Am în jurul meu o mulțime de oameni cu dinți perfecți. Fără carii, curați, albi, strălucitori, drepți. Pe lîngă ei, mă simt rățușca cea urîtă. Am început să-mi scot măsele cariate la 16 ani, iar dinții sînt plombați aproape toți. Am șapte implanturi dentare și probabil mai urmează cîteva.
Apoi citesc statisticile și-mi dau seama că de fapt eu nu sînt o excepție. Majoritatea românilor au probleme uriașe cu dantura, în primul rînd din cauza igienei dentare precare. Oamenii nu știu de ce e important să se spele pe dinți, nu știu cum să se spele pe dinți, ajung la medic doar cînd nu mai pot suporta durerea și cînd, în majoritatea cazurilor, e deja tîrziu pentru dintele sau măseaua cu pricina.
Țineți-vă bine: 80% dintre romani au probleme dentare, 71% dintre aceste probleme sînt carii. 75% dintre copiii de pînă în 13 ani au carii pe dinții temporari, 40% au carii pe dinții definitivi, iar 90% dintre cariile acestea sînt netratate. Cifrele sînt publicate în 2014, aici. Durata medie de viață a unei periuțe este, în 2015 în România, de 1,5 ani (anul trecut era de 2 ani, există totuși un progres), deși medicii stomatologi recomandă schimbarea periuței la fiecare 3 luni. După cum vedeți, e jale în gurile noastre!
Ce putem face ca măcar de-acum înainte să îmbunătățim statisticile? În ceea ce privește adulții, să insistăm cu periajul corect, minimum 2 minute, măcar de două ori pe zi, dacă nu se poate după fiecare masă. Să folosim ață dentară, apă de gură și duș bucal (am scris despre el aici) după fiecare spălat, să ne asigurăm că eliminăm toate resturile alimentare dintre dinți. Să mergem regulat la control, o dată pe an dacă nu sînt probleme, mai des dacă avem implanturi, lucrări complicate. Să mergem la stomatolog la primele semne de carie sau alte probleme, sîngerări, retrageri gingivale.
Cînd vine vorba despre copiii noștri, responsabilitatea e și mai mare. Ei trebuie, TREBUIE să aibă mai multă grijă de dinții lor decît am avut noi de ai noștri. Învățați-i de mici să accepte spălatul pe dinți, chiar de la 6 luni, chiar dacă nu au încă dinți ieșiți. Le periați gingia ușor, cu o periuță-degetar de silicon sau cu un tifon steril umezit, fără pastă de dinți. După ce apar dinții, periați-i bine și pe el, cu pastă destinată copiilor, care poate fi înghițită fără probleme. Spălați copiii pe dinți de cel puțin două ori pe zi, faceți din asta un joc, o activitate plăcută împreună. Spălați-vă și voi pe dinți în fața lor, puterea exemplului funcționează de minune. Începînd cu vîrsta de doi ani, duceți-i periodic la control, cariile de lapte sînt foarte frecvente. Nu-i lăsați să consume sucuri carbogazoase, bomboane, acadele, toate acestea le afectează smalțul dinților. Obișnuiți-i de mici cu medicul stomatolog, mersul la dentist nu mai este acum chinul de acum 30 de ani, cînd ai fi făcut orice numai să nu ajungi pe scaunul de tortură. Acum totul e fără durere, plăcut, miroase frumos, e muzică, plombele au gust de zmeură.
Și mai puteți face ceva, de data asta pentru ceilalți: gîndiți-vă la un proiect prin care să atrageți atenția și altora asupra importanței igienei orale. Poate fi orice, cîtă vreme ajunge la mai mulți dintre prietenii, vecinii, colegii voștri. Poate fi un afiș pe care scrieți cum v-a cucerit soțul cu zîmbetul lui, pe care să-l lipiți la birou. Un desen pe asfat realizat cu copiii voștri despre o periuță fermecată. O poveste pentru copii pe care s-o citiți la grădinița celui mic, din care copiii să înțeleagă că e important să se spele pe dinți. Un cîntecel pe youtube cu versuri haioase despre carii. Orice poate schimba în bine felul în care altcineva își îngrijește dantura. Încărcați apoi proiectul în aplicația de facebook Zâmbește România, aici. Pe lîngă că vă veți simți bine cu voi înșivă, puteți cîștiga un city-break pentru două persoane în Bruxelles sau unul dintre cele zece premii care constă în produse de îngrijire orală pentru un an. Puteți și vota proiectele deja înscrise, dar eu cred că ale voastre pot fi mult mai bune. Eu aș face o poveste pentru copii despre asta, dar nu am voie să particip la concurs. Poate o să o scriu oricum, găsesc un ilustrator bun și o distribuim prin grădinițe.
Aveți grijă de dinții voștri și de dinții copiilor voștri!
Sursa foto: zîmbet cu dinți de lapte, via Shutterstock.com
De când i-am luat celui mic o periuță electrică, cu cap rotativ, parcă petrece mai mult timp cu spălatul pe dinți.
Câți ani are băiatul tău, Cristian? Că și fata mea (6ani) îmi cere de vreo două săptămâni să îi cumpăr, dar nu știu dacă merită.
Am cumpărat-o la sfatul doctorului stomatolog, am fost la control acum vreo 3 săptămâni.
Merită zic eu, fii-miu e mai mic, noi am luat produsul de la Imaginarium, a fost cel mai ieftin, are 3 capete de rezervă.
Nu am copil, dar pentru ca sunt in cautarea unei periute electrice + dus bucal am citit cateva articole. Am vazut ca multe familii folosesc o periuta electrica cu capete interschimbabile pentru intreaga familie, fiecare de alta culoare. Avand si dus bucal, riscurile de a face carii scad simtitor, mai ales in cazul unui copil. Mi-ar fi placut ca atunci cand eram copil ai mei sa fi avut mai multa grija de dantura mea. Acum nu as fi ajuns, la fel ca si Printesa, sa umblu pe la dentisti sa imi pun dinti la doar 30 de ani si sa cheltui sume colosale, bani din care mi-as fi luat o masina
Cu siguranta merita!
Buna! Scuze ca intervin! Merita! Este cea mai buna investitie! Fetita mea are periuta electrica de la 3 ani si jumatate. Acum are aproape 6. Cam de 6 luni o lasam sa se spele singura, iar pana atunci am spalat-o noi si la final o lasam pe ea sa se „limpezeasca” ( doar cu apa). Noi avem periuta de la Oral B. Capetele de periuta sunt cu personaje din desene animate si asta ii place foarte mult.
La 8 ani, prima carie incipienta. Muscasem la 6 ani din ceva care avea o bucata mica de os si am muscat asa tare ca mi-am spart smaltul. Medicul la care am mers a zis ca nu imi face nimic ca o sa mi se schimbe maseaua. A aparut caria, am mers la tratat, mi-a umblat fix pe langa si a pus plomba. Si dupa imi zgaria intentionat maselele, cica mi le controla, poate poate mai fac vreo carie. Caria netratata s-a extins, unde m-a zgariat timp de doua luni ( imi zisese sa vin ca sa ma controleze sa nu fac si alte carii) incepusera sa apara carii incipiente. Mi s-a schimbat dantura si eu am ramas cu 4 carii din cauza controlatului abuziv. Mama nu avusese decat o singura carie cand era mica,credea ca e normal sa imi controleze dintii. I-a zis medicul ca imi controleaza smaltul ca il am cam slab.
O singura data am fost la ea dupa ce mi-au iesit maselele noi si a zgariat bine pe 3 din ele. Cica vazuse ea inceput de carie. Patru ani mai tarziu, carii fix pe maselele alea. Tot la ea, tot lucrat pe langa, ca poate poate se agraveaza caria. Am aflat peste 6 luni, cand am mers la alt medic si mi-a aratat..Caria era la locul ei, mult mai mare si maseaua era gaurita pe langa. Nici cu al doilea medic nu ma laud. Nu mi-a facut anestezie, ca deh, asa era in anii 2000, cica nu doare si nu a putut sa curete tot. A ramas o parte din carie acolo. Asa ca a inceput sa se dezvolte pe sub plomba, mie imi era frica sa merg la medic pentru ca nu mi se facea anestezie… Si cand a cazut prima plomba, de nevoie am mers. Am plans pentru o anestezie si abia cand imi scazuse tensiunea de durere si frica si era sa lesin, abia atunci mi-a facut o anestezie mult prea slaba. A tinut fix 15 minute si medicul se misca in reluare. I-a luat o ora sa curete, cu toate ca nu era afectata rau maseaua.
La 20 de ani a mai cazut o plomba si din fericire am nimerit la un medic bun, care m-a ajutat sa nu imi mai fie frica. Mi-a zis ca am avut noroc de dantura buna, a contat ca m-am spalat de doua ori pe zi si ca folosisem apa si ata dentara. Ca altfel, din cauza bacteriilor care se adunaundin cauza cariilor de sub plombe, puteam sa fac altele.
Nu e cu happy-end pentru ca am avut o masea de minte scoasa prin operatie, iar medicul in care aveam incredere nu era si chirurg, asa ca m-a trimis la un altul foarte ,,laudat”. Medic care prefera sa stea la vorba cu orele (am asteptat doua ore pentru ca venise nu stiu ce reprezentant) si dupa s-a grabit. Asa ca in loc sa imi scoata maseaua pe bucatele, mi-a taiat maseaua sanatoasa de langa pentru a avea loc. Si nu mi-a acoperit-o la loc. Cand am mers sa imi scoata firele, a zis sa o las asa ca e taiata superficial si e santoasa, n-are ce sa doara. Mi-a pus o substanta pe ea si mi-a zis sa vin peste doua luni cand se acopera gingia unde fusese maseaua de minte ca mai devreme nu poate sa lucreze. Numai ca nu am mai fost la ea. Am mers la medicul meu care s-a ingrozit cand a vazut. Imi descoperise canalele si aveam inceput de infectie. Plus ca nu avea motiv sa taie maseaua. Hai sa ii facem reclamatie… ia-o de unde nu e. Inchisese cabinetul, nimeni nu stie de ce si plecase din tara.
Acum e cu happy -end ca am gasit un medic si mai bun, care e si chirurg si lucreaza foarte bine si mai ieftin fata de alte cabinete. M-a operat si a doua zi nu am avut nimic. Fata de cealalta operatie, acum eram om normal, nu a durut, nu m-am umflat, m-am vindecat repede, nu am luat nimic de durere. Si cusaturile super, frumoase. Mi-am dat seama ce inseamna om care lucreaza de drag nu pentru bani.
Medicul care mi-a stricat maselele in copilarie ajunsese la spitalul psihiatric. A avut ghinion sa faca la fel cu multi copii si cu adulti, pana a gasit unul caruia nu i se parea normal… Reclamatii, dat in judecata, zeci de persoane tratate de ea au fost recontrolate.
Din nefericire, mai sunt si in ziua de azi astfel de medici, asa ca daca gasim unul bun, trebuie sa tinem de el. Cred ca si experientele astea contribuie mult la frica romanilor pentru dentisti, care se transmite si copiilor.
Aproape ca nu imi vine sa cred ca exista astfel de medici – pare o poveste din filmele de groaza. Banuiesc ca intr-o alta tara nu ar mai avea voie sa profeseze dupa un asa tratament.
Eu ca adult sunt iresponsabila cu dintii mei si nu sunt ipocrita sa zic altceva
Dar pe copil il spalam pe dinti de cand i-a aparut primul dinte si sper macar lui sa-i placa sa se spele pe dinti. Pasta e gustoasa, asa ca avem noroc pana acum sa coopereze la spalatul zilnic.
Din pacate la noi asa se intampla… 🙁 Si sunt povesti mult mai horor… Mama matusii mele (sotia unchiului) si-a pus implanturi in valoare de 9000 lei la un medic cunoscut din alt oras, a mers special la recomandare. Dupa jumatate de an au inceput sa ii cada in conditiile in care ea nu musca din nimic. I-a facut reclamatie, s-au oferit alti medici la care a fost la control sa fie martori, nimic… Medicul ala nu recunoaste ca a fost la el la cabinet si i-a facut ,,pierduta” fisa. Cica bonul fiscal al ei e falsificat…
Mâțulina mea nu vrea delooc să se spele pe dinți. are periuță electrică cu Mickey, cu muzică, o iau cu mine când mă spăl eu să vadă …o iau cu frumosul, îi explic cum că dinții îs frumoși spălați, curați… nimic.
Plânsete, plânsete… 🙁
Va trece si asta, important e sa se faca rutina. Copiii trec prin tot felul de faze, dar este important noi sa perseveram, chiar daca reusim doar putin, tot e ceva. Am trecut prin asa ceva cu baietelul si lumea nu intelegea de ce ma stresez, ca doar sunt dinti de lapte, iar atitudinea asta nu o inteleg. De pe la 3 ani nu s-a mai impotrivit iar de pe la 4 ani merge singur la spalat de 2-3 ori pe zi.
Noi in fiecare zi il curatam in gurita. Cand au aparut primii foi dinti si singurii de pana acum am luat o periuta speciala care se pune pe deget. Uneori i-o las si lui sa o molfaie si sa se obisnuiasca cu ea. Cred ca e foarte important si ca parintii sa ii dea un exemplu bun spalandu-se regulat. Nu mai zic de dulciuri, sucuri etc
Îl spăl pe bebe zilnic pe dinți! O sa îl duc la stomatolog frecvent la controale. O sa îi pun aparat dentar dacă o să fie cazul. Un niciun caz nu o sa repet greșelile din copilăria mea!