Din greșeală am făcut zilele trecute cea mai bună plăcintă cu măr pe care am gustat-o vreodată. Nu-i frumoasă, cu asta sunt de acord, cine-a mai văzut naked pie cu mere, dar a fost atât de bună încât i-am iertat micul marele defect vizual.
Aveam de la bunica merele date prin răzătoare și fierte, fără zahăr, puse la borcan și sterilizate la bain-marie. Mere de la ea din curte, curate și dulci, numai bune pentru o plăcintă de iarnă. Așadar, jumătate din problemă, cea mai grea, era rezolvată. Nu-mi place deloc să dau mere prin răzătoare, mereu îmi zdrelesc degetele și unghiile, așa că mulțumesc, bunica!
Pentru aluat, am pus:
– 400 gr făină
– 100 gr unt cald
– o lingură de ulei de cocos pentru aromă
– 1 ou
– o lingură de oțet de mere
– o lingură de zahăr brun sau muscovado sau orice alt îndulcitor
– semințele dintr-o păstaie de vanilie
– un plic de praf de copt
– câteva linguri de apă caldă, cât să obțineți un aluat nelipicios și modelabil.
Merge și fără ou și unt, cu ulei de cocos ÎN LOC, dacă meniul vostru e vegan sau dacă țineți post.
Pentru umplutură, dacă nu aveți mere la borcan, radeți pe răzătoare un kg de mere ionatan, le perpeliți oleaca în ceaun, cu puțină scorțișoară (dacă le puneți crude peste aluat, acesta se va umezi și nu va ieși pufos la final).
Am dat la rece o oră, apoi l-am împărțit în trei, am vrut neapărat plăcintă pluristratificată. Am întins bine foile, am pus prima foaie în tava rotundă, am dat-o la cuptor 5 minute, apoi am pus un strat de mere, încă o foaie, iar la cuptor 5 minute, apoi iar mere și ultima foaie, pe care am uns-o cu lapte și scorțișoară, iar deasupra, din aluatul rămas, am lipit o rață și un ursuleț. Am dat la cuptor pentru 45 de minute, la 180 de grade, am scos-o așa:
Foile au crescut, s-au pufoșit și s-au retras puțin, inițial eu le pusesem sigilate unele de altele, așa că la final arăta exact cum vedeți.
Aluatul e super fraged și pufos, fără să fie pâinos. Sigur o să mai facem!
Poftă mare!
Dar de ce o bagi la cuptor pt 5 minute dupa ce pui foaia? Ca sa se crocanteasca un pic? Oricum arata yammy
da, pentru ca altfel sub greutatea merelor se lasa si se inmoaie de la zeama lor si nu mai e la fel de pufoasa la final.
Tatăl meu are o vorba: Ce atâta decorații și aranjare în farfurie? Toate ajung intr-un loc unde nu contează aspectul 😉
Daca-i bun, e de mâncat. Nu de pus în revistă.
Sa va fie de bine! Și noi vom reface curând aceasta rețetă.
Neața!! Întrebare: dacă n-avem mere de la buna, gata pregătite pentru o plăcintă, putem folosi mere date prin răzătoare și scurse de excesul de suc, nu?
A voastră chiar arata bine, eu nu m-aș preocupa, că tot se “poartă” torturile “nude”, am văzut și pe la nunți…
Eu n-as pune merele crude, sa nu inunde aluatul, le-as pune putin la ceaun inainte, cu un dram de scortisoara, dupa ce le-am dat prin razatoare.
“Prea bun,prea ca la țară!”!!!!!
Doamne ce imi faci tu, eu cred ca ori ma mut intr-o casa in care exista cuptor, ori imi redecorez casa, sa intre si un cuptor, ca e prea de tot cu atatea bunatati 🙂
Tu n-ai cuptor în casă și ai 2 băieți și un soț??? There is hope for me, there is hope! :))
Daca nu avem mere de la bunica, cam cate mere intra oare la o placinta?
Un kg e numa bun!
Trebuie sa incerc si eu uleiul de cocos, nu l-am gustat pana acum, dar pare promitator in combinatie cu marul. Poate asa mananca si ai mei nazdravani. Nici sotul, nici fiul nu gusta placinta cu mere, cica e prea simpla.
Am incercat eu biscuiti de casa doar cu ulei de cocos. Au iesit foarte tari! Cu unt ies cum trebuie. Aceleasi cantitati utilizate.
Eu am facut in vacanta asta frumoasa pentru prima oara turta dulce – doar cu miere, reteta o gasiti la Jamila pe site- nu erau urate, ci EXTREM de urate. Dar atat de gustoase!!!
Cu toate astea parca mai sanatos e sa mancam fructele crude si sa limitam prajiturile ca aluatul acela…Zic eu dupa o vacanta plina de cozonac, tort, turta dulce, biscuiti, crochete …etc 🙂
Sigur ca da, noi mancam fructe proaspete in fiecare zi, dar o data pe saptamana pe fac si ceva (moderat de) dulce, tot pe baza de fructe, alteori cu seminte si nuci.
Ba arata foarte apetisant. Trebuie incercata una cu mere, alta cu dovleac.
Am si zahar muscovado si unt de cocos si scortisoara pastai, imi mai trebuie mere calite…ca bunica nu mai am :(.
Nu arata ea spectaculos dar parca iese prin poze deliciul ei. Mie mi s-a intamplat de multe ori sa nu iasa aspectuos dar sa fie gustos. Hai ca am facut si o rima. Poate o coc in weekend. Cu toate ca aveam cornulete cu gem pe lista 😛