Vuiește internetul în urma declarațiilor televizate ale șefei secției de nefrolofie a spitalului Marie Curie, dr. Mihaela Bălgrădean (despre care am aflat de pe blogul Mamei Aluniță, aici), care, după ce și-a botezat pacienții minori în stare gravă „Supiță” și „Sărmăluță” (nu discut acum cât de nepoliticos și lipsit de etică mi se pare acest gest), a declarat în fața camerelor următoarele (știrea o puteți vedea aici):
„În nici un caz nu e carnea indicată la 7 luni și jumătate, pentru că în nici o prescripție alimentară de diversificare nu figurează carnea la această vârstă, pentru mai multe motive pe care e bine să le știe părinții, și anume că tubul digestiv al copilului nu este maturizat pentru a procesa un astfel de aliment până la vârsta de doi ani, și mai este vorba, sigur, și se discută mult despre acest lucru în ultimul timp, de o cantitate de proteine pe care nu trebuie să o primească în exces la această vârstă. (…) Dacă dvs. găsiți pe internet rețete care recomandă carnea la 6 luni, ar fi bine să ștergeți acest tip de informație, pentru că în noile scheme de diversificare a alimentației, carnea se introduce în meniul copilului începând cu vârsta de 10 luni.”
Ce erau speriați părinții de diversificare… dar ce s-au panicat acum! Și cei care urmează să înceapă diversificarea, și cei în plin proces, nu mai zic de cei care au diversificat deja copiii cu carne de la 7 luni, așa cum le-a recomandat pediatrul. Păi stai așa, nu zicea pediatrul că e de-asta se și diversifică puii de om, că laptele nu mai conține suficienți nutrienți, îndeosebi fier, iar carnea și oul pot aduce în organismul necesarul care lipsește din lapte? Ba da, așa zicea. Așa mi-au zis și mie pediatrii mei, și la primul copil, și la al doilea, aceleași recomandări le-am auzit și la americani, și la europeni, carne introdusă în jur de 7 luni, nu mai târziu de 8 luni. Iar acum doamna dr. Bălgrădean spune că în nici un caz carne înainte de 10 luni, nici un fel de carne. Că noile indicații de diversificare spun asta. Dar și vechile indicații spuneau tot asta. Hm.
Eu nu sunt specialist și nu știu unde se publică aceste indicații de diversificare când se publică, dar sunt părinte responsabil și, dacă s-au schimbat atât de mult regulile de diversificare, doresc să aflu și eu! Așa că am contactat patru medici pediatri și un medic gastroenterolog, ca să aflu care-s aceste noi indicații de diversificare și cât de grav am greșit dându-le carne înainte de 10 luni.
Societatea Europeană de Gastroenterologie Hepatologie și Nutriție Pediatrică (ESPGHAN) recomandă introducerea cărnii de la 6 luni, vedeți aici documentul oficial, citatul e la pagina 125, urmat de multe studii relevante.
Bun, deci afirmația doamnei dr. cum că în nici o prescripție din lume nu se recomandă introducerea cărnii mai devreme de 10 luni e falsă. Mai sus puteți vedea recomandări oficiale actuale ale principalelor organizații care fac recomandări de diversificare și ale căror indicații sunt apoi date mai departe de medici din întreaga lume pacienților lor.
Aștept de la doamna dr. Bălgrădean (nu e doar un fel de a spune, chiar îi adresez public această provocare) sursa acelor recomandări noi care spun că nu se dă carne mai devreme de 10 luni. Nici unul dintre medicii cu care am vorbit eu nu au auzit de asemenea noi recomandări, nu le-am găsit pe internet. Nu spun că nu există, spun doar că e ciudat că oameni la curent cu ultimele descoperiri nu au auzit despre asta. Și dacă ar fi adevărat ce spune doamna dr. Mihaela Bălgrădean, că nu există indicații de diversificare cu carne la 6-7 luni (ceea ce am demonstrat deja că nu e, dar să ne prefacm că am uitat), de ce era nevoie de niște noi recomandări care să spună același lucru? În fine, mergem mai departe.
Irina Costache aduce câteva lămuriri în plus: „Nuanțarea din ultimii ani se referă la riscul inițial, demonstrat de curând, între aportul proteic excesiv și obezitatea la copil (sursa). Aceste ipoteze au fost lansate de aprope un deceniu, aspect care a dus la modificarea esențială a compoziției proteice a formulelor de lapte dedicate sugarilor, care astăzi au toate un conținut mult mai scăzut in proteine (si vorbim tot de proteina animala, proteina derivată din laptele de vacă). Dacă într-un viitor mai apropiat (sau nu) se va demonstra și comunica cum că proteina animală ca atare, sub formă de carne, deși cu numeroase avantaje enumerate anterior, va trebui introdusă în alimentația sugarului mai târziu, vom afla și noi și cu siguranță vom aplica și recomanda mai departe pacienților în consecință. Până atunci, carnea slabă se recomandă a fi introdusă în alimentația copilului mic după 6 luni.”
De la o mamă din Franța am primit o poză cu carnetul fetiței ei, acest caiet este un document oficial, care se predă părintelui în maternitate, e folosit până la 16 ani ai copilului, designul poate fi diferit de la o zonă la alta, dar informatiile și rubricile din el sunt aceleași. Mulțumesc, Cristina!
Și acolo se recomandă carnea la începutul diversificării, de la 6 luni. Subliniez că e vorba despre o comunicare oficială primită de la medic, nu de o broșură comercială)
Așadar eu aș vrea să liniștesc părinții care acum își frâng mâinile că au greșit dând devreme carne copiilor. După cum vedeți, principalele instituții care fac recomandări spun c-ați făcut bine. Medicii spun că ați făcut bine. Sigur, nu dai carne la 4 luni, nici măcar să guste. Nu începi diversificarea cu carne. Nu dai mezel și șuncă sugarului. Îi faci rost de carne de pui, găină sau curcan cât mai curate, prepari corect termic, pasezi, respecți cantitățile indicate de pediatru. Da, ai voie și „supiță” de pui, ai voie și „sărmăluțe” (astea nu de la 6 luni, dar după 18 luni, din carne curată de pui, curcan sau vită, cu orez, legume, fierte în frunze de ștevie, de ce nu?).
Copilul meu la 3 luni jumate se trezea de 3 ori pe noapte sa manance pentru ca laptele nu il mai ajungea, asa ca am inceput diversificarea cu legume. La 6 luni am introdus carne de pui, branza de vaca si ou. E drept ca branza de vaca era facuta de bunica din lapte cu sursa sigura, ouale au fost de la gainile din curte si puiul era crescut de noi. Nu am avut probleme si sper nici sa nu am.
eu am rezistat vitejeste pana in ziua in care a implinit 4 luni fix ca sa incep :))). la fel, nu se mai satura. Si din prima a mancat de a rupt ..saracul., rupt de foame. al meu se trezea din ora in ora de foame..Horror.
Este perfect normal ca un sugar de 3 luni jumatate sa se trezeasca de 3 ori chiar si de mai multe ori pe noapte. Daca ia normal in greutate nu are rost suplimentarea cu lapte praf sau inceperea diversificarii…
Faptul ca se trezea de 3 ori pe noapte la 3 luni sa manance nu este un motiv de a incepe diversificarea! La 3 luni se poate trezi si de 5 ori pe noapte sa manance daca are un puseu de crestere…dar asta nu inseamna ca incepem sa ii dam mancare solida. Eu una nu i-as da copilului meu branza facuta de bunica la tara in nu stiu ce conditii…. Parerea mea este ca ar trebui sa respectam indicatiile medicilor pediatri, nu degeaba au facut o facultate.
Ok, reformulez , pediatrul mi a zis sa astept sa faca 4 luni, apoi sa incep imediat diversificarea . nu am facut -o de capul meu
. doamna cu 3 ani jumate cred ca tot pediatrul i-a recomandat. Nu as lua astfel de decizii de capul meu. Sa va zic una tare, o tanti dadea iaurt cu fructe si zahar din comert copiluluo de nici 3 luni, care statea culcat pe spate ( cum.altfel sa stea la 3 luni?) si i am zis eu, ca nu e bine ca sucita ca invartita..si am intrebat: dar doctorul stie? Raspunsul fenomenal : dar cine ii spune?
O fi mai buna branza din comert atunci? caci in general aia stim in ce conditii e facuta nu? Fata de aia facuta in casa, curat, atinsa de oameni care stim ca sunt sanatosi. E mai bine sa o atinga toti angajatii despre care nu stim nimic. Asta e alegerea fiecaruia pana la urma
Nu exista „laptele meu nu-i mai ajungea”. Trezitul de 3, 5, 7, 10 ori pe noapte este normal pentru bebelusul de 3-4 luni. Poate este un puseu de crestere, poate se opreste din supt inainte de a ajunge la partea consistenta a laptelui, poate doar vrea sa se asigure ca esti langa el… Dar nu cere sa fie diversificat la nici 4 luni.
Stiu ca pare usor sa vorbesti din afara dar toate am trecut prin astfel de momente cu copiii. Insa daca tot esti aici, mai citeste din articolele printesei. Chiar daca prima faza a diversificarii ai depasit-o, nu este tarziu sa aplici alte principii sanatoase.
mai exista…nu o zic eu aiurea, am fost la medic, m-au analizat…ce sa zic..aveam lapte f putin, cam 20 ml o data la ambii sani…nu e putin? acum sunt multe femei care hotarasc singure: nu am lapte…sau ca le zice mama, soacra, vecina…la mine nu a fost asa, am consultat medicul. am stat si in Spital..poveste lunga, Dar exista sa nu ai lapte suficient, nu e mit.
Nu exista nici o sursa care sa determine cat lapte poti tu produce. O pompa doar arata cat poti pompa, nu cat scoate copilul. Pe termen lung este foarte nerecomandat sa diversifici copilul de la o varsta asa mica. Sunt o gramada de boli care au fost legate de o diversificare preoce. Inca ceva, degeaba ai mers la pediatru si ala a zis si a facut. Sunt pediatrii care habar nu au de alaptare prelungita. Pediatrii care nu au vazut in viata lor caca de copil alaptat exclusiv. Eu am trecut prin 4 pana am ajuns la cea din prezent la ce aberatii ziceau unii. Deci oricum ai da-o a fost o greseala sa il diversifici. Nu vreau sa te superi insa in era informatiei mi se pare fara scuza sa nu cauti in 10 surse informatiile pana sa iei o decizie. Bebele meu are 4 luni jumate si ma trezeste de nu stiu nici eu cate ori pe noapte. Asa face si la o luna. Trebuia sa il diversific de atunci? Nici nu intru in detalii despre „lapte suficient” ca e prea mult de zis. Doar 2% din populatia planetei din motive obiective nu poate alapta ( femei ma refer desigur). In rest toata lumea poate si are lapte suficient. Trebuie doar sa doreasca.
Nu am.fost in tara ok . nu intentionez sa conving pe nimeni. Dar eu stiu unde am fost si ce fel de medici sunt acei oameni si si si..nu stiu ce studii ai tu, dar eu parca ma incred mai repede in oameni care au 6 ani de medicina generala, 4 de specializare si alti 4 de rezidentiat..si care nu au voie sa practice daca au terminat cu o media sub standarde..adica 9..da 9, tradusa in media din romania..hai sa nu ascultam medicii si sa ne incredem.in ce citim pe net..si hai sa iti zic o metoda extra simpla sa stie cat lapte mananca copilul ( ca daca iti zic de diferite tehnologii despre care tu nu ai auzit pe net, nu ma crezi) ..cantaresti copilul..de 15 ori pe zi..timp de cateva zile..crezi ca e asa greu sa isi dea seama cat lapte are femeia? Cat trage copilul? E banal as zice eu..
Si da, nu am fost la un pediatru…ci la 4 diferiti..e mai ok acum? Nu la un spital, ci la 2? E mai ok acum? Si am si citit studii si carti si recomandarile unui mare institut specializat in nutritia bebelusilor si copiilor. Ca nu vin din jungla
. parerea e e ca am gresit…altii oameni cu studii si doctorate te contrazic…
Si iar începem cu aberații de genul toată lumea poate alăpta doar sa dorească. Ei, se poate sa dorești si sa nu poți! Dar mămicile iti sar in cap ca asta nu se poate. Nu e ok normal sa începi diversificarea la 1-2-3 luni, dar daca nu poți cu alăptatul, treci pe formula. Nu e ideal, dar nici nu se moare din asta, hai sa fim serioși si sa nu mai arătam atâta cu degetul
Cum, sa inceteze femeile sa se faca sa se simta oribil unele pe altele? N-ai sa vezi. La noi lactivismul e la inceput, dar inteleg ca prin SUA se exemplu poti avea „sansa” sa fii tratata ca o infractoare daca nu alaptezi ( de catre alte femei). Am auzit de excluderi din diferite cercuri, de abordat in parc cu vorbe dure cate o mama cu biberon in mana. Maternitatile chipurile „child-friendly” prefera nou-nascut hipoglicemic decat suplimentat. Au fost si cazuri se bebelusi decedati din cauza de ” totul e in regula, sigur ai lapte suficient, nu cumva sa suplimentezi ca esti o mama oribila”. Am o prietena care a mintit intr-un final consiliera in alaptare pentru a scapa de ea, a spus ca alaptarea a inceputbsa mearga f bine desi trecuse copilul pe formula, dupa ce scazuse in greutate mult sub valoarea acceptata.
O mama buna e o mama ce isi hraneste copilul. Un copil infometat si folosit drept pompa nu este un copil sanatos si fericit. O mama nedormita si stresata nu este ceea ce ii trebuie bebelusului.
Bine spus Deea, stim cu toate ca alăptatul e cea mai buna nutritie. Nu e nevoie de dezbatere pentru asta. Daca poți sa il faci, excelent, daca nu, din orice motive ai avea, e ok. Cum am spus, nu se moare din formula si deși nu e ideal, pun pariu ca si copilul nealaptat o sa aibă șansa de a face o facultate:)) dar exista atâta presiune sa alăptezi si daca nu poti ți se spune ca nu, nu se poate asa ceva, trebuie doar sa vrei. Of.. Si medici ce se învârt pe aici susțin asta. Oricum, faptul ca alăptezi nu te face o mama eroina, la fel cum daca ai avut o naștere prin cezariana( si daca ai optat tu pentru asta, din ce motive ai avut) nu te face o mama deplorabila. Mie sincer mi se pare ca femeile care susțin lucrurile astea pornesc de la un complex de inferioritate si încearcă sa sfâșie alte mame care au procedat diferit, dar in fine. Deci, daca nu poti alăpta din orice motiv, copilul tău o sa fie ok!
Nu te supara ca te intreb, ai sunat cumva la un consultant in lactatie si acela ti-a spus ca nu se mai poate face nimic? Sau de unde sti tu ca nu se poate? Medicii sunt depasiti de acest subiect si de aceea exista si specializarea de consultant autorizat in lactatie. Cum iti explici ca femeile care adopta copii pot avea lactatie atunci daca la tine care l-ai nascut nu se mai poate face nimic? Si da, lumea inca este in evul mediu in ceea ce priveste apelul la autoritati mai inalte decat bunica, soacra, prietena si pisica care toti sunt toba de carte cand vine vorba de alaptat ( ironie). Sa nu uitam ca oamenii aiai vin din perioada comunismului cand mergeau la munca dupa 4 luni. Ce stiu ei cum sta treaba cu alaptatul prelungit. Pana sa am copil si eu am crezut ca nu o sa am lapte pentru ca mama nu a avut. Dar apoi mi-am scos capu din fund si m-am infrormat nu am stat cu mana in san si am zis ” ce o fi o fi” cum fac multe. Eu alaptez si acum datorita consultantului. Nu de putine ori am auzit-o pe asta cu „proba suptului” si ” laptele e prea slab/gras/alb/verde/etc”. Ca fapt divers, bea tu 100 de ml de apa si apoi cantareste-te. Pe pariu ca nu iti da diferenta? Asa si la copil. Doar metode de a stresa mamicile si industria de lapte praf sa isi mai castige un adept. Si da, consider ca decat sa ii diversifici cu tocanita la 3 luni mai bine le dai formula ca nu moare nimeni, corect, insa doar in cazuri de urgenta sau de lipsa de lactatie din motive obiective nu pentru ca ti se pare tie ca nu mai ai lapte. Ca sanii sunt moi sau mai stiu eu ce aberatie. Sau ca se trezeste copilul des. E normal sa se trezeasca des. Si ca sa nu cumva sa crezi ca e un afront la adresa ta personala, nici gand, ce vreau eu sa spun este ca nu mi se pare ok sa nu te informezi cum trebuie si sa asculti de cineva care imediat te trece pe lapte praf sau diversificare la primul semn ca bebe nu se satura( asta fiind citat tot de la mama ca ea e cea care afirma asta si nu bebele).
Exista nu cateva, cu zeci de studii care sa demonteze fiecare cuvant pe care l-ai scris. Exista o industrie a alaptarii mult mai mare si mai profitabila decat orice industrie a laptelui praf. A se vedea pompe, pastile, ceaiuri, consultanti. Dar nu despre asta e vorba aici, ci despre veninul improscat de „alaptatoare”. Scos capul din fund? Serios? Adica cele ce au suplimentat sau au hranit exclusiv cu formula au capul acolo? Sincer, asa se creste copilul? Cu lapte de mama si mult-mult venin? O femeie si-a impartasit experienta. A trecut, oricum nu mai poate face nimic. Chiar e necesar sa se simta ca o criminala? De unde vine rautatea asta? De unde nevoia de validare ca mama anului daca alaptezi, concomitent cu tavalirea in noroi a celor ce nu o fac/ nu o mai fac/ nu o fac exclusiv?
Draga mea, spui foarte multe prostii. Cat lapte ai nu se verifica în nici un caz cu pompa, ci cu ” bebele”. Pentru tine și altele care nu știu, procedura este astfel: se cântărește bebe( îmbrăcat) se hrănește, ( în cazul în care tu crezi ca nu ai lapte, de la ambii sâni) și se cântărește din nou. ” proba suptului te învață orice medic neonatolog, pediatru…. Apoi cu diversificarea, ” se începe intre 4 și 6 luni”, după caz. Deci, unde e tragedia ca a început diversificarea la 4 luni??? Dacă bebele tău se trezește de ff multe ori pe noapte de la 1 luna și la 4 luni tu ești calma și crezi ca e normal, revino-ti, nu este normal. Este posibil sa nu pape îndeajuns, este posibil sa nu fie hrănitor laptele tau, etc. Asa ca, înainte de a da sfaturi altora, verifica dacă e ok ce faci tu
Stiti cum faceti voi cu alaptatul? Daca il iubesti ai lapte si il alaptezi. Vai mama adoptiva a inceput sa dea lapte din iubire pentru copil. Hai ma.. si mama ma iubeste, ca sunt unicul copil, dar asta nu inseamna ca da lapte din dragoste pentru mine. Nici bunica pentru mama. Terminati sa mai scoateti ochii cu teorii si sa mai emiteti teorii universal valabile. Si incetati sa mai faceti alte mamici sa se simta de tot rahatul, pentru ca nu au aplicat teoria voastra. Nimeni, dar ABSOLUT nimeni nu e expert in crescut copii. Fiecare decide cum e mai pentru copilul propriu.
Mai Daira,ce sigura pe tine esti si cum le faci tu praf pe mamicile care nu sunt sigure ca au luat hotararea corecta cand au suplimentat cu /sau trecut exclusiv pe/ lapte praf! Auzi la tine experta , nu exista sa nu ai lapte suficient! Uite asa se chinuie mamicile care nu au lapte, si apar frustrari si regrete pe viata, din cauza unor *experte * ca tine!
Mai fata draga, exista femei care nu au deloc, dar deloc, nici o picatura nu curge dupa nastere cand ar trebui sa vina din abundenta, si exista care au un pic la inceput, ( cantitate suficienta pentru un nou nascut care are stomacelul minuscul)iar dupa 2-3 saptamani cand ar trebui sa vina laptele adevarat si sa se regleze fluxul dupa ritmul si foamea copilului nu se schimba nimic, tot putin este, oricat ai stimula tu!
Si ca sa nu imi aud vorbe, vorbesc din experienta,am urmat cursuri prenatale de alaptat, am incercat absolut tot ce se poate incerca pentru stimulare lactatie la primul, nu a mers nimic, laptele s-a oprit de la sine intr-o saptamana , dupa 3 saptamani de alaptat, in ciuda eforturilor mele .
Am lasat copilul sa planga 2 zile, a facut foamea saracutul, si pe urma i-am dat lapte praf si asta a fost!
Asa ca voi astea *experte* nu mai incriminati mamicile care nu au, de unde nu e nici Dumnezeu nu cere! Si mai usor cu *toata lumea are lapte suficient, e doar o chestie de vointa* ca nu este chiar asa!
Ba da, o ecografie mamara de unde rezula ca tu nu ai tate canalele galactofore care ar trebui sa le ai, ca esti o ciudatenie a naturii.
dar si asa, nu diversifici copilul, ck ii dai lapte praf si incepi diversificarea cand trebuie, adica in jurul varstei de 6 luni, cand copilul sta singur in fund.
aaa..si copilul nu voia lapte praf ..cadea mort de oboseala dupa o seisune de urlete , dar lapte praf nu voia si pace buna. Asa ca la 4 luni fix, diversificare..si a mers bine :).
Pentru Emma si la noi a mers foarte bine. Am inceput cu cate un pic de pireu facut dintr-o singura leguma. Adica un pic = un varf de lingurita. Apoi 2 varfuri si tot asa. Pentru restul: Indiferent ce mi se poate spune, copilului meu ii era bine asa cum am facut .Poate sa imi spuna oricine orice, din moment ce nu am avut probleme de niciun fel (nici digestive, nici de alt fel), a crescut sanatos si fara probleme (a racit o data in 3 ani), deci nu a fost atat de grav pe cat lasa sa se creada interlocutoarele de mai sus. PS. Fiecare face cum crede de cuvinta cu propriul copil. Noi am inceput diversificarea la 3 luni jumate si ne-a fost bine. Alti copii pot incepe la 6 luni. In functie de cum se decide cu doctorul pediatrul si de copil. Incetati sa mai urlati formule universal valabile. Toti copii sunt diferiti si nu se pot aplica aceleasi sabloane. De asta pediatrul (daca e doctor ok) judecat dupa copil, nu dupa formule citite pe internet, cum e la moda acum sa iti cresti copiii.
perfect spus…de aia te duci la medic, de aia e medicul medic. sa analizeze si sa aplice pt fiecare copil in parte ce e mai bine pt el. doamna cu alaptatul pana la 10 luni asa i-o fi spus medicul? sau asa a decis ea?
Copilul meu a plans 10 ore pe zi pana la 5 luni. Nu am inceput diversificarea, e normal ca un bebelus sa planga. Nu intelegeti ca il lasam sa planga. Faceam tot ce tinea de noi sa il linistim. Si na, practic nu mai plangea, dar cu eforturile noastre fizice si cu sfaturile pediatrului. Pediatru care trebuie ales pe spranceana. Nu orice pediatru este si un medic bun, lucru crezut in mod eronat de multi oameni. Si azi, avem un copil perfect sanatos, care doarme 12 ore pe noapte. Care este dezvoltat la 1,5 ani ca un copil de 2 ani. Fara a incepe diversificarea inainte de 6 luni pentru a-l face sa taca. Pentru asta exista alte metode. Asa ca, dragi parinti, aveti grija unde plecati urechea sau pe ce articole vi se opresc ochii. O faceti pe sanatatea copiilor vostri. Si nu vorbesc de sanatatea pe termen scurt. Ci de cea pe termen lung, de la varsta adolscentei sau chiar cea a maturitatii.
Copilul meu a mancat carne de la 6,5 luni.
Da da, sabloane universale nu or exista insa Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca alaptarea se face exclusiv pana la 6 luni! Asa ar fi cel mai corect pentru bebelus. Sau pentru cine il diversific, pentru tine sa ai de lucru in bucatarie? Ei abia au sistemul digestiv format nu mi se pare normal sa le dai piure de la 3 lunI. Mai ales ca e vorba de o lingurita. Cate vitamine si minerale crezi ca sunt in lingurita aia?
Si de ce atatea dislike? Ca nu pricep ce a zis asa de condamnabil!
Al meu avea 4 luni jumate cand am inceput diversificarea cu legume, cerea biberon la fiecare ora, dupa o zi de maraton din asta i-am bagat legume si a fost ok. Iar la 3 luni jumate deschidea gurita sa manance cand vedea ca mancam ceva noi, nu i-am dat ca ii era inca suficient laptele si era cu 2 saptamani mai devreme pentru inceperea diversificarii( aici se poate, in functie de copil, sa incepi la 4 luni, primim carte din aceea ca a mamicii din Franta, unde scrie ca poti baga carne slaba si peste de la 6 luni). Ca un exemplu la al doilea am inceput diversificarea la 6 luni, am incercat prima data la 5 si nu era deloc interesat, la 6 a mers de la sine.
Copilul meu are 7 luni si inca se trezeste de 2-3 ori pe noapte sa manance. Asta nu inseamna ca un copil trebuie diversificat mai repede ! Laptele matern nu inseamna numai hrana pentru copil, inseamna si apa, alinare cand ii doare ceva etc.
da ioana, si eu am fost contrariata..si mie mi-au recomandat pediatrii ( 2) Carne dupa 6 luni. Si institutul de nutritie pt copii din Germania ( traducere proprie 🙂 ) recomanda la fel…Cand am auzit-o pe doamna in cauza mi s-a ridicat parul in cap. In alte tari i s-ar lua dreptul de a profesa . Cum sa zici asa ceva? si la televizor…Stai linistita ca nu o sa apara sa zica ceva de surse. Traieste in secolul trecut femeia asta. Am rasfoit si eu din curiozitate o carte romanesca din anii 70-80 despre diversificare :). sa mor nu alta…se recomanda la fiecaer mancare sa pui zahar , zahar in lapte, zahar in ciorba ( cartea era semnata de o tanti cica doctor..). E pe bune, zahar peste tot…ca cica asa copilul va accepta mancarea, fiind dulce..nici nu mai conteaza in rest ce mai zicea..Eu am ramas socata la faza cu zaharul…Cam asa si tanti asta. O nulitate in domeniu !!! hai ca m-am enervat
Ma bucur ca ai putut sa strangi atat de multe materiale si declaratii. Sunt convinsa ca mii de parinti vor rasufla usurati citind ca nu au actionat criminal pana acum si iti multumesc si in numele lor. Acum mai astept doar explicatiile doamnei Balgradean. Bine, mi-ar placea sa primesc si raspunsul oficial al Ministerului Sanatatii, dar e atat de putin probabil…
Eu am fost sigura, pana la un moment, ca de fapt la sarmale ar fi dorit sa se refere, dar i-a iesit altceva. Inteleg ca totusi despre carne e corba. O fi vegana doamna. Ce bucurie pentru Olivia si Piersicuta, dupa vaccinuri iata ca un medic zice ca si carnea da SHU. Parerea mea, de om care lucreaza in domeniu, este ca Colegiul Medicilor ar trebui sa se autosesizeze si a faca ceva. E inadmisibil sa iti pui halatul si sa debitezi prostii cu carul in fata camerelor. De lipsa de respect nu mai vorbesc, e dezgustator.
Nu mai zic ca sarmaluta si supita sunt preparate la temperaturi inalte timp indelungat, deci de unde bacteria? E clar ce sugereaza, carnea ca aliment si nu bacteria, a fost de vina.
Stiu cine e Olivia..habar nu am de piersicuta :)))). Ce o fi vrut sa zica doar ea stie. Important e ce a zis de fapt..si daca a facut o eroare sa apara sa rectifice. Cu explicatii mai ample eventual, sa priceapa si ala cu 2 facultati si 3 doctorate , dar si ala cu 10 clase.
Eu stiam ca doamna Balgradean s-a referit la faptul ca sarmalele nu sunt adecvate pt varsta de 7 luni, nu ca a interzis consumul de carne. In fine, eu cunosc mame care la 6 luni, dupa a 2 portie de piure de fructe din viata bebelusilor, le baga sub nas tocanite (cu sos mult!) care mai de care mai grele, uleioase si indigeste. Face parte din obsesia romanului, sa manance multa carne.
Am scris la inceputul textului ce spune ea, exact cum a spus. Nu a spus ca nu se dau sarmale sub 10 luni, a spus ca nu se da carne. Poti asculta exact raspunsul ei, e link sus la stirea TV.
Poate ca a vrut sa spună sarmale și a zis din greșeală carne. Mie așa mi se pare. Dar noroc cu greșeală ei. Avem în cine sa aruncam cu pietre. Dacă e medic la un spital de stat, cu atât mai bine.
A, deci de la 10 luni e voie cu sarmale? Comentariul tau e tendentios si deosebit de enervant. A gresit grav si greseala ei poate avea efecte serioase. Nu da nimeni cu pietre (desi poate ar trebui), insa de niste lamuriri era nevoie.
Nu pot să nu-mi aduc aminte că ai spus că nu mai calci în viata ta într-un spital de stat.
Mie cei de la Budimex mi-au salvat viaţa.
Faptul ca tie ti-au salvat viata nu schimba cu nimic nici experienta mea traumatizanta un spital de stat, nici atitudinea si informatiile aberante prezentate de doamna dr in fata presei.
Tratamentul pt shu consta in doua interventii chirurgicale, anestezie generala, intre cele doua interventii, dializa peritoniala, sigur nu trebuie sa iti explic in ce consta aceasta dializa sau sa mentionez ca se face in mediu septic.
Poti merge la orice spital privat sa faci asta, se rezolva sigur.
Cazul nostru a fost asa, niciodata nu am mer la stat, doar in mediul privat, acum asemenea, am ajus la spitalul medlife, 750 lei cazare de la 10 seara la 2 noptea, transfer marie curie unde echipa medicala si profesionistii de acolo mi -au salvat fetita.
Pt alte detalii, dieta, etc ma puteti contacta.
Este usor sa acuzi din spatele tastaturii, rata de mortalitate in europa in caz de shu este de aproximativ 25%, la Marie Curie, spital de stat romanesc, unde hemoliticul meu este tratat, acest procent este de doar 9%
Iarasi pofta buna!!!
Cu sau fara carne doamna Dr. Balgradean si intreaga echipa medicala de MS Curie mi -au salvat copilul diagnosticat cu SHU.
Nu faceti altceva decat sa va dati cu parerea despre subiecte care va sunt total necunoscute, nimeni aici, la spital, nu mi-a spus ca este gresit consumul de carne la 6-7 luni.
Romanul este cel mai bun in a-si da cu parerea despre orice.
Pofta buna la servit ….ciocolata.
De retinut ca vorbesc la prezent cand spun ca mi-au salvat fetita, iunie 2017.
buna ziua, in articol am citat MEDICI care ne-au oferit spre studiu citate din practicile internationale medicale. nu e vorba despre opinii aici, ci despre studii, proceduri si principii medicale.
sunt sigura ca doamna doctor e foarte capabila, nu sunt insa sigura ca pe acest subiect s-a exprimat corect insa.
Ma bucur ca sunteti sanatosi!
Nu cred ca copiii TREBUIE sa manance carne de la 6 luni. Si in nici un caz zilnic. Copilul meu nu a mancat decta lapte de mama pana la 10 luni a refuzat complet mancare de orice fel, si nu a fost nici anemic, nu a avut nici carente. Daca urmezi principiul autodiversificarii atat timp cat copiii nu au dinti pentru a mesteca carnea, nu ar trebui neaparat sa o consume. M-am saturat de „studiile” care zis ca dupa un timp laptele de mama se altereaza, de la 6 luni, gata, nu mai indeplineste conditiile necesare pt cresterea puiului de om.
Iulia, ba da, ii poti da lapte de Mama daca ai in continuare..daor ca nu mai e suficient pentru o dezvoltare normala a copilului. Nu am citit studii care sa zica ca se altereaza laptele…sincer. Copilul tau sa dea Domnul sa creasca sanatos si sa traiasca 1000 de ani. Sincer, stiu si eu mame care au dat doar lapte praf pana la aproape 1 an…Nu vreau sa iti zbarelsc parul in cap sa iti zic ce Probleme au ajuns sa aibe cu cei mici…Doamne fereste, nu vreau sa sperii pe nimeni. Daca tu ai facut asa si a mers, foarte bine. Dar nu se pot ignora studiile doar pt ca la tine a mers..
Laptele praf NU e lapte de mama.
CORECT!!!!Exact despre asta e vorba. Oamenii au ajuns sa nu mai faca diferenta. Normal ca laptele de mama este cu totul deosebit. Ii asigura copilului toti nutrientii de care are nevoie, anticorpii, sa nu mai vorbim ca este hrana vie. Deja s-a scris mult despre cum este sursa principala a formarii microbionului la copil. Laptele praf e doar atat, praf proteic. Si mai e si din lapte de vaca la care multi pot fi alergici. Poti alapta pana la ce varsta doresti. Sa nu mai vorbim cum laptele isi schimba proprietatile in fct de necesitatile bebelui. Glandele montgomory de pe areola dicteaza carentele care le pot avea bebeii astfel incat productia se racordeaza la cerere. Pana una alta nici macar laptele muls si dat cu biberonul nu este acelas cu laptele supt direct. Nu cred ca e cazul sa mai zic ce nu face laptele praf.
Copiii mei gemeni au fost alaptati pana la un an cu lapte muls. Sa inteleg ca mai bine ii intarcam decat sa le dau muls? Caci da, in teorie gemenii merg alaptati simultan, li se poate crea un program sa doarma si sa mannace in acelasi timp. In realitate in cazul nostru nu a functionat deloc asa.
Laptele de mama este cel mai bun. Cand acesta nu este suficient – pentru ca de exemplu se trezeste copilul rar ca asa ii este felul si sanii incep sa produca mai putin – sau pentru ca pur si simplu corpul mamei are prea putina prolactina atunci exista laptele praf. Daca totusi copilul nu accepta lapte praf trebuie sa fie hranit cumva decat sa moara, nu? Si atunci unele mame au ales sa inceapa diversificarea mai devreme.
Sotul meu a fost hranit cu lapte praf de la nastere dintr-o grava problema de sanatate a soacrei ce a facut o mastita atat de urata incat a trebuit sa fie operata. In acei ani era lapte praf din acela Raraul, de prajituri, nici vorba de formule speciale. Asa a fost in orasul respectiv din acei ani, nu e vina nimanui. E perfect sanatos, arata cu minim 10 ani mai tanar, are analize perfecte. La peste 40 ani.
Primul meu copil a fost alaptat foarte putin din prostia mea de a crede ca am o problema. Recunosc. Pana la 2.4 ani nu i-a curs nasul, a luat in total de 3 ori antibiotic in aproape 6 ani de viata. Imunitate beton. Gemenii, alaptati relativ bolnaviciosi. Nu de antibiotic dar luni in sir cu muci si tuse si altele….Imunitatea e sau nu e, atat laptele de mama cat si suplimentele de imunitate ajuta dar doar atat. Cel putin o vad pe cei 3 copii ai mei, in cazul altora poate fi altfel. Nu neg. Eu sunt hranita cu lapte praf de la 3 luni ca eram lenesa la san, luam 100 gr pe luna greutate de am speriat pe toata lumea. Ultimul antibiotic l-am luat la 21 ani, acum foarte mult timp. Sunt sanatoasa, slaba, cu analize foarte bune desi genetic as putea avea multe…
1. Nu mi s-a parut de loc deranjant apelativul de „sarmaluta”. Probabil, e numele de cod al pacientului( fiecare caz deosebit are porecla lui), iar ea a vrut sa fie haioasa( e cunoscut faptul ca IQ-ul e invers proportional cu EQ). 2. Femeia e nefrolog! La naiba, astia-nefrologii- au oroare de carne! Probabil, din punctul lor de vedere( al nefrologilor) , rinchii copiilor nu sunt pregatiti pentru carne( nu doar sistemul digestiv e important in organism! ). O parte din functia excretoare este sustinuta de piele, prin transpiratie….iar la bebelusi nu am vazut urme de excretie prin sudoare… Deci ceea ce spune dna.doctor ar putea avea o logica: rinchii aia mici nu pot face singuri „curat”. Dar, na! Probabil ca nu are timp sa-si faca blog spre a-si publica ideile!( mda, poate ultima fraza e cam agresiva, dar am cam obosit sa vad cati neavizati isi dau cu parerea, iar apoi sunt citati pe doua forumuri, dupa care enuntul devine litera de lege ). 3. As mai avea de adaugat ca, cea mai mare tampenie pe care o aud( inclusiv la medici): povestea cu animalele hranite cu hormoni ! Si cu antibiotice. Si cu prafuri. Si cat de buna si minunata e mancarea de curte!( care nu, nu e mai sanatoasa decat cea obtinuta in ferme controlate !) 4. O alta mare prostie pe care o aud de doi ani incoace: laptele nu mai e bun. Pe bune?! De ce? Ce se schimba in fiziologia femeii ca sa difere laptele de la o luna fata de cel de la 24 de luni? Daca ai o dieta corecta poti alapta muuult si bine. Functia de lactatie este prioritara. Resursele nutritionale din mama se directioneaza intai spre lapte si apoi spre hranirea ei( adica, daca nu mananci bine, ramai fara par, unghii, oase, dinti…, dar laptele se mentine, calitativ , constant). Dixit
te aberezi asa mult ca ma doare capul cand citesc! bebelusii nu transpira?!! wtf…vrei sa ii vezi uzi la subrat? tocmai, pielea lor nu e ca adultilor sa retina apa si pierd foarte multa prin toata suprafata corporala, adica pt tine mai mult decat ar trebui!!
puii crescuti in ferma sunt la fel de buni ca aia de casa!?? wow! imi vin cateva apelative dar nu imi mai e publicat comentariul! cu oameni ca tine nu ai de ce s te obosesti! vorbesti ca o adevarata profesionista in „stie tot”!
Laptele matern are putin fier. Bebelusii se nasc cu depozite, dar la o anumita varsta au nevoie de aport de fier. Fierul din carne este cel mai usor de asimilat. Eu chiar stiu bebelusi alaptati cu greutate normala si hemoglobina 10.
Treaba cu dintii e relativa. Unii copii au 1-2 dinti la 4 luni, la 8 luni fiind deja bine echipati. Alti copii au primul dinte la 1 an. Nu cred ca se poate face diversificarea in functie de eruptia dentara, nu e criteriu strict. Teoretic, la 6 luni apar dintii deci cam tot atunci se incepe cu alimente solide, dar atat timp cat exista blendere nu cred ca intarzierea eruptiei dentare presupune intarzierea diversificarii.
multumim pentrua rticolul documentat.
E trist ca doctorii se bat cap in cap, daca ar face unii la fel de mult efort ca tine…
Si mai trist ca doamna aia dr a vorbit lipsita de respect. Sa ne zica si despre bebelusul de 4 luni decedat…
Articolul tău vine la fix pentru mine. Al meu, cel mic, are 6 luni si este nediversificat încă. Marți am fost la pediatru ca sa cer lămuriri in privința diversificării, dupa ce am auzit-o pe doamna doctor Balgradean la tv. Chiar am crezut ca sunt noi reglementări in ale diversificării si am vrut sa nu greșesc. Nu iti spun ce sentiment de vina M-a cuprins pentru ca băiatul cel mare a primit carne de la 7 luni si jumatate. Mulțumesc pentru articol!
Supita si Sarmaluta…. inadmisibil, ar trebui sa isi ceara scuze public pentru asemenea remarci, in conditiile in care parintii celor doi probabil ca sunt terminati de frica a ce se poate intampla.
eu i-as da cu ceva in cap. nu pot sa injur aici ca e as face-o..sa imi numeasca copilul supita si sarmaluta ..bleah
cina sta sa o asculte pe balgradean? e o alta relicva a medicinii romanesti infipta in scaunu de „conferentiar” pe criterii politice si pile si nu pe competenta! noroc cu vreo 2 medici mai competenti de pe sectie…altfel prafu s-ar alege!
pai… o asculta toata lumea care se uita la tv si pt care daca au auzit la tv, asa e.
Prințesa, pe cand un articol sa o dezbatem si pe madama Steer? Eu tot il aștept. Ca doar tot apare si ea pe la televizor cu inepțiile ei, cu mult mai mulți fani decat doamna conferențiar Balgradean-care da, a greșit si din punct de vedere etic si medical, dar greșeala ei nu poate omora pacienți chiar daca e pusă in aplicare-respectiv fara carne pana dupa o anumită vârsta. Dar ideile madamei Steer din păcate pot omora vieti. Oricum, ce vreau sa zic e ca poți foarte bine si sănătos sa crești un copil vegetarian daca vrei-cu un pic de grija, intr-adevăr, dar carnea poate sa fie evitata daca din orice motiv s-ar vrea lucrul asta. Vegan, acolo s-ar putea sa intervină probleme.. Oricum, sindromul asta hemolitic uremic in marea majoritate a cazurilor e cauzat de o specie a E.coli-ului care poate dezvolta o toxina foarte puternica. De unde o iei? Din produsele de carne nepreparate corect, dar poți si din sucuri nepasteurizate sau in contact cu fecalele.. Da, a fost un caz de studiu in Turcia in care un bebelus a dezvoltat sindromul dupa vaccinul pentru hepatita b.. Acuma, cine stie la ce ma refer, un studiu de caz (case report) e dovada cea mai slaba in stabilirea unei relații de cauzalitate intre 2 elemente.. E singurul caz din literatura( aici ma refer la ce e publicat, nu informații de pe blog-uri) despre o posibila relație intre cele 2.
copiii s`au imbolnavit pentru ca era contaminata carnea pe care au mancat`o sau ca au mancat carne prea devreme?
fetele mele au inceput sa manance carne pe la 8 luni. piept de pui sau curcan, blenduita in piure de legume, ca n`ai destule masele la varsta aia ca sa mesteci carnea.
tine de un minim de bun simt si logica sa nu dai unui bebelus de 6 luni cu 2 dinti in fata sus-jos sarmale inecate in grasime de porc si sunca afumata sau ceafa la gratar.
eu cred ca era contaminata…dar acum ce e drept..sarmale la copii de 7 luni? cam ciudat. dar ma gandesc ca se alegeau doar cu ceva probleme la stomac de la sarmale, daca nu era carnea contaminata…Nu cred ca adevarul o sa se afle vreodata, la noi se face mult tam tam, si apoi se uita…apar alte cazuri..tam tam si cu alea..iar se uita.
din pacate astea sunt somitatile romanesti, ca deaia zic oamenii ca medicii sunt prosti! cand iese cate o tuta deasta care „le stie pe toate”…adio incredere in ce zice doctorul!
si apropo de stiinta romaneasca…am ex de specialitate peste 2-3 sapt. cea mai noua carte din bibliografia de examen e una din 1997. De biblia lu Ciofu ce sa mai zic ca e din 92!
Horror!
Pana si cartile aparute in 2015 sunt deja depasite…de asta sistemele medicale avansate nu mai folosesc carti…ca pana o printezi si vinzi, deja nu mai e valabila.
Spor la invatat pt examen, si spor la citit surse la zi, chiar daca nu sunt pentru examen 🙁
intr-adevar toate tabelele de diversificare recomanda carne dupa 6 luni, eu i-am introdus fetitei mele carnea dupa 10 luni, nu m-am grabit,poate norocul meu pentru ca am alaptat si inca o alaptez si la varsta de 1 an si 9 luni si au fost si la noi ” nu se satura da-i sa manance, ii e pofta” diversificarea am inceput-o dupa 6 luni jumate, pediatra mi-a spus mereu „ce e atata graba daca bebe i-a in greutate are tot timpul sa manance” si bine a zis, copilul trebuie sa stea foarte bine in fundulet, e la fel ca si noi, incearcati sa mancati o supa stand pe spate sau iaurt nu inghititi greu, ok are copilul probleme si nu ia in greutate, dar nu incepi sa ii bagi carne pe gat, eu cred ca totusi carnea trebuie introdusa dupa 8 luni cel putin, poate sa fie ea si de tara e carne si noi ne saturam de atata carne.
Bb unu a mâncat carne la 7 luni, la indicația pediatrei și nu mai mult de 3-4 ori pe săptămână. Alaptata exclusiv până la 6 luni și in continuare până la 20 de luni. Bb doi internat la Marie Curie pe secția dr Balgradean, infectat cu E-Coli la 5 luni, alăptat fiind exclusiv. Doctoritele de pe secție mi-au spus că motivul infectarii este de obicei o scădere a imunității, pe fondul căreia bacteria E Coli poate migra din tractul digestiv, unde e oarecum normal să se afle, in cel urinar, urcând până la rinichi. Revenind la subiectul articolului, si anume diversificarea, una din dr. de la Nefrologie mi-a recomandat să încep diversificarea la 5 luni jumate, ca pe la 6 să îi pot introduce deja carnea. Deci vă imaginați stupoarea mea când am auzit-o pe Balgradean la TV.
Cea mai tare informatie! Sper ca Be doi e bine acum. De curiozitate, cand a fost internat cu E. coli? A trecut suficient de mult de atunci incat sa se schimbe teoriile medicale referitoare la cauza bolii si la diversificare?
Este o diferenta majora intre ITU cu E Coli si ceea ce duce la SHU. Anumite tulpini de Coli colonizeaza normal tractul digestiv, in caz de igiena nu tocmai riguroasa ajung si in tractul urinar, provocand infectii. Banalele infectii urinare ale femeilor sunt provocate, in 90% din cazuri, de E Coli.
SHU apare la un anumit interval de o afectiune digestiva ce se manifesta, intre altele, prin scaune diareice cu sange. Aceasta boala diareica poate fi determinata de E Coli patogen( care nu colonizeaza in mod normal omul), dar si de alte bacterii.
Mare scofala. Asa, si o sa guste carne nu la 6 luni, ci la 10 luni. Ce drama. Oricum daca bea lapte, mai ales matern, o sa ia de acolo fier, B12 etc, plus oua, linte, spanac si toate cele care sigur aduc si ele aportul lor.
Sau invers, se incepe de la 6 luni si e acelasi lucru. Chiar trebuie sa fie o stiinta o chestie testata pe milioane de copii pana acum, in ambele cazuri cu rezultate foarte bune?
Eu stiam ca pana la 1 an laptele ramane hrana principala a bebelusului, ca diversificarea nu incepe in mod ideal decat dupa 6 luni, ca se incepe cu legume si fructe, fiecare nou aliment introdus la 4 zile. Si ca pana intr-un an copilul invata sa experimenteze cu mancarea, si asta e de fapt scopul diversificarii pana la aceasta varsta. Tot pareri oficiale, nimic obscur. Cred ca schemele prezentate in aceasta postare sunt depasite.
De când am auzit-o prima data pe stimata doamna m-am enervat știind că bate câmpii… Problema mea e ca băiețelul de 1,6 ani nu mai vrea sa mănânce carne de 3 luni imediat :((((
Într-adevăr, a greșit mult în exprimare, în mod deosebit când s-a referit așa la copii. Dar o să îi iau parțial apărarea pentru faptul că a extins exagerat perioada până la 10 luni. În practică, de multe ori, există o tendință de a se fura startul la diversificare. Dacă doctorul zice șase luni, noi hai să încercăm de la patru-cinci, că uite cum se tot trezește să mănânce, are nevoie de carne. Chiar dacă n-are dinți, chiar dacă nu stă bine în funduleț. Și vine ea cu zece luni, și poate cei care voiau să înceapă la patru-cinci luni mai amână până la șase. Sper că mesajul ăsta a ajuns acum și la mămicile care au început diversificarea precoce, poate așa au înțeles și ele că nu e chiar bine să începi cu sarmale, că este periculos să-l hrănești așa și se vor gândi de două ori înainte să mai încerce să-i dea să guste, că îi este poftă. Sunt în mai multe grupuri de mămici pe fb și-ai fi mirată să citești câte au început diversificarea la trei-patru luni. Poate pentru a le atrage unora ca ele atenția a exagerat așa. Nu cred că mamele cu adevărat dedicate n-au căutat din multe surse, n-au cerut mai multe păreri avizate și au crezut orbește ce-a zis doctorița asta. Trist că s-a exprimat așa, trist că tocmai ea. Am un băiețel de 1 an și opt luni și am început diversificarea la cinci luni jumate, cu legume. Carne i-am dat prima dată la șase luni și un pic. Foarte documentat postul ăsta al tău, te apreciez pentru munca ta.
Pana recent, copiilor alimentati artificial sau mixt le era recomandata diversificarea la 4 luni. Unele ghiduri inca mai pastreaza recomandarea. Unele mame, stim bine, merg dupa principi „pe vremea mea”. Problema in cazul de fata e alta. Copiii aia nu au facut o mica indigestie sau trei bube pe corp, ci un sindrom ce le pune viata in pericol. Din discursul dnei doctor reiese ca un copil mai mic de 10 luni ce mananca carne poate muri strict din aceasta cauza. Eu nu cred ca parintii vor zice, la auzul acestei noutati medicale, ca vor da carnea la 10 luni. Pentru siguranta, cei ce o cred pe cuvant vor lasa carnea pana pe la 2 ani, daca vor avea curaj sa o mai introduca vreodata. Chiar daca 10 luni ar fi fost varsta potrivita, contextul nu e cel mai fericit. Mai curand insista, daca tot dorea sa traga pe parinti de urechi in public, pe procurarea ingredientelor din surse sigure, pe lactate obtinute din lapte pasteurizat sau fiert, pe evitatea lactatelor „vrac”.
… și-a botezat pacienții minori în stare gravă „Supiță” și „Sărmăluță”…
Adica dna. doctor utilizeaza voit porecle cind se refera la pacienti?! Pai daca ei i-ar spune cineva „Gogosar” cum ar fi? Habar n-am cum arata dna. doctor, va rog sa intelegeti ca am ales la intimplare acesta… leguma nevinovata.
Ma intreb si eu, asa, post factum, popoarele cele migratoare, tot asa isi hraneau bebelusii cu piure de fructe si iaurt si chestii date prin blender? Cred ca le serveau direct o diversificare cu carne de cal de le mergeau fulgii.
Super articol! Sunt in faza de introducere a carnitei, fetita are chiar 6 luni jumatate si pediatra mi-a recomandat sa incepem. Si s-a purces la „sacrificarea” a 2 pasari de la tara pe care le-am pus la congelator, cu grija, bucati mici si muulte au iesit, numai bune de o portie bebeluseasca… toate bune si frumoase cand….O aud pe Dna! SOS.. Rude, prieteni, cu totii ma intrebau daca am auzit stirea si ma avertizau de pericolul din congelator! Ma documentasem si eu din 2 carti medicale englezesti si numeroase site-uri specializate, cu aceleasi recomandari, intre 6-7 luni. Sotul deja se gandea ca poate stie femeia ceva, nu are cum sa vorbeasca ea asa, tocmai ea care trateaza bebelusii SHU! Mai mai sa facem ostropel din bietele pasari..ca deh.. Pana face copilul 10 luni mult mai este.
Insa m-a frapat si mai mult urmatoarea ei fraza..”nici nu mai conteaza SURSA”!!!!. Adica pt cei care nu inteleg ce inseamna sursa unei bacterii… Inteleg ca bietii copilasi au facut SHU de la sarmalute si supita! Deci sarmalute/supita = E.coli= SHU? Pai nu, pt ca peste 62 de grade, bacteria se distruge iar cele doua preparate ating, in timpul fierberii, mai mult de 62 de grade. Dar totusi… Toata Romania… Nu e interesata de SURSA? Si acum brusc, ea nu mai conteaza? Asta mi se pare grav. Si m-a facut sa ma gandesc ca e cusuta cu ata alba toata povestioara SHU. Tragic!
Am citit stirea despre declaratia dr,cred ca a spus si lucruri adevarate ,genul ca nu dai tocatura de porc la un copil de 7 luni ! Complet adevarat si cred ca si tu esti de acord, Ioana,din pacate sunt parinti care care fac greseli majore in alimentatie si chiar daca ar fi sfatuiti sa procedeze altfel sunt convinsa ca atunci cand ar ajunge acasa ar face tot cum considera ei. Ironia ei la adresa copiiilor e nejustificata,e vina parintilor , eu sunt socata ca un parinte îi da sarmale unui bebelus. Sa nu mai spun ca innebunesc cand aud ca n-au avut lapte suficient,era apos,nu mai era bun laptele matern si incep diversificarea la 3 luni si jumatate!!
eu nu pricep de ce a primit Anca unlike… a zis ceva cat se poate de pertinent, care e problema? Chiar vreau sa stiu
Era probabil vorba de faptul ca înnebunește daca aude ca o mama nu are lapte suficient.. Aceeași teorie stupida si oameni care nu vor sa înțeleagă ca da, sint situații in care laptele poate sa nu fie suficient!!!!
Cand eram bebelus recomandarea pediatrilor, si toate manualele de specialitate ziceau ca diversificarea TREBUIE inceputa la 3 luni cu sucuri. Mie mi-au dat suc de portocale si mama a ramas cu ideea ca la 3 luni e perioada colicilor pentru ca aveam niste dureri de nu se putea. Nici o clipa nu s-a gandit ca sistemul meu digestiv la 3 luni este subdezvoltat pentru suc de portocale, ca, nah, asa i-a zis doctoru si asa scria si in „Mama si copilul” si ea era o mamica informata si facea totul ca la carte. Acum, avand in vedere ca majoritatea parintilor nu au acces la carne de tara si carnea de pe piata e cum e mi se pare si periulos sa hranesti zilnic un copil de 6 luni cu carne. Eu cred ca un parinte trebuie sa ia recomandarile medicilor ca recomandari si nu ca norma, sa treaca toate informatiile prin filtrul personal sa isi urmeze intuitia si sa fie atent la semnalele date de copil. Si daca un copil NU vrea sa manance la 6 luni sa nu il indopi ca pe curcan sau sa il pui la desene sau sa faci „avionul” cu mancarea (e lipsa de respect) si sa accepti faptul ca nu e o tragedie. O sa manance cand e pregatit ce ii place si daca nu il fortezi nu o sa aiba o relatie nasoala cu mancarea cand o sa fie adult.
Nu stiu exact ce inseamna „carnea dun comert e cum e”. Multe din cele ce circula sunt pur si simplu aberatii. Hormoni nu se mai folosesc de zeci de ani, e ilegal. Sigur ca e posibil ca unii sa riste, dar la fel de sigur este ca altii nu o fac. Putin studiu de piata, intrebat, vizitat ferme. Exista ferme de pasari crescute in libertate, cu graunte. Avantajul este ca respecta anumite norme, spre deosebire se omul se la tara care respecta zero reguli. Daca e crescuta de mana ta pasarea atunci mai bine te feresti ( prin mana ta ma refer si la persoane de incredere, cunoscute bine). Eu am fost in cautari de carne buna cat a fost copilul mic si ce mi-a fost dat sa vad si sa aud….substante de stimulare a cresterii ilegale la noi in tara, aduse pe sub mana de vreun nepot, antibiotice la greu, vizite ale veterinarului deloc, mancare departe de a fi curata.Plus pasari sacrificate gata bolnave. Uneori le sacrifica cainele gospodariei. Asadar, mare atentie la provenienta.
Daca nu e crescuta de mana ta, asta doream sa scriu mai sus.
Confirm şi eu treaba cu antibioticele la greu la păsări crescute de diverse persoane.
Diversificarea pe vreamea aia se facea asa Iulia din cauza ca mamicile plecau la lucru. de aceea sustin eu ca mamele noastre nu sunt sursa buna de informare ca saracele atat stiau pe atunci iar accesul la informatii era 0 nu ca acum. Saracul tract digestiv. De ce crezi k generatia noastra sufera de atatea probleme digestive. Si pe mine tot la 3 luni m-au diversificat si mama mea e medic si eu la fel. dar diferentele sunt enorme intre noi ca informare. desigur ca acum stie si ea cum sta treaba insa atunci studiile erau limitate mai ales privind bebelusii
Din nou ajuns sa ma ingrozesc de rautatea mamelor in orice discutie legata de alimentatia copilului, alaptare si alte subiecte din acceasi categorie!
E fabulos! Intr-o tara in care rata nasterilor prin cezariana e peste 50% in statisticile oficiale, intr-o tara in care alaptatul a devenit o raritate, intr-o tara in care 67% dintre copii sunt agresati fizic sau verbal…sa citesc atata inversunare mi se pare o odioasa dovada de ipocrizie.
Ce-ar fi sa ne purtam ca niste doamne, sa lasam rautatile de-o parte si sa invatam sa fim mai tolerante? Doar suntem mame, nu? Crestem copii si vrem sa-i crestem frumos, dar taiem gatul (la figurat, slava cerului!) oricui indrazneste sa aiba o parere sau o conduita diferita de a noastra! Trist! Foarte trist!
Madalina, faptul ca suntem „tara cu cezariene si lapte praf”nu ne impiedica cu nimic, decat in conceptia ta, sa nu ne dam cu parerea sau, mai mult, sa fim parinti buni pt copiii nostri. Soc, stiu… Apropo, ghici ce? Suntem tara in care poti alege sa stai acasa 2 ani intregi cu opilul tau personal, dar asta e un mic detaliu, nu se compara cu zeitele care nasc natural si alapteaza si la 3 luni fug la birou 9 ore pe zi. Mia de euro sa vina, ca in rest e ok.
In 2000 cand fii-miu s-a nascut, la 5-6 luni aveai voie sa-i faci supa cu carne de pui. Logic ca putina, buna, pasata etc. dar sincer cand am auzit-o pe doamna chiar m-am intrebat daca s-au schimbat atatea. Eu de fapt voiam doar sa te laud ca scrii atat de bine, cu surse informatii si multe alte detalii, incat eu mama unui copil de 15 ani ( inca) te citesc cu atata interes incat datorita tie sunt mega informata pe un subiect total neinteresant in rest :)) neinteresant la modul ca fii-miu e destul de mare incat poate manca orice, peste crizele de plans am trecut cu bine inainte sa stiu ca exista tantrum, dar eu sunt plina de informatii de parenting doar pt. ca tu scrii asa frumos. Mi-ar fii placut sa existi cand aveam 17 ani si 0 informatii despre mogaldeata de ma alesese. Deci, multumesc printeso 🙂
Ps: tu esti motivul pt. care consider ca mamele inconstiente care-si cresc copii cu tableta in brate, n-au nici o scuza, nu ca eu am in ochii mei pt. greselile de atunci, dar asta-i alta poveste. In alta ordine de idei sa te bucuri tare de minunile tale ca trece prea repede timpul si te trezesti cu un wannabe adult in casa pe care cu greu il mai poti tine 3 minute in brate si care a uitat total perioada cand voia sa-l tii cu orele acolo :))
eu nu vreau sa-mi dau cu parerea despre cu ce sau cu ne ce s-au imbolnavit copilasii, sunt mama de copii de aproape 5 ani si 1 an si 9 luni, nu sunt mega stricta cu mancarea copiilor dar am optat sa-mi alaptez copii pana la 2 ani si 4 luni cel mare si cea mica inca este alaptata si ghiciti ce…nu au fost bolnavi de burtica NICI MACAR O SINGURA DATA, nu sunt constipati, nu au avut crampe niciodata, mananca mancare gatita nu mai veche de 2 zile, daca fac azi mancare mananca azi si maine atat, oare de ce nu luam nicioadata in calcul faptul ca mamele nu mai alapteaza ca alta data???? a si diversificarea DUPA 6 luni iar in acest timp doar au supt fara apa fara ceai fara nimic, nu m-am panicat ca nu am lapte si nu am avut din belsug, erau nopti cand sugeau si de 10 ori asta era..nu le-am dat supliment de lapte praf
No, pana si tu ai primit unlike. Nu stiu cum s-a ajuns la concluzia ca eu sunt impotriva mamelor care nu au lapte si nu au avut posibilitatea sa alapteze. In fine, pare un subiect mult prea sensibil. Va las cu atat, in tarile nordice, procentul de mame care alapteaza este de 89% comparativ cu Romania 12%. Va rog sa intrati toate sa imi spuneti cum pe teritoriul Romaniei sunt concentrate toate mamale care intra in cei 2% care nu pot alapta!! Cred ca sunt multe persoane care sunt frustrate ca nu au alaptat insa asta nu este problema mea. Fiecare biberon cu completarea de care credeti ca avea nevoie bebe este lapte in minus pentru mama. Asa se saboteaza lactatia in caz ca nu stiati.
Se vorbeste atat de mult de cat de daunatoare este carnea dar si legumele si fructele sunt pline de pesticide si solul la fel,nimic nu mai este pur ; e plin de magazine cu mancare pt pasari asa ca am auzit ca si cei care cresc pasari,la curte,le hranesc cu concentrate,le dau antibiotice. Si iarasi cred ca multi parinti nu isi permit sa cumpere numai produse eco,nu toti au venituri mari.
Si in Belgia carnea se recomanda de la 7l. In schimb, in Belgia nu dam lactate (in afara de lm si lp) pana la un an. Si pot sa iti trimit si eu schema oficiala de diversificare din Belgia.
In alta ordine de idei, in Italia am gasit la vanzare in farmacii borcanele Hipp cu peste si vita recomandate de la 4 luni.
Chiar ESPGHN zice in recomandarile despre diversificare ca nu exista o practica unitara in Europa, din pacate.
Sincer, dupa ce am auzit o groaza de pareri contradictorii despre varsta la care poti incepe, cum o faci si ce ii dai, am ajuns si eu sa citesc recomandarile ESPGHN de vreo 10 ori (aproape pot cita din ele :D) si am decis sa ne ascultam copilul.
Pe cale de consecinta, acum la aproape un an, suntem toti zen, copilul (care a inceput diversificarea la 20s – nu-mi sariti in cap, va rog! e cat se poate de corect medical.) mananca de toate, cere fix ce vrea din ce e pe masa, nu are probleme nici cu piureurile, nici cu bucati.
Orice mamica ma intreaba speriata cum si cand sa inceapa, eu ii recomand cu caldura sa-si urmareasca copilul. Si oricand ar decide sa inceapa, sa il hraneasca sanatos.
Mirona, eu locuiesc in Belgia de 12 ani, am un bebe de 8 luni si e al doilea, imi spui si mie de ce spui ca se recomanda carnea de la 7 luni ???
* Kind en gezin* ( tu ar trebui sa stii ce este, pentru cei care nu stiu este autoritatea care iti ofera sprijin oficial pe perioada sarcinii, dupa nastere vin si iti cantaresc bebelusul, iti dau sfaturi in privinta alaptarii, cresterii copilului, ingrijirii lui, diversificare etc etc, toate gratuit oferite de moase, doctori pediatri, psihologi specializati in psihologia gravidei si proaspetei mamici spre binele copilului si al mamicii) recomanda de la 4 luni legume si fructe, iar de la 6 luni introducerea carnii slabe, peste , oua.
Fiecare fel de leguma , fruct, carne introdus nou, se incearca pentru 2 zile si daca copilul nu are reactie alergica se mai introduce ceva nou si tot asa. Se incepe cu 50 g completat dupa o ora cu lapte, se mareste cu timpul cantitatea pana se ajunge la portie de 200 g de fructe sau de legume( legume care se dau de 3-4 ori pe saptamana suplimentate cu carne slaba sau peste) care se considera portie completa .
Copilul nu se forteaza, nu arata interes se revine peste o saptamana pana cand este pregatit,se folosesc lingurite potrivite varstei, nu se sterge copilul la gura dupa fiecare lingurita servita, e iritant pentu bebe( chiar daca e mare tendinta, pentru ca la inceput aterizeaza mancarea mai mult pe langa gura decat inauntru), nu se serveste mancarea copilului in pozitie culcata sub nici o forma, exista pericol de asfixiere.
Ia trimite tu schema aia oficiala de care vorbesti,singurele recomandari oficiale sunt cele de la Kind en gezin( copilul si familia se traduce) prescurtat K&G, toata lumea le urmeaza, moase, medici de familie, medici pediatri, farmacisti, autoritati oficiale, iar ce recomanda K&G am precizat mai sus .De unde stiu? Simplu, in maternitate imediat dupa nastere ti se dau de la ei brosurile aferente, sau le primesti la fiecare vizita facuta la ei, te cheama regulat la fiecare etapa de dezvoltare a copilului , unde il cantaresc, masoara, vizita medicala, ti se dau toate informatiile necesare pentru urmatoarea etapa, te intreaba daca ai nelamuriri si ti se raspunde cu lux de amanunte la fiecare intrebare .
Si ce mai este si ESPGHN???? In Belgia nu am auzit de asa ceva.O fi ceva in Italia, ca vorbisi si de ea.
Si cine recomanda in Italia peste si vita de la 4 luni???? In Belgia nu exista asa ceva, nici macar la borcanele, ia vezi ca poate ai incurcat tu varsta scrisa pe borcanel.
Si ce mamici te intreaba pe tine speriate cum si cand sa inceapa, in Belgia exista K&G care iti raspunde la toate intrebarile inainte sa le pui si te ghideaza inca din perioada sarcinii, iar in orice alta parte orice mamica responsabila intreaba un doctor pediatru sau de familie( sigur , daca spune aberatii ca doctora despre care este vorba in articolul acesta, mai ceri si alte pareri, nu toti doctorii sunt aerieni ca madama specialista).
ESPGHAN este The European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition (este tradus in articol). Nici nu trebuie sa auzi de ei decat daca esti medic pediatru in Europa, este o societate a medicilor care traseaza ghiduri de practica in nutritie, hepatologie si gastroenterologie pediatrica.
Multumesc pentru lamurire Printesa, ma intreb cat de stresat si nesigur poti fi daca ajungi sa consulti asa ceva .Am vazut ca Mirona are un blog si ea, scrie despre Belgia si parinteala, ma mira asta, pentru ca nu pare a avea mare contact cu realitatea de pe aici, informatiile furnizate se cam bat cap in cap si asta e un pic derutant. Si cu toate astea da sfaturi altor mamici???
Citesc blogul acesta de mult timp, m-am limitat in a fi un cititor fidel, a invata, a filtra informatia citita,nu e usor sa fii mamica si nu e frumos sa critici pe nimeni, fiecare isi da silinta sa actioneze in interesul copilului, e o mare responsabilitate.
E greu sa mai gandesti si sa actionezi corect cand totul se suprapune peste nopti nedormite, colici, plansete, reflux, o casa de tinut, un sot care striga si el dupa atentie, dar cand vad pe cineva ca incepe sa scrie lucruri neadevarate cu titlu de adevar absolut nu ma pot abtine.
Aceasi reactie am avut-o cand am citit in ziar( da , dupa 12 ani de Belgia inca mai citesc ziare romanesti ) declaratia doamnei doctor mare specialist, s-a revoltat totul in mine, una ca stiam ca nu are dreptate, si a doua pentru ca ar fi derutat mamicile care nu erau sigure daca au procedat sau procedeaza corect( si la inceput de mamicie nu esti sigura de absolut nimic, totul este relativ).
Sigur, nu detine nimeni formula perfecta de crestere optimala a puiului de om, dar linii dupa care te poti ghida cu incredere exista, iar ele sunt date de specialistii in domeniu al caror sfat si sprijin atarna greu, tocmai de aceea este strigatoare la cer declaratia publica a asa zisei șefe a secției de nefrolofie a spitalului Marie Curie, dr. Mihaela Bălgrădean
Este de laudat initiativa ta de a scrie despre acest subiect, si ai scris foate bine, ai demontat punct cu punct cu dovezi de necontestat fiecare afimatie dubioasa a doamnei *specialista in nefrolofie*.
Serios acuma, Roxana a primit 10 unlike la ce a scris aici??? Care e doamne problema voastra? De ce atata repros mascat? Spuneti cu civinte ce va nemultumeste nu mai dati unlike din umbra.
Am observat in aceste genuri de dezbateri urmatorul lucru :atunci cand oamenii nu mai au argumente o dau cu Olivia Steer.
Aici razbate aceeasi dilema ca si cu alaptatul si laptele praf .
Sincer, nu inteleg de ce Olivia Steer nu poate manca frunze daca asa doreste (fara sa fie pusa la zid). Ca este formator de opinie o sa-mi spuneti. Pe bune ?
Pentru cine , pentru mancatorii de carne ? Niciodata. Acestia o vor ironiza mereu si daca se poate vor arunca si cu pietre.
Hai sa nu mai fim ipocriti , fiecare se hraneste asa cum simte si cum ii cere corpul sau.
In ritmul asta si cu atatea frici vom ajunge sa mancam numai pastile mai ales ca nu trebuie sa le fierbem , sa le spalam, dar mai ales sunt sterile.
Nu o acuza nimeni pe Olivia Steer ca mănâncă frunze. Si in special ca si eu sunt vegetariană, dar asta nu e ideea aici. Problema cu ea e ca face in mod public niste afirmații complet lipsite de orice evidentă științifică, de la faptul ca dieta vegana vindeca cancere metastazate si virusul hepatitei de fapt nu exista si daca ai o dieta vegana nu ai cum sa faci hepatita. Aici e problema cu ea. La vaccinuri nu intru ca nu are rost. Oricum, are o grămada de fani si mai înverșunați ca ea. E un pericol oricum sa apăra public dar vad ca nu se lasă.
Vin si eu la spartul târgului, dar m-am uitat azi pe guidelines pentru diversificare, si intr-adevăr pediatra mi-a recomandat sa introduc carne doar la 10 luni. Bebelul meu are 5.5 luni si am început cu baby cereal. Aia e prima mancare solida recomandata, nu provoacă alergii si învață sa mănânce cu lingurița.
http://imgur.com/HnjJE0X
La americani se recomanda baby cereal… sa creasca mari si frumosi?. Nu stiu unde ai gasit guideline-ul asta, dar nu ar strica sa te mai documentezi putin.
Oh well…:)) Nici măcar nu știu ce sa răspund la astfel de mesaje răutăcioase . :))))))
Oh ba da, am găsit guidelineS la mine pe coffee table.
Eu nu m-as lua neaparat dupa ce fac americanii, care au cea mai mare rata de obezitate infantila din lume. In plus, Uptodate, care este cea mai buna resursa de indicatii medicale pt medici din lume, recomanda carnea de la inceputul diversificarii, am pus poza in articol.
Nu am auzit de Uptodate, nu sunt medic. Dar o sursa de care am auzit ar fi The American Academy of Pediatrics (AAP).
Cand si ce solide folosește fiecare, e o optiune personală. Pana la urma asta si sunt: guidelines. Aici nu exista o entitate guvernamentală (Thank, God!) care sa-mi dea indicații cum sa-mi cresc copilul. Eu am Uploadat guidelines primite de la pediatra fiului meu, nu e o chestie oficială. Nu trăiesc in Ro așa ca nu am nici un interes sa fiu de partea nimănui.
Nu e infant obesity, dar e aproape:
http://www.businessinsider.com/oecd-child-obesity-recession-study-2014-5
Ba eu m-as cam lua dupa americani din moment ce acolo sunt cele mai mari organizatii de sanatate, cele mai performante si cele mai multe centre de cercetare, cele mai multe Universitati de prestigiu din lume, cele mai multe descoperiri din era moderna…si pot sa continui mult si bine. Si uptodate e american, e updatat continuu de medici de la Stanford sau Harvard (care btw, sunt primele doua cele mai bune din lume http://www.thebestschools.org/features/100-best-universities-in-world-today/ ) si mai sunt citate intr-adevar, cateva carti europene.
Faptul ca e o rata crescuta de obezitate, nu zice decat ca nu toti oamenii sunt informati, sunt si acolo saraci care nu isi permit mancare organica, Mc e super ieftin, si orice mancare procesata e accesibila oricui (si gustoasa).
Dar nu o sa ma iau dupa cetateni, ci dupa medici, profesori si cercetatori.
Aaa, si cerealele nestle din america nu au zahar si nici alti indulcitori, si se vad bucati de cereale adevarate prin ele, nu sunt ca nisipul perfect cum sunt astea de la noi, si nu au porcarii prin ele…asta asa, ca fapt divers…Desigur sunt si alte firme mai bune acolo, dar asta mi-a sarit in ochi :p
La subiectul alaptarii/suplimentarii o importanta covarsitoare o detine, dupa cum cred ca stiti foarte bine, STARTUL…., prin urmare cum poate fi mai prost decat un start dat intr-o maternitate de stat , (dupa ore de chin, bagata sau nebagata in seama de doctori/moase, dupa tusee nedorite, epidurala si apoi injectii cu oxitocina, coate in burta ca sa iasa copilul, ca deh, dupa epidurala nu mai poti stii cum e cu impinsul, eventual spargere de vase de sange din ochi din aceeasi cauza, de am aratat 2 luni ca un vampir…, apoi copilul luat, vazut doar pret de un sarut timid pe crestet si …. si nimic, copil hranit cica de mama din 3 in 3 ore, dar obligatoriu cu lapte praf inainte de a veni mama, asistente total incompetente in ceea ce priveste alaptarea, intr-un cuvant dezastru, oare cu un astfel de inceput mai poti alapta exclusiv pana la 6luni??? eu am reusit abia dupa 2luni sa renunt detot la lp, cu mult chin si nervi consumati, dar puteam la fel de bine sa nu pot si cred ca vina mea nu ar fi fost mai mare decat cea a spitalului unde am nascut si unde primele 2 zile nu am alaptat cred deloc si unde nu mi s-a oferit nici un sfat viabil, o sa ziceti ca avem internet si ne putem documenta, asa este, fiindca de pe videoclipurile doctorului Jack Newman am invatat, dar asa ceva NU ESTE NORMAL, in primele ore ar fi trebuit sa se intample acest lucru), respectiv o maternitate privata (nu am trait experienta, dar am intalnit cateva cazuri de recomandare pe ultima suta de metrii de cezariana din diverse motive..normal, se plateste mai mult.., dar nici nu ajuta la stimularea lactatiei, de diverse ecografii ulterioare inutile, pe acelasi motiv), avem asadar 2 sisteme de sanatate care mai de care mai bolnav, pe unul nu il intereseaza pacientul, fiindca, zic eu, nu este deloc stimulat sa o faca, iar pe altul il intereseaza doar banii pacientului, bineinteles exista si exceptii, oameni buni, dar dimpacate nu este de ajuns, ei nu sunt suficienti pentru ca sa te simti in siguranta. Restul este doar supravietuire.
La capitolul carne de la 6 luni, sa o luam babeste, daca bebe e alaptat exclusiv, conform recomandarii diversificarea incepe de la 6 luni, prin urmare nu o sa ii dai carne din prima, ci ori diversifici intai masa de 10 si incepi cu sucul de mar/morcov apoi piure de fructe/iaurt cu fructe etc. ori masa de pranz si ii vei da supa de legume/legume pasate, acest proces durand cred ceva mai mult de 1luna, procesul in sine depinde de mai multi factori, dar e putin probabil sa se intample mai repede, mai ales daca e primul copil, daca e hranit mixt, cea mai frecventa recomandare este de a incepe intre 5 si 5 luni jumate, daca e hranit doar cu lapte praf ar fi de la 4luni. Prin urmare, doar daca incepi de la 4 luni ai avea sansa sa ii dai carne la 6 luni.
Desigur ca acestea sunt doar RECOMANDARI, nu ar trebui luate altfel, important este copilul si legatura mama-copil care se formeaza in primele luni, cei din afara, inclusiv familia, ar trebui sa incurajeze mama sa aiba incredere in ea, sa o ajute fara sa ii sfaturi, mai ales daca nu cere acest lucru explicit, fiindca ea, chiar daca uneori greseste, valoreaza mult mai mult decat o mama debusolata, care greu va reusi sa-si cunoasca copilul si nevoile sale.
Intr-o oarecare masura toti copiii sunt pregatiti pentru greselile parintilor, nu te nasti invatat si nici nu ai cum sa stii viitorul, fiindca lucrul cel mai important pe care il daruim lor si de care au nevoie este DRAGOSTEA noastra, atentia noastra, acele ore, nopti, zile nesfarsite in care veghem asupra lor si in care ei se simt in siguranta alaturi de noi.
Draga Mihaela, sunt de acord cu ceea ce spui tu aici. Imi pare rau pentru experienta traita in spital. Nici nu vreau sa ma gandesc cum e sa treci prin asa ceva. Ma bucur ca ai reusit dupa 2 luni sa scoti laptele praf. Si daca nu reuseai copii tot frumosi si iubiti erau. Ca sa te simti mai bine, vreau sa iti spun ca eu am nascut la clinica privata cu cezariana ( copil oblic-transvers) si ca in ciuda carutei de bani personalul de acolo era imbecil pana la capat cum se spune. Atat doctorii ( de la neonatoloaga) cat si asistentele ( vai si amar d ele) nu te ajutau cu nimik ( decat daca poti considera trasul de sfarcuri ajutor). Singura diferenta a fost ca aici nu te putea injura nimeni pe fata ca intr-un spital de stat. Insa si eu am aflat ca si tine informatii de pe internet iar apoi de la consultanta in lactatie. Cred ca mamicile se sperie foarte tare cand nu au o madalitate de a masura ce intra in burtica bebelusului ca sanii nu sunt gradati. De multe ori apelul la lp se face si pentru ca acolo sti o treaba, pui formula si asta a fost. Sistemul la noi a ajuns in acest declin inuman datorita modului in care este vazuta medicina ca profesie si a modului in care sunt remunerati. Stiu, asta nu este o scuza pentru nimeni, insa cand la sfarsit de luna tragi linie si esti in pierdere cam multa lume uita de etica si profesionalism. Desigur ca intr-un sistem in care inca dinainte sa nasti ti se explica tot ce trebuie sa sti, esti sustinuta sa alaptezi, ti se arata atasarea corecta, bebele e cu tine din primul minut pana cand iesi din maternitate este mult mai usor sa alaptezi pe termen lung. Ca si concluzie eu nu voiam sa arunc cu pietre in cele care nu au alaptat ci doar am pus accentul pe lipsa dorintei de a apela la oameni calificati. Atata tot. Consider ca este esential mai ales pentru cele care intampina dificultati sa apeleze la un consultant. Nu doar pentru ajutorul cu bebe ci si pentru ajutorul moral. Pe mine m-a linistit in privinta multor lucruri care nu imi dadeau pace. Eu zic ca merita. Nu sunt eu consultant ca sa nu creada cineva ca fac reclama.
Fetelor, urmeaza sa nasc in iulie si citind comentariile voastre la un articol de altfel foarte frumos scris, ma ingrozesc 🙂
De la carne sau nu la inceputul diversificarii ati ajuns sa va atacati reciproc pe niste teorii.
Pana la urma nici doctorii nu le stiu pe toate, la fel cum nici cercetattorii nu le stiu pe toate (ca de aia se cheama cercetare…adica se tot cerceteaza, forever :))
Ca si experienta personala si usor off topic, dupa o sarcina pierduta m-am trezit cu hemoragie in a doua luna in care trebuia sa imi vina menstruatia. Evident am mers direct la ginecologul meu care mi-a spus ca e posibil sa fie o infectie si nici una nici doua mi-a dat antibiotic. Ei bine, dupa capul meu (prost sau cum o fi), nu le-am luat si am hotarat ca mai vreau o parere. Asa ca am mers la un alt ginecolog. Ei bine, diagnosticul: resturi ramase in colul uterin. Cel mai probabil, daca mergeam la un al treilea dr. primeam un al treilea diagnostic diferit de cele doua.
Cine are dreptate?
Pana la urma natura si-a urmat cursul si hemoragia s-a oprit de la sine. Cum, necum, s-a intamplat. Ma bucur ca a fost asa, putea fi mai rau, insa am decis sa nu ma indop de antibiotice sau alte medicamente. O fi fost proasta decizia sau nu, nu stiu.
Asa si cu diversificarea asta. Am citit foarte mult pe internet lunile astea despre ce si cum e mai bine pentru bebel, am vorbit cu medicul de familie si cu prieteni pediatrii, am innebunit-o pe dr. mea ginecoloaga cu tot felul de intrebari la care, rabdatoare, mi-a raspuns. Nu stiu daca m-am lamurit complet, dar am ajuns la concluzia ca asa cum mama m-a crescut pe mine mare si relativ sanatoasa, asa voi reusi si eu sa imi cresc copilul. Adun informatii, le filtrez prin ce stiu si cum ma duce capul, si sper sa reusesc sa le folosesc spre binele copilului meu.
In ceea ce priveste alaptarea, sunt pro alaptare, insa nu ma pot pronunta cu privire la femeile care incearca si nu reusesc. Poate inceputul nu e bun, poate nu au suficiente informatii, poate nu reusesc sa puna copilul bine la san si au dureri, poate, poate…sunt atatia factori care pot influenta lipsa sau parerea ca laptele nu exista, incat nu poti acuza pe nimeni. Ma indoiesc ca mamicile care au comentat aici doresc raul copilului lor. La fel cum o femeie care nu sta toata ziua cu nasu in jurnale medicale si carti nu e mai putin interesata de binele bebelusului si al familiei.
So, nu ma mai speriati 🙂 mai ajung aici si gravidute care oricum sunt usor debusolate.