Dragoste prin buricele degetelor (P)

Prin buricele degetelor mele curg iubire, cunoaștere și recunoștință. Sînt o ființă tactilă, mereu mi-a plăcut să ating, să mîngîi, să pipăi. Rețin multe detalii cu ochii închiși, după ce explorez doar cu vîrfurile degetelor ce am aproape. De cînd am copiii, îmi exersez și mai mult iubirea cu buricele degetelor, pentru că pur și simplu nu mă pot abține să nu-i ating. Imediat ce-i văd aproape, gura-mi lasă apă și trebuie, TREBUIE să-i ating. Îi trag aproape, îi strîng într-o îmbrățișare, apoi în alte zece. Le răsfir părul cu degetele, le pipăi pielea elastică, fundurile rotunde ca niște planete, mușchii tari ai fetiței, șunculițele moi ale băiețelului, le strîng în pumnul meu uscat pumnii lor grăsuni, le urmăresc cu buricele degetelor forma genuchilor, le pipăi puful blond de pe spinare. Le știu toate încheieturile, alunițele, micile riduri de expresie, disting cu ochii închiși care e pielea cui, ei chicotesc de încîntare sub atingerea mea și eu le mulțumesc că mă rabdă.

Era o vreme cînd eram la fel de iubitoare și cu pielea mea. Acum… ea nu mi se mai pare interesantă. Și e păcat, pentru că degetele grase ale copiilor mei pe ea o ating și o caută, așa cum o caut eu pe a lor. Am renunțat la mare parte dintre ritualurile mele de relaxare și frumusețe. Nu doar pentru că nu prea mai am timp de ele, cît mai ales pentru că nu mi se par importante. Și greșesc. Sofia îmi spune des: mami, buzele tale s-au crăpat, nu arată prea bine. Așa e, uit de mine în foamea și dragul meu de ei. Și n-ar trebui să fac asta, pentru că pentru ei e important să fiu și eu bine, ar trebui să fie și pentru mine. Uneori, cînd simt că am timp (patru minute, niciodată mai multe) și că merit un premiu (de parcă a-mi oferi o mîngîiere mie însămi e așa o mare chestie, pff), mă așez pe canapea după duș și mă dau cu cremă din cap pînă-n picioare. În liniște, doar eu, degetele mele și pielea mea. Analizez atent ce s-a mai schimbat de la ultima sesiune de auto-masaj, și of, ce multe și ce repede se mai schimbă. Am 35 de ani. Pielea mea are tot atîția. Și se vede.

shutterstock_257953319

Ar trebui să fac asta în fiecare zi. Știu asta. Pentru că cele patru minute de eu cu mine mă ajută să mă simt mai îngăduitoare cu mine, mă redau pe mine mie, cumva. Patru minute nu e așa mult… Și sentimentul cu care rămîn apoi, și care uneori persistă pînă dimineața, merită efortul. Prea des aud numai „Mami e de vină”, „Mami, fă asta pentru mine”, prea rar mă iert și mă las să fiu. Mă iubesc și mă accept așa cum sînt, de ce nu-mi și arăt asta, așa cum fac cu copiii, de exemplu? De ce pe ei simt nevoia să-i ating la fiecare secundă, iar pe mine mă uit?

Știu că nu-s singura care simte așa. Am vrut să știți că se întîmplă și altora. Și că eu cred că merită să tragem de noi, să instaurăm rutina pe care eu o numesc: „Și mami merită iertare și iubire”, pe care mi-am promis s-o respect măcar patru zile pe săptămînă, dacă nu zilnic.

Și ca să vedeți cîte femei se regăsesc în situații asemănăatoare, vă las mai jos concluziile Studiului Body Love Report, realizat în primăvara acestui an de Dove, pe baza a 1,020 de interviuri online pe un eșantion compus din femei cu vîrste cuprinse între 30 și 40 de ani din Marea Britanie, Germania și Olanda, cu scopul de a descoperi conexiunea dintre încrederea în sine a femeilor și relația lor cu propria piele.

– Ne place să ne îngrijim pielea! 72% dintre femeile care își hidratează pielea corpului recunosc că o bună hidratare a pielii le creează o stare de bine, atât la nivel fizic, cât și emoțional
– Doar o treime dintre noi își hidratează pielea zilnic sau în majoritatea zilelor
– Aproape jumătate dintre femeile care au participat la acest studiu recunosc faptul că, din dorința de a salva timp, nu își duc întotdeauna ritualul de frumusețe până la capăt, iar primul lucru la care aleg să renunțe este chiar hidratarea pielii.
– Doar 4% dintre femei privesc hidratarea corpului ca făcând parte din momentele de răsfaț;

Promiteți și voi, aici și acum, alături de mine, să vă iubiți și pe voi așa cum îi iubiți pe ceilalți? Cu blîndețe și cu buricele degetelor? Măcar patru minute pe zi?

Sursa foto preview: hidratarea pielii, via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

26 comentarii

  1. eu nu mai folosesc creme hidratante decat foarte rar din cauza ca ele contin foarte multe ingrediente si nu stiu sigur care sunt cu adevarat bune; si nu am timp sau chef sa studiez care sunt ingredientele bune si care nu

    • Si eu am aceeasi ingrijorare…pielea e cel mai mare organ al corpului, iar aplicarea unor chimicale a caror denumire nu o inteleg pe toata suprafata ei imi taie orice pofta de creme hidratante. Mai ales acum cand sunt insarcinata.Am descoperit insa o combinatie de uleiuri organice (a caror denumire o inteleg pana si eu ☺) si sunt foarte multumita…e drept ca sunt putin mai scumpe, dar nu tb aplicata o cantitate mare…nu scriu numele produsului preferat, ca sa nu fac reclama ?.

    • Adevar graiti voi ,fetelor! Acesta este motivul pentru care nici nu mai dau bebelusul cu nimic pe corp. Daca nu are pielea uscata, de ce sa ii dau cu crema? Oricum chestia cu masajul cu ulei / lapte de corp la bebelusi este adanc inradacinata in cultura noastra si totusi nu inteleg de ce? Bebelusilor nu li se usuca pielea! Sau se usuca pentru ca ii spalam prea des…nici asta nu e ok!

  2. Promit! Azi am reusit si eu performanta de a ma da si eu cu crema de corp, dupa vreo saptamana in care am uitat de mine. Grea e viata de mamica 🙂 Multumesc ca ne impartasesti gandurile tale frumoase!

  3. Daaaaa. Eu am spus stop când am început să mă uit în oglinda . Ceea ce vedeam nu îmi plăcea absolut deloc la nici 30 de ani . Încercănată, obosita toată, cu parul vâlvoi, unghii sărite sau neepilată. Aşa că mi-am impus ca măcar pentru un uns cu crema , o unghie sau un machiaj să încep să îmi fac timp dacă pentru filme , relaxare , cumpărături cu orele nu mai am timp. Și da reușesc. Cu copilul în jurul meu sau după ce îl adorm la prânz sau seara. Asta înseamnă da să renunț la câteva minute de somn sau leneveală. Și ritualul meu suna cam asa : duș după ce adorm copilul la prânz sau când prind un moment că stă liniștit captivat de vreo jucărie. Nu mai mult de 10 minute cu ras cu lama plus uns cu ulei de cocos. După ce îl adorm încerc să îmi așez un machiaj dacă nu vreau să mă așez lângă el în pat. Manichiura /pedichiura seara după ce adoarme . Începusem să îmi cumpăr oja semi-permanentă și lampă și mi le făceam singura acasă . Rezista destul de bine 10 zile dar mă săturam să mă chinui să le dau eu jos şi de câteva ori se trezise copilul fix când eram cu mâna băgată în lampă. Așa că am găsit o oja care rezistă lejer 5-8 zile pe unghii oricâtă treabă aş face în casă. Uite așa am început să mă simt din nou bine în pielea mea după 1 an jumătate de la naștere.

    • Ba da cum să nu . Este vorba de Sally Hansen miracle gel (are textura mai groasă ca de gel fără uscare la lampă). Se folosește în 2 etape : 2 straturi culoare plus un top coat neapărat împreună așa spun ei. Eu prefer să pun și o baza tot de la ei înainte de culoare . În București se găsesc în kendra , Douglas sau dm. Eu le achiziționez online din UK. Nu le găsesc în Franța din păcate.

    • Vezi ca are Prințesa un articol si la comentarii numai de oja si oje se vorbește, este publicat acum in vară.

  4. Tati ma sustine cat poate el de mult si asta ma ajuta foarte mult. Eu chiar nu neglijez partea asta…o data pe luna merg si imi fac micile „placeri” …chiar te pune pe picioare

    • Cand spui „tati” te referi la sotul tau?
      Niciodata in viata asta nu am sa pricep, de ce isi spun 2 soti unul altuia „tati” / „mami”. Adica daca avem copii, nu mai avem identitate???!!!!!!!

    • Eu percep exprimarea asta ca un alint, nu ca o pierdere a identităţii.
      Ştiu familii în care „bunica” este un termen folosit de toată familia, nu numai de nepoţi.

  5. Mie oja Opi mi se pare cea mai buna din cate am incercat, e scumpa in magazinele din mall-uri (55 lei) dar eu o cumpar din saloanele Abbate (bucuresti) cu 33 lei. (Acolo au pretul asta de acum 4 ani, cand le-am descoperit). Am vreo 5 oje de 3-4 ani (au termen foarte mare de valabilitate, nu se ingroasa). Chiar le recomand mamicilor. Rezista bine 7 zile. Cu crema reusesc sa ma dau pe tot corpul cam o data pe sapt, nu reusesc mai des, dar e bine si atat, nu am pielea uscata (am pus si ulei de argan in crema de corp).

    • Nu-ti trebuie lampa pentru oja OPI? Se poate aplica fara? As vrea sa stiu si daca o poti da usor jos si cu ce. Multumesc 🙂

  6. eu sunt alergica la anumite chimicale si pielea este cel mai mare organ al corpului si cel mai sensibil la mine. Asa ca din cand in cand folosesc uleiuri: de masline, de argan, de migdale etc. Dar marea revelatie a fost cand am rarit dusurile si redus gelurile de dus si cautat ceva mai putin invaziv: nu, pieela nu mi s-a mai uscat rau, nu am mai avut nevoie de atata hidratare cum am nevoie iarna, cand aerul e mai uscat in casa.

    La ce nu renunt pt mine e miscarea, mersul pe jos, la o baie de picioare cu apa calda si sare de magneziu si apoi pedichiura. Este momentul meu de relaxare si alintare.

  7. Folositi uleiuri sau unturi naturale, untul de coos e foarte ok si are un miros placut, untul de shea e mai greu de intins dar se poate amesteca la foc domol in recipient de sticla cu cel de cocos si se intareste minunat – totul pus intr-o cratita cu apa.

    Eu cumpar toate minunile atat la gramaj mai mic dar si la kilogram daca e nevoie de pe http://www.elemental.ro, au preturi foarte bune si ingrediente pentru orice, inclusiv acid hialuronic natural, keratina naturala orice…nu mai zic ca au si geluri de dus bio si alte minuni asemanatoare excelente.

    O sursa buna de gel de dus natural este un brand romanesc, Manicos ii zice, au si deodorante, sampoane, creme de par etc.

  8. Eu renuntasem la creme hidratante si geluri de dus tot din cauza chimicalelor, chiar daca mi le cumparam pe cele fara conservanti, parabeni, parfum, coloranti, parafine si etc….si am trecut pe uleiuri (masline, struguri, argan, jojoba, migdale…cate nu am incercat, unt de cacao, shea, coso – asta ultimul imi crease stari de voma si un rau de la miros)…in fine si imi aparusera pe corp la vreo saptamana numai bubitze, cosuri….nu intra nici un ulei in piele nici un unt…puneam in strat subtire, ma stergeamde surplus, dar toata eram numai cosuri mici si bubitze, mai ales pe spate, umeri, gat si piept….si nu, nu am pielea grasa. Exact acolo unde nu am avut niciodata cosuri acolo mi-au aparut.
    Cum am reluat creme din comert si gelurile de dus…s-au dus si cosurile.
    Ce sa mai inteleg eu din experienta asta?
    A patit careva ca mine?

    • Eu. Mai bine tolerez produsele locale (si imi repet ca sunt romanca nu africanca sa am bunice obisnuite cu unt de shea): incearca ulei de migale de la plafar, e unul facut la o manastire in sudul tarii.

    • Pai prima data am inceput cu uleiuri facute aici la noi in tara si au inceput cosurile sa apara, abia pe urma am trecut pe unturi. Uleiurile nu intrau deloc in piele si ma umplusem de bubitze, unturile intrau in piele putin de tot. Si acuma folosesc creme geluri facute la noi. Prefer de aici de la noi daca am de unde decat din afara, pt sustinerea economiei 🙂

    • Pai asta se intampla pt ca sunt foarte grase, cu o concentratie mare de acid oleic. Uleiul de jojoba e un ulei mai mult uscat decat gras si este recomandat chiar si celor cu cel mai gras ten. Poti incerca si o combinatie de uleiuri dar ideea e sa nu fie f grase pt ca atunci blocheaza porii, de acolo si bubitele/acneea….etc

  9. Cred ca se merita ca parintii sa se ingrijeasca pe ei, pentru ca sunt modele pentru copii, vrand, nevrand… Si pentru mai tarziu, cand cei mici devin adolescenti, apoi tineri, adulti.. Adica nu vrei ca la 12 ani ai adolescentului, acesta sa te refuze sa mergeti in oras impreuna pentru ca ii este rusine ca nu are parintele la fel de aratos si ingrijit ca cel al colegului de clasa sau de banca.

  10. Cred ca fiecare are niste mici placeri care ne binedispun. Mie nu imi place senzatia de crema pe corp asa ca placerea mea e ulei pe par. Mi se pare ca miros atat de bine incat devin fericita 🙂 trebuie sa ne facem timp. Neglijam unele sa facem altele. Nu cred ca se poate altfel..

  11. Cum vine vremea rece, ma dau zilnic cu crema de maini. Iar seara, inainte de culcare, cu crema pe picioare. Asta cand nu uit sau nu adorm pur si simplu langa copil… Da, ai drepatate, avem nevoie sa ne ingrijim si sa ne oferim cateva minute zilnic doar noua. Ne facfoarte bine si ne fac sa ne simtim frumoase si sa privim altfel lumea 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *