Când aud de clătite, copiii mei, dar și bărbatul, fac ochii rotunzi și gura maaare. Înclin să cred că-mi ies bune, din moment ce nu scapă nimic din teancul de clătite, toate sunt devorate cu entuziasm pe loc, inclusiv firimiturile sunt ronțăite temeinic până nu rămâne nici urmă de clătită, doar farfurii perfect curate.
Secretul meu nu constă în rețetă, de fapt, nici nu am o rețetă, eu pun din ochi ingrediente până obțin consistența care-mi place. Secretul meu stă în câteva ingrediente pe care vi le arăt și vouă, pentru că sigur sigur o să vă iasă clătite ȘI mai bune decât cele pe care le faceți acum.
Pentru clătitele astea (ies vreo 20 mari, aici în poză sunt mai puține, haliseră copiii o tură deja), eu pun:
– trei ouă
– o lingură mare de ulei de cocos
– semințe de vanilie
– aproape un litru de lapte gras călduț
– o lingură de miere lichidă
– făină până obțin un amestec mai degrabă curgător decât vârtos, nouă ne plac clătitele mai subțirele și diafane. Mai fac și din cele americane, dar acum nu-i vorba despre ele.
Pun ulei doar în compoziție și la prima clătită, înainte de care ung cu un șervețel dat prin ulei fundul tigăii cu strat ceramic. La următoarele clătite nu mai e nevoie deloc, așa că scap de aspectul și gustul uleios al clătitelor de altă dată.
Din experiența mea de mega clătităreasă, un ulei de cocos de calitate este absolut esențial. L-am descoperit de curând pe cel de la Republica Bio, care este, de departe, cel mai catifelat și aromat ulei de cocos pe care l-am gustat vreodată. Îl folosesc și la înghețată, și la tarte, creme, e absolut delicios și crud, și congelat, și copt. Este disponibil aici.
Ce am mai descoperit de curând este plicul cu semințe de vanilie de la DM. Lasă că e bio, faza genială e că el costă undeva sub 9 lei și are în el semințe cât în zece păstăi de vanilie. E super aromat și nici nu te murdărești să storci păstaia de semințe.
Torn aluatul în strat subțire în tigaia super încinsă și o las să se desprindă singură pe margini, apoi o apuc cu degetele și o întorc.
La umpluturi, avem jdemii de borcane cu dulcețuri, gemuri, miere de toate felurile, fructe, nuci și migdale coapte. Vă recomand magiunul afumat de la Băcănia Rod, mierea de Amara și dulceața de trandafiri de la Dulce de Amara.
Vă recomand cu drag toate cele de mai sus, complet dezinteresat, doar pentru că sunt cu adevărat remarcabile și nouă ne fac clătitele mai bune, iar pentru asta merită promovați și încurajați! Mulțumim!
ok, ma duc la dm:)
Mersi de pontul cu semintele, mereu ma enervam cand scoteam seminte din pastaie, plus ca la 9 lei, o da! Ce dor de mi-e de o dulceata de trandafiri buuuuna!
În fața unei farfurii pline cu clătite aș face ca Ivan cu pâinea!
Da’ și tu, Ioana, ai un stil de-a povesti de-mi plouă-n gură …
http://traciafood.ro/?page_id=1815 – o firma romaneasca adduce din Republica Moldova dulceturi, conserve si sucuri absolut natural minunate, din pacate e greu de patruns in supermarket…
Nu pui apa minerala?
nu, mi se par mult mai gustoase cu lapte.
Nici eu nu pun apă minerală carbogazoasă . Ingredientul meu secret este scorțișoara. Si umplutura preferată miere si nuci . Yammmmmmm. Cu mierea defapt doar sterg foarte putin clătita cât să fie o idee dulce și să se lipsească nuca. Nu pun zahăr deloc în compoziție .
Plicul e ieftin pentru ca nu-s seminte, ci pastai macinate de vanilie in el.
Mai exista o varianta de pulbere din vanilie, lebensbaum, 15 ron, la bebetei.
Desi imi plac mult clatitele, nu prea am rabdare sa le fac. Parca sunt mai bune cand le face altcineva 🙂 Dar da, semintele de vanilie de la DM le folosesc de vreo 3 ani, de cand nu am mai gasit varianta de la Sonnentor.
Uite si o reteta cu toate cantitatile exacte. Incercata si foarte reusita. Singura regula este sa folosim acelasi pahar ca masura.
Recette de pâte à crêpes facile
Ingrédients
4 verres de lait (sau 2 lapte + 2 apa minerala)
3 œufs
2 verres de Farine (Fluide Francine)
1 pincée de sel
Préparation des crêpes
Je verse un verre de lait, puis j’ajoute les 3 œufs, les 2 verres de farine fluide et la pincée de sel. Je mélange bien. J’ajoute le 2ème verre de lait. Je mélange. Puis le 3ème verre de lait, je mélange et enfin le 4ème verre. Je mélange encore un peu, et la pâte à crêpes est prête ! Il n’y a plus qu’à faire sauter dans une poêle bien chaude.
Mierea incalzita (sau adaugata in orice lichid/compozitie FIERBINTE) la peste 40 de grade emana o toxina PUTERNIC CANCERIGENA. Mierea se consuma doar ca atare, in starea ei naturala.
Nu e adevarat. Toate zaharurile incalzite emana lucruri, dar nu sunt cancerigene. Mierea incalzita isi pierde proprietatile, insa nu e nesanatoasa.
Oricum eu nu prea vad rostul in a indulci compozitia, decat daca le mananci goale!
Mierea incalzite doar pierde din propierati si devin un zahar ca oricare altul.
Să vă spun ingredientele clătitelor mele: ouă, lapte, faina. Atât. Cu o tigaie bună și lapte adevărat ( de la dozator sau direct de la sursă, nu din cutie) nu mai e nevoie de grăsime adăugată. Iar pt că le fac cu dulceață/gem nu mai e nevoie nici de surplus de îndulcitor. Plus ca asa pot opta si pt cateva clătite cu urdă si mărar sau alte combinații sărate. Foarte simplu si printre cele mai lăudate deserturi.
Multumim frumos pentru recomandare, Ioana! Ne vedem in luna august pentru a-ti reaproviziona stocul 😉
Mie nu îmi ies in tigaie de ceramica, o folosesc pe cea cu teflon pt clătite, desi pun unt in compoziție.
nici mie, cea de ceramica a mea prinde clatitele…asa ca am luat una de teflon, ieftina, dar e subtire pt clatite. Merge tzais 🙂 – ca sa tin piept mancailor mi-ar trebui insa vreo 3 sa fac concomintent 😀 pt ca ma intorc la aragaz si pac, au disparut :)))
O sa incerc si eu uleiul asta..dar eu am descoperit unul super aromat…e vb de cel de la myprotein ..costa vreo 80 de lei 900ml si doar din asta fol
Se gasesste ulei de cocos in stare lichida? eu stiu doar varianta aceea tare, de culoare alb-translucid.
depinde si de temperatura de stocare, de exemplu acum, la 30 de grade in casa, cam toate unturile de cocos devin uleiuri. 🙂
Eu le fac asa: 2 oua, 2 cani de lapte, putina sare, si trei sau patru tipuri de faina, amestecate: faina alba, faina de naut, faina de hrisca si faina de ovaz integrala. Am mereu amestecul asta pus intr-un borcan. Macar asa am senzatia ca sunt ceva mai hranitoare.
Da, cu faina integrala in compozitie si mie mi se par mult mai bune.
Ioana, îți mulțumesc în numele colegilor mei pentru recomandare și pentru detaliile despre consistența uleiul de cocos la diverse temperaturi.
Și ca să fiu în nota articolului, recunisc că și eu adaug o lingurița de ulei de cocos în rețeta mea pentru clătite 🙂
Multumesc mult pentru reteta :D. Ideea cu uleiul de cocos este geniala, ies mult mai gustoase acum clatitele de cand il adaug in compozitie.
Draga Ioana, cand poti, printre picaturi, ai putea posta si reteta ta pentru clatite americane? Multumesc si felicitari pentru tot ceea ce faci!