Acest articol este scris de soțul patroanei, pentru că el este responsabil cu lucrurile tehnice în familia noastră, deși, din câte înțeleg, oricine poate instala sistemul de automatizare a locuinței pe care îl testăm zilele acestea, pentru că e foarte prietenos cu utilizatorul. Se numește Orange Smart Home și mai jos aveți explicații și câteva clipuri care detaliază cum arată sistemul și ce poate el face pentru noi (și pentru voi). Bonus, la final, imagini live de la noi de-acasă. 😛
Anul ăsta ni s-a furat o bicicletă din scara blocului și de atunci am început să mă gândesc să pun alarmă la casă. Am căutat informații pe internet și am ajuns la concluzia că un sistem clasic de alarmă nu este pentru noi, pentru că trebuie să faci ceva lucrări în casă pentru instalare (și noi nu avem nervi acum pentru asta), iar controlul nostru asupra sistemului de alarmă ar fi limitat. Plus că vreau ceva mai mult decât un sistem care să declanșeze o sirenă când intră hoțul în casă: vreau să știu în orice moment ce se întâmplă și să pot automatiza unele lucruri. În cercetările mele am aflat despre sistemele de automatizare a locuinței, dar nu am mai aprofundat variante, și iată că, spre bucuria mea, acum am primit de la Orange spre testare exact un astfel de sistem.
Orange a lansat de curând soluția de monitorizare a locuinței Orange Smart Home, care oferă posibilitatea de a controla şi monitoriza locuința de la distanță, în permanență, pe telefon, prin intermediul unei aplicatii, sau pe PC, printr-o platforma online. Momentan soluția este disponibilă în varianta de testare cu utilizatorii, urmând să intre pe piață pentru comercializare în 2016.
Pachetul de la Orange include următoarele dispozitive:
- o unitate centrală (numită și controller sau hub) care trebuie conectată în permanență la internet (prin cablu, direct în router); în caz că pică internetul, unitatea va trimite notificări prin sms, deoarece în pachet există un SIM de date de la Orange care se introduce în unitate; în caz că pică curentul, well, ghinion, că nu are baterie de back-up;
- o cameră video, care se conectează wireless la rețeaua ta de acasă (pentru configurarea inițială, camera trebuie conectată și ea prin cablu la router, dar apoi funcționează wireless) – camera este HD, are sunet unidirecțional, vedere de noapte și poate înregistra video și audio în cloud-ul Orange, dar nu are pan/tilt (adică nu se poate mișca decât cu mâna) și nici zoom; calitatea imaginii este bună spre foarte bună, la finalul articolului puteți vedea live imagini cu acvariul nostru luate de această cameră;
- un senzor de fum/incendiu, care detectează atât fumul, cât și o temperatură ridicată, pentru că unele materiale ard fără fum; acest senzor are sirenă proprie, deci vă avertizează chiar și dacă a picat curentul electric in casă
- un senzor de mișcare 3 în 1, care mai masoară și temperatură și intensitatea luminoasă în locul în care e amplasat;
- un senzor de inundație, care detectează, după cum îi zice și numele, apa; și acest senzor are sirenă proprie;
- un senzor pentru ușă sau fereastră, care poate sesiza dacă ușa sau fereastra este închisă sau deschisă;
- o priză inteligentă, care poate porni sau opri alimentarea unui consumator fie la comanda utilizatorului (de oriunde s-ar afla acesta, prin internet), fie în mod automat, ca urmare a unui eveniment definit în sistem de către utilizator (mai multe detalii în articol); de asemenea, un lucru interesant în legătură cu priza este că funcționează și pe post de repeater, adică extinde rețeaua creată de unitatea centrală.
Trebuie spus de la început că la acest sistem se mai pot adauga și alți senzori, fie de același tip, fie de tipuri diferite – pachetul de la Orange pe care îl prezint azi îi include pe cei 6 descriși mai sus, dar e bine să știți că sistemul poate fi extins. Singura condiție este ca senzorii sa cunoască tehnologia Z-Wave, ceea ce nu este o problemă având în vedere că în acest moment există peste 300 de producători care includ acest standard în produsele lor. Z-Wave este o tehnologie apărută prin 2008 și folosită extensiv în ultimii pentru sistemele de automatizare a locuinței și este de fapt un protocol de comunicație wireless între diferite echipamente (în cazul nostru senzori și unitatea centrală), care are două mari avantaje față de tehnologia wireless prin care ne conectăm laptopul sau telefonul la router-ul de acasă: folosește o alta bandă de frecvență, ceea ce înseamnă că sunt mult mai puține interferențe, și are nevoie de mult mai puțină energie, ceea ce înseamnă că este potrivită pentru dispozitivele care funcționează cu baterii, cum sunt senzorii.
Există multe feluri de senzori care știu să comunice prin Z-Wave, în afară de cei incluși în pachetul de la Orange, cum ar fi: sirene, înterupătoare pentru instalația de iluminare, înterupătoare care se montează direct în prizele normale, dimmer-e pentru lumini, termostate, telecomenzi, yale inteligente care nu mai necesită cheie pentru acces și așa mai departe, cerul e limita – bine ați venit în lumea Internet of Things! Probabil că în câțiva ani în casele noastre nu doar frigiderul și mașina de spălat vor fi conectate la și controlabile prin internet, ci și lucruri la care poate nu v-ați gândit, cum ar fi jaluzele automate care se vor deschide la ora la care le programați voi în funcție de ziua săptămânii, în timp ce apa de la duș, potrivit de caldă, asteaptă semnalul de la senzorul de mișcare din baie ca să pornească, cu o întârziere pe care a stabilit-o singur, observând cât vă ia vouă în mod obișnuit să vă spălați pe dinți și să vă dezbrăcați.
Este foarte interesant acest internet al lucrurilor care stă să vină și mă bucur ca Orange face un prim pas aducând la noi o astfel de tehnologie.
Dar să revenim. Mai jos este un filmuleț cu unboxing-ul pachetului Orange Smart Home. Prima impresie este excelentă, senzorii sunt foarte frumoși, au un design minimalist și sunt mai mici decât alți senzori similari pe care i-am văzut – as spune că din punct de vedere al designului sunt un fel de iphone ai senzorilor pentru automatizarea casei: tot albi si lucioși, arată excelent, tot un singur buton. 🙂 Controller-ul este de asemenea mic și discret, ceea ce este un plus, mai ales pentru oamenii ca mine care încep sa nu mai aibă loc pe comoda cu echipamente.
Fiecare senzor are în pachet elemente pentru montaj, dacă sunt necesare (adică holz-șuruburi sau bandă dublu-adezivă), precum și manual de utilizare.
Instalarea
Pașii de instalare a sistemului sunt foarte simpli: ne logăm de pe computer în site-ul Orange Smart Home cu userul Orange folosit pentru telefonie, de unde se lanseză automat un asistent de instalare, care ne spune ce să facem în continuare. Conectăm unitatea centrală la priză și la router și așteptăm ca asistentul de instalare să o detecteze și probabil să-și facă update de firmware etc – lucruri pe care le fac echipamentele la prima pornire. Apoi trebuie definite lucruri cum sunt numele utilizatorului, emailul, telefonul și așa mai departe, iar după finalizarea acestor operațiuni, putem începe să adăugăm senzorii în sistem, adică să le facem cunoștință cu unitatea centrală. Eu am adăugat mai întâi camera video, despre care spuneam mai sus că la prima pornire trebuie și ea conectată prin cablu la router. După ce sistemul o găsește, îi dăm și ei un nume, o asociem unei camere din locuință, setăm parametrii pentru conectarea wireless și apoi o putem folosi wireless. Fiecare dintre ceilalți 5 senzori se adaugă în același fel: mai întâi alegem „adăugare dispozitiv” din interfață, apoi scoatem protecția de la bateria senzorului, apoi apăsăm de trei ori pe butonul senzorului și așteptăm câteva secunde sau zeci de secunde ca unitatea centrală să detecteze senzorul și să îl înregistreze.
Toate operațiunile de mai sus au durat în cazul meu aproximativ 1 ora și 15 minute, de la conectarea unității centrale la priză până la adăugarea ultimului senzor, ceea ce, după părerea mea, e remarcabil pentru instalarea unui astfel de sistem. Ce este și mai remarcabil este că și jumătății mele mai bune nu i-ar fi luat cu mult mai mult timp decât atât, pentru ca instalarea nu presupune nici un fel de cunoștinte tehnice. Bine, acum trebuie totuși să știi de exemplu unde să bagi cablul de rețea în router, ceea ce îți ia vreo două secunde să afli dacă nu te-ai uitat niciodată în spatele unui router – cum e cazul nevestei mele. Și bineînțeles, trebuie să știi ce e acela un router și unde în casă l-a amplasat cine l-a instalat. Dar în afară de asta, instalarea inițială chiar este foarte simplă.
Montajul senzorilor
Camera, senzorul de inundație și priza inteligentă nu necesită montaj, doar le pui unde vrei tu. Senzorul de mișcare si cel de incendiu se monteaza cu ajutorul unor holz-șuruburi incluse în pachet, iar montarea nu presupune altceva decât execuția unor găuri în locul ales, pentru a fixa diblurile. Ăsta-i avantajul tehnologiilor wireless. Senzorul de ușă/ fereastră poate fi fixat cu holz-șuruburi sau lipit cu bandă dublu adezivă, de asemenea inclusă în pachet. Mai jos este un filmuleț cu instalarea acestui senzor pe ușa noastră de la intrare, urmat de un alt filmuleț cu testarea funcționării lui, imediat după instalare. Ușor ca o plimbare în parc.
Lucruri deștepte
Pentru că e vorba de echipamente deștepte, ele pot să facă tot felul de lucruri deștepte.
Un prim lucru deștept este setarea unor comportamente diferite ale sistemului in funcție de prezența noastră în locuință, respectiv putem fi acasă, plecați temporar de acasă, putem dormi că e noapte sau putem fi plecați în vacanță. Aceste patru situații diferite se numesc „moduri” și fiecare dintre ele poate fi personalizat în ceea ce privește senzorii care sunt armați precum și ce să facă sistemul dacă vreunul e declanșat. De exemplu, senzorul de incendiu și de inundație trebuie să fie armați tot timpul, dar senzorii de mișcare si de ușă/ fereastră nu e nevoie să fie armați decât atunci când nu suntem în locuință. Iar noaptea vreau să fie armați senzorii de ușă/ fereastră, dar nu și cei de mișcare că nu vreau să urle vreo alarmă când mă furișez în bucătărie la 2 noaptea să-mi umflu fața cu un sandviș.
Un alt lucru deștept este definirea de scenarii în interfața Orange. Un scenariu nu este decât o serie de pași definiți de utilizator care spun sistemului ce să facă la declanșarea unui anumit senzor și are următoarea structură:
- de fiecare dată când senzorul [cutare] este declanșat
- generează o [acțiune] a sistemului
- alertează pe [cineva], dacă e cazul.
Exemple de scenarii:
- când sunt plecat de acasă, vreau ca orice declanșare a senzorului de ușă/ fereastră sau a senzorului de mișcare să pornească inregistrarea cu camera și să fiu alertat prin sms; bineînțeles, dacă am inclus în sistemul meu o sirenă, vreau ca sirenă să sune, și în felul ăsta sistemul va funcționa ca un sistem clasic de alarmă a locuinței
- de fiecare dată când senzorul de incendiu sau de inundație se declansează, vreau să opresc automat alimentarea cu energie electrica a fierului de călcat sau a mașinii de spălat sau a tuturor echipamentelor electrice din apartament (dacă am montat peste tot prize inteligente sau relee)
- in general, la declanșarea oricărui senzor pot programa orice acțiune de care e capabil sistemul.
Mai jos este un filmuleț în care testez senzorul de inudație și priza inteligentă, precum și un scenariu pe care l-am definit și care spune că atunci când se declanșează senzorul de inundație, trebuie să se întrerupă curentul la un consumator. Eu voi folosi acest scenariu pentru a preveni inundațiile de la acvariu prin oprirea automată a alimentării cu curent electric a celor două filtre externe pe care le folosesc.
Aceasta a fost prezentarea generală a soluției de monitorizare a locuinței Orange Smart Home. Dacă aveți întrebări despre acest sistem, vă rog să le scrieți în comentarii și vă voi raspunde sau voi cere informații de la Orange dacă nu cunosc răspunsul. În perioada următoare voi folosi sistemul în locuința noastră și vom reveni cu un post despre cum este să utilizezi acest sistem în fiecare zi.
Bonus! – imagini live cu acvariul luate cu camera din pachetul Smart Home – luminile la acvariu sunt aprinse zilnic între orele 14.00 si 22.00, azi, pe 28 decembrie, vor fi aprinse toată ziua. Dacă nu vedeți nimic, incercați un refresh deși pentru că sunt foarte multe view-uri s-ar putea să pice conexiunea.
Sursa foto preview: casă sigură via Shutterstock.com
Buna ziua!
Sezonul de fum este atât de inteligent încât, dacă fierbi un ibric cu țuica pornește imediat.
Așa ca mare atenție unde instalați senzorul de fum.
O zi buna!
buna – este vorba de senzorul de fum de la Fibaro, adica cel din pachetul Orange, sau de un alt senzor de fum?
senzorul asta se declanseaza si la temperatura peste 50 de grade, nu doar la fum, deci nu m-as mira ca daca a fost instalat deasupra aragazului sa-l fi declansat de fapt temperatura aburului, nu „fumul”
oricum in manual zice ca acest senzor nu se intaleaza deasupra aragazului sau ibricelor :).
http://www.fibaro.com/manuals/en/FGFSS001-Smoke-Sensor/FGSS-001-Smoke-Sensor-en-2.1-2.3.pdf – punctul III
Eu cred ca ai pus prea mult piper in tuica, d’aia a pornit senzorul, saracu’.
Exista si senzor dedicat de piper, de fapt :-))
Si senzor de scandal – poti sa-l programezi ca atunci cand detecteaza cearta intre soti sa porneasca un dvd cu imagini de la nunta sau sa comande automat pe internet un buchet de flori pentru nevasta :-))
Tehnica asta cu senzor de scandal ar fi fff folositoare, ar trebui instalat obligatoriu la cuplurile casatorite, eu l-as programa pe mai multe trepte, diferite ca intensitate a scandalului astfel:
T1 -> comanda buchet de flori
T2 -> comanda poseta
T3 -> comanda poseta plus pantofi de la marca ei preferata
T4 -> comanda poseta plus pantofi plus haine de la magazinul ei preferat
T5 -> suna cea mai buna prietena a ei
T6 -> sun-o pe mama ei, preaiubita soacra
T7 -> cheama-mi senzor un taxi!
Nu este prima oara cand un articol publicitar nu este marcat corespunzator cu (P) din prima.. marcajul aparand dupa mai mult timp de la publicare.
Corect. Cred ca singura solutie e sa reduci salariul pe care i-l platesti lunar posesoarei blogului ca sa te distreze pe tine cu postarile ei, poate asa se invata minte.
Sau, daca asta nu e sufiecient pentru tine, te sfatuiesc sa apelezi la un avocat, dar nu uita in acelasi timp sa strangi dovezi, cam cat ii ia printesei sa marcheze articolul corespunzator. Am auzit ca se platesc despagubiri serioase pe tema asta, mai ales ca tu investesti atata timp citind blogul asta, e clar ca autoarea are o DATORIE fata de tine!
Ai dreptate, am uitat, dar am remediat. Si sa stii ca nu se intimpla asa des, imi mai scapa si mie chestii.
Uf, si cat s-a chinuit omul sa scrie textul asta, de doua zile filmeaza, editeaza si scrie, iar tot ce ai observat tu e ca lipseste un p din titlu. Ne cerem scuze, ce sa zic… 🙁
Suna foarte bine toata treaba asta!
Acum avem sistem de alarma conectat la firma de securitate. Deranj nu a fost, ca senzorii pe care ii avem sunt wireless…deci doar „agatati in cui”, insa sotului cred ca i-ar face cu ochiul o casa controlata de la distanta.
Foarte interesant! Nu știam că există așa ceva. Mi se pare extraordinar că se scriu astfel de articole (cu sau fără P, apropo de remarca Monicăi T.). Altfel, cum să aflăm de lucrurile noi ce se inventează cu o viteză amețitoare? Mulțumesc, Prințesă. Chiar mă voi interesa mai îndeaproape de acest sistem. 🙂
Buna seara.
Te-ai gandit ca toate aceste info / poze/filmulete cu ce ai in casa sunt stocate intr-o baza de date si exista hackeri care pot afla usor daca merita sau nu sa iti sparga casa? Si daca ei considera ca merita gasesc o solutie sa o si faca
Nu stiu cat costa abonamentul pt un astfel de sistem, insa am vazut oarecum ceva asemanator pt filmat/foto gen o bufnita care o pui pe perete si cand intra cineva in casa il fotografiaza/filmeaza si iti trimite pe telefon imediat (costa parca 60 euro).
Succes cu testatul si asteptam un feedback la sfarsit.
Buna, la ce te referi cand spui „poze/ filme cu ce am in casa”?
La lucrurile pe care le am in casa sau la sistemul asta pe care il am in casa?
In filme nu se vede nimic din ce am in casa (ok, in afara de o masa, o veioza si o priza) iar sistemul asta l-am primit in teste, dupa 1 luna il dam inapoi.
Am vazut si eu diferite device-uri care fac poze asa cum zici tu, inclusiv vizor cu camera foto in el, dar aveau review-uri f proaste. Oricum, la 60 de euro iei o camera video IP, care face si poze si inregistreazs cand detecteaza miscare si poti vedea si imagini.
Cred ca se referea la imaginile care se filmeaza si se stocheaza la o utilizare constanta in casa voastra, zi de zi, nu la filmuletele pe care le-ai pus la articol.
Recunosc, si eu m-am gandit la asta: practic, daca am inteles bine, e o chestie care filmeaza constant la tine in casa, imaginile se stocheaza undeva unde pot fi „hacker-ite” de unii care cauta case care merita sparte. Poate nu considera ca a voastra merita sparta, dar e suficient de tulburator – cel putin pentru mine – sa stiu ca pe undeva exista imagini filmate la mine in casa. Nu stiu daca m-as simti mai in siguranta sau dimpotriva mai expusa. Pe cat de mult imi place internetul, pe atat de mult ma ingrijoreaza infiltrarea lui in vietile noastre. Si nu am incredere in parole, protectii etc. Toate pot fi sparte.
Buna
Ok, am inteles la ce te referi.
1. Nu este obligatoriu sa inregistreze camera asta, o poti seta sa inregistreze sau nu.
2. Inregistrarile sunt pe cloud la Orange, unde eu zic ca sunt safe. Companiile de telecom oricum au multe infornatii personale despre noi, deci daca nu avem incredere in ele sau in faptul ca pot sa reziste hackerilor, ar trebui sa nu mai avem in primul rand telefon.
3. De obicei cu o asemenea camera inregistrezi un cadru static si neinteresant (ex usa de la intrare), deci nu prea se vede ce ai in casa. In afara de asta, iti dai seama cate inregistrari ar tb sa vada un hacker ca sa aleaga o tinta? Suficient de multe incat procesul sa devina ineficient.
Inregistrarile astea pot fi o vulnerabilitate cand esti deja targetat, da, dar nu cred ca sta nimeni sa vada sute si mii de ore de material (presupunand ca ar dobandi acces la ele) doar ca sa vada daca nu e ceva de furat.
Stii cine face treaba asta de a spiona ce avem in casa si de a vinde ponturi hotilor? Unii din oamenii care au motiv legitim sa intre in casele noastre, cum ar fi curieri, lucratori la cablu, gaze etc
De ei e bine sa ne ferim in primul rand, ca nu sunt toti cinstiti.
De asemenea, eu am auzit povesti cum ca firmele care instaleaza sisteme de supraveghere cu camere si care asigura si paza mai fac asta – dau ponturi hotilor, adica.
Uau, film cu acvariul :). Am citit pe graba articolul, de detaliile tehnice se ocupa si la noi sotul, apoi m-am grabit sa ma pun pe admirat. Este incredibil de frumos, curat, linistitor. Felicitari!
Bine, bine si cat costa? 😀
buna
Orange nu ne-a spus cat costa, inteleg ca inca nu exista o politica de pret finalizata iar pachetul este deocamdata in testare.
Sunt sigur ca nu va mai dura mult si vor comunica si pretul.
Bună. Sunt unul dintre testeri și intr-adevar sistemul este super, dar nu se știe nimic despre alarma sonora la intrarea prin efracție sau detectarea mișcării și nici despre ce va conține pachetul sau despre ce preț va avea și nici despre data de lansare. Însă eu sigur o sa îl contractez pentru la mine la cabinet , la psiholog mai nimeresc uneori și pacienții psihiatrici și e bine sa fi protejat ☺.
Suna perfect pentru casuta noastra de vacanta, sa ne tineti la curent cu impresiile voastre!!
[…] aproape două luni de când avem solutia „Orange Smart Home” (vezi aici primul articol pe care l-am scris despre ea) și ea mi-a rezolvat în bună măsură problema asta cu telefonul. Nu, nu în sensul că acum […]