De ce frumoasă? Nu, nu e optimizare SEO cu cuvinte cheie, pur și simplu așa am botezat eu plăcinta asta, pentru că în general plăcintele sunt destul de urâțele, ori vezi fructe coapte cu fundul în sus, ori aluat ars pe deasupra, ori aluat boțit și înecat în zahăr pudră, rareori vezi o plăcintă frumoasă precum un cheese cake, de exemplu. Ei, plăcinta asta câștigă puncte la capitolul înfățișare, așa că m-am gândit să anunț asta de la bun început. E, desigur, sănătoasă și gustoasă, singurul atribut care îi lipsește dintre cele la care eu nu renunț din start e timpul scurt de lucru la ea. Nu e o plăcintă ușor de făcut, dar v-am spus cât e de frumoasă? Mai bine vă arăt. Pluuus că e super amuzant de făcut împreună cu copiii.
Povestea acestei plăcinte e asta: am văzut o poză asemănătoare celei de mai sus într-o revistă de femei (sau era de copii?). Am încercat să reproduc rețeta, dar nu mi-a ieșit, nicicum nu am reușit să încorporez 5 kg de piersici într-o cană de smântână, așa că am reținut doar aspectul și am făcut plăcinta cum m-a dus capul. A ieșit delicioasă, răcoroasă, și nu știu dacă v-am mai zis, super frumoasă.
Așa, ca să faceți și voi la fel, aveți nevoie de aluat și umplutură, ca la mai toate plăcintele. Aluatul e cel franțuzesc, eu am pus așa:
– un kg de făină
– două ouă
– un pachet de unt (200 de gr)
– zeama de la o lămâie
– puțin muscovado (un fel de zahăr nerafinat, merge și zahăr sau miere sau ce îndulcitor doriți)
– apă rece de tot vreo 3 căni, adăugați până se leagă aluatul.
Toate amestecate cu mâna până obțineți un aluat tare, nelipicios. Am împărțit în trei, o parte am dat-o la rece, două părți le-am folosit să fac foaia de bază a plăcintei. Am întins cu sucitorul, am pus în tava mare a aragazului, am dat la rece până am pregătit umplutura.
Pentru umplutură aveți nevoie de:
– cinci piersici tăiate felii (eu las coaja pentru că îmi place la gust, puteți s-o dați jos)
– 1 ou
– 2 căni mari de iaurt gras sau smântână mai slabă
– 5 linguri de muscovado sau zahăr sau altceva pentru îndulcit
– o juma de lingură de scorțișoară
– jumătate de cană de făină
Se amestecă toate mai puțin piersicile, se pune amestecul în tavă peste aluat, apoi se aștern piersicile felii, una lângă alta, le îndesați oleacă în maglavais.
Deasupra puteți face din aluatul rămas la rece orice doriți, fie grilaj american, fie forme, caz în care veți avea peste plăcinte biscuiți crocanți cu unt care pot fi mâncați cu plăcinta sau separat. Eu am făcut forme cu copiii, pentru un aspect mai drăgălaș. Presărați formele peste piersici, ungeți apoi totul cu un amestec de lapte și un ou și dați la cuptor vreo 45 de minute, la 180 de grade. Întoarceți tava în cuptor după 20 de minute, să nu se ardă formele de deasupra.
Vă recomand să o tăiați după ce se răcește. Ai mei au ronțăit întâi biscuiții din aluat de deasupra, apoi au savurat plăcinta.
Merge foarte bine și cu zmeură, caise, prune (posibil totuși să nu iasă la fel de aspectuoasă)
Nu că-i frumoasă? 😛
foc de frumoasaaaa… ?
Aaa… Doar mie imi face pofta de Craciun? ❤️❤️❤️
Mie îmi face pofta de toamnă aurie si roșiatică, cu iz de carti proaspete din librarie, savurate la un ceai, împreună cu pagini fermecatoare. Dar e doar un vis, normal :))
Chiar ca e frumoasa! <3 Nu pare nici foarte dificil de executat si daca tot e mai rece afara, parca prind tupeu sa aprind aragazul.
Suuuper ?
E si gustoasa? 🙂 Cred ca e si suficient de dulce, dar parca nu-ti vine sa o mananci – zici ca e de jucarie 🙂
Frumoasa 🙂
Trebuie sa incerc, desi nu ma pricep la gatit dulciuri
eu de azi eram la dieta.
Ok, de luni voi fi 🙂
hm, nu cred ca e pericol pentru silueta placinta asta…
o tava, da :)))
Ca sa nu fie pericol pentru silueta se poate face jumatate de cantitate pusa intr-o tava mai mica. Sau se face cand vin musafiri si li se pune la pachet ce ramane (asa scapi de tentatie) 😀
Nu cred ca poate intra la categoria sanatoasa avand in vedere combinatia: faina, unt, ou, smantana, zahar, fructe, dar…. intr-adevar este mai bine daca dulcele este pregatit in casa si nu este servit zilnic, decat cumparat din comert sau de la patiserii, rar poti gasi ceva calitativ cu pret decent.
De ce nu e sanatos daca are faina, unt, ou si smantana?
daca nu e sanatos, sa mi-o dati mie :)))
Ortorexie, Ioana… Nu baga in seama. 🙂
Eu am facut-o acum, e delicioasa, am si o poza cu copilul (2 ani si 10 luni) incantat ca a facut forme.S-a jucat cu aluatul si a facut el biscuitii, multumim pentru idee! E intr-adevar frumoasa si buna!
Ce bine arata! Cum nu am timp ma duc sa caut o tarta cu piersici. Dar, saptamana viitoare o incerc si eu.
Combinatia nu este sanatoasa fiindca se digera greu, din ce am observat la copilul meu 3a, lui ii ofera energie pe termen scurt si senzatia de satul pe termen mai lung, nu cred insa ca este o energie de calitate, iar noua adultilor ne da dupa aceea o senzatie de incarcare si in loc sa ne ofere energie, parca o consuma, este atat de diferit fata de dulcele din fructele proaspete, care se absoarbe parca direct in sange, dar nu tine atat de mult…
ortorexie…acum am citit ce inseamna, chiar nu stiam de existenta acestui termen, e interesant de analizat, dar eu nu sunt obsedata de mancare si nici vegetariana sau raw vegana, singura mea observatie a fost ca placinta aceasta ca si multe alte dulciuri ale copilariei nu sunt atat de sanatoase pe cat suntem noi convinsi ca sunt, atata tot, in rest..normal ca este delicioasa?
Tare frumoasa, musai sa o fac si eu pentru puiul meu. Sper sa nu imi manance toate fructele inainte.