Copiii au nevoie de iubire și educație, dar și de un model financiar bun (p)

Copilul are nevoie de dragostea noastră, de prezența, noastră, de empatia noastră, de conectare, siguranță și respect, dar și de banii noștri. Nu sună prea frumos, dar am impresia că-i cam adevărat.

Ce credeți că-i mai important să le oferim copiilor noștri, un cont decent când se pregătesc să plece la facultate SAU un model bun de urmat, părinți care știu să economisească, au valoarea banului și știu să își gestioneze corect buzunarul? O educație financiară sănătoasă?

Eu mă gândesc că toate trei. Și încerc să le asigur copiilor mei pe toate.

Niciodată nu m-am temut să spun copiilor NU atunci când îmi cereau lucruri pe care nu le consideram necesare. Le-am explicat sigură pe mine (pentru că așa și eram) că nu  putem cumpăra sandalele sau jucăria aceea, pentru că:

– nu avem cu adevărat nevoie de ea
– mai avem multe asemănătoare acasă
– costă prea mulți bani (Uite, puiule, eu muncesc trei zile pentru banii ăștia, de ei am putea cumpăra un sac plin cu covrigi sau mâncare pentru multe zile pentru toți colegii tăi de la grădiniță)
– nu e sănătos, îți va face rău (când e vorba despre porcării din comerț pe care le văd la alți copii)
– nu e un lucu bun, de calitate, se va strica foarte repede și nu merită banii
– e un obiect nepotrivit pentru tine acum, imediat ce mai crești puțin, discutăm din nou despre el

Niciodată nu m-am simțit vinovată că nu le-am cumpărat ceva copiilor mei. M-am simțit vinovată când am strigat la ei sau când am petrecut cu ei prea puțin timp. Pentru lucruri, niciodată, pentru că știu că ei n-au nevoie de ele, ci doar și le doresc. Știu că după ce eu le voi spune NU, ei vor merge mai departe ca și cum nimic nu s-a întâmplat sau vor fi supărați o vreme, câteva secunde, maximum câteva minute, apoi vor merge mai departe ca și cum nimic nu s-a întâmplat.

Dacă își doresc ceva nespus de mult și singurul impediment este prețul mare (dar justificat), pot pune obiectul pe lista cadourilor de ziua lui sau de Crăciun, prilej cu care îl vor și primi, dacă este un obiect potrivit și rezonabil.

Vorbim din când în când despre bani, meserii, timp petrecut la serviciu, calitatea muncii, pasiune, salariu, impozite, cheltuieli. Sofia (5 ani) a înțeles deja de ce e important să ai niște bani deoparte, așa că strânge și ea (la grădiniță împreună cu colegii ca să-și ia un pește și un acvariu, acasă pentru situații de urgență, gen când o să vrea musai grisine și eu n-o să am nici un ban).

În afară de discuții din când în când (nu prea dese, totuși, banii nu sunt un scop în sine) despre cum funcționează lumea banilor, vom apela și la o soluție financiară pentru a le oferi o plasă de siguranță atunci când vor deveni majori. Vom strânge bani la care nu vom putea umbla și pe care ei îi vor primi după majorat. Poate vor folosi banii să meargă la facultate în alt oraș, poate își vor cumpăra câte-o garsonieră, poate vor pleca într-o călătorie luuungă (tare mi-ar fi plăcut și mie să pot face asta, din păcate n-aveam bani nici de covrigi pe-atunci) sau poate vor să-și pornească o afacere. Sau să-i doneze.

Până acum ne gândeam că e suficient ce punem deoparte în conturi, doar că nu întotdeauna reușești să faci asta cum îți planifici, plus că pot apărea apoi situații în care vei fi tentat să intri în bani, vei desface depozitele, pierzi și dobânda, care oricum e mică acum, pierzi și economiile. Asta nu-i bine și nici nu le oferă copiilor un model prea bun de urmat.

O variantă mai sigură (și mai elegantă de explicat copiilor, dar și de implementat) sunt produsele financiare pentru copii. Faceți un plan de la început, apoi plătiți lunar o sumă fixă vreme de 10-15 ani, după care, la majorat, copilul primește rentă anuală vreme de cinci ani, cu care poate face ce vrea. Partea și mai bună la produsele despre care vă povestesc mai jos este că dacă părintele plătitor (Doamne ferește) decedează înainte ca minorul să împlinească 18 ani, firma preia plata primelor lunare până la majoratul copilului. Aceste produse de la NN au deci și o componentă de asigurare. Am încercat să explic cât mai simplu mai jos, ca să vă încurajez să căutați detalii despre acest gen de plan financiar pentru copiii voștri. Chiar cred că sunt o idee foarte bună!

Copilul va beneficia la final și de bani puși deoparte, și de modelul unui părinte chibzuit, care economisește pentru viitor!

Compania NN este lider al piețelor de asigurări de viață, pensii obligatorii și pensii facultative, iar Planurile lor Financiare pentru Copii sunt cele mai solicitate produse din portofoliul NN Asigurări de Viață. Bun, deci au înțeles și românii cât de importantă e investiția în viitorul copilului, alta decât plata ratelor la cea mai bună școală privată!

În portofoliul NN există două produse financiare dedicate economisirii pentru copii, în funcție de felul în care se acumulează banii în contul copiilor. Cel mai mare avantaj al ambelor este că banii sunt securizați (nu puteți intra în ei decât dacă reziliați contractul) și că, în cazul în care părintele plătitor moare, plata primelor lunare este preluată de NN până la încheierea contractului. Cu alte cuvinte, copilul va primi sigur cele cinci rente anuale stabilite prin contractul inițial. Iată mai jos detalii despre cele două produse:

Academica

Acest produs nu implică niciun risc. Părintele stabilește de la început suma de bani pe care o va primi copilul când va face 18 ani (sau 19 sau 20 ori 21), primele lunare sunt fixe. Copilul va primi suma împărțită în cinci mari rate anuale, una pe an, vreme de cinci ani.

Dacă vrei să renunți la contract mai devreme de 3 ani, pierzi toți banii investiți până atunci. Dacă vrei să reziliezi după 3 ani, recuperezi sumele investite, din care se scad costurile de administrare și comisionul de răscumpărare. Perioada minimă de cotizare în contul copilului este de 5 ani.

Dacă, de exemplu, vrei ca atunci când va împlini 18 ani, copilul să primească anual vreme de 5 ani 15.000 de lei/an (care să îi ajungă pentru chirie și cheltuieli la facultate), rata lunară pentru Academica ar fi de 424,93 de lei pe lună vreme de 15 ani.

Produsului se pot adăuga opțiuni de asigurare (la decesul părintelui, copilul să primească o sumă suplimentară față de cea deja prevăzută în contract), opțiuni de spitalizare pentru părintele plătitor, asigurare de invaliditate și altele.

GenT pentru copii

GenT este o asigurare flexibilă (primele pot fi modificate în funcție de posibilități și nevoi), are componentă de economisire si se bazeaza pe investiții (tu alegi fondurile în care investești, iar renta pe care o va primi copilul la majorat depinde de felul în care singur ai investit banii).

Avantajul acestui produs este că el include și o sumă asigurată pentru decesul contractantului (familia primește suma respectivă), pe lângă preluarea primelor lunare de către NN până când copilul împlinește 18 ani.

În cazul GenT, prima de asigurare se împarte în două: o parte merge către asigurare în caz de deces, alta este investită pentru economisire (din aceasta rezultă rentele copilului).

Suma asigurată este decisă de părinte, la fel și suma pe care lunar părintele o investește și unde. Părintele poate vedea în timp real ce se întâmplă cu investiția sa, vede valoarea fondurilor, poate vinde și poate cumpăra altele.

Tot în acest cont puteți depune o dată pe an o sumă suplimentară (dacă, de exemplu, primiți o primă consistentă de la job), pe care îi investiți în fonduri și care se vor adăuga la calculul rentei anuale a copilului după majorat.

Ca idee, la GentT, după o prima lunara de 538,07 plătită pe parcursul a 10 ani, copilul va primi la majorat o rentă anuală între 14.000 și 16.000 de lei (în funcție de performanța fondurilor în care investiți), iar suma asigurată în caz de deces este de 17.000 de lei.

Mai multe informații despre aceste produse găsiți aici. Dar eu vă sfătuiesc să discutați cu un consultant financiar care vă poate ajuta să alegeți varianta care se potrivește cel mai bine dinamicii financiare a familiei voastre. Puteți completa acest formular și veți fi contactat curând de un consultant NN.

Vă doresc să luați cea mai bună decizie pentru finanțele familiei voastră, cele de acum și de peste 10-20 de ani, și vă încurajez să spuneți NU fără frică atunci când copiii vă cer să le cumpărați marea cu sarea. 🙂

Sursa foto: educație financiară via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4264

23 comentarii

  1. Draga printesa, cu tot respectul, sunt economist de meserie, si am avut destul de multe „contacte” cu produsele de ING sau NN cum isi spun acum, nu sunt atat de productive ca sa spunem prieteneste, cat pui si cat scoti la final e mai nimic. Sunt mult mai multe produse financiare pe piata cu destinatia de economisire pe termen lung (pt copii, pt pensie, pt noi, pt vacante etc, nu conteaza, important este scopul nostru) care pot fi chiar lucrative financiar. E pacat, daca tot se hotaraste omul sa stranga niste bani sa nu ii puna serios la treaba. Nu fac nici un fel de promovare (de aceea nici nu am pus variantele alternative de economisire) doar sa luati in considerare ca ar tb apelati la ajutor sau chiar dvs sa faceti o analiza a ce produse sunt pe piata. Mult succes tuturor.

    • produsele care includ clauze de asigurare nu se judeca exclusiv prin perspectiva randamentului, pentru ca nu e vorba doar despre randament, ci si despre asigurare, iar asigurarea este intotdeauna un cost.
      in plus, avand in vedere ca e un contract pe termen lung (ex. 20 de ani), devine important si riscul de a se intampla ceva cu compania, asa ca trebuie sa mai renunti la o parte din randament si pentru asta, ca sansele mai mici de faliment ale unei companii fata de altele au si ele un cost.

      dar altfel, sigur ca oricine doreste sa faca un astfel de contract trebuie sa vada mai multe oferte, la fel ca la orice achizitie.

  2. Si noi avem pentru amandoi copiii, mi se pare ca daca nu as avea scadenta contractului si nu as fi obligata sa pun banii in cont, nu as reusi sa economisesc nimic, asa de bine de rau, vor avea ceva banuti, am facut si noi contractele pe 18 ani. Am calculat zilele trecute cati bani s-au strans pentru cel mare si m-am mirat, daca nu puneam in fiecare luna banii acolo cu siguranta nu aveam suma respectiva economisita.

  3. produsele astea, din ce am inteles de-a lungul timpului, nu sunt ca niste depozite din care te astepti sa „extragi” cat ai depus. daca le abordezi asa, vei fi nemultumit de ele, mai ales daca decizi, la un moment dat, sa reziliezi. cam cea mai mare parte din rata aia lunara intra, de fapt, in contul asigurarii care vine la pachet cu un asemenea produs. iar daca pe parcurs patesti ceva (deces sau invaliditate grava, parca), compania continua sa plateasca ratele tale. nu stiu daca la finalul contractului iesi pe plus, pt ca am fost nevoita sa reziliez (si-mi pare rau). dar cata vreme mi-a fost suficient de bine din punct de vedere financiar ca sa nu simt scadenta aia lunara, chiar am pus deoparte niste bani pe care clar ca altfel nu ii strangeam.

  4. Asta e pentru oameni fara vointa, care nu sunt in stare sa puna niste bani deoparte si sa nu se atinga de ei, daca nu-i strange cu usa scadenta, rata sau altceva. Si cum asta e un viciu, e normal sa fie si o taxa pe el :). Cand trebuie sa puna cineva biciul pe tine ca sa economisesti constant e normal sa il platesti. Pentru oamenii cu vointa mai puternica e mult mai bine sa aiba acces oricand la bani si sa beneficieze si de o dobanda avantajoasa.

  5. La contractele pe termen lung..trebuie avut in vedere si riscul disparitiei firmei respective, astfel incat sa nu te trezesti..lefter….iar in Romania…sansele cresc exponential.

    • Sunt olandezi, nu sunt chiar o firmă noname, iar românii ce lucrează pentru ei sunt brici.

      Dar trebuie citite contracte cu mare atenție ca să înțelegi ce cumperi.

  6. Printesa, ia ziceti, voi care din produsele astea le-ati luat? Ati studiat atent contractele semnate?
    Ne puteti explica ce se intampla daca intr-o luna parintele se imbolnaveste/pierde serviciul si nu poate contribui?

    Cred ca educatia financiara are un rol important in viitorul copilului. Dar mai ales pt parinte sa invete sa calculeze si sa fie un bun exemplu.

    Am facut cateva mici operatii pt produsele propuse de tine:
    Academica implica un risc: nu acopera inflatia si ies in pierdere (pt cazul dat de tine)cu 1 mie de lei. Adica fix ca si cum i-as pune intr-o soseta si mai si iau de acolo. Doar daca parintele moare devine un avantaj (nu gasesc valoarea avantajului).
    GetT pare ceva mai bine (iese la calcul o dobanda) dar nu ai scris pe cati ani va fi renta anuala asa ca am presupus pe 5 ani.
    La ambele ce ramane extra e asigurarea de viata.

    Cred ca e mai convenabil de facut o asigurare de viata separata pt adulti, si de pus riguros bani pt copii si investit. De ex. daca ai 2 copii si vrei sa faci 2 pachete din astea, mai degraba recomand achizitionat imobiliare cu ipoteca si dat timp de 10 ani ratele …. randamentul iese cam 2-3% sau de ce nu, un fond de investitii/dividente etc..
    Si daca nu am o luna de contribuit nu e bai. Statistic vorbind, sansa sa mor e f. mica in urmatorii 10 ani ( aprox 1-2% dar mai mare la fumatori si obezi). Dar sa pierd jobul de 1-2 ori sau sa ma imbolnavesc e mult mai mare. Atentie ca la unii asiguratori daca nu depui hartiile in 5 zile de la deces, nu iau in calcul … (am caz patit in jur…)

  7. Nu inteleg de ce renta anuala timp de 5 ani? De ce copilul la majorat nu poate beneficia de intreaga suma? De ce mai trebuie sa fiu legat de compania de asig inca 5 ani?

    • din mai multe motive, unul din ele fiind devalorizarea rentei anuale: copilul ia timp de 5 ani aceeasi renta, dar aceasta isi pierde din puterea de cumparare de la un an la altul. Adica asiguratorul „plateste” practic din ce in ce mai putin – efortul lui e mai mic. beneficiul tau… vax.

    • Am citit pe site la ei atent si pachetul e pt studii: 5 ani universitari, 5 plati.
      Dar cum dobanda nu este, in final banii se devalorizeaza ( si de-a cursul celor 10 ani de contributie, si in timpul de retragere…).

      Asa ca daca pui lunar suma asta intr-un portofel tot iesiti mai bine.

    • Uiti de componenta de asigurare: in caz de deces al parintelui, platesc ei rata in locul parintelui asa incat copilul primeste aceeasi suma ca si in cazul in care parintele supravietuieste si plateste.
      Inca o data: e normal ca produsele cu componenta de asigurare sa aiba un randament mai mic decat un depozit obisnuit.

    • na, nu stiu, ai zis ca iesi mai bine daca pui 425 de lei lunar intr-un portofel timp de 15 ani, ceea ce e adevarat doar daca supravietuiesti perioadei, altfel nu.
      sau altfel, daca inchei separat o asigurare de viata pentru suma de 76500 de lei (rata lunara de la academica X 15 ani) si pui in portofel ce mai ramane din 425 lei dupa ce platesti prima de asigurare lunara, n-o sa ai 76500 dupa 15 ani.
      cat despre pret, e posibil sa existe si mai ieftin, nu zic nu, ca ING in romania nu a fost niciodata o banca ieftina, dar pe de alta parte la cum e supravegheata piata asigurarilor din romania de incompetentii de la ASF si la cum pica societatile de asigurare RCA una dupa alta, s-ar putea sa nu fie de fapt scump.

    • Daca banii stransi se devalorizeaza, la fel se va intampla si cu suma platita ca rata, nu va mai fi la fel de greu de achitat ca la inceput. Si nu cred ca mai mult de 25% dintre parintii care isi permit sa puna lunar o suma deoparte o pot economisi cu adevarat punand-o „intr-un portofel’..si mie mi se pare ca aceasta obligatie asumata este singurul mod in care nu poti da gres si strange acei bani.

    • Eu vad un lucru bun in asta. il ajuta pe copil sa aiba o suma din care sa se gospodareasca pentru urmatorul an. fie ca isi plateste studiile, fie ca isi asigura o chirie, 15000/an inseamna undeva la 1250lei/luna…ori daca ii ia pe toti din primul moment, s-ar putea sa-i si cheltuie la fel de rapid. tot despre educatie financiara este si pentru copil. asa vad eu. 🙂

  8. Acum ceva vreme Universitatea din Maryland a făcut un studiu destul de larg in care s-au uitat la ce contează pentru copiii noștri.. si stupoare-intre 3 si 11 ani oricât timp ai petrece cu copiii tai se pare ca nu le influentează f mult viitorul. Ce influentează cel mai mult e stabilitatea financiară cat mai buna si educația mamei.. asta a cam dărâmat mitul ca daca stai acasă sa iti crești copiii automat viitorul lor e mai bun.. nu stiu daca sunt de acord neaparat dar e interesant.. ce mai spuneau si cu care sunt complet de acord e ca nu cantitatea de timp petrecuta cu un copil e ceea ce contează, ci calitatea.. adica o ora 1:1 bate oricând 5 ore in care faci diverse chestii domestice cu copilul lângă tine sau stai pe telefon….

    • absolut de acord. timp de calitate bate cantitatea de timp, dar si mai mult timp de calitate e mai bun decat mai putin timp de calitate. 🙂

    • De acord. E interesant insa cum nu au gasit insa nici o legătura intre timpul petrecut si viitorul copiilor.. a fost un studiu bine facut..nu cred ca bogăția contează dar bunăstarea da.. la fel si educația parinților, absolut!

    • Asta cu mult timp și în același timp și stabilitate financiara e posibil în cazul femeilor măritate cu bărbați cu bani.
      Adică e greu sa ai stabilitate financiara dintr-un singur salariu de 1000 de euro (care în România e un salariu peste medie ), mai ales dacă mai ai și ceva rate și părinți pe care sa-I mai ajuți, etc.

  9. Eu foarte mult timp nu am, adica nu am toată ziua, dar e chiar ok. Cat despre stabilitatea financiară, din pacate daca as fi stat in țara nu as fi realizat nici sfert din ce am reușit aici. Nu cred ca timpul si banii le pot avea doar femeile căsătorite cu bărbați cu bani. Deloc nu cred asta. Acuma nu ma refer la bogății, ci sa iti poti permite ce vrei si cand vrei. Din pacate in tara situația sta cu totul altfel…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *