ACEST ARTICOL APARȚINE UNUI MEDIC SPECIALIST ENDODONȚIE ȘI CHIRURGIE DENTO-ALVEOLARĂ CARE ȘI-A DORIT PUBLICAREA LUI AICI, PENTRU VOI. CITIȚI ȘI LUAȚI MĂSURI ÎN CONSECINȚĂ. 🙂
Am să scriu acest post pentru toți părinții, bunicii, unchii și mătușile copiilor care au dinți. Dacă nu au dinți, nu trebuie să meargă la stomatologie, dar cum o astfel de anomalie (agenezie dentară totală) nu există, copilul trebuie dus la control stomatologic începând de la 3 ani, cel târziu. Nu e că la cardiologie, enterologie sau hematologie etc. unde îl duci dacă analizele sau simptomatologia îl trimit, cu bilet de la medicul de familie sau pediatru. Oricât ne-ar plăcea sau nu, dinți avem 20 și apoi 32 +/-. Dacă-s mulți sau puțini, în general omul realizează doar când trebuie să zâmbească în poza de nuntă sau să mănânce nuci cu coajă cu tot.
În cazul adulților, fiecare poate decide pentru sine. Știu care sunt motivele pentru care nu ajung adulții la medic: frică, durerea, acele etc. și-i înțeleg, pentru că sunt cazuri și cazuri, și sunt medici și măcelari. Nu mereu e pacientul vinovat și nu mereu e medicul, dar când vine vorba de copii, lucrurile stau altfel. EU NU SUNT MEDIC PEDODONT, am alte două specializări care tangențial implică și pacienți tineri dar copii, mai rar. Totuși sunt nevoită să tratez copii pentru că mi-e rudă, pentru că mă roagă mamă, tata sau suntem prieteni.
Eu nu pot să-l leg de scaun, să-l țină mama în brațe și să-i imobilizeze mâinile sau să-i zic taci nu mai boci copile, că nu te doare. Astea sunt demne de epoca de piatră și nu de o societate civilizată. Eu n-am nevoie numai de acordul părintelui că să-i tratez copilul, am nevoie de acordul copilului ca să o pot face. De ce? Simplu, pentru că-l respect și pentru că dinții lui sunt în gură, deci trebuie s-o deschidă și chiar dacă am avut doar doi copii care n-au vrut s-o facă nici în ruptul capului, nu detest nimic mai mult decât un copil care plânge de durere. De ce-l doare?
Din neglijența părinților, pentru că aud mult prea frecvent: dinții de lapte nu trebuie îngrijiți că și așa-i schimbă (mai tragic e că și unii medici le spun asta părinților), sau ce să mai dau banii pe dentist pentru dinții de lapte că am de dat pe aia definitivi, sau Doamnă dar chiar să-i spele? Nu-i strică? Și cu paaaastă?!
1. Dinții primari/temporari/de lapte sunt ghizi pentru cei secundari/ de durată/ definitivi (nimic nu-i definitiv, dacă e să mă întrebați pe mine, dar asta e nomenclatura), adică mai simplu cel secundar ia poziția aproximativă a celui primar după ce-i face rizaliză (distruge rădăcină) până ce acesta nu mai are cu ce să fie ancorat în os și deci „cade”, rămâne în măr, pâine etc.. și vine zâna măseluță (sau nu).
Uneori ei ajung să fie extrași din cauza cariilor. Foarte trist, cei secundari nu vor mai ști unde și când să erupă și, pe principiul minimei rezistente, vor erupe în altă poziție sau înaintea celor care ar fi trebuit să îi preceadă și uite așa apar incongruențe, adică dinți înghesuiți, probleme de ocluzie (mușcătură). Recent am avut un caz de premolar definitiv erupt pe la 5 ani în loc de aproximativ 10 ani.
2. Dinții secundari apar pe rând într-o gură cu multiple procese carioase și într-un astfel de mediu slabe șanse să scape de carii, nu mai spun că sunt foarte mulți aceia care nu știu care e dinte definitiv și care e de lapte și uite-așa un procent uriaș din tineri sunt fără molarul unu, sau cu el cel puțin cariat, pentru că n-a căzut nici un dinte că el să apăra. El e al șaselea soldățel în spatele celor cinci de lapte (numărând de la linia mediană a feței adică linia imaginară ce trece printre cei doi incisivi centrali, „dinții de iepurași”) și chiar se lupca săracul, pentru că are un rol foarte important și e într-o gurița de copil care nu prea le are cu igiena și trebuie să stea acolo până la adânci bătrâneți că e stâlp de ocluzie, dar frecvent cade la datorie muuuult prea repede.
3. Cariile complicate dor și la copii și la adulți, dau abcese și la unii și la alții, fac puroi (că asta e termenul cel mai apreciat de pacient) și la unii, și la alții și atunci de ce să nu le evităm?
De ce să nu ajungem la medic înainte că durerea să se fi instalat, înainte că să fie nevoie de anestezic, înainte să fie vreo pată neagră pe dinte? Atunci, imediat ce copilul a făcut 3 ani îi facem cadou o vizită la stomatolog, ca și când e ceva bun (că este!), ca și când e o aventură, ca și când merge la muzeu, iar medicul o va face să fie așa, pentru că e își dorește asta, e în interesul lui să lucreze în pace. Cu siguranță toate astea vor fi o joacă și copilul va fi fericit să plece cu diploma acasă sau ce minuni le mai pregătesc medicii, fericiți că a plecat încă un copil zâmbind de la ei și nu unul cu ochii în lacrimi, că deși a făcut tot posibilul, n-a reușit să-l scutească de durere, și e ud leoarcă de chinuială (frezele alea chiar taie și dacă nu ești atent și copilul își trage capul din varii motive pot apărea accidente, deci credeți-mă, medicul se stresează un pic) În toată afacerea asta, în mintea copilului cine e rău? Medicul. Cine e bun? Părintele care îl duce la McDonald’s sau îi cumpără știu eu ce, indiferent de cum s-a purtat. Și nici măcar nu contează asta… contează percepția asupra relației cu medicul, cu sănătatea lui orală, cu periuța, igiena și tot restul.
Copilului îi e frică de durere pentru că noi adulții le-o implantăm în creier… Și frica, și durerea. Dar ce ziceți de: dacă nu stai cuminte vine tanti și-ți face injecție, sau copilul se uită la mama/tata, că a căzut, și vrea să știe cât de grav e, și ea/el sare imediat vaaai te doare, iubire? Nu, nu-l doare și dacă-l doare un pic asta e, oricum durerea copilului e altfel percepută de creier și din păcate,că vrem sau nu, îl va mai durea una altă în viață, și dacă tu sări la el că și când ceva rău i s-a întâmplat el învață că e rău să căzi, nu e parte din procesul de învățare…le stabilim pragul de sensibilitate prea jos și atunci frică lui e frică ta, durerea lui e durerea ta. De alte suferințe ar trebui să ne interesăm mai mult. Eu înțeleg că n-au văzut la timp. Nici nu trebuia să vadă. Medicul pune diagnosticul, nu pacientul sau părintele. Și la întrebarea chiar trebuie să-i spele și cu pastaaa?!! răspunsul meu este săpunul și pastă de dinți chiar n-au omorât pe nimeni. Voi încheia prin a spune: nu sunt medic pedodont, tocmai pentru că-mi ajunge plânsul copilului meu când plec de-acasă, la servici și primii pe care am lucrat în facultate au fost copii, și-mi venea să plec în lume când vedeam câte-o lacrimă. Lăsați medicii să prevină, nu să trateze. Trebuie să mergeți de 10 ori la medic că să deschidă gură copilul și cei doi să se înțeleagă, faceți-o pentru că doar așa clădim relații durabile și încredere. Și la locul de joacă mergeți de mai multe ori, și la magazin și la întruniri de socializare. Aveți grijă de psihicul lor. Nu durerea în șine o va ține minte copilul, ci relația cu mediul medical, ideea că acolo fără durere nu se poate, că e ceva rău. Totul poate fi bun și frumos dacă ne străduim un pic ( mai mult ).
Nu vreau să ofensez pe nimeni. Mă iertați dacă am făcut-o sau n-o faceți, dar duceți copiii la medicul dentist/ stomatolog. Toate cele bune. Mulțumesc.
PS. Azi o mamă a început să plângă, când copilul care din varii motive, crescut la bunici, într-un sat în care medicul la care a fost dus o data, a zis că dinții de lapte nu se tratează, a ajuns cu abces la mine și nici un dinte integru. I-am spus infinit de puțin din lucrurile scrise mai sus și cu multă diplomație. Îmi pare rău, dar era important să știe situația
PhD și medic specialist endodonție și medic specialist chirurgie dento-alveolara
Anca Torcatoru
Sursa foto: copil la dentist via Shutterstock.com
Eu, ca om cu complexe din cauza danturii, sunt atentă cu dinții copiilor. Pe cel mic l-am dus cu puțin înainte de a împlini trei ani la stomatolog ca să se obișnuiască cu controalele de rutină.
Ideea a fost bună, mai târziu a trebuit să revenim pentru extracția dinților de lapte care nu cădeau, cei definitivi ieșeau în spatele lor.
Nu-mi dau seama cum, deși se spală corect pe dinți, are o carie mică la o măseluță. De ce? Sunt îngrijorată și necăjită pe temă.
Binevenita postarea, mulțumesc.
Pai faceti controale, periaje si fluorizari periodic? Noi suntem cu totii parte din programul de sanatate orala al stomatologului nostru si la 6 luni suntem sunati pentru igienizare, fluorizare, periaj, etc. Daca apare ceva minor se rezolva, dar in general igiena (cu ata dentara si apa de gura) si controalele ajuta mult. Baietelul are 6 ani si de la 4 are maselutele sigilate, ii vom face si fetitei dupa 3 ani in functie de cat va fi de cooperanta.
Facem controale, periaje, fluorizări nu.M-am gândit și eu la varianta sigilării măseluțelor, voi vorbi cu stomatologul.
Sunt curioasa unde se practica fluorizarile. In unele tari din Europa sunt interzise, in SUA se recomanda deci nu mai pricep nimic…
Alimentatia e de vina. Cat mai putin zahar, fara sucuri( chiar si cele naturale strica dintii).
asta e cea mai mare problema a nostra…piciul are 15 luni, 4 incisivi si 3 premolari si ….NU POT SA-L SPAL PE DINTI!!! am incercat tot ce m-a dus mintea si am citit pe net…il luam cu noi de fiecare data cand ne spalam pe dinti, ii dam si lui periuta, o baga de cateva ori in gura si suge pe ea, apoi o arunca. Am facut ‘spume’, i-am spalat toate jucariile pe dinti, i-am cantat, am facut acrobatii, am luat o periuta electrica pt copii, am incercat afara, in parc, la desene (m-am gandit ca va fi fascinat pt ca in rest nu vede), cu si fara muzica…..l-am imobilizat de cateva ori si l-am spalat fortat…de disperare, dar nu merge..plange pana se invineteste.
E f energic, sta maxim 1 min in brate…. HEEEEEEEEEELLLPPPPPPP
ah plus ca seara vrea neaparat 1 biberon de lapte…
cateodata fetele mele (aproape 3 ani) nu au chef sa le spal pe dinti si atunci le ocup mainile, le dau un pahar sau o sticluta pe care sa o tot umple la chiuveta cu apa si imediat uita si pot peria dintii temeinic. probabil ai incercat si asta, daca nu, poate ti`e util.
Exista un fel de periuta degetar destinata copiilor mici. Puteti incerca si asa, poate o accepta.
Aceea se folosește doar pentru gingii.
Eu am fost un copil chinuit de dentisti comunisti de la 3 ani.A fost trauma copilariei mele, nici acum nu pot intra in cabinetul dentistului fara calmante. E adevarat ca am fost si un copil nespalat pe dinti si care manca dulciuri non stop. Asa ca sunt obsedata ca al meu sa se spele pe dinti des si corect. Din fericire a invatat de la cresa si accepta relativ usor dar cand nu vrea recurg la masuri extreme: televizor/tableta/telefon. Prefer sa ii „prajesc creierii” 2 min decat sa-l culc nespalat pe dinti.
Exista servetele cu xilitol, in mai multe farmacii, cu care il stergi pe dintisori imediat dupa ce consuma ceva. Nu trebuie sa il lasi noaptea cu laptele pe dinti, dupa ce adoarme, il stergi usor cu aceste servetele. Chiar daca se trezeste la inceput, chiar daca plange putin, se va obisnui, Oricum, merge orice fel de compresa sterila, inmuiata in apa plata; important este sa nu ramana mancare pe dinti. E valabil si pentru situatiile in care merge in parc si mananca pufuleti. Se va obisnui si la un moment dat va cere singur sa se stearga.
Fortatul e calea sigura spre a nu se mai spala niciodata pe dinti. Spalatul pe dinti vine in timp, ii spui povesti despre cum sunt dintisorii tristi cand sunt murdari, ii si desenezi, daca trebuie, pe cei veseli si pe cei tristi, cu resturi de mancare pe ei, pentru ca sunt murdari… Cu exemple, cu povesti despre alti copii, care se spala si se culca noaptea cu dintisori curati.. si as amai departe. Ar trebui sa aiba periute frumoase si o cana atractiva, cu desene, Star Wars sau ce functioneaza pentru baietei. Iar partinii ar trebui sa se spele sub ochii lui. Daca va vede, chiar daca la inceput zice nu, ulterior va dori sa va imite.
Eu l-am dus pe al meu la dentist de la doi ani. Nu ii e frica si cum o vede pe doctorita deschide larg gura. Apoi doctorita ii da la sfarsit o mica jucarie sau sticker si copilul mai vrea sa mearga si a doua zi :)).
buna! caut si eu in Bucuresti un cabinet stoamto, prietenos cu copiii. imi place cum povestesti despre cel unde mergeti, imi poti scrie te rog in privat unde anume ati mers? multumesc! enache.g.elena@gmail.com
Super-frumos scris, de cineva care este OM înainte de a avea o profesie !
Cariile nu se fac doar de la alimentație (mai ales de la ea, dar nu exclusiv) și nu trebuie să ne fie rușine/teamă să mergem la dentist.
Copiii mei o iubesc pe doamna stomatolog la care mergem, așteaptă cu nerăbdare să mai avem probleme unul dintre noi, ca să o vizităm 🙂
Domnișoarei mele i-a căzut unul dintre incisivii centrali, în urma unui accident, la 1 an, iar la 6 ani i-a crescut cam aiurea cel definitiv. Am discutat cu un ortodont și am decis că ii putem pune o proteză mobilă, deoarece pe ea o deranja, chiar dacă în mod normal asta se face după 8-10 ani.
Cea mică a fost incredibil de dârză la discomfort, sârguincioasă cu spălatul pe dinți și adiministrarea protezei (introdus, scos la masă) și a insistat atât de mult să o poarte, inclusiv la școală (i-am spus că nu e nevoie, să nu râdă careva de ea, dar ea era foarte mândră), încât în 3 luni s-a reparat perfect.
Noi l-am dus la stomatologie putin mai devreme de 3 ani, avea un an si 8 luni si din cauza suplimentului cu fier pe care i-l dadeam a facut o pelicula inchisa la culoare, si ne-am speriat. Ca sa-l pregatim cu cateva zile inainte am inceput sa ii explicam ca vom merge, ca doamna doctor ii va cere sa deschida gura si ca se va uita la dintii lui. Cum am intrat in cabinet si am zis „uite-o pe doamna doctor”, fara ca ea sa spuna nimic a deschis larg gura. La fel am procedat si cu analizele de sange de la 3 ani, cand am ales sa nu-l mintim, i-am zis ca vom merge, ca il va durea putin, ca il vor intepa, dar ca noi vom fi acolo cu el si ca va fi bine. A functionat, desi se vedea ca e speriat, a fost foarte intelegator. Eu cred ca daca simte ca e respectat, iubit, ocrotit, copilul nu opune chiar asa rezistenta la procedurile medicale.
Bună! Poți sa îmi spui, te rog, cum ați rezolvat cu dinții copilului? Fetiței mel, la fel, i s-au pătat dinții de la fier, iar dr mi-a recomandat doar igiena dentara. Abia pe la 3 ani mi-a spus ca poate interveni.
Noi locuim in Germania si aici primul consult stomatologic la copii este intre 1-2 ani. Se face la gradinita, daca copilul merge la gradinita, unde medicul vine cu programare cateva zile pe an si anuntat parintii dinainte. Iar recomandarea de spalat pe dintii este macar de la aparitia primului dinte, dar se poate face si inainte, doar masat/curatat gingiile cu niste chestii speciale care se pun pe degetul parintelui.
Copila mea la 3 ani a primit 10 plombe. Discutia cu stomatologul si decizia a fost luata in comun acord.
Am schimbat alimentatia si totul s-a stopat. Din pacate articolul nu zice nimic de asta, pediatrii nu zic nimic de asta decat daca intrebam. Alta a fost abordarea in strainatate. Preventia inseamna igiena vietii si nu doar mers la dentist (care costa). Inseamna morcov crud si gulii si mere de rontait, inseamna mancare de masticat (nu tocat si pasta tot), inseamna evitat la maxim fainoasele si zaharurile ca adera pe dinti si evitat supermarketul (un studiu francez a aratat ca 70% din produsele de supermarket au zahar sau inlocuitori), inseamna grasimi utile si netratate termic (unt de tara, avocado, etc). Inseamna 3 mese pe dinti si igiena dupa si fara gustari si snacks. A trebuit sa plec din tara sa aflu asta de la alt medic (medic roman dar atent la preventie si nu doar la platit consultatii).
Foarte bine spus!
Eu am mari traume cu stomatologul, din cauza ca a trebuit sa imi extraga dintii si maselele de lapte pt ca nu cadeau singuri. Omul desi era pediatru nu le avea deloc cu comunicarea cu copiii, plus nu voia sa mi faca anestezie, nu stiu de ce. Mi e frica de mor si acum, cu greu reusesc sa ma duc la dentist, ma paralizeaza frica. Cu copilul meu voi proceda altfel ca sa nu ajunga asa ca mine, pt ca dantura e foarte importanta. Noroc ca am avut parte de dinti sanatosi pe care ii ingrijesc.
Nu se face anestezie la copii, e periculos. Cred ca abia cand sunt mai mari, peste 14 ani, medicul stie mai bine. Pe vremuri nu exista inhalosedare si si acum cred ca e scumpa si nu foarte comuna pt ca trebuie un medic anestezist prezent.
In alte tari se face. Nu am incercat pe al meu personal dar medicul nostru face asta din 1994. Tratamente complexe (curatat carii, plombe, extractii, reconstructii, etc) la copii de 3, 4 ani se fac doar cu inhalosedare. Medicul are pregatire speciale de anestezie si cabinetul are o camera de reanimare, dureaza cateva ore bune pana isi revin complet. Recunosc ca nu stiu ce substante se folosesc.
inhalosedarea, nu este anestezie, e doar o metoda de inhalare a unui gaz inofensiv care ii relaxeaza pe copii.
Fetita mea a folosit inhalosedarea, dar cand a fost vorba de lucrat cu freza, nu a mai ajutat-o.. pentru ca a durut-o. Tot preventia este cea mai importanta, curatarea sistematica a dintilor dupa mesele de lapte.
Si fiica-mea a fost la dentist in jur de 3 ani. Am pregatit-o cam cu o saptamana inainte ca d-na. doctor se va uita la dintii ei si a deschis gura fara probleme. Mai rau a fost ca d-na. doctor dorea sa o premieze cu ceva dulce ca a stat cuminte sa se uite la dintii ei. Noroc ca am fost pe faza si am refuzat, a primit o diploma si un sticker.
La gradinita la grupa mica au avut un stomatolog care le-a spus cat de important este sa ne spalam dintii zilnic de doua ori, limba si obrajii. Toti copiii au fost impresionati.
Nu stiu in ce clinica lucreaza dl stomatolog care a acris articolul dar am fost la o clinica de stomatologie unde inteleg ca ii adorm pe copii tocmai ca sa nu ramana cu traume. Imi pare rau sa il contrazic pe dl doctor, nubtoti copiii sunt la fel, fetita mea knd simte orice forma de durere se va retrage si se va opune continuarii operatiunii, si nu pt ca am cocolosit-o ci posibil sa aiba pragul de durere la fel de jos ca al meu :(.
Inhalosedarea se face copiilor cu handicap care nu cooperează și în cazul abceselor. Informația asta am citit-o pe un pliant într-o clinică stomatologica în România.
I-am dus pe toti la 3 ani la dentist. Poveste de succes. La cel mare, fara sigiliari dar cu fluorizari si periaj profesional, prima cariuta – f mica, a durat 5 minute sa fie tratata – a aparut la 5.6 ani. La doar 3 luni distanta – ni se spusese sa mergem la control din 4 in 4 luni aparusera ca o ploaie inca 3.
Mancarea: foarte sanatoasa, spalat pe dinti temeinic – adica noi adultii dupa ce se spala/ joaca si el – de 2 ori pe zi + 1 data la after dupa pranz.
Indicatiile primite pentru ca exceptie sigilarile, restul faceam bine: verificati si nivelul calciului si al vitaminei D, uneori cand se creste mult in anumite perioade daca nu e chiar cat calciu ar trebui…organismul ia de unde poate. Si nu are hipocalcemie ci doar oarecum spre limita minima.Suplimentam cu ulei de peste ce contine vitamina D si calciu lichid.
Inhalosedarea NU se face doar copiilor cu handicap, ci poate reprezenta primul pas din anestezia care se administrează copiilor în timpul unei intervenții. Inhalosedarea îi amețește un pic. Inhalosedarea nu este suficientă dacă doctorul are de lucrat mai mult timp; de obicei după inhalosedare anestezistul pune branulă și pune substanță pe venă, e mult mai eficientă și mai ușor de controlat. Inhalosedarea, ca și alte metode pentru anestezie, este o procedură sigură. Desigur, există și riscuri aferente, dar riscuri există și când iei un paracetamol. Anestezia generală la noi prea se practică, spre deosebire de statele din vest.
Cu privire la vizitele la stomatolog, copiii trebuie duși de când le apar primii dinți. E posibil să vi se pară foarte devreme vârsta de 6 luni, când le apar dinții, dar așa recomandă doctorii. Tot de la 6 luni (sau de când le apar primii dinți) este important să deprindă obiceiul de a-și peria dinții, de 2 ori pe zi. Vor fi și copii care vor refuza cu desăvârșire, dar puteți apela la doctori care vă pot învăța anumite tehnici și trucuri ca să funcționeze.
Indicat este să duceți copiii la medici pedodonți (medici dentiști cu specializare în stomatologie pediatrică). Aceștia au studii aprofundate în domeniu, au experiență de lucru cu copiii, au cunoștințe de psihologia copilului etc.
Important este ca atunci când duceți copilul la doctor, să aveți încredere în doctor, să fiți sigur că tratamentul pe care vi-l recomandă vi se potrivește. Dacă mergeți la doctor, vă recomandă un tratament, iar voi nu sunteți pe deplin mulțumiți sau vi se pare că nu e tratamentul corect, mergeți la alt doctor.
Și nu, dinții de lapte nu trebuie lăsați netratați, pentru că „oricum o să cadă”. Dinții de lapte sunt foarte importanți pentru dinții permanenți și trebuie periați, tratați de carii, sigilați sau aplicate coronițe, dacă este cazul. Pe lângă soluția terapeutică, gândiți-vă la psihicul copilului, la cât de afectat va fi el dacă vor râde colegii de faptul că are carii…
confirm: vârsta de 3 ani este târzie tare pentru prima vizită la stomatolog. Copiii trebuie duși de la 6 luni să vadă cum e, să se obișnuiască.
Bine venit articol, am si eu biste intrebari daca D-na Dentist este pe fir inca.:)
Baietelul meu de 3 ani doarme cu gura deschisa ( investigam astm/polipi etc) si, desi ne spalam pe dinti dimineata si seara are dintii negri. 🙁 E suparator pt mine mai mult decat pt el caci numai eu stiu cum ma spal eu pe dinti, il spal pe el si il educ in ale dintilor si pe cel mic de 1,8 luni. Nu mai mentionez papa sanatos, ZERO dulciuri caci toti ne indreptam catre directia asta vad eu. Deci care sa fie cauza?! Folosim Aquafresh ca e mai colorata pt varsta lui. I-am curatat dintii aici in UK unde locuim,a fost un copil exemplu la dentist, insa s-au colorat imediat. Am citit ca ajuta bicarbonatul de sodiu dar saracutul nu suporta gustul si am reusit sa ii si sensibilizez gingiile si DA chiar ii curata dintisorii. Ajutor! Alte opinii? Printesi, Sofia inainte de polipi avea dintii patati?! Murdari cumva? Ma gandesc la tot felul de ipoteze… Aici sincer britanicii astia sunt mega inapoiati dpdv pregatire dinti 🙁 Multumesc!
Vine la fix articolul si ptr noi. Bebe 2 are deja premolarii de sus cariati! A fost un soc ptr mine ptr ca abia in august i-au ieșit. Are abia 1 an jumate si deja carii?! Asta in condițiile in care cea mare are o dantura perfectă.
Problemele legate de dinți NU apar doar din cauza dulciurilor. Copiii pot avea o igienă impecabilă și zero dulciuri în alimentați și, totuși, să aibă carii la vârste fragede. Pot fi cauze genetice, cauze ce țin de perioada intrauterină etc. Cel mai indicat este să mergeți cu copilul la dentist. Doar un doctor, în urma unei consultații, poate aprecia care sunt cauzele problemelor și poate indica tratamentul adecvat.
Buna Ioana,
Multumesc pt publicarea articolului. Eu am o fetita de 2 ani si 3 luni si nici macar nu mi-a dat prin cap ca tb sa merg cu ea la stomatolog inca de pe acum. Desi are cam toti dintisorii si nu prea sta la spalat pe dintisori …
Si vreau sa merg la stomatolog acum clar. Ma poti ajuta te rog cu o recomandare, mai ales ca tu o ai pe Sofia mai maricica si probabil ati trecut deja de faza aceasta.
Multumesc tare mult si nu tb sa publici acest comentariu. Cum crezi tu.
Dana
Buna, mi se pare un articol util si demn de luat la suflet si in practica. DAR unde gasesti un cabinet cu doctori care sa nu ia copilul din prima – hai sa fac aia si aia si cu rusine, hai ca acum esti mare, si cu televizor sa stea copilul la distras atentia si pacalit. Inca nu are carii, nu am avut nevoie decat de controale de rutina momentan, are 3 ani si 7 luni dar dupa cautat ceva cabinete unde sa mergem linistiti in continuare, cautam in continuare… Pe mine m-ar ajuta mult daca exista recomandari spre cabinete, asa cum apar aici in recomandarea articolului. Multumesc tare!
Copilul meu are 2 ani și 9 luni. Avem afectati dintii din fata sus si am vazut si pe vecin o pata neagra. Am fost la dentist, ne cunoaștem și acomodam cu mediul. Da, dinții de lapte nu merita investiția, de obicei cariile nu dor – afirmatii de medic dentist. Încerc sa nu sărim spălatul pe dinți și ne feresc de dulciuri tari. Și mă metalizat ca nu va fi ușor când se dezlănțuie uraganul.
Maria, baietelului meu i-au iesit primele pete pe dintii din fata sus la varsta de 1 an si 7 luni. Usor, usor, petele albe mate s-au transformat in pete maronii, carii active. Pana la varsta de 3 ani si 9 luni are 4 dinti din fata sus aproape macinati de carii, saptamana viitoare suntem programati la acea investitite care nu se merita de spune stomatoloaga voastra: sub anestezie ii vom curata si pune coronite. Altfel se ajunge la abces(s-a vazut pe radiografie ca nervul incepe sa simta si sa se retraga). Un dinte cu abces nu se trateaza, se scoate, ramane un gol care trebuie mentinut cu ceva despartitoare. Nu e de joaca cu acesti dinti de lapte. Ii are perfecti, Thank God, nu-i are, trebuie dus la stomatolog, sigilat maselute de lapte(alea cad ff tarziu), si eventual evitat situatia mea de acum pe cat posibil Iar daca nu poti evita, intervii.
Roxana te rog imi poti spune unde ai mers cu baietelul tau la ce clinica? Si eu am un baietel de 3 ani si 9 luni in aceeasi situatie ca si a baietelului tau.
Interesant articol. Recomand clinica stomatologica SyroDent din Bucuresti si pe medicul stomatolog Adel Abboud, atat pentru sanatatea orala a copiilor, cat si pentru ingriirea danturii parintilor.
https://syrodent.ro/