În ultimii ani, părul meu s-a dat în roller coaster. Când mult, des, strălucitor, cu volum și rezistent (în timpul sarcinilor), când moale, electrizat, casant, rar, elastic, cu capete despicate (la câteva luni după naștere, după înțărcare, iarna). De fiecare dată după o perioadă în care mi-a căzut mult păr a urmat o perioadă în care el s-a regenerat. Uneori singur, alteori cu ajutor din partea mea. După fiecare perioadă în care părul mi se îngrașă des urmează alta în care pot sta și o săptămână înainte să fie nevoie să-l șamponez iar. Apoi iar urmează perioada cu mult sebum în păr, după care apar cojile pe scalp. Care trec și ele după o vreme, apoi mi se despică vârfurile. Le tai, apoi constat că se electrizează foarte tare. Și tot așa.
Am observat cât de mult contează ce mănânc și cât dorm, cât de des și de strâns îl prind, cât de mult folosesc ondulatorul sau placa de întins, câtă vopsea pun pe el și de care (de mulți ani nu l-am mai vopsit, am ales șuvițele subțiri, pe care le fac de maximum două ori pe an la salon). Am mai observat și ce mult contează o mască bună de păr, aplicată de două ori pe lună.
Mereu mi se spune că am un păr frumos, ia uite ce bine îți stă, ce mult păr ai, ce sănătos e… Nu știu cât e de sănătos, ce știu sigur e că e foarte lung (asta îmi place și mie), că e oarecum des (deși am câteva zone în care nu a mai crescut la loc după căderile masive de păr de după naștere), că e ușor de coafat (rezistă buclele și patru zile, fără nici un produs de fixare) și că într-adevăr crește foarte repede.
În ultimele șase săptămâni am încercat un tratament împotriva căderii părului, de fapt, cred că este cel mai popular astfel de tratament la noi: Dercos Aminexil Clinical 5 de la Vichy. Vă povestesc mai jos ce efecte a avut asupra scalpului și părului meu. Am ales și o cititoare la întâmplare dintre cele care mi-au spus că ar avea nevoie de un astfel de tratament, Mihaela Sofronea (32 de ani), și am trimis și către ea să încerce Aminexil Clinical 5 o lună, aveți mai jos și concluziile ei. Dar întâi, am pus la un loc câteva informații de bază despre căderea părului, pentru documentare.
Cauzele exacte ale căderii părului nu sunt încă 100% cunoscute și înțelese. Ce știm este că ele există (din păcate) și că se pot combina cu o serie de factori agravanți. Pe toate le-am găsit explicate pe larg pe MayoClinic.org, AICI și pe Health.com, AICI. Mai jos aveți un scurt rezumat, pentru detalii puteți da click pe linkurile din rândul de sus.
Principalele cauze ale căderii părului:
- Ereditatea este cauza cel mai des întâlnită, fie că e vorba despre bărbați sau despre femei. În cazul bărbaților, linia părului se mută tot mai departe de frunte și apar zone unde se instalează chelia. În cazul femeilor, părul începe să se tot subțieze. Factorul ereditar influențează și vârsta la care începe să îți cadă părul, rapiditatea procesului și amplitudinea lui.
- Modificările și dezechilibrele hormonale pot duce la căderea temporară a părului. Vorbim aici inclusiv despre sarcină, naștere și menopauză. Cum nivelul hormonilor este reglat și de tiroidă, și problemele acestei glande pot duce la căderea părului.
- Medicația pentru cancer, artrită, depresie, probleme cardiace, tensiune arterială ridicată poate duce la căderea părului. Anticoncepționalele orale și prea multă vitamina A sau B pot, și ele, juca un rol.
- Chimioterapia, terapia cu radiații
- Unele probleme medicale: cancer, diabet, lupus
- Un eveniment traumatizant poate declanșa căderea temporaă a părului. Poate fi vorba despre un șoc fizic, gen intervenție chirurgicală, slăbirea sau îngrășarea bruscă, dar și despre un șoc emoțional, cum ar fi un deces în familie.
- Anumite tratamente și styling-uri aplicate părului pot duce la pierderea lui. Există, de exemplu, aleopacia de tragere, provocată de freze gen pigtails. În ce privește tratamentele, cele cu uleiuri fierbinți pot duce la inflamarea foliculilor, de unde și căderea părului.
- Infecții ale scalpului – în cazul dermatomicozelor, părul cade de pe anumite porțiuni, cam ca mai sus. Odată tratată infecția, părul crește la loc, de cele mai multe ori.
- Tricotilomania este, de asemenea, o cauză a căderii părului, întrucât cei care suferă de așa ceva îți smulg, literalmente, firele de păr
- Anemia e o cauză a căderii părului atunci când este vorba de o anemie provocată de un deficit de fier. E, din fericire, o cauză asupra căreia se poate interveni ușor. Este nevoie însă de confirmarea diagnosticului prin analize ale sângelui.
- Sindromul ovarelor polichistice este un alt dezechilibru care poate duce, printre altele, la subțierea și căderea părului
Factori care cresc riscul de căderea părului:
- vârsta (indiferent de cât de sănătos ești, de pe la 50-60 de ani tot începi să îți iei adio de la coama de altădată)
- nutriția (de exemplu, o alimentație săracă în proteine va favoriza căderea părului, întrucât, privat de această componentă nutrițională importantă, organismul va recurge la ”raționalizarea” proteinelor de care dispune și, la 2-3 luni de la scăderea aportului proteic, nu va mai alimenta creșterea părului)
- stresul
- steroizii anabolizanți
Dacă îți cade părul ca urmare a unei infecții sau a unei alte boli, întâi tratezi sursa problemei, adică boala cu pricina, fie că e vorba despre o simplă infecție a scalpului sau despre o boală autoimună.
Intervenția chirurgicală, adică transplantul de păr, e o soluție atunci când este afectat, de exemplu, doar creștetul capului, așa cum se întâmplă în cele mai obișnuite forme de alopecie. E un tratament scump, poate fi dureros și la categoria riscuri apar infecția și cicatricile permanente.
Ce să faci ca să previi căderea părului:
- să ai o dietă adecvată, echilibrată nutrițional
- să eviți coafurile care pun presiune mare asupra firului de păr
- să eviți manifestările compulsive asupra părului (tras, sucit, mestecat, smuls)
- să eviți permanentul, tratamentul cu ulei încins, plăcile de ondulat
Bun, despre Aminexil Clinical 5 acum. Precizez din capul locului și că nu folosesc multe produse de păr, dimpotrivă. Nu am în casă balsam, spumă sau fixativ. Am un șampon bun și o mască pe care o aplic din când în când. Nu pun pe păr măști făcute în casă, ulei de măsline sau alte produse bune de mâncat. 🙂
Cutia de Aminexil Clinical 5 conține 21 fiole. Pentru rezultate maxime, se recomandă aplicarea unui fiole pe zi vreme de șase săptămâni (dacă dorești tratamentul intensiv) sau o fiolă pe zi trei zile pe săptămână (dacă dorești tratamentul de întreținere). Fiolele au un aplicator care se înșurubează pe fiolă, rupând în proces și capacul. Aplicatorul are un capac moale, pe care îl apăsați atunci când plasați aplicatorul cu vârful în jos, pe scalp. La fiecare apăsare, prin vârful aplicatorului se eliberează pe scalp o cantitate mică de soluție, în acest fel puteți aplica uniform Aminexil Clinical 5 pe toate zonele de interes.
Trasezi cărări dese cu degetul, apeși pe fiolă, care eliberează pe scalp soluția concentrată. Apoi masezi cu degetele și palmele, să intre bine în piele. Nu ustură, nu arde, are un miros plăcut. Părul nu trebuie spălat sau clătit după aplicare, ce am observat la mine a fost că s-a redus aspectul gras al părului și au dispărut și cojițele și zonele roșii și iritate din zona frunții. Soluția nu lasă părul încărcat, nici lipicios la rădăcină, dacă la zece minute de la aplicare îl aranjezi puțin cu degetele, va arăta de parcă nici nu l-ai atins. Iar asta e grozav mai ales când ai foarte puțin timp pentru tine, așa, ca mine. E nevoie de doar două minute seara sau înainte să ies pe ușă cu copiii în parc, îmi aplic soluția în scalp, mă masez rapid, apoi îmi clătesc degetele și ies pe ușă!
Substanța activă principală din Aminexil Clinical 5 este aminexilul, o moleculă descoperită și dezvoltată continuu în ultimul deceniu de laboratoarele l’Oreal, ea inhibă eliberarea unei enzime care usucă foliculul de păr (fenomen ce duce la căderea părului), revitalizează și hrănește rădăcina firului de păr, ajută firul de păr să rămână ancorat de scalp, dar are efect și asupra firului în sine, făcându-l mai rezistent.
Mie nu îmi cădea mult păr când am început tratamentul, așa că nu am observat progrese majore în reducerea căderii părului, însă am observat că scalpul meu e mai puțin uscat și iritat, iar firul de păr e mai puternic la rădăcină. Îl voi folosesi în continuare două luni, apoi o să revin cu impresii și poze.
Iată și ce părere are Mihaela Sofronea, cititoarea care a folosit și ea Aminexil Clinical 5 de la Vichy vreme de aproximativ 30 de zile: Părul meu este unul subțire, mediu și care se îngrașă foarte repede, motiv pentru care mi-l spăl și usuc cu peria și phoen odată la două zile. Poate și din această cauză observ cum firele sunt mai multe atunci când le strâng de pe jos sau din cadă.
Dar îmi iubesc părul, așa firav, și am fost încântată să încerc noul produs de la Vichy, în special pentru că scopul meu e ca părul să aibă volum, să fie rezistent și să nu mai cadă atât de mult.
Mi s-a potrivit la maximum tipul acesta de tratament pentru că nu te limitează din punct de vedere al timpului, nu trebuie să te speli/ clătești imediat după utilizare și, din acest motiv am putut fi consecventă în aplicare. L-am putut folosi atât pe păr uscat, pentru că nu ingrașă, și să îmi continuu treburile zilnice, dar și pe păr umed, după spălare, pentru că nu încurcă. E perfect pentru un masaj al scalpului, are un miros și o textură placute. Am observat o ameliorare a căderii firelor, ceea ce e uimitor și totodată părul se aranjează mai frumos. Sunt convinsă că tratamentul îți ajută părul și folosirea pe un interval de timp îndelungat va asigura rezultate și mai puternice. Aveți mai jos un colaj de poze înainte (stânga) și după (dreapta) folosirea tratamentului Aminexil Clinical 5.
Apreciez faptul că produsul vine ambalat în sticluțe de plastic împreună cu o pompiță pentru dozare, ceea ce facilitează folosirea dozelor și aplicarea uniformă pe zonele unde este nevoie sau pe toată suprafața scalpului. Conținutul este suficient, imediat după masaj intră în piele, nu este uleios, iar părul are o textură normală, putând fi coafat sau lăsat liber. Așa arată acum părul meu coafat.
Așadar acestea sunt concluziile noastre. Dacă l-ați încercat și voi, m-aș bucura să ne spuneți cum vi s-a părut. Dacă nu, și aveți probleme cu căderea părului, eu zic să-i dați o șansă, cred că n-o să vă dezamăgească!
Se poate folosi si in timpul alaptarii?
salut, eu as zice ca da, Aminexilul e cu low risk pe e-lactancia.org http://e-lactancia.org/producto/76
Dar cel mai sigur e sa discuti cu medicul tau. 🙂
Depinde ce surse cauti. Eu am gasit pe practo.com ca nu este indicat nici in sarcina, nici in alaptare.
https://www.practo.com/medicine-info/aminexil-1643-api
Am folosit acum cativa ani, am avut o perioada foarte stresanta si imi cadea parul rau de tot. Mi-am luat o singura cutie, am folosit toate fiolele (nu aveam parul lung, asa ca o fiola imi ajungea cam pentru 2 aplicari) si atat. Din prima saptamana s-a oprit din cazut, dupa s-a si regenerat foarte bine, a observat si coafeza (stiu, suna ca-n reclamele alea! :P)
Din ce stiu, contine (sau continea atunci) minoxidil, care practic e singura substanta recunoscuta care ar face parul sa-ti creasca la loc (de aici – http://pasagera.ro/cresterea-si-caderea-parului.html).
Eu am mereu impresia că îmi cade părul. Singurul lucru care mă deranjează este că face mizerie prin casă. Acum când e și firul foarte lung, e chiar deranjant. În rest are de unde. Într-o perioadă a vieții mele mă deranja faptul ca este atât de mult. Acum sper să mă țină cât mai mult. :))) Acum ajung la 50-60 ani! Adevărul este că după nașteri mă cam speriasem…:-)
Pot sa il folosesc si in perioada alaptarii? Multumesc mult pentru raspuns.
NU!!!
Foloseam Dercos pana acum cativa ani inca de la primele lui variante din 2007. Imi cadea parul galopant pe atunci si a functionat destul de bine. Daca ai cu adevart o problema se vede, daca e doar o cadere normala as zice sa va orientati catre alte produse. Eu am folosit si suplimente cu biotina pt intretinere.
Salut Cristina,
Am citit comentul tau despre caderea „galopanta” si ma consult si eu cu o astefel de cadere din cauza intreruperii de anticonceptionale (le-am luat ca tratament si le-am intrerupt de doua ori, fara sa stiu ca asta sta la cauza caderii). Acum folosesc Alopexy 2%, dar as vrea sa te intreb care a fost tratamentul care a dat rezultate in cazul tau, pe langa Dercos. Multumesc!
Pe mine m ar interesa ceva pentru regenerare, ca am pierdut mult, mult?, dc stii ceva eficient.
Buna !
Dincolo de buclele perfecte, am remarcat si vestimentatia ta!?
Poti sa imi spui ce rochita porti in fotografia care apare la inceputul articolului ?…E deosebita si as vrea sa stiu de unde ai procurat-o si ce pret are, daca se poate.
Multumesc !
Eu cu halier am avut rezultate bune.
Produsele pentru stoparea caderii parului sunt eficiente cu conditia sa se manance ce trebuie si sa se faca sport.
Se poate folosi cu rezultate verificate si pentru barbati?,,,,27 ani, goluri frontale, aspect de alopecie, diagnosticul este dermatita seboreica, foloseste minoxidil,1 data pe zi, fara rezultate spectaculoase, control medical, tratamente scumpe, fara rezultate,,,sampoane medicinale etc multumesc!
Folixin a incercat careva impotriva caderii parului?
Salut Cristina,
Am citit comentul tau despre caderea „galopanta” si ma consult si eu cu o astefel de cadere din cauza intreruperii de anticonceptionale (le-am luat ca tratament si le-am intrerupt de doua ori, fara sa stiu ca asta sta la cauza caderii). Acum folosesc Alopexy 2%, dar as vrea sa te intreb care a fost tratamentul care a dat rezultate in cazul tau, pe langa Dercos. Multumesc!
Buna seara,
Personal ( daca nu ati consultat un specialist ) v-as recomanda anacaps. Tratamentul e de 3 luni. Rezultatele incep sa se vada abia dupa vreo 2 luni..
Tratamente locale, fiole etc..sunt mai mult pentru stimulare ( ce se poate face in fiecare seara prin masarea scalpului ). Desigur aportul il au si substantele din fiola…dar totul are si un izvor-sursa interna.
Pe bune?
Produsele pentru sanatatea scalpului sunt bune. Totusi din cand in cand trebuie sa mai facem si analize la zinc, calciu, fier, acid folic. Se poate sa lipseasca o vitamina si de asta sa cada parul.
Imi spuneti va rog de unde pot sa procur Dercos Aminexil Clinical 5 de la Vichy?
De folixin am auzit si eu, dar nu cred sa fie ceva de capul lui! Prea mult marketing!
Buna pentru ce perioadă e recomandat sa folosim ??
Ai incercat si tratement impotriva caderii parului de la Regivero?
https://regivero.ro/produs/tratament-impotriva-caderii-regenerarea-parului/
Mersi
Nu, nu cunosc.