Marșul cu beretă roz (P)

Azi vă invit în stradă! Duminică, 11 octombrie, de la ora 15.30, din Piața Unirii se pleacă în Marșul Trupelor Roz, în număr cît mai mare, sper eu! Mărșăluim cu berete roz, nu ca să cerem bani de la guvernanți sau demisia premierului ori legi mai bune pentru mame, ci ca să atragem atenția cît mai multor femei, și mai ales nouă înșine, că dacă sîntem atente, putem depista rapid, cu șanse mari de vindecare, cancerul la sîn.

shutterstock_69277573

Una din nouă românce este diagnosticată anual cu cancer la sîn, cancerul de sîn fiind chiar principala cauză de deces în rîndul româncelor. Cunosc multe femei care au primit acest diagnostic, unele au supraviețuit, altele, din păcate, nu. Tot din păcate, majoritatea dintre femeile lovite de această boală oribilă (90%, mai precis), au șanse mici de supraviețuire, pentru că își descoperă cancerul prea tîrziu. Dacă este depistat la timp, cancerul de sîn are o rată de vindecare de 94%. DACĂ E DEPISTAT LA TIMP. Speranță există, soluții există, totul e să fim atente la noi și la femeile dragi din jurul nostru, pe care le putem salva dacă le informăm și le trimitem la controale regulate.

Palpați-vă sînii în fiecare lună. Mergeți la control anual. Vorbiți despre asta cu fiicele, mamele, bunicele, vecinele, prietenele și colegele voastre. Și ele trebuie să știe ce au de făcut pentru a identifica din vreme boala nemiloasă. Procentul e foarte mare, riscul e uriaș pentru fiecare dintre noi. Nu știm cine va avea ghinion, e important să ne monitorizăm atent cu toatele. Nimeni nu poate avea grijă de noi în locul nostru.

Ieșim duminică, 11 octombrie, în stradă, pentru a transmite acest mesaj unui număr cît mai mare de femei și de bărbați cărora le pasă de femeile din jurul lor. Mărșăluim de la Piața Unirii spre Parcul Tineretului, vreme de 90 de minute. La linia de finish ne vor aștepta standuri de informare Avon asupra importanței depistării precoce a cancerului la sîn; tot acolo va avea loc un spectacol de karaoke. Evenimentul pe FB este aici.

În 2002, AVON a lansat Campania pentru Sănătatea Sînilor. Prin vânzarea de produse dedicate cauzelor sociale, în ultimii 13 ani AVON a dotat cu echipament medical opt centre oncologice şi a investit peste 2,8 milioane de dolari în programe de luptă împotriva cancerului la sân şi a violenţei domestice.

infografic avon

Vă invit să vă înrolați în trupele roz, să atragem atenția și altor femei care nu au avut acces la această informație care le poate salva viața. Vă aștept duminică în Piața Unirii!

Sursa foto: fată cu beretă roz, via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

11 comentarii

    • Nu prea înțeleg cum vine supradiagnosticarea la care face referire materialul pus de tine. În material se spune că femeile cu supradiagnostic primesc tratament (mă gândesc că oncologic, în material nu spune), chiar dacă sunt sănătoase. Eu am fost operată de 3 ori la sâni, mi-au extirpat niște noduli (la prima operație a reieșit la examenul histo că era tumora Phyllodes benignă, apoi doar fibroadenoame). Nu am primit nici un fel de tratament. Tratamentul oncologic se prescrie doar dacă examenul histopatologic indică așa ceva. Dacă totul e benign, nu se dă nimic. De asta nu înțeleg cum e cu supra-tratamentul ăsta.

      (Dacă vă întrebați, da, trebuia să mă operez, prima tumoră era foarte mare, ajunsese la 8/10 cm – am scris bine, cm nu mm. Pentru că Phyllodes recidivează destul de des și pentru că următorii noduli erau vascularizați și în creștere, am decis să-i scot și pe aceia.).

  1. Ioana, pe mine una m-ar ajuta super mult si un articol mai pe intelesul tuturor cum este cu prevenirea si depistarea. De exemplu stiu sa imi fac palpare singura, dar acum ca alaptez nu mai stiu sigur ce e ok si ce nu. La fel, mereu am vrut sa merg la un control sau o ecografie la san, dar nu mi-e clar cine are competenta sa faca ecografia? Orice medic ginecolog, doar unii. Cred ca ar fi super bine-venit un astfel de articol pe blog, eu am incredere in el si stiu ca tu te documentezi temeinic inainte de a face o recomandare. Multumesc mult!

    • In Bucuresti mie medicul ginecolog mi-a dat mereu recomandarea de ecografie, însă ecografia am facut-o la medic specialist. Primul pas ar fi sa mergi la ginecolog pentru control si el iti recomanda si restul investigatiilor. Desigur, la clinicile private, daca platesti ecografia, te poti programa direct si apoi mergi cu rezultatul la ginecolog.

  2. In primul rand,gandurile negative genereaza conflicte.Un diagnostic de cancer primit e ca un pumn direct in fata.Dragile mele,informati va,descoperiti Noua Medicina Germana,ascultati o pe Crina Veres si veti vedea ce presupune orice cancer,nu doar cel de san.O mamografie este invaziva pt tesut,ecografia la fel…e cu ultrasunete iar cea mai grava boala este diagnosticul dat pe nepregatite.Are loc un conflict puternic si de aici o sa intram in cercul vicios si da….sigur se moare.Chimioterapie,radioterapie,cursa fricii sunt caile sigure catre moarte.Traiti in armonie cu voi,impacate si linistite,fara frici induse de boli si alte diagnostice si va veti asigura sanatatea deplina.Restul e doar marketing si promovare big pharma!Sanatate si pace!

    • Aceasi tanti cu facutul de pipi in chiuveta su nespalatul pe dinti? Nu mersi. Prefer un medic cu studii care gandeste nu abereaza.

  3. un show karaoke si tunuri de confeti, cred eu, se cade sa tinem in piata publica de-abia cand celelalte probleme asociate cu trecerea prin aceasta boala au fost rezolvate. Eu zic sa discutam despre faptul ca RMN-ul la sân, singurul recomandabil tinerelor cu varsta mai mica de 30 de ani, nu este decontabil de CNSAS si costa aproximativ 850 de lei (cam cate isi permit?). Sa mai discutam despre citostatice si despre alte tratamente asociate bolii, care nu sunt in stocul spitalelor, pe care doamnele si domnisoarele trebuie sa le caute prin farmacii, zeci de farmacii, pentru ca „nu le avem pe stoc, nu se cere”. Sau sa discutam despre spitalul asa zis oncologic, care se afla la capatul Bucurestiul si la care, pentru o cura de citostatice, mergi cu n autobuze, cu toate starile aferente de dupa tratament. De-abia apoi cred ca ne permitem sa dam cu confeti. Pana atunci cred ca cinstit ar fi sa facem advocacy pentru decenta, pentru un tratament uman pentru toate acele care sufera. pana cand Avon nu se va angaja intr-un demers de advocacy pe niste paliere concrete, care sa remedieze niste disfunctionalitati in sistemul de sanatate, pentru mine, cel putin, totul este marketing. Tare mi-ar placea, de exemplu, un raport al Avon – de exemplu, in 2014 – cate produse cu fundita roz au vandut? Cati bani au obtinut, in total, prin aceste campanii si cati si cum s-au intors in aceasta cauza? Ma puteti ajuta cu un link, oare?
    p.s. chiar, ce s-a cantat la karaoke? sunt chiar curioasa.

    • sarutmana tare. sa videm si noi ce si cum, ca asa se face cand vine vorba despre cauze sociale.

  4. MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE….SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU….SPUNE CA SE SIMTE RELAXATA SI IN SIGURANTA DOAR ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE CONSULTATIE….DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI….FITI MAI DESTUPATI LA MINTE….ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA….NU MAI DECIDETI IN LOCUL NOSTRU CA SI CUM NOI AM FI OLIGOFRENI ….PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI….CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *