Am citit de curând un reportaj-anchetă al ziariștilor de la Ziarul de Iași. Din declarații și poze, reiese că doamnele bucătărese de la cantina spitalului de urgență pentru copii Sf. Maria din Iași dau pacienților oase și zgârciuri, în timp ce bărbații lor cară în portbagajele proprii sacoșe și caserole pline cu carne (articolul este aici). Ba mai mult, două dintre doamnele bucătărese fac, pe ascuns, platouri pentru evenimente, pe bani grei, din aceeași mâncare: a pacienților. Platourile le vând pe Internet și colegelor din spital, cu 70-80 de lei bucata.
Ziariștii scriu că meniul pe zi pentru un copil internat este de 6-8 lei pe zi. Din suma asta colosală, bucătăresele trebuie să pregătească trei mese. Eu le felicit pentru inventivitate, se pare că ele reușesc din cei 8 lei să fure produse de aproximativ 6, iar din 2 lei hrănesc o zi întreagă un copil bolnav. Ce ingrediente conține mâncarea aceea bănuim cu toții: oase, piele, zgârciuri, gheare și mai știu eu ce nu le trebuie lor la grătare și „platouri”.
Eu stau să mă gândesc ce fel de om face așa o afacere. Ce fel de viață au avut femeile astea. Ce li s-a întâmplat de și-au pierdut orice fărâmă de umanitate, milă și respect. Nu sunt furioasă pe ele, ele sunt victime, le privesc cu compasiune, ca pe niște animale hămesite care și-ar mânca inclusiv propriul pui, dacă le-ar fi suficient de foame.
Sunt furioasă pe sistemul care le-a transformat în ființe care fură mâncare de sub nasul unor copii bolnavi, ca să agonisească la ciorap bani, neștiind că golul și foamea din cap și din inimă n-o să și-l poată potoli niciodată. Între timp, își umplu burțile tot mai încăpătoare, își freacă mâinile furăcioase, își aplaudă inventivitatea cu care au mai păcălit un paznic, un părinte, un inspector, un minister, un bolnav, pe tine și pe mine. Fălcile lor trosnesc a nepăsare, mereu flămânde, clefăind vagoane de carne de pui și de vită. Niște flămânde care nu se satură niciodată. Și nici măcar nu e vina lor.
Ele s-au adaptat la lumea în care trăiesc. Păi dacă statul dă 8 lei pe zi pentru un copil bolnav, pentru că nu-i pasă și are alte priorități, mie de ce mi-ar păsa? 8 lei e aproape egal cu zero, trei sferturi din zero tot zero e. Burta mea mi-e mai aproape decât a altora, chiar dacă sunt copii. Las că ei sunt mici, nu le trebuie mare lucru.
Asta e. Asta se întâmplă când e sărăcie, gri, mizerie, când oamenii sunt tratați cu nepăsare, umiliți, lăsați să rabde de foame. Devin prădători fără suflet, umilesc, lasă pe alții să rabde de foame. Supraviețuire.
Nu știu când și dacă se va schimba ceva, vreodată, aici, la noi. Mă uit în jur și tot mai des mi se face frică. Văd în jurul meu o mulțime de oameni care strigă, pe stradă și pe internet, văd fălci încleștate, pumni ridicați, scuipați zburând de colo colo, oameni nervoși, înrăiți, flămânzi, obosiți, sătui de propria viață, care se grăbesc să arunce și asupra altora plasa lor de sărăcie și de gri, care bagă mâna în buzunarul cu zen al altora, deși habar n-au ce să facă cu ce au furat.
Bani n-or să pice din cer, nici în spitale, nici în casele de copii, nici în buzunarele noastre. Trebuie ca mai întâi să ne schimbăm noi, fiecare dintre noi, unii mai mult, alții mai puțin, să dăm mai mult, să punem în mișcare roata asta uriașă care se numește schimbare, să găsim pe cine trebuie să ne conducă și apoi să convingem pe cât mai mulți să-i voteze, să fim buni, chiar dacă nu ne vine, pentru că binele naște bine. Să creștem adulți buni, cu inimile pline, care nu vor face niciodată altora ce fac femeile astea pentru un kil de carne.
Răul naște flămânzi nesătui, iar lumea noastră se va transforma într-un țarc cu animale conduse doar de frică, de foame și de durere, vom mușca unii din alții degeaba, din reflex, pentru că nici nu ne vom da seama că mai demult, știam să trăim și altfel.
Sursa foto: animale de pradă via Shutterstock.com
Din punctul meu de vedere nu au nici o scuză. Asta dacă ești om.
Asa cred si eu.
Când suntem mici, suntem inocenți, apoi creștem și devenim demoni.
Eu am crezut că furtul generalizat din comunism avea să se estompeze pe măsură ce înaintam spre prosperitate. Dar uite că nu e așa deloc. Se fură masiv, destine diforme ajung să corupă pe bandă rulantă cu dureroasă ușurință persoane ce par oameni.
Oricum, șefii din acel spital știu foarte bine ce se petrece și prin lașitatea lor nu fac decât să perpetueze in mod infam starea de a fi. Prea multă murdărie și prea puțin săpun… ciudat, la numarul de biserici la mia de locuitori stăm bine.
Ce rost are sa respecți cu smerenie cele zece porunci divine dacă 2 acatiste scumpe te curăță instantaneu de jegul infinit in care te lăfăi???
Da, s-a gasit vinovatul pentru toate relele si toti nenorocitii din tara asta: bisericile! La asa gandire avem tara pe care o meritam!
Lia draga, resursele sunt limitate. Si alea financiare, si alea intelectuale si alea emotionale. Daca o tara construieste biserici la fiecare 100 de metri, e clar ca ia resursele din alta parte. De la educatie poate? In plus nu ti se pare ciudat ca intr-o tara atat de… „credincioasa” se intampla atatea mizerii? Stiu ca o sa-mi raspunzi revoltata peste masura, dar eu nu mai continui conversatia pentru ca nu e subiectul articolului. Doar atat vreau sa spun: un gram de scepticism nu strica in viata.
Exact asta e in neregula cu noi romanii: suntem teribil de dezbinati! Unul nu vrea biserici, asa ca astea sunt vinovate de tot ce nu se face si el ar vrea, altul nu vrea scoli (sunt mult mai putini cei ce au copii de varsta scolara decat cei ce merg la biserica, crede-ma, merg foarte des si sunt mereu pline duminica, cel putin in Bucuresti), altii sunt oripilati de constructia de stadioane (din nou ceva folosit de foarte putini) sau de cumparat statuia lui Brancusi si asa mai departe. Bani sunt pentru toate! Sunt extrem de multi bani in tara asta! Numai ca e mai usor de furat acei bani in timp ce se arunca praf in ochii fraierilor (n-aveti scoli pt ca sunt biserici, n-aveti spitale pt ca sunt scoli nefolosite,etc). Si din cand in cand e prins cate unul care a furat echivalentul a 2 spitale, 3 scoli si vreo 2 biserici. O picatura intr-un ocean, noi ca natie nu vedem fiecare mai mult decat bucatica aia mica si irelevanta care ne deranjeaza (de obicei capra sau biserica vecinului).
Parabola cu murdaria si sapunul nu ai inteles-o, asa ca trec la lucruri concrete.
Nu sunt bani multi in tara asta, asa cum clamezi, suntem cu Bulgaria pe ultimul loc din Europa la nivelul de trai.
Daca habotnicele ca tine vor lacase de cult, adica mall-uri unde se tranzactioneaza nunti, botezuri, inmormantari, acatiste, lumanari, bani murdari contra iertarea iluzorie a pacatelor, foarte bine, nu am o problema nici cu numarul lor si nici cu dimensiunea lor. Dar sa fie construite cu bani personali, nu de la bugetul de stat sau local. Tot timpul primarii, ministere sau prefecturi va alimenteaza organizatia comerciala ortodoxa SRL cu bani, cu terenuri, cu iazuri, cu blocuri, cu vile de vacanta, iti sta mintea-n loc cand vezi ce bogatie au saracii popi. Pai cum sa nu aiba daca ei si cu manelistii sunt singurii ce nu platesc impozite.
Voi vreti bani de la Stat, nu pricep pe ce motiv, religia este o alegere si traire personala. As vrea sa vad ca se modernizeaza spitale, gradinite, sosele, scoli, porturi, inchisori, facultati, drumuri, aeroporturi, sali de sport, anaf, chestii simple cu banii cetatenilor. In mediul privat lucreaza cu acte doar 3,5 milioane de romani, inca 1,2 milioane se spetesc muncind la Stat, iar de restul pina la 8 milioane cetateni activi nu se stie nimic.
Inmormantarea tatalui meu a costat o suma obscen de mare, fara chitante nirmal, si toti dadeau din umeri, adica na, asa e viata, unii capata averi, pe motiv de sutana, altii, „fraer” cotizeaza la alesi. Cine v-a ales???
Dar, daca stau sa vad in viitor, peste 100 de ani, bisericile acestea vor fi parasite sau poate moschei. Nu stiu cum e mai bine…
Am zis.
Si eu am crezut la fel. Stiam pe vreamea comunista ca se intampla asa in spitale, dar credeam ca acum s-a schimbat totul. Ma doare sufletul sa citesc despre aceleasi practici care ma inecau de tristete si de revolta pe-atunci. Si imi aminteste de ce am plecat, in momentele de prea mare dor.
Articolul acesta imi aduce aminte cu amar de perioada de dupa Colectiv cand niste voluntari alergau intre spitale ca sa duca mancare calda apartinatorilor ce stateau non stop pe holurile spitalelor iar personalul auxiliar al acelor spitale luau mancarea adusa de voluntari si plecau cu ea acasa. Si nu era vorba de o caserola, doua. Ci de pungi pline de mancare. Si atunci, in marea de revolta, se gaseau scuze pentru gesturile lor.
Da tatal meu a fost internat in spital atunci…e om de la tara barfitor. Avea o placere sa le urmareasca. Mi-a zis ca duceau acasa cu plasele , carau la greu si a venit o d-na doctor si le-a zis sa se opreasca ca sunt camere(nu ca nu e frumos). S-au purtat urat cu ea si au luat plasele si au plecat….apoi oai si comentau. Tata a numarat sacosele:)) una a plecat cu 9. Imi era sila si lui la fel. Nu stiam cui sa ii spunem.
Mama unei prietene este bucătăreasă la un spital municipal și… Da, fix același lucru se întâmplă! Am fost oripilată când am aflat (chiar de la ea) că o mamă poate face așa ceva unei alte mame, unui copil!
Pretextul? Nu avem bani. Câștigă până în 1000 lei și uite câtă mâncare se întoarce pentru că rudele aduc pacienților altă mâncare (poate pentru că eu nu aș da nici măcar unui boschetar de pe stradă zgârciuri și piele cu zeamă chioară?!).
Nu am putut decât să mă îndepărtez de această prietenie care credea cu tărie în pretextul mamei, mamă care dă pe țigările proprii și ale bărbatului jumătate din salariul ăla mic, care nu ajunge pentru mâncare.
Trist!
nu sunt de acord cu tine in afirmatia ca si ele sunt victime, ca nu au nici o vina. oricine e responsabil de alegerile lui si de consecintele acestor alegeri. puteau sa plece si sa fie bucatarese oriunde, nu la un spital de copii de unde se fura mancare. stau acolo ca le place sa fure si sa le itre niste bani in buzunar. nu le pasa ca niste copii fac foamea si sunt subnutriti.
cum de au ajuns asa? probabil din instinct de turma, prima daca cand faci ceva rau e mai greu, dupa aia devine normalitate si cand vezi ca si colegii tai fac la fel parca e si mai natural.
combina asta cu faptul ca si sefii lor aprobau comportamentul si probabil profitau la randul lor si ai reteta perfecta pentru dezastru.
e jalnic si trist ce se intampla 🙁
Ce trist! Păcat ca asa de greu se mișcă ceva în țara asta. Potențial avem. Poate citește cineva articolul și se trezește….
Este peste puterea mea de pricepere, cum o femeie, poate o mama, un om ar putea lua mancare de la gura unui copil bolnav. Ce oameni sunt astia? Te doare sufletul, Ioana. Te doare mintea in ce tara de kkt traim…
nu sunt toti romanii asa, acestia sunt dezumanizati de comunism unde era o practica fireasca. Avem o tara minunata, doar sa scapam de kkt-ii astia.
Sper sa citeasca articolul si cei nostalgici dupa dictatura comunista din romanica.
Au trecut 26 de ani de la caderea comunismului. E un sfert de secol. Eu nu cred ca este din cauza comunismului. Asa suntem noi (nu toti, evident): hrapareti, inumani, antisociali, cu gandul doar la burta noastra. Dar e mult de discutat pe tema asta. Cert e ca uite, mana asta de cititoare se revolta, le pasa, se implica. Sper copiii nostri sa aiba o mostenire mai buna lasata de noi.
Acelasi lucru se intampla si in centrele de plasament. Iaurtel si brânză topită, cascavalul se împart la duamne. De la bucatarese, la asistente s.a.m.d. In spital vin si pleaca copiii dar in centre stau ani de zile si culmea ca sunt asociatii care trimit aici mancare buna nestiind ca ce e mai bun nu ajunge la copii. Foarte trist.
Nu exista ca nu e vina lor!
Pai asa neam de scarbe devenim?Daca aluia nu.i pasa,mie de ce mi ar pasa?
Eu chiar sunt furioasa pe ele,nu ca s hoate si furacioase,ci ca iau de la gura unor copilasi bolnavi ?
Nu ati inteles totul. Stiu si eu pe cineva in „sistem” care tot asta face. Dar TOTI fura in acel spital de SUS in jos. Directoarea juridica care are firma si aduce legume stricate cu directoarea economica care cumpara de la firma unei cunostinte alimente stricate pana la bucatareasa care pleaca cu plasa plina de orice gaseste si femeia de servici care face troc cu produse de curatenie pe mancare. Pestele de la cap se impute!
si se intampla si in Bucuresti, si nu doar la spitale, ci si la institutiile de copii. Era unul de copii handicapati, filmari cu camera ascunsa, amenintari, copii nu doar subnutriti ci si legati de pat. Adica 26 ani degeaba…. e fix ca in experimentul cu maimutele si dusul cu apa daca urcau o scara pana incepeau sa bata pe aia de urca scara.
Si se intampla pentru ca cei care stiu si afla si se oripileaza NU FAC RECLAMATII la politie, la directorul spitalului, la presa, la orice. Acu’, nici ca mine, care dadeam mailuri si poze la opc de radea sotul ca sunt baba civica.
In rest, stiu ca e dificil de facut un meniu cu bani putini, dar nu imposibil. Am trecut prin perioade grele financiare si va zic ca am trecut cu bine (si fara niciun medicament cumparat in casa, semn ca ce faceam, faceam bine). Cand aveti rabdare dati un google si vedeti meniul histaminei cu 300 lei pe luna 2 adulti acum cativa ani – m-am isnpirat mult de acolo (si eu am probleme cu alergiile si limitari alimentare): iau gaina cu totul si portionez (sau spate de curcan de la penes curcanul, eventual de la tzara o pulpa de porc), imi fac magiunuri, zarzavat si muraturi pe iarna, achizitionez cantitati mari produse(faina si fac paine), lapte si fac iaurt sau branzica, cascaval, cumpar numai de sezon si evit supermarketul etc. Dar la mine furtul e inadmisibil.
…nu sunt deloc de acordca nu e vina lor. Da, sistemul este corupt, dar e alegerea noastra daca profitam sau nu de sistemul corupt. Nu mai zic ca e una sa iei acasa ce ramane ..si cu totul altceva sa faci platouri pentru vanzare.
La fel se intampla si in gradinitele de stat si la toate spitalele din tara.
E un lant trofic de nesimtire, unul ia 5 lei sa schimbe cearsaful, altfel nu are, altul 5 lei sa-ti faca injectie, altul fura mancare, altul fura produse de curatenie si tot asa.Directoarea de la cresa umplea portbagajul cu produse de curatenie inainte de Craciun, din cele aduse de parinti(servetele,solutie de geamuri etc) O tara de furaciosi, fiecare jecmaneste pe altcineva sa aiba bani sa-si hraneasca plozii si plimbe familia in vacanta.Din 1400 lei pe luna cum altfel sa supravietuiesti…ma infurii apoi imi trece….fac ce pot in patratica mea si asta e…
Roxana sunt oameni care traiesc din 1000 de lei pe luna. Si nu fura, ca stiu ca raman si fara banii aia. Daca damele alea is atat de valabile incat sa merite 4000 de lei pe luna, sa ii castige, ca e ‘free market’ si avem deschidere catre toata lumea.
Mai ca pot intelege sa-ti mai bagi piciorul in treaba intr-o zi cand te simti nasol, ca deh, nu ai salariu de miliardar, dar sa FURI de la gura unor copii? Nu mai esti om, esti un jeg in cazul asta si absolut nicio scuza nu pot sa accept in acest caz.
In mod normal, orice om cu tiglele pe casa ar incerca sa faca totul cat mai bine, sa faca pe necuratu’ ghem doar sa iasa mancarea aia cat mai OK, chiar si fara ingrediente de mii de lei. Eu asa as face, sincer. Pentru ca, repet, vorbim de niste COPII.
Dar jivinele astea nu au suflet
Mai ce sa spun, si eu sunt victima. Si pe mine m-a invatat sistemul sa mint, sa fur, sa calc pe cadavre. Si cu toate astea eu, ca si ceilalti care au comentat inaintea mea, am luat decizia sa nu fac asta. Si eu personal nu-s nici exagerat de desteapta sau frumoasa sau bogata. Sunt un om normal, unul care incearca sa doarma comod noaptea. Cu totii suntem victimele „sistemului” si e usor sa ne scuzam in felul asta.
E păcat că unii au înțeles că nu oamenii sunt de vină, ci un anumit sistem. Când spui „sistem”, îți imaginezi orice, dar numai nu pe tine ca făcând parte din acel sistem. Sistemul medical și sistemul politic și bisericile și orice suntem noi, suntem oamenii, fiecare în parte și fiecare din grămadă. Fiecare femeie/bucătăreasă care s-a dedat la astfel de acte reprobabile este vinovată.
Nu pot înțelege astfel de oameni…Si sa stii ca 8 lei /zi nu e nimic,atât plătesc eu gradinita copilului/zi,iar mâncarea este la superlativ. În orașul meu toate grădinițele cu program prelungit costa 8/zi (+-1leu/zi).
Nu contează cantitatea din care se fură ci furtul în sine…Daca oamenii pot fura din mâncarea semenilor,din piulițe de la fabrica,din hârtia igienica de la grădiniță (adusa de parinti),din medicamentele pacienților,din fase și pansamente,din spirtul din spital,etc. vina nu este a sistemului,vina este a oamenilor dobitoci lipsiți de educație(nu ma refer la educația formala,pot avea zeci de doctorate) și empatie!Sistemul este format din oameni,fără ei nu exista nici un sistem…
like. De 1000 de ori like. Oamenii astia sunt distrusi psihic.
Total de acord!
Un alt lucru care mi se pare foarte prost este că există, conform articolului, oameni care cumpără ”platouri” făcute de bucătăresele de la spital, în spital. Pe lângă faptul că îți dai seama, dacă ai un pic de minte, că ingredientele sunt furate din spital, cum ai putea să mănânci ceva gătit într-o bucătărie de spital și adus pe furiș la mașină, fără cele mai elementare norme de igienă? Poate că aceste bucătărese sunt victime ale sistemului, cum spui, dar sunt și ajutate de, îndrăznesc să spun, prostia multora!
Daca se respecta normele DSP si controalele-s pe bune, o bucatarie de spital e cel mai sigur loc din pct de vedere al igienei. De acolo mananca, pana la urma, si medicii de garda. Intr- o vreme la acest spital functiona chiar o cantina pt medici, in special rezidenti, mancai f bine pe o suma decenta. Transportul pana la masina nu stiu cat ar fi de problematic, eu stiu multe persoane ce cumpara prajituri facute de diverse familii in bucataria proprie. Marea problema eu cred ca e la ceu ce stiau ca sunt furate produsele.
Off.. în teorie ai dreptate, dar uite și tu cum suntem nevoiți să ne luăm măsuri de precauție! DACĂ se respectă, DACĂ acele controale sunt pe bune… Asta spune multe despre problemele țării noastre! Și, cu siguranță, nu numai alei noastre – locuiesc în Belgia și într-o clinică particulară pe care am vizitat-o de două ori medicii nu par cine știe ce, totul costă de te rupe, dar recunosc că totul este foarte curat și condițiile de spitalizare sunt mult peste cele de la noi.
Sa stii ca si intr-o clinica privata de la noi e cam la fel. Statul nu da in cap statului, dar orice privat e „concurenta” serioasa. Sigur, cu bani se poate rezolva orice, dar in general privatii sunt precauti.
Daca40- 50 ani s-a mintit si s-a furat…e nevoie de mai mult de40- 50 ani sa reinvatam sa nu mai furam si sa mintim. E adevarat, nu toti fura si nu toti mint..dar multi fac asta..27 de ani au trecut deja…oare vom prinde si noi ne-mintirea si ne-furtul?
totusi prin oameni ca voi care au curajul sa arate adevarul , se misca totusi ceva.Constiinta obliga in a medita!Sunteti un exemplu pentru noi toti
Eh na, si medici care refuza sa opereze fara bani? Asistente care lasa copiii sa zaca in mizerie zile in sir daca nu le dai un ban? (asta vazuta de mine cu ochii mei pe cand eram copil, s-a dus mama sa dea bani pentru unul din ei, pana si-a dat seama ca nu are bani pentru tot salonul, ca peste tot era asa).
Batrani care raman pe strada pentru ca locurile la caminele de batrani se dau pe bani, si nu pe dosare?
Da, e nasol asta cu furatul mancarii. Dar in lantul de probleme si nenorociri, faptul ca nu au o masa buna e undeva mai jos pe lista de prioritati.
Hai macar intai sa scapam de barne, si apoi de paie…
E simplu: puscarie!
Nu mi-e mila deloc de astfel de jigodii.
Doamne, ce oameni nenorociti! La fel de nenorociti sunt si cei din sistem care stiu situatia si ridica din umeri…
Este revoltator!
Nu Mai am cuvinte…
Mai bine munca in folosul comunitatii, ca in fond de acolo au furat, pana la urma. De ce sa ii tinem noi pe banii nostrii in puscarie?
Mai bine la puscarie. Nu am incredere in munca in folosul comunitatii. Nu la noi!
Doamne, ce revoltata sunt!
Nu sunt de acord, ele nu sunt victimele sistemului, sunt calaii sistemului. Un adult face propriile alegeri, indiferent de circumstante. Poti fi sarac, e adevarat, dar nu inseamna ca trebuie sa faci asa ceva. Te descurci cu ce ai, stiu exact ce vorbesc, am avut 2 parinti care faceau din nimic magie si asa au reusit pe vremea cand Romania se prabusea incet dupa caderea comunismului, era somaj si neajunsuri, sa ma tina la scoala… E foarte important, in viata sunt momente grele, dar nu faci asa ceva…
Sunt victimele saraciei. Eu nu le condamn deoarece toti cei din jur suntem victime ale aceleiasi saracii. Aceste lucruri se intampla peste tot in jurul nostru, dar nu le vedem decat pe cele mai evidente. Mancarea unor copii, decesul altora etc. Dar furtul timpului nu il vede nimeni? Minutele pierdute la un supermarket la coada de cinci persoane deoarece nu sunt indeajuns de multe casiere nu il vedem? Si lista este mai lunga. Acum comparati cu ceea ce vedeti sau auziti ca se intampla afara, in alta tara unde oamenii au inteles ca si maine isi pot gasi de munca decent si ca isi pot intretine familia.
Ma intreb daca dorm bine noaptea…? Eu una nu as putea. Pana si puscariasii primesc mai mult: http://www.cotidianul.ro/statul-plateste-2400-de-lei-pentru-intretinerea-unui-detinut-si-400-pentru-un-somer-122080/