În ordinea importanței (pentru noi, desigur):
0. Punctul zero, cap de listă: ajutorul!
Omul meu s-a zombificat noapte de noapte alături de mine în urma zecilor de treziri ale lui Ivan, dacă nu era el sigur muream (sau ceva) în vacanța asta. Am pasat bebeluşul dintr-o jumătate de pat în cealaltã şi aşa am reuşit să dormim pe rînd cîte o oră legată. Plus părinții mei, care-au venit fiecare de la casa lui să ne însoțească în concediu. Mama îmi punea mîncare sub nas seara şi-l scotea pe Ivan în manducă pe plajă la 6 dimineața, cînd el era fresh, iar eu aş fi ucis pentru încă o oră de somn. Tata a spălat vase, a încălzit lapte, a făcut cumpărături în fiecare zi. Fără ei ar fi fost mult mai complicat totul şi sigur n-aş fi reuşit să mă bucur la fel de mare şi de bucuria copiilor. Așa dacă vă înțelegeți bine cu părinții, socrii, ceva unchi, bunici, bone, prieteni, luați în calcul varianta de a merge însoțiți. Și ideea de grup de mai multe familii cu copii de vîrste apropiate e genială, un părinte supraveghează gașca de kids, restul huzuresc. Dacă nu vă înțelegeți bine cu familia, mai bine renunțați la ajutor şi vã descurcați singuri, nimic nu e mai neplăcut în concediu ca tensiunile, jdemii de apropouri, mişto-uri, certuri.
1. Aşteptările moderate
Foarte, dar foarte foaaarte important pentru reuşita concediului mi s-a părut faptul că am pornit în această vacanță setați să ne vedem copiii bucuroși și să nu ne întoarcem mai bolnavi decît am plecat. Atît. Nu am sperat să mă odihnesc, să mă relaxez, să stau cu cracii în sus pe șezlong, să huzuresc la taverne pînă la miezul nopții, să am aventuri pe vapor sau să fac sex nebun în fiecare noapte. Și am făcut foarte bine, pentru că de sex nu a fost nici timp, nici loc, m-am întors de zece ori mai obosită decît am plecat, în fiecare seară la ora 9 eram în pat, adormită, iar clipele de relaș de pe plajă au însumat zece minute în cele șapte zile de concediu. Și a fost perfect!
2. Manduca (sau orice alt sistem de purtare ergonomic)
O să-i ridic o statuie Manducăi, vacanța noastră ar fi fost mult mai complicată și mai puțin reușită fără ea. Am folosit-o zilnic, ore în șir, ne-a fost de mare folos și în avion și în aeroport, bebelușul s-a simțit confortabil la pieptul meu, l-am putut alăpta cînd a vrut, a dormit acolo, practic nu a simțit deloc stresul deplasării.
Iar la mare, pfff… l-am plimbat pe plajă la răsărit, pentru aerosoli. L-am putut urca fără probleme cele trei etaje de scări ale hotelului, plus altele două pînă la plajă, de 3-4 ori pe zi (are 12 kile). L-am adormit în manducă plimbîndu-mă prin apă, jucîndu-mă cu Sofia, apoi îl depozitam să doarmă în cărucior, la umbră pe plajă. Seara cînd bebe era nervos sau prea obosit şi eu încă mai aveam de îmbrăcat sau de citit cu soră-sa, pac, manduca, bebe liniştit, eu cu ambele mîini libere să mă ocup de celălalt copil. Cînd eu mă băgam la o oră de somn dimineața, îl purta mama pe plajă şi el mai dormea la pieptul ei.
Am folosit manduca mai mult în concediu decît acasă, întîi pentru că Ivan a fost impresionat de locurile noi şi a simțit nevoia să stea ŞI MAI MULT în brațe ca de obicei (a stat lipit de mine cam 90% din timp), al doilea pentru că terenul accidentat de la mare şi din hotel a făcut imposibilă plimbarea cu căruciorul, aşa cã sistemul de purtare a fost salvator. Dacă nu aveți unul, poate puteți împrumuta pe perioada vacanței, o să vă ajute. Manduca noastră e de aici.
3. Dopurile de urechi
În afara cazului în care vă petreceți vacanța într-un cort pe vîrf de munte, nopțile de vacanță se pot dovedi destul de gălăgioase. Deh, lumea merge în concediu să se distreze! Muzică tare la taverne pînă tîrziu, vecini bine dispuşi ieşiți la o bere pe balcon, poate un bebeluş în camera de deasupra căruia îi iese un dinte şi mai plînge noaptea, tineri care fac disco la ei în cameră, la un perete distanță de tine, alt vecin care sforăie… Eu fără dopuri nu închid un ochi în vacanță!
4. Tricourile cu protecție UV, cremele de protecție solară și pălăriile de soare
Am stat mult pe plajă, cît de mult s-a putut, şi nu doar în orele permise, aşa cum îmi propusesem. Dimineața am stat de la 8.30 la 11.30, după-amiaza între 4 şi 7. Ne dădeam cu toții cu cremă înainte să ieşim din cameră, ne puneam costumul de baie şi hainele de protecție UV, pălăriile, şi porneam la bălăceală. După două ore cremuiam iar tot, am stat cît s-a putut la umbră. Nu ne-am bronzat aproape deloc, puțin pe picioare şi antebrațe, care-au stat mult prin apă. Despre importanța protecției solare am scris mai mult aici. Crema copiilor e asta, de la Badger. Crema noastră e de la Paulas Choice, asta, ne place mult pentru că e super light, nu e grasă, intră ușor în piele. Hainele şi pălãriile UV sînt de la Decathlon, aveți modele și prețuri aici.
5. Borcănelele cu piureuri de fructe pentru bebe
Astea mi-au fost de mare ajutor pentru că am economisit timp şi efort cu mîncarea de dimineață a lui bebe. Păi să cumpăr, să spăl, curăț, tai, aburesc, pasez fructe every morning, să spăl recipiente, cine are chef de aşa ceva în concediu, după o noapte nedormită, cu plaja sub nas? Borcănelele astea sînt geniale: combinații de fructe bio, fără zahăr sau îndulcitori sau conservanți, cremoase, gustoase, au mers la marele fix, bebe le-a iubit (eu am luat marca Babylove de la DM, sigur mai sînt şi alte variante ok, başca le puteți face voi acasă dacă aveți timp, eu nu am avut). Borcanele cu felul 2 nu au avut succes. Am avut vreo şase variante (vită cu legume, curcan cu legume şi orez, paste cu vită etc), chestii pe care Ivan le devorează acasă, fără sare şi porcării, nu s-a atins de ele.
6. Cutiuța muzicală pe telefon
Merge orice fel de divertisment pe telefon, noi cum nu practicăm desene sau jocuri, ne-a fost de mare folos muzica. Am primit de la o prietenă cîntecelele mp3, le-am copiat în telefon, apoi seara dansam cu copiìi, cîntam, un fel de home-made disco pentru pensionari. 🙂
7. Cărticele de buzunar şi cărți mici de la Usborne
Sînt mici şi au poveşti frumoase, scurte, potrivite pentru vacanță.
8. Prosoapele din microfibră
Se fac foarte mici, spre deosebire de prosoapele clasice. Absorb bine, sînt uşoare, țin şi de cald. Le-am folosit şi ca parasolar şi ca păturici, sînt foarte versatile. Tot de la Decathlon le avem.
9. Soluțiile antițînțari
După ce am căutat variante naturale repelent de insecte pentru cameră, am abandonat şi am apelat la clasicul Raid de pus în priză, cel cu rezervă lichidă. Foarte eficient! Grecii de la hotelul nostru, de exemplu, nu practică plasele de insecte, deşi era plin de carcalaci pe-acolo, am văzut o lăcustă de 15 cm, era să leşinăm toți de spaimă.
10. Rezerve extra de răbdare şi zen
Copiii au fost ultra excitați, au alergat mult (fiecare cum a putut, Ivan e încă patruped și biped ținut de mîini, întru cocoșarea mumă-sii), au gustat nisip, au băut apă de mare cu lopata, au căzut, s-au lovit de zeci de ori, s-au frustrat, au vrut non stop la mā-sa lor în brațe. Le-am făcut toate hatîrurile, i-am lăsat liberi (plaja era mică şi foarte sigură), nu am dat atenție lucrurilor care n-au mers cum trebuie, aerului superior al angajaților hotelului, am stat mereu cu ochii la bucuria copiilor şi asta a fost privelişte suficientă.
Şi uite-aşa am avut o vacanță minunată, deşi eu şi copiii am fost bolnavi din prima pînă în ultima zi (încă sîntem), Ivan a fost în plină erupție dentară în concediu (îi ies micuțului şase dinți, doi de sus au spart gingia în a patra noapte de vacanță), noaptea am legat cel mult o oră de somn (Ivan se trezeşte de cel puțin 50 de ori pe noapte, se mai trezea şi Sofia să tuşească, am dormit toți într-o cameră, cu cel mic în pat). La 8 culcam amîndoi copiii, apoi ieşeam să mănînc ceva pe balconul camerei, la 9 mă băgam în pat, să prind orice gram de extra somn. Dacă acum 10 ani mi-ar fi spus cineva că urmează să mă culc la 9 seara în fiecare seară toată vacanța de bună voie l-aş fi trimis să se caute de boli ale imaginației. Ei bine, uite că aşa am făcut şi a fost foarte bine. Nu am simțit că pierd ceva, am fost funcțională cu puțin somn, am rezistat cele 7 zile pline cu cei doi micuți hiperexcitați şi agitați şi disperați după brațele şi atenția mea, dar şi fascinați de tot ce era nou în jur.
Printeso,
Zău, te iubesc!!
Îmi luminezi nopțile, ma amuzi foarte tare!
Sa îți dea Dumnezeu sănătate!
Pupici dulci și zgomotoși pentru pufosenii!
”un fel de home-made disco pentru pensionari. :)” :)))
La noi a funcționat mult căruciorul la mare caci cel mic mi-a făcut minunata surpriza sa adoarmă chiar si singur in căruț pe plaja. In rest a stat in nisip, in piscinuta, in barcuta…
Manduca a fost bună căci seara îl adormeam la piept după ce mânca si apoi dormea in cărucior şi noi stăteam in continuare la terase, luând o cină liniștită.
Am folosit crema de soare 50+ de la La Roche Posay, foarte bună. Nu am avut haine UV, dacă stăteam în soare ( s-a mai întâmplat caci in primele zile a bătut un vânt subţire si friguroooos ca numai la soare te puteai încălzi puțin ) punem pe bebe eventual un tricou plus nelipsita pălărie. Eu una nu înțeleg de ce sa porți mereu tricou pe plajă, oare pielea de pe picioare, dacă e atinsă de soare, nu are acelaşi risc de cancer si alte cele? Atâta timp cât nu putem sta 100% acoperiți, am preferat crema, caci puteam sa o aplic absolut peste tot.
Nu știu de ce aveam eu impresia ca mergeți cu socrii tăi in concediu…
Noi am fost cu unchii mei, ei nu s-au prea băgat, dar bratele lor au fost totuşi de folos in anumite momente.
Una peste alta, înțeleg perfect de ce zici ca trebuie sa pleci cu așteptări minime, asa am plecat si noi si am avut surpriza minunată să avem un concediu impecabil!
Andreea, cat timp are bebeul tau? Intreb ca sa am idee daca la 1 an jumate cat are fetita mea pot sa sper la acelasi lucru…:)
Picioarele nu sunt expuse atat de direct precum ceafa, umerii si decolteul. In plus, pielea de pe acestea, plus pielea fetei este mult mai subtire. De ce crezi ca faci riduri, pete, pistrui, acnee etc etc pe aceste zone si nu pe picioare? Oare cand stai fara crema solara nu te arzi in primul rand pe spate, umeri si nas? ?
La mai multe vacante frumoase! Ai mai cumpara manduca daca bebe ar avea deja 8 luni? Bine, e mititel inca, aproape 8 kg. Multumesc
O poti inchiria, max 2 saptamani, asa vezi daca ii place sa fie purtat sau daca e sistemul ideal pentru voi.
De unde se poate închiria? Un link, ceva?
Manduca se folosește după 6l, eu de la 8l o folosesc intensiv. Bebe are puțin peste un an. Merge cam până la un an și opt luni aproximativ, depinde și cât de lung e bebe.
Multumesc frumos pentru lamuriri!
Te rooog spune-mi ce dopuri de urechi folosesti, sunt disperata si am nevoie de o recomandare. Am inteles ca tu folosesti demult, deci sigur ai avut produse incercate bune si nu asa de bune si chiar as aprecia recomandarea ta. Multumesc mult!
Incearca marca 3M, sunt unele portocalii cu snur intre ele, snurul poate fi cam enervant uneori dar doapele in sine sunt printre cele mai bune incercate de mine, au forma conica, cele tubulare, sunt unele galbene, nu mi se par la fel de bune.
Quies – 3 perechi intr-o cutiuta, de culori diferite, fara snur. O cutie costa cam 20 lei si sunt excelente, mult peste tot ce e acum pe piata. Parerea mea.
nu stiu daca e relevanta marca sau ce fel de dopuri sunt, ca depinde de cat de confortabile sunt pentru fiecare.
eu de exemplu ma impac cel mai bine cu alea portocalii cu snur (sunt chiar 3M de care zice Ioana) dar printesei nu ii plac, are de alt fel.
cel mai bine te duci la o farmacie si ceri sa iti arate ce modele au.
De acord cu Robo, sotul meu foloseste din alea Quies (de altfel in franceza se si numesc boulles quies) dar mie mi se pare ca nu intrea bine si tot mai aud cu ele. Trebuie incercate mai multe
Va multumesc pt ca v-ati rapit cateva minute din timpul vostru sa imi raspundeti. Apreciez
Uite de-asta, in vacanta am avut un apartament mai mare decat cel de acasa..tocmai ca sa nu ma plang ca am stat toti 3 intr-un pat si vacanta n-a fost vacanta, din punctul asta de vedere..
recomand 😉
Chiar ajuta articolul asta sa ma pregatesc moral pentru concediu, desi la noi nu va fi primul in 4 si stiu cam cat de obositor poate fi.
Sunt curioasa daca ajuta ca au mai crescut copiii ( 8 ani, respectiv 3 ani) sau, dimpotriva, va fi totul si mai complicat decat aniii trecuti..
Astept concluzia ta! 🙂
Sa va fie de bine vacanta! 🙂
Draga Printesa, pe aceasta cale iti multumesc pentru pontul cu borcanelele cu legume pregatite de acasa si tinute apoi la rece. Am fost cu bebe 3 zile la mare si mi-au fost de mare ajutor. El a mancat f bine pt ca era mancarea cu care era obisnuit de acasa.
Sa tot aveti vacante frumoase, dar cu mai mult somn daca se poate 🙂
ma bucur ca a fost bine!
Cum ati procedat cu mancarea la borcanel? Facuta acasa si apoi sterilizata? Cateva detali,scuze dc ati mai scris nu am fost pe faza 🙂
Da, am mai tot scris despre asta. Eu le-am cumparat de data asta.
Se pot prepara insa de acasa, apoi se sterilizeaza in borcanele, ca zacusca, si rezista mult la temperatura camerei.
Eu am uitat (sau poate nu am știut niciodată) că poate fi așa de greu în concediu. Dar abia aștept să o fac și pe asta, acum pentru prima dată în calitate de bunică pentru că am o nepoțică de 3 săptămîni 🙂
Deci eu o să fiu cea care o să ies la 6 dimineața pe plajă. Unul din avantajele înaintării în vârstă este că ai nevoie de somn din ce în ce mai puțin, pe vremuri dormeam în weekend până la 11, acum la 7 sunt fresh.
Am fost si noi csm in aceeasi perolioada in Grecia, in Corfu. am avut camera cu chicineta unde am facut micul dejun. A mea are 9 luni si este autodiversificata deci ne-a fost mult mai usor cu mancarea. ne-am descurcat minunat si la pranz si seara la taverne. de dormit in acelasi pat o facem si acasa, deci ok si aici. a dormit parca mai bine de la solicitarile din timpul zilei. am avut si masina inchiriata 4 zile si ne-am dus la alte plaje, am vizitat. asta cu asteptarile ai spus-o bine. eu ma asteptam la mai multa obosesla, dar a fost f bine!!! Iar statuie Manducai clar trebuie! in avion a dormit, a mancat tzitzi in ea si acolo a fost plimbata cat dorea. pt plaja am avut si un sling cu inele.
cred insa ca cu 2 e mult mai solicitant! mai asteptam un pic 🙂 cat despre sex in vacanta…amintiri 🙂
O poveste adevarata despre o vacanta extenuanta dar frumoas povestita. Un pupic pentru umor si detalii.
La sfarsitul lunii vom pleca si noi la mare cu doi copii dupa noi: 6 luni si 1 an si 11luni..nu am nici un fel de asteptare, sper doar sa nu ma enervez peste masura din cauza cumatrilor cu care mergem si care nu au copii inca…. SI eu voi lua ergobaby cu mine pentru bebe de 6 luni si pt bebeloiul mai mare meitaiul… astea, pe langa wrap, au fost cele mai bune achizitii pentru noi din gama bebeluseala 🙂
Copilul meu face alergie urata la intepaturile de tantari asa ca repelentul e esential. Pe asta il folosim noi, e natural, testat si foarte eficient.
http://harmonyhandmade.ro/catalog/index.php?main_page=product_info&cPath=43_55&products_id=263
Ce plaja e asta?! Pare ideala pentru copilasi <3
Vassilikos, Zakynthos.
Si pentru mine dopurile de urechi sunt sfinte. Nu plec in vacanta fara ele nici daca ma duc doar 2 zile la munte sau la tara. Precis se gaseste vreun cocos, animal sau uman care sa dea din cioc cand mie mi-e lumea mai draga. Le mai folosesc chiar si acasa de cand imi fac astia metrou sub balcon…
Ce bine prinde articolul tau acum cand ne pregatim si noi de plaja in Grecia!!!
Dupa cele spuse de tine, mi se pare ca am ales bine si noi una alta pentru vancanta…mergem cu gasca de prieteni, 4 familii, mai multi copii, dintre care vreo 3 mai mari ca pitica mea (ea avand aproape 2 ani), si o si vad pe a mea ca va fi doar cu ei (ca tare ii place sa fie cu cei mari); Luam musai si sitsem de purtare, desi pe Amea nu o mai pot tine in el decat cand e super obosita, in rest zburda ca un ied.
Pentru mancare nu-s tare stresata pitica mancand, de la autodiversificare incace, apropae orice, sper doar sa fie ceva bun si mai natural la restaurante (in Italia nu am avut stresula sta desi era mai mica)…de manacare de acasa pregatiata nu cred ca poate fi vorba decat de cea pentru drum, pentru ca mergem cu masinile si ar fi prea mult timp s-o pastram…
Cumparaturile inca nu-s finalizate dar mai e timp, gandul cel mai mare e cat de folositor ne va fi caruciorul?!?! sa-l luam sau va fi doar spatiu ocupat in portbagaj?!?!? hmmm…inca nu stim.
cat de asteptari…sper sa reusesc macar odata sa ma tezesc sa vad rasaritul cu pitica (pentru ca suntem amandoua doua somnoroase si lenese la trezire). Atat. ce n-as da macar o dimineata sa se trezeasca deodata cu taica-su si sa iasa la plaja sa ma lase pe mine sa lenevesc 🙂 🙂
Ai spart gheata cu primul vostru concediu in 4. De acum incolo se poate spune ca ai experienta. E bine ca nu ai avut asteptari si ca ai trait fiecare moment, chiar daca ai venit mai obosita decat ai plecat. Important ca ti-ai umplut ochi, mintea, gura, urechile, parul de frumusetea locului (plaja, mare si ceea ce ai mai considerat tu ca e important de retinut).
Primul meu concediu la mare cu fetita a fost la 1 an si 2 luni. Am platit pentru 10 zile, dar am stat numai 3 zile deoarece nici eu nici fetita nu ne-am adaptat la noile schimbari. In 2006 nici nu se punea problema de manduca sau alte sisteme de purtare. Presupun ca am plecat cu multe temeri si oarescare asteptari.
In schimb la un an dupa , a fost floare la ureche ne-am adaptat si ne-am bucurat de mare, plaja si soare.
Bestial articolul! Mi-a placut mult. Cred ca am fost cam in aceeasi perioada in Grecia (ultima saptamana de scoala).Noi am stat intr-un loc foarte bun pentru copii (plaja si apa fara pietre) si foarte linistit pentru noi. Cand am ajuns erau numai pensionari din Anglia si Germania. Bonus eram cele mai sexy de pe plaja. Apoi au mai venit tineri cu copii.
Si ca sa va incurajez pe tine si pe Meg, parca- e din ce in ce mai usor si mai frumos pe masura ce cresc copiii. Fetele noastre au 8 si 3 ani si a fost super ok anul acesta.
Mai gaseste cineva hainute anti uv? Bate vantul pe la decathlon ca sa zic asa….
Nici comanda online nu merge?
Încearcă la Auchan, duminica trecută aveau multe, la băieţi, pe la fete n-am trecut.
Intrebare: Vrem sa plecam cu pitica la mare in Bulgaria in luna August si ea (1 an) mai are pasaport valabil pana in septembrie. Este adevarat ca trebuie sa aiba pasaport valabil inca sase luni de la iesirea din tara? Nu gasesc asta in lege…
Da, asa e.
O prietena avea pasaportul copilului valabil pana in 14 iulie si a fost saptamana trecuta cu el in concediu in Italia. Deci nu cred ca mai e valabila asta cu 6 luni…Chiar azi mi-a povestit cand ii expira.
Fetelor, eu tot citesc despre sistemele de purtat, dar nu ma pot hotari care e cel mai bun pentru noi. Noi, adica eu si bebe care vine la jumatate de noiembrie rece. Ce vi s-a parut cel mai usor de folosit in sezonul rece pentru nou-nascuti? Sau stiti vreun grup, vreo intalnire a fetelor cu experienta unde sa ma documentez ca sa „merg la cumparaturi” inainte sa vina bebe?
Poate te ajuta ce am scris despre purtatul nou-nascutului. http://www.printesaurbana.ro/2014/10/in-ce-sa-mi-port-nou-nascutul.html
Multumesc frumos, Printesa! De acolo am si auzit prima data de purtare de fapt 🙂
Diana, este grup pe fb care se numeste Poarta-ma ajutor in BW. Acolo poti sa ceri sfaturi legate de sistemele de purtare. Si da, in special in orasele mari se fac intalniri periodice la care poti sa participi si sa probezi diferite sisteme ca sa vezi ce vi se potriveste.
Multumesc, I’m in now 🙂
Noi tocmai suntem in vacanta in Vama. 2 alegeri inspirate pe care le-am facut:
1. garsoniera
2. patut pliabil
Faptul ca am inchiriat o garsoniera ne ajuta mult la a nu ne culca o data cu bebele. Il adorm pe bebe la san si-l pun in patutul pliabil in bucataria-salon si cand vrem sa ne culcam caram patutul cu tot cu bebe in dormitor. Am avut si niste crize de ras carand patutul gandindu-ma la cum aratam carand patutul de colo colo in miez de noapte.:))) Dupa ce adoarme bebele practic e singurul timp liber pentru noi, asa ca nici nu pot sa concep sa ma culc o data cu el….Si bebele meu se trezeste noaptea din ora in ora, dar in Vama surpriza, o fi aerul de Vama mai rece seara din perioada asta, dar doarme si cate 2 ore legate.:)
asta in varianta in care doarme fara tine…a mea are senzori. de abia ma ridic sa plec la baie! oricum adoarme tarziu, pe la 11-12 noaptea 🙂
noi plecam cat de curand la mare. avem apart inchiriat, cu 2 camere. intr-un va dormi flacaul de 19 luni si in cealalta camera vom sta noi. el doarme devreme, undeva la ora 20.00&co, nu avem astepari mari. concediul este pentru el, nu pentru noi.
cat despre ajutor, sigur nu vom simti lipsa. oricum, noi nu avem ajutor deloc, asa ca treburile vor fi impartite intre noi 2. cat despre relaxare
Noi ne-am intors din Grecia de 2 saptamani.
Cu copil de 4 ani, in linistea de inceput de sezon a fost ideal! Plaja era putin populata, marea fara urma de val si cu intrare lina, aerul absolut suportabil fata de caldura care poate fii in luna August. Noi am fost in Skiathos si recomand destinatia pentru familii cu copii !
Si o intrebare f importanta:)))ce fel de dopuri folosesti si de unde ?urmeaza sa plecam si noi in grecia si consortu sforaie grav sau am devenit eu sensibila dupa nastere.
Imi spui si mie cum ai comandat crema de soare pentru copii? Incerc acum si nu livreaza decat in SUA. Iar pe siteul european nu o au. Multumesc
Foarte misto articolul…cam asta ne asteapta si pe noi, sunt sigura; bebe emma, 10 luni jumate pe atunci, o adevarara distractie. 1. Am vazut ca badger e spf 30, a fost suficient pt voi, ma refer la factorul de protectie? Livreaza si in romania? 2. Nu i-a fost prea cald lui ivan in manduca? Si noi o ducem peste tot cu noi, dar ma ingrozeste caldura si transpiratia excesiva 3. Lui ivan i-a placut apa marii? 4. Un shopping list pt mare…nu ai facut cumva 😉
Stiu ca pe la noi prin tara, cel putin, purtatul copilului de maini sau subtiori cand incepe sa mearga este o practica folosita la scara larga dar eu tot nu reusesc sa ii gasesc utilitatea, explicatia, scopul.
Pentru ce sa iti paralizeze spatele, ca sa mearga el cu o saptamana mai devreme? Serios acum, care e ideea? Eu, pe fata mea care are acum 14 luni, nu am tinut-o niciodata, am lasat-o in ritmul ei. Am primit si noi intrebarea „la voi cine o tine sa mearga?” „nimeni” insa nimeni nu a reusit sa ma lamureasca de ce e musai sa o tina cineva. De ce sa iti faci un deserviciu atat de mare tie si spatelui tau fara un beneficiu? Am prietene care credea ca nu o sa mearga sau ca o sa mearga foarte tarziu si cand au vazut-o mergand singura la 11 1/2 au fost surprinse ca „uite ca functioneaza metoda ta”
Eu il tin sa mearga pentru ca isi doreste mult sa mearga in doua picioare si singur nu se simte suficient de sigur deocamdata. Nu il ridic eu, el se agata de mine si imi cauta miinile. Asta e, e doar o etapa, necesara se pare pentru el, va trece.
Si fetita mea are 11 luni, dar nu vrea sa o tin de manute sa mearga, vrea sa se tina singura de perete, de mobila sau de masuta. Nu avem rotobil, ham sau alte chestii de genul…si lumea imi reproseaza ca nu am chef sa o ajut.
Am fost si noi anu’ asta a III-a oara la mare cu piticu, de data asta cu bunica, tati nu putea veni, fiind accidentat la picior. A fost mai ok decat anii trecuti, si cred ca a fost asa pt ca mi-am coborat muuult nivelul de asteptari si m-am bucurat daca am putut sa innot 2 minute, versus anu’ trecut cand eram revoltata ca numai 2 min am avut ocazia sa innot :)). Depinde foarte mult cum privim lucrurile, nu e usor cu un copil mic la mare/in concediu/pe drum, dar e frumos si cel mai important e ca am putut sa mergem, ca am avut sansa asta.
Buna,
Saptamana viitoare plecam in Creta pt 7zile cu baietelul care are 2 ani si 2 luni.pe acest blog am gasit cele mai de bun simt sfaturi si pareri.am niste emotiiiii….si sper sa ne intoarcem cu bine.si bronzati?(sper ca nu cer prea mult).
Prințeso, ești binecuvântare în viața mea de mamă! ? Te iubesc așa de tare ? – nu înceta să scrii! Multă sănătate & putere!