-miu avea 11kg la 9 luni, deci statea la mine in brate, zbor de 4 ore, uf ce greu mi-a fost sa-l tin in brate in alea 4 ore.
Deci daca al meu era un grasun dar avea sub 2 ani, nu era periculos ca sta in brate, dar un copil peste 2 ani cu putine kg e pericol?
O dam in ridicol. Femeia a cerut sa-l tina in bratele ei cu centura, nu in poala pilotului.
nu am spus ca se putea muri de la copilul care statea in brate la ma-sa. am zis ca in caz ca se intampla ceva URAT, oamenii astia care nu pot respecta o regula atat de simpla, nu vor tine cont nici de indicatiile insotitorilor de bord, nici de liniile alea aprinse, de nimic. vor actiona dupa cum le zice instinctul. si asta nu ma face sa ma simt in siguranta, din contra. mai ales ca nu imi place deloc cu avionul.
Eu zic ca generalizarea e tipica oamenilor cu iq redus. Sa presupui tu ca nu va respecta regulile in caz de ceva…oricum crezi ca in cazul in care se intampla ceva urat, te salveaza regulile insotitorilor???
Realizezi ca exista pasageri care nu-s parinti DELOC? Si aia platesc bilet ca toti ceilalti si ar avea nevoie de ceva empatie, ca ei nu-s deloc obligati sa suporte racnete de copil. Serios vorbind.
Nu zic ca aveau dreptate, evident ca nu aveau, dar, totusi, nu inteleg – care era riscul sa muriti toti daca nu statea copilul pe scaun? Nu era ca si cum ar fi prabusit avionul…
paranoia in avion nu duce la nimic bun.
echilibrul,si in acest caz, e cea mai buna solutie.
Nu sunt inginer in aerodinamica, poate e cineva pe aici expert totusi sa ne lamureasca dar parerea mea e ca nu se intampla nimic „nasol”(nu se prabuseste avionul,nu se depresurizeaza cabina, nu au loc turbulente :)) din cauza unui copil care nu sta pe scaunul lui legat in centuri,poate semnalele luminoase erau stinse si atunci e ooook)cel mai imp e la decolare si cand se incepe aterizarea sa stea legat,doar pt a nu se lovi,cadea etc.
Just sayin dar nu sunt vreun specialist.
Hai sa fim mai buni si mai ingaduitori cu semenii nostri,sa nu ne grabim sa judecam,sa le dam sfaturi, sa-i mustram, sa jignim sau ne luam la cearta.mai ales cand poate sunt 2 parinti obositi(sau mai rau, doar unul) cu un copil irascibil/obosit/plictisit/etc
Zbor impreuna cu fiul meu de ceva timp si pt un copil pana in 2 ani am voie: bagaj de cala 23 kg, bagaj de mana 10kg, carucior si scaun auto (nu este vorba doar de scoica) platind 10% din valoarea biletului pt adult. Automat sunt rezervate locurile din fata, iar pt un copil de pana in 7kg se poate pune un patut ca acesta sa doarma acolo. Depinde de companie si politica acesteia. Seara frumoasa
Anul trecut cand avea fetita noastra 7 luni, am facut primul drum lung cu masina; 20 de ore. Si dus si intors mai mult a dormit si s-a jucat. In iarna, acelasi drum, cand avea deja un an, a fost mult mai greu. Dupa ce se plictisea de cele doua plase de jucarii si cantecelele cu tot felul de semne si strambaturi ale mele, se punea pe plans, urlat si zbatut pana se ineca si trebuia sa oprim. Acum, si daca mergem numai o ora cu masina, se zbate si plange in scaun; iar peste 3 saptamani ne asteapta acelasi drum lung. As pleca de-acum cu bicicleta (ca in scaunul hamax sta fara probleme si tare-i place) asa groaza imi e de drum. Dar o sa treaca… speram, cu bine.
Iti multumesc pentru informatii. Ne sunt foarte utile in conditiile in care ne pregatim de vacanta cu pitica noastra de un an si trei luni. Ai putea sa imi spui la ce hotel sau pensiune ati stat in Zakynthos ca in Grecia am merge si noi, insa nu am gasit pana acum vreun hotel pe placul nostru.
O sa scriu si despre cazare, putina rabdare pls. 🙂
Noi l-am carat pe mormolocul nostru peste tot. La 6 luni si apoi la 10 luni l-am dus cu avionul in Romania la bunici. E zbor rapid de 1 ora si 15 min. In general s-a comportat f bine. Apoi la 7 luni si la 20 luni l-am dus in Mexic la ceilalti bunici, cam 14-15 ore de zbor inclusiv escala. S-a comportat exemplar. Fara plansete si fara mataieli. Da, s-a cerut plimbat…e si normal…dar in general a fost linistit. Noi am folosit urmatorul truc: am cumparat cateva jucarii pe care nu i le-am dat imediat. Ci scoteam cate o jucarie noua cand vedeam ca se plictiseste. Trebuie socotit cam 1-2 jucarioare la 2-3 ore (pentru ca mai si doarme, mai si mananca, se mai si plimba). Cand era sub un an am primit si un patut pentru el in avion. Si a fost excelent pentru ca putut dormi comod. La ultimul drum la 1an si 8 luni a dormit foarte incomod pe latimea unui scaun. Dar a fost ok la final…
Iti multumim mult pentru aceste informatii pretioase. Noi am vrea sa plecam cu masina in Italia (locuim in Franta), fetita noastra are 7 luni si nu are pasaport. Din pacate nici nu-l putem face in timp util iar pana la articolul de astazi credeam ca o putem scoate din tara fara . Pacat, ne-ar fi prins bine o mini-vacanta!
Nu stiu cum e acolo, dar aici poti face pasaport de urgenta, e gata in citeva ore!
cel mai bine este sa verifici reglementarile din tara respectiva.
nu cred ca sunt diferite fata de romania, pentru ca ele au o logica de protejare a minorului, dar totusi ce a scris printesa se refera la reglementarile romanesti.
de fapt, stai putin: franta si italia sunt in schengen, esti sigura ca verifica cineva actele la granita? mai exista granita cu punct de control intre franta si italia?
eu as verifica inainte, dupa cum ziceam.
Nu verifica nimeni, noi locuim in Franta si am mers in Germania cu fetita de un an si cateva luni cu trenul fara sa avem pasaport pentru ea. Am calatorit tot timpul doar cu actul de identitate al ei, chiar si cu avionul din Franta in Romania.
Atentie!! Ca nu este asa. Nu puteti calatori cu avionul cu un minor fara pasaport sau buletin (dupa 14 ani). Exista o exceptie atunci cand mergeti cu avionul spre Romania minorul fiind de nationalitate romana. Stiu ca exista posibilitatea aceasta avand o foaie de calatorie daca nu ma insel. Oricum nu v-ati putea intoarce in Franta cu copilul fara pasaport . Daca ati fi luat avionul spre Germania de exemplu nu aveati nici o posibilitate sa calatoriti cu minorul fara pasaport.
Intre Germania si oricare din taritle Franta, Italia, Elvetia, Austria, Luxemburg,Olanda nu mai verifica nimeni actele (testat de noi in mod repetat), as presupune ca nici intre Italia si Franta. Am facut anul trecut Germania- Slovenia – Croatia si nu ne-a oprit nimeni nici macar o data.
Cu toate astea poti avea ghinion si sa nimeresti un filtru.
Pasaportul dureaza 1 zi in urgenta daca mergi la ambasada cu toate actele + parintii amandoi + copil, dar costa si trebuie sa mergi in intervalul orar corect din ziua respectiva si sa nu iti lipseasca nici un act.
Mai nou se poate plati si cu cardul la ambasada si ar trebui sa gasesti mai multe informatii despre ca acte sunt necesare pt pasaport pe pagina web a ambasadei.
Eu am trecut acum cativa ani din Franta in Italia fara sa realizez ca schimbasem tara. Totusi, poate exista situatii in care ai nevoie de un act cu poza si pentru copil, nu se stie niciodata. Cred ca depinde, in situatia asta, daca copilul are cetatenie romana sau franceza, unde are domiciliul stabil etc. Din moment ce copilul nu a avut niciodata pasaport presupum ca e nascut in Franta.
Granite nu mai exista intre Franta si Italia, insa risti sa fie controale pe drum si sa ti se ceara actele. Spun asta din proprie experienta… Acum multi ani cand eram tineri zapaciti, am plecat din Italia in Franta cu masina si cativa dintre noi nu si-au luat pasapoartele, sau alte acte… Filtru pe autostrada, ne-au cerut actele evident… Am scapat doar datorita bunavointei politistilor, probabil ajutati de moacele inocente si lipsa bagajelor (altele decat niste costume de baie si prosoape)…
Cat despre calatoria cu avionul, daca nu poti face rapid pasaport pt minorul nascut in afara RO, pt calatoria in Romania (dar numai spre RO) se poate emite un titlu de calatorie care e valabil 1 singura calatorie dus spre tara de origine (RO in cazul asta). In tara trebuie asteptat dupa pasaport (14 zile).
Titlul de calatorie se emite pe loc, fie la ambasada/consulatul RO, fie la o alta ambasada/consulat UE daca in tara in care esti nu exista ambasada a RO.
Copilul are nationalitatea franceza sau româna? Daca e român, poate la ambasada sau consulat, iti elibereaza un pasapart de urgenta. Daca e francez, grabeste-te sa iei programare la o primarie unde au aparatura pentru pasaport. In functie de regiune, poti astepta si o luna pina obtii programare si inca o luna pina primesti pasaportul. Intereseaza-te bine ce acte iti trebuie, ca sa nu te duci acolo degeaba. La primaria din orasul/comuna in care locuiesti poti sa-i faci card de identitate, in momentul de fata e mai rapid decit un pasaport.
Daca e nascut copilul in Fr inseamna ca aveti livret de familie. Am auzit cazuri de copii care au mers in strainatate doar cu livretul. Poate fi o solutie pt cei care locuiesc in apropierea frontierei si merg cu masina si poate ca era valabil acum citiva ani, nu acuma de cind cu atentatele. Si NU cu avionul sau cu trenul.
Noi suntem inca in mijlocul vacantei, am facut ff multi km (Ro-Italia), nimeni nu a plans in spate, desi avem 3 copii. Ni se par fascinante drumurile cu masina, ne am oprit sa dormim in Bratislava, am mers in parc, mancat afara, am facut pit stop uri prin Ungaria si Austria, mai iesim de pe autostrada cand vedem ceva interesant. Iar la destinatie avem nevoie de masina, sa stam mai mult de 2 zile la plaja pentru noi e un chin, preferam sa fim in miscare, sarim o plaja, vizitam vreun oras etc. La intoarcere vom vizita si Budapesta. Deci depinde de familie, daca e mai statica sau prefera sa viziteze. Evident ca atunci cand mergem in Anglia etc luam avionul, dar cand e posibil preferam masina.
E foarte important de repetat problema variatiei de presiune: copiii au Trompa lui Eustachio foarte ingusta si din cauza asta presiunea in ureche nu se egalizeaza si da dureri groaznice (eu ca adult am avut odata o problema si aterizarea a fost un cosmar).
Sfatul meu ar fi ca – preventiv – cu 30 de minute inainte de aterizare sa dati Nurofen copilului (5ml sirop daca e bebelus). A functionat si la mine si la baietelul meu.
Nu stiu de ce parintii sunt speriati de un zbor cu avionul. Intre 12 ore in masina, legat in scaun si 2 ore in avion unde se poate misca, plimba, juca in voie mi se pare ca nici nu exista comparatie ca si comfort. Acelasi lucru si pentru adulti. Nu stiu de ce as alege o noapte de condus prin Bulgaria (vezi accidentul e sapt trecuta) cand as putea ajunge odihnita si relaxata la destinatie. Singurul inconvenient posibil e pretul 🙂 Noi nici nu luam in calcul drumuri cu masina peste 3 ore pentru ca e dezastru, nu sta decat cu tableta si nu-mi place sa-i prajesc creieirii de dragu vacantei.Si il inteleg. Dupa 2 ore de ambuteiaj bara la bara si mie imi vine sa ma dau cu fundu de pamant. Iar argumentul bagajelor nu tine. NU ai nevoie de toata casa pentru o vacanta. Copilu NU are nevoie de atatea chestii, are nevoie de parinti cu creierii odihniti. E plin netu de bloguri si forumuri de parinti care calatoresc mult cu copii mici si bagaje putine. Oamenii in general NU au nevoie de atatea lucruri ca sa traiasca fericiti dar na, asta e o discutie separata. 🙂
@ Cris
Parintii nu sunt speriati de un zbor cu avionul, sunt speriati de pretul biletelor de avion. Totul se rezuma la bani, iti permiti sau nu. Noi (2 adulti + copil 2ani) plecam in Skiathos in august pretul biletelor de avion = 1000 euro!!!! Mai mult decat am platit pt. cazarea in sine, adica 600 euro pt. 7 zile.
Cred ca sint si familii care isi permit, dar isi imagineaza ca e foarte complicat cu avionul, eu pentru ei am scris. 🙂
Depinde cand iei biletul de avion (cu cat timp inainte) si pentru ce perioada.
Noi am fost la mare in Italia de doua ori cu avionul (Cluj-Bologna si Cluj-Bari) si ne-a costat avionul mult mai putin decat daca am fi mers cu masina.
1000 de euro pt. bilete de avion in Europa (pt 2-3 persoane) mi se pare exagerat de mult. Daca as avea atatia bani de dat doar pe bilete de avion, m-as duce la New York, nu in Grecia 🙂
La chartere nu conteaza cu cit timp inainte iei biletul, pretul e acelasi.
Uite alt motiv pentru care nu mai merg never ever cu agentii, cel putin nu in concedii in Europa. Am studiat de mai multe ori si oricat am sucit-o, tot mai ieftin am iesit cand ne-am organizat de capul cu nostru vs costul pachetului prin agentie, pentru aceeasi destinatie, evident.
Chiar astept cu interes articolul tau cu avantajele si dezavantajele mersului prin agentii / pe cont propriu despre care ai pomenit, ca eu pana acum n-am avut niciun avantaj cand am mers prin agentii, din contra.
Pai daca nu ai zbor de linie pina la destinatia dorita, cum faci sa ajungi acolo? Daca spui ca nu vrei agentie, deci nu ai acces la charter?
Eu nu stiu nicio destinatie (europeana) care sa fie accesibila doar cu zboruri charter, sa nu aiba si zboruri de linie. Daca exista aeroport, exista si zbor de linie. Poate ca nu direct, poate trebuie sa schimbi undeva avionul, dar tot exista.
Pe de alta parte, eu stau in vestul tarii si sunt atatea optiuni de zboruri catre destinatii faine de vacanta la mare din Cluj, Timisoara, Budapesta chiar si directe, multe low cost, incat nu mi-as bate capul cu agentiile.
Da Rox, asta ziceam si eu, nu cred ca marea majoritate a parintilor isi fac griji pt. avion cat pt. costul ridicat (statistic vorbind).
Si mie mie se pare extrem de scump avionul pana in Skiatos. Biletele au fost cumparate la inceputul anului si nu sunt charter. Am apelat la o agentie si nu mi-a convenit, ieseam mai scump (+comisionul agentiei)
E direct sau cu escala? Cu ce companie?
@ Rox
Bucuresti – Atena – Skiathos (Aegean Airlines si Olympic Airlines) . Durata calatoriei 4h10min.
CORINA,
Am facut o simulare pe google flights, plecare in 16 august / duminica, revenire pe 22 august / sambata, Bucuresti-Skyathos, cel mai ieftin este 745USD atentie USD nu EUR!
Am ales 2 adulti si bebe de 2 ani, fara loc.
uite aici linkul
https://www.google.com/flights/#search;f=OTP;t=JSI;d=2015-08-16;r=2015-08-22;px=2,,1
@ Cristian,
Multumesc, esti dragut ca te-ai interesat pt. mine insa uite cum stau lucrurile: am urmat linkul dat de tine si sunt cateva chestii care nu imi plac
1- zborul dus dureaza 10h50min!!!!!!!! Am ales sa zbor cu avionul ca sa pot ajunge mai repede decat cu masina.
2- am incercat sa merg mai departe cu rezervarile si am ales Priceline – spre sfarsitul rezervarii a rasarit un pop-out prin care ma anuntau ca ei de fapt nu suporta rezervari pt. copii fara loc
3- Baggage fees are not included.
Multumesc inca o data , dar crede-ma inainte de a face rezervarile am incercat toate variantele posibile, inclusiv pe cea cu agentiile de turism (pierdere de timp). Nu exista o varianta mai buna.
Da, are escala de 8 ore, din pacate…
*Escală în Atena ATH Escală de noapte 7 h 55 m*
Dar e bine de tinut minte, poate data viitoare te ajuta serviciul acesta.
Sa fim seriosi, nu dureaza 2 ore cu totul. pune la socoteala trezitul devreme, transportul pana la aeroport, asteptatul pana la imbarcare, asteptatul dupa bagaje, transportul pana la destinatia finala. Nu e simplu dar nici asa de greu.
Nu verifica nimeni in Schengen, dar daca totusi ai ghinionul sa te opreasca politia la o verificare de rutina poti avea mari pb. Ni s a intamplat si noua sa plecam din Bratislava ( acolo locuiam) in Praga fara niciun pasaport, le am uitat, aveam totusi niste acte la noi, ni s a cerut la hotel. Am stat cu morcovul in fund insa, nu vrem sa mai repetam experienta
In legatura cu pretul „biletului” ptr bebelus, cred ca tine, totusi, de distanta. Noi am platit ptr bebe de 20 luni pana in Anglia cu Tarom, 80 EUR.
Noi calatorim destul de des cu fetita noastra (11 luni si jumatate) – primul zbor l-a avut la 4 luni. Prima data a fost foarte agitata, dar era de asteptat, am ajuns destul de tarziu la aeroport, am alergat efectiv sa facem check-in, filtre de securitate etc…. In principiu cum incepe avionul sa ruleze pe pista o pun la san si adoarme. Uneori se trezeste cand trebuie sa ne ridicam de pe scaun, alteori cand incepem sa aterizam. La aterizare refuza sanul, dar imi accepta suzeta. Pana acum n-a parut sa aibe dureri de urechi – desi eu sufar cumplit din cauza asta.
Am gasit la farmacie niste „doape”de urechi fix pt problema asta – earplane se numesc, dar pt bebelusi nu au, numai pt copilasi mai mari si pt adulti.
In principiu noi cautam sa zburam ca de dimineata posibil pt ca ea doarme dusa pana pe la 10.30 🙂 dar am avut si zboruri dupa amiaza. Noroc ca este f sociabila si-si face de lucru, uitandu-se la ceilalti pasageri. Le zambeste si gata si-a gasit tovaras de joaca.
Cu masina facem calatorii scurte – intre 3 si 5 ore, pt ca nu agreaza scaunul de masina foarte tare. Am facut o vacanta de 3 saptamani in luna mai (Elvetia, Italia si sudul Frantei) si nu a fost foarte incantata in zilele in care am avut de parcurs distante lungi.
@ D. si noi locuim in „zona”, fiind in Schengen nu ne-a cerut nimeni actele fetitei. Doar daca va opresc la un control de rutina, ceea ce este foarte putin probabil… Pasaportul romanesc la noi a durat vreo 5 saptamani pt ca Ambasada doar face serviciul de primire a documentelor si eliberare. Pasaportul in sine se face in Ro.
Ma bucur sa vad ca ati fost ok in Zakynthos, in August mergem si noi. Daca ai recomandari legat de taverne, plaje cu apa lina pt copii samd, te rog mult sa ma ajuti cu informatii.
Legat de zborul cu aviounul cu un copil 3+, deci pt care platesc loc, ai idee daca are dreptul la bagaj de cala? Si daca da, daca acesta trebuie sa se incadreze in ceva dimensiuni? Mergem in grup mare, cu o gasca de copii, si-am vrea cateva bagaje sa le dedicam jucariilor lor…
Copiii de peste 2 ani au acelasi regim ca adultii, loc pe scaun, bagaje, dimensiuni de bagaje.
Un alt punct de reținut : înainte de fiecare zbor făcut un control de rutină la medic în special bebelușilor .Noi anul trecut dacă nu aveam controlul lunar la 6 luni riscam să plecăm cu copilul pe avion având otită. Nu se manifesta in nici un fel fără febră sau dureri fiind de abia instalată. Am avut fix o săptămână la dispoziție ca să ii treacă . Deja luasem în calcul și traseul cu mașina in caz că nu răspundea la tratament in timp util deși chiar nu aș fi vrut să petrec 3 zile pe drum Franța-România. Nu puteam să renunțăm la plecare pentru că în România pregătisem botezul copilului.
Noi urmeaza sa zburam cu wizz air cu fetita de 12 luni. Ne intereseaza daca stiti din experienta sau surse sigure daca ne lasa gratuit cu scaunul de masina (nu e vorba de scoica). Pe site-ul wizz e putin ambiguu si as dori sa stiu daca cineva a luat scaunul si cum a procedat, l-a impachetat sau nu? Multumesc.
Observa ca la low cost variaza mult regulile de calatorie, cred ca experientele altora nu sint neaparat relevante, mai bine suni si intrebi.
Nu doar atat, dar regulile aceleasi companii variaza si in functie de aeroport, respectiv de functionarii de la check-in.
Va multumesc pentru raspunsuri. Nu mai exista punct de control dar in cazul unei verificari cred ca am putea avea probleme. Fetita e nascuta in Franta, nu mai primeste cetatenie la nastere deci are cetatenie romana, la fel si noi. Consulatul e mult, mult prea departe de unde locuim. Vom amana vacanta si ii vom face pasaport cu urmatoarea ocazie…
Cum ai luat cutiuta muzicala pe telefon?
O descarci de pe net. Pentru 20 lei sau ceva de genul ai voie sa descarci o melodie de 10 ori 🙂
ff utile info, asteptam si postul despre pachetele prin agentii..ai avut inclus toate mesele sau cateva? oricum astept celalalat post..tare faza cu copilul panicat pe apa!!
intrebare: te-au pus sa-l scoti pe bebe din Manduca atunci cand i-ai pus centura lui de siguranta? Pe mine nu m-au lasat pana nu l-am scos din manduca si l-am legat separat, desi mie mi se parea ca sta mai sigur in Manduca. Explicatia lor a fost ca in caz de ceva…sa poata sa scoata copilul usor, sa nu fie atasat de mine.
Nu l-am scos si nici nu mi-a spus nimeni sa-l scot, i-am pus centura prin manduca.
Atunci scuze dar nu inteleg la ce ti-a trebuit manduca? ccentura aia se leaga de centura ta, oricum. Mie mi s-a parut mereu mai simplu sa cer o perna si cand adoarme sa il tin in brate, aproape intins, cu capul pe perna aia (si cotul meu rezemat de cotiera). Manduca sau wrap mi se par incomode, ne-ar incalzi pe amandoi degeaba.
Mai mereu adoarme la decolare sau aterizare pentru ca incerc sa planific astfel incat sa bea un pic de lapte si sa fie momentul pentru somn. Cu centura aia prinsa de a mea, pot sa il rotesc astfel incat sa fie intins. Pe zborul de 11 ore spre China l-am pus pe cele doua scaune libere de langa noi, centura ai mica prinsa de centura scaunelor, pe are am strans-o maxim si a dormit asa de la cina pana aproape de micul dejun. Stewardezele au fost de acord cu sistemul.
Mie manduca mi se pare foarte comoda, si lui la fel. Sa tin copilul de 12 kile in brate cu orele, ba in picioare, ba pe scaun, pentru mine e imposibil.
Buna seara!
As vrea sa calatoresc din Satu Mare la Bucuresti cu un bebe de 5 luni…trebuie sa-i fac pasaport sau e ok doar cu certificatul de nastere?
Noi am avut voie si pt ea la bagaj de cala dar numai 10 kg si bagaj de mana 12 kg plus o geanta mica mica. Nu ne-au lasat nici macar cu apa:( i-au dat din avion inclusiv mancare de bebelusi sterilizata. Si biscuitii i-am aruncat in Budapesta nu ne-au lasat. In schimb in USA mau lasat sa iau ce vreau pt pitica( mancare, apa, lapte,orice) fara sa gust nimic. Depinde de compania cu care zbori si de politica aeroportului. Iar caruciorul nostru a fost imenssss, a depasit cu mult 115 cm. Se minunau la aeroport ce am in el, ma tot inteebau sigur e doar carutul inauntru? I-am luat geanta speciala pt carucior si din cauza protectilor inserate in geanta a fost mareee , caruciorul pliabil mic il iei in cabina altfel la cala. In rest e ok cu bebelusii si peste ocean:). Noi am zburat 10 ore si apoi ch 2 escale inca cate 2 ore plus cateva ore cu masina la o singura deplasare. Total 30 si ceva de ore pana la destinatie si ammajuns ok
Foarte bun articolul, multumim!
Noua ne-a fost teama sa mergem cu fetita peste granita ca „daca se imbolnaveste copilu’, ce ma fac pe-acolo?!” Asa ca am fost la mare in Romania: placut, inceput de sezon, putina lume (putina rau) dar cateva familii cu copii mici, asa ca noi, deci am avut cu cine sa facem castele.
Sper ca ne povestesti si cum v-ati distrat acolo 🙂 Bine, ce se poate spune, evident.
Sa va povestesc eu cum sunt 8 zboruri in 2 saptamani cu un copil de 3 ani?! SUPEEER!!!!
Am plecat in vacanta in luna mai (anul curent). Bucuresti – Munchen – New Jersey; New Jersey – North Carolina – Montego Bay (Jamaica); Montego Bay – Miami – New Jersey; New Jersey – Zurich – Bucuresti … si un avion pierdut la 10 noaptea in Miami 😀
Fara nici o urma de gluma, nu am fost atat de mandra de copilul meu nici cand a mers prima data singur :))))) O vacanta de vis din care am invatat sa nu mai imi fac atatea probleme in viitor si sa am mai multa incredere in copilul meu 🙂
Bine ca mi-am adus aminte! Exista Google Flights, un serviciu oferit de Google ce va permite sa cautati rapid si usor biletele de avion dorite!
Links:
https://www.google.com/flights/
https://en.wikipedia.org/wiki/Google_Flights
E mai bun decat skysanner sau expedia?
Nu pot sa spun ca este mai bun sau mai slab, cu expedia e in competitie directa. Il folosesc de curand.
am văzut că vola dă zboruri pe care google nu le ştie.
Salut, o experienta aproape identica am trait si noi anul acesta 🙂
Citesc, citesc, si retraiesc concediul nostru. Aceeasi perioada, aceeasi minunata insula (unde ne-am si intersectat la un moment dat, intamplator 😉 ), aceleasi clipe minunate petrecute pe plaja, bucuria extrema a minunatului nostru toddler (el se prezinta asa, la 1 an si 11 luni), acelasi dor..pana si aceleasi acadele 🙂
E minunat sa iti regasesti astfel gandurile, chiar daca din fata unui calculator gri, care a asteptat cuminte sa ma intorc dupa 2 saptamani de concediu 🙂
Ne-am intilnit, da?
Da, la o taverna cu view fantastic si loc de joaca (singura cu loc de joaca pe care am vazut-o, pacat ca era semi-descoperit si nu l-am putut lasa mult pe cel mic acolo). La inceput am zis: „ce dragut, o manduca!”, apoi mi-ai parut cunoscuta, apoi ai strigat-o pe Sofia 😀 E posibil totusi sa ma insel.
noi eram! deci am stat la acelasi hotel?
pacat de frumosul loc de joaca, lasat complet in soare… 🙁
nu, noi am stat in alta zona.
pacat, da, sper sa le vina ideea sa il acopere 🙂
Felicitari pt articol, Printeso! F util si chiar ai bifat toti pasii pe care ii parcurge o familie cu copii in aeroport.:)
As mai puncta ca in cazul a doi copii amandoi sub 2 ani tatal si mama sunt separati cu cate un copil la purtator.:) regula companii zbor. Dar sunt de acord caci unde plange unul va plange si cel de-al doilea bebe. Mie nu imi displace caci e singul meu mom de liniste sincer:) avem un bebe de 4 luni si un bebe de 20 luni care sunt exemple in ale zborului, cred ca zburam lunar cu ei, dragii de ei. 🙂
Si mai am un pont pt activitati in avion: carti cu stickere, sau stickere de orice fel si coli albe pe care sa lipiti stickere ,ult si bine. Noi am gasit niste carti cu activitati pt baieti sau cu cifre sau cu alfabetul care sunt f fun pt cel mare. Cel mic papa laptic la san si doarme.
British Airways sunt f kids friendly dar depinde si de ora la care circuli cu bebe, daca ai respectat orarul lui in ziua respectiva sau daca isi poate urma programul cu somn etc in orice conditii. Mai e ceva: parinti organizati si nestresati, copii linistiti. Nu ma laud, insa am avut si zile in care noi cei mari, am reusit sa le provocam suparare pitivullr cu diverse.
PS luati haine schimb pt accidente atat pt mama cat si copii.
Salutare. SI noi am zburat de curand Cluj-Bucuresti-Istanbul si inapoi cu bebele nostru de 9 luni de zile. Fiecare zbor a tinut aproximativ 60 de minute. Pediatra ne-a recomandat MAXITROL pentru problema cu urechile in timpul zborului. I-am dat la bebe cu o seara inainte si in ziua zborului picaturi in nas, iar in timpul zborului a rontati biscuiti,a baut apa si a stat linistit fara niciun disconfort. Am calatorit cu Tarom. Am preferat sa ii rezervam si lui un loc in avion, pentru ca asa am putut sa-l lasam si pe el pe scaun sa se mai intinda si sa se invarta pe acolo .Desi tu ai zis ca la Bucuresti ai avut prioritate la security, noi a trebuit sa intrebam 2 persoane diferite, angajati de la securitate, unde putem merge pentru prioritate si intradevar in Bucuresti exista o banda cu prioritate la verificare, insa sa stiti ca in Istanbul nu exista. Acolo au o banda cu prioritate pentru detinatorii unui card de membru a unei companii locale, a trebuit sa ii rugam sa ne primeasca si pe noi ca sa nu stam la o coada foarte mare. Noi am sunat la Tarom sa intrebam de carucior, avem un Stokke care e mai voluminos, nu vroiam sa apelam la unul tip umbrela pentru ca am testat unul si nu ni s-a parut ca un copil poate sta confortabil intr-un astfel de carucior. Cei de la Tarom au zis ca nu au limita la volmului caruciorului, dar e obligatoriu ca el sa fie pliabil. Totusi, recomand o husa pentru carucior, sau cel putin niste saci de ambalat pentru ca in timpul zborului acesta poate fi zgariat, murdarit sau chiar rupt. Noi l-am gasit zgariat, chiar daca a fost ambalat, chiar daca ne-au spus ca il punem deasupra la bagaje. Nu va fie frica sa calatoriti cu cei mici. Si da,recomand si eu avionul pentru ca timpul de calatorie este mult mai mic decat cu orice alt mijloc de transport.
Vacante placute !
Noi pentru raul de miscare folosim Coculine de la Boiron. Se ia o pastiluta inainte cu 3 4 ore. Si una in timpul deplasarii. Se poate pune in sticla cu apa pt cei mici
In avion n am apucat sa incercam. La vara speram.
Bună,
Prin ce agenție de turism v-ați luat bilete de avion?
Multumesc
Pentru Skiathos, Aerotravel. Pentru alte destinatii am luat direct de la compania aeriana.
[…] că am mai aflat câteva lucruri de la ultimul meu articol pe acest subiect (pe care îl găsiți aici). Și vi le spun și […]
[…] Prinţesa Urbană: link + un articol mai vechi scris tot de ea (link) […]
Stie cineva cumva daca dupa varsta de 2 ani ai copilului mai putem lua gratuit carutul? Stiu ca dupa varsta de 2 ani se plateste bilet intreg, deci copilul are dreptul la un geamantan de cala si un bagaj de mana..dar legat de carucior nu stiu care e politica. Multumesc!
Buna.Ati avut si carucior pentru Sofia?Baietelul meu are trei ani,vom pleca in iunie tot in Zakynthos,suntem adeptii plimbarilor destul de lungi ,iar cel mic nu rezista cat noi.nu stiu daca sa luam caruciorul cu noi sau nu?anul trecut in creta ne-a prins tare bine.tot citesc pe net diverse chestii legate de treaba asta si toate mamicile scriu ca e rusinos sa mai plimbi copilul de trei ani cu caruciorul. Dar are 16 kg,ori sa cari in spinare 16kg……apropos,bagajul anul trecut l-am facut dupa lista ta si a fost perfect.?.
De ce sa fie rusinos? Noi cand stim ca avem de mers mult, luam si la 4 ani carutul pt ca asa cum zici, sa cari in brate 15-16 kile timp de ore intregi nu e fun deloc.
Pentru Sofia ai putut trece cu mancare sau ceva de rontait sau apa in bagajul de mana, tinand cont ca are mai mult de 2 ani? Peste tot unde am incercat sa gasesc astfel de detalii, comentariul se refera la copii sub doi ani. Si fetita mea inca bea lapte praf as avea nevoie sa ii pun biberon in bagajul de mana cu mai mult de 100ml.
Stiu ca post-ul a fost de mult, dar info inca sunt de actualitate si ajutor, so…here I am 🙂
Mereu ne-au lasat cu apa pentru copii, si gustari, dar nu lichide (altele decat apa), si cu copiii mai marisori.
Bună ziua! Pot călătorii cu avionul în România cu un bebeluș dacă am doar foaie de drum?