– Dormiți pe burtă? m-a întrebat doctorul, cu ochii în monitorul care afișa rezultatul testelor făcute pe spinarea mea (la propriu) cu cinci minute în urmă.
– Normal! De când mă știu, i-am zis, mândră de mine. Și fără pernă!
Am primit înapoi un mormăit.
– Și ziceți că vă treziți foarte obosită, chiar și dacă dormiți mult?
– Da, de fapt, cu cât dorm mai mult, cu atât mai greu mă ridic din pat. Mă dor toate dimineața, mai ales gâtul, capul, umerii, spatele. Zici că m-a bătut careva cu parul!
Încă un mormăit.
– Uneori am migrene care încep de cum deschid ochii și mai trec după trei zile. Pornesc de-aici, de la gât. O fi scolioza… completez eu, tehnico-științific.
Liniște.
– Am o veste bună și una proastă.
Zâmbesc. Am auzit o grămadă de bancuri care încep așa.
– Vestea bună e că soluția să scăpați de durerile de spate, gât și cap e una destul de simplă.
– Aha, și aia proastă?
– Aia proastă e că n-o să vă placă.
Hait.
– Da, ați intuit corect. Nu mai puteți dormi pe burtă. Din cauza dormitului pe burtă aveți gâtul, umerii și spatele tensionate, dureroase, cu sensibilitate mare. Ia uitați-vă aici, pe rezultatul electrogramei mușchilor dumneavoastră, se vede clar tensiune uriași în zona cervicală. Durerile de cap, tot de-aici vin. Ia întoarceți acum capul mult spre dreapta. Mai tare. Așa. Acum stați așa, nemișcată, opt ore.
– Au!
– Exact, au! Din noaptea asta veți dormi numai cu burta în sus.
– Exclus, domnule doctor, dorm pe burtă de când m-am născut, fără excepții.
– De azi veți dormi pe spate.
– Imposibil.
– Foarte posibil.
Liniște. Ce să mai zic, doar n-o să mă cert acum cu specialistul. Deși îmi cam vine.
– Trust me, am această conversație de cel puțin patru ori pe zi. Știți, 80% dintre pacienții mei suferă de dureri de spate și cap din cauza poziției de somn. Toți dorm acum pe spate.
Îl privesc bosumflată. Eu venisem să-mi trosnească oasele și el vrea să-mi zăpăcească toată rutina de somn, când somnul e atât de important și prețios pentru mine? Doctorul ăsta american vrea să-mi complice viața.
În plus, am făcut radiografii, am făcut kineto și fizioterapie ani de zile, am mers la tot felul de specialiști, de ce nici unul nu m-a întrebat în ce poziție dorm? De ce m-am chinuit degeaba atâția ani, când e, de fapt, atât de simplu să corectezi ceva ce-ți face atât de mult rău?
Dar stați, chiar E simplu?
Mi-a trimis un clip domnul doctor. Mi-a zis:
– O să vă uitați la clipul ăsta și o să învățați să dormiți pe spate. Vă promit. Mâine veniți și-mi spuneți cum a fost.
Apoi m-a întins pe masa lui de chiropractică și mi-a aliniat puțin coloana, apoi a aplicat presiune în câteva puncte cheie. N-a durut cine știe ce.
M-am dus acasă destul de încurcată.
Am privit clipul (îl pun mai jos, în caz că sunteți în aceeași situație cu mine), m-am culcat și aproape toată noaptea am stat trează ca să mă păzesc, să nu cumva să mă întorc pe burtă. Am instaurat perna și m-am sucit când pe o parte, când pe alta. Pe spate încă nu-mi iese. M-am trezit obosită, daaaar nu mă mai durea nimic. A doua noapte am și dormit câteva ore. Acum a trecut o săptămână și dorm numai pe laterale, cu perna. N-a fost pe cât de greu mă așteptam. Iar îmbunătățirile sunt remarcabile. Mă trezesc ușoară. Nu-mi mai simt capul ca un pietroi. Nu mă mai doare gâtul. Nici umerii nu mai dor. Pot păstra ziua o poziție dreaptă, mușchii mei sunt mai relaxați. E un miracol, oameni buni!
Îi sunt recunoscătoare acestui doctor în chiropractică pentru jumătatea de oră în care am reușit să pricep și să schimb ceva atât de important pentru starea mea de bine. Dr. Lou Jacobs este specialist american, are cabinet în Maine, SUA, a făcut patru ani de facultate de chiropractică și alți patru ani de rezidențiat (la noi în România nu există această facultate), are 13 de ani de experiență în chiropractică. Vine în România de câteva ori pe an și stă câteva zile, dacă îi veți urmări pagina de Fb (aici) veți afla din vreme când vine și vă puteți programa. Cei de Intermedicas îi sunt gazdă pentru consultații și tratamente. Sunt mulți chiropracticieni în România, însă aș vrea să vă atrag atenția că ei nu sunt certificați. Există cursuri de specializare, însă ele nu echivalează cu 8 ani de studiu și practică, așa că aveți grijă pe mâna cui vă dați oasele. Chiropractica poate face mult bine, inclusiv femeilor însărcinate și bebelușilor, dar la fel de bine poate face mult rău, dacă e practicată de cine nu trebuie. Nu vreți să vă rupă coloana vreun amator…
Am pus mai jos câteva informații teoretice despre chiropractică, să știți despre ce vorbim.
Chiropractica este un sistem terapeutic alternativ de diagnostic şi tratament care se constă în manipularea delicată a coloanei vertebrale cu scopul de a corecta unele disfuncţii structurale şi mecanice ale corpului. Corpul uman e privit drept un organism care se adaptează și care are propriul sistem de vindecare. Mulţi dintre pacienii care vin la chiropractician pomenesc despre senzaţia de corp “blocat”, care nu poate funcţiona cum trebuie. Principiul este că dacă într-o zonă a corpului există o tensiune sau o problemă, se modifică echilibrul întregului corp, pentru că totul este interconenctat. De exemplu, e ca şi cum cineva se agaţă de tricoul tău şi trage: simţi că tricoul de pe tine îţi provoacă o senzaţie de disconfort, totul e sucit.
Astfel, faptul că șchiopătezi va modifica întregul echilibru la nivelul pelvisului, al gâtului şi al zonei inferioare a coloeanei. Aşa se poate ajunge la situaţia în care de la o durere care te împiedică să calci corect se ajunge la o durere sau la o tensiune în zona gâtului.
Chiropracticienii își folosesc mâinile pentru a alinia structura mușchilor și a oaselor, îndeosebi a coloanei vertebrale, pentru a permite corpului să se vindece singur fără alte medicamente sau intervenții. Cu ajutorul unor mișcări delicate, precise și bruște, operate de chiropractician, articulațiile redevin mobile, mușchii se detensionează, oasele își regăsesc poziția corectă. După câteva ședințe de chiropractică, puteți scăpa de durerile musculare, de oase sau articulare, de tendoane sau ligamente (sursa).
Chiropracticienii au drept principală unealtă simţul tactil. Cunosc foarte bine anatomia (aici se vede diferența între un chiropractician care a făcut un curs de o lună și altul care a făcut o facultate de patru ani și alți patru ani de rezidențiat) şi, prin palpare, detectează probleme foarte subtile. Chiropractica poate rezolva probeme legate de hrănire, dureri cronice sau acute, probleme digestve, spasme musculare, probleme respiratorii, probleme de postură.
Această terapie alternativă poate fi de mare folos proaspetelor mame. Aplecările repetate pentru a schimba scutece, pentru a ridica bebeluşul, căruţul sau scaunul de maşină, poziţia defectuoasă în timpul alăptării sau ţinutul copilului în pe şold sunt elemente care sporesc vulnerabilitatea posturii.
Scopul tratamentuui este să o ajute pe mamă să îşi recapete postura normală. Unii chiropracticieni colaborează cu moaşe şi cu consultanţi în alăptare pentru a te învăţa să stai în poziţia corectă în timpul nașterii sau în timp ce hrăneşti copilul.
Pe site-ul US National Library of Medicine, National Institutes of Health scrie că 72% dintre gravidele care au apelat la chiropractician au spus că le-a fost mai bine după tratament, iar dintre metodele alternative la care apelează gravidele, chiropractia e pe locul 3 (cu 6%), după masaj (32%) şi yoga (18%).
Se pare că existtă o legătură între durerile de spate pe durata sarcinii şi durata travaliului. Femeile la prima naștere care în sarcină au apelat la chiro au avut, în medie, un travaliu cu 25% mai scurt decât celelalte primipare. În cazul celor aflate la a doua sau a treia naștere, travaliul e mai scurt cu 31%. (studiul Shaw G. When to adjust: chiropractic and pregnancy. J Am Chiropr Assoc. 2003;40(11):8–16)
Rata apariţiei unor complicaţii grave în cazul manipulării coloanei vertebrale este de la 1 la câteva sute de mii la 1 la câteva milioane.
Iată și clipul realizat de Lou Jacobs apropo de cum să nu mai dormi pe burtă.
Vă puteți abona la canalului lui de Youtube, am văzut că pune clipuri interesante.
Atât am avut de spus, aveți grijă de spinarea voastră, nu mai dormiți pe burtă, aveți grijă la ce specialist mergeți și în general, aveți grijă! 🙂
Hai că mi-ai dat universul peste cap. Eu dorm pe burat de cand ma stiu, mai greu acum cu sarcina, ar abia astept sa ma intind ca o lipitoare cu burta pe saltea dupa ce nasc. Si ala mic doarme tot pe burta, de la cateva luni. Pe el cum il fac sa inteleaga ca trebuie sa doarma pe o parte?
La copii nu e o problema, ei au oasele si articulatiile moi si foarte mobile, ceea ce le permite tot felul de pozitii de somn care pe noi ne anchilozeaza…
Îmi plac mustățile
Hmmm, eu dorm de obicei pe o parte, dar cumva pe burta…un fel de pozitie intermediara, si dorm foarte bine, nu ma doare niciodata capul sau gatul sau spatele de la asta. Un medic la care am fost pentru o investigatie de somn si apnee a zis ca dormitul pe spate e cel mai rau dpdv al apneei(respiratia se opreste des in timpul somnului pentru cateva secunde) si sforaitului, adica respiri mai greu daca dormi pe spate. Dar probabil e mai bine pentru coloana sa dormi intins pe spate…si cel mai important e de fapt sa ai o saltea de calitate.
Hmmm, eu caut de vreo 15 ani cauza migrenelor, pe la osteopat n-am ajuns inca
Incearca si la stomatolog (no joke), majorit persoanelor au anomalii mandibulare…care pot da inclusiv dureri de cap.
roxana, vrei sa te trimit la osteopata mea? tanara si cu entuziasm, si m-am simtit super bine dupa. La mine m-a trimis la reeducare a pozitiei spatelui, ca sttau stramb la birou.
Buna! Cum vine asta cu reeducarea poziției spatelui? Exista așa ceva? Ma poți ajuta cu detalii. Am tot spatele strâmb și nu reușesc mai mult de 10 secunde sa stau corect la birou. Mulțumesc !
Foarte interesant ! Incepand de azi voi incerca si eu pentru ca toata viata am dormit pe burta si am dureri frecvente de cap si senzatia de gat si umeri tensionati.Multumim
Si eu am fix aceleasi probleme cu coloana cervicala, cu dureri de cap, oboseala, ameteli, ma trezesc intepenita si ma chinui de 1 an si ceva sa nu mai dorm pe burta (mi-am luat si perna speciala, degeaba, ma culc pe spate, ma trezesc pe burta!)
Daca reusesc acum, respectand pasii din clipul de mai sus, inseamna ca tipul e pur si simplu genial! :))
Bună! Ați reușit să vă modificați poziția de dormit? Cat timp v-a luat (în caz ca ați reușit)?
Si eu dorm pe burta si in pozitia fetusului de cand ma stiu. Nu pot dormi pe spate din motive de probleme respiratorii: toti alergicii si astmaticii si fumatorii au aceleasi simptome: cosul pieptului apasa pe plamani. Simptomele sunt simple: apnee, incep sa tusesc/grohai si ma trezesc cu impresia ca ma sufoc.
Cel mai bine pt coloana o reprezinta igiena vietii. Omul nu este facut sa fie asezat pe scaun: mersul, miscarea cateva ore pe zi fac minuni. Eu am ajuns la concluzia ca muncesc prea mult pt bani, bani cu care sa platesc reparatul sanatatii distruse.
Voiam doar să precizez că osteopații și chiropracticienii nu sunt medici!! (exceptând bineînțeles situația în care au urmat și cursurile unei facultăți de medicină, pe lângă cursurile de osteopatie/chiropractică). În plus, nu știu cum o fi în SUA, dar în Franța de ex, se face distincție între osteopatie și chiropractică. Osteopații au o viziune de ansamblu asupra corpului, lucrează mai puțin asupra coloanei vertebrale (cam 10% din manipulările lor) și mai mult asupra mușchilor, ligamentelor, articulațiilor, craniului și pot interveni într-o gamă largă de afecțiuni, inclusiv otite, sinuzite…iar pentru bebeluși inclusiv reflux. Chiropracticienii fac manipulări asupra coloanei vertebrale în proporție de 90% și se concentrează pe relația dintre coloana vertebrală și sistemul nervos, ei sunt considerați specialiști ai coloanei vertebrale. Tot în Franța, formările pentru osteopatie și chiropractică sunt complet distincte, chiropractica s-ar parea ca este mai bine reglementata, formarea durează 6 ani. Pt osteopatie, formarea durează între 3 și 6 ani și există o varietate de școli/universități care oferă această specializare.
Noi am ajuns la osteopat cu trimitere de la pediatrul copilului, atunci cand acesta avea vreo 2-3 luni și, stand culcat pe spate, întorcea capul într-o singură parte (diagnosticul a fost torticolis). După 3 ședințe, problema s-a rezolvat. Osteopatul apăsa cu mainile în anumite puncte, el zicea că exercită o presiune, dar manipulările nu sunt dureroase. În plus, mi-a arătat niște exerciții pe care să le facem și acasă și care presupuneau să-l determini pe bebeluș să-și miște capul în toate părțile și să se întoarcă de pe spate pe burtică.
In SUA exista facultate de chiropractica, asa cum e si facultatea de stomatologie, de exemplu, tot medicina, dar alt fel de medicina. Omul la care am fost este medic chiropractician. In România e un singur medic chiropractician, o doamna dr la Brasov.
De accord cu tine că un chiropractician are studii universitare de lungă durată, atât în SUA, cât și în Europa. Dar chiar și în SUA, din câte am citit, chiropracticienii au o diplomă de „Doctor of Chiropractic”, ei nu sunt „medical doctors/Doctors of Medecine”, s-ar părea de ex. că nu au dreptul să prescrie medicamente. Oricum, nu vreau să minimizez rigurozitatea pregătirii lor, doar că pentru mine medicina e una, iar osteopatia, chiropractica, kinetoterapia sunt altceva (niște practici complementare)
sa stii ca exact acelasi lucru e valabil si pentru stomatologi, titulatura lor nu e de medic, ci de doctor stomatolog. e chestiune de semantica, tot scoala de medicina fac, doar ca se specializeaza 4 ani in chiropractica, la fel cum dentistii se specializeaza 4 ani in medicina dentara. nu ai merge la stomatolog sa-ti vindece dintii doar pentru ca sunt doar doctori, nu si medici?
Daca ma intrebi pe mine, stomatologia este o ramura a medicinei, iar titulatura corecta e medic stomatolog.
Titulatura unui absolvent de medicina dentara este de medic dentist la ora actuala. Si se fac 6 ani de facultate, nu 4 🙂 Asta asa, ca o informare corecta.
In US, caci despre scoala acolo vorbim, la noi neexistand facultate de chiropractica (deci nu cu noi facem comparatia apropo de cat de doctori sunt unii fata de altii), facultatea de stomatologie dureaza patru ani. http://study.com/how_long_does_it_take_to_be_a_dentist.html
In SUA si facultatea de medicina umana dureaza tot 4 ani. Doar asa ca fapt divers. Nici osteopatii nici chiropractorii nu sunt „doctori” pentru simplul motiv ca ceea ce practica ei nu e o specialitate medicala sau ramura a medicinei. Asta nu ii face nici mai putin valorosi nici mai putin educati.
Cum se numește dr din Brasov? Eu sunt din Brasov, deci ar fii super ol pentru mn.
Roxana, la cine ati ajuns cu bebelusul? Exista osteopati si pentru copii?
Platesc pentru informatia asta, te rog mult, mult, sa ne spui!
Elena, noi locuim la Bruxelles… așa incât nu cred că te-ar ajuta informația 🙁
Atunci imi zici mie la cine ati mers ca si eu caut un osteopat la Bxl?. Mersi si scuze de off-topic
Frédérique De Keyser, găsești nr de telefon și adresa cabinetului dacă dai un search pe Google cu numele ei + ostheopathe Bruxelles. Noi am fost acum vreo 5 ani 🙂
Îți pot recomanda eu osteopatul la care am mers pe toată perioada sarcinii și apoi cu nou-născutul. Recomandare din suflet! Trimite-mi mail pe gradinaru.andree@gmail.com și iti dau datele de contact
in belgia facultatea de osteopat e de 5 ani si considerata ca terapie alternativa si dedusa doar 20% din asigurari
Sa scrii te rog daca poti si despre terapia bowen. Am tot auzit de ea dar n am centralizat informatiile si nici nu le am verificat. Multumim!!!
Atat terapia Bowen, cat si terapia Craniosacrala ajuta in astfel de situatii! Puteti citi pe internet despre asta ! Daca vreti mai multe detalii, va pot ajuta! O zi faina!
E ceva asemanator in sensul ca se aplica presiune cu degetele in anumite puncte cheie. La noi nu a avut nici un rezultat.
Și eu dorm pe burta for ever. O sa încerc sa imi modific poziția. Dar în orice poziție as dormi nu am perna. Nu pot sa dorm cu perna. Este vreo problema?
Ne poti spune te rog la cât te ajunge o ședință? Mulțumim
150 de lei.
Pai e un preț ff rezonabil. O sa sun sa îmi fac o programare. Mulțumesc mult
da, este mai mult decat rezonabil la cat de mult iti poate imbunatai viata!
sa fiu sincera , articolul tau vine la fix…. am de ani de zile dureri puternice de calcai, de fiecare data cand ma duc la medic, mi se dau injectii, gimnastica medicala etc… nu mai conteaza… ii voi face o vizita.
Multumesc
Omului meu i-a făcut foarte bine Bowen. Cred că orice terapie poate fi benefică dacă găsesti persoana potrivită.
Eu sunt adepta medicinei tradiționale. Dar din fericire cu oasele and stuff nu am avut probleme, nici migrene. Pun mult pret pe saltea, indiferent cum dorm si da, cam pe burtă, acum că sunt gravidă îmi lipseste. Salteaua sa fie tare nu contează că-i cu spumă cu fulgi de nea sau cu bureti, decât sa ma puna cineva într-un pat cu o saltea moale (mai ales cand calatoream, nu prea puteam alege) mai bine pun o pătură și dorm pe jos.
despre dormitul pe o parte (stanga, in cazul meu) a spus ceva? e bine, e rau?
e mai bine decat pe burta, insa ideal este pe spate.
Buna,
A zis ceva si de dormitul fara perna? E bine sau rau?
Multumim de articolul plin de informatii extrem de utile si sa ai nopti cat mai odihnitoare!!!!
depinde mult de perna, de forma si consistenta ei, si de pozitia de somn pe perna. e complicat. 🙂
Si eu tot pe burta dorm, nu am dureri de gat in schimb ma ucid soldurile. Ce m-a ajutat pe mine, pe noi (ca sotul are cateva vertebre tasate si din cauza asta avea dureri de spate – uneori ingrozitoare) este produsul acesta:
https://www.somproduct.ro/saltea-suplimentara-spuma-memory-pillow-top-memory-4-cm-grosime.html
Este un o saltea suplimentara de spuma in genul celor de la dormeo numai ca are o densitate a spumei dubla fata de dormeo, pretul fiind la jumatate fata de aceea. Sotul a facut serios studiu de piata pentru ca nu mai putea de dureri, dormind pe o saltea ortopedica recomandata in probleme ale coloanei.
Dupa ce am cumparat-o durerile mele de solduri efectiv au disparut desi dorm inca pe burta (voi incerca sa nu mai dorm asa – senchiu de recomandare), sotul mai acuza dureri numai daca forteaza cumva coloana in timpul zilei dar se terezeste odihnit, salteaua asta sutinand excelent tot corpul.
Soacra-mea e pe la noi de cateva zile, doarme in pat cu saltea din asta, mi-a spus ca in prima noapte a dormit ca moarta, pana la ora 5 nu s-a invartit de pe o parte pe alta cum facea de obicei.
Am cumparat saltea si pentru cand mergem in excursii. Da, noi mergem cu salteau dupa noi, pusa-n sac si intinsa pe patul unde ne cazam. Somnul odihnitor merita orice.
Excelent articol, foarte util! Mulţumesc! Eu am probleme cu spatele, am făcut anul trecut fizuokineto terapie, aşa că am început să realizez cât de importante sunt pentru corpul nostru tot felul de „mărunţişuri” şi tabieturi.
Eu nu dorm pe burtă, dar tot am dureri de cap și spate.
simt ca mi s-a aprins un bec in cap! sincere multumiri pt asemenea articol si revelatie Ioana. nu ajungeam eu la asemenea medic vreodata…ce inseamna cand cineva vine si iti spune o chestie aparent minora care poate avea urmari majore in bine…pfff…..incredibil! incep la noapte, eu ador sa dorm pe partea dreapta..
eu am cosmaruri cand dorm cu fata in sus 🙁 nu glumesc.
si eu, pt ca nu pot respira corect, ma sufoc si nu se ozigeneaza creierul corect si striga si el cum poate.
In pozitia de relaxare cosul pieptului apasa pe plaman ( forta gravitationala) si debitul de respirat scade.Cand te sperii/trezesti noaptea incearca sa te ridici in fund pe marginea patului in pozitia ganditorului de la Hamangia: e pozitia cea mai buna de revenit. ( recomandari de la medici din strainatate ).
Din graba am lasat comentariul mai jos desi Marinei vroiam sa ii raspund :).
Uimitor, e prima data cand aud si pe altcineva in afara de mine ca sufera de chestia asta :). Eu intr-o vreme ma trezeam exact asa cum zice domnul asta in clip, cand eram intoarsa pe spate, de teama nu cumva sa apara vreun cosmar. Si acum mi se mai intampla, dar pentru ca de la o vreme s-au mai rarit, nu ma mai tem asa tare. Probabil ca e tot din subconstient, ti-e teama ca se va repeta si teama il face sa se repete … incearca sa iti setezi mintea de cu seara ” dorm pe spate, pentru ca-mi place, e comod, ma trezesc odihnita”. Poate ca iti va face bine.
Ce trist..totusi acum nu mai sunt mare fan, dar inainte de sarcina dormeam doar pe burta , fara perna si nu aveam niciodata dureri de cap/spate, etc. Cum vine asta?
pai probabil era doar o chestiune de timp…
eu am multe probleme cu spinarea, am scolioza, cifoza si lordoza, plus spatele praf dupa 2 sarcini si carat zeci de kilograme de copii, deci s-a simtit mai rapid.
La spitalul Hipocrat, unde am ajuns cu bilet de trimitere de la medicul de familie pentru kinetoterapie, decontat integral, am fost intrebata de medic (imi pare rau ca nu mai tin minte cum o cheama) ce ma doare (raspuns: ceafa, gatul) si apoi cum dorm. Fara alte invarteli pe dupa deget : D
e bine sa dormi pe burta, dar se pare ca nu e sanatos
Eu nu inteleg cum pe unele teme (detoxifierea, articol pentru care te felicit!) dai dovada de multa responsabilitate si luciditate in documentatie si in prezentarea dovezilor, iar cand vine vorba de chiropractica asta ignori toate cercetarile serioase.
nu le ignor deloc, doar nu le-am gasit. mi s-au parut foarte serioase resursele pe care le-am citat aici (mayo clinic, de exemplu), precum si facultatea urmata de doctorul la care am fost, respectiv universitatea Cleveland https://www.cleveland.edu/. Pune-mi aici niste linkuri cu cercetari serioase, te rog, chiar vreau sa le citesc.
M-e greu sa cred ca nu ai gasit decat articole favorabile, asa si despre detoxifiere gasesti o gramada de studii ce se pretind a fi serioase, iar experienta personala (subiectiva|) de tip „m-am simtit excelent dupa ce am baut trei zile sucuri de fructe/ dupa ce am fost la o sedinta de chiropractica” stii ca este cel putin inselatoare. Uite rezultatele la o simpla cautare pe site-ul science-based medicine.
https://sciencebasedmedicine.org/?s=chiropractic&category_name=&submit=Search
Mi-a placut mult articolul, insa cred ca e incorecta informatia cumca nu avem facultati de chiropractica, caci avem, se numesc faclutati de kinetoterapie.
Kinetoterapia si chiropractica nu au nici o legatura una cu alta. Nu inveti chiropractica la facultatea de kinetoterapie.
Am citit anul trecut articolul si am revenit la el pentru ca am nevoie de un astfel de tratament. Poti sa-mi spui, te rog, daca a avut efect pe lung-termen? Il recomanzi si acum, dupa 1 an? Multumesc frumos!
Servus
Am și eu probleme cervicale care îmi cauzează dureri de cap zilnice. Zici de ” electrograma mușchi” dar căutând termenul medical nu am găsit nimic de genul. Ce fel de investigație ți-a făcut la mușchi, cum a fost procedura de a descoperit că mușchii sunt tensionați?! P.s. mi-au zis pe fb că nu a fost in Ro anul asta , însă speră să ajungă în curând. De asemenea, spuneai de o Dna chiropractician din Bv , parca….știi cum o cheamă ,un contact poate. Tu cum te simți?. Ai mai avut dureri de cap?Mersi frumos!