Aveți mai jos cea mai simplă rețetă de crumble cu prune din lume: Prune. Făină. Unt. Nimic altceva.
E plin la piață de prune dulci și zemoase. Mereu mă trezesc cu câte-un kilogram în sacoșe, alături de porumb pentru fiert, roșii, cartofi, verdeață și fasole verde. Crude nu prea au succes prunele astea, dar în crumble devin brusc vedete. În 10 minute e la cuptor, în alte 30 de minute e în burțile voastre bucuroase. Copiii vor fi ajutoare de bucătar, desigur.
Cel mic spală prunele, chiuveta, gresia și faianța. În timpul acesta, mama amestecă la robot sau cu degetele cam 80 de gr de unt la temperatura camerei (taiat cubulete) cu două căni de făină și câteva linguri de apă. Ce-și dorește ea să obțină este o sumă de firimituri lipicioase, cam ca biscuiții pisați și umeziți.
Copilul cel mare scoate sâmburii din prune, mănâncă jumătate din ele, iar cele care scapă sunt puse buluc în vasele ramekin (sau tava) unse(ă) cu unt de către mama.
Peste stratul cu jumătăți de prune, mama sau copilul cu dexteritate mai mare presară firimiturile de făină cu unt, într-un strat cât mai ciufulit.
Vasele ramekin sau tava intră la cuptorul încins la 180 de grade și stau acolo vreme de 20-25 de minute, până prunele încep să bolborosească, iar firimiturile se bronzează.
Vânturați cu o carte mare vasele scoase din cuptor, să le puteți mânca mai rapid. Gata!
Firimiturile sunt crocante, prunele se înmoaie, combinația e delicioasă!
Fără zahăr, nu e nevoie nici de arome (merg semințe de vanilie în prune, dacă aveți chef sau scorțișoară ori zahăr brun în firimituri), nouă ne plac așa, sunt prunele suficient de dulci-acrișoare. Este, desigur, ok și pentru copilași mici.
Distracție plăcută și burtă elastică vă dorim!
Well, simple sunt bune, dar daca e si nuca macinata in firmiturile alea e si mai buuuuun
Daaa, e genial cu nuca!
Tot după rețeta ta, fac și crumble de mere. Îl ador. Cu siguranță încerc și cu prune.
Mulțumesc frumos!
Da e superb acest crumble, eu mai pun si un gălbenuș de ou in compoziția cu unt si faina.
Multumesc ador retetele simple si rapide si cit mai naturale
Te invidiez ca ai tai copiii mananca orice. Ai mei nu prea..in materie de dulce doar ciocolata , simpla, nici macar prajitura cu ciocolata nu prea le convine. Manaca asa f putin eventual chec sau ceva cozonac, dar f f putin . Fructe in stare naturala da, mere pere banane ,.pepene..legumele li se par o eroare a naturii..ma.rog fii mea mai morfoleste cate ceva, fii miu se uita la ele ca la niste scarbosenii :(. Imi place sa prepar bunataturi si mai ales sanatoase, dulci, dar imi raman mie sa le mananc, ca nici barbati miu nu prea se atinge de desert, nici o prajitura nu il tenteaza. Enervant
Pentru cate prune sunt cantitatile de unt si faina? Multumesc frumos 🙂
Poti pune cat vrei, eu am folosit cam un kg su au iesit vreo 10 portii, merg si 750 de grame si 1.5 kg, depinde cat de bogate in fructe vrei sa fie portiile.
Am incercat reteta astazi, pe cat de simpla atat de delicioasa! (luasem prunele pentru galusti, dar lenea a invins :)) )
Nu înțeleg exact ce am greșit, dar mi-a ieșit un aluat, în locul firimiturilor 🙁 oricum, am schimbat într-o tartă, sper sa iasă, e acum la cuptor
Ioana, bunica mea atunci cand iesea aluat, incepea sa-l razuie. Poate te ajuta data viitoare
Nu cred ca a fost untul suficient de rece
Abia asteptam sa vina iar anotimpul prunelor si sa fac aceasta reteta delicioasa 🙂