Când eram copil, răceam des. Îmi aduc aminte zeci de episoade de amigdalită în care nu puteam înghiți nimic, făceam febră până la delir, iar mama îmi turna pe gât albastru de metilen. Făceam injecții cu penicilină și moldamin de nu puteam dormi decât de pe burtă. Tușeam și mă sufocam săptămâni la rând. Reversul medaliei a fost că nu am făcut nici o boală a copilăriei, nici oreion, nici scarlatină, varicelă, pojar, nimic, deși colegii mei de la grădi au făcut, mama a făcut, colegii de la școală și ei. Apoi am crescut și-am plecat la facultate, am răcit tot mai rar, cam o dată pe an. Am început să fac în schimb infecții urinare. Făceam și opt episoade într-un an, cu usturimi și febră și nopți nedormite, antibiotice luate de-a valma, doar pentru ca peste o lună să o iau de la capăt. Nu a fost vacanță la mare sau în străinătate în care să nu alerg prin farmacii după calmante sau antibotice luate fără rețetă. Cum aterizam într-un oraș nou, mă și luau primele simptome. Credeam că n-o să mai scap niciodată. Ecografiile arătau funcționare normală, nimic în neregulă cu rinichii, ureterele, uretra sau vezica mea. Iar infecțiile reveneau mai des ca ploile de sezon.
Cât am fost însărcinată cu primul copil, am stat cu inima cât un purice de teamă să nu revină monstrul cu usturimi atât de supărătoare, n-aș fi vrut să iau antibiotic în sarcină. Din fericire, n-am făcut. N-am mai făcut nici o infecție urinară de atunci, au trecut cinci ani. Nu știu cărui fapt datorez miracolul, poate au ajutat sarcinile (deși nu mi-e clar cum), poate kilogramele de merișoare uscate pe care le-am ronțăit în vara în care am rămas însărcinată. Am mai avut ceva simptome vagi acum câteva luni, am luat repede o pastilă și au trecut.
Stau cu ochii pe Sofia, atentă la simptome, tare n-aș vrea să treacă și ea prin ce-am trecut eu la 20 de ani. Din fericire, acum există și alte soluții decât antibiotice la primul semn, există teste rapide pe care le poți face acasă sau la serviciu dacă nu ai cum ajunge imediat la analize, există suplimente naturale care pot calma usturimile și pot chiar ucide bacteria sau ciuperca ce cauzează infecția.
Aș vrea să vă povestesc puțin despre infecțiile urinare (pentru că mai mult de jumătate dintre femei se confruntă cu măcar un episod de infecție urinară de-a lungul vieții; sursa) și despre o variantă de tratament disponibilă fără rețetă, pe bază de plante, care în cazul meu s-a dovedit eficientă. Înainte de asta vă reamintesc că eu nu sunt medic, sunt doar un om căruia îi place să înțeleagă procesele propriului corp și felul în care acesta e afectat de diverse forme de tratament pentru diverse afecțiuni. Preocuparea mea e cu atât mai mare cu cât acum trebuie să iau decizii (împreună cu medicul pediatru) și pentru copiii mei. Speranța mea este că informațiile de mai jos vă vor ajuta să înțelegeți mai bine ce se întâmplă cu corpul vostru în cazul unei infecții urinare și ce să întrebați și discutați cu medicul vostru la consult.
Sursele mele de validare pentru acest articol sunt Uptodate.com, MayoClinic.org și US National Library of Medicine, surse medicale oficiale de necontestat.
După cum probabil știți deja, sistemul urinar este format din (de sus în jos):
– rinichi
– uretere (canalele prin care urina ajunge din rinichi în vezică)
– vezica urinară
– uretra (canalul prin care urina ajunge din vezică spre orificiul prin care este eliminată din organism).
Când în sistemul urinar pătrunde un agent patogen (care poate fi o bacterie, un virus sau o ciupercă, dar cel mai adesea este o bacterie), el poate fi eliminat fără simptome prin urină sau poate provoca o infecție locală, dacă nu este eliminat la timp și începe să se înmulțească necontrolat. Infecția se numește cistită dacă implică partea de jos a sistemului urinar (vezica sau uretra) și pielonefrită dacă implică rinichii ori ureterele.
Printre simptomele unei infecții urinare se numără:
– nevoia stringentă de a urina des
– usturimi la urinare
– dureri în zona pelviană
– urină tulbure, închisă la culoare, cu un miros neobișnuit
– urme de sânge în urină
– dureri de spate (în cazul infecțiilor la rinichi)
– febră
– balonare
– greață și vărsături
Puteți avea doar unul dintre simptome, mai multe sau pe toate. În funcție de gravitate, puteți cere o programare la medic, puteți merge la Urgență sau puteți chema Salvarea (dacă febra e mare, nu puteți urina, aveți dureri cumplite). În orice caz, nu ignorați nici un simptom. Infecțiile urinare netratate pot cauza infecții generalizate, blocaj renal și chiar moartea.
Cele mai frecvente infecții în cazul femeilor sunt cistitele (inflamarea vezicii și/sau a uretrei) provocate de E-coli (vinovată pentru 80% dintre cazuri, conform NCBI, o bacterie care trăiește în mod obișnuit în tubul digestiv. Din cauza distanței mici între anus și uretră, uneori e-coli pătrunde în uretră și se cazează în vezică, unde dă o petrecere cu usturimi, inflamație și dureri. 🙂
Din cauza vecinătății între vagin, anus și uretră, și actul sexual poate introduce în sistemul urinar agenți nedoriți, ca de exemplu chlamydia, herpes sau gonoree, care provoacă, fiecare, inflamații urinare.
În mod normal, infecțiile urinare nu sunt grave, se tratează fără urmări sau complicații (printre care se numără afectarea permanentă a rinichilor, îngustarea uretrei, infecție generalizată în corp). Dacă ele sunt extrem de violente sau recurente, atunci e cazul pentru investigații mai serioase.
Pentru a confirma diagnosticul de infecție urinară, veți face urocultură și sumarul de urină, ambele sunt analize asupra urinei. În laborator se caută leucocite, hematii, nitriți, bacterii. În funcție de bacteria descoperită în urină, se face și o antibiogramă, respectiv se observă în laborator la ce antibiotice răspunde bacteria cu pricina, pentru ca doctorul să știe ce antibiotic să-ți recomande.
Dacă suferi de infecții repetate, cum am pățit eu, medicul te va trimite să faci o ecografie, un RMN, o urografie (o radiografie cu substanță de contrast) sau o citoscopie (se introduce prin uretră o cameră video minusculă), pentru a identifica eventuale disfuncționalități ale sistemului urinar care ar putea cauza infecțiile recurente.
Tratamentul infecțiilor urinare include antibiotic (dacă în urină s-au găsit bacterii), calmante, antiinflamatoare.
Pentru a preveni infecțiile urinare, eu vă recomand:
– o igienă impecabilă
– protecție în timpul actului sexual, mai ales dacă nu aveți un partener stabil
– lichide multe
– evitarea produselor de igienă intimă care conțin alcool, iritanți, parfum
– hrană sănătoasă, mișcare în aer liber, odihnă (pentru un sistem imunitar eficicace)
– evitați frigul în zona pelviană, oricum nu mai sunt la modă pantalonii cu talie joasă, ce bine!
– consumați, în sezon, afine și merișoare, crude, ca atare sau suc cu pulpă (există studii care spun că aceste fructe au efect asupra infecțiilor urinare)
În cazul copiilor, există câțiva factori care predispun la apariția infecțiilor urinare (sursa: NCBI):
– nașterea prematură
– vârsta mică (bebelușii au sistem imunitar imatur)
– circumcizia
– constipația cronică
– disfuncționalități și anomalii ale sistemului urinar
– diabet, boli care slăbesc sistemul imunitar
Eu am mereu în casă produse din gama Uractiv, suplimente alimentare care conțin extract de strugurii ursului şi albastru de metilen. Când am avut, după mulți ani fără probleme, primele simptome, am luat rapid o capsulă de Uractiv Forte și m-am simțit mai bine după o oră, iar simptomele nu au revenit. Tot în această gamă există și teste bandă de depistare rapidă a infecției urinare, care nu țin locul unei uroculturi, însă te pot ajuta să-ți faci o idee despre ce se petrece atunci când nu poți ajunge imediat la laborator. Testele le-am folosit de câteva ori la Sofia și Ivan, când suspectam infecții urinare (aveau febră multe zile fără alte simptome sau urinau des). Aceste teste tip bandă de depistare a infecției urinare le primiți cadou la achiziționarea oricărui produs din gama Uractiv.
Conform Cegedim (companie franceză de analiză a industriei farmaceutice din 58 de țări, care deține o cotă de piață de 80% pe segmentul de furnizare de date statistice în România), Uractiv este cel mai folosit brand de produse urologice la noi în țară. Eficiența lui e dată de combinația de albastru de metilen, care este un antiseptic blând, cu putere de eliminare a bacteriilor din tractul urinar (vezi studiul Karla T. Foster, Management of Urinary Tract Infections, publicat în U.S. Pharm. în 2004), cu extractul de strugurii ursului, care s-a dovedit clinic eficient în tratarea infecțiilor urinare (vezi același studiu). Strugurii ursului (Arctostaphylos uva ursi) este o plantă utilizată de câteva secole de popoarele nordice datorită conținutului bogat de arbutină, ce se regăsește în frunzele de strugurii ursului, care are efect antimicrobian şi antiinflamator.
Gama Uractiv conține siropuri pentru adulți și copiii peste 6 ani, capsule, gel pentru igiena intimă, plicuri, Uractiv Mami (un supliment gândit special pentru perioada sarcinii și alăptării), Uractiv Litho, un produs destinat persoanelor cu pietre și nisip la rinichi. Descrieri complete ale tuturor produselor găsiți aici.
Eu mă bazez pe Uractiv capsule, care calmează rapid durerile, usturimile și iritațiile, curăță tractul urinar, distruge și elimină bacteriile și previne reapariția episoadelor de infecție urinară. La maximă urgență, iau Uractiv Forte, care e mai concentrat și își face efectul imediat.
Vă doresc cât mai puține episoade usturătoare în vacanțe și în viață în general! 🙂
sursa foto: infecție urinară via Shutterstock.com, produse Uractiv via Uractiv.ro
Dupa multi ani de infectii urinare dese si pietre la rinichi, solutia a venit de la doctorul nefrolog – diuretic zilnic, baut 2 litri de apa si o lamaie in fiecare zi. N-am mai avut nici-o infectie urinara de doi ani de zile, si nici-o piatra -salvare de la dureri mai rele decit la nastere. Am facut analize detailate la intervale de citeva luni la urina colectata in 24h si asa s-a ajuns la tratamentul care m-a ajutat.
Multumesc pentru sugestie, Gabi. Eu mergeam mereu la ginecoloaga mea si, asa, am ajuns de fiecare data la antibiotic.
Cred ca de luni de zile, poate de doi ani, traiesc cu o infectie surda si recurenta. Eu beau 2 litri si peste de apa pe zi, vara trecuta am mancat affine cu kilogramele, am o dieta normala, aproape corecta, insa nimic nu mai functioneaza in afara de antibiotic, ale carui efecte trec dupa maximum 2-3 luni si o iau de la capat. Am sa merg la nefrolog, iti multumesc, iarasi, ca ai scris acest comentariu :-).
Ma bucur ca te ajuta comentariul meu, multa sanatate. Si eu am crezut mult timp ca am dieta sanatoasa, fara sare, alcool sau grasimi si am fost uimita sa gaseasca la analiza de urina proteine si calciu. Am schimbat dieta, redus proteine si alte mincaruri acide, corpul incerca sa balanseze ph prin eliminate de calciu din oase. Ma indreptam urgent spre osteoporoza. Multa sanatate!
Legat de lipsa problemelor de sanatate in timpul sarcinii, am patit ceva asemanator. Am o sinuzita cam de cand ma stiu (mostenire de familie) si migrenele crunte fac parte din viata mea. Merg oriunde cu calmantele in buzunar…in caz de nevoie. Cand am ramas insarcinata mi-am pus problema ce o sa fac 9 luni fara calmante. Nici macar un minut nu m-a durut capul in cele 9 luni. Clar bebelusii au puterea sa ne echilibreze corpul in mod minunat pentru a se putea dezvolta ei normal. 🙂
Sinuzita se poate trata cu biorezonanță.
Cistita se vindeca cu apa de pe orz fiert. Se pune in pumn de orz in 2l de apa și se fierbe pana scade la 1 litru. Se bea pe parcursul zilei. Tratamentul durează 1luna
Draga Ioana, tare bine stii tu sa explici chestii medicale pe intelesul tuturor! Eu am avut mai multe episoade de cistita pe la 20 si ceva de ani, iar baietelul meu a facut infectie urinara cand avea doar 6 saptamani. Am stat in spital pentru tratament. Pe foaia de externare, la diagnostic au scris „pielonefrita”. Marturisesc ca abia acum am inteles clar diferenta intre cistita si pielonefrita :)) Multumesc pentru informatii!
Ma regasesc perfect in povestea ta depre infectiile urinare. Psihic nu mai suportam. Chiar inainte sa raman gravida urma sa imi fac un autovaccin. Incercasem tot ce se putea, iar cand am ramas insarcinata ma gandeam cu groaza ce o sa fac in timpul episoadelor. De atunci nicio infectie urinara. Se pare ca sarcina chiar regenereaza organismul. Si racelile au o forma mult mai usoara acum.
Cunosc. Cred că în liceu treceam prin asta de 7-8 ori pe an. Ce a ajutat la mine (în ultimii 3 ani am mai avut cel mult două infecţii urinare serioase):
– cel puţin 1.5 L de apă pe zi – iarna, vara mai mult
– urinat cât mai repede după actul sexual
– redus consumul de zahăr
– lenjerie de bumbac, nu tanga (după ce am început să folosesc doar bumbac, infecţiile au dispărut aproape de tot)
– fără tampoane interne
Ce ajută, dacă am deja simptome: o pernă umplută cu boabe de grâu, pe care o bag la microunde 2 minute şi apoi rămâne caldă vreo 20 de minute, ţinută între picioare. Face minuni.
Daa, uite ca de asta am uitat, despre lenjeria intima din bumbac și despre tampoanele interne, foarte bune sugestii!
Eu stiam de a urina nu atat dupa, cat mai ales inainte de actul sexual, pentru ca daca ai vezica (semi-plina), prin presiunea pusa pe vezica agentii patogeni sunt impinsi catre rinichi… eu de cand respect aceasta regula nu am mai avut probleme de cativa ani. Dar poate e o coincidenta.
Nu e o coincidenta. Urinat si spălat înainte si dupa actul sexual – sunt chestiuni obligatorii. Si mai usor cu sexul anal, chiar daca nu e urmat de vaginal (a big No no), rezultatul e tot pe-acolo – ajuta E.coli sa migreze spre vagin.
Ma bucur ca ai scris despre infectiile urinare pentru ca sunt o problema care poate deveni foarte grava, mai ales la cei mici.
Noi am avut mult de tras cu baiatul cel mare. Pe la 1 an si 4 luni a facut febra nu foarte mare si am mers cu el la doctor, cam tarziu, recunosc, nu credeam ca e atat de grav, a facut o infectie urinara la nivelul rinichilor. Am stat o saptamana in spital, antibiotic intravenos apoi inca o saptamana oral urmat de o perioada lunga de supozitoare cu antibiotic local, destul de puternic. I-au facut analize peste analize, inclusiv o radiografie cu substanta de contrast ca sa vada daca urina nu se intoarce inapoi din vezica la rinichi, o cauza a infectiilor urinare fiind, cum ai zis si tu, sistemul urinar nedezvoltat complet.5Ca o paranteza, mai toti din Romania imi ziceau ca de ce il supun la asa o analiza dureroasa, ca in tara nu o cer. In Cehia se pare ca e standard cand e vorba de infectii urinare la copii mici)
Eu nu am avut probleme de genul asta pana acum cativa ani cand a trecut repede si nu am mai avut nimic pana la ultima sarcina, cred ca 7 din 10 luni am avut fie o infectie urinara fie candidoza, am scapat dupa ce am nascut. De altfel mie mi s-a parut ca in sarcina am fost mai sensibila la toate.
Mare parte pot fi prevenite cu igiena vietii, asa cum ai spus. In rest, medicamente si suplimente doar medicul si dupa investigatii.
Suplimentele astea sunt binevenite mai ales ca antibioticele se dau numai cu reteta, farmacistele nu dau la liber, si normal ca te apuca exact ca nu poti obtine reteta. Pe lista de preventie as adauga, daca nu a fost deja mentionat, urinatul imediat dupa actul sexual si stergerea cu hartie dinspre fata inspre spate.
Citeva lucruri as corecta, si adauga. Igiena „impecanta” daca devine prea impecanta si obsesiva (deasa – spalat cu sapun in zona de mai multe ori/zi ) distruge flora normala locala si faciliteaza aparitia/reaparitia infectiei.
Antibioticele au doua taisuri: distrug si bacteriile rele, si cele bune, mai ales la nivel reno-urinar; si cind cele bune sunt distruse, infectia isi schimba directia, trece de la a fi infectie cu o bacterie patogena, la o infectie din lipsa de flora naturala.
Cauzele IU sunt foarte importante! Pentru ca atunci cind inlaturi cauza, ce se intimpla ? Nu mai exista nici efectul. Unele cauze insa sunt imposibil de inlaturat – cauzele genetice. Dar sunt multi factori care pot fii inlaturati, sau cel putin minimalizati.
Una din cauzele mari ale UI la femeile adulte, este contactul sexual prea des. Puteti spune ce vreti, dar asta este adevarul, orice protectie ati folosi ; si mai este o cauza pe care nu doresc sa o mentionez aici – din aceeasi categorie.
Intarirea sistemului imunitar insa, face minuni mai mari decit un antibiotic. Si am citit un comentariu mai jos – persoana care a mentionat ca bea multa apa plus o lamiie pe zi. Antioxidantele ajuta enorm la intarirea sistemului imunitar. O infectie recurenta, ca si allergiile sezoniere si racelile, este un semn clar ca sistemul imunitar este foarte scazut, chiar daca noi credem ca avem o dieta adecvata si sanatoasa. Recomand 1000mg/zi vitamina C, sucuri naturale de fructe negre sau inchise la culoare ( de preferat acai berry) atentie insa la cantitatea de zahar care o contin; lamiie, usturoi, extract de frunza de maslin, miere manuka, si multe altele.
Cand spui flora normala banuiesc ca te referi la cea vaginala, pentru ca in sistemul urinar nu sunt bacterii de niciun fel, urina fiind sterila. Deci dezechilibrul dat de antibiotice se manifesta la nivel vaginala, si nu urinar. Atentie mare la confuzia dintre cele doua, vaginita(colpita) si infectie urinara joasa (cistita). Multa sanatate!
Cistita se vindeca cu apa de pe orz fiert. Se pune in pumn de orz in 2l de apa și se fierbe pana scade la 1 litru. Se bea pe parcursul zilei. Tratamentul durează 1luna
Si eu ma confrunt cu astfel de episoade care apar din cand in cand, cand mi-e lumea mai draga. Cautand informatii despre motivele care declanseaza cistita, am dat si peste Noua Medicina Germana, din care am invatat ca una din cauzele principale ar fi de natura conflictuala: Conflict teritorial. Persoanei nu i s-au respectat limitele, persoana nu-si poate marca teritoriul, nu stie unde ii este locul/teritoriul, nu se poate delimita.
Afirmatiile pentru vindecare ar putea fi: „Stiu ce vreau!”, „Teritoriul meu imi apartine doar mie”, „Eu stabilesc limitele si am grija sa fie respectate!”
Sper sa fie de folos informatiile! 🙂
Multumesc!
Doamne, tin minte prima oara cand am avut o infectie urinara.. m-am dus la Urgenta :)) rad, dar atunci refuzam sa ma ridic de pe WC. Stateam in Floreasca pe vremea aia, pana la urma am ajuns la un privat din zona Dorobanti si mi-au facut analiza rapid.
Apoi am mai avut o singura criza, in conditiile in care, din pacate, la fiecare control gineco ma doare de mor, doc imi zice ca am cistita si-mi prescrie acelasi antibiotic (pe care l-am luat o singura „cura”, ca e fishy ca mi-l da fara antibiograma).. deci lista de analize mi se pare SF, imi voi face insa timp sapt viitoare sa imi mai fac niste verificari, merci de reminder. Si-un papanicolau, ca n-am mai facut nicio analiza de la nastere.. gulp!
Si eu am renuntat la tanga si tin o igiena intima riguroasa (cu gelul de la Uractiv, alternativ cu ceva cu sapun, ca nu mi se pare prea eficient pentru ca nu „sapuneste”), beau multa apa.. dar simt ca ceva nu-i ok down there so.. nefrolog, deci? Will do!
Tea, nu trebuie sa folosesti un alt produs dupa gel, iti faci rau. Gelul de la Uractiv nu face spuma pentru agentii de spumare fac rau zonei intime, asa ca gelul nu le contine, dar asta nu inseamna ca nu curata bine, asta e o prejudecata de-a noastra. Gelul e suficient, daca tu vii peste cu un produs care face spuma, nu faci decat sa dezechilibrezi ph-ul si flora, poti cauza iritatii. Uite si cateva explicatii mai tehnice despre gelul intim de la Uractiv:
„Uractiv Ultra Protect a fost conceput din start ca un produs care să fie utilizat pentru igiena intimă în perioada în care există o infecţie urinară, motiv pentru care conţine digluconat de clorhexidină.
Uractiv Ultra Protect nu conţine săpunuri (substanţe tensioactive) motiv pentru care nu spumează (procesul de spumare se datorează exclusiv substanţelor tensioactive=săpunuri).
Lipsa efectului de spumare nu este un minus al produsului dezvoltat deoarece:
prezenţa spumei datorata săpunurilor poate asigura cel mult o îndepărtare mecanică a bacteriilor, dar aceast tip de igienă nu este suficientă în cazul infecţiilor urinare, fapt pentru care am dezvoltat un produs care conţine un antiseptic (clorhexidina) care să asigure efectul antiseptic/antibacterian optim în astfel de situaţii;
lipsa substanţelor tensioactive (din formularea produsului) care să asigure efectul de spumare este marcată pe eticheta produsului: “Nu conţine săpun!” şi “Fără LSS” (=lauril sulfat de sodium-săpun iritant) şi am vrut să fie un plus al produsului deoarece produsele cu săpunuri (tensioactivi) distrug bariera naturală a pielii/a mucoaselor ca urmare a degradării stratului fiziologic fosfolipidic .
Ca atare am intenţionat obţinerea unui produs eficient (am utilizat clorhexidină ca antiseptic), dar şi sigur (selecţia optimă a ingredientelor:- fără săpunuri/tensioactiv-deci fără spumă).”
Si eu m-am luptat cu infectiile urinare de cand ma stiu. Liceu, facultate….
Am ramas insarcinata si am avut aceeasi teama, sa nu cumva sa fac, sa nu iau pastile. Si uite ca tot inexplicabil, de aproape 3 ani nu am mai facut nici eu.
Pe mine m-a ajutat mult consumul de apa. Cand simteam ca ceva nu e in regula, beam multa apa deodata, si asta ajuta mult. Acum beau de la 1,5 l in sus. Lenjeria de bumbac si igiena sunt esentiale, din punctul meu de vedere.
Antibioticele nu m-au ajutat. Dupa analize si stabilirea antibiticului, am facut o frumusete de cistita dupa o saptamana de la terminarea tratamentului.
Oricum, nu prea inteleg eu cum sta treaba, si daca e bactere, de ce un geam deschis, sau stat pe o bordura functiona imediat. Oricum, ma bucur tare ca nu am mai facut, si sper ca fetita mea sa nu se chinuie cu asta
Articolul tau a picat la marele fix!Sunt proaspat intrata in club cu ” doar” doua infectii urinare…dar ce infectii…au fost sapt cand nu am fost om. Multumesc doamnelor care au enumerat ce remedii naturale folosesc, inclusiv explicatia doamnei cu Noua Medicina Germanica. Doar ce am revenit din vacanta si a fost pt prima oara in viata mea cand am plecat cu antibioticele dupa mine… Din fericire n a fost nevoie insa cand simteam ca ma ia usturimea beam multe lichide.
O mica precizare: la copii circumcizia nu este o cauza a infectiilor urinare, din contra, asigura o igiena mult mai buna si este o practica recomandata de multi medici (prea putin in Ro) in diferite afectiuni urologice.
Sunt barbat si am deseori infectii urinare.O capsula de uractiv arezolvat problema !
Multumesc!