Circul. Un cort prăfuit, colorat strident, sā se vadă de departe. Anunțuri la portavoce, agresive, gălăgioase! Mulți oameni la un loc, cu figuri când îngrozite, când extaziate. Strigăte de teamă, hohote, aplauze frenetice. Muzică tare. Baloane. Vată de zahăr. Animale care fac lucruri împotriva voinței lor, de teamă sau de foame. Circul.
Eu n-o sā-mi duc copiii la circ. Nu e nimic frumos, educativ sau bun pentru ei acolo. Dacă vreau sā-i fac să râdă îi duc la teatru. Dacă vreau să se joace cu baloane, le umflu eu, în parc. Dacă vreau sã cunoască natura, îi duc în pădure, la munte, la mare. Circul e un spectacol trist şi crud, pe care copiii mei nu trebuie să-l vadă. Au timp să afle mai târziu că viața-i dură şi nedreaptă.
Exagerezi, femeie! îmi şi vă veți spune. Poate. Ba nu, nu exagerez. Nu ştiu dacă ştiți cum trăiesc şi cum sunt dresate animalele pe care le aplaudați în arenă. Viața animalelor care fac parte din numerele de dresură din arena circului este mult mai tristă decât v-ați putea imagina. Sunt ținute în cuști de sute de ori mai mici decât ar fi confortabil pentru ele, sunt lovite, obligate să facă lucruri care nu le plac, de care se tem sau care le dor, transportate de ici colo ca niște obiecte fără viață, în containere de câțiva metri pătrați. Acolo mănâncā, dorm, îşi fac nevoile zile în şir, fără aer curat, uneori fãră lumina soarelui. Multe sunt bolnave, dar nu ajung la veterinar, pentru că nu e timp pentru tratament, animalele trebuie să performeze în arenă, și nu-s nici bani pentru așa ceva.
Copiii nu au ce învăța bun de la circ. Ce văd ei acolo nu-s animale fericite. Nu e viață în natură. Nu e bucurie de a trăi. Animale care fac lucruri pentru că sunt înfometate și lovite… asta vrem să le arătăm copiilor? Animale bătrâne, triste, care nu au văzut poate niciodată o savană sau o pădure adevărată. Ochi triști, capete plecate, piele bătătorită de lovituri. Nu e nimic frumos în asta.
Circul e atractiv pentru că e muzică tare, pentru că-s decoruri colorate, multă lume entuziasmată de muzica tare și decorul colorat, oameni îmbrăcați caraghios care fac glume proaste, animale pe care nu le vedem în fiecare zi și care ne atrag tocmai pentru că le vedem rar sau poate niciodată în carne și oase.
Asta vrei să-l înveți pe copilul tău? Că elefantul poate învârti o minge cu trompa? Elefanții care trăiesc liberi nu fac asta. Că tigrii sar prin inele de foc? Tigrii din savană nu fac asta. Că purceii dansează în cerc? Purceii nu fac asta. Maimuțele nu merg pe bicicletă, îmbrăcate în pantaloni cu paiete. Caii nu dansează pe două picioare. Cățeii nu merg pe sârmă. Decât dacă-i bați, înfometezi, terorizezi ore pe zi, zi de zi. De ce-ai vrea să arăți copilului tău așa ceva?
Ori poate vrei să-l înveți că e în regulă să plătești ca să vezi animale lovite pentru propriul amuzament. Că e în regulă să obligi un animal terorizat de foc să sară prin el, ca să simți tu bucurie, să ai motiv să aplauzi? În loc să donăm bani să le facem viața mai ușoară animalelor, noi dăm bani ca un sadic în costum lucios să le chinuie în fața noastră. Ce distracție ciudată…
Da, și eu îmi doresc ca puii mei de om să știe cum arată un elefant, să vadă un tigru sau o girafă. Dar n-o să-i duc la circ pentru asta. Prefer o carte cu sunete şi poze. Un documentar pe National Geographic. Strâng bani să-i duc în Africa la safari, să observe de la distanță animalele trăind în mediul lor, cu mult spațiu la dispoziție, libere.
Dacă ar fi după mine, aș scoate în afara legii dresura de animale. Poți merge la circ pentru numere de acrobație (cu oameni), pentru glume cu clovni, momente de dans sau baloane de săpun gigant. Nu e după mine, așa că tot ce pot face e să vă rog să nu duceți copiii la dresură de animale, să nu-i duceți la spectacole de circ ambulant care au și numere cu animale în program. E crud, trist, îi învață pe copii lecții greșite despre animale şi despre cruzime pentru propriul amuzament. Nu mai susțineți cu banii voștri cruzimea față de animale și pe cei care o practică.
A venit circul în oraş? Să-i spunem să plece!
Sursa foto: urs la circ via Shutterstock.com
Nu exagerezi deloc. Mereu am considerat circul din cale-afară de trist și degradant. Eram copil, ai mei nu vroiau să mă ducă la circ din motivele enumerate de tine dar eu am insistat, toți colegii mei mergeau. Am fost tare dezamăgită, mereu când văd circul mă întreb cum și de ce se mai întâmplă asta, ce îi determină pe cei care lucrează acolo să o facă. Cât despre bietele animale… suflețele chinuite.
Foarte bine punctat articolul,scurt si la obiect!Din pacate si eu fac parte din generatia copiilor crescuti cu vizite la circ.Si ce bucurie pe mine!Dar nu am realizat,constientizat ce implica aceasta distractie pentru bietele animale.Am totusi o scuza :mintea de copil si faptul ca in acele vremuri nu exista o asemenea mentalitate.Acum daca as avea si eu copii in mod sigur as proceda si eu ca si autoarea articolului.Respectele mele Doamna!
As spune ca exagerezi. Asa, la prima vedere si daca ma simt un pic de gica-contra.
Dar nu prea exagerezi.
Acum cateva luni a venit circul in oras. Cum stam aproape de unicul mall (pe atunci), e clar ca am dat cu nasul de el. Bun, nu in ideea ca am dus copilul (avea doar un an si 6 luni, nu cred ca era indicata galagia si nebunia de acolo – ma gandesc ca mai mult o speriam), dar am trecut pe langa spatiul in care era cortul.
In plin oras, langa o artera SUPER circulata. Noxe, galagie, agitatie.
Erau 2 elefanti acolo, pasteau de zor … asfaltul, ca altceva nu era, intr-o zona in care acum se construieste de zor o extensie a mall-ului anterior mentionat.
Initial m-am bucurat ca vedem animalele in cauza si i le putem arata fetei. Apoi am realizat cat de idiot este sa tii niste animale intr-un asemenea loc, care si pe un om il streseaza, necum pe un animal ce nu intelege ce e cu forfota aia.
Foarte posibil ca voi evita in viitor o asemenea ‘distractie’.
Trist…dar adevarat, asta e circul…Pot sa ma bag si eu ca musca in lapte si sa iti zic ceva fara sa te superi? Cred ca nici firmele care testeaza pe animale nu ar trebui promovate…gen dove..na, am spus-o..stiu ca nu putem evita 100% sa nu facem rau animalelor (doar le mancam, nu cred ca omul s -a nascut vegetarian) , dar atat cat putem..sa nu purtam haine de blana, sa folosim cosmetice neagresive cu animalele..atat cat se poate.
Din ce stiu eu, Dove nu mai testeaza pe animale de multi ani.
Din pacate testeaza pe animale. Compania mama este Unilever, care este cunoscuta pentru testele extrem de crude facute pe animale, pentru a putea vinde produsele in China(unde nu se vinde nimic daca nu este testat pe animale – e lege).
In EU e interzisa comercializarea de cosmetice testate pe animale din 2013. Cine are dubii ar trebui sa contacteze fiecare producator direct si sa intrebe ce parere au despre testarea cosmeticelor si a ingredientelor lor pe animale. Sigur li se va raspunde ca in EU e ilegal sa se vanda produse testate pe animale (aici intra produsele finale si componentele lor).
Firmele de cosmetice care vor sa vanda in China trebuie sa se conformeze legislatiei de acolo care cere testarea pe animale a produselor puse pe piata acolo. Ca urmare a acestui lucru, unii producatori au refuzat sa intre pe piata din China pentru a-si pastra statutul de cruelty-free, altele s-au conformat legilor ca sa isi poata vinde produsele in China. Exista liste pe net cu aceste firme.
Testarea pe animale (vivisectie) in EU se face in domeniul medical: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-21740745
Chiar nu stiam…daca e asa ma bucur .am contactat o data Nivea, in fine Beiersdorf. Mi au dat un raspuns destul de lung din care nu reiesea nimic. Adica au vorbit fara sa lamureasca omul. Mi-am dat seama ca Da, testeaza pe animale , dar incearca sa ascunda asta in vorbe multe si frumoase. Era prin 2010 ce e drept.
Nu o sa inteleg niciodata grija pt animale (sa nu testezi pe ele, sa le oferi conditii bune de viata, sa nu le folosesti blana) atata timp cat le mananci zilnic.De ce gainile,curcile,porcii,vacile,caprele,oile ,iepurii poti fara nici o grija sa ii ucizi ca sa ii mananci,iar cainii,pisicile,elefantii,caii,trebuie sa le oferi conditii bune de trai.Cum vine asta?
Mmm, serios? Nu sesizezi diferenta intre supravietuire (lant trofic etc) si chinuirea animalelor pentru amuzament?
si animalelor pe care le mancam trebuie sa le asiguram conditii bune de trai.
adica, simplul fapt ca omoram unele animale ca sa le mancam nu inseamna ca le tratam prost – cand vorbim despre cum tratam animalele conteaza cum e viata lor si in ce conditii mor, nu faptul ca unele sunt ucise de pradatorul numit om iar altele de alti pradatori, daca au.
cred ca criteriul principal in a decide cum sa tratam animalele este cat de necesar este sa facem ceea ce facem si cat de multa suferinta provocam.
conform acestui criteriu, un lucru cum e omorarea animalelor pentru mancat este ok.
lucruri precum vanatoarea asa zis sportiva, omorarea animalelor pentru blana, folosirea lor pentru amuzamentul nostru cand asta le produce suferinta (circ, coride, gradini zoologice cu conditii proaste), testarea produselor cosmetice pe animale – astea nu sunt ok
vanatoarea de exemplu ocupa un loc special in caietul meu cu lucruri pentru care i-as strange pe oameni de gat, daca ar fi ok sa strangi oameni de gat (si daca as avea un asemenea caiet :)).
acum, daca testam pe animale un medicament sau o procedura medicala care poate salva vieti omenesti, iarasi mi se pare ok.
dar discutia se poate complica, in functie de ce viziune asupra lumii ai.
a mea de exemplu este in general una in primul rand pragmatica: fa ce ai de facut si incearca sa nu produci suferinta inutila.
De ce vantoarea te deranjeaza mai mult decat alte activitati cu animale? Vanatoarea e un sport sangeros, fara discutie, dar chiar si acolo se pare ca sunt mai multe puncte de vedere. Din ce am vazut eu, sunt mai multe tipuri de vanatori:
1. Vanatori care au grija de anumite specii de animale prin mentinerea de conditii propice pentru dezvoltarea lor, pentru ca apoi sa elimine (de preferinta rapid si fara suferinta lunga )animalele bolnave, batrane etc. Normal ca totul se face pentru sport, pentru placerea de a urmari si omora ceva (pe care eu personal nu o inteleg) dar are si componenta asta de conservare si control a inmultirii animalelor.
2. Vanatori care sunt o rusine pentru vanatorii de la punctul 1 si care vaneaza in spatii inchise de unde animalele nu au nici o scapare sau impusca pasari care sunt lansate in sus de niste arce din cutii.
O mentiune speciala trebuie pentru vanatorii cu arcul si vanatorii care lasa cainii sa sfasie animale.
Pe de alta parte corida, nu are nici un alt sens decat chinuirea pana la omorare a unui animal speriat si tinut cu o zi inainte in intuneric bezna, cu urechile infundate cu vata sa nu auda auda bine cu ochii dati cu grasime sa nu vada bine. Ei zic ca tine de traditie, dar pentru mine astia ar fi cam primii beneficiari de strans de gat.
da, stiu ca unele animale se vaneaza pentru a asigura conditii mai bune celor care supravietuiesc – de exemplu se elimina animalele bolnave care pot transmite si altora bolile lor.
dar asta nu as incadra-o la vanatoare sportiva, ci la activitati de protejare a arealului… oricum, ea este facuta exclusiv de profesionistii din domeniul asta.
in rest, ca sa omori complet inutil un animal mi se pare semn de ceva dereglare mintala. nu neaparat patologic, dar e clar ca esti un om in primul rand violent si apoi arogant si cu stima de sine instabila.
pot sa inteleg placerea de a pandi, de a urmari ceva, dar asta se poate face si cu aparatul foto in mana, nu cu pusca – de fapt si mie mi-ar placea sa fac asta, chiar foarte mult.
de omorat il omori doar ca sa te lauzi fata de alti imbecili ca tine ca uite ce am omorat eu.
sincer, nici fata de pescuit nu am sentimente tocmai bune.
hai sa intepam un animal in buza si sa ne uitam la el cum se zbate in timp ce se sufoca, ca sa ne putem lauda fata de alti pescari cu ce am prins noi.
ma uit uneori pe canalele astea de pescuit si cand vad cate dispozitive de pescuit exista si cate momeni si cate feluri de scule, mi se face greata.
se poate argumenta ca pestele este un animal inferior dpdv al sistemului nervos si ca nu simte durere in acelasi fel, dar hai sa fim seriosi, nu are cum sa fie placut sa fii un peste in carlig.
si eu m-as duce la pescuit, dar m-as duce in primul rand pentru placerea de a sta pe malul apei.
as lua cea mai rudimentara undita cu cel mai rudimentar carlig si daca as prinde un singur peste toata ziua, pe care sa-l eliberez imediat, as fi cat se poate de multumit.
referitor la coride: este o traditie barbara dar este mult mai buna dpdv etic decat vanatoarea, pentru ca la corida sansele sunt cat de cat egale si nu orice dobitoc cu ceafa lata poate sa o faca.
ce ma deranjeaza la corida este ca promoveaza violenta sangeroasa si cruzimea, dar altfel corida este o lupta, o ocazie pentru om de a-si dovedi curajul si indemanarea in timp ce isi pune viata in pericol.
mie mi se pare o chestie complet cretina sa-ti pui viata in pericol doar ca sa arati altora cat de curajos si indemanatic esti, dar pot sa inteleg ca a existat un moment in viata societatii umane cand acest spectacol avea o functie sociala, adica era un sport arhaic, iar sportul a avut intr-adevar o functie sociala (antrenament pentru razboi, mai precis :))
o varianta dumbed down de corida si care este intr-adevar complet aberanta este rodeo-ul cu tauri.
cel mai mult la rodeo imi place cand se accidenteaza calaretii, si unii raman schiloditi pe viata.
niciodata nu ma pot uita mai mult de 1 minut la rodeo, ca oricat mi-ar placea sa-i vad pe aia rupandu-si oasele, totusi reactia de respingere e mult prea puternica.
Ai zice ca la corida taurul chiar are sanse, dar daca te uiti mai bine sunt mai putine cazurile in care chiar supravietuieste „luptei”. Ei incearca sa zica ca totul e ca o lupta si fiecare isi risca viata, dar daca citesti un pic despre ce zic oamenii care au vazut exact cum e situatia, iti dai seama ca taurul este faultat de la inceput. Cum am zis mai sus, el e tinut in intuneric o zi inainte ca atunci cand iese in arena sa fie naucit si speriat, orbit de lumina. Nu i se prea da mancare si apa ca sa fie slabit, i se infunda urechile cu vata ca sa nu auda bine, si ochii i se ung cu ceva grasime ca sa nu vada bine. Peste astea i se infige si un ac in testicule (I know, horror!) ca sa fie si mai nervos. In mod normal, lasat in pace, taurul e un animal pasnic care isi vede de treaba lui. Ei creaza conditii in care sa ii fie frica si sa il doara, si cred ca el simte ca va fi omorat de unde reactioneaza violent. Sunt cazuri in care si asa, taurul pare ca nici nu vrea sa participe la nimic, vrea doar sa scape de acolo.
Matadorul nu e singur in arena, el face spectacol si da mai ales lovitura finala (fatala dar uneori nici nu reuseste si taurul moare din cauza sangelui pierdut) in timp ce echipa lui, din care unul e pe cal (acest cal are ochii acoperiti sa nu vada taurul, de multe ori e ranit mortal de un corn de taur) infig cutite in taur si ii taie diverse tendoane ca nu mai poata opune rezistenta, deseori la baza gatului sa nu mai poata ridica capul sus sa vada. Taurul e prea ocupat cu matadorul si nu intelege de unde vin loviturile. Nu cauta videouri despre asta pe youtube. Este un exemplu de moarte violenta, dureroasa si inutila care nu are nici o legatura cu explicatia romantata pe care ei vor sa o promoveze. De aceea consider ca e nu are etica si ca nu are ce cauta in ziua de azi.
Pescuitul e la fel ca vantoarea, daca pestii ar avea corzi vocale sa urle nu cred ca lumea ar mai sari asa de repede sa pescuiasca. Situatia devine mai incomoda cand e vorba de mamifere inteligente ca delfinii, nu ca pestii normali nu ar conta ca sunt prosti, dar unii oameni se pare ca respecta mai mult animalele inteligente. Exista si pescuit sportiv cu eliberare, unde nu se cantareste pestele ci se numara cati pesti au fost prinsi. Nu stiu ce parere au pestii cu buza rupta, probabil se bucura ca nu au murit.
Rodeo este alt sport sangeros, unde participantii spun ca animalele se bucura sa participe (nu stiu cine le-a intrebat) si ca au grija de ele (pentru ca valoreaza bani) si ca nu sunt ranite (sunt tone de filmulete pe youtube care arata exact cum sunt ranite). In realitate, caii si taurii care sar salbatic in toate partile la rodeo, fac asta pentru ca primesc socuri electrice (chiar si prin fire introduse in fund), plus ca au si o sfoara legata chiar sub burta care e foarte incomoda. Puii de vitel prinsi cu lasou, brutal, sfarsesc cu gatul rupt, vacile prinse cu lasou de picioare si taraite isi rup picioarele. Daca un calaret pateste ceva, totul se opreste si primeste ingrijiri medicale, daca un animal isi rupe gatul sau piciorul este tras din arena (cateodata chiar de piciorul rupt) si lasat sa sufere pana e dus la taiere. Rodeo este un fel de circ pentru vacarii din america unde isi duc copiii sa se bucure si sa aplaude la suferinta animalelor.
da, se vede treaba ca am o viziune mai romantata decat e cazul asupra coridei, nefiind foarte interesat de subiect.
de asemenea, am in minte imagini vazute candva cu un toreador omorat, ceea ce ma face sa cred in mod eronat ca e un eveniment mai periculos pentru om decat e in realitate – citesc acum ca ultimul toreador a murit in Spania in 1985.
De aia ziceam ca in toate sporturile si activitatile de divertisment care implica animale , daca stai un pic sa cauti informatii iti dai seama ca „afara e vopsit gardul, inauntru leopardul”.
De ex, mie imi plac porumbeii si multa vreme nu mi se parea nimic rau in a face curse de porumbei, adica nah, niste pasionati (columbofili), au porumbei, pe care ii ingrijesc si ii iubesc si participa la competitii sa vada care e mai rapid, ce poate fi rau in asta? M-am desteptat subit cand am citit cum la unele competitii se elibereaza mii de porumbei care trebuie sa parcurga distante imense peste mari si oceane unde nu pot face pauze, multi dintre ei mor si nu mai ajung acasa, desi ei vor sa ajunga acasa pentru ca sunt despartiti de perechile lor ca sa ii motiveze mai bine. Cei care ajung totusi acasa, daca nu au facut timp bun, sunt omorati, pentru ca gena lor nu e destul de buna ca sa fie trimisa mai departe. O mica parte din porumbeii rataciti au noroc si sunt gasiti de binevoitori care le ofera ajutor, sunt chiar asociatii pentru asta.
Am ajuns la concluzia ca in toate sporturile/activitatile cu animale unde se ruleaza si bani, animalele au o soarta foarte trista si sunt privite ca obiecte sau unelte.
Mda, nici eu pe cand il citeam pe Hemingway nu vedeam nimic nelalocul lui. Realitatea este insa crunta. Cel mai tare m-a impresionat in mod neplacut o discutie cu o asistenta de la neonatologie, mare fan coride, care mi-a spus ca nu vede nimic barbar in acel spectacol in care, pe toata durata lui, taurul scoate niste urlete ingrozitoare iar sangele ii tasneste de peste tot. Cum poate cineva care vede nou nascuti in fiecare zi, vede viata, sa fie atat de abrutizat?!
Ghinion pt toreador…asta nu inseamna ca e ok sa chinui taurii..mama ei de traditie si distractie.
As mai adauga Polo pe lista sporturilor de 2 bani. In zona in care locuim, in august sunt 40 de grade. Tocmai atunci se fac concursurile de polo. Sport de oameni bogati…deh…au echipe de 5 sau mai multi cai pe care ii epuizeaza in 2 ore, unii mai si mor din cauza epuizarii.
Expoatare se numeste si asta, e la fel de oribil ca orice alt amuzament uman in care ne folosim de animale.
Dar fiindca e vorba de elita societatii (my ass!), nu se sesizeaza nimeni.
Pot sa spun ca nici macar nu am putut sa citesc pana la capat mesajul? Of, cum sa se intample asa ceva? Ce fel de specie suntem? Ce traume, ce dureri ancestrale om avea ne ne comportam asa cu niste fiinte nevinovate?
La corida sansele nu sunt deloc egale. Din start unul alege sa fie acolo celelat nu. Taurul este bine chinuit ( nici nu vreau sa insirui ororile prin care trece) inainte de a fi lasat in arena pentru a-l face agresiv, el nefiind un animal agresiv in orice circumstanta. Toreadorul are posibilitate a de a sari din arena si a se adaposti , taurul nu, in ajutorul toreadorului mai sar cativa oameni, in ajutorul taurului, nimeni, daca invinge taurul viata nu ii este crutata. Toreadorii nu sunt curajosi, sunt doar disperati dupa bani. Este o intreaga industrie in spatele lor iar ei sunt extrem de bogati.
Vânătoarea se face şi pentru a reduce numărul de dăunători care distrug culturile agricole (mistreţi, iepuri, ciori de semănătură şi ciori grive) sau pentru a reduce numărul de dăunători care fac pagube printre animalele şi păsările domestice (vulpea, şacalul, câinele sălbăticit, ciorile).
Poate din acelasi motiv pt care crima este pedepsită cu închisoarea intre 15-25 ani iar crima însotită de tortura cu detentia pe viată..
Și plantele sunt vii, pe ele de ce le mâncăm? Pentru ca pur și simplu asa e legea firii!
Tot timpul aud ca nu trebuie sa mâncăm carne pentru ca săracele animale sunt ucise, dar vad aceleași persoane ca își chinuie copii, părinții sau sar cu înverșunare pe cei care nu sunt ca ei, unde o fi oare ideea de altruism si protecție a celorlalți în cazul acesta?
Putem sa militam. Putem sa devenim (lacto)-vegetarieni, putem face orice simtim ca este bine si corect. Intrebarea e daca vrem.
Intreb fara urma de sarcasm: echitatia tot la capitolul asta intra?
Eu as zice ca da…
E drept ca intra tot in categoria animalelor dresate, insa eu parca n-as pune pe acelasi calapod un tigru, sau un hipopotam, sau oricare alt animal care nu prea sta pe langa om, sau care in mod normal traieste in jungla, cu caii. Calul e mai aproape de om. Echitatia e un sport, iar caii de acolo numai batrani si slabi si chinuiti nu par. Dimpotriva, vad niste exemplare de nu-ti mai poti lua ochii de la ei.
In rest, subscriu. Chiar zilele trecute vazusem pe facebook niste imagini cu animale de circ si conditiile lor… ti se rupe inima.
Mie imi place circul ala, cu magii, iluzionisti, trapezisti, contorsionisti, etc.
Daca n-ar fi existat echitatia, calul ca specie domestica (poate chiar si salbatica) ar fi disparut si noi l-am vedea doar in sculpturi si picturi de acu 2000 de ani.
Eu am văzut cai sălbatici în Retezat
Chiar erau salbatici? Oamenii din satele din jur au voie sa isi lase animalele la pasunat in Parcul National Retezat, uneori animalele sunt singure. Am dat si eu de cai sus la lacul Galesu si au inceput sa se apropie, pareau sa astepte oamenii care sa ii duca jos. Si in caldarea Bucura, la fel. Am vazut cai coborand singuri pe poteci, neinsotiti, dar am presupus ca se duc acasa. Erau mari si frumosi si cu parul lucios. Stiu ca sunt cai salbatici in Delta, cei de care s-a tot vorbit ca lumea i-a prins sa ii vanda la abator.
Depinde din ce unghi privesti… Intr-adevar, echitatia poate fi folosita pentru amuzament, pe de alta parte poate fi folosita si ca terapie pentru copii cu nevoi speciale (sindromul down, autism etc).
As vrea sa completez cu toate sporturile care au ca participanti fara voie animalele: curse de porumbei, curse de caini, rodeo, luptele cu taurii, alergatul cu tauri, caii care danseaza, orcile si delfinii dresati de la delfinariu plus altele de care nu am auzit si nici nu vreau sa stiu.
Unele activitati cu animale par inovensive, chiar distractive pentru animale, dar daca stai un pic sa te uiti cum sta treaba de fapt, imediat se gasesc dovezi ale chinului la care sunt supuse animalele ca sa ne distreze.
Circul era distractiv odata,in alte vremuri,acum nu-i mai vad rostul,tot ce tine de viata circului mi se pare trist,inclusiv viata acrobatilor. Am citit Apa pentru elefanti de Sarah Gruen , e o carte care s-a inspirat din viata circului american,o afacere cruda bazata pe exploatarea animalelor si a oamenilor.
Da. Primul gand a fost ca exagerezi. Citind mai departe mi-am dat seama ca ai mare dreptate.
E foarte greu sa fii Corect cu lucrurile astea si cu ce transmiti mai departe copiiilor.
Nu ii voi mai duce la circ!
si ce anume transimiti copiilor asa mici ducandu-i la circ? toti cei care comenteaza aici n-au fost dusi cand erau mici la circ? si uite… ca nu gandesc nicicum ca animalele trebuie chinuiet si infometate.
eu zic ca treaba cu circul nu are nicicum de-aface cu copiii, cu atat mai mult cu cat parintii transmit un mesaj corect de la inceput… asta e doar o discutie de etica de oameni mari.
ps. nu spun ca nu e cu totul adevarat, mie mi se intoarce stomacul pe dos cand (raaar) merg la zoo, dar treaba cu copiii de 1 an jumate… mi se pare cam trasa de par.
Eu retin o faza de cand aveam vreo 9 ani. M-am dus in tabara si de acolo ne-au dus la o gradina zoologica unde o maimutica era in afara zabrelelor. Tipa aia mica, saraca, si noi ca tampitii, mici si mari, ne uitam la ea si o speriam si mai tare.
Pe mine m-a marcat faza aia, si acum la peste 20 de ani imi aduc aminte de frica saracului animal pus la vizionat.
Toate, dar TOATE, animalele care sunt puse in circuitul sportului si divertismentului sunt batute, sa fie clar!
Sper din tot sufletul ca generatia noastra de parinti sa fie atat de inteleapta si sa puna umarul la anihilarea circului. Eu nici cand eram mica nu vroiam sa merg la circ, desi nimeni nu mi-a spus ca animalele sufera, imi era mila de ele… Chiar sper sa reusim.
Ai dreptate, sunt animale chinuite. Am vizitat rezervatia de la zarnesti si mi s-a rupt inima cand am vazut un urs care in continuare facea piruete ca o balerina dupa fiecare masa… Si era in rezervatie de vreo trei ani si tot nu putea sa-si scoata comanda din sistem… Nici la zoo nu e o imagine mai vesela, nu stiu unde am putea sa-i ducem sa vada animale live…
Ma bucur ca ai scris despre asta. Din copilarie ma intreb cum de lumea nu vede ce triste sunt animalele de la circ si cat de anormal este sa faca giumbusliucuri. Si totusi multi oameni isi duc copiii la circ si platesc „sa se dea cu elefantul”, un elefant batran cu ochii tristi si pielea zbarcita. Poate nu au citit „Fram, ursul polar”.
Circul poate sa fie foarte bine cu clovni, acrobati, saltimbanci etc dar nu cu animale. Sunt de acord cu tine ca exista atatea alternative de distractie, care nu includ suferinta nimanui. Multa lume care isi duce copiii la circ se considera elevata, educata, civilizata. Eu zic ca e momentul sa deschida bine ochii si sa vada realitatea.
Când aveam in jur de 15 ani am cunoscut un băiat. O sursa de venit semnificativa pentru el dar in acelasi timp si pasiunea lui era circul. Da, se antrena intr-o sala de sport a unei scoli, împreună cu colegii lui, apoi plecau in turneu prin alte țări unde isi susțineau numerele de acrobatie in fata unui publicul larg si încântat. Mi-a povestit cum oamenii asteptau nerăbdători sa vina circul in oras… era un eveniment important pentru comunitate, iar „circarii” erau priviți ca adevărați artisti. Când pleca alături de echipa sa in astfel de deplasări, ei erau responsabili pentru tot de la a la z, inclusiv pentru montatul cortului acolo. M-a impresionat pasiunea lui pentru ce făcea, pana atunci imaginea mea despre circ era asemănătoare cu cea prezentata in articol si era formata de catre părinții mei care au refuzat sa ma duca intr-un astfel de loc. Cumva am avut o surpriza când am ascultat pe cineva din „interior” despre lumea circului. O lume frumoasa, o familie mare de fapt, enorm de multa munca in spate, grija si raspunderea imensa fata de colegi, încrederea totala acordata partenerului in timpul numărului si la antrenamente.
L-am intrebat cum se descurcă cu liceul, tinând cont de faptul ca pleca destul de des in turneu si nu toate plecarile coincideau cu perioadele de vacanta. Mi-a spus ca greu, ca ar prefera sa performeze in fata românilor, dar ca din pacate aici genul acesta de spectacole nu sunt căutate. Ca aici oamenii prefera circul cu animale, „ciudatenii”, etc.
Discuția asta avea loc aproximativ cu 10 ani in urma. Mi-a rămas in minte. Am vrut sa o scriu aici gandindu-ma ca poate asta a fost rostul ei. Exista si altfel de circ…
Scuze, am o mica completare. Am gasit si un video al trupei din care facea parte baiatul ( https://www.youtube.com/watch?v=qiHk1YAZZdk ), asa, pentru o idee de ansamblu.
STIU ca se intampla multe lucruri oribile, am vazut si eu zilele trecute la televizor imagini ingrozitoare cu un elefant tinut in conditii total inadecvate in cadrul unui circ. Si m-am simtit neputiincioasa in timp ce priveam. Sunt de acord ca aceste orori nu trebuie ascunse, dar sunt de parere si ca putem sa promovam ideile frumoase, asa cum articolul prezinta cateva alternative dragute. Exista si circ frumos… sa nu-i spunem sa plece. Sa-l incurajam sa ramana, in loc sa incurajam circul care face bani pe seama animalelor chinuite si a numerelor de prost gust :(…
Ioana, esti extraordinara pentru ca ai scris despre asta. Nu pot sa iti spun decat ca te respect enorm. Acelasi respect il simt si pentru mamicile care sunt impotriva suferintelor animalelor si refuza sa-si duca copiii circ. Mi-a crescut inima de bucurie cand am citit comentariile.
Poate nu sr mai trebui permisa distribuirea de bilete pt circ in scoli. Cel putin in orasul meu, de fiecare data cand vine circul, sunt oferite bilete pt elevi. Daca acestia merg insotiti de un adult, copilul intra gratis.
Poate ar trebui o campanie mai intensa in acest sens, facuta in scoli. Eu nu am gandit niciodata din perspectiva ta, Ioana. Ma bucur ca mi-ai deschis ochii.
Si in gradinile zoologice e cam acelasi lucru. Animale captive si triste. Am avut mereu sentimentul de tristete cand am mers acolo. Tristete in ochii animalelor care stau inchise de o viata doar pentru amuzamentul nostru pret de cateva minute. Ce sa invete un copil pe care il duci la zoo? Ca e normal ca un animal sa stea intr-o cusca? 🙁
Acest articol ar trebui distribuit cat mai mult, sa fie vazut de cati mai multi oameni, parinti. In plus mi- ar place sa se faca o campanie de distribuire a unor pliante informative despre maltratarea animalelor, in scoli si chiar in jurul circurilor.Spectacolele de circ ar putea foarte bine fi doar cu acrobati si clovni!
Atunci musai, măcar o dată în viață „Cirque du Soleil”. Știu că vin în fiecare an și în București.
Cuvântul „magic” își va găsi culcușul mai bine ca niciodată!
In teorie suna bune. Dar practica…
Si spun asta ca mama de copil mare si răzvrătit. E ușor când sunt mici si înțeleg, dar mult mai greu când sunt mari si prietenii lor merg la circ.
de acord, in momentul in care vrei sa ii transmiti copilului tau astfel de idei trebuie sa fi pregatit si de pericolul sa nasti frustrari cand ceilalti copii care merg la circ ii vor povesti copilului tau ca lor le place f mult.
Cata dreptate ai! Nu exagerezi absolut deloc! Dar DELOC! Eu personal n-o sa-mi duc niciodata copilul la circ; pe langa faptul ca animalele sunt chinuite, mi se pare si periculos! S-au vazut cazuri in care animalele salbatice s-au „razvratit” in timpul spectacolului…si urmarile au fost dintre cele mai grave! Nu cred ca vrem sa le aratam asta celor mici!
Felicitari pentru diversitatea subiectelor pe care le abordezi. Uneori ma intreb de unde ai atatea idei :))
P.s. Legat de zoo, e alta discutie; noi ne-am obisnuit cu tristetea de la noi, dar prin afara sunt gradini zoologice unde nu am vazut animale in custi; dimpotriva, incearca sa le recreeze habitatul natural (pe cat posibil, in conditiile date).
Felicitari pentru articol! Si pentruanimalele din gradina zoologica am acelasi sentiment, imi este mila de ele. Am vizitat gradina zoologica din Bucuresti in ultimii 15 ani de 3 ori, la un interval de aprox 5 ani. De fiecare data numarul animalelor era la jumătate fata de vizita anterioara. Ultima data am fost anul trecut si ne-am promis ca a fost pt ultima oara. Animalele arata din ce in ce mai rau, sunt triste, plictisite sau foarte nervoase. E dezolant. In plus, se vede cu ochiul liber cum suprafata grădinii zoose restrânge din exterior, spre interior, si cummai rasare cate o vila lipita de gardul zoo. Poate ca e mai bine asa, sa dispară treptat, pe măsură ce dispar animalele. Noi am găsit o alternativa mult mai draguta sa vedem animale si sa ne bucuram de ele: ferma animalelor din com. Pantelimon. E drept ca nu sunt animale exotice, dar nu tinem neaparat la asta: fetita noastra se bucura tare ca le vede si le da iarba sa manance.
Ai mare dreptate.. Circul e foarte trist. Nu am fost niciodata la circ, am avut un moment in care imi doream dar acum imi dau seama ca am luat decizia corecta ca nu am mers. Bineinteles ca imi doresc ca al meu copil sa vada un elefant, o girafa in realitate. Este fascinat de ele in carti. Dar prefer sa iau raul mai mic si sa il duc la un Zoo cum e cel din Viena. Bani de savana n-am , dar cred ca in Zoo nu sunt lucrurile chiar asa de crude ca in circ, macar nu sunt batute si chinuite, sunt inchise, ceea ce e trist, dar sunt si gradini Zooologice unde angajatii se poarta chiar frumos cu animalele.
Cat despre circ, imi doresc foooarte mult sa merg la Cirque de Soleil..:D
Ce ma bucur ca ai scris despre acest subiect! Ai scris exact despre ceea ce simt si eu despre spectacolele de circ. Mi se par atat de triste, dintotdeauna le-am perceput asa. Credeam ca doar eu am aceasta problema 🙂
Nici eu nu am sa imi duc copilul la circ, nici macar la gradina zoologica. Ce sa vada, tristetea animalelor tinute in captivitate sau dresate? In nici un caz.
Multumesc pentru articol!
In aceeasi ordine de idei, va recomand sa va uitati la Blackfish, un documentar despre orci in captivitate care sunt folosite tot pentru spectacole. Si cum au omorat oameni (lucru care nu s-a intamplat niciodata cu cele libere). Recunosc ca mergeam si eu la delfinariu in Constanta, fara sa imi pun problema ca animalele sunt chinuite. Ca na, ele par fericite, iar dresorii chiar cred ca sunt iubitori. Din pacate nu este suficient.
Filmul asta a dus la caderea in dizgratie a Seaworld. E foarte trist ca in libertate orcile ajung la peste 100 de ani iar in captivitate traiesc doar cativa ani.
https://www.thedodo.com/recently-spotted-103-year-old–547381307.html
Da, a starnit un pic de valva, dar din pacate SeaWorld inca scoate bani buni de pe urma orcilor. Si acum le va muri vedeta, Tilikum, care desi a omorat trei oameni, inca era tinut pentru programul de inseminare artificiala. Macar acum, in ultimele zile, sa il elibereze sa moara in natura, dupa ce a fost capturat de la 2 ani. Din pacate, in realitate finalul nu e tot timpul fericit (comparand cu filmul ala pt copii, Free Willy).
Eu am fost cu copiii la circ dusi de gradinita, am vrut sa ma asigur ca nu pierd vreunul si am mers si eu. Am avut aceeasi senzatie de tristete la numerele cu animale, noroc ca au fost putine, copiii au apreciat numerele de acrobatie cu oameni. Am zis ca nu mai merg niciodata… La fel m-am simtit si la delfinariu, mi-au dat lacrimile…
Ioana, tu ai o pisica in apartament. e cam acelasi lucru..privezi animalul de mediul sau natural. il ti inchis, ce-i drept nu intr-o cusca mica dar o cusca un pic mai mare pt „amuzamentul” familiei tale.
Hai sa vedem aici „interesul superior al pisicii”. Cred ca e mai crud sa fie lasata pe strada, unde este mereu in pericol (sa fie calcata de masina, otravita, maltratata de diversi descreierati, sfasiata de caini, sa inghete de frig iarna), unde sufera de foame si sete si lipsa de afectiune decat sa stea intr-o casa de om, mai mica sau mai mare, la caldura, unde este iubita si rasfatata, unde are mancare suficienta si este ingrijita.
Nu se compara situatia unui animal de casa cu cea a unui animal de circ.
hai nu serios? pisica e un animal domestic, cele de la circ sunt animale salbatice care ar trebui sa stea in savana, jungla, padure etc pisica sta pe langa casa omului si la tara la bunica-mea, nu pleaca pe campii
bun…au sarit aparatoarele..cui? eu ador animalele, dar nu as tine nici in ruptul capului un animalut in apartament. si sa nu confundam sta pe langa casa omului cu sta intre 4 pereti.
inseamna ca tu nu stii cum se comporta o pisica. pisica nu are absolut nici o problema sa stea in casa in care stau si oameni. e un animal domesticit. nu ai tine in ruptul capului.. hai ca esti tare :)) exagerezi, esti mai catolica decat papa. pe bune? pisica o fi traumatizata cand ii stau bobitele la nas si trandaveste pe calorifer..
Ooo, dar exista intr-adevar relatie de dresura intre om si pisica, doar ca dresorul e pisica, iar omul e sclavul. :))
da. nu as tine in ruptul capului o pisica la bloc in conditiile in care plec la 8 la munca si ma intorc spre seara. deci pisica ar sta toata ziua singura intre 4 pereti. din punctul meu de vedere, ar insemna sa chinui animalul.
la fel cum nu e ok nici sa tunzi pisica, ca nu cred ca a stat de placere la tuns. dar unii vad doar ce se intampla in ograda vecina.
Da, ai dreptate. Mai bine sta afara in ploaie si in frig si fara mancare, a nimanui. Cu siguranta ii e mai bine.La mine la bloc este o pisica pe care am vrut sa o adoptam, dar nu am putut-o prinde. Intre timp am adoptat alt motan. Ce crezi?Cea pe care am vrut sa o luam e jumate cat motanul nostru, si a trecut un an de atunci. Si el nu e mare, are cam 4 kg. Deci nu le e mai bine la pisici afara, pt ca in mediul asta artificial plin de betoane in care traim, ele realmente nu au ce manca. Cati soareci gasesc la oras?
Bun. Deci e mult mai bine pt o pisica sa fie tinuta intre 4 pereti..singura. nu e nimic rau nici ca o pisica asa „protejata” cade de la etajul 5 ca doar a sarit probabil dupa o vrabie..instinctul animalului. Veti sari ca e accident
Un proprietar de pisica care pleaca si lasa pisica 5 zile singura o protejeaza.
Eu personal consider ca unei pisici i-ar fi mult mai bine in alta parte decat intre 4 pereti singura cu un bol de mancare
Cam unde in alta parte i-ar fi mai bine?
Proprietarii de pisici trebuie sa fie foarte atenti sa nu poata cadea pisica de pe geam, si nici sa nu lase niciodata geamurile rabatate, pentru ca pisica sa ramana prinsa in geam si sa moara in chinuri. Acestea sunt accidente care se pot evita cu putina grija si informare, dar pisica este destul de in siguranta in casa, e la caldura, are mancare si apa, are acces la veterinar, nu e in pericol sa fie omorata de caini sau oameni sau calcata de masini. Exista metode de a distra pisica cu jucarii. Pisicii i-ar fi bine intr-o gradina de la tara, dar daca e vorba de o pisica din oras, nu cred ca i-ar fi mai bine pe strazi.
Pisoiul meu a cazut de 2 ori de la et 3. Nu a patit nimic. Nici nu mai cade pt ca l-am tinut o luna cu lesa pe balcon, si asa s-a invatat sa nu mai mearga dupa balustrada.Ei invata, sunt animale f inteligente. Deci si asta pica.Afara e singur oricum, nu doar 8h/zi, ci 24 din 24.
Animalele de companie gen catel si pisica sunt dependente de om pentru ca le ofera mancare protectie, ajutor la nevoie, adapost etc. Habitatul natural al acestor animale nu e in padure, savana, tundra etc. ci ele traiesc pe langa om. Relatia om-caine si om-pisica a fost un fel de troc: tu pazesti curtea, eu te hranesc, tu prinzi soareci , eu te tin la caldura etc. Faptul ca acum lumea prefera sa primeasca confort emotional si bucurie, in loc de pazit curtea, nu le face pe animale mai putin dependente de om.
Din cauza lipsei de civilizatie care a permis abandonul si inmultirea necontrolata a acestor animale, cainii si pisicile „nimanui” s-au trezit in strada/libertate, unde tot pe langa om trag (mananca din gunoaie, cersesc la colt de bloc, se aduna in haite sa pazeasca cartierul de intrusi etc). Acesta (strada) NU e locul ideal pentru ele: masinile, frigul, foamea, bolile, oamenii, cainii (in cazul pisicilor) le omoara. Locul cainilor si pisicilor e cu oameni care sa le vrea binele. Nu stiu cum poti pune pe acelasi plan ursul dansator cu belciug in nas cu pisica de apartament care doarme pe calorifer.
La un moment dat, nişte englezi au votat o lege prin care e interzisă deţinerea ca animal de companie a bursucilor.
Un tip scrie un mail lui Chris Packham de la BBC şi îl întreabă cum se poate ocoli legea, că el vrea un bursuc pe lângă casă.
Packham a răspuns aşa: nu vrei bursuc. Am avut bursuc, pui rămas orfan şi salvat din sălbăticie, crescut cu biberonul, pe vremea când legea nu era în vigoare. Spre deosebire de câine, care are instinctul să latre şi să muşte, sau de pisică, să zgârie, bursucul sapă. Aşa s-a adaptat de-a lungul a mii de ani, e un buldozer viu. Dacă ai grădină, o scurmă de la un capăt la altul, de parcă ar fi arată cu tractorul. Dacă ai podele de lemn, le rupe şipcă cu şipcă. Dacă îl aduci în casă, rupe mobile, preşuri, tot, cum îl laşi nesupravegheat. Există un motiv logic pentru care oamenii au domesticit la vremea lor câinele şi nu alte animale.
😀
Majoritatea speciilor de animale nu pot fi domesticite, uite un video funny despre asta care raspunde la intrebarea „de ce nu calarim zebre?”:
https://www.youtube.com/watch?v=RMpMxaX3Kdg
Mediul ei natural fiind in oras, printre betoane si masini sau de ce minutatie de mediu isi priveaza Ioana pisica?
serios ? ai gandit inainte sa scrii ? am citit comentariul urmator si am inteles ca esti o fata simpla, de la tara, cu toaleta in curte , langa cotetul porcului si caine pe lant , crescut cu un colt de paine si bataie , sa fie rau, etc.etc. sper sa ramai in mediul tau natural ca sa ai parte de toata distractia de la paste, craciun…
Draga mea, nu stiu daca la comentariul meu te referi, de fapt nu se intelege la cine te referi. Eu sunt singura care a amintit de pisica de la tara asa ca o sa iti descriu exact tabloul de la bunica mea de la tara. Vad ca tu ai o imaginatie foarte bogata, nu stiu de unde ai scos-o pe aia cu cainele legat langa toaleta si porcul langa :))) in fine, vad ca stii mai bine decat mine ce se afla in curtea bunicilor mei si cum isi trateaza animalele. Bunicii mei au in curtea lor 5 pisici fericite, care alearga toata ziua de lunga dupa soareci dar seara revin acasa ca sa manance bobite si lapte. Mai au doi caini care nu sunt nici pe departe batuti sau hraniti cu un codru de paine cum ai presupus, ci cu mancare. Cat despre toaleta din curte sa stii ca nu exista, ce sa fac, taranii astia au mai auzit si unii dintre ei de apa curenta, dus, toaleta in casa si canalizare moderna. Nici porcul nu exista, doar cateva gaini si o sera mare cu rosii si castraveti gustosi si bio si o gradina frumoasa cu flori 🙂 Ce sa zic, e foarte naspa sa fii fata de la tara :))
Cristina, nu e acelasi lucru deloc. Daca ai pisica acasa, nu o bati si nu o chinui. Incerci sa ii oferi o viata cat mai buna, si se vede ca ea e fericita. Eu am un motan si e f fericit cand ne jucam in pat.Nu poti sa compari circul cu a adopta un animal, si a-i oferi o casa, iubire,hrana. Daca toata lumea ar adopta o pisica sau un catel, nu ar mai fi animalele abandonate pe strazi. Fiecare dintre noi ar trebui sa ne facem partea.
Perfect spus!
Sa PLECE… animalelle din ele.(ar fi cea mai nobila miscare) in rest sa se mascariceasca cat vor oamenii prin ele……
Am crescut cu povestea lui Fram ursul polar, si va spun sincer…am crescut stramb. Daca aud nenorocirea aia de melodie si acum plang de sare camasa de pe mine….mi-au facut sufletul meu mic de copil bucati si inca nu pot vindeca trauma. Bietul urs s-a pierdut de mama sa, iar imbecilul de vanator l-a luat si l-a dus la circ in loc sa-l lase acolo, ca sigur il gasea mama care inca il cauta disperata. Asa gandeam eu in mintea mea de copil….acum reactionez inca emotional la poveste, imi tremura buza si imi vine sa plang. De ce as face asa ceva cu copilul meu? Si e doar o poveste……
Ioana, dar la zoo ai mers cu copiii? Crezi ca este o mare diferenta intre circ si zoo?
Sunt de acord! Nu am fost dusa niciodata la circ, nu regret si nu voi incuraja niciodata mersul la circ. Mi se strange stomacul numai cand ma gandesc la ce stiu despre dresajul acelor biete animale. Nu as suporta sa le vad. Si pt oamenii care le fac asta… ma sperie cata ura am!
Circul e hidos !
Daca e diferenta intre circ si zoo? Da. La zoo nu chinuie nimeni animalele sa invete sa faca tot felul de tumbe, nu le dreseaza, isi primesc mancarea si li se face curatenie. La noi aici nu am vazut animale chinuite, la zoo, cei cativa struti, emu, canguri pitici, lame, reni, maimute, caprioare, lebede, rate, capre, pelicani, gaste, dropii, fazani, pauni, porumbei rotati, soparle, oi, iepuri si testoase nu o duc rau. Probabil ca sunt achizitionate de la circ sau nu stiu, oricum nu s-ar descurca in salbaticie mai bine.
Nu spun ca la circ e mai bine, doar ca animalele de la zoo sunt la fel de triste si chiar poti face o a analogie cu munca in multinaionala:) macar la circ au satisfactia unei profesii care poate o fac cu placere( cine e inteligent intelege ironia). Cum un cioban din varf de munte care tre sa munceasca si el ( gen animalele zoo) nu cred ca are mai multe satisfactii si bucurii ca un corporatist cu anumite drepturi limitate, asa si zoo si circ sunt cu avantaje si dezavantaje. Pe scurt, daca desfiintam conceptul de circ, sa nu fim falsi si sa admitem ca trebuie sa refuzam si sa nu incurajam nici ideea de zoo ca e just as bad.
fiica mea de ceva ani cere la Circ. Ca asa i-au zis colegii de gradi/acum scoala ca e frumos. No, eu ce fac? M-am fofilat ca nu am vazut afise cu circuri in oras, sa ii zic ca e scump? ca animalele sunt chiuite? O duc la zoo, ajunge?
Astept un cirque de soleil…desi e scump…
Da, la varsta asta deja poti sa ii zici ca nu tot ce zic altii e neaparat adevarat sau potrivit,ca la circ animalele sunt chinuite si ca ea poate contribui putin la oprirea acestui tip de entertainment refuzand sa se duca. Animale care au nevoie de mii de metri patrati de libertate sunt luate, inca pui, de langa mama si din mediul lor, tinute in captivitate forever si absolut intotdeauna batute pentru a „performa” lucruri pe care nu le-ar face niciodata in mod firesc. Ceea ce ar vedea la circ sau la zoo nu seamana cu viata si comportamentul natural al animalelor, asa ca mai bine mergeti sa vedeti un muzeu de istorie naturala, o rezervatie sau in cel mai rau caz o gradina zoologica in strainatate (in Romania sunt sinistre). Pe net sunt zeci de documentare care prezinta animalele in mediul lor natural, probabil exista si live streaming de la niste camere instalate in salbaticie sau in rezervatii.. Daca nu ii spui tu lucrurile astea, nu vad cine i-ar spune..
Nepotelul meu , in varsta de 4 ani , a refuzat sa asiste la circ ! Pur si simplu a spus ca vrea sa plece acasa , fara cale de intoarcere !
Dorinta i a fost indeplinita si am ramas pe ganduri : cum ei , copii , simt ce e bun , pur , frumos cu adevarat si ce nu … !
Stii ce e mai rau? Sa fii nascut intr-un aparat, fara sa iti cunosti mama si tata, sa nu vezi lumina naturala, sa fii inchis de la nastere intr-o cusca pentru care o sa fii prea mare cand o sa cresti.
Cam asta e viata tuturor animalelor de consum din supermarketuri, pana nu sunt impinsi in haos, calcandu-se in picioare, la abator, ca sa ajunga in caserola.
Avem nevoie de carne? Poate (vegetarienii zic de exemplu ca nu). Dar cu siguranta am putea sa ne procuram carnea din surse curate, cu animale crescute in curte.
Dar cati dintre cei ce se agita aici de mila animalelor o si fac, chiar daca inseamna inca o jum de ora de condus?
Problema cu animalele crescute in mod natural este ca este nesustenabil! Adica multi oameni nu isi permit sa faca asta, din punct de vedere financiar, iar planeta nu isi permite sa ne hraneasca pe toti in felul acesta! Amprenta de carbon este mult redusa in astfel de ferme (conditiile sunt oribile), dar avem sansa sa ne hranim fara sa distrugem Pamantul.
Planeta nu stiu, dar tu si cu mine am putea cumpara gaini de ex din satele alaturate. Faci asta?
Nu, multumesc, prefer sa mananc carne cat mai rar, spre deloc. Adevarul stiintific este ca omul nu are nevoie de carne zilnic, cantitatea sanatoasa (atentie, nu necesara) fiind de asemenea f mica (80g/zi, in ceea ce priveste carnea rosie). Si ideea tocmai asta e, daca tu si cu mine, si restul de miliarde de oameni am cumpara toti carne de la satele din apropiere, cred ca nu mai e cazul sa ne obosim sa facem copii, sa asteptam nepoti nici atat. Stiu ca atunci cand esti parinte ai o doza de egoism instinctiv sa iti aperi puiul, dar realitatea ramane aceeasi. Amprenta de carbon a carnii produsa in mod traditional pur si simplu este prea mare. Conditiile idilice de de pui/purcei/vacute alergand prin natura pur si simplu nu mai sunt sustenabile! Cu cat acceptam asta mai repede, cu atat putem gasi solutii. Asa cum anumite specii de animale au disparut, asa si stilul de nutritie traditional va disparea. Probabil vom avea in curand ferme de legume urbane, modalitati de a produce carne in laborator etc etc. In final, ne dorim toti un aer mai curat, nu? Rezultatele suprapopularii se vad in China, daca vom continua sa nu ne adaptam ideile la realitate (aia din the big picture, nu eu ma duc la mamaie sa iau pui) va trebui sa verificam aplicatia care indica nivelul de poluare inainte de a iesi din casa.
“A man can live and be healthy without killing animals for food; therefore, if he eats meat, he participates in taking animal life merely for the sake of his appetite. And to act so is immoral.”
― Leo Tolstoy
“If slaughterhouses had glass walls, everyone would be a vegetarian.”
― Paul McCartney
“I have from an early age abjured the use of meat, and the time will come when men such as I will look upon the murder of animals as they now look upon the murder of men.”
― Leonardo da Vinci
“It is my view that the vegetarian manner of living, by its purely physical effect on the human temperament, would most beneficially influence the lot of mankind.”
― Albert Einstein
I choose not to make a graveyard of my body for the rotting corpses of dead animals.”
― George Bernard Shaw
“While we ourselves are the living graves of murdered beasts, how can we expect any ideal conditions on this earth?”
― George Bernard Shaw
“Truly man is the king of beasts, for his brutality exceeds them. We live by the death of others. We are burial places.”
― Leonardo da Vinci
Nu exagerezi deloc. Chiar este un spectacol trist si dezolant. Nu am fost niciodata dar simt ca nu am pierdut nimic. Nu mi-as duce copilul acolo pentru simplu fapt ca nu ar avea ce sa invete de acolo.
Îți mulțumesc frumos pentru articol și pentru faptul că atragi atenția publicului asupra unor asemenea subiecte incomode.
Eu (vreau să) cred că oamenii se duc la cerc pentru că nu își dau seamă de condițiile în care trăiesc animalele alea și nu se informează absolut deloc…ceea ce nu este o scuză, știu! Dacă circul ar avea pereți din sticlă nu s-ar duce nimeni acolo. Este oribil ce reprezintă circul și ce se întâmplă acolo!
La Monaco festivalurile de circ nu mai accepta animale chinuite iar mare parte din reprezentatii se bazeaza pe iluzionism si evolutii umane, animalele fiind din ce in ce mai putin in reprezentatii!
Nu am avut nici o parere legata de circ dar dupa ce am citit acest articol sunt de acord cu tine. Imi place genul de circ cu artisti acrobati, clowni, jongleri, numere de trapez (adica oameni) etc dar dresura de animale salbatice (care oricum nu`s facute sa fie dresate ca un caine domestic) e cruda. Filmul Water for Elephants m`a sensibilizat pe aceasta tema acum cativa ani, elefantul din film fiind batut pentru a putea fi dresat.
Cu zoo`urile am avut o problema in sensul ca am vizitat zoo`ul de la Calarasi acum 102 ani cand eram copil si`mi aduc aminte si acum de un hipopotam slabanog si trist care statea dupa gratii.
Intre timp am vizitat de 3 ori gradina zoologica de la Viena, care a fost declarata cea mai buna din europa (animalele nu stau dupa gratii, habitatele lor sunt vaste si construite cat mai fidel posibil cadrului natural in care animalele ar trebui sa stea, plus ca au inregistrat un mare succes in sensul ca o pereche de ursi panda au facut pui in captivitate) si dupa ce am vazut toate animalele alea in cele mai bune conditii, tot nu pot uita nefericitul ala de hipopotam :-/
Deci nu o sa`mi duc copiii la circ cu numere de dresura de animale si nici la vreo gradina zoologica trista, multumesc pentru articol.
Problema nu e numai faptul ca animalele sunt chinuite , dar s-a gândit cineva dacă un animal scăpa din cușcă și o ia razna? Cat de dresat ar fi, orice animal are totuși instinctul de fiara.
Asa ca voi adepții circului cu animale gândiți-vă de doua ori dacă veți vedea un „spectacol” sau veți deveni un spectacol!
Uite, Olanda, a interzis folosirea animalelor în spectacolele de circ. Dar asociația care a militat pentru această schimbare de lege a gândit în ansamblu și caută adăpost pentru animalele care nu mai sunt folosite. Cu timpul sper să dispară dresorii de circ și să apară mai mulți artiști/acrobați, chinuiți și ei probabil de muncă și introduși în domeniu de mici copii, când nu prea pot alege, exact ca animalele.
Eu am fost la circ chiar vineri cu tot cu copil de doi ani si un pic si cu sot! A fost neasteptat de spectaculos, copilul a fist incantat de aparitiile animalelor care nu faceau foarte multe: camila, serpi, crocodili, cai, ponei, porumbei si papagali; iar pe noi ne au bucurat vreo doua acte de acrobatie mai spectaculoase! Pt 25 de lei a fost o dupaamiaza reusita! Colvnii au fost cei mai penibili si enervanti! Asta e circul…cui nu ii place sa stea acasa si sa se uite la televizor!
Eu am mers la multe circuri si la unele din ele, bietele animale erau neingrijite, murdare, slabe etc…dar la altele se vedea clar diferenta, toate animalele erau bine ingrijite, nu prezentau semne de batai cu biciul sau electrosocuri.La acele circuri se vedea si eleganta si curatenia salii de spectacol, devotamentul artistilor pentru munca lor si dragostea dresorilor fata de animalele pe care le au crescut de mici. Ca in orice domeniu refuz sa cred ca toti oamenii sunt la fel, nu cred ca toti dresorii chinuie animalele prin bataie. Am fost sa vizite si menajeria si de obicei tigrii stateau intr-o cusca de 2 mp, insa aici era mai mare decat cea pe care o monteaza in arena. Desigur nu este acelasi lucru cu savana, insa majoritatea sunt nascute si crescute in captivitate, nu s ar putea adapta in jungla, n ar supravietui, iar Romania si chiar f multe tari mai dezvoltate, nu dispun de safari parcuri pentru aceste animale, iar sa le duci la gradina zoologice, departe de dresorii lor care i au crescut, nu mi se pare o idee buna. Asa ca singura solutie este ca autoritatile competente sa efectueze controale mai amanuntite la aceste circuri si cei care intr adevar le chinuie sa plateasca cu ani grei de inchisoare.
Știi varul meu sa alăturat unei trupe de circ chiar dacă are numai 15 ani și mă gândesc sa plec și eu cu el măcar așa o sa ajut animalele de la circ.Am dat deja o proba și am aruncat perfect cu cuțitul